The Computer for the 21st Century Mark Weiser, 1991

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "The Computer for the 21st Century Mark Weiser, 1991"

Transcriptie

1 The Computer for the 21st Century Mark Weiser, 1991 Mark Weiser voorspelt dat er nog veel zal gaan veranderen rondom de computer. Computers worden tegenwoordig als normaal beschouwd maar ze vallen nog teveel op. Mensen zijn zich bewust van het gebruik ervan. Dit zal gaan veranderen in de toekomst, het is de bedoeling dat mensen zich steeds minder bewust worden van het computergebruik, door de computers te integreren in de overige wereld zoals die is buiten de nu bestaande computer. Zo zullen er pads komen om papier te vervangen, boards om whiteboards te vervangen en tabs zullen agenda s gaan vervangen. De computers zullen onze dagelijkse taken gaan overnemen. Er zal een oplossing moeten komen voor de netwerken tussen computers. De computers zullen zich bewust moeten zijn van hun locatie en op hogere snelheid onderling kunnen communiceren. Ook zal er een oplossing moeten worden gezocht voor het informatiemisbruik. Informatie zal gecodeerd moeten worden en er moet een privacy regel gelden zoals in de echte wereld. Ze verwachten dat binnen 20 jaar ubicomp de computer overtreft, als belangrijkste doel zal ubicomp het probleem van information overload oplossen. In plaats van een oneindige hoeveelheid informatie in één computer, wordt op iedere plek alleen relevantie informatie vrijgegeven.

2 The Mobile City A Conference On Locative Media / Urban Culture / Identity In de eenentwintigste eeuw ontstaat er geleidelijk aan een nieuw soort stad. Door de komst van meer communicatieve technologieën zoals mobiele telefoons, GPS, WiFi en RFID ontstaat er een Mediapolis, dit is een stad die constant verbonden is met de inwoners & bezoekers en zij zijn ook onderling verbonden. Op dit moment zorgt dit ervoor dat de echte wereld dichter bij de virtuele wereld staat. De stad in zijn realiteit is hierdoor veranderd tot een locatie waar mens en machine dankzij de doorbraak van de grens tussen de fysieke en digitale ruimtes, kunnen communiceren via media. Zo n stad is het ultieme voorbeeld van locative media, de stad waar digitale en fysieke werelden naast elkaar leven en zich met elkaar vermengen. Deze locative media is locatie gebonden, het ziet de geografische locaties als plekken waar geleefd wordt. Er wonen mensen en er wordt kennis en ervaring opgedaan. Deze media richten zich bijvoorbeeld op de historie van een locatie of communiceren data met dezelfde soort locaties. Marc Tuters en Kazys Varnelis onderscheiden twee verschillende soorten locative media. Annotative hangt virtuele labels aan de echte wereld, zodat deze op basis hiervan gefilterd wordt. Phenomenological is gebaseerd op verschijningen gebonden aan locatie en volgt bewegingen van iets of iemand in de echte wereld. In totaal zijn uit deze mediavormen zes verschillende toepassingen gevormd: Het gebruik van georganiseerde interfaces die informatie bieden over een bepaald gebied. (TomTom, Google Maps, Google Earth) De beschrijving van geografische locaties die worden beschreven door media. Het weergeven van personen/objecten wat de mogelijkheid biedt om deze met elkaar te laten communiceren in de vorm van sociale netwerken. Het filteren van bepaalde informatie of locaties, uitgekozen door de gebruiker. Media die gebruik maken van de ruimte om zich heen en hier kennis/ervaring of een actie aan verbinden. (Mobiele telefoons) Het weergeven van bepaalde informatie/locaties die een andere kijk geven op de gekozen locatie. De mogelijkheden van deze media zijn van groot belang voor onze stedelijke cultuur en identiteit. Ze leggen verbanden tussen verschillende culturen, identiteiten & ideeën en laten op deze manier informatie communiceren, waardoor verschillende groepen bij elkaar kunnen worden gebracht. Dit zorgt voor het vormen van identiteiten. De individu ten opzichte van zichzelf, de andere mensen en ten opzichte van de wereld. Op deze manier verzameld men informatie, voor zichzelf en voor anderen om hier weer gebruik van te kunnen maken. Locaties zijn hierbij van belang, mensen leggen verbanden tussen zichzelf en een bepaalde locatie. Ze geven hier hun eigen waarde aan, wat weer bijdraagt aan hun identiteit.

3 7 VOORBEELDEN VAN LOCATIVE MEDIA Mobiele telefoons 1993 Mobiele telefoons zijn computers. Tegenwoordig is dat beter zichtbaar dan voorheen, veel mobiele telefoons beschikken over een besturingssysteem als Windows. Bron: Mp3-speler De Mp3-speler begon met één duidelijke functie, muziek afspelen. Maar de mp3 speler begint steeds meer op een computer te lijken. Je kunt er tegenwoordig veel meer mee dan muziek luisteren, het komt dus steeds dichter bij ubiquitous computing te liggen. Bron: Track & Trace Bijvoorbeeld TNT Track & Trace, waarmee je postpakketten kan volgen van het beginpunt tot hun bestemming. Bron: RFID chips RFID chips vallen ook onder Track & Trace en zijn passieve informatiedragers die met behulp van een actieve reader kunnen worden uitgelezen. Doordat de chips klein en goedkoop zijn zitten tegenwoordig zelfs in kleding, ook worden ze gebruikt in bankbiljetten, om zo vervalsing te voorkomen. RFID chips worden dus gebruikt om verschillende vormen van informatie op te slaan. Bron: OV-Chipkaart Het systeem maakt de combinatie mogelijk van kaartintegratie (dezelfde kaart bij verschillende vervoerders gebruiken) met tariefdifferentiatie (het tarief is niet alleen afhankelijk van de afstand maar ook van de vervoerder, en eventueel ook van de tijd van de dag en dag van de week, en van de kwaliteit van het vervoer). Bron: Google StreetView 2007 Het in kaart brengen van locaties door middel van panoramafotografie. Het is een interactieve weergave, waar je zelf doorheen kunt bewegen. Je kunt routes plannen, informatie vinden, zelf informatie toevoegen en locaties opzoeken. Doordat het aanvulbaar is wordt het aanbod van informatie steeds groter en completer. Bron:

4 StreetSpark StreetSpark is een dating applicatie voor je mobiele telefoon. Je voert je eigen gegevens in en de applicatie zorgt ervoor dat je een bericht ontvangt op het moment dat er iemand in de buurt is die overeenkomt met jouw gegevens/interesses. Bron:

5 Non-lineair verhaal Een non-lineair verhaal kan meerdere kanten op gaan, het heeft meerdere mogelijkheden om bij het geplande einde te komen. Het verhaal wordt niet in een chronologische volgorde verteld. Welke non-lineaire modellen zijn er? Branching narrative Door middel van keuzes die de lezer/gebruiker maakt, krijgt het verhaal een andere wending en einde. (bijvoorbeeld de Choose your own adventure boeken van Edward Packard & Raymond Montgomery) Foldback De lezer/gebruiker kan zoals hierboven genoemd keuzes maken maar komt standaard uit op een centraal punt het zogenoemde foldback point. Vanuit dit punt kan het verhaal zich weer vertakken en zijn er meerdere eindes mogelijk. (bijvoorbeeld Monkey Island) Instant death De lezer/gebruiker wordt meerdere keuzes voorgelegd waarvan er maar één de juiste is. De overige keuzes hebben het einde van het spel als gevolg. (bijvoorbeeld Dragon s Liar) Combination De bovengenoemde modellen zijn met elkaar te combineren.

6 When storytelling goes online Janet H. Murray, on the future of Narrative in Cyberspace, 1997 In de tekst van Murray heeft zij het over de interactie, zoals die er eigenlijk al heel lang is. Het was er al voor dit digitale tijdperk, want vroeger werden verhalen via mond op mond overgebracht, zo kreeg het verhaal regelmatig een andere wending. In feite heb jij als doorverteller dus invloed op het verhaal, jouw keuzes spelen een rol in het verloop van het verhaal. De kracht van de non-lineaire verhalen is dat ze de muur tussen lezer en verhaal doorbreken, ze betrekken de lezer erbij doordat deze zelf controle krijgt over het verloop van het verhaal. Dit in tegenstelling tot lineaire verhalen waarbij je alleen je fantasie los kan laten op de al bestaande tekst en afbeeldingen. Volgens Murray zal de digitale technologie nooit het definitieve medium worden voor verhalen. Het zal wel een extra manier zijn om een verhaal te vertellen, het zal ook steeds meer gebruikt gaan worden, maar ze zullen de oude media voor het vertellen van verhalen nooit vervangen.

7 A Design Approach for the Geospatial Web Julian Bleecker, 06/07/2005 Bleecker vertelt in zijn manifest wat nodig is om een geospatial web te kunnen maken. Welke elementen er nodig zijn en of Location Based Service een waardevolle uitbreiding kan zijn op het wereld web. Bleecker stelt dat er drie generaties zijn van Location Based Service: Location Awareness Gericht op de gebruikers en hun sociale en interactieve perspectief. Het opzetten van een locatieve ervaring waarbij de gebruiker centraal staat. Location Userinterface Gebruiksvriendelijk om Location Based Service tot een succes te brengen, anders is de toegankelijkheid te klein. Informatie wordt getagd, zo worden bijvoorbeeld wikipedia artikelen gekoppeld aan een locatie. Collaborative Mapping Het samenwerken van auteurs levert het meest op. Het delen van maps tussen gebruikers en locaties speelt hierbij een belangrijke rol.

8 Begrippenlijst Augmented reality Het zo realistisch mogelijk toevoegen van computergemaakte beelden aan rechtstreekse, reële beelden. In plaats van informatie af te beelden op klassieke en geïsoleerde beeldschermen, worden de data geprojecteerd in het gezichtsveld van de gebruiker. Het maakt het verschil tussen de reële wereld en de virtuele wereld steeds kleiner en zorgt tevens voor eenvoudigere en gebruikersvriendelijkere interfaces, ook voor complexere toepassingen. Dérive Ronddwalen of verdwalen door een gebied zonder een duidelijk doel. Emergent narrative Hierbij is er geen sprake van een echt verhaal, wel zijn er karakters en gebeurtenissen (bijvoorbeeld The Sims). Fabulo Dit zijn alle gebeurtenissen rondom een verhaal. Deze kunnen soms niet verteld worden. Flash mobs Een plotselinge vorm van performance art, een speelse interventie op een onverwacht moment. GEOTAGGED Gegevens toevoegen aan een locatie door middel van GPS. Kunstmatige intelligentie Het verhaal wordt gevormd door middel van het reageren op regels. Locative media Plaatsgebonden mediatechnologie met als doel communiceren. Voorbeelden hiervan zijn mobiele telefoons, Bluetooth, GPS en WiFi. Deze maken het mogelijk bepaalde informatie aan een plek te koppelen. Er wordt data gekoppeld aan de geografische locatie waar men zich bevindt. Mediation Dit is de reden/moraal waarom je het verhaal zou vertellen. Narrative text Dit zijn symbolen waarin het verhaal verteld wordt. PERVASIVE GAMING Een bestaande plaats gebruiken als décor voor het spel dat je uitvoert. RFID chips Een chip met informatie die gelezen wordt wanneer het in aanraking komt met een lezer. Bijvoorbeeld koeriers gebruiken dit om de locatie van een verzending te bepalen. Seven scènes Applicatie om jouw informatie te linken aan locaties, zodat je zelf ervaringen over een stad kan creeeren voor iedereen met een mobiele telefoon. Zo kun je jouw verhaal linken aan de stad. Smart mobs Met een politiek doel interventies plaats laten vinden op een plaats (een van de grondleggers zijn de Situationisten).

9 Succesion Hierin wordt uitgelegd hoe de gebeurtenissen elkaar opvolgen. Transformation Hierin wordt de verandering beschreven die door bepaalde gebeurtenissen ontstaat. Ubiquitous computing (Ubicomp) Een interactie tussen mens en computer waarbij de informatie overdracht helemaal is opgenomen in de alledaagse objecten en activiteiten. De computer wordt als normaal beschouwd waardoor hij naar de achtergrond verdwijnt. In de huidige normale activiteiten gebruiken mensen vaak onbewust een computersysteem. Weiser gebruikte deze term als eerste en sprak daarbij uit als belangrijkste doel, het maken van een computer die zo natuurlijk is en zo past in het heden dat men hem gebruikt zonder erbij na te denken. Dus eigenlijk is ubiquitous computing, het zo onzichtbaar mogelijk integreren van computers in het dagelijks leven.

