Wat doet (de)radicaliserings- en antiterreurbeleid met ons jeugdwerk?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat doet (de)radicaliserings- en antiterreurbeleid met ons jeugdwerk?"

Transcriptie

1 Wat doet (de)radicaliserings- en antiterreurbeleid met ons jeugdwerk? Nina Henkens (Uit De Marge vzw) Congres De strijd om de essentie

2 Programma Inleiding (Nina Henkens) Reflecties door Kevin de Pelsmaker, Abdelkarim Bellafkih, Ali El Moussaoui, Lieven Pauwels Gesprek met de zaal: constructieve conclusies?

3 Historische schets 2011: onderzoek op vraag van Binnenlandse Zaken: Preventie van radicalisering in België (links, rechts, islamitisch, dierenrechtenactivisme) 2012: eerste Syriëstrijders April 2013: Belgische federale strategie tegen gewelddadige radicalisering (Milquet offline) - een betere kennis en collectieve sensibilisering over gewelddadige radicalisme en zijn impact op de samenleving - een actieplan tegen de frustraties die in radicalisering kunnen uitmonden

4 Historische schets de versterking van de weerbaarheid tegen gewelddadige radicalisering van kwetsbare individuen, groepen en gemeenschappen de identificatie en de steun van de lokale overheden bij de preventie van de polarisatie en de gewelddadige radicalisering de betrokkenheid van de gemeenschappen en de diaspora de strijd tegen radicalisme op het internet en de organisatie van een tegendiscours september 2013: Beheersen van moslimradicalisering: handleiding voor beleid en praktijk door burgemeesters van Antwerpen, Mechelen, Vilvoorde en Maaseik

5 Historische schets Begin 2013: eerste deradicaliseringsambtenaren (?) April 2014: subsidies lokale besturen federale regering 7 januari 2015: aanslag op Charlie Hebdo Maart 2015: wetten federale regering - parlement & justitieel luik (februari 2016) April 2015: actieplan Vlaamse Regering ter preventie van radicaliseringsprocessen Zomer 2015: oproep projectsubsidie Positieve identiteitsontwikkeling bij jongeren ter preventie van radicalisering 13 november 2015: aanslagen Parijs concertzaal Bataclan en Stade de France: november 2015 December 2015: Handvatten voor een lokale aanpak van radicalisering (VVSG) 22 maart 2016: aanslagen in Zaventem

6 Historische schets 18 mei 2016: omzendbrief betreffende deelname van sociopreventieve actoren aan Lokale Integrale Veiligheidscellen 12 juni 2016: aanslagen in Orlando

7 13 juni 2016: regering kondigt aan dat Plan-R vernieuwt wordt. GO pleit voor vorming leerkrachten (die op frontlinie staan), die alternatieve discours moeten aanbieden. OCAD stelt leerkrachten voor hun verantwoordelijkheid. Radicalisering in de kiem smoren voor die ontaardt in gewelddadig extremisme. Tegelijkertijd moeten leerkrachten vertrouwensfiguren blijven.

8 Geert Bourgeois onderstreepte dat veiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid is en dat daarom schotten moeten worden doorbroken. Hij wees er ook op dat wordt onderzocht of het beroepsgeheim van welzijnswerkers kan worden doorbroken. "Radicalisering gebeurt immers pijlsnel", lichtte Bourgeois toe. (januari 2016)

9 Tendensen Meer en meer focus op repressie Meer en meer focus op moslims Sterke lokale verschillen Druk op vertrouwensrelatie (beroepsgeheim en discretieplicht) Geen beleid naar racisme en discriminatie

10 Kritiek op deradicaliseringsbeleid en -discours

11 Arun Kundnani: Deradicaliseringsbeleid is gebaseerd op een aantal premissen: - Radicalisering is vooral een individueel fenomeen. - Het is een procesmatig gegeven waarop we moeten ingrijpen. - Geradicaliseerden beantwoorden aan bepaalde profielen. (zie lijstjes.) - Radicalisering is islamitische radicalisering religie en ideologie zijn de key factors of turning points.

12 Islamitische radicalisering werkt anders dan ander grensoverschrijdend, obsessief, crimineel en gewelddadig gedrag of problematische opvoedingssituaties (bv. sektarisch denken, xenofobie, sociale isolatie, criminele bendevorming, apocalyptische sekten, politiek geweld van nationalisten, extreem rechts, ). Ook als het fenomeen zich niet voordoet moeten er maatregelen genomen worden. De aanwezigheid van een moslimpopulatie volstaat. Pre-emption.

13 Siham (18) Toen ik besloot om een hoofddoek te dragen wou mijn leerkracht een gesprek met mij. Ze deed de deur op slot van het klaslokaal en vroeg mij waarom ik een hoofdoek wou dragen en of ik van plan was om naar Syrië te vertrekken. Ze zei mij ook dat zij zo n informatie moet verzamelen van de overheid.

14

15 Wat is radicalisering? Begrip wetenschappelijk moeilijk hard te maken en constant in onderhandeling. (Bv: bijzondere jeugdzorg: als ze vertrekken naar Syrië of geweld gaan gebruiken). Maar politiek zeer krachtig. Twee stromingen: context (geopolitiek en socioecon.) vs ideologie/individu (islam). Die laatste stroming overheerst in het politieke discours en publieke opinie.

16

17 We are concerned that tools that purport to have a psychology evidence base are being developed and placed under a statutory duty while their science has not been subjected to proper scientific scrutiny or public critique, they write.

18 Kundnani: Radicalisering zoals het nu gebruikt wordt gaat voorbij aan het feit dat religie altijd een interpretatie is en dat de interpretatie afhankelijk is van de politieke situatie van het moment zelf. Het gaat voorbij aan het feit dat terrorisme een interactie is tussen staatsgeweld en nietstaatsgeweld en focust alleen op één kant van dat proces.

19 Projectoproep Positieve identiteitsontwikkeling bij jongeren in het kader van preventie van radicalisering Eenzijdige focus op moslims. Radicalisering als uitgangspunt voor positieve identiteitsvorming. Zet vertrouwensrelatie onder druk. Besparingen versus projectmiddelen. Structureel racisme, discriminatie en politiek buiten beeld.

