5 lessen uit de CIM persbereiksstudie /2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "5 lessen uit de CIM persbereiksstudie /2"

Transcriptie

1 Newsletter March 27, 2015 Inhoud: 5 lessen uit de CIM persbereiksstudie /2 Les 1: de gestage groei van de digitale verspreiding... 2 Les 2: de erosie van de papieren versies... 3 Les 3: digital in het bereik groeit gestaag... 4 Les 4: digital doet er 10 jaar af... 5 Les 5: weinig veranderingen, maar meestal ten kwade... 7 Back to basics: een vierde publicatie... 8 Data store : belangrijkste resultaten / Verantwoordelijke uitgever : François Chaudoir Redactie : Bernard Cools De inhoud van deze newsletter is uiterst vertrouwelijk en mag niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt zonder voorafgaande toestemming.

2 5 LESSEN UIT DE CIM PERSBEREIKSSTUDIE /2 Het gaat hier om de vierde afspraak met de CIM persbereiksstudie sinds die voor het leesbereik zowel de papieren als de digitale platformen in rekening brengt. De gegevens die vandaag uitgebracht worden, beslaan veldwerk dat hoofdzakelijk in 2014 verricht werd. Daar men nu echter over tweemaal twaalf opeenvolgende studiemaanden beschikt, kunnen de jaarlijkse variaties onder de loep genomen worden, daar waar die de foutenmarges overstijgen die in dit type studies gebruikelijk zijn.. Samengevat: Wij identificeren in de nieuwe data vijf tendensen: 1 Het aandeel van de digitale verspreidingsvormen groeit gestaag, zelfs al is er op dat punt een belangrijk verschil tussen kranten (meer dan 5 % volgens de CIM echtverklaring) en tijdschriften (0,1 %: betreft weinig titels). De papieren versies dalen (vooral) in verspreiding en (vaak in wat mindere mate) in lezers, ook al dient er nogmaals op gewezen te worden dat papier veruit het belangrijkste persconsumptieplatform blijft. Dat neemt niet weg dat het in rekening brengen van het volledige digitale leesbereik het gemiddelde nettobereik van perstitels doet toenemen: van 22 % voor kranten tot 4 % voor de gratis push -pers over 12 % voor magazines. Gewoonlijk zijn het jongere mensen typisch dertigers - die digitale versies lezen, terwijl het grootschaligere papieren leesbereik heel nauw aanleunt bij de gemiddelde leeftijd van de Belgen. De studie van de significante verschillen tussen het leesbereik dat vandaag gepubliceerd wordt en de situatie een jaar geleden legt meer verlies dan winst bloot: titels met een groot bereik tekenen een bereikverlies met dubbele cijfers op. En vaak compenseert digital niet alles.

3 De analyse van de resultaten hieronder, slaat op de evolutie van het bereik laatste periode, dat in mediaplanning de meest gebruikte indicator vormt. Het totale bereik ( ever read, of de lectuur tijdens de laatste maanden) is een filtervraag zonder veel praktisch nut. Het is net op het vlak van het bereik laatste periode dat de interessantste bewegingen opgetekend worden, die wijzigingen weergeven in leesfrequentie en titeltrouw. 2 Wanneer met de verspreidingsgegevens vergeleken wordt, is het de totale verspreiding, die de verkoop en andere distributievormen omvat, die in rekening gebracht wordt. Les 1: de gestage groei van de digitale verspreiding Volgens de CIM echtverklaring doet de diversificatie naar digital zich het meest gevoelen bij de dagbladpers. Maar opgepast: in haar doorlichting van de verspreidingscijfers heeft het CIM enkel oog voor betalende digitale systemen. De diversificatie via websites of gratis apps valt niet in het CIM-bestek. Zo wordt de gratis krant Metro op het vlak van echtverklaring met geen enkele digitale verkoop gecrediteerd. In de onderstaande grafieken worden de betalende digitale versies afgezet tegen de totale verspreiding, niet de totale verkoop, maar het verschil is miniem. Men kan evenwel vaststellen dat zelfs als de niveaus tussen dagblad- en magazinepers verschillen, de digitale versies semester na semester terreinwinst boeken.

4 3 Les 2: de erosie van de papieren versies Op korte termijn, m.a.w. tussen de data die in maart 2015 gepubliceerd werden en die van een jaar eerder, zijn de papieren versies niet aan het feest: de krantenverspreiding daalt met zowat 4 %, die van de tijdschriften met om en bij de 5 %. Doorgaans volgt het bereik een parallelle trend, maar niet altijd: zo gaat het gemiddelde leesbereik van de Franstalige magazines er licht op vooruit, ondanks een verspreiding die in het rood staat.

5 Les 3: digital in het bereik groeit gestaag Dankzij de digitale versies (zie verder) weet het geheel van de perstitels het netto papieren bereik, waarvan we eerder gezien hebben dat het onder druk stond, te vergroten. Die groei is echter bescheiden: het is de inbreng van de websites van de verschillende titels die de hoogste indexen genereert; +22 % gemiddeld voor kranten, +12 % voor tijdschriften, en zelfs de gratis pers heeft er baat bij. Bij de Belgen kan welk degelijk een grotere neiging vastgesteld worden om de pers op een scherm te lezen. 4 Welke schermen eigenlijk? In de loop van deze recentste editie varieert het aandeel van de verklaarde uitrustingen naargelang men te maken heeft met de website van de betreffende titels of met hun andere digitale versies. Voor de website zijn het doorgaans de computers, vooral de draagbare, die voorrang krijgen. Voor de digitale versies, meestal apps, worden voornamelijk smartphones en tablets gebruikt, in sequenties die waarschijnlijk korter zijn.

6 5 Les 4: digital doet er 10 jaar af De Belgische bevolking van het CIM-universum (12 jaar en ouder) is gemiddeld 45 jaar oud. Dat is ook ongeveer de gemiddelde leeftijd van het papieren leespubliek van de pers (opgepast: het papieren leespubliek is niet exclusief). De exclusieve digitale publieksgroepen (web, pdf of apps) vertonen een merkelijk lagere leeftijd: voor hen lijkt de toegangspoort tot de pers eerder het scherm dan het papier te zijn.

