LUKT NIET! een escaperoom maar dan net anders. Draaiboek voor de spelleider

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LUKT NIET! een escaperoom maar dan net anders. Draaiboek voor de spelleider"

Transcriptie

1 LUKT NIET! een escaperoom maar dan net anders Draaiboek voor de spelleider Inleiding Deze virtuele escaperoom kan je voor van alles inzetten en je kan er je eigen draai aan geven. Het gaat er niet om dat je binnen een bepaalde tijd de opdrachten volbrengt, maar dat je dit zo snel mogelijk doet. Het draait om de website. Via de website krijg je opdrachten. Uit elke opdracht komt een code en deze code wordt ingevoerd. Als de code goed is draait de sleutel om en ga je verder. Er zijn ook letters te verdienen. De letters liggen in de kamer, maar krijg je ook als je de juiste code hebt ingevoerd. Deze letter zijn belangrijk om de laatste code in te kunnen voeren. Zodra je de laatste code hebt ingevoerd stop je de tijd. Heb je dit binnen een uur gehaald? Dan is dat helemaal te gek! Maar het maakt voor het spel niet uit. Je kan het gewoon afmaken. ps. Misschien wel spannend om aan de kinderen wel een tijd te geven. En houd er rekening mee dat je wat voorbereidingstijd nodig zult hebben. start Dat is de website waar je het spel speelt. Elke juiste code staat in dit draaiboek dus mochten ze er niet uitkomen, dan heb je sowieso de juiste code bij de hand. De eerste code moet je al direct invullen. Schrijf de code op een briefje en plak deze onder een tafel. De code bestaat uit cijfers en als je die vertaald naar het alfabet wordt het het eerste wachtwoord. Komt de klas er niet uit? Geef ze dan subtiele hints. Voorbereiding: Print bijlage 1 uit. Vouw het op en plak het onder een tafel. De wachtwoorden zijn allemaal in hoofdletters. WACHTWOORD: REGELSZIJNSTOM Geschikt Start de video. In deze video wordt het verhaal duidelijk. Van tevoren hoef je dus niets aan de kinderen te verklappen. De vraag is of ze geschikt of ongeschikt zijn. Uiteraard klik je op geschikt om verder te gaan. opdracht 1 Flessen Start de video.

2 In de video wordt in het algemeen uitgelegd wat de opdracht is. Er is dus ruimte voor jou als spelleider de opdracht zo moeilijk te maken als je zelf wilt. De basis van deze opdracht is dat er flessen gezocht moeten worden. In deze flessen zit de code verstopt. In dit geval is het een rebus. Een a4tje met een rebus is verknipt en zit verstopt in lege flessen. Alle puzzelstukje moeten uit de flessen worden gehaald om zo het a4tje weer in zijn originele staat neer te kunnen leggen. Zo verschijnt de rebus. Hoe ze stukjes uit de flessen moeten krijgen is aan hun. Ergens in de ruimte ligt ook een, of meerdere, scharen verstopt die ze daar eventueel voor kunnen gebruiken. Of bedenk zelf manieren waarmee je het uit een fles kunt krijgen. Als de code is gevonden klik je op >>> code <<< en komt het venster tevoorschijn waar je de code invult. Als dit goed is gedaan dan verschijnen er letters die je moet bewaren voor het einde. Het is tof om zoveel mogelijk flesjes te verzamelen en ook flesjes te vullen met nep briefjes. Vraag bijvoorbeeld aan de kinderen of ze allemaal een lege fles meenemen zodat je die kunt gebruiken. Benodigdheden - Lege flessen - Schaar - Rebus (bijlage 2) Voorbereiding - Zorg voor een aantal lege flessen die kapot geknipt mogen worden. - Print de code uit en knip het langs te stippellijnen in stukjes. - Verdeel de stukjes over de lege flessen. - Verstop de flessen met de puzzelstukjes in de ruimte. - Verstop de schaar. Oplossing rebus: welk woord is moeilijk te zeggen onder groepsdruk CODE: NEE LETTERS: F R opdracht 2 Het Cadeau De kinderen worden op pad gestuurd om een cadeau te zoeken. In dit cadeau zit namelijk een letter verstopt die je nodig hebt voor de laatste code. Alleen is er met dit cadeau iets speciaals aan de hand. Het zit namelijk wel heel goed verpakt. Eerst haal je het cadeaupapier eraf, dan moet je het touw eraf halen die een paar hele moeilijke knopen heeft, dan moet je door flink wat ducktape om vervolgens bij een luciferdoosje aan te komen waar de letter inzit.

