Waarom komt er een leerlingenraad (LR)? Wat is een leerlingenraad? Wat doet de leerlingenraad? Waarover kan een leerlingenraad beslissen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waarom komt er een leerlingenraad (LR)? Wat is een leerlingenraad? Wat doet de leerlingenraad? Waarover kan een leerlingenraad beslissen?"

Transcriptie

1

2 Waarom komt er een leerlingenraad (LR)? Wat is een leerlingenraad? Wat doet de leerlingenraad? Waarover kan een leerlingenraad beslissen? Welke onderwerpen zijn er zoal? Hoe komt de leerlingenraad aan de onderwerpen? Hoe horen anderen wat er is besloten? Wie kunnen in de leerlingenraad komen? Hoe lang duurt je tijd in de leerlingenraad? Hoe en wanneer vergadert de leerlingenraad? Wanneer zijn de verkiezingen? Hoe gaan we kiezen?

3 Veel scholen hebben al een leerlingenraad. Het bestuur en de directie willen ook een raad voor De Kameleon. De leerlingen tellen ook mee op school. Ze mogen een bijdrage leveren. De leerlingen moeten weten wat er op school gebeurt. Ze kunnen actief meedoen. De kinderen leren zo ook hoe democratie werkt.

4 Een groepje kinderen vertegenwoordigt alle kinderen van De Kameleon. De kinderen uit de groepen 5, 6, 7 en 8 mogen de leden kiezen. De kinderen van een groep kiezen twee kinderen uit hun eigen groep. De leerlingenraad bestaat dus uit acht kinderen. De leden vertellen hun groep regelmatig waarmee ze bezig zijn.

5 De LR praat zes keer per jaar over allerlei school-onderwerpen en neemt er dan besluiten over. Die onderwerpen komen van de leerlingen in de groepen of van de directie. De kinderen in de leerlingenraad mogen natuurlijk zelf ook onderwerpen bedenken. De leden van de raad worden steeds geholpen door een begeleider van buiten de school of door een leerkracht. De directeur of een ander lid van het directieteam komt regelmatig in de vergadering iets uitleggen.

6 De LR kan beslissen of adviseren. Over sommige dingen kan de LR een beslissing nemen. De directie moet die beslissing dan uitvoeren. Anders kan de LR de directie een advies geven. De directie kijkt goed naar het advies en neemt er dan een besluit over. De directie moet nog duidelijk maken, waarover de LR mag beslissen.

7 Het gebruik en de invulling van het schoolplein. Het programma op de dag voor een vakantie. De invulling van bijzondere activiteiten en feestdagen. De invulling van (een deel van) de website en de Nieuwsbrief van de school. Schoolreisjes Advies over het gebruik van lesmethoden, materialen e.d. Enzovoort, enzovoort.

8 De directie van De Kameleon kan dus vragen om ergens een beslissing over te nemen of een advies over te geven. De leerlingen kunnen onderwerpen aangeven. De LR doet dan een voorstel (geeft een advies) aan de directie. Er komt een ideeënbus. De ideeën worden besproken in de LR en gaan met een advies naar de directie.

9 Eén de leden van de LR maakt een verslag en houdt bij wat er is besloten. De directie van De Kameleon krijgt het verslag, de adviezen en de beslissingen. De kinderen uit de LR vertellen in hun eigen groep wat er is gebeurd in de LR. De leerlingen in groep 1 tot en met 4 horen het van hun meneer of juf. De ouders lezen het in de Nieuwsbrief of op de site.

10 De leden komen uit de groepen 5 t/m 8. Uit elke groep worden 2 kinderen gekozen. De leerlingenraad wordt elk jaar gekozen zo snel mogelijk na de kerstvakantie. De oude raad blijft zitten tot er een nieuwe is. In het nieuwe schooljaar zijn er tussentijdse verkiezingen in groep 5 om de leerlingen die van school zijn gegaan (de oude groep 8) te vervangen.

11 De leerlingen worden voor een jaar gekozen. Ze kunnen daarna nog één jaar in de LR zitten (als ze tenminste weer worden gekozen). De leerlingen uit groep 8 en groep 5 worden dus voor een half jaar gekozen: groep 8 het eerste halfjaar (daarna verlaten ze de school), groep 5 voor de tweede helft van het kalenderjaar. De laatsten kunnen dan wel herkozen worden.

12 Elk jaar zijn er ongeveer 5 of 6 vergaderingen onder schooltijd. De vergaderingen duren ongeveer een uur. De LR kiest in de eerste vergadering een voorzitter en een notulist (of secretaris). De voorzitter leidt de vergadering. De notulist schrijft op wat er besloten is. De LR vergadert in de teamkamer of in een leeg lokaal. De notulist stuurt vooraf een uitnodiging.

13 De verkiezingen zijn op 19 maart. Eén dag na de verkiezingen voor Provinciale Staten en de Waterschappen. De verkiezingen zijn in de aula. De kinderen uit de groepen 5 t/m 8 krijgen een stembiljet met de namen van de kandidaten uit hun eigen groep. Ze moeten (!) op één kandidaat stemmen. Aan het eind van de middag worden de stemmen geteld en weten we wie er in dit eerste jaar in de leerlingenraad zitten. Dit eerste jaar 2015 is iets korter dan de komende.

14 Direct na de carnavalsvakantie (op 23 februari) kunnen de leerlingen uit de groepen 5 t/m 8 zich kandidaat stellen. Denk er in de vakantie over na en overleg met je ouders. Daarna begint op 27 februari de verkiezingscampagne met posters en televisiespotjes. De kandidaten kunnen daarin duidelijk maken waarom zij gekozen moeten worden. De campagne duurt tot de dag voor de verkiezingen op 18 maart. De eerste vergadering van de LR is op 26 maart.

15 Soms zijn er onderwerpen waarover de ouderraad, de medezeggenschapsraad of het leerkrachtenteam ook vergaderen. Misschien zijn er wel eens gezamenlijke vergaderingen. De directie van De Kameleon neemt de leerlingenraad en de adviezen heel serieus. Geef je dus op als kandidaat voor de leerlingenraad!!!!!!!

