Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation"

Transcriptie

1 Cover Page The handle holds various files of this Leiden University dissertation Author: Kuiper, Margaret Title: Het woord en de daad : kenmerken van dreigbrieven en de intenties waarmee ze geschreven worden Date:

2 Bijlage Ia Protocol dreigbrieven Beoordeling bedreigingen publieke personen In de checklist worden alle documenten (brieven / teksten) behandeld als zijnde een bedreiging. Er dient echter duidelijk te worden aangegeven waar de bedreiging over gaat en of deze ook aangemerkt kan worden als een daadwerkelijke bedreiging. De checklist dient als volgt te worden ingevuld: _ Fout Goed Bij eventuele fout ingevulde antwoorden moet er een groot kruis door het foute antwoord geplaatst worden. Het goede antwoord dient volledig ingekleurd te worden. Nummer brief (1):... Identificatienummer schrijver (2):... Wie is de beoordelaar van de brief? (3) Beoordelaar (1) Beoordelaar (2) De volgende variabelen dienen te worden gezocht in BlueView. Wanneer een variabele niet gevonden kan worden in BlueView dient het vakje onbekend te worden aangekruist. BlueView Heeft de schrijver een justitiële voorgeschiedenis betreffende de jaren vanaf zijn 18 e levensjaar? Hiervan is sprake indien een persoon eerder in aanraking is geweest met politie of justitie door een overtreding (niet zijnde een verkeersovertreding), of misdrijf. Meerdere opties kunnen worden aangekruist. (SPSS 1 = ja, 2 = nee) Ja, geweldsdelicten (4) Ja, vernielingen (5) Ja, vermogensdelicten (6) Ja, zedendelicten (7) Ja, wapenbezit (8) Ja, overige delicten (9) Nee / onbekend (10)

3 12 Bijlage Ia Protocol dreigbrieven Heeft de schrijver een justitiële voorgeschiedenis betreffende de jaren tot zijn 18 e levensjaar? Hiervan is sprake indien een persoon eerder in aanraking is geweest met politie of justitie door een overtreding (niet zijnde een verkeersovertreding) of misdrijf. Meerdere opties kunnen worden aangekruist. (spss: 1=ja, 2=nee) Ja, geweldsdelicten (11) Ja, vernielingen (12) Ja, vermogensdelicten (13) Ja, zedendelicten (14) Ja, wapenbezit (15) Ja, overige delicten (16) Nee / onbekend (17) Heeft de schrijver een probleem (gehad) met middelengebruik? Verdovende middelen zoals alcohol, stimulerende middelen zoals drugs (amfetamine, cocaïne, heroïne) en bewustzijnsveranderende middelen zoals THC (marihuana/wiet) of LSD. Meerdere opties kunnen worden aangekruist. (spss: 1=ja, 2= nee) Ja, alcohol (18) Ja, stimulerende middelen (19) Ja, bewustzijnsveranderende middelen (20) Nee/onbekend (21) Is er sprake van stalking? Als de persoon de ander gaat volgen of fysiek probeert te benaderen dan krijgt het de betekenis van stalking. Meerdere opties kunnen worden aangekruist. (SPSS: 1=ja, 2=nee) Aanhoudend schrijven aan de geadresseerde (22) Cadeautjes thuis bezorgen (23) Langskomen op het werk of op het privéadres van de geadresseerde (24) Opwachten van de geadresseerde op het werk of op het privéadres (25) Afwezig / n.v.t. (26) Persoonskenmerken Wat is het geslacht van de schrijver? (27) Man (1) Vrouw (2) Onbekend (-99) Wat is de leeftijd van de schrijver? (28) <18 (1) (2) (3)

4 Bijlage Ia Protocol dreigbrieven (4) 60+ (5) Onbekend (-99) Vorm In deze sectie komen de uiterlijke kenmerken en andere opmerkelijkheden die meteen opvallen bij het zien van de bedreiging aan bod. De datum van de brief/tekst (dag/maand/jaar) (29) Aan wie/wat is de brief gericht? (30) 1 Persoon (1) Meerdere personen (2) Organisatie (3) Evenement (4) Onbekend (-99) Aan wie is de brief geadresseerd? Meerdere opties kunnen worden aangekruist. (SPSS: 1=ja, 2=nee) Kamerlid (31) Staatssecretaris (32) Minister (33) Minister-president (34) Koningshuis (35) Overig (36) Wat is de vorm van de brief? (37) Geschreven brief (1) Uitgetypte brief (2) Kaart (3) (4) Andere on line manier (5) Poederbrief (6) Geschreven + uitgetypt (7) Anders (-99) Wat is de lengte van de brief / tekst? (38)... Is er een envelop beschikbaar, zo ja, zijn er bijzonderheden aan de envelop? (39)......

5 14 Bijlage Ia Protocol dreigbrieven Zijn er afbeeldingen bijgevoegd? (40) Zijn er voorwerpen bijgevoegd? (41) Inhoud brief In deze sectie dient de brief te worden bestudeerd en wordt er ingegaan op de motieven van de schrijver. Cognitieve vervormingen (automatische irrationele gedachten die zijn gebaseerd op diepe overtuigingen en op defecte redeneringen) Het zoeken naar rechtvaardiging voor het eigen gedrag (entitlement) en/of anderen de schuld geven (het is de samenleving, één persoon of een organisatie die hier schuld aan is) (42) In alles of niets denken, het is zwart of wit: alles wat u doet is fout (43) Het hebben van wantrouwen naar de ander of de situatie en het negeren van andere informatie die het tegendeel zou kunnen bewijzen (44) Het vergroten van gebeurtenissen zonder dat er aanwijzingen zijn die die stelling rechtvaardigen, beweringen met moeten en het geven van opdrachten u moet dit doen, anders (45) Incoherent taalgebruik. (46) Incoherent schrijven uit zich in vreemde woordkeuzes, incoherent of niet samenhangend taalgebruik, niet bestaande nieuwe woorden (neologismen), het herhalen van woorden of zinnen of klanktaal.

6 Bijlage Ia Protocol dreigbrieven 15 Wat is de motivatie van de brief? Wat is de reden waarom de schrijver deze brief heeft geschreven? Meerdere opties kunnen worden aangekruist. (SPSS: 1=aanwezig, 2=niet aanwezig) Schrijven vanuit een emotionele uitbarsting (bijvoorbeeld: boosheid, stress, verlies) (47) Vanuit een wens om concrete belangen te verwezenlijken (bijvoorbeeld: ideologische motieven) (48) Om verworven rechten te verdedigen (bijvoorbeeld:verlies uitkering, bezit, identiteit) (49) Uit wraakgevoelens (bijvoorbeeld: haat, minachting, aangedaan leed, krenking, grieven) (50) Om angst aan te jagen (bijvoorbeeld: intimidatie, manipulatie, verstoren van de democratische rechtsorde) (51) Door overmatige betrokkenheid of fixatie (bijvoorbeeld: liefdesbrief, oprechte belangstelling, fan, verering, mededogen, belaging, stalking) (52) Door verwardheid (bijvoorbeeld: complottheorieën, middelengebruik, de weg kwijt) (53) Vanuit een sociaal isolement (bijvoorbeeld: ik ben helemaal alleen ) (54) Onbekend (55) De volgende variabelen gaan over de emoties waarin de schrijver verkeerde toen hij de brief schreef. De emoties kunnen in verschillende mate aanwezig zijn. De schrijver uit haat/walging tegenover de geadresseerde. (56) Het uiten van afschuw, vijandigheid, afkeer met als doel te kwetsen,te vernietigen of te elimineren. De schrijver uit woede/ boosheid tegenover de geadresseerde. (57) Een emotie die ontstaat als grenzen overschreden worden en zich in milde, gematigde en sterkere vormen kan uiten. Matig (klagen) (1) Mild (verbolgen, kwaad) (2) Ernstig (scheldwoorden) (3) Geen (-99) De schrijver geeft aan zich machteloos te voelen. (58) Het uiten van onmacht of onvermogen om problemen op te lossen. De on - mogelijkheid om iets te doen wat je wel graag wilt.

7 16 Bijlage Ia Protocol dreigbrieven De schrijver geeft aan zich angstig te voelen. (59) De schrijver heeft te maken gehad met persoonlijk verlies of er is sprake van negatieve coping door de schrijver. (60) De persoon overziet de problemen niet en weet zich geen raad om deze op een effectieve manier op te lossen. Vermijding (1) Ander verantwoordelijk houden (2) Geen uitweg zien (3) N.v.t. ( 99) De schrijver geeft aan pijn te hebben. Het hebben van geestelijk leed ontstaan door persoonlijk verlies. Pijn kan dan worden onderverdeeld in: De schrijver geeft aan pijn te hebben, voelt zich kwetsbaar of gebroken en geeft aan dat niets er meer toe doet. (61) Dit moet dan wel letterlijk terug te vinden zijn in de brieven. De schrijver geeft aan pijn te hebben en gekweld te worden door het verlies met opdringerige gedachten. Dit moet dan wel letterlijk terug te vinden zijn in de brieven. (62) De schrijver geeft aan pijn te hebben en zich gekrenkt te voelen en is bereid zijn leven te geven voor een ander doel. (63) Dit moet dan wel letterlijk terug te vinden zijn in de brieven. De schrijver is in een zware gemoedstoestand of geeft aan suïcidale gedachten / neigingen te hebben. De persoon heeft gedachten of fantasieën over suïcide (lichte mate), denkt intens- afwisselend over suïcide (ambivalent) of denkt voortdurend aan suïcide en voelt zich wanhopig (ernstige mate). (64) Ja, lichte mate (1) Ja, ambivalent (2) Ja, ernstige mate (3) Nee / n.v.t. (4)

8 Bijlage Ia Protocol dreigbrieven 17 De schrijver heeft een gebrek aan berouw of schuldgevoel. (65) Een persoon die in zijn uitingen geen blijk geeft van emoties of van schuld. In plaats van de aandacht op de ander te richten draait het feitelijk om de persoon zelf. Er is sprake van fixatie. (66) De schrijver focust op één persoon/organisatie en kan aan niets anders denken De schrijver uit (doods) bedreigingen. (67) Een persoon dreigt (in)direct met de dood of wenst de ander dood. Er kunnen ook voorwaarden (conditionele bedreiging) worden gesteld aan de dreiging. Ja, indirecte bedreiging (1) Ja, directe bedreiging (2) Ja, voorwaardelijke bedreiging (3) Nee / n.v.t. (4) Schrijver dreigt om naar de media te gaan. (68) Een persoon dreigt (in)direct met de media. Er kunnen ook voorwaarden (conditionele bedreiging) worden gesteld aan de dreiging. Ja, indirecte bedreiging (1) Ja, directe bedreiging (2) Ja, voorwaardelijke bedreiging (3) Nee / n.v.t. (4) Schrijver eist financiële tegemoetkoming. (69) Er is een gedetailleerde omschrijving van de bedreiging. De wat, waar en/of wanneer worden door de schrijver benoemd. Meerdere opties aankruisen is mogelijk. (SPSS: 1=aanwezig, 2=niet aanwezig) Locatie wordt genoemd (70) Tijd wordt genoemd (71) Datum wordt genoemd (72) Notitie van locatie/tijd/datum wordt in cijfers uitgedrukt (73) Afwezig / n.v.t. (74)

