EMISSIE ONDERZOEK BIJ KOMECO IN KETELHAVEN. Meetrapport van 12 mei en 20 juli 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EMISSIE ONDERZOEK BIJ KOMECO IN KETELHAVEN. Meetrapport van 12 mei en 20 juli 2011"

Transcriptie

1 EMISSIE ONDERZOEK BIJ KOMECO IN KETELHAVEN Meetrapport van 12 mei en 20 juli 2011 Rapportnummer: BL V01

2 EMISSIE ONDERZOEK BIJ KOMECO IN KETELHAVEN Meetrapport van 12 mei en 20 juli 2011 Rapportnummer: BL V01 Nude DN Wageningen telefoon fax internet

3 Pagina 2 van 68 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING OPZET ONDERZOEK Meetplan Meetmethoden Meetonnauwkeurigheid Wm-vergunning MEETLOCATIE Meetomstandigheden Meetposities Procesinstallatie MEETRESULTATEN Inleiding Productieomstandigheden Beoordeling meetpositie Debiet Resultaten rookgascomponenten Geurconcentratie en geuremissie Totaalstof Ammoniak Fijnstof Toetsing aan de vergunningseisen Inleiding Resultaat toetsing CONCLUSIES BIJLAGEN A. Meetmethode stikstofoxiden B. Meetmethode zwaveldioxide C. Meetsysteem rookgassen D. Meet- en rekenmethode geur in afgaskanalen E. Meet- en rekenmethode totaalstof in afgaskanalen F. Meetmethode ammoniak G. Meetmethode fijnstof in afgaskanalen... 0 H. Gedetailleerde meetgegevens rookgassen... 1 I. Gedetailleerde meetgegevens geur... 2 J. Gedetailleerde meetgegevens totaalstof... K. Gedetailleerde meetgegevens ammoniak... 4 L. Gedetailleerde meetgegevens fijnstof... 5 M. Certificaten kalibratiegassen... 6 N. Certificaten geuranalyse... 9 O. Certificaten gravimetrische analyse P. Gedetailleerde procesgegevens Komeco Q. Gedetailleerde procesgegevens Komeco R. Meet- en rekenmethode afgaskarakteristieken S. Certificaten ammoniakanalyse COLOFON... 68

4 Pagina van INLEIDING Buro Blauw heeft in opdracht van Komeco in Ketelhaven een emissie onderzoek uitgevoerd. Bij Komeco worden mestkorrels geproduceerd. In dit rapport wordt het bedrijf aangeduid als Komeco. Aanleiding voor het onderzoek is de opgenomen meetverplichting in de milieuvergunning van Komeco. Het doel van het onderzoek is het kwantificeren van de emissie van geur, totaalstof, ammoniak, stikstofoxiden, zwaveldioxide en fijnstof van de centrale schoorsteen van het bedrijf tijdens het drogen van mest met de Torbed brander en de tunneldroger. De rookgasmetingen (NO x, SO 2 ) zijn uitgevoerd op donderdag 12 mei 2011, de overige emissiemetingen zijn uitgevoerd op donderdag 20 juli Op donderdag 12 mei 2011 waren de weersomstandigheden lange tijd te slecht om metingen in een hijsbakje te kunnen uitvoeren. Pas laat op de dag konden de rookgasmetingen worden uitgevoerd. Leeswijzer: In dit rapport worden de onderzoeksresultaten gepresenteerd. In hoofdstuk 2 wordt de opzet van het onderzoek gegeven en worden de meetmethoden beschreven. In hoofdstuk wordt ingegaan op de meetlocatie en de meetomstandigheden. In hoofdstuk 4 worden de meetresultaten gepresenteerd. In hoofdstuk 5 worden de gemeten waarden getoetst aan de vigerende eisen. In hoofdstuk 6 tenslotte worden de conclusies van het geuronderzoek geformuleerd. In de bijlagen wordt gedetailleerd ingegaan op diverse aspecten van het emissie onderzoek.