7 En als je nog wat verder graaft in het profiel van de exclusief digitalen, zoals in de grafiek hieronder (indexen t.o.v. de totale Belgische bevolking), blijken ze voor kranten eerder Nederlandstalig en voor tijdschriften meer Franstalig te zijn, ontegensprekelijk jong, maar nogmaals met nuances: heel duidelijk 25 tot 44 jaar voor het dagbladbereik, eerder 12 tot 24 jaar voor de andere periodiciteiten. Het valt ook op dat de exclusief digitale lezers in grote gezinnen leven en ze behoren eerder tot de begoede sociale groepen. Aanhangers van de digitale lectuur van kranten zijn ook merkelijk vaker professioneel actief. 6

8 Les 5: weinig veranderingen, maar meestal ten kwade 7 De onderstaande tabel geeft de gemiddelde bereiksevoluties weer wanneer er een statistisch verschil (significantiedrempel op 95 %) is tussen het lezersbereik dat vandaag gepubliceerd wordt en de situatie die in maart 2014 vrijgegeven werd. Dit verschil wordt per indicator aangegeven enkel en alleen wanneer de significantietest positief is. Zo is de evolutie van Le Soir in papier negatief, maar niet digitaal. Sudpresse boekt bereikwinst dankzij zijn digitale versies en zijn website. Er zijn daarentegen een hele reeks titels, vooral tijdschriften, die een negatieve evolutie vertonen op alle platformen: dat is het geval voor titels met hoge bereikcijfers, voornamelijk Nederlandstalige zoals Dag Allemaal, Humo, Story of Flair, maar die staan niet alleen; er zitten ook meer gerichte EOS, Grande of Joepie en Franstalige titels bij Ciné-Télé-Revue of Moustique bij de grote allrounders, of nog Victoire of Public. In de gratis pers houdt de sterke inzinking van DM City verband met de naamsverandering: men is van de Zone (02/03 enz.) Magazines overgestapt naar die nieuwe naam, een fenomeen dat vaak gelijkstaat met een verlies aan naambekendheid in de persbereiksstudie. De positieve beweging bij Proximag & Partners moet in verband gebracht worden met de progressieve heropbouw van een bereik voor deze titels, die heel recent nog bestudeerd werden onder de naam Passe-Partout.

9 Paper Paper+digital Total brand Category Language Title AIR thd YoY change AIR thd YoY change AIR thd YoY change NP FR Le Soir % NP FR Sud Presse % % Free press FR Proximag+partners 1, % 1, % 1, % Free press NL Steps % % % Free press NL DM City % % % Magazines NL Dag Allemaal+Expres 1, % 1, % 1, % Magazines NL Humo % % % Magazines NL Story % % % Magazines NL Flair NL % % % Magazines NL EOS % % % Magazines NL Joepie % % % Magazines NL Grande NL % % % Magazines Bil Ambiance Culinaire NL+FR % % Magazines Bil Netto+Mon Argent % Magazines FR Ciné-Télé-Revue 1, % 1, % 1, % Magazines FR Moustique % % % Magazines FR Moniteur Automobile % % % Magazines FR Public % % % Magazines FR Victoire % % % Magazines FR Top Santé % 8 De bewegingen die hierboven gedetailleerd zijn, zijn haast uitsluitend negatief. Er vallen natuurlijk een paar significante bereikstijgingen te noteren, maar die zijn zeldzaam. waargenomen tussen deze laatste publicatie (december 2013 november 2014) en de vorige (juni 2013 mei 2014) lenen ze zich niet tot een berekening van statistische significantie die twee onafhankelijke stalen vergt, want er zijn zes maanden van gemeenschappelijk veldwerk; als men twee onafhankelijke golven telt, vertonen de titels die niet in de bovenstaande lijst opgenomen zijn geen enkel statistisch relevant verschil, welke ook de grootte van de evolutie-index is. Back to basics: een vierde publicatie Deze publicatie van een persbereiksstudie is de vierde uitgave van wat voortaan een halfjaarlijkse verwezenlijking is. De onderstaande tabel gaat dieper in op het schema waarbinnen de huidige studie plaatsvindt. De regel blijft de publicatie van data die op een totaal van interviews geproduceerd worden. Men heeft het systeem van de glijdende gemiddelden gewoon geïntroduceerd om bereikcijfers te genereren. Het systeem wordt geacht al te forse evoluties glad te strijken. Het CIM geeft ook een bijzondere benaming aan elk van de golven: de golf die net gepubliceerd werd, draagt de naam /2. Er wordt een reeks van verse enquêtes aangevoerd, m.a.w. zonder

10 duplicatie in vergelijking met de vorige golf. Field 1/6/2012 * to 31/5/2013 1/6/2013 to 31/5/2014 1/6/2014 to 31/5/2015 Sample size n = n = n = n = n = n = Publication : CIM Print+cinema /1 Sep 2013 CIM Print /2 Mar 2014 CIM Print+cinema /1 Sep 2014 CIM Print /2 Mar 2015 CIM Print+cinema /1 Sep 2015 De studie berust op de volgende fundamentele elementen: - Steekproef van respondenten. - Extrapolatiecoëfficiënt / = 952: elke respondent vertegenwoordigt dus 952 personen uit het totale universum. - Verdeling van de enquêtes: 1 interview per invalspunt (= geografische zone van de enquête, bepaald door een statistische wijk) voor New Brussels CIM 1 (onveranderd) en voor New Antwerp CIM 2 ; elders 4 interviews per invalspunt. - Vergaring van informatie die door de respondent zelf ingevuld wordt, behalve waar deze de interviewer vraagt om zelf de enquête af te nemen (23 %). In elk geval worden de complexere sociodemografische vragen door de enquêteur ingevuld. - Veldwerk van 1/12/2013 tot 30/11/2014. De data die tussen juli en mei 2013 geproduceerd werden, stoelden op een vragenlijst die op het digitale vlak gedetailleerder was, met vragen die betrekking hadden op de raadpleging van pdf s over alle devices heen, apps enkel via mobiele toestellen en de website apart, via 1 Brussel, Anderlecht, Oudergem, Beersel, Sint-Agatha-Berchem, Braine-l Alleud, Dilbeek, Drogenbos, Etterbeek, Evere, Vorst, Ganshoren, Grimbergen, Elsene, Jette, Koekelberg, Kraainem, Linkebeek, Machelen, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Genesius-Rode, Sint-Gillis, Sint-Joost-ten-Noode, Schaarbeek, Sint-Pieters-Leeuw, Tervuren, Ukkel, Vilvoorde, Waterloo, Watermaal-Bosvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Zaventem. 2 Antwerpen, Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Brasschaat, Edegem, Hemiksem, Hove, Kapellen, Mortsel, Schelle, Schoten, Wommelgem. 3 Het eerste jaar was met een maand vertraging van start gegaan, zodat de publicatie van vorig jaar geproduceerd werd op basis van 11 enquêtemaanden.

11 drie soorten devices: pc, tablet en smartphone. De digitale vraag werd herschreven vanaf het tweede jaar veldwerk, om uit te monden op een schema waarin pdf en apps samen worden verwerkt. Former interviewing process ( ) New ( Jun 2013) 10 Binnenin de vragenlijst is het algemene schema echter onveranderd gebleven, met een filtervraag over de lectuur van digitale versies in het algemeen. Wie negatief antwoordt, volgt een onveranderd traject in vergelijking met de old school persstudies ( ),die enkel op het papieren leesbereik gefocust zijn. In het andere geval begint men met de respondenten te ondervragen omtrent hun papieren leesgedrag, om daarna het digitale aan te boren.

