SAMENVATTINGEN EN WOORDENLIJST MINOR REDACTIONEEL CHAYENNE VAN DEN BRINK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SAMENVATTINGEN EN WOORDENLIJST MINOR REDACTIONEEL CHAYENNE VAN DEN BRINK"

Transcriptie

1 SAMENVATTINGEN EN WOORDENLIJST CHAYENNE VAN DEN BRINK

2 2 SAMENVATTING 3 SAMENVATTING The Computer for the 21 st Century // Mark Weiser // 1991 De computer blijft grotendeels in zijn eigen wereld. Dit staat tegenover het schrift, dat de eerste vorm van informatie-technologie was, want dit is een onopvallend onderdeel geworden van ons leven. De computer moet eigenlijk ook aangepast worden aan ons dagelijks leven als iets waar we niet bewust mee bezig zijn. De locatie en afmeting van een ubicomp zijn cruciaal voor de manier waarop het functioneert. Er zijn drie soorten formaten : Tabs (vergelijkbaar met een post-it., ze bevatten niet veel informatie en staan in relatie tot andere tabs), een Pad : kan gezien worden als een bureau, bevat dus veel informatie en worden gebruikt voor geheugensteuntjes en Boards. Deze zijn bedoeld om veel informatie op een overzichtelijke manier te presenteren aan de lezer. De kracht van ubicomps ligt echter niet in elk individueel apparaat maar in de samenwerking ertussen. Daarvoor zijn computers nodig, een netwerk en software waar de applicaties op draaien. Een negatief onderdeel van het gebruik van computers op een geïntegreerde, onopvallende manier is dat privacygevoelige informatie wordt opgeslagen en in verkeerde handen kan komen. Beveiliging is daarom erg belangrijk. Wat het voordeel is, is dat connecties die moeilijk te leggen waren (vanwege afstand of tijd) dan binnen handbereik liggen en dat de informatie beter gedoseerd wordt. Zo wordt het gebruik van de computer minder als last gezien maar een verrijking van het dagelijks leven. The Mobile City. A conference on Locative Media, Urban Culture and Identity // Martijn de Waal & Michiel de Lange // 2008 De digitale en fysieke manier waarop wij onze wereld benaderen heeft vele namen: metacity, network city, software sorted city. Vanwege de efficientie die deze digitale wereld ons biedt, is het onmogelijk om deze weg te denken uit de hedendaagse moderne maatschappij. Locative Media kan onderscheidden worden op de volgende manieren: Annotative: media technologieën die worden toegepast om de werkelijke wereld op een virtuele manier te taggen en filteren. De andere manier is Phenomenological : de handelingen van iemand te volgen in de wereld. De vormen waarin dit terug te zien is zijn: - Interfaces die gekoppeld zijn aan informatie databases, zoals TomTom. - Het volgen van een object of persoon om zo tot realistische sociale netwerken te komen. - De manier waarop naar relevante plaatsen gekeken wordt, worden deze weggefilterd of bijvoorbeeld geblokkeerd voor de gebruiker? - Het volgen van een bewegend object om in kaart te brengen. - Locatieve- en Mobiele media zijn de tools die we gebruiken om de beleving van de digitale wereld toe te laten in de fysieke wereld. - De mogelijkheid hebben om een plaats in te kaderen door middel van metaforen om een bestaande blik op een plaats te veranderen.

3 4 SAMENVATTING 5 SAMENVATTING De plaats waarin wij ons bevinden bepaalt onze identiteit. De toepassing van Locative Media in de vorm van het aangeven wat je positie is, of een face-to-face meeting met iemand kan ervoor zorgen dat er ruimte is/komt voor andere dimensies buiten de fysieke wereld. Positief gezien kan Locative Media mensen juist verbinden, en niet vervreemden van elkaar. Mensen kunnen met behulp van bijvoorbeeld sociale netwerk-sites in contact komen met vreemde mensen aan de hand van de plek die ze bezoeken of op interesses. Negatief gezien kan het mensen ook meer toespitsen op hun eigen leefomgeving en sociale contacten zodat zij zich niet meer zullen verkennen buiten deze wereld. Dit zijn de globale onderwerpen die behandeld zijn tijdens de conferentie. When storytelling goes online // Janet H. Murray // 1997 Edward Packard (schrijver van Choose Your Own Adventure kinderboeken) kan gezien worden als een grote inspiratiebron als het gaat om interactieve media. Janet H. Murray is echter van mening dat er van interactive storytelling al sprake is vanaf het moment dat mensen verhalen verzinnen. Vandaag de dag is interactieve storytelling in meerdere soorten media terug te vinden. Hypertext verhalen en games (een mogelijkheid om een verhaal non-lineair te doorlopen) worden meer gebasseerd op een verhalende manier van vertellen. De manier waarop we in het dagelijks leven met keuzes en mogelijkheden omgaan wordt een belangrijke factor in een verhaal dan het winnen, wat het verhaal of spel interessanter maakt. Murray denkt dat uiteindelijk een verhaal eerder gebasseerd is op regels waarbinnen interactiviteit plaatsvindt, dan een lineair, vaststaand verhaal. Het doel van het vertellen van een verhaal ligt hem in het overbrengen van waarheid en schoonheid. Het medium wat het verhaal overbrengt hoeft de waarde van een verhaal niet te schaden. Om als voorbeeld te nemen dat het boek en de computer als tegenpolen worden ervaren, terwijl de computer juist in het verlengde ligt van het boek; door de computer wordt het mogelijk gemaakt de wereld om ons heen beter te begrijpen. Het vormgeven van een verhaal in een ander medium biedt juist de mogelijkheid te communiceren wat de bevindingen zijn van de maatschappij.