20 Gevolgen van deradicaliseringsbeleid op jeugdwerk

21 Effect op jeugdwerkers Gevoel van waakzaam te moeten zijn voor signalen en verantwoordelijkheid te dragen als er iets misgaat. Idee dat we niet kunnen handelen omdat we geen kennis hebben over de islam. Handelingsverlegenheid (of handelingsdrang). Aanslagen en actualiteit bespreken met jongeren soms erg moeilijk. Machteloosheid t.o.v. aanhoudende en structurele discriminatie (geen tools kleiner handelingskader)

22 Idee dat we nieuwe competenties en beleid nodig hebben om om te gaan met radicalisering, i.p.v. de pedagogische competenties die we al hebben. Islamisering van (puber)gedrag. Focus op islamitische deelidentiteit van jongeren. Begripsverwarring tussen radicalisering en kwesties die te maken hebben met (levensbeschouwelijke) diversiteit.

23 Jeugdwerkers worden soms overgeresponsabiliseerd door lokale besturen (LIVC). Ook hebben veel jeugdwerkers zelf zo n kwetsingen meegemaakt, wat bij sommigen zorgt voor frustratie en bij anderen voor pessimisme en gelatenheid. Op sommige plaatsen staat vertrouwensrelatie onder druk als politie of lokale besturen vertrouwelijke informatie opvragen bij jeugdwerkers (LIVC).

24 Wat horen we van jongeren? Er wordt vaak gepraat over jongeren, maar niet met hen in dit debat. Jongeren geven aan dat het deradicaliseringsbeleid negatieve effecten heeft op hun identiteitsontwikkeling: hoe moeten ze vandaag moslim zijn in onze samenleving? Het gevoel van dubbele maten en gewichten frustreert hen. Jongeren geven aan dat racisme voor hen een groot probleem is en verwachten een antiracistische houding van leerkrachten en jeugdwerkers. Jongeren leggen het verband tussen racisme en radicalisering.

25 Bepaalde onderwerpen zijn moeilijk bespreekbaar geworden, omdat jongeren bang zijn dat ze afgestraft worden voor hun mening, op de zwarte lijst zullen belanden, enz. Bv. verdriet en vragen rond vertrekkers, hoe omgaan met achtergebleven familie (gevaar om in politiedatabanken te belanden), bepaalde religieuze vragen. Ook op sociale media: politie patrouilleert en viseert moslims met extreme meningen : dubbele standaarden en nog minder mentale ruimte om in discussie te gaan. Bang en verward door terroristisch geweld, maar ook bang om met terroristen geassocieerd te worden. Complottheorieën doen de ronde.

26 Conclusies/stellingen Maatschappelijke polarisering treft vooral moslimjongeren vanwege keuzes in deradicaliserings en contraterreurbeleid, schadelijk voor identiteitsontwikkeling. Dus: job van jeugdwerkers moeilijker, handelingskader verkleint (meer wantrouwen, onzekerheid, racisme, politiegeweld, polarisering, vertrouwensrelatie onder druk). Geen beleid gericht op racisme en discriminatie.

27 Conclusies/stellingen We moeten wel onze job blijven doen: emancipatorisch en pedagogisch jongeren ondersteunen, vrijwillig en vanuit de vrije tijd, op basis van een vertrouwensrelatie. Hoe kunnen we ons handelingskader en deontologie verdedigen? Hoe kunnen we jongeren nog meer ondersteunen? Zitten er kansen in partnerschappen? Onder welke voorwaarden?

De impact van (de)radicaliseringsbeleid op jongeren en jeugdwerk

De impact van (de)radicaliseringsbeleid op jongeren en jeugdwerk De impact van (de)radicaliseringsbeleid op jongeren en jeugdwerk Nina Henkens (Uit De Marge VZW) Trefdag Outreach! 21 oktober 2016 Uit De Marge Inhoud Deradicaliseren, wat zit erachter? Gevolgen van het

Nadere informatie

Inhoud. Uit De Marge. Positieve identiteitsvorming. Radicaal voor jongeren De impact van het (de)radicalisering op jongeren, jeugdwerk en onderwijs

Inhoud. Uit De Marge. Positieve identiteitsvorming. Radicaal voor jongeren De impact van het (de)radicalisering op jongeren, jeugdwerk en onderwijs Radicaal voor jongeren De impact van het (de)radicalisering op jongeren, jeugdwerk en onderwijs Nina Henkens (UitDeMarge VZW) & Pascal Debruyne (UGent/MENARG) Inhoud Uit De Marge: Het belang van positieve

Nadere informatie

(De)radicalisering en het jeugdwelzijnswerk. Nina Henkens OCJ Oost Vlaanderen

(De)radicalisering en het jeugdwelzijnswerk. Nina Henkens OCJ Oost Vlaanderen (De)radicalisering en het jeugdwelzijnswerk Nina Henkens OCJ Oost Vlaanderen 16.12.2016 Uit De Marge Als steunpunt/koepel naar jeugdwelzijnswerkingen, sociale dienstverlening en lokale besturen: Onderzoek

Nadere informatie

Positieve identiteitsontwikkeling en de rol van de politie. Nina Henkens Uit De Marge

Positieve identiteitsontwikkeling en de rol van de politie. Nina Henkens Uit De Marge Positieve identiteitsontwikkeling en de rol van de politie Nina Henkens 31.05.2016 Uit De Marge Steunpunt voor jeugdwerk en jeugdbeleid met maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren Ondersteunen van

Nadere informatie

Why give a shit? Congres van het Jeugdwelzijnswerk november 2017 Vlaams Parlement

Why give a shit? Congres van het Jeugdwelzijnswerk november 2017 Vlaams Parlement Why give a shit? Congres van het Jeugdwelzijnswerk 2017 27 november 2017 Vlaams Parlement Preventie van radicalisering als uitdaging voor het jeugdwelzijnswerk Bart Van Bouchaute, Raf Debaene, Reyhan Görgöz,

Nadere informatie

Wij(k) in Verandering : een oefening in samenwerking tussen jeugdwerk en politie. Genk

Wij(k) in Verandering : een oefening in samenwerking tussen jeugdwerk en politie. Genk Wij(k) in Verandering : een oefening in samenwerking tussen jeugdwerk en politie Genk 09.11.2017 Wie is wie? Jinnih Beels: voormalig Dienst Diversiteit en wijkwerking Lokale Politie Antwerpen en Lokale

Nadere informatie

Intersectorale netwerkdag radicalisering

Intersectorale netwerkdag radicalisering Fiche focustafel 5: Vorming/ondersteuning van eerstelijnswerkers in de verschillende sectoren Er is de voorbije periode heel wat geïnvesteerd in het vormen en ondersteunen van eerstelijnswerkers. - Verschillende

Nadere informatie

Radicalisering van Islam of islamisering van de radicaliteit?

