Jaar van uitersten. Dames en heren,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaar van uitersten. Dames en heren,"

Transcriptie

1 Lieve mensen, fijn dat u er bent Allereerst wens ik u natuurlijk een heel gelukkig Nieuwjaar. Het blijft altijd een bijzonder moment zo'n begin van het nieuwe jaar. Wat zal het ons brengen? In ieder geval voor nu: goed gezelschap en een goede ambiance. Met dit jaar muzikale bijdragen op de trap van onze eigen medewerker Wim Souhuwat en hier in de zaal het Kasper Rietkerk kwartet. Dames en heren, Op deze plek hadden we dit jaar bijzondere gasten. De Koning en Koningin gebruikten deze ruimte om de mensen te ontvangen die zich hadden ingespannen om Koningsdag tot een succes te maken. En het was een succes, dat weet u ongetwijfeld nog. Maar laat ik u ook even meenemen naar 26 april, de middag voor Koningsdag. Ik liep toen samen met burgemeester Meijer en onze medewerkers in de stromende regen door Zwolle. In de snijdende kou deden we mee aan de generale repetitie van de NOS. We hielden eerlijk gezegd ons hart vast voor de volgende dag. Want Koningsdag dreigde letterlijk in het water te vallen. Amper 12 uur later stond ik met de burgemeester op de Nieuwe Havenbrug te wachten op het Koninklijk gezelschap. Het was nog steeds koud, maar het was droog en er was zelfs een zonnetje. Het werd een stralende dag. Onze hoofdstad stond er op z'n mooist op, de recensies en commentaren waren lovend. Dit kwam zeker ook door Typhoon, die op het Broerenkerkplein letterlijk voor verbinding zorgde. Arm aan arm dansten we samen. Vorig jaar op deze nieuwjaarsreceptie presenteerde ik u, ook op deze plek, de marktplaats voor Nieuwe Noabers. De vluchtelingencrisis was op zijn hoogtepunt. Aan de provinciale regietafel had ik samen met burgemeester Meijer en van Veldhuizen en het Coa voortdurend overleg om voldoende opvangplekken te zoeken en te realiseren. Iets dat door de inzet van onze burgemeesters goed lukte. Nogmaals mijn complimenten. Nu een jaar later is onze provinciale regietafel in de waakstand gezet, is extra opvang niet meer nodig en lijkt het probleem opgelost. Lijkt zeg ik u erbij, want wat zijn de beelden uit Aleppo toch verschrikkelijk. Jaar van uitersten Wat ik met deze twee voorbeelden wil aangeven is dat het een jaar van uitersten was. Een jaar van grote tegenstellingen. En ik denk niet alleen voor mij.

2 Van grote vreugde met de viering van Koningsdag in Zwolle, het streekbezoek van Koning en Koningin aan Almelo en Noordoost Twente, de Olympische successen van Overijsselse sporters in Rio (ik kan het niet nalaten onze Anna van de Breggen en Sanne Wevers te noemen), de cultuurprijs van Overijssel met een oeuvreprijs en ereburgerschap voor Herman Finkers, tot de verschrikkingen van de aanslagen in Nice, Ankara en Brussel en vlak voor Kerst in Berlijn en net in het nieuwe jaar (1.15 uur) in Istanbul. Weliswaar ver buiten onze provinciegrenzen, maar toch ook weer zo dichtbij. Het zijn plaatsen, die we allemaal zoals we hier staan, wel eens hebben bezocht. Onze mensen, die in het Huis van de Nederlandse provincies in Brussel werken, waren getuige van de gevolgen van de aanslagen daar. Het raakte ze diep. In Overijssel zagen we ook het afgelopen jaar de gevolgen van de onrust elders in de wereld. De terreur van IS joeg honderduizenden mensen op de vlucht. Ook richting onze provincie. Deze crisis heeft wat mij betreft ook laten zien waar onze kracht ligt; samen zijn we sterk, samen maken we Overijssel. De wijze waarop de vluchtelingen een plek hebben gekregen geeft invulling aan het aloude Noaberschap. (Ik zag dat oa bij bezoeken aan Hengelo) vertrouwen terugwinnen Verzet was er natuurlijk ook. We zagen dat bijvoorbeeld in Enschede. Mensen die niet zaten te wachten op buitenlanders in hun buurt, bang zijn voor de gevolgen. Angst die je niet mag bagataliseren. Mensen die niet meer een onvoorwaardelijk vertrouwen hebben in ons, politici en bestuurders. Emotie, gevoel speelde een dominante rol. Bij de Brexit, het Oekraïne referendum en de Amerikaanse verkiezingen zagen we hetzelfde mechanisme. Ik realiseer me natuurlijk dat hier meer over te zeggen is, maar mensen stemden nee tegen de gevestigde orde. Het is aan ons, bestuurders en politiek om het vertrouwen terug te winnen. gesprek zoeken Maar is meeschreeuwen, herrie, lawaai, impulsief reageren het antwoord? Hoeveel tegenstemmers van het Oekraïne referendum wisten waar het referendum over ging? We zochten het gesprek niet en ongenoegen was snel gemobiliseerd. Of dichter bij huis. Het gaat demonstranten tegen een AZC niet altijd om hun gelijk, ze willen vooral dat we naar ze luisteren. Mensen willen zich gehoord voelen. Lawaai is niet het antwoord.

