Present is in beweging en nodigt jou uit om mee te gaan! Waar Present komt, worden mensen in beweging gebracht om naar elkaar om te zien!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Present is in beweging en nodigt jou uit om mee te gaan! Waar Present komt, worden mensen in beweging gebracht om naar elkaar om te zien!"

Transcriptie

1 PRESENT IN BEWEGING MEERJARENPLAN Present is in beweging en nodigt jou uit om mee te gaan! Waar Present komt, worden mensen in beweging gebracht om naar elkaar om te zien! Present beweegt mensen naar elkaar toe, zodat er in Den Haag verbindingen ontstaan tussen allerlei uitersten. Mensen leren elkaars wereld kennen en meer naar elkaar omkijken. Zo brengt Present de Haagse samenleving in beweging.

2 1 PRESENT IN BEWEGING MEERJARENPLAN DE KRACHT VAN PRESENT Present heeft een unieke plaats in Den Haag. In een samenleving waar meer en meer verwacht wordt van de burger, maar de burger eigenlijk steeds minder tijd heeft, biedt de visie en missie van Present een oplossing. Vrijwilligerswerk krijgt een belangrijke rol in het leven van mensen. Dit wordt enerzijds verwacht door een terugtrekkende beweging van de overheid: van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving. Anderzijds heeft het de potentie om meer diepgang en verbinding in het vluchtige leven van de huidige burger te brengen. De kracht van Present is in eerste instantie de laagdrempeligheid van de kennismaking met vrijwilligerswerk. Omdat Present met groepen werkt, sta je er letterlijk niet alleen voor. Los van dat je een ander helpt met jouw tijd en energie, is het ook gewoon gezellig! Daarnaast is een project doen voor Present overzichtelijk en brengt het geen onmogelijke verplichtingen met zich mee. Eén dagdeel de handen uit de mouwen steken, kan het verschil maken in het leven van een ander. Maar Present heeft méér: Voor diegene die wel de meer structurele verbinding aan kunnen en willen gaan zijn er legio mogelijkheden om binnen Present je steentje bij te dragen. Dit kan zowel in groepsverband binnen één van de thema gerichte flexgroepen, als individueel door bijvoorbeeld groepenbegeleider of projectmedewerker te worden. Bij Present staan we voor maatwerk. Afhankelijk van jouw behoeftes en mogelijkheden zoeken we voor jou een mooi plekje bij Present. En voor al die mensen die via Present helpen of geholpen worden, betekent het dat je onderdeel wordt van een groter geheel. De beweging Present, die er wil zijn voor de ander. Die jong met oud, noord met zuid, links met rechts, rijk met arm, zand met veen met elkaar verbindt. We gaan, door samen iets te creëren, anders naar elkaar kijken. Die jongere die eerst nog hulpontvanger was, wordt hulpgever. Zij aan zij met de gepensioneerde bankier of schoolmeester. Bij Present kan iedereen present zijn! VISIE Stichting Present wil vanuit een christelijke sociale basis een maatschappelijke beweging op gang brengen, waarbij mensen, met hun beschikbare mogelijkheden, het vanzelfsprekend vinden zorg te dragen voor elkaar en de samenleving. MISSIE Een brug slaan tussen mensen die willen geven en mensen die daarmee geholpen kunnen worden.

3 2 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Het MVO programma is bij sommige bedrijven nog een ondergeschoven kindje, maar toch geven steeds meer ondernemers er invulling aan. Sterke voorbeelden van bedrijven die hier absoluut ruimte voor maken zijn trouwe partners als Shell en Experian. Vaak dus bedrijven die een stevig internationaal karakter kennen. Dat klopt: de omgeving die vrijwilligerswerk niet meer hoeft te stimuleren maar daar volop van kan meegenieten is de internationale gemeenschap. En die is in Den Haag volop vertegenwoordigd. Aan ons de schone taak om ook de lokale MKB ervan te overtuigen dat vrijwilligerswerk leuk is én iets oplevert voor werkgever, werknemer en de stad! TRENDS EN ONTWIKKELINGEN Overheid en samenleving De landelijke overheid blijft zich terugtrekken uit de samenleving, bouwt de verzorgingsstaat af en ziet voor zichzelf een kleinere rol weggelegd. Minder overheid, meer samenleving. Overheidstaken die eens centraal waren geregeld zijn gebracht naar de basis van de maatschappij, de lokale overheid en/of het particulier initiatief. Om die beweging te stimuleren is er wet- en regelgeving (Wet maatschappelijke ondersteuning, participatiewet), waarbij financiële middelen een prikkel vormen. De overheid zet in op de samenhang in de straat, wijk vergroten (een goede buur is beter dan een verre vriend) en de intensivering om mensen uit te dagen zelf meer initiatief te nemen en te organiseren. Het overheidsbeleid heeft effect. Burgers nemen initiatief. Het bereik van deze initiatieven is echter beperkt. Het is een uitdaging voor een goed lopend initiatief om de noodzakelijke bekendheid te genereren. Hierdoor wordt het nut van deze initiatieven niet overal gevoeld waar dat wel nodig is. Daarnaast is het niet voor iedereen duidelijk hoe deel te nemen aan de participatiemaatschappij. Hoger opgeleiden weten de weg en elkaar wel te vinden, maar die overgrote groep daaronder niet of nauwelijks en dreigen daardoor tussen de wal en het schip te vallen. Er zijn gelukkig organisaties te vinden die inspelen op deze trends: Maatschappelijke organisaties en diverse bedrijven voelen een verantwoordelijkheid. Ondanks de secularisatie zien kerken steeds meer een (missionaire en diaconale) taak in de samenleving. Doelgroepen Een belangrijke groep is het aantal ouderen dat niet meer participeert in het arbeidsproces. Deze groep groeit en heeft meer tijd. Ouderen worden ouder en blijven ook langer actief. Het is belangrijk dat deze groep zich niet aan de kant voelt staan en eenzaamheid ervaart, maar juist zich van waarde voelt en mee blijft doen in de samenleving. De jongvolwassen generatie is opgegroeid in een netwerksamenleving. Er zijn veel activiteiten in hun leven waar aan wordt deel genomen. Kort lopende projecten zijn populair. Het langdurig verbinden aan een project en daarvoor verantwoordelijk zijn, is voor sommigen minder aantrekkelijk. Via het onderwijs probeert de overheid burgerschap bij de jeugd te stimuleren.

