Platform WOW Aansprakelijkheid en wegbeheer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Platform WOW Aansprakelijkheid en wegbeheer"

Transcriptie

1 Platform WOW Aansprakelijkheid en wegbeheer

2 Wie zijn wij? Melior Verzekeringen - Marc Mutsaars accountmanager - Cherrie Elfferich senior jurist overheidsaansprakelijkheid

3 Wat gaan we vandaag doen? Ochtend: - Schetsen juridisch kader - Bespreken richtlijnen en jurisprudentie - Waar liggen de risico s en hoe gaan we daar in de praktijk mee om?

4 Middag: - Workshop Aan de hand van de door u ingevulde vragen en voorbeelden gaan we in gesprek over praktijksituaties op het gebied van aansprakelijkheid in de openbare ruimte.

5 Juridisch kader - Artikel 6:162 BW, onrechtmatige daad - Artikel 6:174 BW, risico aansprakelijkheid opstal - Artikel 6:171 BW risico aansprakelijkheid opdrachtgever voor niet-ondergeschikten - Artikel 6:101 BW eigen schuld

6 Artikel 6:162 BW lid 1 onrechtmatige daad: Hij die jegens een ander een onrechtmatige daad pleegt, welke hem kan worden toegerekend, is verplicht de schade die de ander dientengevolge lijdt, te vergoeden.

7 Vijf vereisten: - Onrechtmatigheid (bv. inbreuk op een recht) - Toerekenbaarheid (schuld aan gedraging) - Schade (vermogensschade en ander nadeel) - Causaliteit (oorzakelijk verband) - Relativiteit (artikel 6:163 BW: de overtreden norm moet zijn geschreven ter bescherming van het geschonden belang)

8 Schuldaansprakelijkheid: er moet sprake zijn van een fout, een verwijtbaar handelen of nalaten. - Tekortschieten zorgplicht (onderhoud /controle) - Op de hoogte zijn van een gevaarlijke situatie maar deze in stand houden door niet of niet adequaat optreden

9 Op grond van artikel 150 Rv geldt: De partij die zich beroept op rechtsgevolgen van door haar gestelde feiten of rechten, draagt de bewijslast van die feiten of rechten Kortom: Wie eist, bewijst!

10 Artikel 6:174 BW: De bezitter van een opstal die niet voldoet aan de eisen die men daaraan in de gegeven omstandigheden mag stellen, en daardoor gevaar voor personen of zaken oplevert, is, wanneer dit gevaar zich verwezenlijkt, aansprakelijk.

11 Artikel 6:174 BW betreft een risicoaansprakelijkheid voor de opstalbezitter Geen schuldaansprakelijkheid: er hoeft geen verwijtbaar handelen van de wegbeheerder aan vooraf te gaan om toch te kunnen spreken van aansprakelijkheid

12 Wat is een opstal? Onder opstal in dit artikel 6:174 BW worden verstaan gebouwen en werken, die duurzaam met de grond zijn verenigd, hetzij rechtstreeks, hetzij door vereniging met andere gebouwen of werken.

13 Voor de wegbeheerder speelt hier dan met name het risico met betrekking tot de openbare weg. Openbare weg: -Weglichaam -Weguitrusting (weginrichting)

14 Verharde of onverharde weg? - Wegenlegger, wat zegt deze? - Verhard is: Aangebrachte toplaag; Toplaag voldoende dragend vermogen; Wegdek ziet er verder egaal en vlak uit ; Zandweg met puin verhard en kuilen is dus geen verharde weg en geen opstal.

15 Vereisten artikel 6:174 BW: - Gebrek; - Welke een gevaarlijke situatie veroorzaakt; - En dit gevaar zich heeft verwezenlijkt.

16 Ook hier geldt: wie eist, bewijst (art. 150 RV) Bewijslast is veel minder zwaar. Schending van een concrete norm zal snel tot aansprakelijkheid leiden.

17 Let op: Artikel 6:197 BW (tijdelijke regeling verhaalsrechten): Artikel 6:174 BW is niet van toepassing op regresnemende partijen als verzekeraars en werkgevers

18 Artikel 6:181 BW: Wordt het in art. 174 BW bedoelde opstal gebruikt in de uitoefening van een bedrijf, dan rust de aansprakelijkheid dat artikel op degene die dit bedrijf uitoefent, tenzij het een opstal betreft en het ontstaan van de schade niet met de uitoefening van het bedrijf in verband staat.

19 Artikel 6:171 BW aansprakelijkheid voor nietondergeschikten: Indien een niet-onderschikte die in opdracht van een ander werkzaamheden ter uitoefening van diens bedrijf verricht, jegens een derde aansprakelijk is voor bij die werkzaamheden begane fout, is ook die ander jegens de derde aansprakelijk

20 Uit de parlementaire geschiedenis blijkt dat artikel 6:171 BW niet van toepassing is op overheidstaak Dit zou volgens wetgever leiden tot onvoorziene en onwenselijke consequenties.

21 Artikel 6:101 BW: Wanneer de schade mede een gevolg is van een omstandigheid die aan de benadeelde kan worden toegerekend, wordt de vergoedingsplicht verminderd door de schade over de benadeelde en de vergoedingsplichtige te verdelen in evenredigheid met de mate waarin de aan ieder toe te rekenen omstandigheden tot de schade hebben bijgedragen.

22 Door artikel 6:101 BW kan het dus zo zijn dat de gemeente aansprakelijk is maar desondanks toch maar een gedeelte van de schade hoeft te vergoeden. De bewijslast van de eigen schuld ligt bij de partij die zich daarop beroept.

23 Richtlijnen en jurisprudentie

24 Wanneer is sprake van een gevaarlijke situatie in verband met onrechtmatige daad artikel 6:162 BW? In het Kelderluik-arrest (HR ) speelde de vraag: Wanneer moet iemand maatregelen nemen om te voorkomen dat een bepaalde potentieel gevaarlijke situatie tot letsel leidt bij een ander?

25 Vier criteria: Hoe waarschijnlijk kan de niet-inachtneming van de vereiste oplettendheid en voorzichtigheid worden geacht? Hoe groot is de kans dat daaruit ongevallen ontstaan? Hoe ernstig kunnen de gevolgen zijn? Hoe bezwaarlijk zijn de te nemen veiligheidsmaatregelen?

26 Wanneer is sprake van een gebrek in de zin van artikel 6:174 BW? Op grond van artikel 6:174 BW dient een wegbeheerder ervoor zorg te dragen dat de wegen en voetpaden die onder haar beheer vallen, in goede staat verkeren.

