EVALUATIE KNELPUNTEN PARKEERSYSTEEM Toelichting

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EVALUATIE KNELPUNTEN PARKEERSYSTEEM Toelichting"

Transcriptie

1 EVALUATIE KNELPUNTEN PARKEERSYSTEEM Toelichting In juni 2017 heeft het college een lijst vastgesteld van 30 knelpunten op het gebied van fiscaal en digitaal parkeren. Deze 30 knelpunten zijn tot stand tot stand gekomen en aangevuld na consultatie met bewoners en andere belanghebbenden. In bijgaand overzicht is opgenomen welke actie er is genomen om genoemd knelpunt aan te pakken. Tevens is aangegeven of het knelpunt daarmee is opgelost of dat er nog extra actie nodig is. Op basis van gesprekken met belanghebbenden, van brieven/meldingen en van sociale media zijn een aantal nieuwe knelpunten toegevoegd. Ook van deze nieuwe knelpunten is aangeven welke acties er tot nu toe zijn ondernomen om de knelpunten op te lossen. Indien aanvullende actie gewenst is, is dat opgenomen in de Uitvoeringsagenda

2 Nummer Omschrijving Gereed/ vervolg 1 Onduidelijke bebording Bijplaatsen en vervangen borden Gereed 2 Onduidelijke bebording Dillenburglaan Bebording aanpassen icm afspraken Den Haag Gereed 3 Situatie Hendrik Ravesteijnplein Zone en tijden aanpassen Gereed 4 Te weinig parkeerautomaten Bijplaatsen automaten Gereed 5 Extra automaat Herenstraat Bijplaatsen automaat Gereed 6 Extra automaten Tuinstraat en Doelenstraat Bijplaatsen automaat Gereed 7 Verplaatsen automaat Van Geenplein en J. Israelslaan Voorlopig geen actie (vanwege actie 6) Gereed 8 Storingsnummer Nieuwe stickers met storingsnummer Lopend / gereed Onduidelijkheid restitutie kraskaarten Besluit en communicatie Gereed 10 Tekst achterkant ticket Blanco ticketrollen Gereed 11 Situatie Aalberselaan onduidelijk Toevoegen aan vergunningengebied Gereed 12 Verzoek Blauwe zone terug in Irenelaan Invoeren reductietarief Gereed 13 Bewonersvergunning vaker wijzigen Van 4x naar 6x; opnemen in beleidsregels Gereed 14 Burgemeester Elsenlaan even heeft parkeeroverlast Toevoegen aan vergunningengebied Gereed 15 Sfinx wil ook bezoekersvergunning Voorlopig ongewijzigd, bewoners informeren Gereed 16 Tennispark Welgelegen reductiezone 2 uur naar 3 uur Reductieperiode uitbreiden Gereed 17 Cromvlietkade en Geestbrugkade Afspraak met Den Haag Gereed 18 Opslag belparkeren te hoog Campagne belparkeren en aanpassen opslag Gereed 19 Drie Torens wil ook bezoekersvergunning Voorlopig ongewijzigd, bewoners informeren Gereed 20 Prinses Beatrixlaan parkeeroverlast Toevoegen aan vergunningengebied Gereed 21 Overlast parkeren Oude Stadhuislocatie Oplossing zonder verschuiving probleem Gereed 22 Esdoornstraat reductiezone werkt niet Aanpassen reductiezone Gereed 23 Zie knelpunt 16 Zie knelpunt 16 Gereed 24 Gebouw Hofrust wil reductiezone Voorstel uitwerken in overleg Oud Rijswijk Gereed 25 Regime Mallegat en Nobelaerstraat werkt niet Voorstel uitwerken in overleg Oud Rijswijk Lopend / meenemen in traject versterking winkelgebied Oud Rijswijk 26 Wel/ niet reductiezone Kesslerpark Reductiezone Kesslerpark Gereed 27 Geen vergunning meer voor LAT-relatie of leenauto s Onderzoek nar voor- en nadelen Gereed 28 Reductiezone Julianastraat werkt niet Aanpassen reductiezone Gereed 29 Het Kruispunt: parkeersituatie niet duidelijk Evaluatie ter plaatse evt. extra bebording Lopend / belanghebbenden in gesprek 30 Inter Amicos wil reductiezone Evaluatie ter plaatse evt. concreet voorstel Gereed

3 Knelpunt Bebording (knelpunt 1) Algemeen: onduidelijkheid op straat over begin en einde van zones en bijbehorende betaaltijden. Specifiek: verzoek winkelcentrum Oud Rijswijk over duidelijkheid over tijden. Meer onderscheid aanbrengen tussen aanwijsborden betaald parkeren en borden die verwijzen naar parkeerautomaat. Eind 2017 zijn extra tijdenborden geplaats. Ook alle verwijsborden naar parkeerautomaten zijn vervangen door andere (groene) borden. Door de aanpassing is de verwarring tussen de verschillende soorten borden grotendeels opgelost. Op basis van meldingen en gesprekken zijn er twee vervolgacties geformuleerd om de situatie verder te verbeteren. 1: Aanwijsborden betaald parkeerplaatsen (APG-borden) vervangen conform onderstaand voorstel. Het nieuwe bord sluit beter aan bij de verkeersjuridische standaard. Er worden 63 borden vervangen. De kosten hiervoor zijn circa 8500,- ( 135 per bord, productie en plaatsing). APG-bord oud APG-bord nieuw 2: in sommige reductiezones is de bewonersvergunning wel geldig, in andere niet. Dit is op straat nu niet duidelijk. In de reductiezones waar de bewonersvergunning niet geldig is, worden borden geplaatst waar dit op aangegeven is.

4 Knelpunt 2 Bebording Dillenburglaan Onduidelijke bebording in Dillenburglaan, onder meer dubbele bebording in verband met andere situatie in aangrenzend Den Haag. In 2017 is er gewerkt aan afspraken met de gemeente Den Haag over de parkeerhandhaving op de Cromvlietkade, Geestbrugkade en Nassaukade (grondgebied Den Haag). Daarbij zijn verschillende scenario s uitgewerkt en besproken. Uiteindelijk is afgesproken dat de heffing en invordering van de parkeerbelasting op deze kades bij de gemeente Rijswijk komt te liggen. Per 1 juli 2018 is deze situatie definitief ingegaan. Sindsdien gelden op de kades dezelfde tarieven en tijden als in aanliggende wijken. De bebording in onder ander de Dillenburglaan is aangepast overtollige borden zijn verwijderd. Bewoners in Rijswijk en in Den Haag zijn over deze nieuwe situatie geïnformeerd. Door de aanpassing is de onduidelijkheid ter plaatse opgelost.

5 Knelpunt 3 Hendrik Ravestijnplein Reguleringstijd op Hendrik Ravesteijnplein ( uur) wijkt af van het omliggende gebied ( uur). Dit leidt tot onduidelijkheid over tijden, uitwijkgedrag qua parkeren en onbegrip over het niet gelden van de bezoekersregeling overdag. De reguleringstijd is aangepast. Het Hendrik Ravesteijnplein en de parkeerstrook voor de winkels aan de Lindelaan zijn uit de dagregeling gehaald en opnieuw aangewezen als betaald parkeergebied van 18:00 tot 24:00 uur, inclusief een reductiezone van 2 uur. De reductiezone is iets groter gemaakt, zodat de zone logischere grenzen heeft gekregen. Door de aanpassing is de situatie sterk verbeterd en de onduidelijkheid ter plaatse grotendeels opgelost. Er zijn nog wel kleine aandachtspunten. Die worden nog besproken en opgepakt met bewoners. Monitoren en indien nodig doorvoeren van kleine aanpassingen aan plaatsing van borden.

6 Knelpunt 4 Parkeerautomaten staan te ver uit elkaar Er staan te weinig parkeerautomaten / de parkeerautomaten staan te ver uit elkaar. Parkeerautomaten staan op plaatsen waar we gebruikers verwachten: in woonwijken relatief ver uit elkaar (nauwelijks gebruikers) en op plaatsen waar veel bezoekers komen, staan meer automaten. In vergunningengebieden worden de parkeerautomaten nauwelijks gebruikt; inwoners hebben een vergunning en een bezoekersregeling voor hun visite. Daarom is het aantal parkeerautomaten beperkt gehouden. Er is een maximale loopafstand aangehouden naar een automaat van 250 meter; de automaten zijn bij voorkeur ook geplaatst aan de entrees van wijken. Op locaties waar veel bezoekers komen moeten wel voldoende automaten staan. Dat was niet altijd het geval. Op basis van de knelpuntenevaluatie zijn parkeerautomaten bijgeplaatst, met name rondom winkelcentrum Oud Rijswijk (Herenstraat, Tuinstraat, Doelenstraat). Tevens is aangegeven dat de automaten bij de Hoogvliet (Colijnlaan) en Hendrik Ravesteijnplein beter geplaatst moeten worden ten opzichte van de zon. Deze actie moet nog worden uitgevoerd. Door bijplaatsing van automaten zijn de grootste knelpunten voor bezoekers opgelost. In woonwijken blijft het aantal automaten beperkt. Draaien van automaten ten opzichte van de zon is een aandachtspunt. Parkeerautomaten Dr. H. Colijnlaan en Henrik Ravesteijnplein draaien.

