De omzetbelasting. 1. Inleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De omzetbelasting. 1. Inleiding"

Transcriptie

1 De omzetbelasting 1. Inleiding De omzetbelasting is een algemene verbruiksbelasting die de overheid heft op de verkoop van diensten en producten. De belasting, ook wel btw genoemd (Belasting over de toegevoegde waarde) drukt op het gebruik en verbruik van goederen en diensten door de consument in Nederland, maar wordt geheven bij de ondernemer. Deze is verplicht om aan zijn prijs een heffing toe te voegen, zodat de consument een hogere prijs, namelijk de verkoopprijs inclusief btw betaalt. Vervolgens moet de ondernemer deze omzetbelasting afdragen aan de fiscus. De afnemer kan de betaalde btw als voorbelasting terugkrijgen van de fiscus als hij kan aantonen dat hij een belastingplichtig ondernemer is en dat hij het geleverde goed/dienst gebruikt binnen zijn onderneming. Btw betekent: belasting over de toegevoegde waarde. Het geeft het systeem aan van berekening van de omzetbelasting. U bent btw verschuldigd over uw totale omzet, maar mag de btw die andere ondernemers aan u in rekening brengen in aftrek brengen. In feite betaalt u dus belasting over de waarde die u toevoegt: het verschil tussen uw verkoopprijs en uw inkoopprijs (plus onkosten). Hoewel omzetbelasting en btw dus niet hetzelfde betekenen, wordt hierna toch de term btw gebruikt in plaats van omzetbelasting. Dat gebeurt omdat de term btw meer is geaccepteerd. Bron: Belastingdienst De omzetbelasting is een aangiftebelasting. Dit houdt in dat je zelf berekent hoeveel btw je moet afdragen. Dit bedrag geef je op in je aangifte omzetbelasting. Vervolgens betaal je de verschuldigde btw aan de Belastingdienst. Een aangiftebelasting staat in tegenstelling tot een aanslagbelasting (zoals bijvoorbeeld de inkomstenbelasting). Daar wordt de aanslag door de inspecteur van de Belastingdienst opgelegd.

2 2. Btw-plichtig In de volgende gevallen is omzetbelasting verplicht: - leveringen van goederen en diensten in Nederland door ondernemers in het kader van hun onderneming verricht - invoer van (alleen) goederen (ook door particulieren) - intracommunautaire verwerving van goederen door ondernemers in het kader van hun onderneming (ook verwerving van auto door particulier). In termen van de Belastingdienst: U bent btw-plichtig als u voor de btw als ondernemer wordt beschouwd. Voor de inkomstenbelasting stelt de Belastingdienst andere voorwaarden aan het ondernemerschap dan voor de btw. Het kan dus zo zijn dat u voor de btw wel een ondernemer bent, maar voor de inkomstenbelasting niet. In de volgende gevallen bent u ondernemer voor de btw: U oefent zelfstandig een bedrijf of beroep uit. Het maakt niet uit of u wel of niet staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het is ook niet van belang of u winst maakt. U exploiteert zelfstandig een zaak of hebt een recht om er inkomsten aan te ontlenen. Het gaat hier bijvoorbeeld om een gebouw of een octrooirecht. De rechtsvorm van uw onderneming is niet van belang voor de vraag of u ondernemer bent. De onderneming kan een natuurlijk persoon zijn, een rechtspersoon (bijvoorbeeld een bv, nv of stichting), een maatschap, een openbare vennootschap, enzovoort. Dit betekent dat bijvoorbeeld een schaakclub of voetbalvereniging ook ondernemer kan zijn. Bron: Belastingdienst

3 3. Intracommunautaire levering/verwerving Daarnaast is een ondernemer die in een ander EU-land goederen koopt Nederlandse btw verschuldigd. In dit geval wordt dus geen buitenlandse btw door de leverancier in rekening gebracht. Er is in dit geval sprake van een intracommunautaire levering. De ondernemer die de goederen koopt dient deze btw bij zijn omzetbelastingaangifte op te geven. Ook in dit geval heeft de ondernemer recht op voorbelasting. Deze moet hij gelijktijdig bij de intracommunautaire verwerving op de aangifte aangeven. Dit betekent dat er effectief geen btw wordt afgedragen. In zijn algemeenheid heet een intracommunautaire levering of verwerving een IC-transactie. Is er sprake van het invoeren uit een EU-lidstaat, en verwerft men een goed of dienst, dan noemen we dit ICV (V = verwerven). Voeren we uit naar een EU-lidstaat dan is er sprake van ICL (L = leveren). Eerder is al aangegeven dat in zijn algemeenheid de ondernemer de btw moet afdragen. Uitzonderingen vormt in sommige gevallen de aanschaf of verkoop van een auto van een particulier. In beginsel vindt btw-heffing plaats in het land waarvoor de goederen zijn bestemd, het bestemmingslandbeginsel. Dit geldt voor levering aan ondernemers, rechtspersonen die niet ondernemer zijn en voor aankoop van auto s door particulieren. De btw drukt echter in het land van herkomst, het oorspronglandbeginsel, als aankoop (uitgezonderd van auto s) rechtstreeks plaatsvindt door particulieren. Voorbeelden: Een ondernemer verwerft intracommunautair in Duitsland AEG boormachines. o btw-heffing in Nederland! Een particulier koopt in Kevelaer een kerststal. o btw-heffing in Duitsland! Een particulier koopt in Frankrijk een Renault. o btw-heffing in. Nederland! (is een uitzondering op de hoofdregel!)

4 4. Tarieven Er zijn verschillende btw-tarieven: het hoge tarief van 19%, het lage tarief van 6% en het nultarief. Tarieven Het 0%-tarief geldt bijvoorbeeld voor de uitvoer van goederen buiten de EU of voor intracommunautaire transacties. Het 6%-tarief geldt bijvoorbeeld voor de meeste voedingsmiddelen en geneesmiddelen. Het 19%-tarief geldt voor belaste handelingen die niet onder de andere tarieven vallen. Bron: Belastingdienst Een bijzonder tarief geldt voor de Landbouw. Landbouwregeling Om landbouwers, veehouders, tuinbouwers en bosbouwers zo veel mogelijk te ontlasten van de verplichtingen voor de btw, is de landbouwregeling ingesteld. De landbouwregeling houdt in dat landbouwers, veehouders, tuin- en bosbouwers voor bepaalde prestaties buiten de heffing van btw blijven. De afnemers van deze ondernemers kunnen 5,1% van het in rekening gebrachte bedrag als voorbelasting aftrekken (het zogenoemde landbouwforfait). De landbouwregeling is bijvoorbeeld van toepassing op leveringen van primaire landbouwgoederen die u zelf hebt voortgebracht of geteeld. Als u prestaties verricht die onder de landbouwregeling vallen, heeft dat een aantal gevolgen. Zo hoeft u bijvoorbeeld niet te voldoen aan de administratieve verplichtingen voor de btw. Veehandelsregeling Voor veehandelaren geldt een vergelijkbare regeling als de landbouwregeling: de veehandelsregeling. Bron: Belastingdienst Vrijstellingen Over vrijgestelde prestaties breng je geen btw in rekening aan uw afnemer, en draag je ook geen btw af. Daar staat dan wel tegenover dat je de btw die op die vrijgestelde leveringen en diensten drukt, niet mag aftrekken als voorbelasting. Alles over tarieven vind je op: Tarieven.