4 3 Jongeren zijn actief op sociale media. Hun afstandelijke leefwereld is behoorlijk groot. Ze weten snel te schakelen en technologie toe te passen in het dagelijks bestaan. De gevolgen van de economische crisis zijn met name zichtbaar in de vele faillissementen van de afgelopen jaren, het veranderde (winkel)straatbeeld en vele en grote schulden waar mensen tegenop zien. Weliswaar neemt de werkloosheid af en is de huizenmarkt weer op gang, maar nog altijd hebben we ook te maken met stille armoede. Dit is een meer ongrijpbare groep, omdat er vaak (nog)geen hulpverlening aan te pas komt. Het hoge aantal (echt)scheidingen brengt veel éénouder gezinnen die in financiële daadkracht afnemen. In sommige gevallen kan dit zelfs problematische vormen aannemen. De vluchtelingencrisis van de afgelopen jaren heeft geresulteerd in honderden nieuwe burgers die volledig zonder netwerk in Nederland een nieuw bestaan op moeten bouwen in Den Haag. De wens om deze burgers bij te staan is groot bij een deel van de bevolking. Tegelijkertijd is er ook angst, grotendeels door polarisatie, maar vooral: onwetendheid. Wat is de impact van deze trends en ontwikkelingen op Present Den Haag? Kansen Minder overheid en meer samenleving biedt kansen voor een organisatie als Present Den Haag. Er zijn grotere groepen in de samenleving - met name ouderen en mensen aan de rand van de samenleving die in een sociaal isolement verkeren - die hulp kunnen gebruiken. Het potentieel aan hulpaanbieders is vooral onder ouderen groeiende. Jongeren zijn te bewegen zich in te zetten. De bedrijven zijn in deze context onmisbaar. Present zal zich de komende periode meer moeten inzetten om dit zakelijk potentieel te benutten in de diverse vormen waarmee zij zich kunnen inzetten voor stad en samenleving. Er ligt een grote uitdaging voor Present Den Haag om gemeenschapszin en solidariteit tussen de verschillende generaties en groepen te blijven bevorderen. Balanceren tussen mensen die tijd en talent willen en kunnen geven en mensen die hulp nodig hebben. Het verbinden van aanbod en vraag, van mensen die elkaar normaal gesproken niet zouden vinden. En dat vanuit die ons typerende positieve grondhouding: iets voor de ander willen betekenen zonder daar wat voor terug te verwachten.

5 4 Flexgroepen Present Urgent Een groep, bestaande uit mensen die om wat voor reden dan ook niet werken, maar wel graag in beweging willen blijven. Zij kunnen zich inschrijven op de urgente klussen die wij wekelijks binnen krijgen en anders niet opgepakt kunnen worden. Present met Ervaring Een groep die niet meer meedoet aan het arbeidsproces, maar wel graag iets wil blijven doen. Bovenal, ze willen graag bij een gemeenschap horen. Present biedt hen méér dan vrijwilligerswerk, Present biedt gezelschap. Mix&Match Een groep van statushouders en Hagenaren die samen een ander helpen. Nederlands wordt geleerd, netwerk wordt opgedaan en scholingsmogelijkheden worden geleerd, maar bovenal, men voelt de grote toegevoegde waarde van zinvol bezig zijn. Present zaterdag Een enthousiaste groep die meer is dan werkende mensen die graag in hun weekenden wat teruggeven aan de samenleving. Ook zij vormen een community. Internationals Een groep van (partners van) expats die elkaar vinden in het helpen van de stad waar ze nu zijn en in elkaar. Ook hier is het vormen van een gemeenschap van grote toegevoegde waarde! HOE NU VERDER? We zijn enorm gemotiveerd om ons in te blijven zetten voor de mooiste en meest diverse stad achter de duinen. Dat geldt zeker voor ons jubileumjaar 2018, waarin we ons 10-jarig bestaan vieren! De realiteit is wel dat in de stad de vraag om hulp groeit, waardoor de inzet van meer groepen vrijwilligers gewenst is. Present Den Haag voelt zich geroepen om deze uitdaging op te pakken. Daarom is ons concrete doelstelling om te groeien naar 300 projecten in Om deze groei te kunnen realiseren, zien we dat een aantal stappen nodig zijn, samengevat in de termen: verdiepen en verbreden. Verdiepen heeft te maken met het verstevigen en uitbouwen van onze huidige basis: de dingen die we nu al doen. Verbreden heeft te maken met het aanboren van nieuwe groepen en inslaan van nieuwe wegen. We beschouwen 2018 en 2019 als de jaren om (vooral) te verdiepen, en 2020 en 2021 om (vooral) te verbreden (zie ook kader op de volgende pagina). Uiteraard is de beoogde groei een proces dat zich niet precies laat plannen of voorspellen. We bewegen naar ons doel door vooral aan de gang te gaan en te doen. Hieronder staat een aantal randvoorwaarden opgesomd waarin we zullen moeten blijven investeren om de beweging mogelijk te maken. Vrijwilligers Allereerst willen we onze kern van vrijwilligers versterken. De vrijwilligers vormen de basis voor Present Den Haag. We faciliteren niet alleen de inzet van vrijwilligersgroepen, de stichting wordt gedragen door vrijwillige inzet, in allerlei vormen (zie links in het kader). Present is een community van vrijwilligers. Om de vaste vrijwilligers vast te houden en zich te helpen ontwikkelen biedt Present Den Haag de nodige aandacht en ondersteuning. Dit gebeurt vanuit het team op kantoor, via toegewijde projectcoördinatoren. Daarnaast bieden we onze vrijwilligers training en gelegenheid voor ontmoeting gedurende het jaar. Zo bouwen we aan het onmisbare Present gevoel! Kantoor Een goed draaiend kantoor is nodig om Present in beweging te houden. De afgelopen jaren is er veel ervaring en kennis opgebouwd. Het team is geheel vernieuwd en staat in de

