Cloud Computing. Definitie. Cloud Computing

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cloud Computing. Definitie. Cloud Computing"

Transcriptie

1 Cloud Computing Definitie In de recente literatuur rond Cloud Computing zijn enorm veel definities te vinden die het begrip allemaal op een verschillende manier omschrijven. Door deze diversiteit zijn er op youtube al veel filmpjes te vinden die een uitleg geven die begrijpbaar zou moeten zijn voor Jan Modaal. Maar deze filmpjes gaan natuurlijk te weinig in op wat het fenomeen allemaal inhoudt. Cloud Computing Wat is nu die zogenaamde cloud? De term zelf is afkomstig van de traditionele weergave van het internet, namelijk een wolk. Deze wolk duidt op het gigantische onderliggende netwerk van hardware en software in gigantische datacenters. In andere woorden kan de cloud dus vergeleken worden met het internet. Bij de opkomst van web services werd de cloud dan meer gebruikt als connectie tussen de internetservice en de computer van de gebruiker. Dit om de complexiteit van de connecties uit te beelden. Er bestaan 3 verschillende soorten clouds. Private clouds Public clouds Hybrid clouds Wat? Bereikbaar voor? Intern datacenter van een bedrijf Intern, enkel bevoegd personeel Internal, on premisses Datacenter van een bedrijf dat is opengesteld aan het publiek. iedereen External, off premisses Een mix van een private en een public cloud. Bepaalde delen zijn beveiligd, andere delen toegankelijk Off, on premisses the cloud Deze drie vormen van clouds zijn alle drie even interessant. In deze thesis wordt er wel meer gefocust op de public clouds aangezien deze nauw samenhangen met Platform as a Service. Private clouds bevinden zich binnen de infrastructuur van het bedrijf zelf. Hybride clouds maken een combinatie tussen de publieke cloud en de private cloud. Via beveiligde verbindingen wordt deze link gelegd. Een vierde vorm die ik nog even ter volledigheid vermeld is de Community cloud. Dit is een private cloud maar dan voor meerdere bedrijven.

2 De cloud wordt als het ware gedeeld door verschillende organisaties die dezelfde noden hebben. (Michael Armbrust, 2009) (Rajkumar Buyya, 2008) Om als cloud te mogen doorgaan moet er aan bepaalde voorwaarden voldaan zijn. Deze voorwaarden zijn: Flexibiliteit Dit is een zeer belangrijke eigenschap van de verschillende services. Een applicatie die in de cloud draait kan zowel op één server draaien als op honderden. Het verschil tussen deze twee is niet meer dan één muisklik. Wanneer de gebruiker dit wil, kan hij zijn infrastructuur uitbreiden. PaaS gaat hier nog een stap verder door het aanbieden van handige management tools die het toelaten om het gebruikte aantal servers en dergelijke mooi in de gaten te houden en te veranderen indien nodig. Pay-by-use Bij Cloud Computing betaal je enkel voor wat je gebruikt. De flexibiliteit laat toe om op verschillende momenten verschillende hoeveelheden servers ter beschikking te hebben. Men wordt ook maar gefactureerd voor het aantal servers dat wordt gebruikt. Op een piekmoment kunnen dit er veel zijn, terwijl de rest van de tijd een minder groot aantal servers kan volstaan. Dit systeem wordt verder toegelicht bij de voordelen van Platform as a Service. Self service Als gebruiker sta je aan het roer van jouw aangekochte Cloud Computing diensten. Een cloud aanbieder regelt veel zaken en voorziet allerhande vormen van ondersteuning maar de uiteindelijke macht ligt bij de gebruiker. Wanneer de gebruiker dit wil kan hij meerdere servers gaan huren De infrastructuur die wordt gehuurd is dus in principe een onderdeel van de infrastructuur van de gebruiker. Programmability De cloud mag dan nog zo abstract zijn, zij is wel programmeerbaar. De resources die verkregen worden in de cloud werken niet zonder onderliggende code. De flexibiliteit van een cloud based systeem is ook maar te verkrijgen door de applicaties die ontworpen worden ter management van het systeem. De flexibiliteit roept ook om oplossingen zoals mobiele toegang en dergelijke. Deze oplossingen vormen nieuwe uitdagingen voor ontwikkelaars. Deze vier eigenschappen vormen samen de kern van het idee en concept dat men de cloud noemt. Een Private cloud moet dus flexibel, programmeerbaar, kosteneffectief en zelf te managen zijn.