SAMENVATTINGEN EN WOORDENLIJST MINOR REDACTIONEEL CHAYENNE VAN DEN BRINK

SAMENVATTINGEN EN WOORDENLIJST MINOR REDACTIONEEL CHAYENNE VAN DEN BRINK SAMENVATTINGEN EN WOORDENLIJST 05-11-2010 CHAYENNE VAN DEN BRINK 2 SAMENVATTING 3 SAMENVATTING The Computer for the 21 st Century // Mark Weiser // 1991 De computer blijft grotendeels in zijn eigen wereld.

Nadere informatie

opdrachten - Theorie Redactioneel -

opdrachten - Theorie Redactioneel - opdrachten - Theorie Redactioneel - inhoud Samenvattingen Voorbeelden projecten Begrippenlijst Helen Boon - 5 November 2010 samenvattingen Samenvatting The Computer for the 21ste Century Volgens Mark Weiser

Nadere informatie

Essay Theorie November 2010 Redactioneel ontwerp. Mieke de Bruijn 0794707

Essay Theorie November 2010 Redactioneel ontwerp. Mieke de Bruijn 0794707 Essay Theorie November 2010 Redactioneel ontwerp Mieke de Bruijn 0794707 Inleiding De opdracht voor de minor Redactioneel Ontwerp was om een stadgids te maken over het Schouwburgplein. Het zou geen standaard

Nadere informatie

UrbanSoundSculpture Luchtdruk

UrbanSoundSculpture Luchtdruk Statement over media keuze en project Dave Djoparto Crosslabminor-2010 UrbanSoundSculpture Luchtdruk Hoe maken we de mensen met hulp van locative media bewust van het geluid dat zich op het Schouwburgplein

Nadere informatie

2) Welke sociale netwerken zijn populair in Nederland?

2) Welke sociale netwerken zijn populair in Nederland? MMM22 Les 1 Social networks 1) Wat is een social network? Een sociaal netwerk, dat in het spraakgebruik als 'netwerk' wordt aangeduid, is een netwerk van mensen of groepen mensen. Bijvoorbeeld een verzameling

Nadere informatie

QR-Codes. Crosslab - Opdracht 1: Inventarisatie en innovatie

QR-Codes. Crosslab - Opdracht 1: Inventarisatie en innovatie QR-Codes QR-codes zijn tweedimensionale streepjescodes bestaande uit witte en zwarte vierhoeken in een vierkant of rechthoekig patroon. Oorspronkelijk weren deze streepjescodes gebruikt voor het identificeren

Nadere informatie

Location Based Media

Location Based Media Location Based Media Introductie met 7scenes Minor Create Your Future Nieuwe Media 2028 Studiejaar 2011-2012 Inhoud 1 Inleiding en uitleg opdracht... 3 1.1 Wat gaan we doen?... 3 1.2 Over 7scenes... 3

Nadere informatie

Uw school in de toekomst: Google Apps for Education

Uw school in de toekomst: Google Apps for Education Uw school in de toekomst: Google Apps for Education Vooruit kijken Vooruit kijken Door een andere bril Markten veranderen Mensen veranderen Werken veranderd Bart Ensink Kenniscentrum voor cloud computing

Nadere informatie

INNOVATIES & FUNCTIONEEL BEHEER. Bij welke innovaties heeft Functioneel Beheer een rol?

INNOVATIES & FUNCTIONEEL BEHEER. Bij welke innovaties heeft Functioneel Beheer een rol? INNOVATIES & FUNCTIONEEL BEHEER Bij welke innovaties heeft Functioneel Beheer een rol? ROBOTICA Robotica is de tak van de mechatronica die zich bezighoudt met theoretische implicaties en praktische toepassingen

Nadere informatie

Deelopdracht 3. Terug naar opdracht 1 (zie ook studiemateriaal intranet)

Deelopdracht 3. Terug naar opdracht 1 (zie ook studiemateriaal intranet) Deelopdracht 3 Terug naar opdracht 1 (zie ook studiemateriaal intranet) Verzamel de meest interessante applicaties uit alle presentaties Strip deze applicaties: verwijder alle aankleding totdat je de interactie

Nadere informatie

Tot zover Format Doelgroep Locaties Grounding the narrat Interactie Motivatie

Tot zover Format Doelgroep Locaties Grounding the narrat Interactie Motivatie Tot zover 1. Format: (serieus)game, play, tour, commercieel enz. 2. Doelgroep / personages / persona s / sociale relatie met een ander 3. Locaties: (non)lineair, history, branching. Herhaalbare patronen

Nadere informatie

Onderzoek naar ontwikkel platformen voor locative media tours

Onderzoek naar ontwikkel platformen voor locative media tours Onderzoek naar ontwikkel platformen voor locative media tours Diversiteit in technologie en aanbieders Douwe Jan Schrale /E&L Firma Vuurvogel Missie: avonturen/producten maken die de mensen op een intense

Nadere informatie

Drie domeinen als basis voor onze toekomstige veiligheid De genoemde trends en game changers raken onze veiligheid. Enerzijds zijn het bedreigingen, anderzijds maken zij een veiliger Nederland mogelijk.

Nadere informatie

DIGITAAL WERKEN OP WEG NAAR 2020

DIGITAAL WERKEN OP WEG NAAR 2020 DIGITAAL WERKEN OP WEG NAAR 2020 Doclogic Full Service Partner Digitaal Werken Richard Dobbe Senior Sales Consultant Even voorstellen Doclogic 1999-2009 Decos Richard Dobbe Senior Sales Consultant Autonomy

Nadere informatie

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen!

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Introductie In een wereld die op alle vlakken steeds meer digitaal verbonden raakt,

Nadere informatie

- Theorie Redactioneel -

- Theorie Redactioneel - Essay Non-lineair storytelling en de stad - Theorie Redactioneel - Helen Boon - 5 November 2010 Inleiding Het schrijven van het essay is naar aanleiding van de opdracht Non-lineair storytelling en de stad.

Nadere informatie

Altijd en overal online?