5 Pagina 4 van OPZET ONDERZOEK 2.1 Meetplan Het meetplan bestond uit het uitvoeren van emissiemetingen in de centrale schoorsteen van het bedrijf. De metingen zijn met uitzondering van fijnstof in drievoud uitgevoerd met een minimale meetduur per enkelvoudige meting van tenminste 0 minuten. Tabel 2.1 geeft een overzicht van het meetplan. Tabel 2.1 Meetplan Nr. Bron Uitvoering Meetpositie 1 Centrale schoorsteen Monstername NO X en SO 2 in -voud In hijsbakje nabij meetopeningen Monstername geur in -voud Monstername totaalstof in -voud Monstername NH in -voud Monstername fijnstof in enkelvoud 2.2 Meetmethoden De Raad voor Accreditatie heeft Buro Blauw B.V. met ingang van 28 juli 2004 de accreditatie verleend voor de uitvoering van verschillende verrichtingen door de meetdienst conform NEN-EN-ISO/IEC (nl) (2000), Algemene eisen voor de competentie van beproevings- en kalibratielaboratoria. Als aanvulling hierop zijn de norm NPR CEN/TS (2007), Measurements of stationairy source emissions Application of EN ISO/IEC 17025: 2005 to periodic measurements en de norm NEN-EN (2007), Measurement of stationary source emissions Requirements for measurement sections and sites and for the measurement objective, plan and report van toepassing op de accreditatie. Buro Blauw staat geregistreerd onder nummer L400. Tabel 2.2 geeft een overzicht van de toegepaste meetmethoden in dit onderzoek.

6 Pagina 5 van 68 Tabel 2.2 Meetmethoden Bepaling Verrichting Norm Accreditatie 1 Bijlage Afgaskarakteristieken Afgassnelheid, temperatuur, druk, vochtgehalte en debiet ISO Q R Monstername geur Bemonstering in nalofaan gaszak met dynamische verdunner of longmethode conform Handleiding Meten en Rekenen geur NEN-EN 1725 Q D Analyse geur Olfactometrie NEN-EN 1725 Q D Monstername totaalstof Gravimetrische analyse stof Monstername NH Bepaling stikstofoxiden Bepaling zwaveldioxiden Monstername op vlakfilter met behulp van pompkast NEN-EN Q E Gravimetrische bepaling stoffilter NEN-EN Q E Bemonstering over gaswasflessen met NEN 2826 Q F absorptievloeistof gevolgd door analyse door geaccrediteerd extern laboratorium Bemonstering via verwarmd filter, conditioneringsunit en analyse met gasmonitor (chemoluminescentie) Bemonstering via verwarmd filter, conditioneringsunit en analyse met gasmonitor (ultraviolet) Monstername fijnstof Monstername op impactor voor deeltjes < 10 um Gravimetrische Gravimetrische bepaling analyse fijnstof stoffilter NEN-EN Q A NEN-ISO 795 Q B VDI 2066, part 5 - G VDI 2066, part 5-1: De met Q gemerkte verrichtingen zijn geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie Een toelichting op de diverse meetmethoden staat in de bijlagen vermeld. De geuranalyses zijn in het geacrediteerde eigen geurlaboratorium uitgevoerd. De analyse van de ammoniakmonsters zijn in het geaccrediteerde extern labaratorium AL-west uitgevoerd. Buro Blauw B.V. is lid van de Vereniging Kwaliteit Lucht. Deze vereniging zet zich in voor een permanente ontwikkeling en borging van een goede kwaliteit van luchtmetingen en bestaat uit vooraanstaande meet- en inspectie-instanties in Nederland.

7 Pagina 6 van Meetonnauwkeurigheid Volgens de Nederlandse Emissie Richtlijnen (NeR) dient voor de toetsing aan de emissieeisen, de meetwaarden gecorrigeerd te worden voor de onnauwkeurigheid van de meetmethode. De onnauwkeurigheid wordt ten gunste van het bedrijf toegepast. Dit betekent dat de meetwaarden verminderd worden met de onnauwkeurigheid van de meting. Een afzonderlijke meting bestaat uit een serie onafhankelijke deelmetingen. Een deelmeting omvat een enkele monstername. De bemonsteringsduur van iedere deelmeting dient in principe een half uur te bedragen. Als maat voor de onnauwkeurigheid van de meetmethode wordt het tweezijdig 95% betrouwbaarheidsinterval (BI) van de meetmethodiek gehanteerd. De meetonnauwkeurigheid moet worden ontleend aan het genormaliseerde meetvoorschrift. (.7.4. NeR). Bij afzonderlijke metingen dient het resultaat van alle afzonderlijke metingen lager te zijn dan de in de vergunning gestelde emissie-eis. Voor het toetsen van afzonderlijke metingen worden de resultaten van de deelmetingen gemiddeld. Het gemiddelde geldt als het resultaat van de afzonderlijke meting. Tabel 2. geeft een overzicht van de totale onnauwkeurigheden van de meetmethoden bij een betrouwbaarheid van 95%. Als het resultaat van de meting verminderd met de meetonzekerheid van de meetmethode de emissie-eis niet te boven gaat, is aan de emissie-eis voldaan.(.7.5. NeR). Tabel 2. Onnauwkeurigheid meetmethoden Meetmethode Vereiste onnauwkeurigheid (tweezijdig 95% BI) Onnauwkeurigheid meetsysteem (tweezijdig 95% BI) Debiet 20 % 10 % Geurmonsterneming en -analyse factor 2 factor 1,8 Totaalstofmonstername en -analyse 0 % van ELV 1 2 % Bepaling NH 20 % 11 % Bepaling stikstofoxiden 20% van ELV 1 % Bepaling zwaveldioxiden 20% van ELV 1 18 % Fijnstof ELV = Emission Limit Value

