Leeftijd: 9-12 Thema: Schepping, Sirkelslag Tijdsduur: 0-20 min.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leeftijd: 9-12 Thema: Schepping, Sirkelslag Tijdsduur: 0-20 min."

Transcriptie

1 Regenboog Leeftijd: 9-12 Thema: Schepping, Sirkelslag Tijdsduur: 0-20 min. Een hele tijd zat Noach met zijn familie in de ark. Toen het droog werd maakte God een teken, een belofte dat Hij het leven nooit meer zou vernietigen met zo'n grote overstroming. Zie daar: de regenboog. Die gaan jullie ook maken. Vooraf Zorg dat de benodigde spullen aanwezig zijn: Spel Zaklamp (zaklamp op een telefoon is ook mogelijk, heb je dat niet, download dan een zaklamp app ) Platte, rechthoekige schaal (bijvoorbeeld een ovenschaal) Een spiegel Fles water Vel wit papier of witte muur In dit spel gaan de kinderen een regenboog maken met de hierboven genoemde voorwerpen (m.u.v. de afplaktape). Deze moeten ze echter eerst verdienen door het doen van de onderstaande vier spellen. 5a. Stellingen over dieren en planten beantwoorden. 5b. Hoe werkt recyclen? 5c. Welke soorten afval zijn er? 5d. Bedenk zoveel mogelijk manieren om energie te besparen in je huis. Als de kinderen 3 antwoorden goed hebben bij elk van de vier bovenstaande spellen verdienen ze spullen om straks zelf een regenboog te maken. Mocht de groep niet voldoende punten halen, dan mag je als jury het element alsnog overhandigen, maar dat kost 10 punten aftrek per keer. In onderstaand schema staat wat je per spel mag overhandigen.

2 Minimaal 3 goede antwoorden op de stellingen: Zaklamp Minimaal 3 letters op de goede volgorde:platte, rechthoekige schaal (ovenschaal) Minimaal 3 goede soorten afval:spiegel Minimaal 3 goede manieren om energie te besparen:water Opdracht 5a: Stellingen over dieren en planten De kinderen krijgen 9 stellingen te zien op de dvd. Laat de groep in het midden van de ruimte staan voor het scherm waar Sirkelslag te zien is. Dit is de startpositie. Als ze denken dat een stelling waar is, dan gaan ze aan de ene kant van de ruimte staan Als ze denken dat een stelling niet waar is, dan gaan ze aan de andere kant van de ruimte staan. De presentator op de dvd legt uit welke kant van de streep staat voor waar en welke kant van de ruimte staat voor niet waar. Hebben de kinderen een kant gekozen in de ruimte, tel dan snel of de helft of meer van de kinderen aan de goede kant staat. Staat de helft of meer van de groep aan de goede kant? Zet dan in onderstaand formulier een kruisje in het vakje goed. Zet anders een kruisje in het vakje fout. 5b. Hoe werkt recyclen? Deel de kinderen na de uitleg van de presentator het antwoordblad uit dat hoort bij spel 5b. De kinderen moeten de letters in de juiste volgorde leggen. Ze mogen een schaar gebruiken om de strookjes los te knippen, maar dit hoeft niet. 5c. Welke soorten afval zijn er allemaal in de milieustraat? De kinderen roepen welke soorten afval ze allemaal kennen uit de milieustraat. De milieustraten zijn soms net iets anders ingedeeld. Als de kinderen een suggestie roepen die niet in onderstaand schema staat, maar wel juist is mag dit worden meegeteld. Bij dit spel mogen maximaal 20 goede suggesties worden meegeteld. 5d. Bedenk zoveel mogelijk manieren om energie te besparen in je huis Bedenk wat de beste manieren zijn om energie te besparen in je huis. Als de kinderen een goede suggestie verzinnen die niet in dit schema genoemd wordt, dan mag je die natuurlijk goed rekenen. Elke suggestie levert een punt op. Bij dit spel mogen maximaal 40 goede antwoorden worden meegeteld. De groep mag beginnen met het maken van de regenboog Benodigdheden:

3 Zaklamp (zaklamp op een telefoon is ook mogelijk, heb je dat niet, download dan een zaklamp app ) Platte, rechthoekige schaal (bijvoorbeeld een ovenschaal) Een spiegel Fles water Vel wit papier of witte muur Zo doen ze het: 1. Maak het donker in de ruimte. 2. Zet de spiegel schuin tegen de smalle kant van de met water gevulde schaal, zodat de spiegel zich half onder water bevindt. 3. Houd een vel wit papier (of gebruik een witte muur) voor de spiegel om het door de spiegel weerkaatste licht op te vangen. 4. Schijn met het licht zodanig op het water dat de lichtstraal valt op het deel van de spiegel dat weerkaatst. 5. Op het papier of de muur verschijnen de kleuren van de regenboog. Als het de groep lukt om de regenboog te maken levert dit 25 punten op. Moest de groep attributen kopen omdat ze te weinig punten hebben behaald om ze te krijgen? Per attribuut kost dit de groep 10 punten.

4 Antwoordblad 5b Hoe werkt recyclen? Zet de letters in de goede volgorde. Tip. Je mag de strookjes los knippen, dan kan je ze makkelijk in de juiste volgorde leggen. A Laser-ogen zoeken naar deeltjes steen, keramiek en porselein. Die worden van de band 'afgeschoten door middel van luchtdruk. B C D E F G H I Het glas wordt vervolgens via transportbanden de fabriek ingevoerd. Een grote machine haalt alle niet-magnetische metaaldelen eruit, zoals aluminium ringetjes. Grote magneten halen het metaal, zoals dekseltjes eruit. Het glas komt bij een glasrecyclingsbedrijf en wordt op een rooster gestort, dat werkt als een zeef. De grootste vervuiling blijft achter. Na 3 tot 10 weken is het glas schoon en kunnen er weer nieuwe flessen en potten van worden gemaakt. Een zogenoemde cycloon zuigt de lichte delen van de band: kurk, papieren wikkels en plastic dopjes. Als het glas schoon genoeg is, wordt het op een terrein gestort om organische resten (eten en drinken) te verwijderen. Zonder water. Voorsorteerders halen met de hand afval tussen het glas vandaan. Zet de letters in de juiste volgorde Stap Letters