4 6 SAMENVATTING 7 SAMENVATTING A Design Approach for the Geospatial Web // Julian Bleecker // 2005 Mike Liebhold heeft een essay geschreven, dat gezien kan worden als manifest, over de toegankelijkheid van Locatie Gerelateerde Services (Location Based Service). Wat is er nodig om het te laten slagen als extra toevoeging aan het internet en hoe blijft het toegankelijk? Het voegt namelijk veel toe aan ons dagelijks leven, omdat elke plaats die je bezoekt extra informatie kan bevatten van voorgaande bezoekers. Er zijn drie soorten toepassingen van Geospatial Web : BEWUST ZIJN VAN JE LOCATIE ( LOCATION AWARENESS ) Een aantal jaar geleden zou het nog klinken alsof er over StarTrek gesproken werd, de manier waarop we nu precies kunnen vaststellen waar we ons op de aarde bevinden. Op dit moment wordt GPS niet alleen voor de plaatsbepaling gebruikt maar meer voor de basis van een subjectievere laag in een applicatie, die toegepast is op de wensen van de gebruiker (een persoonlijke laag); wordt de applicatie gebruikt om van A naar B te komen of kan er een sociale laag aan toegevoegd worden? Hierdoor zal GPS steeds meer een onderdeel van een applicatie worden, in plaats van de boventoon als plaatsbepaler te spelen. Een voorbeeld van een manier waarop GPS enkel gebruikt wordt is het TomTom apparaat dat gebruikt wordt in de auto. - Een applicatie creëren waarmee een gebruiker toegang heeft tot deze informatie. - Real-time aan een netwerk met andere gebruikers. COLLABORATIVE MAPPING Collaborative Mapping kan vergeleken worden met bloggen op het internet; meerdere mensen op een netwerk bouwen aan een informatieve laag, bijvoorbeeld opgedane ervaringen op een plaats.de plaats wordt dan als content gezien en je mobiele telefoon en andere apparaten met GPS en internet als apparaat. Deze combinatie zal zorgen voor extra plaatsbepalende informatie die veel verder gaat dan het browsen op internet alleen. Dit fenomeen moet makkelijk verspreid kunnen worden (net als bijvoorbeeld een Podcast) en anderen moeten op basis van mijn informatie nieuwe informatie toe kunnen voegen. Seven Scenes is een applicatie waarbij mensen hun ervaring met een plaats kunnen delen wanneer iemand anders zich op deze plaats bevindt. Dit is een voorbeeld van hoe Collaborative Mapping is toegepast. Dit tezamen zal zorgen voor een extra dimensie aan plaatsen gebasseerd op ervaringen en informatie van andere bezoekers. LOCATIE GEBASSEERDE INTERFACES ( LOCATION BASED INTERFACES ) Dit is hetgeen dat Location Awareness werkend zal maken. Er wordt een extra laag toegevoegd aan een bepaalde plaats, dat kan informatie voor langere duur zijn (uit een encyclopedie), of tijdelijke informatie (zoals informatie voor een afspraak die zal verlopen). Gebruiksvriendelijkheid speelt hierin een grote rol. De stappen die nodig zijn om Location Based Interfaces te maken zijn: - Een plaats vast te stellen door middel van GPS, - Tags of data toevoegen aan deze plaats, hier zijn veel spannende manieren voor.

5 8 DEFINITIES / WOORDENLIJST 9 DEFINITIES / WOORDENLIJST LOCATIEVE MEDIA (Plaatsgebonden) mediatechnologie die een combinatie mogelijk maakt tussen een locatie en informatielaag. RFID Een chip met informatie die gelezen wordt wanneer het in aanraking komt met een lezer. Wordt door bijvoorbeeld koeriers gebruikt om de locatie van een verzending te bepalen. RFID DUST Een stofvorm van de chip die ontwikkeld is door de NASA. UBIQUITOS COMPUTING Een generatie van computers die in een vorm uitgevoerd zijn dat we niet doorhebben dat ze aanwezig zijn in ons dagelijks leven. DÉRIVE/DRIFTING Ronddwalen of verdwalen door een gebied zonder een duidelijk doel. SMARTMOBS Met een politiek doel interventies plaats laten vinden op een plaats (een van de grondleggers zijn de Situationisten). FLASHMOBS Een plotselinge vorm van performance art, een speelse interventie op een onverwacht moment. PERVASIVE GAMING Een bestaande plaats gebruiken als décor voor het spel dat je uitvoert. WAT IS EEN NON-LINEAIR VERHAAL? Een verhaal wat zich niet afspeelt in de chronologische volgorde. DE MODELLEN: 1. BRANCHING NARRATIVE Een soort stroomschema waarin een keuze invloed heft op het verloop van het verhaal. Dit kan resulteren in een gigantisch schema met een groot aantal eindes. 2. FOLDBACK Sommige vertakkingen in het stroomschema worden weer teruggebracht naar één punt en vanaf daar verloopt het verhaal weer verder in een nieuw stroomschema. 3. INSTANT DEATH Elk voorkoment keuzemoment in het verhaal bestaat uit een geode en slechte keuze. De slechte keuze resulteert elke keer in de dood, dus geen weg meer terug. NARRATOLOGY Waar bestaat een verhaal uit? FABULA De wereld achter het verhaal; bijvoorbeeld dat in een sprookje niet vermeld wordt date en prinses naar de wc gaat. STORY De volgorde waarin je het verhaal verteld. NARRATIVE TEXT Het medium en de symbolen waarmee het verhaal verteld wordt (dus dat kan tekst maar ook beeld zijn; bijv. Films, boeken etc.) SUCCESSION Een opeenvolgorde van het verhaal, wat logisch is. TRANSFORMATION Er gebeurt écht iets in het verhaal aan de hand van een gebeurtenis.

6 10 DEFINITIES / WOORDENLIJST MEDIATION Het verhaal is een medium en het verwijst naar iets in het echte leven. Je verteld het verhaal met een redden want het heft een bepaalt punt/pointe. EMERGENT VERHAAL De setting staat alleen vast. De verhaallijn is gebasseerd op regels die de speller invult waardoor een verhaal ontstaat, zoals The Sims. GEOTAGGED Gegevens toevoegen aan een locatie door middel van GPS. TO AUGMENT Een bestaand gegeven uitbreiden/verbeteren in grootte (op verschillende manieren).