5 5. Leveringen Beperken we ons tot een onderneming dan zijn verschillende soorten van leveringen denkbaar. Op de eerste plaats bestaat het verschil tussen goederen en diensten. - Goederen: roerende en onroerende goederen. - Diensten: alle prestaties welke tegen vergoeding worden verricht. Daarnaast bepaalt het soort levering vaak het moment van betaling van de btw. Dat is bijvoorbeeld het geval bij: - koop/verkoop/koop op afbetaling (betaling bij overdracht) - huurkoop (btw meteen en volledig bij afgifte) - oplevering van onroerende zaak door diegene die de zaak heeft vervaardigd, bijvoorbeeld het bouwen op de grond van de opdrachtgever of het bouwrijp maken van grond - rechtsovergang door natrekking als gevolg van een dienst, bijvoorbeeld de onderdelen gebruikt bij de reparatie van een auto - beschikken over goederen uit bedrijfsvermogen voor privé (privéonttrekking) - beschikken over in eigen bedrijf vervaardigde goederen voor bedrijfsdoeleinden, waarvoor een gehele of gedeeltelijke btw-vrijstelling geldt, de zogenaamde integratieheffing over voortbrengingskosten. 5.1 Plaats van levering Ook de plaats van levering heeft consequenties voor de btw-afdracht. 1. Goederen Bepalend is de plaats waar het vervoer begint. Uitzondering: als goederen al worden vervoerd, vóórdat ze geleverd worden, geldt de verblijfplaats van de goederen. 2. Diensten Bepalend is hier de woonplaats van de ondernemer die de dienst verricht. Uitzonderingen: - bij onroerend goed - plaats van vervoer - optredens etc, - diensten aan buiten EU gevestigden (voor intracommunautair vervoer geldt de plaats van vertrek). Let op: Er zijn specifieke situaties denkbaar met specifieke btw-afdrachtplicht. Zo zijn bij veilingen commissionairs btw-afdrachtplichtig en makelaars en agenten niet (alleen over courtage/provisie). Bij eigendomsoverdracht tot zekerheid (tijdelijke overdracht van het eigendomsrecht op goederen (meestal bedrijfsmiddelen) aan een geldschieter als zekerheidsstelling voor een lening. De geldschieter wordt eigenaar van de goederen, terwijl de kredietnemer het gebruik van de goederen houdt. In tegenstelling tot een normale overdracht is er ook geen sprake van btwafdrachtplicht. In deze gevallen biedt de informatie van de Belastingdienst uitsluitsel. Daar ook vind je ook informatie over zogenaamde ABC-transacties.

6 Uitvoer administreren: ABC-transacties Als goederen in Nederland door meerdere ondernemers (kopers en verkopers) worden geleverd en als daarbij de eerste ondernemer in de schakel deze goederen rechtstreeks aflevert bij een afnemer in de schakel buiten de EU, dan mag voor iedere levering het 0%- tarief worden toegepast. Dit geldt ook als de goederen worden opgeslagen in een douaneentrepot. Voorbeeld Handelaar A in Rotterdam verkoopt een partij elektronica aan handelaar B in Amsterdam, die op zijn beurt de partij doorverkoopt aan handelaar C in Rotterdam. Deze verkoopt de partij aan D in Zwitserland. Handelaar B en C spreken af dat de partij elektronica rechtstreeks van A naar D wordt gebracht. Op de levering van A naar B, van B naar C en van C naar D is het 0%-tarief van toepassing. Als handelaar A goederen uitvoert volgens een ABC-contract, dan moet hij niet alleen aan de algemene administratieve verplichtingen voor uitvoer voldoen, maar moet hij er ook voor zorgen dat hij beschikt over een schriftelijke opdracht tot uitvoer of tot opslag in een douaneentrepot van zijn afnemer B. B dient te beschikken over een opdracht van C. Als leverancier A de goederen rechtstreeks naar C vervoert, kan hij de uitvoer aantonen met douanedocumenten van de daadwerkelijke uitvoer en met de van B ontvangen opdracht tot uitvoer. Leverancier B kan de uitvoer aantonen met de van C ontvangen opdracht tot uitvoer. C dient de uitvoer aan te tonen aan de hand van boeken en bescheiden. Bron: Belastingdienst 5.2 Verplichting tot uitreiking van factuur Bij leveringen bestaat over het algemeen een verplichting om bij de levering een factuur te verstrekken. - in elk geval bij levering aan andere ondernemer (factuurstelsel). De factuur moet zijn uitgereikt uiterlijk op de 15 e dag na de maand van levering - voor aangewezen ondernemers die hoofdzakelijk leveren aan de consument is in bepaalde gevallen het kasstelsel (heffing op basis van (kassa)ontvangsten) toegestaan Vrijstellingen/Vrijgestelde prestaties: Je hoeft aan je klanten geen btw in rekening te brengen, maar je mag de door jou betaalde btw dan ook niet terugvorderen. Verschillende sectoren kennen een vrijstelling: - Onroerendgoedsector levering vervaardigd onroerend goed, behalve levering vóór eerste ingebruikname levering binnen 2 jaar na eerste ingebruikname levering van bouwterreinen verhuur/verpachting van onroerende zaken; ( lange verhuur ) behalve verhuur machines en installaties verhuur in kader van hotel, pension etc. verhuur parkeerruimte etc Op verzoek kunnen verhuurder/verpachter opteren voor belaste verhuur, behalve bij woningverhuur

7 - Landbouw, zie landbouwregeling - Diensten jeugdwerk, verenigingen etc. - Medische diensten van artsen, verzorging/verpleging in inrichting - Onderwijs - Postverkeer - Verzekeringen - Leveringen en diensten in het betalingsverkeer. 5.3 Tijdstip van verschuldigd worden van de btw Bij factuurstelsel: uitreiking factuur uiterlijk 15 e dag na de maand van levering bij vooruitbetaling, het moment van ontvangst voor levering aan particulieren het levermoment Bij kasstelsel: moment van ontvangst 5.4 Aangiftetijdvak Aangifte per kwartaal: Af te dragen btw < 7.000,- per kwartaal. Indien de af te dragen btw meer bedraagt dan 7.000,- per kwartaal, dan maandaangifte. Bij relatief lage afdracht, jaaraangifte.

8 6. Bedrijfsadministratie De gegevens waarmee de ondernemer de (digitale) btw-aangifte invult, ontleent hij/zij meestal uit zijn/haar boekhouding. a. Bij leveringen van goederen door de ondernemer aan klanten wordt geboekt: Debiteuren/ Kas Aan Opbrengst verkopen/omzet (uitsplitsen naar tarief) Aan Verschuldigde btw/te betalen btw (uitsplitsen naar tarief) en.. Kostprijs/Inkoopwaarde verkopen Aan Voorraad. b. Bij leveringen van diensten door de ondernemer aan klanten wordt geboekt: Debiteuren/Kas Aan Opbrengst/Omzet (uitsplitsen naar tarief). Aan Verschuldigde btw/te betalen btw (uitsplitsen naar tarief). c. Bij privégebruik van goederen uit de onderneming wordt geboekt: Privé Aan Voorraad Aan Verschuldigde btw/te betalen btw (uitsplitsen naar tarief) d. Bij leveringen van goederen en diensten aan de ondernemer wordt geboekt:.kosten. Voorraad. Inventaris. Machines. Diensten door derden. Te vorderen btw/te verrekenen btw (uitsplitsing niet nodig!) Aan Crediteuren/Kas.. e. Bij oninbare vorderingen wordt geboekt: Verlies op debiteuren Verschuldige btw/te betalen btw/terug te vorderen btw Aan Debiteuren... f. Aan het einde van het aangiftetijdvak worden de grootboekrekeningen met betrekking tot de btw leeggeboekt. We boeken dan: Verschuldigde btw/te betalen btw Aan Te vorderen btw/te verrekenen btw (Aan) Kas/Bank/Af te dragen btw.. of Is het verschuldigde bedrag aan btw groter dan het te vorderen bedrag, dan moet de ondernemer betalen. Omgekeerd krijgt de ondernemer omzetbelasting terug.