16 ???????????????????

Leerlingenraad BS Kienehoef schooljaar Samen betrokken. LEERLINGENRAAD BS KIENEHOEF Samen betrokken

Leerlingenraad BS Kienehoef schooljaar Samen betrokken. LEERLINGENRAAD BS KIENEHOEF Samen betrokken Samen betrokken Inhoud 1 Waarom een leerlingenraad?... 3 2 Wat doet een leerlingenraad?... 3 3 Wie zitten in de leerlingenraad?... 3 4 Hoe werkt de leerlingenraad?... 3 5 Concreet... 5 1 Waarom een leerlingenraad?

Nadere informatie

De besproken agendapunten worden teruggekoppeld door de begeleidende leerkracht aan het team.

De besproken agendapunten worden teruggekoppeld door de begeleidende leerkracht aan het team. Inhoud 1. Wat verstaan we onder een leerlingenraad? 2. Samenstelling van de leerlingenraad. 3. Vergaderingen. 4. Agendapunten van de leerlingenraad. 5. Taken van de leerlingenraad. 6. De leerlingenraad

Nadere informatie

Leerlingenraad en reglement

Leerlingenraad en reglement Frankenskamp 4 3848 DE Harderwijk 0341-426704 - directiebron@debronharderwijk.nl - www.debronharderwijk.nl Leerlingenraad en reglement CBS DE BRON, EEN SCHOOL MET MEERWAARDE. Leerlingenraad. Kwaliteitszorg

Nadere informatie

LEERLINGENRAAD MEESTER KREMERSCHOOL

LEERLINGENRAAD MEESTER KREMERSCHOOL LEERLINGENRAAD MEESTER KREMERSCHOOL INHOUD 1. Wat is een leerlingenraad? a. Visie b. Doel c. Gespreksonderwerpen 2. Wie zitten erin? a. Lidmaatschap/samenstelling b. Verkiezingen c. Criteria 3. Vergaderingen

Nadere informatie

Leerlingenraad december 2017

Leerlingenraad december 2017 Leerlingenraad december 2017 Inleiding Sinds 2006 zijn scholen (bij wet) verplicht om een bijdrage te leveren aan burgerschapsvorming. Op Het Kompas werken we met de methode De Vreedzame School. De Vreedzame

Nadere informatie

reglement Leerlingenraad Daltonschool De Dorendal

reglement Leerlingenraad Daltonschool De Dorendal reglement Leerlingenraad Daltonschool De Dorendal Dit is een eerste opzet van het reglement van de Dorendal. Op 7 februari 2013 zal de leerlingenraad voor het eerst bij elkaar komen en dit reglement bespreken.

Nadere informatie

Inhoud. 1. Wat verstaan we onder een leerlingenraad. 2. Waarom een leerlingenraad? 3. Opzet en organisatie van een leerlingenraad

Inhoud. 1. Wat verstaan we onder een leerlingenraad. 2. Waarom een leerlingenraad? 3. Opzet en organisatie van een leerlingenraad Inhoud 1. Wat verstaan we onder een leerlingenraad 2. Waarom een leerlingenraad? 3. Opzet en organisatie van een leerlingenraad a. samenenstelling van de raad/verkiezingen b. Wat kan zoal op de agenda

Nadere informatie

Leerlingenraad KBS Franciscus

Leerlingenraad KBS Franciscus Leerlingenraad KBS Franciscus Wat is de leerlingenraad? De leerlingenraad is een vertegenwoordiging van leerlingen uit de groepen 3 t/m 8. De vertegenwoordigers worden gekozen uit- en door de leerlingen

Nadere informatie

Waarom een leerlingenraad op De Enk en de Triangel?

Waarom een leerlingenraad op De Enk en de Triangel? Waarom een leerlingenraad op De Enk en de Triangel? De leerlingen hebben een eigen stem binnen de schoolorganisatie, zodat ze weten en voelen dat ze meetellen. Betrokkenheid met school van leerlingen willen

Nadere informatie

Voorlopig reglement leerling-raad

Voorlopig reglement leerling-raad Voorlopig reglement leerling-raad d.d. 13 februari 2006 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2. Begrippen 3. Totstandkoming en wijziging 4. Publicatie 5. Doelstelling 6. Taken 7. Financiën 8. Samenstelling en verkiezing

Nadere informatie

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Document leerlingenraad Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Inhoud: 1. wat verstaan we onder een leerlingenraad? 2. opzet en organisatie van een leerlingenraad a. samenstelling van

Nadere informatie

Op beide locaties zijn de schooltijden gelijk nl uur uur op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag en op woensdag 8.30 uur uur.

Op beide locaties zijn de schooltijden gelijk nl uur uur op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag en op woensdag 8.30 uur uur. Nieuwsbrief 23 juni 2017 Goedemiddag In de vijf weken dat ik werkzaam ben voor De Kameleon heb ik ervaren dat er, naast het uitzien naar de nieuwe school en de start van De Kameleon, ook onrust is bij

Nadere informatie

Leerlingenraad. de Plantage

Leerlingenraad. de Plantage Leerlingenraad de Plantage Wat is de leerlingenraad (LR)? De leerlingenraad is een vertegenwoordiging van leerlingen uit de groepen 6 t/m 8. De vertegenwoordigers worden gekozen uit- en door de leerlingen

Nadere informatie

Leerlingenraad

Leerlingenraad Leerlingenraad 2017-2018 Leerlingenraad 2017-2018 Inspraak van leerlingen vinden we erg belangrijk; we betrekken leerlingen graag actief bij de plek waar ze veel verblijven. Wat vinden de leerlingen van

Nadere informatie

Bijlage op basis van artikel 2 van het Schoolstatuut van het R.K. Gymnasium Juvenaat H. Hart

Bijlage op basis van artikel 2 van het Schoolstatuut van het R.K. Gymnasium Juvenaat H. Hart Bijlage op basis van artikel 2 van het Schoolstatuut van het R.K. Gymnasium Juvenaat H. Hart Leerlingenraadreglement Voor de leesbaarheid zijn in dit reglement alle functies in mannelijke vorm geschreven.