3 Onze nieuwe ereburger Herman Finkers zei het zo en het trof me: "Terugschreeuwen helpt niet, schoonheid wel. Ik blijf geloven in de kracht van schoonheid, zachtheid en kwetsbaarheid" Ik zou zeggen laten we in 2017 het gesprek zoeken. We zijn en blijven publieke dienstverleners, dat mogen we niet vergeten. Dit is wat mij betreft de boodschap voor de toekomst. Zeker ook met het oog op de komende verkiezingen in maart, maar ook de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar en de provinciale Statenverkiezingen over 2 jaar. eigentijds bestuur We zijn daarom in Overijssel al druk bezig hoe we het anders kunnen doen. Hoe kunnen we meer samen optrekken met u, met onze inwoners? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er wel weer ruimte komt voor eigen initiatief? En hoe kunnen we als overheden dat versterken en daarbij aansluiten? Deze stap richting eigentijds bestuur is een van de vele voorstellen die we afgelopen jaar in de Staten besproken hebben en we de komende jaren handen en voeten geven, samen met u! Hebben we met zijn allen niet veel om dankbaar voor te zijn? Ik las vlak voor Kerst een lezersonderzoek van Tubantia over welbevinden in Twente. In Twente vinden mensen dat het met hen persoonlijk wel goed gaat, maar men vindt dat de Nederlandse samenleving in het slop zit. En de Twentse samenleving vormt daar een uitzondering op. Waarom? Wat is de oorzaak van het verschil in perceptie tussen de Twentse en Nederlandse samenleving? Uit antwoorden blijkt dat inwoners blij zijn met meer zorg, meer gemeenschapszin en meer respect voor elkaar. Bestuur moet kleinschalig blijven (dichtbij) en sociale contacten zijn nog ruim aanwezig (we kennen elkaar). Ik denk eigenlijk dat dit voor heel Overijssel geldt. Wat zegt dit voor ons bestuurders, politici? Dichtbij, elkaar kennen, gesprek aangaan dat is de basis voor vertrouwen. We moeten niet alles dicht willen regelen, mensen willen graag eigen verantwoordelijkheid nemen. Laten we eigen initiatieven op prijs stellen. Het klinkt allemaal niet opzienbarend, maar is daardoor niet minder waar. Ik geloof er dus in dat we wat aan het vertrouwen kunnen doen. Door het gesprek aan te gaan, door inwoners te betrekken en verder door gewoon ons werk te doen. Een eigentijds bestuur. Het is zaak te laten zien dat we voor een goed bestuur staan, een bestuur dat keuzes durft te maken. U hoeft het niet altijd met ons eens te zijn, maar u moet er wel op kunnen

4 vertrouwen dat we het goed doen. En dat gebeurt hier iedere dag met veel inzet en met de blik op de toekomst. En dat lukt behoorlijk kan ik u zeggen. kracht van de provincies We hebben afgelopen jaar, samen met Gelderland een groot onderzoek laten doen naar de Kracht van Oost Nederland. (Kent u vast) Daaruit bleek onder meer dat we het economisch gezien de afgelopen 15 jaar beter hebben gedaan dan gemiddeld in Nederland. Dat succes kunnen en willen we als provincie niet claimen, velen van u hier hebben daar aan bijgedragen. Maar het is wel ons streven onze regionale economie verder te ontwikkelen. Voor ons is dat een van de prioriteiten. Dat doen we op tal van terreinen en manieren. Bijvoorbeeld door midden en klein bedrijf te ondersteunen maar ook door innovaties te stimuleren. Met name op het terrein van energietransitie zien we kansen. Nederland heeft een forse uitdaging als het gaat om energietransitie. Ik ben er (ook als Ipo -voorzitter ) trots op dat alle provincies bereid zijn regionale regie te voeren binnen een nationaal programma energietransitie. We steunen en voelen de nationale ambitie om in 2050 voor onze eigen energiebehoefte te zorgen en energieneutraal te zijn. We willen keihard meewerken met al onze mogelijkheden. Ik zie drie van onze kerntaken in het bijzonder van belang voor de energietransitie. Een sterke regionale economie is een belangrijke basis voor onze welvaart en werkgelegenheid. Vanuit onze verantwoordelijkheid voor de regionale economie, bieden we volop kansen aan de ontwikkeling van het bedrijfsleven. Juist de innovatiekracht van de markt is noodzakelijk om de energietransitie economisch tot een succes te maken. In Overijssel hebben we prachtig landschap en mooie natuur. De energietransitie vraagt ruimte en wordt steeds zichtbaarder om ons heen. Vanuit onze verantwoordelijkheid voor de Ruimtelijke ordening staan we aan de lat om dit zo goed mogelijk in de woon- en leefomgeving van onze inwoners in te passen. En tenslotte is een goede bereikbaarheid een belangrijke factor voor een goed vestigingsklimaat. Mobiliteit vormt tegelijkertijd een belangrijk onderdeel in de energietransitie. Wij staan als provincie voor regionale bereikbaarheid en openbaar vervoervraagstukken en kunnen daarin een bijdrage leveren aan duurzame mobiliteit.

5 eigen inbreng En dan komt natuurlijk de vraag: wat draagt u zelf bij aan dit enorme vraagstuk? Hebt u al zonnepanelen? Waar kan een windmolen staan? Wat doet u met uw wagenpark? We kijken ook zelf als provincie wat we kunnen doen natuurlijk. Zo bent u net bij de ingang langs een van de 5 nieuwe geheel elektrische bedrijfsauto's gelopen. Daarnaast hebben we 6 hybride exemplaren aangeschaft ter vervanging van onze huidige poolauto's Alles helpt en ik hoop dat u er ook zo naar kijkt. Ik hoop vooral ook dat u op het terrein van de energietransitie het gesprek zoekt en kansen pakt Dames en heren, Ik kom tot een afronding heb ik geschetst als een jaar van uitersten en tegenstellingen. Een jaar trouwens weergegeven in mijn jaarverslag Cdk 2016, dat sinds vandaag online staat is net begonnen, een landelijk verkiezingsjaar, maar ook een verkiezingsjaar in Duitsland voor ons een belangrijke partner. Natuurlijk wordt dat spannend ook voor ons als provincie. Voor alle provincies en gemeenten. Wie gaat er regeren? Welke kant gaat het op? Onze provincie zoekt het gesprek, Het echte gesprek is immers de basis voor alle vertrouwen. Daar wil ik met u graag een toost op uitbrengen!

Nieuwjaarstoespraak 2016 van CdK Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koning in Overijssel.