9 7. Btw-aangifte In het onderstaande gaan we de stappen volgen die een ondernemer moet maken om via internet zijn digitale aangifte in te vullen. We maken daarbij gebruik van de officiële invulschermen. De Belastingdienst heeft ook een heldere toelichting geschreven. Deze tref je als bijlage aan.

10

11

12

13

14

15

16

17

18 8 Specifieke regelingen Regeling kleine ondernemers (voor natuurlijke personen) Verschuldigde btw minus voorbelasting minder dan 1.883,- per jaar: Indien de af te dragen btw lager is dan 1.345,-, af te dragen btw nihil. Bedraagt de af te dragen btw per jaar meer dan 1.345,- maar minder dan 1.883,-, dan bedraagt de vermindering 2,5 x het verschil tussen 1.883,- en het bedrag dat eigenlijk verschuldigd is, maar nooit meer dan het verschuldigde bedrag. Voorbeeld: Btw-schuld 1.000,-. Vermindering = 1.000,- Af te dragen nihil. Btw-schuld 1.800,-. Vermindering 2,5 x ( 1.883,- -/ ,-) = 208. Ondernemer moet afdragen 1.800,- -/- 208 = 1.592,-. Margeregeling (globalisatie) Voor handelaren die gebruikte goederen doorverkopen. Er behoeft alleen btw in rekening te worden gebracht over de winstmarge van de handelaar. Deze mag echter de btw NIET op de factuur aan de klant vermelden. Voorwaarden: gebruikte goederen van particulieren ondernemers die deze goederen voor een vrijgestelde prestatie hebben gebruikt ondernemers die onder de kleine ondernemersregeling vallen. ondernemers die zelf de margeregeling toepassen. Verleggingsregeling Normaal gesproken wordt btw geheven bij de ondernemer die een levering of dienst verricht. Deze btw is door de ondernemer aan de afnemer in rekening gebracht. Bij intracommunautair goederenvervoer en bij onderaannemers kan de btw-heffing worden verlegd naar de afnemer mits deze een btw-identificatienummer in Nederland heeft. De afnemer draagt de btw dus af aan de fiscus! Afdracht van omzetbelasting dient te geschieden uiterlijk binnen één maand na afloop van de maand/het kwartaal waarin de btw verschuldigd is geworden. Forfaitaire berekeningsmethode bij kasstelsel Voor ondernemers die het kasstelsel toepassen en niet of slechts met zeer veel moeite de in rekening gebrachte btw kunnen splitsen in hoog en laag tarief. De drie genoemde methoden in de wet komen erop neer dat de ondernemer zijn/haar totale omzet inclusief btw hoog en laag splitst op basis van de verhouding tussen de inkopen hoog tarief en de inkopen laag tarief. De aldus berekende omzet inclusief hoog tarief en de omzet inclusief laag tarief vormen de grondslag voor de te betalen btw (6/106 x omzet incl. laag en 19/119 x omzet incl. hoog). Privé-gebruik Indien de ondernemer goederen/diensten voor privédoelen gebruikt, dan mag hij/zij, net als alle andere consumenten, deze btw niet terugvragen of wordt hij/zij btw verschuldigd over dit gebruik/verbruik.

19 Denk hierbij aan: - Evenredig deel gas/water/stroom privégebruik ondernemerswoning. - btw eten/drinken voor privé - Goederen uit de voorraad van de zaak voor privé - Privégebruik auto van de zaak: 12% (resp. 20%, 14%) x cataloguswaarde Sanctiemiddelen Naheffingsaanslag en heffingsrente Invorderingsrente Beslaglegging Strafrechter Administratieve verplichtingen! Bijlage: toelichting Belastingdienst Omzetbelasting 2009

Inhoudsopgave. Voorwoord... 1. 1. Inleiding in de btw... 3. 2. Btw-ondernemerschap... 6. 3. In welke gevallen bent u btw verschuldigd?...

Inhoudsopgave. Voorwoord... 1. 1. Inleiding in de btw... 3. 2. Btw-ondernemerschap... 6. 3. In welke gevallen bent u btw verschuldigd?... Inhoudsopgave Voorwoord............................................................... 1 1. Inleiding in de btw.................................................... 3 1.1. Wat zijn kostprijsverhogende belastingen?..............................

Nadere informatie

Afschaffing btw-landbouwregeling voor bosbouwers. 4 april 2018 Aart Bakker / Petra de Waal / Hessel Vliegen

Afschaffing btw-landbouwregeling voor bosbouwers. 4 april 2018 Aart Bakker / Petra de Waal / Hessel Vliegen Afschaffing btw-landbouwregeling voor bosbouwers 4 april 2018 Aart Bakker / Petra de Waal / Hessel Vliegen Agenda Werking oude landbouwregeling t/m 31-12-2017 Afschaffing landbouwregeling vanaf 01-01-2018

Nadere informatie

TIPS. Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) www.hlb-van-daal.nl

TIPS. Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) www.hlb-van-daal.nl TIPS Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) Handel en BTW In dit memo worden aspecten van BTW behandeld, die van toepassing kunnen zijn bij internationale handel. Het is geen volledig overzicht, maar

Nadere informatie

Vermindering van btw voor kleine ondernemers

Vermindering van btw voor kleine ondernemers Vermindering van btw voor kleine ondernemers De kleineondernemersregeling Hebt u een onderneming en maakt u weinig omzet? Dan is er voor u de kleineondernemersregeling. Volgens deze regeling kunt u in

Nadere informatie

Vermindering van BTW voor kleine ondernemers

Vermindering van BTW voor kleine ondernemers Vermindering van BTW voor kleine ondernemers De kleineondernemersregeling Heeft u een onderneming en maakt u weinig omzet? Dan is er voor u de kleineondernemersregeling. Volgens deze regeling kunt u in

Nadere informatie

De kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling Belastingdienst De kleineondernemersregeling OB 201-1Z*13FD Heeft uw onderneming een lage omzet en betaalt u per jaar minder dan 1.883 btw? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling.

Nadere informatie

De kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling Belastingdienst De kleineondernemersregeling OB 201-1Z*14FD Heeft uw onderneming een lage omzet en betaalt u per jaar minder dan 1.883 btw? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de kleineondernemersregeling.

