De Richtkijker. De Richtkijker. Introductie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Richtkijker. De Richtkijker. Introductie"

Transcriptie

1 De Richtkijker De Richtkijker Zonder richtkijker ben je nergens in disciplines zoals Benchrest, ZF/ZG en F-Class. Het is dus belangrijk om te weten hoe de kijker gebruikt moet worden om ermee te kunnen raken waar u op richt. Waar zijn al die knoppen voor, hoe stel ik hem in zodat ik iets raak, wat moet ik weten... Hopelijk staat een groot deel van deze informatie hier omschreven. Introductie Een richtkijker is een hulpmiddel wat conventionele richtmiddelen zoals de keep/korrel vervangt door een stuk optiek met vaak beeldvergrotende eigenschappen. Het nut van de vergrotende richtkijker is om een doel, wat zich op langere afstand bevindt van de schutter, beter in beeld te brengen. Door de afstand tot aan het doel, is deze vaak te klein om nog goed waar te nemen en ook nog snel en goed in het vizier te krijgen. Door het beeld dat de schutter ziet te vergroten wordt het mogelijk om het doel beter te doen opvallen en daardoor het schot exacter te plaatsen. De toepassing voor de richtkijker zal een aantal aspecten gaan bepalen zoals; verstelling, vergroting, afmeting en het type richtkruis. Dit verhaal zal gaan over het toepassen binnen de schietsport, en met name de statische disciplines. Hieronder treft u een afbeelding aan met daarop de meest voorkomende uitvoeringen van richtkijkers en hun verschillende instelmogelijkheden.

2 U/D L/R Focus Correctie omhoog/omlaag ("elevation") Correctie links/rechts ("windage") Scherpstellen van richtkruis op uw oog Parallax Dieptescherpte, scherpstellen van het doel op bepaalde afstand Zoom Instellen van vergroting Kijken door een kijker De grootste fout die gemaakt wordt door iemand die voor het eerst door de kijker kijkt, is om deze te ver van het gezicht houden of juist te dichtbij zodat het oog bijna contact maakt met het glas. Het resultaat is dat de schutter door een "tunnel" zit te kijken waarbij de buitenste rand, of kader, een wazig geheel is. Deze manier van kijken garandeert haast dat de schutter blij mag zijn om het doel te raken en ongetwijfeld hebt u ooit iemand met een bebloede theedoek van de baan zien lopen door deze methode van kijken. Het is zaak om de juiste afstand van oog tot kijker te vinden waardoor de kijker ineens beeldvullend is en de rand om het beeld scherp is en om een veilige afstand te garanderen tijdens het lossen van het schot. De ervaren schutter weet inmiddels van dit verschijnsel en hoe nauw het soms komt om het beeld inderdaad "vullend" en "scherp" te houden. De houding van de schutter achter zijn wapen is bepalend voor een consequent beeld.

3 Focus links: foute afstand en resulterende tunnelvorming met wazige rand om het beeld. rechts: juiste afstand, het vizier is beeldvullend en heeft een scherpe rand (zoals een TV) Hiermee wordt het kruis scherp gesteld t.o.v. het beeld dat door de kijker te zien is. Dit kruis moet helemaal scherp zijn en wordt afgesteld door de kijker richting lucht te richten (oneindig) en dan de scherpte zo in te stellen dat u bij het eerste aanblik van de kruis deze meteen scherp ziet. Beweeg uw hoofd telkens van de kijker af en zie of het kruis meteen scherp staat zodra u weer door de kijker kijkt. Is dit niet het geval, dan moet u ietwat aan de scherpte afstelling draaien en nog een keer snel kijken. Dit herhaalt u totdat het kruis in één oogopslag meteen scherp staat. Indien u uw oog in moet inspannen om het kruis scherp te zien, staat deze niet correct afgesteld. Deze afstelling is éénmalig, onafhankelijk van de afstand waarop u gaat schieten. links: foute afstelling, het kruis is niet meteen scherp of heeft inspanning van uw oog nodig om dat wel te zijn. rechts: correcte afstelling. het kruis is meteen scherp zodra u door de kijker kijkt.

4 Parallax Parallax is in weze de dieptescherpte instelling. Hiermee bepaald u het gebied (afstand) waarin het beeld scherp zal zijn. Afhankelijk van de kijker kan dit gebied vrij ruim zijn waardoor kleine verschillen in afstelling bijna geen invloed hebben in de scherpte van het beeld. De parallax wordt het beste afgesteld van een opgelegde positie waarbij het wapen niet kan bewegen. U richt uw kijker op een vast punt en stelt de parallax in zodat hij voor u goed staat wat betreft scherpte. Laat nu het wapen helemaal los zodat deze compleet stil staat. Kijk door de kijker naar het mikpunt, deze moet precies staan waar u hem hebben wilt. Beweeg nu uw hoofd enkele millimeters elke kant op en kijk wat er gebeurt met het mikpunt. Hoogstwaarschijnlijk zult u zien dat deze ietwat van uw mikpunt af beweegt. Dit is de zogenaamde parallax-fout. Corrigeer de parallax instelling een klein beetje, richt uw kijker opnieuw, laat het wapen los en kijk opnieuw. Herhaal dit totdat u het mikpunt niet meer ziet bewegen als u uw hoofd op en neer beweegt achter de kijker. Deze afstelling kan enige tijd vergen en dient voor elke afstand die u schiet opnieuw te worden bepaald. Dit kan een zeer lastige afstelling zijn maar is cruciaal voor een herhaalbaar schotbeeld. De optimale instelling om parallax te minimaliseren is vaak niet de instelling waarop het beeld het scherpst is. Het doel waarop u mikt kan dus ietwat wazig lijken bij een correcte parallax afstelling. Dit is verschilt van kijker op kijker. Tevens zijn er ook richtkijkers waarbij geen externe parallax verstelling mogelijk is. Het gaat hier vaak om kijkers voor de jacht of defensie. Dit type kijker staat af fabriek ingesteld rond de m en lenen zich niet zo makkelijk voor schieten op verschillende en/of langere afstand door de toenemende parallax fout.

5 Vergroting De discipline Benchrest wordt opgelegd verschoten, waardoor is er haast geen beweging in het schotbeeld waar te nemen is. Een sterkere vergroting wordt hier dus niet afgestraft zoals bij het schieten uit vrije hand of vanaf een tweepoot. Juist daardoor geldt bij BR dat meer vergroting beter is. Schiet men echter vanaf tweepoot, zonder ondersteuning, dan is er een grens voor vergroting waarbij het resultaat zelfs slechter gaat worden omdat men ineens meer aandacht geeft aan het stilhouden van de kijker, dan aan dingen zoals ademhaling, trekkertechniek en richtpunt. Deze grens ligt richting de 16 tot 25x vergroting. Voor iemand die staand en niet ondersteund zal schieten, zoals bijvoorbeeld de dynamische disciplines, zal merken dat een vergroting tussen de 2 en 6 een beetje het maximale is om het schot nog goed (en op tijd) te kunnen lossen.

6 De kijker in het rechter voorbeeld maakt het mogelijk om veel nauwkeuriger te bepalen op welk punt er gericht wordt. De kruisharen bedekken een bepaald oppervlak van het mikpunt. Hoe groter dat oppervlak (hoe dikker de kruisharen), hoe moeilijker het is om te bepalen of elk schot op exact hetzelfde punt is gericht. Een kleine verschuiving is moeilijker te zien met een kijker met lagere vergroting. In het beeld links kunt u de kruisharen bijna binnen de randen van de cirkel laten vallen. Met de kijker rechts is dit onmogelijk, het blijft gokken of u nou net aan de onderkant of aan de bovenkant van de lijn aan het richten bent. Hoe meer vergroting, hoe meer detail u kunt zien; accurater richten en herhalen na elk schot. Kruishaar: Met eenzelfde vergoting, echter met dunner kruishaar, kunt u het mikpunt wederom beter zien en opnieuw vinden bij het volgende schot dan in vergelijk tot een kijker met een grof kruishaar (duplex bijvoorbeeld). Let wel; vaak is bij een sterkere vergroting ook de lichtdoorlaat een stuk geringer. Hoewel dit verschilt van merk tot merk is het aan te raden om hier bij aankoop op te letten. Veel zoom kijkers zijn lichtsterk op de minimale stand, maar worden erg donker op de maximale stand.

7 Inschieten van een kijker Elke schutter krijgt er op den duur mee te maken; het inschieten van een kijker. Na de montage van de kijker is het zaak dat de inslagen ook op het gewenste plek terrecht komen. Nodig: - Schijf van 50-70cm hoog en 50cm breed, wit papier - Tafel - Steun om wapen op te leggen - twee patronen Voorbereiding Stel uw kijker zo in dat zowel de U/D als de L/R instellingen in het midden van hun bereik zitten. Dit voorkomt grote afwijkingen bij het eerste schot en de vraag waar de schoten nu eigenlijk neerkomen; bij de buurman op de kaart, 10m voor u in het zand of boven in de panelen. Stap 1 Stel uw wapen en steun op, op de tafel waarvan geschoten gaat worden. Verwijder de grendel. Stap 2 Zet de schijf neer op 100m afstand. Plaats een 100m BR kaart zover mogelijk aan de bovenkant van de schijf.