Altijd en overal online? Altijd en overal online? Smartphone Tablet E-Reader Netbook Notebook Chromebook Smartphones Bekende merken en types: Apple iphone 4 Samsung Galaxy S II HTC Desire HD Blackberry bold Steeds minder: Nokia

Nadere informatie

Jen Kegels, Eveline De Wilde, Inge Platteaux, Tamara Van Marcke. Hardware. De computer in een oogopslag. 1 / 11 Cursusontwikkeling

Jen Kegels, Eveline De Wilde, Inge Platteaux, Tamara Van Marcke. Hardware. De computer in een oogopslag. 1 / 11 Cursusontwikkeling Hardware De computer in een oogopslag 1 / 11 Cursusontwikkeling Opslag Er worden verschillende apparaten gebruikt om gegevens op te slaan. Dit zijn de meest voorkomende apparaten. Harde schijf; CD / DVD;

Nadere informatie

Social media. by Gazeuse

Social media. by Gazeuse Social media by Gazeuse Wat is social media? Verzamelnaam voor alle internet-toepassingen om informatie met elkaar te delen Het betreft informatie in de vorm van: tekst (nieuws, artikelen) geluid (podcasts,

Nadere informatie

PEER REVIEWS SEMINAR..

PEER REVIEWS SEMINAR.. PEER REVIEWS SEMINAR.. E-mailadres tim.terlingen@student.hu.nl Wat is je naam? Tim Terlingen Wat is je studentnummer? 1607633 Wie was je docent voor deze cursus? Annemieke Pesch / Rob van den Idsert (feedback

Nadere informatie

Ruiters boeien en binden in een digitale wereld. dr. Inga Wolframm Adviseur Public Affairs

Ruiters boeien en binden in een digitale wereld. dr. Inga Wolframm Adviseur Public Affairs Ruiters boeien en binden in een digitale wereld dr. Inga Wolframm Adviseur Public Affairs We gaan stemmen Internet 1 2 SMS 1 2 Ga naar shakeq.com Log in met neuro SMS naar 06 4250 0030 Typ neuro

Nadere informatie

innocent Cookie Beleid

innocent Cookie Beleid innocent Cookie Beleid Dit innocent Cookie Beleid beschrijft de verschillende typen cookies die mogelijk gebruikt worden met de website die eigendom is van, en beheerd wordt door, ons en vanaf welk jij

Nadere informatie

Ubiquitous & Mobile Computing

Ubiquitous & Mobile Computing Ubiquitous & Mobile Computing Ontwerpen van Interactieve Systemen Christof van Nimwegen, 26 maart 2015 Ubiquitous (pervasive) computing De integratie van computers en het gebruik ervan in de dagelijkse

Nadere informatie

RLBS (robbert Location based services)

RLBS (robbert Location based services) RLBS (robbert Location based services) Functioneel ontwerp Robbert Brussaard 22-02-2010 Versie 1.0 Robbert Brussaard (62391) 22-02-2010 Inhoudsopgave 1.1 Samenvatting...2 1.2 Samenvatting...2 1.3 Versiebeheer...2

Nadere informatie

Aanvulllende info Workshop Social Media Humanitas district Noord

Aanvulllende info Workshop Social Media Humanitas district Noord Aanvulllende info Workshop Social Media Humanitas district Noord Defintie SocialMedia is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele

Nadere informatie

Veiligheid op de Werkvloer Situation Awareness December Welkom. Kom verder. Saxion.

Veiligheid op de Werkvloer Situation Awareness December Welkom. Kom verder. Saxion. Veiligheid op de Werkvloer Situation Awareness December 2011 Welkom Kom verder. Saxion. JE BEWUST ZIJN VAN DE SITUATIE OMGEVINGS BEWUSTZIJN JE OMGEVING IS ZICH BEWUST VAN JOU Omgevingsbewustzijn The perception

Nadere informatie

INTUÏTIEVE EN OP MAAT GEMAAKTE IPTV SOFTWARE. Blijf altijd en op elk device in verbinding met uw klanten

INTUÏTIEVE EN OP MAAT GEMAAKTE IPTV SOFTWARE. Blijf altijd en op elk device in verbinding met uw klanten INTUÏTIEVE EN OP MAAT GEMAAKTE IPTV SOFTWARE Blijf altijd en op elk device in verbinding met uw klanten FLOWR - IPTV Flowr gaat verder dan alle andere entertainment oplossingen: het transformeert elk scherm

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken in de Zorg

Het Nieuwe Werken in de Zorg HP Care & Cure seminar Het Nieuwe Werken in de Zorg Harry Verbunt, Healthcare Lead HP NL Harry.verbunt@hp.com Agenda 12.45 uur Introductie Harry Verbunt 13.15 uur Mobiele ontsluiting van informatie Terrence

Nadere informatie

USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR

USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR WELKOM AGENDA Introductie Korte algemene inleiding Usability Usability voor mobiele apparaten Vragen - afsluiting INTRODUCTIE Peter Kassenaar;

Nadere informatie

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING Online Marketing Door: Annika Woud 1 Inhoudsopgaven 1 Wat is online marketing? 2 Hoe pas je online marketing toe op een website? Hoe pas je het toe? SEO Domeinnaam HTML Google Analytics Advertenties op

Nadere informatie

De Geschiedenis van het Internet

De Geschiedenis van het Internet De Geschiedenis van het Internet Hoe is het internet ontstaan? https://www.youtube.com/watch?time_continue=32&v=r3dnhjhxmm g Het internet zag er eerst nog zo uit: Wie van jullie zou dit kunnen gebruiken?

Nadere informatie

NIEUWE MEDIA IN HET MUSEUM

NIEUWE MEDIA IN HET MUSEUM WEG MET HET STILLEVEN! NIEUWE MEDIA IN HET MUSEUM Alwin Böhmer Stilleven = Saai! Stilleven = Saai! WEG MET HET STILLEVEN! Hoe nieuwe technologie bij kan dragen aan een nog betere interactieve beleving

Nadere informatie

7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren

7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren 7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren European Merchant Services 2015 1. Zorg ervoor dat u met de smartphone gevonden wordt Ondanks dat de groei van de smartphone inmiddels stabiliseert

Nadere informatie

Hoe de reiservaring voor onze passagiers verbeteren? En hoe houden we dat binnen een aanvaardbaar budget?