8 Pagina 7 van Wm-vergunning Aan de vigerende Wm-vergunning zijn de volgende relevante voorschriften verbonden: De geuremmissie van de centrale schoorsteen mag de waarde van 2015 Mou E /uur niet overschrijden. De totaalstofemissie van de centrale schoorsteen mag de waarde van 10 mg/m o niet overschrijden. De ammoniakemissie van de centrale schoorsteen mag de waarde van 5 mg/m o niet overschrijden. De stikstofoxide en zwaveldioxide emissie van de centrale schoorsteen mag de waarde van 200 mg/m o niet overschrijden. Voor fijnstof is geen emissie eis in de vergunning opgenomen.

9 Pagina 8 van 68. MEETLOCATIE.1 Meetomstandigheden De rookgasmetingen (NO x, SO 2 ) zijn uitgevoerd op donderdag 12 mei 2011, de overige emissiemetingen zijn uitgevoerd op donderdag 20 juli Tijdens de uitvoering van de metingen was sprake van normale bedrijfsactiviteiten. Er hebben zich tijdens de uitvoering van de metingen geen storingen voorgedaan die de metingen negatief hebben kunnen beïnvloeden. Opgemerkt wordt dat door de omstandigheden van het meten in een hijsbakje het meten over verschillende meetassen bemoeilijkt wordt. Door de medewerkers van de meetdienst is waar mogelijk de verschillende meetpunten op de meetassen bij benadering gehanteerd..2 Meetposities De meetpunten in de schoorsteen zijn bereikbaar gemaakt door een hoogwerker met een hijsbak. De monstername-apparatuur is in de hijsbak geplaatst en met de medewerkers van de meetdienst van Buro Blauw langs de schoorsteen gehangen. Afbeelding.1 toont een overzicht van de meetlocatie Meetlocatie Figuur.1 Afbeelding van de meetlocatie Het meetvlak bevond zich ca. 5 meter voor de vrije uitstroomopening. Het afvoerkanaal ter hoogte van de meetlocatie had een diameter van 1,2 meter. De metingen zijn uitgevoerd op twee haaks op elkaar gelegen meetassen. Traversemetingen van de luchtsnelheid en de temperatuur zijn op verschillende afstanden van de wand op beide meetassen uitgevoerd.

10 Pagina 9 van 68 Figuur.2 toont de positie van de traversemetingen van de leiding Meetpunt Afstand vanaf de wand [cm] 1 / 7/ 6 / / 8/ 5/ / 9 / 4 / 10 6 Diameter Figuur.2 Schematisch overzicht van het meetvlak met de verdeling van de traversepunten. Procesinstallatie Figuur. toont een overzicht van de procesinstallatie van Komeco. Figuur. Procesinstallatie overzicht Komeco In de bijlagen wordt gedetailleerd ingegaan op de procesomstandigheden.

11 Pagina 10 van MEETRESULTATEN 4.1 Inleiding Tabel 4.1 geeft een overzicht van de tijdsindeling van de verschillende metingen. Het vaststellen van de afgaskarakteristieken is tijdens de totaalstofmetingen uitgevoerd. Tabel 4.1 Tijdsindeling van de uitgevoerde metingen Nr. Omschrijving Deelnr. Datum Start Eind Monstercode [dd-mm-jjjj] [uur] [uur] 1 Rookgassen :20 21: :15 22: :45 2:15-2 Geur :22 15:9 2011LO :44 16: LO :05 16: LO Totaalstof :16 12: :18 1: :55 14: Ammoniak :1 12:49 AI + AII & AIII 4.2 1:15 1:46 BI + BII & BIII 4. 1:52 14:22 CI + CII & CIII 5 Fijnstof :25 15: Tijdens de uitvoering van de metingen hebben zich geen storingen in het productieproces en geen storingen bij de uitvoering van de metingen voorgedaan. De geurmetingen zijn in verband met de moeilijke meetomstandigheden (hijsbakje tegen schoorsteen) en de fragiliteit van de monsters met een kortere meetduur uitgevoerd. 4.2 Productieomstandigheden Volgens opgave van het bedrijf is er onder normale omstandigheden geproduceerd. De metingen zijn in overleg met de operator uitgevoerd. Tijdens de uitvoering van de metingen is, zo veel als procestechnisch mogelijk is, continue geproduceerd. In bijlage P en Q wordt gedetailleerd ingegaan op de procesomstandigheden