Nadere informatie

Leerlingenraad - statuut

Leerlingenraad - statuut Leerlingenraad - statuut Geldend voor de scholen die vallen onder het Christiaan Huygens College: Vastgesteld door het bevoegd gezag op 22 juni 2017 Instemming verleend door de medezeggenschapsraad op

Nadere informatie

Nieuwsbrief 27 okt t/m 2 nov 2018

Nieuwsbrief 27 okt t/m 2 nov 2018 Nieuwsbrief 27 okt t/m 2 nov 2018 31 oktober Cultuurtje groepen 5 5 november Tafeltjesmiddag 7 november Cultuurtje groep 7 Sander, Keano, Alexander, Maud, Olivier, Inna 9 november Groepen 2 vrij 19 november

Nadere informatie

Reglement ouderraad De Fontein Versie Pagina 1 van 5

Reglement ouderraad De Fontein Versie Pagina 1 van 5 Pagina 1 van 5 BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1. 1. Dit reglement verstaat onder: Ouders: de ouders, voogden of verzorgers van de leerlingen die de school bezoeken, voor zover zij met ouderlijk gezag zijn bekleed.

Nadere informatie

Mei 2019, Nieuwsbrief 9

Mei 2019, Nieuwsbrief 9 Mei 2019, Nieuwsbrief 9 VOORWOORD Beste ouders/verzorgers en kinderen van de Kennedyschool, Twee weken meivakantie! Ze zijn voorbij gevlogen. Alle juffen zijn klaar voor het laatste deel van het schooljaar.

Nadere informatie

Huishoudelijk regelement Oudervereniging Basisschool De Vlasbloem

Huishoudelijk regelement Oudervereniging Basisschool De Vlasbloem Huishoudelijk regelement Oudervereniging Basisschool De Vlasbloem DEFINITIE Artikel 1 Dit Huishoudelijk Reglement van de Oudervereniging Basisschool De Vlasbloem is een aanvulling op de statuten zoals

Nadere informatie

Reglement Ouderraad Interconfessionele Basisschool De Piramide

Reglement Ouderraad Interconfessionele Basisschool De Piramide Verklarende toelichting In dit reglement worden de volgende namen gebruikt: De school: icbs De Piramide Agora: onder deze stichting ressorteren 25 basisscholen DB: Dagelijks Bestuur MR: Medezeggenschapsraad

Nadere informatie

Het Ruimteschip. openbare school voor basisonderwijs. Activiteitenplan MR

Het Ruimteschip. openbare school voor basisonderwijs. Activiteitenplan MR Het Ruimteschip openbare school voor basisonderwijs Activiteitenplan MR 2018-2019 Inhoudsopgave Inleiding Uitgangspunten voor de komende periode 2 Werkterrein ten opzichte van de GMR en de Oudercommissie

Nadere informatie

Artikel 1. Dit reglement verstaat onder:

Artikel 1. Dit reglement verstaat onder: REGLEMENT OUDERCOMMISSIE AL-GHAZALI UITGANGSPUNTEN Onderwijs omvat meer dan scholing alleen. Naast scholing zijn ook de opvoeding die de kinderen krijgen, de begeleiding en andere vormen van leren en vorming

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT Oudervereniging Openbare Basisschool De Bijenkorf

HUISHOUDELIJK REGLEMENT Oudervereniging Openbare Basisschool De Bijenkorf HUISHOUDELIJK REGLEMENT Oudervereniging Openbare Basisschool De Bijenkorf DEFINITIE Artikel 1 Dit Huishoudelijk Reglement van de Oudervereniging Openbare Basisschool De Bijenkorf is een aanvulling op de

Nadere informatie

Procedure werving MR-ouderlid

Procedure werving MR-ouderlid Procedure werving MR-ouderlid 1. Opstellen wervingstekst voor Nieuwsslinger en Facebook 2. Verzamelen ingekomen reacties 3. Versturen bevestiging naar geïnteresseerden met daarin uitleg over de vervolgprocedure

Nadere informatie

KinderRaad. Basisschool Bernadette Mariastraat AH Mariahout

KinderRaad. Basisschool Bernadette Mariastraat AH Mariahout KinderRaad Basisschool Bernadette Mariastraat 31 5738 AH Mariahout Contactgegevens Telefoon :0499-425115 E: directiebernadette@eenbes.nl W: www.bernadettemariahout.nl KinderRaad Opzet KinderRaad Wij richten

Nadere informatie

Burgerschapskunde; Indicator 6 Indicator 11: Indicator 3:

Burgerschapskunde; Indicator 6 Indicator 11: Indicator 3: Leerlingenraad Burgerschapskunde; Indicator 6 : De school rapporteert aan belanghebbenden inzichtelijk over de gerealiseerde kwaliteit van het onderwijs. Scoort de kernkwaliteit: De school informeert leerlingen

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Oudervereniging KBS De Bolster

Huishoudelijk reglement Oudervereniging KBS De Bolster Huishoudelijk reglement Oudervereniging KBS De Bolster DEFINITIE Artikel 1 Dit Huishoudelijk Reglement van de Oudervereniging Rooms Katholieke Basisschool De Bolster is een aanvulling op de statuten zoals

Nadere informatie

Leerlingenraad - statuut

Leerlingenraad - statuut Leerlingenraad - statuut Geldend voor de scholen die vallen onder het Christiaan Huygens College: Vastgesteld door het bevoegd gezag op 22 juni 2017 Instemming verleend door de medezeggenschapsraad op

Nadere informatie

1Nieuwe leerlingen De volgende nieuwe leerlingen kwamen de afgelopen periode bij ons op school:

