NIEUWJAARSTOESPRAAK CDK ANDRIES HEIDEMA 7 januari 2019

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUWJAARSTOESPRAAK CDK ANDRIES HEIDEMA 7 januari 2019"

Transcriptie

1 NIEUWJAARSTOESPRAAK CDK ANDRIES HEIDEMA 7 januari 2019 Beste mensen, Heel hartelijk welkom allemaal. Fijn dat u er bent. Welkom inwoners van Overijssel, en natuurlijk ook een heel hartelijk welkom voor iedereen van buiten Overijssel. Op de uitnodiging en net achter mij op de schermen ziet u een prachtig landschap met schaatsende mensen over het ijs. Met voldoende water in de rivieren. Maar afgelopen zomer nog hebben we ervaren dat voldoende water niet vanzelfsprekend is. We hebben te maken gehad met extreem droog weer, met als gevolg risico's voor de natuur, scheepvaart, zwemwater en landbouw. Iets waar we niet optimaal op voorbereid waren. Met onze partners, in de eerste plaats waterschappen, zijn we in goed overleg om te leren van die ervaringen, zodat we nog beter voorbereid zijn op een volgende extreem zonnige periode. Want zonnig was het in 2018! Vooral op het gebied van samenwerking, niet alleen binnen Overijssel, ook daarbuiten. Niet alleen met andere overheden, ook met inwoners, ondernemers en bedrijven. Ik zei niet voor niets in mijn welkom zojuist: welkom iedereen, van binnen en buiten Overijssel. Want vanuit Overijssel denken we over grenzen heen, willen we afstanden verkleinen, bereikbaar en toegankelijk zijn voor iedereen. In 2018 hebben we veel bereikt daarmee. Letterlijk in de grensoverschrijdende samenwerking met Duitsland. We hebben het afgelopen jaar samen met andere grensprovincies, buurregio s en gemeenten hard gewerkt aan de samenwerking met onze partners aan de andere kant van de grens in Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. En heel concreet in de directe grensregio met het Münsterland. 14 december is hiervoor in Warendorf de samenwerkingsagenda door alle negen partners ondertekend. Goed voor de arbeidsmarkt, onderwijs, bereikbaarheid en onze regionale economie! Ergens anders over de grens, in Italië, hebben we afgelopen zomer gezien wat er kan gebeuren als het onderhoud van civieltechnische constructies verwaarloosd wordt. In Nederland is het risico op zo n gebeurtenis gelukkig heel klein. En vanuit Overijssel zijn we als een van de weinige overheden in Nederland gecertificeerd in Asset Management : wij doen er alles aan om onze wegen, vaarwegen, bruggen en sluizen in veilige staat te houden. Want ja, ook een goede infrastructuur zorgt ervoor dat we ons steeds beter en vrijer over grenzen heen bewegen. Onze N35 staat wat dat betreft volop in de belangstelling. In 2018 zijn veel autowegen vernieuwd en opengesteld, zoals de N18 en N34. En ook het elektrische vervoer reikt steeds verder: we hebben een aanbesteding uitgevoerd van meer dan tweeduizend laadpalen voor elektrische auto s voor 43 gemeenten in Overijssel en Gelderland. In het najaar zijn hiervoor de eerste laadpalen geplaatst! En in 2018 is de intercity tussen Enschede en Zwolle gaan rijden, waardoor deze steden nu een kwartier dichter bij elkaar liggen! Een letterlijke toenadering tussen west-overijssel en Twente!

2 Overijssel is ook in trek als alternatief voor de Randstad. Steeds meer mensen gaan de grens over van de Randstad naar Overijssel, de provincie waar je op een uurtje van Amsterdam, 7 uur van New York, kunt wonen in een groene omgeving, met ook nog de aantrekkelijkheid van prachtige steden. Er komen daardoor meer woningen bij. Maar wij laten ons hier niet gek maken door de roep om alleen maar te bouwen. Nee, in Overijssel gaan we voor kwaliteit, samen met partners zorgen we dat de juiste woning op de juiste plek wordt gebouwd. Ook hierin trekken we samen op met vele partners, met gemeenten, Gelderland en het Rijk. En daarbij gaan we niet voorbij aan duurzame maatregelen, en zorgen we dat we bij veel nieuwbouw inspelen op klimaatverandering. Neem bijvoorbeeld de Weezenlanden hier direct naast het provinciehuis: hier zijn prachtige energiezuinige koop-en huurwoningen gerealiseerd, duurzaam en opgewassen tegen extreem weer, midden in de stad. En over de grens naar het zuiden is op het gebied van cultuur in goede harmonie met de provincie Gelderland de stap gezet om het Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest samen te brengen in één symfonische voorziening. Ook bedrijven gaan de grens over om zich te vestigen in Overijssel. Zoals bijvoorbeeld Lithium Werks, een mooie erkenning voor zowel de kennispositie van Universiteit Twente als het vestigingsklimaat van onze provincie. Met de onderzoeks- en ontwikkellocatie voor energieopslag in batterijen zetten we ook stappen voor onze energieopgave; én creëren we in de regio Twente op termijn veel banen. En over de Regio Twente gesproken: we zijn trots op de regiodeal Twente die door het Rijk is toegekend! Maar ook met de andere regiodeals gaan we verder, zoals de Regio Zwolle en Cleantech Regio. Want u en ik weten: Kansen in Overijssel zijn er volop! En natuurlijk vergeet ik niet onze prachtige natuur te noemen. We werken samen aan de uitdagende opgave om alle Natura2000 gebieden te versterken. Hier is de directe omgeving nadrukkelijk bij betrokken. Ook is er veel enthousiasme in het vergroenen de diverse schoolpleinen in Overijssel. Naar verwachting vergroenen er alleen al in 2019 zo n 100 schoolpleinen! En ja, ook de natuur gaat over grenzen. Zo is in 2018 ook de wolf weer gesignaleerd! Vanuit de natuur gezien een succes, maar het is ook wennen. Gaat hij zich in 2019 definitief in Overijssel vestigen? Is zo'n wolf niet gevaarlijk? Dat klinkt natuurlijk spannend. Maar eigenlijk staan we voor veel spannender opgaven. Er komen namelijk grote opgaven op ons af: we moeten onze energie anders gaan opwekken en gebruiken in de toekomst, werken aan een circulaire economie en kunnen inspelen op de gevolgen van klimaatverandering. Mooi dat twee van onze bestuurders een belangrijke rol vervullen aan tafel voor het klimaatakkoord.

