JAARVERSLAG 2017 IN HET KORT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARVERSLAG 2017 IN HET KORT"

Transcriptie

1 JAARVERSLAG 2017 IN HET KORT

2 Profiel Ontwikkelingen Het Calvijn College is een reformatorische scholengemeenschap met een breed onderwijsaanbod, zeven locaties en ruim drieduizend leerlingen. Op het Calvijn College voelen we ons als christenen verbonden. Je mag hier zijn wie je bent. Daarom helpen we je te groeien op de manier die bij je past. De slogan onder het logo vat het samen in: Waar we samen leren. Karakter 1. Wij beginnen met het belangrijkste 2. Wij bieden precies wat bij jóu past 3. Wij staan naast je en stimuleren je Aanbod 1. Helder in identiteit 2. Sterk in kwaliteit 3. Zorg een prioriteit Schoolgebouw locatie Middelburg Naar aanleiding van een kwaliteitsrapport is overgegaan tot het nadenken over een volledige vernieuwing van het gebouw en de aangrenzende gymzalen. Dat leidde tot gesprekken met de gemeente en een toekomstvisie voor de schoollocatie. Ondertussen is al verhuisd naar een tijdelijke locatie aan de Churchilllaan. Vernieuwing praktijkafdelingen Het jaar 2017 stond in het teken van het inbedden van het nieuwe kern- en keuze programma. Er is veel energie besteed aan de vernieuwingen met als grootste aanpassing het samengaan van de afdelingen metaaltechniek en instalektro tot produceren, installeren & energie. We kunnen terugkijken op een goed verlopen proces. Vakhavo In 2017 is de vakhavo zo ver ontwikkeld dat het programma in klas 2, 3 en 4 staat. Middels pilots is er ervaring opgedaan met stages en het maken van het profielwerkstuk op bedrijven. De ervaringen zijn over het algemeen positief. Leerlingen krijgen vanuit de beroepspraktijk een goed beeld van wie ze zijn, hun attitude en de technische sector waar ze verder in willen. Aantal leerlingen Het aantal leerlingen op het Calvijn College schommelt al jaren rond de In 2017 volgden 3142 leerlingen onderwijs aan onze school. De prognose voor 2018 is 3159 leerlingen. In het lopende schooljaar volgen een vmbo-, zeven havo- en een vwo-leerling de vavo-route. Zeeland krimpregio De krimp heeft vooralsnog geen invloed op het feitelijke leerlingenaantal dat het Calvijn College bezoekt. Dat stijgt zelfs licht volgens de prognose voor de komende jaren. Scholen beseffen meer en meer dat ze elkaar nodig hebben om alle onderwijsaanbod beschikbaar te blijven houden voor de ouders. Ook het Calvijn College levert hierin een bijdrage. De doorgaande verschuiving naar aanmelding voor havo en vwo zien we nog steeds optreden, maar iets minder sterk dan de achterliggende jaren. Gelukkig is de waardering voor de beroepsgerichte leerwegen weer stijgend. De interne aanmelding voor deze leerwegen op de locatie Krabbendijke Kerkpolder is beperkter dan in het verleden, maar wel stabiel en dus kan het aanbod in stand blijven.

3 Beleid Het Calvijn College biedt onderwijs met een heldere identiteit en van een hoge kwaliteit, waarbij zorg en aandacht voor de individuele leerling prioriteit krijgt. In de periode is het motto Hartelijk Onderwijs. Thema s Het strategisch beleid voor de periode is opgebouwd vanuit de missie en visie van de school en richt zich op een viertal thema s: We investeren in een sterke verbinding aan het Woord van God. Leerlingen en hun omgeving oordelen positief over de persoonlijke vorming. Ons onderwijs daagt uit tot bovengemiddelde prestaties. We realiseren een innovatieve professionele cultuur vanuit vertrouwen en verantwoordelijkheid. Evaluatie Het verslagjaar staat midden in de tweede periode van het strategisch beleid: We kunnen dus slechts een beknopte tussenstand geven. Per thema noemt het strategisch beleidsplan een aantal gewenste resultaten. In het online publieksjaarverslag laten we zien hoe er in de achterliggende periode gewerkt is aan realisering hiervan. Rapport van de inspectie (zie Onderwijsresultaten) heeft ons gesterkt in de wijze waarop we in de school uitvoering geven aan ons beleid. Tegelijk zijn er daadwerkelijke verbeterpunten. Om die reden is het onderwerp kwaliteitszorg inhoudelijk en vernieuwend opgepakt. Daarbij zoeken we vooral de verbinding met de reden van ons bestaan als reformatorische school. Verder heeft de doorontwikkeling van de onderwijsconcepten in alle sectoren de aandacht gekregen die het verdiende. Horizontale verantwoording We hechten eraan doelgroepen en belanghebbenden niet alleen te informeren maar ook te betrekken. Enkele activiteiten in dit kader: We werken aan de structurele relatie en de versterking dan wel verheldering van de positie van de medezeggenschapsraad. Met adviesraad van de kerken is onder meer gesproken over de thema s toerusting & vorming en strategisch beleid. Naar aanleiding van contact met de reformatorische oudervereniging (ROV) is een visie op ouderbetrokkenheid geformuleerd. Met als doel een versterking van de (op zich reeds goede) band met de individuele ouders van onze leerlingen. Zelfevaluatie bestuur We hanteren de Code Goed Onderwijsbestuur. De raad van toezicht heeft er voor gekozen om de vacature binnen het college van bestuur uiteindelijk zo in te vullen dat er sprake is van een inkomend voorzitter cvb. Voor de betekenis daarvan in relatie tot de interne organisatie heeft het bestuur, ondersteund door een extern bureau, de nodige stappen gezet in samenwerking met de leidinggevende geledingen in de school. BEKIJK HET COMPLETE PUBLIEKSJAARVERSLAG Een online omgeving met foto s en diagrammen. Inclusief interviews, verslagen van schoollocaties, afdelingen, projecten, raad van toezicht en klachtenregeling. Ga naar jaarverslag.calvijncollege.nl