3 Als de kinderen goed opletten kunnen ze zien dat ze al gelijk door kunnen naar de volgende opdracht en dus een aantal kinderen op pad sturen. Zo winnen ze tijd. Benodigdheden - Luciferdoosje - Tape - Touw - Cadeaupapier - Letter op een briefje Voorbereiding - Schrijf de letter op een briefje en stop deze in het luciferdoosje. - Pak het doosje in met flink wat tape zodat er een mooi bal ontstaat. - Knoop hier een touw omheen en maak er een aantal moeilijke knopen in. - Pak het in met cadeaupapier. - Verstop het in de ruimte. LETTERS: R I A LETTER in het LUCIFERDOOSJE: F K opdracht 3 Geloof het of niet Deze opdracht is een opening voor een eventueel nagesprek. Hoe ga je als groep om met afspraken van buitenaf? De regels zijn er zodat de groep ze kan doorbreken. Het gaat sneller als je je er niet aan houdt. Er zijn immers ook geen consequenties. Wie houdt zich aan de regels vast en wie niet? En waarom? Wie neemt welke rol? Wie voelt zich bezwaard door de regels te overtreden? Als de groep het moeilijk vindt kan de leerkracht het voortouw nemen om de discussie aan te zwengelen tijdens het spel. Moeten we deze regels wel naleven? Overtreden we de regels of zoeken we naar creatieve oplossingen? Er staat bijvoorbeeld niet dat je niet mag zingen, fluisteren, hinkelen etc etc. Niets is fout. opdracht 3 Een raar luchtje De kinderen moeten door te ruiken ingrediënten herkennen. Ergens in de ruimte staan 4 bakjes of flesjes met een inhoud. Ze kunnen/mogen de inhoud niet zien. Dus zorg ervoor dat dit niet lukt. Denk aan een flesje waar tape omheen zit of een bakje met een stukje vuilniszak waar een klein gaatje inzit.

4 Ze moeten het ingrediënt raden en de eerste letter van het ingrediënt is onderdeel van de code. De volgorde van de code moeten ze nog zien te achterhalen. Hoeveel mogelijkheden zijn er met 4 letters? Lukt het echt niet om het te herkennen? Laat ze dan proeven en kijken. Benodigdheden - 4 bakjes of flesjes - Tape of vuilniszak - Cola, azijn, water, melk Voorbereiding - Vul elk bakje of flesje met een ingrediënt. - Sluit het bakje of flesje en zorg ervoor dat je niet kunt zien wat erin zit. - Verstop het in de ruimte. CODE: CWAM (Cola, Water, Azijn, Melk) LETTERS: S A S opdracht 4 Commando? De video start direct. De opdracht is duidelijk. Commando pinkelen! Maar tussen deze commando s zit een cijfercode verstopt. De kinderen moeten deze eruit zien te pikken. Het kan snel gaan dus misschien moet de video nog eens bekeken worden. Gaan ze nog eens meedoen met de commando s of letten ze goed op en schrijven ze mee? CODE: LETTERS: K A S opdracht 5 SSHT! De video start automatisch en de man in de video let niet echt op wat er gebeurd. De spelleider krijg een telefoontje van een anonieme tipgever en krijgt de opdracht om zover mogelijk van de computer te staan. Als ze de opdracht volbrengen krijgen ze een extra bonusletter. Dit bepaalt de spelleider dus. De kinderen moeten met z n alle een ketting vormen van de spelleider naar de computer om een geheim wachtwoord over te brengen. Dit moet in alle stilte gebeuren en als de ketting gevormd is mag niemand meer bewegen. De man kan namelijk ergens van schrikken en alles door de war brengen. Lukt het om het wachtwoord al fluisterend naar de computer te brengen? Als de spelleider vindt dat dit goed is gedaan vindt de spelleider toevallig een letter in zijn broekzak of krijgt een appje. Waren de kinderen te luidruchtig

5 Benodigdheden - Telefoon wordt de letter niet vrijgegeven en zullen ze het moeten doen met een letter te weinig. Dit keer is het gunstig om je aan de regels te houden. De groep is afhankelijk van de spelleider die de regels controleert. Enkel wanneer het spel rechtmatig is voltooid wordt de extra letter vrijgegeven. Dus als er wordt geschreeuwd, gelopen etc. (de spelleider kan zelf extra regels bedenken) is er geen bonusletter. Interessant is dat er nu daadwerkelijk een controle is op het naleven van de regels. Hoe ervaart de groep deze verandering? Voorbereiding - Zorg ervoor dat de spelleider een telefoon bij zich heeft. - Bonusletters op een papier en in je zak. - Hoe meer theater er vanuit de spelleider komt hoe toffer. Dus leef je in en maak er iets spannends van! CODE: NIETDOORVERTELLEN LETTERS: P A BONUSLETTERS: A A P opdracht 6 Alle letters In deze laatste opdracht moeten van alle letters het laatste wachtwoord worden gevormd. Is het een woord of is het een zin? Daar moeten ze achter zien te komen. Het heeft in ieder geval te maken met hetgeen waar ze zijn of wat ze aan het doen zijn. EINWACHTWOORD: AFSPRAAKISAFSPRAAK (dus aan elkaar in hoofdletter) Einde Tips: Alles is volbracht. Het is dus tijd voor een feestje! Als ze het hebben gehaald krijgen ze daar een beloning voor. Bepaal zelf wat dit zal zijn. Neem de escaperoom van tevoren al eens even door. Doorloop de website en kom niet voor verassingen te staan. Zorg dat er in de ruimte ook pen en papier te vinden is. Zo kunnen de kinderen de letters opschrijven.

6 Hoe meer spullen er in de ruimte staan hoe leuker. Je moet immers een aantal dingen zoeken en een lange ketting maken. Dat is het leukst als het een beetje vol staat met spullen. Het is te gek om het proces terug te kunnen zien op film. Zo kan je evalueren hoe het is gegaan. Al is het maar bij 1 opdracht.

