Samenwerkingsovereenkomst VTH-taken West-Friesland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenwerkingsovereenkomst VTH-taken West-Friesland"

Transcriptie

1 Samenwerkingsovereenkomst VTH-taken West-Friesland Partijen, a) Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Drechterland, te dezen b) Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Enkhuizen, te dezen c) Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoorn, te dezen d) Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Koggenland, te dezen e) Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Medemblik, te dezen f) Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Opmeer, te dezen g) Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stede Broec, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door. Overwegende dat: a) partijen de ambitie hebben om de VTH-taken met een zo hoog mogelijke kwaliteit uit te voeren tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten; b) partijen de ambitie hebben om aan de kwaliteitscriteria 2.1 te voldoen; c) partijen de noodzaak en urgentie van intergemeentelijke samenwerking onderschrijven; d) in de regio West-Friesland de RUD Noord-Holland Noord actief is, welke is belast met de uitvoering van de basistaken en voor enkele gemeenten de overige milieutaken en met welke intensief samengewerkt zal blijven worden; e) partijen uitdrukkelijk zelf de beleidskaders vast zullen stellen; f) partijen zelf de loketfunctie voor burgers en bedrijven zullen blijven vervullen; g) partijen met elkaar een samenwerkingsovereenkomst willen aangaan; h) partijen de gemeentelijke autonomie volledig behouden; i) deze overeenkomst ertoe strekt de werking van het samenwerkingsmodel - zowel bestuurlijk als ambtelijk - nader te preciseren en vast te leggen; j) de overeenkomst de samenwerking met de bestuursorganen borgt en effectueert; k) de voorgaande colleges van de deelnemende partijen toestemming hebben gegeven voor een West-Friese samenwerking samenwerking op het gebied van VTH-taken; l) de raden van de deelnemende partijen geïnformeerd zijn over de samenwerking op het gebied van VTH-taken. Zijn overeengekomen als volgt:

2 Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen a) VTH-taken: taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving op basis van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor zover deze betrekking hebben op bouwen en ruimtelijke ordening; b) landelijk basistakenpakket: de lijst van activiteiten waarvoor uitvoering op regionaal niveau geboden is; c) medewerker: een medewerker van één van de samenwerkende gemeenten die betrokken is bij de uitvoering van VTH-taken. d) maatlat: de definitie die op elk te onderscheiden deskundigheidsgebied bepaalt of de uitvoering van de taak bij het niet voldoen aan de kwaliteitscriteria op basis van deze overeenkomst moet verlopen; e) takenpakket onder de maatlat: het takenpakket waarvoor de inzet van medewerkers niet via de samenwerking hoeft te verlopen; f) takenpakket boven de maatlat: het takenpakket waarvoor de inzet van medewerkers wel via de samenwerking moet verlopen; g) partner: een aan deze overeenkomst deelnemende partij; h) externe partner: een niet aan deze overeenkomst deelnemende partij; i) leverende partner: de partner die verantwoordelijk is voor de levering van een dienst of product; j) afnemende partner: de partner die de dienst of het product afneemt van de leverende partner; k) samenwerkingskosten: kosten die ten behoeve van het functioneren van de samenwerking door de partners als collectief gedragen worden. Artikel 2 Doel samenwerking VTH-taken West-Friesland Het doel van de samenwerking VTH-taken West-Friesland is het door samenwerking: a) leveren van goede adviezen aan de partners ten behoeve van vergunningverlening, toezicht en handhaving en daardoor een goede kwaliteit, veiligheid en gezondheid van de leefomgeving te bevorderen; b) breed inzetten van kennis en kunde (kwaliteiten van medewerkers van deelnemende partners) ten behoeve van de partners, door middel van een netwerkorganisatie; c) bieden van een structuur waarin de partners voldoen aan de wettelijke eisen van kwaliteit, effectiviteit en robuustheid voor de uitvoering van hun VTH-taken met betrekking tot de kritieke massa; d) realiseren van efficiencywinst, waarbij deze in de eerste plaats wordt ingezet voor (kostenneutrale) kwaliteitsverbetering. Artikel 3 Reikwijdte van de overeenkomst 1. Deze overeenkomst heeft betrekking op de samenwerking ter zake van vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, specifiek op de terreinen bouwen en ruimtelijke ordening Partners kunnen tijdens de looptijd van de samenwerking deze overeenkomst wijzigen of aanvullen, mits alle partners het daarmee eens zijn. 1 In de toelichting is een tabel opgenomen met deskundigheidsgebieden en de wijze waarop daar in de samenwerking mee om wordt gegaan.

3 Hoofdstuk 2: De samenwerking 2.1 Inrichting Artikel 4 Onderdelen De samenwerking kent naast de uitvoerende eenheden van de partners de volgende onderdelen: a) kwaliteitsmanager; b) stuurgroep VTH; c) kwaliteitskring VTH; d) kwaliteitsoverleggen VTH. 2.2 Samenstelling Artikel 5 De kwaliteitsmanager 1. Op basis van een voordracht door een van de partners of de stuurgroep als geheel is door alle gemeenten besloten een kwaliteitsmanager aan te stellen. De kwaliteitsmanager zal in dienst zijn van een van de partners (Gemeente Hoorn), maar werkzaamheden verrichten voor de samenwerking als geheel. De kosten voor de kwaliteitsmanager worden gedragen door alle partners: financiering vindt plaats via de Kwaliteitskring West-Friesland. 2. De kwaliteitsmanager wordt telkens aangesteld voor de periode van 1 jaar. 3. De kwaliteitsmanager zal ten minste voor 18 uur in de week werkzaamheden verrichten voor de samenwerking. Artikel 6 De stuurgroep VTH 1. De stuurgroep VTH bestaat uit de ambtelijke eindverantwoordelijken op het gebied van de VTH-taken. 2. Elke partner levert ten minste 1 afgevaardigde aan de stuurgroepvergaderingen. 3. Jaarlijks kiest de stuurgroep uit haar midden een voorzitter en een plaatsvervangend voorzitter. Iedere partner kan een kandidaat voordragen. Artikel 7 De kwaliteitskring VTH 1. De kwaliteitskring VTH bestaat uit afgevaardigden van elke partner op het werk- en denkniveau van coördinator of leidinggevende. 2. Elke partner levert ten minste 1 afgevaardigde aan de kwaliteitskringvergaderingen. 3. Jaarlijks kiest de kwaliteitskring uit haar midden een voorzitter en een plaatsvervangend voorzitter. Iedere partner kan een kandidaat voordragen. Artikel 8 De Kwaliteitsoverleggen 1. Elk cluster van deskundigheidsgebieden kent een kwaliteitsoverleg. 2. De kwaliteitsoverleggen bestaan uit medewerkers van de partners op het gebied van de VTHtaken. 3. De bezetting van de kwaliteitsoverleggen kan per zitting verschillen. 4. Elke partner levert bij elk van de kwaliteitsoverleggen ten minste 1 afgevaardigde. 5. Jaarlijks kiest elk kwaliteitsoverleg uit haar midden een vast aanspreekpunt, die verantwoordelijk is voor de coördinatie van het betreffende kwaliteitsoverleg.