Nadere informatie

Vermindering van btw voor kleine ondernemers

Vermindering van btw voor kleine ondernemers Vermindering van btw voor kleine ondernemers De kleineondernemersregeling Hebt u een onderneming en maakt u weinig omzet? Dan is er voor u de kleine-ondernemersregeling. Volgens deze regeling kunt u in

Nadere informatie

Vermindering van BTW voor kleine ondernemers

Vermindering van BTW voor kleine ondernemers Vermindering van BTW voor kleine ondernemers De kleineondernemersregeling Heeft u een onderneming en maakt u weinig omzet? Dan is er voor u de kleineondernemersregeling. Volgens deze regeling kunt u in

Nadere informatie

Belastingen en de boekhouding

Belastingen en de boekhouding BAD1.1 les 7 programma Belastingen en de boekhouding Drie groepen belastingen Ondernemer als onbezoldigd ontvanger Loonbelasting Omzetbelasting Belastingen Drie groepen zakelijke belastingen waterschapslasten,

Nadere informatie

Toelichting. Aangifte Omzetbelasting

Toelichting. Aangifte Omzetbelasting Toelichting Aangifte Omzetbelasting OB 72-1T*9FD 12345 Algemene informatie Hoe gebruikt u deze toelichting? Deze toelichting op de aangifte omzetbelasting bestaat uit twee delen: algemene informatie die

Nadere informatie

BTW. Academiejaar 2009-2010 samenvatting - Jeroen De Mets 1

BTW. Academiejaar 2009-2010 samenvatting - Jeroen De Mets 1 BTW 1. INLEIDING...2 A. DEFINITIE...2 B. OUD EN NIEUW STELSELSTELSEL...2 2. DE BTW-PLICHTIGE VAN RECHTSWEGE...2 3. DE TOEVALLIGE BTW-PLICHTIGE...3 4. DE BELASTBARE FEITEN...3 A. ALGEMEEN...3 B. OVERZICHT...4

Nadere informatie

Inhoud. Lijst van afkortingen 13. Studiewijzer 15. Inleiding belastingrecht 17. Deel 1 Inkomstenbelasting 24

Inhoud. Lijst van afkortingen 13. Studiewijzer 15. Inleiding belastingrecht 17. Deel 1 Inkomstenbelasting 24 Inhoud Lijst van afkortingen 13 Studiewijzer 15 Inleiding belastingrecht 17 Deel 1 Inkomstenbelasting 24 1 Algemene uitgangspunten 26 1.1 Wie moet belasting betalen? (art. 1.1 en 1.2 Wet IB) 26 1.2 Waarover

Nadere informatie

2 Administratieve verplichtingen

2 Administratieve verplichtingen 2 Administratieve verplichtingen voor de BTW In verband met het belang voor de heffing van de BTW worden aan de administratie strenge eisen gesteld. De Algemene wet inzake Rijksbelastingen (AWR) kent voor

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding belastingrecht 19. Deel 1 Inkomstenbelasting 26. Lijst van afkortingen 15. Studiewijzer 17

Inhoud. Inleiding belastingrecht 19. Deel 1 Inkomstenbelasting 26. Lijst van afkortingen 15. Studiewijzer 17 Inhoud Lijst van afkortingen 15 Studiewijzer 17 Inleiding belastingrecht 19 Deel 1 Inkomstenbelasting 26 1 Algemene uitgangspunten 29 1.1 Wie moet belasting betalen? (art. 1.1 en 1.2 Wet IB) 29 1.2 Waarover

Nadere informatie

De kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling Belastingdienst De kleineondernemersregeling Hoeft u per jaar minder dan 1.883 btw aan ons te betalen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de kleine onder nemersregeling. U betaalt dan minder of helemaal

Nadere informatie

Handel in gebruikte goederen

Handel in gebruikte goederen Handel in gebruikte goederen Wanneer u (mede) handelt in gebruikte goederen kunt u voor de BTW de margeregeling toepassen. U betaalt dan BTW over de winstmarge en niet over de omzet. De margeregeling geldt

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 Een systematiek voor het oplossen van btw-problemen

HOOFDSTUK 1 Een systematiek voor het oplossen van btw-problemen HOOFDSTUK 1 Een systematiek voor het oplossen van btw-problemen De wijze waarop internationale transacties in de heffing van btw worden betrokken, wordt bepaald door de systematiek van de btw-wetgeving.

Nadere informatie

De kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling Belastingdienst De kleineondernemersregeling OB 201-1Z*15FD Hoeft u per jaar minder dan 1.883 btw aan ons te betalen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de kleineondernemersregeling. U betaalt dan

Nadere informatie

De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning

De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning Hieronder wordt ingegaan op de fiscale consequenties van de aankoop en het bezit van een recreatiewoning die zodanig met de (onder)grond is verbonden

Nadere informatie

Toelichting bij de aangifte omzetbelasting

Toelichting bij de aangifte omzetbelasting Belastingdienst 2013 Toelichting bij de aangifte omzetbelasting Startende ondernemers Algemene informatie Wat leest u in deze toelichting? Deze toelichting bij de aangifte omzetbelasting bestaat uit twee

Nadere informatie

Omdat de agrarische ondernemer er zelf voor moet zorgen dat aan de BTWverplichtingen wordt voldaan moet de agrarische ondernemer de Belastingdienst ve

Omdat de agrarische ondernemer er zelf voor moet zorgen dat aan de BTWverplichtingen wordt voldaan moet de agrarische ondernemer de Belastingdienst ve BTW landbouwregeling/ veehandelsregeling afgeschaft per 1 januari 2018 De impact op de BTW administratie is groot! Tijdens Prinsjesdag 2017 heeft het demissionaire kabinet het wetsvoorstel ingediend om

Nadere informatie

De kleineondernemersregeling. Belastingdienst

De kleineondernemersregeling. Belastingdienst Belastingdienst De kleineondernemersregeling Betaalt u in een jaar minder dan 1.883 btw aan ons? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de kleineondernemersregeling. Is dat het geval dan betaalt u in dat

Nadere informatie

21 mei 2019 BTW-nieuwtje : Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020

21 mei 2019 BTW-nieuwtje : Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020 21 mei 2019 BTW-nieuwtje 12-2019: Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020 Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling

Nadere informatie

Toelichting bij de suppletie omzetbelasting

Toelichting bij de suppletie omzetbelasting Toelichting bij de suppletie omzetbelasting Algemene informatie Wat is een suppletie omzetbelasting? Hebt u dit jaar of de afgelopen vijf jaar te veel of te weinig btw aangegeven? Dan moet u uw btw-aangifte

Nadere informatie

Werking BTW landbouwregeling/ veehandelsregeling BTW landbouwregeling Landbouwers, bosbouwers, tuinbouwers en veehouders zijn onder de huidige wetgevi

Werking BTW landbouwregeling/ veehandelsregeling BTW landbouwregeling Landbouwers, bosbouwers, tuinbouwers en veehouders zijn onder de huidige wetgevi 17 oktober 2017 BTW-nieuwtje 24: BTW landbouwregeling/ veehandelsregeling afgeschaft per 1 januari 2018 BTW landbouwregeling/ veehandelsregeling afgeschaft per 1 januari 2018 Tijdens Prinsjesdag 2017 heeft

Nadere informatie

Toelichting bij de suppletie omzetbelasting

Toelichting bij de suppletie omzetbelasting Toelichting bij de suppletie omzetbelasting Algemene informatie Wanneer doet u een suppletie omzetbelasting? Hebt u te veel of te weinig btw aangegeven? Als dit bedrag meer dan 1.000 is, meldt u dit aan

