Algemeen Veel ouders en leerling zijn positief over de school en het onderwijssysteem. De leerlingen gaan met plezier naar school.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Algemeen Veel ouders en leerling zijn positief over de school en het onderwijssysteem. De leerlingen gaan met plezier naar school."

Transcriptie

1 Klassenouders november 2017 Algemeen Veel ouders en leerling zijn positief over de school en het onderwijssysteem. De leerlingen gaan met plezier naar school. SOMToday Er zijn regelmatig problemen met SOM. Veel ouders kijken met hun kind mee in SOM en loggen zelf niet in met hun eigen inloggegevens. Het programma is overzichtelijk en duidelijk. De App van SOMToday werkt minder goed dan de site. Reactie: School heeft korte lijntjes met SOMToday. Alle problemen worden gelijk gemeld. Suggesties Printbutton voor het uit printen van het huiswerk, een melding wanneer je nog maar 1 dag te gaan hebt om je huiswerk in te leveren. Reactie: huiswerk is altijd goed af te lezen in de werkwijzer van SOMToday. Kantine / ruimte voor leerlingen Tijdens de pauzes zijn er te weinig zitplekken in de kantine voor leerlingen. Reactie: Tijdens de pauze zijn er vaak nog stoelen leeg in de schoolzaal. Leerlingen kiezen er zelf voor om op de grond te zitten. Er zijn niet voldoende overdekte plekken om de fiets te stallen. Reactie: Op deze manier hebben we meer ruimte gecreëerd op het schoolplein. Tevens hebben we meer overzicht gekregen. Kan er één keer per week een snackdag georganiseerd worden? Reactie: Wij hanteren de gezonde schoolkantine regels. Sporadisch wordt er van af geweken. Schoolkosten Het is niet voor alle ouders duidelijk hoe en hoeveel schoolgeld er betaald moet worden. Het staat op de schoolwebsite, maar enkele ouders geven de voorkeur aan het sturen van een nota. Login/logout In kleinere groepen werken en zo meer aandacht aan de leerling geven. Bijvoorbeeld de ene week alle leerlingen A t/m L en de andere week M t/m Z. Het aantal momenten wordt dan wel minder maar wel meer individuele aandacht. Reactie: In klas 1 is er bewust voor gekozen om alle momenten in het rooster van de leerlingen te laten staan. Vanaf klas 2 vult de mentor een aantal van deze uren met individuele coachgesprekken. Voor sommige ouders is het niet duidelijk wat Login/logout inhoudt. Logout wordt door sommige leerlingen als vervelend ervaren, binnen 5 minuten is de leerling klaar, maar is wel verplicht om 25 minuten te blijven zitten.

2 Reactie: De lesdag duurt tot uur. Als leerlingen eerder klaar zijn, wordt er van ze verwacht dat ze deze tijd zinvol besteden. De controle op de gestelde leerdoelen mag best iets vaker. Plannen / flexlessen Keuze is moeilijk. Bepaalde lessen zijn direct vol. Ook worden er lessen uitgepland. De reden hiervoor wordt niet vermeld. Het vernieuwde onderwijs past goed bij het kind. Half uur les en waar nodig pak je je extra tijd in flex. Is het een idee om de bovenbouw en onderbouw te scheiden tijdens flexlessen? Nu zitten er veel verschillende niveaus bij elkaar in de les. Reactie: Een onderdeel binnen het Doelgericht Leren is ook om te leren van anderen. Dat kan op verschillende niveaus maar ook met verschillende jaarlagen. Dat we daar als docenten nog te weinig bewust gebruik van maken is nog geen reden om dit onderwijskundige idee te laten varen. Waar mogelijk zien we al flexlessen die gericht zijn op thema's, niveau en jaarlagen. Die mix maakt het concept krachtig. Het idee om onderbouw en bovenbouw te scheiden is al meerdere keren besproken binnen het team en waar we dat wenselijk vinden, zullen we dat vaker inzetten. Er wordt weinig uitleg gegeven in de flexles. Hier kan meer tijd aanbesteed worden. Reactie: Als er vragen worden gesteld, geeft een docent extra uitleg. Soms gebruikt een docent dit half uur voor verlengde instructie. Kunnen leerlingen uit de 1e klas meer begeleidt worden. "Hoe te leren?", vwo leerlingen hebben dit op de basisschool (vaak) niet geleerd en nu moeten ze leren, maar ze weten niet hoe. Reactie: Leren leren is iets waar elke vakdocent mee bezig is. Tijdens de instructie en flex is er aandacht voor probleemaanpak en hoe kan ik het beste kennis eigen maken. Leerstrategieën aanleren zou dus gedurende de gehele dag aan de orde moeten zijn. Dat zou niet belegd moeten zijn in een specifiek moment en zou ook niet voorbehouden moeten zijn aan leerjaar 1 voor welk niveau dan ook. Voor de VWO leerling geldt wel vaak dat de leerling op basis van intelligentie en inzicht nog vaak niet hebben hoeven leren. Als vakdocenten zouden we die leerlingen nu in situaties moeten brengen waar dat meer nodig is en daar aandacht voor hebben zoals eerder beschreven. Instructielessen Het tekort aan instructielessen kan opgevuld worden met flexlessen. Is het voor 1e klas leerlingen niet verstandiger meer instructielessen in te zetten? Reactie: Wij ervaren niet dat er een tekort aan instructielessen is. Er mag tijdens de lessen naar muziek geluisterd worden. Komt dit de concentratie te goede? Reactie: Dit is een eigen keuze van de leerling. Mocht het nadelig werken voor een leerling dan kan een docent aangeven dat de oortjes uit moeten. Als instructielessen uitvallen door (bijzondere) activiteiten, worden er dan nieuwe lessen gepland? Dit is tijdens de viering van de reünie bijvoorbeeld gebeurd.

3 Reactie: in ieder onderwijssysteem vallen lessen uit door bijzondere activiteiten. Een docent past hierop zijn planning aan. Contact met de leraar/lerares In de flexlessen is er weinig ruimte om vragen te stellen. De leraar is, voor leerlingen, niet altijd even goed benaderbaar. Reactie: Mocht een leerling dit gevoel hebben dan kan hij dit melden bij de mentor/leerlingcoördinator of via de leerlingenraad. Als ouders een mail sturen naar docenten / mentoren wordt er niet altijd gereageerd. Dit wordt als onprettig ervaren. Reactie: wanneer ouders geen reactie van de mentor ontvangen, kunnen ze hun vraag altijd doorsturen naar de leerlingcoördinator. Enkele ouders hebben nog geen kennis gemaakt met de mentor. Wanneer staat dit gepland? Reactie: Als het goed is hebben alle mentoren de huisbezoeken gepland en zijn alle oudergesprekken geweest. De lerares Engels is niet goed verstaanbaar in het Nederlands. Dit is soms lastig bij de uitleg. Docenten worden door leerlingen en ouders als erg streng ervaren. Er wordt weinig begrip getoond voor beginnersfouten, zoals het verkeerde boek, verkeerde lokaal of te laat bij de gym. Reactie: In het begin van het schooljaar is er zeker voor de eerstejaars voldoende ruimte. Op een gegeven moment worden docenten ook strenger voor deze groep. Korte lijnen met mentor wordt als prettig ervaren. Toetsweek Niet alle leerlingen vinden de toetsweek leuk. Ze zien er tegen op. Een enkele leerling ervaart de combinatie van toetsen en activiteiten als onrustig. De toetsen waren mooi verdeeld in leervakken en niet-leer toetsen. Wel moeten leerlingen heel veel leren voor deze week. De extra activiteiten zijn heel leuk. Hierdoor komt voor leerlingen even de druk van de ketel. Liever s ochtends iets later beginnen, zodat er ruimte is om thuis de leerstof nog door te nemen. De toetsweek was direct na de vakantie gepland. Terwijl de week voor de vakantie ook heel druk was voor de leerlingen. Reactie: We proberen de verdeling en de planning van de toetsweek zo goed mogelijk af te stemmen op het rooster van de leerlingen. Inplannen van extra activiteiten was een crime! De leukste dingen waren gelijk vol, wellicht een optie om een enquête onder de leerlingen te doen om te vragen wat ze leuk vinden. De flexlessen waren fijn. Leerlingen kunnen zich nog even voorbereiden op de toets. Fijn dat het op donderdag begon, even het rust moment van het weekend ertussen.