6 5 Van jaar op jaar : Verdiepen en verbreden We vieren ons jubileum en vergroten daarmee onze zichtbaarheid in Den Haag. Meer bedrijven worden benaderd voor partnerschappen. We bouwen voort op bekende doelgroepen (ouderen) en relatief nieuwe groepen als statushouders en jongeren. We willen een team van ambassadeurs vormen die de beweging van Present uit te dragen en groei helpen mogelijk te maken : Verbreden en verdiepen In deze jaren is het tijd om de bakens verder te verzetten. We gaan ons richten op nieuwe doelgroepen (vrijwilligers en hulpvragers). Te denken valt aan sporters en sportverenigingen, gehandicapten. We kijken naar nieuwe thema s, welke aansluiten bij de Haagse situatie, zoals eenzaamheid, inclusiviteit, burgerschapsvorming, compassie en talentontwikkeling. Aan het eind van de rit kijken we terug om te bepalen welke stappen we hebben gemaakt, en waar we nog terrein braak hebben laten liggen. startblokken voor een volgende periode van doorontwikkeling. Interne processen worden verbeterd, taken en verantwoordelijkheden opnieuw in structuur gebracht. Het team van het Present kantoor is klaar om vanuit een stabiele uitgangspositie meer projecten te draaien, mits de begroting en de steun van de onmisbare vrijwilligers dit toestaan. Begroting Dankzij de trouwe jaarlijkse steun van de gemeente Den Haag, fondsen, partners en donateurs bevindt onze stichting zich in relatief gezond financieel vaarwater. Toch is het ieder jaar weer een grote klus om de benodigde middelen binnen te krijgen en de begroting rond te krijgen. Daarom wil Present in de komende jaren meer gaan inzetten op meer spreiding van inkomstenbronnen. Zo willen wij nog meer de samenleving aanspreken om hun rol op te pakken en nodigen wij hen uit via uiteenlopende manieren om hun steentje bij te dragen. Met dezelfde vraag gaan wij naar de bedrijven in Den Haag. Door partner te worden van Present geeft dit legio mogelijkheden om als bedrijf maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Door onze inkomsten meer te spreiden verwachten wij ook in de toekomst onze begroting rond te krijgen en het belangrijke werk te kunnen voortzetten. Communicatie Goede interne en externe communicatie is ondersteunend voor het behalen van onze doelstellingen. Het communicatiebeleid krijgt meer dan voorheen prioriteit binnen het team op kantoor, echter voor de uitvoering blijft een beroep gedaan worden op vrijwilligers. Present biedt hiervoor graag kansen aan pas afgestudeerden die op zoek zijn naar werkervaring, of studenten, die naast hun studie graag praktijkervaring op willen doen. Hiervoor is het belangrijk om een erkend leerbedrijf te zijn. Een laatste structuurverandering die Present nog moet doorvoeren. Jaarlijks wordt er een communicatieplan opgesteld welke de in het jaarplan opgestelde doelen moet helpen verwezenlijken. Het plan houdt rekening met de beschikbare capaciteit, maar zet in op nieuwe kansen op het gebied van communicatie. Zo kan Present nog stappen maken in het gebruik van sociale media, de website, het brengen van de boodschap en het aanspreken van andere media.

7 6 HET MEERJARENPLAN SAMENGEVAT Present wil verdiepen. We willen goed blijven doen wat we al deden, en liefst beter. Dat doen we 1) door de eigen organisatie op orde te houden en te versterken (vrijwilligers, kantoor, financiën en communicatie); 2) door relaties met onze bestaande partners in Den Haag te verstevigen en nieuwe partnerschappen met bedrijven op te bouwen; 3) in ons jubileumjaar onze zichtbaarheid in Den Haag te vergroten en hierop voort te bouwen met de inzet van ambassadeurs. Present wil verbreden. We willen iedereen in Den Haag aanspreken. Dat doen we door 1) nieuwe doelgroepen (vrijwilligers en hulpvragers) te identificeren en te investeren in contacten en activiteiten met hen; 2) nieuwe thema s te verkennen welke aansluiten bij de Haagse situatie en hierop activiteiten te ontplooien en partnerschappen aan te gaan. Als we erin slagen om het bovenstaande goed te doen, verwachten we dat Present zal groeien, samen met meer bedrijven, organisaties en diverse gemeenschappen. Zo willen we ook de komende jaren Den Haag een beetje mooier maken door mensen in beweging te brengen naar elkaar! Present streeft een samenleving na waar mensen het vanzelfsprekend vinden om naar elkaar om te zien.

DE BASIS EN SPEERPUNTEN VOOR

DE BASIS EN SPEERPUNTEN VOOR 1 JAARPLAN 2015 Voorwoord Het jaar 2014 is bijzonder succesvol geweest voor Present Rotterdam. Met succes zijn we op weg naar een stabiele organisatie met vaste partners, hebben we veel groepen vrijwilligers

Nadere informatie

Jaarplan Stichting Present Assen 2015

Jaarplan Stichting Present Assen 2015 Jaarplan Stichting Present Assen 2015 1 Inhoud 1. Stichting Present Assen...3 1.1 Algemene doelstelling 2015.3 1.2 Speerpunten 2015 3 1.2.1 Operationeel Team en Bestuur..4 1.2.2 Samenwerking met Partners

Nadere informatie

Voorwoord. Wij blijven Present in deze mooie stad Rotterdam, bouwt ook u dit jaar weer mee?

Voorwoord. Wij blijven Present in deze mooie stad Rotterdam, bouwt ook u dit jaar weer mee? 1 JAARPLAN 2017 Voorwoord Nadenkend over de toekomst, kijken we ook altijd even terug. Jaren van Present zijn in Rotterdam laten haar sporen na. We worden goed gevonden door vrijwilligers, hulpverleners

Nadere informatie

Beleidskader

Beleidskader Beleidskader 2014-2017 Stichting Present Den Haag Januari 2014 Voorwoord Na een periode van vijf jaar was in 2013 de geldigheidsduur van het beleidskader van de Stichting Present Den Haag verlopen. Dat

Nadere informatie

Stichting Present Arnhem Strategisch Plan 2014-2016. Versie 1.1 April 2014

Stichting Present Arnhem Strategisch Plan 2014-2016. Versie 1.1 April 2014 Stichting Present Arnhem Strategisch Plan 2014-2016 Versie 1.1 April 2014 Een duidelijk verhaal Maatschappelijke trends Het antwoord van Present; onze missie en visie Onze unieke werkwijze Bewezen toegevoegde

Nadere informatie

Stichting Present Maassluis

Stichting Present Maassluis Stichting Present Maassluis Inhoudsopgave Blz. Missie Stichting Present Maassluis 2 Visie Stichting Present Maassluis 2 Interne organisatie 3 Operationeel team 3 Groepen 4 Maatschappelijke organisaties

Nadere informatie

Jaarplan 2018 Stichting Present Assen

Jaarplan 2018 Stichting Present Assen Jaarplan 2018 Stichting Present Assen Vertrouwen in de toekomst? Vertrouwen op elklaar! 1 Inhoud 1. Stichting Present Assen...3 2. Doelstelling 2018..4 2.1. Regulier werk...4 2.2. Present en Asielzoekers/AZC......4

Nadere informatie

mensen voor mensen Stichting Present Barendrecht Visie/ Beleidsplan 2017

mensen voor mensen Stichting Present Barendrecht Visie/ Beleidsplan 2017 Stichting Present Barendrecht Visie/ Beleidsplan 2017 mensen voor mensen Niets uit deze publicatie mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt. 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Stichting Present Sneek 06-49 63 20 59 info@stichtingpresent-sneek.nl www.stichtingpresent.nl/sneek Rabobank 15.02.60.245.