27 De Hoge Raad heeft bepaald dat de vraag of een weg in goede staat verkeert, beantwoord moet worden aan de hand van de volgende criteria, die nauw aansluiten bij de zogenoemde Kelderluikcriteria (HR 17 december 2010):

28 Voldoet de weg gelet op het te verwachten gebruik en de bestemming van de weg aan de veiligheid voor de gebruiker en zijn voertuig? Indien de weg gevaren met zich meebrengt, hoe groot is de kans op verwezenlijking van het gevaar? Welke onderhouds en veiligheidsmaatregelen kan de wegbeheerder nemen om het gevaar te voorkomen en kan het redelijkerwijs van hem worden gevergd dat hij deze maatregelen neemt?

29 Niet elke oneffenheid in de weg zal deze gebrekkig maken in de zin van artikel 6:174 BW. Men mag als weggebruiker zodoende niet een immer egaal wegdek verwachten. Maar welk hoogteverschil is nog acceptabel en welke niet?

30 `Handboek Visuele Inspectie` van het CROW bepaalt dat een abrupt hoogteverschil vanaf 3 centimeter op een voetpad ernstig is. Deze dienen gelijk te worden hersteld. Met hoogteverschillen die daaronder liggen dient de verkeersdeelnemer rekening te houden.

31 - De CROW-richtlijn is geen wettelijke regel voor het vaststellen van aansprakelijkheid. - Slecht hulpmiddel om te bekijken of een situatie gebrekkig en/of gevaarlijk is. - Uiteindelijk dienen bij de beoordeling alle omstandigheden van het specifieke geval te worden meegewogen.

32 De volgende omstandigheden kunnen van belang zijn: - Verloop hoogteverschil abrupt /glooiend - Locatie oneffenheid (nabij bomen) - Aard wegdek - Staat van de rest van het wegdek - Zichtbaarheid oneffenheid

33 Let op: In het geval van zaken op het wegdek (ijzel, zand, olie etc.) is geen sprake van een gebrek aan het wegdek. Artikel 6:174 BW is dan niet van toepassing

34 In die zaken moet de aansprakelijkheid beoordeelt worden op grond van art. 6:162 BW.

35 Overige richtlijnen wegbeheer: - Richtlijn Boomveiligheidsregistratie van het CROW waarin de zorgplicht, of beter onderhoudsplicht, van de boomeigenaar is uitgewerkt. - De aanbevelingen van de Fietsberaad, een onderdeel van CROW, waar veiligheidsmaatregelen met betrekking tot het plaatsen van paaltjes worden vermeld. -Leidraad Riolering van RIONED

36 Het zijn allemaal slechts aanbevelingen maar deze kunnen wel degelijk een rol spelen bij het beoordelen van de vraag of een situatie als gevaarzettend gezien dient te worden of niet. Een rechter zal altijd, naast de aanbevelingen, kijken naar alle omstandigheden van het geval.

37 Wat betekent dit nu allemaal voor de wegbeheerder in de praktijk?

38 De wegbeheerder moet het onderhoud dus op niveau houden en mag geen bekende gevaarlijke situaties in stand houden. De wegbeheerder mag bij zijn onderhoud echter wel rekening houden met de aard van de weg. Dat wil zeggen dat een snelweg in betere conditie moet verkeren dan een grindpad.

39 Reageer adequaat zodra je op de hoogte bent van een gevaarlijke situatie. Is direct herstel niet mogelijk, neem dan andere maatregelen. Zijn er werkzaamheden waardoor de weg tijdelijk niet voldoet aan de eisen, plaats borden om weggebruikers te waarschuwen voor het gevaar.

40 In het geval van gladheid: stel een beleid op ter bestrijding van gladheidsproblemen, waaruit blijkt dat adequaat wordt omgegaan met een in redelijkheid te verwachten probleem met vorst. Ten aanzien van boombeheer: controleer periodiek en leg vast wat de bevindingen zij en welke maatregelen dienen te worden genomen bij bepaalde bevindingen omtrent een boom (VTA rapport)

41 Zorg dat het riool functioneert conform de daaraan gestelde normen en eisen, deze dient een neerslag van 19,8 millimeter per uur te kunnen verwerken. In het geval de gemeente weet heeft van structurele wateroverlast moet aanvullende actie worden ondernomen.

42

13-05- 14. Programma van vandaag. Aansprakelijkheid van (brede) scholen

13-05- 14. Programma van vandaag. Aansprakelijkheid van (brede) scholen 13 mei 2014 Netwerk sport bewegen en gezonde leefstijl Brechtje Paijmans Doelen Advocatuur & Universiteit Utrecht paijmans@doelenadvocatuur.nl Programma van vandaag ongevallen Aspecten van verzekering

Nadere informatie

Aansprakelijkheid in het algemeen en meer specifiek aansprakelijkheid van de wegbeheerder.

Aansprakelijkheid in het algemeen en meer specifiek aansprakelijkheid van de wegbeheerder. Aansprakelijkheid in het algemeen en meer specifiek aansprakelijkheid van de wegbeheerder. ANWB en verkeersslachtoffers Naast de inzet voor meer verkeersveiligheid is de ANWB ook betrokken bij de afwikkeling

Nadere informatie

Belangenorganisatie voor Appartementseigenaren. Uw partner in gestapeld wonen!

Belangenorganisatie voor Appartementseigenaren. Uw partner in gestapeld wonen! Belangenorganisatie voor Appartementseigenaren Uw partner in gestapeld wonen! Verantwoord gebouw onderhoud aansprakelijkheid VvE door mr. K.J. Schuurs Juridische Dienst, VvE Belang Inhoud Aansprakelijkheid

Nadere informatie

Kennisdag Inspectie Waterkeringen. Prof.dr. Marleen van Rijswick Arnhem, 24 maart 2011

Kennisdag Inspectie Waterkeringen. Prof.dr. Marleen van Rijswick Arnhem, 24 maart 2011 Kennisdag Inspectie Waterkeringen Prof.dr. Marleen van Rijswick Arnhem, 24 maart 2011 Waterkeringen, inspecties, innovatie en aansprakelijkheid U vraagt, wij draaien Doelmatig beheer in relatie tot crisissituaties

Nadere informatie

Inleiding. Het systeem II 15. Causaal verband Relativiteit Groepsaansprakelijkheid. Aansprakelijkheid voor personen

Inleiding. Het systeem II 15. Causaal verband Relativiteit Groepsaansprakelijkheid. Aansprakelijkheid voor personen Inhoud I 1 2 Deel 1 II 3 4 5 6 7 8 9 10 III 11 12 13 14 15 Inleiding Aansprakelijkheidsrecht Het systeem Vestiging Aansprakelijkheid voor eigen onrechtmatig handelen (art. 6:162 BW) Onrechtmatige daad

Nadere informatie

Artikel 3:40 Een besluit treedt niet in werking voordat het is bekendgemaakt.