Hoe de reiservaring voor onze passagiers verbeteren? En hoe houden we dat binnen een aanvaardbaar budget? Hoe de reiservaring voor onze passagiers verbeteren? En hoe houden we dat binnen een aanvaardbaar budget? Breng het voertuig online 1. Draadloos internet aan boord 2. Herevalueer de schermen reeds aanwezig

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Xperia SmartTags NT1/NT2 Inhoudsopgave Inleiding...3 Aan de slag...4 De NFC-functie inschakelen...4 NFC-detectiegebied...4 Smart Connect gebruiken om labels te beheren...4 Xperia

Nadere informatie

Bouwstenen. Handleiding. In deze handleiding vindt u informatie over de 12 verschillende bouwstenen waaruit u kunt kiezen, om uw app op te bouwen.

Bouwstenen. Handleiding. In deze handleiding vindt u informatie over de 12 verschillende bouwstenen waaruit u kunt kiezen, om uw app op te bouwen. Bouwstenen Handleiding In deze handleiding vindt u informatie over de 12 verschillende bouwstenen waaruit u kunt kiezen, om uw app op te bouwen. Lijst Tekst Het lijst onderdeel biedt een overzicht van

Nadere informatie

Voordelen van consumentengedragonderzoek in een virtuele wereld

Voordelen van consumentengedragonderzoek in een virtuele wereld Voordelen van consumentengedragonderzoek in een virtuele wereld Met een virtual reality bril op loopt de respondent door de virtuele supermarkt. Ze loopt door de verschillende gangpaden, kijkt naar alle

Nadere informatie

De digitale leerwereld RIZO 2.0, 13 maart 2012

De digitale leerwereld RIZO 2.0, 13 maart 2012 De digitale leerwereld RIZO 2.0, 13 maart 2012 1 Inhoud Belangrijke definities en voorbeelden Middelen, techniek en ICT Opdracht in subgroepen Wat verwacht u van ons Afsluiting Contact gegevens 2 Belangrijke

Nadere informatie

Succesvol social media inzetten Nick Nijhuis NickLink

Succesvol social media inzetten Nick Nijhuis NickLink Succesvol social media inzetten Nick Nijhuis NickLink Wat zorgt voor bereik. en succes op social media De juiste keuzes! Welke social media zijn er Wat is hun rol in het beslisproces Wie is, en wat wil,

Nadere informatie

Social Media. De definitie

Social Media. De definitie Social Media De definitie Sociale media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Hoofdkenmerken

Nadere informatie

5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 1. Over LEVIY. 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over vinden van documenten.

5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 1. Over LEVIY. 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over vinden van documenten. Versie 1.0 23.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over

Nadere informatie

Les 1: Communicatie en interactie + soorten communicatie

Les 1: Communicatie en interactie + soorten communicatie Les 1: Communicatie en interactie + soorten communicatie Gedurende de opleiding krijg je vakken die vallen onder: Communicatie 1,2,3,4 In periode 1 krijgen jullie communicatie 1 + 2 - Communicatie Luisteren

Nadere informatie

Social Media, de basis

Social Media, de basis 1 Social Media, de basis Inhoud Doelstellingen Social Media Vormen van Social Media Tools social media Eigenschappen van de doelgroep Trends en ontwikkelingen Astrid Schiepers, www.donnadioggi.nl 2 Waarom

Nadere informatie

INFLUENCER MARKETING

INFLUENCER MARKETING INFLUENCER MARKETING Influencers zijn gebruikers op sociale media die veel vertrouwen bij hun volgers hebben verworven. Door over een merk of een product te schrijven kunnen ze de aankoopbeslissingen van

Nadere informatie

Groep voor de bescherming van personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens. Aanbeveling 1/99

Groep voor de bescherming van personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens. Aanbeveling 1/99 5093/98/NL/def. WP 17 Groep voor de bescherming van personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens Aanbeveling 1/99 inzake de onzichtbare en automatische verwerking van persoonsgegevens op

Nadere informatie

Web Games en het mobiele web. Hoorcollege Webdesign 9 6 juni 2014 Christof van Nimwegen

Web Games en het mobiele web. Hoorcollege Webdesign 9 6 juni 2014 Christof van Nimwegen Web Games en het mobiele web Hoorcollege Webdesign 9 6 juni 2014 Christof van Nimwegen Webgames: scope dit college onderdeel Games staan nu centraal in deze faculteit. In een cursus over webdesign MOET

Nadere informatie

DÉ TOOL VOOR ONLINE VIDEOVERGADEREN VIA DE CLOUD

DÉ TOOL VOOR ONLINE VIDEOVERGADEREN VIA DE CLOUD OZMO s videoconferentie oplossing DÉ TOOL VOOR ONLINE VIDEOVERGADEREN VIA DE CLOUD OZMO cloud video conferentie voor elk bedrijf dat efficiënter wil werken OZMO levert de beste en meest gebruiksvriendelijke

Nadere informatie

Ballon opdracht Interactie ontwerp J3k1

Ballon opdracht Interactie ontwerp J3k1 Ballon opdracht Interactie ontwerp J3k1 Maarten de Splenter Cohort0506 000119739 Inhoud 1 ISGVO model 2 Interface elementen 3 Scenario's 4 Schetsen en storyboards 1. ISGVO Inhoud De boodschap van deze

Nadere informatie

WHITEPAPER. Wat is een. Responsive website? Voordelen van een. Responsive website? Hoe start je met een. Responsive website? RESPONSIVE WEBSITES

WHITEPAPER. Wat is een. Responsive website? Voordelen van een. Responsive website? Hoe start je met een. Responsive website? RESPONSIVE WEBSITES WHITEPAPER RESPONSIVE WEBSITES Wat is een Responsive website? Voordelen van een Responsive website? Hoe start je met een Responsive website? INTRODUCTIE Met het downloaden van deze whitepaper kunnen we

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11 Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie Visual Steps...14 Wat heeft u nodig?...15 Hoe werkt u met dit boek?...16 De volgorde van lezen...17 De cd-rom bij dit boek...17 De schermafbeeldingen...17 Hoe verder

Nadere informatie

Authenticatie wat is dat? Hoe bewijs je achter de computer wie je bent!