Nadere informatie

BTW bij handel in gebruikte goederen

BTW bij handel in gebruikte goederen BTW bij handel in gebruikte goederen De margeregeling Bent u een handelaar in gebruikte goederen, kunst, antiek of verzamelvoorwerpen? Dan kunt u gebruikmaken van de margeregeling. Volgens deze regeling

Nadere informatie

Bedrijfsadministratie Deel I

Bedrijfsadministratie Deel I Bedrijfsadministratie Deel I BTW in de boekhouding BAARHVILLE STUDIEHULP August 3, 2016 Opgesteld door: Deborah Baarh 1 Bedrijfsadministratie Deel I Thema Les DE BALANS SKIT-MODEL Startfase Duur fase:

Nadere informatie

BTW i.v.m. auto (van de zaak)

BTW i.v.m. auto (van de zaak) BTW i.v.m. auto (van de zaak) (bron: belastingdienst.nl - februari 2012) (R&D: een aantal regelingen binnen de omzetbelasting/btw wijken af van regelingen binnen de Inkomstenbelasting/IB. Deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Belastingdienst. Toelichting bij de digitale aangifte omzet belasting 2013

Belastingdienst. Toelichting bij de digitale aangifte omzet belasting 2013 Belastingdienst Toelichting bij de digitale aangifte omzet belasting 2013 Inhoud Algemene informatie 3 Toelichting bij de vragen 6 1 Prestaties binnenland 6 2 Verleggingsregelingen binnenland 8 3 Prestaties

Nadere informatie

Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020 De eenmanszaak, maatschap en VOF die in Nederland

Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020 De eenmanszaak, maatschap en VOF die in Nederland Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020 De eenmanszaak, maatschap en VOF die in Nederland gevestigd zijn met een beperkt af te dragen bedrag

Nadere informatie

Btw bij inkoop van goederen in het buitenland

Btw bij inkoop van goederen in het buitenland Btw bij inkoop van Koopt u voor uw onderneming goederen in van leveranciers in het buitenland? Dat heeft gevolgen voor de btw. Welke gevolgen dat zijn, hangt af van het land waar u de goederen inkoopt.

Nadere informatie

Toelichting bij de suppletie omzetbelasting

Toelichting bij de suppletie omzetbelasting Toelichting bij de suppletie omzetbelasting Algemene informatie Wat is een suppletie omzetbelasting? Hebt u dit jaar of de afgelopen vijf jaar te veel of te weinig btw aangegeven? Dan moet u uw btw-aangifte

Nadere informatie

Btw bij handel in gebruikte goederen

Btw bij handel in gebruikte goederen De margeregeling Bent u een handelaar in, kunst, antiek of verzamelvoorwerpen? Dan kunt u gebruikmaken van de margeregeling. Volgens deze regeling berekent u de btw niet over uw omzet, maar over het verschil

Nadere informatie

Let op! Het drempelbedrag geldt per land en dus niet per afnemer!

Let op! Het drempelbedrag geldt per land en dus niet per afnemer! Als u als ondernemer goederen levert of diensten verricht, krijgt u te maken met btwverplichtingen. Vragen als Ben ik btw verschuldigd? Geldt er een vrijstelling? Welk tarief moet ik toepassen(0%, 6% of

Nadere informatie

HRo - Omzetbelasting -- Deel 6

HRo - Omzetbelasting -- Deel 6 Omzetbelasting les 6 programma Belastbare feiten Internationale handel OB-heffing bij internationale handel intracommunautaire transacties Artikel 1 Onder de naam 'omzetbelasting' wordt een belasting geheven

Nadere informatie

3.6 Aangifte, rubriek 5: Voorbelasting, kleineondernemersregeling en totaal 22

3.6 Aangifte, rubriek 5: Voorbelasting, kleineondernemersregeling en totaal 22 ALGEMEEN 1 WAT IS NIEUW 8 1.1 Overzicht wijzigingen 8 1.2 Opzet en indeling Almanak 10 1.3 Belastingdienst 11 2 BTW-SYSTEEM 13 2.1 Omzetbelasting volgens btw-systeem 13 AANGEVEN EN BETALEN 3 AANGIFTE OMZETBELASTING,

Nadere informatie

Cursus financieel management

Cursus financieel management Cursus financieel management Toelichting op de cursus De Investeringsbegroting BTW Santana Joop Lengkeek Kamer H0.012 Email: Lengkeek.J@NHTV.nl www.jooplengkeek.nl Cursus Financieel Management Even voorstellen:

Nadere informatie

In deze advieswijzer wordt op hoofdlijnen nader ingegaan op btw-verplichtingen waarmee u te maken kunt krijgen als u zakendoet met het buitenland.

In deze advieswijzer wordt op hoofdlijnen nader ingegaan op btw-verplichtingen waarmee u te maken kunt krijgen als u zakendoet met het buitenland. Levert u goederen over de grens of verricht u diensten aan afnemers buiten Nederland, dan zult u zich moeten verdiepen in de mogelijke btw-verplichtingen in andere landen. Moet ik btw in rekening brengen?

Nadere informatie

Foederer. Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2017

Foederer. Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2017 Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2017 Als u nadenkt over de aankoop van een vakantiewoning in Nederland, is het verstandig u eerst te laten informeren over de fiscale gevolgen die aan de aankoop en

Nadere informatie

DE BTW IN 2019 EN Mevrouw N.W.A.M. (Nathasja) Elsbeek RB

DE BTW IN 2019 EN Mevrouw N.W.A.M. (Nathasja) Elsbeek RB DE BTW IN 2019 EN 2020 Mevrouw N.W.A.M. (Nathasja) Elsbeek RB Onderwerpen Verhoging verlaagd btw-tarief (2019) Kleine ondernemingsregeling (2020) Overige ontwikkelingen (2020 e.v.) Verhoging verlaagd btw-tarief

Nadere informatie

BTW bij inkoop van goederen in het buitenland

BTW bij inkoop van goederen in het buitenland BTW bij inkoop van goederen in het buitenland Koopt u voor uw onderneming goederen in van leveranciers? Dat heeft gevolgen voor de BTW. Welke gevolgen dat zijn, hangt af van het land waar u de goederen

Nadere informatie

Inhoud. 1 Algemeen 3 1.1 Voor wie gelden de btw-regels? 4 1.2 Het systeem van de btw 5 1.3 Als u producten inkoopt in het buitenland 8

Inhoud. 1 Algemeen 3 1.1 Voor wie gelden de btw-regels? 4 1.2 Het systeem van de btw 5 1.3 Als u producten inkoopt in het buitenland 8 Uw bedrijf en de BTW Als u ondernemer bent, heeft u te maken met de BTW. Over vrijwel alle producten en diensten bent u BTW verschuldigd. De BTW die u zelf heeft betaald over uw inkopen, mag u daar weer

Nadere informatie

: 295 per persoon exclusief BTW, inclusief lesmateriaal en broodjes Locatie : Heelsum

: 295 per persoon exclusief BTW, inclusief lesmateriaal en broodjes Locatie : Heelsum BTW-nieuwtjes 5-2013 van vilsteren BTW advies bv Heidesteinlaan 2a, 6866 AG Heelsum E-mail: info@btwadvies.com Website: www.btwadvies.com Telefoon: 026-7071710 KvK Arnhem 09136209 1. Workshop BTW en factuurvereisten