Radicalisering van Islam of islamisering van de radicaliteit? Radicalisering van Islam of islamisering van de radicaliteit? De redactieraad van Beleid voeren in het onderwijs wil in dit boek een breed en genuanceerd beeld schetsen van radicalisering, radicaal gedachtegoed

Nadere informatie

TEAM RADICALISERING IN DE KERING STAD GENT. Voorbereiding 2015 start januari 2016

TEAM RADICALISERING IN DE KERING STAD GENT. Voorbereiding 2015 start januari 2016 TEAM RADICALISERING IN DE KERING STAD GENT Voorbereiding 2015 start januari 2016 VISIETEKST Wat is radicalisering? 4 krachtlijnen en rol van de stad 3 sporenbeleid Wat is radicalisering? Radicalisering

Nadere informatie

CIET. Centrum voor Islamitische Educatie De Toekomst VORMINGSAANBOD POSITIEVE IDENTITEITSONTWIKKELING

CIET. Centrum voor Islamitische Educatie De Toekomst VORMINGSAANBOD POSITIEVE IDENTITEITSONTWIKKELING CIET Centrum voor Islamitische Educatie De Toekomst VORMINGSAANBOD POSITIEVE IDENTITEITSONTWIKKELING Wie Zijn We? CIET, het Centrum voor Islamitische Educatie De Toekomst, is gespecialiseerd in islam en

Nadere informatie

Advies positieve identiteitsontwikkeling bij jongeren in het kader van de preventie van gewelddadige radicalisering

Advies positieve identiteitsontwikkeling bij jongeren in het kader van de preventie van gewelddadige radicalisering ADVIES 1602 Advies positieve identiteitsontwikkeling bij jongeren in het kader van de preventie van gewelddadige radicalisering Datum: 2 maart 2016 Datum: 2 maart 2016 Voorzitter: Nozizwe Dube Aanwezigen:

Nadere informatie

Voorzitter, Een aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo en vervolgens op een Joodse supermarkt.

Voorzitter, Een aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo en vervolgens op een Joodse supermarkt. Een aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo en vervolgens op een Joodse supermarkt. Afschuwelijke misdrijven. Aanslagen waar alleen, maar alleen, de terroristen zelf verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Toch niet in Leuven!?

Toch niet in Leuven!? Toch niet in Leuven!? Lokale aanpak van radicalisering: ook in Leuven. Lunchen met justitie, 20/09/2016 Miran Scheers afdelingshoofd preventie en veiligheid Overzicht Algemeen beleidskader Handvatten voor

Nadere informatie

Inhoud Theorieën mbt. subjectieve rechtvaardigingsgronden Theorie mbt. contextuele omstandigheden... 23

Inhoud Theorieën mbt. subjectieve rechtvaardigingsgronden Theorie mbt. contextuele omstandigheden... 23 Inhoud Hoofdstuk 1... 13 1.1. Inleiding en probleemstelling... 13 1.2. Begripsomschrijving... 15 1.2.1. Radicalisering... 15 1.2.2. Polarisatie... 16 1.2.3. Radicalisme... 16 1.2.4. Extremisme... 17 1.2.5.

Nadere informatie

Origine: personen van Noord-Afrikaanse of Turkse origine die zich als gelovig omschrijven en zich het meest verwant voelen met de Islam

Origine: personen van Noord-Afrikaanse of Turkse origine die zich als gelovig omschrijven en zich het meest verwant voelen met de Islam Toelichting Dit rapport geeft een overzicht van de onderzoeksresultaten van de Islamenquête editie 2016, in opdracht van HUMO en VTM Nieuws uitgevoerd door ivox Voor dit onderzoek werden 500 respondenten

Nadere informatie

Nota van de Vlaamse Regering. Conceptnota over preventie van radicaliseringsprocessen

Nota van de Vlaamse Regering. Conceptnota over preventie van radicaliseringsprocessen ingediend op 239 (2014-2015) Nr. 1 9 februari 2015 (2014-2015) Nota van de Vlaamse Regering ingediend door viceminister-president Liesbeth Homans Conceptnota over preventie van radicaliseringsprocessen

Nadere informatie

AANPAK DE-RADICALISERING ANTWERPEN

AANPAK DE-RADICALISERING ANTWERPEN AANPAK DE-RADICALISERING ANTWERPEN 2015 01 26 09:30 11:00 Stad Antwerpen SL/SI/Anissa Akhandaf Team de-radicalisering - 2 experts/casemanagers - 1 projectleider groepsgerichte aanpak - 1 programmaleider

Nadere informatie

Vilvoordse aanpak: integraal samenwerken aan warmte en veiligheid

Vilvoordse aanpak: integraal samenwerken aan warmte en veiligheid Vilvoordse aanpak: integraal samenwerken aan warmte en veiligheid Hans Bonte Burgemeester Stad Vilvoorde Federaal Parlementslid CPS - 31 mei 2016 - Vilvoorde I. Van Jihadi-stad naar laboratorium - Zomer

Nadere informatie

Radicalisering: van begrip tot begrijpen. Jessika Soors Deradicaliseringsambtenaar stad Vilvoorde KU Leuven

Radicalisering: van begrip tot begrijpen. Jessika Soors Deradicaliseringsambtenaar stad Vilvoorde KU Leuven Radicalisering: van begrip tot begrijpen Jessika Soors Deradicaliseringsambtenaar stad Vilvoorde KU Leuven Radicalisering: algemeen kader Belgische definitie van radicalisering: Een proces waardoor een

Nadere informatie

DE BLIK VAN JONGEREN OP DEMOCRATIE NOZIZWE DUBE.