7

8

Escape room 2: Bank beroofd

Escape room 2: Bank beroofd De baas op internet Escape room 2: Bank beroofd Moeilijkheid Gemiddeld Duur ca. 60 min. bouwen / ca. 25 min. spelen Verhaal Er is een bank beroofd. Het is jouw taak om de dader te ontmaskeren. Er zijn

Nadere informatie

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1:

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1: lesbrieven leerlingen werkblad Lesbrief 1: water verzamelen Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

Escape room 1: Zombie attack

Escape room 1: Zombie attack De baas op internet Escape room 1: Zombie attack Moeilijkheid Eenvoudig Duur ca. 60 min. bouwen / ca. 20 min. spelen Verhaal Aahhh de zombies vallen aan! Één voor één verandert iedereen in een zombie.

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: WATER VERZAMELEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

Tijd. 10 min. 55 minuten

Tijd. 10 min. 55 minuten Tijd GROEP 5-6 50 55 minuten 1, 23, 32, 44, 45 en 51 De leerling: weet hoe dag en nacht ontstaan weet dat de tijd niet overal op de wereld hetzelfde is weet met welke instrumenten je tijd kunt meten kent

Nadere informatie

Escaperoom. Gamification in de klas

Escaperoom. Gamification in de klas Gamification in de klas Escaperoom Dit voorbeeld van een escaperoom in de klas is een vervolg op het artikel Maak een begin met gamification in Praxisbulletin. Escaperoom in de schoolbieb In de schoolbibliotheek

Nadere informatie

Archeologen logboek Namen:....

Archeologen logboek Namen:.... Archeologen logboek Namen:... Bladzijde 1 De antwoorden op deze vragen kun je vinden bij de internetsites die bij opdracht 1 op de WebQuest staan. Vul de antwoorden in de piramide in. De letters in de

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

Waar is God? Leeftijd: 9-12 Thema: God Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de aanwezigheid van God onder de mensen.

Waar is God? Leeftijd: 9-12 Thema: God Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de aanwezigheid van God onder de mensen. Waar is God? Leeftijd: 9-12 Thema: God Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over de aanwezigheid van God onder de mensen. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen leren dat God overal te vinden is.

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8 Verwonderen Groep 7 en 8 Leerdoel De kinderen: - Verwonderen zich over voedsel. - Denken na over smaak. - Ze leren de hoofdsmaken en zintuigen (opnieuw) kennen en ervaren. - Ontdekken wat de rol is van

Nadere informatie

Deze vorm van bidden is alleen geschikt, als een vrij groot deel van de jeugd al hardop durft te bidden. Leg uit hoe popcorn ontstaat.

Deze vorm van bidden is alleen geschikt, als een vrij groot deel van de jeugd al hardop durft te bidden. Leg uit hoe popcorn ontstaat. De hebreeuwse naam voor brandoffer is e ōlāh, wat opstijgend betekent. Als je iets verbrandt, dan zal de hete as ook opstijgen, samen met de rook, waarmee hetgeen dat wordt verbrand, als het ware naar

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Woord vooraf 4. HandleidinG 4. Wat heb ik nodig? 4. ThemA's & technieken Jij bent de artiest 16. afsluiting 118. Loslaten van jezelf 16

Inhoudsopgave. Woord vooraf 4. HandleidinG 4. Wat heb ik nodig? 4. ThemA's & technieken Jij bent de artiest 16. afsluiting 118. Loslaten van jezelf 16 Inhoudsopgave Woord vooraf 4 HandleidinG 4 Wat heb ik nodig? 4 ThemA's & technieken Jij bent de artiest 16 Creatief: achtergronden Verbinden: herinnering op post-its Jouw levenslied 16 Creatief: kleur

Nadere informatie

We wensen de kinderen alvast veel plezier met het geven van hun cadeautje. Wat zullen de mama s toch blij zijn!

We wensen de kinderen alvast veel plezier met het geven van hun cadeautje. Wat zullen de mama s toch blij zijn! Nieuwsbrief Het is alweer bijna Moederdag, een belangrijk moment voor de kinderen om hun mama eens extra te verwennen! In deze nieuwsbrief vind u twee activiteiten met leuke ideeën om te knutselen met

Nadere informatie

Val op bij je ideale klant met je eigen verhaal in je eigen taal

Val op bij je ideale klant met je eigen verhaal in je eigen taal Val op bij je ideale klant met je eigen verhaal in je eigen taal Schrijf in 4 stappen jouw unieke profieltekst (en plaats m op LinkedIn en je website) In dit stappenplan leer je: - Hoe je een klik krijgt

Nadere informatie

Kern 6: geit-pauw-duif-ei

Kern 6: geit-pauw-duif-ei Kern 6: geit-pauw-duif-ei In deze kern leert uw kind Letters: g - ui - au - f - ei Woorden: geit, pauw, duif, ei Alle letters compleet In kern 6 leert uw kind de laatste nieuwe letters. Op het eind van

Nadere informatie

Een armband voor mama

Een armband voor mama a bracelet for mum Moederdag komt er weer aan! En wat is er leuker om zelf iets te knutselen voor moeder. Dit jaar knutselen we een armband en zorgen we ervoor dat mam er nog prachtiger uit mag zien. Een

Nadere informatie

TEAMSPEL: UNDERCOVER

TEAMSPEL: UNDERCOVER TEAMSPEL: UNDERCOVER Voorwoord In dit draaiboek vind je alle gegevens die je nodig hebt om eenvoudig een geslaagd uniek spel te organiseren. Het spel kan gespeeld worden als teambuildingsopdracht, maar

Nadere informatie

Stinkende smullers. Activiteiten. Kinderfeestje - Stinkende smullers (1/8) Korte omschrijving. Bladzijde 1

Stinkende smullers. Activiteiten. Kinderfeestje - Stinkende smullers (1/8) Korte omschrijving. Bladzijde 1 Kinderfeestje - Stinkende smullers (1/8) Stinkende smullers Korte omschrijving Het kinderfeestje sluit aan bij de aflevering De stinkende snackbar. Activiteiten > Eierkoeken versieren > Aflevering kijken

Nadere informatie

Les 1: Een rampenwijzer maken.