Artikel 3:40 Een besluit treedt niet in werking voordat het is bekendgemaakt. Wetgeving Algemene wet bestuursrecht Artikel 1:3 1. Onder besluit wordt verstaan: een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling. 2. Onder beschikking

Nadere informatie

Aansprakelijkheid Scholen

Aansprakelijkheid Scholen Aansprakelijkheid Scholen Mr. B.M. (Brechtje) Paijmans KBS Advocaten / Universiteit Utrecht 12 januari 2011 1 www.kbsadvocaten.nl NRC Handelsblad 11 maart 2006 2 Schade op school: aansprakelijke partijen

Nadere informatie

Aansprakelijkheid bij stages

Aansprakelijkheid bij stages Aansprakelijkheid bij stages Algemeen Artikel 6:170 BW bepaalt dat een werkgever aansprakelijk is voor een ondergeschikte. Door expliciet te spreken over een ondergeschikte heeft de wetgever beoogd dat

Nadere informatie

JAARVERSLAG Aansprakelijkstellingen 2011

JAARVERSLAG Aansprakelijkstellingen 2011 JAARVERSLAG Aansprakelijkstellingen 2011 Afdeling Bestuurs- en Managementondersteuning Hilde Broer, 20 april 2012 1. Inleiding De juridisch medewerkers van de afdeling Bestuurs- en Managementondersteuning

Nadere informatie

Aansprakelijkheid binnen sportverenigingen

Aansprakelijkheid binnen sportverenigingen Aansprakelijkheid binnen sportverenigingen mr. Harold de Boer mr. Stephan de Vries 12 januari 2015 Sport Fryslân De Haan Advocaten & Notarissen PROGRAMMA 1. Inleiding 2. Bestuur en Taak - interne aansprakelijkheid

Nadere informatie

Rechtbank Rotterdam, 22 februari 2012; voetganger struikelt over oneffenheid voetpad.

Rechtbank Rotterdam, 22 februari 2012; voetganger struikelt over oneffenheid voetpad. Rechtbank Rotterdam, 22 februari 2012; voetganger struikelt over oneffenheid voetpad. Een voetganger loopt over een voetpad op een bouwterrein en komt ten val doordat de stelconplaten die als tijdelijk

Nadere informatie

Aansprakelijkheid ondernemers paardenbranche

Aansprakelijkheid ondernemers paardenbranche Aansprakelijkheid ondernemers paardenbranche 9 mei 2006 Barneveld Lezing PTC mr. Annemieke van Dooren-Korenstra ABAB juristen s-hertogenbosch Programma Inleiding Beperken bedrijfsrisico s Aansprakelijkheid

Nadere informatie

Maar wij hebben alles goed geregeld. juridische zaken waar Stichtingen Present mee te maken kunnen krijgen

Maar wij hebben alles goed geregeld. juridische zaken waar Stichtingen Present mee te maken kunnen krijgen Maar wij hebben alles goed geregeld toch? juridische zaken waar Stichtingen Present mee te maken kunnen krijgen Achtergrond Jurist (privaatrecht en strafrecht) Register-Expert Nostimos Letselschadedeskundigen

Nadere informatie

Rapport. Datum: 5 januari 2010 Rapportnummer: 2010/001

Rapport. Datum: 5 januari 2010 Rapportnummer: 2010/001 Rapport Datum: 5 januari 2010 Rapportnummer: 2010/001 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat Rijkswaterstaat Corporate Dienst van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, de aansprakelijkheid heeft afgewezen

Nadere informatie

De verhouding tussen artikel 7:204 e.v. BW en artikel 6:174 BW

De verhouding tussen artikel 7:204 e.v. BW en artikel 6:174 BW HIP 2014(7) 210 Art. - De verhouding tussen artikel 7:204 e.v. BW en artikel 6:174 BW Publicatie Tijdschrift Huurrecht in Praktijk Aflevering 6 afl. 7 Publicatiedatum 28 november 2014 Auteurs Scheeper,

Nadere informatie

Aansprakelijkheid op het ijs

Aansprakelijkheid op het ijs Aansprakelijkheid op het ijs KNSB verenigingsdag voor bestuurders 3 november 2007 Bart Bendel Wouter Vermaas Inhoud workshop Aansprakelijkheid van: Schaatsers Verenigingen Trainers Aansprakelijkheid van

Nadere informatie

Arbeidsomstandigheden. Congres Transport van Afval 5 februari 2015 Marjolein Gobes

Arbeidsomstandigheden. Congres Transport van Afval 5 februari 2015 Marjolein Gobes Arbeidsomstandigheden Congres Transport van Afval 5 februari 2015 Marjolein Gobes De afvalbranche Wijzigingen per 1 juli 2015 > 60 miljoen ton afval per jaar +/- 15.000 werknemers Relatief hoog aantal

Nadere informatie

ECLI:NL:RBARN:2012:BX5874

ECLI:NL:RBARN:2012:BX5874 ECLI:NL:RBARN:2012:BX5874 Instantie Rechtbank Arnhem Datum uitspraak 01-08-2012 Datum publicatie 28-08-2012 Zaaknummer 217176 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel recht Eerste aanleg

Nadere informatie

2. Per brief van 27 januari 2008 stelde verzoeker Rijkswaterstaat aansprakelijk voor de schade aan zijn auto.

2. Per brief van 27 januari 2008 stelde verzoeker Rijkswaterstaat aansprakelijk voor de schade aan zijn auto. Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat Rijkswaterstaat, Corporate Dienst van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat de aansprakelijkheid heeft afgewezen voor de schade aan zijn auto die zou

Nadere informatie

Rapport. Datum: 7 december 2007 Rapportnummer: 2007/296

Rapport. Datum: 7 december 2007 Rapportnummer: 2007/296 Rapport Datum: 7 december 2007 Rapportnummer: 2007/296 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat Rijkswaterstaat, Corporate Dienst van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat de aansprakelijkheid heeft afgewezen

Nadere informatie

Symposium Omkering van bewijslast. 27 oktober 2017 Rotterdam Studiekring Normatieve Uitleg

Symposium Omkering van bewijslast. 27 oktober 2017 Rotterdam Studiekring Normatieve Uitleg Symposium Omkering van bewijslast 27 oktober 2017 Rotterdam Studiekring Normatieve Uitleg Wettelijk vermoeden en omkering van de bewijslast Daan Asser 1 1. Feiten en recht Rechtsfeit is het feit of het

Nadere informatie

Het effect van de Wnra op de schaderegeling. 7 november 2017 mr. J. (Jasper) W.F. Overtoom

Het effect van de Wnra op de schaderegeling. 7 november 2017 mr. J. (Jasper) W.F. Overtoom Het effect van de Wnra op de schaderegeling 7 november 2017 mr. J. (Jasper) W.F. Overtoom Programma Schade van de ambtenaar Rechtspositionele voorschriften Werkgeversaansprakelijkheid Goed werkgeverschap

Nadere informatie

PARKEERBEBORDING FORMULE. PARKEERBEBORDING Verkeerspolitie Rotterdam-Koos van Rossen. Wat heeft de politie voor handhaving nodig?