Nieuwjaarstoespraak 2016 van CdK Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koning in Overijssel. Nieuwjaarstoespraak 2016 van CdK Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koning in Overijssel. Dames en heren, Allereerst natuurlijk alle goeds voor het nieuwe jaar gewenst! Fijn dat u er allemaal bent

Nadere informatie

Met plezier heb ik de uitnodiging aangenomen hier vandaag te spreken.

Met plezier heb ik de uitnodiging aangenomen hier vandaag te spreken. De gesproken tekst geldt. Toespraak van drs. A.Th.B. Bijleveld- Schouten, commissaris van dekoningin in de provincie Overijssel, bij de Nieuwjaarsbijeenkomst van TSE Overijssel, op donderdag 27 januari

Nadere informatie

Dames en heren, fijn dat u er allemaal bent.

Dames en heren, fijn dat u er allemaal bent. GOED SAMENSPEL: JUIST IN DEZE TIJD Alleen de uitgesproken tekst geldt. Nieuwjaarstoespraak 2014 van Commissaris van de Koning drs. Ank Bijleveld-Schouten, maandag 6 januari, 17.00u. Dames en heren, fijn

Nadere informatie

Dames en heren, De musici zijn:

Dames en heren, De musici zijn: Welkomstwoord CdK Ank-Bijleveld-Schouten bij Lente in Overijssel op 23 mei 2016 Wat mooi om u hier op deze prachtige plek te mogen verwelkomen. Ieder jaar is het weer bijzonder om hier op ons kasteel bijeen

Nadere informatie

Ik weet niet of u het zich bewust bent, maar het is vandaag dierendag. En dat kan ik hier in Emmen niet voorbij laten gaan!

Ik weet niet of u het zich bewust bent, maar het is vandaag dierendag. En dat kan ik hier in Emmen niet voorbij laten gaan! Jaarrede Ank Bijleveld-Schouten, voorzitter van het IPO op 4 oktober 2017 in Emmen ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Beste mensen, Gefeliciteerd!!

Nadere informatie

Dames, en heren, burgemeester, Meneer Smit, beste Jan, Katy

Dames, en heren, burgemeester, Meneer Smit, beste Jan, Katy Dames, en heren, burgemeester, Meneer Smit, beste Jan, Katy De burgemeester heeft al veel mooie woorden gesproken. Je betrokkenheid bij de Stad, bij de club. De successen en hoogtepunten die je hebt meegemaakt.

Nadere informatie

Toespraak van IPO-voorzitter Ank Bijleveld- Schouten op het IPO Jaarcongres 5 oktober 2016 te Nijmegen

Toespraak van IPO-voorzitter Ank Bijleveld- Schouten op het IPO Jaarcongres 5 oktober 2016 te Nijmegen Toespraak van IPO-voorzitter Ank Bijleveld- Schouten op het IPO Jaarcongres 5 oktober 2016 te Nijmegen - Gesproken woord geldt - Geachte aanwezigen, geachte minister, Vorig jaar stond ik hier onder het

Nadere informatie

Speech jaarvergadering oud ambtenaren Europese Instellingen op 21 april 2017 in PH Zwolle -------------------------------------------------------------------------------------------- dames en heren, Hartelijk

Nadere informatie

Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond 2011 toe! Ik vind het geweldig om jullie als provinciecollega s te ontmoeten.

Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond 2011 toe! Ik vind het geweldig om jullie als provinciecollega s te ontmoeten. Toespraak CdK Ank Bijleveld voor de interne nieuwjaarsbijeenkomst van de provincie Overijssel op maandag 3 januari 2011. Beste collega s, Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond

Nadere informatie

Welkomstwoord CdK Ank-Bijleveld-Schouten bij Lente in Overijssel op 23 mei 2016

Welkomstwoord CdK Ank-Bijleveld-Schouten bij Lente in Overijssel op 23 mei 2016 Welkomstwoord CdK Ank-Bijleveld-Schouten bij Lente in Overijssel op 23 mei 2016 Dames en heren, Wat mooi om u hier op deze prachtige plek te mogen verwelkomen. Ieder jaar is het weer bijzonder om hier

Nadere informatie

Welkomstwoord Lente in Overijssel, van Commissaris van de Koning drs. Ank Bijleveld-Schouten op maandag 27 mei 2013 in Heino, Kasteel het Nijenhuis

Welkomstwoord Lente in Overijssel, van Commissaris van de Koning drs. Ank Bijleveld-Schouten op maandag 27 mei 2013 in Heino, Kasteel het Nijenhuis Welkomstwoord Lente in Overijssel, van Commissaris van de Koning drs. Ank Bijleveld-Schouten op maandag 27 mei 2013 in Heino, Kasteel het Nijenhuis Dames en heren, Welkom op deze prachtige locatie. Wat

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Mirjam van t Veld Maandag 4 januari, uur. Raadhuis Amstelveen

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Mirjam van t Veld Maandag 4 januari, uur. Raadhuis Amstelveen Nieuwjaarstoespraak burgemeester Mirjam van t Veld Maandag 4 januari, 19.30 uur. Raadhuis Amstelveen Dames en heren, Fijn om u hier vanavond te zien! Afgelopen jaar heb ik voor het eerst alle seizoenen

Nadere informatie

Excellenties, Dames en heren,

Excellenties, Dames en heren, Alleen de uitgesproken tekst geldt. Welkomstwoord van drs. Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koningin in de provincie Overijssel, bij de opening van de relatiebijeenkomst Lente in Overijssel,

Nadere informatie

Vlak voor kerst vierde Het Gelders Orkest zijn verjaardag. Het werd 125 en trakteerde ons op de 9e van Beethoven.