3 (MSV, 2010) Cloud Computing Nu we weten wat we onder de term cloud moeten verstaan, gaan we hier na wat we er precies mee kunnen doen. De term Cloud Computing is de jongste tijd zo gehyped als de nieuwe revolutie op IT gebied dat iedereen er deel van wil uitmaken. Tegenwoordig noemt iedereen alles Cloud Computing 1, aldus volgens Larry Ellisson, CEO van Oracle. Dit zou zeker verklaren waarom het zo ingewikkeld is om een duidelijke definitie op te stellen. Maar gaat het hier enkel om een nieuw buzz word, een modegrill in de snel evoluerende IT industrie, of zit er meer achter? Samen met het idee van de cloud is er ook een golf aan bijhorende services ontstaan. Deze worden veelal bekeken als onderdelen van Cloud Computing maar eigenlijk zijn dit diensten die kunnen werken door het idee van Cloud Computing. Deze diensten maken het dan op zijn beurt weer mogelijk om Cloud Computing te gaan definiëren aangezien zij volop gebruik maken van de verschillende eigenschappen van Cloud Computing. Iaas of infrastructure as a service leunt erg dicht aan bij hosting. Wanneer een bedrijf gebruik gaat maken van IaaS gaat men de infrastructuur die het bedrijf normaal zou aankopen, gaan huren bij een grote aanbieder zoals Microsoft of Amazon. Deze gehuurde infrastructuur functioneert dan ongeveer hetzelfde als mocht deze bij de gebruiker zelf staan. Zo kan een bedrijf hier zijn eigen applicatie op draaien om deze open te stellen aan het eigen personeel of aan een klantengroep. Het bedrijf kan ook op andere manieren gebruik maken van deze infrastructuur. Er kunnen bijvoorbeeld databases aangelegd worden of zware gegevensverwerkingen worden voltrokken. Hiervoor kan men IaaS nog verder gaan indelen. Staas of Storage as a service bestaat al langer dan vandaag en gaat over het aanbieden van opslagruimte in de cloud aan bedrijven. Een voorbeeld hiervan is de simple storage service van Amazon 2. Hierbij stelt Amazon haar eigen opslaginfrastructuur ter beschikking van het publiek. Een verplaatsing van de harde schijf van de gebruiker (of het kleine datacenter van het bedrijf) naar het gigantische dataframe van een groot bedrijf dus. Caas of computation as a service is het systeem dat wordt gebruikt bij Amazon s EC2 3 waarbij processorcapaciteit wordt aangeboden aan het publiek. Wanneer een bedrijf zware bewerkingen moet uitvoeren kan het dus gebruik maken van de schijnbaar oneindige hoeveelheid computerkracht die het web aanbiedt. StaaS en CaaS zijn allebei onderdelen van Infrastructure as a Service. 1 Larry ellison What the hell is Cloud Computing (Video) 2 3