12 Ter herinnering, de pers beschikt nu over drie verschillende indicatoren Het papieren bereik, dat in principe het minst nieuwe element is en de referentie blijft voor alle mediaplanning; wat men de currency noemt. - Het bereik papier + digitale versies voegt het bereik van papier en van alle digitale versies samen, exclusief websites. Voor de uitgevers, vooral die van kranten, zou deze indicator de bereiksreferentie moeten vormen. Wat perfect verdedigbaar is voor die titels die op hetzelfde moment en in vergelijkbare omstandigheden een gelijktijdige aanwezigheid in hun papieren en digitale versies aanbieden. - Tenslotte combineert de indicator total brand de vorige met het verklaarde bereik van de websites van de persuitgevers. De indicator total brand kan enkel en alleen als referentie gebruikt worden indien het volledige aanbod van de titel aan de adverteerder aangeboden wordt, want dat is wel degelijk wat gemeten wordt: alle gebruik van alle gebruikers van de titel, op papier of via elke vorm van aanwezigheid in de digitale wereld. Reach «paper» Reach «Paper+ digital versions» Total brand Reach currency for print Currency if digital aligned with paper Normally analysis KPI

13 Data store : belangrijkste resultaten /2 Hierna wordt het bereik laatste periode ( AIR ) van de grootste titels opgelijst met betrekking tot de drie referentie-indicatoren: papier, papier + digitaal en total brand, samen met de index van de laatste twee t.o.v. de eerste, dat alles op de CIM referentiebevolking van 12 jaar en ouder. Kranten 12 Paper Paper+digital Total brand Indes to paper Titles AIR % Thd AIR % Thd AIR % Thd Paper+digital Total brand NL Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad+Gentenaar De Standaard Gazet van Antwerpen Belang van Limburg Krant van West Vlaanderen De Morgen Metro NL De Tijd FR Sud Presse La Dernière Heure l'avenir Le Soir Metro FR La Libre Belgique l'echo National Dailies Nationaal Dailies Nationaal+Metro Gratis push -pers Paper Paper+digital Total brand Indes to paper Titles AIR % Thd AIR % Thd AIR % Thd Paper+digital Total brand NL Streekkrant Group , , , De Zondag , , , Steps City Magazine Logic Immo NL Agenda FR Vlan , , , Proximag+Partners , , , Dimanche Logic Immo FR

14 Tijdschriften en krantenbijlagen 13 Paper Paper+digital Total brand Indes to paper Titles AIR % Thd AIR % Thd AIR % Thd Paper+digital Total brand Weeklies NL Dag Allemaal+Expres , , , Libelle Humo Story Nieuwsblad Magazine Kerk&Leven Flair NL Knack NL Nina (HLN) Weekend Knack Nieuwsblad Fan! Standaard Mag (DS) TeVe-Blad Tv-Familie+Blik DS Weekblad (DS) Focus Knack Morgen Mag (DM) Primo Sjiek (BVL) P-Magazine Joepie Citta (GAVA) Landbouwleven De Boer& de Tuinder FR Ciné Télé Revue , , , Femmes d'aujourd'hui Le Vif-L'Express Télépro Paris Match Soir Magazine Flair FR Télé Star Moustique Weekend Le Vif TV News Public Deuzio (Avenir) Focus Le Vif Point de Vue Victoire (Soir) Journal de Spirou Télé Pocket Sillon Belge Dimanche National Sport Magazine NL+FR Trends NL+FR Sabato NL+FR

15 14 Paper Paper+digital Total brand Indes to paper Titles AIR % Thd AIR % Thd AIR % Thd Paper+digital Total brand Fortnightlies NL Autogids Bond FR Moniteur Automobile Le Ligueur National Data News NL+FR Monthlies NL Libelle Lekker VAB Magazine Goed Gevoel Touring Explorer NL OKRA Magazine Eos Magazine Feeling Stilvol Women+Pure Maison Vitaya Brieven aan Jonge Ouders MO Mondiaal Elle Belgie Vrouwen met Vaart Ché Femma Motoren & Toerisme Psychologies Mag NL Pasar Grande NL Marie Claire Belgie Menzo FR Top Santé Be TV Touring Explorer FR Gael Elle Belgique Psychologies Mag FR Marie Claire Belgique Art & Décoration Moto & Loisirs Elle Décoration Parents National Delhaize Magazine , , , Nest NL+FR Plus Magazine NL+FR Stilvol Women+Pure Maison Feeling Wonen + Gael Maison Autowereld Ik ga Bouwen/Je vais Construire Tu batis/beter verbouwen Actief Wonen+Déco Idées Netto + Mon Argent Royals NL+FR Ambiance NL+FR

CIM Print & cinema /1 : klare digi-taal...

CIM Print & cinema /1 : klare digi-taal... Newsletter September 18, 2014 Inhoud: CIM Print & cinema 2013-2014/1 : klare digi-taal... In het kort:... 1 Een tweede volledige studiegolf met de nieuwe methode... 2 Kranten : de digitale dragers compenseren

Nadere informatie

Kranten : grote verrassingen

Kranten : grote verrassingen Kranten : grote verrassingen In het algemeen verliest de dagelijkse pers in de strikte zin van het woord ongeveer 4%. Een flinke terugval als men bedenkt dat de verspreiding in dezelfde periode normaal

Nadere informatie

Inhoud: CIM Pers & Bioskoop, September 2015: End of the world as we know it

Inhoud: CIM Pers & Bioskoop, September 2015: End of the world as we know it Newsletter Inhoud: CIM Pers & Bioskoop, September 2015: End of the world as we know it Vijfde en laatste publicatie voor de Pers... 2 Basics : hoe komen de data tot stand?... 3 De bioskoop lijdt aan een

Nadere informatie

Adrem Flash ONMEDIA. E-newsletter 28 september 2015

Adrem Flash ONMEDIA. E-newsletter 28 september 2015 Adrem Flash ONMEDIA Op 15 september jongstleden werden de resultaten van een nieuwe golf van de CIM bereiksstudie Pers en Bioscoop gepubliceerd. Deze golf is de laatste golf van het 3-jarig contract dat

Nadere informatie

Newsletter 24/09/2018. Inhoud: Front page (bad) news: CIM NRS

Newsletter 24/09/2018. Inhoud: Front page (bad) news: CIM NRS Newsletter 24/09/2018 Inhoud: Front page (bad) news: CIM NRS 2017-2018 Onderzoeksmethodes: aanpassingen in de continuïteit... 2 De indicatoren worden er niet duidelijker op... 4 Dagbladen: de Franstalige

Nadere informatie

Vragenlijst: Pers-Bioscoop 2014-2015

Vragenlijst: Pers-Bioscoop 2014-2015 Vragenlijst: Pers-Bioscoop 2014-2015 Préférez-vous répondre à cette enquête en français ou en néerlandais? Wenst u deze enquête in het Nederlands of in het Frans te doen? 1: Nederlands - néerlandais 2:

Nadere informatie

Préférez-vous répondre à cette enquête en français ou en néerlandais? Wenst u deze enquête in het Nederlands of in het Frans te doen?