5 Stellingen opdracht 5a Stellingen over dieren en planten Goed Fout 1. Het grootste nationale park van Nederland is 'De Hoge Veluwe'. niet waar, Oosterschelde 2. Kauwgom verteert pas na 10 jaar in de natuur. niet waar, jaar 3. Geen vlees eten is goed voor het milieu. waar 4. Een moestuin in de stad (stadstuinieren) is een echte trend. waar 5. Er zijn ongeveer 100 dierenambulances in Nederland. waar 6. Brandnetels zijn giftig voor vlinders. niet waar 7. Bestrijdingsmiddelen voor onkruid kun je gerust gebruiken, die zijn niet schadelijk voor dieren. niet waar 8. Het is niet erg als er geen insecten meer zijn, daar hebben we toch niets aan. niet waar, insecten bestuiven bloemen, zijn eten voor grotere dieren, noem maar op 9. Vijf landen in Europa recyclen meer dan de helft van hun afval, waaronder Nederland. waar Aantal Goed:

6 Antwoordblad opdracht 5b Juiste volgorde Stap Letter E B I D A G C H F Fout Aantal Goed: Goed 1E. Het glas komt bij een glasrecyclingsbedrijf en wordt op een rooster gestort, dat werkt als een zeef. De grootste vervuiling blijft achter. 2B. Het glas wordt vervolgens via transportbanden de fabriek ingevoerd. 3I. Voorsorteerders halen met de hand afval tussen het glas vandaan. 4D. Grote magneten halen het metaal, zoals dekseltjes eruit. 5A. Laser-ogen zoeken naar deeltjes steen, keramiek en porselein. Die worden van de band 'afgeschoten door middel van luchtdruk. 6G. Een zogenoemde cycloon zuigt de lichte delen van de band: kurk, papieren wikkels en plastic dopjes. 7C. Een grote machine haalt alle niet-magnetische metaaldelen eruit, zoals aluminium ringetjes. 8H. Als het glas schoon genoeg is, wordt het op een terrein gestort om organische resten (eten en drinken) te verwijderen. Zonder water. 9F. Na 3 tot 10 weken is het glas schoon en kunnen er weer nieuwe flessen en potten van worden gemaakt.

7 Score opdracht 5c Soort afval Genoemd 1 Asbest 2 Elektrische apparaten 3 GFT-afval (groente, fruit en tuin) 4 Glas 5 Grof afval 6 Hout 7 Klein Chemisch Afval 8 Metaal 9 Papier 10 Plastic (verpakkingen) 11 Puin 12 Restafval 13 Textiel 14 Wit- en bruingoed Aantal genoemd:

8 Maatregelen opdracht 5c Maatregel Genoemd Categorie Verwarming: Zet je thermostaat niet op 25 als je het maar 21 graden wilt hebben Doe een trui aan in plaats van de verwarming Doe de gordijnen s nachts dicht en overdag open Gebruik vloerkleden bij koude vloeren De juiste isolatie Categorie Keuken: Probeer de ecologische stand van de vaatwasser eens Zet de vaatwasser alleen aan bij een volle vaatwasser Doe deksels op pannen tijdens het koken Gebruik de juiste pan op het gasfornuis Kook niet met teveel water Koelkast en vriezer op goede temperatuur Zet geen warm eten in de koelkast Ontdooi de vriezer regelmatig Categorie Badkamer & Wassen: Droog de was aan een drooglijn of droogrek Laat de kraan niet open tijdens het tanden poetsen en scheren Gebruik je handdoek meerdere keren voordat je die wast Zet wasmachine alleen aan als die vol zit Strijk met een stoomapparaat Douche korter

9 Categorie Elektronica: Haal opladers uit het stopcontact wanneer deze niet in gebruik zijn Vermijd de stand-by modus van apparaten Doe het licht uit als je een kamer verlaat Gebruik oplaadbare batterijen Categorie Eigen initiatief: Aantal genoemd:

10 Totaalscore van alle 5 de spellen Spellen: SPELTOTAAL 1. Water scheiden (max. aantal punten 100) 2. Dierenquiz (max. aantal punten 96) 3. Vuilnisestafette (max. aantal punten 100) 4. Bescherming (max. aantal punten 100) 5. 4 Spellen + het maken van de Regenboog (max. aantal punten 150) TOTAALSCORE SIRKELSLAG KIDS 2014:

De wereld is alles wat je om je heen ziet, maar eerst was er helemaal niets. De bijbel heeft het ontstaan van de aarde heel mooi beschreven.

De wereld is alles wat je om je heen ziet, maar eerst was er helemaal niets. De bijbel heeft het ontstaan van de aarde heel mooi beschreven. Programma: Sirkelslag Kids: Een wereld te winnen De wereld is alles wat je om je heen ziet, maar eerst was er helemaal niets. De bijbel heeft het ontstaan van de aarde heel mooi beschreven. Van het water

Nadere informatie

Energiebespaar Tips!

Energiebespaar Tips! Energiebespaar Tips! Hieronder vind u een aantal tips waarmee u op uw energierekening vele euro s kunt besparen. De tips zijn verdeeld in de verschillende onderdelen waaraan u energie verbruikt in uw huis.

Nadere informatie

Energiebespaar Tips!

Energiebespaar Tips! Energiebespaar Tips! Hieronder vind u een aantal tips waarmee u op uw energierekening vele euro s kunt besparen. De tips zijn verdeeld in de verschillende onderdelen waaraan u energie verbruikt in uw huis.

Nadere informatie

Energiebesparingswijzer. STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012. Geld besparen met handige energietips voor thuis

Energiebesparingswijzer. STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012. Geld besparen met handige energietips voor thuis Energiebesparingswijzer STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012 Geld besparen met handige energietips voor thuis Energie besparen, snel verdiend! Ieder jaar betaal je veel geld voor een warm huis,

Nadere informatie

Missies Powersaver Game

Missies Powersaver Game Missies Powersaver Game 1. Lampen en Opladers Ga in huis opzoek naar lampen die aanstaan in ruimtes waar niemand is en zet deze uit. Zorg vanaf nu dat in ruimtes waar niemand is het licht uitstaat. Door

Nadere informatie

1 1. Bent u een man of een vrouw? 1 antwoord per respondent. Aantal respondenten: 405. Antwoord Aantal Percentage. 1. Vrouw 238 59% 2.