4 Cijfers Het duurt te lang voordat cijfers terug zijn. Soms is het cijfer van een toets nog niet terug als er alweer een andere toets gemaakt moet worden. Het is handiger als je sneller weet wat je cijfer is, en wellicht kun je dan er een schepje bovenop doen en voor je volgende toets. Het is voor leerlingen niet duidelijk hoeveel tijd docenten hebben om cijfers terug te geven. Reactie: Een docent heeft officieel 10 werkdagen om een toets na te kijken. Mocht dit langer duren dan kan een leerling dit melden bij de leerling coördinator. Als de resultaten van de leerlingen niet zo goed zijn, is het fijn als dit besproken wordt met de leerlingen en er gezocht wordt naar een oplossing. Reactie: Een leerling heeft altijd het recht om een toets in te zien. Tijdens een flexuur kan een leerling vragen of hij/zij de toets mag inzien. Activiteiten Op de filmavond werden vier films gedraaid. Twee films waren voor 16+ leerlingen. Dit moet niet kunnen voor kinderen van 12 jaar. De school heeft hier een voorbeeldfunctie in. Reactie: De leden van de activiteiten commissie waren zeer verbaasd over deze opmerking omdat ze er bijna van overtuigd waren dat alle films 12+ waren. Echter bleek achteraf dat dit niet zo was. Terechte opmerking dus. Een aantal activiteiten is gepland vlak voor de toetsweek. Het gaat op speeddate, excursie Amsterdam en de beroepenmanifestatie. Kan dit de volgende keer anders gepland worden, zodat er de dag/avond voor de toetsweek ruimte is om te leren? Reactie: De speeddate wordt volgend jaar op een ander tijdstip gepland. De excursie Amsterdam is juist door de toetsweek verplaats. Nu was het voor de toetsweek i.p.v. in de toetsweek. Daarbij is hier rekening gehouden met de soort toets op de donderdag daarna. De beroepenmanifestatie is een gezamenlijke organisatie van de VO-scholen in Hardenberg. Soms komt het bij de ene school lastig uit i.v.m. bijv. toetsweken, soms bij een andere Uitwisselen gegevens Is het mogelijk een klassenlijst met telefoongegevens uit te wisselen? Reactie: Nee, in het kader van de privacywetgeving mag school deze gegevens niet met ouders delen. Toetsen Leerlingen krijgen de ruimte krijgen om opdrachten over te slaan wanneer ze de leerstof snappen. Hierdoor krijgen ze, volgens deze ouders, niet voldoende ervaring en worden ze niet voldoende getraind om met een vlot tempo de opdrachten te maken. Dit zorgt er tijdens de toets voor dat de opgaven niet binnen de geboden tijd kunnen worden gemaakt. Reactie: Het idee achter doelgericht leren is dat leerlingen aan de hand van leerdoelen de stof leren. Opdrachten zijn ter ondersteuning van de leerdoelen maar in sommige gevallen dus niet verplicht. Waarom minder toetsen geven? Dan zijn er ook minder cijfers. Vaker toetsen of overhoren voelt als een stok achter de deur! Wanneer een toets door het merendeel van de klas slecht gemaakt is wordt er dan ook gekeken hoe dit komt? Onbehandelde stof, weinig instructielessen, teveel leerstof, te grote toetsen.. Worden

5 leerlingen in staat gesteld om deze toets te herkansen? Er zullen altijd onvoldoendes gehaald worden maar als het merendeel dit heeft moet dit wel tot denken gezet worden. Reactie: Een docent analyseert voor zich zelf hoe het komt dat een klas matig presteert. Er is over het algemeen geen mogelijkheid voor een herkansing. Het lijkt mij minder dan normaal dat een docent pas een toets afneemt als de stof is behandelt en de leerlingen er klaar voor zijn. Het komt voor dat er bij het uitreiken van de toetsen niet voldoende exemplaren zijn. Regelmatig ontbreekt de tijd om toetsen achteraf in te zien en te bespreken. Communicatie Als er een mail wordt gestuurd is het prettig te weten om welke locatie het gaat. Communicatie via de mail graag iets nauwkeuriger. Het is voor activiteiten buiten school niet altijd duidelijk of leerlingen hier met of zonder begeleiding naar toe gaan. Fijn dát er zoveel gecommuniceerd wordt via de mail! Ouders worden goed op de hoogte gehouden over wat er gebeurd en wat er zich afspeelt. Communicatie over speciale dagen/lessen kan beter. Gescheiden ouders willen dezelfde informatie ontvangen. Reactie: (Bijna) alle correspondentie vindt plaats via . Als beide adressen bij ons bekend zijn, worden beide ouders op dezelfde wijze geïnformeerd. Huiswerk Wordt huiswerk wel voldoende gecontroleerd? Wat wordt er gecontroleerd bij login/logout? Reactie: Er wordt vooral gecontroleerd op het behalen van leerdoelen. Van Dijk Boekencentrale Boekenpakket van Van Dijk fout geleverd. Dit was een vervelende situatie omdat het erg lang duurde voordat ze het juiste boekenpakket hadden ontvangen! Een aantal leerlingen heeft nog steeds geen online leermiddelen. De IPad is er wel, maar de toegang tot materiaal is er nog niet. Wi-Fi op school Wi-Fi op school, levert toch vaak problemen op geen / nauwelijks ontvangst. Reactie: Onlangs is het Wi-Fi netwerk weer geüpdatet. Voorlichtingsavond september Tijdens deze avond wordt weinig nieuws gemeld en er is geen interactie tussen klas, ouders en mentor. Kijken naar een andere opzet? Samenwerkingsopdrachten Het samenwerken aan opdrachten (thuis en op school) is soms lastig. Niet iedere leerling zet zich op dezelfde manier in voor een opdracht. Kan de docent hier meer in begeleiden?