8 Stap 3 Kijk door de loop van uw wapen en richt deze zodat u naar de bovenkant van uw kaart kijkt. Het witte papier zou voldoende contrast moeten geven om dit te kunnen zien door de kleine opening van uw loop. Stap 4 Probeer het wapen zo weinig mogelijk aan te raken terwijl u kijkt waar uw kijker op gericht staat. Onthoud het mikpunt en neem plaats achter de tafel. Plaats de grendel in het wapen. Stap 5 Kijk nu nogmaals door uw kijker en richt uw wapen via de steun zodat u op hetzelfde mikpunt uitkomt zoals bij stap 4. Het wapen moet zonder aanraken van de schutter op het mikpunt gericht blijven.

9 Stap 6 Stel uw kijker d.m.v. de U/D eb L/R instelling in zodat deze overéénkomt met de plek op de kaart zoals u deze door de loop zag (bovenkant van kaart, in het midden). Het komt nog niet erg nauw, als het mikpunt maar globaal in de richting zit waar de loop naartoe wijst. Stap 7 Los een schot en richt uw wapen opnieuw op hetzelfde richtpunt

10 Stap 8 Stel uw kijker in d.m.v. de L/R instelling zodat deze richting overeenkomt met de inslag. Stap 9 Stel uw kijke in d.m.v. de U/D instelling zodat deze overeenkomt met de inslag. Stap 10 Richt nu uw wapen weer op het normale mikpunt, dus niet de kijker instellen...

11 Stap 11 Los het tweede schot. Deze zou precies op het mikpunt moeten zitten of anders erg dicht in de buurt hiervan. Een kijker "nullen" Bijna iedereen heeft het wel eens horen vallen, de kreet "nullen", maar wat houdt het nu precies in. Zoals de term al doet vermoeden gaat het er hier om om de knoppen die op de elevatie en wind verstelling zitten op een nul-stand in te stellen. Nul is hierbij uiteraard relatief gezien deze afhankelijk is van een aantal factoren zoals: - hoek van kijker t.o.v. de loop - hoogte van kijker t.o.v. de loop - kogel en snelheid waarmee deze verschoten wordt - centrering in de ringen - centrering ringen t.o.v. wapen - centrering van interne onderdelen in de kijker - de afstand waarbij mikpunt ook trefpunt is (of zou moeten zijn) We gaan er van uit dat de ringen goed zijn gemonteerd en dat de kijker goed in de ringen is geplaatst. Alle afwijkingen in centrering zullen daarna met de kijker moeten worden opgevangen. Als uitgangspunt nemen we de afstand waar we het meest gebruik van zullen maken. Voor de meesten is dat een plaatselijke 100m baan, dus nemen we die 100m als referentie. In het voorgaande artikel werd al verteld hoe we een kijker vrij snel konden inschieten op ons doel. Hierbij was de exacte verstelling niet zo van belang, maar meer dat we mikpunt-trefpunt hadden voor de gewenste afstand. In feite was dit al 95% van het werk voor het "nullen" gezien we het wapen en scope nu al zo op elkaar afgesteld hebben dat deze goed staat voor deze afstand. Het nullen omvat nu nog enkel het verstellen van de knoppen op de kijker zodat deze op "nul" staan.

12 kijker waarbij de elevatie en wind zijn "genult" Bij zowat elke kijker is het mogelijk om de knoppen (engels: turrets) los te maken. Afhankelijk van het merk zullen dit inbus boutjes zijn of normale schroefjes. Omdat de schroefjes vrij klein zijn is het zaak om niet te veel kracht uit te oefenen tijdens het vastzetten (vast is vast). Door deze schroefjes los te halen zal de knop los komen waardoor u nu de knop kunt ronddraaien totdat deze op 0 staat. De knop dient echt los te zijn zodat u de verstelling niet verzet bij het draaien van de knop, deze stond ten slotte net goed na het inschieten. De handeling van het nullen is dus vrij éénvoudig en kan zelfs op de baan gedaan worden. U zult merken dat bij elke schietbeurt de nul wel eens wat kan verschuiven, een klikje of twee omhoog en/of een paar naar links/rechts. Dit is allemaal afhankelijk van dingen zoals licht, houding achter het wapen, weersomstandigheden. Indien over een aantal schietbeurten de nul niet consequent één kant op blijft staan kunt u de nul gewoon laten staan zoals hij is. Het grote belang van nullen wordt pas duidelijk als u gaat schieten op verschillende afstanden waarbij steeds een andere elevatie ingedraaid dient te worden. Stel u schiet altijd op 100m, maar krijgt de mogelijkheid om op een 300m baan te schieten, of zelfs een 50m baan. Nu zal het trefpunt anders zijn dan die u had op 100m. Om op de gewenste afstand weer mikpunt-trefpunt te krijgen dient de elevatie te worden versteld, danwel omhoog of omlaag. IN het voorbeeld gaat u van 100m naar 300m, en u heeft reeds eerder bepaald dat dit bijvoorbeeld 4 minuten/moa omhoog scheelt; indien de kijker op 100m een "nul" heeft zet u enkel de elevatie knop op 4 en u bent klaar. Gaat u de volgende dag weer op 100m schieten, dan draait u de elevatie weer naar "nul" en bent u klaar. Op deze manier weet u altijd waar uw referentie ligt (100m) zodat vrij éénvoudig tussen de afstanden kan worden versteld. De termen "minuten" en "MOA" komen in de volgende paragraaf aan de orde. Verstelling van elevatie en wind Niets is zo frustrerend om op een wedstrijd aan te komen en te ontdekken dat deze niet op de gebruikelijke 100 meter wordt verschoten en je niet weet hoe je de kogel op de kaart moet krijgen. Wat

13 moet ik doen, wat niet... Allemaal zaken die voorafgaande aan de wedstrijd kunnen worden voorbereid. Tussen de loop en het doel zit een x-aantal meters die moeten worden afgelegd door de kogel. Iedereen weet dat een kogel begint te vallen op moment dat deze de loop verlaat, echter gaat het er in dit spelletje om om te weten hoeveel hij nou precies valt op de afstand waarin we geïnteresseerd zijn (de afstand waar de schijf staat t.o.v. het schietpunt). Of die afstand nu 100m is of 1000m, het principe voor elke afstand is exact hetzelfde. We stellen een voorop dat de kijker al is ingeschoten en genult, zodat we op 100m een mikpunt-raakpunt hebben met "0" als kijker instelling voor zowel wind als elevatie. Voor de simpelheid gaan we in dit verhaal enkel uit van de grootste invloeden en laten mysterieuze krachten zoals Magnus-effect en door sommigen aangeleerde spin-drift even achterwege. De baan die een kogel aflegt heeft twee assen; verticaal door zwaartekracht en horizontaal door invloed van wind. We gaan deze twee afzonderlijk behandelen. Elevatie Dit begrip is het belangrijkste om mee te beginnen. Als we deze onder de knie hebben, dan maakt het niet meer uit of we op een 100m baan gezet worden of eentje van 2km. Elevatie van een kijker wordt ingesteld aan de hand van de kogelbaan, we moeten dus exact weten hoeveel een kogel valt bij een reeks afstanden. Voor de sportschutter zijn dit in 90% van de gevallen vaste afstanden de onderling 100 meter of yards uit elkaar liggen. Dit veréénvoudigt de lijst met instellingen die we uiteindelijk zullen gaan krijgen. Hoe bepalen we dan deze kogelbaan. Welnu, om deze zo exact mogelijk te benaderen zullen we uiteindelijk gegevens uit het veld moeten gebruiken, daar de theorie maar zoveel kan doen met getallen en hun daadwerkelijke gedrag in de praktische wereld. Echter hebben we een beginpunt nodig om uberhaupt iets te kunnen raken zonder een complete doos munitie er doorheen te jagen. Tel daarbij op dat bij de disciplines op lange afstand de proefschoten soms beperkt zijn tot twee stuks, en de schutter vriendelijk doch dringend verzocht wordt om te stoppen indien hij na vier of vijf schoten alsnog niet op de kaart zit. Het is dus belangrijk om meteen op de kaart te zitten, zowel voor ons zelfvertrouwen als de verdere aanwezigheid op de wedstrijd. We willen dus niet voor lul staan ;) De twee belangrijkste factoren die we nodig hebben zijn de mondingssnelheid van de kogel en de BC waarde van de gebruikte kogel. Deze laatste is vrij makkelijk te vinden gezien alle "A"-merken hun BC cijfers op hun website publiceren, en anders wel in hun publicaties/folders. BC is de afkorting voor Ballistic Coefficient, of in simpelere woorden de aerodynamica van de kogel. Hoe hoger het getal, hoe minder invloed van luchtweerstand hij zal hebben. Deze wordt bepaald door de vorm en gewicht van een kogel; een korte kogel met stompe neus zal dus een zeer lage BC hebben, terwijl een lange spitse kogel een veel hogere BC zal hebben. Vandaar termen zoals "vliegende baksteen", "speld" en "laser". Voorbeeld: Sierra gr HP Varminter BC=0.177 Berger 7mm 180gr VLD BC=0.689 Hier de sites voor BC cijfers van uw kogel De tweede factor is wat lastiger als men zelf niet beschikt over een snelheidsmeter. Bij kalibers zoals.223 en.308 is meestal uit de herlaadtabellen van de fabriek terug te vinden hoe snel (ongeveer!) de kogel zou moeten gaan. Deze snelheid is heel vaak verkregen met een andere looplengte en spoed, waardoor hij niet één op één over te nemen is, maar geeft wel een houvast om mee te beginnen. Kent u iemand op uw SV of kenissenkring die een snelheidsmeter heeft, en u wilt echt op langere afstanden gaan schieten, dan is zonder meer aan te raden om even gebruik te maken van deze