1Nieuwe leerlingen De volgende nieuwe leerlingen kwamen de afgelopen periode bij ons op school: Bladzijde 1 Geachte Ouders 28 mei 2014 Geachte Ouders Nieuwe leerlingen Verkiezingen Bladzijde 2 Verkiezingen Akkefietjes Avondvierdaagse Bladzijde 3 Fotograaf Verkeersdiploma Bladzijde 4 Verkeersdiploma

Nadere informatie

REGLEMENT OUDERRAAD O.S.G. WILLEM BLAEU TE ALKMAAR

REGLEMENT OUDERRAAD O.S.G. WILLEM BLAEU TE ALKMAAR REGLEMENT OUDERRAAD O.S.G. WILLEM BLAEU TE ALKMAAR Doelstelling ouderraad: - de samenwerking tussen schoolleiding, leerlingen en ouders te bevorderen; - de belangstelling voor en betrokkenheid van ouders

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Ouderraad

Huishoudelijk reglement Ouderraad Huishoudelijk reglement Ouderraad Openbare Basisschool t Hout, Helmond Artikel 1 Begripsbepalingen Dit reglement verstaat onder A. Bevoegd gezag : de directeur of zijn/haar vervanger B. School : Openbare

Nadere informatie

Aan de school is een ouderraad verbonden als bedoeld in artikel 10, sub d., van de wet.

Aan de school is een ouderraad verbonden als bedoeld in artikel 10, sub d., van de wet. REGLEMENT OUDERRAAD BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1 Dit reglement verstaat onder: Ouders: ouders, voogden en verzorgers van bij de school ingeschreven leerlingen. Ouderraad: de geledingenraad van ouders als

Nadere informatie

1. Aan elke school binnen de Stichting voor Prot. Chr. SO/VSO is een ouderraad ingesteld.

1. Aan elke school binnen de Stichting voor Prot. Chr. SO/VSO is een ouderraad ingesteld. REGLEMENT OUDERRAAD ALGEMEEN Artikel 1 Dit reglement verstaat onder: Ouders Ouderraad Bevoegd gezag Medezeggenschapsraad School Schoolleiding Ouders, voogden en verzorgers van bij de school ingeschreven

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT ouderraad Corbulo College (OR)

HUISHOUDELIJK REGLEMENT ouderraad Corbulo College (OR) HUISHOUDELIJK REGLEMENT ouderraad Corbulo College (OR) Definitie Artikel 1 Ouders : de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die aan de school zijn ingeschreven. Ouderraad: de geledingenraad

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de medezeggenschapsraad (MR) van OBS de Driesprong 2013-2014

Huishoudelijk reglement van de medezeggenschapsraad (MR) van OBS de Driesprong 2013-2014 Huishoudelijk reglement van de medezeggenschapsraad (MR) van OBS de Driesprong 2013-2014 Algemeen - De MR van de Driesprong bestaat uit ouders en leerkrachten. Zij vertegenwoordigen de ouders en leerkrachten

Nadere informatie

Statuten Ouderraad ICBS de Trampoline (Herziene versie dd 5 okt 2010)

Statuten Ouderraad ICBS de Trampoline (Herziene versie dd 5 okt 2010) Statuten Ouderraad ICBS de Trampoline (Herziene versie dd 5 okt 2010) Begripsbepalingen: Artikel 1. Deze statuten verstaan onder: a. de vereniging: de in artikel 2 genoemde vereniging. b. De leden: de

Nadere informatie

Vooraankondiging wegwerkzaamheden

Vooraankondiging wegwerkzaamheden nummer 3 november 2017 Vooraankondiging wegwerkzaamheden In de loop van het eerste kwartaal 2018 zal een begin worden gemaakt met wegwerkzaamheden bij de school. Dat zal ook effect hebben op het kunnen

Nadere informatie

Het Jozef Journaal datum: 12 september Nr 04. Jaargang 29

Het Jozef Journaal  datum: 12 september Nr 04. Jaargang 29 Het Jozef Journaal www.sintjozefschoolmoordrecht.nl datum: 12 september 2017 Nr 04 Jaargang 29 Van de directie Talentontwikkeling / studie 2 daagse Gisterenavond hebben we een inspirerende avond gehad

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Vanuit de directie. Belangrijke data. Schoolse zaken. Week t/m 24 september

Nieuwsbrief. Vanuit de directie. Belangrijke data. Schoolse zaken. Week t/m 24 september Nieuwsbrief Week 38 18 t/m 24 september Vanuit de directie Op de Dag van de Democratie een nieuwsbrief van school, met een aantal punten die heel goed passen bij deze dag. Gisteren zaten we met alle kinderen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 09 oktober

Nieuwsbrief 09 oktober Nieuwsbrief 09 oktober Trefwoord In deze nieuwsbrief Trefwoord 1 Kledingbeurs 2 In- en uitgaan 3 Leerlingenraad 4 Foto s verkiezing 5 Schooltijden groep 1 6 Schooltijden instroom 6 Vanuit de MR 7 Mensen

Nadere informatie

Ik zit rustig op mijn plaats. Ik volg de voorstelling met aandacht. Ik laat door applaus mijn waardering blijken.