The Computer for the 21st Century Mark Weiser, 1991

The Computer for the 21st Century Mark Weiser, 1991 The Computer for the 21st Century Mark Weiser, 1991 Mark Weiser voorspelt dat er nog veel zal gaan veranderen rondom de computer. Computers worden tegenwoordig als normaal beschouwd maar ze vallen nog

Nadere informatie

Essay Theorie November 2010 Redactioneel ontwerp. Mieke de Bruijn 0794707

Essay Theorie November 2010 Redactioneel ontwerp. Mieke de Bruijn 0794707 Essay Theorie November 2010 Redactioneel ontwerp Mieke de Bruijn 0794707 Inleiding De opdracht voor de minor Redactioneel Ontwerp was om een stadgids te maken over het Schouwburgplein. Het zou geen standaard

Nadere informatie

opdrachten - Theorie Redactioneel -

opdrachten - Theorie Redactioneel - opdrachten - Theorie Redactioneel - inhoud Samenvattingen Voorbeelden projecten Begrippenlijst Helen Boon - 5 November 2010 samenvattingen Samenvatting The Computer for the 21ste Century Volgens Mark Weiser

Nadere informatie

- Theorie Redactioneel -

- Theorie Redactioneel - Essay Non-lineair storytelling en de stad - Theorie Redactioneel - Helen Boon - 5 November 2010 Inleiding Het schrijven van het essay is naar aanleiding van de opdracht Non-lineair storytelling en de stad.

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

Tot zover Format Doelgroep Locaties Grounding the narrat Interactie Motivatie

Tot zover Format Doelgroep Locaties Grounding the narrat Interactie Motivatie Tot zover 1. Format: (serieus)game, play, tour, commercieel enz. 2. Doelgroep / personages / persona s / sociale relatie met een ander 3. Locaties: (non)lineair, history, branching. Herhaalbare patronen

Nadere informatie

UrbanSoundSculpture Luchtdruk

UrbanSoundSculpture Luchtdruk Statement over media keuze en project Dave Djoparto Crosslabminor-2010 UrbanSoundSculpture Luchtdruk Hoe maken we de mensen met hulp van locative media bewust van het geluid dat zich op het Schouwburgplein

Nadere informatie

7 manieren voor sneller, efficiënter en veiliger communiceren

7 manieren voor sneller, efficiënter en veiliger communiceren 7 manieren voor sneller, efficiënter en veiliger communiceren 7 manieren voor sneller, efficiënter en veiliger communiceren Win meer tijd Je vraagt je soms wel eens af of je nog aan werken toekomt. Die

Nadere informatie

Event menu Minigids event app

Event menu Minigids event app Event menu Minigids event app Hoe en waarom een mobiele evenementen app? Introductie De evenementenbranche verandert. Een evenement is niet langer een ad hoc activiteit. Het is een belangrijk onderdeel

Nadere informatie

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen!

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Introductie In een wereld die op alle vlakken steeds meer digitaal verbonden raakt,

Nadere informatie

Ervaar het Beste van Online. In-Store.

Ervaar het Beste van Online. In-Store. Ervaar het Beste van Online. In-Store. AOPEN maakt gebruik van de laatste ontwikkelingen op het gebied van IT met als doel de digitale communicatie binnen een winkelomgeving te versterken. Door samen te

Nadere informatie

Location Based Media

Location Based Media Location Based Media Introductie met 7scenes Minor Create Your Future Nieuwe Media 2028 Studiejaar 2011-2012 Inhoud 1 Inleiding en uitleg opdracht... 3 1.1 Wat gaan we doen?... 3 1.2 Over 7scenes... 3

Nadere informatie

Drie domeinen als basis voor onze toekomstige veiligheid De genoemde trends en game changers raken onze veiligheid. Enerzijds zijn het bedreigingen, anderzijds maken zij een veiliger Nederland mogelijk.

Nadere informatie

Deelopdracht 3. Terug naar opdracht 1 (zie ook studiemateriaal intranet)

Deelopdracht 3. Terug naar opdracht 1 (zie ook studiemateriaal intranet) Deelopdracht 3 Terug naar opdracht 1 (zie ook studiemateriaal intranet) Verzamel de meest interessante applicaties uit alle presentaties Strip deze applicaties: verwijder alle aankleding totdat je de interactie

Nadere informatie

Sleutel en bedrijfsmiddelen beheer

Sleutel en bedrijfsmiddelen beheer Sleutel en bedrijfsmiddelen beheer Een grote uitdaging voor bedrijven en organisaties Wij benaderen sleutel- en bedrijfsmiddelenbeheer anders.. Modern beheer van uw bedrijfsmiddelen betekent dat u volledige

Nadere informatie

WESTPOINTDIGITAL MOBILE APPS DEVELOPMENT

WESTPOINTDIGITAL MOBILE APPS DEVELOPMENT WESTPOINTDIGITAL MOBILE APPS DEVELOPMENT MOBILE APPS TEAM Ons team bestaat uit slimme, samenwerkende innovatieve mensen die geïnspireerd zijn uw business op verschillende manieren te verbeteren. Onze ontwikkelaars

Nadere informatie

Cloud Computing. Definitie. Cloud Computing

Cloud Computing. Definitie. Cloud Computing Cloud Computing Definitie In de recente literatuur rond Cloud Computing zijn enorm veel definities te vinden die het begrip allemaal op een verschillende manier omschrijven. Door deze diversiteit zijn

Nadere informatie

Minigids Event Network Hoe en waarom faciliteer ik netwerken op mijn bedrijfsevenement?

Minigids Event Network Hoe en waarom faciliteer ik netwerken op mijn bedrijfsevenement? Minigids Event Network Hoe en waarom faciliteer ik netwerken op mijn bedrijfsevenement? Introductie Evenementen en congressen zijn nog steeds een belangrijk moment om nieuwe klanten aan te trekken en bestaande

Nadere informatie

INTUÏTIEVE EN OP MAAT GEMAAKTE IPTV SOFTWARE. Blijf altijd en op elk device in verbinding met uw klanten

INTUÏTIEVE EN OP MAAT GEMAAKTE IPTV SOFTWARE. Blijf altijd en op elk device in verbinding met uw klanten INTUÏTIEVE EN OP MAAT GEMAAKTE IPTV SOFTWARE Blijf altijd en op elk device in verbinding met uw klanten FLOWR - IPTV Flowr gaat verder dan alle andere entertainment oplossingen: het transformeert elk scherm

Nadere informatie

het boek is een platform

het boek is een platform het boek is een platform ontwikkeling van boeken en tijdschriften in het digitale tijdperk In het digitale tijdperk krijgen boeken en tijdschriften gezelschap van digitale producten die qua content verwant