9 18 Bijlage Ia Protocol dreigbrieven Welke modi operandi wordt er door de schrijver genoemd. Meerdere opties aankruisen is mogelijk. (SPSS: 1=aanwezig, 2=niet aanwezig) Schietwapen (75) Steekwapen (76) Explosieven (77) Nucleaire wapens (78) Dreiging zeden (79) Anders (80) Afwezig / n.v.t. (81) Beschermende items Er is sprake van prosociale betrokkenheid. (82) Het tonen van respect naar anderen, persoonlijke betrokkenheid naar anderen en het uitdragen van een positieve attitude. Er is sprake van assertiviteit, positieve coping met stress bij de schrijver. (83) Op een probleemgerichte wijze het probleem aanpakken door dit te analyseren, hulp te zoeken en op te lossen. Wordt er verwezen naar andere personen? Meerdere opties aankruisen is mogelijk. (spss: 1=aanwezig, 2=niet aanwezig) Ouders (84) Broers/zussen (85) Andere familie (86) Kinderen (87) Echtgeno(o)t(e) (88) Vrienden (89) Psychiater (90) Psycholoog (91) Andere naaste personen (92) Niet aanwezig / n.v.t. (93) Domeinen van taalgebruik Ik, zelfverwijzingen. (94) Aantal keren dat het woord ik gebruikt wordt.... Persoonlijke voornaamwoordén jij/jullie/u (95) Aantal keren dat de woorden jij/jullie/u wordt gebruikt....

10 Bijlage Ia Protocol dreigbrieven 19 Persoonlijke voornaamwoord wij. (96) Aantal keren dat het woord wij wordt gebruikt.... Persoonlijk voornaamwoord zij. (97) Aantal keren dat het woord zij wordt gebruikt.... Voegwoorden. (98) (bijvoorbeeld: maar, want, behalve, omdat) Niet aanwezig/ n.v.t. (2) Gedetailleerde omschrijving Scheldwoorden. (99) Worden hele woorden in capital letters/groot geschreven of dik gedrukt? (100)

11

12 Bijlage Ib Operationele voorbeelden (selectie) Cognitieve vervormingen 42. Rechtvaardiging van het eigen gedrag en/of anderen de schuld geven. Een persoon houdt zich vast aan een niet-correcte gedachtegang ten aanzien van de publieke persoon die is aangeschreven. Op een moment dat deze persoon zou worden aangesproken dan zouden alle argumen ten die het tegendeel zouden bewijzen als irrelevant worden afgedaan. Je vraagt erom dat ik je iets ga aandoen. U bent hier verantwoordelijk voor en draagt schuld aan dit alles.... heeft zich al eerder schuldig gemaakt aan dergelijke feiten in zijn tijd als ambtsdrager dus hij verdient de strop. Waarom word ik tot zelfmoord gedwongen door dit land en zijn politiek? Het spijt mij dat ik dit heb gedaan maar u vraagt er nu eenmaal om. Ik acht u verantwoordelijk voor mijn financiële problemen en het kwijtraken van al mijn persoonlijke bezittingen. 44. Wantrouwen Denkt u nu werkelijk dat u mij met zo n vod van een brief kunt afschepen? Ik vertrouw u voor geen meter. Dit is zelfs een lachwekkende brief heer... is dit nu uw daadkracht die Nederland moet redden uit de crisis. Deze flutbrief reken ik u persoonlijk aan en geloof hier helemaal niets van. Waarom kan men in Nederland zijn advocaat niet aanklagen? Ik vertrouw ze allemaal niet. Waarom krijgt men de stukken niet te zien bij de griffier, ze houden zeker iets achter. Niemand doet wat aan onrecht bestrijding, niemand durft zijn stoel in dezer dagen op het spel te zetten om onrecht te bestrijden. Maar ja die lullen luisteren ook helemaal niet naar hun bevolking. Het is allemaal prietpraat. 45. Het vergroten van gebeurtenissen, beweringen met moeten en het geven van opdrachten u moet dit doen, anders. Het is allemaal verschrikkelijk en niet meer te overzien, u moet iets doen. Het is een mega ramp en u moet dit oplossen. 46. Verwardheid (voorbeelden van wanen) Persoon is er van overtuigd dat er hogere krachten zijn die zijn geest domineren.

13 22 Bijlage Ib Operationele voorbeelden (selectie) De persoon is overtuigd dat anderen zijn gedachten hebben ingebracht en dat deze niet zijn eigen gedachten zijn. De persoon is een bekende bij de hulpverlening en is in het verleden in verwarde toestand eerder opgenomen geweest in een kliniek of ambulante setting. De persoon schrijft bijvoorbeeld de rechthebbende troonopvolger te zijn. De persoon schrijft bijvoorbeeld zinnen zonder een lijdend voorwerp. De persoon schrijft heel boos te zijn en is heel vasthoudend en overtuigd van voorstellingen die bizar overkomen; de persoon schrijft regelmatig brieven. Indien een persoon wordt voorgehouden dat zijn voorstellingen bizar zijn dan wordt de schrijver nog bozer en raakt overtuigd dat er sprake is van een complot. De persoon schrijft ervan overtuigd te zijn de redder te zijn van het Koningshuis en de enige is die oplossingen kan bieden om de wereld te redden. De persoon schrijft ervan overtuigd te zijn dat een ander hem iets wil aandoen en hoort commanderende stemmen die hem opdragen iemand aan te vallen. De persoon is ervan overtuigd dat er hogere krachten zijn die zijn geest domineren. De persoon is ervan overtuigd dat anderen zijn gedachten hebben ingebracht en dat deze niet zijn eigen gedachten zijn. De persoon schrijft voortdurend rusteloos te zijn, maar voelt zich tegelijkertijd in een euforische stemming. 53. Incoherent taalgebruik De persoon is niet te volgen: Aannemelijk ook dat (mentaliteit-)karakter van a-sociaal (ver)vals(end) naar willekeur partijdig werkelijkheid-corrumperend misdadig onfatsoen ook met gebrek aan... uuuuuuuuuuuuuuueeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeooooooooooooooooooo- (communicatieve uiting). Emoties en emotiewoorden 56. Haat/walging Je moet een keer in elkaar worden geramd en daarna doodgeslagen worden jij godverdegodverde klootzak. Ik haat je en kan alleen maar denken aan het moment dat je weggaat. Ik zou je zo graag willen vernietigen, ik kan niet meer tegen je aankijken. Ik vind je een.en een.rot toch op. Ga weg en kom nooit meer terug, ik heb zo n afkeer van je. 57. Woede / boosheid In een mildere vorm uit boosheid zich in: irritatie, ergernis, klagen, verongelijktheid ( op zoek naar rechtvaardiging), ontstemd, ontevreden en verontwaardiging.

14 Bijlage Ib Operationele voorbeelden (selectie) 23 In een gematigde vorm uit boosheid zich in: kwaadheid, gepikeerd, verbolgen, frustratie. In een sterke vorm uit boosheid zich in: driftbuien, het gebruiken van scheldwoorden of op een ingehouden weg indirect en subtiel de boosheid laten blijken 58. Machteloos Het uiten van onmacht of onvermogen om problemen op te lossen. De onmogelijkheid om iets te doen wat je wel graag wilt. De persoon dreigt n.a.v. een ingrijpende gebeurtenis; de dreiging kan gericht zijn op zichzelf (suïcide) maar ook gericht zijn op de ander door het verlies van controle. Het verschuilen achter onmacht: ik kan er niets aan doen 60. Persoonlijk verlies/negatieve coping. De persoon overziet de problemen niet en weet zich geen raad om deze op een effectieve manier op te los sen. De persoon schrijft dat hij radeloos is en niet weet hoe hij verder moet nu hij geen baan meer heeft. De persoon schrijft boos te zijn en voelt zich vernederd; de persoon heeft negatieve opvattingen over de wereld en schrijft dit op. De persoon schrijft in financiële problemen te verkeren en ervaart veel stress en ziet geen uitweg. De persoon zoekt toevlucht in alcohol of drugs. De persoon schrijft alles te hebben verloren waar hij voor heeft geleefd, is boos en ziet geen uitweg meer. De persoon heeft depressieve gedachten en geeft zichzelf de schuld. 64. Zware gemoedstoestand / suïcidale gedachten of neigingen. De persoon schrijft dat hij depressief is en niets meer heeft te verliezen. De persoon schrijft moedeloos te zijn en gedachten heeft om een eind aan zijn leven te maken. De persoon schrijft alleen maar aan suïcide te denken en ziet geen andere uitweg meer. Dus niemand is schuldig aan mijn dood zoals iedereen het noemt, want de dood bestaat niet voor mij, net als de hemel of hel, alleen maar leven en in dit leven wil ik niet meer zijn. Ik wil je een brief schrijven omdat ik afscheid ga nemen van deze wereld. Ik wil in deze wereld niet meer leven waar mensen niet meer vrij zijn om te doen wat ze willen... of kunnen.

15 24 Bijlage Ib Operationele voorbeelden (selectie) 65. Gebrek aan berouw of schuldgevoel. E e n p e r s o o n d i e i n z i j n u i t i n g e n g e e n b l i j k g e e f t v a n e m o t i e s o f v a n s c h u l d. In plaats van de aandacht op de ander te richten draait het feitelijk om de persoon zelf. De persoon schrijft rationeel en minimaliseert de consequenties voor de ander. Toelichting: Door het gevoel te minimaliseren van een link tussen daden en de schadelijke gevolgen hiervan; dit gebeurt door persoonlijke verantwoordelijkheid diffuus te maken of te verplaatsen. De persoon legt de verantwoordelijkheid in zijn brief bij de ander en schrijft dat het hem niets doet als de ander wat overkomt. Toelichting: Door de waarneming van de slachtoffers te veranderen zoals ze verdienen hun straf. De persoon schrijft alleen maar over zijn eigen lijden en legt tegelijkertijd de schuld bij de ander. Toelichting: Door de manier waarop we denken over schade die is aangebracht te veranderen bijvoorbeeld door het te negeren. De persoon liegt doelbewust om te exploiteren of om te intimideren. Toelichting: Door de ander te overbluffen en/of angst aan te jagen. De persoon herdefinieert het eigen schadelijke gedrag als een terechte vergelding. Toelichting: Door het geweten uit te schakelen. 66. Fixatie. De schrijver focust op één persoon/organisatie en kan aan niets anders denken. Overmatige betrokkenheid. Langsgaan bij persoon/organisatie.... is bij mij langs geweest. Ik zag u zitten bij café Zeta. U betekent alles voor mij. Weet je nog dat je met de rug naar mij stond toegekeerd voor het raam van de kroeg van de herenliefde naar afloop van nieuwe leden dag? Ondanks je mooie rug heb ik je niet zoals een kikker besprongen. 67. (Doods)Bedreigingen. De Dam wordt een vlam (verwijzen naar de aanslag in Boston). Het moet met jou gaan aflopen zoals Pim Fortuijn (indirecte bedreiging). Ik wens dat je mooie blauwe ogen morgen voor eeuwig een donker licht gaan zien(indirecte bedreiging). Jij gaat kanker krijgen en doffe klappen. Een rijkelijke beloning voor wie. de keel doorsnijdt (directe bedreiging). Als ik jou pak dan maak ik je helemaal af (directe bedreiging). Als je niet stopt dan (voorwaardelijke bedreiging). Als je voor 9.00 uur morgenvroeg geen geld overmaakt op mijn rekening dan ben je morgen dood (voorwaardelijke bedreiging).