14 snelheidsmeter. Als deze twee getallen bekend zijn, BC en snelheid, dan kan "éénvoudig" worden berekend wat het verval is van deze kogel op een gewenste afstand. Hieronder een link naar een Excel-sheet waarin deze berekening is opgenomen. U dient enkel de snelheid, BC en kogelgewicht in te vullen en u ziet dan meteen de tabel gevuld worden. Tevens zijn er nog veel meer instellingen mogelijk zoals temperatuur, vochtighied en hoogte tot aan zeeniveau. Dit is voor de mierenneukers onder ons. De verkregen tabel is vrij nauwkeurig gebleken in het veld, met afwijkingen van 0.5 tot 1MOA. Zoals eerder vermeld, dienen de werkelijke elevatie getallen in het veld verkregen te worden, gezien de praktijk maar zelden strookt met de werkelijkheid. In elk geval heeft u nu een tabel waarmee u voor de dag kunt komen. Excel-sheet met berekeningen Een aanvullende opmerking is dat de POI (point of impact) beïnvloed zal worden door dingen zoals zonlicht, temperatuur, vochtigheid en ook uw eigen gesteltheid en houding achter het wapen. Het is daardoor normaal dat het punt van inslag wel eens een beetje anders is van keer op keer, soms tot zelfs een MOA (29mm op 100m). Schrik hier niet van, hiervoor zijn de proefschoten bedoeld uiteindelijk :-) Wind De verstelling voor wind is de meest complexe. Wind is niet statisch, komt niet altijd van dezelfde richting en heeft niet over de hele kogelbaan dezelfde kracht (of richting). Over dit onderwerp zijn complete boeken geschreven, dus ga ik geen poging doen om de invloed hiervan te analyseren. Op elke lange afstands baan staan een aantal vlaggen om een ruwe schatting te kunnen maken van de richting en kracht. Een windmeter geeft een absolute waarde aan, echter enkel op het punt waar u ligt, wat geen voorstelling biedt van wat er verderop gebeurt (de wind kan daar de compleet andere kant op waaien). In elk geval hebben we een getal nodig als richtlijn van de windkracht om te kunnen bepalen wat we gaan instellen op onze richtkijker. Ook bij deze verstelling zijn ook weer de BC en snelheid van de kogel van belang. Gezien de wind geen rechtlijnig iets is, maar vanuit verschillende hoeken kan komen en met verschillende krachten, is het van belang dat we wat uitgebreidere tabellen hebben hiervoor. Vaak worden waardes zoals m/s genomen en dan vanuit vier hoeken (12 uur, 1 uur, 2 uur en 3 uur). De andere richtingen kunnen worden afgeleid uit deze drie waarden, waardoor ze een beetje overbodig zijn en de tabel overzichtelijk houden. Op de engelse plot-cards worden de vlaggenstanden aangegeven voor mile/uur waardoor het makkelijker is om te zien wat de wind doet en deze snel in uw tabel op te zoeken. Met dezelfde Excel-sheet als die we voor elevatie gebruikt hebben, kunnen we ook de windrichting en -kracht opgeven om zo in het tabel te kunnen zien wat onze verstelling zou moeten zijn. Wederom, wind is het lastigste concept van het hele schieten op langere afstand, waardoor we deze matterie nogal snel hebben verkropt tot een enkele aflezing en bijbehorende instelling. Het veld is de enige plek waar we ervaring op kunnen doen. Elevatie tabellen Daar niet iedereen beschikt over de mogelijkheden om hun wapen eerst in te schieten of over software om de baan uit te rekenen, is hieronder een tabel gemaakt met de meest voorkomende kalibers op wedstrijden en de bijbehorende kogelbaan. Dit tabel is niet bedoeld om 100% overéén te komen met de werkelijkheid, maar enkel om schutters meteen op doel te krijgen. Verschil in snelheid heeft maar een geringe invloed op de baan en u kunt daardoor de opgegeven elevatie aanhouden om in elk geval een houvast te hebben. In het veld kunt u zelf uw gegevens verzamelen en een eigen tabel maken. Gebruikt u een.308 met 155gr koppen, dan kunt u de 167gr tabel gebruiken om op de kaart te komen en daarna gaan kijken welke elevatie u nu precies nodig hebt om in het midden uit te

15 komen. NB: Enkele afstanden in yards zijn weggelaten daar hier geen wedstrijden voor zijn in F-Class en/of Benchrest gr HPBT 2700fps gr HPBT 2650fps 6BR 105gr HPBT 2850fps gr HPBT 3000fps 6PPC 68gr FB 3200fps 100m m m m m m m m m m y y y y y y y y Verstelbereik Zoals in de tabel hierboven is te zien, valt de kogel steeds sneller naarmate hij verder weg is. Het verschil tussen 100m en 200m is een stuk kleiner dan tussen 800m en 900m. Hierbij valt op dat kalibers zoals de.308-winchester en.223-remington in de problemen kunnen raken doordat de kijker niet in staat is om de benodigde elevatie bij te draaien. Afhankelijk per kijker is een maximaal instelbereik mogelijk voor elevatie en wind correcties. In de regel is het zo dat een kijker met meer vergroting een kleiner verstelbereik zal hebben. Lukraak een grote kijker kopen zonder dat je weet wat de kogel doet en wat de kijker aan kan, kan dus een dure grap worden. Met de verkregen elevatie tabel van de vorige paragraaf kunnen we kijken of de kijker in staat is om dit ook daadwerkelijk te halen. Zowat elke fabrikant geeft in zijn lijst met specificaties het bereik van verstelling op.

16 Let wel, dit is het complete bereik van het éne extreem (boven) naar het andere (onder). Bij een wapen zonder ingebouwde verkanting (hier hebben we het zometeen over) betekend dat dus dat u dit getal door twee moet delen; u ziet meteen het mogelijke probleem. Als voorbeeld nemen we de Swarovski 6-24x50 Habicht, welke volgens de site een maximale elevatie bereik van 42.3MOA (3.6ft = 43.2 inch op 100y = ±43.2MOA). Delen we dat door twee, gezien het kruishaar gecentreerd is halverwege het beeld, dan houden we 21.6MOA over. Kijken we in het tabel hierboven, dan kunnen we concluderen dat met de.223 we maximaal net geen 600m kunnen halen met de verstelling. Voor de.308 komen we hooguit tot aan de 650m. Deze berekening gaat er van uit dat er geen extra verstelling nodig is doordat de kijker ringen niet haaks op de loop staan, wat in de praktijk vaak betekend dat we 2-3MOA verliezen, hetgeen resulteerd in serieuze problemen als we op een 600y wedstrijd aankomen zetten zonder deze feiten te kennen. Een ander voorbeeld is de Nightforce NF 8-32x56 en 12-42x56, kijkers die erg populair zijn. De 8-32x heeft een maximaal bereik van 50MOA en de 12-42x een verstelling van 40MOA. Effectief betekend dat, dat we een verstelling hebben van 25MOA en 20MOA respectievelijk. Wederom in de tabellen kijkend zien we dat, als we deze kijkers willen gebruiken op de 1000y, we het niet gaan redden. De Leupold LRT kijkers spelen hier op in en bieden een groter verstel bereik, tot aan de 140MOA (70 effectief) bij sommige modellen. Verkanting Daar gaat onze dure kijker dan? Miskoop? Nee!!!! Dankij de mogelijkheid tot verkanting in onze kijkermontage... Een standaard wapen heeft een montage rail die parallel loopt met de loop. Hierdoor wordt de helft van het bereik van onze dure kijkers compleet nutteloos gezien het nulpunt op 100m niet ver van het middenpunt van de verstelling in de kijker ligt (3-6MOA). De helft van onze mogelijke verstelling gebruiken we dus nooit en te nimmer door deze constructie. Het is mogelijk om rails en/of montages te krijgen die ons toch in staat stellen om dit verloren bereik te kunnen gebruiken, en dat doet men door de montage onder een kleine hoek ten opzichte van de loop te zetten; danwel naar beneden. Deze montages zijn meestal in een 20MOA versie te krijgen, maar er zijn ook merken die alternatieven bieden van 10MOA tot zelfs 40MOA. De standaard 20MOA verkanting is al genoeg om in 95% van de gevallen het verstelbereik dusdanig te vergroten dat we geen probleem meer hebben om de kilometer te halen met onze.308. Hoe werkt dat nou dan? Door de achterkant van de kijker een heel klein beetje te verhogen (of de voorkant te verlagen) brengen we een hoek aan tussen de kijker en loop. Dit is in feite hetzelfde wat we doen door de