Ik zit rustig op mijn plaats. Ik volg de voorstelling met aandacht. Ik laat door applaus mijn waardering blijken. School Info Nummer 5 datum: 15 oktober 2015 Ruimte: Regel: Tijdens voorstellingen Ik zit rustig op mijn plaats. Ik volg de voorstelling met aandacht. Ik laat door applaus mijn waardering blijken. Bram

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement ouderraad

Huishoudelijk reglement ouderraad Huishoudelijk reglement ouderraad OBS De Watermolen Molenwerf 3 1541WR Koog aan de Zaan 075-6352239 info@obsdewatermolen.nl www.obsdewatermolen.nl @DeWatermolen Definitie Artikel 1 Ouders Ouderraad Wet

Nadere informatie

Leerlingenboek KINDERRAAD

Leerlingenboek KINDERRAAD Leerlingenboek KINDERRAAD K i n d e r r a a d leerlingenboek 2 Leerlingenboek K I N D E R R A A D Voorwoord Jongens en meisjes, Als burgemeester van Leeuwarden vind ik het heel goed dat jullie meedoen

Nadere informatie

Ouderraadreglement cbs Het Baken (2013)

Ouderraadreglement cbs Het Baken (2013) Ouderraadreglement cbs Het Baken (2013) UITGANGSPUNTEN Onderwijs omvat meer dan scholing alleen. Naast scholing zijn ook de opvoeding die de kinderen krijgen, de begeleiding en andere vormen van leren

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Ouderraad Openbare Basisschool de Esdoorn, Weerdinge

Huishoudelijk reglement Ouderraad Openbare Basisschool de Esdoorn, Weerdinge Huishoudelijk reglement Ouderraad Openbare Basisschool de Esdoorn, Weerdinge Artikel 1 Begripsbepalingen Dit reglement verstaat onder A. bevoegd gezag : de directeur of zijn/haar vervanger B. School :

Nadere informatie

Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg

Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg Uitgave van het LSR (Landelijk Steunpunt cliëntenraden) Nieuwe raadsleden zoeken Handreiking voor cliëntenraden in de gehandicaptenzorg

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD OCTANT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD OCTANT HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD OCTANT Artikel 1 Definities Artikel 2 Activiteiten Artikel 3 Samenstelling, taken en bevoegdheden Artikel 4 Werkwijze Artikel 5 Financiën, verantwoording en controle Artikel

Nadere informatie

KBS De Schothorst. Nieuwsbrief INSTROOMGROEP PER 1 MAART 2016 MR & CONTINUROOSTER Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G

KBS De Schothorst. Nieuwsbrief INSTROOMGROEP PER 1 MAART 2016 MR & CONTINUROOSTER Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G Z E L F S T A N D I G I N O N T W I K K E L I N G KBS De Schothorst NB 6, 27-01-2016 Nieuwsbrief 2015-2016 NB 6, 27-01-2016 In dit nummer: Instroomgroep 1 MR & Continurooster BSO Ondersteboven 1 2 Voorleesdagen

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Vergaderingen en agenda s 2.1. De medezeggenschapsraad komt tenminste zes keer per schooljaar bijeen of zo veel vaker als noodzakelijk.

Hoofdstuk 2: Vergaderingen en agenda s 2.1. De medezeggenschapsraad komt tenminste zes keer per schooljaar bijeen of zo veel vaker als noodzakelijk. Huishoudelijk reglement van de medezeggenschapsraad van De Regenboog, school voor katholiek basisonderwijs en peuterspeelzaal, te Rotterdam en vastgesteld door de medezeggenschapsraad op 10 november 2014.

Nadere informatie

Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die bij de school zijn ingeschreven;

Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die bij de school zijn ingeschreven; HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD OBS BRINKSCHOOL TE HAREN DEFINITIES Artikel 1 School: OBS Brinkschool te Haren; Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die bij de school zijn ingeschreven;

Nadere informatie

K i n d e r r a a d l e e r l i n g e n b o e k

K i n d e r r a a d l e e r l i n g e n b o e k K i n d e r r a a d leerlingenboek 2 Leerlingenboek K I N D E R R A A D Voorwoord Jongens en meisjes, Als burgemeester van Leeuwarden vind ik het heel goed dat jullie meedoen aan de Kinderraad. Ook als

Nadere informatie

Ouderraadsreglement Vastgesteld door het CvB op 9 september 2013

Ouderraadsreglement Vastgesteld door het CvB op 9 september 2013 Ouderraadsreglement Vastgesteld door het CvB op 9 september 2013 1 BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1. Dit reglement verstaat onder: Ouders: ouders, (voogden) en verzorgers van bij de school ingeschreven leerlingen.

Nadere informatie

R E G L E M E N T O U D E R R A A D

R E G L E M E N T O U D E R R A A D R E G L E M E N T O U D E R R A A D Begripsbepalingen. Artikel 1. Dit reglement verstaat onder: School: Christelijke basisschool De Hoeksteen, Postbus 13 te Wijk en Aalburg. Bestuur: Ouders: Personeel:

Nadere informatie

ICBS De Windroos WEEKINFO 32. Belangrijke data. Onderwijs op de Windroos. Aanwezigheid directie en IB

ICBS De Windroos WEEKINFO 32. Belangrijke data. Onderwijs op de Windroos. Aanwezigheid directie en IB WEEKINFO 32 ICBS De Windroos Galeistraat 2 1503 TJ Zaandam 075 20 10 129 info@de-windroos.nl Beste ouders/verzorgers, Belangrijk in deze info: Vakantie en studiedagen 2019-2020 Verlof aanvragen Zaanse

Nadere informatie

Draaiboek De GROEP een GROEP De eerste weken van het schooljaar. De Schalmei

Draaiboek De GROEP een GROEP De eerste weken van het schooljaar. De Schalmei Draaiboek De GROEP een GROEP De eerste weken van het schooljaar. De Schalmei Pagina 1 BAS CBS De Schalmei De groep een groep Hoe wordt de groep `een groep? Vanuit eigen ervaringen met groepen, op school

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 22 ( 18 mei 2018 )

Nieuwsbrief nr. 22 ( 18 mei 2018 ) Nieuwsbrief nr. 22 ( 18 mei 2018 ) In deze nieuwsbrief : Een nieuwe directeur Op 25 april 2018 heeft u een brief gekregen van het bestuur dat er een tijdelijke directeur is benoemd op de Buikslotermeerschool.

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE MEDEZEGGENSCHAPSRADEN VAN DE SCHOLEN VAN HET BERNARDINUSCOLLEGE (vastgesteld door de MR en d.d.