Préférez-vous répondre à cette enquête en français ou en néerlandais? Wenst u deze enquête in het Nederlands of in het Frans te doen? INTRO 1 2 Français - Frans 1 Nederlands - néerlandais NL Préférez-vous répondre à cette enquête en français ou en néerlandais? Wenst u deze enquête in het Nederlands of in het Frans te doen? Het Centrum

Nadere informatie

Newsletter. September 27, Inhoud

Newsletter. September 27, Inhoud Newsletter September 27, 2013 Inhoud CIM PERS-BIOSCOOP 2013: EEN DIGITALE REVOLUTIE Samengevat:... 1 De methodes: niet alles is revolutionair... 2 Pers: wij hebben het niet meer over het verleden, maar

Nadere informatie

- U steeds uw antwoord kan verbeteren, ook indien u reeds op "Volgende" gedrukt hebt. Dit kan door eenvoudig op "Vorige" te drukken.

- U steeds uw antwoord kan verbeteren, ook indien u reeds op Volgende gedrukt hebt. Dit kan door eenvoudig op Vorige te drukken. INTRO 1 2 Français - Frans 1 Nederlands - néerlandais NL Préférez-vous répondre à cette enquête en français ou en néerlandais? Wenst u deze enquête in het Nederlands of in het Frans te doen? Het Centrum

Nadere informatie

7/10. Vlamingen lezen minstens één merk van de Persgroep Publishing*. Dat zijn mensen. *incl. Cascade-titels

7/10. Vlamingen lezen minstens één merk van de Persgroep Publishing*. Dat zijn mensen. *incl. Cascade-titels 7/10 Vlamingen lezen minstens één merk van de Persgroep Publishing*. Dat zijn 3.623.000 mensen. *incl. Cascade-titels LEARNINGS 1 2 3 STABIEL De titels van de Persgroep Publishing blijven stabiel. HLN

Nadere informatie

Newsletter. September 19, Inhoud:

Newsletter. September 19, Inhoud: Newsletter Inhoud: CIM PERS EN BIOSCOOP 2012, HET EINDE VAN EEN TIJDPERK 2011-2012, jaar van de records op het terrein.. 2 Dagbladpers: nog steeds een scheiding bereik/verspreiding..4 Ook voor magazines

Nadere informatie

RESULTATEN SAMENGEVAT

RESULTATEN SAMENGEVAT ALLE OGEN OP NIEUWSMERKEN GERICHT CIM 2017 DE BELANGRIJKSTE RESULTATEN SAMENGEVAT CIM 2017 LEARNINGS 1 2 3 2 MIO. MARKTLEIDER Het Laatste Nieuws zet weer een nieuw record neer en bereikt als nieuwsmerk

Nadere informatie

Nederlandstalige kranten

Nederlandstalige kranten Nederlandstalige kranten Nieuw record voor Het Laatste Nieuws. Sterkste groei voor De Morgen. Elke dag lezen 3.072.000 Vlamingen een krant, betalend of gratis, op papier of de digitale versie ervan. Dit

Nadere informatie

CIM-studie 11/12: pers en bioscoop

CIM-studie 11/12: pers en bioscoop 19 oktober 2012 CIM-studie 11/12: pers en bioscoop Op 14 september jongstleden werden de resultaten van de CIM-studie 2011/2012 voor pers en bioscoop bekengemaakt. Methodologie Net als vorig jaar onderging

Nadere informatie

Vragenlijst: Pers-Bioscoop

Vragenlijst: Pers-Bioscoop Vragenlijst: Pers-Bioscoop 2012-2013 Préférez-vous répondre à cette enquête en français ou en néerlandais? Wenst u deze enquête in het Nederlands of in het Frans te doen? 1: Nederlands - néerlandais 2:

Nadere informatie

Vragenlijst: Pers-Bioscoop

Vragenlijst: Pers-Bioscoop Vragenlijst: Pers-Bioscoop Interview in het Nederlands of het Frans? Enquête en français ou en néerlandais? 1: Nederlands - néerlandais 2: français Frans Mevrouw, Meneer, Het Centrum voor Informatie over

Nadere informatie

Newsletter. September 20, Inhoud

Newsletter. September 20, Inhoud Newsletter September 20, 2011 Inhoud DE CIM PERS EN BIOSCOOP 2011 ZAL NIET IEDEREEN GELUKKIG MAKEN! 1 Identieke methodes ten opzichte van 2010... 2 Kranten: enorme verrassingen... 4 Evenwicht bevestigd

Nadere informatie

CIM National Readership Survey & Cinema : vijf lessen met een soms dubbel gevoel

CIM National Readership Survey & Cinema : vijf lessen met een soms dubbel gevoel Newsletter 30/10/2017 Table of Contents CIM National Readership Survey & Cinema 2016-2017: vijf lessen met een soms dubbel gevoel «NRS» : what s in a name?... 2 Brand report: een stap dichter bij een synthetisch

Nadere informatie

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Samenvattende tabellen Centrum voor Informatie over de Media Herrmann-Debrouxlaan 46-1160 Brussel www.cim.be WEKELIJKS & HALF-WEKELIJKS - TOTALE MEETBARE

Nadere informatie

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Samenvattende tabellen Centrum voor Informatie over de Media Herrmann-Debrouxlaan 46-1160 Brussel www.cim.be DAGELIJKS - TOTALE MEETBARE VERSPREIDING PRINT

Nadere informatie

www.libertytv.be Insites Studie rapport - Jaar 2008

www.libertytv.be Insites Studie rapport - Jaar 2008 www.libertytv.be Insites Studie rapport - Jaar 2008 Januari 2008 1 Intro Enquete: Jaar 2008, pop up op.be Aantal mensen die beantwooden hebben: 9977 Belgische internetsurfers 2 Inhoud 1. Personele Profiel

Nadere informatie

Cim pers en bioscoop 2010 :

Cim pers en bioscoop 2010 : Cim pers en bioscoop 2010 : het jaar nul Op 15 september werden de resultaten van de CIM-bereikstudie Pers en Bioscoop 2009-2010 gepubliceerd (hierna CIM 2010 genoemd). Voor wie business as usual verwachtte,

Nadere informatie

Authentification Presse Déclarations trimestrielles

Authentification Presse Déclarations trimestrielles Authentification Presse Déclarations trimestrielles Tableaux récapitulatifs Centre d'information sur les Médias Avenue Herrmann-Debroux 46-1160 Bruxelles www.cim.be QUOTIDIENNE - DIFFUSION TOTALE MESURABLE

Nadere informatie

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Samenvattende tabellen Centrum voor Informatie over de Media Herrmann-Debrouxlaan 46-1160 Brussel www.cim.be WEKELIJKS & HALF-WEKELIJKS - TOTALE MEETBARE

Nadere informatie

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Samenvattende tabellen Centrum voor Informatie over de Media Herrmann-Debrouxlaan 46-1160 Brussel www.cim.be WEKELIJKS & HALF-WEKELIJKS - TOTALE MEETBARE

