Gebruik hyperfocale afstand

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gebruik hyperfocale afstand"

Transcriptie

1 Gebruik hyperfocale afstand Hyperfocale afstand wordt veel gebruikt door landschapsfotografen. Het gaat over een scherpstelafstand waarbij een zo groot mogelijke scherptediepte behaald wordt. De scherpstelafstand is de afstand vanaf de lens tot aan het onderwerp waarop je de focus legt. Bij een bepaalde brandpuntsafstand en diafragma opening - beide immers factoren die de scherptediepte van je foto beïnvloeden - kun je middels tabellen bepalen wat de perfecte afstand is om scherp te stellen, om op die manier zoveel mogelijk in je foto scherp te hebben. De voorgrond, maar ook zoveel mogelijk van de achtergrond. Vooral landschapsfotografen streven hier vaak naar. Klinkt ingewikkeld, maar het valt mee.

2 Hyperfocale afstand Door in te stellen op de hyperfocale afstand bereik je een maximale scherpte. Op die manier kun je diepte in je foto aanbrengen waarbij wel alles scherp is. Want stel je scherp op de voorgrond? Dan is de achtergrond meestal niet scherp. Stel je scherp op de achtergrond? Dan is de voorgrond veelal wazig. Door op een punt in het midden scherp te stellen, zijn alle delen redelijk scherp. Die afstand noem je hyperfocale afstand. Voorwerpen vanaf de helft van deze afstand tot je camera zullen scherp (genoeg) zijn, tot aan infinity ; de horizon of sterren bijvoorbeeld. Je zou de hyperfocale afstand dus ook de ruimte die scherp is kunnen noemen. Brandpuntsafstand De brandpuntsafstand van je objectief heeft een grote invloed op de hyperfocale afstand. Logisch, want die heeft ook invloed op de scherptediepte van je foto. En als een minder groot gebied scherp is (kleinere scherptediepte), is de afstand van dat punt tot oneindigheid vanzelf ook kleiner. Wanneer je inzoomt, beweegt de hyperfocale afstand (de ideale scherpstelafstand) verder weg. Heb je bijvoorbeeld een 20mm lens, dan kun je misschien op enkele meters scherpstellen om de horizon (oneindig) redelijk goed scherp te krijgen. Gebruik je daarentegen een 200mm lens, dan kan de hyperfocale afstand wel eens tientallen meters verder liggen. Diafragma Het doel van fotografen die hyperfocale afstanden gebruiken, is een zo scherp mogelijke foto, dus met een grote scherptediepte. Daarom is de diafragmaopening van invloed op de hyperfocale afstand. Doordat de scherptediepte kleiner wordt bij een grotere opening, is er een kleiner gebied scherp. In theorie is de scherptediepte altijd een derde van de ruimte vóór het onderwerp en tweederde erachter. Wil je de afstand tot oneindig scherp hebben, dan ligt het hyperfocale punt verder naar achteren dan wanneer je een kleinere diafragma opening hebt.

3 Afstand tot onderwerp Je gebruikt de hyperfocale afstand vooral wanneer je zowel iets op de voorgrond hebt, alsmede op de achtergrond. Immers, als het landschap dat je wil fotograferen in zijn geheel ver weg is (bijvoorbeeld een vergezicht van een berglandschap) dan heeft het geen zin om de hyperfocale afstand te berekenen maar kun je daar beter direct op scherpstellen. Is het onderwerp dat je op de voorgrond hebt te dichtbij? Dan werkt het niet, je kunt dan met geen mogelijkheid de achtergrond ook scherp krijgen. In dat geval kun je kiezen voor focus stacking of verder van het onderwerp af gaan staan. Tabellen voor hyperfocale afstand Oude objectieven uit de analoge tijd hebben vaak aanduidingen op het objectief zelf om de scherpte afstanden aan te geven. Tegenwoordig zie je dat niet vaak meer, maar er zijn tabellen waarin deze hyperfocale afstanden zijn opgenomen. Ze bevatten de afstanden afhankelijk van de brandpuntsafstand van het objectief en de diafragmaopening. Er zijn verschillende tabellen, afhankelijk van de sensor van je camera. Veel landschapsfotografen hebben deze standaard in de cameratas zitten. Er zijn ook apps (zoals Hyperfocal Pro) die in wezen hetzelfde doen. Geoefende landschapsfotografen die veel met dezelfde objectieven werken, kennen de hyperfocale afstanden op den duur vaak uit hun hoofd.

4 Hyperfocale afstand, een veel gehoorde term in de landschapsfotografie. Ik gebruik de hyperfocale afstand net zoals veel andere landschapsfotografen vaak bij het scherpstellen van mijn landschapsfoto s. Maar wat is het precies en hoe en waarom gebruik je het in het veld? Er zijn verschillende definities van de hyperfocale afstand. Binnen de fotografie komt het ruwweg hier op neer: Hyperfocale afstand: De hyperfocale afstand is een scherpstelafstand bij een gegeven brandpuntsafstand en diafragma, waarbij de grootst mogelijke scherpte-diepte bereikt wordt. Indien de lens op deze afstand wordt gefocust zullen alle onderwerpen vanaf de helft van deze afstand tot oneindig scherp worden weergegeven. De hyperfocale afstand is van verschillende factoren afhankelijk, maar de belangrijkste en meest gebruikte zijn de brandpuntsafstand van de lens, het gebruikte diafragma en de gebruikte sensor (full-frame of APS- C/H). Onderstaande tabellen geven de verschillende hyperfocale afstanden weer bij de meest gebruikte brandpuntsafstanden en diafragma s in de landschapsfotografie. Hyperfocal distance full frame camera s