Nadere informatie

Masterclass 5 Administratie & verzekeringen: een goede basis voor ondernemen in Duitsland

Masterclass 5 Administratie & verzekeringen: een goede basis voor ondernemen in Duitsland Welkom! Masterclass 5 Administratie & verzekeringen: een goede basis voor ondernemen in Duitsland Uw gastheren: Peter Veldhuis en Cees van t Veer Oostwerk Henk-Jan Morsink Gothaer versicherungen Oostwerk

Nadere informatie

Collegeaantekeningen Fiscale aspecten Registergoederen. Week 1

Collegeaantekeningen Fiscale aspecten Registergoederen. Week 1 Collegeaantekeningen Fiscale aspecten Registergoederen Week 1 2016-2017 HC week 1 Fiscale aspecten van Registergoederen 9 februari 2017 Inleiding Waarom is het vak voor notariëlen van belang? Wat heeft

Nadere informatie

Uw bedrijf en de btw. 1 Algemeen

Uw bedrijf en de btw. 1 Algemeen Als u ondernemer bent, hebt u te maken met de btw. Over vrijwel alle producten en diensten bent u btw verschuldigd. De btw die u zelf hebt betaald over uw inkopen, mag u daar weer vanaf trekken. In deze

Nadere informatie

Als u een bedrijfs pand gaat kopen of verkopen Gevolgen voor de btw

Als u een bedrijfs pand gaat kopen of verkopen Gevolgen voor de btw Gevolgen voor de btw Gaat u een bedrijfspand kopen of verkopen? Dan hebt u te maken met bepaalde btw-regels. De verkoop van een bedrijfspand is meestal vrijgesteld van btw. In sommige situaties is het

Nadere informatie

MKB Boekhouder in control

MKB Boekhouder in control MKB Boekhouder in control Themabijeenkomst over alles wat een boekhouder moet weten van omzetbelasting 09-05-2017 MKB Boekhouder in control - omzetbelasting 1 Omzetbelasting in uw bedrijf 09-05-2017 MKB

Nadere informatie

Als u vragen heeft over dit onderwerp of over de intrekking van mededeling 26, dan kunt u uiteraard contact opnemen

Als u vragen heeft over dit onderwerp of over de intrekking van mededeling 26, dan kunt u uiteraard contact opnemen BTW-nieuwtjes 5/2010 van vilsteren BTW advies bv Heidesteinlaan 2a, 6866 AG Heelsum E-mail: info@btwadvies.com Website: www.btwadvies.com Telefoon: 026-7071710 KvK Arnhem 09136209 De pro rata en het mogen

Nadere informatie

HRo - Omzetbelasting -- Deel 5

HRo - Omzetbelasting -- Deel 5 Omzetbelasting les 5 programma Bijzondere regelingen in de omzetbelasting Kleine ondernemersaftrek Margeregeling en globalisering 1 KOR 1 van 3 Achterliggende reden Tot 1969 was de detailhandel niet OB-plichtig.

Nadere informatie

Nationale Administrateursdag Carola van Vilsteren

Nationale Administrateursdag Carola van Vilsteren Nationale Administrateursdag 2016 Carola van Vilsteren Programma Welkom Factuur Factuureisen en postbusnummer Creditfactuur en BTW E-facturering en BTW BTW-aangifte Laatste BTW-aangifte Overige actualiteiten

Nadere informatie

Omzetbelasting -- Deel 5

Omzetbelasting -- Deel 5 Omzetbelasting week 6 programma Bijzondere regelingen in de omzetbelasting Kleine ondernemersaftrek Landbouwregeling Margeregeling en globalisering 1 KOR 1 van 3 Achterliggende reden Tot 1969 was de detailhandel

Nadere informatie

HRo - Omzetbelasting -- Deel 1

HRo - Omzetbelasting -- Deel 1 Omzetbelasting les 1 programma Omzetbelasting Belasting toegevoegde waarde Inleiding omzetbelasting Kenmerken OB Belasting toegevoegde waarde Van wie en waarover? Kenmerken De omzetbelasting is een algemene,

Nadere informatie

VRAAG 1 VRAAG 2. Intracommunautaire levering

VRAAG 1 VRAAG 2. Intracommunautaire levering VRAAG 1 Intracommunautaire levering Op grond van art. 12, lid 2, onderdeel a, 2 Uitvoeringsbesluit omzetbelasting 1968 is voor de toepassing van het nultarief voor intracommunautaire leveringen vereist

Nadere informatie

HRo - Omzetbelasting -- Deel 1

HRo - Omzetbelasting -- Deel 1 Omzetbelasting les 1 programma Omzetbelasting Inleiding omzetbelasting Kenmerken OB Kenmerken De omzetbelasting is een Belasting toegevoegde waarde algemene, Van wie en waarover? niet-cumulatieve, Leveringen

Nadere informatie

U krijgt te maken met: inkomstenbelasting onroerendezaakbelasting. En mogelijk ook met: overdrachtsbelasting omzetbelasting forensenbelasting

U krijgt te maken met: inkomstenbelasting onroerendezaakbelasting. En mogelijk ook met: overdrachtsbelasting omzetbelasting forensenbelasting Als u een vakantiewoning op het oog heeft in Nederland, is het verstandig u eerst en goed te laten informeren over de fiscale gevolgen die aan de aankoop en het gebruik van de vakantiewoning verbonden

Nadere informatie

Als u een bedrijfspand gaat kopen of verkopen

Als u een bedrijfspand gaat kopen of verkopen Als u een bedrijfspand gaat kopen of verkopen Gevolgen voor de BTW Gaat u een bedrijfspand kopen of verkopen? Dan heeft u te maken met bepaalde BTW-regels. De verkoop van een bedrijfspand is meestal vrijgesteld

Nadere informatie

Betekenis vakken BTW-aangifte KADER II : UITGAANDE HANDELINGEN

Betekenis vakken BTW-aangifte KADER II : UITGAANDE HANDELINGEN Betekenis vakken BTW-aangifte KADER II : UITGAANDE HANDELINGEN Rooster 00 - Verkoop van goederen tegen 0-tarief: dagbladen, tijdschriften, pre-paid telefoonkaarten, recuperatiestoffen, tabaksfabrikaten.

Nadere informatie

Uw bedrijf en de btw. 1 Algemeen

Uw bedrijf en de btw. 1 Algemeen Als u ondernemer bent, hebt u te maken met de btw. Over vrijwel alle geleverde producten en diensten bent u btw verschuldigd. De btw die u zelf hebt betaald over uw inkopen en kosten, mag u daar weer vanaf

Nadere informatie

DE NATIONALE BTW-QUIZ 2013 UW QUIZIMODO: JAN SANDERS

DE NATIONALE BTW-QUIZ 2013 UW QUIZIMODO: JAN SANDERS DE NATIONALE BTW-QUIZ 2013 UW QUIZIMODO: JAN SANDERS VRAAG 1. Intracommunautaire levering DE NATIONALE BTW-QUIZ 2013 VRAAG 1. Op grond van art. 12, lid 2, onderdeel a, 2 Uitvoeringsbesluit omzetbelasting

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. 1 Loonbelasting 1. 1.1 Inleiding 1. 1.2 Dienstbetrekking 2. 1.3 Inhoudingsplichtige 10. 1.4 Loon 13