Nadere informatie

Mobiliteit van de manager vraagt om nieuwe toepassingen Procesgegevens nu ook inzichtelijk en overzichtelijk op je ipad

Mobiliteit van de manager vraagt om nieuwe toepassingen Procesgegevens nu ook inzichtelijk en overzichtelijk op je ipad Mobiliteit van de manager vraagt om nieuwe toepassingen Procesgegevens nu ook inzichtelijk en overzichtelijk op je ipad Insurance Government Automotive Finance Energy Healthcare Logistics Mobiliteit van

Nadere informatie

BIG DATA: OPSLAG IN DE CLOUD

BIG DATA: OPSLAG IN DE CLOUD BIG DATA & ANALYTICS BIG DATA: OPSLAG IN DE CLOUD FLEXIBEL EN SCHAALBAAR BEHEER VAN ENORME HOEVEELHEDEN INFORMATIE IN GROTE ORGANISATIES EFFICIËNT EN SCHAALBAAR OMGAAN MET INFORMATIE-EXPLOSIE De hoeveelheid

Nadere informatie

W H I T E P A P E R I N 5 M I N U T E N J U N I 2 0 1 3. 07. De app in een goede mobiele strategie

W H I T E P A P E R I N 5 M I N U T E N J U N I 2 0 1 3. 07. De app in een goede mobiele strategie W H I T E P A P E R I N 5 M I N U T E N J U N I 2 0 1 3 07. De app in een goede mobiele strategie Introductie We ontwikkelden de afgelopen jaren verschillende consumenten apps. De wens van bedrijven om

Nadere informatie

Customer success story: Southbank Centre

Customer success story: Southbank Centre Customer success story: Southbank Centre Public Waar gaat het over? Inhoudsopgave Over Southbank Centre 3 Customer success story 3 Uitdagingen 4 Hoe Bynder heeft geholpen 5 Voordelen voor Southbank Centre

Nadere informatie

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat.

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat. Stappenplan Een interface is in principe alles wat de communicatie tussen de gebruiker en de computer bepaalt of vorm geeft. Het is het deel van de website of webapplicatie dat de interactie met de gebruiker

Nadere informatie

M I K E R U B I O K E R N T A A K

M I K E R U B I O K E R N T A A K M I K E R U B I O E X A M E N 2 0 1 4 K E R N T A A K 1 1 Inhoudsopgave Verslag Briefing & Advies...03 Plan van Aanpak...04 Onderzoekverslag...06 Onderbouwd Concept...09 Fonts/Lettertype...10 Logo s...11

Nadere informatie

DIGITAAL WERKEN OP WEG NAAR 2020

DIGITAAL WERKEN OP WEG NAAR 2020 DIGITAAL WERKEN OP WEG NAAR 2020 Doclogic Full Service Partner Digitaal Werken Richard Dobbe Senior Sales Consultant Even voorstellen Doclogic 1999-2009 Decos Richard Dobbe Senior Sales Consultant Autonomy

Nadere informatie

------------------------------ Een overzicht van alle eisen en wensen is onderaan dit document te vinden ------------------------------

------------------------------ Een overzicht van alle eisen en wensen is onderaan dit document te vinden ------------------------------ Notulen VPRO briefing :: 23-09-2004 _ 13.30u 15.00u :: MultiVilla Aanwezig: Namens de HKU: Joost Burger, Joost Blatter, Merijn Vogelsang, Nick van Loo, Martijn Reintjes, Dudu Puetes, Paul Keurentjes Namens

Nadere informatie

Interactieve 3D Digital Signage

Interactieve 3D Digital Signage Interactieve 3D Digital Signage - De toekomst van Digital Signage - Jean-Pierre van Maasakker Persoonlijke Introductie Naam Jean-Pierre van Maasakker Bedrijf Zero Creative BV Functie CEO & International

Nadere informatie

Privacyverklaring. LIMM Recycling Versie

Privacyverklaring. LIMM Recycling Versie 2018 Privacyverklaring LIMM Recycling Versie1.0 1-5-2018 Inleiding Dit is de privacyverklaring van LIMM Recycling. In deze verklaring verschaft LIMM Recycling informatie over de persoonsgegevens die worden

Nadere informatie

Omzeil het gebruik van mappen en bestanden over Wiki s en het werken in de 21 e eeuw

Omzeil het gebruik van mappen en bestanden over Wiki s en het werken in de 21 e eeuw Omzeil het gebruik van mappen en bestanden over Wiki s en het werken in de 21 e eeuw In de whitepaper waarom u eigen documenten niet langer nodig heeft schreven we dat het rondmailen van documenten geen

Nadere informatie

Ameland binnen handbereik

Ameland binnen handbereik Ameland binnen handbereik Gauke Pieter Sietzema Hoofd ontwikkeling, SEO specialist & Sterc partner Hendrik Jan Hofstede Strateeg & internetmarketeer & Sterc partner VVV Ameland mobile - Ameland binnen

Nadere informatie

Evernote kan heel veel verschillende type bestanden opslaan. - gewone tekst - foto s - pdf s - websites (via Evernote webclipper

Evernote kan heel veel verschillende type bestanden opslaan. - gewone tekst - foto s - pdf s - websites (via Evernote webclipper ICT tools: Collaboratie tools in de cloud: Evernote: Werkt met een premium model. Gratis voor basis functies, uitgebreidere functies zijn betalend via een abonnement. Evernote is een samenwerkingstool

Nadere informatie

WHITEPAPER. Wat is een. Responsive website? Voordelen van een. Responsive website? Hoe start je met een. Responsive website? RESPONSIVE WEBSITES

WHITEPAPER. Wat is een. Responsive website? Voordelen van een. Responsive website? Hoe start je met een. Responsive website? RESPONSIVE WEBSITES WHITEPAPER RESPONSIVE WEBSITES Wat is een Responsive website? Voordelen van een Responsive website? Hoe start je met een Responsive website? INTRODUCTIE Met het downloaden van deze whitepaper kunnen we

Nadere informatie

concept & development van belevingen

concept & development van belevingen concept & development van belevingen MUSEA EXPO LEISURE Museale Tentoonstellingen en Multi Media museale en erfgoedpresentaties Informatie ruimten Speciale presentaties RAYS is specialist in het creeren

Nadere informatie

CrossLab. een nieuwe afstudeerrichting

CrossLab. een nieuwe afstudeerrichting een nieuwe afstudeerrichting CrossLab ontwerpen van & voor & met digitale media in een labomgeving media technologie is er gewoon... media technologie is er gewoon... CrossLab waarbij de ontwerper de

Nadere informatie

Workware Wireless FAQ - General & Customers November 9, 2016

Workware Wireless FAQ - General & Customers November 9, 2016 Workware Wireless FAQ - General & Customers November 9, 2016 Wat is draadloos workware Base?... 3 Hoe staat dit in vergelijking tot andere Workware producten?... 3 Waarom zou ik draadloos Workware gebruiken

Nadere informatie

GO SOCIAL! Het e-boek en de uitgeverij als sociaal netwerk.