6 Rooster Bovenbouwleerlingen hebben regelmatig tussenuren. Kan dit ook opgevangen door een huiswerkuur? Nu gaan leerlingen de stad in. Reactie: We hebben de school nu zo ingericht dat leerlingen tijdens een tussenuur altijd ergens kunnen studeren. Dit is wel eigen verantwoordelijkheid. Onderbouwleerlingen hebben weinig tot geen lesuitval. Dienstverlening en Producten Leerlingen worden ingezet om te helpen bij activiteiten, koffie schenken bij schoolavonden, reünie etc. Wordt de leerlingen ook duidelijk gemaakt wat er van ze verwacht wordt binnen het kader van D&P en wordt er ook bijgehouden welke leerlingen wat wanneer doen? Zijn er ook leerlingen die nooit helpen? Wordt het nadien geëvalueerd, indien nodig bijgestuurd ( hoe sta je mensen te woord, wat was je houding tijdens de activiteit, hoe ging de samenwerking met anderen etc.) Reactie: Alle activiteiten waar D&P leerlingen aan deelnemen hebben (in)direct te maken met het lesprogramma. Van te voren wordt doorgesproken wat er van de leerlingen wordt verwacht. Vwo-leerlingen is er voldoende aandacht voor de vwo-leerlingen? Bij sommige vakken is geen vwo-boek beschikbaar en de leerlingen hebben het gevoel dat er meer aandacht is voor havoleerlingen. Reactie: Docenten die les geven aan vwo leerlingen garanderen dat hun toetsen en lesstof op het juiste niveau is. Zeker in de flexuren is er voldoende ruimte voor de vwo leerlingen om op niveau geholpen te worden.

Personeel van school reageert snel op vragen die per mail gesteld worden. Fijn!

Personeel van school reageert snel op vragen die per mail gesteld worden. Fijn! Verslag bijeenkomst klassenouders d.d. 12 april 2016. Klas 1bk, 1km, 1mh, 1hv Kinderen gaan met plezier naar school! Huiswerk Ouders missen de papieren agenda. Telkens inloggen is niet handig. Hierdoor

Nadere informatie

Frans / Duits Waarom start Frans en Duits op zo n hoog niveau? Op het Vechtdal College gaat dat anders.

Frans / Duits Waarom start Frans en Duits op zo n hoog niveau? Op het Vechtdal College gaat dat anders. Verslag bijeenkomst klassenouders d.d. 3 november 2015. 18.30 uur, klas 1. Mevrouw van Ginkel, mevrouw Roelofs, mevrouw Drenth, mevrouw Bosch, mevrouw Schonewille (OR), mevrouw Kooij (OR), mevrouw Hospers,

Nadere informatie

Inhoud Lesrooster 2 Flexuren 3 Lesuitval 6 Huiswerk 7 Rol van de ouder 7

Inhoud Lesrooster 2 Flexuren 3 Lesuitval 6 Huiswerk 7 Rol van de ouder 7 Flexrooster Gomarus College Leeuwarden Inhoud Lesrooster 2 Flexuren 3 Lesuitval 6 Huiswerk 7 Rol van de ouder 7 1 Lesrooster Hoeveel lessen volg je? Elke dag heb je drie lessen van 80 minuten. In de lessen

Nadere informatie

Enquête leerlingtevredenheid onderbouw DL jan.15

Enquête leerlingtevredenheid onderbouw DL jan.15 Enquête leerlingtevredenheid onderbouw DL jan.15 1. Vorig schooljaar was ik leerling in de afdeling: Respondenten 191 A. Havo 102 53% B. Atheneum 73 38% C. Gymnasium 16 8% 2. Dit jaar zit ik in klas: Respondenten

Nadere informatie

Vensters voor Verantwoording (ouders )

Vensters voor Verantwoording (ouders ) Vensters voor Verantwoording (ouders 2015-2016) Naam VvV ouders klas 3 DL 15-16 Locatie Drachtster Lyceum Datum enquête 11-1-2016 Datum analyse 04-04-2016 1. Vorig schooljaar was mijn kind leerling in

Nadere informatie

Toetsprotocol VSO de Sprong Maarsbergen

Toetsprotocol VSO de Sprong Maarsbergen Toetsprotocol VSO de Sprong Maarsbergen Versie: 2.0 (herziene versie van bestaand beleid) INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 1 INLEIDING... 3 2 TOETSING... 4 2.1 Doel van de toetsing... 4 2.2 Toetsvormen

Nadere informatie

Inhoud Lesuitval... 2 SWT... 2 Huiswerk... 4 Lesrooster... 4 Rol van de ouder... 4 Overig... 5 Examenleerlingen... 5 Lessentabel...

Inhoud Lesuitval... 2 SWT... 2 Huiswerk... 4 Lesrooster... 4 Rol van de ouder... 4 Overig... 5 Examenleerlingen... 5 Lessentabel... Inhoud Lesuitval... 2 SWT... 2 Huiswerk... 4 Lesrooster... 4 Rol van de ouder... 4 Overig... 5 Examenleerlingen... 5 Lessentabel... 5 Talentprogramma... 5 Opbouw van de lessen... 6 Rol van docenten...

Nadere informatie

Venster voor Verantwoording (leerlingen 2015-2016)

Venster voor Verantwoording (leerlingen 2015-2016) Venster voor Verantwoording (leerlingen 2015-2016) Naam VvV: leerlingen klas 3 DL 15-16 Instelling Drachtster Lyceum Enquête Jan/feb 2016 Analyse Maart 2016 1. Vorig schooljaar was ik leerling in de afdeling:

Nadere informatie

Agenda MR vergadering 11 april 2019 Aanvang uur zonder schoolleiding uur met schoolleiding

Agenda MR vergadering 11 april 2019 Aanvang uur zonder schoolleiding uur met schoolleiding Agenda MR vergadering 11 april 2019 Aanvang 17.30 uur zonder schoolleiding 18.00 uur met schoolleiding Mondelinge informatie en updates over Goedkeuren notulen 24 januari Financiën afronding 2018 Taakbeleid/Ontwikkelgroep

Nadere informatie

Persoonskenmerken 3,5. Contact met personeel op school 3,4. Aantal respondenten: 100 Enqujte leerlingen 2013 Venster voor Verantwoording.

Persoonskenmerken 3,5. Contact met personeel op school 3,4. Aantal respondenten: 100 Enqujte leerlingen 2013 Venster voor Verantwoording. Aantal respondenten: 100 Enqujte leerlingen 2013 Venster voor Verantwoording Persoonskenmerken 3,5 Ik zit op 1. VMO- 38 2. VMO-K 27 3. VMO-TL 19 Ik voel me veilig op school. 3,8 1 17 81 1 De sfeer op school

Nadere informatie

Verslag evaluatie-avond Ouders in de schoolbanken

Verslag evaluatie-avond Ouders in de schoolbanken Verslag evaluatie-avond Ouders in de schoolbanken 24-11-2008 Hoe is de sfeer in de klas? De sfeer is over het algemeen goed. In klassen waar het minder liep of loopt, heeft of de mentor actie ondernomen

Nadere informatie

De praktijk. voor jou

De praktijk. voor jou De praktijk voor jou Voorlichting 2 Vragen over o.a. procedure aanmelding ruimte voor Koers Wat is het grootste verschil met het gewone VO? Jij bent meer de baas over jouw leren. Mag ik dan helemaal zelf

Nadere informatie

Dit boekje is bedoeld voor de nieuwe brugklasser van het Nieuwe IJsselcollege! Het is belangrijk dat je ouder(s)/verzorger(s) meelezen.

Dit boekje is bedoeld voor de nieuwe brugklasser van het Nieuwe IJsselcollege! Het is belangrijk dat je ouder(s)/verzorger(s) meelezen. Inhoud Jouw school!... 2 Voorwoord... 3 Je mentor/mentorlessen... 4 De brugklas... 5 Het rooster... 5 De pauzes... 5 Afwezigheid van een docent... 6 Leerlingen aan het woord... 6 De vakken... 7 Extra begeleiding...