PARKEERBEBORDING FORMULE. PARKEERBEBORDING Verkeerspolitie Rotterdam-Koos van Rossen. Wat heeft de politie voor handhaving nodig? PARKEERBEBORDING FORMULE PARKEERBEBORDING Inhoud presentatie Wat heeft de politie voor handhaving nodig? Wetgeving Hoe ver gaan we? Correcte toepassing verkeersmaatregelen Wat heeft de politie voor handhaving

Nadere informatie

Komt een wijkteammedewerker bij de burger en hij maakt en fout

Komt een wijkteammedewerker bij de burger en hij maakt en fout 1. Inleiding Komt een wijkteammedewerker bij de burger en hij maakt en fout Over aansprakelijkheden en schadevergoeding bij wijkteams Tim Robbe 1 Een wijkteammedewerker komt bij een burger. Vervolgens

Nadere informatie

Bomen & Buren. Jilles van Zinderen. www.bomenrecht.nl

Bomen & Buren. Jilles van Zinderen. www.bomenrecht.nl Bomen & Buren Jilles van Zinderen www.bomenrecht.nl Bomen & Buren Bomen & Buren Bomen & Buren Burenrecht Onrechtmatige daad (schade en aansprakelijkheid) Burenrecht Boek 5, Titel 4 Burgerlijk Wetboek Bevoegdheden

Nadere informatie

Bomen & Buren. Jilles van Zinderen. www.bomenrecht.nl

Bomen & Buren. Jilles van Zinderen. www.bomenrecht.nl Bomen & Buren Jilles van Zinderen www.bomenrecht.nl Bomen & Buren Burenrecht Onrechtmatige daad (schade en aansprakelijkheid) Burenrecht Boek 5, Titel 4 Burgerlijk Wetboek Bevoegdheden en verplichtingen

Nadere informatie

Contractsduur, uitvoering en wijziging overeen-komst

Contractsduur, uitvoering en wijziging overeen-komst artikel 1. Algemeen 1.1 Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere aanbieding, offerte en overeenkomst tussen Juncto juridisch advies en training, hierna te noemen: Juncto, en een Opdrachtgever waarop

Nadere informatie

De bodem in beweging: wie betaalt de rekening?

De bodem in beweging: wie betaalt de rekening? MR. RENS SNEL ADVOCAAT BESTUURSRECHT RONDGANG DOOR JURISPRUDENTIE De bodem in beweging: wie betaalt de rekening? 1 2019 Programma Bodembeweging: een geïsoleerd (Gronings) probleem? Betrokkenheid lagere

Nadere informatie

mr. ing. R.O.B. Poort

mr. ing. R.O.B. Poort AANSPRAKELIJKHEID VAN DE VEILIGHEIDSKUNDIGE 17 maart 2011 mr. ing. R.O.B. Poort 17 maart 2011 www.bureaupoort.nl 1 OPBOUW WORKSHOP Beroepsaansprakelijkheid algemeen Wanprestatie (contractueel) Onrechtmatige

Nadere informatie

Versie: 24 mei Beheerplan Wegen Waterland

Versie: 24 mei Beheerplan Wegen Waterland Versie: 24 mei 2012 Beheerplan Wegen Waterland 2013 2017 Inhoudsopgaven 1. Inleiding 3 2. Kaders en wetgeving 4 2.1. Wetgeving 4 2.2. Richtlijnen 4 3. Huidige situatie 5 3.1. Areaal 5 3.2. Globale visuele

Nadere informatie

Rechtbank Amsterdam 15 april 2009; voetganger struikelt over uitstekend putdeksel.

Rechtbank Amsterdam 15 april 2009; voetganger struikelt over uitstekend putdeksel. Rechtbank Amsterdam 15 april 2009; voetganger struikelt over uitstekend putdeksel. Benadeelde komt ten val over een putdeksel dat drie centimeter boven het gewone trottoirniveau uitsteekt en loopt letsel

Nadere informatie

Aansprakelijkheid voor robots en algoritmes. Eric Tjong Tjin Tai Private Law, Tilburg Law School 12 mei 2017

Aansprakelijkheid voor robots en algoritmes. Eric Tjong Tjin Tai Private Law, Tilburg Law School 12 mei 2017 Aansprakelijkheid voor robots en algoritmes Eric Tjong Tjin Tai Private Law, Tilburg Law School 12 mei 2017 https://xkcd.com/1831/ 1. Robots: waar denken we aan? Westworld? Of: Moderne robots Algoritmes

Nadere informatie

Artikel 185 WW. Spoorboekje

Artikel 185 WW. Spoorboekje Artikel 185 WW Spoorboekje Wanneer is art. 185 WVW van toepassing? Er moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan wil art. 185 WVW van toepassing zijn. Allereerst zal er sprake moeten zijn van een ongeval

Nadere informatie

Symposium Relativiteit EUR - Wouter den Hollander 4 november 2016

Symposium Relativiteit EUR - Wouter den Hollander 4 november 2016 Symposium Relativiteit EUR - Wouter den Hollander 4 november 2016 Waar hebben we het over? Twee varianten van het relativiteitsvereiste Artikel 6:162 lid 1 BW: Artikel 6:163 BW: Hij die jegens een ander

Nadere informatie

Aansprakelijkheid voor andermans fouten. Dennis Martens Steven Palm

Aansprakelijkheid voor andermans fouten. Dennis Martens Steven Palm Aansprakelijkheid voor andermans fouten Dennis Martens Steven Palm I Fouten van ondergeschikten Artikel 6:170 lid 1 Burgerlijk Wetboek Ondergeschikten Fouten van ondergeschikten Functioneel verband I Verhouding