4 IaaS CaaS StaaS Figuur 1: Caas en StaaS vormen samen de infrastructuur PaaS of Platform as a service is het aanbieden van een platform waarop klanten hun applicaties kunnen ontwikkelen, laten werken en managen. Platform as a service is een aanvulling van IaaS met verschillende diensten die nog meer ondersteuning bieden voor ontwikkelaars. Bij IaaS krijgt de ontwikkelaar toegang tot verschillende soorten resources zoals opslag en computercapaciteit. Bij PaaS wordt er bovenop deze resources een extra laagje gelegd met allerhande ondersteunende diensten die het makkelijker moeten maken voor een ontwikkelaar om zijn applicaties van start te laten gaan. Veelal verdwijnt het zicht op de onderliggende resources gezamenlijk met het verschijnen van deze extra laag. De ontwikkelaar wil dat zijn applicatie functioneert, maar het kan hem niet veel schelen hoe zij functioneert. Nog één vergelijking ter verduidelijking; infrastructuur is op zich niet nuttig, het wacht op een applicatie die er gebruik van gaat maken. Dit kan men vergelijken met het Belgisch wegennetwerk dat zich pas nuttig maakt indien de mensen er gebruik van maken. IaaS is te vergelijken met het wegennetwerk. De gebruiker bouwt zelf zijn auto (de applicatie) en gebruikt deze op de infrastructuur. De PaaS aanbieder geeft je toegang tot de infrastructuur, stelt daarnaast een grote hoeveelheid standaardauto s voor en indien je toch een andere auto wil, geeft hij je de tools om deze auto te bouwen. Verder stelt de provider zich ook volledig verantwoordelijk voor het onderhoud en de juiste werking van de auto. Deze extra laag aan diensten is het verschil tussen IaaS en PaaS. PaaS IaaS CaaS StaaS Extra diensten Figuur 2: PaaS voegt abstractie en extra diensten toe.

5 Saas of Software as a Service (ook wel Application as a Service genoemd) is één van de meest bekende services die gepaard gaan met Cloud Computing. SaaS speelt in op de kleiner wordende laptops en de groter wordende ondersteuning van bandbreedte en internettoegankelijkheid. Via SaaS worden applicaties zoals Microsoft Office en Photoshop niet meer op de harde schijf van de computer geplaatst maar wel op de infrastructuur van de aanbieder. Zo zou een SaaS versie van Office op de infrastructuur van Microsoft draaien. Gebruikers van deze software kunnen deze dan via het net raadplegen op hun goedkope maar zeer draagbare laptop. Het is dan niet eens nodig dat de systeemeisen van de computer hoger zijn dan deze van de software. Deze laatste wordt toch op de uitgebreide infrastructuur van een aanbieder gehost. Een ander voordeel is de mogelijkheid om via een abonnement te werken. De klant kan per maand betalen voor het gebruik van de programma s. Wanneer hij deze niet meer nodig heeft kan hij of zij het abonnement gewoon opzeggen. SaaS software wordt veelal gebouwd bovenop de diensten van een PaaS aanbieder. SaaS app. PaaS IaaS CaaS StaaS Extra diensten Figuur 3: SaaS diensten worden aangeboden via PaaS IaaS, PaaS en SaaS zijn de meest voorkomende diensten die gebaseerd zijn op het Cloud Computing idee. We merken elke keer een verplaatsing op van een bepaald bedrijfsobject zoals infrastructuur of applicaties naar een grotere IT speler die deze objecten aan veel lagere kosten kan aanbieden. Ik omschrijf Cloud Computing dus als volgt; Cloud Computing is het geheel van IT resources en diensten die aangeboden worden via het net, ter bevordering van schaalvoordelen bij aanbieders en besparingen op infrastructuur en kosten bij vragers.

6 (cloud computing journal, 2008) (Beckman, 2009) (Rajkumar Buyya, 2008) (MSV, 2010)

Cloud Computing. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V.

Cloud Computing. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Cloud Computing Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 13 Inhoud 1. Cloud Computing vandaag de dag.... 3 2. Cloud Computing en Services...