Stichting Present Sneek 06-49 63 20 59 info@stichtingpresent-sneek.nl www.stichtingpresent.nl/sneek Rabobank 15.02.60.245. Stichting Present Sneek 06-49 63 20 59 info@stichtingpresent-sneek.nl www.stichtingpresent.nl/sneek Rabobank 15.02.60.245 Jaarplan 2014 INHOUD 1 KORTE BESCHRIJVING PRESENT 2 ALGEMENE DOELSTELLING 2 2

Nadere informatie

Jaarplan 2017 Stichting Present Assen

Jaarplan 2017 Stichting Present Assen Jaarplan 2017 Stichting Present Assen Kun je in één dag veranderen wat in een jaar is misgegaan? Inhoud 1. Stichting Present Assen...3 1 Inhoud 1. Stichting Present Assen...3 1.1 Doelstelling 2017..3 1.2

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1.1 KORTE BESCHRIJVING PRESENT HOUTEN 1.2 KADER WAARBINNEN PRESENT WERKT

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1.1 KORTE BESCHRIJVING PRESENT HOUTEN 1.2 KADER WAARBINNEN PRESENT WERKT INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1.1 KORTE BESCHRIJVING PRESENT HOUTEN 1.2 KADER WAARBINNEN PRESENT WERKT 2. TERUGBLIK OP HET JAAR 2014 2.1 INTERNE BESTUURLIJKE ORGANISATIE 2.1.1 BESTUUR 2.1.2 COORDINATIE 2.2

Nadere informatie

Moniek Kars - Algemeen Coördinator december Bezoekadres (donderdag):

Moniek Kars - Algemeen Coördinator december Bezoekadres (donderdag): Jaarplan 2018 Moniek Kars - Algemeen Coördinator december 2017 Postadres: Bezoekadres (donderdag): Postbus 8095 Harnjesweg 84 (Ons Huis) 6710 AB Ede Wageningen Telefoon: 06-45450377 E-mail: info@presentwageningen.nl

Nadere informatie

ORANJE FONDS EN BEDRIJVEN SAMENWERKEN AAN EEN VERBONDEN SAMENLEVING

ORANJE FONDS EN BEDRIJVEN SAMENWERKEN AAN EEN VERBONDEN SAMENLEVING ORANJE FONDS EN BEDRIJVEN SAMENWERKEN AAN EEN VERBONDEN SAMENLEVING Ontwikkelingen die ons bezighouden Het Oranje Fonds verbindt Er zijn in ons land te veel mensen die zich buitengesloten voelen. Mensen

Nadere informatie

Present Utrecht in 2017

Present Utrecht in 2017 stichting utrecht Present Utrecht in 2017 1.907 vrijwilligers SAMEN 6.314 uur 164 sociaal een gezellige ontmoeting voor ruim 2.300 Utrechters! 292 MEER DAN 250 Utrechters kregen een fijner thuis én een

Nadere informatie

Missie Naam en logo Werkwijze

Missie Naam en logo Werkwijze Missie Een brug slaan tussen mensen die iets willen doen en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. We zien dat mensen bereid zijn om zich in te zetten voor de ander in de samenleving. De afstand tussen

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2020 Onze overtuiging De Stichting Willeke Alberti Foundation is opgericht door Willeke Alberti en is ontstaan vanuit het groeiend besef bij de naamgeefster, dat steeds meer ouderen en

Nadere informatie

MEERJARENBELEIDSPLAN Editie 2017 BEKNOPTE SAMENVATTING

MEERJARENBELEIDSPLAN Editie 2017 BEKNOPTE SAMENVATTING MEERJARENBELEIDSPLAN 2015-2018 Editie 2017 BEKNOPTE SAMENVATTING Inleiding De bewegingen van de Krajicek Foundation We leven in een dynamische tijd. De maatschappij waarvan de Krajicek Foundation en haar

Nadere informatie

Projectplan Stichting Present Maassluis

Projectplan Stichting Present Maassluis Projectplan 2015-2017 Stichting Present Maassluis Inhoudsopgave Blz. Missie Stichting Present Maassluis 2 Visie Stichting Present Maassluis 2 Interne organisatie 3 Operationeel team 3 Groepen 4 Maatschappelijke

Nadere informatie

Jaarplan 2017 Verduurzamen door lokale verankering

Jaarplan 2017 Verduurzamen door lokale verankering Jaarplan 2017 Verduurzamen door lokale verankering Inleiding Present Harderwijk heeft als doel een brug te slaan tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Wij

Nadere informatie

Verslaglegging bestuur

Verslaglegging bestuur Verslaglegging bestuur Als bestuur van het Stichting Present Putten (Present Putten) kijken we met een tevreden blik terug op het jaar 2014. Present Putten heeft veel betekenisvolle projecten mogelijk

Nadere informatie

Van betekenis...in Zeewolde

Van betekenis...in Zeewolde Van betekenis......in Zeewolde Postbus161 161 Postbus 3890AD ADZeewolde Zeewolde 3890 0626 2601 0180 8007 07 06 KvK-nummer54810043 54810043 KvK-nummer: Regiobank 85.00.30.528 IBAN: NL54 RBRB 0850 0305

Nadere informatie

Jaarplan 2016 Stichting Present Assen

Jaarplan 2016 Stichting Present Assen Jaarplan 2016 Stichting Present Assen Als je hulp van een ander accepteert Betekent dat niet dat je hebt gefaald. Het betekent dat je er niet alleen voor staat. 1 Inhoud 1. Stichting Present Assen...3

Nadere informatie

Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017

Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017 Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017 Het is belangrijk dat kinderen al jong kennis maken met bedrijven en beroepen. Roefelen maakt dat mogelijk. De in 2011 opgerichte

Nadere informatie

Stichting Present Woerden

Stichting Present Woerden Stichting Present Woerden Strategisch Meerjaren Beleidsplan 2015 2017 Present Woerden slaat een brug tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen kunnen worden Inhoud 1. Voorwoord

Nadere informatie

In een dag verlichten wat al maandenlang donker is

In een dag verlichten wat al maandenlang donker is In een dag verlichten wat al maandenlang donker is stichting enschede Informatie voor bedrijven Een praktische én leuke manier van maatschappelijk verantwoord ondernemen Bedrijven willen meer dan winst

Nadere informatie

Jaarplan 2019 Stichting Present Assen

Jaarplan 2019 Stichting Present Assen Jaarplan 2019 Stichting Present Assen Voor wie helpen wil! 1 Inhoud 1. Stichting Present Assen... 3 2. Doelstelling 2019.... 3 2.1. Praktische- en Sociale Projecten..... 3 2.2. Activiteiten t.b.v. Asielzoekers/AZC........

Nadere informatie

Stichting Vrienden van PARK VOSSENBERG

Stichting Vrienden van PARK VOSSENBERG Beleidsnotitie 2018-2022 Stichting Vrienden van PARK VOSSENBERG Opgesteld door het bestuur van Stichting Vrienden van Park Vossenberg Kaatsheuvel, 29 maart 2018 Inleiding Stichting Maasduinen vervult een

Nadere informatie

Stichting Present de Bevelanden

Stichting Present de Bevelanden Jaarplan 2017 Stichting Present de Bevelanden MISSIE Stichting Present de Bevelanden wil de makelaar zijn die groepen mensen die best eens een keer wat voor een ander willen doen, verbindt aan hen die

Nadere informatie

Als problemen zich opstapelen kun jij van betekenis zijn. Wij zijn Present. Jij ook?