12 Pagina 11 van Beoordeling meetpositie Om na te gaan of het meetvlak voldoet aan de randvoorwaarden die in ISO voor debietmetingen worden gesteld zijn temperatuur- en luchtsnelheidsmetingen uitgevoerd. De criteria voor ongestoorde profielen voor debietmetingen zijn in bijlage R gegeven. De meetvlakbeoordeling voor gasvormige componenten is uitgevoerd conform NEN-EN Air quality Measurement of stationary source emissions Requirements for measurement sections and sites and for the measurement objective, plan and report. De beoordeling van het meetvlak is een essentieel onderdeel van de meting. De resultaten van de beoordeling van het meetvlak staan in bijlage I vermeld. Een beoordeling van het meetvlak met eventuele afwijkingen van de norm staan in tabel 4. vermeld. Een afwijking van de norm betekent niet dat de meting verkeerd is uitgevoerd maar dat voor deze meting een grotere meetfout moet worden gehanteerd dan de 5% die in de norm ISO onder ideale omstandigheden bereikt kan worden. Tabel 4. Samenvatting beoordeling meetvlakken Nr. Bronomschrijving Afwijkingen van de norm 1 Centrale schoorsteen Aanwezigheid luchtsnelheidprofiel De metingen zijn uitgevoerd op de meest geschikte en voor handen zijnde meetposities. De meetonzekerheid voor de uitvoering van debietmetingen conform ISO bedraagt minder dan 5% indien aan alle randvoorwaarden in de norm wordt voldaan. In de praktijk wordt een hogere meetonzekerheid gehanteerd van maximaal 20%. 4.4 Debiet De waarden van de debietmetingen voorafgaand aan de geurmetingen zijn in tabel 4.4 weergegeven. In de tabel worden afgeronde waarden gegeven. De berekeningen zijn met niet afgeronde waarden uitgevoerd. De gedetailleerde meetgegevens staan in bijlage I. Tabel 4.4 Resultaten van de debietmetingen voorafgaand aan geurmetingen Kanaal Nr. Opp. 1 Temp. [ o C] Vocht [g/m o ] Druk 2 [hpa] Snelheid [m/s] Debiet [m /u] Debiet 4 [m /u] 20 Centrale schoorsteen 1A 1,11 9, ,6 10, B 1,11 9, ,6 10, C 1,11 9, ,7 10, Gemiddeld 1 1,11 9, ,6 10, : Het gemeten oppervlak in het meetvlak 2: Sommatie van absolute druk en statische druk : Onder bedrijfsomstandigheden 4: Onder gestandaardiseerde omstandigheden (29 K; 101, kpa; vochtig) ten behoeve van geurmetingen, de index 20 heeft betrekking op de referentietemperatuur van 29 K.