4 Hoofdstuk 3: Taken 3.1 Kwaliteitsmanager Artikel 9 Taken en bevoegdheden kwaliteitsmanager 1. De kwaliteitsmanager heeft de volgende taken en bevoegdheden: a) het implementeren en onderhouden van het digitale platform waarop medewerkers informatie uitwisselen en kennis delen; b) de jaarlijkse zelfevaluatie in welke mate de medewerkers binnen West-Friesland aan de kwaliteitscriteria voldoen; c) de uitvoering van een plan voor permanente educatie van de medewerkers in West- Friesland; d) de begeleiding van eventueel te volgen ErVaringsProfiel-trajecten (EVP-trajecten) om aan de kwaliteitscriteria voor kritieke massa te voldoen; e) de continue monitoring van de mate waarin gemeenten aan de procescriteria voldoen en de advisering aan gemeenten hoe te voldoen aan deze criteria; f) de jaarlijkse evaluatie voor het eind van het jaar; g) het opstellen van een voorstel voor de jaarlijkse financiële afrekening tussen de partners onderling; h) de tweejaarlijkse audit op het kwaliteitssysteem; i) de (tussentijdse) verantwoording van de kwaliteitsoverleggen naar de kwaliteitskring VTH en de stuurgroep VTH; j) de jaarlijkse verantwoording aan de verschillende gemeenten; k) de algehele administratie van het kwaliteitssysteem. 3.2 De stuurgroep VTH Artikel 10 Taken en bevoegdheden stuurgroep VTH 1. De stuurgroep VTH heeft de volgende taken en bevoegdheden: a) het bewaken van het functioneren van de samenwerking en het sturen hierop; b) het beoordelen en aansturen van de kwaliteitsmanager; c) het stellen van kaders over de werking van de samenwerking; d) het functioneren als aanspreekpunt voor externe partners; e) het afstemmen met de kring van gemeentesecretarissen; f) het oplossen van geschillen conform hoofdstuk 6 van deze overeenkomst. 3.3 Kwaliteitskring VTH Artikel 11 Taken en bevoegdheden kwaliteitskring VTH 1. De kwaliteitskring VTH heeft de volgende taken en verantwoordelijkheden: a) in samenwerking met de kwaliteitsmanager, het stimuleren, motiveren en aansturen van de kwaliteitsoverleggen; b) het afstemmen van de praktische zaken die meerdere kwaliteitsoverleggen aangaan; c) het adviseren van de stuurgroep VTH.

5 3.4 Kwaliteitsoverleggen Artikel 12 Taken kwaliteitsoverleggen 1. De kwaliteitsoverleggen hebben de volgende taken: a) het bewaken van de kwaliteit van de producten en/of diensten die binnen een deskundigheidsgebied worden geleverd; b) het op peil houden van kennis op het deskundigheidsgebied en dit met elkaar delen; c) het coördineren en bewaken van de uitvoering van taken op het betreffende deskundigheidsgebied; d) het plannen, coördineren, uitvoeren en rapporteren op het betreffende deskundigheidsgebied; e) het informeren van de kwaliteitsmanager over de voortgang en de resultaten ten einde deze in staat te stellen de voortgang te bewaken en te ondersteunen. Artikel 13 Samenwerking met externe partners Waar nodig wordt samenwerking gezocht met externe partners om aan de kwaliteitscriteria te voldoen. Hoofdstuk 4: Werking van de samenwerking Artikel 14 De maatlat 1. De partners blijven verantwoordelijk voor de eigen werkvoorraad. 2. Voor alle VTH-taken, zoals omschreven in artikel 1a, toetsen de medewerkers of deze boven of onder de maatlat vallen. 3. Indien een taak onder de maatlat valt, kan elke gemeente deze taak volledig zelfstandig uitvoeren. 4. Indien een taak boven de maatlat valt en de partner niet ten minste 1 medewerker heeft die kan voldoen aan het landelijk vereiste kwaliteitsniveau, voor taken binnen het betreffende deskundigheidsgebied, kan deze hieraan voldoen met gebruikmaking van de deskundigheid van een of meerdere partners volgens de gemaakte afspraken per deskundigheidsgebied. 5. De samenwerkingsvorm tussen de partners kan per deskundigheidsgebied verschillen, maar bestaat in ieder geval uit één van onderstaande vormen: a) de uitvoering van de taken gebeurt volledig door de leverende partner; b) de uitvoering van de taken wordt ter hand genomen door de leverende en afnemende partner in samenwerking; c) de taak wordt niet in samenwerking uitgevoerd, maar opgedragen aan een externe partner, daar waar de wet die mogelijkheid biedt. 6. Het staat elke medewerker vrij om ongeacht de uitkomst van de maatlattoets de hulp in te schakelen van een andere partner. Artikel 15 Samenwerking door detachering De partners werken waar mogelijk mee aan een onderling verzoek voor een tijdelijke detachering om capaciteitsproblemen op te lossen.

6 Artikel 16 Uitvoeringsprogramma's/beleid 1. Iedere partner stelt zijn eigen uitvoeringsprogramma/beleid vast. 2. De uitvoeringsprogramma s en het beleid van de afnemende partner zijn leidend bij de uitvoering van de taken door en/of in samenwerking met de leverende partner. Artikel 17 Informatie-uitwisseling 1. Voor de hoofdzakelijke uitwisseling van informatie is een digitaal systeem geïmplementeerd: Basecamp. Daarnaast geschiedt informatie-uitwisseling via de nu al beschikbare kanalen (telefoon, mail, post, fysiek). 2. Partners blijven zoeken naar effectievere en efficiëntere vormen van informatie-uitwisseling, waarbij ingespeeld wordt op relevante technische, wettelijke of andere ontwikkelingen. Artikel 18 Kwaliteitsborging boven en onder de maatlat 1. Teneinde voor het volledige takenpakket te voldoen aan de gestelde kwaliteitscriteria, wordt voor de taken onder en boven de maatlat de zogenoemde systeemcontrole toegepast. Deze systeemcontrole bestaat uit een kwaliteitssysteem, opgebouwd uit ten minste de volgende elementen: a) procesbeschrijvingen; b) permanente educatie; c) kwaliteitsoverleggen; d) digitaal systeem informatie-uitwisseling; e) audits; f) delen van beleidsstukken; g) toetsings- en toezichtprotocol vaststellen (minimaal landelijk niveau); h) kwaliteitsmanager. Hoofdstuk 5: Financiën Artikel 19 Kostenoverzicht De kwaliteitsmanager stelt voor 1 oktober van het lopende jaar een overzicht op van de te verwachten kosten voor de samenwerking in het daaropvolgende kalenderjaar. Dit overzicht wordt uiterlijk 1 november van het lopende jaar vastgesteld door de stuurgroep VTH. Artikel 20 Verrekening van de samenwerkingskosten De samenwerkingskosten worden door elke partner gelijkelijk gedragen. Artikel 21 Financiële verantwoordelijkheid van partners Iedere partner is verantwoordelijk voor betaling van de benodigde middelen voor: a) uitvoering van de VTH-taken conform het uitvoeringsprogramma met de kwaliteitscriteria; b) haar bijdrage aan de samenwerkingskosten, conform artikel 20.