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE MEDEZEGGENSCHAPSRADEN VAN DE SCHOLEN VAN HET BERNARDINUSCOLLEGE (vastgesteld door de MR en d.d. MR1112.27 HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE MEDEZEGGENSCHAPSRADEN VAN DE SCHOLEN VAN HET BERNARDINUSCOLLEGE (vastgesteld door de MR en d.d. 7 mei 2012) Artikel 1 Voorzitter en plaatsvervangend voorzitter

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR DE OUDERRAAD VAN HET DR. MOLLERCOLLEGE TE WAALWIJK. Vastgesteld in 1993, gewijzigd vastgesteld op

REGLEMENT VOOR DE OUDERRAAD VAN HET DR. MOLLERCOLLEGE TE WAALWIJK. Vastgesteld in 1993, gewijzigd vastgesteld op REGLEMENT VOOR DE OUDERRAAD VAN HET DR. MOLLERCOLLEGE TE WAALWIJK. Vastgesteld in 1993, gewijzigd vastgesteld op 26-11-2014. ARTIKEL 1 Begripsbepalingen Dit reglement verstaat onder: a. Ouderraad: De in

Nadere informatie

Huishoudelijk Regelement Ouderraad De Bongerd

Huishoudelijk Regelement Ouderraad De Bongerd Huishoudelijk Regelement Ouderraad De Bongerd DEFINITIE Artikel1 Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die aan school zijn ingeschreven. Ouderraad: de geledingenraad van ouders. Wet:

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Branding, nummer 2, 15 september 2017

Nieuwsbrief De Branding, nummer 2, 15 september 2017 Nieuwsbrief De Branding, nummer 2, 15 september 2017 Jarigen!!! Wij feliciteren deze maand de komende kinderen; Datum Naam 17/09 Olivia, groep 1/2 17/09 Thijs, groep 1/2 20/09 Luuk, groep 3 26/09 Ivy,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF APRIL 2019

NIEUWSBRIEF APRIL 2019 NIEUWSBRIEF APRIL 2019 Werkgroep continurooster Dinsdag 19 maart is de werkgroep voor de eerste keer bij elkaar gekomen. We hebben in deze bijeenkomst besproken wat de bedoeling is van deze werkgroep en

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de medezeggenschapsraad van openbare basisschool De Fontein

Huishoudelijk reglement van de medezeggenschapsraad van openbare basisschool De Fontein Huishoudelijk reglement van de medezeggenschapsraad van openbare basisschool De Fontein Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doelstelling 3 3. MR leden 3 4. Taakomschrijvingen 4 5. Vergaderingen, aanwezigen,

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD OBS STERRENDONK

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD OBS STERRENDONK HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD OBS STERRENDONK DEFINITIE Artikel 1 Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die aan school zijn ingeschreven. Ouderraad: de geledingenraad van ouders,

Nadere informatie

> VINGER IN DE PAP Handleiding bij de vragenlijst

> VINGER IN DE PAP Handleiding bij de vragenlijst > VINGER IN DE PAP Handleiding bij de vragenlijst Hallo leerlingenrader! Je wil te weten komen hoe tevreden de leerlingen zijn over de leerlingenparticipatie op jouw school? Dat kan je doen met de vragenlijst

Nadere informatie

Handboek medezeggenschapsraad van de CBS De Schalmei

Handboek medezeggenschapsraad van de CBS De Schalmei Handboek medezeggenschapsraad van de CBS De Schalmei Haulerwijk, 12 september 2017. 1 Inhoudsopgave 1. Doelstelling mr 3 2. Vergaderingen 4 2.1 Samenstelling van de mr 4 2.2 Agenda 4 2.3 Jaarplanning 4

Nadere informatie

reglement oudercommissie

reglement oudercommissie reglement oudercommissie OBS J.P. MINCKELERS Inhoudsopgave 1 Begripsbepalingen... 3 2 Doelstelling... 3 3 Samenstelling... 3 4 Dagelijks bestuur... 4 5 Taakomschrijving... 5 6 Taakuitvoering... 5 7 Vergaderingen...

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Ouderraad De Achtbaan

Huishoudelijk reglement Ouderraad De Achtbaan Huishoudelijk reglement Ouderraad De Achtbaan Definities Artikel 1 De Achtbaan: Dalton Openbare Basisschool de Achtbaan; Locatie: een van de 4 locaties van De Achtbaan te weten: 1. De Achtbaan locatie

Nadere informatie

Algemene ledenvergadering. commissie. Ouderraad. Dagelijks bestuur. commissie DEFINITIE

Algemene ledenvergadering. commissie. Ouderraad. Dagelijks bestuur. commissie DEFINITIE Huishoudelijk Regelement van Oudervereniging van de Katholieke Basisschool `t Schoolhuys te Houten, zoals vastgesteld in de ledenvergadering van 6 oktober 2015 DEFINITIE Artikel 1 Algemeen Het Huishoudelijk

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD RIJSWIJKSLYCEUM & VAN VREDENBURGCOLLEGE

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD RIJSWIJKSLYCEUM & VAN VREDENBURGCOLLEGE HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD RIJSWIJKSLYCEUM & VAN VREDENBURGCOLLEGE DEFINITIE Artikel 1 Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die aan school zijn ingeschreven. Ouderraad: de

Nadere informatie

Agenda december Schoolfolio. De juiste URL om in te loggen in Schoolfolio:

Agenda december Schoolfolio. De juiste URL om in te loggen in Schoolfolio: Nieuwsbrief Agenda december 2017 Dag Datum Tijd Opmerking/thema Maandag 4-12 Dinsdag 5-12 sinterklaasviering groep 1 t/m 8 Woensdag 6-12 studiedag SKOEM, alle kinderen hebben vrij Donderdag 7-12 Vrijdag

Nadere informatie

Leerlingenraad. Wij geven leerlingen een stem op OBS De Klimop

Leerlingenraad. Wij geven leerlingen een stem op OBS De Klimop Leerlingenraad Wij geven leerlingen een stem op OBS De Klimop Basisschool : OBS De Klimop te Nederweert en kinderopvang ikook! Adres : Dr. V. d. Wouwstraat 39, 6031 HC Nederweert Telefoon : 0495-631900