Vlak voor kerst vierde Het Gelders Orkest zijn verjaardag. Het werd 125 en trakteerde ons op de 9e van Beethoven. 1 Dames en heren, Hartelijk welkom in uw Huis der Provincie. Vlak voor kerst vierde Het Gelders Orkest zijn verjaardag. Het werd 125 en trakteerde ons op de 9e van Beethoven. Een geweldige symfonie, waarin

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak extern 3 januari 2017

Nieuwjaarstoespraak extern 3 januari 2017 1 Nieuwjaarstoespraak extern 3 januari 2017 Goedemiddag dames en heren, allereerst wil ik u - mede namens Provinciale Staten en het college van Gedeputeerde Staten - graag het beste wensen voor het komende

Nadere informatie

Geachte leden van de gemeenteraad van Losser, Geachte heer Sijbom, beste Michaël, geachte familie, geachte aanwezigen

Geachte leden van de gemeenteraad van Losser, Geachte heer Sijbom, beste Michaël, geachte familie, geachte aanwezigen Toespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de beëdiging en installatie van burgemeester Sijbom op 23 september 2011 Losser Geachte leden van de gemeenteraad van Losser, Geachte heer Sijbom, beste Michaël,

Nadere informatie

Majesteit, De stroom van vluchtelingen is de grootste sinds de

Majesteit, De stroom van vluchtelingen is de grootste sinds de 1 Toespraak tijdens de Nieuwjaarsontvangst van Zijne Majesteit de Koning in het Koninklijk Paleis te Amsterdam op 12 januari 2015 door de Voorzitter van de Eerste Kamer, Mr. A. Broekers-Knol Majesteit,

Nadere informatie

Openingswoord van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over burgerinitiatieven in Overijssel op 2 oktober 2013.

Openingswoord van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over burgerinitiatieven in Overijssel op 2 oktober 2013. Openingswoord van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over burgerinitiatieven in Overijssel op 2 oktober 2013. Dames en heren, Wat fijn dat u vandaag bij ons bent. Ik heet u hartelijk welkom

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar , Grootegast, 31 augustus 2010

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar , Grootegast, 31 augustus 2010 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar 2010-2011, Grootegast, 31 augustus 2010 Er was eens een boerin die twee emmers verse, romige melk buiten zette. Vlakbij

Nadere informatie

de zon schijnt altijd

de zon schijnt altijd de zon schijnt altijd GEDICHTEN Klara Hobrink Inhoud 1 Achter de wolken 2 Zit men in een diep dal 3 Wat gebeurt er om ons heen? 4 U geeft antwoord 5 Loof de Heer 6 De blijdschap 7 Hem danken 8 Ken je de

Nadere informatie

Geachte Commissaris van de Koning in Zeeland, Burgemeesters en wethouders en raadsleden van de Zeeuwse gemeenten, Vertegenwoordigers van defensie,

Geachte Commissaris van de Koning in Zeeland, Burgemeesters en wethouders en raadsleden van de Zeeuwse gemeenten, Vertegenwoordigers van defensie, 1. Geachte Commissaris van de Koning in Zeeland, Burgemeesters en wethouders en raadsleden van de Zeeuwse gemeenten, Vertegenwoordigers van defensie, Beste Veteranen, familieleden, vrienden en kennissen

Nadere informatie

Beste leden van Provinciale Staten van Overijssel, beste partners, beste hoofden van de eenheden,

Beste leden van Provinciale Staten van Overijssel, beste partners, beste hoofden van de eenheden, Openingswoord Commissaris van de Koningin drs. Ank Bijleveld- Schouten bij de start van het Statenjaar 2012-2013 op vrijdag 7 september 2012 op Kasteel Het Nijenhuis. Beste leden van Provinciale Staten

Nadere informatie

Ondernemersmanifest Provinciale Statenverkiezingen 2019

Ondernemersmanifest Provinciale Statenverkiezingen 2019 Ondernemersmanifest Provinciale Statenverkiezingen 2019 10 praktische handvatten Ter inspiratie voor de nieuwe Statenleden Uit onze poll over de Provinciale Statenverkiezingen blijkt dat 34% van de ondernemers

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

Toespraak ter gelegenheid van de opening van het Huis der Provincie door Zijne Majesteit de Koning op 20 september 2017

Toespraak ter gelegenheid van de opening van het Huis der Provincie door Zijne Majesteit de Koning op 20 september 2017 Toespraak ter gelegenheid van de opening van het Huis der Provincie door Zijne Majesteit de Koning op 20 september 2017 1 Majesteit, Hartelijk welkom in het vernieuwde Huis der Provincie. Het Gelderse

Nadere informatie

Toespraak afscheid burgemeester Ede 30 augustus 2017

Toespraak afscheid burgemeester Ede 30 augustus 2017 1 Toespraak afscheid burgemeester Ede 30 augustus 2017 Geachte burgemeester, want dat bent u nog twee dagen, mevrouw Van der Knaap, dochters Barbara en Mignon met partners en kleinkinderen, leden van de

Nadere informatie

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat 7.1 Onze democratie Tekst 1: Wie is de baas in Nederland? Nederland is een democratie. Dat betekent: de bevolking is de baas. Maar je kunt niet 16,7 miljoen bazen

Nadere informatie

Toespraak van Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld- Schouten na afloop van de opening van de Hanzelijn op donderdag 6 december 2012.

Toespraak van Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld- Schouten na afloop van de opening van de Hanzelijn op donderdag 6 december 2012. Toespraak van Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld- Schouten na afloop van de opening van de Hanzelijn op donderdag 6 december 2012. Minister Schultz van Haegen, burgemeester Meijer, meneer Meerstad,

Nadere informatie

Ik zie een parallel met de overheid.

Ik zie een parallel met de overheid. Toespraak door Commissaris van de Koningin drs. Ank Bijleveld-Schouten bij het jubileumcongres van de Kwaliteitskring Twente op 28 februari 2013 te Enschede. Het gesproken woord geldt! Dames en heren,

Nadere informatie

De kracht van samen!

De kracht van samen! De kracht van samen! Toespraak burgemeester Van Rooij nieuwjaarsontmoeting Meierijstad, 2 januari 2019 Opening en welkom In Meierijstad ontstaat de kracht van samen! Onze samenwerking, onze denkkracht,

Nadere informatie

Beste deelnemers van alweer de derde editie van the Battle, fijn dat jullie er vandaag op deze mooie dag zijn.