17 elevatie verstelling te veranderen. We verschuiven het interne gedeelte van de kijker zo, dat deze onder een bepaalde hoek komt te staan met de loop. Gezien we niet genoeg verstelbereik hadden met de richtkijker zelf, kunnen we alvast een (vaste) hoek meegeven; een offset, of verkanting door middel van de montage. Deze is niet instelbaar, dus men moet goed kijken dat we niet teveel verkanting geven waardoor we tegenovergestelde bereiken, namelijk dat we de 100m niet meer ingesteld krijgen. Als voorbeeld nemen we dezelfde Swarovski van zojuist, met zijn 42.3MOA bereik. We zagen dat we voor de 1000m en onze.223 een elevatie van 64.5MOA. Halen we het complete bereik van de kijker van deze elevatie af ( ) dan zien we dat we 22.2MOA te kort komen. Een montage met 20MOA verkanting gaat het dus niet redden en we zullen op zoek moeten naar eentje met minimaal 25MOA. De verkanting mag nooit groter zijn dan de helft van het verstelbereik van de kijker; dus in dit geval 21.6, omdat we anders nooit meer ons mikpunt op 100m goed krijgen. Zoals u ziet hebben we nu een probleem... de benodigde verkanting (25moa) maakt het niet meer mogelijk om nog een nul op 100m te krijgen, en zonder verkanting komen we niet verder dan 650 meter. Conclusie: deze kijker is niet geschikt voor een 223 en lange afstand. We hebben een kijker nodig met minimaal 70MOA totaal elevatie bereik om alles tussen 100m en 1000m te kunnen raken. Nemen we nu dezelfde kijker en de.308 als voorbeeld, met de benodigde elevatie van 47.6MOA, halen dat weer van het bereik van de kijker af: = 5.3MOA. In weze zouden we dan al genoeg hebben met een verkanting van 10MOA. Echter zijn deze zeldzaam en gaan we uit van de 20MOA, wat ons ook nog wat speling biedt. Deze 20MOA ligt onder de helft van het bereik van de kijker (21.6), dus we zouden net geen probleem moeten hebben op de 100m. Met de gebruikte kogel (168gr HPBT) is dit een grensgeval, echter komen we daar een andere situatie tegen, en dat is dat de verkeerde kogel gebruikt wordt om op lange afstanden te schieten. Conclusie: met een 20MOA verkanting is deze kijker (net nog!) geschikt om alles tussen de 100m en 1000m te kunnen raken. Even samengevat: Verkanting kan berekend worden door het maximale bereik van de kijker van de benodigde elevatie op 1000m af te halen. Deze verkanting dient echter kleiner te zijn dan de helft van het bereik van de kijker. Hopelijk is één en ander duidelijk geworden over de werking van de

18 richtkijker en hoe we deze kunnen gebruiken om ons doel te raken. Een richtkijker is een stuk gereedschap, de verstellingen zitten er niet voor niets op. Gebruik ze!!! En wees niet bang van uw kijker, hij bijt niet... Zoals ik iemand ooit hoorde zeggen "één klik is geen klik"... ;) 421 bekeken 3 Opmerkingen Waardering: (58 waardering)

Het meten van een groep

Het meten van een groep Het meten van een groep Dit artikel geeft uitleg over de verschillende manieren om groepen te lezen en wanneer toe te passen. Sommige metingen zijn eentonig en vervelend om met de hand uit te voeren, maar

Nadere informatie

Laat ik bij het begin beginnen. Ik heb de crown zoals al gemeld in bruikleen gekregen van Krale om te testen.

Laat ik bij het begin beginnen. Ik heb de crown zoals al gemeld in bruikleen gekregen van Krale om te testen. Hoe schiet dat nu die FX crown?? Laat ik bij het begin beginnen. Ik heb de crown zoals al gemeld in bruikleen gekregen van Krale om te testen. Richard vermeldde er apart nog bij dat je de shroud wel moet

Nadere informatie

Het schieten op een 5-visuelen schijf

Het schieten op een 5-visuelen schijf Het schieten op een 5-visuelen schijf Het schieten op een 1-visueel schijf is een relatief eenvoudige zaak. Je lijnt uit op het centrum van het visueel en daarna schiet je de benodigde proef- en wedstrijdschoten.

Nadere informatie

PG-UK-Deelnemer_vers2

PG-UK-Deelnemer_vers2 Informatie en logboek deelnemers PG-UK Naam deelnemer: 1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Begeleiding... 4 2.1 Begeleiding in het voortraject... 4 2.2 Begeleiding in de UK... 4 3 Deelnemer... 5 3.1 Instructie

Nadere informatie

Klikken met het diopter

Klikken met het diopter Klikken met het diopter Beginnende schutters leren het schieten vaak met een verenigingsgeweer. Ze nemen aan dat de richtmiddelen correct zijn afgesteld. Ze nemen tevens aan dat het afstellen een vanzelfsprekende

Nadere informatie

Wedstrijdreglement Precisiegeweer PG50

Wedstrijdreglement Precisiegeweer PG50 Wedstrijdreglement Precisiegeweer PG50 Versie: 10/06/2016 1. Algemeen 1.0 Reglementen Bij inachtneming van de regelgeving zal onderstaande volgorde worden aangehouden m.b.t. documenten: 1.) Precisie Geweer

Nadere informatie

Advies bij richtkijkers

Advies bij richtkijkers Advies bij richtkijkers Als u op zoek gaat naar een geschikte richtkijker komt er veel op u af. U kunt afgaan op de expertise van een verkoper of een ervaren kennis, maar uiteindelijk zult u zelf een afgewogen

Nadere informatie

Nationaal worden de volgende schijven toegepast, c.q. banen gebruikt:

Nationaal worden de volgende schijven toegepast, c.q. banen gebruikt: Klein Kaliber Geweer / Karabijn /Semi automaat Afstand 12 Meter NORMEN VOOR SCHIETBANEN EN SCHIJVEN Nationaal worden de volgende schijven toegepast, c.q. banen gebruikt: Klein Kaliber Schijf KNSA 12-meter

Nadere informatie

3 Veranderende krachten

3 Veranderende krachten 3 Veranderende krachten B Modelleren Een computermodel van bewegingen in SCYDynamics NLT-module Het lesmateriaal bij deze paragraaf vormt een onderdeel van de NLT-module Dynamische Modellen VWO. Wat gaan

Nadere informatie

AFREGELEN VAN EEN CCPM HELICOPTER

AFREGELEN VAN EEN CCPM HELICOPTER AFREGELEN VAN EEN CCPM HELICOPTER Cyclic Collective Pitch Mixing, of CCPM afgekort, is een van de twee meest populaire methodes om de swash van een RC heli te bedienen. CCPM bestaat al een aantal jaren,

Nadere informatie

Jack vta 562/800. Pagina 1 van 12 versie

Jack vta 562/800. Pagina 1 van 12 versie Jack vta 562/800 Pagina 1 van 12 versie 20171211 Wat wordt standaard geleverd: 1 Lift Jack vta 562/800 2 Besturingskast 3 Verbindingskabel 4 Voeding 5 Voedingskabel 6 TV beugel 7 Vesamount 8 Afstandsbussen

Nadere informatie

SCHOTANALYSE PISTOOLSCHIJF

SCHOTANALYSE PISTOOLSCHIJF SCHOTANALYSE PISTOOLSCHIJF (WWW.DREAMSTIME.COM) GUIDO VANDEVELDE TRAINER A PISTOOL Inleiding Menig schutter komt wel eens aandraven met zijn geschoten schijf en vraagt: Wat denk je hiervan? Is dat goed?

Nadere informatie

Jack vta 562/800. Pagina 1 van 15 versie

Jack vta 562/800. Pagina 1 van 15 versie Jack vta 562/800 Pagina 1 van 15 versie 20150709 Wat wordt standaard geleverd: 1 Lift Jack vta 562/800 2 Besturingskast 3 Verbindingskabel 4 Voeding 5 Voedingskabel 6 TV beugel 7 Vesamount 8 Afstandsbussen

Nadere informatie

TOTAALSTATION BEGIN VAN EEN METING OPSTELLEN VAN EEN TOESTEL. a b c METEN IN EEN GEKEND ASSENSTELSEL VRIJE OPSTELLING

TOTAALSTATION BEGIN VAN EEN METING OPSTELLEN VAN EEN TOESTEL. a b c METEN IN EEN GEKEND ASSENSTELSEL VRIJE OPSTELLING TOTAALSTATION BEGIN VAN EEN METING OPSTELLEN VAN EEN TOESTEL a b c VRIJE OPSTELLING Dit is wanneer opgesteld wordt op een totaal onbekend en willekeurig punt. (punt a en c) Indien dit punt achteraf niet

Nadere informatie

Meer Blokken. 1. Dit is een functie genaamd Maximum, die twee argumenten heeft: number1 en number2.