Nadere informatie

Algemene voorwaarden zakelijke dienstverlening

Algemene voorwaarden zakelijke dienstverlening Algemene voorwaarden zakelijke dienstverlening Biercontract.nl Graaf Wichmanlaan 62 1405 HC Bussum Handelsregisternummer: 57084033 BTW nummer 167606657B02 1. Definities 1. In deze algemene voorwaarden

Nadere informatie

Juridische Aspecten van het Autonoom Rijden

Juridische Aspecten van het Autonoom Rijden Juridische Aspecten van het Autonoom Rijden 1 Wettelijke regelingen Internationaal Verdrag van Wenen inzake verkeerstekens (1968) - VN (Int. Wegencongres -1908/ Verdrag van Genève -1931) Haags verkeersongevallenverdrag

Nadere informatie

Aansprakelijkheid, de wegbeheerder en het verkeer: een overzicht van bewijs(last)kwesties

Aansprakelijkheid, de wegbeheerder en het verkeer: een overzicht van bewijs(last)kwesties Aansprakelijkheid, de wegbeheerder en het verkeer: een overzicht van bewijs(last)kwesties Ivo Giesen Utrecht Centre for Accountability and Liability Law ( UCALL ) & Molengraaff Instituut voor Privaatrecht

Nadere informatie

Een rechtseconomische analyse van het Nederlandse onrechtmatigedaadsrecht. Louis Visscher

Een rechtseconomische analyse van het Nederlandse onrechtmatigedaadsrecht. Louis Visscher Een rechtseconomische analyse van het Nederlandse onrechtmatigedaadsrecht Louis Visscher Boom Juridische uitgevers Den Haag 2006 Inhoudsopgave 1 Inleiding 1.1 Communicerende vaten 1 1.2 De rechtseconomische

Nadere informatie

HOOFDSTUK II De aansprakelijkheid van ouders/voogden voor hun minderjarige kinderen /7

HOOFDSTUK II De aansprakelijkheid van ouders/voogden voor hun minderjarige kinderen /7 INHOUDSOPGAVE Voorwoord /V Lijst van verkort aangehaalde literatuur / XIII HOOFDSTUK I Kwalitatieve aansprakelijkheid /1 1 Inleiding / 1 2 Begrenzing van kwalitatieve aansprakelijkheid / 2 3 Uitbreiding

Nadere informatie

Intitulé : LANDSVERORDENING bevattende de tekst van de titels 6.3 en 6.4 voor een nieuw Burgerlijk Wetboek van Aruba

Intitulé : LANDSVERORDENING bevattende de tekst van de titels 6.3 en 6.4 voor een nieuw Burgerlijk Wetboek van Aruba Intitulé : LANDSVERORDENING bevattende de tekst van de titels 6.3 en 6.4 voor een nieuw Burgerlijk Wetboek van Aruba Citeertitel: Geen Vindplaats : AB 2000 no. 68 (AB 2001 no. 138) Wijzigingen: Geen Titel

Nadere informatie

Schoorstenenconferentie. Veiligheid en aansprakelijkheid. 28 oktober 2015, Kantens. mr. Arvin Kolder

Schoorstenenconferentie. Veiligheid en aansprakelijkheid. 28 oktober 2015, Kantens. mr. Arvin Kolder Schoorstenenconferentie Veiligheid en aansprakelijkheid 28 oktober 2015, Kantens mr. Arvin Kolder Kraanongeval Alphen a/d Rijn, 3 augustus 2015 De bouwkranen vielen om tijdens het hijsen van een brugdeel

Nadere informatie

Gladheidbestrijding Sittard-Geleen

Gladheidbestrijding Sittard-Geleen Gladheidbestrijding Sittard-Geleen 2014-2017 Akkoord: Manager team Planning en opdrachten, ing. R.M.W. Dumont, Cluster Ruimtelijke Projecten en Beheer Team Planning en Opdrachten Sittard-Geleen, oktober

Nadere informatie

Actuele bomenjurisprudentie

Actuele bomenjurisprudentie Actuele bomenjurisprudentie mr. Jilles van Zinderen Advocaat bij MANZ Legal, Utrecht; Focus op bomen en wet; Schade, aansprakelijkheid, eigendom, burengeschillen, Wabo, Wet natuurbescherming; Webmaster

Nadere informatie

Aansprakelijkheid van wegbeheerders voor ongevallen op black spots. December 2005

Aansprakelijkheid van wegbeheerders voor ongevallen op black spots. December 2005 Aansprakelijkheid van wegbeheerders voor ongevallen op black spots December 2005 Inhoudsopgave.................................................................. Voorwoord 4 Hoofdstuk 1 Introductie 5 1.1

Nadere informatie

Juridische aspecten van verantwoord gebouwonderhoud. Boekel De Nerée Maurits Mazel Congres verantwoord gebouwonderhoud 16 mei 2013

Juridische aspecten van verantwoord gebouwonderhoud. Boekel De Nerée Maurits Mazel Congres verantwoord gebouwonderhoud 16 mei 2013 Juridische aspecten van verantwoord gebouwonderhoud Boekel De Nerée Maurits Mazel Congres verantwoord gebouwonderhoud 16 mei 2013 Inleiding Wat is verantwoord gebouwonderhoud? Op wie is welke regelgeving

Nadere informatie

Overzicht bijlagen. Bijlage 1: Juridische aspecten. Bijlage 2: Relevante Arbo-aspecten. Bijlage 3: Prioriteitentabel gladheidsbestrijding

Overzicht bijlagen. Bijlage 1: Juridische aspecten. Bijlage 2: Relevante Arbo-aspecten. Bijlage 3: Prioriteitentabel gladheidsbestrijding Overzicht bijlagen Bijlage 1: Juridische aspecten Bijlage 2: Relevante Arbo-aspecten Bijlage 3: Prioriteitentabel gladheidsbestrijding Bijlage 4: Inhoudsopgave beleidsplan Bijlage 5: Inhoudsopgave uitvoeringsplan

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. D.B. Holthinrichs, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. D.B. Holthinrichs, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-246 (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. D.B. Holthinrichs, secretaris) Klacht ontvangen op : 25 april 2017 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

WERKGEVERS- AANSPRAKELIJKHEID

WERKGEVERS- AANSPRAKELIJKHEID WERKGEVERS- AANSPRAKELIJKHEID door Mariken Peters sectie aansprakelijkheid, verzekeringen en (letsel)schade STELLING 1 Als de werknemer een arbeidsongeval op de werkplek overkomt, is de werkgever altijd