16 Bijlage Ib Operationele voorbeelden (selectie) Dreiging media. Een persoon dreigt (in)direct met de media. Er kunnen ook voorwaarden (conditionele bedreiging) worden gesteld aan de dreiging. Als ik opnieuw niet serieus word genomen door u, dan maar eens zien wat de media en daarmee het Nederlandse publiek hier over te zeggen heeft. Beschermende items 82. Pro-sociale betrokkenheid. Het tonen van respect naar anderen, persoonlijke betrokkenheid naar anderen en het uitdragen van een positieve attitude. De persoon schrijft nooit iets doms doen of een ander iets te willen aandoen. De persoon schrijft een gezin, en een partner te hebben die alles voor hem betekenen. De persoon schrijft respect te hebben voor een bepaalde zaak. De persoon schrijft begrip te hebben voor veranderingen en accepteert de nieuwe situatie. De persoon toont respect voor gezaghebbende personen en is sociaal betrokken. De persoon respecteert regels en overtreedt deze niet. Dit uit zich door woorden te gebruiken als wij, door constructieve kritiek te uiten, door te schrijven achter politieke of maatschappelijke besluiten te staan ook al zijn ze minder populair of mogelijk controversieel. Door het uiten van trots. De woorden zijn vriendelijk en toegedaan. De persoon schrijft: U bent heel dierbaar voor mij of ik leef erg met u mee. Ik was erg onder de indruk van uw optreden en vond het bijzonder met u op de foto te zijn geweest. De persoon uit zich in enthousiasme voor een bepaald persoon door een bepaalde uitspraak, toespraak, lezing, of mediabericht. 83. Assertiviteit/positieve coping met stress. Op een probleemgerichte wijze het probleem aanpakken door dit te analyseren, hulp te zoeken en op te lossen. De persoon schrijft informatie of advies in te willen winnen. De persoon benadert het probleem en speelt het niet op de persoon. De persoon draagt actief oplossingen aan om het probleem te kunnen overzien. De persoon schrijft een voorstel te doen met als doel er uit te kunnen komen. De persoon vermijdt iedere juridische strijd en vindt het van belang om in gesprek te blijven. Mijn vraag aan u is of u bereid bent te willen bemiddelen in deze kwestie... en naar een oplossing kan komen waarin beide partijen zowel ik als de overheid zich kunnen vinden.

17

18 Bijlage II Methodieken van risicotaxatie Een belangrijke vraag bij het gebruik van gestructureerde risicotaxatiemethoden, is de mate van voorspellingskracht van bepaalde indicatoren in relatie tot geweld (De Ruiter, 2008). De mate van voorspellingskracht, of beter: predictieve validiteit, wordt bepaald door de sensitiviteit en de specificiteit. Deze wordt uitgedrukt in een AUC-waarde. 1 Om voorbeelden te geven waarvoor deze instrumenten worden ingezet en hoe het gesteld is met de predictieve validiteit van deze methodieken wordt in deze bijlage eerst een korte beschrijving hiervan gegeven. Daarna worden ze in tabellen op kenmerken vergeleken. Bij de bespreking van de methodieken wordt ten aanzien van de predictieve validiteit volstaan met een scoring van onvoldoende voorspellingskracht tot goede voorspellingskracht. Een aantal methodieken wordt hierna toegelicht. HCR-20, HKT-30 (risicofactoren voor geweld, recidive); START, SAPROF (risicoverhogende/risicoverlagende factoren voor geweld, recidive); SVR-20, VRAG (risicofactoren voor seksueel geweld, recidive); SAVRY (risicoverhogende /risicoverlagende factoren voor geweld bij adolescenten); WAVR-21 (risicoverhogende /risicoverlagende factoren voor bedreiging en geweld in de werkomgeving). 1 De AUC-waarde wordt berekend met behulp van de Receiver Operating Characteristics Analyse (Mossman, 1994; Rice & Harris, 2005). Een AUC-waarde van 0,5 is gelijk aan het toeval en een AUC-waarde van 1 betekent een perfecte predictie. Uit onderzoek blijkt dat waarden hoger dan 0,70 en lager dan 0,75 acceptabel zijn en dat waarden van 0,75 en hoger goed zijn en staan voor een goede voorspelling (Douglas, Guy & Weir, 2005; Douglas & Reeves, 2010).

19 28 Bijlage II Methodieken van risicotaxatie HCR-20, de HKT-30 De HCR-20 en de HKT-30 richten zich op het inschatten van gewelddadig gedrag en op recidive: De Historical, Clinical, Risk management-20 (HCR-20) (Douglas et al., 2010; Philipse, Ruiter, Hildebrand & Bouman, 1999) is ontwikkeld in Canada en brengt risico s in kaart van geweld. Deze methode bestaat uit 20 items verdeeld over tien items met betrekking tot het verleden of de historie (zoals justitiële voorgeschiedenis), vijf items met betrekking tot het heden, zoals vaardigheden en risicoverhogende factoren(klinische items) en vijf items over de toekomst (risicomanagement). De Historisch Klinisch Toekomst-30 (HKT-30) (DJI, 2003) is een Nederlandse risicotaxatiemethode met 30 items die het risico van toekomstige algemene en gewelddadige recidive taxeert en die vooral wordt gebruikt als beslismoment binnen een tbs-behandeling en om het verloop van een resocialisatie te voorspellen. De items zijn eveneens verdeeld over de historische factoren, klinische, dynamische en toekomstige factoren. De predictieve validiteit van zowel de HCR-20 als de HKT-30 is redelijk tot goed te noemen (Douglas et al., 2010; Hildebrand, Hesper, Spreen & Nijman, 2005; Schönberger et al., 2008; Spreen et al., 2009). START, SAPROF Voor het voorspellen van geweld op de korte termijn en het in kaart brengen van risicoverlagende factoren kan de Short- Term Assessment of Risk and Treatability (START) worden gebruikt (Wilson, Desmarais, Nicholls & Brink, 2010). De Short-Term Assessment of Risk and Treatability (START) (Nicholls, Brink & Desmarais, 2006; Webster, Nicholls, Martin, Desmarais & Brink, 2006) brengt korte-termijn-risicofactoren en de risicoverlagende factoren in kaart en bestaat uit een lijst van 20 items voor herhaalde beoordelingen op zeven risicodomeinen (geweld naar anderen, suïcide, zelfbeschadiging, zelfverwaarlozing, ongeoorloofde afwezigheid, middelengebruik en slachtofferschap). De predictieve validiteit van START is goed (Desmarais, Nicholls, Wilson & Brink, 2012). Een instrument dat tevens risicoverlagende factoren in kaart brengt, is de Structured Assessment of Protective Factors for Violence Risk (SAPROF) (De Vogel, De Ruiter, Bouman & De Vries Robbé, 2009). De Structured Assessment of Protective Factors for Violence Risk (SAPROF) (De Vogel et al., 2007) kan worden gebruikt als aanvulling op de gestructureerde risicotaxatie (bijvoorbeeld de HCR-20), omdat risicoverlagende factoren mogelijk kunnen compenseren voor risicofactoren. De items zijn: interne factoren (intelligentie, empathie), motivationele factoren (hebben van werk, vrijetijdsbesteding en levensdoelen) en externe factoren (hulpverlening, netwerk en toezicht).

20 Bijlage II Methodieken van risicotaxatie 29 Hierdoor komt er meer evenwicht in de risicotaxatie van toekomstig gewelddadig gedrag, hetgeen een dynamische en positievere benadering is en mogelijkheden geeft voor risicopreventie. De predictieve validiteit van de SAPROF is goed (De Vries Robbé & De Vogel, 2009). SVR-20, VRAG De SVR-20 en de VRAG richten zich op het voorspellen van seksueel geweld en recidive (Hildebrand, 2001). De Sexual Violent Risk-20 (SVR-20) wordt gebruikt om recidive van seksueel geweld te voorspellen. Er zijn 20 items, onderverdeeld in de volgende drie domeinen: 1. Psychosociale aanpassing (11 items), 2. Seksuele delicten (7 items) en 3. Toekomstplannen (2 items). De predictieve validiteit van de SVR-20 is wisselend, van goed (De Vogel, De Ruiter, Van Beek & Mead, 2004) tot onvoldoende (Schönberger et al., 2008; Blok et al., 2010). De Violence Risk Appraisal Guide (VRAG) (Grann et al., 2000; Quinsey, Harris, Rice & Cormier, 2006) is een actuariële methode. Deze wordt gebruikt om gewelddadige recidive te voorspellen bij geweldplegers met een mentale beperking. Het instrument bestaat uit 12 statische items (opgegroeid bij ouders tot 16 jaar, aanpassingsproblemen op school, g e s c h i e d e n i s v a n a l c o h o l g e b ru i k, re l a t i e s, a n t e c e d e n t e n, t e ru g v a l l e n o p oud gedrag ondanks behandeling, leeftijd, soort geweldpleging, vrouwelijk slachtoffer, persoonlijkheidsstoornis, schizofrenie, psychopathie). De predictieve validiteit van de VRAG is goed (Grann, Belfrage & Tengstrom, 2000). SAVRY De SAVRY richt zich specifiek op adolescenten die met geweld te maken hebben gehad. De Structured Assessment of Violence Risk in Youth (SAVRY) is een risicotaxatiemethode die is ontwikkeld om het geweldsrisico bij adolescenten van 12 tot 18 jaar te kunnen bepalen (Lodewijks, Doreleijers, De Ruiter & Wit-Grouls, 2003). De SAVRY werkt volgens het gestructureerde klinische oordeel en kan worden ingezet in de jeugdforensische praktijk. Het instrument bestaat uit 24 items die onderverdeeld zijn in drie domeinen: 1. Historisch (tien items), 2. Sociaal/contextueel (zes items), 3. Persoonskenmerken (acht items). Ten slotte zijn er ook nog zes risicoverlagende factoren.