GO SOCIAL! Het e-boek en de uitgeverij als sociaal netwerk. GO SOCIAL! Het e-boek en de uitgeverij als sociaal netwerk. Wie zijn wij? Overcommunicatief Social Media Fanatic Shop-a-holic Boekenwurm Heeft identieke tweelingzus Marketing Manager E- communicatie en

Nadere informatie

ZeelandNet.nl Bezoekersprofiel

ZeelandNet.nl Bezoekersprofiel ZeelandNet.nl Bezoekersprofiel 22 mei 2014 Walter Bil Marketing Services 1 Korte samenvatting 2 Bezoekers van ZeelandNet.nl komen uit Zeeland en zijn voornamelijk mannen van gemiddeld 58 jaar die klant

Nadere informatie

ipad integratie in het onderhoud

ipad integratie in het onderhoud Maximo Comes To You ipad integratie in het onderhoud Door: Marcel Staring 2013 IBM Corporation Agenda 1. Waarom Mobiel Werken? 2. Wat houdt Mobiel Werken in? Praktisch Technisch 3. MAXIMO Mobiel vs. MAXIMO

Nadere informatie

les 7 reality & virtuality

les 7 reality & virtuality systemen ams blok 1 les 7 reality & virtuality het multiversum van Jo Pine time matter no space space no matter no time physical virtuality reality mirrored virtuality augmented reality augmented virtuality

Nadere informatie

Ricoh Mobile Services

Ricoh Mobile Services Ricoh Mobile Services Mobiliteit binnen handbereik Professioneel gebruik van tablets in Europa Tablets op kantoor: Aantal professionele tabletgebruikers op kantoor 60% Tablets aangeboden door de werkgever

Nadere informatie

Bij BCC Corporate zetten we ons in om, wanneer u onze website (www.miles-and-more-paymentcard.be) en alle onderliggende pagina s bezoekt en/of met

Bij BCC Corporate zetten we ons in om, wanneer u onze website (www.miles-and-more-paymentcard.be) en alle onderliggende pagina s bezoekt en/of met Bij BCC Corporate zetten we ons in om, wanneer u onze website (www.miles-and-more-paymentcard.be) en alle onderliggende pagina s bezoekt en/of met ons communiceert, uw privacy te beschermen en ze veilig

Nadere informatie

Agenda. About Mediamatic Mediamatic voor Naturalis Vormgeving Techniek Netwerk Community Naturalis fysiek virtueel

Agenda. About Mediamatic Mediamatic voor Naturalis Vormgeving Techniek Netwerk Community Naturalis fysiek virtueel Agenda About Mediamatic Mediamatic voor Naturalis Vormgeving Techniek Netwerk Community Naturalis fysiek virtueel About Mediamatic Mediamatic LAB, gespecialiseerd in informatiesystemen en community websites

Nadere informatie

SD-WAN, de nieuwe IT- Infrastructuur. Een functionele en technische uitleg waarom SD-WAN zo populair is.

SD-WAN, de nieuwe IT- Infrastructuur. Een functionele en technische uitleg waarom SD-WAN zo populair is. SD-WAN, de nieuwe IT- Infrastructuur Een functionele en technische uitleg waarom SD-WAN zo populair is. 01 Waarom SD-WAN Blz. 1 02 Uitleg SD-WAN Blz. 2 03 Functionaliteiten Blz. 3-4 04 Veilige toegang

Nadere informatie

Web Games en het mobiele web. Hoorcollege Webdesign 9 6 juni 2014 Christof van Nimwegen

Web Games en het mobiele web. Hoorcollege Webdesign 9 6 juni 2014 Christof van Nimwegen Web Games en het mobiele web Hoorcollege Webdesign 9 6 juni 2014 Christof van Nimwegen Webgames: scope dit college onderdeel Games staan nu centraal in deze faculteit. In een cursus over webdesign MOET

Nadere informatie

Dicht het security gat - Microsoft SharePoint, OCS, en Exchange met Secure File Sharing Heeft uw organisatie ook een Dropbox probleem?

Dicht het security gat - Microsoft SharePoint, OCS, en Exchange met Secure File Sharing Heeft uw organisatie ook een Dropbox probleem? Dicht het security gat - Microsoft SharePoint, OCS, en Exchange met Secure File Sharing Heeft uw organisatie ook een Dropbox probleem? Executive summary Organisaties maken meer en meer gebruik van online

Nadere informatie

Editorial Media Design Guido Hildebrand - 1582968 Talisa van Dreven - 1582766 Alexander Ringnalda - 1547759. 24 september 2013 Versie 1

Editorial Media Design Guido Hildebrand - 1582968 Talisa van Dreven - 1582766 Alexander Ringnalda - 1547759. 24 september 2013 Versie 1 Editorial Media Design Guido Hildebrand - 1582968 Talisa van Dreven - 1582766 Alexander Ringnalda - 1547759 24 september 2013 Versie 1 Aanleiding en probleemomschrijving: Het project wordt uitgevoerd omdat

Nadere informatie

PoC Bouwdatapools. Zoeken en vinden van producttypen

PoC Bouwdatapools. Zoeken en vinden van producttypen PoC Bouwdatapools Zoeken en vinden van producttypen Inhoud Wat wilde we aantonen? Hoe hebben we het bewijs geleverd? Scenario s Mapping Leveranciersinformatie Bevindingen Lessons learned Wat wilde we aantonen?