1 1. Bent u een man of een vrouw? 1 antwoord per respondent. Aantal respondenten: 405. Antwoord Aantal Percentage. 1. Vrouw 238 59% 2. 1 1. Bent u een man of een vrouw? Aantal respondenten: 405 Antwoord Aantal Percentage 1. Vrouw 238 59% 2. Man 167 41% 2 2. Wat is uw leeftijd? Aantal respondenten: 414 1. 20 jaar en jonger 0 0% 2. 20-29

Nadere informatie

GROEP 7 EN 8 AFVALSCHEIDEN!

GROEP 7 EN 8 AFVALSCHEIDEN! GROEP 7 EN 8 AFVALSCHEIDEN! Hoe en waarom? DIA 1 Doelen van deze les: Je leert welke soorten afval er zijn en waar je deze moet weggooien. Je leert waarom afvalscheiding belangrijk is. Je leert wat grondstoffen

Nadere informatie

Inleiding VOOR JE HET WEET, MAAK JE DE LEKKERSTE MAALTIJDEN IN EEN SCHONE EN OPGERUIMDE KEUKEN!

Inleiding VOOR JE HET WEET, MAAK JE DE LEKKERSTE MAALTIJDEN IN EEN SCHONE EN OPGERUIMDE KEUKEN! Inleiding Of je nu een goede kok bent, of nog geen ei kunt bakken, de is een belangrijke plek in je huis. Dit boek vertelt de belangrijkste dingen over thuis koken. Zodat je veilig en gezond eten kunt

Nadere informatie

Plannen van het huishouden.

Plannen van het huishouden. Dit document is onderdeel van de site www.huishoudeninhokjes.nl Plannen van het huishouden. In de laatste kolom kun je invullen wanneer je de taak hebt gedaan. Vul in hoelang (in tijd) je over deze taak

Nadere informatie

Inhoud opgave. Inzameling en recycling. Glas recycling proces. Wat wel en niet in de glas bak? Waar word glas van gemaakt?

Inhoud opgave. Inzameling en recycling. Glas recycling proces. Wat wel en niet in de glas bak? Waar word glas van gemaakt? Inhoud opgave Inzameling en recycling Glas recycling proces Wat wel en niet in de glas bak? Waar word glas van gemaakt? Geschiedenis van glas recycling Hoe word glas gerecycled? Wat zijn de voordelen van

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof

inhoud blz. Inleiding 1. De afvalberg 2. Soorten afval 3. Vier belangrijke stappen 4. Voorkomen 5. Opnieuw gebruiken 6. Afval als bran dstof Afval inhoud blz. Inleiding 3 1. De afvalberg 4 2. Soorten afval 5 3. Vier belangrijke stappen 7 4. Voorkomen 8 5. Opnieuw gebruiken 9 6. Afval als bran dstof 11 7. Naar de stortplaats 12 8. Filmpjes 14

Nadere informatie

Zuinig wonen. 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen

Zuinig wonen. 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen Hier vergelijk je de verschillende producten van de verschillende energieleveranciers. Zo kun je zien wat

Nadere informatie

EAS-presentatie bij de Fatih moskee

EAS-presentatie bij de Fatih moskee Erik Peerlkamp, voorzitter Gerrit Vledder, secretaris 1 Energie Actief Soest Wie/wat: -groep vrijwilligers uit Soest -bevorderen duurzaamheid in Soest -mensen mondiger maken/laten begrijpen -laten nadenken

Nadere informatie

Zoek de. 10 verschillen

Zoek de. 10 verschillen oek de 10 verschillen 4 Wecycle-woordzoeker Kun jij alle woorden vinden in deze Wecycle-woordzoeker? De woorden staan van links naar rechts, van boven naar benden, schuin en van achter naar voren. Streep

Nadere informatie

Zet de verwarming een graadje lager

Zet de verwarming een graadje lager TIP 1 Zet de verwarming een graadje lager = 6 à 7 % minder gas of elektriciteit = 35 minder per jaar indien GAS 80 minder per jaar indien ELEKTRICITEIT TIP 1 Zet de verwarming een graadje lager = 6 à 7

Nadere informatie

Wie weet wat Avri doet?

Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 Welkom Wie weet wat Avri doet? Opdracht 1 antwoord Welkom Wie weet wat Avri doet? In Rivierenland zamelt Avri afval in. Opdracht 2 Woordweb Als je het woord afval hoort, waar denk je dan aan?

Nadere informatie

Zet de verwarming een graadje lager

Zet de verwarming een graadje lager TIP 1 Zet de verwarming een graadje lager = 6 à 7 % minder gas of elektriciteit = 35 minder per jaar indien GAS 80 minder per jaar indien ELEKTRICITEIT Ben je uit huis of ga je slapen, draai de verwarming

Nadere informatie

Hand-out digiboard presentatie

Hand-out digiboard presentatie Hand-out digiboard presentatie Bij werkboekje Groepen 6, 7 en 8 basisonderwijs Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 In Rivierenland zamelt AVRI afval in. Wie weet wat AVRI doet? Opdracht 1 Opdracht 2 Woordweb

Nadere informatie

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat.

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat. Woordenschat blok 1 gr4 Les 1 De heg De lantaarn De plant Het tuinhek Het terras De garage Het dorp De stad De zwerver De stoep De woonwijk = een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een

Nadere informatie

ENERGIEZUINIG WONEN 10 tips

ENERGIEZUINIG WONEN 10 tips ENERGIEZUINIG WONEN 10 tips 1 Je woning isoleren en begin daar waar isoleren het meeste oplevert, dus waarmee je je energievraag zo veel mogelijk terugbrengt. Veel mensen kopen eerst zonnepanelen om energie

Nadere informatie

dat loont! Ooststellingwerf scheidt het afval;

dat loont! Ooststellingwerf scheidt het afval; AFVALWIJZER Ooststellingwerf scheidt het afval; dat loont! Afval scheiden loont! Voor het milieu, de maatschappij en voor uw portemonnee. Want hoe beter u het afval scheidt, hoe minder er terecht komt

Nadere informatie

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK?