Meer Blokken. 1. Dit is een functie genaamd Maximum, die twee argumenten heeft: number1 en number2. Meer Blokken Voorkennis: SuperDojo, Snake Leerdoelen: Meer Blokken Introductie Meer Blokken zijn Scratch s manier van functies. Functies zijn een heel belangrijk concept in alle programmeertalen. Het staat

Nadere informatie

Afstellen van de handboog Pagina 1 van 5

Afstellen van de handboog Pagina 1 van 5 HET AFSTELLEN VAN HET MATERIAAL. Onder het afstellen wordt verstaan Afstellen van de handboog Pagina 1 van 5 Het creëren van zodanige condities, dat de schutter met zijn materiaal en zijn beheersing van

Nadere informatie

Informatie over Lenzen

Informatie over Lenzen Informatie over Lenzen Camera CCD Sensor: De grootte van de camerabeeld sensor (CCD) beïnvloed ook de kijkhoek, waarbij de kleinere beeldsensoren een smallere kijkhoek creëren wanneer gebruikt met eenzelfde

Nadere informatie

Wapen:.22Lr pistool of revolver en trekkerdruk van min gr. De loop mag niet langer zijn dan 6 inch (152,4 mm).

Wapen:.22Lr pistool of revolver en trekkerdruk van min gr. De loop mag niet langer zijn dan 6 inch (152,4 mm). SERVICE PISTOL Afstand: 25 Meter, 20 Meter, 15 Meter en 10 Meter Proef schoten: 1 schijf/ 2 x 5 schoten. Wedstrijd Schoten: 8 schijven/ 5 schoten per schijf per serie Wapen:.22Lr pistool of revolver en

Nadere informatie

44 De stelling van Pythagoras

44 De stelling van Pythagoras 44 De stelling van Pythagoras Verkennen Pythagoras Uitleg Je kunt nu lezen wat de stelling van Pythagoras is. In de applet kun je de twee rode punten verschuiven. Opgave 1 a) Verschuif in de applet punt

Nadere informatie

Jack vta 562/800. Pagina 1 van 9 versie

Jack vta 562/800. Pagina 1 van 9 versie Jack vta 562/800 Pagina 1 van 9 versie 20180205 Wat wordt standaard geleverd: 1 Lift Jack vta 562/800 2 Besturingskast 3 Verbindingskabel 4 Voeding 5 Voedingskabel 6 TV beugel 7 Vesamount 8 Afstandsbussen

Nadere informatie

HET DIAFRAGMA. Voor iedereen die er geen gat meer in ziet. Algemeen

HET DIAFRAGMA. Voor iedereen die er geen gat meer in ziet. Algemeen HET DIAFRAGMA Voor iedereen die er geen gat meer in ziet. Algemeen Allemaal gebruiken wij het, maar toch blijkt uit regelmatig terugkerende vragen op het forum dat dit gebruiken soms iets anders is dan

Nadere informatie

Inleiding tot de natuurkunde

Inleiding tot de natuurkunde OBC Inleiding tot de Natuurkunde 01-08-2010 W.Tomassen Pagina 1 Hoofdstuk 1 : Hoe haal ik hoge cijfers. 1. Maak van elke paragraaf een samenvatting. (Titels, vet/schuin gedrukte tekst, opsommingen en plaatsjes.)

Nadere informatie

Onderwijzen van het opgelegd schieten

Onderwijzen van het opgelegd schieten Onderwijzen van het opgelegd schieten Dit artikel is bedoeld voor juniortrainers en coaches. Het zoekt naar een efficiënte methode om de basis schiettechnieken aan nieuwe of jonge schutters te onderwijzen.

Nadere informatie

M O N T A G E - I N S T R U C T I E S D E U R E N

M O N T A G E - I N S T R U C T I E S D E U R E N MONTAGE-INSTRUCTIES DEUREN Inhoudsopgave Inleiding. Inleiding. Voorbereiding voor montage. Waterpas zetten. Vlakke deuren en paneeldeuren Deuren monteren Deuren stellen Paneeldeurrand verstellen Paneeldeuren

Nadere informatie

Compositie op basis van geometrische vormen

Compositie op basis van geometrische vormen Om goed heen en weer te kunnen springen tussen dia en afbeeldingen moet je dit bestand openen met Acrobat Reader. Voor het bekijken van de voorbeelden klik je op de blauwe link. Om terug te keren naar

Nadere informatie

Bijzondere oefenschijven

Bijzondere oefenschijven Alle bijzondere schijven hebben een afmeting van 170 X 170 mm, gelijk aan een normale pistoolschijf. De bijzondere schijven zijn bedoeld om specifieke bewegingen, de ademhaling en het overhalen van de

Nadere informatie

Rekenen aan wortels Werkblad =

Rekenen aan wortels Werkblad = Rekenen aan wortels Werkblad 546121 = Vooraf De vragen en opdrachten in dit werkblad die vooraf gegaan worden door, moeten schriftelijk worden beantwoord. Daarbij moet altijd duidelijk zijn hoe de antwoorden

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 3 Printmaster. Papier in-, door- en uitvoer DR-05-03-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 3 Printmaster. Papier in-, door- en uitvoer DR-05-03-01 OPDRACHTKAART DR-05-03-01 Papier in-, door- en uitvoer De Printmaster moet eerst op het papier worden afgesteld. Pas dan kun je gaan drukken. Om de vellen papier goed in te kunnen voeren moet je de inleg

Nadere informatie

NAAIEN Alle onderdelen worden vastgezet met een overhandse steek. Kijk in het Voorwoord gedeelte voor meer info.

NAAIEN Alle onderdelen worden vastgezet met een overhandse steek. Kijk in het Voorwoord gedeelte voor meer info. 0 1 EEN NOTE OVER SYMMETRIE Bekijk uw draak vanuit alle invalshoeken voordat u vast gaat spelden, om er zeker van te zijn dat alle onderdelen symmetrisch geplaatst worden en dat de ene helft van uw draak

Nadere informatie

uitleg proefje 1 spiegelbeeld schrijven

uitleg proefje 1 spiegelbeeld schrijven proefje 1 spiegelbeeld schrijven Misschien ziet je naam er een beetje kronkelig of gek uit, maar waarschijnlijk is het je wel een gelukt om je naam te schrijven. Het is moeilijk om de letters in spiegelbeeld

Nadere informatie

Opleiding : Pistool /Revolver /Geweer.

Opleiding : Pistool /Revolver /Geweer. Opleiding : Pistool /Revolver /Geweer. ( Deze opleiding geeft de werkwijze weer van Creël Daniël door Sport-Vlaanderen gediplomeerd Initiator ) Eerste les Pistool: De voorkeur word gegeven aan het schieten

Nadere informatie

Vriendelijke bedankt voor de aanschaf van de NRGBike loopfiets. We hopen dat het u verder brengt!

Vriendelijke bedankt voor de aanschaf van de NRGBike loopfiets. We hopen dat het u verder brengt! Inleiding Vriendelijke bedankt voor de aanschaf van de NRGBike loopfiets. We hopen dat het u verder brengt! Mochten er vragen zijn omtrent gebruik, onderhoud of reparatie dan verwachten wij dat deze handleiding

Nadere informatie

TV beugel voor hoog plafond - 2,5 m tot 3 m lange stang - volledig instelbaar

TV beugel voor hoog plafond - 2,5 m tot 3 m lange stang - volledig instelbaar TV beugel voor hoog plafond - 2,5 m tot 3 m lange stang - volledig instelbaar Product ID: FPCEILPTBLP Nu kunt u uw platte tv op een plaats met een hoog plafond ophangen, voor optimaal kijkplezier. Deze

Nadere informatie

De Opstapper. Zou de plankhoogte 50mm hoger zijn en de opstaphoogte 200mm blijven, dan zou de verstelling van de steun

De Opstapper. Zou de plankhoogte 50mm hoger zijn en de opstaphoogte 200mm blijven, dan zou de verstelling van de steun De Opstapper Het leven bestaat uit pieken en dalen, en dus ook met voor- en nadelen. Een van deze nadelen is dat veel mensen (erg) klein van lengte kunnen zijn en/of blijven. In de schietsport kan dit

Nadere informatie

SCHIET EN WEDSTRIJDREGLEMENT LANGE AFSTAND SCHIETEN MET LUCHTDRUKGEWEREN

SCHIET EN WEDSTRIJDREGLEMENT LANGE AFSTAND SCHIETEN MET LUCHTDRUKGEWEREN SCHIET EN WEDSTRIJDREGLEMENT LANGE AFSTAND SCHIETEN MET LUCHTDRUKGEWEREN Schietvereniging De 100 Meter Crew SV De 100 Meter Crew SWR Lange afstand schieten met luchtdrukgeweren, versie 2016, blz. 1 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Richtingen, coördinaten en oriënteren