Authenticatie wat is dat? Hoe bewijs je achter de computer wie je bent! Authenticatie wat is dat? Hoe bewijs je achter de computer wie je bent! Veilig online winkelen & bankieren Hackers azen op uw geld op het moment dat u met geldzaken bezig bent. De belangrijkste tips bij

Nadere informatie

Invisible computers Wanneer computers ons alledaagse leven betreden

Invisible computers Wanneer computers ons alledaagse leven betreden Invisible computers Wanneer computers ons alledaagse leven betreden Lesplan WDKA 2010/2011 zie ook: wdka.pineapplejazz.com Dit jaar geeft Tijmen Schep les over de vraag die hem bezighoudt: hoe ontwikkelt

Nadere informatie

7 TIPS VOOR DIGITAAL ONDERNEMEN

7 TIPS VOOR DIGITAAL ONDERNEMEN 7 TIPS VOOR DIGITAAL ONDERNEMEN We leven in het digitale tijdperk, en staan nog aan het begin van dat tijdperk. De ontwikkelingen gaan snel. Was 20 jaar geleden Internet nog nauwelijks bekend, nu kunnen

Nadere informatie

Th!nk mobile. Op Zig logisch. Menno Ouweneel Marketingmanager. Twitter: mouweneel Skype: menno_ouweneel

Th!nk mobile. Op Zig logisch. Menno Ouweneel Marketingmanager. Twitter: mouweneel Skype: menno_ouweneel Th!nk mobile Op Zig logisch Menno Ouweneel Marketingmanager Twitter: mouweneel Skype: menno_ouweneel Mobiele telefoons zullen de desktop computer passeren als het meestgebruikte apparaat voor internettoegang,

Nadere informatie

Renault R & Go. Praktische en slimme applicatie om het rijden nog aangenamer te maken

Renault R & Go. Praktische en slimme applicatie om het rijden nog aangenamer te maken Renault R & Go Praktische en slimme applicatie om het rijden nog aangenamer te maken R&Go, 4 diensten vol interactieve functies Nieuw! Sluit uw smartphone of tablet aan op de autoradio van uw Renault.

Nadere informatie

Ethische overwegingen en vraagstukken

Ethische overwegingen en vraagstukken Ethische overwegingen en vraagstukken Congres Domotica & E-Health 24 juni 2010 Claire Huijnen, Smart Homes Stichting Smart Homes, Nationaal Kenniscentrum Domotica & Slim Wonen Inhoud Domotica + Zorg +

Nadere informatie

Complete browser-based werkplek

Complete browser-based werkplek Complete browser-based werkplek Demonstreer hoe je het werk van de medewerkers bij jouw klant kunt vereenvoudigen 1. Jouw eigen werkplek 2. Vereenvoudig DMS & mail 3. Alle applicaties bij elkaar 4. Simpel

Nadere informatie

!"#$%&'()*+,"#"-. 70-&6+*%"#"-!"#$%&'()*+)&#,#-.#/)01*1 +"7"#""- 9"#)&7(7:'3#)$#:;#/8#$)"$<#),"$:',:#$=) %'-#$;#/87$()#$)"/('$7%':7#%)>#/'$&#/#$?

!#$%&'()*+,#-. 70-&6+*%#-!#$%&'()*+)&#,#-.#/)01*1 +7#- 9#)&7(7:'3#)$#:;#/8#$)$<#),$:',:#$=) %'-#$;#/87$()#$)/('$7%':7#%)>#/'$&#/#$? 23'4)567/84 9"#)&7(7:'3#)$#:;#/8#$)"$#/'$&#/#$? /01"-20%%+-3&45567$%(8&9!"#$%&'()*+,"#"-. +"7"#""- 70-&6+*%"#"-!"#$%&'()*+)&#,#-.#/)01*1 D)E#'-)F!"#$$%&'($&!")*

Nadere informatie

Your view on business On your favorite device

Your view on business On your favorite device ANY2INFO OVER ONS Your view on business On your favorite device Any2info is een ICT-onderneming gespecialiseerd in de ontwikkeling van standaard software waarmee mobiele bedrijfsapps kunnen worden gebouwd

Nadere informatie

HOI, WIJ ZIJN KITE. Wij bedenken, experimenteren en maken samen.

HOI, WIJ ZIJN KITE. Wij bedenken, experimenteren en maken samen. HOI, WIJ ZIJN KITE Digitale media is overal om ons heen zichtbaar. Continue worden we beïnvloed door nieuwe technologie, we laten niets meer aan het toeval over. Je controleert het weer voordat je de deur

Nadere informatie

Probeer nu GRATIS. Start met het uitzenden van uw Narrowcasting boodschap

Probeer nu GRATIS. Start met het uitzenden van uw Narrowcasting boodschap Probeer nu GRATIS Start met het uitzenden van uw Narrowcasting boodschap Opensignage eenvoudig uw doelgroep informeren Zoekt u een eenvoudige manier om uw doelgroep te informeren via een beeldschermennetwerk?

Nadere informatie

Sensing the City / Delft van Boven

Sensing the City / Delft van Boven Sensing the City / Delft van Boven Activiteitenpatronen, leefomgeving & technologie Stefan van der Spek, Ass. Prof. of Urban Design 03/05/2012 Delft University of Technology Challenge the future Staff

Nadere informatie

Vergeleken met Storyline 2 is de indeling van het menu Insert flink aangepast. Screenrecording en nieuwe slides vallen tegenwoordig onder het menu

Vergeleken met Storyline 2 is de indeling van het menu Insert flink aangepast. Screenrecording en nieuwe slides vallen tegenwoordig onder het menu Vergeleken met Storyline 2 is de indeling van het menu Insert flink aangepast. Screenrecording en nieuwe slides vallen tegenwoordig onder het menu Slides en zijn niet meer te benaderen via het menu Insert.

Nadere informatie

bluesmart Toegangsbeheersysteem voor de toekomst. Intelligent en comfortabel. voor deuren

bluesmart Toegangsbeheersysteem voor de toekomst. Intelligent en comfortabel. voor deuren bluesmart Toegangsbeheersysteem voor de toekomst. Intelligent en comfortabel. voor deuren 02 Elektronisch toegangsbeheersysteem Winkhaus bluesmart Winkhaus bluesmart Elektronisch toegangsbeheersysteem

Nadere informatie

Drukte bij de molen groep 5/6

Drukte bij de molen groep 5/6 Verhalend ontwerp over Olie- en Koren Woldzigt in Roderwolde Drukte bij de groep 5/6 Episode 1: Mensen rond 1900 De leerkracht laat een oud kistje of blikje zien. Daarin zitten allemaal kaartjes. Op die

Nadere informatie

Agenda. About Mediamatic Mediamatic voor Naturalis Vormgeving Techniek Netwerk Community Naturalis fysiek virtueel