13 Pagina 12 van 68 De waarden van de debietmetingen tijdens de stofmetingen zijn in tabel 4.5 weergegeven. In de tabel worden afgeronde waarden gegeven. De berekeningen zijn met niet afgeronde waarden uitgevoerd. De gedetailleerde meetgegevens staan in bijlage I. Tabel 4.5 Resultaten van de debietmetingen tijdens de totaalstofmetingen Kanaal Nr. Opp. 1 Temp. [ o C] Vocht [g/m o ] Druk 2 [hpa] Snelheid [m/s] Debiet [m /u] Debiet 4 [m 0 /u] Centrale schoorsteen 1A 1,11 7, ,9 11, B 1,11 2, ,9 12, C 1,11 2, ,9 11, Gemiddeld 1 1,11 4, 4 100,9 11, : Het gemeten oppervlak in het meetvlak 2: Sommatie van absolute druk en statische druk : Onder bedrijfsomstandigheden 4: Onder genormaliseerde omstandigheden (27 K; 101, kpa; droog) ten behoeve van totaalstofmetingen, 4.5 Resultaten rookgascomponenten De NO x concentratie is berekend als NO 2. De NO x -metingen zijn uitgevoerd met een NO x - monitor met een convertor efficiency van 91 %. De convertor-efficiency is op de meetdag gecontroleerd. De handelswijze aangaande de convertor-efficiency is in bijlage A beschreven. In de volgende tabellen worden de meetresultaten gegeven. In tabel 4.6 worden de resultaten van de rookgasconcentratie bij actueel zuurstof gegeven. In tabel 4.7 worden de rookgasemissie gegeven bij actueel zuurstof. De rookgasemissie is berekend uit de gemeten concentratie en het gemeten debiet. Tabel 4.6 Resultaten van rookgasconcentratiemetingen bij actueel zuurstof Meting [-] Stoichiometrie droog Rookgasvolume [m o /m o ] Zuurstof [vol%] NO 2 Actueel O 2 [mg/m o ] SO 2 Actueel O 2 [mg/m o ] 1a 7, , b 7, , c 7, , , Tijdens de metingen op 12 mei 2011 zijn de afgaskarakteristieken in enkelvoud bepaald.

14 Pagina 1 van 68 Tabel 4.7 Resultaten van de rookgasemissie bij actueel zuurstof van de centrale schoorsteen Meting Debiet NO 2 SO 2 [-] [m o /uur] Actueel O 2 [g/uur] Actueel O 2 [g/uur] 1a b c Uit tabel 4.7 blijkt dat de gemiddeld gemeten NO 2 emissie 5514 g/uur bedraagt. De gemiddeld gemeten SO 2 emissie bedraagt 4 g/uur. 4.6 Geurconcentratie en geuremissie De geurconcentraties in het afgaskanaal zijn in het geurlaboratorium bepaald. In tabel 4.8 zijn de geuremissieresultaten gegeven van de centrale schoorsteen. In de tabel is de geurconcentratie geometrisch gemiddeld. De gedetailleerde meetgegevens staan in bijlage I. De certificaten van de geuremissiemetingen staan in bijlage N vermeld. De geuremissie is met niet afgeronde getallen berekend als het product van de geometrisch gemiddelde geurconcentratie en het gemiddeld gemeten debiet. In tabel 4.8 zijn de meetwaarden niet gecorrigeerd voor de meetfout. Tabel 4.8 Meetresultaten van de geuremissie van de centrale schoorsteen Nr. Omschrijving Debiet [m /u] 20 Geurconcentratie (incl. voorverdunning) [ou E /m ] Geuremissie [Mou E /u] 2.1 Centrale schoorsteen Gemiddeld Uit tabel 4.8 blijkt dat de gemiddeld gemeten geuremissie 950 Mou E /u bedraagt.

15 Pagina 14 van Totaalstof In tabel 4.9 staan per deelmeting de resultaten van de totale massa in mg, het monstervolume in m o en de concentratie in mg/m o vermeld. De gedetailleerde meetgegevens staan in bijlage J. De certificaten van de stofwegingen staan in bijlage O vermeld. In tabel 4.9 zijn de meetwaarden niet gecorrigeerd voor de meetfout. Tabel 4.9 Resultaten totaalstofconcentratiemetingen (categorie S) Nr. Omschrijving Filtercode Start [uur] Eind [uur] Massa [mg] Volume [m o ] Concentratie [mg/m o ].1 Centrale schoorsteen :16 12:52 47,90 1,088 44, :18 1:48 15,8 0,981 15, :55 14:25 26,09 0,860 0, Veldblanco <0,02 0,976 <0,02 Gemiddelde 0,0 De gemeten concentratie van de veldblanco bedraagt minder dan 10% van de grenswaarde. Daarmee voldoet de stofmeting aan de eisen die worden gesteld ten aanzien van de veldblanco. Uit de resultaten van tabel 4.5 (debiet) en tabel 4.9 (concentratie) wordt in tabel 4.10 het resultaat van de totaalstofemissie vermeld. In tabel 4.10 wordt de emissie van de gemeten waarden gegeven. De stofemissie is met niet afgeronde getallen berekend als het product van de gemiddelde stofconcentratie en het gemiddeld gemeten debiet. In tabel 4.10 zijn de meetwaarden niet gecorrigeerd voor de meetfout. Tabel 4.10 Resultaten totaalstofemissie (categorie S) Omschrijving Nr. Concentratie [mg/m o ] Debiet [m o /u] Emissie Centrale schoorsteen.1 44, [g/u].2 15, , Gemiddeld. 0, Uit de meetresultaten van tabel 4.9 en 4.10 volgt een stofconcentratie van gemiddeld 0 mg/m o. Uitgaande van een gemiddeld gemeten debiet van 9800 m o /uur wordt een emissievracht van 1,2 kg/uur berekend.