Nadere informatie

Veelgestelde vragen eindexamenleerlingen over toetsen VMBO Maastricht FAQ s versie 25 juli 2018

Veelgestelde vragen eindexamenleerlingen over toetsen VMBO Maastricht FAQ s versie 25 juli 2018 Veelgestelde vragen eindexamenleerlingen over toetsen VMBO Maastricht FAQ s versie 25 juli 2018 Algemeen De leerlingen krijgen informatie over de Zomerschool via Magistermail, kijk regelmatig! Deze lijst

Nadere informatie

5-02-2014. Onderzoek Lestijden aanpassen?

5-02-2014. Onderzoek Lestijden aanpassen? 5-02-2014 Onderzoek Lestijden aanpassen? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit circa 35.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De

Nadere informatie

Informatiebrochure over de studieplaats voor leerlingen en hun ouder(s)/verzorgers

Informatiebrochure over de studieplaats voor leerlingen en hun ouder(s)/verzorgers Informatiebrochure over de studieplaats voor leerlingen en hun ouder(s)/verzorgers Schooljaar 2015-2016 1 Trinitas College locatie Han Fortmann R.K. scholengemeenschap voor gymnasium, atheneum en havo

Nadere informatie

Doel van de eerste bijeenkomst was kennismaking en het vaststellen van onderwerpen ter bespreking van de volgende bijeenkomsten.

Doel van de eerste bijeenkomst was kennismaking en het vaststellen van onderwerpen ter bespreking van de volgende bijeenkomsten. Notulen bijeenkomst Studentenraad Economie Aspasialaan Dinsdag 30 oktober 2012 13:00-14:15 Inleiding Aanwezigheid Bij de eerste studentenraad waren er in totaal 24 studenten aanwezig. Sommige studenten

Nadere informatie

HLZ Toetsweek Klas V3A, V3B & V3C

HLZ Toetsweek Klas V3A, V3B & V3C HLZ Toetsweek Klas V3A, V3B & V3C Donderdag 27 juni 2019 t/m Woensdag 3 juli 2019 Beste leerlingen (en meelezende ouders) van leerjaar 3, Van donderdag 27 juni t/m woensdag 3 juli is de toetsweek. Na deze

Nadere informatie

Opbrengsten werkbijeenkomst ouders en leerlingen 28 februari

Opbrengsten werkbijeenkomst ouders en leerlingen 28 februari Opbrengsten werkbijeenkomst ouders en leerlingen 28 februari Gebouw, faciliteiten en ICT Waar loop je tegenaan? Docenten zitten niet altijd volgens rooster in het lokaal Er mag alleen pauze gehouden worden

Nadere informatie

Toets protocol Axia College Vondellaan 18-19

Toets protocol Axia College Vondellaan 18-19 Toets protocol Axia College Vondellaan 18-19 Inhoudsopgave 1.Toetsing...3 1.1 Aantal toetsen per lesdag...3 1.2 Beschikbaarheid toetsstof...3 1.3 Normering...3 1.4 Nakijktermijn...3 1.5 Herkansen...3 1.6

Nadere informatie

Handleiding Docenten/Begeleiders

Handleiding Docenten/Begeleiders Handleiding Docenten/Begeleiders In dit document vindt u een aantal handige tips en wetenswaardigheden die van pas kunnen komen wanneer u het invullen van de JOB-monitor klassikaal begeleidt. 1. Algemene

Nadere informatie

Nieuwsbrief Ouders. In deze nieuwsbrief. Schooljaar 2013-2014 April nr. 7

Nieuwsbrief Ouders. In deze nieuwsbrief. Schooljaar 2013-2014 April nr. 7 Beste ouder(s)/verzorger(s), In mijn voorwoord in de voorgaande nieuwsbrief maakte ik melding van het feit dat er enquêtes uitgezet zouden gaan worden. De ouders van leerlingen in het 1 e en 3 e leerjaar

Nadere informatie

Enquête oudertevredenheid onderbouw DL feb.15

Enquête oudertevredenheid onderbouw DL feb.15 Enquête oudertevredenheid onderbouw DL feb.15 1. Vorig schooljaar was mijn kind leerling in de afdeling: Respondenten 122 A. Havo 53 43% B. Atheneum 61 50% C. Gymnasium 8 7% 2. Dit schooljaar is mijn kind

Nadere informatie

Tevredenheid leerlingen Beekdal Lyceum 2013

Tevredenheid leerlingen Beekdal Lyceum 2013 Deze nieuwsbrief is een uitgave van het Beekdal Lyceum en Quadraam Inhoud Uitkomsten per rubriek o Schoolklimaat o Onderwijsleerproces o Leerlingzorgen begeleiding o Gebouw en organisatie o Informatie

Nadere informatie

Dit is een voorlopige versie van de schoolregels. Over een paar maanden gaan we de schoolregels evalueren en worden ze opnieuw vastgesteld.

Dit is een voorlopige versie van de schoolregels. Over een paar maanden gaan we de schoolregels evalueren en worden ze opnieuw vastgesteld. 1 Dit is een voorlopige versie van de schoolregels. Over een paar maanden gaan we de schoolregels evalueren en worden ze opnieuw vastgesteld. In elke organisatie hebben de mensen die daar werken met elkaar

Nadere informatie

Op deze plek. Zijn we echt. Zeggen we sorry. Vergeven we elkaar. Geven we complimenten. Vertrouwen we elkaar. Hebben we plezier.

Op deze plek. Zijn we echt. Zeggen we sorry. Vergeven we elkaar. Geven we complimenten. Vertrouwen we elkaar. Hebben we plezier. HUISHOUDELIJK REGLEMENT 2017-2018 Locatie De Joost Op deze plek Zijn we echt Zeggen we sorry Vergeven we elkaar Geven we complimenten Vertrouwen we elkaar Hebben we plezier Zijn we gelijk Schoolregels

Nadere informatie

Informatieavond klas 1 17 September 2018

Informatieavond klas 1 17 September 2018 Hartelijk welkom 17 September 2018 (vmbo gl/tl), (havo onderbouw), Versnelde Mavo (o.a. TalentOntwikkelingTechniek) Nieuw in de brugklas Elk vak een docent Nieuwe vakken Andere (en meer) boeken Meer zelfstandigheid

Nadere informatie

Welkom VOORLICHTINGSAVOND OUDERS GROEP-8 LEERLINGEN

Welkom VOORLICHTINGSAVOND OUDERS GROEP-8 LEERLINGEN Welkom VOORLICHTINGSAVOND OUDERS GROEP-8 LEERLINGEN De stap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs voelt soms als een grote stap aan. Luuk van Bussel, Conrector deelschool TL De positie van

Nadere informatie

Montessori High School

Montessori High School Montessori High School Voorlichtingspresentatie November 2016 Welkom op de Montessori High School van OSG Piter Jelles. De Montessori High School is een kleine mavo-havoschool met ongeveer 300 leerlingen

Nadere informatie

Onder huiswerk verstaan we:

Onder huiswerk verstaan we: Onder verstaan we: 1. Opdrachten voor thuis. Opdrachten die door de kinderen uit alle groepen thuis uitgevoerd worden. Denk hierbij aan o het meenemen van materialen die bij het thema passen o op thuis