Nadere informatie

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Samenvattende tabellen Centrum voor Informatie over de Media Herrmann-Debrouxlaan 46-1160 Brussel www.cim.be DAGELIJKS - TOTALE MEETBARE VERSPREIDING PRINT

Nadere informatie

SCREENING *VRAAG A. OPGELET. DE VRAAG NIET STELLEN ZIE FICHE Vraag A Aantal werknemers in het bedrijf. (ENQ. NOTEER AANTAL WERKNEMERS)

SCREENING *VRAAG A. OPGELET. DE VRAAG NIET STELLEN ZIE FICHE Vraag A Aantal werknemers in het bedrijf. (ENQ. NOTEER AANTAL WERKNEMERS) 1 TNS MEDIA Square Riga 30 Versie : 1 BRUSSEL 1030 BRUXELLES VRAGENLIJST Referentie : Tel. : +32 (0)2 300 21 49 - CAPI - Studienummer : J264 Fax : +32 (0)2 216 13 96 Datum : 8/1/2014 SCREENING *VRAAG A

Nadere informatie

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Samenvattende tabellen Centrum voor Informatie over de Media Herrmann-Debrouxlaan 46-1160 Brussel www.cim.be WEKELIJKS & HALF-WEKELIJKS - TOTALE MEETBARE

Nadere informatie

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Samenvattende tabellen Centrum voor Informatie over de Media Herrmann-Debrouxlaan 46-1160 Brussel www.cim.be DAGELIJKS - TOTALE MEETBARE VERSPREIDING PRINT

Nadere informatie

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Samenvattende tabellen Centrum voor Informatie over de Media Herrmann-Debrouxlaan 46-1160 Brussel www.cim.be WEKELIJKS & HALF-WEKELIJKS - TOTALE MEETBARE

Nadere informatie

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Samenvattende tabellen Centrum voor Informatie over de Media Terhulpsesteenweg 181/22-1170 Brussel www.cim.be DAGELIJKS - TOTALE MEETBARE VERSPREIDING

Nadere informatie

Authentification Presse Déclarations trimestrielles

Authentification Presse Déclarations trimestrielles Authentification Presse Déclarations trimestrielles Tableaux récapitulatifs Centre d'information sur les Médias Avenue Herrmann-Debroux 46-1160 Bruxelles www.cim.be QUOTIDIENNE - DIFFUSION TOTALE MESURABLE

Nadere informatie

Authentification Presse Déclarations trimestrielles

Authentification Presse Déclarations trimestrielles Authentification Presse Déclarations trimestrielles Tableaux récapitulatifs Centre d'information sur les Médias Avenue Herrmann-Debroux 46-1160 Bruxelles www.cim.be QUOTIDIENNE - DIFFUSION TOTALE MESURABLE

Nadere informatie

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Samenvattende tabellen Centrum voor Informatie over de Media Terhulpsesteenweg 181/22-1170 Brussel www.cim.be DAGELIJKS - TOTALE MEETBARE VERSPREIDING

Nadere informatie

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Samenvattende tabellen Centrum voor Informatie over de Media Terhulpsesteenweg 181/22-1170 Brussel www.cim.be DAGELIJKS - TOTALE MEETBARE VERSPREIDING

Nadere informatie

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Samenvattende tabellen Centrum voor Informatie over de Media Terhulpsesteenweg 181/22-1170 Brussel www.cim.be DAGELIJKS - TOTALE MEETBARE VERSPREIDING

Nadere informatie

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Samenvattende tabellen Centrum voor Informatie over de Media Herrmann-Debrouxlaan 46-1160 Brussel www.cim.be WEKELIJKS & HALF-WEKELIJKS - TOTALE MEETBARE

Nadere informatie

Authentification Presse Déclarations trimestrielles

Authentification Presse Déclarations trimestrielles Authentification Presse Déclarations trimestrielles Tableaux récapitulatifs Centre d'information sur les Médias Avenue Herrmann-Debroux 46-1160 Bruxelles www.cim.be HEBDOMADAIRE & BI-HEBDOMADAIRE - DIFFUSION

Nadere informatie

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Samenvattende tabellen Centrum voor Informatie over de Media Terhulpsesteenweg 181/22-1170 Brussel www.cim.be DAGELIJKS - TOTALE MEETBARE VERSPREIDING

Nadere informatie

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Samenvattende tabellen Centrum voor Informatie over de Media Terhulpsesteenweg 181/22-1170 Brussel www.cim.be DAGELIJKS - TOTALE MEETBARE VERSPREIDING

Nadere informatie

Authentification Presse Déclarations trimestrielles

Authentification Presse Déclarations trimestrielles Authentification Presse Déclarations trimestrielles Tableaux récapitulatifs Centre d'information sur les Médias Avenue Herrmann-Debroux 46-1160 Bruxelles www.cim.be HEBDOMADAIRE & BI-HEBDOMADAIRE - DIFFUSION

Nadere informatie

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Samenvattende tabellen Centrum voor Informatie over de Media Terhulpsesteenweg 181/22-1170 Brussel www.cim.be DAGELIJKS - TOTALE MEETBARE VERSPREIDING

Nadere informatie

De Brusselse arbeidsmarkt: statistische gegevens - Zelfstandige arbeid. Zelfstandige arbeid

De Brusselse arbeidsmarkt: statistische gegevens - Zelfstandige arbeid. Zelfstandige arbeid De Brusselse arbeidsmarkt: statistische gegevens - Zelfstandige arbeid Zelfstandige arbeid Deze gegevens zijn afkomstig van het Rijksinstituut voor de sociale verzekeringen der zelfstandigen (RSVZ), meer

Nadere informatie

Authentification Presse Déclarations trimestrielles

Authentification Presse Déclarations trimestrielles Authentification Presse Déclarations trimestrielles Tableaux récapitulatifs Centre d'information sur les Médias Avenue Herrmann-Debroux 46-1160 Bruxelles www.cim.be HEBDOMADAIRE & BI-HEBDOMADAIRE - DIFFUSION

Nadere informatie

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Samenvattende tabellen Centrum voor Informatie over de Media Terhulpsesteenweg 181/22-1170 Brussel www.cim.be DAGELIJKS - TOTALE MEETBARE VERSPREIDING

Nadere informatie

Tactische studie Pers & Bioscoop Synthese over de methodologie en gepubliceerde titels

Tactische studie Pers & Bioscoop Synthese over de methodologie en gepubliceerde titels Tactische studie Pers & Bioscoop 2012-2013 Synthese over de methodologie en gepubliceerde titels Nieuwe CIM Pers studie Continuiteit Innovatie Universum: Belgische popuatie 12+ Face-to-face rekrutering

Nadere informatie

2 De Persgroep. 2 Krant. ( Telefonie. Telenet. Base Company VRT. Concentra. Belgacom. Think Media. Roularta. Medialaan. De Vijver Media.