Beste deelnemers van alweer de derde editie van the Battle, fijn dat jullie er vandaag op deze mooie dag zijn. Toespraak tijdens het scholierenevenement the Battle door commissaris van de Koningin Ank Bijleveld-Schouten, op 24 maart 2011 om 13:15 in de statenzaal van het provinciehuis te Zwolle. Beste deelnemers

Nadere informatie

Hoe kunnen we de kracht van de samenleving benutten om uitdagingen op sociaal, economisch en fysiek domein het hoofd te bieden?

Hoe kunnen we de kracht van de samenleving benutten om uitdagingen op sociaal, economisch en fysiek domein het hoofd te bieden? Openingstoespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de jaarconferentie van het Kennisinstituut Stedelijke Samenleving op 24 november 2011 in het provinciehuis Overijssel. Dank u wel, meneer Kristen, voor

Nadere informatie

Welkom, dames en heren, in ons Overijsselse provinciehuis.

Welkom, dames en heren, in ons Overijsselse provinciehuis. Openingswoord CdK drs. Ank Bijleveld-Schouten op landelijke bijeenkomst provinciale communicatieprofessionals op donderdag 8 september 2011 in het provinciehuis in Zwolle Welkom, dames en heren, in ons

Nadere informatie

Toespraak nieuwjaarsreceptie burgemeester Ada Grootenboer- Dubbelman, gemeente Goeree-Overflakkee

Toespraak nieuwjaarsreceptie burgemeester Ada Grootenboer- Dubbelman, gemeente Goeree-Overflakkee Toespraak nieuwjaarsreceptie burgemeester Ada Grootenboer- Dubbelman, gemeente Goeree-Overflakkee Samenwerking in de samenleving Dames en heren, Graag heet ik u, mede namens het college van burgemeester

Nadere informatie

Burgemeester Kerckhaert, beste Frank, beste Annemie, geachte raadsleden, leden van het college, geachte aanwezigen,

Burgemeester Kerckhaert, beste Frank, beste Annemie, geachte raadsleden, leden van het college, geachte aanwezigen, Toespraak Drs. Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koningin in Overijssel, bij het afscheid van de heer Frank Kerckhaert als burgemeester van Hengelo op zaterdag 29 september 2012. Burgemeester

Nadere informatie

Nieuwjaarsspeech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Groningen, januari 2010

Nieuwjaarsspeech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Groningen, januari 2010 Nieuwjaarsspeech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Groningen, januari 2010 Dames en heren, geëerde gasten, [Inleiding] Zuinig over de drempel! Zo heette de eerste oudejaarsconference van

Nadere informatie

Een paar maanden geleden installeerde ik een burgemeester. Dat doe ik wel vaker, maar dit was echt een burgemeester 2.0.

Een paar maanden geleden installeerde ik een burgemeester. Dat doe ik wel vaker, maar dit was echt een burgemeester 2.0. Welkomstwoord Commissaris van de Koningin drs. Ank Bijleveld-Schouten bij de Dag van de ambtenaar 2.0 op 6 februari 2013 te Zwolle. Een paar maanden geleden installeerde ik een burgemeester. Dat doe ik

Nadere informatie

Hartelijk welkom bij de tentoonstelling ArtOverijssel. Een nieuwe. expositie is altijd een feestelijke gelegenheid.

Hartelijk welkom bij de tentoonstelling ArtOverijssel. Een nieuwe. expositie is altijd een feestelijke gelegenheid. Dames en heren, Hartelijk welkom bij de tentoonstelling ArtOverijssel. Een nieuwe expositie is altijd een feestelijke gelegenheid. Helemaal als het getoonde werk zo divers en kwalitatief hoogstaand is

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013 Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013 Dames en heren, Wetenschap is ontstaan uit verwondering en nieuwsgierigheid. Al

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak van commissaris van de Koning Max van den Berg, Groningen, 4 januari 2016

Nieuwjaarstoespraak van commissaris van de Koning Max van den Berg, Groningen, 4 januari 2016 Nieuwjaarstoespraak van commissaris van de Koning Max van den Berg, Groningen, 4 januari 2016 De 15-jarige Ali woont met zijn oom en tante, neefjes en nichtjes op 15 vierkante meter. Hij komt uit Syrië.

Nadere informatie

Geachte heer Kuks, geachte heer Dijk, geachte heer Kolkman, geachte heer Odding, geachte dames en heren,

Geachte heer Kuks, geachte heer Dijk, geachte heer Kolkman, geachte heer Odding, geachte dames en heren, Toespraak van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de ondertekening van de waterovereenkomst Vechterweerd op Vrijdag 20 januari 2012 van 14.00 16.00 uur in t Boerhoes, Koepelallee 8 te Dalfsen HET GESPROKEN

Nadere informatie

Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus

Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus Zondag 27 september Markus 9, 30-37 Overdenking Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus 1) Ongemakkelijk gevoel Ik kreeg een beetje een ongemakkelijk gevoel toen ik dat gedeelte

Nadere informatie

De Nederlandse economie groeit gestaag, las ik laatst in de cijfers van het Cpb. Niet uitbundig, benadrukte het planbureau, maar gestaag.

De Nederlandse economie groeit gestaag, las ik laatst in de cijfers van het Cpb. Niet uitbundig, benadrukte het planbureau, maar gestaag. Toespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de Twentse Haring 15 juni 2016. Dames en heren, Wat fijn u hier allemaal weer te zien. Een bijzondere editie dit jaar van deze Twentse Haring Primeur. Het is de

Nadere informatie

Dames en heren, beste familie Hagedoorn en medewerkers van de Beerze Bulten,

Dames en heren, beste familie Hagedoorn en medewerkers van de Beerze Bulten, Toespraak bij de opening van de Youpi! Lodges en de overhandiging van een cheque aan de Stichting De Upside van Down, door commissaris van de Koningin, drs. Ank Bijleveld-Schouten op vrijdag 15 april 2011

Nadere informatie

Deventer zoekt een nieuwe burgemeester

Deventer zoekt een nieuwe burgemeester Deventer zoekt een nieuwe 2 Deventer zoekt een nieuwe, een bestuurder die doortastend en met durf eraan bijdraagt dat onze gemeente een volgende stap zet. In het benutten van economische mogelijkheden,