7 Knelpunt 5 Extra automaat Herenstraat/Willemstraat In dit gebied staat maar 1 parkeerautomaat; het is de meest gebruikte automaat. Een extra automaat is gewenst om een wachtrij bij drukte te voorkomen. Knelpunt 6 Extra parkeerautomaat Tuinstraat, Doelenstraat In de Schoolstraat, op de parkeerterreinen Tuinstraat en Doelenstraat, wordt veel geparkeerd maar staat geen automaat. Plaatsing van extra parkeerautomaten is hier gewenst. Knelpunt 7 Parkeerautomaten Van Geenplein en Jozef Israëlslaan Verplaatsen parkeerautomaten Van Geenplein (richting Haagweg) en Jozef Israëlslaan (richting hart van de wijk). knelpunten 5, 6 en 7 Parkeerautomaten staan op plaatsen waar we gebruikers verwachten: in woonwijken relatief ver uit elkaar (nauwelijks gebruikers) en op plaatsen waar veel bezoekers komen, zouden meer automaten moeten staan. In Oud Rijswijk zijn automaten bijgeplaatst in de Herenstraat, Tuinstraat en Doelenstraat. De parkeerautomaat aan het Van Geenplein en de Jozef Israëlslaan zijn niet verplaatst plaats past binnen het afstandscriterium in woonwijken. Door bijplaatsing van automaten zijn de grootste knelpunten voor bezoekers opgelost. In woonwijken blijft het aantal automaten beperkt. Verplaatsing van genoemde automaten lijkt geen issue van belang te zijn.. Wel in gesprek blijven met bewoners en belanghebbenden over de plaats van automaten.

8 Knelpunt 8 Storingsnummer Storingsnummer automaat is in de avonduren niet bereikbaar. Beter aangeven op de automaat hoe een storing gemeld kan worden, ook in de avonduren. Geef ook op automaat aan waar dichtstbijzijnde automaat staat In is gewerkt met een tijdelijk contract voor onderhoud aan de parkeerautomaten. Daarbij is ook richting gebruikers gewerkt met een tijdelijk storingsnummer op de automaten, te weten het telefoonnummer van de gemeente Rijswijk. In 2018 wordt het definitieve contract gesloten over meerjarige onderhoud aan de parkeerautomaten. Op dat moment komt er op iedere automaat een nieuwe sticker met daarop het nieuwe storingsnummer en de dichtstbijzijnde parkeerautomaat in de betreffende zone. De actie is nog lopend. Nieuwe stickers op iedere automaat met storingsnummer en dichtstbijzijnde parkeerautomaat van de betreffende zone, na afsluiting meerjarig onderhoudscontract parkeerautomaten in 2018.

9 Knelpunt 9 Kraskaarten Onduidelijkheid over restitutie bezoekersregeling (kraskaarten) In 2017 is besloten geen restitutie te verlenen voor de oude bezoekersregeling (kraskaarten) en de periode dat kraskaarten gebruikt kunnen worden nog eenmalig te verlengen tot 1 mei Bovenstaande besluit heeft geleid tot uitfasering van de kraskaarten en een geleidelijke overgang naar de nieuwe bezoekersregeling.

10 Knelpunt 10 Parkeertickets Tekst op de achterkant tickets parkeerautomaat is verwarrend ( achter de voorruit plaatsen ). In mei 2017 zijn de ticketrollen geplaatst met een blanco achterkant. Door de blanco achterkant wordt geen tegenstrijdige boodschap meer afgegeven. Het automatisch printen van een ticket wekt echter nog steeds de suggestie dat er een ticket achter de voorruit geplaatst moet worden en dat hoeft niet. Nu de meeste mensen gewend zijn aan de werking van de parkeerautomaat en het principe van kentekenherkenning, is het mogelijk tijd om het ticket uit te faseren (alleen kwitantie als klant daar om vraagt). Dit vormt de vervolgactie. Uitfaseren automatisch uitprinten van een ticket. In plaats daarvan krijgen klanten de keuze om indien gewenst een kwitantie uit te laten printen.

11 Knelpunt 11 Minister Aalberselaan De kleine blauwe zone aanpalend aan het vergunningengebied zorgt voor een onbegrijpelijke situatie en verwarring. In 2017 heeft het college een nieuw aanwijzingsbesluit genomen om de reductiezone Irenelaan/Margrietsingel uit te breiden met het eerste deel van de Aalberselaan. De blauwe zone ter plaatse is opgeheven. De onduidelijkheid over het parkeren ter plaatse is opgeheven Knelpunt 12 Herintroductie blauwe zone Verzoek Prinsessengalerij (Prinses Irenelaan/Prinses Margrietsingel) herintroductie blauwe zone. Om aan de problemen die de winkeliers ervaarden met het betaald parkeren tegemoet te komen is het nultarief ingevoerd. De nieuwe situatie (eerste twee uur gratis parkeren op de reductiezones) in de reductiezone is beter vergelijkbaar met de situatie bij de blauwe zone. Na een gewenningstijd lijkt deze oplossing goed te werken. De winkels aan de Colijnlaan vragen om garanties ten aanzien van het nultarief (afspraak voor langere termijn). Garanties kunnen hierover niet worden gegegven, maar op korte termijn zijn er geen plannen om het nultarief aan te passen.

12 Knelpunt 13 Wisselen bewonersvergunning Bij een bewonersvergunning mag er maximaal vier keer per jaar van kenteken worden gewisseld bij een leen-, huur- of leaseauto. In de praktijk kan het voorkomen dat een vergunninghouder vaker van kenteken wisselt. De beleidsregels parkeervergunningen zijn op dit punt aangepast. Bewoners kunnen nu 6 maal per jaar wisselen van kenteken. De aanpassing werkt - er zijn het afgelopen jaar geen klachten of meldingen binnengekomen op dit punt.

13 Knelpunt 14 Parkeeroverlast Burgemeester Elsenlaan Woningen Burgemeester Elsenlaan aan de kant van Te Werve: woningen liggen net buiten vergunningengebied, maar bewoners ervaren wel meer parkeerlast. De adressenvan de Burgemeester Elsenlaan zijn toegevoegd aan het vergunningengebied aan de overkant en dit is vastgelegd in beleidsregels parkeervergunningen. Ook zijn er gesprekken gevoerd met de Schouwburg, de Tennisvereniging en bewoners van de Generaal Spoorlaan over de parkeersituatie, mede in relatie tot de parkeersituatie bij het oude stadhuis (knelpunt 21). Bovenstaande actie heeft enige verlichting gebracht, maar er blijven klachten van bewoners uit deze omgeving. Vanwege de werkzaamheden aan de Generaal Spoorlaan wordt op dit moment geen actie ondernomen. Na afronding van de werkzaamheden wordt bekeken wat de situatie is wordt en een draagvlakmeting van de wijk Te Werve oost gehouden over het al dan niet invoeren van betaald parkeren in hun wijk. Draagvlakmeting in de wijk Te Werve Oost (tussen park en Burgemeester Elsenlaan) onder bewoners en belanghebbenden over invoeren betaald parkeren in de avonduren. Planning: na afronding van de werkzaamheden aan de Generaal Spoorlaan.

14 Knelpunt 15 Bezoekersregeling Sfinx Een aantal complexen in het vergunningengebied heeft parkeren op eigen terrein. Hier zijn bij de bouw van deze complexen expliciete afspraken over parkeren gemaakt tussen gemeente en ontwikkelaar. In de knelpuntenevaluatie is als actie opgenomen te Overwegen of bewoners van Sfinx en vergelijkbare complexen in aanmerking kunnen komen voor bezoekersregeling en hierover een besluit te nemen in de beleidsevaluatie. In de beleidsevaluatie de hoge parkeerdruk in een aantal betaald parkeergebieden aanleiding vormt voor het stellen van nadere regels over de vergunningverstrekking, bijvoorbeeld door de koppeling te leggen met het parkeren op eigen terrein. In dat kader is juist het loslaten van deze koppeling voor de Sfinx en vergelijkbare complexen een tegengestelde beweging. Het advies is om te besluiten om de bestaande situatie te handhaven, gemaakte afspraken bij de bouw van de complexen te respecteren en geen bezoekersregeling te verstrekken aan bewoners van complexen waar geparkeerd dient te worden op eigen terrein. Hiermee wordt voorkomen dat de parkeerdruk in de directe omgeving verder stijgt. Advies: niet toekennen van bezoekersregeling aan complexen waar geparkeerd dient te worden op eigen terrein.