Als problemen zich opstapelen kun jij van betekenis zijn. Wij zijn Present. Jij ook? Als problemen zich opstapelen kun jij van betekenis zijn. Wij zijn Present. Jij ook? Achter elke voordeur gaat weleens iets mis Hulpverleners kunnen niet alles alleen oplossen. Achter elke voordeur gaat

Nadere informatie

Stichting Present Rotterdam

Stichting Present Rotterdam Stichting Present Rotterdam Sociaal Jaarverslag 2011 Present Rotterdam slaat een brug tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen worden W www.stichtingpresent-rotterdam.nl E

Nadere informatie

Stichting Present slaat een brug tussen mensen die willen geven en mensen die de hulp goed kunnen gebruiken.

Stichting Present slaat een brug tussen mensen die willen geven en mensen die de hulp goed kunnen gebruiken. Jaarverslag 2017 Stichting Present slaat een brug tussen mensen die willen geven en mensen die de hulp goed kunnen gebruiken. Stichting Present heeft een succesvolle werkwijze ontwikkeld die inhoudt dat

Nadere informatie

NETWERK NIEUW ROTTERDAM

NETWERK NIEUW ROTTERDAM NETWERK NIEUW ROTTERDAM JAARVERSLAG 2017 HULP EN NETWERK BIEDEN AAN EENZAME EN KW ETSBARE ROTTERDAMMERS 1 OPRICHTERS NETWERK NIEUW ROTTERDAM: PAULINE BUDDING EN HENRIEKE VAN TOOR 2 INHOUD Voorwoord...

Nadere informatie

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op.

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk 2017-2022 Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. 1 We zijn een open christelijke gemeente die al meer dan 125 jaar een eigen plek heeft in de Nijkerkse samenleving. Als

Nadere informatie

Uitwerking meerjarenplan Stichting Present Harderwijk

Uitwerking meerjarenplan Stichting Present Harderwijk Uitwerking meerjarenplan Stichting Present Harderwijk 1. Inleiding Stichting Present Harderwijk is onderdeel van een landelijke netwerk (Stichting Present Nederland) dat inmiddels ongeveer 80 lokale stichtingen

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Plek Empathie Rust Ruimte Ontmoeting Niets hoeft

Plek Empathie Rust Ruimte Ontmoeting Niets hoeft Plek Empathie Rust Ruimte Ontmoeting Niets hoeft Missie en visie In ons dorp Voorthuizen, waar we inlevend omgaan met mensen, nemen we onze plek in. We zijn graag een plek van rust, waar we aan iedereen

Nadere informatie

Wij slaan graag een brug tussen mensen die willen helpen en zij die dat nodig zijn Jaarverslag Stichting Present Zuid-Oost Groningen 2016

Wij slaan graag een brug tussen mensen die willen helpen en zij die dat nodig zijn Jaarverslag Stichting Present Zuid-Oost Groningen 2016 Wij slaan graag een brug tussen mensen die willen helpen en zij die dat nodig zijn Jaarverslag Stichting Present Zuid-Oost Groningen 2016 Stichting Present Zuid-Oost Groningen Postbus 12 9665 ZG Oude Pekela

Nadere informatie

Uit vrije wil. Actieplan vrijwilligerswerk

Uit vrije wil. Actieplan vrijwilligerswerk Uit vrije wil Actieplan vrijwilligerswerk ChristenUnie Algemene Politieke Beschouwingen 2008 Inleiding Onbetaalde arbeid en vrijwilligerswerk zijn de smeerolie van de samenleving. Ze verdienen erkenning

Nadere informatie

Aanvraag van onder de grens naar boven de grens

Aanvraag van onder de grens naar boven de grens Aanvraag van onder de grens naar boven de grens Een participatieproject voor de wijk met de hoogste armoedecijfers van Nederland Cursus mantelzorg vrouwen Tweebosbuurt april 2017 (kwaliteitenspel) Inleiding

Nadere informatie

Moniek Kars - Algemeen Coördinator December Postbus 8095 Stationsweg AB Ede 6711 PN Ede Telefoon:

Moniek Kars - Algemeen Coördinator December Postbus 8095 Stationsweg AB Ede 6711 PN Ede Telefoon: Moniek Kars - Algemeen Coördinator December 2017 Postadres: Bezoekadres: Postbus 8095 Stationsweg 109 6710 AB Ede 6711 PN Ede Telefoon: 06-45450377 E-mail: info@presentede.nl Website: www.presentede.nl

Nadere informatie

Strategie Ronald McDonald Kinderfonds 2015 2019

Strategie Ronald McDonald Kinderfonds 2015 2019 Strategie Ronald McDonald Kinderfonds 2015 2019 TOGETHERNESS Focus, optimaliseren en excelleren Een ziek kind kan niet zonder zijn ouders Een onwerkelijke wereld, vol slangetjes, veelbetekenende piepjes

Nadere informatie

Strategienota Ruimte, Relatie & Rekenschap

Strategienota Ruimte, Relatie & Rekenschap Strategienota 2019-2022 Ruimte, Relatie & Rekenschap 2 Strategienota Landstede Groep 2019-2022 Inhoudsopgave Inleiding 4 Hoofdstuk 1 Missie & waarden 6 1.1 Missie 6 1.2 Waarden 6 We willen ontwikkelen

Nadere informatie

Stichting Present Haarlem. PRESENT HAARLEM 2018

Stichting Present Haarlem.   PRESENT HAARLEM 2018 Stichting Present Haarlem info@presenthaarlem.nl www.presenthaarlem.nl PRESENT HAARLEM 2018 VOORWOORD In 2015 heeft stichting Present Haarlem een succesvolle herstart gemaakt. Een groep enthousiaste mensen

Nadere informatie

Moniek Kars - Algemeen Coördinator september Postbus 8095 Stationsweg AB Ede 6711 PN Ede Telefoon:

Moniek Kars - Algemeen Coördinator september Postbus 8095 Stationsweg AB Ede 6711 PN Ede Telefoon: Moniek Kars - Algemeen Coördinator september 2018 Postadres: Bezoekadres: Postbus 8095 Stationsweg 109 6710 AB Ede 6711 PN Ede Telefoon: 06-45450377 E-mail: info@presentede.nl Website: www.presentede.nl

Nadere informatie

Wij slaan graag een brug tussen mensen die willen helpen en zij die dat nodig zijn Jaarverslag Stichting Present Zuidoost Groningen 2017

Wij slaan graag een brug tussen mensen die willen helpen en zij die dat nodig zijn Jaarverslag Stichting Present Zuidoost Groningen 2017 Wij slaan graag een brug tussen mensen die willen helpen en zij die dat nodig zijn Jaarverslag Stichting Present Zuidoost Groningen 2017 Stichting Present Zuidoost Groningen Postbus 12 9665 ZG Oude Pekela

Nadere informatie

Jaarrapportage 2011. Deze presentatie is een rapportage van de. en is bedoeld als verantwoording voor de activiteiten die zijn ontplooid.