7 Artikel 22 Verrekening van de geleverde en afgenomen diensten 1. Elke partner registreert welke diensten hij levert aan een andere partner en hoeveel uren daarmee gemoeid zijn. 2. De kwaliteitsmanager brengt jaarlijks voor 1 maart na afloop van het betreffende jaar in kaart hoeveel uren aan diensten de partners elkaar hebben geleverd. 3. Onder de 40 uur aan geleverde diensten hebben partners geen recht op verevening in welke vorm dan ook. 4. Indien een partner meer dan 40 uur heeft afgenomen aan diensten dan dat zij geleverd heeft, wordt in de stuurgroep besloten hoe deze uren verevend kunnen worden. Hierbij geldt dat verevening is eerste instantie zal worden gezocht in het leveren van diensten of uren (onder de maatlat). 5. Indien verevening in diensten of uren niet mogelijk blijkt, zal de stuurgroep afspraken maken over financiële verrekening. 6. Naar aanleiding van de evaluatie uit artikel 30 kan de stuurgroep nadere afspraken maken over verevening. 7. Voor het deskundigheidsgebied Constructieve Veiligheid gelden de uitgangspunten in lid 1 t/m 6 van dit artikel niet en zullen er tussen partners nadere afspraken worden gemaakt. Artikel 23 Verantwoording 1. De kwaliteitsmanager stelt jaarlijks voor 1 maart een financiële verantwoording op van de besteding van de ter beschikking gestelde middelen voor de samenwerkingskosten in het voorgaande jaar. Deze verantwoording wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de stuurgroep VTH. 2. De kwaliteitsmanager verzorgt jaarlijks voor 1 maart een overzicht met de onderling tussen partners te verevenen uren voor de gerealiseerde uitvoering van de VTH-taken die door partners zijn afgenomen dan wel geleverd in het voorgaande jaar. Artikel 24 Financiën detachering Partners maken onderling afspraken over de voorwaarden waartegen medewerkers worden gedetacheerd. Hoofdstuk 6: Geschillenregeling Artikel 25 Geschillenregeling 1. Eventuele geschillen, die ontstaan rondom de uitvoering van de afspraken in deze overeenkomst worden besproken en opgelost in de stuurgroep VTH. 2. Indien in het geval van het eerste lid geen oplossing wordt gevonden, of indien een conflict tussen één of meerdere van de partners met de stuurgroep VTH is ontstaan, wijst iedere partner een deskundige aan. Deze deskundigen brengen gezamenlijk een advies uit.

8 Hoofdstuk 7: Overige bepalingen Artikel 26 Verplichtingen partners De partners verplichten zich om: a) het toetsings- en toezichtprotocol vast te stellen op ten minste het landelijke niveau of deze naar beneden bij te stellen op basis van een risicoanalyse; b) hun organisatie zodanig in te richten en de medewerkers zodanig te faciliteren en te instrueren dat de medewerkers hun taken in het kader van de samenwerking VTH-taken West-Friesland correct en tijdig kunnen uitvoeren; c) alle gegevens te registreren die nodig zijn om de werking en de doelstellingen van de samenwerking VTH-taken West-Friesland te monitoren en te sturen; d) partners die zich niet houden aan de afspraken hierop aan te spreken; e) wijzigingen in personele bezetting die samenhangen met de uitvoering van VTH-taken door te geven aan de kwaliteitsmanager. Artikel 27 Toetreding Toetreding tot deze samenwerkingsovereenkomst is mogelijk op schriftelijk verzoek van de aspirant partner en met unanieme instemming van de partners. Artikel 28 Opzegging De overeenkomst kan door elk van de partners worden beëindigd, waarbij een opzegtermijn geldt van 1 kalenderjaar. Artikel 29 Looptijd samenwerkingsovereenkomst 1. Deze samenwerkingsovereenkomst treedt in werking op 1 januari De overeenkomst geldt voor onbepaalde tijd. Artikel 30 Evaluatie overeenkomst 1. Een jaar na inwerkingtreding wordt een totale evaluatie van de samenwerkingsovereenkomst uitgevoerd en daarna jaarlijks voor 1 maart. 2. Als gevolg van de in het eerste lid genoemde evaluatie wordt door de partners besloten welke financiële - en werkafspraken moeten worden aangepast en hoe de samenwerkingsovereenkomst wordt voortgezet. 3. Uitkomsten van de in lid 1 genoemde evaluatie zullen aan het college worden aangeboden. Aldus overeengekomen te Hoorn op 18 september 2014, Gemeenten: a. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Drechterland, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door wethouder G. Besseling,

9 b. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Enkhuizen, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door wethouder K. Kok, handtekening c. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoorn, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door wethouder B. Tap, d. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Koggenland, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door wethouder K. Knijn, e. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Medemblik, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door wethouder J. Tigges, f. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Opmeer, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door wethouder H. Stoker, g. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stede Broec, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door wethouder B.S. Nootebos,

staatssecretaris van Milieu d.d. 28 juni 2012.

staatssecretaris van Milieu d.d. 28 juni 2012. Toelichting bij Samenwerkingsovereenkomst VTH-taken West-Friesland Inleiding Voor u ligt de samenwerkingsovereenkomst voor de vorming van de samenwerking op het gebied van VTH-taken in de regio West-Friesland.

Nadere informatie

Bijlage E2 DVO Facultatieve taken GR RUD LN

Bijlage E2 DVO Facultatieve taken GR RUD LN Pagina 1 van 9 Bijlage E2 DVO Facultatieve taken GR RUD LN Dienstverleningsovereenkomst 2018 ter uitvoering van facultatieve taken binnen de GR Regionale Uitvoeringsdienst Limburg Noord De gemeente: te

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST GEMEENSCHAPPELIJK HAVENBEHEER TWENTEKANALEN

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST GEMEENSCHAPPELIJK HAVENBEHEER TWENTEKANALEN Pagina 1 van 8 SAMENWERKINGSOVEREENKOMST GEMEENSCHAPPELIJK HAVENBEHEER TWENTEKANALEN De ondergetekenden, a. De gemeente Almelo, te dezen vertegenwoordigd door de heer/mevrouw..., ter uitvoering van het

Nadere informatie

Bijlage D Raads- en statenvoorstel 1 en besluit GR RUD LN

Bijlage D Raads- en statenvoorstel 1 en besluit GR RUD LN Bijlage D Raads- en statenvoorstel 1 en besluit GR RUD LN 1 T.b.v. het statenvoorstel moet daar waar Raad is opgenomen dit vervangen worden door Provinciale Staten, daar waar het college van burgemeesters

Nadere informatie

S. van Dongen 3411

S. van Dongen 3411 steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 3.1 S. van Dongen 3411 Stephan.van.dongen@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 38095/38097 portefeuillehouder H. Tindemans onderwerp

Nadere informatie

Onderwerp Voorstel tot vaststellen Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Goirle

Onderwerp Voorstel tot vaststellen Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Goirle Raadsvoorstel Agendapunt: 11 Onderwerp Voorstel tot vaststellen Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Goirle Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter

Nadere informatie

Bestuursovereenkomst RUD Limburg-Noord

Bestuursovereenkomst RUD Limburg-Noord Bestuursovereenkomst RUD Limburg-Noord De gemeenten Beesel, Bergen, Echt Susteren, Gennep, Horst aan de Maas, Leudal, Maasgouw, Mook en Middelaar, Nederweert, Peel en Maas, Roerdalen, Roermond, Venlo,

Nadere informatie

Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht

Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 7 juli 2016 Agendanummer : Datum : 17 mei 2016 Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Aan de leden van de raad,

Nadere informatie

INHOUDELIJKE TOELICHTING

INHOUDELIJKE TOELICHTING Agendapunt: 6.2 No. 63/ 16 Dokkum, 11 oktober 2016. ONDERWERP: Verordening kwaliteit VTH Omgevingsrecht SAMENVATTING: De nieuwe Wet Vergunningen, Toezicht en Handhaving (Wet VTH) bepaalt dat het bevoegd

Nadere informatie

Bijeenkomst IJmondcommissie Verordening VTH. 18 april 2017

Bijeenkomst IJmondcommissie Verordening VTH. 18 april 2017 Bijeenkomst IJmondcommissie Verordening VTH 18 april 2017 Historie Kwaliteitscriteria zijn niet nieuw Implementatietraject vanaf 2013 Wet VTH onderdeel Omgevingswet Vaststellen verordening met een kwaliteitsniveau