21 30 Bijlage II Methodieken van risicotaxatie Een goede voorspellende waarde werd gevonden voor het individuele domein en voor de risicoverlagende factoren voor jongens, maar niet voor meisjes (Lodewijks, Doreleijers, De Ruiter & Borum, 2008a). WAVR-21 De Workplace Assessment of Violence Risk (WAVR-21) (White & Meloy, 2010) richt zich op het voorspellen van geweld op het werk. Het is een gestructureerd instrument dat bestaat uit statische items en dynamische items, zoals vaardigheden. The Workplace Assessment of Violence Risk (WAVR-21) richt zich op zowel risicofactoren als risicoverlagende factoren (White et al., 2010). Het model refereert aan het pad van geweld zoals omschreven in hoofdstuk 3 (Calhoun et al., 2003). De risicofactoren zijn gericht op: middelengebruik, antecedenten, eerder slachtoffer zijn geweest, psychopathie, p e r s o o n l i j k h e i d s s t o o r n i s s e n, p e r s o o n l i j k v e r l i e s, i n s t a b i l i t e i t i n re l a t i e s, psychotische symptomen, empathie, impulsiviteit, vijandigheid, coping, woede, wapengebruik, arbeidsrelaties, stalken en voorbereidende handelingen voor geweld. Risicoverlagende factoren van de WAVR-21 zijn gericht op sociale steun, op aanpassingsvermogen, op hechting en betrokkenheid bij de omgeving. De validiteit van de WAVR-21 is niet bekend. Wel is er een goede beschrijving aanwezig van de factoren en is iedere factor met wetenschappelijke literatuur onderbouwd. Met uitzondering van de WAVR-21 zijn dit voorbeelden van diagnostische instrumenten, bedoeld voor de kliniek en gericht op het inschatten van de kans op herhaling van bepaalde (gewelddadige) gedragingen (Evers, Vliet-Mulder & Groot, 2000). Dit zijn alle voorbeelden van gestructureerde vormen van risicotaxatie op risicofactoren voor de kans op (herhaald) geweld. Behalve de VRAG (actuarieel instrument), besteden alle instrumenten aandacht aan zowel risicoverhogende als - verlagende factoren. Van de meeste instrumenten is bekend dat metingen worden uitgevoerd aan de hand van vragenlijsten, aangevuld met klinische interviews door psychiaters en psychologen. De WAVR-21 vormt hierop een uitzondering en deze bestaat uit een uitgebreide checklist die door andere beoordelaars, die hiervoor een training hebben genoten, kan worden ingevuld en door een professional (forensisch psycholoog, recherche psycholoog of forensisch psychiater) wordt beoordeeld. Er zijn veel overeenkomsten tussen de besproken instrumenten en voor een goed overzicht worden de factoren van de meetinstrumenten aan de hand van tabellen op een rij gezet. Zij zijn verdeeld in statische / dynamische factoren (risicofactoren) en risicoverlagende factoren.

22 Bijlage II Methodieken van risicotaxatie 31 De eerste tabel statische factoren gaat over factoren die niet meer zijn te veranderen, maar wel hun invloed kunnen houden op toekomstig gedrag, zoals een justitiële voorgeschiedenis. Tabel I Statische factoren Justitiële voorgeschiedenis of verdachte van (gewelddadige) incidenten HKT-30 HCR-20 START SAPROF SVR-20 VRAG WAVR-21 SAVRY Middelengebruik Persoonlijkheidsstoornissen Psychopathie Instabiliteit van relaties Schending voorwaarden omtrent behandeling of toezicht Gedragsproblemen <12 jaar Slachtoffer geweld <18 jaar Problemen arbeidsverleden Psychotische stoornissen + + Seksuele deviantie + + Hulpverleningsgeschiedenis + Verlies van vriend, geliefde, ouder Eerdere onttrekking aan toezicht Eerdere zelfbeschadiging of suïcidepogingen

23 32 Bijlage II Methodieken van risicotaxatie In de tweede tabel zijn de dynamische factoren opgenomen, waarbij de interactie met de omgeving een belangrijke rol speelt als het gaat om de uitkomsten van gedrag. Tabel II Dynamische factoren Negatieve opvattingen, vijandigheid, defensief, zwart-wit denken Gebrek aan berouw, schuldgevoel of verantwoordelijkheid Psychotische symptomen (verwardheid, incoherent taalgebruik) Middelengebruik (alcohol, drugs) Impulsiviteit, geen controle over gedrag zoals boosheid, agressie, intimidatie naar anderen HKT-30 HCR-20 START SAPROF SVR-20 VRAG WAVR-21 SAVRY Lage empathie Fixatie Probleeminzicht (gebrek) + + Sociale en relationele vaardigheden Gedachten, intenties of plannen hebben voor moord of dood Niet reageren op behandeling of geen medewerking verlenen Negatieve coping met stress, verlies Wapengebruik/ doodsbedreigingen Arbeidsrelaties (conflicten), schoolproblemen Groot ego, rechtvaardigen gedrag Pathologisch liegen + Vlakke emoties, zware gemoedstoestand Acculturatieproblematiek + Woede/grieven/wraak + Belaging (stalking) of veiligheidszones verbreken + + +

24 Bijlage II Methodieken van risicotaxatie 33 Kunstmatige charme Op zoek naar prikkels/ sensatie Manipulatie Parasiterende leefstijl Isoleren, vermijding + In de derde tabel staan de risicoverlagende factoren en deze zijn gericht op de toekomst, zoals de mate waarin iemand een levensdoel of een dagbesteding heeft, of de mate waarin voldoende steun aanwezig is om met stresserende omstandigheden om te gaan. Dit zijn eveneens dynamische factoren, maar deze factoren worden als risicoverlagend gezien op de kans voor geweldpleging (De Vogel et al.,2007; Rogers, 2000). Tabel III Risicoverlagende factoren Sociale steun, netwerken, hechting Overeenstemming over voorwaarden (toezicht) HKT-30 HCR-20 START SAPROF SVR-20 VRAG WAVR-21 SAVRY Veerkracht + Pro-sociale betrokkenheid + Materiële indicatoren + + Dagbesteding, levensdoel, positieve gerichtheid op school of werk Vaardigheden, onderhandelen, assertiviteit Hechte band met > één volwassene Hulp zoeken + +

25

26 Bijlage III Interbeoordelaarsbetrouwbaarheid (Cohen s kappa) Naam Variabele Cohen s kappa Cognitieve vervormingen rechtvaardiging.618 Cognitieve vervormingen zwart-wit-denken.645 Cognitieve vervormingen wantrouwen.759 Cognitieve vervormingen vergroten gebeurtenissen.731 Incoherent taalgebruik.696 Emotionele uitbarsting.673 Concrete belangen verwezenlijken.641 Verworven rechten verdedigen.67 Wraak.587 Angst aanjagen.718 Fixatie.628 Verwardheid.806 Sociaal isolement Onbekend Haat / walging.689 Boosheid.694 Machteloosheid.932 Persoonlijk verlies / negatieve coping.602 Pijn Pijn / gekwetst Pijn / leven geven voor ander doel.494 Zware gemoedstoestand of suïcidale neigingen.936 Berouw Bedreigingen.817 Dreiging media Financiële tegemoetkoming.628 Locatie.642 Datum Tijd Cijfers Modus operandi schietwapen 1 Modus operandi steekwapen

27 36 Bijlage III Interbeoordelaarsbetrouwbaarheid (Cohen s kappa) Modus operandi explosieven 1 Modus operandi nucleaire wapens 1 Modus operandi zeden Modus operandi anders.73 Modus operandi afwezig.801 Prosociale betrokkenheid.401 Positieve coping.482 Verwijzing naar ouders Verwijzing naar broers / zussen Verwijzing naar andere familie Verwijzing naar eigen kinderen 1 Verwijzing naar echtgeno(o)t(e) 1 Verwijzing naar vrienden Verwijzing naar psychiater Verwijzing naar psycholoog.656 Verwijzing naar andere naaste personen 1 Verwijzing naar andere personen.909 Voegwoorden.802 Scheldwoorden.845 Capital letters / dik gedrukt.703 Noot: De in de Tabel geeft aan, dat SPSS geen kappa kon berekenen, omdat de variabele een constante was. Bijvoorbeeld de variabele pijn (gekwetst) werd zowel door beoordelaar 1 als beoordelaar 2 niet in de brieven geobserveerd. Zij scoorden beiden dit aspect op niet aanwezig. Een aantal kenmerken werd geoperationaliseerd in deelkenmerken, om ze beter meetbaar te maken, waaronder cognitieve vervormingen, modi operandi, verwijzingen naar anderen, negatieve coping, positieve coping en boosheid. Het verklaart de hoeveelheid kenmerken. Van het kenmerk zelfverwijzingen (ik) werd de kappa niet berekend. Het aantal zelfverwijzingen werd voor iedere 10 regels in de brief geteld. De kappa werd dus alleen berekend voor de nominale of categorische variabelen.