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? Hoi, ik ben Maarten Milieu. Ik werk voor Cyclus en haal bij jou thuis het afval op. De ene dag leeg ik groene minicontainers met een zijlader. De andere dag zie je me zakken

Nadere informatie

Batterijen inzamelen. bovenbouw 2007/2008. Docentenkaart 2. Voorbereiding. Download Stibat educatieve spellen.

Batterijen inzamelen. bovenbouw 2007/2008. Docentenkaart 2.  Voorbereiding. Download Stibat educatieve spellen. bovenbouw 2007/2008 Batterijen STI B AT Docentenkaart 2 Voorbereiding Knip de bingokaarten uit (zie bijlage 1). U heeft nu in totaal 30 bingokaarten. Knip de kaartjes met de vragen uit (zie bijlage 2).

Nadere informatie

Wees creatief in deze opdracht en maak kleding voor de ander, maar dan wel alleen met een vuilniszak, tape en een schaar.

Wees creatief in deze opdracht en maak kleding voor de ander, maar dan wel alleen met een vuilniszak, tape en een schaar. Maak je eigen kleding en fotoshoot Leeftijd: 13-16 Thema: duurzaamheid, Sirkelslag Tijdsduur: 0-20 min. Wees creatief in deze opdracht en maak kleding voor de ander, maar dan wel alleen met een vuilniszak,

Nadere informatie

Wij informeren u graag over de mogelijkheden, tips en handige weetjes op het gebeid van duurzaamheid en vooral wat ook zelf kunt doen.

Wij informeren u graag over de mogelijkheden, tips en handige weetjes op het gebeid van duurzaamheid en vooral wat ook zelf kunt doen. Investeren in duurzaamheid In de samenleving is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing. We gaan de komende jaren actief inzetten op duurzaam beheren. Energiezuinig wonen. Niet alleen

Nadere informatie

Duurzaam Bouwloket.

Duurzaam Bouwloket. Altijd al willen weten welke maatregelen u allemaal kunt treffen om uw woning te verduurzamen? Het Duurzaam Bouwloket biedt onafhankelijk advies en informatie om jaarlijks geld en energie te besparen.

Nadere informatie

Leesboekje het huis. Leesboekje Het Huis Pagina 1

Leesboekje het huis. Leesboekje Het Huis Pagina 1 Leesboekje het huis Leesboekje Het Huis Pagina 1 Dit is het huis. Dit is de tuin. Dit is de woonkamer. Dit is de keuken. Dit is de slaapkamer. Dit is de zolder. Dit is het dak. Dit is de trap. Dit is de

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN 4-6 jaar

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN 4-6 jaar AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN INLEIDING Onderdeel van de website Aan de slag met afval zijn verschillende doe-opdrachten die erop zijn gericht om het thema afval extra tot leven te brengen. Alle

Nadere informatie

Energiebesparing in huis TIPS. Willemskwartier Nijmegen

Energiebesparing in huis TIPS. Willemskwartier Nijmegen Energiebesparing in huis TIPS Willemskwartier Nijmegen Inleiding In elke ruimte in huis is wel energie te besparen. In deze brochure zijn allerlei tips te vinden die je helpen de energierekening naar beneden

Nadere informatie

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje AFVAL Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje Zoek meer informatie op de computer en bekijk filmpjes over het onderwerp (achterin deze lesbrief staan websites en links voor filmpjes) Overleg

Nadere informatie

PROEF RESTAFVAL INZAMELING

PROEF RESTAFVAL INZAMELING PROEF RESTAFVAL INZAMELING Dragonder-noord start 23 september 2013 In uw wijk start eind september 2013 een proef om meer grondstoffen in te zamelen en minder restafval. In deze brochure leest u meer.

Nadere informatie

handleiding 1. Inleiding 2. Achtergrondinformatie

handleiding 1. Inleiding 2. Achtergrondinformatie handleiding 1. Inleiding www.twentezonderafval.nl is een website voor groep 1 tot en met 8 over het gescheiden inzamelen van afval in Twente. Op deze website ontdekken de leerlingen hoe ze hun afval zoveel

Nadere informatie

Werkboekje Grote Wetenschapsdag

Werkboekje Grote Wetenschapsdag Werkboekje Grote Wetenschapsdag Als je alles ingevuld hebt - > inleveren bij je leerkracht. Naam: Klas: _ School: Start van de dag - > Video Wat vond je van de video? Heb jij een eigen vraag kunnen bedenken?

Nadere informatie

De zin van afvalscheiding

De zin van afvalscheiding De zin van afvalscheiding (...en de onzin die u wel eens hoort)...alles gaat toch op één hoop... Hoe zit het écht? z.o.z. Gescheiden afval blijft gescheiden Gescheiden afval blijft gescheiden Alles wat

Nadere informatie

Dit Sirkelslag programma laat jongeren zich bewust worden van hun kleding en de herkomst ervan. Door middel van verschillende spellen komen ze er

Dit Sirkelslag programma laat jongeren zich bewust worden van hun kleding en de herkomst ervan. Door middel van verschillende spellen komen ze er Programma: Sirkelslag Young: Een wereld te winnen Dit Sirkelslag programma laat jongeren zich bewust worden van hun kleding en de herkomst ervan. Door middel van verschillende spellen komen ze er achter

Nadere informatie

DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop

DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop DOE MEE! Afval scheiden. Dat scheelt een hoop Ook u kunt nog veel kilo s scheiden Veel Amsterdammers scheiden hun afval al. De een wat meer, de ander wat minder. Toch komt er nog steeds veel herbruikbaar

Nadere informatie

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826

Afval scheiden. Yvonn van de Grootevheen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/75826 Auteur Yvonn van de Grootevheen Laatst gewijzigd 25 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/75826 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Vocht en ventilatie. Tips voor een droger huis