DE BLIK VAN JONGEREN OP DEMOCRATIE NOZIZWE DUBE. DE BLIK VAN JONGEREN OP DEMOCRATIE NOZIZWE DUBE www.vlaamsejeugdraad.be DE BLIK VAN JONGEREN OP DEMOCRATIE WAT IS DE VLAAMSE JEUGDRAAD? DEMOCRATIE VOOR JONGEREN VANDAAG DE VLAAMSE JEUGDRAAD DE VLAAMSE

Nadere informatie

Intersectorale Netwerkdag Radicalisering. 4 oktober 2016

Intersectorale Netwerkdag Radicalisering. 4 oktober 2016 Intersectorale Netwerkdag Radicalisering 4 oktober 2016 Actieplan ter preventie van radicaliseringsprocessen die kunnen leiden tot extremisme en terrorisme Situering Aanpak radicalisering opgenomen in

Nadere informatie

Strafrechtelijke en penitentiaire bestrijding van terrorisme en extremisme in België na de aanslag op Charlie Hebdo

Strafrechtelijke en penitentiaire bestrijding van terrorisme en extremisme in België na de aanslag op Charlie Hebdo Strafrechtelijke en penitentiaire bestrijding van terrorisme en extremisme in België na de aanslag op Charlie Hebdo Jogchum Vrielink (PhD) Coordinator Centre for Discrimination Law contact: jogchum.vrielink@law.kuleuven.be

Nadere informatie

Paden die leiden naar Islamistische radicalisering

Paden die leiden naar Islamistische radicalisering Paden die leiden naar Islamistische radicalisering Wat is Islamisme? Politieke ideologie, streeft naar politieke overheersing Gaat uit van: een min of meer eenduidige interpretatie van geloof als politieke

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 16950 2500 BZ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 16950 2500 BZ Den Haag www.nctv.nl

Nadere informatie

22 januari 2015. Onderzoek: Jouw vrijheid, mijn vrijheid

22 januari 2015. Onderzoek: Jouw vrijheid, mijn vrijheid 22 januari 2015 Onderzoek: Jouw vrijheid, mijn vrijheid 1 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Dit rapport behandelt de meervoudige verhouding tussen criminaliteit enerzijds en

Dit rapport behandelt de meervoudige verhouding tussen criminaliteit enerzijds en Samenvatting Dit rapport behandelt de meervoudige verhouding tussen criminaliteit enerzijds en gewelddadig radicalisme en terrorisme anderzijds. In aanvulling op de bestaande literatuur over mogelijke

Nadere informatie

VR MED.0211/4

VR MED.0211/4 VR 2017 0206 MED.0211/4 Betreft: Uitvoering van de acties en maatregelen uit het actieplan ter preventie van radicaliseringsprocessen die kunnen leiden tot extremisme en terrorisme van 3 april 2015 en

Nadere informatie

Omgaan met radicalisering: Doelen

Omgaan met radicalisering: Doelen Religieuze leiders Omgaan met radicalisering: Doelen Deze aanbevelingen zijn bedoeld voor religieuze leiders die regelmatig contact hebben met leden van de gemeenschap. Doel van deze cursus is dat u: Zich

Nadere informatie

Veiligheid en zekerheid voor de lange termijn

Veiligheid en zekerheid voor de lange termijn Speech John Crombez Vooruit, 12 december 2015 Congres sp.a Jij maakt Morgen Veiligheid en zekerheid voor de lange termijn socialisten, Eerst en vooral wil ik jullie allemaal bedanken voor de afgelopen

Nadere informatie

Verbinden vanuit diversiteit

Verbinden vanuit diversiteit Verbinden vanuit diversiteit Krachtgericht sociaal werk in een context van armoede en culturele diversiteit Studievoormiddag 6 juni 2014 Het verhaal van Ahmed Een zoektocht met vele partners Partners De

Nadere informatie

Opkomend talent - De Standaard BLIKVANGER - KOEN METSU VOORZITTER TIJDELIJKE COMMISSIE TERREURBESTRIJDING

Opkomend talent - De Standaard BLIKVANGER - KOEN METSU VOORZITTER TIJDELIJKE COMMISSIE TERREURBESTRIJDING Page 1 of 5 Home (/plus) Federale Kamer (http://www.standaard.be/plus/tag/federale-kamer) BLIKVANGER - KOEN METSU VOORZITTER TIJDELIJKE COMMISSIE TERREURBESTRIJDING Opkomend talent 01 DECEMBER 2015 Bart

Nadere informatie

CULTUURSENSITIEVE ZORG

CULTUURSENSITIEVE ZORG CULTUURSENSITIEVE ZORG PREVENTIEF INZETTEN OP RADICALISERINGSPROCESSEN OTA Vlaams-Brabant & Brussel Ondersteuningsteam voor hulpverleners binnen de BJB die werken met jongeren met een migratiecontext (en

Nadere informatie

Identiteitsontwikkeling bij moslimjongeren: een gedeeld verhaal

Identiteitsontwikkeling bij moslimjongeren: een gedeeld verhaal Identiteitsontwikkeling bij moslimjongeren: een gedeeld verhaal Eva Vergaelen werkt voor vzw Motief. Motief is een vormingsinstelling, gespecialiseerd in het thema levensbeschouwing en samenleving, die

Nadere informatie

Actieplan ter preventie van radicaliseringsprocessen die kunnen leiden tot extremisme en terrorisme

Actieplan ter preventie van radicaliseringsprocessen die kunnen leiden tot extremisme en terrorisme Actieplan ter preventie van radicaliseringsprocessen die kunnen leiden tot extremisme en terrorisme Derde rapportage Oktober 2016 Pagina 1 van 71 1. Situering Op 16 januari 2015 keurde de Vlaamse Regering

Nadere informatie

nr. 18 van JO DE RO datum: 26 september 2014 aan LIESBETH HOMANS

nr. 18 van JO DE RO datum: 26 september 2014 aan LIESBETH HOMANS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 18 van JO DE RO datum: 26 september 2014 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

Van angst naar verbondenheid d.d

Van angst naar verbondenheid d.d 1 Van angst naar verbondenheid d.d. 6-3-2017 Er was een groep van 7 personen o.l.v. Edu Dumasy (verslaglegging). Een van de personen was een moslim die uit Algerije kwam. Allereerst werd tijdens de voorstelronde

Nadere informatie

De rol van de school. bij polarisatie en radicalisering van jongeren

De rol van de school. bij polarisatie en radicalisering van jongeren De rol van de school bij polarisatie en radicalisering van jongeren Haagse Hogeschool 11 november 2015 Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat.