3 En al deze veranderingen vragen veel van ons. Van ons gedrag als inwoners, van bedrijven en ook van ons werk bij de provincie. Het is in feite een grote verbouwing van ons land, waar we allemaal mee te maken krijgen. En dat geldt niet alleen voor de verduurzaming van onze samenleving. Ook in het kader van meedoen, ervoor zorgen dat iedereen zich thuis voelt in Overijssel, hebben we werk te verzetten. In het halfjaar dat ik nu het prachtige ambt van Commissaris van de Koning mag bekleden heb ik heel wat kilometers gemaakt, ben ik heel wat grenzen van gemeenten overgegaan, en heb ik vele mensen gesproken, ook in mijn kennismaking met de vele inwoners van Overijssel. En ik zie daarin steeds een gemeenschappelijke deler: ik zie enorm veel gedrevenheid bij inwoners om mee te doen en mee te denken. De wil om samen te werken. Daar ben ik als Commissaris en als inwoner van Overijssel ontzettend trots op. Maar dit alles is niet zo eenvoudig als het lijkt. Niet iedereen kan even goed meekomen in onze maatschappij, en meedelen in de economische voorspoed. Denk bijvoorbeeld aan sommige nieuwkomers in Nederland, boeren die in de knel komen, of mensen die niets merken van onze economische vooruitgang. Ook in onderzoeken en media lezen we veel over meningsverschillen en dat samenwerken aan de toekomst van ons land nog niet zo eenvoudig is. Waar we op kleine schaal, lokaal, steeds meer het naoberschap zien ontstaan, zien we op grote schaal, zeker ook op sociale media, dat de verharding in de maatschappij toeneemt. Vaak weinig sociaal dus. Ons eigen Trendbureau Overijssel heeft eerder een heel waardevol rapport geschreven over nieuwe tegenstellingen in onze maatschappij. Nieuwe kloven die ontstaan. Of zoals hoogleraar Caspar van den Berg van de Rijksuniversiteit Groningen onlangs in het Dagblad van het Noorden stelde: we zitten in een trend van een nieuwe maatschappelijke ordening van zuilen naar bubbels. Iedereen is erop vooruitgegaan, maar de ene groep meer dan de andere. En die andere groep staat op achterstand. Dat heeft met heel veel kenmerken te maken, opleidingsniveau, reismogelijkheden, culturele verschillen, maar ook regionale kenmerken. Juist daar ligt voor ons allemaal een grote uitdaging: voor overheden, onderwijs en maatschappelijke organisaties. Voor inwoners. In het menselijke contact. Het doorprikken van de bubbels die ontstaan. Want bubbels kenmerken zich door uiteen te spatten, zijn ontoegankelijk en begrensd. Deze segmentering van onze samenleving is misschien wel de grootste wolf in onze maatschappij! Ja, ik ben ervan overtuigd dat het respectvol verbinden van mensen, zowel binnen onze samenleving als met de overheid, onze belangrijkste opgave is. Ook om al die anderen opgaven aan te kunnen.

4 Met elkaar zullen we een grote ontdekkingsreis moeten maken op zoek naar nieuwe vormen van samenwerking. Een oprechte zoektocht om alle positieve energie de ruimte te geven en niet te smoren in bureaucratie en gedateerde politieke processen. Laten we in 2019 daarom van verzuiling en bubbels naar meer organische kringen bewegen. Niet gesloten, maar meer als de kring in een klaslokaal. Een kring die openstaat voor anderen. Waar je elkaar ziet, elkaar waardeert en respecteert. Ik moest denken aan het kringgesprek op een basisschool het afgelopen jaar waar ik in het kader van de week van Respect een gastles mocht verzorgen. Een gemengde groep leerlingen, met ontzettend veel oog voor elkaar. En die heel goed weten, nu al op 12-jarige leeftijd, wat respect is; wat vrijheid betekent! Dat is hoopgevend voor de toekomst. Zeker nu we aan de start staan van de viering van 75 jaar vrijheid in Nederland. Iets waar u de komende tijd veel van zult merken in Overijssel! Zoals de Koning het in zijn jaarlijkse Kersttoespraak twee weken terug uitsprak kenmerken wij ons als: Actieve burgers die het ondanks alle verschillen samen willen bolwerken. Dat is de rode draad die door onze geschiedenis loopt. Dat is wat ons sterk maakt. Met de verkiezingen voor Provinciale Staten en Waterschappen in aantocht is het een taak van ons allemaal, van mij, maar ook van alle politici, bestuurders, ambtenaren en inwoners, om samen kleur te geven aan de provincie. Ik hoop dat de verkiezingscampagne juist ook die relevantie, de waarde van de provincie Overijssel laat zien. Want de provincie is er niet alleen voor het aantal kilometers asfalt, of het aantal zonnepanelen en woningen die zijn gebouwd, we zijn er ook om partijen te binden. Ervoor te zorgen dat inwoners onderling en politiek dichter bij elkaar komen. Samen met de waterschappen start binnenkort ook de campagne om inwoners naar de stembus te krijgen. Want laten we wel wezen. Een opkomstpercentage van 50% vind ik echt te laag! RTV Oost deed al een mooi voorproefje door te werken aan een verkiezingsprogramma van Overijssel. Met input van heel veel inwoners. We gaan daarvoor even kijken naar een filmpje: <INTERMEZZO RTV OOST> Dank voor dit prachtige verkiezingsprogramma. Ik zal het met aandacht lezen. En zoals ik eerder op RTV Oost heb aangegeven: mooi als dit ook door de politieke partijen serieus wordt genomen, als dit wordt benut in aanloop naar de verkiezingen op 20 maart. En zelfs in de coalitiebespreking. Het is namelijk van groot belang dat onze inwoners de thema s kennen waarover de provincie gaat. En het gaat ergens over, zo bleek al wel uit mijn terugblik op 2018 en het filmpje van RTV Oost. Over hoe we wonen, werken en ontspannen in onze provincie. Over de verduurzamingsslag die we samen moeten maken. Over werkgelegenheid en bereikbaarheid.