Nadere informatie

brugklasmagazine Alles wat je móet weten over onze school mavo havo atheneum gymnasium basisberoeps kaderberoeps mavo havo/vwo 1-2-3

brugklasmagazine Alles wat je móet weten over onze school mavo havo atheneum gymnasium basisberoeps kaderberoeps mavo havo/vwo 1-2-3 brugklasmagazine Alles wat je móet weten over onze school mavo havo atheneum gymnasium basisberoeps kaderberoeps mavo havo/vwo 1-2-3 Hoi groep 8-er! Het is bijna zover! We hopen dat je voor het Elzendaalcollege

Nadere informatie

Alles wat je móet weten. over onze school. mavo havo atheneum gymnasium. basisberoeps kaderberoeps mavo havo/vwo 1-2-3

Alles wat je móet weten. over onze school. mavo havo atheneum gymnasium. basisberoeps kaderberoeps mavo havo/vwo 1-2-3 brugklasmagazine Alles wat je móet weten over onze school mavo havo atheneum gymnasium basisberoeps kaderberoeps mavo havo/vwo 1-2-3 Hoi groep 8-er! Het is bijna zover! We hopen dat je voor het Elzendaalcollege

Nadere informatie

Informatie leerjaar 3

Informatie leerjaar 3 Informatie leerjaar 3 2019 2020 Belangrijke data 11 sept Informatiemarkt 31 okt 8 nov Toetsweek 1 voor de klassen 3HV 4 nov 8 nov Toetsweek 1 voor de klassen 3BK/GL/M 5 nov Beroepenmanifestatie in Vechtdal

Nadere informatie

Enquête Leerlingenraad

Enquête Leerlingenraad www.survio.com 30-03-2015 08:57:51 Algen Enquête naam Enquête Leerlingenraad Auteur Taal Nederlands Enquête URL http://www.survio.com/survey/d/r5i6q1c0t8t0l5l6f Eerste antwoord 19-02-2015 Laatste antwoord

Nadere informatie

De laatste loodjes. 29 mei 2018

De laatste loodjes. 29 mei 2018 29 mei 2018 De laatste loodjes Een school is een plek waar wordt geleerd, binnen en buiten de lessen. Onze docenten zorgen ervoor dat alle lesstof wordt behandeld en geoefend door de leerlingen. Ze bereiden

Nadere informatie

5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo. 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving

5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo. 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving 5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving 2) We zorgen voor een veilige en prettige sfeer 3) In en om het gebouw is het rustig en schoon

Nadere informatie

Ga direct naar een thema:

Ga direct naar een thema: Vragenbank pagina 1 Aan de JOB-monitor kunnen naast de reguliere vragen, tien school specifieke vragen worden toegevoegd (dit is niet verplicht). Onderstaande vragen dienen als inspiratie voor het toevoegen

Nadere informatie

Opwarmer. Welk profiel heeft uw kind? Cultuur en Maatschappij Economie en Maatschappij Natuur en Gezondheid Natuur en Techniek

Opwarmer. Welk profiel heeft uw kind? Cultuur en Maatschappij Economie en Maatschappij Natuur en Gezondheid Natuur en Techniek Opwarmer Welk profiel heeft uw kind? Cultuur en Maatschappij Economie en Maatschappij Natuur en Gezondheid Natuur en Techniek De mentor als spil Eerste indrukken van de groep: mentor Eerste indrukken van

Nadere informatie

Cbs SPRING! informatie groep 7 / 8

Cbs SPRING! informatie groep 7 / 8 222222222222 Cbs SPRING! informatie groep 7 / 8 INFORMATIE van groep 7/8 In dit boekje willen we u informatie geven over het werken in de combinatiegroep 7/8. Verschillende praktische zaken komen hierin

Nadere informatie

Kwartaalbericht nr. 4

Kwartaalbericht nr. 4 Kwartaalbericht nr. 4 Juni t/m Juli 2016 Agenda Ma. 27 juni 19.15 uur MR-vergadering Vr. 01 juli Sport- en activiteitendag Ma. 04 juli Toetsweek bovenbouw havo/vwo Activiteitenweek klassen 1 t/m 3 20.00

Nadere informatie

Houtens, 18 juni Beste ouders en leerlingen van leerjaar 1, 2 en 3,

Houtens, 18 juni Beste ouders en leerlingen van leerjaar 1, 2 en 3, Houtens, 18 juni 2019 Beste ouders en leerlingen van leerjaar 1, 2 en 3, Het schooljaar wordt afgesloten met een toetsweek. Dit jaar is dat van maandag t/m vrijdag 5. Alle leerlingen hebben de mogelijkheid

Nadere informatie

OPEN DAG 2015. www.staring.nl. 24 januari 10 tot 13 uur. 24 januari 10 tot 13 uur. 24 januari 10 tot 13 uur. Borculo Beukenlaan

OPEN DAG 2015. www.staring.nl. 24 januari 10 tot 13 uur. 24 januari 10 tot 13 uur. 24 januari 10 tot 13 uur. Borculo Beukenlaan OPEN DAG 2015 Borculo Beukenlaan 24 januari 10 tot 13 uur Borculo Herenlaan bovenbouw vmbo 24 januari 10 tot 13 uur Lochem Zutphenseweg 24 januari 10 tot 13 uur www.staring.nl Het Staring College daagt

Nadere informatie

Het verbeteren van zelfwerkzaamheid van 2 havo/vwo leerlingen.

Het verbeteren van zelfwerkzaamheid van 2 havo/vwo leerlingen. Bonaventuracollege Leiden Het verbeteren van zelfwerkzaamheid van 2 havo/vwo leerlingen. Advies voor docenten Sanne Macleane 2015 Inhoudsopgave Inleiding... 3 De opbouwende leerlijn van het zelfstandig

Nadere informatie

Aan: Ouders/verzorgers/leerlingen van Almere College Kampen Van: Rein Westrik Betreft: Overgangsnormen vmbo, havo, vwo

Aan: Ouders/verzorgers/leerlingen van Almere College Kampen Van: Rein Westrik Betreft: Overgangsnormen vmbo, havo, vwo Aan: Ouders/verzorgers/leerlingen van Almere College Kampen Van: Rein Westrik Betreft: Overgangsnormen vmbo, havo, vwo 2017-2018 Geachte ouders/verzorgers, beste leerlingen, In dit document staan onze

Nadere informatie

boxmeer gennep brugklasmagazine Alles wat je móet weten over onze school werken met je kwaliteit reach for quality mavo havo atheneum gymnasium

boxmeer gennep brugklasmagazine Alles wat je móet weten over onze school werken met je kwaliteit reach for quality mavo havo atheneum gymnasium brugklasmagazine Alles wat je móet weten over onze school boxmeer reach for quality gennep werken met je kwaliteit mavo havo atheneum gymnasium basisberoeps kaderberoeps mavo havo/vwo 1-2-3 Hoi groep 8-er!