15 Knelpunt 16 Welgelegen De parkeerduur van de reductiezone bij tennispark Welgelegen wordt als te kort ervaren en het reductietarief als te hoog. Het raadsvoorstel nultarief vormt het antwoord op dit knelpunt. Daarnaast is de tijd voor het reductietarief uitgebreid naar 3 uur. De parkeersituatie sluit beter aan bij de activiteiten van het sportpark.

16 Knelpunt 17 Parkeren Cromvlietkade/Geestbrugkade Cromvlietkade en Geestbrugkade: vergunninghouders Rijswijk parkeren op grondgebied Den Haag. Haags en Rijswijks vergunningensysteem zijn technisch niet aan elkaar te koppelen. In 2017 is er gewerkt aan afspraken met de gemeente Den Haag over de parkeerhandhaving op de Cromvlietkade, Geestbrugkade en Nassaukade (grondgebied Den Haag). Daarbij zijn verschillende scenario s uitgewerkt en besproken. Uiteindelijk is afgesproken dat de heffing en invordering van de parkeerbelasting op deze kades bij de gemeente Rijswijk komt te liggen. Per 1 juli 2018 is deze situatie definitief ingegaan. Sindsdien gelden op de kades dezelfde tarieven en tijden als in aanliggende wijken. De bebording in onder ander de Dillenburglaan is aangepast overtollige borden zijn verwijderd. Bewoners in Rijswijk en in Den Haag zijn over deze nieuwe situatie geïnformeerd. Vanwege de afspraken tussen de gemeente is weer effectieve controle en handhaving mogelijk op het parkeren.

17 Knelpunt 18 Tarief belparkeren Tarief belparkeren is te hoog vanwege opslag door exploitanten belparkeren Apps. Mensen hadden zich niet gerealiseerd dat een app geld kost. Dit speelt met name in de reductiegebieden. Aan het gebruik van belparkeren Apps zijn kosten verbonden. Deze landelijke tarieven verschillen per exploitant en per abonnement. De exploitanten bieden nu ook abonnementen aan waarbij geen kosten berekend worden bij aanmelding van het kenteken in een reductiezone (nultarief). De kosten voor het gebruik van de belparkeerapp in een reductiegebied zijn beter in overeenstemming met het geldende tarief (gratis). Communicatie over de mogelijkheden die belproviders bieden blijft nodig.

18 Knelpunt 19 Bezoekersregeling De Drie Torens Complex heeft parkeren op eigen terrein. Bij de realisatie van deze complexen zijn expliciete afspraken gemaakt tussen gemeente en ontwikkelaar: verzoek om vergunningen en bezoekersregeling afwijzen. Het toestaan van dit verzoek zou de parkeerdruk in dit gebied verhogen. In de knelpuntenevaluatie is als actie opgenomen te Overwegen of bewoners van Sfinx en vergelijkbare complexen in aanmerking kunnen komen voor bezoekersregeling en hierover een besluit te nemen in de beleidsevaluatie. In de beleidsevaluatie de hoge parkeerdruk in een aantal betaald parkeergebieden aanleiding vormt voor het stellen van nadere regels over de vergunningverstrekking, bijvoorbeeld door de koppeling te leggen met het parkeren op eigen terrein. In dat kader is juist het loslaten van deze koppeling voor de Sfinx en vergelijkbare complexen een tegengestelde beweging. Het advies is om te besluiten om de bestaande situatie te handhaven, gemaakte afspraken bij de bouw van de complexen te respecteren en geen bezoekersregeling te verstrekken aan bewoners van complexen waar geparkeerd dient te worden op eigen terrein. Hiermee wordt voorkomen dat de parkeerdruk in de directe omgeving verder stijgt. Advies: niet toekennen van bezoekersregeling aan complexen waar geparkeerd dient te worden op eigen terrein.

19 Knelpunt 20 Prinses Beatrixlaan Flats Prinses Beatrixlaan: inwoners willen dat het gebied wordt toegevoegd aan het vergunningengebied. Parkeerterrein is eigen terrein en kan alleen met toestemming van de eigenaar worden opgenomen in het vergunningengebied. In 2017 zijn hierover afspraken gemaakt met Vesteda. De flats zijn toegevoegd aan het vergunningengebied en er is een parkeerautomaat geplaatst. De actie heeft geleid tot oplossing van het knelpunt. Inmiddels is een deel van het eigendom verkocht.

20 Knelpunt 21 Parkeersituatie Oude Stadhuis Parkeersituatie Oude Stadhuis: vrij parkeren leidt tot parkeeroverlast en illegaal kamperen met verrommeling en onveilige situaties tot gevolg. In 2017 is de gemeente in overleg getreden met direct belanghebbenden. Daarbij is gezocht naar een oplossing, zonder het parkeerprobleem te verschuiven naar een ander gebied. Er is voor gekozen om het parkeerterrein voor het Oude Stadhuis op te nemen in het vergunningengebied en hier gelijke tijden en tarieven te hanteren als op het tegenovergelegen Hendrik Ravesteijnplein. Invoering van het nieuwe regime leidde tot leegstand van het parkeerterrein. Er heeft enige verschuiving plaatsgehad, maar deze heeft niet geleid tot aanwijsbaar meer hinder. Een deel van de bewoners blijft wel parkeeroverlast ervaren. Na oplevering van de werkzaamheden aan de Generaal Spoorlaan wordt een draagvlakmeting uitgevoerd naar invoering van betaald parkeren in Te Werve Oost. Ja. Uitvoeren draagvlakmeting invoering betaald parkeren in Te Werve Oost en uitwerken parkeeroplossing voor lange termijn (inclusief visie voor parkeersituatie na opening Huis van de Stad).

21 Knelpunt 22 Reductiezone Esdoornstraat Esdoornstraat: reductiezone voor bezoekers Ottoburg werkt niet goed. Op basis van meldingen is de reductiezone verkleind en exclusief gereserveerd voor bezoekers (niet voor bewoners). Na klachten van bewoners is nogmaals met de omgeving gekeken naar de locatie van de nieuwe zone en is deze verplaatst. De nieuwe situatie sluit goed aan bij de parkeerbehoefte van bewoners van de Esdoornstraat en bezoekers van de Ottoburg.

22 Knelpunt 23 Laan te Blotinghe Toekennen van 3 uur nultarief voor de Laan te Blotinghe, omdat men langer dan 2 uur met reductietarief bij tennispark wil parkeren. : zie knelpunt Tennispark Welgelegen

23 Knelpunten 24 Tuinstraat en 25 Mallegat en Nobelaerstraat Tuinstraat: maak een reductiezone met een nultarief langs de kerk en de lange kant van gebouw Hofrust bij voorkeur voor 3 uur. Mallegat (parkeert niemand) en Nobelaerstraat (staat vol met winkeliers) In de knelpuntenevaluatie is de actie opgenomen om de samen met belanghebbenden een voorstel uit te werken voor de parkeersituatie in Oud Rijkwijk. Als gevolg van de motie invoeren nultarief in Oud-Rijswijk is dit onderzoek verbreed. Het nieuwe college heeft zich in het collegewerkprogramma uitgesproken om de verkeerssituatie in Oud Rijswijk integraal te willen bekijken, inclusief het parkeren, met het oog op de aantrekkelijkheid van het winkelgebied. De grotere scope leidt ook tot een serieus proces waarbij op samen met winkeliers, bewoners en bezoekers wordt bekeken wat wenselijke en haalbare verbeteringen op het gebied van parkeren en verkeer in Oud Rijswijk. Dit traject start in het najaar van Lopende actie Ja, zie boven.