5 Het is dus ontzettend belangrijk om te stemmen op 20 maart. Het gaat over de toekomst van jouw leefomgeving. Daarom hoop ik van harte dat we niet alleen de komende maanden, in het kader van de verkiezingen, werken aan onze zichtbaarheid, zoeken naar die verbinding met de samenleving. Maar dat we dat continu gaan doen. Dat we die bubbels doorprikken en naar kringen bewegen, elkaar blijven opzoeken. Overigens kan ik u mededelen dat onze eigen provinciale kring binnenkort wordt aangesterkt met een nieuwe directeur. We zijn heel blij dat we vanaf maart Nico Versteeg, nu nog gemeentesecretaris van Lelystad, als nieuwe algemeen directeur en provinciesecretaris in ons midden hebben. Ik hoop van harte dat iedereen, jong en oud, arm en rijk, van welke komaf dan ook, zich thuis voelt of gaat voelen in Overijssel. Laten we er samen voor zorgen dat Overijssel een provincie is en blijft van grenzeloze samenwerking en verbondenheid. Daar wil ik graag met u op toosten. Daarom toch nog eenmaal bubbels! Ik wens u een heel gelukkig 2019.

Alles stroomt en niets blijft. Voor de provincie Gelderland belooft 2019 een jaar vol veranderingen te worden.

Alles stroomt en niets blijft. Voor de provincie Gelderland belooft 2019 een jaar vol veranderingen te worden. 1: Nieuwjaarstoespraak commissaris van de Koning Clemens Cornielje Arnhem, 8 januari 2019 Alles stroomt en niets blijft. Dat is een oude filosofische gedachte, waarbij vaak het beeld van de rivier wordt

Nadere informatie

Excellenties, Dames en heren,

Excellenties, Dames en heren, Alleen de uitgesproken tekst geldt. Welkomstwoord van drs. Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koningin in de provincie Overijssel, bij de opening van de relatiebijeenkomst Lente in Overijssel,

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak 2016 van CdK Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koning in Overijssel.

Nieuwjaarstoespraak 2016 van CdK Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koning in Overijssel. Nieuwjaarstoespraak 2016 van CdK Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koning in Overijssel. Dames en heren, Allereerst natuurlijk alle goeds voor het nieuwe jaar gewenst! Fijn dat u er allemaal bent

Nadere informatie

Speech jaarvergadering oud ambtenaren Europese Instellingen op 21 april 2017 in PH Zwolle -------------------------------------------------------------------------------------------- dames en heren, Hartelijk

Nadere informatie

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma PVDA GELDERLAN D PvdA Gelderland Verkiezingsprogramma 2019-2023 Verkiezingsprogramma 2019-2023 Zeker zijn Onderwijs is de sleutel tot een zinvol leven. Goed onderwijs geeft niet alleen toegang tot werk,

Nadere informatie

Hoe kunnen we de kracht van de samenleving benutten om uitdagingen op sociaal, economisch en fysiek domein het hoofd te bieden?

Hoe kunnen we de kracht van de samenleving benutten om uitdagingen op sociaal, economisch en fysiek domein het hoofd te bieden? Openingstoespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de jaarconferentie van het Kennisinstituut Stedelijke Samenleving op 24 november 2011 in het provinciehuis Overijssel. Dank u wel, meneer Kristen, voor

Nadere informatie

Toespraak ter gelegenheid van de opening van het Huis der Provincie door Zijne Majesteit de Koning op 20 september 2017

Toespraak ter gelegenheid van de opening van het Huis der Provincie door Zijne Majesteit de Koning op 20 september 2017 Toespraak ter gelegenheid van de opening van het Huis der Provincie door Zijne Majesteit de Koning op 20 september 2017 1 Majesteit, Hartelijk welkom in het vernieuwde Huis der Provincie. Het Gelderse

Nadere informatie

Samen maken we Groningen

Samen maken we Groningen Verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands - D66 Groningen 2018-2022 Samen maken we Groningen D66 krijgt het voor elkaar Samen maken we Groningen 2 Op 21 november 2018 gaan we in Groningen naar de stembus.

Nadere informatie

Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond 2011 toe! Ik vind het geweldig om jullie als provinciecollega s te ontmoeten.

Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond 2011 toe! Ik vind het geweldig om jullie als provinciecollega s te ontmoeten. Toespraak CdK Ank Bijleveld voor de interne nieuwjaarsbijeenkomst van de provincie Overijssel op maandag 3 januari 2011. Beste collega s, Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond

Nadere informatie

7) Kwaliteit van het openbaar bestuur

7) Kwaliteit van het openbaar bestuur 7) Kwaliteit van het openbaar bestuur Toelichting mutatie plandoel Samen met de bijstelling van budgetten stellen wij uw Staten voor om t.a.v. deze kerntaak een wijziging m.b.t. de plandoelen te accorderen.

Nadere informatie

Dames en heren, De musici zijn:

Dames en heren, De musici zijn: Welkomstwoord CdK Ank-Bijleveld-Schouten bij Lente in Overijssel op 23 mei 2016 Wat mooi om u hier op deze prachtige plek te mogen verwelkomen. Ieder jaar is het weer bijzonder om hier op ons kasteel bijeen

Nadere informatie

Welkom, dames en heren, in ons Overijsselse provinciehuis.

Welkom, dames en heren, in ons Overijsselse provinciehuis. Openingswoord CdK drs. Ank Bijleveld-Schouten op landelijke bijeenkomst provinciale communicatieprofessionals op donderdag 8 september 2011 in het provinciehuis in Zwolle Welkom, dames en heren, in ons

Nadere informatie

4 maart 2019 Auteur: Jeroen Kester. Onderzoek: Binding met provincie

4 maart 2019 Auteur: Jeroen Kester. Onderzoek: Binding met provincie 4 maart 2019 Auteur: Jeroen Kester Onderzoek: Binding met provincie Samenvatting Provinciale politici nauwelijks bekend bij inwoners Op 20 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Maar inwoners

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak 3 januari Geachte aanwezigen,

Nieuwjaarstoespraak 3 januari Geachte aanwezigen, Nieuwjaarstoespraak 3 januari 2012 Geachte aanwezigen, Ik wil beginnen met u van harte welkom te heten op deze derde dag van het nieuwe jaar. De eerste maal dat wij hier in het nieuwe Stadshuis deze nieuwjaarsbijeenkomst

Nadere informatie

Welkomstwoord CdK Ank-Bijleveld-Schouten bij Lente in Overijssel op 23 mei 2016

Welkomstwoord CdK Ank-Bijleveld-Schouten bij Lente in Overijssel op 23 mei 2016 Welkomstwoord CdK Ank-Bijleveld-Schouten bij Lente in Overijssel op 23 mei 2016 Dames en heren, Wat mooi om u hier op deze prachtige plek te mogen verwelkomen. Ieder jaar is het weer bijzonder om hier

Nadere informatie

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons!