Les 1: Een rampenwijzer maken. Les 1: Een rampenwijzer maken. Voorbereiden: wat ga je schrijven en voor wie? De Nieuwsbegriples gaat over de orkaan Hagupit. De mensen op de Filippijnen waren goed voorbereid. Daardoor zijn er niet zoveel

Nadere informatie

Ga aan de slag met de hoedjes van Edward de Bono. The 6 thinking heads.

Ga aan de slag met de hoedjes van Edward de Bono. The 6 thinking heads. Huiswerk les 4 Oefen met de nieuwe handtruc uit de lesomgeving. De achterliggende gedachte blijft hetzelfde. Je zoon of dochter ziet dat het mogelijk is om iets leren. Met de vorige handtruc kwam al naar

Nadere informatie

PROGRAMMA CHECK THE FACTS DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid. stichting. Sirkelslag Young Programma Check the facts - Deel en win!

PROGRAMMA CHECK THE FACTS DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid. stichting. Sirkelslag Young Programma Check the facts - Deel en win! PROGRAMMA CHECK THE FACTS DEEL EN WIN! Clubprogramma op basis van Rock Solid stichting Sirkelslag Young Programma Check the facts - Deel en win! 1 Programma check the facts Deel en Win! Clubprogramma op

Nadere informatie

ipad Module 4 Instellingen

ipad Module 4 Instellingen Instellingen van de ipad veranderen Soms heeft de fabrikant van de ipad updates. Meestal is dit om de ipad nog beter te laten werken. Soms wil je zelf iets veranderen aan de ipad. Bijvoorbeeld je toegangscode.

Nadere informatie

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start.

Schoolbrede start (15 min) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. EERLIJK DELEN EN OPRUIMEN In dit hoofdstuk zijn de activiteiten voor beschreven. Voor begint de Grote Rekendag met een gesprek over de meubels en materialen die in iedere kleutergroep te vinden zijn. Iedere

Nadere informatie

WIELEN. STAP 3 Monteer op dezelfde manier een as met het kleine wiel. Verbind ze met het elastiek.

WIELEN. STAP 3 Monteer op dezelfde manier een as met het kleine wiel. Verbind ze met het elastiek. 1 WAT GA JE DOEN? Je gaat ontdekken wat er gebeurt als je grote en kleine wielen met een elastiekje verbindt. Wat gebeurt er als je aan het grote wiel draait en aan het kleine? We gaan ook nog een kleurenmenger

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

KINDER- FEESTJES MET EEN VERHAAL

KINDER- FEESTJES MET EEN VERHAAL Knip dit handgeschreven verhaalfragment los langs de aan gegeven stippellijn. Volg verder de instructies in het draai boek op pag. 14 van Kinderfeestjes met een verhaal. Er was eens een zeemeerman die

Nadere informatie

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. Kinderliteratuur

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. Kinderliteratuur GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8 Kinderliteratuur Er was eens Wat ga je leren? Je leert hoe je een werkstuk over sprookjes kunt maken. Hoe lang ben je bezig? Ongeveer 2-3 uur Wat heb je

Nadere informatie

Ontwikkel je eigen ijsje!

Ontwikkel je eigen ijsje! v Ontwikkel je eigen ijsje! In dit stappenplan lees je precies wat je hiervoor moet doen! Het beste ijsje wint! Werkblad 2, 3 en 4 1 Werkblad 2 Eisen aan ijs Welke ijsjes ken je? Schrijf er zoveel mogelijk

Nadere informatie

WOORDEN VERANDEREN. grap. glas. kras. grijs NIEUWE WOORDEN MAKEN. sterk - kers. ster. Kies een woord uit het woordpakket. gras -

WOORDEN VERANDEREN. grap. glas. kras. grijs NIEUWE WOORDEN MAKEN. sterk - kers. ster. Kies een woord uit het woordpakket. gras - WOORDEN VERANDEREN Kies een woord uit het woordpakket. gras - grap Schrijf dit woord in je schrift. glas kras Maak een nieuw woord door één letter grijs te veranderen. Zoek zoveel mogelijk nieuwe woorden.

Nadere informatie

Studieplanner leerlingen NAAM: Datum Weekopdracht. Doel en in: klaar Week 1 Week 2 Leren leren : Tekst 1 lezen tot aan het plaatje met de

Studieplanner leerlingen NAAM: Datum Weekopdracht. Doel en in: klaar Week 1 Week 2 Leren leren : Tekst 1 lezen tot aan het plaatje met de Studieplanner leerlingen NAAM: Opgegev Benodigde Datum Weekopdracht Doel en in: materialen klaar Week 1 Week 2 Leren leren : Tekst 1 lezen tot aan het plaatje met de ministers. Opdrachtenboekje 5 Markeer

Nadere informatie

Les 1: Een rampenwijzer maken.