Vocht en ventilatie. Tips voor een droger huis Vocht en ventilatie Tips voor een droger huis Vocht en ventilatie Een gezin produceert per dag tussen de tien en vijftien liter vocht. Door te ademen, door huisdieren en planten, maar ook door te koken,

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt houden over afval, afvalscheiding of recycling. Een super interessant onderwerp

Nadere informatie

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA

Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Doe je spreekbeurt over afval en Attero COLA Kinderen die een spreekbeurt willen geven Waar op de wereld wordt het afval nog verwerkt op de manier van vroeger? Wat een goed idee! Je wilt je spreekbeurt

Nadere informatie

BNR MINI-ENERGIEBESPARINGSWEDSTRIJD SPEELKAART VAN:

BNR MINI-ENERGIEBESPARINGSWEDSTRIJD SPEELKAART VAN: BNR MINI-ENERGIEBESPARINGSWEDSTRIJD SPEELKAART VAN: HANDLEIDING Bij BNR gaan jullie allemaal aan de slag met een mini-energiebesparingswedstrijd. Goed bezig! Maar hoe werkt het precies? Hierbij de handleiding:

Nadere informatie

Thuis Slim Advies. Haal meer winst uit energie. Zon Wind Water. Gratis tips om energie te besparen

Thuis Slim Advies. Haal meer winst uit energie. Zon Wind Water. Gratis tips om energie te besparen Thuis Slim Advies Haal meer winst uit energie Zon Wind Water Gratis tips om energie te besparen Gratis tips om energie te besparen. Haal meer winst uit energie Voorwaarden van verspreiding Je mag dit E-book

Nadere informatie

GROEP 5 EN 6 HOEZO AFVAL?

GROEP 5 EN 6 HOEZO AFVAL? GROEP 5 EN 6 Daar zit veel moois in! DIA 1 Doelen van deze les: Je leert op welke manieren je afval opnieuw kunt gebruiken. Je leert wat een circulaire economie is. Je bedenkt hoe je minder afval kunt

Nadere informatie

Plannen van het huishouden.

Plannen van het huishouden. Dit document is onderdeel van de site www.huishoudeninhokjes.nl Plannen van het huishouden. In de laatste kolom kun je invullen wanneer je de taak hebt gedaan. Vul in hoelang (in tijd) je over deze taak

Nadere informatie

waar ik afval zoals papier, glas, groente en plastic en gevaarlijke stoffen in moet doen.

waar ik afval zoals papier, glas, groente en plastic en gevaarlijke stoffen in moet doen. CP8 Het Mileu In Nederland wordt het huisvuil gescheiden opgehaald. Ook kunt u afval gescheiden weggooien in bijvoorbeeld de glasbak, of papierbak. De Nederlandse overheid wil graag dat mensen zuinig omgaan

Nadere informatie

Zet een droger altijd in een verwarmde ruimte. Natuurlijk moet het geen ruimte zijn die speciaal voor de droger verwarmd word.

Zet een droger altijd in een verwarmde ruimte. Natuurlijk moet het geen ruimte zijn die speciaal voor de droger verwarmd word. De snelle bespaartips doen precies wat ze zeggen; ze laten je snel en simpel energie besparen! Ze zijn ingedeeld in categorieën, zodat je per onderdeel kunt zien waar je nog kunt besparen. Wassen en drogen

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 1-2-3

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 1-2-3 AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 1-2-3 INLEIDING Onderdeel van de lesmodule Aan de slag met afval zijn verschillende doe-opdrachten die erop zijn gericht om het thema afval in de klas extra tot

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

Woonwensen analyse UW GEGEVENS. Naam:. Adres:... Huisnummer:. Uit hoeveel personen bestaat uw huishouden?... volwassenen en... kinderen. Naam:...

Woonwensen analyse UW GEGEVENS. Naam:. Adres:... Huisnummer:. Uit hoeveel personen bestaat uw huishouden?... volwassenen en... kinderen. Naam:... Naam:. Adres:... Huisnummer:. Telefoonnr.:.. E-mailadres:... Uit hoeveel personen bestaat uw huishouden?... volwassenen en.... kinderen Woonwensen analyse UW GEGEVENS Naam:... Adres:... Huisnummer:...

Nadere informatie

Campagneteksten glas en papier

Campagneteksten glas en papier Campagneteksten glas en papier Voor de glas-en-papier-campagne zijn twee uitgewerkte campagneteksten geschreven in de vorm van: DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER GLAS DE MEEST GESTELDE VRAGEN OVER PAPIER Deze

Nadere informatie

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 1-2-3

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 1-2-3 Doe-opdrachten Aan de slag met afval Groep 1-2-3 > Inleiding Onderdeel van de lesmodule Aan de slag met afval zijn drie doe-opdrachten die erop zijn gericht om de thema s zwerfafval en afval scheiden,

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE. Verhuizen. handige tips & stappenplan

INFORMATIEBROCHURE. Verhuizen. handige tips & stappenplan INFORMATIEBROCHURE Verhuizen handige tips & stappenplan Verhuizen Je verhuist naar een andere woning. Dat wil zeggen dat je oude appartement helemaal leeg & proper moet zijn. Maar hoe begin je daar aan?

Nadere informatie

Afval doe je in de goede bak.

Afval doe je in de goede bak. Cliënt Roteb Omschrijving Flyer Afvalwijzer Ordernummer 155.00.015 Datum 12 september 2012 Afval doe je in de goede bak. Dat doe je goed! Afvalwijzer 2012/2013 Huishoudelijk restafval

Nadere informatie

Veiligheid in huis. Regels voor veiligheid in huis. Hou gevaarlijke producten buiten bereik van kinderen. Veiligheid in de slaapkamer

Veiligheid in huis. Regels voor veiligheid in huis. Hou gevaarlijke producten buiten bereik van kinderen. Veiligheid in de slaapkamer Veiligheid in huis Regels voor veiligheid in huis Veiligheid in de woonkamer Veiligheid in de keuken Veilig slapen voor baby s Veiligheid in de badkamer Veiligheid in de slaapkamer Huisdieren Noodnummers

Nadere informatie

Kijk eens goed naar de trui.