Jaarrapportage 2011. Deze presentatie is een rapportage van de. en is bedoeld als verantwoording voor de activiteiten die zijn ontplooid. Jaarrapportage 2011 Deze presentatie is een rapportage van de activiteiten van Stichting Present Gouda in 2011 en is bedoeld als verantwoording voor de activiteiten die zijn ontplooid. Samenvatting 2011

Nadere informatie

Onderzoek Maatschappelijke Stage

Onderzoek Maatschappelijke Stage Onderzoek Maatschappelijke Stage Onderzoek in opdracht van Welzijn Barneveld Uitgevoerd door Rianne Stuij en Rianne Heijkoop Studenten Christelijke Hogeschool Ede December 2015 mei 2016 Inhoud Aanleiding...

Nadere informatie

Moniek Kars - Algemeen Coördinator December 2015

Moniek Kars - Algemeen Coördinator December 2015 Jaarplan 2016 Moniek Kars - Algemeen Coördinator December 2015 Postadres: Bezoekadres: Postbus 8095 Stationsweg 109 6710 AB Ede 6711 PN Ede Telefoon: 06-45450377 E-mail: info@presentwageningen.nl Website:

Nadere informatie

JAARPLAN 2013 O n d e rt i t e l O n m i sb a a r, ma a r o n b et a a lb a a r?!

JAARPLAN 2013 O n d e rt i t e l O n m i sb a a r, ma a r o n b et a a lb a a r?! Jaarplan 2013 JAARPLAN 2013 Ondertitel Onmisbaar, maar onbetaalbaar?! ///////////////////////////////// CITAAT AUTEUR Inhoud 1 VOORWOORD 2 2 FORMULE STICHTING PRESENT 3 2.1 MISSIE 3 2.2 DE IMPACT VAN

Nadere informatie

Meerjarenbeleidplan

Meerjarenbeleidplan Meerjarenbeleidplan 2014-2017 Samen leven : samen Leven IHS Inloophuis Schothorst Voorwoord. Dit meerjarenbeleidplan is opgesteld door een totaal vernieuwd bestuur, dat sinds februari 2013 verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting The Dutch Tulip

Beleidsplan Stichting The Dutch Tulip Beleidsplan Stichting The Dutch Tulip 2018-2019 Stichting The Dutch Tulip Kanaalweg 33 2903 LR Capelle a/d IJssel www.thedutchtulip.nl Inschrijvingsnummer KvK: 6609346 Inhoudsopgave Voorwoord 3 De organisatie

Nadere informatie

Maak het verschil. Jaarverslag Talentcoach 2015 kort & bondig.

Maak het verschil. Jaarverslag Talentcoach 2015 kort & bondig. Maak het verschil Jaarverslag Talentcoach 2015 kort & bondig www.talentcoach.nl Het succes van Talentcoach Talentcoach gelooft dat iedereen in onze samenleving succesvol kan zijn. Pas als je je bewust

Nadere informatie

WIJ ZIJN ACTIUM EN DIT IS ONZE KOERS STRATEGISCHE KOERS

WIJ ZIJN ACTIUM EN DIT IS ONZE KOERS STRATEGISCHE KOERS WIJ ZIJN ACTIUM EN DIT IS ONZE KOERS STRATEGISCHE KOERS 2018-2021 Dit is onze strategische koers, dé leidraad bij ons denken en ons doen. Het is ons kompas, dat richting geeft aan de keuzes die we maken

Nadere informatie

Samenvatting. 2012 is opnieuw een jaar van uitbouwen van Stichting Present Gouda geweest met beperkte financiële middelen.

Samenvatting. 2012 is opnieuw een jaar van uitbouwen van Stichting Present Gouda geweest met beperkte financiële middelen. Jaarrapportage 2012 Deze presentatie is een rapportage van de activiteiten van Stichting Present Gouda in 2012 en is bedoeld als verantwoording voor de activiteiten die zijn ontplooid. Samenvatting 2012

Nadere informatie

Moniek Kars - Algemeen Coördinator December 2014

Moniek Kars - Algemeen Coördinator December 2014 Moniek Kars - Algemeen Coördinator December 2014 Postadres: Bezoekadres: Postbus 8095 Stationsweg 109 6710 AB Ede 6711 PN Ede Telefoon: 06-45450377 E-mail: info@presentwageningen.nl Website: www.presentwageningen.nl

Nadere informatie

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein Laaggeletterden hebben vaker te maken met armoede, Schuldhulp en gezondheidsproblemen. Gemeenten, wijkteams en consulenten Werk en Inkomen zijn zich hier

Nadere informatie

Gelijke kansen door extra onderwijs

Gelijke kansen door extra onderwijs Gelijke kansen door extra onderwijs Wat komt er kijken bij het opzetten van extra onderwijs? Dit document is bedoeld ter ondersteuning van mensen, organisaties of gemeenten die enthousiast zijn over het

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk

Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk 2018-2020 Rijswijk, juni 2018 Rochelle Heerema, kwartiermaker Situatie Ondanks allerlei inspanningen van overheid en maatschappelijke organisaties groeit

Nadere informatie

Inspiratiebijeenkomst Present & Bedrijven Presentdagen 19 januari 2019 Harry van Wieren

Inspiratiebijeenkomst Present & Bedrijven Presentdagen 19 januari 2019 Harry van Wieren Inspiratiebijeenkomst Present & Bedrijven Presentdagen 19 januari 2019 Harry van Wieren Programma 60 minuten Inhoud 1. Present & Bedrijven: waar staan we? 2. Speeddate 3. Aandachtspunten 4. Eigen en andermans

Nadere informatie

Moniek Kars - Algemeen Coördinator December 2014. Postbus 8095 Stationsweg 109 6710 AB Ede 6711 PN Ede Telefoon: 06-45450377 info@presentede.