Nadere informatie

Elke oproepeenheid heeft zijn eigen vulgraad. Dit is het aantal mensen dat binnen de betreffende oproepeenheid minimaal aanwezig moet zijn.

Elke oproepeenheid heeft zijn eigen vulgraad. Dit is het aantal mensen dat binnen de betreffende oproepeenheid minimaal aanwezig moet zijn. Het basis principe OOV Alert is een multimediaal systeem dat het mogelijk maakt snel (groepen) mensen multimediaal te informeren over een calamiteit of een gebeurtenis en die mensen snel te mobiliseren.

Nadere informatie

IFECTIVE KNOWLEDGE FRAMEWORK

IFECTIVE KNOWLEDGE FRAMEWORK IFECTIVE KNOWLEDGE FRAMEWORK Eenvoudig informatie beheren en vinden Er is veel informatie over een onderwerp of klant. Het blijft echter lastig om de informatie te bundelen en gemakkelijk terug te vinden.

Nadere informatie

Th!nk mobile. Op Zig logisch. Menno Ouweneel Marketingmanager. Twitter: mouweneel Skype: menno_ouweneel

Th!nk mobile. Op Zig logisch. Menno Ouweneel Marketingmanager. Twitter: mouweneel Skype: menno_ouweneel Th!nk mobile Op Zig logisch Menno Ouweneel Marketingmanager Twitter: mouweneel Skype: menno_ouweneel Mobiele telefoons zullen de desktop computer passeren als het meestgebruikte apparaat voor internettoegang,

Nadere informatie

Collaboration Packs Combineer de display technologie van Samsung met de collaboration innovatie van AMX by Harman voor een vaste lage prijs als bundel

Collaboration Packs Combineer de display technologie van Samsung met de collaboration innovatie van AMX by Harman voor een vaste lage prijs als bundel Packs Combineer de display technologie van Samsung met de collaboration innovatie van AMX by Harman voor een vaste lage prijs als bundel Stel uw ideale Collaboration Pack samen Gebruik onze Configurator

Nadere informatie

Persoonlijke Competentie Ontwikkeling in Leernetwerken

Persoonlijke Competentie Ontwikkeling in Leernetwerken Persoonlijke Competentie Ontwikkeling in Leernetwerken Prof. dr. Rob Koper Onderwijstechnologisch Expertise Centrum Conferentie Onderwijsinnovatie Het Boek Voorbij, Hogeschool Zuyd, Heerlen 30-5-200-7

Nadere informatie

De abonnementsduur van het contract is afhankelijk van uw bundelkeuze (camera en abonnement).

De abonnementsduur van het contract is afhankelijk van uw bundelkeuze (camera en abonnement). Panasonic Cameramanager Go! Cloud videobeveiliging per direct beschikbaar! Panasonic Cameramanager biedt ondernemers de mogelijkheid op afstand een oogje in het zeil te houden. Met de alles in 1 oplossing

Nadere informatie

SALTO CLOUD-BASED TOEGANGSCONTROLE

SALTO CLOUD-BASED TOEGANGSCONTROLE SALTO CLOUD-BASED TOEGANGSCONTROLE SALTO KS SALTO KS IS DE OPLOSSING VOOR SLIM BEHEER VAN TOEGANG VOOR HET MIDDEN- EN KLEINBEDRIJF. De wireless online sluitoplossing heeft haar betrouwbaarheid en stabiliteit

Nadere informatie

Invisible computers Wanneer computers ons alledaagse leven betreden

Invisible computers Wanneer computers ons alledaagse leven betreden Invisible computers Wanneer computers ons alledaagse leven betreden Lesplan WDKA 2010/2011 zie ook: wdka.pineapplejazz.com Dit jaar geeft Tijmen Schep les over de vraag die hem bezighoudt: hoe ontwikkelt

Nadere informatie

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert.

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. 9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. Introductie Een goed ingerichte website met een goed uitgevoerde marketingstrategie is het ideale marketing tool voor ondernemers. Een goede website

Nadere informatie

Drempelvrij samenwerken

Drempelvrij samenwerken Drempelvrij samenwerken Start ook met drempelvrij samenwerken. Door kennis en informatie te delen op een platform dat aan de webrichtlijnen voldoet kun je met heel Nederland samenwerken. In deze whitepaper

Nadere informatie

Aanvulllende info Workshop Social Media Humanitas district Noord

Aanvulllende info Workshop Social Media Humanitas district Noord Aanvulllende info Workshop Social Media Humanitas district Noord Defintie SocialMedia is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele

Nadere informatie

Stefan Lamberigts Solution Advisor Data Platform. Michiel Coox Solution Advisor Productivity

Stefan Lamberigts Solution Advisor Data Platform. Michiel Coox Solution Advisor Productivity Stefan Lamberigts Solution Advisor Data Platform Michiel Coox Solution Advisor Productivity Uitdagingen en Vragen Doelstelling Burgers en medewerkers willen toegang tot betere informatie, tools, apps

Nadere informatie

EPLAN Software & Service. 12 februari 2016 We starten om 14:00 uur

EPLAN Software & Service. 12 februari 2016 We starten om 14:00 uur EPLAN Software & Service. 12 februari 2016 We starten om 14:00 uur Het team van vandaag Martin Versteeg Productmanager Pro Panel Moderator Michiel van de Wiel It specialist Tips en tricks nieuwe stijl

Nadere informatie

CREËER UW EIGEN ONLINE WERKPLEK MET WORKSPACE 365

CREËER UW EIGEN ONLINE WERKPLEK MET WORKSPACE 365 CREËER UW EIGEN ONLINE WERKPLEK MET WORKSPACE 365 Workspace 365 Creëer uw eigen online werkplek Tegenwoordig werken veel medewerkers via verschillende devices. Hierdoor is er steeds meer behoefte aan een

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding versie: 18 maart 2013 Multrix Desktop Portal Toegang tot uw applicaties via het internet Handleiding Multrix Desktop Portal - NED Pagina 1 van 12 Inleiding Dit document biedt u een

Nadere informatie

Online Samenwerken. Online Samenwerken

Online Samenwerken. Online Samenwerken Online Samenwerken In deze module worden de begrippen en vaardigheden uiteengezet die betrekking hebben op de configuratie en het gebruik van tools voor online samenwerking, zoals opslag, productiviteitstoepassingen,