Nadere informatie

Nieuwsbrief September 2016 Jaargang:

Nieuwsbrief September 2016 Jaargang: Nieuwsbrief September 2016 Jaargang: 2016-2017 Belangrijke data in september 1 september Maandopening: Samen maken we de groep 2 september Strippenkaartverkoop 5 september Verkiezing leerlingenraad 8 september

Nadere informatie

1. De cliëntenraad komt op voor cliënten in het cluster en praat mee over wat er gebeurt in het cluster.

1. De cliëntenraad komt op voor cliënten in het cluster en praat mee over wat er gebeurt in het cluster. REGELING CLIËNTENRAAD Artikel 1: Doelstelling Cliëntenraad 1. De cliëntenraad komt op voor cliënten in het cluster en praat mee over wat er gebeurt in het cluster. 2. De cliëntenraad helpt mee om alles

Nadere informatie

Leerlingenraadreglement Comenius College vestiging Lijstersingel

Leerlingenraadreglement Comenius College vestiging Lijstersingel Leerlingenraadreglement Comenius College vestiging Lijstersingel Paragraaf 1: algemeen Artikel 1: betekenis In het leerlingenraadreglement staan alle rechten en plichten van de leerlingenraad van het Comenius

Nadere informatie

Nieuws St. Gregoriusschool

Nieuws St. Gregoriusschool Blauwhuis, 25 mei 2018 10 Nieuws St. Gregoriusschool Inhoud Agenda Personele zaken Kanjertraining Resultaat Eindtoets Resultaten Aansluitingstoets Leerlingenraad Vakantierooster Nieuw beleid: Luizencontrole

Nadere informatie

PRIKBORD 6 3 september 2014

PRIKBORD 6 3 september 2014 PRIKBORD 6 3 september 2014 Week 9, 1 maart 2018 Schooljaar 2017-2018 AGENDA Donderdag 1 maart Prikbord 6 MR-vergadering Woensdag 21 maart Vrijdag 16 maart Zaterdag 17 maart Inloop ochtend van 08.30-12.00

Nadere informatie

Nieuwsbrief 8 d.d

Nieuwsbrief 8 d.d Belangrijke data Nieuwsbrief 8 d.d. 11-12-2018 Dinsdag 11 december 2018 Nieuwsbrief 8 Donderdag 13 december 2018 Donderdag 20 december 2018 Vrijdag 21 december 2018 Spreekuur JGT 14-15 uur Kerstviering

Nadere informatie

Schooljaar 2018/2019 nr. 1

Schooljaar 2018/2019 nr. 1 Beste ouder(s)/verzorger(s), Het nieuwe schooljaar is weer begonnen! Hopelijk heeft u met uw kind(eren) genoten van een fijne vakantie en was iedereen weer uitgerust voor de start van 2018-2019. Als het

Nadere informatie

STATUTEN OUDERVERENIGING DE KRAAL

STATUTEN OUDERVERENIGING DE KRAAL STATUTEN OUDERVERENIGING DE KRAAL DEFINITIE Artikel 1 - Oudervereniging De Kraal: De vereniging van ouders van de school. Opgericht 01-11-2005 en ingeschreven bij de KvK onder nummer 34237720 als een vereniging

Nadere informatie

Jaarverslag Medezeggenschapsraad Theo Thijssenschool Schooljaar

Jaarverslag Medezeggenschapsraad Theo Thijssenschool Schooljaar Jaarverslag Medezeggenschapsraad Theo Thijssenschool Schooljaar 2015-2016 Amsterdam, november 2016 2 Inhoud Inleiding...3 Wat doet de MR?...3 Samenstelling MR schooljaar 2015-2016...4 Activiteiten en resultaten

Nadere informatie

R e g l e m e n t O u d e r v e r e n i g i n g D e K e i z e r s k r o o n

R e g l e m e n t O u d e r v e r e n i g i n g D e K e i z e r s k r o o n R e g l e m e n t O u d e r v e r e n i g i n g D e K e i z e r s k r o o n Algemeen Gebruikte afkortingen OV = Oudervereniging De Keizerskroon OV-bestuur = Bestuur Oudervereniging De Keizerskroon MR =

Nadere informatie

Informatieboekje MR. mei MR De Waterkant, Bilderdijkpark 18, 1052 SC Amsterdam, Pagina 1

Informatieboekje MR. mei MR De Waterkant, Bilderdijkpark 18, 1052 SC Amsterdam, Pagina 1 Informatieboekje MR mei 2011 MR De Waterkant, Bilderdijkpark 18, 1052 SC Amsterdam, mr@dewaterkant.net Pagina 1 VOORWOORD Beste ouders, verzorgers, In dit boekje vindt u informatie over de medezeggenschapsraad

Nadere informatie

Gekke haren dag! Op vrijdag 8 juli is het weer gekke haren dag op school! We maken er een gezellige dag van!

Gekke haren dag! Op vrijdag 8 juli is het weer gekke haren dag op school! We maken er een gezellige dag van! 30 ste jaargang nr. 11, juli 2016 Afscheid Anja Allereerst hartelijk bedankt voor de lieve reacties die ik heb ontvangen via de mail of persoonlijk naar aanleiding van mijn vertrek. Het doet me goed. De

Nadere informatie

Ouderraad & Ouderbijdrage. Samengesteld door de Ouderraad van R.K.B.S. De Rietvink

Ouderraad & Ouderbijdrage. Samengesteld door de Ouderraad van R.K.B.S. De Rietvink Ouderraad & Ouderbijdrage Samengesteld door de Ouderraad van R.K.B.S. De Rietvink Schooljaar 2014-2015 2014-2015 De Ouderraad bestaat uit een groep van enthousiaste ouders c.q. verzorgers. Het is een zelfstandige

Nadere informatie

OBS Het Ruimteschip HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD DEFINITIE. Artikel 1