Moniek Kars - Algemeen Coördinator December 2014. Postbus 8095 Stationsweg 109 6710 AB Ede 6711 PN Ede Telefoon: 06-45450377 info@presentede. Moniek Kars - Algemeen Coördinator December 2014 Postadres: Bezoekadres: Postbus 8095 Stationsweg 109 6710 AB Ede 6711 PN Ede Telefoon: 06-45450377 E-mail: info@presentede.nl Website: www.presentede.nl

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2017 STICHTING PRESENT OLDENZAAL

JAARVERSLAG 2017 STICHTING PRESENT OLDENZAAL JAARVERSLAG 2017 STICHTING PRESENT OLDENZAAL Een brug slaan tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen kunnen worden Nijverheidsstraat 97 7575 BH Oldenzaal Tel: 06 52 86 25

Nadere informatie

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Onderwerp: Inhoudelijk verslag betreffende project migranten vrouwen emancipatie st.kizilpar 2018 (kenmerk ) ( ABBA/VL/7979)

Onderwerp: Inhoudelijk verslag betreffende project migranten vrouwen emancipatie st.kizilpar 2018 (kenmerk ) ( ABBA/VL/7979) Onderwerp: Inhoudelijk verslag betreffende project migranten vrouwen emancipatie st.kizilpar 2018 (kenmerk ) ( ABBA/VL/7979) 30-12-2018 Den Haag Het st.kizilpar heeft in samenwerking met St.dialooghuis

Nadere informatie

313 projecten. 13 kerken. 73 projecten. 14 projecten

313 projecten. 13 kerken. 73 projecten. 14 projecten stichting utrecht Present Utrecht in 2016 2.057 vrijwilligers SAMEN 6.752 uur 147 sociaal een gezellige ontmoeting voor heel veel Utrechters! 313 MEER DAN 325 Utrechters kregen een fijner thuis én een

Nadere informatie

Trendanalyse Sociaal Domein. 4 juli 2018

Trendanalyse Sociaal Domein. 4 juli 2018 Trendanalyse Sociaal Domein 4 juli 2018 Even voorstellen Team Sociaal Domein & Cultuur Marleen Tielen Elsa van Kempen Martijn de Koning Esther Boonstra Sanne Koopmans Susan Nieuwlaat 30 augustus 2018 2

Nadere informatie

Stichting Present Haarlem. Strategisch Plan PRESENT HAARLEM

Stichting Present Haarlem.   Strategisch Plan PRESENT HAARLEM Stichting Present Haarlem info@presenthaarlem.nl www.presenthaarlem.nl Strategisch Plan PRESENT HAARLEM 2018-2020 Inhoudsopgave VOORWOORD... 3 1. DOELSTELLINGEN 2018-2020... 4 1.1 AANBOD VAN VRIJWILLIGERS...

Nadere informatie

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T Gemeente & adviesraad: 1 + 1 = 3? Waar wordt samengewerkt ontstaan successen, maar helaas ook wel eens teleurstellingen. Bij de samenwerking tussen gemeente en adviesraad is dat niet anders, zo is mijn

Nadere informatie

Visiedocument en Activiteitenplan 2013

Visiedocument en Activiteitenplan 2013 Visiedocument en Activiteitenplan 2013 1. Inleiding In Leusden is in september 2006 gestart met het project Maatschappelijk Betrokken Ondernemen. De Gemeente Leusden, het bedrijfsleven en de maatschappelijke

Nadere informatie

SOC bijeenkomst, 26 november 2014

SOC bijeenkomst, 26 november 2014 1 Stijlvol Ouder Jeannette Dijkman Anders kijken naar ouder worden Onderzoek, marketing, communicatie, seniorenmakelaar Inhoud: Algemene trends en toekomstperspectief Demografische ontwikkelingen De nieuwe

Nadere informatie

Jaarplan

Jaarplan Jaarplan 2017 www.kaalonederland.org Kaalo Nederland is een actieve organisatie van een aantal Nederlandse Somaliërs en initiator van verschillende wederopbouwprojecten. Kaalo Nederland heeft dankzij diverse

Nadere informatie

Strategisch Visie Stichting voor Christelijk Praktijkonderwijs voor Hardenberg & omgeving 2015-2018

Strategisch Visie Stichting voor Christelijk Praktijkonderwijs voor Hardenberg & omgeving 2015-2018 Strategisch Visie Stichting voor Christelijk Praktijkonderwijs voor Hardenberg & omgeving 2015-2018 Ontwikkeling van Talent door ontwikkeling van eigen Kracht Hardenberg, 27 januari 2015 1 Inleiding Nadat

Nadere informatie

Participatie. Toekomstcoach. Sterk in de transitie van school naar werk

Participatie. Toekomstcoach. Sterk in de transitie van school naar werk Participatie Toekomstcoach Sterk in de transitie van school naar werk Grip op de toekomst krijgen meedoen mogelijk maken Voor de meeste jongeren is de transitie van school naar werk een ingrijpende gebeurtenis.

Nadere informatie

Inhoud: Over de Stichting. Activiteiten en projecten. - Uitgangspunt - Doel - Doelgroep - Financiën - Publiciteit

Inhoud: Over de Stichting. Activiteiten en projecten. - Uitgangspunt - Doel - Doelgroep - Financiën - Publiciteit Beleidsplan 2016-2017 Inhoud: Over de Stichting - Uitgangspunt - Doel - Doelgroep - Financiën - Publiciteit Activiteiten en projecten PROJECT 1 PROJECT 2 PROJECT 3 PROJECT 4 Musicals Jongerenkoor Meditatieve

Nadere informatie

Jaarplan 2015 Kameroen/Nederland

Jaarplan 2015 Kameroen/Nederland Jaarplan 2015 Kameroen/Nederland LiveBuild Jaarplan 2015 Kameroen / Nederland Inleiding Komend jaar vieren we het lustrum van zowel de 24uurLiveBuild als de Afsluitrace. Onze jonge organisatie bestaat

Nadere informatie

17 OKTOBER 2019 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2019 YOUCA.BE

17 OKTOBER 2019 YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2019 YOUCA.BE YOUCA ACTION DAY MAAK VAN JE LEERLINGEN ACTIEVE WERELDBURGERS SCHOOLBROCHURE 2019 YOUCA.BE VU: Victor Van Driessche, YOUCA vzw, Mundo-J, Nijverheidsstraat 10, 1000 Brussel. 17 OKTOBER 2019 VRT + 15.000

Nadere informatie

Meerjarenplan. PEP Den Haag Versie: d.d

Meerjarenplan. PEP Den Haag Versie: d.d Meerjarenplan 2018 2020 PEP Den Haag Versie: d.d. 21-9-2017 Inleiding De wereld is altijd in beweging en de toekomst laat zich niet voorspellen, dus waarop baseer je een meerjarenplan? Verschillende ontwikkelingen

Nadere informatie

Stichting Present Rotterdam

Stichting Present Rotterdam Stichting Present Rotterdam Sociaal Jaarverslag 2013 Present Rotterdam slaat een brug tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen worden W www.stichtingpresent-rotterdam.nl E

Nadere informatie

Willen is wet. Wat er ook verandert, het karakter blijft.