5 Hyperfocal distance APS-C camera s Bij tabel 2 staat aangegeven dat de hyperfocale afstanden van APS-C camera s met een 1.5 cropfactor (bv. Nikon, Sony) en een 1.6 cropfactor (bv. Canon) identiek zijn. Dit is natuurlijk niet het geval, maar de verschillen zijn zo klein dat het in de praktijk geen effect zal hebben en daarom zijn ze samengevoegd in één tabel. Aangezien bij APS-C camera s i.v.m. de cropfactor vaak super-groothoek lenzen gebruikt worden zijn hier ook de hyperfocale afstanden van 10mm, 12mm en 14mm toegevoegd.

6 Waarom gebruik je het? Zoals de definitie al aangeeft kun je door scherp te stellen op de hyperfocale afstand een maximale scherptediepte bereiken. Hoe meer diepte je in je landschapsfoto aanbrengt, hoe belangrijker dit wordt. Je wilt immers je voorgrond onderwerp scherp weergeven, maar ook alles op de achtergrond in je foto. Hoe groter de scherptediepte, hoe meer details in je foto scherp worden weergegeven. Een ruwe regel die in de praktijk vaak gebruikt wordt is de 1/3-2/3 regel. De scherptediepte begint vaak 1/3 voor het scherpstelpunt en eindigt 2/3 achter het scherpstelpunt. Maar dit is wel een erg ruwe regel en in de praktijk lang niet altijd betrouwbaar. Scherp stellen op de hyperfocale afstand is de meest accurate manier om voor een maximale scherptediepte te zorgen.

7 Hoe gebruik je het? Gebruik maken van de hyperfocale afstand is relatief simpel. Alles wat je nodig hebt is de juiste tabel en je moet afstanden een beetje in kunnen schatten. Voorbeeld: We maken een landschapsfoto met een full frame camera en we gebruiken de lens op een brandpuntsafstand van 20mm met een diafragma van f11. In tabel 1 kunnen we dan aflezen dat de hyperfocale afstand bij f11 op 20mm 1,2 meter bedraagt. Dat betekent dus dat als we scherp stellen op een afstand van 1,2 meter gemeten vanaf onze lens, dat alles vanaf 0,6 meter (de helft van 1,2 meter) tot aan oneindig scherp wordt weergegeven. Meet ik dat met een meetlat? Nee, dat doe je uiteraard op zicht door de afstand in te schatten. Ik kies bij het scherp stellen een punt uit dat ruwweg 1,2 meter bij mij verwijderd is. Het enige waar ik rekening mee moet houden is dat mijn voorgrond onderwerp zich dus ook bevindt binnen die scherptediepte afstand. Mijn scherptediepte begint immers op 0,6 meter afstand van mijn lens. Bevindt het voorgrond onderwerp zich bijvoorbeeld op 0,4 meter afstand, dan zal het niet scherp worden weergegeven en zal ik dus mijn positie tot het voorgrond onderwerp moeten aanpassen. Als ik ga fotograferen heb ik dus altijd een tabel met hyperfocale afstanden mee. Deze zit standaard in mijn fototas. Ik heb hem verkleind en geplastificeerd. Ideaal. Maar tegenwoordig heb je ook andere hulpmiddelen. Voor verschillende smartphones zijn apps verkrijgbaar die de hyperfocale afstand voor je uit kunnen rekenen. Tot slot nog even dit. Gebruik maken van de hyperfocale afstand garandeert natuurlijk nog geen scherpe foto. Een goed statief, de juiste techniek en gebruik maken van zaken als een draadontspanner en het opklappen van je spiegel spelen allemaal een belangrijke rol bij het maken van een scherpe landschapsfoto. Daarnaast zijn er natuurlijk ook situaties waarbij het gebruik maken van de hyperfocale afstand bij het scherpstellen maar een beperkt effect heeft. Denk aan situaties waarbij er sprake is van mist, een heiige atmosfeer, stof, etc. Ondanks dat je hier misschien gebruik maakt van het scherpstellen op de hyperfocale afstand, zal je scherptediepte beperkt zijn. Simpelweg omdat er optisch gezien geen scherpte in het landschap aanwezig is.

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen 7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE voor natuurfoto s met een WOW-factor Fotograferen in de natuur.nl Toine Westen HOI! Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips.

Nadere informatie

Scherp of onscherp? Omgaan met scherptediepte.

Scherp of onscherp? Omgaan met scherptediepte. Scherp of onscherp? Omgaan met scherptediepte. Lezing door Hannes Voor CGC Fotoclub 22 november 2018 Inleiding Iedere fotograaf wordt vroeg of laat geconfronteerd met onscherpte. Onscherpte kan functioneel

Nadere informatie

Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field)

Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field) Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field) Eerst en vooral een kleine herhaling: Het Diafragma of Lensopening. Als je de technische specs van je lens bekijkt,

Nadere informatie

M A C R O fotografie

M A C R O fotografie Macrofotografie M A C R O fotografie wat is macrofotografie welke lens sluitertijd diafragma en bokeh scherpte/diepte verlichting A F S P R AA K negatief = beeldsensor = full frame full frame (ff) = 24