24 Knelpunt 26 Kesslerpark Wel of niet behouden blauwe zone Kesslerpark. Uitgangspunt in het fiscaal parkeerregime is dat in het vergunningengebied blauwe zones worden opgeheven. Het Kesslerpark is in het nieuwe parkeerbeleid opgenomen in het gebied voor betaald parkeren. In 2017 is uitvoering geven aan reeds genomen besluiten en is deze blauwe zone omgezet in een reductiezone. Overgang naar nieuwe situatie is zonder problemen verlopen

25 Knelpunt 27 Beleidsregels LAT-relatie en leenauto Conform nieuwe beleidsregels en de tarieventabel is geen vergunning meer mogelijk op basis van een LAT-relatie of voor gebruikers van een leenauto. In de knelpuntenevaluatie is opgenomen om de voor- en nadelen van deze beleidsregel opnieuw te onderzoeken. Daarbij is geconstateerd dat met name de overgang bij deze regeling heeft geleid tot problemen bij klanten. Bij vergunningaanvraag in 2017 speelde dit punt geen rol van betekenis meer. Het argument om de beleidsregels destijds aan te scherpen blijft wel overeind: de bewonersvergunning is bedoeld voor bewoners van de gemeente Rijswijk. Een LAT-relatie is niet geregistreerd en daardoor moeilijk controleerbaar. Voor mensen die structureel een auto van iemand anders gebruiken (lenen van een auto) blijft het onder voorwaarden mogelijk een vergunning aan te schaffen.

26 Knelpunt 28 Reductiezone Julianastraat De reductiezone bij de Julianastraat is niet aaneengesloten. De grenzen van de reductiezone en van het overige gebied zijn daarom onduidelijk; dit speelt extra omdat de reductiezone een afwijkende tijd heeft (ook overdag; omliggend gebied alleen avonduren). In 2017 is de reductiezone aangepast zodat het gebied meer logische grenzen krijgt. De aanpassing heeft geleid tot meer duidelijkheid bij bezoekers en bewoners. Knelpunt 29 Het Kruispunt De parkeerplaatsen aan de Huisartsenpost Het Kruispunt vallen net buiten de zone. Als de parkeerplaatsen op eigen terrein vol zijn moet uitgeweken worden naar betaald parkeergebied. - vervolgactie De situatie bij het kruispunt is vooralsnog ongewijzigd gebleven. Het is wenselijk om regelmatig de situatie te bekijken en te inventariseren of aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn.

27 Knelpunt 30 Inter Amicos Inter Amicos. Bezoekers speeltuinvereniging moeten betalen voor parkeren; de niet betaalde plaatsen in de buurt (handelskade) zijn snel vol. In de Magnolialaan is voldoende plaats maar dit valt in het betaald parkeren gebied. Er is geen reductiezone in de buurt. Evaluatie van de situatie ter plaatse en beoordelen van de vraag tegen de beleidsregels. Een speeltuinvereniging is met name is bedoeld voor bezoekers uit de buurt (hebben een vergunning of komen op de fiets). Bezoekers van verenigingen kunnen gebruik maken van de parkeerplaatsen in de omgeving, tijdens reguleringstijden moet hier voor worden betaald. Dat geldt voor alle verenigingen. De reductiezones liggen op specifieke plekken (buurtwinkelcentra, grote sportvoorzieningen of gemeentelijke welzijnsgebouwen). Inter Amicos valt daar niet onder. Geen verandering van de situatie

Buurthuis Esdoornstraat 3A, 2282 RZ Rijswijk Tel Web :

Buurthuis Esdoornstraat 3A, 2282 RZ Rijswijk Tel Web : Buurthuis Esdoornstraat 3A, 2282 RZ Rijswijk Tel. 0616195219 E-mail: info@sbor.nl Web : www.sbor.nl STICHTING BUURTSCHAP OUD RIJSWIJK Postbus 1789 2280 DT RIJSWIJK Aan het College van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Aan de noordzijde van de Zuidas ligt de Prinses Irenebuurt, aan de zuidkant Buitenveldert.

Aan de noordzijde van de Zuidas ligt de Prinses Irenebuurt, aan de zuidkant Buitenveldert. BEWONERSPARKEREN ROND DE ZUIDAS 1. De Zuidas Op de Zuidas werken meer dan 30.000 mensen. Als de Zuidas volledig is uitontwikkeld in 2040 groeit dat tot 80.000 werknemers. In totaal zullen dan 200.000 mensen

Nadere informatie

Nota van Beantwoording

Nota van Beantwoording blauwe zone Dichterswijk, Noorderhof en enkele straten ten westen van de Slotermeerlaan kenmerk: 2014/int/1067 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Parkeerbeleidsplan en invoering blauwe zones 3 1.2 Het voorstel:

Nadere informatie

Communicatieavond. Parkeermaatregelen Hovenbuurt en Schouwenbuurt. Woensdag 7 juni Parkeermaatregelen Hoven- en Schouwenbuurt

Communicatieavond. Parkeermaatregelen Hovenbuurt en Schouwenbuurt. Woensdag 7 juni Parkeermaatregelen Hoven- en Schouwenbuurt Communicatieavond Parkeermaatregelen Hovenbuurt en Schouwenbuurt Woensdag 7 juni 2017 1 Programma 18:45u Inloop 19:00u Opening, toelichting huidige situatie 19:10u Toelichting proces 19:15u Mogelijke maatregelen

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp: Maatregelen Moderniseren Parkeren BBV nr: 2016/214277

Collegebesluit. Onderwerp: Maatregelen Moderniseren Parkeren BBV nr: 2016/214277 Collegebesluit Onderwerp: Maatregelen Moderniseren Parkeren BBV nr: 2016/214277 1. Inleiding Parkeren raakt iedereen in de stad. Naast het gegeven dat een auto bijdraagt aan een gevoel van vrijheid, speelt

Nadere informatie

Doorkiesnummer C. Jordaan 5137. Nadere toelichting B&W besluitvorming Uitbreiding betaald parkeren 20-04-2015

Doorkiesnummer C. Jordaan 5137. Nadere toelichting B&W besluitvorming Uitbreiding betaald parkeren 20-04-2015 Memo Van Doorkiesnummer C. Jordaan 5137 Onderwerp Datum Nadere toelichting B&W besluitvorming Uitbreiding betaald parkeren 20-04-2015 20 april 2015 Doel Parkeerregulering wordt ingevoerd om parkeeroverlast

Nadere informatie

Onderwerp Betaald parkeren Heesterbuurt en Vruchtenbuurt

Onderwerp Betaald parkeren Heesterbuurt en Vruchtenbuurt Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Vlietzone P.W.M. Smit Gemeente Den Haag De voorzitter van de Commissie Leefomgeving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSB/2012.88 RIS 247391 Doorkiesnummer 070-353

Nadere informatie

Concept maatregelen centrum parkeren

Concept maatregelen centrum parkeren Concept maatregelen centrum parkeren 1 Inleiding 1.1 Aanleiding In en rondom het centrum van Etten-Leur zijn verschillende regulerende parkeermaatregelen van kracht. De meeste maatregelen bestaan al een

Nadere informatie

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College Financieel Juridisch

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Ja College Financieel Juridisch *BARCODE* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/16-00361 Directeur : mevr. S. van Heeren Behandelend ambtenaar P.V. Pollen Zaaknummer Z.15-14411 Datum: 7 juni 2016 Afdeling Tel.nr 0345 636

Nadere informatie

Uitvoeringsregels Parkeerbeleid 2013-2020. Tot stand gekomen in combinatie met het Parkeerbeleid 2013-2020

Uitvoeringsregels Parkeerbeleid 2013-2020. Tot stand gekomen in combinatie met het Parkeerbeleid 2013-2020 Uitvoeringsregels Parkeerbeleid 2013-2020 Tot stand gekomen in combinatie met het Parkeerbeleid 2013-2020 Vastgesteld door B&W in december 2013 INHOUDSOPGAVE Het parkeerbeleid 2013-2020 is 26 september

Nadere informatie

Opbrengst straatparkeren

Opbrengst straatparkeren Rapportage gereguleerd parkeren 1e half jaar 2017 Dit bericht bevat informatie over de belangrijkste indicatoren voor het gereguleerd parkeren in Vlaardingen. Het doel is om de raad, het college en het

Nadere informatie

A. Voor bewoners die geen vergunning kunnen aanvragen Pagina 5 1. Waar kan ik parkeren zonder vergunning? 2. Waarom kan ik geen vergunning aanvragen?

A. Voor bewoners die geen vergunning kunnen aanvragen Pagina 5 1. Waar kan ik parkeren zonder vergunning? 2. Waarom kan ik geen vergunning aanvragen? Voor bewoners Pagina 2-5 1. Wat is het gebied waar het betaald parkeren wordt uitgebreid? 2. Kan ik een vergunning aanvragen? 3. Hoe en waar kan ik een vergunning aanvragen? 4. Vanaf wanneer kan ik een

Nadere informatie

BETAALD PARKEREN, WAT BETEKENT HET VOOR U? FAQ

BETAALD PARKEREN, WAT BETEKENT HET VOOR U? FAQ BETAALD PARKEREN, WAT BETEKENT HET VOOR U? FAQ Over de peiling Waarom wordt er een peiling gehouden? De parkeeroverlast in de Oosterpark is groot. Vooral in gebieden waar nog geen betaald parkeren geldt.