16 Pagina 15 van Ammoniak In tabel 4.11 staan per deelmeting de ammoniakconcentratie in mg/m o vermeld. De gedetailleerde meetgegevens staan in bijlage K. De certificaten van de analyse staan in bijlage S vermeld. De ammoniakconcentratie heeft betrekking op het actuele zuurstofpercentage. In tabel 4.11 zijn de meetwaarden niet gecorrigeerd voor de meetfout. Tabel 4.11 Resultaten ammoniakconcentratiemetingen (categorie ga) Nr. Omschrijving Monstercode Concentratie ammoniak [mg/m o ] 4.1 Centrale schoorsteen AI + AII & AIII 81,1 4.2 BI + BII & BIII 5,5 4. CI + CII & CIII 45,8 4 Gemiddeld - 44,1 Uit de meetresultaten van tabel 4.11 volgt een gemiddelde ammoniak concentratie van 44 mg/m o. Zowel bij de totaalstof metingen als de ammoniak metingen valt op dat er een trend in de deelmetingen zit. Wellicht dat de trommeldroger om veiligheidsredenen tijdens de tweede deelmeting minder belast is om oververhitting tegen te gaan. Dit is een regelmatig voorkomende ingreep welke inherent is aan het type procesinstallatie. 4.9 Fijnstof In tabel 4.12 staan per deelmeting de resultaten van de totale massa in mg, het monstervolume in m o en de concentratie in mg/m o van de verschillende stoffracties vermeld. De meting is in enkelvoud uitgevoerd. De gedetailleerde meetgegevens staan in bijlage L. De certificaten van de stofwegingen staan in bijlage O vermeld. In tabel 4.12 zijn de meetwaarden niet gecorrigeerd voor de meetfout. Tabel 4.12 Resultaten fijnstofconcentratiemetingen centrale schoorsteen Nr. Omschrijving Filtercode Start [uur] Eind [uur] Massa [mg] Volume [m o ] Concentratie [mg/m o ] 5.1a PM 10-2, :25 15:55 1,77 1,209 11,4 5.1b < PM 2, :25 15:55 4,64 1,209 28,7 Uit tabel 4.12 volgt dat de PM10 concentratie in de centrale schoorsteen 40,1 mg/m o bedraagt. De gemeten PM2,5 concentratie bedraagt 28,7 mg/m o.

17 Pagina 16 van TOETSING AAN DE VERGUNNINGSEISEN 5.1 Inleiding De Nederlandse emissie Richtlijnen (NeR) worden toegepast om de resultaten van de diverse metingen te toetsen. In dit hoofdstuk zal worden ingegaan op de emissie eisen en de meetresultaten. 5.2 Resultaat toetsing De meetresultaten zijn getoetst aan de emissie eisen ten behoeve van de vereisten in de Wet milieubeheer. Tabel 5.1 geeft het resultaat van de toetsing aan de vergunningseisen. Tabel 5.1 Resultaat toetsing meetresultaten van Component Gemeten waarde Meetfout Gecorrigeerde Vergunningseis Voldoet correctie waarde Stikstofoxiden 199 mg/m o 20% ELV mg/m o Ja Zwaveldioxide 1 mg/m o 20% ELV n.a. 200 mg/m o Ja Geur 950 Mou E /u 50 % Mou E /u Ja Totaalstof 0 mg/m o,4 mg/m o 28, 10 mg/m o Nee Ammoniak 44 mg/m o 21 % 5 5 mg/m o Nee Fijnstof 40 mg/m o n.a. = niet aangetoond Uit tabel 5.1 volgt dat de gemiddeld gemeten waarde voor totaalstof en ammoniak niet voldoen aan de gestelde emissie eisen in de Wm-vergunning.