Nadere informatie

Scherptediepte. Inleiding

Scherptediepte. Inleiding Inleiding In ieder objectief vinden we een diafragma. Het diafragma bestaat uit een aantal lamellen, die tesamen openingen met verschillende diameters kunnen vormen. Doordat het diafragma deze verschillende

Nadere informatie

Architectuurfotografie. Tips

Architectuurfotografie. Tips Architectuurfotografie Tips Compositie Onderwerp zien?) Abstractie detail) Standpunt vogelperspectief) Kadering (omgeving) Lijnenspel beweging) Structuur symmetrie) Contrast(en) elementen) Lichtval en

Nadere informatie

SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2

SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2 SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2 Inleiding Een aantal factoren speelt een rol bij het maken van een goede foto. In de eerste plaats het onderwerp en dan vooral de manier waarop het onderwerp is ingekaderd.

Nadere informatie

SCHERPTE? Scherpte in de fotografie en wat het doet in je foto?

SCHERPTE? Scherpte in de fotografie en wat het doet in je foto? SCHERPTE? Scherpte in de fotografie en wat het doet in je foto? HET GEBRUIK VAN SCHERPTE OF JUIST ONSCHERPTE Scherpte in het algemeen benadrukt iets Onscherpte laat iets in de achtergrond of voorgrond

Nadere informatie

Fotografie Pro 1 SCHERPTEDIEPTE

Fotografie Pro 1 SCHERPTEDIEPTE centrum voor VOLWASSENENONDERWIJS Heusden - Zolder Fotografie Pro 1 SCHERPTEDIEPTE Uitgegeven door het CVO Heusden-Zolder Auteur: Rebecca Dekleermaeker Copyright 2010 CVO - All rights reserved http://www.cvohz.be

Nadere informatie

Consequent scherpe foto's in 3 stappen

Consequent scherpe foto's in 3 stappen Consequent scherpe foto's in 3 stappen Veel fotografen worstelen ermee: hoe maak je consequent scherpe foto's bij elke fotoshoot? Ikzelf ook. Soms kreeg ik een haarscherpe, perfecte foto en soms waren

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-06-01 Scherptediepte Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Scherptediepte is een creatief hulpmiddel om je eigen visie op de werkelijkheid te laten zien. Door

Nadere informatie

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN BASIS FOTOGRAFIE In fotografie draait alles om 2 eenvoudige zaken: het beschikbare licht (dat je wil vastleggen als foto op je film of sensor) de lens die je gebruikt om dit licht te manipuleren. Bij het

Nadere informatie

Lenzen. Welke lens moet ik kiezen en voor welk doel?

Lenzen. Welke lens moet ik kiezen en voor welk doel? Lenzen Welke lens moet ik kiezen en voor welk doel? Soorten lenzen Zoom lenzen (b.v. 24-70mm) Superzooooom lenzen (b.v. 18-300mm) Vast lenzen (b.v. 50mm) Soorten lenzen Macro lenzen (b.v. 100mm) (Super)

Nadere informatie

Focus Stacking in Photoshop CC

Focus Stacking in Photoshop CC Focus Stacking in Photoshop CC Focus stacking, sorry er is geen fatsoenlijke Nederlandse term, is het stapelen van verschillende foto's en die omzetten tot één foto waarop veel meer scherp is. Bij iedere

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

9 tips voor betere landschapsfoto s

9 tips voor betere landschapsfoto s 9 tips voor betere landschapsfoto s Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf

Nadere informatie

HAND-OUT MACRO FOTOGRAFIE

HAND-OUT MACRO FOTOGRAFIE HAND-OUT MACRO FOTOGRAFIE RvK 3-2018 DOEL HAND-OUT Macro (en close up) fotografie kent vele stijlen en technieken ieder met zijn eigen doel om een, meestal, klein onderwerp vast te leggen. Afhankelijk

Nadere informatie

Diafragma - sluitertijd - ISO-waarde

Diafragma - sluitertijd - ISO-waarde Inleiding Het woord fotografie betekent letterlijk schrijven met licht. Vertaald naar de camera betekent dit, dat we een bepaald moment vastleggen op een sensor. *) We drukken op een knopje en de foto

Nadere informatie

NIEUW! Twee unieke Lensbaby objectieven: de Lensbaby Sol 45 én Sol 22

NIEUW! Twee unieke Lensbaby objectieven: de Lensbaby Sol 45 én Sol 22 ! PERSBERICHT NIEUW! Twee unieke Lensbaby objectieven: de Lensbaby Sol 45 én Sol 22 Nieuw-Vennep, 7 augustus 2018: Transcontinenta BV, distributeur van Lensbaby in de Benelux, introduceert twee nieuwe

Nadere informatie

BELICHTING(SDRIEHOEK)

BELICHTING(SDRIEHOEK) BELICHTING(SDRIEHOEK) Wat je moet weten om foto s te maken Objectief, vereniging voor vrijetijdsfotografie 19 september 2017, Paul van der Zwan 2 INHOUD Werking camera Diafragma Sluitertijd ISO De belichtingsdriehoek

Nadere informatie

Diafragma, hoe werkt het

Diafragma, hoe werkt het Diafragma, hoe werkt het DOOR KENNETH VERBURG IN BASISCURSUS - 172 REACTIES Onderdeel van de serie 1. Basiskennis Starten met een spiegelreflexcamera Diafragma, hoe werkt het De beste sluitertijd kiezen

Nadere informatie

Cursus: tilt-shiftlenzen voor landschaps- en architectuurfotografie

Cursus: tilt-shiftlenzen voor landschaps- en architectuurfotografie Cursus: tilt-shiftlenzen voor landschaps- en architectuurfotografie Wie aan landschaps- of architectuurfotografie doet, heeft ongetwijfeld al van een tilt-shiftlens gehoord. Het ideale instrument om zowel

Nadere informatie

Wat zijn tussenringen?