Nadere informatie

Kritische kanttekeningen bij het radicaliseringsparadigma. Nadia Fadil IMMRC Antropologie KU Leuven 20 September 2016

Kritische kanttekeningen bij het radicaliseringsparadigma. Nadia Fadil IMMRC Antropologie KU Leuven 20 September 2016 Kritische kanttekeningen bij het radicaliseringsparadigma Nadia Fadil IMMRC Antropologie KU Leuven 20 September 2016 Politieke Partij Radikalen (1968-1991) Radicalisering Procesmatig & lineair Subjectpositie

Nadere informatie

Het mondiaal Jihadisme Polarisatie & Radicalisering

Het mondiaal Jihadisme Polarisatie & Radicalisering Het mondiaal Jihadisme Polarisatie & Radicalisering EXPERTISE-UNIT SOCIALE STABILITEIT (ESS) www.socialestabiliteit.nl 3 november 2016, Assen Bron: NCTV/Min V&J Maatschappelijke ontwikkelingen Onze samenleving

Nadere informatie

Journalistiek en radicalisering Wat is het verband?

Journalistiek en radicalisering Wat is het verband? Journalistiek en radicalisering Wat is het verband? Omgaan met radicalisering Doelen Deze aanbevelingen zijn bedoeld voor journalisten. Het is niet uw taak om de samenleving te veranderen of om radicalisering

Nadere informatie

Radicalisering van (moslim)jongeren: Herkenning en handeling. Presentatie voor Veiligheidsnetwerk Grote Steden. Bertjan Doosje 20 november 2014

Radicalisering van (moslim)jongeren: Herkenning en handeling. Presentatie voor Veiligheidsnetwerk Grote Steden. Bertjan Doosje 20 november 2014 Radicalisering van (moslim)jongeren: Herkenning en handeling Presentatie voor Veiligheidsnetwerk Grote Steden Bertjan Doosje 20 november 2014 1 Overzicht 1. Wat is radicalisering? 2. Hoe ontstaat het?

Nadere informatie

HET FENOMEEN TERRORISME

HET FENOMEEN TERRORISME TERRORISME Sinds de 11 september 2001, is het fenomeen terrorisme nog steeds brandend actueel en geniet steeds van een permanente aandacht vanwege de overheden. Hij werd trouwens als prioriteit in het

Nadere informatie

Radicalisering in de kering: een gecoördineerde aanpak

Radicalisering in de kering: een gecoördineerde aanpak Radicalisering in de kering: een gecoördineerde aanpak Vooraf De onmiddellijke aanleiding voor deze nota is wat zich op dit moment afspeelt in Syrië, het gegeven dat tal van Belgen sinds de zomer van 2012

Nadere informatie

Geradicaliseerde personen lokaal (re)integreren

Geradicaliseerde personen lokaal (re)integreren Geradicaliseerde personen lokaal (re)integreren Jessika Soors Diensthoofd deradicalisering Stand van zaken 28 vertrokken 3 minderjarigen 8 vermoedelijk overleden 1 minderjarige 8 terugkeerders 1 momenteel

Nadere informatie

ECSD/U Lbr. 15/002

ECSD/U Lbr. 15/002 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Lokale aanpak radicalisering uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201500056 Lbr. 15/002 bijlage(n) 1 datum 15 januari

Nadere informatie

Samenvatting. Het onderzoek is gericht op het beantwoorden van de volgende hoofdvragen:

Samenvatting. Het onderzoek is gericht op het beantwoorden van de volgende hoofdvragen: In dit rapport worden de resultaten gepresenteerd van een studie naar de onderzoeksliteratuur over islamitische en extreem-rechtse radicalisering in Nederland. Deze twee vormen van radicalisering worden

Nadere informatie

Onderzoek: Jouw vrijheid, mijn vrijheid

Onderzoek: Jouw vrijheid, mijn vrijheid Onderzoek: Jouw vrijheid, mijn vrijheid Publicatiedatum: 22-01-2015 Over dit onderzoek Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit ruim 3000 jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online

Nadere informatie

Deradicalisering Wetenschappelijke inzichten voor een Vlaams beleid

Deradicalisering Wetenschappelijke inzichten voor een Vlaams beleid Deradicalisering Wetenschappelijke inzichten voor een Vlaams beleid Lore Colaert (red.) Deradicalisering Wetenschappelijke inzichten voor een Vlaams beleid Lore Colaert (red.) Colofon Deradicalisering.

Nadere informatie

Project R(adicalization) Achraf Senhaji Sofie Van Releghem Cocon Vilvoorde

Project R(adicalization) Achraf Senhaji Sofie Van Releghem Cocon Vilvoorde Project R(adicalization) Achraf Senhaji Sofie Van Releghem Cocon Vilvoorde Inleiding R, Project OUR Optimism: We vertrekken vanuit geloof, vertrouwen, hoop Uniting differences (verbinden, samenwerking,samen

Nadere informatie

Actieplan ter preventie van radicaliseringsprocessen die kunnen leiden tot extremisme en terrorisme

Actieplan ter preventie van radicaliseringsprocessen die kunnen leiden tot extremisme en terrorisme Actieplan ter preventie van radicaliseringsprocessen die kunnen leiden tot extremisme en terrorisme Tweede rapportage April 2016 Pagina 1 van 60 1. Situering Op 16 januari 2015 keurde de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Actieplan ter preventie van radicaliseringsprocessen die kunnen leiden tot extremisme en terrorisme

Actieplan ter preventie van radicaliseringsprocessen die kunnen leiden tot extremisme en terrorisme DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING, Actieplan ter preventie van radicaliseringsprocessen die kunnen leiden tot extremisme en terrorisme

Nadere informatie

Een levensbeschouwelijk vak op school: een kans of een last?

Een levensbeschouwelijk vak op school: een kans of een last? Een levensbeschouwelijk vak op school: een kans of een last? Design Charles & Ray Eames - Hang it all Vitra Goedroen Juchtmans 13 mei 2016 Uitgangspunten huidige organisatie levensbeschouwelijke vakken

Nadere informatie

Een evaluatie van het Vlaams actieplan ter preventie van gewelddadige radicalisering en polarisering

Een evaluatie van het Vlaams actieplan ter preventie van gewelddadige radicalisering en polarisering 10 Een evaluatie van het Vlaams actieplan ter preventie van gewelddadige radicalisering en polarisering Onderzoekers Lore Colaert en Yamina Berrezzeg evalueren, samen met Kevin Goris, het actieplan omtrent

Nadere informatie

De rol van de school

De rol van de school De rol van de school Bij het omgaan met polarisatie en radicalisering van jongeren Maatschappelijke opdracht van de school De school staat midden in de samenleving Leidt op tot burgers met een startkwalificatie