18 Pagina 17 van CONCLUSIES Buro Blauw heeft in opdracht van Komeco een emissieonderzoek uitgevoerd op 12 mei en 20 juni 2011 op de locatie in Ketelhaven. Uit het onderzoek kunnen de volgende conclusies geformuleerd worden: Tijdens de uitvoering van de metingen is mest gedroogd met de Torbed brander en de Trommeldroger. Het enkelvoudig gemeten debiet op 12 mei 2011 van de centrale schoorsteen bedraagt m o /uur. Het gemiddeld gemeten debiet voorafgaand aan de geurmetingen op 20 juli 2011 van de centrale schoorsteen bedraagt 8600 m /u 20. Het gemiddeld gemeten debiet tijdens de totaalstofmetingen op 20 juli 2011 van de centrale schoorsteen bedraagt 9800 m 0 /u. De gemiddeld gemeten NO X concentratie berekend als NO 2 bij actueel zuurstof percentage bedraagt 199 mg/m o. De gemiddeld gemeten NO X emissie bij actueel zuurstof percentage bedraagt 5514 g/u. De gemiddeld gemeten NO X concentratie berekend als NO 2 bij actueel zuurstof voldoet aan de emissie eis in de Wmvergunning. De gemiddeld gemeten SO 2 concentratie bij actueel zuurstof percentage bedraagt 1 mg/m o. De gemiddeld gemeten SO 2 emissie bij actueel zuurstof percentage bedraagt 4 g/u. De gemiddeld gemeten SO 2 concentratie berekend als SO 2 bij actueel zuurstof voldoet aan de emissie eis in de Wm-vergunning. De gemiddeld gemeten geurconcentratie in de centrale schoorsteen op 20 juli 2011 bedraagt ou E /m. De gemiddeld gemeten geuremissie bedraagt 950 Mou E /u. De voor de meetfout gecorrigeerde geuremissie voldoet aan de gestelde emissie eis in de Wm-vergunning. De gemiddeld gemeten totaalstofconcentratie in de centrale schoorsteen op 20 juli 2011 bedraagt 0 mg/m o. De gemiddeld gemeten totaalstofemissie bedraagt 1167 g/u. De voor de meetfout gecorrigeerde totaalstofconcentratie voldoet niet aan de concentratie eis in de Wm-vergunning. De gemiddeld gemeten ammoniak concentratie in de centrale schoorsteen op 20 juli bedraagt 44 mg/ml o. De voor de meetfout gecorrigeerde ammoniak concentratie voldoet niet aan de concentratie eis in de Wm-vergunning De gemeten fijnstofconcentratie PM10 in de centrale schoorsteen op 20 juli 2011 bedraagt 40 mg/m o. Voor fijnstof is geen vergunnings-eis in de Wm-vergunning opgenomen.

19 Pagina 18 van 68 BIJLAGEN

20 Pagina 19 van 68 A. Meetmethode stikstofoxiden Stikstofoxiden zijn gemeten volgens NEN-EN 14792: 2005, Stationaire source emissions- determination of mass concentration of nitrogen Oxides (NO x )- Reference method- Chemiluminescence. De metingen zijn uitgevoerd met een monitor van het merk Thermo, model 42C, high level. Het instrument is uitgerust met een omzetter (convertor) voor de omzetting van stikstofdioxide (NO 2 ) in stikstofmonoxide (NO). De NO x -monitor is ontworpen om de concentratie NO, NO 2 en NO x te meten. Het instrument meet de lichtintensiteit van de chemoluminiscentiereactie van stikstofmonoxide en ozon volgens de volgende formule: NO O NO2 O2 h Als gevolg van deze reactie bevindt NO 2 in een aangeslagen energietoestand. De hoeveelheid energie dat vrijkomt wanneer deze aangeslagen NO 2 moleculen in een lagere energietoestand terechtkomen is een maat voor de hoeveelheid NO. Het analyse-instrument meet de hoeveelheid NO. NO 2 moet derhalve eerste in NO worden omgezet om gemeten te kunnen worden. De omzetting gebeurt door een stainless steal NO 2 NO convertor bij een temperatuur van 625 o C. Om een goede werking van de convertor te garanderen wordt het volgende beleid ten aanzien vna de converter-efficiency (CE) gevoerd. CE> 95 %: Ten minste twee keer per jaar wordt er een controle uitgevoerd op de CE CE tussen 85 % en 95 % : Ten minste vier keer per jaar wordt er een controle uitgevoerd op de CE CE tussen 75 % en 85 %: Bij CE < 85% dient per meting de CE bepaald te worden tenzij kan worden aangetoond dat het toegepaste type convertor dat geleidelijk slechter wordt, tot een CE van 75%, en niet in één keer zijn werking verliest. Dit dient aangetoond te worden door grafieken waarbij het verloop van de CE is vastgesteld (tot een CE van 75%). Indien aantoonbaar is dat een convertor geleidelijk zijn werking verliest mag de frequentie van 4 keer per jaar gehanteerd worden. Het blijft de verantwoordelijkheid van de meetinstantie om ervoor te zorgen dat metingen worden uitgevoerd met een convertor die een CE heeft > 75%. CE < 75 %: Metingen uitgevoerd met een CE die lager is dan 75% moeten worden afgekeurd.