Inhoud. Voorwoord. 1 Loonbelasting 1. 1.1 Inleiding 1. 1.2 Dienstbetrekking 2. 1.3 Inhoudingsplichtige 10. 1.4 Loon 13 Inhoud Voorwoord V 1 Loonbelasting 1 1.1 Inleiding 1 1.2 Dienstbetrekking 2 1.2.1 Inleiding 2 1.2.2 Privaatrechtelijke dienstbetrekking 3 1.2.3 Publiekrechtelijke dienstbetrekking 5 1.2.4 Fictieve dienstbetrekking

Nadere informatie

mr. T. (Ton) Verveer 4/15/2010

mr. T. (Ton) Verveer 4/15/2010 Btw en transport per 1 januari 2010 mr. C.F.C. C (Frank) Resseler mr. T. (Ton) Verveer 1 Btw in perspectief Btw en transport INHOUD Btw en met transport samenhangende diensten Bemiddeling Verhuur vrachtwagens

Nadere informatie

Omzetbelasting -- Deel 1

Omzetbelasting -- Deel 1 Omzetbelasting week 2 programma Inleiding omzetbelasting Kenmerken OB Belasting toegevoegde waarde Van wie en waarover? Leveringen en diensten Ondernemer Maatstaf van heffing Tarief 1 Omzetbelasting Kenmerken

Nadere informatie

2014 -- Omzetbelasting II -- Deel 3

2014 -- Omzetbelasting II -- Deel 3 Omzetbelasting II les 5 programma Intracommunautaire prestaties goederen: de intracommunautaire transacties diensten: de intracommunautaire diensten 1 Invoer Jim is ondernemer in Zuid-Korea. Hij levert

Nadere informatie

WORKSHOP BTW EN FACTUURVEREISTEN

WORKSHOP BTW EN FACTUURVEREISTEN WORKSHOP BTW EN BOUW (INCLUSIEF TARIEFSWIJZIGING) Op 1 maart 2013 is een tijdelijke maatregel van kracht geworden voor renovatie- en herstelwerkzaamheden aan woningen. In deze workshop wordt aandacht besteed

Nadere informatie

Informatie voor ondernemers

Informatie voor ondernemers Informatie voor ondernemers Factuurvereisten en regels Vrijwel elke ondernemer heeft te maken met btw. Btw is de belasting die u als ondernemer verschuldigd bent over uw omzet. Daar staat tegenover dat

Nadere informatie

Fiscaal optimaal van start. P.M. (Marijn) Bremmer LL.M.

Fiscaal optimaal van start. P.M. (Marijn) Bremmer LL.M. Fiscaal optimaal van start P.M. (Marijn) Bremmer LL.M. Het MKBTR-verhaal 4 pijlers Visie & strategie Organisatie Rapportage Wet- en regelgeving Het MKBTR-verhaal 3 kernwaarden Eerlijk Eenvoudig Effectief

Nadere informatie

Handleiding BTW-heffing op tabak.

Handleiding BTW-heffing op tabak. Handleiding BTW-heffing op tabak. Per 1 juli 2013 vindt een wijziging plaats in de BTW-heffing op tabak. Deze maatregel betekent dat u BTW op tabak voortaan kunt meenemen in uw maand- of kwartaalaangifte.

Nadere informatie

HRo - Omzetbelasting -- Deel 6

HRo - Omzetbelasting -- Deel 6 Omzetbelasting les 6 programma Belastbare feiten Internationale handel OB-heffing bij internationale handel intracommunautaire transacties Artikel 1 Onder de naam 'omzetbelasting' wordt een belasting geheven

Nadere informatie

Fiscale informatie over vakantiewoning in Nederland

Fiscale informatie over vakantiewoning in Nederland April 2017 Mr. P. Homan Belastingadviseur E-mail: p.homan@edo.nl Internet: www.edo.nl Fiscale informatie over vakantiewoning in Nederland Bij de aankoop van een vakantiewoning in Nederland komt een aantal

Nadere informatie

Handleiding BTW heffing op tabak. De oude en nieuwe BTW-heffing. Veenendaal, 17 juni 2013

Handleiding BTW heffing op tabak. De oude en nieuwe BTW-heffing. Veenendaal, 17 juni 2013 Veenendaal, 17 juni 2013 Handleiding BTW-heffing op tabak Per 1 juli 2013 vindt een wijziging plaats in de BTW-heffing op tabak. Deze maatregel betekent dat u BTW op tabak voortaan kunt meenemen in uw

Nadere informatie

Fiscaal memo (aangifte 2015)

Fiscaal memo (aangifte 2015) Fiscaal memo (aangifte 2015) 1. Inleiding AmsterdamGold heeft het genoegen u hierbij een memorandum te verstrekken waarin enkele fiscale aspecten worden behandeld, die bij aanschaf, bezit en verkoop van

Nadere informatie

oefententamen omzetbelasting

oefententamen omzetbelasting oefententamen omzetbelasting vraag 1 De gemeente Reusel-De Mierden kocht in 2008 voor haar afdeling Burgerzaken (o.a. uitgifte paspoorten en rijbewijzen) een aantal computers van een Belgische computerfabrikant.

Nadere informatie

2010 -- HRo - Omzetbelasting -- Deel 4

2010 -- HRo - Omzetbelasting -- Deel 4 Omzetbelasting les 4 programma Maatstaf van heffing Hoeveel OB? Wie moet OB voldoen en wanneer? Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting 1968 Oefening Maatstaf van heffing 1 van 2 OB wordt geheven over

Nadere informatie

Uit er aar d zijn wij

Uit er aar d zijn wij Uiteraard zijn wij Wie kunnen BTW terugvorderen? Alle particulieren die op of na 20 juni 2013 (factuurdatum is geldend) een zonnepaneel installatie hebben aangeschaft kunnen de BTW terugvorderen. Particulieren

Nadere informatie

FREBLO0221 Bijzondere regelingen

FREBLO0221 Bijzondere regelingen FREBLO0221 Bijzondere regelingen Alle antwoorden moeten worden gemotiveerd onder vermelding van de van toepassing zijnde artikelen. Opgave 1 Jack Nauss heeft een brood- en banketwinkel. Hij bakt het brood

Nadere informatie

Voor de Omzetbelasting (hierna OB of BTW) wordt een onderscheid gemaakt tussen goederen en diensten.

Voor de Omzetbelasting (hierna OB of BTW) wordt een onderscheid gemaakt tussen goederen en diensten. LEVERING VAN GOEDEREN EN DIENSTEN Inhoud LEVERING VAN GOEDEREN EN DIENSTEN... 1 1. Inleiding... 1 2. Onderscheid in goederen en diensten... 1 3. De UvA als ondernemer... 2 4. Leveringen van goederen en

Nadere informatie

Btw-nieuwsbrief mei 2019

Btw-nieuwsbrief mei 2019 In deze btw-nieuwsbrief informeren wij u over de ontwikkelingen op het gebied van de omzetbelasting. In deze nieuwsbrief gaan wij nader in op de volgende onderwerpen: (1) btw-teruggaaf op oninbare vorderingen,

Nadere informatie

Fiscaal memo 2014/2015

Fiscaal memo 2014/2015 Fiscaal memo 2014/2015 1. Inleiding The Silver Mountain heeft het genoegen u hierbij een memorandum te verstrekken waarin enkele fiscale aspecten worden behandeld, die bij aanschaf, bezit en verkoop van