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 4 mei 2016

college van burgemeester en schepenen Zitting van 4 mei 2016 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 4 mei 2016 Besluit A-punt GOEDGEKEURD Samen Leven Samenstelling de heer Bart De Wever, burgemeester de heer Koen Kennis,

Nadere informatie

Radicalisering. Visietekst van het GO! onderwijs van de. juli 2015. Vlaamse Gemeenschap

Radicalisering. Visietekst van het GO! onderwijs van de. juli 2015. Vlaamse Gemeenschap Radicalisering Visietekst van het GO! juli 2015 onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap 2 Samenvatting Het fenomeen radicalisering is al enige tijd erg actueel in onze samenleving. Dit blijft niet zonder

Nadere informatie

BELEIDSPARTICIPATIE DOOR EEN KINDERRECHTENBRIL

BELEIDSPARTICIPATIE DOOR EEN KINDERRECHTENBRIL BELEIDSPARTICIPATIE DOOR EEN KINDERRECHTENBRIL Een reflectie-instrument voor beleidsmakers Sara Lembrechts Kenniscentrum Kinderrechten vzw (KeKi) KeKi s dubbele opdracht - Brugfunctie: bijdragen tot een

Nadere informatie

Is een Europese islam mogelijk?

Is een Europese islam mogelijk? Brahim Laytouss Imam, islam theoloog Is een Europese islam mogelijk? De islam is steeds prominenter aanwezig in de Europese samenlevingen, zoveel is duidelijk. Maar islamitisch extremisme en religieus

Nadere informatie

Kanaalplan als hefboom voor een efficiëntere bestuurlijke aanpak

Kanaalplan als hefboom voor een efficiëntere bestuurlijke aanpak Kanaalplan als hefboom voor een efficiëntere bestuurlijke aanpak Donderdag 11 mei 2017 - Asse Hans Bonte Burgemeester Stad Vilvoorde Federaal Parlementslid 13 slides 3 hoofdstukken - Kanaalplan? - Kanaalplan

Nadere informatie

Folder voor leraren en jeugdwerkers

Folder voor leraren en jeugdwerkers Folder voor leraren en jeugdwerkers Radicalisering en waarom dit relevant is voor jou Deze folder is de korte versie van de TERRA handleiding Radicalisering en waarom dit relevant is voor jou. In deze

Nadere informatie

#Parijs in de klas. De Nieuwe Liefde 24 november 2015

#Parijs in de klas. De Nieuwe Liefde 24 november 2015 #Parijs in de klas De Nieuwe Liefde 24 november 2015 Programma 15.30 Inloop & ontvangst 15.45 Irene Schimmel directeur bestuurder Het ABC Ron Zandvliet sociale veiligheid & onderwijs Gemeente Amsterdam

Nadere informatie

Voorwoord Inleiding 12

Voorwoord Inleiding 12 Inhoud Voorwoord 11 1. Inleiding 12 1.1 Waarom is dit een belangrijk onderwerp? 13 1.2 Verklaringen van radicalisering 14 1.3 Afbakening en definities 15 1.4 Centraal uitgangspunt: het trappenhuismodel

Nadere informatie

Project: Strenghtening Resilience Against Violent Radicalisation

Project: Strenghtening Resilience Against Violent Radicalisation INFORMATIEBROCHURE Initiatie opleiding Brussel 2015 Inleiding Project: Strenghtening Resilience Against Violent Radicalisation Het project STRESAVIORA: Versterken van de veerkracht tegen gewelddadige radicalisering,

Nadere informatie

FUSION TEAMS. Tewerkstelling en diversiteit in het jeugdwelzijnswerk. April 2014 december 2015

FUSION TEAMS. Tewerkstelling en diversiteit in het jeugdwelzijnswerk. April 2014 december 2015 FUSION TEAMS Tewerkstelling en diversiteit in het jeugdwelzijnswerk. April 2014 december 2015 Aanleiding van het onderzoek; observaties uit de praktijk Eerder weinig jongeren met niet Belgische achtergrond

Nadere informatie

De rol van ideologie in de radicalisering van moslims

De rol van ideologie in de radicalisering van moslims Sociaal-Wetenschappelijke Raad (SWR) van de Koninklijke Nederlandse Academie voor de Wetenschappen (KNAW), Leusden, 27-28 januari De rol van ideologie in de radicalisering van moslims Joas Wagemakers,

Nadere informatie

EMCEMO EMCEMO ISLAMOFOBIE IN NEDERLAND VISIE EMCEMO, HET CTID EN ISLAMOFOBIE

EMCEMO EMCEMO ISLAMOFOBIE IN NEDERLAND VISIE EMCEMO, HET CTID EN ISLAMOFOBIE EMCEMO EMCEMO Het Euromediterraan Centrum voor Migratie en Ontwikkeling (Emcemo) zet zich sinds 1998 in voor mensenrechten. In Nederland besteedt de organisatie veel aandacht aan de rechten van migranten

Nadere informatie

Het is niet voor het eerst dat Europa door extreem terreurgeweld wordt geraakt.

Het is niet voor het eerst dat Europa door extreem terreurgeweld wordt geraakt. MdV, De terreur in Parijs heeft in heel Europa afschuw gewekt. Nietsontziende moslimradicalen hebben met hun aanslagen op Charlie Hebdo en op de Joodse supermarkt onze westerse samenleving in het hart

Nadere informatie

1. Is er al onderzoek gebeurd naar het percentage jongeren van vreemde origine in de Vlaamse jeugdbewegingen?

1. Is er al onderzoek gebeurd naar het percentage jongeren van vreemde origine in de Vlaamse jeugdbewegingen? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 39 van BART SOMERS datum: 13 november 2014 aan SVEN GATZ VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL Jeugdbewegingen - Jongeren van vreemde origine Het aantal jongeren

Nadere informatie

P R O G R A M M A MINISTER VAN GELIJKHEID VAN KANSEN JOËLLE MILQUET

P R O G R A M M A MINISTER VAN GELIJKHEID VAN KANSEN JOËLLE MILQUET P R O G R A M M A 9U30 10U00 ONTHAAL 10U00 10U10 WELKOM 10U10 10U40 PRESENTATIE RAPPORT 10U40 11U10 SYLVIE VAN DAM JAMAL EL BOUJDDAINI 11U10 11U40 VRAGEN EN REACTIES 11U40 11U55 KABINET MINISTER VAN GELIJKHEID