28 Bijlage IV Frequentietabellen Tabel I Aantal personen dat wel of niet verdacht is van een strafbaar feit (n=53 personen) Wapen Geweld (moord, doodslag) Mishandeling Onbekend 64% 47% 66% 55% Niet aanwezig 26% 26% 26% 26% Aanwezig 10% 27% 8% 19% Vernieling Totaal 100% 100% 100% 100% Tabel II Vorm brief (n=278 brieven) Totaal Uitgetypte brief Handgeschreven brief Online contactformulieren Kaart Geschreven en uitgetypt 100% 41% 24% 23% 8% 2% 1% 1% Anders (afbeeldingen) Tabel III Motieven voor dreigbrieven (n=278) Motieven Dreigbrieven n=125 Niet-strafbare dreigbrieven n=153 Emotionele uitbarsting 33% 27% Concrete belangen verwezenlijken 37% 35% Verworven rechten verdedigen 29% 37% Wraakgevoelens 34% 13% Angst aanjagen 37% 0% Fixatie 6% 25% Verwardheid 42% 73% Sociaal isolement 1% 2%

29

30 Bijlage V Validatie groep verdachte personen (Selectiviteit) Om vast te stellen of de groep personen (n=53), waarvan bekend was dat zij wel of niet als verdachte zijn aangehouden voor een delict significant verschilde (qua emotiewoorden, functiewoorden en kenmerken die risicoverhogend zijn) van de groep, waarvan dit niet bekend was (n=97), werd de chi-kwadraattoets toegepast. Met deze toets werden binnen de groep van de unieke, of eenmalige briefschrijvers (n=150) de (significante) verschillen van de twee groepen onderzocht. Het doel hiervan was om de mate van selectiviteit van deze groep personen te toetsen. Hieruit bleek dat de groep (n=53) op 6 kenmerken significant verschilde ten opzichte van de groep, waarvan niet bekend was of zij als verdachte zijn aangehouden voor een strafbaar delict. Dit betrof de kenmerken: cognitieve vervormingen, incoherent taalgebruik, verwardheid, voegwoorden, angst aanjagen en het benoemen van modi operandi (Tabel I). Tabel I Verschillen tussen groepen : wel, of niet verdachte zijn voor een strafbaar feit en de personen waarvan dit kon worden vastgesteld (n=150 brieven) Kenmerken Onbekend n=97 Wel, of niet verdachte n=53 2 (1) Angst aanjagen 33% 7%.000** Verward 1 34% 59%.004** Incoherente taal 67% 87%.008** Voegwoorden 2 46% 64%.037* Modi operandi 3 41% 24%.041* Cognitieve vervorming 63% 81%.021* Noot. * p<.05, ** p< Bijvoorbeeld complottheorieën. De schrijver was er bijvoorbeeld van overtuigd te worden achtervolgd of afgeluisterd. 2 Bijvoorbeeld: terwijl, nadat, behalve, omdat, want, opdat, als, indien, mits, tenzij. 3 Voorbeelden die dan genoemd waren zijn: schietwapens, steekwapens, explosieven en bijvoorbeeld poederbrieven waarvan de inhoud veelal waspoeder of meel bleek te zijn. Het percentage modi operandi bij de niet-strafbare dreigbrieven geeft aan dat er in de plaats van bedreiging sprake was van een hang naar intimiteit, waarbij werd geschreven hoe men hierbij het liefst te werk zou gaan om in de nabijheid te komen.

31 40 Bijlage V Validatie groep verdachte personen (Selectiviteit) Toelichting Cognitieve vervormingen bleken voor 81% aanwezig te zijn bij de groep personen van wie bekend was, dat zij wel of niet zijn aangehouden als verdachte voor een delict. Dit verschilde significant ten opzichte van de groep personen, van wie dit niet kon worden vastgesteld (63%). Andere verschillen waren: incoherent taalgebruik (87% vs. 67%), verwardheid (59% vs. 34%) en de aanwezigheid van voegwoorden in de brieven (64% vs. 46%). Deze waren in verhouding meer aanwezig bij de wel of niet verdachte groep. Kenmerken die nauwelijks aanwezig waren bij die groep personen die wel of niet verdacht waren, maar wél significant verschilden ten opzichte van de onbekende groep, waren achtereenvolgens: angst aanjagen (7% vs. 33%) en modi operandi (24% vs. 41%). Voor de andere 12 resterende kenmerken, namelijk haat-wraak, boosheid, fixatie, machteloosheid, zware gemoedstoestand, gebrek aan berouw, het noemen van details, negatieve coping, positieve coping, pro-sociale betrokkenheid en het gebruik van het aantal zelfverwijzingen waren er geen significante verschillen tussen deze groepen.

Risicotaxatie en risicohantering geweld bij jongeren

Risicotaxatie en risicohantering geweld bij jongeren Risicotaxatie en risicohantering geweld bij jongeren dr. Henny Lodewijks hlodewijks@lsg-rentray.nl Kijvelanden conferentie 1-12-2011 SAVRY Historische risicofactoren: 1. Eerder gewelddadig gedrag 2. Eerder

Nadere informatie

Innovatie in gestructureerde risicotaxatievan geweld: De HCR:V3 en SAPROF. Donderdag 6 december 2012 Kevin Douglas, Michiel de Vries Robbé

Innovatie in gestructureerde risicotaxatievan geweld: De HCR:V3 en SAPROF. Donderdag 6 december 2012 Kevin Douglas, Michiel de Vries Robbé Innovatie in gestructureerde risicotaxatievan geweld: De HCR:V3 en SAPROF Donderdag 6 december 2012 Kevin Douglas, Michiel de Vries Robbé Programma 13.00-13.15 Opening 13.15-14.30 HCR:V3, part I 14.30-15.00

Nadere informatie

De psychometrische eigenschappen van de HKT-R Michelle Willems

De psychometrische eigenschappen van de HKT-R Michelle Willems De psychometrische eigenschappen van de HKT-R Michelle Willems Symposium HKT-R: introductie van een gereviseerd instrument voor risicotaxatie en behandelevaluatie Donderdag 13 juni 2013, Conferentiecentrum

Nadere informatie

Onderzoek met de SAPROF

Onderzoek met de SAPROF Onderzoek met de SAPROF De Vries Robbé & De Vogel SAPROF 2 e Editie handleiding, 2012 Betrouwbaarheid en validiteit Retrospectief dossieronderzoek In verschillende internationale instellingen wordt momenteel

Nadere informatie

P. de Beurs, psychiater en adviseur voor de IGZ

P. de Beurs, psychiater en adviseur voor de IGZ P. de Beurs, psychiater en adviseur voor de IGZ Dilemma s bij risicotaxatie Risicotaxatie is een nieuw en modieus thema in de GGZ Veilige zorg is een illusie Hoe veiliger de zorg, hoe minder vrijheid voor

Nadere informatie

Het inschatten van agressie van patienten van de ggz crisisdienst

Het inschatten van agressie van patienten van de ggz crisisdienst Het inschatten van agressie van patienten van de ggz crisisdienst B. Penterman psychiater GGZ Oost Brabant Instrumenten The Historical, Clinical, and Riskindicators (HCR- 20) Historische, Klinische en

Nadere informatie

Hilde Niehoff. Behandelaanbod Trajectum Hoeve Boschoord voor cliënten met agressie problematiek

Hilde Niehoff. Behandelaanbod Trajectum Hoeve Boschoord voor cliënten met agressie problematiek Hilde Niehoff Behandelaanbod Trajectum Hoeve Boschoord voor cliënten met agressie problematiek 1 Behandelprogramma agressie van wetenschap naar praktijk Specialisatie agressieproblematiek De specialisatie

Nadere informatie

Artikel 285b Wetboek van Strafrecht

Artikel 285b Wetboek van Strafrecht Definities Artikel 285b Wetboek van Strafrecht Hij die wederrechtelijk stelselmatig opzettelijk inbreuk maakt op een anders persoonlijke levenssfeer met het oogmerk die ander te dwingen iets te doen, niet

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen op het gebied van risicotaxatie van geweld: Naar meer balans en verfijning

Recente ontwikkelingen op het gebied van risicotaxatie van geweld: Naar meer balans en verfijning Recente ontwikkelingen op het gebied van risicotaxatie van geweld: Naar meer balans en verfijning Vivienne de Vogel, Van der Hoeven Kliniek 13 februari 2013 Inhoud presentatie Stand van zaken risicotaxatie

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/22989 holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/22989 holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/22989 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Pouw, Lucinda Title: Emotion regulation in children with Autism Spectrum Disorder

Nadere informatie

AGRESSIE. Basis emoties. Basis emoties. Agressie - sociologisch. Agressie - biologisch. Agressie en psychiatrie 16-3-2014

AGRESSIE. Basis emoties. Basis emoties. Agressie - sociologisch. Agressie - biologisch. Agressie en psychiatrie 16-3-2014 Basis emoties AGRESSIE en psychiatrische stoornissen Angst Verdriet Boosheid Verbazing Plezier Walging Paul Ekman Basis emoties Psychofysiologische reactie op een prikkel Stereotype patroon van motoriek,

Nadere informatie

AGRESSIE. Basis emoties. Basis emoties. Basis emoties 28-3-2012. Angst Verdriet Boosheid Verbazing Plezier Walging Paul Ekman

AGRESSIE. Basis emoties. Basis emoties. Basis emoties 28-3-2012. Angst Verdriet Boosheid Verbazing Plezier Walging Paul Ekman Basis emoties AGRESSIE en psychiatrische sen Angst Verdriet Boosheid Verbazing Plezier Walging Paul Ekman Basis emoties Basis emoties Psychofysiologische reactie op een prikkel Stereotype patroon van motoriek,

Nadere informatie

Beschermende factoren van de Toekomst

Beschermende factoren van de Toekomst Beschermende factoren van de Toekomst Michiel de Vries Robbé FFZ, 22 januari 2019 Overzicht presentatie Beschermende factoren Volwassenen Jeugd Jongvolwassenen Nieuwe ontwikkelingen: Zeden LVB / Long-care

Nadere informatie

Principes bij de behandeling in de forensische psychiatrie

Principes bij de behandeling in de forensische psychiatrie Principes bij de behandeling in de forensische psychiatrie Inleiding Binnen de forensisch psychiatrische behandelsetting is het doel van de behandeling primair het verminderen van delictrisico s of risico

Nadere informatie

Instrument Risicotaxatie Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Instrument Risicotaxatie Seksueel grensoverschrijdend gedrag Instrument Risicotaxatie Seksueel grensoverschrijdend gedrag Naam jeugdige: Geboortedatum: Sekse jeugdige: Man Vrouw Datum van invullen: Ingevuld door: Over dit instrument Dit instrument is een hulpmiddel

Nadere informatie

Suïcide bij jongeren Studiedag Depressiepreventie bij adolescenten, Oss, 27/11/2015. G. Portzky

Suïcide bij jongeren Studiedag Depressiepreventie bij adolescenten, Oss, 27/11/2015. G. Portzky Suïcide bij jongeren Studiedag Depressiepreventie bij adolescenten, Oss, 27/11/2015 G. Portzky 1. INLEIDING 1. Definiëring Suïcide Suïcidepoging: Moet er suïcidale intentie aanwezig zijn om van poging

Nadere informatie

Actuarieel Risicotaxatie Instrument voor Jeugdbescherming (ARIJ)

Actuarieel Risicotaxatie Instrument voor Jeugdbescherming (ARIJ) Actuarieel Risicotaxatie Instrument voor Jeugdbescherming (ARIJ) Mirte Forrer, Jeugdbescherming Regio Amsterdam Claudia van der Put, Universiteit van Amsterdam Jeugdbescherming Ieder kind veilig GGW FFPS

Nadere informatie

Gatekeeper training. 08-10- 2014 workshop Trainer: Gerrie Hendriks

Gatekeeper training. 08-10- 2014 workshop Trainer: Gerrie Hendriks Gatekeeper training 08-10- 2014 workshop Trainer: Gerrie Hendriks Gatekeepers Jullie gaan deuren openen naar hulp voor mensen die gevaar lopen zichzelf wat aan te doen waarom 1600 suïcides per jaar waarvan

Nadere informatie

Fase I Voorvallen in de huiselijke kring Huiselijk geweld

Fase I Voorvallen in de huiselijke kring Huiselijk geweld Samenvatting Dit onderzoek heeft tot doel algemene informatie te verschaffen over slachtoffers van huiselijk geweld in Nederland. In het onderzoek wordt ingegaan op de vraag met welke typen van huiselijk

Nadere informatie

Joop Hoekman Training, Advies, Onderzoek Intake van jongeren in instellingen voor J-SGLVB: de ontwikkeling en het gebruik van een checklist

Joop Hoekman Training, Advies, Onderzoek Intake van jongeren in instellingen voor J-SGLVB: de ontwikkeling en het gebruik van een checklist Intake van jongeren in instellingen voor J-SGLVB: de ontwikkeling en het gebruik van een checklist Joop Hoekman, Mia Ament, Karin de Bruin, Jackelien Feenstra, Maaike Willemen, Dirk Verstegen 1 Jongeren

Nadere informatie

DISRUPTIEVE GEDRAGSSTOORNISSEN

DISRUPTIEVE GEDRAGSSTOORNISSEN DISRUPTIEVE GEDRAGSSTOORNISSEN Beheersing van emoties en gedrag Rechten van anderen Conflict met maatschappelijke normen en waarden Indeling Gedragsstoornissen in DSM 5 Oppositioneel-Opstandige Stoornis

Nadere informatie

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen?