Nadere informatie

Betaald parkeren in woonwijken. Betaald parkeren in combinatie met een parkeervergunning voor bewoners en bedrijven

Betaald parkeren in woonwijken. Betaald parkeren in combinatie met een parkeervergunning voor bewoners en bedrijven Betaald parkeren in woonwijken Betaald parkeren in combinatie met een parkeervergunning voor bewoners en bedrijven augustus 2014 In woonwijken dichtbij het centrum, winkelcentra of P andere verkeers aantrekkende

Nadere informatie

GEMEENTE VA EKEN SWAAR D. Hierbij informeren wij u over het antwoord op de motie Parkeren Kerverij

GEMEENTE VA EKEN SWAAR D. Hierbij informeren wij u over het antwoord op de motie Parkeren Kerverij V GEMEENTE VA EKEN SWAAR D Leden van de gemeenteraad van Valkenswaard Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard Uw kenmerk Kenmerk Onderwerp Behandeld door Bijlage(n) Datum 121321/213124 Beantwoording Motie -

Nadere informatie

Informatienota. Onderwerp Voortgang en planning Moderniseren Parkeren

Informatienota. Onderwerp Voortgang en planning Moderniseren Parkeren Informatienota Onderwerp Voortgang en planning Moderniseren Parkeren Nummer 2018/755026 Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 5.2 Parkeren Afdeling BBOR Auteur Brant, S. van den Telefoonnummer

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Fiscalisering belanghebbendenparkeren BBV nr: 2015/91772

Raadsstuk. Onderwerp: Fiscalisering belanghebbendenparkeren BBV nr: 2015/91772 Raadsstuk Onderwerp: Fiscalisering belanghebbendenparkeren BBV nr: 2015/91772 1. Inleiding In de Parkeervisie (Raadsbesluit maart 2013, registratie nr. 2012/404318) is een beleidslijn opgenomen over het

Nadere informatie

Beantwoording raadsvraag

Beantwoording raadsvraag Beantwoording raadsvraag Onderwerp Kosten invoeren blauwe zone parkeren Datum 14-jun-2012 Nummer RV-1233 Steller vraag W. van Rooij Fractie VVD Portefeuillehouder N. Lemlijn Steller P. Verheijen Datum

Nadere informatie

Veelgestelde vragen betaald parkeren Bomenwijk

Veelgestelde vragen betaald parkeren Bomenwijk Veelgestelde vragen betaald parkeren Bomenwijk Waarom is er gekozen voor een Review Panel? Uit eerdere enquêtes blijkt dat er niet voldoende draagvlak is in de Bomenwijk voor het invoeren van betaald parkeren.

Nadere informatie

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage. Nummer 2019/ Portefeuillehouder Berkhout, R Programma/beleidsveld 5.

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage. Nummer 2019/ Portefeuillehouder Berkhout, R Programma/beleidsveld 5. Informatienota Onderwerp Bewoners naar de garage Nummer 2019/240231 Portefeuillehouder Berkhout, R Programma/beleidsveld 5.2 Parkeren Afdeling BBOR Auteur Brant, S. van den Telefoonnummer 023-5113862 Email

Nadere informatie

Ruimte voor parkeren. Voorstel parkeerbeleid Zaanstad 2016

Ruimte voor parkeren. Voorstel parkeerbeleid Zaanstad 2016 Ruimte voor parkeren Voorstel parkeerbeleid Zaanstad 2016 Doel presentatie Informeren over: Proces. Totstandkoming nieuwe parkeernota. Inspraak. Voorstel maatregelen nieuw parkeerbeleid. Financiële gevolgen

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere (Flevoland)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Almere (Flevoland) De raad van de gemeente Almere, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders: B E S L U I T: Gemeenteblad nr. 188 1 gelet op artikel 225 van de Gemeentewet, vast te stellen de: VERORDENING op de

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen 2019

Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen 2019 CVDR Officiële uitgave van Almere. Nr. CVDR616888_1 19 december 2018 Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen 2019 De raad van de gemeente Almere, gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

1. Het ziekenhuis heeft parkeerplaatsen nodig om een parkeergarage te bouwen

1. Het ziekenhuis heeft parkeerplaatsen nodig om een parkeergarage te bouwen 1. Het ziekenhuis heeft parkeerplaatsen nodig om een parkeergarage te bouwen Noordwest Ziekenhuisgroep heeft definitief gekozen voor vernieuwbouw van het ziekenhuis in Alkmaar. Noordwest staat hiermee

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Bezoekersvergunning

Veelgestelde vragen Bezoekersvergunning Veelgestelde vragen Bezoekersvergunning 1. Kosten Hoeveel kost de digitale bezoekersvergunning per jaar? Zie www.parkerendelft.com/parkeren voor de actuele tarieven. Wat kost het bellen met 14015? Voor

Nadere informatie

Gemeente Almere. Besluit. De raad van de gemeente Almere, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders: B E S L U I T: Pagina 1

Gemeente Almere. Besluit. De raad van de gemeente Almere, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders: B E S L U I T: Pagina 1 Besluit Nummer Datum De raad van de gemeente Almere, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders: B E S L U I T: 1 gelet op artikel 225 van de Gemeentewet; vast te stellen de: VERORDENING op de

Nadere informatie

Stadsstrand Hoorn. Parkeerstudie

Stadsstrand Hoorn. Parkeerstudie Stadsstrand Hoorn Parkeerstudie Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Uitgangspunten en onderzoeksvragen... 3 2.1 Uitgangspunten... 3 2.2 Onderzoeksvragen... 3 3. Varianten... 4 3.1 Variant 1a... 4 3.2 Variant

Nadere informatie

2. De Verordening parkeerregulering en parkeerbelasting Delft 2017

2. De Verordening parkeerregulering en parkeerbelasting Delft 2017 Gescand archief datum 6 % 1 DEC. 2016 Gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. BBV-nr. college van B&W 27-09-2016 L.B. Harpe A.C.

Nadere informatie

Voorkeur variant* Reactie / opmerking van bewoner / belanghebbende Reactie van gemeente

Voorkeur variant* Reactie / opmerking van bewoner / belanghebbende Reactie van gemeente Voorkeur variant* Reactie / opmerking van bewoner / belanghebbende Reactie van gemeente 1 2 Heeft het geheel niet te maken met het weren van parkeerders die er niet horen ipv het toestaan van de parkeerders

Nadere informatie

Deze evaluatie is opgesteld om te onderzoeken of de eerder gestelde doelen behaald zijn.

Deze evaluatie is opgesteld om te onderzoeken of de eerder gestelde doelen behaald zijn. Evaluatie Datum : Donderdag 31 januari 2019 Aan : Werkgroep Verkeer Spijkerkwartier Kopie aan : Anton de Kleijn Van Betreft : Rob van der Vlies : Evaluatie parkeerplan Spijkerkwartier Evaluatie parkeerplan

Nadere informatie

REACTIES PARKEREN 2016

REACTIES PARKEREN 2016 REACTIES PARKEREN 2016 REACTIES OP PRESENTATIE INFORMATIEVE COMMISSIE Datum: 16 september 2015 Plaats: Raadzaal Behandelde onderwerpen Actie 1. Zone 1 aan de binnenzijde van de singels kortparkeren instellen

Nadere informatie

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 61%.

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 61%. Samenvatting Parkeren 2016 Cluster Ruimte en Economie/afdeling Advies heeft O&S gevraagd een onderzoek naar parkeren uit te zetten onder de leden van het Delft Internet Panel (DIP). In april 2016 is het

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 17 februari 2009 Raadsvergadering : 2 april 2009 Agendapunt : 09-IV-08 Bijlage(n) : 3 Kenmerk : Uitv./MKk Commissie : Grondgebied Portefeuille : wethouder

Nadere informatie

Reguleren met betaald parkeren

Reguleren met betaald parkeren 2 Wat ga ik vertellen? Info over Leiden algemeen Reguleren met betaald parkeren Parkeerbeleid van de gemeente Leiden Parkeerbeleid in Leiden Waarom betaald parkeren? Reinout van Gulick, Ruimtelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

Verordening parkeerbelastingen Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen 2016 (Verordening parkeerbelastingen 2016)

Verordening parkeerbelastingen Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen 2016 (Verordening parkeerbelastingen 2016) Verordening parkeerbelastingen 2016 De raad van de gemeente Veghel; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 17 november 2015; gelet op artikel 225 van de Gemeentewet; besluit: vast te stellen

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Parkeren Boomberg 21 januari :30 21:00

Informatiebijeenkomst Parkeren Boomberg 21 januari :30 21:00 Albertus Perkstraat, 1969 https://zoeken.gooienvechthistorisch.nl/publiek/detail.aspx?xmldescid=55361349 Informatiebijeenkomst Parkeren Boomberg 21 januari 2019 19:30 21:00 Parkeren Boomberg Presentatie

Nadere informatie

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 5.