4 Onderwijsinhoudelijke ontwikkelingen Praktijkonderwijs Er is een ontwikkeling ingezet van werkplekleren naar praktijkleren. Dit zal op korte termijn resulteren in het vernieuwen van de visie op de doelen in het praktijkonderwijs. Een ontwikkeling waaruit ook de dynamiek van de afdeling blijkt. Praktische stream 3 en 4 We kunnen zeggen dat het werken in deze streams nu wel de vorm heeft gekregen waar we blij mee zijn en dat er door de werkgroepen en in de teams heel veel werk is verzet om het ideaal van meer praktisch georiënteerd onderwijs te realiseren. Vmbo kader/basis Kern- en keuzedelen worden volledig uitgevoerd en daarnaast weten de personeelsleden en de leerlingen met elkaar tot heel uitdagende uitwerkingen te komen. We zien resultaten ook steeds weer met dankbaarheid terug in wedstrijdresultaten. Vmbo basis/kader ontving daarnaast in januari 2018 het predicaat Excellente School. Met het Hoornbeeck College en Scalda werken we aan een doorgaande leerlijn naar niveau 2-opleidingen. Het manifesteert zich bijvoorbeeld in een zomerschool: leerlingen beginnen direct na het vmbo-examen met de mbo-opleiding niveau 2. Havo De afdeling heeft een focus op het inspelen op het type leerling. Het concept van de vakhavo is verder uitgebouwd. In het examenjaar hopen we straks de eerste diploma s uit te reiken waarop het vak praktijk een plaats heeft. Het is een concept geworden van het tweede tot het vijfde leerjaar. De ervaringen van en met Zeeuwse bedrijven zijn buitengewoon positief. Atheneum/gymnasium De betekenis van de v in vwo heeft veel aandacht gekregen en krijgt die nog steeds. Het concept gymnasium is en blijft in ontwikkeling. Juist het blijven spiegelen aan de uitgangspunten voor een brede klassieke opleiding maakt dat leerlingen zich daar prima op hun plek weten. Internationalisering Internationalisering is in de praktijk op dit moment meest een doe-thema. Op elke locatie zijn er contacten met scholen buiten Nederland. Het Calvijn College is samen met de andere reformatorische scholen voor voortgezet onderwijs toegetreden tot de ACSI (Association of Christian Schools International). Vmbo-tl+ We constateren dat er sprake is van voldoende evenwicht tussen de kleine groep van leerlingen voor wie zeven vakken net iets te veel is en het overgrote deel van de leerlingen die dat goed aan kan. We leveren maatwerkoplossingen om leerlingen echt verder te helpen. De inrichting en uitbouw van het beroepsgerichte vak dienstverlening & producten vordert gestaag.

5 Onderwijsresultaten Met dankbaarheid mogen we constateren dat de slagingspercentages van het Calvijn College relatief hoog zijn in vergelijking met het landelijk gemiddelde en de school goed scoort in verschillende prestatieonderzoeken. We ervaren het als een zegen op onderwijs waarbij we ons niet primair richten op opbrengsten maar op waarden. Verantwoording Het Calvijn College publiceert (onderzoeks-)resultaten op De website maakt het eenvoudig om scholen te vergelijken. Onderzoek inspectie In 2017 zijn alle locaties na het jaarlijkse onderzoek door de inspectie met een voldoende beoordeeld als het gaat om onderwijsresultaten. Daarnaast vond een periodiek kwaliteitsonderzoek plaats in de onderbouw van meerdere locaties, met steeds tenminste een voldoende als resultaat. De Krabbendijke Kerkpolder werd gewaardeerd met goed. Excellente School In januari 2018 ontvingen we het predicaat excellent voor vmbo basis/kader (onderbouw locatie Krabbendijke Appelstraat en bovenbouw Krabbendijke Kerkpolder). In januari 2016 ontvingen we het predicaat voor havo Goes en praktijkonderwijs Krabbendijke Appelstraat. Het wordt toegekend voor een periode van drie jaar. Opnieuw predicaat excellent Elsevier-onderzoek In januari 2018 verscheen het rapport Beste scholen 2018, waarin havo van locatie Goes Klein Frankrijk en vmbo-gt van locatie Tholen werden uitgeroepen tot Superschool. Vmbo-vakwedstrijden Praktijkopleidingen in het vmbo kijken ook op een andere manier naar resultaten en beoordelen daarmee de opleiding van de leerlingen. Er worden jaarlijks tal van regionale en landelijke vmbo-vakwedstrijden georganiseerd. Ook in 2017 namen weer veel van onze leerlingen deel. Met succes!

6 Leerlingbegeleiding Na jaren waarin de zorg en ondersteuning steeds meer uitgebouwd werd, lijken de grenzen nu bereikt. De zware ondersteuning trekt een financiële wissel op de basisondersteuning. Dat heeft er toe geleid dat we keuzes gemaakt hebben en die in het verslagjaar hebben ingevoerd. Extra ondersteuning en speciaal onderwijs Steeds meer ouders van leerlingen met complexe ondersteuningsbehoeften kiezen voor het Calvijn College. Hierdoor neemt de druk op de ondersteuningsstructuur toe. Er is een verschuiving waar te nemen van gedragsproblematiek naar psychiatrische problematiek. Het zet ons voor de vraag naar de mate waarin we als reguliere school voor voortgezet onderwijs binnen de rebound-/allroundvoorziening specialistische hulp kunnen aanbieden. Ambulante begeleiding De afbouw van uren externe ambulante begeleiding is niet volledig ingevuld door de interne (iab), wat opnieuw een vermindering van de totale omvang betekent, zonder verlies in kwaliteit. De ambulant begeleider christelijke identiteit heeft de begeleiding aan de leerlingen bij onder andere OdyZee gecontinueerd. Deze betrokkenheid wordt door ouders, leerlingen en externe betrokkenen erg gewaardeerd. Samenwerking in de regio Zeeuwse gemeenten en samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs trekken steeds meer samen op om te zorgen voor een sluitend vangnet voor de kwetsbare jongeren in Zeeland.

7 Bedrijfsvoering Financiën Het Calvijn College heeft circa 400 personeelsleden in dienst. Met de inzet van de docenten staat of valt de identiteit en kwaliteit van onze school. Het Calvijn College hecht daarom veel waarde aan toerusting en persoonlijke ontwikkeling van personeel. In het online publieksjaarverslag treft u verslagen aan van de afdelingen facilitair beheer, ict & planning, personeel & organisatie, kwaliteitszorg en communicatie en krijgt u een beeld van personeelsontwikkelingen, opleidingsschool en onderzoek in de school. In een scholengemeenschap met ruim 3000 leerlingen gaan miljoenen om. Het Calvijn College stelt zichzelf de eis hier op een uiterst zorgvuldige manier mee om te gaan. Op onze website vindt u onder Publicaties de jaarstukken. Daarin is het integrale financiële jaarverslag opgenomen met jaarrekening en toelichtingen, voorzien van een goedkeurende accountantsverklaring. U treft er ook het jaarverslag van de schoolvereniging VVOGGZ aan. Accountant De accountant bezocht in april 2017 een vergadering van de raad van toezicht. Bij de controle heeft een uitgebreide discussie plaatsgevonden over de WW- en WGA-voorziening en de ouderbijdrage. De accountant adviseert de onderwerpen uit de begroting kritisch te volgen. Daarnaast is het inbouwen van een extra reserve voor wat betreft het risicoprofiel WW en WGA gewenst. Vooruitblik Een betrouwbare uitspraak doen over toekomstige resultaten is een lastige opgave. Bij de begroting voor 2018, goedgekeurd in december 2017 door het college van bestuur, is een positief resultaat voorzien. Het kalenderjaar 2016 was financieel een pittig jaar, derhalve zijn in 2017 de nodige ingrepen gedaan die effect laten zien in de begroting van Binnen de school speelt een aantal risico s, waaronder de niet volledige dekking van stijgingen in het kader van cao/ pensioen, maar ook de lasten als gevolg van langdurig zieken. De vastgestelde begroting laat meerjarig, cumulatief, zien dat de school financieel meer in balans komt. Inmiddels is echter duidelijk dat de leerlingenprognose positiever uitpakt dan in de begroting was voorzien. In het formatieplan heeft dit verder een plaats gekregen. In het online bestuursverslag is een meerjarenbegroting opgenomen.