Les 1: Een rampenwijzer maken. Les 1: Een rampenwijzer maken. Voorbereiden: wat ga je schrijven en voor wie? De Nieuwsbegriples gaat over de orkaan Hagupit. De mensen op de Filippijnen waren goed voorbereid op de orkaan. Er zijn dus

Nadere informatie

richten de kinderen het restaurant bij de safarihoek in en hebben een gesprek.

richten de kinderen het restaurant bij de safarihoek in en hebben een gesprek. 15. Even pauze! Tijdens deze activiteit: richten de kinderen het restaurant bij de safarihoek in en hebben een gesprek. Inrichting speelleeromgeving Aan de safarihoek wordt een restaurant toegevoegd. Denk

Nadere informatie

Cadeautjes inpakken en uitpakken

Cadeautjes inpakken en uitpakken Cadeautjes inpakken en uitpakken Doel: fijne motoriek en coördinatie van de aangedane arm en hand verbeteren. Klaarleggen: doosje, inpakpapier, schaar, plakband. 1 Ga rechtop aan tafel zitten. Knip het

Nadere informatie

Heb je een vraag over Meet the Professor? Stuur ook dan even een bericht naar Eline.

Heb je een vraag over Meet the Professor? Stuur ook dan even een bericht naar Eline. Beste leerkracht, Leuk dat jouw klas meedoet aan Meet the Professor 2018! Op woensdag 28 maart 2018 komt tussen 11:00 12:00 uur een professor op bezoek bij jou in de klas. In deze gouden envelop vind je:

Nadere informatie

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 Wat zegt die grafiek? De indeling van de ochtend is als volgt: Schoolbrede start (15 minuten) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. Deel 1 Tellen in een plaatje (20 minuten) De kinderen

Nadere informatie

Lichtweerkaatsing Licht

Lichtweerkaatsing Licht Lichtweerkaatsing Licht Hgroep 5-6 49 tijdsduur 60 minuten kerndoelen 1, 32, 45 en 54 Tip. De leerlingen maken in deze les allemaal een eigen periscoop. U kunt ze dit ook in tweetallen of in groepjes laten

Nadere informatie

STROOMDIAGRAMMEN. Hoofdstuk 8. Hoe je Galgje moet spelen. Voorbeelduitvoer van Galgje. Hoofdstuk 8 Stroomdiagrammen 67

STROOMDIAGRAMMEN. Hoofdstuk 8. Hoe je Galgje moet spelen. Voorbeelduitvoer van Galgje. Hoofdstuk 8 Stroomdiagrammen 67 Hoofdstuk 8 STROOMDIAGRAMMEN Hoofdstuk 8 Stroomdiagrammen 67 In dit hoofdstuk behandelen we: Hoe je Galgje moet spelen ASCII-tekeningen Een programma ontwerpen met behulp van stroomdiagrammen In dit hoofdstuk

Nadere informatie

Ruiters van de IJslandse viervoeters

Ruiters van de IJslandse viervoeters Kinderfeestje - Ruiters van de IJslandse viervoeters (1/13) Ruiters van de IJslandse viervoeters Korte omschrijving Het kinderfeestje sluit aan bij de aflevering IJslandse viervoeters. Activiteiten 2.5

Nadere informatie

Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Geef één voorbeeld wat jou helpt om je agressie onder controle te houden.

Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Geef één voorbeeld wat jou helpt om je agressie onder controle te houden. 1 Geef één positieve eigenschap over de persoon die links van je zit. Wat waardeer je enorm aan de persoon die tegenover je zit? Vertel de groep wat je doe als je kwaad bent, doe het voor. Geef een voorbeeld

Nadere informatie

STARTSPEL MUZIKAAL PAK

STARTSPEL MUZIKAAL PAK START ONDER BOVEN 100 min 1/5 MANDJE Muzikaal pak Muziek Poster 1 kiwikaartje per kind Fiches activiteiten (creativiteit / spelen / fruitige receptjes) Materiaal voor de opdrachten van het muzikaal pak:

Nadere informatie

Muziekslim. Muziekslim

Muziekslim. Muziekslim Muziekslim Opdracht Maak je eigen rap! Maak een lied of rap met de woorden uit het woordpakket. Verzin ook een leuk ritme voor de tekst. Muziekslim Opdracht Geheimen verborgen in muziek Maak een geheimtaal

Nadere informatie

HANDIG VOERSPELLETJES VOOR KONIJNEN EN KNAAGDIEREN

HANDIG VOERSPELLETJES VOOR KONIJNEN EN KNAAGDIEREN HANDIG VOERSPELLETJES VOOR KONIJNEN EN KNAAGDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

Handleiding les 1: Een verhaal schrijven over jouw dag in 2034 voor een toekomsttentoonstelling

Handleiding les 1: Een verhaal schrijven over jouw dag in 2034 voor een toekomsttentoonstelling Handleiding les 1: Een verhaal schrijven over jouw dag in 2034 voor een toekomsttentoonstelling Deze schrijfles sluit aan bij het Nieuwsbegriponderwerp van deze week: Vuurwerk bij Oud en Nieuw. De schrijftaak

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

bijlagen groep 5 en 6

bijlagen groep 5 en 6 bijlagen groep 5 en 6 bijlage 1 een stukje achtbaan Je hebt nodig: 2 brede planken. De ene plank moet ongeveer twee keer zo lang zijn als de andere. een paar tennisballen een stuk soepel karton plakband

Nadere informatie

Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes.

Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes. Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Er zijn vier verschillende plaatjes. 1. Zoek in de klas naar een klasgenoot met een ander plaatje dan

Nadere informatie

Sleutels cliëntgericht werken: ga met jouw team aan de slag!

Sleutels cliëntgericht werken: ga met jouw team aan de slag! Sleutels cliëntgericht werken: ga met jouw team aan de slag! Spelregels 1. Voor je liggen sleutels cliëntgericht werken, verzameld door kinderen, jongeren, jongvolwassenen, ouders, pleegouders en professionals.

Nadere informatie

Tips voor Timemanagement

Tips voor Timemanagement Tips voor Timemanagement Vaak kun je tijd winnen én minder druk ervaren door efficiënter te werken. Hieronder een aantal tips. Werk aan je werkplek Chaos op je werkplek brengt chaos in je hoofd. In het

Nadere informatie

ipad Module 1 Aan de slag

ipad Module 1 Aan de slag Gefeliciteerd! Je hebt een ipad gekregen of te leen. Daar kun je mooie dingen mee doen. OPDRACHT 1 Wat ga jij met je ipad doen? Misschien weet je al iets over de ipad. Bijvoorbeeld wat je ermee kan doen.

Nadere informatie

bedoeld wordt met hoeveelheidbegrippen als: alle, geen, niets, veel, weinig, meer, minder, evenveel. Ordent hoeveelheden om ze te Groep 1 Groep 2

bedoeld wordt met hoeveelheidbegrippen als: alle, geen, niets, veel, weinig, meer, minder, evenveel. Ordent hoeveelheden om ze te Groep 1 Groep 2 6. Waterproef Tijdens deze activiteit: Doen de kinderen proefjes met water, kleurstof en olie, waarbij zij vooraf voorspellen wat zij denken dat er zal gebeuren, dit vervolgens uitproberen en een verklaring

Nadere informatie

De bliksem. Doel. In deze hoek leer je hoe de bliksem ontstaat. Materiaal. Opdracht. Stap 2: Zet het vergiet boven op het glas.

De bliksem. Doel. In deze hoek leer je hoe de bliksem ontstaat. Materiaal. Opdracht. Stap 2: Zet het vergiet boven op het glas. De bliksem Doel In deze hoek leer je hoe de bliksem ontstaat. Een vergiet Een ballon Een droog glas Een wollen trui Materiaal Opdracht Stap 1: Ga met je begeleider en met de rest van je groep naar buiten.

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk?

Hoe maak ik een werkstuk? Hoe maak ik een werkstuk? Je gaat, misschien wel voor de eerste keer, een eigen werkstuk maken. Dat is leuk, maar ook best moeilijk. Je moet er namelijk een heleboel voor doen. Heb je al eens een eigen

Nadere informatie

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl)

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) tekst roteren Draai je tekst zodat het mooi onder of op je scheef geplaatste foto staat. Of maak zelf leuke labels in combinatie met clipart. 1. kies de clipart (bij

Nadere informatie

Wat doe je wel of beter niet op het internet?

Wat doe je wel of beter niet op het internet? naam: klas: Wat doe je wel of beter niet op het internet? Dag bingelaar van het derde leerjaar Vandaag leer je wat je allemaal kunt doen op het internet, maar ook wat je beter niet doet Na deze les moet

Nadere informatie

Opening van het thema op vrijdag 5 november.

Opening van het thema op vrijdag 5 november. Grote Klus Thema : Lekker Fit Als je 5 opdrachten maakt en laat aftekenen, mag je meedoen met een leuke en gezonde activiteit in het restaurant. Als je de grote klus met een groepje maakt, moet je meer

Nadere informatie

maken de kinderen een waterorgel en laten elke lettergreep uit een lied horen op dit orgel. Groep 1 Groep 2 samengestelde woorden in

maken de kinderen een waterorgel en laten elke lettergreep uit een lied horen op dit orgel. Groep 1 Groep 2 samengestelde woorden in 7. Raar maar waar! Tijdens deze activiteit: maken de kinderen een waterorgel en laten elke lettergreep uit een lied horen op dit orgel. Taal Ontluikende en beginnende geletterdheid Fonemisch bewustzijn

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8 AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 7-8 INLEIDING Onderdeel van de website Aan de slag met afval zijn verschillende doe-opdrachten die erop zijn gericht om het thema afval extra tot leven te brengen.

Nadere informatie

Van 1 naar 2 en door tot 47. Wat doet opa?

Van 1 naar 2 en door tot 47. Wat doet opa? 2 Van 1 naar 2 en door tot 47. Wat doet opa? 3 Kinderboekenweek-voorstelling Opa en oma is alweer de 13de Kinderboekenweek-voorstelling van John Negenkerken. Opa, Oma en de Kinderboekenweek is een heerlijke

Nadere informatie

Instructie voor spelbegeleider

Instructie voor spelbegeleider Instructie voor spelbegeleider Wat leuk dat jullie de strijd tegen de bacterie aan gaan! In dit document lees je alles over de voorbereiding, het begeleiden en de afronding van het spel. Doel van het spel:

Nadere informatie

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 1: Sunny Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel Opdracht

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: SUNNY Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL Copyright

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R HET DUIZELT VOOR JE OGEN Maar je hersenen maken er een mooie film van. Met een speciale ronddraaiende trommel met spleetjes: een zoötroop, kunnen jullie je eigen bioscoop maken. Maak allebei een aantal

Nadere informatie

De beoordeling van je werkstuk

De beoordeling van je werkstuk De beoordeling van je werkstuk Inzet: - Je levert je werk op tijd in, op de datums die hieronder staan! - Je vraagt hulp als je iets niet snapt. - Je laat je werk in het klad zien, zodat je het nog kunt

Nadere informatie

Inleiding en quick start handleiding

Inleiding en quick start handleiding Welkom Inleiding en quick start handleiding Versie 1.3 P 1 Voor dat u begint Deze handleiding laat u in het kort zien hoe u met MaxClass start, hoe u mensen uitnodigt en wat de verschillende functies zijn.