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Familie of naaste zijn van iemand die zichzelf beschadigt kan erg moeilijk zijn. Iemand van wie je houdt doet zichzelf pijn en het lijkt alsof je niks kunt

Nadere informatie

De betrouwbaarheid van risicotaxatie in de pro Justitia rapportage

De betrouwbaarheid van risicotaxatie in de pro Justitia rapportage o o r s p r o n k e l i j k a r t i k e l De betrouwbaarheid van risicotaxatie in de pro Justitia rapportage Een onderzoek met behulp van de hkt-30 w. j. c a n t o n, t. s. v a n d e r v e e r, p. j. a.

Nadere informatie

Forensische academie. Vivienne de Vogel. RINO 24 mei 2014

Forensische academie. Vivienne de Vogel. RINO 24 mei 2014 Forensische academie Vivienne de Vogel RINO 24 mei 2014 Inhoud Forensische academie Risicotaxatie: enkele trainingen uitgelicht Geweld algemeen Beschermende factoren Zeden Vrouwen geweld Forensische academie

Nadere informatie

De ontwikkeling van de HKT Van 1999 naar 2013

De ontwikkeling van de HKT Van 1999 naar 2013 De ontwikkeling van de HKT Van 1999 naar 2013 Presentatie op symposium introductie HKT versie 2013 Eindhoven 13 juni 2013 Dr. EFJM Brand Hoofdkantoor DJI afdeling DBO ASK Waarom de historie van de HKT

Nadere informatie

Cliënt Zelf-Beoordeling gebaseerd op de START. Kwetsbare punten

Cliënt Zelf-Beoordeling gebaseerd op de START. Kwetsbare punten Cliënt Zelf-Beoordeling gebaseerd op de START Cliënt: DEEL 1 Datum: Kwetsbare punten - Kwetsbare punten zijn dingen (in uzelf en in uw leven) die er voor kunnen zorgen dat het niet goed met u gaat, en

Nadere informatie

VICTIMS IN MODERN SOCIETY

VICTIMS IN MODERN SOCIETY VICTIMS IN MODERN SOCIETY (VICTIMS-PROJECT) Fonds Slachtofferhulp in samenwerking met CentERdata en dr. P.G. van der Velden VICTIMS IN MODERN SOCIETY 2018 (VICTIMS-PROJECT) Fonds Slachtofferhulp in samenwerking

Nadere informatie

Borderline, waar ligt de grens?

Borderline, waar ligt de grens? Borderline, waar ligt de grens? Themadag georganiseerd door Friese werkgroep Labyrinth-In Perspectief 23 november 2002 Programma 10.00 10.15 10.20 11.00 11.15 11.45 12.15 13.00 14.00 15.00 Ontvangst met

Nadere informatie

Borderline in het gezin. Koos Krook, sr. preventiefunctionaris GGZ Midden Brabant

Borderline in het gezin. Koos Krook, sr. preventiefunctionaris GGZ Midden Brabant Borderline in het gezin. Koos Krook, sr. preventiefunctionaris GGZ Midden Brabant Inleiding - Stellingen. - Ontstaan psychiatrische aandoeningen. - Wat zien naastbetrokkenen. - Invloed van borderline op

Nadere informatie

De FAM als aanvulling op de HCR-20 V3

De FAM als aanvulling op de HCR-20 V3 De FAM als aanvulling op de HCR-20 V3 De FAM is een aanvullende handleiding op de HCR-20 voor het inschatten van geweld bij vrouwelijke (forensisch) psychiatrische patiënten. Met het verschijnen en in

Nadere informatie

P R O J U S T I T I A

P R O J U S T I T I A Psychiatrisch onderzoek P R O J U S T I T I A betreffende de heer/mevrouw Voornamen TUSSENVOEGSEL(S) ACHTERNAAM geboren : dag maand jaar te : plaats, land verblijvend : forensisch psychiatrische instelling

Nadere informatie

Eindexamen havo filosofie II

Eindexamen havo filosofie II Opgave 2 Het geval Phineas Gage 9 maximumscore 2 een uitleg hoe vanuit de fysiologische benadering van emoties het veranderde gedrag kan worden verklaard: de lichamelijkheid van de hersenschade kan tot

Nadere informatie

Dynamische risicotaxatie

Dynamische risicotaxatie Dynamische risicotaxatie Wens of werkelijkheid? Martien Philipse Pompestichting, Nijmegen Studiemiddag NVK - WODC, Den Haag 17 november 2006 De eerste wet van risicotaxatie De beste voorspeller van gedrag

Nadere informatie

Het probleem is dat pesten soms wordt afgedaan als plagerij of als een onschuldig spelletje.

Het probleem is dat pesten soms wordt afgedaan als plagerij of als een onschuldig spelletje. 1-1. HET PROBLEEM Pesten en plagen worden vaak door elkaar gehaald! Het probleem is dat pesten soms wordt afgedaan als plagerij of als een onschuldig spelletje. Als je gepest bent, heb je ervaren dat pesten

Nadere informatie

Wacht maar tot ik groot ben!

Wacht maar tot ik groot ben! www.geerttaghon.be Wacht maar tot ik groot ben! Omgaan met agressie bij kleine kinderen Geert Taghon 2013 Ontwikkeling kleine kind De wereld leren kennen en zich hieraan aanpassen (adaptatie) Processen

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Voor verwijzers Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Veel mensen met een licht

Nadere informatie

Risicotaxatie en Beschermende Factoren voor Gewelddadig Gedrag

Risicotaxatie en Beschermende Factoren voor Gewelddadig Gedrag Risicotaxatie en Beschermende Factoren voor Gewelddadig Gedrag Michiel de Vries Robbé 10 november 2015 Inhoud Risicotaxatie van geweld: Achtergrond risicotaxatie Verschillende instrumenten Risicofactoren

Nadere informatie

Inhoud. Over de auteurs 11

Inhoud. Over de auteurs 11 Inhoud Over de auteurs 11 Woord vooraf 12 Een praktische handreiking 12 Opbouw van het boek 13 Mannelijke en vrouwelijke vorm 14 Bij deze tweede druk 14 1 De-escalerende aanpak van conflicten en agressie

Nadere informatie

MEE Utrecht, Gooi & Vecht. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking.

MEE Utrecht, Gooi & Vecht. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. MEE Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Voor verwijzers Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Veel

Nadere informatie

Presentatie Huiselijk Geweld

Presentatie Huiselijk Geweld Definitie: Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke- of familiekring van het slachtoffer wordt gepleegd. Hieronder vallen lichamelijke en seksuele geweldpleging, belaging en bedreiging

Nadere informatie

Beschermende factoren voor (seksueel) gewelddadige recidive bij seksueel delinquenten

Beschermende factoren voor (seksueel) gewelddadige recidive bij seksueel delinquenten Beschermende factoren voor (seksueel) gewelddadige recidive bij seksueel delinquenten Masteronderzoek klinische en gezondheidspsychologie 2008-2009 Lotte Kerklaan (3054799) Katinka van de Ven (3056643)

Nadere informatie

Opdracht Levensbeschouwing hechtingstoornis

Opdracht Levensbeschouwing hechtingstoornis Opdracht Levensbeschouwing hechtingstoornis Opdracht door Tim 1220 woorden 23 februari 2016 5,5 2 keer beoordeeld Vak Methode Levensbeschouwing Perspectief Micro, Meso, Macro niveau. Inleiding: Beste lezer,

Nadere informatie

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor!

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor! Directe Hulp bij Huiselijk Geweld U staat er niet alleen voor! U krijgt hulp Wat nu? U bent in contact geweest met de politie of u heeft zelf om hulp gevraagd. Daarom krijgt u nu Directe Hulp bij Huiselijk

Nadere informatie

Posttraumatische groei bij gedetineerden

Posttraumatische groei bij gedetineerden Posttraumatische groei bij gedetineerden Een existentiële benadering Siebrecht Vanhooren Posttraumatische groei: Is een grondige positieve wijziging in hoe we onszelf, de ander en de wereld ervaren. Dit

Nadere informatie

Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. InFoP 2. Inhoud

Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. InFoP 2. Inhoud Informatie voor Familieleden omtrent Psychose InFoP 2 Inhoud Introductie Module I: Wat is een psychose? Module II: Psychose begrijpen? Module III: Behandeling van psychose de rol van medicatie? Module

Nadere informatie

MDR diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag. Klaas Jansen, SPV MetGGZ (voorheen RiaggZuid) FACT-team, Kernteam crisisdienst

MDR diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag. Klaas Jansen, SPV MetGGZ (voorheen RiaggZuid) FACT-team, Kernteam crisisdienst MDR diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag Klaas Jansen, SPV MetGGZ (voorheen RiaggZuid) FACT-team, Kernteam crisisdienst Inhoud Cijfers Visie op suïcidaal gedrag Diagnostiek en behandeling van

Nadere informatie

K I N D E R E N O N D E R Z O E K : 0-1 1 J A A R

K I N D E R E N O N D E R Z O E K : 0-1 1 J A A R PSYCHOSOCIALE GEZONDHEID Jeugd 2010 4 K I N D E R E N O N D E R Z O E K : 0-1 1 J A A R Kinderenonderzoek 2010 Om inzicht te krijgen in de gezondheid van de inwoners in haar werkgebied, heeft de GGD Zuid-Holland

Nadere informatie

DAPP-BQ. Dimensionale assessment van persoonlijkheidspathologie. HTS Report. Jeroen de Vries ID Datum

DAPP-BQ. Dimensionale assessment van persoonlijkheidspathologie. HTS Report. Jeroen de Vries ID Datum HTS Report DAPP-BQ Dimensionale assessment van persoonlijkheidspathologie ID 5105-7038 Datum 20.07.2017 Screening INLEIDING DAPP-BQ 2/22 Inleiding De DAPP Screening is de verkorte versie van de DAPP-BQ,

Nadere informatie

VISIE OP PROBLEEMGEDRAG

VISIE OP PROBLEEMGEDRAG VISIE OP PROBLEEMGEDRAG INLEIDING Bij het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) kunnen zorgprofessionals en anderen terecht voor expertise over ernstig en aanhoudend probleemgedrag. Het gaat om probleemgedrag

Nadere informatie

Inhoud. Meerwaarde gedragskunde. Ontstaansgeschiedenis. Welke delicten. Gedragskundige dreigingsinschattingen. Wanneer gedragskundige bijdrage

Inhoud. Meerwaarde gedragskunde. Ontstaansgeschiedenis. Welke delicten. Gedragskundige dreigingsinschattingen. Wanneer gedragskundige bijdrage Inhoud Gedragskundige dreigingsinschattingen Marcel Tiehuis: KLPD Lieke Bootsma: Utrecht Algemeen Basisprincipes Analyse brieven Persoon achter de bedreigingen Risico inschatting Tussen woord en daad Ontstaansgeschiedenis

Nadere informatie

No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.