2 De Persgroep. 2 Krant. ( Telefonie. Telenet. Base Company VRT. Concentra. Belgacom. Think Media. Roularta. Medialaan. De Vijver Media. Think Media Base Company De Streekkrant Nostalgie De Vijver Media vandaagbe Website Productiehuis Tijdschrift/ Gratis pers App Televisieomroep Omroepsignaal Telefonie De Streekkrant Snow Base Company Nostalgie

Nadere informatie

Huisartsen in het Brussels Gewest: wie zijn ze, waar houden ze praktijk, en waar zijn er mogelijke tekorten?

Huisartsen in het Brussels Gewest: wie zijn ze, waar houden ze praktijk, en waar zijn er mogelijke tekorten? OBSERVATOIRE DE LA SANTÉ ET DU SOCIAL BRUXELLES Huisartsen in het Brussels Gewest: wie zijn ze, waar houden ze praktijk, en waar zijn er mogelijke tekorten? Sarah Missinne & Sarah Luyten Gegevensbronnen

Nadere informatie

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Samenvattende tabellen Centrum voor Informatie over de Media Terhulpsesteenweg 181/22-1170 Brussel www.cim.be DAGELIJKS - TOTALE MEETBARE VERSPREIDING

Nadere informatie

Echtverklaring Pers. Driemaandelijkse verklaringen. Samenvattende tabellen 2010-T1 / 2010 T4. CIM Centrum voor Informatie over de Media

Echtverklaring Pers. Driemaandelijkse verklaringen. Samenvattende tabellen 2010-T1 / 2010 T4. CIM Centrum voor Informatie over de Media Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Samenvattende tabellen 2010-T1 / 2010 T4 CIM Centrum voor Informatie over de Media Terhulpsesteenweg 181/22 1170 Brussel www.cim.be DAGELIJKS - TOTALE

Nadere informatie

Vastgoedprijzen stijgen opnieuw

Vastgoedprijzen stijgen opnieuw ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECON ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT - 2 augustus 21 Vastgoedprijzen stijgen opnieuw Het jaar 29 werd gekenmerkt door dalende vastgoedprijzen,

Nadere informatie

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen

Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Echtverklaring Pers Driemaandelijkse verklaringen Samenvattende tabellen Centrum voor Informatie over de Media Terhulpsesteenweg 181/22-1170 Brussel www.cim.be DAGELIJKS - TOTALE MEETBARE VERSPREIDING

Nadere informatie

Graag zou ik beschikken over de gegevens van de inschrijvingsprocedure voor het schooljaar

Graag zou ik beschikken over de gegevens van de inschrijvingsprocedure voor het schooljaar SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 333 van JO DE RO datum: 21 april 2016 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Onderwijs - Weigering inschrijving leerlingen

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Brussel

Uw gemeente in cijfers: Brussel Inleiding Brussel : Brussel maakt deel uit van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Buurgemeentes zijn Anderlecht, Elsene, Etterbeek, Evere, Grimbergen, Jette, Machelen (Halle-Vilvoorde), Schaarbeek, Sint-Gillis,

Nadere informatie

CIM MDB Bijlage publicatie juli 2006

CIM MDB Bijlage publicatie juli 2006 CIM MDB Bijlage publicatie juli 2006 Fusie van nationale persgegevens Key facts 1. Digitale pige van de pers 2. Fusie van de persgegevens 3. Implicaties 4. Lijst met gedigitaliseerde perstitels september

Nadere informatie

Vastgoedprijzen stijgen opnieuw in 2010

Vastgoedprijzen stijgen opnieuw in 2010 ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT Vastgoedprijzen stijgen opnieuw in Het jaar werd gekenmerkt door dalende vastgoedprijzen, vooral voor de duurdere villa's. Deze evolutie

Nadere informatie

nr. 344 van JO DE RO datum: 18 maart 2015 aan HILDE CREVITS

nr. 344 van JO DE RO datum: 18 maart 2015 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 344 van JO DE RO datum: 18 maart 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Inschrijvingen onderwijs Stand van zaken De

Nadere informatie

CIM Pers-Bioscoop 2009,

CIM Pers-Bioscoop 2009, CIM Pers-Bioscoop 2009, laatste balans vóór de veranderingen De meest recente editie van de CIM Pers-Bioscoop 2008-2009 (hierna gemakshalve CIM 2009 genoemd) is zo goed als ongewijzigd gebleven (op een

Nadere informatie

Brusselse bevolking per nationaliteitsgroep - alle leeftijden (2014)

Brusselse bevolking per nationaliteitsgroep - alle leeftijden (2014) Dat onze samenleving steeds diverser wordt is een open deur intrappen. Opeenvolgende migratiestromen brachten mensen uit alle hoeken van de wereld naar Brussel: werknemers uit Italië, Spanje, Marokko,

Nadere informatie

Bijlage 10: Het kustgebied

Bijlage 10: Het kustgebied Bijlage 10: Het kustgebied Om de kustmigraties te bestuderen, moet er een kustgebied afgebakend worden om te onderzoeken. Om dit op een verantwoorde manier te doen, zijn we vertrokken van de migratiegegevens

Nadere informatie

CIM Pers-Bioscoop 2009 Laatste balans vóór de veranderingen

CIM Pers-Bioscoop 2009 Laatste balans vóór de veranderingen CIM Pers-Bioscoop 2009 Laatste balans vóór de veranderingen De meest recente editie van de CIM Pers-Bioscoop 2008-2009 (hierna gemakshalve "CIM 2009" genoemd) is zo goed als ongewijzigd gebleven (op een

Nadere informatie

GEMEENTEFINANCIËN: WAAR GAAN DE OCMW S NAARTOE?

GEMEENTEFINANCIËN: WAAR GAAN DE OCMW S NAARTOE? Association de la Ville et des Communes de la Région de Bruxelles-Capitale ASBL Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest VZW GEMEENTEFINANCIËN: WAAR GAAN DE OCMW S

Nadere informatie

Postcode Plaatsname Provincie 1000 BRUSSEL Brussel (19 gemeenten) 1020 BRUSSEL Brussel (19 gemeenten) 1030 SCHAARBEEK Brussel (19 gemeenten) 1040

Postcode Plaatsname Provincie 1000 BRUSSEL Brussel (19 gemeenten) 1020 BRUSSEL Brussel (19 gemeenten) 1030 SCHAARBEEK Brussel (19 gemeenten) 1040 Postcode Plaatsname Provincie 1000 BRUSSEL Brussel (19 gemeenten) 1020 BRUSSEL Brussel (19 gemeenten) 1030 SCHAARBEEK Brussel (19 gemeenten) 1040 ETTERBEEK Brussel (19 gemeenten) 1050 ELSENE Brussel (19

Nadere informatie

Demografische evoluties in het BHG Uitdagingen voor de basisvoorzieningen voor gezinnen met jonge kinderen