Richtingen, coördinaten en oriënteren 1 Richtingen, coördinaten en oriënteren Amundsenvendel Ermelo 2001 H USKY PUBLICATIES E r m e l o Pagina 2 Pagina 11 Inhoudsopgave Richtingen 3 De kaart schaal 4 Plaatsbepaling op de kaart het coördinatensysteem

Nadere informatie

Inhoudstabel. Habils Kenny 2

Inhoudstabel. Habils Kenny   2 Inhoudstabel Inhoudstabel... 2 1. Inleiding... 3 2. Arceerpatroon definiëren... 3 Hoe is een arceerpatroon samen gesteld.... 4 Opmerkingen... 5 Hoe laad je nu uw aangemaakte patronen... 5 Kan je uw arceerpatronen

Nadere informatie

Hoofdstuk 27: Celopmaak* 2010

Hoofdstuk 27: Celopmaak* 2010 Hoofdstuk 27: Celopmaak* 2010 27.0 Inleiding In dit deel wordt beschreven hoe je het werk er goed kunt laten uitzien. Besproken zal worden wat er binnenin de cel en aan de celgrenzen gebeurt en wanneer

Nadere informatie

Tochttechnieken Cursus Coördinatie Bijlage cursus 5

Tochttechnieken Cursus Coördinatie Bijlage cursus 5 Tochttechnieken Cursus Bijlage cursus 5 Door: Maurits Westerik Jong Nederland De Lutte. December 2008 Inhoudsopgave 1. Kompas... 3 2. Kaarten... 4 3. Coördinaten... 5 4. Kruispeiling... 6 Jong Nederland,

Nadere informatie

Spine Tester door Rense Sjoers 3dschieten.nl

Spine Tester door Rense Sjoers 3dschieten.nl Spine Tester door Rense Sjoers 3dschieten.nl Na veel speuren op het internet ben ik enkele leuke beschrijvingen van zelfbouw creaties tegengekomen. Een probleem is dat deze bijna nooit in het Nederlands

Nadere informatie

Na plaatsing en beglazing kan het nodig zijn dat het raam nagesteld dient te worden. Raadpleeg hiervoor de G.U.-handleiding met instelmogelijkheden.

Na plaatsing en beglazing kan het nodig zijn dat het raam nagesteld dient te worden. Raadpleeg hiervoor de G.U.-handleiding met instelmogelijkheden. Kozijn waterpas en te lood plaatsen. Na plaatsing en beglazing kan het nodig zijn dat het raam nagesteld dient te worden. Raadpleeg hiervoor de G.U.-handleiding met instelmogelijkheden. Raam, kozijn en

Nadere informatie

Exponentiële Functie: Toepassingen

Exponentiële Functie: Toepassingen Exponentiële Functie: Toepassingen 1 Overgang tussen exponentiële functies en lineaire functies Wanneer we werken met de exponentiële functie is deze niet altijd gemakkelijk te herkennen. Daarom proberen

Nadere informatie

EINDMONTAGE VAN DE SCHOKDEMPERS

EINDMONTAGE VAN DE SCHOKDEMPERS EINDMONTAGE VAN DE SCHOKDEMPERS DE TWEEDE ACHTERSTE SCHOKDEMPER VOLTOOIT HET SCHOK- DEMPERPAAR AAN DE ACHTERKANT. NA HET IN ELKAAR ZETTEN VAN DE LOSSE ONDERDELEN VOLGT DE EINDMONTAGE AAN DE ACHTERSTE OPHANGING.

Nadere informatie

Het Schietpatroon INHOUDSOPGAVE

Het Schietpatroon INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE Overzicht... 3 De Houding aan de lijn... 4 Pijl opzetten (Kepen)... 5 Booghand en koordhand plaatsen... 6 Concentratie... 7 Vooraantrek... 8 Aantrek... 9 Ankeren... 10 Mikken... 11 Doortrekken

Nadere informatie

Trillingen en geluid wiskundig. 1 De sinus van een hoek 2 Uitwijking van een trilling berekenen 3 Macht en logaritme 4 Geluidsniveau en amplitude

Trillingen en geluid wiskundig. 1 De sinus van een hoek 2 Uitwijking van een trilling berekenen 3 Macht en logaritme 4 Geluidsniveau en amplitude Trillingen en geluid wiskundig 1 De sinus van een hoek 2 Uitwijking van een trilling berekenen 3 Macht en logaritme 4 Geluidsniveau en amplitude 1 De sinus van een hoek Eenheidscirkel In de figuur hiernaast

Nadere informatie

De Techniek en de praktijk

De Techniek en de praktijk De Techniek en de praktijk De inhoud van dit werkboek komt LETTERLIJK van de geweldige site: http://www.ballonfigurensite.nl/ (Op die site staan nog tientallen andere voorbeelden! Neem maar eens een kijkje.)

Nadere informatie

Click wheel ipod Classic Installatie handleiding

Click wheel ipod Classic Installatie handleiding 1. De ipod Classic is erg moeilijk open te maken zonder schade aan te richten. Ga dus uiterst voorzichtig te werk! Zorg ervoor dat de ipod vergrendeld is voordat u verder gaat. 2. Om de ipod open te maken

Nadere informatie

SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2

SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2 SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2 Inleiding Een aantal factoren speelt een rol bij het maken van een goede foto. In de eerste plaats het onderwerp en dan vooral de manier waarop het onderwerp is ingekaderd.

Nadere informatie

Wiskunde - MBO Niveau 4. Eerste- en tweedegraads verbanden

Wiskunde - MBO Niveau 4. Eerste- en tweedegraads verbanden Wiskunde - MBO Niveau 4 Eerste- en tweedegraads verbanden OPLEIDING: Noorderpoort MBO Niveau 4 DOCENT: H.J. Riksen LEERJAAR: Leerjaar 1 - Periode 2 UITGAVE: 2018/2019 Wiskunde - MBO Niveau 4 Eerste- en

Nadere informatie

Evenwichtsoefeningen Radboud universitair medisch centrum

Evenwichtsoefeningen Radboud universitair medisch centrum Evenwichtsoefeningen Deze folder van het Radboudumc geeft informatie over evenwichtsoefeningen binnen en buitenshuis. Met evenwichtsoefeningen bedoelen we bewegingspatronen van het hoofd, de nek en het

Nadere informatie

2010 Marco Honkoop NLP coaching & training

2010 Marco Honkoop NLP coaching & training 2010 Marco Honkoop NLP coaching & training Introductie Dit ebook is gemaakt voor mensen die meer geluk in hun leven kunnen gebruiken. We kennen allemaal wel van die momenten dat het even tegen zit. Voor

Nadere informatie

De lengte van de planken moet gelijk zijn aan de breedte van het paneel.

De lengte van de planken moet gelijk zijn aan de breedte van het paneel. Bouwbeschrijving zonnevolger. De zonnevolger is in essentie niets meer dan een schuin opgestelde draaibare as waar een zonnepaneel op bevestigd is die met een motor op de zon wordt gericht. Door de schuine

Nadere informatie

MERIA Scenario Glijbaan Introductie van de afgeleide

MERIA Scenario Glijbaan Introductie van de afgeleide MERIA Scenario Glijbaan Introductie van de afgeleide Leerdoel Bredere leerdoelen Benodigde wiskundige kennis en vaardigheden Leerjaar Tijd Benodigd materiaal Conceptueel begrip dat de helling van een kromme

Nadere informatie

1. Verlaag middenkolom statief. 7 tips voor scherpe foto's bij harde wind

1. Verlaag middenkolom statief. 7 tips voor scherpe foto's bij harde wind 7 tips voor scherpe foto's bij harde wind Normaal gesproken hoef je je niet zoveel zorgen te maken over harde wind als je een statief gebruikt. Maar er zijn toch enkele uitzonderingen op de regel. Als

Nadere informatie

Opmerking. Het schietpatroon is samengesteld voor een rechtse schutter. De linkse schutter moet alles identiek doen, maar wel in spiegelbeeld.

Opmerking. Het schietpatroon is samengesteld voor een rechtse schutter. De linkse schutter moet alles identiek doen, maar wel in spiegelbeeld. Het schietpatroon is samengesteld voor een rechtse schutter. De linkse schutter moet alles identiek doen, maar wel in spiegelbeeld. De houding moet tijdens het volledig schietpatroon behouden blijven.