Wat zijn tussenringen? Wat zijn tussenringen? Om onderwerpen van heel dichtbij te kunnen fotograferen, kun je diep in de buidel tasten en een speciaal macro-objectief aanschaffen. Wat als ik je zeg dat er ook een goedkopere

Nadere informatie

Samyang introduceert 2e Autofocus objectief voor Canon Full-Frame, de AF 85mm ƒ/1.4 EF.

Samyang introduceert 2e Autofocus objectief voor Canon Full-Frame, de AF 85mm ƒ/1.4 EF. Samyang introduceert 2e Autofocus objectief voor Canon Full-Frame, de AF 85mm ƒ/1.4 EF. Nieuw-Vennep, 18 juni 2018: Transcontinenta BV, de distributeur voor Samyang in de Benelux, kondigt hierbij met trots

Nadere informatie

AVOND OF NACHTFOTOGRAFIE

AVOND OF NACHTFOTOGRAFIE Tip 1 Fotografeer zonder uitzondering op een statief en gebruik de zelfontspanner functie van de camera of een afstandsbediening of externe trigger. Het statief moet zwaar genoeg zijn om bij eventuele

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik LOREO MACRO 3D LENS Tips voor het gebruik De Loreo 3D Macro Lens biedt een unieke mogelijkheid voor het maken van macrofoto s in 3D. Net als elke macrolens vergt ook de Loreo een doordachte aanpak voor

Nadere informatie

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto.

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto. Belichtingsregelingen: Creatief gebruik Dit tweede deel, over het programmakeuzewiel, behandelt het creatief gebruik van belichtingsregelingen. Deze geavanceerde belichtingsregelingen zijn tegenwoordig

Nadere informatie

SENSOR op stof en vlekken controleren

SENSOR op stof en vlekken controleren SENSOR op stof en vlekken controleren Camera: Jpeg. Om sneller te kunnen kijken op de computer. ISO op 100. Brandpuntsafstand 50 mm of meer. Scherpinstelling op handmatig (MF). a. Effen wit vel: Scherpstelling

Nadere informatie

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor Macro fotografie is volgens velen één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om

Nadere informatie

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald.

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald. Belichting Sluitertijd 1/4 1/8 1/15 1/30 1/60 1/125 1/250 1/500 Diafragma 2.8 4 5.6 8 11 16 22 32 ISO ruis geen ruis 3200 1600 800 400 200 100 lichter donkerder Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de

Nadere informatie

Natuur en landschapsfotografie

Natuur en landschapsfotografie Natuur en landschapsfotografie Dirk Claes Natuurfotografie is een zeer populaire vorm van fotografie. Je hoeft heus niet ver te gaan om te kunnen genieten van de natuur. Je eigen tuin, een park in de stad,

Nadere informatie

Cursus fotografie les 4. De computer les

Cursus fotografie les 4. De computer les Cursus fotografie les 4 De computer les Wat bepaalt de belichting? ISO Belichtingstijd Diafragma Extra (flits) licht 2 Verband ISO-Belichtingstijd-Diafragma ISO Diafragma Belichtingstijd 3 Voorbeeld van

Nadere informatie

23 tips om scherpe foto's te maken

23 tips om scherpe foto's te maken 23 tips om scherpe foto's te maken Natuurlijk kan expres onscherp fotograferen en een flinke scherpte-ondiepte heel mooi zijn, maar het is wel essentieel dat de foto op de juiste plekken wel scherp is.

Nadere informatie

E-pages van Beterelandschapsfoto

E-pages van Beterelandschapsfoto E-pages van Beterelandschapsfoto Waarom E-pages Omdat wij vinden dat het volgen van een workshop alleen wat weinig is. Omdat wij vinden dat de E-pages een toevoeging aan de workshops zijn. Afhankelijk

Nadere informatie

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies 1 Opdrachten In Hoofdstuk 1 De digitale camera en Hoofdstuk 2 Digitaal fotograferen van het Handboek Digitale fotografie en fotobewerking staan opdrachten die u zelf kunt uitvoeren. Als u alle opdrachten

Nadere informatie

Objectiefkeuze. Na de keuze voor de camera volgt een andere moeilijke keuze: kies ik voor de goedkope kitlens of zijn er betere alternatieven???