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Openingstekst: (Door een ouder en kind) A. Zeg zou jij het licht aandoen? Je moet opschieten, want het is bijna tijd. Dadelijk

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet. Oranjecongres Nieuw-Vennep, 8 oktober Vrijheid en verbinding. Dames en heren,

Toespraak Gerdi Verbeet. Oranjecongres Nieuw-Vennep, 8 oktober Vrijheid en verbinding. Dames en heren, Toespraak Gerdi Verbeet Oranjecongres Nieuw-Vennep, 8 oktober 2016 Vrijheid en verbinding Dames en heren, Twee weken geleden vond de jaarlijkse herdenking plaats in het Oranjehotel te Scheveningen, waar

Nadere informatie

Dames en heren, fijn om vandaag hier te zijn. Het is een feestelijke dag. Het Hembrugterrein staat weer op de kaart. We komen van ver, maar dit oude

Dames en heren, fijn om vandaag hier te zijn. Het is een feestelijke dag. Het Hembrugterrein staat weer op de kaart. We komen van ver, maar dit oude Dames en heren, fijn om vandaag hier te zijn. Het is een feestelijke dag. Het Hembrugterrein staat weer op de kaart. We komen van ver, maar dit oude defensieterrein knettert weer van dynamiek en beloften.

Nadere informatie

Sociaal Groesbeek. Lijst 3 SOCIAAL GROESBEEK MAAKT HET VERSCHIL! Inleiding / Plan van aanpak. Verkiezingsprogramma

Sociaal Groesbeek. Lijst 3 SOCIAAL GROESBEEK MAAKT HET VERSCHIL! Inleiding / Plan van aanpak. Verkiezingsprogramma Sociaal Groesbeek Lijst 3 > 1. Hans Peters > 2. Wiebo Kersten > 3. William Janssen > 4. Sonja Postema- > Croonen > 5. Betty Wouters > 6. Erik Schlijper > 7. Cindy Liebers- > Gerritzen > 8. Corry Rutten

Nadere informatie

RAMADAN Beste lezer

RAMADAN Beste lezer RAMADAN 2017 30 mei 2017 pagina 3 09 juni 2017 pagina 4 20 juni 2017 pagina 9 21 juni 2017 pagina 10 RAMADAN 2017 Beste lezer De Kunst van het Samenleven diners die Stichting Ebru in samenwerking met Time

Nadere informatie

Want doen we nu echt zoveel samen?

Want doen we nu echt zoveel samen? Dames en heren, Welkom in het DOEK en welkom in 2014. Dit welkom spreek ik uit namens de organisatoren van deze Ommer Nieuwjaarsreceptie; de Ondernemersvereniging Ommen, de Handelsvereniging Ommen, Koninklijke

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

Provinciale verkiezingen 2019

Provinciale verkiezingen 2019 PF Provinciale Verkiezingen 2019 V000 Provinciale verkiezingen 2019 Bedankt dat u mee wilt doen aan deze vragenlijst over de provinciale verkiezingen. Wij zijn benieuwd hoe u denkt over deze verkiezingen

Nadere informatie

Majesteit, Koninklijke Hoogheid, excellenties, dames en heren,

Majesteit, Koninklijke Hoogheid, excellenties, dames en heren, Toespraak van de minister-president, mr. dr. Jan Peter Balkenende, bijeenkomst ter ere van de 50 ste verjaardag van de Verdragen van Rome, Ridderzaal, Den Haag, 22 maart 2007 Majesteit, Koninklijke Hoogheid,

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

NIEUWJAARSTOESPRAAK CDK ANDRIES HEIDEMA 7 januari 2019

NIEUWJAARSTOESPRAAK CDK ANDRIES HEIDEMA 7 januari 2019 NIEUWJAARSTOESPRAAK CDK ANDRIES HEIDEMA 7 januari 2019 Beste mensen, Heel hartelijk welkom allemaal. Fijn dat u er bent. Welkom inwoners van Overijssel, en natuurlijk ook een heel hartelijk welkom voor

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Dames en heren, beste leden van Dahliavereniging Almelo,

Dames en heren, beste leden van Dahliavereniging Almelo, Toespraak bij de Nationale Kampioenschappen Dahliakweken door Commissaris van de Koningin drs. Ank Bijleveld-Schouten op 1 september om 19:30 te Ootmarsum Dames en heren, beste leden van Dahliavereniging

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak 2016: SAMENWERKEN

Nieuwjaarstoespraak 2016: SAMENWERKEN Nieuwjaarstoespraak 2016: SAMENWERKEN Een muzikaal onthaal door een strijkerskwartet, studenten van de Universiteit vanuit het Musica Silvester Orkest. Een mooi moment om ook onze samenwerking met UT en

Nadere informatie

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017.

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017. Speech Sybrand Buma nieuwjaarsbijeenkomst CDA Almere Stadhuis van Almere Wat goed om hier weer met zoveel CDA ers bij elkaar te zijn. We wensen elkaar bij het start van het nieuwe jaar altijd alle goeds

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Peter Snijders, uitgesproken donderdag 2 januari 2014 theater De Voorvegter in Hardenberg.