Agenda. About Mediamatic Mediamatic voor Naturalis Vormgeving Techniek Netwerk Community Naturalis fysiek virtueel Agenda About Mediamatic Mediamatic voor Naturalis Vormgeving Techniek Netwerk Community Naturalis fysiek virtueel About Mediamatic Mediamatic LAB, gespecialiseerd in informatiesystemen en community websites

Nadere informatie

i3sync DRAADLOOS PLUG & PLAY PRESENTATIE DEVICE

i3sync DRAADLOOS PLUG & PLAY PRESENTATIE DEVICE i3sync DRAADLOOS PLUG & PLAY PRESENTATIE DEVICE VERANDER DE MANIER WAAROP U VERGADERT Verander de manier waarop u vergadert of presenteert dankzij dit compacte en lichte presentatie device. i3sync is gebruiksvriendelijk

Nadere informatie

Ameland binnen handbereik

Ameland binnen handbereik Ameland binnen handbereik Gauke Pieter Sietzema Hoofd ontwikkeling, SEO specialist & Sterc partner Hendrik Jan Hofstede Strateeg & internetmarketeer & Sterc partner VVV Ameland mobile - Ameland binnen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de Samsung Galaxy Tab 14 1.2 Samsung Galaxy Tab aanzetten of ontgrendelen 18 1.3 Samsung Galaxy Tab vergrendelen of uitzetten 19 1.4

Nadere informatie

Ontdek de serie Ontdek snel

Ontdek de serie Ontdek snel Ontdek de serie Ontdek snel Ontdek snel: beknopte e-books die je snel op de hoogte brengen De Ontdek snel-titels lichten de lezer snel in over uiteenlopende interessante onderwerpen in: 30, 60 en 90 minuten.

Nadere informatie

WORLDWIDE MONITORING & CONTROL

WORLDWIDE MONITORING & CONTROL WORLDWIDE MONITORING & CONTROL HOE ZORGT U VOOR PROACTIEVE ONDERHOUD EN SERVICE? 2 KANSEN EN BEDREIGINGEN VAN DEZE TIJD Globalisering: Digitalisering: Customization: Automatisering: Technologieën: Internationaal

Nadere informatie

Seminar. Essay conceptstores

Seminar. Essay conceptstores Seminar Essay conceptstores Marlies van den Bos 1622703 Concept Design Eng JDE-SCONE.3V-13 Marvin Fernandes 19-12-2014 1 CONTENT IntroductiE Conceptstores Communicatie Conclusie uitwerking infographic

Nadere informatie

API geolocation. Ying-Hing Lam Tjebbe Marchand DP31T

API geolocation. Ying-Hing Lam Tjebbe Marchand DP31T API geolocation Ying-Hing Lam Tjebbe Marchand DP31T 1 Inhoudsopgave Achtergrondinformatie blz. 4 Uitleg werking blz. 5 Extra functies blz. 6 Verschillende concepten Ons concept Brondvermelding Feedback

Nadere informatie

B2Business View. optimized by Google

B2Business View. optimized by Google B2Business View optimized by Google B2Business View is dé online tool om op een andere manier leads te genereren en waarmee je jouw merk optimaal kunt verbinden aan je resellers. B2Business View optimized

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Training MANUAL DE USUARIO NAC SPORT ELITE Version 1.3.400 Nacsport Training wwww.nacsport.com 1 Index 1- AFBEELDINGEN 2- OEFENINGEN 3- TRAINING 4- KALENDER Nacsport Training wwww.nacsport.com

Nadere informatie

Netwerk Media. Handleiding voor het delen van bestanden en mappen

Netwerk Media. Handleiding voor het delen van bestanden en mappen Netwerk Media Handleiding voor het delen van bestanden en mappen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Introductie... 2 Instellen van UpnP in Windows Vista... 3 Ínstellen van UPnP in Windows 7... 4 Bestanden

Nadere informatie

Sherlock Heijn, waar blijf je? Instrumentarium marketeer. Vorverständnis. Mijn stelling. Sander van der Blonk RapidSugar Utrecht, 6 maart 2008

Sherlock Heijn, waar blijf je? Instrumentarium marketeer. Vorverständnis. Mijn stelling. Sander van der Blonk RapidSugar Utrecht, 6 maart 2008 1 Sander van der Blonk RapidSugar Utrecht, 6 maart 2008 Sherlock Heijn, waar blijf je? 2 Instrumentarium marketeer Mijn stelling Klant centraal in eigen media ecosystem: Stelt meer en meer eigen marketingcontext

Nadere informatie

V O O R W O O R D... 3 1 V O O R U Z I C H K U N T A A N M E L D E N B I J G O O G L E +... 4 2 D E E L N E M E N A A N G O O G L E +...

V O O R W O O R D... 3 1 V O O R U Z I C H K U N T A A N M E L D E N B I J G O O G L E +... 4 2 D E E L N E M E N A A N G O O G L E +... Handleiding Google+ Inhoud V O O R W O O R D... 3 1 V O O R U Z I C H K U N T A A N M E L D E N B I J G O O G L E +..... 4 2 D E E L N E M E N A A N G O O G L E +... 7 3 F O T O S B E K I J K E N... 14

Nadere informatie

1. Het Online platform

1. Het Online platform www.festplanner.nl FEST is een route optimalisatie programma. Het helpt bij het weergeven van optimale routes over meerdere adressen en het neemt de planning uit handen. Inhoud 1. het Online platform...