Nadere informatie

Lcd scherm ipod Classic Installatie handleiding

Lcd scherm ipod Classic Installatie handleiding 1. De ipod Classic is erg moeilijk open te maken zonder schade aan te richten. Ga dus uiterst voorzichtig te werk! Zorg ervoor dat de ipod vergrendeld is voordat u verder gaat. 2. Om de ipod open te maken

Nadere informatie

Theorie: Snelheid (Herhaling klas 2)

Theorie: Snelheid (Herhaling klas 2) Theorie: Snelheid (Herhaling klas 2) Snelheid en gemiddelde snelheid Met de grootheid snelheid geef je aan welke afstand een voorwerp in een bepaalde tijd aflegt. Over een langere periode is de snelheid

Nadere informatie

Instellen en gebruiken van een lintzaagmachine

Instellen en gebruiken van een lintzaagmachine 1 Instellen en gebruiken van een lintzaagmachine Een lintzaagmachine is een bijzonder nuttig apparaat voor zowel het zagen van ronde als rechte vormen. Het zaaglint van een lintzaagmachine loopt in een

Nadere informatie

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door

DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! Ontwikkeld door DOOSJE BEWAAR JE SPULLEN NETJES! MATERIALEN 1 2 3 4 Kies een object waarvoor je een doosje wilt maken en bedenk van welk materiaal je het doosje wilt maken. Zorg dat je beide bij de hand hebt. (1) Om het

Nadere informatie

Gebruik hyperfocale afstand

Gebruik hyperfocale afstand Gebruik hyperfocale afstand Hyperfocale afstand wordt veel gebruikt door landschapsfotografen. Het gaat over een scherpstelafstand waarbij een zo groot mogelijke scherptediepte behaald wordt. De scherpstelafstand

Nadere informatie

Trillingen en geluid wiskundig

Trillingen en geluid wiskundig Trillingen en geluid wiskundig 1 De sinus van een hoek 2 Radialen 3 Uitwijking van een harmonische trilling 4 Macht en logaritme 5 Geluidsniveau en amplitude 1 De sinus van een hoek Sinus van een hoek

Nadere informatie

De dynamica van een hertenpopulatie. Verslag 1 Modellen en Simulatie

De dynamica van een hertenpopulatie. Verslag 1 Modellen en Simulatie De dynamica van een hertenpopulatie Verslag Modellen en Simulatie 8 februari 04 Inleiding Om de groei van een populatie te beschrijven, kunnen vele verschillende modellen worden gebruikt, en welke meer

Nadere informatie

Vooraleer het toestel in gebruik te nemen moet men controleren of hij correct functioneert. Het toestel niet gebruiken wanneer het beschadigd is

Vooraleer het toestel in gebruik te nemen moet men controleren of hij correct functioneert. Het toestel niet gebruiken wanneer het beschadigd is ALGEMENE OPMERKINGEN Lees aandachtig de aanwijzingen in dit handboek. Vooraleer het toestel in gebruik te nemen moet men controleren of hij correct functioneert. Het toestel niet gebruiken wanneer het

Nadere informatie

Groepsopdracht: Groeiseizoen

Groepsopdracht: Groeiseizoen Groepsopdracht: Groeiseizoen In een vochtig land als Nederland is de lengte van het groeiseizoen van belang. Het groeiseizoen bestaat uit de dagen met een middagtemperatuur boven de 5 o C. De jaarlijkse

Nadere informatie

Hand- out Boeing 737. hand- out- PU.01

Hand- out Boeing 737. hand- out- PU.01 Hand- out Boeing 737 Pitch- Up Arendweg 37- B Lelystad Airport hand- out- PU.01 085-210 60 66 leervandeluchtvaart.nl 1 Deze hand- out is samengesteld door Simcenter Lelystad, Pitch- Up en wordt toegepast

Nadere informatie

Zaaltechnieken Techniek Omschrijving Criteria Veel gemaakte fouten Plaatje Forehand aannamen

Zaaltechnieken Techniek Omschrijving Criteria Veel gemaakte fouten Plaatje Forehand aannamen Zaaltechnieken Techniek Omschrijving Criteria Veel gemaakte fouten Plaatje Forehand aannamen Aanname grip Aanname ingedraaid Door met je linkerbeen uit te stappen kun je de bal goed voor je lichaam stoppen.

Nadere informatie

Werkblad 3 Bewegen antwoorden- Thema 14 (NIVEAU BETA)

Werkblad 3 Bewegen antwoorden- Thema 14 (NIVEAU BETA) Werkblad 3 Bewegen antwoorden- Thema 14 (NIVEAU BETA) Theorie In werkblad 1 heb je geleerd dat krachten een snelheid willen veranderen. Je kunt het ook omdraaien, als er geen kracht werkt, dan verandert

Nadere informatie

De bepaling van de positie van een. onderwatervoertuig (inleiding)

De bepaling van de positie van een. onderwatervoertuig (inleiding) De bepaling van de positie van een onderwatervoertuig (inleiding) juli 2006 Bepaling positie van een onderwatervoertuig. Inleiding: Het volgen van onderwatervoertuigen (submersibles, ROV s etc) was in

Nadere informatie

Triple Solar PVT Paneel

Triple Solar PVT Paneel Triple Solar PVT Paneel Montagehandleiding bij pannendak Onderdelen Triple Solar PVT panelen RVS dakhaken (minimaal 1 dakhaak per meter) Triplex/multiplex planken (ter versteviging van het dakbeschot)

Nadere informatie

Fabsheet Cura instellen

Fabsheet Cura instellen Fabsheet Cura instellen Cura is het programma dat bij Ultimaker hoort. Hierin kun je allerlei instellingen aanpassen, zoals de afmetingen van de print, de snelheid en de temperatuur. Hieronder staat beschreven

Nadere informatie

BPPD (positie duizeligheid)

BPPD (positie duizeligheid) BPPD (positie duizeligheid) Waarom wordt u behandeld? Vanwege duizeligheidklachten bent u op het spreekuur van een arts van Meander Medisch Centrum geweest. Deze arts vermoedt dat u last heeft van Benigne

Nadere informatie

Reader oriëntatietechnieken

Reader oriëntatietechnieken Reader oriëntatietechnieken Inhoud 1. Schaal 2. Legenda 3. Coördinatenstelsels 4. Soorten kompassen 5. Declinatiecorrectie 6. Inclinatie 7. Kaart op het noorden leggen 8. Looprichting bepalen 9. Koers

Nadere informatie

80" +44 (0) (UK) 80kg. 203cm. 176lbs. AVF Group Ltd. Road 30. Hortonwood Ind Est, Telford, Shropshire, TF1 7YE, England

80 +44 (0) (UK) 80kg. 203cm. 176lbs. AVF Group Ltd. Road 30. Hortonwood Ind Est, Telford, Shropshire, TF1 7YE, England L8500 Folder Nederlandse taal Nr. 463077 rev 03 STOPPEN Lees alle instructies vooraleer installatie aan te vangen. ls u vragen hebt over dit product of problemen ondervindt met de installatie, neem dan

Nadere informatie

Verrekijkers en telescopen bekeken

Verrekijkers en telescopen bekeken Verrekijkers en telescopen bekeken Porro kijker Een verrekijker is een hulpmiddel voor het oog Dakkant kijker Oculair Coating is belangrijk Die voorkomt valse reflecties De coating boven is fel oranje

Nadere informatie

Eindexamen havo wiskunde B pilot II

Eindexamen havo wiskunde B pilot II Het gewicht van een paard Voor mensen die paarden verzorgen figuur 1, is het belangrijk om te weten hoe zwaar hun paard is. Het gewicht van een paard kan worden geschat met behulp van twee afmetingen:

Nadere informatie

AluTech 500 Series Gebruikershandleiding.

AluTech 500 Series Gebruikershandleiding. Gebruikershandleiding. AluTech 3400 serie (opbouw) AluTech 3500 serie (inbouw) AluTech 540 AluTech 540/O Inhoud Pagina Overzicht bedieningselementen 2 Rugleuning instellen 3 Hoogte voetensteun instellen

Nadere informatie

94 Samenvatting te vervormen, wordt de huid bijzonder stijf bij grotere vervormingen. Uit onderzoek is gebleken dat deze eigenschap deels toe te schri

94 Samenvatting te vervormen, wordt de huid bijzonder stijf bij grotere vervormingen. Uit onderzoek is gebleken dat deze eigenschap deels toe te schri Samenvatting De biofysica kan worden beschouwd als het grensgebied tussen de natuurkunde en de biologie. In dit vakgebied worden natuurkundige methoden gebruikt om biologische systemen te analyseren en

Nadere informatie

Plafondbeugel voor platte tv - volledig beweegbaar - robuust staal

Plafondbeugel voor platte tv - volledig beweegbaar - robuust staal Plafondbeugel voor platte tv - volledig beweegbaar - robuust staal Product ID: FPCEILPTBSP Bespaar ruimte en creëer de ultieme positie voor uw platte tv, door deze aan het plafond te hangen. Deze plafondbeugel

Nadere informatie

Handleiding Turtle Case

Handleiding Turtle Case Handleiding Turtle Case Index 2 Handleiding Turtle Case 3 Hoofdstuk 1. Het inpakken van de Turtle Case 3 1.1 Het openen van de Turtle Case 5 1.2 De hoogte van de steunen vaststellen 5 1.2.1. Methode 1

Nadere informatie

Stoelen IN DE JUISTE HOUDING ZITTEN

Stoelen IN DE JUISTE HOUDING ZITTEN IN DE JUISTE HOUDING ZITTEN E81931 2 U mag de stoel niet tijdens het rijden verstellen. Als u dit toch doet, kunt u de macht over het stuur verliezen en letsel veroorzaken. 1 De stoel, de hoofdsteun, de