OBS Het Ruimteschip HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD DEFINITIE. Artikel 1 OBS Het Ruimteschip HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD DEFINITIE Artikel 1 Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die aan school zijn ingeschreven. Ouderraad: de geledingenraad van ouders

Nadere informatie

- 2-wekelijks informatie bulletin van Basisschool Willibrord - Goede Vrijdag, 19 april 2019 Jaargang 19 Nummer 15 BASISSCHOOL Willibrord

- 2-wekelijks informatie bulletin van Basisschool Willibrord - Goede Vrijdag, 19 april 2019 Jaargang 19 Nummer 15 BASISSCHOOL Willibrord - 2-wekelijks informatie bulletin van Basisschool Willibrord - Goede Vrijdag, 19 april 2019 Jaargang 19 Nummer 15 BASISSCHOOL Willibrord ***Inhoud:*** Mededelingen ** Paasontbijt ** Groep 8 en het voortgezet

Nadere informatie

VERKIEZINGSUITSLAG 2017

VERKIEZINGSUITSLAG 2017 VERKIEZINGSUITSLAG 2017 MAART 2017 AAN DE SLAG MET #1 DE WERKVORM IN HET KORT De leerlingen krijgen twee werkbladen. Ze verdiepen zich eerst in de zetelverdeling voor de verkiezingen. Daarna bekijken ze

Nadere informatie

Geachte ouder(s) / verzorger(s),

Geachte ouder(s) / verzorger(s), 14 Geachte ouder(s) / verzorger(s), Hierbij ontvangt u onze Nieuwsbrief. We zijn op weg naar het einde van dit schooljaar. De fotograaf is gisteren geweest. We zijn benieuwd naar de resultaten. Het zal

Nadere informatie

Activiteiten /ouderhulp op De Driehoek

Activiteiten /ouderhulp op De Driehoek Activiteiten /ouderhulp op De Driehoek Aarle-Rixtel, 29 augustus 2013 Op de Driehoek worden regelmatig activiteiten georganiseerd. Bij een groot aantal van deze activiteiten is de hulp van ouders meer

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief. Zwangerschapsverlof

In deze nieuwsbrief. Zwangerschapsverlof regel van de week Ik loop rustig op de gang/trap en praat zachtjes. belangrijke data In deze nieuwsbrief Zwangerschapsverlof Schoolfruit Inschrijven broertjes en zusjes MR 3d kanjerproject groepen 7 en

Nadere informatie

CONCEPT HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD OBS DE ONTDEKKING. juni 2015 DEFINITIE

CONCEPT HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD OBS DE ONTDEKKING. juni 2015 DEFINITIE CONCEPT HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD OBS DE ONTDEKKING juni 2015 DEFINITIE Artikel 1 Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die aan school zijn ingeschreven. Ouderraad (hierna

Nadere informatie

Geachte ouder(s) / verzorger(s),

Geachte ouder(s) / verzorger(s), 8 Geachte ouder(s) / verzorger(s), Hierbij de eerste nieuwsbrief van 2018! Goed om elkaar weer te ontmoeten na twee vrije weken. We wensen alle kinderen, ouders en alle anderen die betrokken zijn bij onze

Nadere informatie

Jaarverslag van de Medezeggenschapsraad Mgr Bekkersschool. te Amsterdam

Jaarverslag van de Medezeggenschapsraad Mgr Bekkersschool. te Amsterdam Jaarverslag 2014-2015 van de Medezeggenschapsraad Mgr Bekkersschool te Amsterdam 1 Inhoudsopgave: 1. Voorwoord 2. Wat doet de medezeggenschapsraad? 3. Leden van de medezeggenschapsraad van onze school

Nadere informatie

Statuten Oudervereniging Basisschool Essesteijn

Statuten Oudervereniging Basisschool Essesteijn Statuten Oudervereniging Basisschool Essesteijn ALGEMEEN Artikel 1 1. De vereniging draagt de naam Oudervereniging Basisschool Essesteijn en is opgericht op 1 augustus 1993. Zij is gevestigd in Voorburg.

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid. It takes a village to raise a child. Agenda. Extra Nieuwsbrief. Beste ouder/verzorger,

Ouderbetrokkenheid. It takes a village to raise a child. Agenda. Extra Nieuwsbrief. Beste ouder/verzorger, It takes a village to raise a child Agenda 3 juli Wenmiddag alle leerlingen 27 aug. Eerste schooldag 10 sept. Startgesprekken 13 sept. Startgesprekken Ouderbetrokkenheid Beste ouder/verzorger, In deze

Nadere informatie

Nieuwsbrief juni 2018

Nieuwsbrief juni 2018 Nieuwsbrief juni 2018 AGENDA Week 26: Kind-ouderleerkrachtgesprekken groepen 3 t/m 7 Woensdag 27 juni: Kennismakingsmorgen: kennis maken met de nieuwe leerkracht(en) en groep: 10.30u tot 12.00u. Vrijdag

Nadere informatie

Vergaderen, een agenda opstellen en notulen maken

Vergaderen, een agenda opstellen en notulen maken Vergaderen, een agenda opstellen en notulen maken Inhoudsopgave Pagina 1 Inleiding 3 2 Belangrijke regels voor een vergadering 4 2.1 Vergaderregel 1: vergaderen doe je samen 4 2.1.2 Duidelijke regels helpen

Nadere informatie

Schooljaar nr. 11

Schooljaar nr. 11 Schooljaar 2017-2018 26-01-2018 nr. 11 O p t i j d o p s c h o o l Onze school start om half negen. De leerkrachten willen dan graag direct met de les beginnen. Het valt ons op, dat er regelmatig leerlingen

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Ouderraad St. Janschool

Huishoudelijk Reglement Ouderraad St. Janschool Dit huishoudelijk reglement is een aanvulling op de statuten van de Oudervereniging vastgesteld d.d. 23 december 2005. Definitie Artikel 1 Oudervereniging: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen

Nadere informatie