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! In 2019 woont of werkt u in. De nieuwe gemeente voor de inwoners van Onderbanken, Nuth en Schinnen. Een nieuwe

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Dames en heren, [Inleiding] Ik vind het wel leuk, maar ook een beetje spannend. Maar moet

Nadere informatie

De Natuurvisie Gelderland

De Natuurvisie Gelderland De Natuurvisie Gelderland Uitnodiging netwerkbijeenkomst natuur en landschap Maandag 21 november 2016 17.00-20.00 uur, Doorwerth Netwerkbijeenkomst natuur en landschap De provincie nodigt u als partner

Nadere informatie

Meisjes en jongens, dames en heren,

Meisjes en jongens, dames en heren, Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar 2011-2012, Noorderpoort VMBO Groningen-Zuid/Zernike College, 15 september 2011 Meisjes en jongens, dames en heren, Het woord

Nadere informatie

Op weg naar een Nationale Omgevingsvisie: de opgaven. Emiel Reiding directeur NOVI. 5 juli 2017

Op weg naar een Nationale Omgevingsvisie: de opgaven. Emiel Reiding directeur NOVI. 5 juli 2017 Op weg naar een Nationale Omgevingsvisie: de opgaven Emiel Reiding directeur NOVI Aanleiding Omgevingsvisie Omgevingswet De maatschappij verandert Stapeling van wensen en claims op leefomgeving Herijken

Nadere informatie

Dames en heren, fijn dat u er allemaal bent.

Dames en heren, fijn dat u er allemaal bent. GOED SAMENSPEL: JUIST IN DEZE TIJD Alleen de uitgesproken tekst geldt. Nieuwjaarstoespraak 2014 van Commissaris van de Koning drs. Ank Bijleveld-Schouten, maandag 6 januari, 17.00u. Dames en heren, fijn

Nadere informatie

Toespraak ter gelegenheid van het symposium Kracht van Gelderland op 21 maart 2018

Toespraak ter gelegenheid van het symposium Kracht van Gelderland op 21 maart 2018 1 Toespraak ter gelegenheid van het symposium Kracht van Gelderland op 21 maart 2018 Dames en Heren, Geologische krachten hebben eeuwen geleden in Nederland huisgehouden. IJs, wind, zand en water hebben

Nadere informatie

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND WERK ALS ÉÉN OVERHEID De fysieke en sociale leefomgeving van Nederland gaan de komende decennia ingrijpend veranderen. Transities in de energievoorziening, de landbouw,

Nadere informatie

Beste Stefan, geachte leden van het Algemeen Bestuur, geachte leden van het Dagelijks Bestuur, geachte aanwezigen,

Beste Stefan, geachte leden van het Algemeen Bestuur, geachte leden van het Dagelijks Bestuur, geachte aanwezigen, Toespraak CdK drs. Ank Bijleveld-Schouten bij de eedaflegging van Stefan Kuks als watergraaf van het waterschap Vechtstromen op 20 augustus 2014. Beste Stefan, geachte leden van het Algemeen Bestuur, geachte

Nadere informatie

Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo

Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo Hoe leggen we samen de puzzel? Op 1 februari was de gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo bij Camping De Heksenlaak in Barchem. Ruim 140 belangstellenden

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

Wie bestuurt de provincie?

Wie bestuurt de provincie? Wie bestuurt de provincie? 2 Nederland heeft twaalf provincies, die allemaal hun eigen volksvertegenwoordigers en hun eigen bestuurders en ambtenaren hebben. De provincies staan tussen het Rijk en de gemeenten

Nadere informatie

Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen

Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen Geachte partijprogrammamakers voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, U werkt momenteel aan het verkiezingsprogramma van uw partij voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Toespraak van IPO-voorzitter Ank Bijleveld- Schouten op het IPO Jaarcongres 5 oktober 2016 te Nijmegen

Toespraak van IPO-voorzitter Ank Bijleveld- Schouten op het IPO Jaarcongres 5 oktober 2016 te Nijmegen Toespraak van IPO-voorzitter Ank Bijleveld- Schouten op het IPO Jaarcongres 5 oktober 2016 te Nijmegen - Gesproken woord geldt - Geachte aanwezigen, geachte minister, Vorig jaar stond ik hier onder het

Nadere informatie

De kracht van samen!

De kracht van samen! De kracht van samen! Toespraak burgemeester Van Rooij nieuwjaarsontmoeting Meierijstad, 2 januari 2019 Opening en welkom In Meierijstad ontstaat de kracht van samen! Onze samenwerking, onze denkkracht,

Nadere informatie

Welkomstwoord Lente in Overijssel, van Commissaris van de Koning drs. Ank Bijleveld-Schouten op maandag 27 mei 2013 in Heino, Kasteel het Nijenhuis

Welkomstwoord Lente in Overijssel, van Commissaris van de Koning drs. Ank Bijleveld-Schouten op maandag 27 mei 2013 in Heino, Kasteel het Nijenhuis Welkomstwoord Lente in Overijssel, van Commissaris van de Koning drs. Ank Bijleveld-Schouten op maandag 27 mei 2013 in Heino, Kasteel het Nijenhuis Dames en heren, Welkom op deze prachtige locatie. Wat

Nadere informatie

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Dames en heren, Degenen, die hier te lande na 1820 verbetering van

Nadere informatie

Ruimte is schaars en de ontwikkeling van bedrijventerreinen en havengebieden in samenhangende clusters als economische

Ruimte is schaars en de ontwikkeling van bedrijventerreinen en havengebieden in samenhangende clusters als economische Op 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De Provincie Zeeland staat voor belangrijke keuzes. Op het terrein van energie, gebiedsontwikkeling, economie en infrastructuur liggen

Nadere informatie

Een paar maanden geleden installeerde ik een burgemeester. Dat doe ik wel vaker, maar dit was echt een burgemeester 2.0.