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 5. Informatienota Onderwerp Bewoners naar de garage Nummer 2018/684410 Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 5.2 Parkeren Afdeling BBOR Auteur Brant, S. van den Telefoonnummer 023-5113862

Nadere informatie

Mw. drs. M.A.H. van Meerten-Kok, wethouder Parkeerbeleid Gooise Meren

Mw. drs. M.A.H. van Meerten-Kok, wethouder Parkeerbeleid Gooise Meren Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 307923 Mw. drs. M.A.H. van Meerten-Kok, wethouder Parkeerbeleid Gooise Meren Aan de raad, 1. Beslispunten in te stemmen met de nota Parkeerbeleid Gooise

Nadere informatie

Commissie : Ruimtelijke Zaken Vergaderdatum Commissie : 16 mei 2012 Vergaderdatum Raad : 31 mei 2012 Onderwerp : Aanpassing vergunninghoudersparkeren

Commissie : Ruimtelijke Zaken Vergaderdatum Commissie : 16 mei 2012 Vergaderdatum Raad : 31 mei 2012 Onderwerp : Aanpassing vergunninghoudersparkeren Commissie : Ruimtelijke Zaken Vergaderdatum Commissie : 16 mei 2012 Vergaderdatum Raad : 31 mei 2012 Onderwerp : Aanpassing vergunninghoudersparkeren Muiderslot en invoering parkeerkraskaarten Muiderslot

Nadere informatie

Voorstel Amendementen/moties Consequentie(s) Advies Afspraak Tarieven gelijktrekken (

Voorstel Amendementen/moties Consequentie(s) Advies Afspraak Tarieven gelijktrekken ( dagtarieven zone 1 en 2 gelijk trekken Voorstel Amendementen/moties Consequentie(s) Advies Afspraak Tarieven gelijktrekken ( Opbrengsten Worden ingediend. 1,30) - 11.500,00 Amendementen PvdA (5) en VVD-WL

Nadere informatie

Parkeren in centrum Stiens

Parkeren in centrum Stiens Parkeren in centrum Stiens Hoe, wat en waarom = Definitief = Oktober 2011 INHOUDSOPGAVE blz 1 AANLEIDING 2 2 INVENTARISATIE 3 3 UITWERKING 5 3.1 Verkeersregulerende parkeermaatregelen 5 3.2 Aanleg parkeerplaatsen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen 2013.

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen 2013. RAADSVOORSTEL 12.0127 Rv. nr.:12.0127 B&W-besluit d.d.:20-11-2012 B&W-besluit nr.:12.1110 Naam programma +onderdeel: Bereikbaarheid Onderwerp: Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen

Nadere informatie

Beleidskader Parkeren. Gemeente Oude IJsselstreek

Beleidskader Parkeren. Gemeente Oude IJsselstreek Beleidskader Parkeren Gemeente Oude IJsselstreek Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Achtergronden 4 3. Visie 5 3.1 Visie 5 3.2 Hoofdvarianten 5 3.3 Meetbaar 5 4. Beleidskader 6 2 1. Inleiding De afgelopen

Nadere informatie

Nadere toelichting bij raadsvoorstel tot het vaststellen van de Verordeningen gemeentelijke belastingen en rechten 2015

Nadere toelichting bij raadsvoorstel tot het vaststellen van de Verordeningen gemeentelijke belastingen en rechten 2015 gemeente Eindhoven Raadsnummer 14R5999 Inboeknummer 14bst01620 Beslisdatum 31 oktober 2014 Dossiernummer 14.44.103 (4B.4.1) Nadere toelichting bij raadsvoorstel tot het vaststellen van de Verordeningen

Nadere informatie

Verlenging Subsidieregeling Langparkeren Amsterdam (3B, 2016, 148)

Verlenging Subsidieregeling Langparkeren Amsterdam (3B, 2016, 148) GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amsterdam. Nr. 99239 20 juli 2016 Verlenging Subsidieregeling Langparkeren Amsterdam (3B, 2016, 148) Afdeling 3B Nummer 148 Publicatiedatum 13 juli 2016 Onderwerp

Nadere informatie

Onderzoek Parkeerbeleid

Onderzoek Parkeerbeleid Rapportage Onderzoek Parkeerbeleid In opdracht van: Contactpersoon: Gemeente IJsselstein Harmke Martens Utrecht, augustus 2013 DUO Market Research drs. Aart van Grootheest Anja Schaapman MSc Postbus 681

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Vaststellen parkeervergunning voor maatschappelijke instellingen

Raadsstuk. Onderwerp Vaststellen parkeervergunning voor maatschappelijke instellingen Raadsstuk Onderwerp Vaststellen parkeervergunning voor maatschappelijke instellingen Nummer Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 5.2 Parkeren Afdeling BBOR Auteur Westerman, S. Telefoonnummer

Nadere informatie

Betaald parkeren in woonwijken. Betaald parkeren in combinatie met een parkeervergunning voor bewoners en bedrijven

Betaald parkeren in woonwijken. Betaald parkeren in combinatie met een parkeervergunning voor bewoners en bedrijven Betaald parkeren in woonwijken Betaald parkeren in combinatie met een parkeervergunning voor bewoners en bedrijven januari 2015 In woonwijken dichtbij het centrum, winkelcentra of P andere verkeers aantrekkende

Nadere informatie

Kraagregeling: informatieavond en aanvragen vergunning

Kraagregeling: informatieavond en aanvragen vergunning Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Parkeren Retouradres: Postbus 12 651, 2500 DP Den Haag Uw brief van Aan bewoners, bedrijven en instelling in Heesterbuurt-Noord Uw kenmerk Ons kenmerk SB2009.15090

Nadere informatie

Bericht aan Wijkbewoners over het parkeerreferendum V1.0

Bericht aan Wijkbewoners over het parkeerreferendum V1.0 Bericht aan Wijkbewoners over het parkeerreferendum V1.0 Haarlem, 7 juni 2017 Beste Wijkbewoners, De gemeente Haarlem organiseert woensdag 19 juli 2017 een parkeerreferendum. De vraag waarover u kunt stemmen

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Commissie Verkeer, Economie en Monumenten

Aan de voorzitter van de Commissie Verkeer, Economie en Monumenten Wethouder van Verkeer, Binnenstad en Monumenten mr drs B.J. Bruins RIS132477_25-OKT-2005 Gemeente Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Verkeer, Economie en Monumenten Uw brief van Uw kenmerk Ons

Nadere informatie

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Centrum-Oost

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Centrum-Oost Gemeente Etten-Leur Parkeeronderzoek Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Centrum-Oost Gerwin Foesenek 6 augustus 2015 Inhoudsopgave 1) Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Vraag... 3 1.3 Doelstelling...

Nadere informatie

Maatregel Verwacht resultaat Opmerkingen

Maatregel Verwacht resultaat Opmerkingen Maatregelenpakket 1: Leefbaarheid Maatregel Verwacht resultaat Opmerkingen Maatregel B Innovatieve produkten - Extra formatie, onderzoek en ICT -100.000,00 Maatregel 1 Aanpassing bezoekersregeling 933.000,00

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR444562_1. Nadere regels Langparkeren Amsterdam. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

CVDR. Nr. CVDR444562_1. Nadere regels Langparkeren Amsterdam. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen CVDR Officiële uitgave van Amsterdam. Nr. CVDR444562_1 30 januari 2018 Nadere regels Langparkeren Amsterdam Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In deze nadere regels wordt verstaan

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders. Voordracht voor de collegevergadering van

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders. Voordracht voor de collegevergadering van Nummer Directie Dienst BD2013-010040 directie sb dienst ivv Voordracht voor de collegevergadering van 29 oktober 2013 Portefeuille 29 Agendapunt A0 Tekst van openbare besluiten Onderwerp wordt gepubliceerd

Nadere informatie

Rijswijk moet veilig! Rapportage Meldpunt Onveilige situaties

Rijswijk moet veilig! Rapportage Meldpunt Onveilige situaties Rijswijk moet veilig! Rapportage Meldpunt Onveilige situaties CDA Rijswijk Johanna Besteman Maart 2014 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Meldingen...4 Conclusie...6 2 Inleiding Het CDA Rijswijk staat voor

Nadere informatie

Vaststellen verordening parkeerbelasting 2014 (inclusief tarieven) Registratienummer: GF