Demografische evoluties in het BHG Uitdagingen voor de basisvoorzieningen voor gezinnen met jonge kinderen Demografische evoluties in het BHG Uitdagingen voor de basisvoorzieningen voor gezinnen met jonge kinderen Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand, 18 maart 2015 Prof. Michel Vandenbroeck Vakgroep Sociale

Nadere informatie

Gemiddelde prijzen van huizen gedaald in 2009

Gemiddelde prijzen van huizen gedaald in 2009 ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECON ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 23 april 21 Gemiddelde prijzen van huizen gedaald in 29 Voor het eerst sinds jaren wordt op jaarbasis

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 19 april 2013

PERSBERICHT Brussel, 19 april 2013 PERSBERICHT Brussel, 19 april 2013 Villa s niet duurder in De vastgoedcijfers voor het volledige jaar zijn bekend. Daaruit blijkt dat gewone woonhuizen en appartementen in lichte mate duurder zijn geworden

Nadere informatie

Authentification Presse Déclarations trimestrielles

Authentification Presse Déclarations trimestrielles Authentification Presse Déclarations trimestrielles Tableaux récapitulatifs Centre d'information sur les Médias Chaussée de la Hulpe 181/22-1170 Bruxelles www.cim.be QUOTIDIENNE - DIFFUSION TOTALE MESURABLE

Nadere informatie

Creatieve formules mogelijkheden

Creatieve formules mogelijkheden mogelijkheden pop-up insert opkleven andere enkele pop-up dubbele pop-up gehechte insert 2-24 pagina s losse insert insert met staal folder gatefold dubbele gatefold split-cover seal (blister) vals hart

Nadere informatie

Wisselwerking Vlaams-Brabant en Brussel. Steunpunt Sociale Planning

Wisselwerking Vlaams-Brabant en Brussel. Steunpunt Sociale Planning Wisselwerking Vlaams-Brabant en Brussel Profiel (deel)gemeenten Pendel Inhoud Verhuisbewegingen: richting Vlaams-Brabant I. II. Het profiel van de verhuizers III. Verschillen tussen (deel)gemeenten Pendel:

Nadere informatie

TV, radio en digitale "toestellen": meer dan gisteren, minder dan morgen Radio en digitaal: nog zeer beperkt... 2

TV, radio en digitale toestellen: meer dan gisteren, minder dan morgen Radio en digitaal: nog zeer beperkt... 2 Newsletter March 11, 2013 Inhoud TV, radio en digitale "toestellen": meer dan gisteren, minder dan morgen Radio en digitaal: nog zeer beperkt... 2 De traditionele ontvangers bieden weerstand... 3 Radio

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Ukkel

Uw gemeente in cijfers: Ukkel Inleiding Ukkel : Ukkel maakt deel uit van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Buurgemeentes zijn Beersel, Brussel, Drogenbos, Elsene, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Vorst (Brussel-Hoofdstad) en Watermaal-Bosvoorde.

Nadere informatie

In de begroting van 2017 werd voorzien in een uitbreiding van het aantal F-forfaits met 98 verblijfseenheden.

In de begroting van 2017 werd voorzien in een uitbreiding van het aantal F-forfaits met 98 verblijfseenheden. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 752 van GRIET COPPÉ datum: 5 juli 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Dagverzorgingscentra - F-forfaits Op 1 januari 2016 waren er 243 centra

Nadere informatie

Vastgoedprijzen zijn gedaald tijdens eerste semester 2009

Vastgoedprijzen zijn gedaald tijdens eerste semester 2009 ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECON ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 25 augustus 2009 Vastgoedprijzen zijn gedaald tijdens eerste semester 2009 Voor het eerst sinds jaren

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 9 mei 2017

PERSBERICHT Brussel, 9 mei 2017 PERSBERICHT Brussel, 9 mei 2017 Woonhuizen 4 % duurder in 2016 Elsene duurste gemeente van België, Colfontaine de goedkoopste De Algemene Directie Statistiek publiceert de voorlopige vastgoedcijfers 1

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Anderlecht

Uw gemeente in cijfers: Anderlecht Inleiding Anderlecht : Anderlecht maakt deel uit van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Buurgemeentes zijn Brussel, Dilbeek, Drogenbos, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Pieters-Leeuw en Vorst (Brussel-Hoofdstad).

Nadere informatie

HANDLEIDING. Online kranten & tijdschriften in de klas met Gopress

HANDLEIDING. Online kranten & tijdschriften in de klas met Gopress HANDLEIDING Online kranten & tijdschriften in de klas met Gopress 2 Handleiding Gopress Inleiding 5 Hoe werkt het? 6 1. Gopress Archief 6 Aanmelden 7 Zoeken in het Archief 8 Een artikel lezen 8 Een artikel

Nadere informatie

Hoe veilig is uw gemeente?

Hoe veilig is uw gemeente? Dinsdag 0 mei 008 Hoe veilig is uw gemeente? Brusselse criminaliteit besmet rand Een analyse van de recentste criminaliteitscijfers leert snel dat Brussel de ongekroonde koning blijft van de zware misdaad.

Nadere informatie

Sociaal-ruimtelijke relaties tussen Brussel en Vlaams-Brabant. Steunpunt Sociale Planning

Sociaal-ruimtelijke relaties tussen Brussel en Vlaams-Brabant. Steunpunt Sociale Planning Sociaal-ruimtelijke relaties tussen Brussel en Vlaams-Brabant Profiel (deel)gemeenten Pendel Inhoud Verhuisbewegingen: richting Vlaams-Brabant I. Omvang en evolutie II. Het profiel van de verhuizers III.

Nadere informatie

B. Werkende beroepsbevolking en interne werkgelegenheid

B. Werkende beroepsbevolking en interne werkgelegenheid B. Werkende beroepsbevolking en interne werkgelegenheid Deze gegevens zijn afkomstig van de Federale Overheidsdienst Economie - Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie (ADSEI), meer bepaald

Nadere informatie

De Franstalige tv-weekbladen en de vrouwenpers gezien door de ogen van de Semiometrie

De Franstalige tv-weekbladen en de vrouwenpers gezien door de ogen van de Semiometrie De Franstalige tv-weekbladen en de vrouwenpers gezien door de ogen van de Semiometrie Dankzij haar gevoelsmatige en kwalitatief hoogstaande benadering biedt de Semiometrie ons al meer dan twintig jaar

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Schaarbeek

Uw gemeente in cijfers: Schaarbeek Inleiding Schaarbeek : Schaarbeek maakt deel uit van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Buurgemeentes zijn Brussel, Etterbeek, Evere, Sint-Joost-ten-Node en Sint-Lambrechts-Woluwe. Schaarbeek heeft een

Nadere informatie

Halle-Vilvoorde) (Arrondissement Asse-Halle. Vlaams-Brabant. Analyse e van de resultaten

Halle-Vilvoorde) (Arrondissement Asse-Halle. Vlaams-Brabant. Analyse e van de resultaten Vlaams-Brabant (Arrondissement Asse-Halle Halle-Vilvoorde) Analyse e van de resultaten 1. Inleiding De gestelde vragen Bent U een inwoner van Vlaams-Brabant (Asse-Halle-Vilvoorde)? (filtervraag) Waar ben

Nadere informatie

Uw gemeente in cijfers: Sint-Lambrechts-Woluwe

Uw gemeente in cijfers: Sint-Lambrechts-Woluwe Inleiding Sint-Lambrechts-Woluwe : Sint-Lambrechts-Woluwe maakt deel uit van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Buurgemeentes zijn Etterbeek, Evere, Kraainem, Schaarbeek, Sint-Pieters-Woluwe en Zaventem.