Nadere informatie

CLOUD COMPUTING MINOR EAD 15/1/2010. Versie: 1.0. Opdrachtgever: Rody Middelkoop

CLOUD COMPUTING MINOR EAD 15/1/2010. Versie: 1.0. Opdrachtgever: Rody Middelkoop 15/1/2010 Versie: 1.0 Opdrachtgever: Rody Middelkoop MINOR EAD CLOUD COMPUTING Cloud Computing en Enterprise Application Development Studenten: Thijs Smeenk Joris Peters Matthijs Bloemendal Student nr.:

Nadere informatie

White paper: introductie van Cloud Computing

White paper: introductie van Cloud Computing White paper: introductie van Cloud Computing Introductie Cloud computing De explosieve groei van cloud oplossingen en diensten in de afgelopen periode is een situatie die vergelijkbaar is met de meeste

Nadere informatie

De public cloud: Het einde van de traditionele hosting providers?

De public cloud: Het einde van de traditionele hosting providers? De public cloud: Het einde van de traditionele hosting providers? Auteur: Reinout Dotinga Quality Assured Services B.V. Thorbeckestraat 53 2613 BV DELFT KvK 60679905 INHOUDSOPGAVE: 1. INLEIDING 3 2. VOOR

Nadere informatie

HOE EENVOUDIG IS HET OM GEBRUIK TE MAKEN VAN CLOUD COMPUTING?

HOE EENVOUDIG IS HET OM GEBRUIK TE MAKEN VAN CLOUD COMPUTING? Innervate: Januari 2011 WHITEPAPER CLOUD COMPUTING HOE EENVOUDIG IS HET OM GEBRUIK TE MAKEN VAN CLOUD COMPUTING? Lees hier in het kort hoe u zich het best kunt bewegen in de wereld van cloud computing

Nadere informatie

Cloud computing in het MKB

Cloud computing in het MKB HvA Cloud computing in het MKB Hoe kan SaaS als onderdeel van cloud computing bijdragen aan een beter Nederlands middenen kleinbedrijf? Auteur: Kevin Mans Student nummer: 500674770 Inlever datum: 8-4-2013

Nadere informatie

Stand van zaken gemeenten in de cloud

Stand van zaken gemeenten in de cloud Stand van zaken gemeenten in de cloud Tjalke de Jong MSc, adviseur bij M&I/Partners Inleiding In veel gemeenten wordt het merendeel van de faciliteiten voor de informatievoorziening zelf aangekocht en

Nadere informatie

- Software as a Service Risico s en maatregelen bij SaaS leveranciers

- Software as a Service Risico s en maatregelen bij SaaS leveranciers - Software as a Service Risico s en maatregelen bij SaaS leveranciers Afstudeerscriptie Postgraduate IT Audit opleiding Vrije Universiteit Amsterdam Scriptienummer: 1017 Datum: 23-09-2010 Auteurs: Anouk

Nadere informatie

Cloud computing JEROEN HORLINGS

Cloud computing JEROEN HORLINGS Cloud computing JEROEN HORLINGS Inhoud Voorwoord 11 1 Inleiding 13 Het traditionele uitgangspunt 14 Cloudinfrastructuur 15 Het Nieuwe Werken 17 Samenwerken in de cloud 18 Software via het web (SaaS) 19

Nadere informatie

Whitepaper Hybride Cloud

Whitepaper Hybride Cloud Whitepaper it starts here Whitepaper Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Wat is de cloud?...4 2.1 Typen clouds...4 2.2 Cloud service modellen...5 2.3 Uitdagingen voor de IT-professional...6 2.4 De gewijzigde

Nadere informatie

Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server?

Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server? Whitepaper Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server? Wanneer een kantoorserver moet worden vervangen, staat het management daarbij voor de keuze om op de traditionele manier te blijven

Nadere informatie

manag IT Cloudangst Cloud voor en na 400.000 organisaties gingen u voor, welke strijd heeft u nog te gaan? 8 redenen om alles bij het oude te laten

manag IT Cloudangst Cloud voor en na 400.000 organisaties gingen u voor, welke strijd heeft u nog te gaan? 8 redenen om alles bij het oude te laten nummer 3, augustus 2013 manag IT Cloud voor en na 400.000 organisaties gingen u voor, welke strijd heeft u nog te gaan? In vijf stappen helemaal in de wolken Zes tips en valkuilen voor een veilige toegang

Nadere informatie

BeCloud. Belgacom. Cloud. Services.