Een paar maanden geleden installeerde ik een burgemeester. Dat doe ik wel vaker, maar dit was echt een burgemeester 2.0. Welkomstwoord Commissaris van de Koningin drs. Ank Bijleveld-Schouten bij de Dag van de ambtenaar 2.0 op 6 februari 2013 te Zwolle. Een paar maanden geleden installeerde ik een burgemeester. Dat doe ik

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst Mijn Zwolle van Morgen

Verslag bijeenkomst Mijn Zwolle van Morgen Verslag bijeenkomst Mijn Zwolle van Morgen Woensdag 31 mei 2017 om 19.00 uur in de Stadkamer in Zwolle. Voorzitter Esther Groenenberg heette de aanwezigen op muzikale wijze welkom bij de bijeenkomst Mijn

Nadere informatie

Toespraak commissaris van de Koning bij het Gelders Oogstfeest

Toespraak commissaris van de Koning bij het Gelders Oogstfeest 1: Toespraak commissaris van de Koning bij het Gelders Oogstfeest Otterlo, natuurgebied Oud Reemst, 5 oktober 2017 Het is met veel plezier, dat ik vanmiddag het Gelders Oogstfeest mag openen met een bespiegeling

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak extern 3 januari 2017

Nieuwjaarstoespraak extern 3 januari 2017 1 Nieuwjaarstoespraak extern 3 januari 2017 Goedemiddag dames en heren, allereerst wil ik u - mede namens Provinciale Staten en het college van Gedeputeerde Staten - graag het beste wensen voor het komende

Nadere informatie

Stem ook! Woensdag 18 maart kiezen we twee keer

Stem ook! Woensdag 18 maart kiezen we twee keer Provinciale Statenverkiezingen Woensdag 18 maart kiezen we twee keer Stem ook! Op woensdag 18 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen. Iedereen vanaf 18 jaar mag dan stemmen.

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak van commissaris van de Koning Max van den Berg, Groningen, 4 januari 2016

Nieuwjaarstoespraak van commissaris van de Koning Max van den Berg, Groningen, 4 januari 2016 Nieuwjaarstoespraak van commissaris van de Koning Max van den Berg, Groningen, 4 januari 2016 De 15-jarige Ali woont met zijn oom en tante, neefjes en nichtjes op 15 vierkante meter. Hij komt uit Syrië.

Nadere informatie

Speech van Ard tijdens de nieuwjaarsreceptie en start verkiezingscampagne PvdA Drenthe

Speech van Ard tijdens de nieuwjaarsreceptie en start verkiezingscampagne PvdA Drenthe Speech van Ard tijdens de nieuwjaarsreceptie en start verkiezingscampagne PvdA Drenthe 28 januari 2015 - Coevorden De generatie van onze ouders landde op de maan, onze kinderen kunnen de zon grijpen. Dáár

Nadere informatie

Dames en heren, 1 DVHN, 9 september 2015.

Dames en heren, 1 DVHN, 9 september 2015. Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, opening bijeenkomst Klantengroep Samenwerking Noord (Holland Web Week), Groningen, 16 september 2015 Dames en heren, Goed nieuws is geen nieuws, zeggen

Nadere informatie

Toespraak voor oud- medewerkers ter gelegenheid van de feestelijke openingsweek van het Huis der Provincie 30 september 2017

Toespraak voor oud- medewerkers ter gelegenheid van de feestelijke openingsweek van het Huis der Provincie 30 september 2017 1 Toespraak voor oud- medewerkers ter gelegenheid van de feestelijke openingsweek van het Huis der Provincie 30 september 2017 Oud-collega s Traditiegetrouw treffen wij elkaar aan het begin van het nieuwe

Nadere informatie

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017

Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 1 Toespraak Gastvrij! (Gastvrij Gelderland) 12 oktober 2017 Geachte heer Van Wijk, geachte heer Droogh, beste aanwezigen uit alle windstreken van Nederland, over het antwoord op het verzoek van de heer

Nadere informatie

Geachte leden van de gemeenteraad van Losser, Geachte heer Sijbom, beste Michaël, geachte familie, geachte aanwezigen

Geachte leden van de gemeenteraad van Losser, Geachte heer Sijbom, beste Michaël, geachte familie, geachte aanwezigen Toespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de beëdiging en installatie van burgemeester Sijbom op 23 september 2011 Losser Geachte leden van de gemeenteraad van Losser, Geachte heer Sijbom, beste Michaël,

Nadere informatie

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP Wat voor provincie wordt Fryslân? Jij mag het zeggen op 20 maart. Willen we verschillen tussen arm en rijk? Willen we dat mensen zonder werk zitten?

Nadere informatie

Ik weet niet of u het zich bewust bent, maar het is vandaag dierendag. En dat kan ik hier in Emmen niet voorbij laten gaan!

Ik weet niet of u het zich bewust bent, maar het is vandaag dierendag. En dat kan ik hier in Emmen niet voorbij laten gaan! Jaarrede Ank Bijleveld-Schouten, voorzitter van het IPO op 4 oktober 2017 in Emmen ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Beste mensen, Gefeliciteerd!!

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma

Samenvatting verkiezingsprogramma Westerveld Samen leven samen doen Samenvatting verkiezingsprogramma 2018-2022 De kracht van de samenleving Ik zal eerlijk zeggen dat ik vereerd ben het CDA te mogen vertegenwoordigen bij de aanstaande

Nadere informatie

Overijssel kleurt groen in 2020

Overijssel kleurt groen in 2020 Overijssel kleurt groen in 2020 Natuur en Milieu Overijssel Circulaire economie Vitale leefomgeving Kracht van de samenleving Waarom een groen Overijssel? Winst voor iedereen: Vitale leefomgeving voor

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet Haarlem, 5 november Dames en heren,

Toespraak Gerdi Verbeet Haarlem, 5 november Dames en heren, Toespraak Gerdi Verbeet Haarlem, 5 november 2016 (alleen het gesproken woord geldt) Dames en heren, Welkom, wat goed u allen weer te zien. Allereerst veel dank aan de Commissaris, dat wij hier vandaag

Nadere informatie

Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester?

Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? Tussen de mensen staat en weet wat Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? De gemeente Dalfsen bestaat uit ruim 28.000

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar , Grootegast, 31 augustus 2010

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar , Grootegast, 31 augustus 2010 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar 2010-2011, Grootegast, 31 augustus 2010 Er was eens een boerin die twee emmers verse, romige melk buiten zette. Vlakbij

Nadere informatie

Circulaire economie in de fysieke leefomgeving

Circulaire economie in de fysieke leefomgeving Stevig geworteld in het hier en nu werken we aan de ontwikkeling van Future Green City. Nederland in 2040, een groene, veilige, gezonde en circulaire metropool. Een netwerk van duurzaam en adaptief ontworpen

Nadere informatie

Tussenbalans Statenfractie

Tussenbalans Statenfractie 2017 Tussenbalans Statenfractie Inhoudsopgave 1. Waar staan we?... 2 2. Uitgangspunt... 3 3. Waar gaan we aan werken de komende twee jaar?... 4 4. Contact en informatie... 5 Pagina 1 van 5 1. Waar staan

Nadere informatie

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, opening 2 brede scholen te Appingedam, 2 oktober 2014

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, opening 2 brede scholen te Appingedam, 2 oktober 2014 Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, opening 2 brede scholen te Appingedam, 2 oktober 2014 Beste dames en heren, Als Commissaris van de Koning open ik wel vaker een gebouw. Maar vandaag

Nadere informatie

Verklaring van Hoog & Droog

Verklaring van Hoog & Droog Verklaring van Hoog & Droog Aangenomen bij acclamatie op woensdag 6 juni bij Burgers Zoo te Arnhem Over de andere kant van de Delta Verklaring van Hoog & Droog Conclusies en adviezen geformuleerd tijdens

Nadere informatie

Op naar de doe-mee-cratie!

Op naar de doe-mee-cratie! Gerben Huisman & Arno Brok * De Statenverkiezingen komen er aan. Traditiegetrouw het moment dat politieke partijen de straat op gaan. Zorgen voor ingezonden stukken in de media en proberen hun standpunten

Nadere informatie

Handreiking voor het organiseren van campagneactiviteiten

Handreiking voor het organiseren van campagneactiviteiten MEEDOEN AAN DE CAMPAGNE Handreiking voor het organiseren van campagneactiviteiten Politieke partijen voeren verkiezingscampagnes om aandacht te krijgen voor hun standpunten. Organisaties in het sociaal

Nadere informatie

Toespraak bij de aflegging van de ambtseed door burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede, 2 oktober 2015

Toespraak bij de aflegging van de ambtseed door burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede, 2 oktober 2015 Toespraak bij de aflegging van de ambtseed door burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede, 2 oktober 2015 Voorzitter, geachte leden van de gemeenteraad van Enschede, geacht college, burgemeester Van

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. afdeling Noord-Oost Twente VERKIEZINGSKRANT. 1. Verkiezingen 2019 Provinciale staten & waterschap

NIEUWSBRIEF. afdeling Noord-Oost Twente VERKIEZINGSKRANT. 1. Verkiezingen 2019 Provinciale staten & waterschap NIEUWSBRIEF afdeling Noord-Oost Twente 2019 februari Deze afdeling is ontstaan uit een fusie in 2017 van de afdelingen Oldenzaal/Dinkelland, Losser en Tubbergen 1. Verkiezingen 2019 Provinciale staten

Nadere informatie

Provincie Utrecht Mijn Utrechtse Commissaris. Nieuwe commissaris Utrecht. De tool Mijn commissaris. Inwoners bereiken.

Provincie Utrecht Mijn Utrechtse Commissaris. Nieuwe commissaris Utrecht. De tool Mijn commissaris. Inwoners bereiken. Provincie Utrecht Mijn Utrechtse Commissaris Nieuwe commissaris Utrecht De commissaris van de Koning (cdk) van Utrecht gaat in 2019 met pensioen. Daarom is de provincie op zoek naar een nieuwe commissaris.

Nadere informatie

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, Viering Bevrijdingsdag, 5 mei 2013, Ter Apel, gemeente Vlagtwedde.

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, Viering Bevrijdingsdag, 5 mei 2013, Ter Apel, gemeente Vlagtwedde. Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, Viering Bevrijdingsdag, 5 mei 2013, Ter Apel, gemeente Vlagtwedde. Dames en heren, Het is een mooie gewoonte om een boom te planten om een ingrijpende

Nadere informatie

Waarom zou je ergens aan gaan morrelen als het goed loopt?

Waarom zou je ergens aan gaan morrelen als het goed loopt? Openingswoord CdK drs. Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over Profiel Provincies op 20 maart in New Babylon, Den Haag. Beste collega s van de 12 provincies, Waarom zou je ergens aan gaan morrelen

Nadere informatie

PROGRAMMA 1 BURGER EN BESTUUR Visieblad

PROGRAMMA 1 BURGER EN BESTUUR Visieblad PROGRAMMA 1 BURGER EN BESTUUR Visieblad 1.1 Samenwerking Hof van Twente werkt samen met andere gemeenten op het gebied van bedrijfsvoering, uitvoering, beleidsvoorbereiding en strategie. We gaan uit van

Nadere informatie

Wie bestuurt de provincie?

Wie bestuurt de provincie? Wie bestuurt de provincie? Nederland heeft twaalf provincies. En die provincies hebben allemaal hun eigen volksvertegenwoordigers en hun eigen bestuurders. De provincies staan tussen het Rijk en de gemeenten

Nadere informatie

Mevrouw Vermeulen, meneer Den Daas, kinderen, leden van de raad, leden van het college van B & W, dames en heren

Mevrouw Vermeulen, meneer Den Daas, kinderen, leden van de raad, leden van het college van B & W, dames en heren 1 Toespraak 23 december 2016 Mevrouw Vermeulen, meneer Den Daas, kinderen, leden van de raad, leden van het college van B & W, dames en heren Welkom thuis! Fijn dat u weer terug bent in het mooie Gelderland.

Nadere informatie

Met plezier heb ik de uitnodiging aangenomen hier vandaag te spreken.