Objectiefkeuze. Na de keuze voor de camera volgt een andere moeilijke keuze: kies ik voor de goedkope kitlens of zijn er betere alternatieven??? Objectiefkeuze Na de keuze voor de camera volgt een andere moeilijke keuze: kies ik voor de goedkope kitlens of zijn er betere alternatieven??? Standaard zoomobjectief Alle merken brengen bundels uit van

Nadere informatie

Digitale fotografie. 7 juni 2010. Gezinsbond Kieldrecht en Luc Bosmans

Digitale fotografie. 7 juni 2010. Gezinsbond Kieldrecht en Luc Bosmans Digitale fotografie 7 juni 2010 Gezinsbond Kieldrecht en Luc Bosmans Zoek het niet te ver! Digitale fotografie Je moet niets noteren (maar je mag het wel). Stuur een mail naar: bosmans.luc@skynet.be en

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 7. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 7. NatGeoFoto NatGeoFoto LANDSCHAPSFOTOGRAFIE FOTO- OPDRACHT 7 LANDSCHAPSFOTOGRAFIE is een van de populairste genres van de fotografie. Het lijkt makkelijk: er ontrolt zich een mooi landschap voor je ogen en je maakt

Nadere informatie

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas FOTOGRAFIE BASIS Jelmer de Haas LES 3 - OBJECTIEF & SCHERPTE Maken van een foto Objectief Oefening Bespreken thuisopdracht Scherpte Toevoegen: vertekening groothoek Check dubbeling met les 2 over objectief

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

1: Definities en onderwerpen 1 Introductie 2 Definities 2 Onderwerpen 12

1: Definities en onderwerpen 1 Introductie 2 Definities 2 Onderwerpen 12 Inhoud 1: Definities en onderwerpen 1 Introductie 2 Definities 2 Onderwerpen 12 2: Gereedschap 21 Introductie 22 Camera 22 Lenzen 29 Belichting 39 Accessoires 45 Samenvatting 55 3: Instellingen 57 Introductie

Nadere informatie

Workshopvoorbereiding

Workshopvoorbereiding Het klikt in de natuur e-book natuurfotoworkshop Workshopvoorbereiding www.natuurfotoworkshop.nl Voorbereiding op de workshop natuurfotografie Bij het geven van de natuurfotoworkshops merken we dat er

Nadere informatie

Fotoclub OPTIKA. Zwijndrecht. Macrofotografie. 1. Wat is macrofotografie? OPTIKA Zwijndrecht 9 november 2012

Fotoclub OPTIKA. Zwijndrecht. Macrofotografie. 1. Wat is macrofotografie? OPTIKA Zwijndrecht 9 november 2012 1. Wat is macrofotografie? komt neer op het nemen van foto s van kleine voorwerpen zodat we op de foto s details zien die we met het blote oog niet zouden opmerken. Je ontdekt een nieuwe wereld waar je

Nadere informatie

Fotograferen in de Berry

Fotograferen in de Berry Fotocursus op camping le Bonhomme met dank aan de HCC versie feb 2008 Deel 1 blad 1 Inleiding Iedereen schiet weleens een plaatje, maar het resultaat is niet altijd zoals verwacht. De foto is onscherp,

Nadere informatie

Scherpte in de fotografie

Scherpte in de fotografie Scherpte in de fotografie Uitleg clubavond 6 September 2012 Herman Boom Waar gaat deze presentatie over? Wat is scherpte Wel Hoe mensen scherpte ervaren Wat beinvloedt scherpte - een beetje begrip Een

Nadere informatie

23 tips om scherpe foto's te maken

23 tips om scherpe foto's te maken 23 tips om scherpe foto's te maken Natuurlijk kan expres onscherp fotograferen en een flinke scherpte-ondiepte heel mooi zijn, maar het is wel essentieel dat de foto op de juiste plekken wel scherp is.

Nadere informatie

Verschillende lenzen, verschillende toepassingen.

Verschillende lenzen, verschillende toepassingen. Verschillende lenzen, verschillende toepassingen. Hallo en wederom welkom bij mijn zesde blog. Deze keer wil ik het graag hebben over verschillende lenzen en hun toepassing. Ik krijg vaak de vraag: welke

Nadere informatie

Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl. Focusstacking

Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl. Focusstacking Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl Focusstacking Deze keer een blogje over hoe focusstacking uit te voeren. De techniek is niet zo moeilijk t'is alleen een beetje meer werk dan een foto maken. Waar

Nadere informatie

Les 2. Brandpuntsafstand/Objectieven & Sluitertijd. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 2. Brandpuntsafstand/Objectieven & Sluitertijd. Basiscursus Digitale Fotografie Les 2 Brandpuntsafstand/Objectieven & Sluitertijd Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1. Les 2. Les 3. Les 4. Les 5. Les 6. Les 7. Les 8. Bonus Les 9. Focus + Scherptediepte + Diafragma

Nadere informatie

Instellingen. Afbeelding 3.1 Boven op een spiegelreflexcamera. draaiknop waarmee de M-stand kan worden ingesteld.

Instellingen. Afbeelding 3.1 Boven op een spiegelreflexcamera. draaiknop waarmee de M-stand kan worden ingesteld. Instellingen 3 Hoe geavanceerd de camera ook is, met mondfotografie zijn de beste resultaten te bereiken door manueel te werken. Dit hoofdstuk zal dat duidelijk maken. Omdat de instelling van de verschillende

Nadere informatie

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag Cursus Fotografie Les 2 Nu aan de slag 1 Wat hebben we ook al weer gedaan... Verschillende standen Witbalans Grootst mogelijk? 2 Opdracht van de vorige keer Invullen vragenlijst 5 foto s maken met verschillende

Nadere informatie

Scherptediepte. Hannes Haisma. Computer Gebruikers Club/Fotoclub 22 november 2018

Scherptediepte. Hannes Haisma. Computer Gebruikers Club/Fotoclub 22 november 2018 Scherptediepte Hannes Haisma Computer Gebruikers Club/Fotoclub 22 november 2018 Hannes Haisma 2 Hannes Haisma 3 Parameters: Instelafstand Brandpuntafstand van de lens Verstrooiingscirkel Diafragmagetal

Nadere informatie

Definities en onderwerpen

Definities en onderwerpen Definities en onderwerpen Essentiële vaardigheden: Het verschil tussen een macro-opname en een close-up. De betekenis van afbeeldingsmaatstaf. Het verband tussen vergroting en pixeldichtheid. De onderwerpen

Nadere informatie

Telelens of zoom. Een telelens is een lens met een beperkte beeldhoek Hierdoor worden verder weg gelegen objecten op groter weergegeven.