Nadere informatie

Datum 2 november 2016 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht dat drie moskeeën zijn aangevallen

Datum 2 november 2016 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht dat drie moskeeën zijn aangevallen 1 > Retouradres Postbus 16950 2500 BZ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 16950 2500 BZ Den Haag Onderwerp

Nadere informatie

Plenaire tussenkomst Meryame Kitir 19/11 na aanslagen Parijs

Plenaire tussenkomst Meryame Kitir 19/11 na aanslagen Parijs Plenaire tussenkomst Meryame Kitir 19/11 na aanslagen Parijs Voorzitter, Premier, Collega s, Eerst en vooral wil ik namens onze fractie mijn oprechte en diep medeleven uiten aan de slachtoffers en de nabestaanden

Nadere informatie

Ter Info Terrorisme bespreekbaar maken in de klas - Pedagogisch kader-

Ter Info Terrorisme bespreekbaar maken in de klas - Pedagogisch kader- Ter Info Terrorisme bespreekbaar maken in de klas - Pedagogisch kader- Inleiding Ter Info is een mobiele website gericht op het vergroten van de maatschappelijke weerbaarheid tegen terrorisme in het primair

Nadere informatie

Armoedebestrijding Kanaalzone Brussel en Vilvoorde - Bevoegdheidsdomeinen Brussel, Cultuur en Jeugd

Armoedebestrijding Kanaalzone Brussel en Vilvoorde - Bevoegdheidsdomeinen Brussel, Cultuur en Jeugd SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 84 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 16 november 2016 aan SVEN GATZ VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL Armoedebestrijding Kanaalzone Brussel en Vilvoorde - Bevoegdheidsdomeinen

Nadere informatie

Rapportage VVSG Vragenlijst Radicalisering & Polarisering

Rapportage VVSG Vragenlijst Radicalisering & Polarisering Rapportage VVSG Vragenlijst Radicalisering & Polarisering Bij aanvang van het VVSG project ter preventie van radicalisering werd in februari 2015 een vragenlijst verstuurd naar alle Vlaamse lokale besturen.

Nadere informatie

RADICAAL VOOR KINDERRECHTEN

RADICAAL VOOR KINDERRECHTEN Deradicaliseringsbeleid anders bekeken RADICAAL VOOR KINDERRECHTEN Uit De Marge vzw Het deradicaliseringsbeleid anders bekeken Nina Henkens en Ikrame Kastit Uit De Marge vzw Titel 2 Inhoudsopgave Redactie:

Nadere informatie

www.deandereverbeeld.wordpress.com

www.deandereverbeeld.wordpress.com Tentoonstelling 24/04/2014 22/05/2014 BERINGEN www.deandereverbeeld.wordpress.com 1. Wie is KMS? Kerkwerk Multicultureel Samenleven (KMS) is een open socioculturele organisatie met als opdracht te sensibiliseren,

Nadere informatie

Docenten en jeugdwerkers

Docenten en jeugdwerkers Docenten en jeugdwerkers Omgaan met radicalisering: Doelen Deze aanbevelingen zijn bedoeld voor docenten op middelbare scholen en alle andere professionals die regelmatig contact hebben met jongeren. Doel

Nadere informatie

ADVIESNOTA Advies bij het Vlaams beleid inzake gewelddadige radicalisering en polarisering

ADVIESNOTA Advies bij het Vlaams beleid inzake gewelddadige radicalisering en polarisering ADVIESNOTA 04 07 2017 Advies bij het Vlaams beleid inzake gewelddadige radicalisering en polarisering Adviesnota 2 \ 11 Advies bij het Vlaams beleid inzake gewelddadige radicalisering en polarisering ADVIESNOTA

Nadere informatie

Eén op zeven werknemers in Vlaanderen krijgt te maken met lichamelijk geweld, ongewenst seksueel gedrag of pesterijen op het werk.

Eén op zeven werknemers in Vlaanderen krijgt te maken met lichamelijk geweld, ongewenst seksueel gedrag of pesterijen op het werk. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 725 van ELS ROBEYNS datum: 13 mei 2015 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN

Nadere informatie

Waar kan ik terecht met vragen?

Waar kan ik terecht met vragen? Waar kan ik terecht met vragen? Je kan gratis en anoniem terecht voor een gesprek bij volgende organisaties. De Opvoedingslijn 078 15 00 10 of opvoedingslijn@groeimee.be De Opvoedingswinkel 03 236 29 39

Nadere informatie

BinnenBand. een band tussen binnenlands bestuur en de lokale besturen themanummer preventie van radicalisering

BinnenBand. een band tussen binnenlands bestuur en de lokale besturen themanummer preventie van radicalisering BinnenBand een band tussen binnenlands bestuur en de lokale besturen themanummer preventie van radicalisering 2016/2 juli 2016 Voorwoord Sinds het begin van het conflict in Syrië vertrok een stijgend

Nadere informatie

Alliantie. Alliantie tegen polarisatie & radicalisering. tegen polarisatie en radicalisering EEN PEDAGOGISCHE ALLIANTIE

Alliantie. Alliantie tegen polarisatie & radicalisering. tegen polarisatie en radicalisering EEN PEDAGOGISCHE ALLIANTIE Alliantie Alliantie tegen polarisatie & radicalisering tegen polarisatie en radicalisering EEN PEDAGOGISCHE ALLIANTIE http://radicaalanders.com Radicalisering raakt aan een algemeen gevoel van onbehagen

Nadere informatie

PLANNEN STOP RACISME. SAMEN VOOR SOCIALE RECHTEN PLATFORM 2103

PLANNEN STOP RACISME. SAMEN VOOR SOCIALE RECHTEN PLATFORM 2103 PLANNEN 2018-2019 STOP RACISME. SAMEN VOOR SOCIALE RECHTEN PLATFORM 2103 PLATFORM 21/03 UITDAGINGEN ONTSTAAN EN EVOLUTIE PLANNEN 2018-19 AMBITIES EN PERSPECTIEVEN UITDAGINGEN ANTIRACISME BEWEGING STRUCTUREEL

Nadere informatie

Nationaal Actieplan. Soa, hiv en seksuele gezondheid. Doelstellingen

Nationaal Actieplan. Soa, hiv en seksuele gezondheid. Doelstellingen Nationaal Actieplan Soa, hiv en seksuele gezondheid Doelstellingen Pijlers actieplan Seksuele vorming Preventie opsporing en behandeling van soa Preventie opsporing en behandeling van hiv Preventie van