Nadere informatie

Welkom. Christophe Limpens. Solution Consultancy Manager

Welkom. Christophe Limpens. Solution Consultancy Manager Welkom Christophe Limpens Solution Consultancy Manager Veranderende tijden For internal use only. Select your 'R' level. De huidige taal van onze klanten CLOUD Disaster Recovery MAART OKTOBER DECEMBER

Nadere informatie

JURYRAPPORT. Beste interactieve spinoff van een kinderboek (0 t/m 12 jaar) Beste digitale, interactieve kinderboek (0 t/m 12 jaar)

JURYRAPPORT. Beste interactieve spinoff van een kinderboek (0 t/m 12 jaar) Beste digitale, interactieve kinderboek (0 t/m 12 jaar) JURYRAPPORT Beste digitale, interactieve kinderboek (0 t/m 12 jaar) Beste interactieve spinoff van een kinderboek (0 t/m 12 jaar) JURYRAPPORT DE KAMELEON EN DE GEKKO 2016 De jury van de Kameleon en Gekko

Nadere informatie

DCN webcasting De open uitnodiging voor uw vergaderingen

DCN webcasting De open uitnodiging voor uw vergaderingen DCN webcasting De open uitnodiging voor uw vergaderingen Een nieuwe dimensie voor vergaderingen Het alom geprezen Digital Congress Network (DCN) vergadersysteem van Bosch is nu nog krachtiger en veelzijdiger

Nadere informatie

Social Media. Presentatie verzorgd door de ouderraad, leerlingenraad, het team en een ouder

Social Media. Presentatie verzorgd door de ouderraad, leerlingenraad, het team en een ouder Social Media Presentatie verzorgd door de ouderraad, leerlingenraad, het team en een ouder DOEL VAN VANAVOND: Een kennismaking met sociale/nieuwe media welke sociale media gebruiken leerlingen veel en

Nadere informatie

Security Solutions. End-to-end security. Voor de beveiliging van uw fysieke toegangscontrolesysteem.

Security Solutions. End-to-end security. Voor de beveiliging van uw fysieke toegangscontrolesysteem. Security Solutions End-to-end security Voor de beveiliging van uw fysieke toegangscontrolesysteem. www.nedapsecurity.com security common practice IT best practices toegepast op fysieke beveiliging Bedrijven

Nadere informatie

Onderzoek naar ontwikkel platformen voor locative media tours

Onderzoek naar ontwikkel platformen voor locative media tours Onderzoek naar ontwikkel platformen voor locative media tours Diversiteit in technologie en aanbieders Douwe Jan Schrale /E&L Firma Vuurvogel Missie: avonturen/producten maken die de mensen op een intense

Nadere informatie

Wat is Pinterest? Hier volgt een stappenplan om aan snel en efficiënt de slag te kunnen gaan met Pinterest.

Wat is Pinterest? Hier volgt een stappenplan om aan snel en efficiënt de slag te kunnen gaan met Pinterest. Handleiding Inhoud Wat is Pinterest?... 3 Stap 1: maak een account... 4 Stap 2: Maak je profiel compleet... 4 Stap 3: Maak een bord... 4 Stap 4: start met pinnen... 6 Zelf uploaden... 7 Pinner volgen...

Nadere informatie

Analyseverslag. Mobile Concepting 16 maart 2015. Rogier Wijnands Jelle Clignet Tom Bessems

Analyseverslag. Mobile Concepting 16 maart 2015. Rogier Wijnands Jelle Clignet Tom Bessems Analyseverslag Mobile Concepting 16 maart 2015 Rogier Wijnands Jelle Clignet Tom Bessems 1. Doelgroepomschrijving 1.1 Kinderen tussen 6 en 8 jaar 1.2 Kinderen tussen 8 en 10 jaar 1. Kinderen tussen 10

Nadere informatie

Power X; De Interactieve Commercial

Power X; De Interactieve Commercial Power X; De Interactieve Commercial Essay van Jeffrey Bruijntjes en Erwin Dam Project Interactieve Multimedia @ VU Amsterdam Inleiding Reclame, iedereen kent het, iedereen heeft er een hekel aan. Reclame

Nadere informatie

Customer Experience White Paper Add something new

Customer Experience White Paper Add something new Customer Experience White Paper Add something new Inhoudsopgave Add something new Maak je klant de held van jouw verhaal. Ann Handley 2 1. Management Samenvatting Hoe creëer je een goed geïntegreerde klantbeleving?

Nadere informatie

Dennis Reumer 9 Oktober

Dennis Reumer 9 Oktober Dennis Reumer 9 Oktober 2013 @reumerd dennis.reumer@arche-it.com Dennis Reumer CEO/Eigenaar Arché IT bv >10 jaar ervaring met mobiele technologie en oplossingen voor smart-phone en tablets >25 jaar ervaring

Nadere informatie

1 Introductie. Wat is een blog? Waarom is bloggen zo populair?

1 Introductie. Wat is een blog? Waarom is bloggen zo populair? 1 Introductie Wat is een blog? Nu je dit boek in je handen hebt neem ik aan dat je al eens van WordPress gehoord hebt. WordPress is een CMS dat staat voor Content Management System dat oorspronkelijk gemaakt

Nadere informatie

Privacyverklaring. OndernemersFabriek Drenthe. Versie: 1.1

Privacyverklaring. OndernemersFabriek Drenthe. Versie: 1.1 Privacyverklaring OndernemersFabriek Drenthe Versie: 1.1 Datum: 01-1-2019 Privacyverklaring OndernemersFabriek Drenthe Inleiding Dit is de privacyverklaring van OndernemersFabriek Drenthe, hierna OFD genaamd.

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180 ESSAY Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay Lexington Baly 1592180 Seminar: Dream Discover Do Essay Docent: Rob van den Idsert Effectief gebruik

Nadere informatie

F-Secure: Complete en uitgebreide end-point beveiliging voor het mkb

F-Secure: Complete en uitgebreide end-point beveiliging voor het mkb : Complete en uitgebreide end-point beveiliging Complete en uitgebreide end-point beveiliging Protection Service for Business (PSB) van levert vanuit één gebruiksvriendelijke portal complete en uitgebreide

Nadere informatie

Ubiquitous & Mobile Computing

Ubiquitous & Mobile Computing Ubiquitous & Mobile Computing Ontwerpen van Interactieve Systemen Christof van Nimwegen, 26 maart 2015 Ubiquitous (pervasive) computing De integratie van computers en het gebruik ervan in de dagelijkse

Nadere informatie

Internet bestaat uit miljoenen computers over de gehele wereld.