Nadere informatie

CIM Radio Golf

CIM Radio Golf 4 juni 01 CIM Radio Golf 01-1 Op 4 mei jongstleden verscheen golf 01-1 van de CIM radiostudie. De golf dekt het radioluisteren in het eerste trimester van 01. Structuur van de studie: herhaling De radiostudie

Nadere informatie

Nieuws over MediaSpecs

Nieuws over MediaSpecs MediaSpecs News 24, 08/2010 Beste lezer, We wensen iedereen die keert van vakantie een frisse start toe, en voor iedereen die deze maand zijn koffers maakt een fijne reis! Vakantie of geen vakantie, veel

Nadere informatie

Gezinszorg. 1.1 Situering. 1.2 Berekening en invulling programmatie. Masterplan Woonzorg Brussel

Gezinszorg. 1.1 Situering. 1.2 Berekening en invulling programmatie. Masterplan Woonzorg Brussel Gezinszorg 1.1 Situering Voor sommige ouderen is hulp bij dagelijkse taken zoals wassen, strijken, verstellen, het bed opmaken of de woning schoonmaken onontbeerlijk. Voor deze niet-medische zorg kunnen

Nadere informatie

ONMEDIA. E-newsletter 13 maart 2013

ONMEDIA. E-newsletter 13 maart 2013 Adrem Flash ONMEDIA Op 14 februari 2013 is golf 2012-3 van de CIM Radiostudie verschenen. De studie dekt het radio luisteren van het tweede semester van 2012. Met uitzondering van de introductie van de

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 28 september 2017

PERSBERICHT Brussel, 28 september 2017 PERSBERICHT Brussel, 28 september 2017 Woonhuizen 6,3 % duurder tijdens eerste semester 2017 Elsene duurste gemeente van België, Quaregnon de goedkoopste De Algemene Directie Statistiek publiceert de voorlopige

Nadere informatie

VR MED.0231/2

VR MED.0231/2 VR 217 26 MED.231/2 MONITORING VAN DE NIEUWE OMKADERING BASISONDERWIJS SCHOOLJAAR 212-213 tem 215-216 I. Inleiding Op 1 september 212 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs.

Nadere informatie

Authentification Presse

Authentification Presse Authentification Presse Déclarations trimestrielles Tableaux récapitulatifs 2010T3 CIM Centre d'information sur les Médias Chaussée de la Hulpe 181/22 1170 Bruxelles www.cim.be QUOTIDIENNE DIFFUSION TOTALE

Nadere informatie

BELGIE KILOMETERHEFFING

BELGIE KILOMETERHEFFING Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

Op 1 september 2012 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs.

Op 1 september 2012 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs. MONITORING VAN DE NIEUWE OMKADERING BASISONDERWIJS SCHOOLJAAR tem I. Inleiding Op 1 september 212 startte het nieuwe omkaderingssysteem in het gewoon basisonderwijs. Sinds dan bestaat de basisomkadering

Nadere informatie

CIM MDB Bijlage publicatie augustus 2006

CIM MDB Bijlage publicatie augustus 2006 CIM MDB Bijlage publicatie augustus 2006 Introductie van Gratis Regionale Pers Key facts 1. Marktaandelen met en zonder gratis regionale pers 2. Deelnemende regies 3. Definities en valorisatieregels 4.

Nadere informatie

TV News November CIM 05 Press & Cinema 2006-2007

TV News November CIM 05 Press & Cinema 2006-2007 TV News November CIM 05 Press & Cinema 2006-2007 Léger recul de la presse quotidienne en général, celle-ci est cependant lue par 55% de la population Belge. Le quotidien gratuit Metro intéresse en moyenne

Nadere informatie

4 REGIES TOT UW DIENST:

4 REGIES TOT UW DIENST: 2015 News Power 4 REGIES TOT UW DIENST: VALÉRIE DELAIN 02 454 28 66 valerie.delain@persgroep.be GONDA LONTINGS 02 225 54 40 gonda.lontings@rossel.be MARLEEN VEUGELERS 0475 38 00 81 marleen.veugelers@mediahuis.be

Nadere informatie

NOM bereidt zich voor op de toekomst en gaat totaal lezen van mediamerken meten

NOM bereidt zich voor op de toekomst en gaat totaal lezen van mediamerken meten NOM bereidt zich voor op de toekomst en gaat totaal lezen van mediamerken meten Februari 2015 De grens tussen de traditionele media print, televisie en radio is in de afgelopen jaren steeds meer aan het

Nadere informatie

Voorwoord 11. Deel I: Analyse van de Belgische dagbladmarkt: trends en uitdagingen 15

Voorwoord 11. Deel I: Analyse van de Belgische dagbladmarkt: trends en uitdagingen 15 Inhoud Voorwoord 11 Deel I: Analyse van de Belgische dagbladmarkt: trends en uitdagingen 15 Hoofdstuk 1 Een historische terugblik: van het ancien régime tot en met de Tweede Wereldoorlog 17 1. De diverse

Nadere informatie

Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vzw

Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vzw De politiezone Politiereglementen Gemeentelijke administratieve sancties Isabelle Vincke 12-12-2012 Association de la Ville et des Communes de la Région de Bruxelles-Capitale asbl Vereniging van de Stad

Nadere informatie

IMPULSEO I. Gert Merckx Kennisdomeinverantwoordelijke huisartsenkringen Leuven - 8 november 2016

IMPULSEO I. Gert Merckx Kennisdomeinverantwoordelijke huisartsenkringen Leuven - 8 november 2016 IMPULSEO Als steunpunt voor Impulseo helpt Domus Medica u met uw aanvraag. Voor meer informatie: mail naar annemie.verwilt@domusmedica.be of surf naar http://www.domusmedica.be/impulseo IMPULSEO I Gert

Nadere informatie

Algemeen beeld van het Belgische media landschap ten opzichte van het Nederlandse thuisland. Door Joost Istha & Marijke Haccour

Algemeen beeld van het Belgische media landschap ten opzichte van het Nederlandse thuisland. Door Joost Istha & Marijke Haccour Algemeen beeld van het Belgische media landschap ten opzichte van het Nederlandse thuisland Door Joost Istha & Marijke Haccour Inleiding vs. Er is veel vergelijkbaar. Maar er zijn wel degelijk verschillen.

Nadere informatie