Kijk eens goed naar de trui. Lees de uitleg over vezels en textiel. Kijk eens goed naar de trui. De trui is gemaakt van draadjes. Kijk eens goed naar de draadjes. De draadjes zijn gemaakt van dunne draadjes. Die dunne lange draadjes

Nadere informatie

VERHUISFOLDER WAAR KAN MIJN AFVAL HEEN?

VERHUISFOLDER WAAR KAN MIJN AFVAL HEEN? VERHUISFOLDER WAAR KAN MIJN AFVAL HEEN? VERHUIZEN Eindelijk komt het er van het huis op te ruimen en afstand te doen van die oude klok die al jaren ligt te verstoffen op zolder. En wat te denken van de

Nadere informatie

Er is zo veel moois om ons heen: water, planten, mensen, dieren. Het is een prachtige schepping. Maar er is ook veel vervuiling. Denk je nu: daar kan

Er is zo veel moois om ons heen: water, planten, mensen, dieren. Het is een prachtige schepping. Maar er is ook veel vervuiling. Denk je nu: daar kan Programma: Sirkelslag School: Een wereld te winnen Er is zo veel moois om ons heen: water, planten, mensen, dieren. Het is een prachtige schepping. Maar er is ook veel vervuiling. Denk je nu: daar kan

Nadere informatie

Van afval naar grondstof. Informatie en tips over GFT scheiden

Van afval naar grondstof. Informatie en tips over GFT scheiden Van afval naar grondstof Informatie en tips over GFT scheiden Korte berichten Circulaire economie: Van Afval Naar Grondstof De Rijksoverheid heeft met de gemeente in Nederland afgesproken dat in 2020 maximaal

Nadere informatie

Voor delen is lef en creativiteit nodig. Verspreid een goede boodschap en deel er op los!

Voor delen is lef en creativiteit nodig. Verspreid een goede boodschap en deel er op los! Deelopdracht Leeftijd: 13-16 Thema: delen, Sirkelslag Tijdsduur: 20+ min. Voor delen is lef en creativiteit nodig. Verspreid een goede boodschap en deel er op los! https://player.vimeo.com/video/22672353

Nadere informatie

Hoofdstuk 1.1 Maatstaven en jaarlijkse tarieven afvalstoffenheffing. Hoofdstuk 1.2 Maatstaven en overige tarieven afvalstoffenheffing

Hoofdstuk 1.1 Maatstaven en jaarlijkse tarieven afvalstoffenheffing. Hoofdstuk 1.2 Maatstaven en overige tarieven afvalstoffenheffing Tarieventabel behorende bij de Verordening afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 2015, vastgesteld door de raad van de gemeente Gemert-Bakel bij besluit van 11 december 2014, nr. Algemeen De bedragen

Nadere informatie

EnergieBesparen. Alle tips in een overzicht. Pascal Wierckx

EnergieBesparen. Alle tips in een overzicht. Pascal Wierckx EnergieBesparen Alle tips in een overzicht Pascal Wierckx Inleiding De meeste huishoudens betalen teveel voor hun energierekening. Door eenvoudige tips op te volgen kan met weinig moeite veel geld bespaard

Nadere informatie

Licht & schaduw. Inlage

Licht & schaduw. Inlage Inlage Proef 1 Lichtbronnen - Werkblad 1 - Pen Door de jaren heen zijn de lichtbronnen (voorwerpen die licht geven) van de mensen veranderd. Ken jij de lichtbronnen van vroeger en nu? Maak werkblad 1.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Het is weer netjes

Nadere informatie

onderzoek werkblad naam: Biodiversiteit les & In de klas Buiten - zoekkaart Bodemdiertjes of site dierenzoeker.nl of de app dierenzoeker

onderzoek werkblad naam: Biodiversiteit les & In de klas Buiten - zoekkaart Bodemdiertjes of site dierenzoeker.nl of de app dierenzoeker Biodiversiteit naam: - twee bakken - tuinschop of spade - loeppotjes of vergrootglazen - zoekkaart Bodemdiertjes of site dierenzoeker.nl of de app dierenzoeker In de klas Er leven in Nederland meer dan

Nadere informatie

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Leerkrachtinformatie Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Lesduur: 30 minuten (zelfstandig) DOEL De leerlingen weten wat de gevolgen zijn van energie verbruik. De leerlingen weten wat duurzaamheid is. De leerlingen

Nadere informatie

Wij zijn een Mooi Schoon school

Wij zijn een Mooi Schoon school Wij zijn een Mooi Schoon school Lesbrief groepen 4, 5 en 6 WIJ ZIJN SUPPORTER VAN MOOI SCHOON Lesbrief groepen 4, 5 en 6 Onderwerp: Zwerfvuil. Doelgroep: Groepen 4, 5 en 6. Lesdoel: Inhoud: Tijdsduur:

Nadere informatie

andere ruimtes bespaar E 150 Energie Wijzer bad- en wasruimte bespaar E 120 slaapkamer bespaar E 40 keuken bespaar E 100 woonkamer bespaar E 225

andere ruimtes bespaar E 150 Energie Wijzer bad- en wasruimte bespaar E 120 slaapkamer bespaar E 40 keuken bespaar E 100 woonkamer bespaar E 225 andere ruimtes bespaar E 150 Energie Wijzer slaapkamer bespaar E 40 bad- en wasruimte bespaar E 120 woonkamer bespaar E 225 keuken bespaar E 100 Woonkamer Graadje lager Zet uw verwarming eens een graadje

Nadere informatie

Thema Op het werk. Les14. Opdrachten

Thema Op het werk. Les14. Opdrachten www.edusom.nl Thema Op het werk. Les14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Daarna

Nadere informatie

Licht en donker Licht

Licht en donker Licht H Licht en donker Licht groep 1-2 09 tijdsduur 80 minuten kerndoelen 1, 32, 42 en 54 lesdoelen De leerling: weet dat licht nodig is om te zien kent een aantal lichtbronnen, waarvan sommige uit zichzelf