Nadere informatie

Hoe Shiny, Vector Dice in Illustrator te maken

Hoe Shiny, Vector Dice in Illustrator te maken Hoe Shiny, Vector Dice in Illustrator te maken door Joshua Bader In deze zelfstudie laat ik je zien hoe je een set vectordobbelstenen maakt met Adobe Illustrator en de Gradient Mesh Tool. De Gradient Mesh

Nadere informatie

Montage instructie Mechanisch codeslot. Montage instructie Mechanisch codeslot met krukbediening Type KNSV 5150 SCP

Montage instructie Mechanisch codeslot. Montage instructie Mechanisch codeslot met krukbediening Type KNSV 5150 SCP Mechanisch codeslot met krukbediening Type KNSV 5150 SCP Mechanisch codeslot Situatie : Op bestaand DIN slot Mechanisch codeslot met krukbediening Type KNSV 5150 SCP Mechanisch codeslot Situatie : Met

Nadere informatie

Fotografietips - Vuurwerk

Fotografietips - Vuurwerk Fotografietips - Vuurwerk Jaap de Lang EXIF: ISO 200 f13 5,4sec (bulb) 1 Inleiding Vuurwerk. Met wat knallen en lichteffecten een spetterend geheel!! Op fotografietips komen regelmatig foto s van vuurwerk

Nadere informatie

Korte veldtest controle werking afstandsmeting

Korte veldtest controle werking afstandsmeting Versie 0.4, 1 augustus 2017. Auteur: Kees Snepvangers Deze test is beschreven in The Proposed USATF Guide to Electro-Optical Distance Measuring (EDM), uitgave USA Track & Field 2014. En is een praktische

Nadere informatie

Hand- out Boeing 737 vliegen. hand- out- PU.01

Hand- out Boeing 737 vliegen. hand- out- PU.01 Hand- out Boeing 737 vliegen. Pitch- Up Arendweg 37- B Lelystad Airport 085-210 60 66 pitch- up.nl 1 Deze hand- out is samengesteld door Simcenter Lelystad, Pitch- Up en wordt toegepast bij het uitvoeren

Nadere informatie

NEDERLANDS. Plaatselijke telefoonnummers voor de klantendienst kunt u vinden op: G-01 rev.

NEDERLANDS. Plaatselijke telefoonnummers voor de klantendienst kunt u vinden op: G-01 rev. Bedoeld voor gebruik met de Apple 21.5 imac en 27 imac (eind 2012 en nieuwer). Maximum totaalgewicht (inclusief de imac, het toetsenbord en de muis) mag niet groter zijn dan 11,34 kg. For the latest User

Nadere informatie

Installatiehandleiding Easy Roof Evolution. Formaat L-1 (1676 x 1001 portrait)

Installatiehandleiding Easy Roof Evolution. Formaat L-1 (1676 x 1001 portrait) Installatiehandleiding Easy Roof Evolution Formaat L-1 (1676 x 1001 portrait) 1. Voorbereiding Stel de bovenkant van de schroeven van de eindklem in op dezelfde hoogte als de bovenkant van de pv module.

Nadere informatie

Instructiehandleiding

Instructiehandleiding Instructiehandleiding Inhoud Inhoud 2 Microscoop 3 1.1 Scherpstelprocedure 3 1.2 Video 4 1.3 Reiniging 4 1.4 Preventie 4 De scharnierende arm 5 1.5 Remknop 5 1.6 Handgreep / kantelknop 5 1.7 Voetrem 5

Nadere informatie

L " 254cm. 176lbs 80kg. AVF Group Ltd. Hortonwood 30, Telford, Shropshire, TF1 7YE, England. Nederlandse taal. Folder Nr.

L  254cm. 176lbs 80kg. AVF Group Ltd. Hortonwood 30, Telford, Shropshire, TF1 7YE, England. Nederlandse taal. Folder Nr. L8500 STOPPE ederlandse taal Folder r. 464184 rev 00 Lees alle instructies vooraleer installatie aan te vangen. ls u vragen hebt over dit product of problemen ondervindt met de installatie, neem dan contact

Nadere informatie

Een vilten kraanvogel

Een vilten kraanvogel Een vilten kraanvogel Een vilten kraanvogel.mooi in alle kleuren van de regenboog. De kraanvogel wordt gezien als boodschapper van vernieuwing, wijsheid, gerechtigheid, geluk, gezondheid, vrijheid en vrede.

Nadere informatie

Impuls en stoot. De grootheid stoot Op basis van de tweede wet van Newton kan onderstaand verband worden afgeleid. F = m a = m Δv Δt.

Impuls en stoot. De grootheid stoot Op basis van de tweede wet van Newton kan onderstaand verband worden afgeleid. F = m a = m Δv Δt. Inhoud en stoot... 2 De grootheid Stoot... 2 De grootheid impuls... 3 Voorbeeld: USS-Iowa... 4 Opgaven... 5 Opgave: Tennisbal... 5 Opgave: Frontale botsing... 6 Opgave: Niet-frontale botsing... 6 1/6 en

Nadere informatie

Proef Natuurkunde Vallen en zwaartekracht

Proef Natuurkunde Vallen en zwaartekracht Proef Natuurkunde Vallen en zwaartekracht Proef door een scholier 1883 woorden 19 januari 2005 5,4 91 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Natuurkunde overal Verband tussen massa en zwaartekracht Wat

Nadere informatie

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5 Les 16 Grafieken in Word In deze les leert u hoe u gegevens weergeeft in de vorm van een grafiek. Ook past u het uiterlijk, de schaal en het type grafiek aan. Een grafiek maken Eén plaatje zegt meer dan

Nadere informatie

f : z z 2 + c. x n = 1 2 z n dan krijgen we z n+1 = z 2 n + a 2 a2 4 De parameter c correspondeert dus met a middels c = a 2 a2 4

f : z z 2 + c. x n = 1 2 z n dan krijgen we z n+1 = z 2 n + a 2 a2 4 De parameter c correspondeert dus met a middels c = a 2 a2 4 Juliaverzamelingen en de Mandelbrotverzameling In de eerste twee colleges hebben we gezien hoe het itereren van een eenvoudige afbeelding tot ingewikkelde verschijnselen leidt. Nu gaan we dit soort afbeeldingen

Nadere informatie

Het oplossen van goniometrische vergelijkingen een alternatieve handleiding voor HAVO wiskunde B

Het oplossen van goniometrische vergelijkingen een alternatieve handleiding voor HAVO wiskunde B Het oplossen van goniometrische vergelijkingen een alternatieve handleiding voor HAVO wiskunde B Inleiding Voor het oplossen van goniometrische vergelijkingen heb je een aantal dingen nodig:. Kennis over

Nadere informatie

MS Semen Storage Pro

MS Semen Storage Pro MS Semen Storage Pro 150 4508425 NL MS Semenstorage PRO 150 Gebruiksaanwijzing... 3 4508425/11-01-2016/F Inhoud MS Semen Storage Pro 150... 1 Bepalingen... 3 Introductie... 4 MS Semen Storage... 5 Aanbevelingen...

Nadere informatie

Instructie voor Docenten. Hoofdstuk 13 OMTREK EN OPPERVLAKTE

Instructie voor Docenten. Hoofdstuk 13 OMTREK EN OPPERVLAKTE Instructie voor Docenten Hoofdstuk 13 OMTREK EN OPPERVLAKTE Instructie voor docenten H13: OMTREK EN OPPERVLAKTE DOELEN VAN DIT HOOFDSTUK: Leerlingen weten wat de begrippen omtrek en oppervlakte betekenen.

Nadere informatie

Bamboe verbindingen. Een analyse van mogelijke verbindingen met bamboe op basis van kracht opname, sterktes, zwaktes en oplossingen

Bamboe verbindingen. Een analyse van mogelijke verbindingen met bamboe op basis van kracht opname, sterktes, zwaktes en oplossingen Bamboe verbindingen Een analyse van mogelijke verbindingen met bamboe op basis van kracht opname, sterktes, zwaktes en oplossingen Bamboe verbindingen maken Bamboe is rond. Dit zorgt voor een hoop uitdagingen

Nadere informatie

Productfotografie in je eigen thuisstudio

Productfotografie in je eigen thuisstudio Productfotografie in je eigen thuisstudio Kenneth Verburg De feestdagen zitten er weer aan te komen en dus vallen er wekelijks tientallen folders met aanbiedingen door de brievenbus waarin de laatste producten

Nadere informatie

BENCHRESTSCHIETEN? WAAROM NIET. Voordelen. Guido Davids

BENCHRESTSCHIETEN? WAAROM NIET. Voordelen. Guido Davids WAAROM NIET BENCHRESTSCHIETEN? Guido Davids De meeste schutters hebben er al van gehoord, sommigen hebben er zich al aan gewaagd, maar voor een vrij grote groep schutters is het benchrestschieten nog steeds

Nadere informatie