No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher. Bedankt voor het downloaden van dit artikel. De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding)

Nadere informatie

Preek Job 18 juni 2017

Preek Job 18 juni 2017 Lieve Gemeente, Waarschijnlijk is Job één van de figuren in de Bijbel waarmee we ons het beste kunnen identificeren. Allemaal kennen we Job en allemaal kunnen we ons af en toe als Job voelen. Want het

Nadere informatie

Schema Therapie bij patiënten met een hoge mate van psychopathie. Wiley-Blackwell. Teun Bus GZ-psycholoog/Psychotherapeut

Schema Therapie bij patiënten met een hoge mate van psychopathie. Wiley-Blackwell. Teun Bus GZ-psycholoog/Psychotherapeut ANTISOCIALE PROBLEMATIEK: ER IS MEER MOGELIJK DAN U DENKT s Hertogenbosch -Rosmalen 4 december 2015 Schema Therapie bij patiënten met een hoge mate van psychopathie Wiley-Blackwell Teun Bus GZ-psycholoog/Psychotherapeut

Nadere informatie

FYSIOTHERAPIE en het behandelen van patiënten met SCHOUDERKLACHTEN. Januari 2014, blok 3, Gerard Koel.

FYSIOTHERAPIE en het behandelen van patiënten met SCHOUDERKLACHTEN. Januari 2014, blok 3, Gerard Koel. FYSIOTHERAPIE en het behandelen van patiënten met SCHOUDERKLACHTEN. Januari 2014, blok 3, Gerard Koel. INHOUD : 1. Enige statistische begrippen omtrent studies naar diagnostische middelen. 2. Diagnostische

Nadere informatie

Criminele meisjes: Specifieke zorg en aandacht of niet?

Criminele meisjes: Specifieke zorg en aandacht of niet? Stijging criminaliteit meisjes Criminele meisjes: Specifieke zorg en aandacht of niet? Anne-Marie Slotboom Vrije Universiteit Amsterdam 1 BRISBANE 2010 - Steeds meer jonge meisjes tussen tien en veertien

Nadere informatie

Suïcide en de psychiater Voorjaarssymposium FMG suïcide?

Suïcide en de psychiater Voorjaarssymposium FMG suïcide? Suïcide en de psychiater Voorjaarssymposium FMG suïcide? 12 mei 2017 REMCO DE WINTER WWW.SUICIDALITEIT.NL Inhoud Wie en waar? vragen Uit de praktijk Cijfers Nederlandse situatie internationale vergelijking

Nadere informatie

Leidraad in de keten. Landelijk Instrumentarium Jeugdstrafrechtketen (LIJ) Contactgegevens

Leidraad in de keten. Landelijk Instrumentarium Jeugdstrafrechtketen (LIJ) Contactgegevens Contactgegevens Heeft u na het lezen van deze Leidraad vragen of opmerkingen over het LIJ? U kunt dan contact opnemen met het projectteam LIJ via het telefoonnummer: 070 370 72 75. Mailen kan ook naar:

Nadere informatie

Suïcide bij ouderen in Nederland

Suïcide bij ouderen in Nederland Suïcide bij ouderen in Nederland 19-27 AJFM Kerkhof ajfm.kerkhof@psy.vu.nl www.kerkhofpsychotherapie.nl Afdeling Klinische Psychologie Vrije Universiteit Amsterdam 2 18 16 14 12 1 8 6 4 2 19 196 Suïcide

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen geluk hebben en gelukkig zijn? Hoe voelt het om gelukkig te zijn? Wat maakt jou gelukkig?

Wat is het verschil tussen geluk hebben en gelukkig zijn? Hoe voelt het om gelukkig te zijn? Wat maakt jou gelukkig? Wie ben ik? krantenkoppen Wat is het verschil tussen geluk hebben en gelukkig zijn? Hoe voelt het om gelukkig te zijn? Wat maakt jou gelukkig? Sonja Lyubormirsky definieert geluk als de ervaring van vreugde,

Nadere informatie

Stalking. Onderzoek naar slachtofferschap, houding en hulpzoekgedrag bij studenten. Samenvatting van de resultaten

Stalking. Onderzoek naar slachtofferschap, houding en hulpzoekgedrag bij studenten. Samenvatting van de resultaten Stalking. Onderzoek naar slachtofferschap, houding en hulpzoekgedrag bij studenten. Samenvatting van de resultaten Onderzoeksgroep: studenten (N= 145): 1 ste jaar Sociaal werk (N= 85) 1ste jaar Handelswetenschappen

Nadere informatie

Signaalkaart Jongeren

Signaalkaart Jongeren Signaalkaart Jongeren Naam: Mike de Boer Inhoudsopgave Inleiding... 3 Signaalkaart Mike... 5 Toelichting op de uitslag... 6 Pagina 2 van 8 Inleiding Op 14 maart 2014 heeft Mike de Boer de Signaalkaart

Nadere informatie

Psychosociale problemen bij kanker

Psychosociale problemen bij kanker Psychosociale problemen bij kanker mogelijkheden voor begeleiding in het azm Psychosociale problemen bij kanker Inleiding 3 Reacties 3 Begeleiding 3 Wanneer hulp inschakelen 4 Vroegtijdige herkenning 4

Nadere informatie

Wanneer de vlag de lading niet meer dekt: over het gebruik van labels voor stoornissen

Wanneer de vlag de lading niet meer dekt: over het gebruik van labels voor stoornissen Wanneer de vlag de lading niet meer dekt: over het gebruik van labels voor stoornissen Het moeilijke kind stelt ons vragen: Wie is de volwassene is die hem of haar zo moeilijk vindt? Met welke ver(w)achtingen

Nadere informatie

Wat als je denkt alles kwijt te zijn? Over verlies en suïcidaal gedrag

Wat als je denkt alles kwijt te zijn? Over verlies en suïcidaal gedrag De 38e nascholingsdag 5 februari 2015 De Lawei, Drachten Wat als je denkt alles kwijt te zijn? Over verlies en suïcidaal gedrag Martin Steendam klinisch psycholoog P-opleider GGZ Friesland promovendus

Nadere informatie

5 Samenvatting en conclusies

5 Samenvatting en conclusies 5 Samenvatting en conclusies In 2008 werden in Nederland bijna 5,2 miljoen mensen het slachtoffer van criminaliteit (cbs 2008). De meeste van deze slachtoffers kregen te maken met diefstal of vernieling,

Nadere informatie

InFoP 2. Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. Inhoud. Inleiding

InFoP 2. Informatie voor Familieleden omtrent Psychose. Inhoud. Inleiding Informatie voor Familieleden omtrent Psychose InFoP 2 Inhoud Introductie Module I: Wat is een psychose? Module II: Psychose begrijpen? Module III: Behandeling van psychose de rol van medicatie? Module

Nadere informatie

Minor Jeugdhulp Specialist. Les 37: Seksueel misbruik

Minor Jeugdhulp Specialist. Les 37: Seksueel misbruik Minor Jeugdhulp Specialist Les 37: Seksueel misbruik Doelen Student heeft een beeld van het ontstaan van seksueel misbruik. Student heeft beeld in stand houdende factoren seksueel misbruik Student heeft

Nadere informatie

Is werken gezond? Wat als je denkt alles kwijt te zijn? Over verlies en suïcidaal gedrag

Is werken gezond? Wat als je denkt alles kwijt te zijn? Over verlies en suïcidaal gedrag Is werken gezond? Wat als je denkt alles kwijt te zijn? Over verlies en suïcidaal gedrag Martin Steendam klinisch psycholoog promovendus VU Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling

Nadere informatie

Afscheid Mr. R.G. Kok bijdrage Remco de Winter

Afscheid Mr. R.G. Kok bijdrage Remco de Winter Afscheid Mr. R.G. Kok bijdrage Remco de Winter Suïcidaal gedrag en opname op een acute gesloten opnameafdeling Jubileum KCAP Dr. Remco de Winter www.geslotenpsychiatrie.nl www.suicidaliteit.nl Mijn relatie

Nadere informatie

Borderlinepersoonlijkheidsstoornis en behandeling (MBT)

Borderlinepersoonlijkheidsstoornis en behandeling (MBT) Borderlinepersoonlijkheidsstoornis en behandeling (MBT) Wat is een borderlinepersoonlijkheidsstoornis Kenmerken: krampachtig proberen te voorkomen om feitelijk of vermeend in de steek gelaten te worden.

Nadere informatie

We gebruiken in deze vragenlijst de term psychische klachten. Maar neem gerust een andere term in gedachten als je die beter vindt.

We gebruiken in deze vragenlijst de term psychische klachten. Maar neem gerust een andere term in gedachten als je die beter vindt. Een stigma kan gezien worden als een stempel met negatieve lading dat mensen met psychische aandoeningen opgedrukt krijgen door de omgeving of maatschappij. Dit wordt door velen zo ervaren. Wat ook voorkomt

Nadere informatie

Casusconceptualisatie formulier

Casusconceptualisatie formulier Casusconceptualisatie formulier Naam therapeut. Datum: mei 2018 Initialen cliënte T. 17 jaar Korte omschrijving van de cliënt (zoals: leeftijd, huidige relaties en bezigheden, kinderen en enkele belangrijke

Nadere informatie

DAPP-BQ Standaard. Dimensionale assessment van persoonlijkheidspathologie. Elizabeth Smit

DAPP-BQ Standaard. Dimensionale assessment van persoonlijkheidspathologie. Elizabeth Smit DAPP-BQ Standaard Dimensionale assessment van persoonlijkheidspathologie ID 4589-17 Datum 05.11.2014 DAPP-BQ Inleiding 2 / 21 INLEIDING De DAPP-BQ is een dimensionale vragenlijst voor persoonlijkheidsstoornissen.