Nadere informatie

Energie bespaartips van Woningstichting Bergh

Energie bespaartips van Woningstichting Bergh Energie bespaartips van Woningstichting Bergh Energietips van Woningstichting Bergh - 1 Op tijd omlaag is geld besparen U kunt ook besparen in een energiezuinige woning U woont in een woning van Woningstichting

Nadere informatie

Energie besparen = Geld besparen

Energie besparen = Geld besparen ENERGIEZUINIG WONEN Energie besparen = Geld besparen Energie besparen Zonder grote investeringen Met een kleine moeite Extra katern bij NIEUWS van WONEN netbeheerder Eandis - Jaargang 2 nr. 4 11 Besparen

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. mijn huishouden

Inhoud. Mijn leven. mijn huishouden Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Keuken... 4 Hoofdstuk 2 Woonkamer... 6 Hoofdstuk 3 Slaapkamer... 8 Hoofdstuk 4 Badkamer... 10 Hoofdstuk 5 Berging... 12 Hoofdstuk 6 Opruimen... 14 Hoofdstuk 7 Afval...

Nadere informatie

Informatienota Registratie nr. : Opsteller : Richard van Kroonenburg

Informatienota Registratie nr. : Opsteller : Richard van Kroonenburg Informatienota Registratie nr. : Opsteller : Richard van Kroonenburg Datum nota : 22.10.15 Afdeling : Ontwikkeling en Dienstverlening Portefeuillehouder : Wethouder C. van de Ven Onderwerp Pilot spullenstroon

Nadere informatie

Maak eerst een aantal schetsen van het bord over welk verbod voor welk soort afval. Kies binnen de groep er één uit en werk deze in het groot uit

Maak eerst een aantal schetsen van het bord over welk verbod voor welk soort afval. Kies binnen de groep er één uit en werk deze in het groot uit 2 Maak verbods borden Maak ter grote van het karton een soort verkeersbod tegen het dumpen van afval. Aantal regels waar dit aan moet beantwoorden: Groot met signaal kleuren (Rood) Geen tekst Eenvoudige

Nadere informatie

Opdracht Afvalspel. afval. Afval, wat is dat eigenlijk? Je ziet hier het woord afval staan met daar omheen een aantal vakjes.

Opdracht Afvalspel. afval. Afval, wat is dat eigenlijk? Je ziet hier het woord afval staan met daar omheen een aantal vakjes. Opdracht Afvalspel voor de leerling groep 3 en 4 Afval, wat is dat eigenlijk? Je ziet hier het woord afval staan met daar omheen een aantal vakjes. Schrijf in elk vakje woorden die met afval te maken hebben.

Nadere informatie

Tekst lezen en verbanden begrijpen

Tekst lezen en verbanden begrijpen Tekst lezen en verbanden begrijpen 1. Lees de tekst met het stappenplan. Let tijdens het lezen vooral op de signaalwoorden. 2. Lees de uitleg. In een tekst staan verbanden. De zinnen hebben iets met elkaar

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 een hark Een lange steel met een soort kam van ijzer eraan. de fontein Een bak waaruit water spuit. Het is voor de sier. Een wasbak in de badkamer wordt ook

Nadere informatie

andere ruimtes bespaar E 150 Energie Wijzer bad- en wasruimte bespaar E 120 slaapkamer bespaar E 40 keuken bespaar E 100 woonkamer bespaar E 225

andere ruimtes bespaar E 150 Energie Wijzer bad- en wasruimte bespaar E 120 slaapkamer bespaar E 40 keuken bespaar E 100 woonkamer bespaar E 225 andere ruimtes bespaar E 150 Energie Wijzer slaapkamer bespaar E 40 bad- en wasruimte bespaar E 120 woonkamer bespaar E 225 keuken bespaar E 100 Woonkamer Graadje lager Zet uw verwarming eens een graadje

Nadere informatie

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik 1 Praktisch: Leeftijdsgroep: 2de graad Groepsgrootte: klasgroep Omgeving: klas Tijdsduur: 50 min. Materiaal: o Powerpoint met foto s van Clémence uit Dogbo o Smartbord of beamer om de foto s te projecteren

Nadere informatie

Verwarming. Toptip! Doordat ik mijn radiatoren meer ruimte heb gegeven hoef ik nu minder te stoken. Wat een handige tip! M.

Verwarming. Toptip! Doordat ik mijn radiatoren meer ruimte heb gegeven hoef ik nu minder te stoken. Wat een handige tip! M. 50 besparingstips van GreenHome Minder energie verbruiken is heel simpel met deze besparingstips van GreenHome. Wist je bijvoorbeeld dat je door je thermostaat s nachts op 15 graden te zetten al tot 80

Nadere informatie

Weggooiwijzer. Richtlijn voor bedrijven voor het toepassen van weggooi-instructies. November 2018

Weggooiwijzer. Richtlijn voor bedrijven voor het toepassen van weggooi-instructies. November 2018 Weggooiwijzer Richtlijn voor bedrijven voor het toepassen van weggooi-instructies November 2018 Inleiding Als bedrijf dat verpakte producten op de markt brengt, kunt u het afnemers en consumenten makkelijk

Nadere informatie

Roos Hensen Fijn wonen vragenlijst. Ben jij blij met je huis en de spullen die erin staan? Beantwoord de volgende vragen om daar achter te komen.

Roos Hensen Fijn wonen vragenlijst. Ben jij blij met je huis en de spullen die erin staan? Beantwoord de volgende vragen om daar achter te komen. Roos Hensen Fijn wonen vragenlijst Ben jij blij met je huis en de spullen die erin staan? Beantwoord de volgende vragen om daar achter te komen. Fijn wonen vragenlijst Persoonlijke vragen: Wat vind je

Nadere informatie

1. Ga naar buiten bij de parkeerplaats en verzamel bij de afvalcontainers. Opdracht: Teken de afvalbakken na en schrijf erbij welk afval erin

1. Ga naar buiten bij de parkeerplaats en verzamel bij de afvalcontainers. Opdracht: Teken de afvalbakken na en schrijf erbij welk afval erin 1. Ga naar buiten bij de parkeerplaats en verzamel bij de afvalcontainers. Opdracht: Teken de afvalbakken na en schrijf erbij welk afval erin verzameld wordt. 2. Maak het puzzelblad over afvalscheiding

Nadere informatie

Waar blijft m'n blikje

Waar blijft m'n blikje ? Waar blijft m'n blikje JE DOET 'T GOED, ALS JE BLIK BIJ HET HUISVUIL DOET. Hier je b DUS, GEWOON IN DE VUILNISBAK! De blikjes worden gesmolten en er worden weer nieuwe producten van gemaakt. Het blikje

Nadere informatie

De leerlingen: leren en ervaren dat mensen niet zonder water kunnen leven. zien waar water voor wordt gebruikt.