Nadere informatie

Btw bij onderaanneming en uitlening van personeel

Btw bij onderaanneming en uitlening van personeel Btw bij onderaanneming en uitlening van personeel De verleggingsregeling Bent u ondernemer in de bouw, de scheepsbouw, de metaalconstructie of de confectie-industrie? Dan hebt u waarschijnlijk regelmatig

Nadere informatie

8. De btw. 8.2. Aftrek van voorbelasting. De btw

8. De btw. 8.2. Aftrek van voorbelasting. De btw ..1. Inleiding Een ondernemer (ook als u een zelfstandig of een vrij beroep uitoefent ) die een auto gebruikt in het kader van zijn onderneming, rekent de auto veelal tot het ondernemingsvermogen. Daarom

Nadere informatie

! Het kan voordelig zijn om de ingebruikname van een nieuw pand dat gaat worden gebruikt

! Het kan voordelig zijn om de ingebruikname van een nieuw pand dat gaat worden gebruikt Omzetbelasting - eindejaarstips Geen integratieheffing meer vanaf 2014 De integratieheffing voor de btw wordt met ingang van 1 januari 2014 afgeschaft. Hiermee komt een einde aan de heffing van btw over

Nadere informatie

Fiscaal memo (aangifte 2017)

Fiscaal memo (aangifte 2017) Fiscaal memo (aangifte 2017) 1. Inleiding AmsterdamGold heeft het genoegen u hierbij een memorandum te verstrekken waarin enkele fiscale aspecten worden behandeld, die bij aanschaf, bezit en verkoop van

Nadere informatie

FISCALE INFORMATIE OVER VAKANTIEWONING IN NEDERLAND

FISCALE INFORMATIE OVER VAKANTIEWONING IN NEDERLAND FISCALE INFORMATIE OVER VAKANTIEWONING IN NEDERLAND Bij de aankoop van een vakantiewoning in Nederland komt een aantal fiscale aspecten kijken. Hierbij speelt uw persoonlijke situatie een belangrijke rol.

Nadere informatie

Veluwestraat 66 6813 ED Arnhem. info@brugman-admin.nl 026-3813038 06 38429093 1

Veluwestraat 66 6813 ED Arnhem. info@brugman-admin.nl 026-3813038 06 38429093 1 Veluwestraat 66 6813 ED Arnhem info@brugman-admin.nl 026-3813038 06 38429093 1 ONDERWERPEN ADMINISTRATIE GEBRUIK AUTO KLEINE ONDERNEMERSREGELING ONDERNEMERSAFTREK INVESTERINGSAFTREK OUDEDAGSRESERVE MIDDELING

Nadere informatie

1 Algemeen 3 1.1 Voor wie gelden de BTW-regels? 4 1.2 Het systeem van de BTW 5 1.3 Als u producten inkoopt in het buitenland 8

1 Algemeen 3 1.1 Voor wie gelden de BTW-regels? 4 1.2 Het systeem van de BTW 5 1.3 Als u producten inkoopt in het buitenland 8 Uw bedrijf en de BTW Als u ondernemer bent, heeft u te maken met de BTW. Over vrijwel alle producten en diensten bent u BTW verschuldigd. De BTW die u zelf heeft betaald over uw inkopen, mag u daar weer

Nadere informatie

BTW-gevolgen verhoging verlaagd BTW-tarief van 6% naar 9% per 1 januari 2018

BTW-gevolgen verhoging verlaagd BTW-tarief van 6% naar 9% per 1 januari 2018 BTW-gevolgen verhoging verlaagd BTW-tarief van 6% naar 9% per 1 januari 2018 Per 1 januari 2019 wordt het verlaagd BTW-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Mede naar aanleiding van de Nota naar aanleiding van

Nadere informatie

Omzetbelasting -- Deel 3

Omzetbelasting -- Deel 3 Omzetbelasting week 4 programma Vrijgestelde prestaties versus aftrek voorbelasting Levering onroerende zaak Hoofdregel Twee uitzonderingen Verhuur onroerende zaak Hoofdregel Vijf uitzonderingen 1 Vrijgestelde

Nadere informatie

Omzetbelasting in Nederland

Omzetbelasting in Nederland Omzetbelasting in Nederland Voor ondernemers die niet gevestigd zijn in Nederland Als u in Nederland goederen koopt of verkoopt, of diensten verleent, dan krijgt u te maken met de Nederlandse regels voor

Nadere informatie

Freelancers en zzp ers

Freelancers en zzp ers Freelancers en zzp ers Zelfstandig of toch niet? Arbeidsrecht Belastingen Juli 2013 / E-0444 Kamer van Koophandel Nederland, Woerden Hoewel aan deze tekst veel zorg is besteed, wordt voor de inhoud geen

Nadere informatie

Levering van goederen naar andere EU-lidstaten / 13

Levering van goederen naar andere EU-lidstaten / 13 1 Inleiding / 11 2 Levering van goederen naar andere EU-lidstaten / 13 2.1 Levering aan een btw-plichtige ondernemer / 14 2.1.1 Voorwaarde 1: vervoer naar een andere lidstaat / 15 2.1.2 Afhaaltransacties

Nadere informatie

Freelancers en zzp'ers

Freelancers en zzp'ers Freelancers en zzp'ers Zelfstandig of toch niet? Arbeidsrecht Belastingen Maart 2011 / E-0444 Kamer van Koophandel Nederland, Woerden Freelancers en zzp's E-0444 03-2011 1 In deze brochure: 1. Zelfstandig

Nadere informatie

In vijf minuten aangifte omzetbelatisting. http://www.mijnjohan.nl

In vijf minuten aangifte omzetbelatisting. http://www.mijnjohan.nl In vijf minuten aangifte omzetbelatisting. http://www.mijnjohan.nl Voor de belastingdienst moet u elk kwartaal BTW-aangifte doen. U krijgt hierover elk kwartaal een brief van de belastingdienst met de

Nadere informatie

Omzetbelasting in Nederland

Omzetbelasting in Nederland Omzetbelasting in Nederland Voor ondernemers die niet gevestigd zijn in Nederland Als u in Nederland goederen koopt of verkoopt, of diensten verleent, dan krijgt u te maken met de Nederlandse regels voor

Nadere informatie

3. Fiscale positie van edelmetaal bezittende particulieren. 4. Fiscale positie van edelmetaal bezittende rechtspersonen

3. Fiscale positie van edelmetaal bezittende particulieren. 4. Fiscale positie van edelmetaal bezittende rechtspersonen 1. Inleiding Wij verstrekken u hierbij een memorandum waarin enkele fiscale aspecten worden behandeld, die bij de aanschaf, het bezit en de verkoop van edelmetalen relevant kunnen zijn. Aan de orde komen

Nadere informatie

Wijziging regels plaats van dienst/ procedure teruggaafverzoeken per 2010. Onderwerp: EU BTW pakket per 1 januari 2010. Bestemd voor: alle ondernemers

Wijziging regels plaats van dienst/ procedure teruggaafverzoeken per 2010. Onderwerp: EU BTW pakket per 1 januari 2010. Bestemd voor: alle ondernemers Wijziging regels plaats van dienst/ procedure teruggaafverzoeken per 2010 Onderwerp: EU BTW pakket per 1 januari 2010 Doel: informeren Bestemd voor: alle ondernemers 1 Inleiding Per 1 januari 2010 zal

Nadere informatie