Nadere informatie

De colleges van de gemeenten Lisse, Noordwijk en Teylingen, een ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft;

De colleges van de gemeenten Lisse, Noordwijk en Teylingen, een ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft; GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING GEMEENTELIJKE BELASTINGEN BOLLENSTREEK De colleges van de gemeenten Lisse, Noordwijk en Teylingen, een ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft; overwegende dat: - zij

Nadere informatie

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Bijlage 5 bij Raadsvoorstel Regionale Agenda dd 16 mei 2011 Bestuursovereenkomst Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Vastgesteld door de Stuurgroep Regiovisie Bergen, Gennep, Mook en Middelaar op

Nadere informatie

Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Berg en Dal

Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Berg en Dal GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Berg en Dal. Nr. 103855 28 juli 2016 Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Berg en Dal De raad van de gemeente

Nadere informatie

11 mei april 2017 R BIRB/2017/2575

11 mei april 2017 R BIRB/2017/2575 W GEMEENTE V VELSEN IJMOND SAMENWERKING RAADSBESLUIT Datum raadsvergadering Datum IJmond-commissie Raadsbesluitnummer Registratienummer 11 mei 2017 18 april 2017 R17.021 BIRB/2017/2575 Onderwerp: Verordening

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling Breedtesportproject GO-4 Sport

Gemeenschappelijke regeling Breedtesportproject GO-4 Sport Gemeenschappelijke regeling Breedtesportproject GO-4 Sport 2004-2009 De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten het Bildt, Ferwerderadiel, Leeuwarderadeel en Menaldumadeel, hierna te noemen:

Nadere informatie

13. Cultuurcompagnie Noord-Holland, te dezen vertegenwoordigd door algemeen directeur Rob Berends

13. Cultuurcompagnie Noord-Holland, te dezen vertegenwoordigd door algemeen directeur Rob Berends Samenwerkingsovereenkomst Westfriese Omringdijk: 2013 2015 Samenwerkingsovereenkomst tussen de vertegenwoordigers van alle deelnemende partijen over het behouden en versterken van de vrijetijdseconomie

Nadere informatie

Dienstverleningsovereenkomst 2017 ter uitvoering van de basistaken en verzoektaken binnen de Regionale Uitvoeringsdienst Limburg Noord

Dienstverleningsovereenkomst 2017 ter uitvoering van de basistaken en verzoektaken binnen de Regionale Uitvoeringsdienst Limburg Noord BIJLAGE 1 zaakkenmerk 299496 RUD Limburg-Noord Pagina 1 van 8 Dienstverleningsovereenkomst 2017 ter uitvoering van de basistaken en verzoektaken binnen de Regionale Uitvoeringsdienst Limburg Noord De gemeenten:

Nadere informatie

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel gemeente Raadsvoorstel 2016.0018300 onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Portefeuilehouder drs Theo Weterings / dr. Derk Reneman steiler Bianca Smal

Nadere informatie

ADVIESNOTA AAN B&W. Postregistratienummer. Onderwerp en inhoud Adviesnota B&W Vaststellen Uitvoeringsstrategieën omgevingsrecht VTH 15.

ADVIESNOTA AAN B&W. Postregistratienummer. Onderwerp en inhoud Adviesnota B&W Vaststellen Uitvoeringsstrategieën omgevingsrecht VTH 15. ADVIESNOTA AAN B&W Onderwerp en inhoud Adviesnota B&W Vaststellen Uitvoeringsstrategieën omgevingsrecht VTH Postregistratienummer 15.0014435 Vertrouwelijk Nee Sector Grondgebiedzaken Afdeling BWTM Medewerk(st)erZtel

Nadere informatie

Voorgenomen wijziging Gemeenschappelijke Regeling RUD NHN

Voorgenomen wijziging Gemeenschappelijke Regeling RUD NHN AB-Besluit Aan: AB RUD NHN Datum vergadering: 15 mei 2015 (Schriftelijke ronde) Auteur: Onderwerp: Damir Štajcer Voorgenomen wijziging Gemeenschappelijke Regeling RUD NHN Agendapunt: -- Aanleiding / Kern

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGS OVEREENKOMST OMGEVINGSDIENST ACHTERHOEK

DIENSTVERLENINGS OVEREENKOMST OMGEVINGSDIENST ACHTERHOEK DIENSTVERLENINGS OVEREENKOMST OMGEVINGSDIENST ACHTERHOEK I N H O U D S O P G A V E I ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsbepalingen Artikel 2 Doel Artikel 3 Omvang van de dienstverlening II UITVOERING

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel

Raadsvoorstel. Aan de raad, Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 67285 De heer drs. C.H. Boland, wethouder Vaststellen Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Gooise Meren

Nadere informatie

WESTFRIESLAND PACT DOOR!

WESTFRIESLAND PACT DOOR! WESTFRIESLAND PACT DOOR! Intentieverklaring Pact van Westfriesland 2.0 De colleges en de raden van de zeven Westfriese gemeenten: Hebben tot gezamenlijk doel om: De intensieve en constructieve samenwerking

Nadere informatie

Gemeente Delft. Verordening Kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) omgevingsrecht.

Gemeente Delft. Verordening Kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) omgevingsrecht. Gescand archief datum Q m JULI 2017 Gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. BBV nr. Onderwerp College van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

MODEL DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST RUD UTRECHT en DEELNEMER X

MODEL DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST RUD UTRECHT en DEELNEMER X MODEL DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST RUD UTRECHT en DEELNEMER X Deelnemer: Pagina 1 van 7 INHOUDSOPGAVE I ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsbepalingen p3 Artikel 2 Doel p4 Artikel 3 Algemeen p4 Artikel

Nadere informatie

Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord

Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord Factsheet Verbonden partij Naam Vestigingsplaats Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord Postbus 2095 Hoorn 1620 EB TAKEN Doelstelling Keuzemogelijkheden Het doel van het samenwerkingsverband:

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Buitengewoon Opsporing Ambtenaren Domein III Onderwijs (Leerplicht) gemeenten Enschede, Losser, Oldenzaal, Dinkelland

Samenwerkingsovereenkomst Buitengewoon Opsporing Ambtenaren Domein III Onderwijs (Leerplicht) gemeenten Enschede, Losser, Oldenzaal, Dinkelland Samenwerkingsovereenkomst Buitengewoon Opsporing Ambtenaren Domein III Onderwijs (Leerplicht) gemeenten Enschede, Losser, Oldenzaal, Dinkelland Partijen: De burgemeesters van de navolgende gemeenten: 1.

Nadere informatie

WESTFRIESLAND PACT DOOR!