Met plezier heb ik de uitnodiging aangenomen hier vandaag te spreken. De gesproken tekst geldt. Toespraak van drs. A.Th.B. Bijleveld- Schouten, commissaris van dekoningin in de provincie Overijssel, bij de Nieuwjaarsbijeenkomst van TSE Overijssel, op donderdag 27 januari

Nadere informatie

Provinciehuis Overijssel

Provinciehuis Overijssel Provinciehuis Overijssel Provinciaal bestuur Provinciale Staten (PS) De leden van Provinciale Staten zijn de baas in de provincie. Als je lid wilt worden van Provinciale Staten moet je lid zijn van een

Nadere informatie

Burgemeester Kerckhaert, beste Frank, beste Annemie, geachte raadsleden, leden van het college, geachte aanwezigen,

Burgemeester Kerckhaert, beste Frank, beste Annemie, geachte raadsleden, leden van het college, geachte aanwezigen, Toespraak Drs. Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koningin in Overijssel, bij het afscheid van de heer Frank Kerckhaert als burgemeester van Hengelo op zaterdag 29 september 2012. Burgemeester

Nadere informatie

Kandidatenboekje Lijsttrekkers PS2019

Kandidatenboekje Lijsttrekkers PS2019 Kandidatenboekje Lijsttrekkers PS2019 Regionale verkiezingscommissie Fryslân 1 OPENSTELLING VACATURES In verband met de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 20 maart 2019 worden de verkiezingen voor

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak 2017 Burgemeester Visser. Beste inwoners van Twenterand, jong en oud, dames en heren,

Nieuwjaarstoespraak 2017 Burgemeester Visser. Beste inwoners van Twenterand, jong en oud, dames en heren, Nieuwjaarstoespraak 2017 Burgemeester Visser Beste inwoners van Twenterand, jong en oud, dames en heren, Van harte welkom in de vernieuwde Zandstuve, hier in Den Ham. Zoals u inmiddels weet, is het voor

Nadere informatie

Werkconferentie Toekomstverkenning Regio Zwolle UITNODIGING. 31 oktober uur Provinciehuis, Zwolle

Werkconferentie Toekomstverkenning Regio Zwolle UITNODIGING. 31 oktober uur Provinciehuis, Zwolle Werkconferentie Toekomstverkenning Regio Zwolle UITNODIGING 31 oktober 2014 9.30-16.30 uur Provinciehuis, Zwolle Waarom deze werkconferentie? Regio Zwolle doet het goed, en dat willen we graag zo houden.

Nadere informatie

Beter worden in wat we samen zijn!

Beter worden in wat we samen zijn! Beter worden in wat we samen zijn! Wie zijn we? Wat doen we? De gemeenten in de regio Stedendriehoek werken samen. Samen staan we sterk en maken we ons sterk voor het nog verder verbeteren van het VESTIGINGSKLIMAAT.

Nadere informatie

Openingswoord van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over burgerinitiatieven in Overijssel op 2 oktober 2013.

Openingswoord van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over burgerinitiatieven in Overijssel op 2 oktober 2013. Openingswoord van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over burgerinitiatieven in Overijssel op 2 oktober 2013. Dames en heren, Wat fijn dat u vandaag bij ons bent. Ik heet u hartelijk welkom

Nadere informatie

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE NOORD-HOLLAND FLEVOLAND OVERIJSSEL ZUID-HOLLAND UTRECHT GELDERLAND NOORD-BRABANT ZEELAND LIMBURG PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN WATERSCHAPSVERKIEZINGEN

Nadere informatie

Vlak voor kerst vierde Het Gelders Orkest zijn verjaardag. Het werd 125 en trakteerde ons op de 9e van Beethoven.

Vlak voor kerst vierde Het Gelders Orkest zijn verjaardag. Het werd 125 en trakteerde ons op de 9e van Beethoven. 1 Dames en heren, Hartelijk welkom in uw Huis der Provincie. Vlak voor kerst vierde Het Gelders Orkest zijn verjaardag. Het werd 125 en trakteerde ons op de 9e van Beethoven. Een geweldige symfonie, waarin

Nadere informatie

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Na een regionale werkconferentie in Venlo, zijn op 24 september 2018 zo n 70 medewerkers van verschillende Zuid-Limburgse gemeenten, het Waterschap, het Rijk,

Nadere informatie

Zeeuws Subsidie Team

Zeeuws Subsidie Team Zeeuws Subsidie Team intro Intro: Zeeland periferie? Intro: Zeeland periferie? 1:30 Intro: Zeeland periferie? 1:30 2:00 Intro: Zeeland periferie? 1:30 2:00 4:00 Intro: Zeeland periferie? 2:30 tot 3:00

Nadere informatie

Provinciale verkiezingen 2019

Provinciale verkiezingen 2019 PF Provinciale Verkiezingen 2019 V000 Provinciale verkiezingen 2019 Bedankt dat u mee wilt doen aan deze vragenlijst over de provinciale verkiezingen. Wij zijn benieuwd hoe u denkt over deze verkiezingen

Nadere informatie

Waarom komt er een leerlingenraad (LR)? Wat is een leerlingenraad? Wat doet de leerlingenraad? Waarover kan een leerlingenraad beslissen?

Waarom komt er een leerlingenraad (LR)? Wat is een leerlingenraad? Wat doet de leerlingenraad? Waarover kan een leerlingenraad beslissen? Waarom komt er een leerlingenraad (LR)? Wat is een leerlingenraad? Wat doet de leerlingenraad? Waarover kan een leerlingenraad beslissen? Welke onderwerpen zijn er zoal? Hoe komt de leerlingenraad aan

Nadere informatie

Wie bestuurt de provincie?

Wie bestuurt de provincie? Wie bestuurt de provincie? Nederland heeft twaalf provincies. En die provincies hebben allemaal hun eigen volksvertegenwoordigers en hun eigen bestuurders. De provincies staan tussen het Rijk en de gemeenten

Nadere informatie

Jaar van uitersten. Dames en heren,

Jaar van uitersten. Dames en heren, Lieve mensen, fijn dat u er bent Allereerst wens ik u natuurlijk een heel gelukkig Nieuwjaar. Het blijft altijd een bijzonder moment zo'n begin van het nieuwe jaar. Wat zal het ons brengen? In ieder geval

Nadere informatie

Geachte aanwezigen, geachte heer Manning, Beste Paul

Geachte aanwezigen, geachte heer Manning, Beste Paul Geachte aanwezigen, geachte heer Manning, Beste Paul Ik wil deze jaarvergadering onderbreken, omdat ik graag een paar woorden tot u wil richten. Niet vanzelfsprekend als Commissaris van de Koning maar

Nadere informatie

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is Klare taal Inleiding Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is ook een kwetsbare provincie. De bodem daalt en de zeespiegel stijgt door klimaatverandering. Er

Nadere informatie

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013 Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013 Dames en heren, Wetenschap is ontstaan uit verwondering en nieuwsgierigheid. Al

Nadere informatie

identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord

identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord 1 identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord identiteitsbewijs onderwijsgroep noord I Zijn wie je bent. Dat is geluk. I Erasmus 2 Onderwijs draait om mensen Als we met elkaar in het onderwijs