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Peter Snijders, uitgesproken donderdag 2 januari 2014 theater De Voorvegter in Hardenberg. Nieuwjaarstoespraak burgemeester Peter Snijders, uitgesproken donderdag 2 januari 2014 theater De Voorvegter in Hardenberg. Beste aanwezigen, sporters, Namens het gemeentebestuur van Hardenberg van harte

Nadere informatie

Raadsplein besluitvormend. Voorgesteld besluit raad

Raadsplein besluitvormend. Voorgesteld besluit raad Raadsplein besluitvormend Datum 21 maart 2016 onderwerp Voorbereidingskrediet Koningsdag 2016 portefeuillehouder Henk Jan Meijer informant Nijmeijer, HAF (Hester) 5109 eenheid/afdeling Ontwikkeling OWP

Nadere informatie

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND WERK ALS ÉÉN OVERHEID De fysieke en sociale leefomgeving van Nederland gaan de komende decennia ingrijpend veranderen. Transities in de energievoorziening, de landbouw,

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet Haarlem, 5 november Dames en heren,

Toespraak Gerdi Verbeet Haarlem, 5 november Dames en heren, Toespraak Gerdi Verbeet Haarlem, 5 november 2016 (alleen het gesproken woord geldt) Dames en heren, Welkom, wat goed u allen weer te zien. Allereerst veel dank aan de Commissaris, dat wij hier vandaag

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak 2017 Burgemeester Visser. Beste inwoners van Twenterand, jong en oud, dames en heren,

Nieuwjaarstoespraak 2017 Burgemeester Visser. Beste inwoners van Twenterand, jong en oud, dames en heren, Nieuwjaarstoespraak 2017 Burgemeester Visser Beste inwoners van Twenterand, jong en oud, dames en heren, Van harte welkom in de vernieuwde Zandstuve, hier in Den Ham. Zoals u inmiddels weet, is het voor

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Begrijp je wel waarom je bidt? (Mc.8,16-17)

Begrijp je wel waarom je bidt? (Mc.8,16-17) Begrijp je wel waarom je bidt? (Mc.8,16-17) Collecte voor Benin vanavond. Flyer in postvakjes: Benin bidt! (achterkant: bidt u mee?) Eerste aandacht hierin naar groei in geloof / kerk-zijn / uitstraling.

Nadere informatie

samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen

samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen samen sterker Samenvatting verkiezingsprogramma Samen sterker - kansen voor iedereen Voorwoord Alexander Pechtold 1 Het gaat goed met Nederland. In ons land wonen de gelukkigste, gezondste en best opgeleide

Nadere informatie

We gaan op naar de herfstvakantie. Ik wens u vanaf deze plek een hele fijne week toe. Hartelijke groet, Gert ten Hove

We gaan op naar de herfstvakantie. Ik wens u vanaf deze plek een hele fijne week toe. Hartelijke groet, Gert ten Hove Vandaag start de activiteitenweek/werkweek aan de Noordikslaan. Een hele week Onderwijs Anders. De brugklassers hebben hun eigen brugklasweek die wordt afgesloten met een prachtavond op donderdag. Een

Nadere informatie

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma PVDA GELDERLAN D PvdA Gelderland Verkiezingsprogramma 2019-2023 Verkiezingsprogramma 2019-2023 Zeker zijn Onderwijs is de sleutel tot een zinvol leven. Goed onderwijs geeft niet alleen toegang tot werk,

Nadere informatie

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018 1 De VVD Oostzaan is trots op haar inwoners en op het dorp. Een dorp met vele mogelijkheden. Oostzaan is een groene buffer tussen Zaanstad, Purmerend en Amsterdam. Oostzaan heeft een rijk verenigingsleven

Nadere informatie

Alles stroomt en niets blijft. Voor de provincie Gelderland belooft 2019 een jaar vol veranderingen te worden.

Alles stroomt en niets blijft. Voor de provincie Gelderland belooft 2019 een jaar vol veranderingen te worden. 1: Nieuwjaarstoespraak commissaris van de Koning Clemens Cornielje Arnhem, 8 januari 2019 Alles stroomt en niets blijft. Dat is een oude filosofische gedachte, waarbij vaak het beeld van de rivier wordt

Nadere informatie

Gemeente Huizen MijnBurgemeester. Nieuwe burgemeester Huizen

Gemeente Huizen MijnBurgemeester. Nieuwe burgemeester Huizen Gemeente Huizen MijnBurgemeester Nieuwe burgemeester Huizen De gemeente Huizen is op zoek naar een nieuwe burgemeester. Als onderdeel van deze zoektocht heeft de gemeente ook haar inwoners gevraagd naar

Nadere informatie

Allereerst van harte welkom op deze nieuwjaarsreceptie van de provincie Zuid-Holland. Ik wens u allen een gezond en succesvol 2015!

Allereerst van harte welkom op deze nieuwjaarsreceptie van de provincie Zuid-Holland. Ik wens u allen een gezond en succesvol 2015! Toespraak van Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid- Holland, bij de nieuwjaarsreceptie van de provincie Zuid-Holland, 7 januari 2015 -----------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Geachte voorzitter Flierman, beste familieleden, geachte burgemeester, geacht College van Bestuur, geachte aanwezigen,

Geachte voorzitter Flierman, beste familieleden, geachte burgemeester, geacht College van Bestuur, geachte aanwezigen, Toespraak van Commissaris van de Koningin drs. Ank Bijleveld-Schouten bij het afscheid van Dr. Anne Flierman als voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente op 24 april 2013. Geachte

Nadere informatie

identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord

identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord 1 identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord identiteitsbewijs onderwijsgroep noord I Zijn wie je bent. Dat is geluk. I Erasmus 2 Onderwijs draait om mensen Als we met elkaar in het onderwijs

Nadere informatie

Waarom zou je ergens aan gaan morrelen als het goed loopt?

Waarom zou je ergens aan gaan morrelen als het goed loopt? Openingswoord CdK drs. Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over Profiel Provincies op 20 maart in New Babylon, Den Haag. Beste collega s van de 12 provincies, Waarom zou je ergens aan gaan morrelen

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Deze week stuurde René de Reuver, de scriba van de landelijke Protestantse Kerk, een bericht rond met de veelzeggende titel: Geen zin in Kerst. Hij

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie Preek Gemeente van Christus, Wie iets vindt, heeft niet goed gezocht. Dat zijn woorden waar je wel even over na moet denken. Je moet ook dichter zijn om iets zo te zeggen. Het zijn woorden van Rutger Kopland

Nadere informatie

Ik hoop dus dat dit congres nieuwe ideeën gaat opleveren.