WESTFRIESLAND PACT DOOR! WESTFRIESLAND PACT DOOR! Intentieverklaring Pact van Westfriesland 2.0 De colleges en de raden van de zeven Westfriese gemeenten: Hebben tot gezamenlijk doel dat: In 2022 de inwoners van Westfriesland

Nadere informatie

Agendapunt 7. Pagina 1 van 1

Agendapunt 7. Pagina 1 van 1 Agendapunt 7 Vergadering : Bestuurlijk Overleg Sociaal Domein Regio Amersfoort Datum : 22 november 2018 Onderwerp : Ondertekening samenwerkingsovereenkomst Centrale Toegang Bijlage : 1 Vandaag ondertekenen

Nadere informatie

Regiodagen 2014. Kwaliteitscriteria 2.1 en Wet VTH

Regiodagen 2014. Kwaliteitscriteria 2.1 en Wet VTH Regiodagen 2014 Kwaliteitscriteria 2.1 en Wet VTH Inleiding Kwaliteitscriteria 2.1 Wet VTH Kwaliteitscriteria 2.1 De uitvoering van VTH-taken door de gemeenten en provincies in het omgevingsrecht te professionaliseren

Nadere informatie

Berenschot. Evaluatie wet VTH. Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE 1. EVALUATIEPROTOCOL. 22 mei 2017

Berenschot. Evaluatie wet VTH. Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE 1. EVALUATIEPROTOCOL. 22 mei 2017 Berenschot Evaluatie wet VTH Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE. EVALUATIEPROTOCOL 22 mei 207 Bijlage. Evaluatieprotocol Onderwerp Aspect Streven (indien van Context Aanleiding voor wet VTH Achtergrond

Nadere informatie

VERBETERPLANNEN KWALITEITS- CRITERIA 2.1

VERBETERPLANNEN KWALITEITS- CRITERIA 2.1 JAARCONGRES VBWTN 2013 VERBETERPLANNEN KWALITEITS- CRITERIA 2.1 Robert Forkink, Oranjewoud Han van den Broeke, Yacht 24 oktober 2013 EVEN VOORSTELLEN Han van den Broeke Yacht Robert Forkink Oranjewoud

Nadere informatie

Autisme Netwerk Zaanstreek-Waterland 25 september 2018 [1]

Autisme Netwerk Zaanstreek-Waterland 25 september 2018 [1] 1. Aanleiding Sinds 2006 is er een Convenant Autisme Zaanstreek/Waterland. Elke twee jaar wordt het convenant geëvalueerd en eventueel aangepast en opnieuw ondertekend. Met ingang van het nieuwe convenant

Nadere informatie

Bestuursovereenkomst Samenwerking Midden-Limburg (concept)

Bestuursovereenkomst Samenwerking Midden-Limburg (concept) Bestuursovereenkomst Samenwerking Midden-Limburg (concept) De gemeenten Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond, Weert, te dezer zake krachtens het bepaalde in artikel 171 Gemeentewet

Nadere informatie

Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht

Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht rpm ETTEN I LEUR Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen artikel 1 Begripsbepalingen artikel 2 Reikwijdte Hoofdstuk

Nadere informatie

Centrumregeling samenwerking gemalendiensten

Centrumregeling samenwerking gemalendiensten Centrumregeling samenwerking gemalendiensten De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Delft, Leidschendam- Voorburg en Pijnacker-Nootdorp Overwegen het volgende - De gemeenten Delft,

Nadere informatie

Overeenkomst Dienstverlening Handhaving Sociale Zaken gemeente 's-hertogenbosch samenwerkingsorganisatie MijnGemeenteDichtbij en gemeente Haaren

Overeenkomst Dienstverlening Handhaving Sociale Zaken gemeente 's-hertogenbosch samenwerkingsorganisatie MijnGemeenteDichtbij en gemeente Haaren Overeenkomst Dienstverlening Handhaving Sociale Zaken gemeente 's-hertogenbosch samenwerkingsorganisatie MijnGemeenteDichtbij en gemeente Haaren In opdracht van Contractnummer Status : Samenwerkingsorganisatie

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST REGIONAAL ONDERSTEUNINGSBUREAU RIJK VAN NIJMEGEN

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST REGIONAAL ONDERSTEUNINGSBUREAU RIJK VAN NIJMEGEN Onderwerp : Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Ondersteuningsbureau Rijk van Nijmegen 2019 Registratienummer : at19000079 Registratiecode : *at19000079* Auteur : André Goudriaan Status : Openbaar SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten --

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten -- Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Verordening Kwaliteit VTH-taken omgevingsrecht 1- Notagegevens Notanummer 2016-002041 Datum 22-11-2016 Programma: 04 Milieu Portefeuillehouder Weth. Rorink

Nadere informatie

Groeimodel kwaliteit VTH gemeente Bergen 2016

Groeimodel kwaliteit VTH gemeente Bergen 2016 Groeimodel kwaliteit VTH gemeente Bergen 2016 (Kwaliteitscriteria gemeente Bergen voor thuistaken) Definitie van thuistaken Met thuistaken wordt bedoeld: alle werkzaamheden die verband houden met de taken

Nadere informatie

Verbeterplan Implementatie Kwaliteitscriteria 2.1

Verbeterplan Implementatie Kwaliteitscriteria 2.1 Verbeterplan Implementatie Kwaliteitscriteria 2.1 voor vergunningverlening, toezicht en handhaving krachtens de Wabo Datum: 15-12-2013 ODMH/BWT gemeente Gouda Inleiding Voor een goede uitvoering van vergunningverlening,

Nadere informatie

Reglement Adviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring VSO clusters 3 en 4 en Praktijkonderwijs

Reglement Adviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring VSO clusters 3 en 4 en Praktijkonderwijs Reglement Adviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring VSO clusters 3 en 4 en Praktijkonderwijs versie juni 2014 I II Het bestuur van de Stichting Samenwerkingsverband V(S)O Duin- en Bollenstreek, statutair

Nadere informatie

Convenant Centrum Jeugd en Gezin Tynaarlo

Convenant Centrum Jeugd en Gezin Tynaarlo Convenant Centrum Jeugd en Gezin Tynaarlo Samenwerken in het CJG Tynaarlo Periode: 2010-2014 1 ALGEMEEN Samenwerken in het Centrum Jeugd en Gezin Tynaarlo Dit convenant maakt deel uit van het ontwikkelingsplan

Nadere informatie

Concept voorstel tot tweede wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling GGD Hollands Noorden

Concept voorstel tot tweede wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling GGD Hollands Noorden Concept voorstel tot tweede wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling GGD Hollands Noorden Het college van burgemeester en wethouders en de raad van de gemeente < gemeentenaam invullen > gelet op het

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: Datum:

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: Datum: Datum: 26-2-13 Onderwerp Oprichting Omgevingsdienst Brabant Noord per 1 april 2013 Status Besluitvormend Voorstel 1. Toestemming te verlenen voor het aangaan van een Gemeenschappelijke regeling ter oprichting

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Sinds de behandeling in het kabinet wordt de term Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) gehanteerd.

gemeente Eindhoven Sinds de behandeling in het kabinet wordt de term Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) gehanteerd. gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 12R5082 12bst01807 Beslisdatum B&W 30 oktober 2012 Dossiernummer 12.44.351 RaadsvoorstelOprichting Regionale Uitvoeringsdienst (RUD): toestemming verlenen tot

Nadere informatie

Stichting Kinderopvang Op Kop. Rapport functieomschrijving en functiewaardering coördinator kinderopvang

Stichting Kinderopvang Op Kop. Rapport functieomschrijving en functiewaardering coördinator kinderopvang Stichting Kinderopvang Op Kop Rapport functieomschrijving en functiewaardering coördinator kinderopvang Door dhr. R. Terpstra Datum 5 december 2014 Functieomschrijving coördinator kinderopvang Algemene

Nadere informatie

yallei^m WovÓENbERq _ SCHAP WATE^yV^A''LLEIENEEM Samenwerkingsovereenkomst Zuiveringskring Woudenberg f/. 24 november 2011 Gemeente CffMfCwrE

yallei^m WovÓENbERq _ SCHAP WATE^yV^A''LLEIENEEM Samenwerkingsovereenkomst Zuiveringskring Woudenberg f/. 24 november 2011 Gemeente CffMfCwrE WATE^yV^A''LLEIENEEM Samenwerkingsovereenkomst Zuiveringskring Woudenberg 24 november 2011 f/. Gemeente Scherpenzeel CffMfCwrE WovÓENbERq _ SCHAP yallei^m m Gemeenten: Scherpenzeel Woudenberg Waterschap:

Nadere informatie

AB-Besluit AB RUD NHN. Aan: Datum vergadering: 8 maart C. van den Tempel (controller) Actualisatie Begroting e Begrotingswijziging 2018

AB-Besluit AB RUD NHN. Aan: Datum vergadering: 8 maart C. van den Tempel (controller) Actualisatie Begroting e Begrotingswijziging 2018 AB-Besluit Aan: Datum vergadering: Auteur: Onderwerp: AB RUD NHN 8 maart 2018 C. van den Tempel (controller) Actualisatie Begroting 2018 1 e Begrotingswijziging 2018 Agendapunt: 8 Aanleiding: In de algemene

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Helmond, Laarbeek, Geldrop-Mierlo, Asten en Deurne

Samenwerkingsovereenkomst Helmond, Laarbeek, Geldrop-Mierlo, Asten en Deurne (lichte gemeenschappelijke regeling) De colleges van burgemeester en wethouders van Helmond, Laarbeek, Geldrop-Mierlo, Asten en Deurne, ieder voor zover het de bevoegdheden van het betreffende orgaan betreft,

Nadere informatie

CONCEPT VERORDENING KWALITEIT MILIEUGERELATEERD(E) VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING

CONCEPT VERORDENING KWALITEIT MILIEUGERELATEERD(E) VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING CONCEPT VERORDENING KWALITEIT MILIEUGERELATEERD(E) VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING De raad van de gemeente Zoetermeer; overwegende dat de Omgevingsdienst Haaglanden zich bij de zorg voor een

Nadere informatie

Gemeenteraad Aanbieden via de Griffie aan commissie en raad

Gemeenteraad Aanbieden via de Griffie aan commissie en raad Onderwerp Besluitvorming GR RUD LN 2018 en inrichting organisatie RUD LN Zaaknummer 339727 Teammanager Hank Velthuis a.i. B & W datum 19 juni 2017 Afdeling/Team Wonen Werken en Leven/Vergunningverlening

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst BOA s Domein III Onderwijs (leerplicht) gemeenten regio West-Brabant

Samenwerkingsovereenkomst BOA s Domein III Onderwijs (leerplicht) gemeenten regio West-Brabant Samenwerkingsovereenkomst BOA s Domein III Onderwijs (leerplicht) gemeenten regio West-Brabant Partijen: De burgemeesters van de navolgende gemeenten: 1 Aalburg 2 Alphen-Chaam 3 Baarle-Nassau 4 Bergen

Nadere informatie

2. Dat partijen het gewenst achten dat er ondersteuning wordt geboden aan initiatieven die bijdragen aan de onder 1 genoemde doelstelling;

2. Dat partijen het gewenst achten dat er ondersteuning wordt geboden aan initiatieven die bijdragen aan de onder 1 genoemde doelstelling; Samenwerkingsovereenkomst Ring Blauwe Stad Samenwerken aan een vernieuwingsimpuls Ring Blauwe Stad De Ondergetekenden: 1. De publiekrechtelijke rechtspersoon De Provincie Groningen, gevestigd te Groningen,

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst voor de uitvoering van het programma De Kop Werkt!

Samenwerkingsovereenkomst voor de uitvoering van het programma De Kop Werkt! Samenwerkingsovereenkomst voor de uitvoering van het programma De Kop Werkt! Partijen bij deze overeenkomst zijn: - De gemeente Den Helder te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door. en handelend ter

Nadere informatie

Organisatieverordening gemeente Harlingen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Harlingen maakt bekend:

Organisatieverordening gemeente Harlingen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Harlingen maakt bekend: GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Harlingen. Nr. 86505 29 juni 2016 Organisatieverordening gemeente Harlingen 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Harlingen maakt bekend:

Nadere informatie

undert Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie 2013/17314 Rubriek: Naam regeling: Verordening auditcommissie gemeente Zundert

undert Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie 2013/17314 Rubriek: Naam regeling: Verordening auditcommissie gemeente Zundert undert Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie 2013/17314 Rubriek: 1 Naam regeling: Verordening auditcommissie gemeente Zundert Citeertitel: Geen citeertitel 1 Wettelijke grondslag Artikel 82 Gemeentewet

Nadere informatie

Behandeld in commissie Ruimtelijke Ordening, Volkshuisvesting en Cultuur 9 april 2002

Behandeld in commissie Ruimtelijke Ordening, Volkshuisvesting en Cultuur 9 april 2002 Voorstel aan de Raad Nummer / datum raadsvergadering / datum vergadering B&W 70/2001 / 24 april 2002 / 5 maart 2002 Behandeld in commissie Ruimtelijke Ordening, Volkshuisvesting en Cultuur 9 april 2002

Nadere informatie

Aan de slag met Kwaliteit, de Collegiale Toets VTH in de praktijk. Mirjam Hassing Diederik Stoorvogel Sake Kuipers

Aan de slag met Kwaliteit, de Collegiale Toets VTH in de praktijk. Mirjam Hassing Diederik Stoorvogel Sake Kuipers Aan de slag met Kwaliteit, de Collegiale Toets VTH in de praktijk Mirjam Hassing Diederik Stoorvogel Sake Kuipers Dat wil ik ook! de wet VTH Wat hebben we al? Verordening Kwaliteit VTH Besluit Omgevingsrecht

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST SAMENWERKINGSOVEREENKOMST Afdeling Vergunningverlening en afdeling Toezicht en Handhaving van de BAR-organisatie Afdeling Bouw- en Woningtoezicht Rotterdam Ten geleide De afdelingen Vergunningverlening

Nadere informatie

Voldoet de gemeente aan de landelijke kwaliteitscriteria voor haar taken op gebied van VTH

Voldoet de gemeente aan de landelijke kwaliteitscriteria voor haar taken op gebied van VTH Voldoet de gemeente aan de landelijke kwaliteitscriteria voor haar taken op gebied van VTH Door Nol van Drunen Rekenkamer 19 mei 2015 Introductie Verantwoording van het onderzoek De Rekenkamer heeft dit

Nadere informatie

Norwin College, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer T. Stierhout

Norwin College, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer T. Stierhout Samenwerkingsovereenkomst van de bevoegde gezagen van de onderwijsinstellingen en de contactgemeente van de RMC-regio Friesland Oost 006 inzake het ondersteunen van overbelaste jongeren in het onderwijs,

Nadere informatie

Samenwerkingsafspraken voor uitvoering van de Streekagenda (:..(gebied noemen)

Samenwerkingsafspraken voor uitvoering van de Streekagenda (:..(gebied noemen) Samenwerkingsafspraken voor uitvoering van de Streekagenda (:..(gebied noemen) 2014-2020 18 oktober 2013 1 De ondergetekenden a. gemeente..., vertegenwoordigd door burgemeester..., handelend ter uitvoering

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Structuurvisie Eemsmond - Delfzijl

Samenwerkingsovereenkomst Structuurvisie Eemsmond - Delfzijl Samenwerkingsovereenkomst Structuurvisie Eemsmond - Delfzijl Partijen 1. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Delfzijl, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door wethouder IJ.J.