Telelens of zoom. Een telelens is een lens met een beperkte beeldhoek Hierdoor worden verder weg gelegen objecten op groter weergegeven. Telelens of zoom Een telelens is een lens met een beperkte beeldhoek Hierdoor worden verder weg gelegen objecten op groter weergegeven. Als het objectief zou bestaan uit één enkele lens met een brandpuntsafstand

Nadere informatie

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg Reader 37 Workshop Fotografie September 2007 Mediatheek Moller Tilburg 2 Inhoudsopgave 1 Theorie van fotografie.. 4 1.1 Diafragma en sluitertijd. 4 1.2 Pixels. 8 1.3 Bestandgrootte.. 9 1.4 Scherpte/diepte.

Nadere informatie

Digitale fotografie onder water

Digitale fotografie onder water Digitale fotografie onder water Digitale fotografie wordt meer en meer bereikbaar voor de gewone duiker (Jan-met-de- Cap). Dit komt omdat veel camera merken goed geprijsde onderwaterhuizen leveren voor

Nadere informatie

thema sport Sportfotografie Hoe doe

thema sport Sportfotografie Hoe doe thema sport Sportfotografie Hoe doe 1 Sportfotografie is een vorm van fotografie die niet door zo heel veel amateurfotografen wordt beoefend. En dat is jammer, want het is erg leuk om te doen. Heeft u

Nadere informatie

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen Fotografie: van opname tot archivering deel 1 Bruno Vandermeulen 6 7 8 9 10 11 12 1 3 Wat is een camera? Zwarte doos: camera obscura Sensor Sluiter Objectief Diafragma Sensor Pixels Grootte 15 16 Camera

Nadere informatie

FOTOWORKSHOP DE RONDE VENEN. FOTOCLUB voor MIJDRECHT, WILNIS, VINKEVEEN en omgeving, sinds 1998

FOTOWORKSHOP DE RONDE VENEN. FOTOCLUB voor MIJDRECHT, WILNIS, VINKEVEEN en omgeving, sinds 1998 FOTOWORKSHOP DE RONDE VENEN FOTOCLUB voor MIJDRECHT, WILNIS, VINKEVEEN en omgeving, sinds 1998 LANDSCHAPFOTOGRAFIE 24 mm Landschapfotografie Land, licht, lijnen Uitrusting Lenzen Statieven Filters Licht

Nadere informatie

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie de basiskennis! Waarom? Analoog of digitaal blijft gelijk! Basiskennis is onontbeerlijk! Beter inzicht in wat

Nadere informatie

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan Uitgebreid naslagwerk bij Fotografie Workshop door Boukje Canaan Inzoomen/dichtbij halen Weinig mensen realiseren zich dat ze met een zoom een prachtig instrument in handen hebben voor het maken van portretten.

Nadere informatie

Alles over lenzen voor de beginnende fotograaf

Alles over lenzen voor de beginnende fotograaf Handige gidsjes Deel 1 Als je net begint te fotograferen en je hebt net je eerste digitale spiegel reflex camera gekocht begint er een nieuwe reis voor je. Een reis op een pad dat al veel betreden is en

Nadere informatie

Welkom op de avond Basistechniek camera. Gerrit Valkenwoud

Welkom op de avond Basistechniek camera. Gerrit Valkenwoud Welkom op de avond Basistechniek camera Gerrit Valkenwoud 1 Basistechniek camera Nodig om je te onderscheiden van de kiekjesmaker Geeft beter voorspelbare foto s Alleen te leren door veel te doen Lees

Nadere informatie

De ZEISS Loxia 2.4/25. Een nieuw groothoek objectief binnen de professionele Loxia objectieven voor Full-Frame Sony camera s met E vatting.

De ZEISS Loxia 2.4/25. Een nieuw groothoek objectief binnen de professionele Loxia objectieven voor Full-Frame Sony camera s met E vatting. Transcontinenta BV Tarwestraat 29-2153 GE Nieuw-Vennep T +31 (0)252 687 555 Info@transcontinenta.nl www.transcontinenta.nl KvK Haarlem 34082579 BTW NL800886483B01 Rabobank 345824024 De ZEISS Loxia 2.4/25.