Vaststellen verordening parkeerbelasting 2014 (inclusief tarieven) Registratienummer: GF Gemeenteraad Onderwerp: Vaststellen verordening parkeerbelasting 2014 (inclusief tarieven) Registratienummer: GF13.20086 De raad van de gemeente Heerenveen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 22 augustus 2017, nr ,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 22 augustus 2017, nr , CVDR Officiële uitgave van Meppel. Nr. CVDR76554_8 28 november 2018 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Meppel houdende regels omtrent de heffing en invordering van parkeerbelastingen Verordening

Nadere informatie

Beleidsvoornemen definitief parkeerregime Prinses Irenebuurt Invoeren regulier fiscaal regime met parkeerduurbeperking

Beleidsvoornemen definitief parkeerregime Prinses Irenebuurt Invoeren regulier fiscaal regime met parkeerduurbeperking 18 juli 2017 Beleidsvoornemen definitief parkeerregime Prinses Irenebuurt Invoeren regulier fiscaal regime met parkeerduurbeperking Inhoud 1. Aanleiding en doel... 1 2. Leeswijzer... 2 3.... 3 3.1 Toepassing

Nadere informatie

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Banakkers 1 & 2

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Banakkers 1 & 2 Gemeente Etten-Leur Parkeeronderzoek Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Banakkers 1 & 2 Gerwin Foesenek 24-11-2014 Inhoudsopgave 1) Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Vraag... 3 1.3 Doelstelling...

Nadere informatie

WELKOM. Welkom. Gereguleerd parkeren op straat in s Graveland zuid / Spaanse Polder: waar, waarom, hoe?

WELKOM. Welkom. Gereguleerd parkeren op straat in s Graveland zuid / Spaanse Polder: waar, waarom, hoe? WELKOM Welkom Gereguleerd parkeren op straat in s Graveland zuid / Spaanse Polder: de guidelines helpen om de juiste afmeting te maken gebruik schaal en crop mogelijkheden waar, waarom, hoe? Wat gaan we

Nadere informatie

Betaald parkeren in Almere Tarieven, vergunningen en abonnementen voor bedrijven en werknemers

Betaald parkeren in Almere Tarieven, vergunningen en abonnementen voor bedrijven en werknemers Betaald parkeren in Almere Tarieven, vergunningen en abonnementen voor bedrijven en werknemers ondernemen werken winkelen Tarieven per 1 januari 2014 Betaald parkeren in Almere In de centra van Almere

Nadere informatie

Typ teksttyp teksttyp tekst. Geachte voorzitter,

Typ teksttyp teksttyp tekst. Geachte voorzitter, Typ teksttyp teksttyp tekst Robert van Asten Wethouder van Mobiliteit, Cultuur en Strategie 114 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de commissie Leefomgeving Datum 27 november

Nadere informatie

Evaluatie Blauwe zone Dorpsplein / Dorpsweg in Rockanje. d.d

Evaluatie Blauwe zone Dorpsplein / Dorpsweg in Rockanje. d.d Dorpsplein / Dorpsweg in Rockanje d.d. 18-09-2015 Voorwoord Voor u ligt de evaluatie van de Blauwe zone op het Dorpsplein / Dorpsweg in Rockanje. De raad heeft aan het college gevraagd om de mogelijkheden

Nadere informatie

: Parkeerregulering en tarieven- en vergunningenbeleid Helmond

: Parkeerregulering en tarieven- en vergunningenbeleid Helmond Vergadering 3 december 2013 Gemeenteraad Onderwerp : Parkeerregulering en tarieven- en vergunningenbeleid Helmond B&W vergadering : 12 november 2013 Dienst / afdeling : SB.ROV Aan de gemeenteraad, In het

Nadere informatie

De verordening op de heffing en de invordering van parkeerbelastingen 2016.

De verordening op de heffing en de invordering van parkeerbelastingen 2016. De verordening op de heffing en de invordering van parkeerbelastingen 2016. De raad van de gemeente Valkenburg aan de Geul; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 oktober

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM 11 november Beleidsfase: Verkennend Definiërend Realiserend Afsluitend. Veendam, 29 oktober 2013

GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM 11 november Beleidsfase: Verkennend Definiërend Realiserend Afsluitend. Veendam, 29 oktober 2013 GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM 11 november 2013 Beleidsfase: Verkennend Definiërend Realiserend Afsluitend Nummer: Afdeling: 2013R0136 Ruimte en Economie Veendam, 29 oktober 2013 Onderwerp: Parkeren Veendam

Nadere informatie

Evaluatie parkeren Heijenoord en Burgemeesterswijk

Evaluatie parkeren Heijenoord en Burgemeesterswijk Evaluatie parkeren Heijenoord en Burgemeesterswijk December 2013 Colofon: Gemeente Arnhem Afdeling Onderzoek en Statistiek Contactpersonen: José Nieuwenstein en Dennis Bergervoet e-mailadres: onderzoek@arnhem.nl

Nadere informatie

Addendum Parkeernota 2010

Addendum Parkeernota 2010 Addendum Parkeernota 2010 Parkeerregulering in Heerlen Inleiding Heerlen streeft naar een evenwichtige balans tussen parkeervraag- en aanbod. Iedere wijk in Heerlen kent echter locaties waar de balans

Nadere informatie

Gemeente Tiel. 4. Onderwerp: Onttrekking deel Inundatiedijk- Noord uit openbaarheid. Conform advies vastgesteld.

Gemeente Tiel. 4. Onderwerp: Onttrekking deel Inundatiedijk- Noord uit openbaarheid. Conform advies vastgesteld. Gemeente Tiel Concept besluitenlijst van de vergadering van burgemeester en wethouders d.d. dinsdag 12 maart 2019 om 9.00 uur Afwezig: Burgemeester Beenakker Onderwerpen voorzien van een ster krijgen uitstel

Nadere informatie

Vraag Wat moet ik als bewoners regelen voordat betaald parkeren wordt ingevoerd op 24 maart 2017?

Vraag Wat moet ik als bewoners regelen voordat betaald parkeren wordt ingevoerd op 24 maart 2017? FAQ invoering betaald parkeren Randwijck Wat wordt verteld op de informatieavond? Tijdens de informatieavond wordt allereerst kort stilgestaan bij het te reguleren gebied, de reguleringstijden, waar parkeerautomaten

Nadere informatie

Wat betekent vergunninghoudersparkeren?

Wat betekent vergunninghoudersparkeren? Wat betekent vergunninghoudersparkeren? In het gebied mag binnen de tijden waarop parkeren gereguleerd wordt alleen geparkeerd worden met een vergunning of tegen betaling van een dagtarief. Tijden regulering

Nadere informatie

Advies fiscalisering vergunningengebieden

Advies fiscalisering vergunningengebieden Advies fiscalisering vergunningengebieden Definitieve notitie in opdracht van Empaction B.V. Eindhoven, 23 april 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Korte beschrijving huidige situatie... 4 2.1 Vergunninggebieden

Nadere informatie

VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN PARKEERBELASTINGEN

VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN PARKEERBELASTINGEN De raad van de gemeente Purmerend; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d 2013; gelet op artikel 225 van de Gemeentewet; vast te stellen de : Artikel 1 Begripsomschrijvingen Besluit: VERORDENING

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.1171, d.d. 16 november 2010 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Afwikkeling motie Zevenbergen (VVD)twee kentekens op één vergunning (RV09.0039) BESLUITEN 1. de Nadere voorschriften met betrekking

Nadere informatie

WIJZIGINGSBESLUIT TOT AANWIJZEN PLAATSEN BETAALD PARKEREN EN TOEPASSING WIELKLEM

WIJZIGINGSBESLUIT TOT AANWIJZEN PLAATSEN BETAALD PARKEREN EN TOEPASSING WIELKLEM GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente 's-gravenhage. Nr. 21642 10 februari 2017 WIJZIGINGSBESLUIT TOT AANWIJZEN PLAATSEN BETAALD PARKEREN EN TOEPASSING WIELKLEM Het college van Burgemeester en Wethouders,

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Verordening parkeerbelastingen december Officiële uitgave van gemeente Tilburg.