Nadere informatie

MULTIMEDIABOX.nl Custom made solutions hardware & software. Advanced Menu

MULTIMEDIABOX.nl Custom made solutions hardware & software. Advanced Menu MULTIMEDIABOX.nl Custom made solutions hardware & software Advanced Menu Datum: 07-06-2011 Versie: V0.01 Auteur: Multimediabox.nl RVB Plaats: Eindhoven 1 Waarschuwing: In dit document kunnen instellingen

Nadere informatie

Mens en machine. Amsterdam, februari Beste Hannah Fry,

Mens en machine. Amsterdam, februari Beste Hannah Fry, Mens en machine Amsterdam, februari 2019 Beste Hannah Fry, Miljarden mensen zijn tegenwoordig via machines met elkaar verbonden. De digitale revolutie heeft de wereld de laatste decennia fundamenteel veranderd

Nadere informatie

MIX NATIONALE DHZ SESSIE 2015 ON- EN OFFLINE INTEGRATIE IN RETAIL

MIX NATIONALE DHZ SESSIE 2015 ON- EN OFFLINE INTEGRATIE IN RETAIL MIX NATIONALE DHZ SESSIE 2015 ON- EN OFFLINE INTEGRATIE IN RETAIL @NIELSAARTS 18-03-2015 EVOLVE MOBILE Bij Evolve Mobile combineren we technologische innovaties om de mobiele klantervaring te verbeteren

Nadere informatie

Services. Kwettr Communicatie Kwettr Marketing Kwettr Data Analyses

Services. Kwettr Communicatie Kwettr Marketing Kwettr Data Analyses titel komt hier Wij zijn Kwettr. Online marketing bureau, gespecialiseerd in online betaal en beloon systemen voor social media. Kwettr maakt data analyses en voorspelt toekomstig koopgedrag op basis van

Nadere informatie

Beoordelingsrapport Owise app

Beoordelingsrapport Owise app Beoordelingsrapport Owise app Met OWise heb je alle gegevens over je leven met borstkanker bij elkaar via een mobiele app of website. Jij voert ze in en OWise geeft je inzicht en overzicht terug. OWise

Nadere informatie

Factsheet LABS Mirabeau

Factsheet LABS Mirabeau Factsheet LABS Mirabeau LABS We helpen u met nieuwe innovaties om relevant te blijven in de digitale wereld De digitale transformatie is in volle gang. Consumenten sluiten nieuwe technologie tegenwoordig

Nadere informatie

Our Mobile Planet: Nederland

Our Mobile Planet: Nederland Our Mobile Planet: Nederland Inzicht in de mobiele consument Mei 2012 Overzicht Smartphones zijn een onlosmakelijk onderdeel van ons dagelijks leven geworden. De marktpenetratie van smartphones is gestegen

Nadere informatie

Functioneel Ontwerp. Inhoudsopgave

Functioneel Ontwerp. Inhoudsopgave Functioneel Ontwerp Functioneel Ontwerp Lieven Maes - 90471 Fokke Baarssen - 87972 Sjoerd Brinkers - 90407 Martijn van Dueren den Hollander - 87593 Frank Snijders - 90367 Versie 1.0 5 februari 2007 1 Functioneel

Nadere informatie

Efficiënt en veilig werken met cliëntgegevens. Zorg & ICT beurs 15 maart 2017

Efficiënt en veilig werken met cliëntgegevens. Zorg & ICT beurs 15 maart 2017 Efficiënt en veilig werken met cliëntgegevens Zorg & ICT beurs 15 maart 2017 De drie organisaties Adapcare: Levert ECD voor ouderen- en gehandicaptenzorg, RIBW s en jeugdzorg. g-company: Google Cloud Premier

Nadere informatie

Online Storytelling met uw interactief jaarverslag

Online Storytelling met uw interactief jaarverslag REACH TOUCH MOVE Interactief Jaarverslag Online Storytelling met uw interactief jaarverslag Maximale Reach, Touch en Move in de financiële verantwoording van een jaar Waarom uw jaarverslag interactief?

Nadere informatie

Wie is Sack Zelfbouw?

Wie is Sack Zelfbouw? SACK ZELFBOUW Belangrijke data: 1999 Oprichting Sack Zelfbouw eenmanszaak, in ouderlijke woonst 2003 Aanwerving eerste werknemer 2005 Verhuizing naar De Zaat in Temse 2012 Verhuis naar nieuw gebouw (17

Nadere informatie

Samenvatting inventarisatie mobiele diensten

Samenvatting inventarisatie mobiele diensten Samenvatting inventarisatie mobiele diensten In juni en juli 2011 inventariseerde DEN de mobiele diensten die zijn ontwikkeld door, voor en in samenwerking met de erfgoedsector. Het doel van de inventarisatie

Nadere informatie

Waarmaken van Leibniz s droom

Waarmaken van Leibniz s droom Waarmaken van Leibniz s droom Artificiële intelligentie Communicatie & internet Operating system Economie Computatietheorie & Software Efficiënt productieproces Hardware architectuur Electronica: relais

Nadere informatie

USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR

USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR WELKOM AGENDA Introductie Korte algemene inleiding Usability Usability voor mobiele apparaten Vragen - afsluiting INTRODUCTIE Peter Kassenaar;

Nadere informatie

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3.

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3. Versie 1.0 05.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Openen van de activiteit Hoe wordt de activiteit geopend? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 6. Inloggen op het

Nadere informatie

MEER KRACHT IN JE WIELEN

MEER KRACHT IN JE WIELEN MEER KRACHT IN JE WIELEN Simpelweg mobiel. MADE IN GERMANY 3 2 VERLEG JE GRENZEN. Vandaag de dag is er één ding enorm belangrijk geworden: mobiliteit. Daarom hebben we een transportmiddel nodig dat volledig

Nadere informatie

CREËER UW EIGEN ONLINE WERKPLEK MET WORKSPACE 365

CREËER UW EIGEN ONLINE WERKPLEK MET WORKSPACE 365 CREËER UW EIGEN ONLINE WERKPLEK MET WORKSPACE 365 Workspace 365 Creëer uw eigen online werkplek Tegenwoordig werken veel medewerkers via verschillende devices. Hierdoor is er steeds meer behoefte aan een

Nadere informatie

De gemeente in de toekomst V R I J D A G 2 9 J U N I

De gemeente in de toekomst V R I J D A G 2 9 J U N I De gemeente in de toekomst V R I J D A G 2 9 J U N I 2 0 1 8 1 Inhoudsopgave Trends & ontwikkelingen in het algemeen Het ontstaan van de visie de gemeente in de toekomst De digitale gemeente De verbonden

Nadere informatie

CrossLab. een nieuwe afstudeerrichting

CrossLab. een nieuwe afstudeerrichting een nieuwe afstudeerrichting CrossLab ontwerpen van & voor & met digitale media in een labomgeving media technologie is er gewoon... media technologie is er gewoon... CrossLab waarbij de ontwerper de

Nadere informatie

Het Internet of Things

Het Internet of Things Het Internet of Things De afgelopen jaren wordt de term Internet of Things (IoT) vaak gebruikt als dé nieuwe ontwikkeling die in bijna elk aspect van ons leven een grote rol gaat spelen. Waar mensen vaak

Nadere informatie