BeCloud. Belgacom. Cloud. Services. Cloud Computing Steven Dewinter Steven.Dewinter@belgacom.be February 13 th, 2012 Cloud computing is niet nieuw. Het is een evolutie, geen revolutie! Personal Computer, Tekstverwerker, Rekenblad, MS DOS,..

Nadere informatie

APPLICATION PLATFORM AS A SERVICE KOEN VANDERKIMPEN. Inhoud SECTIE ONDERZOEK 03/2014 RESEARCH NOTE 31

APPLICATION PLATFORM AS A SERVICE KOEN VANDERKIMPEN. Inhoud SECTIE ONDERZOEK 03/2014 RESEARCH NOTE 31 APPLICATION PLATFORM AS A SERVICE KOEN VANDERKIMPEN SECTIE ONDERZOEK 03/2014 RESEARCH NOTE 31 Abstract. De cloud is onze wereld van computing drastisch aan het veranderen. Infrastructure en Software as

Nadere informatie

Woord vooraf Deze bachelorproef is tot stand gekomen naar aanleiding van mijn stage in de Arteveldehogeschool. Mijn belangrijkste opdracht was een onderzoek te voeren naar de mogelijkheden van virtualisatie

Nadere informatie

Collaboration for Business. Whitepaper. Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model.

Collaboration for Business. Whitepaper. Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model. Whitepaper Collaboration for Business Van enkelvoudig samenwerken naar een volledig geïntegreerd sociaal business model. T +31 418 57 07 00, F +31 418 57 07 50 1. Introductie Steeds meer organisaties komen

Nadere informatie

Inleiding Voordelen van cloud computing Welke oplossingen biedt de markt aan?

Inleiding Voordelen van cloud computing Welke oplossingen biedt de markt aan? Inleiding Cloud computing is een belangrijk en actueel thema in de IT. Het virtualiseren van servers en het gebruik van de cloud kan uw organisatie veel voordelen bieden, mits er een goede strategie uitgestippeld

Nadere informatie

Cloud Computing. Naam: Hussein Fadallah Student nummer: 293103 Begeleider: Prof. Molenaar

Cloud Computing. Naam: Hussein Fadallah Student nummer: 293103 Begeleider: Prof. Molenaar Cloud Computing Naam: Hussein Fadallah Student nummer: 293103 Begeleider: Prof. Molenaar Cloud Computing Biedt Cloud Computing de juiste commerciële middelen om de IT flexibeler, gemakkelijker en toekomstgerichter

Nadere informatie

TELEFONIE IN DE CLOUD VERHOOG UW FLEXIBILITEIT EN VERLAAG UW KOSTEN 2013 EEN MITEL WHITE PAPER

TELEFONIE IN DE CLOUD VERHOOG UW FLEXIBILITEIT EN VERLAAG UW KOSTEN 2013 EEN MITEL WHITE PAPER TELEFONIE IN DE CLOUD VERHOOG UW FLEXIBILITEIT EN VERLAAG UW KOSTEN 2013 EEN MITEL WHITE PAPER INHOUD INLEIDING...1 PUBLIC OF PRIVATE?...2 VOORDELEN CLOUD...3 SNEL PROFITEREN VAN INNOVATIE...4 EENVOUDIGE

Nadere informatie

CLOUD COMPUTING OVER SLIMMER WERKEN IN DE WOLKEN

CLOUD COMPUTING OVER SLIMMER WERKEN IN DE WOLKEN CLOUD COMPUTING OVER SLIMMER WERKEN IN DE WOLKEN EEN WHITE PAPER INTRODUCTIE ORGANISATIES KUNNEN NIET MEER OM CLOUD COMPUTING HEEN. VOOR VEEL BEDRIJVEN IS HET NIET MEER DE VRAAG ÓF ZE IN DE CLOUD GAAN