Nadere informatie

Toespraak van Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid- Holland, tijdens het congres van Cittaslow, Midden-Delfland, 21 juni 2014

Toespraak van Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid- Holland, tijdens het congres van Cittaslow, Midden-Delfland, 21 juni 2014 Toespraak van Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid- Holland, tijdens het congres van Cittaslow, Midden-Delfland, 21 juni 2014 Dames en heren, Dit is de langste dag van het jaar. Vandaag begint

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak Deventer 2013

Nieuwjaarstoespraak Deventer 2013 Nieuwjaarstoespraak Deventer 2013 Dames en heren, Een fantastisch 2013 gewenst! Fijn dat u allemaal gekomen bent, hier in Schouwburg, voor de Deventer nieuwjaarsreceptie. De receptie is een gezamenlijk

Nadere informatie

Vier Trends rond Regio Zwolle. Hans Peter Benschop Trendbureau Overijssel Zwolle, 31 oktober 2014

Vier Trends rond Regio Zwolle. Hans Peter Benschop Trendbureau Overijssel Zwolle, 31 oktober 2014 Vier Trends rond Regio Zwolle Hans Peter Benschop Trendbureau Overijssel Zwolle, 31 oktober 2014 1. Waar verdienen we ons geld? In de Stad (maar ga niet te makkelijk uit van trends) Aan de ene kant Dynamiek

Nadere informatie

Nieuwjaarsspeech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Groningen, januari 2010

Nieuwjaarsspeech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Groningen, januari 2010 Nieuwjaarsspeech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Groningen, januari 2010 Dames en heren, geëerde gasten, [Inleiding] Zuinig over de drempel! Zo heette de eerste oudejaarsconference van

Nadere informatie

EHS-herijking van invloed op uiterwaardentransitie in Utrecht en Gelderland? Master scriptie planologie

EHS-herijking van invloed op uiterwaardentransitie in Utrecht en Gelderland? Master scriptie planologie EHS-herijking van invloed op uiterwaardentransitie in Utrecht en Gelderland? Master scriptie planologie D.F.G. van Nuland 2012 EHS-herijking van invloed op uiterwaardentransitie in Utrecht en Gelderland?

Nadere informatie

HIER. Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen. Dit doet de Eerste Kamer GEBEURT HET! INVLOED VAN DE EERSTE KAMER EERSTE KAMER

HIER. Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen. Dit doet de Eerste Kamer GEBEURT HET! INVLOED VAN DE EERSTE KAMER EERSTE KAMER STEM 2019 VOOR (V)MBO MAGAZINE OVER DE EERSTE KAMER HOE WORDT DE EERSTE KAMER GEKOZEN? Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen Dit doet de Eerste Kamer HIER GEBEURT HET! INVLOED VAN

Nadere informatie

Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019

Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 Handleiding Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 mbo entree / mbo niveau 2 Met (kandidaat-)statenlid INHOUD TOOLBOX In deze Toolbox Provinciale Statenverkiezingen 2019 vindt u verschillende werkvormen

Nadere informatie

Kennismakingsinterview. Burgemeester Peter de Baat & Lida Nijgh

Kennismakingsinterview. Burgemeester Peter de Baat & Lida Nijgh Kennismakingsinterview Burgemeester Peter de Baat & Lida Nijgh Burgemeester Peter de Baat verrast Een rondje Montferland. Peter de Baat (53) trekt de eerste weken van zijn burgemeesterschap kriskras door

Nadere informatie

Dames en heren, fijn om vandaag hier te zijn. Het is een feestelijke dag. Het Hembrugterrein staat weer op de kaart. We komen van ver, maar dit oude

Dames en heren, fijn om vandaag hier te zijn. Het is een feestelijke dag. Het Hembrugterrein staat weer op de kaart. We komen van ver, maar dit oude Dames en heren, fijn om vandaag hier te zijn. Het is een feestelijke dag. Het Hembrugterrein staat weer op de kaart. We komen van ver, maar dit oude defensieterrein knettert weer van dynamiek en beloften.

Nadere informatie

Asset management en Duurzaam GWW

Asset management en Duurzaam GWW Asset management en Duurzaam GWW Alex Roovers Consultant Asset Management CMS Introductie Aanleiding Doelstelling Werkvorm Werkvorm en afspraken Dialoog en discussie op basis van stellingen Van mening

Nadere informatie

Profielschets Burgemeester van Smallingerland

Profielschets Burgemeester van Smallingerland Profielschets Burgemeester van Smallingerland 1 november 018 Smallingerland zoekt een energieke, betrokken burgemeester die onze mooie gemeente nog meer op de kaart zet! De gemeente Smallingerland is een

Nadere informatie

Overijssel doet mee! Maak kennis met de democratie!

Overijssel doet mee! Maak kennis met de democratie! Overijssel doet mee! Maak kennis met de democratie! 2 Overijssel doet mee! Jongeren zijn van groot belang voor ons werk, ons leven en ook onze democratie. Daarom is het van belang dat we hen méér betrekken

Nadere informatie

Erfgoed Gelderland. Erfgoedfestival Over Grenzen van.. 27 januari Inspiratiebijeenkomst Limburgs Museum

Erfgoed Gelderland. Erfgoedfestival Over Grenzen van.. 27 januari Inspiratiebijeenkomst Limburgs Museum Erfgoed Gelderland Erfgoedfestival Over Grenzen van.. Inspiratiebijeenkomst Limburgs Museum 27 januari 2018 Agenda 13.30 u welkom Jos Schatorjé - Limburgs Museum Hans Teunissen - gedeputeerde Provincie

Nadere informatie

Perspectief voor de Achterhoek

Perspectief voor de Achterhoek Perspectief voor de Achterhoek 1 Perspectief voor de Achterhoek Aanleiding Op 23 september organiseerde De Maatschappij met Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek een interactieve bijeenkomst met als doel

Nadere informatie

Toespraak 11 maart 2014 project Tram Vlaanderen Maastricht in ambtswoning gouverneur Reynders Belgisch Limburg te Hasselt

Toespraak 11 maart 2014 project Tram Vlaanderen Maastricht in ambtswoning gouverneur Reynders Belgisch Limburg te Hasselt 1 Toespraak 11 maart 2014 project Tram Vlaanderen Maastricht in ambtswoning gouverneur Reynders Belgisch Limburg te Hasselt Mevrouw de minister Crevits, Collega excellentie Reynders, Gedeputeerden, burgemeester,

Nadere informatie