De leerlingen: leren en ervaren dat mensen niet zonder water kunnen leven. zien waar water voor wordt gebruikt. Water 2 Speuren naar water Doelen Begrippen De leerlingen: leren en ervaren dat mensen niet zonder water kunnen leven. zien waar water voor wordt gebruikt. de druppel, stromend water Materialen Tip Lamineer

Nadere informatie

Actief bezig met de I-CE!

Actief bezig met de I-CE! Actief bezig met de I-CE! Speciaal voor dorpshuizen heeft inrg een aantal leuke tips en weetjes over energiebesparing verzameld! In deze mail geeft inrg een aantal tips en weetjes over de I-CE die onlangs

Nadere informatie

Werken in de keuken Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4 Leerjaar Brood smeren Aardappels en groente wassen Leerjaar 2-4-6

Werken in de keuken Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4 Leerjaar Brood smeren Aardappels en groente wassen Leerjaar 2-4-6 1 van 12 Werken in de keuken Werken in de keuken Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4 Leerjaar 1-3-5 Beslag maken a. Afwassen b. Afdrogen Brood smeren Aardappels en groente wassen Leerjaar 2-4-6 a.

Nadere informatie

Resultaat gescheiden afvalinzameling 2018 In vergelijking tot gemeente Drimmelen

Resultaat gescheiden afvalinzameling 2018 In vergelijking tot gemeente Drimmelen Resultaat gescheiden afvalinzameling 2018 In vergelijking tot 2017 gemeente Doss. no. 18AA507 Tilburg, 19 februari 2018 De AfvalSpiegel Kraaivenstraat 21-15 Postbus 1011 5000 JH Tilburg Tel: 085-771995

Nadere informatie

Gemiddelde score ecologische voetafdruk Toermalijn

Gemiddelde score ecologische voetafdruk Toermalijn Gemiddelde score ecologische voetafdruk Ruimte! Je woont in. een appartement of een klein huis met 1 à 2 slaapkamers? 2 punten 34 punten een groot appartement of een huis met 3 à 4 slaapkamers? 3 punten

Nadere informatie

Aftekenlijst

Aftekenlijst Aftekenlijst 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. Naam: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Werkblad 1 Ik en water

Nadere informatie

Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie

Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie Vertaling Aardrijkskunde Afval en energie Vertaling door een scholier 1337 woorden 2 juni 2004 5,8 76 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde AFVAL EN ENERGIE Energie Het is heel moeilijk te zeggen wat energie

Nadere informatie

93% papier en karton 86% flessen /glas 85% gft (groente/fruit/tuinafval) klein chemisch afval / elektrische apparaten 68% 66% textiel / kleding 55%

93% papier en karton 86% flessen /glas 85% gft (groente/fruit/tuinafval) klein chemisch afval / elektrische apparaten 68% 66% textiel / kleding 55% 1 2 4 papier en karton 93% flessen /glas 86% gft (groente/fruit/tuinafval) 85% klein chemisch afval / elektrische apparaten textiel / kleding 68% 66% grof snoeiafval 55% herbruikbare goederen (kringloop)

Nadere informatie

WANT IEDEREEN HEEFT VOCHT IN HUIS

WANT IEDEREEN HEEFT VOCHT IN HUIS Ventileren WANT IEDEREEN HEEFT VOCHT IN HUIS Iedereen heeft vocht in huis Niemand ontkomt er aan. Door alleen al in huis te zijn, produceren we liters vocht per dag. En bij het koken, douchen, afwassen,

Nadere informatie

overzicht grofvuil x x x (Luchtbal & Wilrijk) kunststofplaten plastik bakken, dozen x x x (Luchtbal & Wilrijk)

overzicht grofvuil x x x (Luchtbal & Wilrijk) kunststofplaten plastik bakken, dozen x x x (Luchtbal & Wilrijk) 1) BRANDBAAR GROFVUIL (wat niet in een restafvalzak kan) omschrijving ophaling aan huis ophaling aan huis containerpark containerpark containerpark VLOERBEKLEDING overzicht grofvuil vloerbekleding vinyl

Nadere informatie

Lesbrief nr 3. Opdracht 1. Club + app. voor Groep 7 + 8 +

Lesbrief nr 3. Opdracht 1. Club + app. voor Groep 7 + 8 + Lesbrief nr 3 voor Groep 7 + 8 + Download deze lesbrief ook op samsam.net Opdracht 1 Filmpjes kijken op samsam.net Tijdsduur: 10 min. Werkvorm: klassikaal en individueel Doel: introductie van de ReportersClub

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

Zeg ook JA tegen afval scheiden.

Zeg ook JA tegen afval scheiden. Zeg ook JA tegen afval scheiden. Elkaar iets beloven. Voor een betere toekomst. Zonder het onnodig verbruiken en weggooien van grondstoffen. Om dat te kunnen realiseren moeten we met elkaar JA zeggen tegen

Nadere informatie

Energiezuinig wonen. Energie besparen Zonder grote investeringen Met een kleine moeite

Energiezuinig wonen. Energie besparen Zonder grote investeringen Met een kleine moeite Energiezuinig wonen Energie besparen Zonder grote investeringen Met een kleine moeite Thema s ❶Verwarming van de woning ❷Verlichting ❸Wassen en plassen ❹Drogen en strijken ❺Koelen en vriezen ❻Koken ❼Afwassen

Nadere informatie