Nadere informatie

CONCEPT Uitvoeringsovereenkomst Bedrijveninvesteringszone (BIZ) Domburg

CONCEPT Uitvoeringsovereenkomst Bedrijveninvesteringszone (BIZ) Domburg CONCEPT Uitvoeringsovereenkomst Bedrijveninvesteringszone (BIZ) Domburg 2018-2023 Ondergetekenden, Gemeente Veere, ter zake van deze overeenkomst rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heerin zijn hoedanigheid

Nadere informatie

Logo Groen IJsselmonde. Bestuursovereenkomst Landschapstafel IJsselmonde

Logo Groen IJsselmonde. Bestuursovereenkomst Landschapstafel IJsselmonde Logo Groen IJsselmonde Bestuursovereenkomst Landschapstafel IJsselmonde 1 juni 2016 www. Groenijsselmonde.nl Bestuursovereenkomst voor de samenwerking van de Landschapstafel IJsselmonde De publiekrechtelijke

Nadere informatie

Kwaliteit van de uitvoering

Kwaliteit van de uitvoering Waar raakt PUmA bodem? Marc du Maine - PUmA PUmA Kernteam kwaliteit Blik op de toekomst PUmA RUD s Basistakenpakket Deelprojecten Wetsvoorstel VTH Kernteam kwaliteit Set 2.0 Zelfevaluatietool Set 2.1 6.

Nadere informatie

de volgende gemeenschappelijke regeling vast te stellen: Gemeenschappelijke Regeling Zonder Meer Bunschoten, Leusden, Nijkerk en Putten (BLNP).

de volgende gemeenschappelijke regeling vast te stellen: Gemeenschappelijke Regeling Zonder Meer Bunschoten, Leusden, Nijkerk en Putten (BLNP). CVDR Officiële uitgave van Putten. Nr. CVDR482168_1 22 mei 2018 Gemeenschappelijke Regeling Zonder Meer Bunschoten, Leusden, Nijkerk en Putten (BLNP), Putten Vastgesteld door het college van burgemeester

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst uitvoering regionaal contract- en leveranciersmanagement voor het Sociaal Domein Jeugd en Wmo, gemeenten regio Achterhoek

Samenwerkingsovereenkomst uitvoering regionaal contract- en leveranciersmanagement voor het Sociaal Domein Jeugd en Wmo, gemeenten regio Achterhoek Samenwerkingsovereenkomst uitvoering regionaal contract- en leveranciersmanagement voor het Sociaal Domein Jeugd en Wmo, gemeenten regio Achterhoek De ondergetekenden: a. Gemeente Aalten, rechtsgeldig

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst. Regionale Sociale Recherche. Noord Limburg

Samenwerkingsovereenkomst. Regionale Sociale Recherche. Noord Limburg Samenwerkingsovereenkomst Regionale Sociale Recherche Noord Limburg 2017-2020 Samenwerkingsovereenkomst Regionale Sociale Recherche Noord-Limburg Pagina 1 De gemeenten Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST LEERPLICHT Gemeente Capelle aan den IJssel en gemeente Krimpen aan den IJssel

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST LEERPLICHT Gemeente Capelle aan den IJssel en gemeente Krimpen aan den IJssel SAMENWERKINGSOVEREENKOMST LEERPLICHT Gemeente Capelle aan den IJssel en gemeente Krimpen aan den IJssel Ondergetekenden: 1. de gemeente Capelle aan den IJssel, te dezen vertegenwoordigd door M.J. van Cappelle,

Nadere informatie

Uitvoeringsovereenkomst Bedrijveninvesteringszone Coevorden

Uitvoeringsovereenkomst Bedrijveninvesteringszone Coevorden Uitvoeringsovereenkomst Bedrijveninvesteringszone Coevorden Gemeente Coevorden Stichting Ondernemersfonds Coevorden Ondergetekenden, De gemeente Coevorden, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door de

Nadere informatie

Convenant Versterking Samenwerking Verkeer en Vervoer

Convenant Versterking Samenwerking Verkeer en Vervoer Convenant Versterking Samenwerking Verkeer en Vervoer 1 december 2014, eindversie ten behoeve van de ondertekening door de vertegenwoordigers van het het openbaar lichaam Stadsregio Amsterdam, de gemeenten

Nadere informatie

De colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten Vianen, Nieuwegein, IJsselstein, Utrecht, Stichtse Vecht, De Bilt, Zeist, Bunnik en Houten

De colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten Vianen, Nieuwegein, IJsselstein, Utrecht, Stichtse Vecht, De Bilt, Zeist, Bunnik en Houten 1 Bestuursconvenant Mobiliteit in grootstedelijk Utrecht De colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten Vianen, Nieuwegein, IJsselstein, Utrecht, Stichtse Vecht, De Bilt, Zeist, Bunnik en

Nadere informatie

Dynamisch uitvoeringsprogramma Integrale Veiligheid Peelland

Dynamisch uitvoeringsprogramma Integrale Veiligheid Peelland Dynamisch uitvoeringsprogramma Integrale Veiligheid Peelland 2015-2018 Projectmatige aanpak prioriteiten Kadernota Integrale Veiligheid Peelland 2015-2018, versie 1-7-2015 Inleiding projectmatige aanpak

Nadere informatie

Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap. Inleiding

Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap. Inleiding Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap Inleiding In het omgevingsrecht worden regels gesteld waar de overheden zich aan moeten houden bij het uitvoeren van vergunningverlening,

Nadere informatie

Doel cliëntenparticipatie (Bergeijk, Bladel, Eersel en Oirschot)

Doel cliëntenparticipatie (Bergeijk, Bladel, Eersel en Oirschot) Verordening cliëntenparticipatie ISD de Kempen 2015 Artikel 1 Begripsbepalingen 1. Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Deurne, Geldrop Mierlo, Gemert Bakel, Helmond en Laarbeek 2015 (lichte gemeenschappelijke regeling)

Samenwerkingsovereenkomst Deurne, Geldrop Mierlo, Gemert Bakel, Helmond en Laarbeek 2015 (lichte gemeenschappelijke regeling) Samenwerkingsovereenkomst Deurne, Geldrop Mierlo, Gemert Bakel, Helmond en Laarbeek 2015 (lichte gemeenschappelijke regeling) De colleges van burgemeester en wethouders van Deurne, Geldrop-Mierlo, Gemert

Nadere informatie

Convenant inzake samenwerking op het gebied van toezicht op accountantsorganisaties. tussen

Convenant inzake samenwerking op het gebied van toezicht op accountantsorganisaties. tussen Convenant inzake samenwerking op het gebied van toezicht op accountantsorganisaties tussen de Stichting Autoriteit Financiële Markten en het Nederlands Instituut van Registeraccountants alsmede tussen

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST RMC regio Rijnmond

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST RMC regio Rijnmond Samenwerkingsovereenkomst 1 De ondergetekenden: te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door vakwethouders van de colleges 1 : 1. College van Albrandswaard, 2. College van Barendrecht, 3. College van Brielle,

Nadere informatie

Gelet op de Provinciewet, de Gemeentewet, de Algemene wet bestuursrecht en het Burgerlijk Wetboek;

Gelet op de Provinciewet, de Gemeentewet, de Algemene wet bestuursrecht en het Burgerlijk Wetboek; SAMENWERKINGSOVEREENKOMST EN MANDATERINGSBESLUIT 1. de provincie Drenthe, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer H. Jumelet; 2. de gemeente Aa en Hunze, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd

Nadere informatie

REGISTER GEMEENTE MEDEMBLIK ALS BEDOELD IN ARTIKEL 27 VAN DE WET GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN

REGISTER GEMEENTE MEDEMBLIK ALS BEDOELD IN ARTIKEL 27 VAN DE WET GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN REGISTER GEMEENTE MEDEMBLIK ALS BEDOELD IN ARTIKEL 27 VAN DE WET GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN NR. NAAM BLAD 1. Gemeenschappelijke regeling Westfries Archief, Regionaal Historisch Centrum voor West-Friesland

Nadere informatie

Brzo samenwerkingsverband Gelderland. Samenwerkingsovereenkomst tussen de Gelderse gemeenten en de provincie Gelderland

Brzo samenwerkingsverband Gelderland. Samenwerkingsovereenkomst tussen de Gelderse gemeenten en de provincie Gelderland Brzo samenwerkingsverband Gelderland Samenwerkingsovereenkomst tussen de Gelderse gemeenten en de provincie Gelderland DE ONDERGETEKENDEN De gemeente en het college van Burgemeester en Wethouders van de

Nadere informatie

BRZO zowel BRZO als VT-CHEMIE. Provincie Provincie Provincie Totaal

BRZO zowel BRZO als VT-CHEMIE. Provincie Provincie Provincie Totaal PROJECTOPDRACHT Naam deelproject : VORMGEVING BRZO-RUD NOORD-NEDERLAND (LAT-RB) Opdrachtgever : Dick Bresser, namens de noordelijke regisseurs RUD Projectleider : Jan Smittenberg Organisatie : Provincie

Nadere informatie

Bijlage 4 Voorstel Mandaatregeling OMWB, 26 oktober 2017

Bijlage 4 Voorstel Mandaatregeling OMWB, 26 oktober 2017 Bijlage 4 Voorstel Mandaatregeling OMWB, 26 oktober 2017 De burgemeester en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Overwegende dat: het Rijk, het IPO en de VNG in 2009 afspraken hebben

Nadere informatie

B&W-vergadering Agendanummer Openbaar Hoofd Afdeling/ Cluster. Datum 24 mei 2016 Communicatie derden N.v.t. Kopie naar Financieel Dekking, incidenteel

B&W-vergadering Agendanummer Openbaar Hoofd Afdeling/ Cluster. Datum 24 mei 2016 Communicatie derden N.v.t. Kopie naar Financieel Dekking, incidenteel B&W-vergadering Agendanummer Openbaar Hoofd Afdeling/ Cluster Verantwoordelijk portefeuillehouder Naam J. de Greef Toezicht en Handhaving A.Callewaert - de Groot M.M. Kuijken F.L.J. van der Meijden Paraaf

Nadere informatie

Namens de voorzitter en de directeur. Waarom ook weer een RUD? Voor bestuurs-, raads- en statenleden nummer 2014-1, januari 2014

Namens de voorzitter en de directeur. Waarom ook weer een RUD? Voor bestuurs-, raads- en statenleden nummer 2014-1, januari 2014 Voor bestuurs-, raads- en statenleden nummer 2014-1, januari 2014 Dit is de eerste speciale nieuwsbrief voor bestuurs-, raads- en statenleden van de RUD Limburg Noord na de formele start op 1 januari 2013.

Nadere informatie

uw kenmerk ons kenmerk ECLBR/U Lbr. 15/055

uw kenmerk ons kenmerk ECLBR/U Lbr. 15/055 Vereniging van Nederlandse Gemeenten Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Modelverordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving

Nadere informatie

DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST

DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST RUD UTRECHT en LEUSDEN Dienstverleningsovereenkomst RUD Ut ht Gemeente Leusden Pagina 1 van 8 INHOUDSOPGAVE I ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsbepalingen p3 Artikel 2 Doel

Nadere informatie

Op 22 oktober heeft het college besloten het Jeugdsportfonds Nieuwkoop op te richten. Met deze brief willen wij u hierover informeren.

Op 22 oktober heeft het college besloten het Jeugdsportfonds Nieuwkoop op te richten. Met deze brief willen wij u hierover informeren. gemeente Nieuwkoop afdeling Vergunningen, Voorzieningen en Handhaving nieuwkoop leden van de raad III III1:1111111NU ill datum 7 november 2013 uw brief/kenmerk VERZONDEN 1 2 NOV2013 II III III III III

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d..., nummer: ; b e s l u i t:

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d..., nummer: ; b e s l u i t: Raadsbesluit def De raad van de gemeente Coevorden; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d..., nummer: ; gelet op het bepaalde in artikel 47 van de Participatiewet; b e s l u i t: vast

Nadere informatie

Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Groenalliantie Midden-Holland e.o.;

Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Groenalliantie Midden-Holland e.o.; GROENALLIANTIE MIDDEN-HOLLAND e.o. Instructie voor de secretaris voor de Groenalliantie Midden-Holland e.o. Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Groenalliantie Midden-Holland e.o.; in

Nadere informatie

64-1 GEMEENSCHAPPELIJK REGELING REGIONAAL ONDERWIJSBELEID WALCHEREN

64-1 GEMEENSCHAPPELIJK REGELING REGIONAAL ONDERWIJSBELEID WALCHEREN GEMEENSCHAPPELIJK REGELING REGIONAAL ONDERWIJSBELEID WALCHEREN De raden, de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Vlissingen, Veere en Middelburg, ieder voor zover zij voor de eigen

Nadere informatie

B. Stuurgroep Vervoerregio, 18 september 2014

B. Stuurgroep Vervoerregio, 18 september 2014 B. Stuurgroep Vervoerregio, 18 september 2014 Convenant Versterking Samenwerking Verkeer en Vervoer Concept 10 september, versie ten behoeve van de stuurgroep vervoerregio van 18 september Convenant tussen

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR603437_1

CVDR. Nr. CVDR603437_1 CVDR Officiële uitgave van Scherpenzeel. Nr. CVDR603437_1 7 november 2017 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Scherpenzeel houdende regels omtrent klachtenafhandeling Verordening Klachtenafhandeling

Nadere informatie

onderwerp: Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Winterswijk

onderwerp: Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Winterswijk Mirtfóiswjjk zaaknummer: 123090 blad: 1/7 datum nota: 6 oktober 2016 programma: 2. Vergunningveriening en handhaving werkdoel: 1526 - Advisering & Beleid Wabo onderwerp: Verordening kwaliteit vergunningverlening,

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst tandarts MKA-chirurg binnen de implantologie

Samenwerkingsovereenkomst tandarts MKA-chirurg binnen de implantologie Samenwerkingsovereenkomst tandarts MKA-chirurg binnen de implantologie De ondergetekenden 1. Tandartspraktijk A, gevestigd aan [de straatnaam] te [plaatsnaam] en rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer/mevrouw

Nadere informatie

De Stichting Centrum Management Grave, hierna te noemen de Stichting, vertegenwoordigd door haar voorzitter, de heer G.J.

De Stichting Centrum Management Grave, hierna te noemen de Stichting, vertegenwoordigd door haar voorzitter, de heer G.J. Uitvoeringsovereenkomst Centrummanagement Grave Gemeente Grave Stichting Centrum Management Grave Ondergetekenden, de gemeente Grave, in deze vertegenwoordigd door de heer A.M.H. Roolvink, burgemeester

Nadere informatie

Kaderstellende Dienstverleningsovereenkomst Oudewater Woerden

Kaderstellende Dienstverleningsovereenkomst Oudewater Woerden Kaderstellende Dienstverleningsovereenkomst Oudewater Woerden De ondergetekenden: de publiekrechtelijke rechtspersoon de gemeente Oudewater, gevestigd te Oudewater, in deze vertegenwoordigd door haar burgemeester

Nadere informatie