GEMEENTEBLAD. Nr Verordening parkeerbelastingen december Officiële uitgave van gemeente Tilburg. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Tilburg. Nr. 188211 29 december 2016 Verordening parkeerbelastingen 2017 De raad van de gemeente Tilburg; gezien het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

Draagvlakmeting betaald parkeren Bloemhof en Hillesluis

Draagvlakmeting betaald parkeren Bloemhof en Hillesluis Draagvlakmeting betaald parkeren Bloemhof en Hillesluis Martijn Epskamp Onderzoek en Business Intelligence (OBI) augustus 2017 In opdracht van Cluster Stadsontwikkeling afdeling Verkeer en Vervoer Onderzoek

Nadere informatie

REGISTRATIE NUMMER: RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

REGISTRATIE NUMMER: RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT REGISTRATIE NUMMER: Agendanr.: Registratienr: 11-45 RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Agendanummer ^ Registratienummer raad 11-45 b 3 (3 H 3 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 621310 Moet

Nadere informatie

Onderwerp: Raadsvoorstel uitvoeren pilot tijdelijke aanpassing reguleringstijden betaald parkeren op vrijdag- en zaterdagavond

Onderwerp: Raadsvoorstel uitvoeren pilot tijdelijke aanpassing reguleringstijden betaald parkeren op vrijdag- en zaterdagavond RAADSVOORSTEL 16R.00355 gemeente WOERDEN 16R.00355 Indiener: college van burgemeester en wethouders Datum: 30 augustus 2016 Portefeuillehouder(s): de Weger Portefeuille(s): Parkeren Contactpersoon: M.

Nadere informatie

Het College van B&W heeft besloten om met ingang van 2 oktober 2017 (streefdatum) combiparkeren

Het College van B&W heeft besloten om met ingang van 2 oktober 2017 (streefdatum) combiparkeren Samenvatting Het College van B&W heeft besloten om met ingang van 2 oktober 2017 (streefdatum) combiparkeren in te gaan voeren in de buurt Boschpoort, waarbij gelijktijdig een parkeerduurbeperking van

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2014 Rockanje, 16 december 2014 Nr /105363

Raadsvoorstel 2014 Rockanje, 16 december 2014 Nr /105363 Raadsvoorstel 2014 Rockanje, 16 december 2014 Nr. 105301/105363 Raadsvergadering van 27 januari 2015 Agendanummer Onderwerp: Parkeerautomaten 1e en 2e Slag Aan de gemeenteraad. 1. Gevraagd besluit Er worden

Nadere informatie

Parkeerregulering en tarieven- en vergunningenbeleid Helmond. Parkeren in woonwijken en in buurt- en wijkwinkelcentra

Parkeerregulering en tarieven- en vergunningenbeleid Helmond. Parkeren in woonwijken en in buurt- en wijkwinkelcentra Parkeerregulering en tarieven- en vergunningenbeleid Helmond Parkeren in woonwijken en in buurt- en wijkwinkelcentra Gemeente Helmond / Empaction Eindhoven, 17 oktober 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding...

Nadere informatie

Nota Parkeerregulering Steenwijk

Nota Parkeerregulering Steenwijk Nota Parkeerregulering Steenwijk 1. Inleiding Deze Nota is een nadere uitwerking van het parkeerbeleid binnenstad Steenwijk dat in de raad van 16 februari 2010 is vastgesteld. In dat kader is door de raad

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst wijkraden 20 april 2015

Verslag bijeenkomst wijkraden 20 april 2015 Verslag bijeenkomst wijkraden 20 april 2015 Raadszaal Stadhuis Onderwerp: fiscaliseren en moderniseren parkeren Aanwezig: 15 wijkraadsleden, wethouder Sikkema, Melvin van Werkhoven, Wilco Duijf, Daniëlle

Nadere informatie

Parkeerbeleid gemeente Woerden 2013. Kern Woerden

Parkeerbeleid gemeente Woerden 2013. Kern Woerden Parkeerbeleid gemeente Woerden 2013 Kern Woerden 11 december 2012 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 3 Flexibiliteit... 3 Aanleiding... 3 Problematiek... 3 Doelstelling... 3 Leeswijzer... 3 2 Beleidsdoelstellingen...

Nadere informatie

WIJZIGING BESLUIT TOT AANWIJZEN PLAATSEN BETAALD PARKEREN EN TOEPASSEN WIELKLEM

WIJZIGING BESLUIT TOT AANWIJZEN PLAATSEN BETAALD PARKEREN EN TOEPASSEN WIELKLEM Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSB/2012.629 RIS 252244 WIJZIGING BESLUIT TOT AANWIJZEN PLAATSEN BETAALD PARKEREN EN TOEPASSEN WIELKLEM HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op: - artikel 2 van

Nadere informatie

oplossing parkeeroverlast Mondriaanpark Vlijmen

oplossing parkeeroverlast Mondriaanpark Vlijmen Samenvatting: Inleiding: Regelmatig raakt het verkeer in De Klok, ter hoogte van het appartementencomplex gestremd. Weggebruikers, zoals bijvoorbeeld fietsers, komen in de knel tussen de geparkeerde en

Nadere informatie

PARKEREN. doe je zo!

PARKEREN. doe je zo! PARKEREN doe je zo! PARKEERVERGUNNINGEN 06 VERGUNNINGPARKEREN Digitaal vergunningparkeren In 06 worden alle parkeervergunningen in Bergen op Zoom digitaal. Dit betekent dat een vergunning achter de voorruit

Nadere informatie

Draagvlakmeting invoeren betaald parkeren in het noordelijk deel van de Esch.

Draagvlakmeting invoeren betaald parkeren in het noordelijk deel van de Esch. rotterdam.nl/onderzoek Draagvlakmeting invoeren betaald parkeren in het noordelijk deel van de Esch. De Bavinckdriehoek en het gebied rond de Watertorenweg Onderzoek en Business Intelligence Onderzoek

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 september 2009;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 september 2009; De raad van de gemeente Valkenburg aan de Geul; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 september 2009; gelet op artikel 225 van de Gemeentewet; besluit vast te stellen

Nadere informatie

Parkeerbeleid Gulpen-Wittem

Parkeerbeleid Gulpen-Wittem Parkeerbeleid Gulpen-Wittem Scenario's nieuw beleid Niels Bosch 13 juli 2017 Project related Agenda 1. Evaluatie parkeerbeleid Huidig parkeerbeleid Enquête Input stakeholders 2. Nieuw parkeerbeleid Mogelijke

Nadere informatie

Gemeente Delft. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad

Gemeente Delft. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad - ~ t" Gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. BBV Onderwerp : College van B&W : 20-03-2018 : Lennart Harpe : Kay van der Kraan

Nadere informatie

Harmonisatie parkeerbeleid

Harmonisatie parkeerbeleid Harmonisatie parkeerbeleid 11 mei 2016 Jan-Anne Waagmeester Inhoud van de presentatie 1. De problematiek 2. Doelstellingen 3. Een eerste visie op de parkeerregimes: welk regime waar? wanneer? voor wie?

Nadere informatie

Bijlage 1: plaats, tijdstip en wijze van betaald parkeren

Bijlage 1: plaats, tijdstip en wijze van betaald parkeren Behorend bij het Aanwijzingsbesluit parkeerbelastingen 2018 gemeente Rijswijk 1.1 Plaatsen van betaald parkeren zone 1 bijgevoegde kaart; voor zover niet op een andere wijze een parkeerverbod geldt. De

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering parkeerbelastingen 2018

Verordening op de heffing en de invordering parkeerbelastingen 2018 CVDR Officiële uitgave van Doesburg. Nr. CVDR480625_1 31 december 2018 Verordening op de heffing en de invordering parkeerbelastingen 2018 De raad van de gemeente Doesburg; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Bijlage: Kraagregeling Vruchtenbuurt

Bijlage: Kraagregeling Vruchtenbuurt Bijlage: Kraagregeling Vruchtenbuurt 1 In deze bijlage vindt u praktische informatie over het aanvragen van uw parkeervergunning. Inhoudsopgave Hoe werkt de regeling? bladzijde 1 Parkeervergunning voor

Nadere informatie

De aanwezige parkeerplekken in de wijk Boschpoort zijn beschikbaar voor algemeen gebruik,

De aanwezige parkeerplekken in de wijk Boschpoort zijn beschikbaar voor algemeen gebruik, Collegevoorstel Samenvatting De aanwezige parkeerplekken in de wijk Boschpoort zijn beschikbaar voor algemeen gebruik, iedereen mag er gebruik van maken. Door de jaren heen is de parkeerdruk in het gebied

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Gemeente Bergen op Zoom Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Parkeerverordening

Nadere informatie

Subsidieregeling Langparkeren Amsterdam. Het college van Burgemeester & Wethouders van Amsterdam.

Subsidieregeling Langparkeren Amsterdam. Het college van Burgemeester & Wethouders van Amsterdam. Subsidieregeling Langparkeren Amsterdam Het college van Burgemeester & Wethouders van Amsterdam. Besluit vast te stellen de Subsidieregeling langparkeren Amsterdam Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel

Nadere informatie