Nadere informatie

NOTA Jeugdwerk en radicalisering

NOTA Jeugdwerk en radicalisering NOTA Jeugdwerk en radicalisering 3 juli 2015 CMGJ vzw Inhoud Inhoud... 2 Informatie- en uitwisselingsdag radicalisering... 3 Een blik op de beleving van de jeugdwerkers... 3 Aanleiding... 3 1. Verslag

Nadere informatie

Gezocht: minister van Preventie

Gezocht: minister van Preventie 1 van 5 22/03/2016 18:50 O P I N I E Joël De Ceulaer Gezocht: minister van Preventie Joël De Ceulaer, senior writer van De Morgen, pleit voor dwarse nuchterheid in bange tijden. 22 maart 2016 Joël De Ceulaer

Nadere informatie

9041/16 jwe/oms/as 1 DG E - 1C

9041/16 jwe/oms/as 1 DG E - 1C Raad van de Europese Unie Brussel, 19 mei 2016 (OR. en) 9041/16 NOTA van: aan: JEUN 35 EDUC 145 SPORT 20 CULT 43 EMPL 161 JAI 393 FREMP 84 het Comité van permanente vertegenwoordigers (1e deel) Raad nr.

Nadere informatie

Woord Vooraf...9. Dankwoord Inleiding: Van een repressieve naar een pedagogische focus Wegwijs in dit boek...19

Woord Vooraf...9. Dankwoord Inleiding: Van een repressieve naar een pedagogische focus Wegwijs in dit boek...19 Inhoud Woord Vooraf...9 Dankwoord...12 Inleiding: Van een repressieve naar een pedagogische focus...13 Wegwijs in dit boek...19 1. Puberaal of radicaal? Verdieping rond identiteit, jongeren en het radicaliseringsdebat...

Nadere informatie

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Federaal Plan Armoedebestrijding Reactie van BAPN vzw BAPN vzw Belgisch Netwerk Armoedebestrijding Vooruitgangstraat 333/6 1030

Nadere informatie

25 maart Onderzoek: Aanslagen in Brussel

25 maart Onderzoek: Aanslagen in Brussel 25 maart 2016 Onderzoek: Aanslagen in Brussel Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

16 november 2015. Onderzoek: Veiligheidsgevoel na aanslagen Parijs

16 november 2015. Onderzoek: Veiligheidsgevoel na aanslagen Parijs 16 november 2015 Onderzoek: Veiligheidsgevoel na aanslagen Parijs Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van

Nadere informatie

Oorlog in Syrië en de internationale context

Oorlog in Syrië en de internationale context Oorlog in Syrië en de internationale context Binnenlandse en internationale (geopolitieke) factoren - Historisch: koloniale en postkoloniale politiek - Autoritair regime - Socio-economische en milieufactoren

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende een meer doeltreffende preventie van vrouwelijke genitale verminking in Vlaanderen

Voorstel van resolutie. betreffende een meer doeltreffende preventie van vrouwelijke genitale verminking in Vlaanderen stuk ingediend op 1680 (2011-2012) Nr. 1 19 juni 2012 (2011-2012) Voorstel van resolutie van de dames Marijke Dillen, Gerda Van Steenberge en Linda Vissers en de heren Frank Creyelman, Filip Dewinter,

Nadere informatie

WERELDBEELDEN EN WEERBAARHEID VAN TURKS-NEDERLANDSE JONGEREN. F. Geelhoed (VU) en R. Staring (EUR)

WERELDBEELDEN EN WEERBAARHEID VAN TURKS-NEDERLANDSE JONGEREN. F. Geelhoed (VU) en R. Staring (EUR) 18 2 2016 WERELDBEELDEN EN WEERBAARHEID VAN TURKS-NEDERLANDSE JONGEREN F. Geelhoed (VU) en R. Staring (EUR) 2014 2015 1 Asscher (Nu.nl) "Het is nieuw dat er zo veel steun is onder Turkse jongeren voor

Nadere informatie

Deradicalisering als uitdaging voor het jeugdwelzijnswerk

Deradicalisering als uitdaging voor het jeugdwelzijnswerk ARTEVELDEHOGESCHOOL OPLEIDING SOCIAAL WERK Sint-Annaplein 31-9000 Gent Tel 09/234 94 00 Deradicalisering als uitdaging voor het jeugdwelzijnswerk Syntheserapport PWO 2016-2017: Preventie van radicalisering

Nadere informatie

Leon Meijs adviseur/trainer Stichting School & Veiligheid Partner in Factor Veiligheid

Leon Meijs adviseur/trainer Stichting School & Veiligheid Partner in Factor Veiligheid Dialoog onder Druk! Trainingen pesten in het mbo Ondersteuning & interventies bij pesten. Trainen vaardigheden mentoren/zorgcoaches, Trainingen radicalisering en polarisatie Lid Rijks Opleidingsinstituut

Nadere informatie

Aanpak van radicalisering op school

Aanpak van radicalisering op school Aanpak van radicalisering op school dr. Daan Wienke/Nederlands Jeugdinstituut mei 2016 begrippen* Polarisatie Verscherping van tegenstellingen tussen groepen in de samenleving die kan resulteren in spanningen

Nadere informatie

Jeugdopbouwwerk 2.0. Een schets van de ontwikkelde praktijk Bart Neirynck, Robert Crivit. Antwerpen, 14 mei 2013

Jeugdopbouwwerk 2.0. Een schets van de ontwikkelde praktijk Bart Neirynck, Robert Crivit. Antwerpen, 14 mei 2013 Jeugdopbouwwerk 2.0 Een schets van de ontwikkelde praktijk Bart Neirynck, Robert Crivit Antwerpen, 14 mei 2013 Lokale jeugdbeleidsplanning 2011-2013 als opstap Advies bij de opmaak van lokale jeugdbeleidsplannen

Nadere informatie

Engamentsverklaring tussen het Executief van de Moslims van België en de Vlaamse Overheid/beleidsdomein Onderwijs en Vorming

Engamentsverklaring tussen het Executief van de Moslims van België en de Vlaamse Overheid/beleidsdomein Onderwijs en Vorming Engamentsverklaring tussen het Executief van de Moslims van België en de Vlaamse Overheid/beleidsdomein Onderwijs en Vorming Inleiding Het dossier is te kaderen binnen de uitrol van het Actieplan ter preventie

Nadere informatie