Nadere informatie

GSR voor en door christenen. Naar de brugklas. VMBO HAVO Atheneum Gymnasium 2017/2018

GSR voor en door christenen. Naar de brugklas. VMBO HAVO Atheneum Gymnasium 2017/2018 GSR voor en door christenen Naar de brugklas 2017/2018 VMBO HAVO Atheneum Gymnasium Naar de brugklas Nog een paar maanden basisschool, en dan... naar de middelbare school! Heb je er al zin in? Op de middelbare

Nadere informatie

Graaf Huyn College FOCUST op jouw PASSIE

Graaf Huyn College FOCUST op jouw PASSIE Graaf Huyn College FOCUST op jouw PASSIE Het Graaf Huyn College biedt de leerlingen bij aanmelding voor de brugklas ruime keuzemogelijkheden uit diverse onderwijssoorten. Vanaf het schooljaar 2019-2020

Nadere informatie

HLZ Toetsweek Klas H2A & H2B

HLZ Toetsweek Klas H2A & H2B HLZ Toetsweek Klas H2A & H2B Donderdag 27 juni 2019 t/m Woensdag 3 juli 2019 Beste leerlingen (en meelezende ouders) van leerjaar 2, Van donderdag 27 juni t/m woensdag 3 juli is jullie toetsweek. Na deze

Nadere informatie

Huiswerkbegeleiding. Hoe ervaren ouders huiswerkbegeleiding, hoe zetten zij dit in en welke rol speelt de school hierin?

Huiswerkbegeleiding. Hoe ervaren ouders huiswerkbegeleiding, hoe zetten zij dit in en welke rol speelt de school hierin? Huiswerkbegeleiding Hoe ervaren ouders huiswerkbegeleiding, hoe zetten zij dit in en welke rol speelt de school hierin? 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Conclusies 8 Resultaten 1. Zetten ouders huiswerkbegeleiding

Nadere informatie

Hartelijk welkom Algemene ouderavond Atheneum 1 8 september 2014

Hartelijk welkom Algemene ouderavond Atheneum 1 8 september 2014 Hartelijk welkom Algemene ouderavond Atheneum 1 8 september 2014 Voorstellen Klas: A1E Lisanne Bosch (Bas Moonemans t/m Youri Zusterzeel l.bosch@college.nl Richenel Jacopucci (Sterre Adams t/m Izabela

Nadere informatie

Tevredenheid leerlingen Vmbo t Venster

Tevredenheid leerlingen Vmbo t Venster Via deze nieuwsbrief wil Quadraam, het schoolbestuur van Vmbo t Venster, alle betrokkenen inlichten over de resultaten van de enquête die gehouden is onder de leerlingen van Vmbo t Venster. Inhoud Aanpak

Nadere informatie

Studiewijzer. 11havo5

Studiewijzer. 11havo5 Studiewijzer 11havo5 2018 /2019 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 11havo-5. Lees de studiewijzer goed door en stel je op de hoogte van belangrijke data. De mentor neemt de studiewijzer

Nadere informatie

Onderwijs op maat voor jou!

Onderwijs op maat voor jou! Onderwijs op maat voor jou! Je krijgt van je basisschool een gemiddeld advies. Een havo-advies betekent bijvoorbeeld dat je over gemiddeld over alle schoolvakken het best past op havo. Maar jij bent natuurlijk

Nadere informatie

Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen. Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs!

Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen. Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs! Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs! Welkom! Allereerst bedankt voor het downloaden van deze planner! Deze planner gaat jou helpen om SLiM te plannen. Je gaat leren

Nadere informatie

Ouderavond klas 1 16 maart 2017 WELKOM!

Ouderavond klas 1 16 maart 2017 WELKOM! Ouderavond klas 1 16 maart 2017 WELKOM! PROGRAMMA Studiegewoontes en -vaardigheden ML, leerstrategieën Overgang naar klas 2 Verzuim Belangrijke data 2 e halfjaar Vragen? ENQUȆTE Studiegewoonten en -vaardigheden

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. Gemini (H)TL

EEN WERELD SCHOOL. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. Gemini (H)TL EEN WERELD SCHOOL vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen Gemini (H)TL Gemini (H)TL is iets voor jou! Je hebt advies vmbo theoretische leerweg Vmbo theoretische leerweg

Nadere informatie

Onderwijs op maat voor jou!

Onderwijs op maat voor jou! Onderwijs op maat voor jou! Je krijgt van je basisschool een gemiddeld advies. Een havo-advies betekent bijvoorbeeld dat je over gemiddeld over alle schoolvakken het best past op havo. Maar jij bent natuurlijk

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over het rooster op het USG

Veelgestelde vragen over het rooster op het USG Veelgestelde vragen over het rooster op het USG Beste ouders en leerlingen, Regelmatig krijgen wij vragen die met het rooster te maken hebben. Om onduidelijkheden of teleurstellingen te voorkomen hebben

Nadere informatie

Daarna hebben we op flaps geïnventariseerd wat de voor- en nadelen van een continurooster zijn: voor kinderen, de school en ouders.

Daarna hebben we op flaps geïnventariseerd wat de voor- en nadelen van een continurooster zijn: voor kinderen, de school en ouders. Samenvatting ouderpanel 5: Schooltijden We starten de avond met 2 korte stellingen: 1. Ik ben tevreden over de huidige lestijden: alle aanwezige ouders zijn tevreden 2. Ik sta open voor veranderingen van

Nadere informatie

Huiswerkbeleid van de Ds. Joh. v.d. Wendeschool

Huiswerkbeleid van de Ds. Joh. v.d. Wendeschool Huiswerkbeleid van de Ds. Joh. v.d. Wendeschool Inhoud Wat is huiswerk? 3 Waarom geven wij huiswerk? 4 In welke groepen krijgen de kinderen huiswerk? 4 Afspraken 5 De rol van de ouder(s/opvoeders bij het

Nadere informatie

Huiswerkbeleid op onze school

Huiswerkbeleid op onze school Huiswerkbeleid op onze school Basisschool St. Catharina Haastrecht Huiswerk.wat is dat? Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de school meegegeven wordt en waarvan verwacht wordt dat het door alle

Nadere informatie

5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo. 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving

5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo. 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving 5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving 2) We zorgen voor een veilige en prettige sfeer 3) In en om het gebouw is het rustig en schoon

Nadere informatie

Informatie leerjaar 2

Informatie leerjaar 2 Informatie leerjaar 2 2019 2020 Belangrijke data 9 sept Informatiemarkt 29 okt Speeddate 4 nov 8 nov Toetsweek 1 11 nov 15 nov Belronde klassenouders 19 nov Bijeenkomst klassenouders Vanaf 25 nov Oudergesprekken

Nadere informatie

Protocol didactisch klimaat Yulius Onderwijs Ilex College

Protocol didactisch klimaat Yulius Onderwijs Ilex College Onderwijs Ilex College Contact: Margareth Dalmeijer T 088-4056444 m.dalmeijer@yulius.nl Protocol didactisch klimaat Yulius Onderwijs Ilex College Document kenmerken Naam document: Protocol didactisch klimaat

Nadere informatie

FLEXIBEL LEREN EN DOEN OP ANTONIUSMAVO XL

FLEXIBEL LEREN EN DOEN OP ANTONIUSMAVO XL ANTONIUSMAVO XL IS DE NIEUWE MAVO-VESTIGING VAN HET ANTONIUSCOLLEGE. DE SCHOOL IS SPECIAAL VOOR JOU ALS JE EEN KADER/ MAVO, MAVO OF MAVO/ HAVO-ADVIES HEBT. JE KUNT KIEZEN VOOR EEN PERSOONLIJKE MBO-ROUTE

Nadere informatie

HANDBOEKJE 2 e FASE SCHOOLJAAR BEWAAR DIT BOEKJE IN JE AGENDA EN LAAT HET JE OUDERS OOK GOED DOORLEZEN!