Nadere informatie

Borderline Symptomen Lijst 95 (BSL-95)

Borderline Symptomen Lijst 95 (BSL-95) Borderline Symptomen Lijst 95 (BSL-95) Code: Datum:.. 2 0 Lees alsjeblieft onderstaande instructie door, alvorens de vragenlijst in te vullen. In de onderstaande tabel staan problemen en klachten, die

Nadere informatie

Suïcidepreventie. Marian de Groot Directeur handicap + studie Mede namens 113-Online

Suïcidepreventie. Marian de Groot Directeur handicap + studie Mede namens 113-Online Suïcidepreventie Marian de Groot Directeur handicap + studie Mede namens 113-Online Missie en visie @113 Taboe op praten over zelfmoord doorbreken Drempels bij zoeken en vinden van hulp verlagen Landelijk

Nadere informatie

SAMENVATTING VERNIEUWDE MELDCODE HUISELIJK GEWELD & KINDERMISHANDELING

SAMENVATTING VERNIEUWDE MELDCODE HUISELIJK GEWELD & KINDERMISHANDELING Pagina 1 van 8 SAMENVATTING VERNIEUWDE MELDCODE HUISELIJK GEWELD & KINDERMISHANDELING Protocol kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag voor de kinderopvang Kindermishandeling; iedereen weet dat

Nadere informatie

Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10

Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10 Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10 Dit gedrags- en pestprotocol hebben wij opgesteld met als doel dat alle kinderen zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen. Zo zorgen wij dat

Nadere informatie

Partnergeweld: risico s wikken en wegen. Anne Groenen Thomas More Kempen

Partnergeweld: risico s wikken en wegen. Anne Groenen Thomas More Kempen Partnergeweld: risico s wikken en wegen - Anne Groenen Thomas More Kempen Op zoek naar een evenwichtig recept Ingrediënten Tools Wikken en wegen Ingrediënten Partnergeweld is wereldwijd 1 van de belangrijkste

Nadere informatie

Over mensen met psychische of psychiatrische problematiek. Bijeenkomst voor kerken, raden en verenigingen in de gemeente Aalburg 19 november 2009

Over mensen met psychische of psychiatrische problematiek. Bijeenkomst voor kerken, raden en verenigingen in de gemeente Aalburg 19 november 2009 Over mensen met psychische of psychiatrische problematiek Bijeenkomst voor kerken, raden en verenigingen in de gemeente Aalburg 19 november 2009 Programma 19.30 uur Opening 19.35 uur Inleiding door Gertie

Nadere informatie

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET TOOLKIT ROUW EN VERDRIET ALS JE IEMAND DICHTBIJ VERLIEST. Rouwen: een werkwoord waarvan je de betekenis pas leert kennen als je voor het eerst iemand verliest die veel voor jou betekende. Misschien wil

Nadere informatie

Suicidaal gedrag bij jongeren

Suicidaal gedrag bij jongeren Suicidaal gedrag bij jongeren Voorkomen RINO 15 december 2016 Ad Kerkhof Suïcide in Nederland : 1980-2015 absolute aantallen 2000 1800 1600 1400 1200 1000 800 600 400 200 0 1982 1986 1990 1994 1998 2002

Nadere informatie

RISICOTAXATIE EN DIAGNOSTIEK

RISICOTAXATIE EN DIAGNOSTIEK RISICOTAXATIE EN DIAGNOSTIEK Dr. A. Bartels klinisch psycholoog-psychotherapeut, gedragstherapeut en senior stafmedewerker bij het Dr. Leo Kannerhuis Forensische ASS-diagnostiek Dr. Arnold A.J. Bartels

Nadere informatie

Delen is Helen. Wat kan je doen bij verlies van relatie, werk, geliefde of gezondheid

Delen is Helen. Wat kan je doen bij verlies van relatie, werk, geliefde of gezondheid Delen is Helen Wat kan je doen bij verlies van relatie, werk, geliefde of gezondheid Rouw Is een natuurlijk proces, waarbij verdriet en eenzaamheid voorkomende gevoelens kunnen zijn. Verlies van gezondheid

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/38701 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Visschedijk, Johannes Hermanus Maria (Jan) Title: Fear of falling in older patients

Nadere informatie

toespraken door wethouder Joost Eerdmans bij de Dag Herdenken Geweldslachtoffers, op 23 september 2017

toespraken door wethouder Joost Eerdmans bij de Dag Herdenken Geweldslachtoffers, op 23 september 2017 toespraken door wethouder Joost Eerdmans bij de Dag Herdenken Geweldslachtoffers, op 23 september 2017 Het gesproken woord geldt (mogelijk zijn de toespraken in de praktijk anders uitgesproken). 1) WELKOMSTWOORD

Nadere informatie

Eigen Regie Friesland

Eigen Regie Friesland Protocol Agressie en Geweld Belang van dit protocol. Medewerkers van Eigen Regie Friesland kunnen doordat zij werken met een kwetsbare doelgroep in aanraking komen met gevoelens van onmacht welke bij deelnemers

Nadere informatie

Baasjes van de perfecte hond. Eva Lambrecht KynoCongres 2016

Baasjes van de perfecte hond. Eva Lambrecht KynoCongres 2016 Baasjes van de perfecte hond Eva Lambrecht KynoCongres 2016 Baasjes van de perfecte hond Aandacht voor de hond die lijdt Terecht en onmisbaar! Aandacht voor de baasjes die lijden Ook terecht en onmisbaar!

Nadere informatie

Chronisch, herhaald suicidaal gedrag bij borderline-patienten. Bert van Luyn Brugge, Plenaire middagsessie

Chronisch, herhaald suicidaal gedrag bij borderline-patienten. Bert van Luyn Brugge, Plenaire middagsessie Chronisch, herhaald suicidaal gedrag bij borderline-patienten Bert van Luyn Brugge, Plenaire middagsessie 1445-1615 Verschillende vormen van (chronisch) suïcidaal gedrag Suicidale Phenotypen 1. reactief,

Nadere informatie

De schaduwzijde van de spotlights

De schaduwzijde van de spotlights De schaduwzijde van de spotlights Deze lesbundel hoort bij de training Omgaan met agressie in het politieke ambt, van het Periklesinstituut. Eerste druk, mei 2015 Aan de totstandkoming van deze uitgave

Nadere informatie

TSCYC. Vragenlijst over traumasymptomen bij jonge kinderen. HTS Report. Julia de Vries ID Datum Ouderversie

TSCYC. Vragenlijst over traumasymptomen bij jonge kinderen. HTS Report. Julia de Vries ID Datum Ouderversie TSCYC Vragenlijst over traumasymptomen bij jonge kinderen HTS Report ID 15890-3156 Datum 18.07.2017 Ouderversie Informant: Jeroen de Vries Vader INLEIDING TSCYC 2/8 Inleiding De TSCYC is een vragenlijst

Nadere informatie

VERLIES NAAR WINST. bij rouw op het werk. inleiding door Trudy van Gils tgv 75 jarig jubileum uitvaartvereniging Joure op 8 oktober 2010

VERLIES NAAR WINST. bij rouw op het werk. inleiding door Trudy van Gils tgv 75 jarig jubileum uitvaartvereniging Joure op 8 oktober 2010 VAN WELKOM VAN VERLIES NAAR WINST bij rouw op het werk inleiding door Trudy van Gils tgv 75 jarig jubileum uitvaartvereniging Joure op 8 oktober 2010 Enkele overwegingen Wie een kind baart, kan vier maanden

Nadere informatie

De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft)

De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft) De VrijBaan Vragenlijst (specifiek voor iemand die geen werk heeft) Inleiding Veel mensen ervaren moeilijkheden om werk te vinden te behouden, of van baan / functie te veranderen. Beperkingen, bijvoorbeeld

Nadere informatie

K-LCM: De Child Life Chart Method Scoreformulier voor ouders dagelijks vooruitblikkend K-LCM

K-LCM: De Child Life Chart Method Scoreformulier voor ouders dagelijks vooruitblikkend K-LCM K-LCM: De Child Life Chart Method Scoreformulier voor ouders dagelijks vooruitblikkend K-LCM 1 Inhoud: Lijst met symptomen en behandeling...3 Registratie symptomen van Life Chart.4 Aanwijzigingen om Life

Nadere informatie

Terrorisme en dan verder

Terrorisme en dan verder Terrorisme en dan verder Hoe kunt u omgaan met de gevolgen van een aanslag? - Ga zo veel mogelijk door met uw normale dagelijkse activiteiten. Dat geeft u het gevoel dat u de baas bent over de situatie.

Nadere informatie

Protocol veilig klimaat

Protocol veilig klimaat Protocol veilig klimaat Onze school wil een veilige school zijn voor iedereen. Kernwoorden hierbij zijn respect voor en acceptatie van elkaar. Een goede samenwerking tussen personeel, ouders/verzorgers

Nadere informatie

Persoonlijkheidsstoornissen in DSM-5. M.A. Louter

Persoonlijkheidsstoornissen in DSM-5. M.A. Louter Persoonlijkheidsstoornissen in DSM-5 M.A. Louter 6-9-2016 2 Casusbespreking Ivo Croon, 32 jaar Doorverwezen voor psychisch onderzoek door werkgever Leek bij sollicitatie gekwalificeerd (2 diploma s) Echter:

Nadere informatie

Webinar. Thema: conflictscheiding

Webinar. Thema: conflictscheiding Webinar Thema: conflictscheiding Welkom Cindy de Rijke Kompaan en De Bocht Ouderschapsbemiddelaar Peter Verbeeten Instituut voor Maatschappelijk werk medewerker kinderen en scheiden Tijdens de webinar

Nadere informatie

begrippen bevatten evenals een heldere afbakening van taken en verantwoordelijkheden. Daarnaast kunnen in het protocol acute risicofactoren

begrippen bevatten evenals een heldere afbakening van taken en verantwoordelijkheden. Daarnaast kunnen in het protocol acute risicofactoren 1 Samenvatting Inleiding en methode In 2009 wordt de verlofprocedure voor volwassen gedetineerden in het Nederlandse gevangeniswezen gewijzigd. Deze wijziging is onderdeel van het programma Modernisering

Nadere informatie

Cover Page. Author: Netten, Anouk Title: The link between hearing loss, language, and social functioning in childhood Issue Date:

Cover Page. Author: Netten, Anouk Title: The link between hearing loss, language, and social functioning in childhood Issue Date: Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/47848 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Netten, Anouk Title: The link between hearing loss, language, and social functioning

Nadere informatie