Willen is wet. Wat er ook verandert, het karakter blijft. Zuid wil vooruit Willen is wet Willen is wet in Rotterdam. Generaties nieuwkomers hebben een wereldstad in elkaar geheid die niet stuk te krijgen is. Kranige mannen en vrouwen van heinde en verre staken

Nadere informatie

Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt Projectvoorstellen die niet worden opgenomen

Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt Projectvoorstellen die niet worden opgenomen Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt Projectvoorstellen die niet worden opgenomen Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt In deze bijlage vindt u de voorstellen die niet

Nadere informatie

Dichter bij elkaar. Strategie 2015-2019

Dichter bij elkaar. Strategie 2015-2019 Dichter bij elkaar Strategie 2015-2019 De zorg verandert. Vrijwilligers veranderen. De wensen van families veranderen. De maatschappij verandert. Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam wil klaar zijn voor

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEIDSPLAN

STRATEGISCH BELEIDSPLAN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2019-2020 ontmoeting.org Inhoud 1 Introductie... 2 2 Strategie 2019-2020... 4 2.1 Proces... 4 2.2 SWOT... 4 2.3 Strategische speerpunten... 5 2.4 Strategische doelen voor primair

Nadere informatie

Den Haag, April Strategisch Beleidsplan Stichting Vilcabamba

Den Haag, April Strategisch Beleidsplan Stichting Vilcabamba Den Haag, April 2013 Strategisch Beleidsplan Stichting Vilcabamba 2013 2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Voorwoord... 3 1. Missie en visie Stichting Vilcabamba... 4 1.1 Inleiding... 4 1.2 Missie en

Nadere informatie

Grip op Ondernemerschap

Grip op Ondernemerschap Grip op Ondernemerschap Workshopreeks over 1. De juiste focus 2. Scherper positioneren 3. Acquireren met resultaat 4. Effectief communiceren 5. Beter Klantbeheer 6. De creatieve organisatie Je kunt de

Nadere informatie

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden

Een vitale economie. Economie, werk, inkomen en schulden Een vitale economie Economie, werk, inkomen en schulden 5 Een vitale economie We leven in één van de rijkste landen ter wereld met een zeer sterke economie. Dat is iets om dankbaar voor te zijn, maar niet

Nadere informatie

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Jaarverslag 2017 Sociaal makelaar De vraag is leidend Effecten Organiserend vermogen Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Samenwerking Burgerinitiatief Integratie

Nadere informatie

Monitor sociaal domein 2017 Jong en gevlucht

Monitor sociaal domein 2017 Jong en gevlucht Monitor sociaal domein 2017 Jong en gevlucht Dit artikel is gebaseerd op informatie verkregen uit interviews met medewerkers van Divers, NeXus-Care, het Koning Willem I College en de gemeente. Het artikel

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Vragenlijst voor de consultatieronde van de Utrechtse Stadssynode

Vragenlijst voor de consultatieronde van de Utrechtse Stadssynode Vragenlijst voor de consultatieronde van de Utrechtse Stadssynode www.stadssynode030.nl Wie ben je? Ik beschouw mijzelf als actief katholiek. niet actief katholiek. behorend bij een andere christelijke

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2017-2018 NETWERK NIEUW ROTTERDAM 1 INLEIDING Dit beleidsplan is op 23-11-2017 vastgesteld door het bestuur van stichting Netwerk Nieuw Rotterdam. 1.1 Bestuursleden Voorzitter: Piet Boekhoud

Nadere informatie

Onderzoek naar de nieuwe vrijwilliger in de sport in Ommen en Hardenberg. Rapportage 31 mei 2017

Onderzoek naar de nieuwe vrijwilliger in de sport in Ommen en Hardenberg. Rapportage 31 mei 2017 Onderzoek naar de nieuwe vrijwilliger in de sport in Ommen en Hardenberg Rapportage 31 mei 2017 Waarom dit onderzoek? Vrijwilligers onmisbaar in de sport Onderwerp staat sinds jaar en dag op de agenda

Nadere informatie

Jaarplan schooljaar

Jaarplan schooljaar Jaarplan schooljaar 2013-2014 Arnhem, september 2013 Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2013-2014. Dit jaarplan bevat de uitgangspunten en doelen die centraal staan bij de invulling van het betreffende

Nadere informatie

In een grootschalig onderzoek naar Social Media zijn veel interessante feiten naar buiten gekomen die aantonen hoe groot het potentieel van Social

In een grootschalig onderzoek naar Social Media zijn veel interessante feiten naar buiten gekomen die aantonen hoe groot het potentieel van Social In een grootschalig onderzoek naar Social Media zijn veel interessante feiten naar buiten gekomen die aantonen hoe groot het potentieel van Social Media voor bedrijven is, waarom dit zo is én welke kansen

Nadere informatie

redenen om voor Sociaal Werkers te kiezen.

redenen om voor Sociaal Werkers te kiezen. 10 redenen om voor te kiezen. ociaal Werkers hebben een uiterst belangrijke rol in de participatiesamenleving. De effecten van het werk van deze professionals zijn niet voor iedereen even zichtbaar. Wel

Nadere informatie

Stichting Present Walcheren. Jaarplan 2013

Stichting Present Walcheren. Jaarplan 2013 walcheren Stichting Present Walcheren Jaarplan 2013 2012-12-10 Inhoudsopgave Stichting Present Walcheren... 1 Jaarplan 2013... 1 1. Inleiding... 2 2. Algemene beschrijving Present... 2 3. Beschrijving

Nadere informatie

Omarm diversiteit en Help vluchtelingen wereldwijd!

Omarm diversiteit en Help vluchtelingen wereldwijd! Omarm diversiteit en Help vluchtelingen wereldwijd! Actualiteit en urgentie Het aantal mensen dat wereldwijd op de vlucht is, neemt nog steeds niet af. De situaties waaronder vluchtelingen en ontheemden

Nadere informatie

Beleidsplan. Protestantse Gemeente Elburg - Ichthuskerk

Beleidsplan. Protestantse Gemeente Elburg - Ichthuskerk Beleidsplan Protestantse Gemeente Elburg - Ichthuskerk 2017-2021 Versie t.b.v. gemeenteberaad 11 juni 2017 Dit document beschrijft het beleid van de Ichthuskerk voor de komende 4 jaren. Het is een kort

Nadere informatie

Netwerkplan Jongeren zetten zich in voor de Edese samenleving door hulp en netwerk te bieden aan hun kwetsbare stadsgenoten.

Netwerkplan Jongeren zetten zich in voor de Edese samenleving door hulp en netwerk te bieden aan hun kwetsbare stadsgenoten. Netwerkplan 2019 Jongeren zetten zich in voor de Edese samenleving door hulp en netwerk te bieden aan hun kwetsbare stadsgenoten. Inhoud 1. Algemene doelstellingen 3 Inleiding 3 Pijlers 3 Gegevens 5 2.

Nadere informatie

Rabobank. Een bank met ideeën.

Rabobank. Een bank met ideeën. Samen bankieren. Rabobank. Een bank met ideeën. Identiteitsbewijs Rabobank Centraal Twente Ideologie 5 Visie 9 Missie 21 Merkbelofte 25 Unieke kracht 29 Kernwaarden 33 Ambities 39 Ideologie 5 Waar geloven

Nadere informatie

Veranderingen in het sociale domein en de rol van kerken Samenvatting

Veranderingen in het sociale domein en de rol van kerken Samenvatting Veranderingen in het sociale domein en de rol van kerken Samenvatting We bevinden ons midden in een grote verandering van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving. Waar voorheen de overheid op het

Nadere informatie