Nadere informatie

HANDMATIG FOTOGRAFEREN

HANDMATIG FOTOGRAFEREN W W W. K L E I N E D R O M E R S. N L 2 0 1 8 K L E I N E D R O M E R S EBOOK HANDMATIG FOTOGRAFEREN Ligt jouw camera ook meer stof te verzamelen dan foto s? Dan wordt het tijd voor verandering, want die

Nadere informatie

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Fotografie Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Leren kijken (juiste informatie vastleggen) Technieken beheersen (camera + belichting) (Bewerken van foto s met Photoshop)

Nadere informatie

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les Welkom bij Foto van Beloois Auteur: Frank van Beloois Bedrijf: Foto van Beloois Copyright 2015 Foto van Beloois, KvK 51968673 Alle rechten voorbehouden www.foto.vanbeloois.nl www.academy.vanbeloois.nl

Nadere informatie

Workshopvoorbereiding

Workshopvoorbereiding Het klikt in de natuur e-book natuurfotoworkshop Workshopvoorbereiding www.natuurfotoworkshop.nl Voorbereiding op de workshop natuurfotografie Bij het geven van de natuurfotoworkshops merken we dat er

Nadere informatie

De apparatuur die je nodig hebt

De apparatuur die je nodig hebt Dichterbij met macro Met close-up- of macrofotografie gaat er een compleet nieuwe wereld open voor jou en je EOS. Alledaagse objecten veranderen voor het oog van je camera in fascinerende onderwerpen.

Nadere informatie

Ebook FOTOGRAFIE VOOR BEGINNERS. gratis. Alles wat je moet weten over fotografie MHILARIUSTUTORIALS 1

Ebook FOTOGRAFIE VOOR BEGINNERS. gratis. Alles wat je moet weten over fotografie MHILARIUSTUTORIALS 1 gratis Ebook FOTOGRAFIE VOOR BEGINNERS Alles wat je moet weten over fotografie MHILARIUSTUTORIALS 1 01 Hey you! Wat super leuk dat je dit ebook gedownload hebt! Dat betekent dat je meer wilt leren over

Nadere informatie

7 stappen naar een onscherpe achtergrond

7 stappen naar een onscherpe achtergrond 7 stappen naar een onscherpe achtergrond Door gebruik te maken van een onscherpe achtergrond kun je de aandacht in je beeld volledig op het onderwerp leggen. Het is een veel gebruikte methode onder fotografen

Nadere informatie

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1 Aquarium fotografie Ernö Dobronyi 23-1-2014 1 Onderwerpen Hardware Welke camera Welke objectief Welke flitser Welke hulpmiddelen De theorie Beeldvorming Witbalans Reflectie Compositie Pauze De praktijk

Nadere informatie

Camerakeuze. Camera s met wisselbaar objectief: Systeemcamera zonder spiegel: door wegvallen van spiegelconstructie is body klein

Camerakeuze. Camera s met wisselbaar objectief: Systeemcamera zonder spiegel: door wegvallen van spiegelconstructie is body klein Camerakeuze Camera s met vast objectief: Gsm camera (vb iphone): altijd bij de hand, kleine sensor = slechte kwaliteit bij minder goede lichtsituaties Compact camera: klein, meer fotografische mogelijkheden

Nadere informatie

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein Natuurfotografie Kijken, zien en dán pas fotograferen Luc Hoogenstein Wat is een natuurfotograaf? Een natuurfotograaf is iemand die natuur fotografeert, met respect voor de natuur. Hoe doe je dat? Begrijp

Nadere informatie

Tien tips voor vuurwerk fotograferen

Tien tips voor vuurwerk fotograferen Tien tips voor vuurwerk fotograferen maandag 28 december 2015, 13:31 door Nando Harmsen 5198x gelezen 4 reacties Met het inluiden van het nieuwe jaar zal er weer veel vuurwerk afgeschoten worden. Van simpel

Nadere informatie

SCHERPSTELLEN DIGITALE FOTOGRAFIE VAN OPNAME TOT AFDRUK HOOFDSTUK 3

SCHERPSTELLEN DIGITALE FOTOGRAFIE VAN OPNAME TOT AFDRUK HOOFDSTUK 3 3 SCHERPSTELLEN HOOFDSTUK 3 DIGITALE FOTOGRAFIE VAN OPNAME TOT AFDRUK Dit is hoofdstuk 3 van het boek waarin de volledige workflow voor de digitaal werkende fotograaf wordt behandeld. Wanneer u op de hoogte

Nadere informatie

Macrofotografie Wanneer is Macro Macro? Hulpmiddelen: Opdracht: Onderwerp Tip

Macrofotografie Wanneer is Macro Macro? Hulpmiddelen: Opdracht: Onderwerp Tip Wanneer is Macro Macro? Een macrofoto heeft een vergrotingsfactor van 1:1. In de praktijk betekent dit dat het gefotografeerde object ongeveer even groot is als de sensor. In de andere gevallen wordt het

Nadere informatie

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE Wil jij ook de mooiste portretfoto s maken? In deze whitepaper over portretfotografie neemt fotograaf, filmmaker en kunstenaar Ahmet Polat je mee achter de schermen. Zo ontdek

Nadere informatie

Snelheid scherpstellen. Met of zonder beeldstabilisatie. Bereik Kleurfouten Vignettering

Snelheid scherpstellen. Met of zonder beeldstabilisatie. Bereik Kleurfouten Vignettering De Laatste les Bereik Kleurfouten Vignettering Snelheid scherpstellen Prijs Met of zonder beeldstabilisatie Canon - IS - Image Stabilisation Nikon - VR - Vibration Reduction Sony - SSS - SuperSteadyShot

Nadere informatie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie Portretfotografie Tips & Trucs portretfotografie Tips & Trucs Ronnie Dankelman ReisReporterborrel 18 april 2009 Portretfotografie Camera instellingen Compositie Contact Er zijn drie aspecten waar je op