HANDBOEKJE 2 e FASE SCHOOLJAAR BEWAAR DIT BOEKJE IN JE AGENDA EN LAAT HET JE OUDERS OOK GOED DOORLEZEN! HANDBOEKJE 2 e FASE SCHOOLJAAR 2017-2018 BEWAAR DIT BOEKJE IN JE AGENDA EN LAAT HET JE OUDERS OOK GOED DOORLEZEN! Aan de leerlingen van HAVO 4 en VWO 4 Beste leerlingen, Dit jaar start je in de bovenbouw

Nadere informatie

Start nieuwe schooljaar

Start nieuwe schooljaar 2-9-2016 Start nieuwe schooljaar Op dinsdag 23 augustus werden de gangen van school na een heerlijke zomervakantie weer gevuld door de enthousiaste stemmen van de leerlingen. Dit jaar mogen we er 435 verwelkomen

Nadere informatie

Dit laten we zien vanuit 3 kernwaarden: RELATIE. Op het Elzendaalcollege hebben we

Dit laten we zien vanuit 3 kernwaarden: RELATIE. Op het Elzendaalcollege hebben we Entree Schoolafspraken (wat we willen zien) De leerlingen uit de onder- en bovenbouw gebruiken hun eigen fietsenstalling en toiletblokken. Er wordt alleen overgebleven op het schoolterrein. De fietsen

Nadere informatie

Misschien VIND je het vervelend, maar het is wel echt nodig om hier goed mee bezig te zijn. Waarom? Daarover hieronder en op de volgende dia s meer!

Misschien VIND je het vervelend, maar het is wel echt nodig om hier goed mee bezig te zijn. Waarom? Daarover hieronder en op de volgende dia s meer! Wat is huiswerk? Misschien VIND je het vervelend, maar het is wel echt nodig om hier goed mee bezig te zijn. Waarom? Daarover hieronder en op de volgende dia s meer! Eérst even wat huiswerk echt IS: -

Nadere informatie

3e klas vmbo beroepsgericht (#2) 3e klas vmbo theoretische leerweg (#22) 4/5 havo (#50) 4/5/6 vwo (#62)

3e klas vmbo beroepsgericht (#2) 3e klas vmbo theoretische leerweg (#22) 4/5 havo (#50) 4/5/6 vwo (#62) Praktijkonderwijs Onderwijs en leren Leren 3,1 2,9 2,9 3,2 2,8 3,2 3,2 3,1 3,3 3,3 3,6 B De meeste leraren maken de lessen aantrekkelijk. 3,0 2,8 0,0 2,9 2,6 2,9 2,9 2,8 3,3 3,2 3,5 B Op deze school ontwikkelen

Nadere informatie

Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7

Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7 Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7 Inleiding: Het onderwijs op school is er onder meer op gericht de verantwoordelijkheid en zelfstandigheid van de leerlingen te vergroten. Ook het maken van huiswerk levert

Nadere informatie

Leerlingen 1 e leerjaar; 108 responses / 194 = 55%

Leerlingen 1 e leerjaar; 108 responses / 194 = 55% Leerlingen 1 e leerjaar; 108 responses / 194 = 55% Ben je in het bezit van een mobiele telefoon? Nee 0 0% Ja, maar geen smartphone (telefoon met apps en toegang tot internet) 7 6% Ja, een smartphone, maar

Nadere informatie

Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u zich richten tot de coördinator of teamleider van uw zoon of dochter.

Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u zich richten tot de coördinator of teamleider van uw zoon of dochter. Aan alle ouder(s)/verzorger(s) van alle leerlingen van Het Schoter Datum: 15 juni 2018 Kenmerk: 17311/DVM Betreft: laatste loodjes Beste ouder(s)/verzorger(s), Het schooljaar loopt op zijn einde. Zoals

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Antoniuscollege Augustus 2015

NIEUWSBRIEF Antoniuscollege Augustus 2015 NIEUWSBRIEF Antoniuscollege Augustus 2015 Beste ouders en leerlingen, Maandag beginnen we weer aan een nieuw schooljaar. De uitnodiging hiervoor hebben de leerling en u per mail ontvangen. We hopen dat

Nadere informatie

Informatieavond 4 havo

Informatieavond 4 havo Informatieavond 4 havo Algemene inleiding Inleiding LOB Korte pauze Mentoren, informatie over de klassen De havo afdeling Afdelingsleider 3,4,5 havo Jaarcoördinator 3&4 havo Afdelingsassistent 10 mentoren

Nadere informatie

Dit laten we zien vanuit 3 kernwaarden: RELATIE. Op het Elzendaalcollege hebben we

Dit laten we zien vanuit 3 kernwaarden: RELATIE. Op het Elzendaalcollege hebben we Entree Kluisjes Schoolpas Schoolafspraken (wat we willen zien) De leerlingen uit de onder- en bovenbouw gebruiken hun eigen ingang, fietsenstalling, pauzeplaats en toiletblokken. De ruimte bij de ingangen

Nadere informatie

Voorlichtingsavond Gaan Studeren bovenbouw vwo

Voorlichtingsavond Gaan Studeren bovenbouw vwo Nummer 9 24 oktober 2018 Voorlichtingsavond Gaan Studeren bovenbouw vwo Oud-leerlingen vertellen hun verhaal tijdens deze avond. Voor al onze vwo bovenbouw leerlingen en hun ouders vindt op maandagavondavond

Nadere informatie

Kennismaken met de mentor. Ouderinformatieavond VWO 4 [naam mentor]

Kennismaken met de mentor. Ouderinformatieavond VWO 4 [naam mentor] Kennismaken met de mentor Ouderinformatieavond VWO 4 [naam mentor] VWO 4: een grote verandering? Op reis Rol mentor Contact / Klankbordgroep PTA Lesplanners Toetsweken De herkansingsregeling Rapportage

Nadere informatie

Nieuwsbrief Leerlingen

Nieuwsbrief Leerlingen Beste leerlingen, Het is zover: 2015 zit er bijna op. Sinterklaas gaat overmorgen alweer terug naar Spanje, volgende week zijn de herkansingen voor de bovenbouw, 17 december is het schoolfeest, waarvoor

Nadere informatie

Met atheneum op weg naar succes!

Met atheneum op weg naar succes! Atheneum Ruimte voor je eigen talent, met veel ruimte om extra vakken te kiezen en mogelijkheden om eerder examen te doen. Het Picasso Lyceum is één van de weinige scholen in Nederland die dit toestaat.