Nadere informatie

Vergeet niet achterin deze opdracht de tips voor lay-out te bekijken!

Vergeet niet achterin deze opdracht de tips voor lay-out te bekijken! De film Bridge of Terabithia is een film die past binnen het thema pesten. Je hebt de film bekeken en vooraf werd de afspraak gemaakt dat je er een filmverslag van gaat maken. Deze opdracht helpt je op

Nadere informatie

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! MATERIALEN 1 2 3 4 Kies een object waarvoor je een doosje wilt maken en bedenk van welk materiaal je het doosje wilt maken. Zorg dat je beide bij de hand hebt. (1) Om het

Nadere informatie

DAG Agressie! We praten over agressie, we doen er zelf niet aan mee!

DAG Agressie! We praten over agressie, we doen er zelf niet aan mee! DAG Agressie! We praten over agressie, we doen er zelf niet aan mee! Pagina 2 Pagina 15 Voorwoord: Een klein nawoordje: Beste lezer en gebruiker, Dit is een boekje speciaal voor jullie gemaakt, namelijk

Nadere informatie

Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie

Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Leer authentiek bloggen en trek meer klanten aan Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Backhuijs Communicatie 1 Les 3: Opbouw blog Les

Nadere informatie

Creëer je leukste leven. Werkboek. Met Laura & Alexander

Creëer je leukste leven. Werkboek. Met Laura & Alexander Werkboek Creëer je leukste leven Met Laura & Alexander Copyright 2017 - www.humanconnectionacademy.nl Week 1 - Week van het begin van de rest van jouw leven Hoi, je hebt onze kick-off video gezien. Je

Nadere informatie

10-12 jaar. +/- 60 min. Cyberpesten. 1 of meerdere computer(s) Koptelefoon(s) Tablet of smartphone Papier en pen

10-12 jaar. +/- 60 min. Cyberpesten. 1 of meerdere computer(s) Koptelefoon(s) Tablet of smartphone Papier en pen Januari 2016 Zoek de cyberpester! 1 4 Leeftijd Duur Onderwerp Benodigd materiaal 10-12 jaar +/- 60 min Cyberpesten 1 of meerdere computer(s) Koptelefoon(s) Tablet of smartphone Papier en pen Doel en verloop

Nadere informatie

of... meten is KETEN!

of... meten is KETEN! let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! Klooikoffer voor ouders & kinderen die samen aan de slag willen klooikoffer #6: meten is weten! of... meten is KETEN! Hoe zuur is dit?

Nadere informatie

Doe-boek voor kinderen

Doe-boek voor kinderen Doe-boek voor kinderen Praten over ziek zijn Dit boekje is van:... Dit boekje is voor jou! Je mag zelf kiezen wat jij leuk vindt om te doen. Je kunt het samen doen of alleen, wanneer jij er zin in hebt.

Nadere informatie

40 Suggesties met...

40 Suggesties met... 40 Suggesties met... kleine rode zakken Heb jij ze al gezien? De kleine rode zakken van het Sinterklaasjournaal 2014. Je kunt er allerlei leuke en leerzame activiteiten mee doen. Hier vind je 40 suggesties

Nadere informatie

Laat de kinderen ook opzoeken in een woordenboek en/of spreekwoorden boek

Laat de kinderen ook opzoeken in een woordenboek en/of spreekwoorden boek Voorbereiding: Materialen verzamelen Voor de les alles al klaarzetten. De tafels in groepjes van vier zetten zodat je elk proefje eventueel twee keer kan klaar leggen. De werkbladen kopiëren De opdrachtvellen

Nadere informatie

Ik mag op ieder moment van het onderzoek kan beslissen om niet langer deel te nemen, zonder dat ik een reden hoef te geven.

Ik mag op ieder moment van het onderzoek kan beslissen om niet langer deel te nemen, zonder dat ik een reden hoef te geven. Opmerking: deze pagina wordt losgehaald van de vragenlijst en apart van de vragenlijst bewaard. Instemmingsverklaring Ik heb informatie gekregen over het onderzoek. Dit onderzoek is anoniem. De resultaten

Nadere informatie

Operator Handleiding DateLive.nl

Operator Handleiding DateLive.nl Operator Handleiding DateLive.nl Op DateLive.nl zal je erotische berichten beantwoorden op een bericht- per- bericht basis. Je krijgt een nieuw bericht van een klant te zien met de bijbehorende profiel

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Welkom in de kinderwereld

Welkom in de kinderwereld Welkom in de kinderwereld Leeftijd: 8-12 Soort bijeenkomst: club Soort werkvorm: heel programma Thema: Leefwereld en ontwikkeling jeugd, Overig Tijdsduur: 2 uur 30 min. Verhaal afschrijven, kaarten maken,

Nadere informatie

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in.