Nadere informatie

BARCODE SCANNERS EN CMOS/CCD-SCANNERS

BARCODE SCANNERS EN CMOS/CCD-SCANNERS DEPTH OF FIELD (SCHERPTEDIEPTE) BIJ BARCODE SCANNERS EN CMOS/CCD-SCANNERS WAT IS DEPTH OF FIELD? (DOF) beter bekend als scherptediepte verwijst naar het gebied van aanvaardbare scherpte dat zich uitstrekt

Nadere informatie

Verschil analoog vs digitaal

Verschil analoog vs digitaal Verschil analoog vs digitaal Optisch gezien geen verschil: zowel analoog als digitaal hebben een objectief met diafragma en sluiter Verschil = beeldregistratie via een sensor De sensor Sensor registreert

Nadere informatie

Nachtfotografie. de nacht geeft haar geheimen prijs. G. van Koppen

Nachtfotografie. de nacht geeft haar geheimen prijs. G. van Koppen Nachtfotografie de nacht geeft haar geheimen prijs G. van Koppen Nachtfotografie? Bij nachtfotografie wordt het onderwerp niet door direct zonlicht verlicht. Het tijdstip is vanaf het moment dat de zon

Nadere informatie

1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere

1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere 1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere dieren (slakjes) in de vegetatie aanwezig zijn. Goed zoeken!

Nadere informatie

SCHERPTE EN SCHERPTE DIEPTE. Een uiteenzetting wat is scherp en scherpte diepte, en wat doen we ermee

SCHERPTE EN SCHERPTE DIEPTE. Een uiteenzetting wat is scherp en scherpte diepte, en wat doen we ermee SCHERPTE EN SCHERPTE DIEPTE Een uiteenzetting wat is scherp en scherpte diepte, en wat doen we ermee Rob van Kralingen 2-2013 Verantwoording Over scherpte diepte, en voorafgaande aan dat begrip, de scherpte

Nadere informatie

Ontdek De Basis Van De Betere Foto. Door Peter van Veen

Ontdek De Basis Van De Betere Foto. Door Peter van Veen Ontdek De Basis Van De Betere Foto Door Peter van Veen Hoi en welkom. Mijn naam is Peter van Veen, van Moor Fotografie! Allereerst wil ik je bedanken voor de aanschaf van dit rapport. Door middel van dit

Nadere informatie

Als elk detail telt...

Als elk detail telt... IDG Nederland. Niets uit de hier aangeboden publicaties mag op enigerlei wijze worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Het verlenen van toestemming tot publicatie strekt zich

Nadere informatie

POWER TO YOUR NEXT STEP Benut elke kans

POWER TO YOUR NEXT STEP Benut elke kans POWER TO YOUR NEXT STEP Benut elke kans you can 2 Onze reis begint Surfs up! Bring on surf school Het voordeel van DSLR Verwissel je objectief, verander van beeld Verwisselbare objectieven stellen je in

Nadere informatie

Close-up Techniek avond. Filmen met fotocamera

Close-up Techniek avond. Filmen met fotocamera Close-up Techniek avond Filmen met fotocamera Beelden van toen 35 mm kleinbeeld film 8 mm film Geschiedenis Camcorder 1995 Digitale video band 1983 Analoge Videoband 2000 Flash memory Traditioneel Alternatieve

Nadere informatie

IK MAAK FOTO S, MAAR WAT KOMT ER BIJ KIJKEN?

IK MAAK FOTO S, MAAR WAT KOMT ER BIJ KIJKEN? IK MAAK FOTO S, MAAR WAT KOMT ER BIJ KIJKEN? Wat je moet weten om foto s te maken en te bewaren Objectief, vereniging voor vrijetijdsfotografie 5 september 2017, Paul van der Zwan INHOUD Opslag foto s

Nadere informatie

Welkom workshop Portretfotografie

Welkom workshop Portretfotografie Welkom workshop Portretfotografie Agenda dag 1 10.00 uur 10.30 uur Ontvangst 10.30 uur 12.00 uur Kennismaking voorstelronde + Theorie deel 1 12.00 uur 13.00 uur Lunch 13.00 uur 14.00 uur Theorie deel 2

Nadere informatie

A huge view on tiny things - NL

A huge view on tiny things - NL A huge view on tiny things - NL Bpost Get2Gether fotografie groep 2011 bpost Muntplein Brussel Indien deze foto je aandacht trekt, je hoofdbrekens bezorgt of indien je gewoon dit een prachtige vindt dan

Nadere informatie

Lente van der Stel. Klas 2H. 1 Oktober 2013:

Lente van der Stel. Klas 2H. 1 Oktober 2013: Lente van der Stel Klas 2H 1 Oktober 2013: Vandaag hebben we gewerkt met het diafragma. Met het knopje AV (=Aperture) kan je de lengsopening/diafragma instellen. Hoe hoger het getal dat je instelt, bijvoorbeeld

Nadere informatie

www.studio-vandam.eu Eerste Druk Uitgifte in eigen beheer: studio vandam 2015: studio vandam ISBN: 979402137712 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar

Nadere informatie

TIPS, TOOLS & INSPIRATIE VOOR JOUW NATUUR- & LANDSCHAPSFOTO S TOINE WESTEN

TIPS, TOOLS & INSPIRATIE VOOR JOUW NATUUR- & LANDSCHAPSFOTO S TOINE WESTEN TIPS, TOOLS & INSPIRATIE VOOR JOUW NATUUR- & LANDSCHAPSFOTO S TOINE WESTEN VOORWOORD Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips. Mijn naam is Toine Westen en ik

Nadere informatie