Nadere informatie

Veiligheid en preventie in het medische aansprakelijkheidsrecht

Veiligheid en preventie in het medische aansprakelijkheidsrecht Veiligheid en preventie in het medische aansprakelijkheidsrecht 17 e PIV Jaarconferentie Veiligheid voorop! Apeldoorn, 31 maart 2017 mr. O.L. (Oswald) Nunes www.kbsadvocaten.nl 1 Vier thema s 1. Transparantie

Nadere informatie

hikking RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND Afdeling Civiel recht kantonrechter locatie Utrecht zaaknummer: UE VERZ MAR/1217

hikking RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND Afdeling Civiel recht kantonrechter locatie Utrecht zaaknummer: UE VERZ MAR/1217 Afdeling Civiel recht kantonrechter locatie Utrecht zaaknummer: 4498796 UE VERZ 15-500 MAR/1217 Beschikking van 23 december 2015 hikking RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND inzake [VERZOEKSTER], wonende te Wijk

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving ϕ1 Ministerie van Justitie Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Juridische en Operationele Aangelegenheden Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de

Nadere informatie

Prioritaire voertuigen

Prioritaire voertuigen Prioritaire voertuigen Wat doet de politierechtbank ermee? Kathleen Stinckens Rechter in de politierechtbank Leuven Inleiding Zonder ongeval Met ongeval Voor de burgerlijke rechtbank Voor de strafrechtbank

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Opstalrechten

Algemene voorwaarden Opstalrechten Algemene voorwaarden Opstalrechten Algemene Voorwaarden ter zake van Opstalrechten die ter zake van een hierna bedoeld Werk zijn gevestigd ten behoeve van de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Opstalrechten

Algemene voorwaarden Opstalrechten Algemene voorwaarden Opstalrechten Algemene Voorwaarden ter zake van Opstalrechten die ter zake van een hierna bedoeld Werk zijn gevestigd ten behoeve van de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

Nadere informatie

Rechtbank Maastricht, 23 augustus 2011; fietser valt door hoogteverschil tussen fietspad en afwateringsgoot.

Rechtbank Maastricht, 23 augustus 2011; fietser valt door hoogteverschil tussen fietspad en afwateringsgoot. Rechtbank Maastricht, 23 augustus 2011; fietser valt door hoogteverschil tussen fietspad en afwateringsgoot. Een fietser moet op het fietspad uitwijken voor een passerende bromfietser en raakt daarbij

Nadere informatie

Leergang Verzekeringsrecht Magna Charta Eigen schuld Jacco van de Meent

Leergang Verzekeringsrecht Magna Charta Eigen schuld Jacco van de Meent Leergang Verzekeringsrecht Magna Charta Eigen schuld Jacco van de Meent Artikel 7:952 B.W. De verzekeraar vergoedt geen schade aan de verzekerde die de schade met opzet of door roekeloosheid heeft veroorzaakt.

Nadere informatie

Burgerlijk Wetboek boek 7 titel 12. Aanneming van werk. Afdeling 1. Aanneming van werk in het algemeen

Burgerlijk Wetboek boek 7 titel 12. Aanneming van werk. Afdeling 1. Aanneming van werk in het algemeen Burgerlijk Wetboek boek 7 titel 12. Aanneming van werk Afdeling 1. Aanneming van werk in het algemeen Artikel 750 1. Aanneming van werk is de overeenkomst waarbij de ene partij, de aannemer, zich jegens

Nadere informatie

Voorwoord 13. Lijst van gebruikte afkortingen Inleiding Het thema De opzet 26. Deel I 29

Voorwoord 13. Lijst van gebruikte afkortingen Inleiding Het thema De opzet 26. Deel I 29 Voorwoord 13 Lijst van gebruikte afkortingen 15 1 Inleiding 23 1.1 Het thema 23 1.2 De opzet 26 Deel I 29 2 De patiënt en een incident bij een geneeskundige behandeling; een verkenning 31 2.1 Inleiding

Nadere informatie

13 Arbeidsongevallen en beroepsziekten

13 Arbeidsongevallen en beroepsziekten Monografieën Privaatrecht 13 Arbeidsongevallen en beroepsziekten S.D. Lindenbergh Tweede druk ï Kluwer a Wolters Kluwer business Kluwer- Deventer - 2009 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 Inleiding /1 1 Het thema

Nadere informatie

Willem Westermann 19 mei 2015 @16e Informatiebijeenkomst Bijzondere Wetten en Openbare Orde en Veiligheid

Willem Westermann 19 mei 2015 @16e Informatiebijeenkomst Bijzondere Wetten en Openbare Orde en Veiligheid Willem Westermann 19 mei 2015 @16e Informatiebijeenkomst Bijzondere Wetten en Openbare Orde en Veiligheid Deze begrippen worden vaak door elkaar gehaald, maar ze verschillen wezenlijk: een verantwoordelijk

Nadere informatie

GERECHT IN EERSTE AANLEG VAN CURAÇAO VONNIS IN KORT GEDING

GERECHT IN EERSTE AANLEG VAN CURAÇAO VONNIS IN KORT GEDING in de zaak van: M.V-R, wonende in Curaçao, eiseres, gemachtigde: mr. R.A.P.H. Pols, --tegen-- GERECHT IN EERSTE AANLEG VAN CURAÇAO VONNIS IN KORT GEDING De openbare rechtspersoon HET LAND CURACAO, gevestigd

Nadere informatie

Aansprakelijkheid en risico s van de veiligheidsadviseur vervoer gevaarlijke stoffen

Aansprakelijkheid en risico s van de veiligheidsadviseur vervoer gevaarlijke stoffen Inleiding Aansprakelijkheid en risico s van de veiligheidsadviseur vervoer gevaarlijke stoffen De veiligheidsadviseur functioneert onder de verantwoordelijkheid van de bedrijfsleiding van een onderneming.