8 Calvijn College Waar we samen leren Hoofdlocatie Bezoekadres Klein Frankrijk ZN Goes Postadres Postbus AT Goes Telefoon / (0113) info@calvijncollege.nl

JAARVERSLAG 2016 IN HET KORT

JAARVERSLAG 2016 IN HET KORT JAARVERSLAG 2016 IN HET KORT Profiel Het Calvijn College is een reformatorische scholengemeenschap met een breed onderwijsaanbod, zeven locaties en ruim drieduizend leerlingen. Op het Calvijn College voelen

Nadere informatie

TOT VOLGEND JAAR! JAARVERSLAG 2015 WAAR STAAN WE VOOR EEN BLIK ACHTER DE SCHERMEN EEN GEZONDE FINANCIËLE POSITIE SAMENVATTING

TOT VOLGEND JAAR! JAARVERSLAG 2015 WAAR STAAN WE VOOR EEN BLIK ACHTER DE SCHERMEN EEN GEZONDE FINANCIËLE POSITIE SAMENVATTING Bedrijfsvoering Financiën Beleid EEN BLIK ACHTER DE SCHERMEN EEN GEZONDE FINANCIËLE POSITIE WAAR STAAN WE VOOR Het Calvijn College heeft ruim 400 personeelsleden in dienst. Met de inzet van de docenten

Nadere informatie

STAGEGIDS VMBO-3 EN -4

STAGEGIDS VMBO-3 EN -4 STAGEGIDS VMBO-3 EN -4 2018-2019 Inhoud 03 Vooraf 04 Wie zijn wij? 05 Stage algemeen 05 Wat kunt u van de leerling verwachten? 06 Wat verwacht de leerling van u? 06 Duur van de stage en stagebezoek 2 07

Nadere informatie

VOORLICHTINGSAVOND VOOR OUDERS

VOORLICHTINGSAVOND VOOR OUDERS VOORLICHTINGSAVOND VOOR OUDERS Van harte welkom op onze voorlichtingsavond met informatiemarkt 2 D.V. 5 februari 2019 Ontmoeten, informatie vergaren en vragen stellen Programma 3 19.30-20.15 uur opening

Nadere informatie

Inleiding Samenstelling en vormgeving van het toezichthoudend orgaan Verantwoording over de taken en uitoefening van de bevoegdheden...

Inleiding Samenstelling en vormgeving van het toezichthoudend orgaan Verantwoording over de taken en uitoefening van de bevoegdheden... Bestuursverslag 2017 Inhoudsopgave Bestuursverslag... 1 2017... 1 Intro In evenwicht... 4 1. Profiel Calvijn College... 5 1.1 Personen... 5 1.2 Structuur... 7 1.3 Aantal leerlingen... 9 1.4 Soorten onderwijs...

Nadere informatie

BUITENSCHOOLS LEREN ONDERBOUW VMBO

BUITENSCHOOLS LEREN ONDERBOUW VMBO BUITENSCHOOLS LEREN ONDERBOUW VMBO 2018-2019 Inhoud 03 Vooraf 04 Wie zijn wij? 05 Buitenschools leren 05 Wat kunt u van de leerling verwachten? 06 Wat verwacht de leerling van u? 06 Duur van het buitenschools

Nadere informatie

STAGEGIDS VMBO-3 EN -4. Krabbendijke Kerkpolder

STAGEGIDS VMBO-3 EN -4. Krabbendijke Kerkpolder STAGEGIDS VMBO-3 EN -4 Krabbendijke Kerkpolder 2016-2017 Inhoud 03 Vooraf 04 Wie zijn wij? 05 Wat kunt u van uw stagiair(e) verwachten? 07 Stage algemeen 08 Wat verwacht uw stagiair(e) van u? 09 Duur van

Nadere informatie

Informatie voor NIEUWE LEERLINGEN. Ook handig voor je ouders. Infogids

Informatie voor NIEUWE LEERLINGEN. Ook handig voor je ouders. Infogids Informatie voor NIEUWE LEERLINGEN Ook handig voor je ouders Infogids 2019-2020 In deze gids 03 Het Calvijn College 06 Reformatorische school, wat betekent dat? 2 08 Welk onderwijs hebben we? 09 Vervolg

Nadere informatie

Informatie voor. Ook handig voor je ouders. Infogids

Informatie voor. Ook handig voor je ouders. Infogids Informatie voor NIEUWE LEERLINGEN Ook handig voor je ouders Infogids 2019-2020 In deze gids 03 Het Calvijn College 06 Reformatorische school, wat betekent dat? 2 08 Welk onderwijs hebben we? 09 Vervolg

Nadere informatie

Informatie voor NIEUWE LEERLINGEN. Ook handig voor je ouders. Infogids

Informatie voor NIEUWE LEERLINGEN. Ook handig voor je ouders. Infogids Informatie voor NIEUWE LEERLINGEN Ook handig voor je ouders Infogids 2019-2020 In deze gids 03 Het Calvijn College 06 Reformatorische school, wat betekent dat? 2 08 Welk onderwijs hebben we? 09 Vervolg

Nadere informatie

Informatie voor NIEUWE LEERLINGEN. Ook handig voor je ouders. Infogids

Informatie voor NIEUWE LEERLINGEN. Ook handig voor je ouders. Infogids Informatie voor NIEUWE LEERLINGEN Ook handig voor je ouders Infogids 2019-2020 In deze gids 03 Het Calvijn College 06 Reformatorische school, wat betekent dat? 2 08 Welk onderwijs hebben we? 09 Vervolg

Nadere informatie

Infogids INFORMATIE NIEUWE LEERLINGEN

Infogids INFORMATIE NIEUWE LEERLINGEN Infogids 2017-2018 INFORMATIE NIEUWE LEERLINGEN In deze gids 2 03 Voorwoord 06 Wat voor school is het Calvijn College eigenlijk? 08 Naar school 08 Met de bus naar school? 08 Je mentor 08 Boeken en huiswerk

Nadere informatie

Infogids INFORMATIE NIEUWE LEERLINGEN

Infogids INFORMATIE NIEUWE LEERLINGEN Infogids 2017-2018 INFORMATIE NIEUWE LEERLINGEN In deze gids 2 03 Voorwoord 06 Wat voor school is het Calvijn College eigenlijk? 08 Naar school 08 Met de bus naar school? 08 Je mentor 08 Boeken en huiswerk

Nadere informatie

Infogids INFORMATIE NIEUWE LEERLINGENN OOK HANDIG VOOR JE OUDERS

Infogids INFORMATIE NIEUWE LEERLINGENN OOK HANDIG VOOR JE OUDERS Infogids 2018-2019 INFORMATIE NIEUWE LEERLINGENN OOK HANDIG VOOR JE OUDERS In deze gids 2 03 Voorwoord 06 Wat voor school is het Calvijn College eigenlijk? 08 Naar school 08 Met de bus naar school? 08

Nadere informatie

Infogids INFORMATIE NIEUWE LEERLINGENN OOK HANDIG VOOR JE OUDERS

Infogids INFORMATIE NIEUWE LEERLINGENN OOK HANDIG VOOR JE OUDERS Infogids 2018-2019 INFORMATIE NIEUWE LEERLINGENN OOK HANDIG VOOR JE OUDERS In deze gids 03 Het Calvijn College 06 Reformatorische school, wat betekent dat? 2 08 Welk onderwijs hebben we? 09 Vervolg in

Nadere informatie

Infogids INFORMATIE NIEUWE LEERLINGEN

Infogids INFORMATIE NIEUWE LEERLINGEN Infogids 2017-2018 INFORMATIE NIEUWE LEERLINGEN In deze gids 2 03 Voorwoord 06 Wat voor school is het Calvijn College eigenlijk? 08 Naar school 08 Met de bus naar school? 08 Je mentor 08 Boeken en huiswerk

Nadere informatie

Jaarverslag. Stichting Christelijk Voortgezet Onderwijs Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

Jaarverslag. Stichting Christelijk Voortgezet Onderwijs Alblasserwaard-Vijfheerenlanden Jaarverslag Stichting Christelijk Voortgezet Onderwijs Alblasserwaard-Vijfheerenlanden 2015 VOORWOORD Ontwikkeling en herijking. Dat zijn misschien wel de meest kenmerkende woorden voor onze Stichting

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013 Helder in identiteit Sterk in kwaliteit Zorg een prioriteit

JAARVERSLAG 2013 Helder in identiteit Sterk in kwaliteit Zorg een prioriteit JAARVERSLAG 2013 Helder in identiteit Sterk in kwaliteit Zorg een prioriteit Inhoudsopgave 1. Profiel Calvijn College 1.1 Personen... 5 1.2 Structuur... 7 Interview Kijken vanuit een ander gezichtspunt...

Nadere informatie

Inhoud. Uitstroom naar het vo. Onderwijstypen vo Praktijkonderwijs Vmbo Havo en vwo Overig aanbod vo. bo sbo so. PrO vmbo havo vwo (lwoo)

Inhoud. Uitstroom naar het vo. Onderwijstypen vo Praktijkonderwijs Vmbo Havo en vwo Overig aanbod vo. bo sbo so. PrO vmbo havo vwo (lwoo) Onderwijstypen vo 7 december 2016 Inhoud Praktijkonderwijs Vmbo Havo en vwo Overig aanbod vo 2 Uitstroom naar het vo PO bo sbo so VO PrO vmbo havo vwo (lwoo) Kopklas EOA VSO 3 1 Uitstroom naar het vo 6

Nadere informatie

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK 'T IEMENSCHOER EN T KORHOEN, SCHOOL VOOR SO/VSO- ZML

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK 'T IEMENSCHOER EN T KORHOEN, SCHOOL VOOR SO/VSO- ZML RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK 'T IEMENSCHOER EN T KORHOEN, SCHOOL VOOR SO/VSO- ZML School : 't Iemenschoer en t Korhoen, school voor so/vsozml Plaats : Hengelo (Ov) BRIN-nummer : 01CN Onderzoeksnummer :

Nadere informatie

OVERSTAP VAN VMBO-4 NAAR HAVO-4. IETS VOOR JOU?

OVERSTAP VAN VMBO-4 NAAR HAVO-4. IETS VOOR JOU? OVERSTAP VAN VMBO-4 NAAR HAVO-4. IETS VOOR JOU? Ben jij een doorzetter en zoek je naar wat meer uitdaging? Ben je niet bang om hard te werken? 2 Wil je een goede voorbereiding krijgen op een hbo-opleiding?

Nadere informatie

Onderwijstypen vo 7 december 2016

Onderwijstypen vo 7 december 2016 Onderwijstypen vo 7 december 2016 Inhoud Praktijkonderwijs Vmbo Havo en vwo Overig aanbod vo 2 Uitstroom naar het vo PO bo sbo so VO PrO vmbo havo vwo (lwoo) Kopklas EOA VSO 3 Uitstroom naar het vo 6 jaar

Nadere informatie

Jaarverslag Personen

Jaarverslag Personen Jaarverslag 2015 Met dit jaarverslag zien we opnieuw een paar zaken bevestigd. Allereerst dat we veel ontvangen hebben. Dat stemt tot dankbaarheid. Ontvangen van God, Die zorgde. Ontvangen van onze mensen,

Nadere informatie

Directeur deelschool VMBO (Kader/Basis)

Directeur deelschool VMBO (Kader/Basis) De Centrale Directie van Winkler Prins, openbare school voor voortgezet onderwijs in Veendam, zoekt een Directeur deelschool VMBO (Kader/Basis) Arbeidsvoorwaarden Functie: Directeur deelschool Bevoegd

Nadere informatie

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK DE JOHANNES BOGERMANSCHOOL

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK DE JOHANNES BOGERMANSCHOOL RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK DE JOHANNES BOGERMANSCHOOL School : de Johannes Bogermanschool Plaats : Leeuwarden BRIN-nummer : 06EC Onderzoeksnummer : 82408 Datum schoolbezoek : 19 september 2006 Datum vaststelling

Nadere informatie

Hondsrug College. School Ontwikkelings Plan Onderwijs op maat. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst!

Hondsrug College. School Ontwikkelings Plan Onderwijs op maat. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Hondsrug College School Ontwikkelings Plan 2016-2020 Onderwijs op maat Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! 3 Elke leerling is uniek: onze ambitie is om vernieuwend onderwijs op maat

Nadere informatie

Toezichtskader SBO De Vlieger

Toezichtskader SBO De Vlieger Toezichtskader SBO De Vlieger 12 april 2017 Op 1 augustus 2015 is stichting De Vlieger opgericht; sindsdien functioneert SBO De Vlieger als een zelfstandige school met een eigen directeur-bestuurder en

Nadere informatie

Toezichtkader Raad van Toezicht SGR

Toezichtkader Raad van Toezicht SGR Toezichtkader Raad van Toezicht SGR Vastgesteld door de Raad van Toezicht van SGR op 14 april 2015 Inleiding Vanaf 2011 zijn bij de SGR de functies van bestuur en intern toezicht gescheiden. Deze functiescheiding

Nadere informatie

Bestuursverslag 2018

Bestuursverslag 2018 Bestuursverslag 2018 Inhoudsopgave Bestuursverslag... 1 2018... 1 Intro Bijzonder... 4 1. Profiel... 5 1.1 Wie zijn wij?... 5 1.2 Personen... 5 1.3 Structuur... 7 1.4 Aantal leerlingen... 10 1.5 Soorten

Nadere informatie

Versie 0.3 Datum: 4 maart Managementstatuut

Versie 0.3 Datum: 4 maart Managementstatuut Versie 0.3 Datum: 4 maart 2013 Managementstatuut Begripsbepalingen Artikel 1 In dit managementstatuut statuut wordt verstaan onder: Stichting : CBO Meilân, Stichting voor Christelijk Primair Onderwijs

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP DE WENNEPE

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP DE WENNEPE RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP DE WENNEPE School : De Wennepe Plaats : Wanneperveen BRIN-nummer : 04LJ Onderzoeksnummer : 113578 Datum schoolbezoek : 3 juni 2009 Datum vaststelling

Nadere informatie

Onderwijs met een plus

Onderwijs met een plus Onderwijs met een plus Ons onderwijs richting 2020 www.hoornbeeck.nl Doel Deze brochure bevat de strategische doelen van het Hoornbeeck College voor de periode 2015 2020. In vier hoofdlijnen schetsen we

Nadere informatie

School- en functieprofiel conrector HAVO / VWO GSR vestiging Rotterdam. Oktober 2015

School- en functieprofiel conrector HAVO / VWO GSR vestiging Rotterdam. Oktober 2015 School- en functieprofiel conrector HAVO / VWO GSR vestiging Rotterdam Oktober 2015 1. Informatie over de GSR Algemene informatie De Gereformeerde Scholengemeenschap Randstad is een brede scholengemeenschap

Nadere informatie

Managementstatuut VO - PO

Managementstatuut VO - PO Managementstatuut VO - PO Versie 10-10-2017 1 Basis Wet en regelgeving Statuten art. 6 lid 3 WVO art. 32c / WPO art. 31 CAO-VO / CAO-PO Archief CvB CA 1.0 Van toepassing op/voor Gehele scholengroep Over-

Nadere informatie

FAQ s tegemoetkoming kosten aspirant-opleidingsscholen Versie 21 augustus 2015

FAQ s tegemoetkoming kosten aspirant-opleidingsscholen Versie 21 augustus 2015 FAQ s tegemoetkoming kosten aspirant-opleidingsscholen Versie 21 augustus 2015 Deze FAQ s richten zich alleen op de uitbreiding van het aantal bekostigde opleidingsscholen en niet op de verlenging en/of

Nadere informatie

Voordat begonnen kan worden met de praktische voorbereiding voor de lessen moet er eerst een schoolvisie op het nieuwe programma zijn

Voordat begonnen kan worden met de praktische voorbereiding voor de lessen moet er eerst een schoolvisie op het nieuwe programma zijn Stappenplan invoering vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo Recentelijk werd de vraag gesteld door docenten of er een stappenplan is van zaken die geregeld moeten zijn voor je van start kunt gaan

Nadere informatie

Artikel 7 Opdracht Stichting Onderwijs Primair heeft de opdracht uitgewerkt naar vijf kernwaarden:

Artikel 7 Opdracht Stichting Onderwijs Primair heeft de opdracht uitgewerkt naar vijf kernwaarden: Concretisering Code Goed Bestuur voor Onderwijs Primair Inleiding De leden van de PO-Raad hebben in 2010 de Code Goed Bestuur vastgesteld als leidraad voor goed bestuur in het primair onderwijs. Het bestuur

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPROFIEL HARENS LYCEUM samenwerkingsverband staat aangegeven:

ONDERSTEUNINGSPROFIEL HARENS LYCEUM samenwerkingsverband  staat aangegeven: ONDERSTEUNINGSPROFIEL HARENS LYCEUM 2016-2017 INLEIDING Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO 20.01. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in de gemeenten zorgen

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 3. A JAARVERSLAG 5 A 1 Jaarverslag College van Bestuur 7 A 2 Jaarverslag Raad van Toezicht 35

INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 3. A JAARVERSLAG 5 A 1 Jaarverslag College van Bestuur 7 A 2 Jaarverslag Raad van Toezicht 35 1 30 maart 2015 2 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 3 A JAARVERSLAG 5 A 1 Jaarverslag College van Bestuur 7 A 2 Jaarverslag Raad van Toezicht 35 B JAARREKENING 43 B 1 Grondslagen 45 B 2 Balans per 31 december

Nadere informatie

Onze scholen in het voortgezet onderwijs

Onze scholen in het voortgezet onderwijs Onze scholen in het voortgezet onderwijs Almeerse Scholen Groep Voor elke leerling het juiste onderwijs 52 basisscholen Acht scholen in het voortgezet onderwijs Gevarieerd en compleet onderwijsaanbod Kindgericht

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL VALENTIJN

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL VALENTIJN RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP BASISSCHOOL VALENTIJN School : Basisschool Valentijn Plaats : Harderwijk BRIN-nummer : 06AF Onderzoeksnummer : 109694 Datum schoolbezoek :

Nadere informatie

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK PCB PRINSES JULIANA

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK PCB PRINSES JULIANA RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK PCB PRINSES JULIANA School : PCB Prinses Juliana Plaats : Gouda BRIN-nummer : 08VP Onderzoeksnummer : 89264 Datum schoolbezoek : 24 november 2006 Datum vaststelling : 16 januari

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. Lid Raad van Toezicht

FUNCTIEPROFIEL. Lid Raad van Toezicht FUNCTIEPROFIEL Lid Raad van Toezicht met financiële expertise Samen leren, samen leven! PublicSpirit drs. Marylin E.A. Demers senior consultant Amersfoort, maart 2019 1 van 5 Organisatie & context Stichting

Nadere informatie

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK PCBS DE DUIF. BRIN-nummer : 08WB Onderzoeksnummer : 81746

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK PCBS DE DUIF. BRIN-nummer : 08WB Onderzoeksnummer : 81746 RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK PCBS DE DUIF School : pcbs De Duif Plaats : Heiloo BRIN-nummer : 08WB Onderzoeksnummer : 81746 Datum schoolbezoek : 13 juni 2006 Datum vaststelling : 18 oktober 2006 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Voldoende is niet goed genoeg.. Strategisch beleidsplan 2015/2019. Stichting H 3 O

Voldoende is niet goed genoeg.. Strategisch beleidsplan 2015/2019. Stichting H 3 O Voldoende is niet goed genoeg.. Strategisch beleidsplan 2015/2019 Stichting H 3 O 1 Bijzonder Wat is het bijzondere van H 3 O? Waarin onderscheidt H 3 O zich, wat maakt het verschil? En wat wil H 3 O waarmaken?

Nadere informatie

Managementstatuut van de Stichting Christelijk Voortgezet Onderwijs in het Gooi

Managementstatuut van de Stichting Christelijk Voortgezet Onderwijs in het Gooi Managementstatuut van de Stichting Christelijk Voortgezet Onderwijs in het Gooi Februari 2001 Managementstatuut voor de Stichting Christelijk Voortgezet Onderwijs in het Gooi. I. Preambule Door middel

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de aanmeldprocedure krijgt u tijdens de informatieavonden in november en december op de vo-scholen. Inrichting

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Excellente Scholen 2018

Aanmeldingsformulier Excellente Scholen 2018 Aanmeldingsformulier Excellente Scholen 2018 Aanmeldingsprocedure U bent geïnteresseerd in het traject Excellente Scholen 2018. Elke school/schoolsoort die wil deelnemen aan het traject dient uiterlijk

Nadere informatie

Elke Leerling Doet Ertoe

Elke Leerling Doet Ertoe Elke Leerling Doet Ertoe Vmbo Gerard Spijkers Sectordirecteur vmbo en praktijkonderwijs Typisch Elde College De leerling is in beeld Goede resultaten en prima kwaliteit van het onderwijs; slagingspercentage

Nadere informatie

Stappenplan invoering vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo

Stappenplan invoering vernieuwing beroepsgerichte programma s vmbo Stappenplan invoering vernieuwing programma s vmbo Regelmatig wordt de vraag gesteld of er een stappenplan is waarin zaken staan die geregeld moeten zijn voor de nieuwe examenprogramma s in school van

Nadere informatie

HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel. Handel en Verkoop

HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel. Handel en Verkoop HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel Handel en Verkoop 20e jaargang nummer 2 november 2012 informatiebrochure 2012-2013 Handel en Verkoop Een goed verkoopgesprek voeren, met kassa s omgaan, boekhouden,

Nadere informatie

Op 11 januari 2005 heeft de Inspectie van het Onderwijs Bernard Nieuwentijt College ('t Hogeland) bezocht in het kader van jaarlijks onderzoek.

Op 11 januari 2005 heeft de Inspectie van het Onderwijs Bernard Nieuwentijt College ('t Hogeland) bezocht in het kader van jaarlijks onderzoek. Op 11 januari 2005 heeft de Inspectie van het Onderwijs Bernard Nieuwentijt College ('t Hogeland) bezocht in het kader van jaarlijks onderzoek. Bij jaarlijks onderzoek vormt de inspectie zich een oordeel

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Excellente Scholen

Aanmeldingsformulier Excellente Scholen Aanmeldingsformulier Excellente Scholen 2017-2019 Uitleg procedure U bent geïnteresseerd in het traject Excellente Scholen 2017. Iedere school die wil deelnemen aan het traject Excellente Scholen 2017

Nadere informatie

Naar het voortgezet onderwijs

Naar het voortgezet onderwijs Naar het voortgezet onderwijs Programma Wat is OCO? Het basisschooladvies De Eindtoets Matching Nederlands onderwijssysteem SchoolkeuzeDps Wat is OCO? Onderwijs Consumenten OrganisaDe Voor ouders en leerlingen

Nadere informatie

ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2008/2009

ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2008/2009 RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2008/2009 THERESIALYCEUM School/instelling/vestiging:Theresialyceum Afdeling: havo Plaats: Tilburg BRIN-nummer: 21EX Onderzoeksnummer: 110742 Datum

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. Lid Raad van Toezicht, portefeuille Financiën, Lid Raad van Toezicht, portefeuille Onderwijs (-kwaliteit)

FUNCTIEPROFIEL. Lid Raad van Toezicht, portefeuille Financiën, Lid Raad van Toezicht, portefeuille Onderwijs (-kwaliteit) FUNCTIEPROFIEL Functies: Lid Raad van Toezicht, portefeuille Financiën, Lid Raad van Toezicht, portefeuille Onderwijs (-kwaliteit) 1. ORGANISATIEBESCHRIJVING De Meerwegen scholengroep is een christelijke

Nadere informatie

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK DE GOUDEN GRIFFEL. : De Gouden Griffel : Berkel en Rodenrijs BRIN-nummer : 28CE Onderzoeksnummer : 92705

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK DE GOUDEN GRIFFEL. : De Gouden Griffel : Berkel en Rodenrijs BRIN-nummer : 28CE Onderzoeksnummer : 92705 RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK DE GOUDEN GRIFFEL School : De Gouden Griffel Plaats : Berkel en Rodenrijs BRIN-nummer : 28CE Onderzoeksnummer : 92705 Datum schoolbezoek : 30 maart 2007 Datum vaststelling :

Nadere informatie

Verslag MBO conferentie Betere zorg, minder uitval

Verslag MBO conferentie Betere zorg, minder uitval Verslag MBO conferentie Betere zorg, minder uitval Lunteren, 22 april 09 Presentatieronde 1: Flex College het Nijmeegse model in de strijd tegen voortijdig schoolverlaten. Presentator Jeroen Rood, directeur

Nadere informatie

OPEN AVOND VOOR LEERLINGEN EN OUDERS

OPEN AVOND VOOR LEERLINGEN EN OUDERS OPEN AVOND VOOR LEERLINGEN EN OUDERS 2 Hartelijk welkom op onze open avond! D.V. woensdag 23 januari 2019 staan de deuren open van onze drie locaties in Goes. Ontmoeten, ervaren en vragen stellen Programma

Nadere informatie

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK C.B.S. IT GROVESTINSHÔF

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK C.B.S. IT GROVESTINSHÔF RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK C.B.S. IT GROVESTINSHÔF School : c.b.s. It Grovestinshôf Plaats : Koudum BRIN-nummer : 06QN Onderzoeksnummer : 74173 Datum schoolbezoek : 25 april 2006 Datum vaststelling :

Nadere informatie

vmbo bb en kb, ondersteuningsgroepen bb, kb en tl 500 leerlingen

vmbo bb en kb, ondersteuningsgroepen bb, kb en tl 500 leerlingen vmbo bb en kb, ondersteuningsgroepen vmbo bb, kb en tl 500 leerlingen Leren door te doen Wij zijn een open christelijke school voor voortgezet onderwijs in de stad Groningen. Onze school is een plek waar

Nadere informatie

School- en functieprofiel. Bonhoeffer College. Afdelingsleider bovenbouw Havo/VWO. Bruggertstraat. Enschede

School- en functieprofiel. Bonhoeffer College. Afdelingsleider bovenbouw Havo/VWO. Bruggertstraat. Enschede School- en functieprofiel Bonhoeffer College Afdelingsleider bovenbouw Havo/VWO Bruggertstraat Enschede Enschede, Februari 2015 Bonhoeffer College, locatie Bruggertstraat Organisatie Het Bonhoeffer College

Nadere informatie

Voorlichtingsavond 2018 Algemene informatie Voortgezet Onderwijs

Voorlichtingsavond 2018 Algemene informatie Voortgezet Onderwijs Voorlichtingsavond 2018 Algemene informatie Voortgezet Onderwijs NIO Eindtoets Hartelijk welkom! Programma: 19.30 19.35 20.15 20.00 21.30 Opening Voortgezet Onderwijs Pauze met koffie en thee NIO en Eindtoets

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel 2016-2017 Algemeen Inleiding Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband VO 20.02. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in de gemeenten zorgen we

Nadere informatie

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK DE NOTENKRAKER

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK DE NOTENKRAKER RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK DE NOTENKRAKER School : De Notenkraker Plaats : Hoogvliet Rotterdam BRIN-nummer : 19DQ Onderzoeksnummer : 91582 Datum schoolbezoek : 19 december 2006 Datum vaststelling : 6

Nadere informatie

Walewyc-mavo. Waalwijk OVER DE SCHOOL NA Waalwijk. Aantal leerlingen

Walewyc-mavo. Waalwijk OVER DE SCHOOL NA Waalwijk. Aantal leerlingen Waalwijk OVER DE SCHOOL Soort onderwijs VMBO-GT Onderwijsvisie Regulier Identiteit school Rooms-katholiek Adres school Olympiaweg 8a Plaats 5143 NA Waalwijk Aantal leerlingen 637 BEOORDELING SCHOOL EINDOORDEEL

Nadere informatie

vmbo tl - gl uliana (t)huiswerkvrij een Calvijn school

vmbo tl - gl uliana (t)huiswerkvrij een Calvijn school vmbo tl - gl uliana een Calvijn school (t)huiswerkvrij Beste ouder/verzorger, Volgend jaar gaat uw zoon/dochter naar een andere school! Afscheid nemen van de basisschool is spannend, zeker voor uw kind

Nadere informatie

Welkom. Vo o r l i c h t i n g o u d e r s b a s i s s c h o o l J a n u a r i Bewust, Betrokken, Berechja

Welkom. Vo o r l i c h t i n g o u d e r s b a s i s s c h o o l J a n u a r i Bewust, Betrokken, Berechja Welkom Vo o r l i c h t i n g o u d e r s b a s i s s c h o o l J a n u a r i 2 0 1 6 Bewust, Betrokken, Berechja Programma Opening: dhr. J. Frankema, directeur Presentatie: dhr. J. Schaak, teamleider

Nadere informatie

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK DE NEW CAIRO BRITISH INTERNATIONAL SCHOOL, CAIRO, EGYPTE

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK DE NEW CAIRO BRITISH INTERNATIONAL SCHOOL, CAIRO, EGYPTE RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK DE NEW CAIRO BRITISH INTERNATIONAL SCHOOL, CAIRO, EGYPTE School : de New Cairo British International School, Cairo, Egypte Plaats : NASR CITY - CAÏRO - EGYPTE BRIN-nummer :

Nadere informatie

Van der Capellen Scholengemeenschap De Zeven Linden

Van der Capellen Scholengemeenschap De Zeven Linden RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR DE KWALITEITSVERBETERING Van der Capellen Scholengemeenschap De Zeven Linden Afdeling vmbo-gt Plaats: BRIN-nummer: Dedemsvaart 17BZ-4 Onderzoek uitgevoerd op: 8 oktober

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP JOODSE BASISSCHOOL ROSJ PINA

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP JOODSE BASISSCHOOL ROSJ PINA RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP JOODSE BASISSCHOOL ROSJ PINA School : Joodse basisschool Rosj Pina Plaats : Amsterdam BRIN-nummer : 04JA Onderzoeksnummer : 110573 Datum schoolbezoek

Nadere informatie

Drentse Onderwijs monitor

Drentse Onderwijs monitor Drentse Onderwijs monitor Feitenbladen Gemeente Kern cijfers uit de periode 2010-2015 OM_-DEF.indd 1 18-05-16 11:13 Drentse Onderwijsmonitor 2015 Primair onderwijs Onlangs verscheen de 10 de editie van

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Twents Carmel College

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Twents Carmel College RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Twents Carmel College Plaats : Oldenzaal BRIN nummer : 05AV Onderzoeksnummer : 293286 Datum onderzoek : 16 juni 2017 Datum vaststelling : 26 september 2017 Pagina

Nadere informatie

Vacature roostermaker CSG Liudger (Burgum en Waskemeer) (0,8 fte)

Vacature roostermaker CSG Liudger (Burgum en Waskemeer) (0,8 fte) Vacature roostermaker CSG Liudger (Burgum en Waskemeer) (0,8 fte) Wij zoeken een creatieve, oplossingsgerichte collega met kennis en ervaring als roostermaker in het VO. Jij bent, met betrekking tot de

Nadere informatie

Het gymnasium, iets voor jou?

Het gymnasium, iets voor jou? GYMNASIUM Het gymnasium, iets voor jou? 2 Ben jij nieuwsgierig en wil je veel te weten komen? Houd je van talen en wetenschap? Vind je leren leuk en haal je hoge cijfers? Ga je ervoor als je iets wilt

Nadere informatie

Het schoolplan op één poster. Karin Goverde & Tijmen Bolk AVS Congres 2016

Het schoolplan op één poster. Karin Goverde & Tijmen Bolk AVS Congres 2016 + Het schoolplan op één poster Karin Goverde & Tijmen Bolk AVS Congres 2016 + Outline van de workshop Gezamenlijke verkenning van de inhoud van het schoolplan Achtergronden en voorbeelden Aanzet tot een

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. o.s.g. Piter Jelles.!mpulse Leeuwarden

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. o.s.g. Piter Jelles.!mpulse Leeuwarden RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK o.s.g. Piter Jelles!mpulse Leeuwarden Plaats: Leeuwarden BRIN-nummer: 20DL-10 Arrangementsnummer: Onderzoek uitgevoerd op: 1 december 2011 Conceptrapport verzonden

Nadere informatie

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK R.K. BASISSCHOOL KLAVERTJE VIER

RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK R.K. BASISSCHOOL KLAVERTJE VIER RAPPORT JAARLIJKS ONDERZOEK R.K. BASISSCHOOL KLAVERTJE VIER School : R.K. Basisschool Klavertje vier Plaats : Hoofddorp BRIN-nummer : 27NT Onderzoeksnummer : 71286 Datum schoolbezoek : 6 maart 2006 Datum

Nadere informatie

Beroepscollege Parkstad Limburg sectordirecteur Brandenberg

Beroepscollege Parkstad Limburg sectordirecteur Brandenberg School- en functieprofiel Beroepscollege Parkstad Limburg sectordirecteur Brandenberg cao-vo schaal 13 Versie 25 oktober 2018 Sollicitatieprocedure Informatie: Neem contact op met Miriam Valk-Koenders,

Nadere informatie

Het gymnasium, iets voor jou?

Het gymnasium, iets voor jou? GYMNASIUM Het gymnasium, iets voor jou? 2 Ben jij nieuwsgierig en wil je veel te weten komen? Houd je van talen en wetenschap? Vind je leren leuk en haal je hoge cijfers? Ga je ervoor als je iets wilt

Nadere informatie

HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel. Handel en Verkoop

HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel. Handel en Verkoop HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel Handel en Verkoop 20e jaargang nummer 2 november 2012 informatiebrochure 2014-2015 Handel en Verkoop Een goed verkoopgesprek

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven. Inrichting van

Nadere informatie

Welkom ouders van t Zonnewiel

Welkom ouders van t Zonnewiel Welkom ouders van t Zonnewiel Presentatie over: De overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs en de scholen van Het Baken in Almere Onderwijsdoorstroomschema LWOO, wat is dat? LWOO op Stad

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP DE BOSSCHOOL. Onderzoeksnummer :

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP DE BOSSCHOOL. Onderzoeksnummer : RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET VIERJAARLIJKS BEZOEK OP DE BOSSCHOOL School : De Bosschool Plaats : Bergen Nh BRIN-nummer : 05JM Onderzoeksnummer : 108122 Datum schoolbezoek : 30 oktober 2008 Datum

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK HAVO

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK HAVO RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK HAVO Plaats : Leeuwarden BRIN nummer : 20DL 06 HAVO Onderzoeksnummer : 253981 Datum onderzoek : 15 oktober 2013 Datum vaststelling : 10 december 2013 Pagina

Nadere informatie

Jaarverslag schooljaar Basisschool Maria Goretti

Jaarverslag schooljaar Basisschool Maria Goretti Jaarverslag schooljaar 2016-2017 Basisschool Maria Goretti Inhoud jaarverslag Inhoud jaarverslag... 2 1. Inleiding... 3 2. Opbrengsten van het schooljaar 2016-2017... 4 Leerlingenaantal... 4 Instroom...

Nadere informatie

Strategisch koersplan Onderwijs met Ambitie

Strategisch koersplan Onderwijs met Ambitie Strategisch koersplan 2019-2023 Onderwijs met Ambitie Inhoud Inleiding...3 1. Waar laten we ons door leiden?...4 2. Waar staan we voor? 3. Waar kiezen we voor?... 6 Speerpunt 1: School en kind...6 Speerpunt

Nadere informatie

Activiteitenplan. Schooljaar 2014-2015. Hoofdstuk 1: Inleiding Hoofdstuk 2: Jaarplan Hoofdstuk 3: Financiën

Activiteitenplan. Schooljaar 2014-2015. Hoofdstuk 1: Inleiding Hoofdstuk 2: Jaarplan Hoofdstuk 3: Financiën Activiteitenplan Schooljaar 2014-2015 Hoofdstuk 1: Inleiding Hoofdstuk 2: Jaarplan Hoofdstuk 3: Financiën 1. Inleiding Waarom een activiteitenplan? Vanuit wet- en regelgeving en vanuit cao s blijkt al

Nadere informatie

Reglement Toelating en Plaatsing Stedelijk Dalton College Alkmaar

Reglement Toelating en Plaatsing Stedelijk Dalton College Alkmaar Reglement Toelating en Plaatsing Stedelijk Dalton College Alkmaar 1 Onze school Het Stedelijk Dalton College Alkmaar is een openbare brede scholengemeenschap die de volgende schoolsoorten aanbiedt: - vwo

Nadere informatie

NAAR VERNIEUWD TOEZICHT EXCELLENTE SCHOLEN

NAAR VERNIEUWD TOEZICHT EXCELLENTE SCHOLEN NAAR VERNIEUWD TOEZICHT EXCELLENTE SCHOLEN juni 2016 1 Inleiding 1.1 Achtergrond In 2012 heeft de toenmalige minister van Onderwijs het predicaat Excellente School in het leven geroepen om goed presterende

Nadere informatie

5.5 Managementstatuut

5.5 Managementstatuut 5.5 Managementstatuut Directie Overleg 24-04-14 en 27-05-14 Goedkeuring van RvT 23-04-14 en 04-06-14 Advies GMR 18-06-14 Vastgesteld door CvB Versie 1.0 Begripsbepalingen Artikel 1 In dit managementstatuut

Nadere informatie

Voor wat betreft de financiën ligt de prioriteit bij de interne begeleiding op de basisscholen.

Voor wat betreft de financiën ligt de prioriteit bij de interne begeleiding op de basisscholen. Zoetermeer, april 2014. NIEUWSBRIEF PASSEND ONDERWIJS NUMMER 10 Met deze nieuwsbrief willen we alle betrokkenen in het kort informeren over actuele ontwikkelingen met betrekking tot Passend Onderwijs.

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel EBS De Parel - 18 mei 2015

Schoolondersteuningsprofiel EBS De Parel - 18 mei 2015 Contactgegevens school Naam EBS De Parel Straat + huisnummer Zuiderkruis 4 Plaats Amersfoort Postcode 3813 VA Land Nederland Brinnummer 30FP Telefoon (033)737-0305 E-mailadres deparel@haal.nl 1B. Onderwijskundig

Nadere informatie

Mededeling vaststelling syllabi centraal examen vmbo 2008 en 2009

Mededeling vaststelling syllabi centraal examen vmbo 2008 en 2009 Voorlichtingspublicatie Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 bvh 079-3232.666 Mededeling vaststelling syllabi centraal examen vmbo 2008 en 2009 Bestemd

Nadere informatie

Jaarverslag Medezeggenschapsraad RSG Enkhuizen. Schooljaar 2014/2015

Jaarverslag Medezeggenschapsraad RSG Enkhuizen. Schooljaar 2014/2015 Jaarverslag Medezeggenschapsraad RSG Enkhuizen Schooljaar 2014/2015 Oudergeleding - Mw. D. Tillema (voorzitter) - Dhr. E. de Myttenaere/Dhr. P. Koopmann - Mw. E. Steenhuis Personeelsgeleding - Mw. Y. Boomstra

Nadere informatie

Naar het Voortgezet Onderwijs (VO) in Enschede

Naar het Voortgezet Onderwijs (VO) in Enschede Naar het Voortgezet Onderwijs (VO) in Enschede Wat gaan we bespreken? Hoe zit het VO in Nederland in elkaar? Carrousel: Scholen VO in Enschede Hoe zit het VO in Nederland in elkaar Leerplicht & startkwalificatie

Nadere informatie

Nummer 4 januari 2019

Nummer 4 januari 2019 Nummer 4 januari 2019 Inhoud van dit ouderbulletin Voorwoord Prognosebrief Keuzevakken in 3TL extra ouderavond 2TL Aanvragen bijzonder verlof Schoolonderzoeken 4TL Stageweek 3TL Vakkenvoorlichting 3 havo

Nadere informatie

Ruimte voor aantekeningen

Ruimte voor aantekeningen Ook handig voor je ouders! Informatiegids voor nieuwe leerlingen 2016-2017 2 Ruimte voor aantekeningen Informatiegids voor nieuwe leerlingen Inhoudsopgave Voorwoord 5 Wat voor school is t Calvijn College

Nadere informatie

Jaarverslag De Muldersteeg

Jaarverslag De Muldersteeg Jaarverslag 2017-2018 De Muldersteeg Voor u ligt het jaarverslag van De Muldersteeg schooljaar 2017-2018. In dit jaarverslag wordt er terug gekeken en vooruit geblikt op diverse punten: A. bestendiging

Nadere informatie

Welkom. Vo o r l i c h t i n g Vo o r t g e z e t O n d e r w i j s D e c e m b e r Bewust, Betrokken, Berechja

Welkom. Vo o r l i c h t i n g Vo o r t g e z e t O n d e r w i j s D e c e m b e r Bewust, Betrokken, Berechja Welkom Vo o r l i c h t i n g Vo o r t g e z e t O n d e r w i j s D e c e m b e r 2 0 1 8 Bewust, Betrokken, Berechja Programma Opening: dhr. A. Leijenaar, directeur-bestuurder Presentatie: dhr. J. Schaak,

Nadere informatie