Nadere informatie

PBS. Door: René Krechting (adjunct-directeur)

PBS. Door: René Krechting (adjunct-directeur) PBS Door: René Krechting (adjunct-directeur) Het schooljaar 2012-2013 is begonnen en de eerste periode zit er inmiddels alweer bijna op. Elke klas is direct in het begin van het schooljaar op introductiekamp

Nadere informatie

Oudercafé : communicatie op de Achthoek

Oudercafé : communicatie op de Achthoek Oudercafé : communicatie op de Achthoek Aktie n.a.v. input ouders door de Achthoek Thema afsluitingen Input vanuit ouders Wordt als positief ervaren. Kinderen hechten groot belang aan afsluitingen. Gangen:

Nadere informatie

Handleiding Docenten/Begeleiders

Handleiding Docenten/Begeleiders Handleiding Docenten/Begeleiders In dit document vindt u een aantal handige tips en wetenswaardigheden die van pas kunnen komen wanneer u het invullen van de JOB-monitor klassikaal begeleidt. 1. Algemene

Nadere informatie

Inleiding... 3 1. Toetsen... 4 2. Toetsbespreking, correctie, normering, inzage... 8 3. Onregelmatigheden, bezwaar en beroep... 9

Inleiding... 3 1. Toetsen... 4 2. Toetsbespreking, correctie, normering, inzage... 8 3. Onregelmatigheden, bezwaar en beroep... 9 Augustus 2015 Inhoud Inleiding... 3 1. Toetsen... 4 2. Toetsbespreking, correctie, normering, inzage... 8 3. Onregelmatigheden, bezwaar en beroep... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Over de regels en afspraken

Nadere informatie

Examenspecial (voor leerjaar 3 en 4)

Examenspecial (voor leerjaar 3 en 4) Examenspecial (voor leerjaar 3 en 4) Toetsweek 3: gewijzigde toetstijden Afgelopen keren bleek dat zowel leerlingen als collega s de pauze tussen twee toetsen erg kort vonden: leerlingen hebben recht op

Nadere informatie

SLIM LEREN. Plus school met intensieve begeleiding op maat.

SLIM LEREN. Plus school met intensieve begeleiding op maat. SLIM LEREN Plus school met intensieve begeleiding op maat. Over Roekhorst Wij zijn een particuliere middelbare school. We bieden kwaliteitsonderwijs op alle niveaus met een duidelijke identiteit. Modern

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoeken onder ouders/verzorgers van het Scala College, schooljaar : een verslag

Tevredenheidsonderzoeken onder ouders/verzorgers van het Scala College, schooljaar : een verslag Tevredenheidsonderzoeken onder ouders/verzorgers van het Scala College, schooljaar 2016-2017: een verslag In beeld brengen van tevredenheid: niet alleen schriftelijk, ook in dialoog Ook dit jaar zijn weer

Nadere informatie

Geldigheid Dit toetsprotocol blijft geldig tot de volgende versie wordt vastgesteld. Voorgaande versies komen daarmee te vervallen.

Geldigheid Dit toetsprotocol blijft geldig tot de volgende versie wordt vastgesteld. Voorgaande versies komen daarmee te vervallen. Inleiding Voor u ligt het toetsprotocol van het Heer Bokel College. In dit protocol zijn de rechten en plichten van zowel leerling als docent vastgelegd met betrekking tot voorbereiding, afname en beoordeling

Nadere informatie

Datum Behandeld door Ons kenmerk Lent, 19 september 2018 J. van den Broek BROJ/brhe/18-B081

Datum Behandeld door Ons kenmerk Lent, 19 september 2018 J. van den Broek BROJ/brhe/18-B081 Aan de ouder(s)/verzorger(s) van leerlingen uit klas 1d en 1e Datum Behandeld door Ons kenmerk Lent, 19 september 2018 J. van den Broek BROJ/brhe/18-B081 Onderwerp Doe-week Geachte ouder(s)/verzorger(s),

Nadere informatie

Welkom. Examen informatieavond leerjaar 4. Ouderavond examens leerjaar 4 (2017)

Welkom. Examen informatieavond leerjaar 4. Ouderavond examens leerjaar 4 (2017) Welkom Examen informatieavond leerjaar 4 Programma Opening door Frans van der Sman Examen 2017 en de zak/slaagregeling Renate Kouwenhoven en Yvon Koene Voorbereiding op het examen door Benjamin Hofland

Nadere informatie

De resultaten van de enquête onder de leerlingen zijn in een apart rapport verwerkt.

De resultaten van de enquête onder de leerlingen zijn in een apart rapport verwerkt. Onderzoeksresultaten Carmelcollege Emmen Ouders / verzorgers leerlingen brugklassers, na eerste ouder(spreekuur)avond, november 216 Populatie (mogelijke respondenten) = 394 ouders/ verzorgers van brugklassers

Nadere informatie

Zo werken we hier op. Lyceum De Grundel leerlingen

Zo werken we hier op. Lyceum De Grundel leerlingen Zo werken we hier op Lyceum De Grundel 2018-2019 leerlingen Dit boekje is bedoeld om de goede gang van zaken op Lyceum De Grundel te bevorderen. Niet alleen staan hierin de schoolregels, maar ook andere

Nadere informatie

Toetsbeleid Meander College

Toetsbeleid Meander College Toetsbeleid Meander College Onderbouw (klas 1, 2 en 3) 1 Organisatie toetsen onderbouw Er verschijnt twee keer per jaar een halfjaaroverzicht, zodat alle leerlingen en docenten weten in welke week voor

Nadere informatie

Nu: Wiskunde HAVO 1 Hierna: Engels VWO 1 09:00-10:00 10:00-11:00. Jouw leerlingen. Wat ga je doen deze les? Chris Janssen.

Nu: Wiskunde HAVO 1 Hierna: Engels VWO 1 09:00-10:00 10:00-11:00. Jouw leerlingen. Wat ga je doen deze les? Chris Janssen. Nu: Wiskunde HAVO Hierna: Engels VWO 09:00-0:00 0:00 - :00 Jouw leerlingen Aanwezig? Wat ga je doen deze les? Urgent Handelingsafspraken 3 Dyslexie Ouders in scheiding Laatste 3x afwezig Dyslexie, Handelingsafspraak

Nadere informatie

Bevindingen huiswerkenquête schooljaar 2013-2014

Bevindingen huiswerkenquête schooljaar 2013-2014 Bevindingen huiswerkenquête schooljaar 2013-2014 1. Resultaten ouderbevraging 1. De meest voorgekomen antwoorden zijn: - Het inoefenen van geziene leerstof. - Het is een vorm van controle door en voor

Nadere informatie

Ouderavond 17 september 2019 Klas 1. Deze presentatie komt op de website van de school

Ouderavond 17 september 2019 Klas 1. Deze presentatie komt op de website van de school Ouderavond 17 september 2019 Klas 1 Deze presentatie komt op de website van de school Onderwerpen Coach Lestijden en absentie Normen en waarden & schoolregels Oudercontact Zermelo, SOMtoday en Infobord

Nadere informatie

Algemene Ouderavond. Agenda Atheneum 4. welkom wat is nieuw in de. Zak slaag regeling Profielen Cup en KWT Tips bij het kiezen

Algemene Ouderavond. Agenda Atheneum 4. welkom wat is nieuw in de. Zak slaag regeling Profielen Cup en KWT Tips bij het kiezen Algemene Ouderavond Agenda Atheneum 4 welkom wat is nieuw in de Mentor: bovenbouw? Zak slaag regeling Profielen Cup en KWT Tips bij het kiezen Programma Jaarkalender / Rooster / CUP / PTA LOB (Loopbaan

Nadere informatie

HLZ Toetsweek Klas H3A, H3B & H3C

HLZ Toetsweek Klas H3A, H3B & H3C HLZ Toetsweek Klas H3A, H3B & H3C Donderdag 27 juni 2019 t/m Woensdag 3 juli 2019 Beste leerlingen (en meelezende ouders) van leerjaar 3, Van donderdag 27 juni t/m woensdag 3 juli is de toetsweek. Na deze

Nadere informatie