Nadere informatie

Checklist bij hoofdstuk 1

Checklist bij hoofdstuk 1 Checklist bij hoofdstuk 1 AANSPRAKELIJKHEIDSGROND VOORWAARDEN Informatieverstrekking in reclame Art. 7:59 BW Informatieverstrekking in precontractuele fase Art. 7:60 BW Beëindiging krediet Art. 7:65 lid

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Pagina 2 van 8

Inhoudsopgave. Pagina 2 van 8 Algemene voorwaarden 2013 Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Algemene voorwaarden... 3 Artikel 1. Algemene voorwaarden tvtweb... 3 Artikel 2. Offertes en oriënterende gesprekken... 3 Artikel

Nadere informatie

JURISPRUDENTIE AANSPRAKELIJKHEIDSRECHT

JURISPRUDENTIE AANSPRAKELIJKHEIDSRECHT JURISPRUDENTIE AANSPRAKELIJKHEIDSRECHT samengesteld door mr. F. Stadermann, mr. W.A. Luiten, mr. M. Keijzer-de Korver en mr. A. Koopman derde, geheel herziene druk Inhoudsopgave DEEL I: AANSPRAKELIJKHEIDSRECHT

Nadere informatie

RAPPORT. over een klacht over de minister van Infrastructuur en Milieu (Rijkswaterstaat) Datum: 7 juli 2015 Rapportnummer: 2015/112

RAPPORT. over een klacht over de minister van Infrastructuur en Milieu (Rijkswaterstaat) Datum: 7 juli 2015 Rapportnummer: 2015/112 RAPPORT over een klacht over de minister van Infrastructuur en Milieu (Rijkswaterstaat) Datum: 7 juli 2015 Rapportnummer: 2015/112 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat Rijkswaterstaat zijn verzoek om vergoeding

Nadere informatie

Asbestbrand en recht. L.E.M. Hendriks Advocatenkantoor Wyck Maastricht www.wyck-advocaten.nl

Asbestbrand en recht. L.E.M. Hendriks Advocatenkantoor Wyck Maastricht www.wyck-advocaten.nl Asbestbrand en recht L.E.M. Hendriks Advocatenkantoor Wyck Maastricht www.wyck-advocaten.nl Asbest en regelgeving Veel ingewikkelde wetgeving Zal strenger worden: asbest is gevaarlijk(er) Rapport Gezondheidsraad

Nadere informatie

Lijst van afkortingen. Inleiding 1. Deel 1 Schade aan ondergrondse leidingen. 1.1 De bouwstenen van de onrechtmatige daad 7

Lijst van afkortingen. Inleiding 1. Deel 1 Schade aan ondergrondse leidingen. 1.1 De bouwstenen van de onrechtmatige daad 7 Lijst van afkortingen xi Inleiding 1 Deel 1 Schade aan ondergrondse leidingen 7 1.1 De bouwstenen van de onrechtmatige daad 7 1.2 Onrechtmatigheidsgronden 9 1.2.1 Inleiding 9 1.2.2 Rechtsinbreuk 9 1.2.3

Nadere informatie

Rapport. Datum: 7 juli 2005 Rapportnummer: 2005/190

Rapport. Datum: 7 juli 2005 Rapportnummer: 2005/190 Rapport Datum: 7 juli 2005 Rapportnummer: 2005/190 2 Klacht Verzoekers klagen erover dat het regionale politiekorps Utrecht hun verzoek om vergoeding van de schade als gevolg van een politieonderzoek in

Nadere informatie

Honderbezitter aansprakelijk voor schade aangericht door hond aan hondenuitlaatster

Honderbezitter aansprakelijk voor schade aangericht door hond aan hondenuitlaatster Honderbezitter aansprakelijk voor schade aangericht door hond aan hondenuitlaatster LJN: BW9368, Rechtbank Amsterdam, 6 juni 2012 2. De feiten 2.1. [A] en [B] wonen tegenover elkaar in [plaats]. [C] woont

Nadere informatie

De belangrijkste wetsregel die tot vergoeden verplicht, is de onrechtmatige daad, zoals in artikel 6:162 BW neergelegd:

De belangrijkste wetsregel die tot vergoeden verplicht, is de onrechtmatige daad, zoals in artikel 6:162 BW neergelegd: AANSPRAKELIJKHEID IN EN ROND HET GEBOUW De aansprakelijkheid in en rond het gebouw is in feite gebaseerd op het hoofdstuk onrechtmatige daad, een lastig en bijzonder uitgebreid hoofdstuk in ons rechtsstelsel.

Nadere informatie

Aansprakelijkheden van QESHmanagers. veiligheidsfunctionarissen

Aansprakelijkheden van QESHmanagers. veiligheidsfunctionarissen Aansprakelijkheden van QESHmanagers en veiligheidsfunctionarissen Remko Wijling Deltalinqs Arbo contactgroep d.d. 21 april 2017 1 Programmaonderdelen Inleiding Strafrechtelijke aansprakelijkheid? Bestuursrechtelijke

Nadere informatie

Zaaknummer :S21-99 Datum uitspraak :15 mei 2018 Plaats uitspraak :Zeist

Zaaknummer :S21-99 Datum uitspraak :15 mei 2018 Plaats uitspraak :Zeist Zaaknummer :S21-99 Datum uitspraak :15 mei 2018 Plaats uitspraak :Zeist in het geschil tussen: de heer V wonende te Baarle-Nassau verder te noemen: V tegen: Bindend Advies de Coöperatieve Vereniging van

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN ALGEMENE VOORWAARDEN Van de besloten vennootschap KlasseStudent B.V. Statutair gevestigd te Nieuwegracht 1 3512 LB Utrecht, Nederland Contact Nieuwegracht 1 3512 LB Utrecht info@klassestudent.nl T: +31(0)6-33

Nadere informatie

Aansprakelijkheden bij calamiteiten

Aansprakelijkheden bij calamiteiten 1 Aansprakelijkheden bij calamiteiten Onderwerpen 2 Voorbeelden uit de praktijk Vormen van aansprakelijkheden Juridische risicofactoren Praktische tips 3 Vuurwerkramp Enschede (1) Vuurwerkramp Enschede

Nadere informatie

Onrechtmatige daad: aansprakelijkheid voor personen

Onrechtmatige daad: aansprakelijkheid voor personen Monografieen Nieuw BW B46 Onrechtmatige daad: aansprakelijkheid voor personen Mr. F.T. Oldenhuis universitär hoofddocent vakgroep Privaatrecht en Notarieel Recht aan de Rijksuniversiteit te Groningen raadsheer-plaatsvervanger

Nadere informatie

Juridische aspecten van de behandeling van beroepsziektezaken. mr Veneta Oskam en Derk-Jan van der Kolk NIS, 16 mei 2013

Juridische aspecten van de behandeling van beroepsziektezaken. mr Veneta Oskam en Derk-Jan van der Kolk NIS, 16 mei 2013 Juridische aspecten van de behandeling van beroepsziektezaken mr Veneta Oskam en Derk-Jan van der Kolk NIS, 16 mei 2013 Agenda Inleiding Bewijs Causaliteit Praktische aanpak Deskundigen Zorgplicht werkgever

Nadere informatie

Aansprakelijkheid binnen de Brede School bij aanbod van activiteiten in het primair en voortgezet onderwijs

Aansprakelijkheid binnen de Brede School bij aanbod van activiteiten in het primair en voortgezet onderwijs Aansprakelijkheid binnen de Brede School bij aanbod van activiteiten in het primair en voortgezet onderwijs 1. Algemeen In dit verkennend onderzoek worden de aansprakelijkheden binnen de Brede School bij