Ik hoop dus dat dit congres nieuwe ideeën gaat opleveren. Alleen de uitgesproken tekst geldt. Toespraak bij de opening van het Innoversum Innovatiecongres door Commissaris van de Koningin, drs. Ank Bijleveld-Schouten, op woensdag 25 mei 2011 om 9:20 te Enschede.

Nadere informatie

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP Wat voor provincie wordt Fryslân? Jij mag het zeggen op 20 maart. Willen we verschillen tussen arm en rijk? Willen we dat mensen zonder werk zitten?

Nadere informatie

Introductie De energietransitie is de grootste politieke en maatschappelijke uitdaging van ons tijdperk, maar nog niet alle politici, bestuurders, bed

Introductie De energietransitie is de grootste politieke en maatschappelijke uitdaging van ons tijdperk, maar nog niet alle politici, bestuurders, bed Introductie De energietransitie is de grootste politieke en maatschappelijke uitdaging van ons tijdperk, maar nog niet alle politici, bestuurders, bedrijven en inwoners zijn doordrongen van dit feit. Gemeenten

Nadere informatie

Marcus 5, febuari 2013 Wehl Avondmaalsviering ds. Arja Oude Kotte-de Boon

Marcus 5, febuari 2013 Wehl Avondmaalsviering ds. Arja Oude Kotte-de Boon Marcus 5, 21-43 3 febuari 2013 Wehl Avondmaalsviering ds. Arja Oude Kotte-de Boon Thema: Geraakt worden! Gemeente, Dat was wat deze week... de toespraak van Koningin Beatrix, waarin ze aangaf dat zij op

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak commissaris van de Koning Han Polman 13 januari 2017 Samen maken wij het verschil

Nieuwjaarstoespraak commissaris van de Koning Han Polman 13 januari 2017 Samen maken wij het verschil Nieuwjaarstoespraak commissaris van de Koning Han Polman 13 januari 2017 Samen maken wij het verschil Het gesproken woord tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst telt 1. Namens het provinciebestuur heet ik u

Nadere informatie

Kiezen is een feest. Vier je Bijbel, Gemeente van Jezus Christus. 1. Kiezen is een feest. Dat zet ik vanmorgen als thema boven mijn preek.

Kiezen is een feest. Vier je Bijbel, Gemeente van Jezus Christus. 1. Kiezen is een feest. Dat zet ik vanmorgen als thema boven mijn preek. Dienstnummer: 1257 zondag: 6 e zondag van de herfst datum: 29-10-2017 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Psalm 1; Matteus 22:34-46 liederen: Lb 287:1,2,5; Opw 167:1,3;

Nadere informatie

Wij zoeken een ondernemende en mensgerichte burgemeester!

Wij zoeken een ondernemende en mensgerichte burgemeester! Wij zoeken een ondernemende en mensgerichte burgemeester! Noordeinde Oosterwolde Oldebroek Oldebroek; hechte en betrokken gemeenschappen. t Loo Wezep Hattemerbroek Oldebroek als gemeente De gemeente Oldebroek

Nadere informatie

Toespraak bij de aflegging van de ambtseed door burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede, 2 oktober 2015

Toespraak bij de aflegging van de ambtseed door burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede, 2 oktober 2015 Toespraak bij de aflegging van de ambtseed door burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede, 2 oktober 2015 Voorzitter, geachte leden van de gemeenteraad van Enschede, geacht college, burgemeester Van

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

Officiële opening nieuw gemeentehuis Toespraak burgemeester Snijders - 10 oktober 2012 Versie 9 oktober.

Officiële opening nieuw gemeentehuis Toespraak burgemeester Snijders - 10 oktober 2012 Versie 9 oktober. Officiële opening nieuw gemeentehuis Toespraak burgemeester Snijders - 10 oktober 2012 Versie 9 oktober. Ietwat plomp gebouw werd mooi afgewerkt en Fraaie schepping in Overijsselse industriekern. het bestuurscentrum

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Lieve mensen, jong en oud, gemeente van Christus

Lieve mensen, jong en oud, gemeente van Christus Lieve mensen, jong en oud, gemeente van Christus Vanmorgen wil ik beginnen met een foto van brievenbus. Wie heeft dit nog meegemaakt? Een touwtje uit de brievenbus? Ik had vroeger een oom en tante in Nijmegen

Nadere informatie

Toespraak bij de uitreiking van de Cultuurprijzen 2016 van het prins Bernhard Cultuurfonds op 22 september in Theater Odeon in Zwolle

Toespraak bij de uitreiking van de Cultuurprijzen 2016 van het prins Bernhard Cultuurfonds op 22 september in Theater Odeon in Zwolle Toespraak bij de uitreiking van de Cultuurprijzen 2016 van het prins Bernhard Cultuurfonds op 22 september in Theater Odeon in Zwolle Ook namens mij hartelijk welkom op deze avond vol cultuur in Zwolle.

Nadere informatie

Toespraak ter gelegenheid van het symposium Kracht van Gelderland op 21 maart 2018

Toespraak ter gelegenheid van het symposium Kracht van Gelderland op 21 maart 2018 1 Toespraak ter gelegenheid van het symposium Kracht van Gelderland op 21 maart 2018 Dames en Heren, Geologische krachten hebben eeuwen geleden in Nederland huisgehouden. IJs, wind, zand en water hebben

Nadere informatie

Toespraak bij uitreiking Gouden Erepenning aan Johan Willemstein, marsleider van de Vierdaagse

Toespraak bij uitreiking Gouden Erepenning aan Johan Willemstein, marsleider van de Vierdaagse 1: Toespraak bij uitreiking Gouden Erepenning aan Johan Willemstein, marsleider van de Vierdaagse Ewijk, 12 oktober 2017 Dames en heren, beste meneer Willemstein, Fijn dat ik u hier op Slot Doddendael

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 1 Je ouders zijn ook maar mensen 11 2 Eerst ruzies, nu ook nog de scheiding 21 3 Dit is niet eerlijk! 31 4 Wat cijfers ons leren 41 5 En toen veranderde mijn wereld 51 6 Bij wie

Nadere informatie