Nadere informatie

White Paper - Quality as a Service & Common Questions. CeneSam, Februari 2014

White Paper - Quality as a Service & Common Questions. CeneSam, Februari 2014 White Paper - Quality as a Service & Common Questions CeneSam, Februari 2014 Executive Summary Een voordeel van Cloud computing is dat software en gegevens in datacenters staan die beheerd worden door

Nadere informatie

Cloud Communicatie Hosted Voice powered by Detron Telecom Solutions

Cloud Communicatie Hosted Voice powered by Detron Telecom Solutions Cloud communicatie EDITIE NR. 1 Cloud Communicatie Hosted Voice powered by Detron Telecom Solutions Zeker, zorgeloos en optimaal bereikbaar Investeren in een nieuwe telefooncentrale of telefonie afnemen

Nadere informatie

HOE DE CLOUD HET MKB GAAT VEROVEREN

HOE DE CLOUD HET MKB GAAT VEROVEREN HOE DE CLOUD HET MKB GAAT VEROVEREN NIEUWE KANSEN VOOR SERVICE PROVIDERS Voorwoord De markt voor informatie- en communicatietechnologie (ICT) is volop in ontwikkeling en daarbij valt steeds vaker de term

Nadere informatie

SLIM SAMENWERKEN AAN ICT Cloud computing en shared service centra

SLIM SAMENWERKEN AAN ICT Cloud computing en shared service centra SLIM SAMENWERKEN AAN ICT Cloud computing en shared service centra Slim Samenwerken aan ICT Cloud computing en shared service centra Colofon Samenstelling Uitgebracht in opdracht van het Kwaliteitsinstituut

Nadere informatie

Cloud Computing voor de waterschappen

Cloud Computing voor de waterschappen Cloud Computing voor de waterschappen Een notitie in opdracht van het i-platform Versie: 1.0 Concept Publicatiedatum: 28 oktober 2013 Auteur: Peter de Leeuw Ons kenmerk: Versiehistorie Versie Status Datum

Nadere informatie

Cloud computing in het onderwijs

Cloud computing in het onderwijs SURFnet Kennisnet Innovatieprogramma SURFnet bv Postbus 19035 3501 DA Utrecht Telefoon 030 2 305 305 Fax 030 2 305 329 admin@surfnet.nl www.surfnet.nl Stichting Kennisnet Postbus 778 2700 AT Zoetermeer

Nadere informatie

To Cloud or Not To Cloud: the Proof of the Pudding

To Cloud or Not To Cloud: the Proof of the Pudding To Cloud or Not To Cloud: the Proof of the Pudding Met de cloud zijn alle problemen opgelost! Geen eigen grote investeringen meer op vlak van infrastructuur, minder lokaal personeel, meer efficiëntie,.

Nadere informatie

Cloud Computing: hype, evolutie of revolutie? Keuze aan gebruiker Ruud de Jonge, Microsoft

Cloud Computing: hype, evolutie of revolutie? Keuze aan gebruiker Ruud de Jonge, Microsoft Cloud Computing: hype, evolutie of revolutie? Cloud Computing: hype, evolutie of revolutie? Keuze aan gebruiker Ruud de Jonge, Microsoft Innovaties beoordelen op waarde voor bedrijf George Banken, Detron

Nadere informatie

De mkb-accountant en Cloud Computing

De mkb-accountant en Cloud Computing De mkb-accountant en Cloud Computing November 2014 De tekst van deze brochure is tot stand gekomen met medewerking van NEMACC, het mkb kenniscentrum waarin NBA en de Erasmus Universiteit Rotterdam hun

Nadere informatie

Een werkplek op maat met desktopvirtualisatie

Een werkplek op maat met desktopvirtualisatie Een werkplek op maat met desktopvirtualisatie Rob van Megen Desktopvirtualisatie is hot. Organisaties grijpen de migratie naar Windows 7 aan om eens goed naar hun werkplek omgeving te kijken. Hoe kan het

Nadere informatie