4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Teken je fantasiedier Uit de krant Teken een dier dat uit minimaal Zoek een foto uit de krant. Teken deze 4 andere dieren bestaat. foto zo precies mogelijk na en kleur in. Bedenk ook een naam voor Zet

Nadere informatie

Stroomschema s maken op papier

Stroomschema s maken op papier 1 Stroomschema s maken op papier Een programma direct maken in Scratch, gaat vaak wel goed als het een klein programma is. Als het programma groter en moeilijker is, is het lastig om goed te zien welk

Nadere informatie

Handleiding voor de inlogprocedure van de Talenquest

Handleiding voor de inlogprocedure van de Talenquest Handleiding voor de inlogprocedure van de Talenquest Hieronder vindt u uitleg over de inlogprocedure van de Talenquests Engels, Frans en Duits. Tip: Leen voor aanvang van de eerste Talenquest-les de code

Nadere informatie

Handboek Maatschappelijke stage Handen uit de mouwen voor ZOA

Handboek Maatschappelijke stage Handen uit de mouwen voor ZOA Handboek Maatschappelijke stage Handen uit de mouwen voor ZOA Dit document helpt je om een actie voor ZOA op te zetten. Je kan met een maatschappelijke stage voor ZOA 15 tot 30 uur maken. Wat vind je in

Nadere informatie

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was...

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Het verloren mandje Hallo lieve kinderen, we leven hier in het Sprookjesbos meestal lang en gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Op een vroege zonnige ochtend is Fakir al druk bezig

Nadere informatie

Scratch les 3: Quiz! Je eigen spelshow

Scratch les 3: Quiz! Je eigen spelshow Scratch les 3: Quiz! Je eigen spelshow Hoeveel weten jouw vriendjes en vriendinnetjes over jouw favoriete onderwerp? Test het met je zelfgemaakte quiz! Ga naar https://scratch.mit.edu/projects/112774047/.

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

In dit hoofdstuk leer je hoe je dit allemaal moet doen. Daarna kun je met je eigen foto s een prachtige collage maken.

In dit hoofdstuk leer je hoe je dit allemaal moet doen. Daarna kun je met je eigen foto s een prachtige collage maken. 11 1. Collage Creator Een collage is een kunstwerk van foto s, plaatjes en letters. Wil jij een collage maken met je leukste foto s? Gebruik dan het programma Collage Creator. Je kiest zelf de foto s die

Nadere informatie

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig.

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig. Les 1: Een Wikitekst schrijven Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje over koningin Beatrix op www.nieuwsbegrip.nl 1. Schrijf tijdens het

Nadere informatie

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word Nog beter leren omgaan met Word Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Informatiekunde Omgaan met Word College De Heemlanden 2005. Informatiekunde Leerjaar

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Als je een tekst leest, probeer je de tekst zo goed mogelijk te begrijpen. Maar dat gaat niet vanzelf. Je moet er iets voor doen. Tijdens het lezen komen

Nadere informatie

M i. deborah van de leijgraaf

M i. deborah van de leijgraaf M i deborah van de leijgraaf Ik ga logeren! Thema : Familie Leeftijd : 2+ 3+ 2-4 jaar Ontwikkelingsgebied : Sociaal emotioneel Soort activiteit : Rollenspel Samen Emoties Duur :

Nadere informatie

Duurzaamheid. en jij, wij en iedereen! Door Dr. ir. Igor Nikolic TU Delft Versie: /12/2018

Duurzaamheid. en jij, wij en iedereen! Door Dr. ir. Igor Nikolic TU Delft Versie: /12/2018 Duurzaamheid en jij, wij en iedereen! Door Dr. ir. Igor Nikolic TU Delft i.nikolic@tudelft.nl Versie: 1.0 21/12/2018 1 Wie ben ik? Professor Igor Technische Universiteit Delft 2 Wat doet een professor?

Nadere informatie

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn.

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn. RITUEEL schrijven d a g b o e k Word de persoon die je altijd al had willen zijn. Welkom De persoon worden die je altijd al had willen zijn. Daarom schrijf ik. Door ritueel te schrijven kom je in verbinding

Nadere informatie

Woord vooraf. I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan

Woord vooraf. I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan Woord vooraf I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan de allereerste woorden uit de Bijbel. In het begin, a, maakte God de aarde. Maar wie a zegt, moet ook b zeggen. En dat doet

Nadere informatie

Lesideeën beroepenkaarten WERKEND NEDERLANDS

Lesideeën beroepenkaarten WERKEND NEDERLANDS Lesideeën beroepenkaarten WERKEND NEDERLANDS Lesidee: Wat is weg? Speel dit spel met een klein groepje. Leg steeds vijf tot acht kaarten open op tafel. Geef de cursisten even de tijd om alle foto s in

Nadere informatie

Dit Sirkelslag programma laat jongeren zich bewust worden van hun kleding en de herkomst ervan. Door middel van verschillende spellen komen ze er

Dit Sirkelslag programma laat jongeren zich bewust worden van hun kleding en de herkomst ervan. Door middel van verschillende spellen komen ze er Programma: Sirkelslag Young: Een wereld te winnen Dit Sirkelslag programma laat jongeren zich bewust worden van hun kleding en de herkomst ervan. Door middel van verschillende spellen komen ze er achter

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie