Fantastische Lijnen voor Schoolverlaters uit het Voortgezet Speciaal en Praktijk Onderwijs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fantastische Lijnen voor Schoolverlaters uit het Voortgezet Speciaal en Praktijk Onderwijs"

Transcriptie

1 Fantastische Lijnen voor Schoolverlaters uit het Voortgezet Speciaal en Praktijk Onderwijs Negen concrete impulsen ( fantastische lijnen ) voor het verbeteren van de doorgaande lijn van school naar werk, zorg en vervolgonderwijs.

2 De ambitie Het doel van de drie decentralisaties is de ondersteuning voor kwetsbare groepen in samenhang te organiseren. De doelgroep schoolverlaters PrO/VSO is hierin een lakmoesproef. Deze groep ondervindt de consequenties van de gewijzigde wetgeving op het gebied van welzijn, werk en onderwijs. In deze groep vindt veelal de overgang van 18 min naar 18 plus plaats. Voor alle betrokken partijen vraagt dit samenwerking en afstemming en het besef dat buiten de eigen koker gekeken moet worden. De aanpak In opvolging van een grote conferentie in de Dr Leo Kannerschool in Oegstgeest, op 25 september 2107, kwamen diverse groepen - in de periode oktober 2017 en januari meerdere malen bij elkaar. Om concrete initiatieven te bedenken en uit te werken. Met elke voortrekker werd een kort lmpje opgenomen, dat gebruikt werd als uitnodiging. De groepen werden begeleid door Paul Duijvensz (Holland Rijnland) en Eelco Koolhaas (Ministerie van Verhalen). Tijdens een initiatievenontbijt op 23 januari 2018, in lunchroom en leerwerkplaats Sijthoff in Leiden werden met alle groepen samen puntjes op de i gezet. De lms van Fantastische Lijnen! met Herman Varkevisser (Gemiva-SVG groep) met Hans van Alphen (PC Hooftcollge VSO Leo Kanner Leiderdorp) met Wil van der Salm (Gemiva SVG groep) met Jan Bart Heijne (DZB) met Douwe Splinter (Leo Kannerschool VSO Oegstgeest) met Hiske Faber (Gemiva SVG en leerwerkplaats Sijthoff)

3 Het beeld na drie jaar De praktijk- en VSO scholen hebben een regionale dan wel sub-regionale functie. Zij hebben te maken met vele gemeenten, die niet dezelfde werkwijze hanteren. De mogelijkheden van het bieden van ondersteuning verschilt per gemeente. Binnen gemeenten zijn afdelingen werk en inkomen, onderwijs en zorg betrokken. Afstemming tussen afdelingen is niet optimaal. De scholen hadden voor 2015 in hoofdzaak met eén organisatie, het UWV te maken. Nu hebben scholen te maken een veelheid aan organisaties, als JGT s, Sociale Wijkteams, en zorgaanbieders, De werkwijze van de JGT s en Sociale Wijkteams kan van team tot team verschillen. Het sociaal domein is voor de scholen onoverzichtelijker en complexer geworden. Met het realiseren van doorgaande lijnen van onderwijs naar werk, zorg en vervolgonderwijs zijn zeker stappen gemaakt. Gemeenten hebben afspraken gemaakt over bespreking VSO/PrO schoolverlaters in casuïstieke overleggen. In deze overleggen wordt op persoonsniveau bekeken wat de ondersteuningsbehoefte is. Op deze wijze wordt overgang van school naar onderwijs, werk of zorg ondersteund. In het kader van de werkagenda jeugd, is in Holland Rijnland het beleidsteam Jeugd geformeerd. Deze richt zich onder meer op de overgang van 18- naar 18plus en de aansluiting van jeugdhulp/sociale wijkteams op zorg/ondersteuning, die vanuit het onderwijs geboden wordt. Overgang van het entreeonderwijs naar werk en van het VSO naar het MBO hebben aandacht. Op deze overgangen zijn maatregelen getroffen, die opgenomen zijn in het programma VSV Zuid-Hollland Noord Op naar de Finish.

4

5 1 De werkgeversservicepunten zorgen voor echte regie! De werkgeversservicepunten (WSP s) zijn de aangewezen partij om te regisseren tussen scholen, werkgevers en jobcoaches. Het maken van heldere afspraken over de jobcoaching is daarbij cruciaal. De WSP s voeren regelmatig overleg over de jobcoaching met scholen en werkgevers, via afgesproken evaluatiemomenten. Zo weten de WSP s wat de behoeftes zijn en kunnen ze schakelen. De WSP s kennen het aanbod van de organisaties voor jobcoaches, met goed oog voor hun specialisaties. Ze maken een digitale kaart van dit aanbod. Via regelmatig overleg met de (organisaties van) jobcoaches wordt onnodige overlap vermeden. Werkgevers worden door de WSP s ontzorgd bij het invullen van formulieren voor jobcoaches.

6

7 2 Participatiebudget voor jobcoaching tijdens stage Stages worden begeleid vanuit de scholen. In bijzondere gevallen is de inzet van jobcoaching essentieel voor het slagen van een stage. Hiervoor wordt geld vrijgemaakt, met als richtlijn 20 uur op basis van het regionaal vastgestelde tarief.

8

9 3 Stagebegeleider wordt onder voorwaarden jobcoach Om de doorgaande lijn van school naar werk te bevorderen is soms wenselijk dat de stagebegeleider van de school de jobcoaching verzorgt, als de leerling werk heeft aanvaard. Zo kan de oud-leerling zich verder ontwikkelen via praktijkervaringen. En wordt het voordeel benut van de vaste contactpersoon. Deze praktijk bestaat al en wordt nu formeel aanvaard en erkend. De periode van begeleiding is maximaal twee jaar met nanciering vanuit de Participatiewet. Voorwaarde is uitdrukkelijk dat de stagebegeleider is opgeleid als jobcoach en dat afspraken zijn gemaakt over de vorm en frequentie van de rapportage.

10

11 4 Proef met videosollicitatie door leerlingen Voor deze kwetsbare groep leerlingen is het van belang goed over het voetlicht te brengen wat een leerling wel kan in plaats van niet. De videosollicitatie is daar bij uitstek een middel voor. Er wordt een proef gestart met de toepassing van videosollicitatie. Inzet is de videosollicitatie binnenkort tot het standaardrepertoire te maken.

12

13

14

15 5 Budgetcombinaties werk-dagbesteding-studie Leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs kunnen nu niet voor de 18e verjaardag naar de dagbesteding. Indicatie voor dagbesteding loopt via de Wmo. De inzet van Wmo middelen is pas mogelijk vanaf het 18e levensjaar. Veel leerlingen hebben er baat bij eerder naar de dagbesteding te gaan; deze leerlingen bloeien op door in de praktijk bezig te zijn. In de praktijk worden al pragmatische oplossingen gezocht: les op locatie of stage bij een instelling voor dagbesteding. Nodig is voor deze groep vrije ruimte te creëren in de regelgeving.

16

17 6 Werkdiners: ontmoeting tussen werkgevers en leerlingen Het is van belang dat werkgevers in de praktijk zien, wat leerlingen van de praktijkschool en VSO allemaal in huis hebben. De organisatie van werkdiners geeft de mogelijkheid elkaar op een wat informelere manier te ontmoeten. De diners worden ontwikkeld vanuit een duidelijk concept: aansluiten bij bestaande partijen, contact met jobcoaches, de keuze voor een brede doelgroep en het ontwikkelen van een netwerk met ambassadeurs. De diners zijn niet vrijblijvend: de inzet ligt steeds op concretiseren en vervolgafspraken.

18

19 7 Tijdig contact van leerlingen met werkgevers Het is belangrijk dat leerlingen in een zo vroeg mogelijk stadium in contact komen met werkgevers. Onder meer om de inhoud van eindstage er op af te stemmen. Het is daarnaast van belang dat leerlingen met uitstroomperspectief werk duidelijk in beeld krijgen, welke arbeidsplaatsen voor hun in aanmerking komen. Dit voorkomt verkeerde verwachtingen. Via het casuïstiek overleg wordt gekeken welke leerlingen hiervoor in aanmerking komen. Contact kan via excursies bij werkgevers, een stagemarkt, goede uitwisseling tussen stagebegeleiders en het organiseren van speeddates tussen leerlingen en werkgevers. De mogelijkheid van contributie van werkgevers voor deze activiteiten wordt onderzocht.

20

21 8 Imago van dagbesteding verbeteren Het is belangrijk het imago van dagbesteding te verbeteren: het gaat wel degelijk om zinvolle tijdsbesteding waarin werkervaring wordt opgedaan. Ouders moeten ervaren dat dagbesteding niet eindig is, maar ook een kans op ontwikkeling (dagbesteding als tussenperiode). Leerlingen moeten eerder worden geïnformeerd over de mogelijkheden voor dagbesteding. Voor ouders en leerlingen worden workshops georganiseerd, om kennis te maken met de dagbesteding.

22

23 9 Dagbesteding aan de buurt koppelen Dagbesteding kan veel meer aan de buurt gekoppeld worden. Voorbeelden zijn klusjes doen in de buurt, zoals essen ophalen of klein vuil verwijderen. Het is van belang dat jongeren de aangewezen zijn op dagbesteding veel zichtbaarder worden in de buurt.

24 Colofon Tekst: Eelco Koolhaas (Ministerie van Verhalen) en Paul Duijvensz (Holland-Rijnland) Opmaak en illustraties: Marcello (Ministerie van Verhalen)

Datum: Informerend. Datum: Adviserend

Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Schoolverlaters Voortgezet Speciaal Onderwijs en Praktijkonderwijs (VSO/PrO) 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst Fantastische Lijnen

Verslag bijeenkomst Fantastische Lijnen Verslag bijeenkomst Fantastische Lijnen Op 25 september zijn in de Leo Kannerschool doeners & denkers voor & over de schoolverlaters in het speciaal- en praktijkonderwijs' aan de slag gegaan. In de aula

Nadere informatie

Aanvraag voor regionaal actieplan Aanvraag door centrumgemeente Leiden in samenwerking met de 12 regionale PrO/VSOscholen

Aanvraag voor regionaal actieplan Aanvraag door centrumgemeente Leiden in samenwerking met de 12 regionale PrO/VSOscholen Impuls Actieplan baankansen kwetsbare jongeren schoolverlaters PrO/VSO Aanvraag voor regionaal actieplan Aanvraag door centrumgemeente Leiden in samenwerking met de 12 regionale PrO/VSOscholen Datum: 11

Nadere informatie

Speerpunten aanpak VSV en arbeidstoeleiding kwetsbare jongeren

Speerpunten aanpak VSV en arbeidstoeleiding kwetsbare jongeren Speerpunten aanpak VSV en arbeidstoeleiding kwetsbare jongeren 2016-2020 Aanleiding Wij bevinden ons in een periode waarin we geconfronteerd worden met veel veranderingen in de aanpak van jongeren die

Nadere informatie

kunnen functioneren in onze maatschappij. Datum: Besluitvormend Informerend Adviserend 9 nov. 16

kunnen functioneren in onze maatschappij. Datum: Besluitvormend Informerend Adviserend 9 nov. 16 Oplegvel 1. Onderwerp Integrale aanpak 16-27 jarigen 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Iedere jongere in onze regio moet de kans krijgen

Nadere informatie

Wegwijzer WSW. Informatie voor begeleiders van de Gemiva-SVG Groep over werk en inkomen van hun cliënten.

Wegwijzer WSW. Informatie voor begeleiders van de Gemiva-SVG Groep over werk en inkomen van hun cliënten. WAJONG PARTICIPATIEWET WSW Wegwijzer Informatie voor begeleiders van de Gemiva-SVG Groep over werk en inkomen van hun cliënten. De Gemiva-SVG Groep ondersteunt mensen die door een beperking of chronische

Nadere informatie

Verbinden en Ontschotten Onderwijs-Arbeid-Zorg

Verbinden en Ontschotten Onderwijs-Arbeid-Zorg Verbinden en Ontschotten Onderwijs-Arbeid-Zorg O J A Z = de stand van zaken in Noord-Drenthe = Minisymposium 12 juli 2017 Paul Löwik Breuer Institute 1 Ø Verbinden en ontschotten begint bij kantelen Ø

Nadere informatie

Uitkeringswijzer. Aanvullende informatie Doelgroepenregister WSW

Uitkeringswijzer. Aanvullende informatie Doelgroepenregister WSW Aanvullende informatie enregister Het doelgroepenregister is een landelijk register, waarin alle mensen staan die vallen onder de banenafspraak. UWV beheert dit register. Met de gegevens uit het doelgroepenregister

Nadere informatie

Iedere jongere telt! Kenniscarrousel Regio 17 november 2016 Tjolina Proost en Marjet van Elten

Iedere jongere telt! Kenniscarrousel Regio 17 november 2016 Tjolina Proost en Marjet van Elten Iedere jongere telt! Kenniscarrousel Regio 17 november 2016 Tjolina Proost en Marjet van Elten 1 Regio Gooi en Vechtstreek 21 november 2016 Opzet workshop I. Introductie Programma Match op Meedoen II.

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/12040

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/12040 Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 9 oktober 2014 Onderwerp: Beleidsplan Participatiewet Aan de raad. Beslispunten 1. Ter uitvoering van de Participatiewet het Beleidsplan

Nadere informatie

Samenwerken en Afstemmen in de doorgaande lijn

Samenwerken en Afstemmen in de doorgaande lijn Samenwerken en Afstemmen in de doorgaande lijn BALV 30 november 2016 Ben Plandsoen wethouder gemeente Leek, Westerkwartier Werkagenda Werkagenda Passend Onderwijs en Gemeenten 6 thema s: basisvoorzieningen

Nadere informatie

Vragen tijdens miniconferentie Modulaire Gemeenschappelijke Regeling sociaal domein centraal Gelderland op 10 en 13 september 2018

Vragen tijdens miniconferentie Modulaire Gemeenschappelijke Regeling sociaal domein centraal Gelderland op 10 en 13 september 2018 Vragen tijdens miniconferentie Modulaire Gemeenschappelijke Regeling sociaal domein centraal Gelderland op 10 en 13 september 2018 Vraag MGR algemeen 1 Waarom is gekozen voor een modulaire Gemeenschappelijke

Nadere informatie

DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00108

DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00108 DIGITAAL AFSCHRIFT 2015_BW_00108 OPSCHRIFT Vergadering van 10 februari 2015 Bevoegde portefeuillehouder: Arno van Kempen Onderwerp Raadsmededeling motie schoolverlatende leerlingen binnen het Voortgezet

Nadere informatie

Van school en dan? Veranderingen in onderwijs, zorg, werk en inkomen en de gevolgen voor uw kind (&voor U).

Van school en dan? Veranderingen in onderwijs, zorg, werk en inkomen en de gevolgen voor uw kind (&voor U). VSO Leo Kannerschool Hazenboslaan 101 Oegstgeest Van school en dan? Veranderingen in onderwijs, zorg, werk en inkomen en de gevolgen voor uw kind (&voor U). Guus de Wolf onderwijscoach 03-02-2015 Veranderingen

Nadere informatie

SUBSIDIEAANVRAAG PRO/VSO. Noord - Limburg Gemeente Venlo. 1 oktober 2014 Versie 3 (definitief)

SUBSIDIEAANVRAAG PRO/VSO. Noord - Limburg Gemeente Venlo. 1 oktober 2014 Versie 3 (definitief) SUBSIDIEAANVRAAG PRO/VSO Noord - Limburg Gemeente Venlo 1 oktober 2014 Versie 3 (definitief) Inleiding Hierbij ontvangt u de gegevens voor het aanvragen van ESF subsidie voor PRO/VSO scholen in uw arbeidsmarktregio.

Nadere informatie

Arbeidstoeleiding WLZ, WMO en Participatiewet

Arbeidstoeleiding WLZ, WMO en Participatiewet Arbeidstoeleiding WLZ, WMO en Participatiewet Een beknopte samenvatting Ruurd Eisenga Maart 2018 Korte introductie Arbeidstoeleiding Huidige stage-opbouw in leerjaren VSO Assessment Leerroutes Stage /

Nadere informatie

Aan de leden van de gemeenteraad,

Aan de leden van de gemeenteraad, Aan de leden van de gemeenteraad, Afspraakbanen In het Sociaal Akkoord dat tussen Rijk en sociale partners is afgesloten, is afgesproken dat werkgevers de komende tien jaar 125.000 extra banen realiseren

Nadere informatie

Expertmeeting waarin de bevindingen uit bovenstaande activiteiten zijn besproken.

Expertmeeting waarin de bevindingen uit bovenstaande activiteiten zijn besproken. Zonder netwerk gooi je de leerling over de schutting in de hoop dat hij wordt opgepakt Varianten, ervaringen en succesfactoren in de regionale samenwerking arbeidstoeleiding kwetsbare jongeren - Samenvatting

Nadere informatie

Stroomopwaarts. Begeleiding jongeren met psychische kwetsbaarheid

Stroomopwaarts. Begeleiding jongeren met psychische kwetsbaarheid Stroomopwaarts Begeleiding jongeren met psychische kwetsbaarheid Opzet Korte inleiding Stroomopwaarts Visie Aanpak begeleiding Jongeren met psychische kwetsbaarheid Training medewerkers door GGZ, MEE en

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Kansen voor Jongeren in een Kwetsbare positie, RMC regio Utrecht. Ingradodag 31 maart

Kansen voor Jongeren in een Kwetsbare positie, RMC regio Utrecht. Ingradodag 31 maart Kansen voor Jongeren in een Kwetsbare positie, RMC regio Utrecht Ingradodag 31 maart Ontwikkelingen Nieuw landelijk beleid op 1. RMC vernieuwing 2. Regionale aanpak VSV 3. Jongeren in een kwetsbare positie

Nadere informatie

Speerpunten aanpak VSV en arbeidstoeleiding kwetsbare jongeren 2016-2020

Speerpunten aanpak VSV en arbeidstoeleiding kwetsbare jongeren 2016-2020 Speerpunten aanpak VSV en arbeidstoeleiding kwetsbare jongeren 2016-2020 Aanleiding Wij bevinden ons in een periode waarin we geconfronteerd worden met veel veranderingen in de aanpak van jongeren die

Nadere informatie

MEMO. Aan: Pho Sociale Agenda Datum: 29 augustus 2011 Van: Paul Duijvensz. Onderwerp:Pilot Wajong De Zijl Bedrijven

MEMO. Aan: Pho Sociale Agenda Datum: 29 augustus 2011 Van: Paul Duijvensz. Onderwerp:Pilot Wajong De Zijl Bedrijven In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

Wet en regelgeving WLZ, WMO en Participatiewet

Wet en regelgeving WLZ, WMO en Participatiewet Wet en regelgeving WLZ, WMO en Participatiewet Een beknopte samenvatting September 2016 Stroomschema WLZ, WMO en Participatiewet Landelijke overheid Gemeente Werkgever betaalt salaris ondersteund door

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp VSV-programma en voorlopige VSVcijfers. 2. Rol van het

Oplegvel. 1. Onderwerp VSV-programma en voorlopige VSVcijfers. 2. Rol van het Oplegvel 1. Onderwerp VSV-programma 2017-2020 en voorlopige VSVcijfers 2015-2016 2. Rol van het Efficiencytaak samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Door de uitvoering van de Regionale

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Werkgeversdienstverlening. 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland

Oplegvel. 1. Onderwerp Werkgeversdienstverlening. 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

VSV 2.0 Kwetsbare groepen/route Arbeid

VSV 2.0 Kwetsbare groepen/route Arbeid VSV 2.0 Kwetsbare groepen/route Arbeid Portefeuillehoudersoverleg Onderwijs VGG 30 juni 2016 Henk ten Brinke Paul Löwik VSV 1.0 : zo was het (tot nu): Startkwalificatie = RMC taak Regulier Voortgezet Onderwijs

Nadere informatie

Uitkeringswijzer WSW. Informae voor begeleiders van de Gemiva-SVG Groep over werk en inkomen van hun cliënten.

Uitkeringswijzer WSW. Informae voor begeleiders van de Gemiva-SVG Groep over werk en inkomen van hun cliënten. WSW Uitkeringswijzer Informae voor begeleiders van de Gemiva-SVG Groep over werk en inkomen van hun cliënten. De Gemiva-SVG Groep ondersteunt mensen die door een beperking of chronische ziekte ondersteuning

Nadere informatie

Ondernemingsraden maken afspraken over duurzame garantiebanen voor arbeidsbeperkten. Gabbie van der Kroef, trainer-adviseur SBI Formaat

Ondernemingsraden maken afspraken over duurzame garantiebanen voor arbeidsbeperkten. Gabbie van der Kroef, trainer-adviseur SBI Formaat Ondernemingsraden maken afspraken over duurzame garantiebanen voor arbeidsbeperkten Gabbie van der Kroef, trainer-adviseur SBI Formaat In deze workshop aandacht voor Duurzame garantiebanen. Mensen met

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

VERSLAG PHO Maatschappij d.d. 14-februari-2018

VERSLAG PHO Maatschappij d.d. 14-februari-2018 VERSLAG PHO Maatschappij d.d. 14-februari-2018 Aanwezig: Gemeente Naam Gemeente Naam Alphen aan den Rijn Han de Jager Zoeterwoude Liesbeth Bloemen Alphen aan den Rijn Ed de Leest Zoeterwoude Kees den Ouden

Nadere informatie

Arbeidstoeleiding van Jongeren in kwetsbare posities. Adviezen G4

Arbeidstoeleiding van Jongeren in kwetsbare posities. Adviezen G4 Adviezen G4 Arbeidstoeleiding van Jongeren in kwetsbare posities Op 3 februari was er een G4 bijeenkomst van onderwijs (samenwerkings verbanden, praktijk- en speciaal onderwijs, en MBO s) en vertegenwoordigers

Nadere informatie

Informatieboekje Stage VSO

Informatieboekje Stage VSO Informatieboekje Stage VSO Voorwoord Dit is een informatieboekje voor de ouder(s) en verzorger(s), die zich samen met hun zoon of dochter oriënteren op de stage. Veelal heeft u met de stagecoördinator

Nadere informatie

Schakelen van school naar werk. Inhoud presentatie. Perspectief voor de leerlingen (I) Presentatie voor scholen.

Schakelen van school naar werk. Inhoud presentatie. Perspectief voor de leerlingen (I) Presentatie voor scholen. Schakelen van school naar werk Presentatie voor scholen Voorjaar 2017 Inhoud presentatie 1. Perspectief voor de leerlingen 2. Wat kunt u betekenen in het proces? 3. Wat heeft de Participatiewet te bieden?

Nadere informatie

Informatieboekje Stage VSO

Informatieboekje Stage VSO Informatieboekje Stage VSO 1 Voorwoord Dit is een informatieboekje voor de ouder(s) en de verzorger(s), die zich samen met hun zoon of dochter oriënteren op de stage. Veelal heeft u met de stagecoördinator

Nadere informatie

Op 20 maart :16 schreef Griffie (Gemeente Alphen aan den Rijn)

Op 20 maart :16 schreef Griffie (Gemeente Alphen aan den Rijn) Van: Fons Simon [mailto:fsi@scopescholen.nl] Verzonden: donderdag 2 april 2015 7:48 Aan: Griffie (Gemeente Alphen aan den Rijn) Onderwerp: Re: in spreken bij de gemeenteraad Geachte Griffie, kunt u bijgaande

Nadere informatie

Peter Naomi. Deze workshop. De positie van het RMC bij jongeren in een kwetsbare positie. Workshop RMC in positie

Peter Naomi. Deze workshop. De positie van het RMC bij jongeren in een kwetsbare positie. Workshop RMC in positie netwerkbijeenkomst 16 november 2017 Deze workshop De positie van het RMC bij jongeren in een kwetsbare positie Workshop RMC in positie Paul Löwik -netwerkbijeenkomst Wageningen 16 november 2017 ØWaar gaat

Nadere informatie

Perceelbeschrijving. Jeugd en gezinsteam

Perceelbeschrijving. Jeugd en gezinsteam Perceelbeschrijving Jeugd en gezinsteam Samenwerkende gemeenten Holland Rijnland: Alphen aan den Rijn Hillegom Kaag en Braassem Katwijk Leiden Leiderdorp Lisse Nieuwkoop Noordwijk Noordwijkerhout Oegstgeest

Nadere informatie

Veranderingen rond werk en zorg. Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs

Veranderingen rond werk en zorg. Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Veranderingen rond werk en zorg Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Veranderingen rond werk en zorg Jongeren in het praktijkonderwijs (pro) en

Nadere informatie

Risico s voor jongeren met een arbeidsbeperking

Risico s voor jongeren met een arbeidsbeperking Op weg van school via gemeente naar uitval met lage arbeidsproductiviteit Op weg van school via gemeente naar De kans dat jongeren na het verlaten van de school aan het kunnen neemt toe als de samening

Nadere informatie

Regionale samenwerking voortijdig schoolverlaten en jongeren in een kwetsbare positie

Regionale samenwerking voortijdig schoolverlaten en jongeren in een kwetsbare positie Regionale samenwerking voortijdig schoolverlaten en jongeren in een kwetsbare positie Vraag 1 van 4 Hoe beoordeelt u de nieuwe taak voor de RMC-functie om leerlingen uit pro en vso vanaf 16 jaar te monitoren?

Nadere informatie

Van doelgroepenbeleid naar groepen met een doel. Limburgse arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Monique Mol en Tom Heltzel

Van doelgroepenbeleid naar groepen met een doel. Limburgse arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Monique Mol en Tom Heltzel Van doelgroepenbeleid naar groepen met een doel Limburgse arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Monique Mol en Tom Heltzel Casus: Leerling Praktijkonderwijs IQ 55 80 Leerachterstand 3 jaar of meer Vaak instabiele

Nadere informatie

Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening. Aan de raad. Participatiewet

Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening. Aan de raad. Participatiewet Pagina 1 van 6 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening Aan de raad. Participatiewet Beslispunten *Z00288A120 E* 1. Vast te stellen de Re-integratieverordening

Nadere informatie

De Boris zelftest Uitstroom Arbeid Bedrijvennetwerk Regionale samenwerking

De Boris zelftest Uitstroom Arbeid Bedrijvennetwerk Regionale samenwerking De Boris zelftest De Boris zelftest geeft u inzicht in welke mate de school al opereert als werkend leren organisatie en de Borismethode uitvoert. Kruis bij alle tien de vragen de tekst aan die het beste

Nadere informatie

Beleidskader RMC Regio 37 Zuidoost-Brabant Januari 2017

Beleidskader RMC Regio 37 Zuidoost-Brabant Januari 2017 Beleidskader RMC 2017-2020 Regio 37 Zuidoost-Brabant Januari 2017 Inleiding Voor u ligt het beleidskader RMC van de regio Zuidoost-Brabant. RMC staat voor Regionaal Meld- en Coördinatiepunt. Gemeenten

Nadere informatie

Beleidsplan Regionaal Bureau Leerplicht

Beleidsplan Regionaal Bureau Leerplicht Beleidsplan Regionaal Bureau Leerplicht 2018-2022 Taken Regionaal Bureau Leerplicht Het Regionaal Bureau Leerplicht (RBL) voert voor de gemeenten in de Duin & Bollenstreek en de Leidse Regio de leerplichtfunctie

Nadere informatie

Agendapunt 7. Pagina 1 van 1

Agendapunt 7. Pagina 1 van 1 Agendapunt 7 Vergadering : WGSSD Regio Amersfoort Datum : 3 december 2018 Onderwerp : Stand van zaken Sluitende aanpak 18-/18+ regio Amersfoort Bijlage : Concept presentatie BO SD 20 december Integraal

Nadere informatie

ANALYSE AANVRAGEN & ENQUÊTE

ANALYSE AANVRAGEN & ENQUÊTE SAMENWERKING GGZ EN WERK & INKOMEN ANALYSE AANVRAGEN & ENQUÊTE 1 e leer en kennisbijeenkomst 8 februari 2018 VERGELIJKEN 31 INGEDIENDE PLANNEN Doorlooptijden projecten Doelen Samenwerkingsproducten Projectstructuur

Nadere informatie

Plan 2018 Regio Rijnmond

Plan 2018 Regio Rijnmond Plan 2018 Regio Rijnmond Het doel van het project is versnelling aan te brengen op de integratie en participatie van vergunninghouders via werk en/ of scholing. Het landelijk dekkend netwerk van regio

Nadere informatie

BESCHUT WERK NIEUW AGENDA. De ontwikkeling van de sociale werkvoorziening en het oude beschut werk

BESCHUT WERK NIEUW AGENDA. De ontwikkeling van de sociale werkvoorziening en het oude beschut werk BESCHUT WERK NIEUW PRESENTATIE AAN DE GEMEENTERAAD AGENDA Doel = informatie over beschut werk nieuw en visievorming Agenda, 2 stappen: 1.De ontwikkeling van de sociale werkvoorziening en het oude beschut

Nadere informatie

Informatie voor cliënten CLO. De weg naar werk. Centrum voor Loopbaanondersteuning

Informatie voor cliënten CLO. De weg naar werk. Centrum voor Loopbaanondersteuning Informatie voor cliënten CLO De weg naar werk Centrum voor Loopbaanondersteuning Centrum voor LoopbaanOndersteuning Binnen het CLO werken loopbaan begeleiders en jobcoaches samen aan het in kaart brengen

Nadere informatie

O 9 SEP Nr. loir/ih^ Ons kenmerk 2015/ Doorkiesnummer Tel: (0172)

O 9 SEP Nr. loir/ih^ Ons kenmerk 2015/ Doorkiesnummer Tel: (0172) Alphen aan den lijn Alphen aan der^ijn O 9 SEP 2015 Nr. loir/ih^ BDVD Leden van de Gemeenteraad Opbergen sa^iïi? Postbus 13 2400 AA Alphen aan den Rijn Telefoon: 14 0172 Fax: (0172) 465 564 E-mail: gemeenteiaalphenaandenrijn.nl

Nadere informatie

Informatie over stand van zaken vorming Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant. 3 februari 2015

Informatie over stand van zaken vorming Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant. 3 februari 2015 Informatie over stand van zaken vorming Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant 3 februari 2015 Inhoud presentatie Aanleiding Participatiewet Sociaal Akkoord en Regionale Werkbedrijven Uitgangspunten RWB

Nadere informatie

Van school naar werk

Van school naar werk Van school naar werk Achtergronden Rolwijziging van UWV naar gemeente VSO/PrO van oudsher leverancier Wajongers Wie zijn deze VSO/PrO/Entree leerlingen? Rol van scholen Praktijkonderwijs: nazorgtaak uitvoeren

Nadere informatie

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Alphen aan den Rijn Postbus AA Alphen aan den Rijn

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Alphen aan den Rijn Postbus AA Alphen aan den Rijn College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Alphen aan den Rijn Postbus 13 2400 AA Alphen aan den Rijn Alphen aan den Rijn, 18 maart 2015 Betreft: advies concept beleidsplan Rijnstreek Werkt 2015-2016

Nadere informatie

J A A R V E R S L A G Z E E U W S E S T I C H T I N G M A A T W E R K

J A A R V E R S L A G Z E E U W S E S T I C H T I N G M A A T W E R K J A A R V E R S L A G Z E E U W S E S T I C H T I N G M A A T W E R K 2 0 1 4-2 0 1 5 Voorwoord Geachte lezer, Voor u ligt het bestuursverslag 2014-2015 van de. Heel lang geleden bestond Zeeland letterlijk

Nadere informatie

Notitie. Pagina 1 van 5. Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018

Notitie. Pagina 1 van 5. Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018 Notitie Aan Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018 Van Arbeidsmarktregionaal overleg (AMRO)/Annemiek van Outvorst Betreft Ambities regionale arbeidsmarktagenda

Nadere informatie

Regionaal werkatelier Psychische Kwetsbaarheid West- Brabant

Regionaal werkatelier Psychische Kwetsbaarheid West- Brabant Regionaal werkatelier Psychische Kwetsbaarheid West- Brabant ATEA, Breda 29 maart 2017 Opening door Lars van der Beek, dagvoorzitter en wethouder Sociaal Domein Gemeente Woensdrecht. Welkomstwoord door

Nadere informatie

1. Onderwerp Uitvoeringsafspraken contingentregeling bijzondere doelgroepen 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland

1. Onderwerp Uitvoeringsafspraken contingentregeling bijzondere doelgroepen 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Kwetsbare jongeren en de participatiewet

Kwetsbare jongeren en de participatiewet Kwetsbare jongeren en de participatiewet Van school naar werk Ad Baan Emma Zwaveling 6 december 2017 Even voorstellen Ad Baan a.baan@berenschot.nl 06-55364740 Emma Zwaveling e.zwaveling@berenschot.nl 06-44487101

Nadere informatie

Geachte leden van de Participatieraad,

Geachte leden van de Participatieraad, *** Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Participatieraad Haarlem Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Onderwerp 14 september 2016 M. Beneker 023-5114394 mbeneker@haarlem.nl

Nadere informatie

DE route van anne naar werk

DE route van anne naar werk DE route van anne naar werk ders u o n e n e t n e c o dleiding voor d Han Over deze handleiding het liefst.. wil ik werken Deze handleiding hoort bij het animatiefilmpje De route van Anne naar werk. Bekijk

Nadere informatie

Bijlage Rapportage monitor en resultaten eerste meting juni 2014 pilot Huishoudelijke Verzorging

Bijlage Rapportage monitor en resultaten eerste meting juni 2014 pilot Huishoudelijke Verzorging Bijlage Rapportage monitor en resultaten eerste meting juni 2014 pilot Huishoudelijke Verzorging Opzet van de monitor Huishoudelijke Verzorging De nieuwe manier van werken heeft 3 hoofdrolspelers namelijk

Nadere informatie

10-3-2016. 3. Definiëring doelgroepen

10-3-2016. 3. Definiëring doelgroepen 3. Definiëring doelgroepen UITGANGSPUNTEN VISIENOTA Participatie op het hoogst haalbare niveau. Investeren in de hele groep. Bevorderen optimale loonwaardeontwikkeling. Integrale toeleiding WMO/Participatie/Jeugd.

Nadere informatie

CONCEPT Werkagenda Sociale Domein 2015

CONCEPT Werkagenda Sociale Domein 2015 CONCEPT Werkagenda Sociale Domein 2015 Inleiding In 2014 is heel hard gewerkt om de drie decentralisaties in te voeren. Nu in 2015 is het tijd om na de ingevoerde transities te gaan transformeren en door

Nadere informatie

Terugkoppeling Uitvoeringspanel 13 juli 2015

Terugkoppeling Uitvoeringspanel 13 juli 2015 Terugkoppeling Uitvoeringspanel 13 juli 2015 Agenda EVI aanpak: het proces Terugblik input Uitvoeringspanel Verwerking input in beleidsplan en verordening Waar staan we nu? Fase Periode wie Voorbereiden

Nadere informatie

Advies; hoe verder in 2015 met Scholennetwerk en netwerkscholen? Implementatiedag, 5 maart 2015

Advies; hoe verder in 2015 met Scholennetwerk en netwerkscholen? Implementatiedag, 5 maart 2015 Advies; hoe verder in 2015 met Scholennetwerk en netwerkscholen? Implementatiedag, 5 maart 2015 Inhoud Doelstellingen Preventie; van school naar werk Wie doet wat? Werkwijze Resultaat Vragen Doelstelling

Nadere informatie

Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus LV Den Haag Parnassusplein 5 T

Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus LV Den Haag Parnassusplein 5 T > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333 44 44 www.rijksoverheid.nl Contactpersoon dhr. drs.

Nadere informatie

Beschut werk in Aanleiding

Beschut werk in Aanleiding Beschut werk in 2015 1. Aanleiding Op 1 januari jl. is de Participatiewet in werking getreden. Een nieuwe voorziening onder deze wet is beschut werk nieuwe stijl 1. Gemeenten zijn onder deze wet verplicht

Nadere informatie

Van school af en aan het werk het verhaal van Sanne

Van school af en aan het werk het verhaal van Sanne Van school af en aan het werk het verhaal van Sanne Schoolverlaters, participatie en lokale belangenbehartiging Sanne Kuijpers is 17 jaar en woont met haar ouders en broertje in Cornjum in Friesland. Ze

Nadere informatie

21 april Miniconferentie VO MBO. en vervolgaanpak VSV regio Eem. Welkom

21 april Miniconferentie VO MBO. en vervolgaanpak VSV regio Eem. Welkom 21 april 2016 Miniconferentie VO MBO en vervolgaanpak VSV regio Eem Welkom De doelgroepen Leerlingen in VO, MBO, PrO en VSO Eem&Vallei VO 39.600 MBO 14.500 21.000 onderbouw 8.000 VMBO bovenbouw 10.000

Nadere informatie

Stage en WLZ, WMO en Participatiewet

Stage en WLZ, WMO en Participatiewet Stage en WLZ, WMO en Participatiewet Een beknopte samenvatting September 2015 Stage in de Bovenbouw 1 Stage is in principe twee dagen per week Stage sluit aan bij de interesse(s) van de leerling Stages

Nadere informatie

Leerpilot Inclusief HR In- en doorstroom

Leerpilot Inclusief HR In- en doorstroom Leerrapportage Als er wel werk is, maar niet genoeg (geschikte) kandidaten te vinden zijn, dan is de instroom niet op orde. En als goede medewerkers om welke reden dan ook niet langer bij een werkgever

Nadere informatie

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING VERENIGING BEDRIJFSTAK ZORG 400.11/me november 2011 STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING De verplaatsing van (extramurale) begeleiding van de AWBZ naar de WMO en dus de gemeenten biedt nieuwe

Nadere informatie

1. Onderwerp Regionale projectorganisatie voor de voorbereiding op de 3 decentralisaties in het sociale domein

1. Onderwerp Regionale projectorganisatie voor de voorbereiding op de 3 decentralisaties in het sociale domein Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen,

Nadere informatie

Arbeidsmarktregiobijeenkomst (regionaal werkatelier) Flevoland

Arbeidsmarktregiobijeenkomst (regionaal werkatelier) Flevoland Arbeidsmarktregiobijeenkomst (regionaal werkatelier) Flevoland Stadhuis Lelystad 31 augustus 2016 De dagpresentatie is te vinden op: https://www.vngcongressen.nl/onze-diensten/hand-outs.aspx Verslaglegging

Nadere informatie

Werkfit Maken! WSP DH & MvW. Jeroen van den Berg Nicole van Heijster Reina Heyting-Postma

Werkfit Maken! WSP DH & MvW. Jeroen van den Berg Nicole van Heijster Reina Heyting-Postma Werkfit Maken! WSP DH & MvW Jeroen van den Berg Nicole van Heijster Reina Heyting-Postma Introductie Kennismaking WSP Den Haag Middin (voor Werk) Totstandkoming samenwerking WSP & Middin Doelgroep Werkfit

Nadere informatie

1 van 5. Registratienummer: Bijlage(n) 2 Onderwerp. Beleidsplan Participatiewet. Middenbeemster, 30 september 2014. Aan de raad

1 van 5. Registratienummer: Bijlage(n) 2 Onderwerp. Beleidsplan Participatiewet. Middenbeemster, 30 september 2014. Aan de raad VERG AD ERING GEM EENT ER AAD 20 14 VOORST EL Registratienummer: 1150476 Bijlage(n) 2 Onderwerp Beleidsplan Participatiewet Aan de raad Middenbeemster, 30 september 2014 Inleiding en probleemstelling Gemeenten

Nadere informatie

Activiteitenplan 2013

Activiteitenplan 2013 GEMEENTE LEIDEN Activiteitenplan 2013 Regionaal Actieplan Jeugdwerkloosheid Jos Valk Martine Smit Holland Rijnland Februari 2013 Februari 2013 Activiteitenplan Actieplan Jeugdwerkloosheid 2013 Het Actieplan

Nadere informatie

Arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal. Eindverantwoording Screening en matching vergunninghouders 2018

Arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal. Eindverantwoording Screening en matching vergunninghouders 2018 Arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal Eindverantwoording Screening en matching vergunninghouders 2018 Annabel Trouwborst regiocoördinator December 2018 1. Schets van de regio Arbeidsmarktregio Zuid-Holland

Nadere informatie

Voortgangsmemo. Betreft: Update Banenafspraak sector Overheid & Onderwijs periode juni - Van: Hans Spigt (aanjager banenafspraak)

Voortgangsmemo. Betreft: Update Banenafspraak sector Overheid & Onderwijs periode juni - Van: Hans Spigt (aanjager banenafspraak) Voortgangsmemo Van: Hans Spigt (aanjager banenafspraak) Aan: minister van BZK en staatssecretaris van SZW Betreft: Update Banenafspraak sector Overheid & Onderwijs periode juni - september 2016. Datum:

Nadere informatie

Vervolgaanpak VSV en JiKP

Vervolgaanpak VSV en JiKP Vervolgaanpak VSV en JiKP Enkele volgende stappen in de regionale samenwerking Ministerie O,C&W Directie MBO Februari 2016 Inhoud 1. Uitgangspunten 2. Doelstellingen en doelgroep 3. Regionale samenwerking

Nadere informatie

B en W Adviesnota ADVIES

B en W Adviesnota ADVIES Onderwerp Update Baanwijs Zaaknummer 324980 Teammanager Ernst-Jan Meerbeek B & W datum 29 mei 2017 Team Maatschappelijke ontwikkeling Naam steller Sanne Bloemen Portefeuillehouder Lucien Peeters/Martijn

Nadere informatie

Om het beleid en de sturingsvraagstukken invulling te geven, worden bepaalde opgaven van de gemeenten in regionaal verband opgepakt.

Om het beleid en de sturingsvraagstukken invulling te geven, worden bepaalde opgaven van de gemeenten in regionaal verband opgepakt. Oplegvel 1. Onderwerp Hernieuwde ambtelijke inrichting en werkwijze regionale samenwerking jeugd 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Op

Nadere informatie

Advies van de Adviesraden Sociaal Domein in NEO-verband. Betreft: Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning Datum:

Advies van de Adviesraden Sociaal Domein in NEO-verband. Betreft: Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning Datum: Advies van de Adviesraden Sociaal Domein in NEO-verband Betreft: Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning Datum: 11-4-2018 De drie adviesraden Sociaal domein in NEO-verband (Nunspeet: Amon), Oldebroek:

Nadere informatie

Heeft u tips en tops voor de organisatie? Wij horen het graag!

Heeft u tips en tops voor de organisatie? Wij horen het graag! Op donderdag 14 maart 2019 vond de 4 e editie van Spots Special plaats in zalencentrum De Opera aan de Fruitweg te Den Haag. Tijdens Spots Special hebben 200 leerlingen vanuit het praktijkonderwijs en

Nadere informatie

Onderwerp Meedoen mogelijk maken, kadernota participatiewet Versienummer 1

Onderwerp Meedoen mogelijk maken, kadernota participatiewet Versienummer 1 Beslisnota voor de raad Onderwerp Meedoen mogelijk maken, kadernota participatiewet Versienummer 1 Portefeuillehouder F.M. van As Informant S. Bruns/F.Borchers Eenheid/Afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Nadere informatie

Gemeente Leiderdorp. iiiiin MIN min nun /03/2014. Beleid Cluster Maatschappij (071) Aan de gemeenteraad

Gemeente Leiderdorp. iiiiin MIN min nun /03/2014. Beleid Cluster Maatschappij (071) Aan de gemeenteraad Beleid Cluster Maatschappij (071)54 54 834 mmolenaar@leiderdorp.nl Ingekomen: Kopie ^ o ' i ' ^ Afdeling ; C^V A Gemeente Leiderdorp Aan de gemeenteraad iiiiin MIN min nun 2014 01342 13/03/2014 datum kenmerk

Nadere informatie

Bram wil werken! Wat betekenen de veranderingen in wet- en regelgeving voor hem? Februari 2015 helpdesk@raadenrespons.nl

Bram wil werken! Wat betekenen de veranderingen in wet- en regelgeving voor hem? Februari 2015 helpdesk@raadenrespons.nl Bram wil werken! Wat betekenen de veranderingen in wet- en regelgeving voor hem? Februari 2015 helpdesk@raadenrespons.nl Bram is niet alleen. Hoe komen deze jongeren op een duurzame werkplek? Uitstroommogelijkheden:

Nadere informatie

Passend Onderwijs in het MBO

Passend Onderwijs in het MBO Passend Onderwijs in het MBO 19 november 2015 Ton Eimers KBA Nijmegen Voorstellen Onderzoeker KBA Nijmegen Consortium Evaluatie Passend Onderwijs Vijfjarig onderzoeksprogramma PO, VO en MBO MBO-monitor

Nadere informatie

Participatiewet scan spanning tussen lokaal en regionaal. Praktijkdag 31 maart 2016

Participatiewet scan spanning tussen lokaal en regionaal. Praktijkdag 31 maart 2016 Participatiewet scan spanning tussen lokaal en regionaal Praktijkdag 31 maart 2016 P wet scan Agenda 0. Achtergrond 1. Introductie: wat is de P wet scan 2. De P wet scan voor de eigen gemeente. Wat kan

Nadere informatie

1 jaar na de decentralisaties & Leerlingenvervoer. Gemeente Zaanstad, 25 februari 2016

1 jaar na de decentralisaties & Leerlingenvervoer. Gemeente Zaanstad, 25 februari 2016 1 jaar na de decentralisaties & Leerlingenvervoer Gemeente Zaanstad, 25 februari 2016 Even voorstellen: Jeroen Peters Zelfstandig specialist leerlingenvervoer Beleid leerlingenvervoer Juridische ondersteuning

Nadere informatie

Q&A Regiobijeenkomsten Schakelen van school naar werk

Q&A Regiobijeenkomsten Schakelen van school naar werk Q&A Regiobijeenkomsten Schakelen van school naar werk In het voorjaar van 2017 zijn er zeven regionale bijeenkomsten georganiseerd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in samenwerking

Nadere informatie

1. Onderwerp Voorlopige uitgangspunten toekomst Jeugdhulp Holland Rijnland

1. Onderwerp Voorlopige uitgangspunten toekomst Jeugdhulp Holland Rijnland Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

BESCHUT WERK NIEUW PRESENTATIE AAN DE GEMEENTERAAD

BESCHUT WERK NIEUW PRESENTATIE AAN DE GEMEENTERAAD BESCHUT WERK NIEUW PRESENTATIE AAN DE GEMEENTERAAD AGENDA Doel = informatie over beschut werk nieuw en visievorming Agenda, 2 stappen: 1. De ontwikkeling van de sociale werkvoorziening en het oude beschut

Nadere informatie

Diplomagericht opleiden van kwetsbare groepen. Thea van Tolij, Mandy Blesing en Bruno Fermin

Diplomagericht opleiden van kwetsbare groepen. Thea van Tolij, Mandy Blesing en Bruno Fermin Diplomagericht opleiden van kwetsbare groepen Thea van Tolij, Mandy Blesing en Bruno Fermin Even voorstellen Bruno Fermin: projectleider SBCM Thea van Tolij, onderwijsadviseur en beleidsadviseur kwaliteit

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nieuwsbrief Nieuwsbrief Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Nieuwsbrief Nieuwsbrief Nieuwsbrief Schooljaar 2015-2016, nummer 13 24 maart 2016 Deze nieuwsbrief is informatief van aard. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend Inhoud Ouderavond Colette de Bruin Rookvrije schoolomgeving Ouderbijdrage

Nadere informatie

IPS. Van pilot naar subsidieregeling. Ellen de Bekker, beleidsadviseur Den Haag. 29 november 2017

IPS. Van pilot naar subsidieregeling. Ellen de Bekker, beleidsadviseur Den Haag. 29 november 2017 IPS Van pilot naar subsidieregeling Ellen de Bekker, beleidsadviseur Den Haag 29 november 2017 Waarom een pilot IPS? De pilot en zijn resultaten Van pilot naar subsidieregeling Aansluiting bij UWV-regeling

Nadere informatie

Opening avond door: Hans van Alphen (stage coördinator) Presentatie door : Guus de Wolf (onderwijscoach)

Opening avond door: Hans van Alphen (stage coördinator) Presentatie door : Guus de Wolf (onderwijscoach) VERSLAG THEMA-AVOND: PARTICIPATIEWET WERK EN INKOMEN (03-02-2015) Van school en dan? Veranderingen in onderwijs, zorg, werk en inkomen en de gevolgen voor uw kind (&voor U). Opening avond door: Hans van

Nadere informatie

Leren van de monitor Participatiewet

Leren van de monitor Participatiewet Leren van de monitor Participatiewet Congres LCR Utrecht, 12 april 2018 Boukje Cuelenaere Presentatie 1. Ervaringsonderzoeken Participatiewet 2. Ervaringen gemeenten met cliëntenraden 3. Ervaringen cliëntenraden

Nadere informatie