Nadere informatie

Alles wat je altijd al wilde weten. Kennisdag Sport en bewegen in de buurt 6 december 2018

Alles wat je altijd al wilde weten. Kennisdag Sport en bewegen in de buurt 6 december 2018 Alles wat je altijd al wilde weten Kennisdag Sport en bewegen in de buurt 6 december 2018 Roep maar! Arbeidsvoorwaarden Kahoot Rechtspositie werknemer De juridische relatie tussen jou en je werkgever is

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden VOOR DIENSTVERLENING

Algemene Voorwaarden VOOR DIENSTVERLENING Algemene Voorwaarden VOOR DIENSTVERLENING Klusbedrijf Groen/Het Gelders Schildershuis, Tiel Artikel 1 Definities 1. In deze Algemene Voorwaarden worden de hiernavolgende termen in de navolgende betekenis

Nadere informatie

Welke kwaliteit past bij bepaalde risico s bij gebruik van die data? - wanneer ben ik aansprakelijk? prof.mr.dr.ir. J.A.

Welke kwaliteit past bij bepaalde risico s bij gebruik van die data? - wanneer ben ik aansprakelijk? prof.mr.dr.ir. J.A. Welke kwaliteit past bij bepaalde risico s bij gebruik van die data? - wanneer ben ik aansprakelijk? prof.mr.dr.ir. J.A. Zevenbergen Welke kwaliteit past bij bepaalde risico s bij gebruik van die data?

Nadere informatie

Korte handleiding behandeling van schadegevallen door omgewaaide bomen. Hoe loopt dit proces? Spoor 1

Korte handleiding behandeling van schadegevallen door omgewaaide bomen. Hoe loopt dit proces? Spoor 1 Korte handleiding behandeling van schadegevallen door omgewaaide bomen. Hoe loopt dit proces? Spoor 1 1.Een inwoner uit Alphen aan den Rijn (verder te noemen: de betrokken inwoner) stuurt een brief naar

Nadere informatie

JONG EN FRIS, PRIMA TOEKOMSTVERWACHTING! Bomen lezen & beheren. Zorgplicht & Aansprakelijkheid Onderhoud & Onderzoek Flora & Fauna

JONG EN FRIS, PRIMA TOEKOMSTVERWACHTING! Bomen lezen & beheren. Zorgplicht & Aansprakelijkheid Onderhoud & Onderzoek Flora & Fauna LANEN BEHEER Hoe de vitaliteit en de resterende levensduur van aftakelende bomen en daarmee het risico kan worden ingeschat. Ofwel: Hoe vitaliteit en risico de toekomstverwachting van oude bomen bepalen

Nadere informatie

Schadevergoeding bij dienstongevallen Het oordeel van de Centrale Raad van Beroep. door

Schadevergoeding bij dienstongevallen Het oordeel van de Centrale Raad van Beroep. door 349 Schadevergoeding bij dienstongevallen Het oordeel van de Centrale Raad van Beroep door Prof. mr. G.L. Coolen Inleiding Hoewel dit niet met zoveel woorden in de wet is vastgelegd, geldt als uitgangspunt

Nadere informatie

Algemene leverings- En Betalingsvoorwaarden Van :

Algemene leverings- En Betalingsvoorwaarden Van : Algemene leverings- En Betalingsvoorwaarden Van : Bjorn van de Brug Multiservice, Hullerweg 14a, 8071RN te Nunspeet hierna te noemen: Gebruiker Artikel 1 Definities 1. In deze algemene voorwaarden worden

Nadere informatie

STADSTWEELUIK REGELGEVING WAT MOET EN WAT MAG

STADSTWEELUIK REGELGEVING WAT MOET EN WAT MAG STADSTWEELUIK REGELGEVING WAT MOET EN WAT MAG Hillie Talens RELEVANTE VERKEERSWETTEN RVV regels voor het gedrag van de weggebruiker BABW regels voor de werkwijze van de wegbeheerder RV regeling verkeerslichten

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat Rijkswaterstaat, Corporate Dienst van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat de aansprakelijkheid heeft afgewezen voor de schade die aan verzoekers fiets

Nadere informatie

Aansprakelijkheid van ondernemers. 19 juni 2014. Over Juridiq. * eerstelijns juridisch adviesbureau voor ondernemers

Aansprakelijkheid van ondernemers. 19 juni 2014. Over Juridiq. * eerstelijns juridisch adviesbureau voor ondernemers Aansprakelijkheid van ondernemers 19 juni 2014 1 Over Juridiq * eerstelijns juridisch adviesbureau voor ondernemers * eerstelijn: voor alle vragen en problemen * specialisaties in Juridiq Netwerk * andere

Nadere informatie

De Kelderluikcriteria: (still) hot or not?

De Kelderluikcriteria: (still) hot or not? De Kelderluikcriteria: (still) hot or not? PIV Jaarconferentie 18 maart 2016 Saskia Phoelich-Pontier NN Advocaten Stelling De Kelderluikcriteria geven onvoldoende handvatten om in specifieke gevallen te

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden PC Berkel dd 1 oktober 2010

Algemene Voorwaarden PC Berkel dd 1 oktober 2010 Artikel 1: Algemeen Algemene Voorwaarden PC Berkel dd 1 oktober 2010 1) Deze voorwaarden zijn van toepassing op iedere aanbieding, offerte en overeenkomst tussen PC Berkel en een Opdrachtgever waarop PC

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN

ALGEMENE VOORWAARDEN Artikel 1 Definities 1.1. In deze algemene voorwaarden worden de hiernavolgende termen in de navolgende betekenis gebruikt, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. 1.2. DIGI HR: DIGI HR. 1.3. Opdrachtgever:

Nadere informatie

Leidraad over het beroep op de onrechtmatige daad bij discriminatie en ongelijke behandeling

Leidraad over het beroep op de onrechtmatige daad bij discriminatie en ongelijke behandeling Leidraad over het beroep op de onrechtmatige daad bij discriminatie en ongelijke behandeling Een overzicht van de positieve punten en de knelpunten van het beroep op artikel 6:162 BW, de onrechtmatige

Nadere informatie

Woningeigenaar en overlast. artikel 6:162 BW

Woningeigenaar en overlast. artikel 6:162 BW Woningeigenaar en overlast artikel 6:162 BW lid 1 Hij die jegens een ander een onrechtmatige daad pleegt, welke hem kan worden toegerekend, is verplicht de schade die de ander dientengevolge lijdt, te

Nadere informatie