Internet bestaat uit miljoenen computers over de gehele wereld. Internet Internet bestaat uit miljoenen computers over de gehele wereld. Om de webpagina s te openen is een internet-browser of kortweg browser nodig. De bekendste zijn INTERNET EXPLORER, GOOGLE CHROME

Nadere informatie

Rapport Onderzoek Visie en ambitie van ICT professionals. In opdracht van:

Rapport Onderzoek Visie en ambitie van ICT professionals. In opdracht van: Rapport Onderzoek Visie en ambitie van ICT professionals In opdracht van: IDG Nederland Arianna Ardia Sr Marktonderzoeker/ Marketing & Sales analist Mei 2011 1 Inhoudsopgave 1. Samenvatting p. 2 2. Opzet

Nadere informatie

Extreme Library Makeover

Extreme Library Makeover Extreme Library Makeover Innovatie audit voor de bibliotheek van de 21e eeuw en verder DOKLAB b.v. Vesteplein 1 00 2611 WG Delft info@doklab.nl Bank rek.nr. 166145971 KVK nr. 54081653 BTW nr. NL851151450B01

Nadere informatie

www.customercentricindex.com Het bezoekersonderzoek dat u helpt te achterhalen wat de echte ervaring van bezoekers op uw website, app of intranet is. Bezoekers vertellen u op welke gebieden u excelleert

Nadere informatie

i3sync PLUG & PLAY DRAADLOOS PRESENTATIE MIDDEL

i3sync PLUG & PLAY DRAADLOOS PRESENTATIE MIDDEL i3sync PLUG & PLAY DRAADLOOS PRESENTATIE MIDDEL VERANDER DE MANIER WAAROP U VERGADERT Of geef presentaties met dit compacte en lichtgewicht presentatie device. De i3sync is eenvoudig te gebruiken en stelt

Nadere informatie

DIGITALE KRAS & WIN COUPONS

DIGITALE KRAS & WIN COUPONS DIGITALE KRAS & WIN COUPONS GASTEN PLEZIERIG VERRASSEN MET DIGITALE COUPONS KRAS & WIN COUPON BIEDT ONGEKENDE MOGELIJKHEDEN OM: Meer klanten naar de horecazaak te krijgen en gasten plezierig te verrassen

Nadere informatie

Megatrend. Technologie (mondiaal/globalisering) sector die een marktaandeel veroveren in de creatieve industrie

Megatrend. Technologie (mondiaal/globalisering) sector die een marktaandeel veroveren in de creatieve industrie Megatrend Megatrend Ontwikkeling Effect Praktijk Technology (digitalisering) Interne processen anders organiseren Andere manier van produceren, verkopen en distributie Technologie (mondiaal/globalisering)

Nadere informatie

Security Awareness

Security Awareness Security Awareness info@avk.nl 085-208 3388 www.avk.nl Security Awareness: Bewustwording en gedragsverandering Veilig werken met IT middelen wordt steeds belangrijker, bijvoorbeeld door de (grote) afhankelijkheid

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken in de Zorg

Het Nieuwe Werken in de Zorg HP Care & Cure seminar Het Nieuwe Werken in de Zorg Harry Verbunt, Healthcare Lead HP NL Harry.verbunt@hp.com Agenda 12.45 uur Introductie Harry Verbunt 13.15 uur Mobiele ontsluiting van informatie Terrence

Nadere informatie

Cookie-beleid. Inleiding Over cookies

Cookie-beleid. Inleiding Over cookies Inleiding Over cookies Cookie-beleid De meeste websites die u bezoekt, gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren door de betreffende website in staat te stellen om u te onthouden, hetzij

Nadere informatie

Technologieverkenning

Technologieverkenning Technologieverkenning Videocontent in the cloud door de koppeling van MediaMosa installaties Versie 1.0 14 oktober 2010 Auteur: Herman van Dompseler SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma Het SURFnet/ Kennisnet

Nadere informatie

Samen werken aan de mooiste database

Samen werken aan de mooiste database Samen werken aan de mooiste database Inleiding Het is erg vervelend wanneer in een zakelijke brief uw naam verkeerd gespeld wordt, of als u op de werkvloer steeds post ontvangt op naam van uw voorganger.

Nadere informatie

Radio Holland Group B.V. Cookie Policy websites NL

Radio Holland Group B.V. Cookie Policy websites NL Radio Holland Group B.V. Cookie Policy websites NL Effective date 25 May, 2018 Versie 1.1 dd. 28 augustus 2018 1 Inhoudsopgave Cookiebeleid van Radio Holland... 3 Toepasselijkheid... 3 Wat zijn cookies,

Nadere informatie

CAD IN THE CLOUD & AUGMENTED REALITY. Gebruik de (reken)kracht van het Datacenter

CAD IN THE CLOUD & AUGMENTED REALITY. Gebruik de (reken)kracht van het Datacenter CAD IN THE CLOUD & AUGMENTED REALITY Gebruik de (reken)kracht van het Datacenter EVEN VOORSTELLEN Michiel van Bergen van der Grijp Business developer CSN Groep Opgegroeid in Rotterdam 48 jaar Werktuigbouwkunde

Nadere informatie

MarianSpier. Manager Content & Communicatie International coördinator SBC Afstudeerbegeleider

MarianSpier. Manager Content & Communicatie International coördinator SBC Afstudeerbegeleider MarianSpier Manager Content & Communicatie International coördinator SBC Afstudeerbegeleider Studie Communicatie en designmanagement Didactiek, pedagogiek Organisatiepsychologie Werk Communicatie adviseur

Nadere informatie

Social Media, de basis

Social Media, de basis 1 Social Media, de basis Inhoud Doelstellingen Social Media Vormen van Social Media Tools social media Eigenschappen van de doelgroep Trends en ontwikkelingen Astrid Schiepers, www.donnadioggi.nl 2 Waarom

Nadere informatie