21 Pagina 20 van 68 A. Vervolg meetmethode stikstofoxiden Het analyse-instrument meet de NO-concentratie en de NO x -concentratie en berekent vervolgens de NO 2 -concentratie. De minuutgemiddelde meetwaarden worden met een frequentie van 1 minuut opgeslagen in een datalogger. De metingen zijn uitgevoerd met een monitor van het merk Thermo Electron, type 42C-HL. Het apparaat is uitgerust met de mogelijkheid tot druk- en temperatuurcompensatie. In tabel A.1 worden de prestatiekenmerken van het analyse-instrument gegeven. In tabel A.2 worden de meetonzekerheden van het stikstofoxide-meetsysteem gegeven. Tabel A.1 Prestatiekenmerken van het NO x -meetsysteem Component: Stokstofoxiden Norm: NEN-EN Stationary source emissions - Determination of mass concentration of nitrogen oxides (Nox) - Reference method - Chemiluminescence Prestatiekenmerken chemoluminescentiemethode Prestatiecriteria Resultaten lab en veldtesten Responsietijd 200 sec 64 sec Detectiegrens ± 2,0 % van de range < 0,1% van de range Lack of fit ± 2,0 % van de range 0,4 % van de range Zero drift ± 2,0 % van de range / 24 u 0,1 % per 24 uur Span drift ± 2,0 % van de range / 24 u 0,5 % per 24 uur Gevoeligheid monstervolumestroom 1,0 % van de range 0,6% van de range Gevoeligheid atmosferische druk,0 % van de range / 2 kpa 1,2% van de range /2 kpa Gevoeligheid omgevingstemperatuur,0 % van de range / 10 K 0, % van de range / 10 K Gevoeligheid voltage bij span 2,0 % van de range / 10 V 0,04% van de range / 10V Interferentie Totaal ± 4,0 % van de range 0,0% van de range NH (8 mg/m) CO2 (10%) Convertorefficiency 95,0 % 100% Drift van de convertorefficiency tussen 2 kalibraties Standaardafwijking herhaalbaarheid convertorefficiency Standaardafwijking herhaalbaarheid zero in het lab 1,0 % van de range 0% van de range Standaardafwijking herhaalbaarheid span in het lab 2,0 % van de range 0, % van de range

22 Pagina 21 van 68 A. Vervolg meetmethode stikstofoxiden Tabel A.2 Meetonzekerheden van het NO x -meetsysteem Component: Stikstofoxiden Resultaat van de onzekerheidsberekening voor chemoluminescentiemethode Lack of fit u(corr fit ) 0,20 Zero drift u(corr 0,dr ) 0,06 Span drift u(corr s,dr ) 0,29 Herhaalbaarheid span u(corr rep ) 0,1 Gevoeligheid monsterstroom u(corr s,vf ) 0,58 Gevoeligheid atmosferische druk u(corr apress ) 0,58 Gevoeligheid omgevingstemperatuur u(corr temp ) 0,55 Gevoeligheid voltage u(corr volt ) 0,17 Interferentie NH u(corr NH ) 0,000 Interferentie CO2 u(corr CO2 ) 0,000 Onzekerheid kalibratiegas Nox u(corr adj ) 0,97 Onzekerheid kalibratiegas NO u(corr adj ) 0,92 Onzekerheid kalibratiegas NO2 u(corr adj ) 0,06 Convertorefficiency u(n) 0% u(c NO,ppm ) 1,4 ppm u(c NOx,ppm ) 1,47 ppm u(c NOx,stack ) 1,47 ppm NO-meting 122,6 mg/m C NO,mg/m Gecombineerde onzekerheid u(c NO,mg/m ) 1,92 mg/m Overall onzekerheid U(C NO,mg/m ),84 mg/m (k=2) U(C NO,mg/m,rel ),1% relatief (k=2) NO2-meting 11,8 mg/m C NO2,mg/m Nox-meting C NOx,mg/m 200 mg/m als NO2 gecombineerde onzekerheid u(c NOx,mg/m ),02 mg/m als NO2 Overall onzekerheid U(C NOx,mg/m ) 6,04 mg/m als NO2 (k=2) U(C NOx,mg/m,rel ),0% relatief (k=2) Interferenten met een positieve bijdrage aan de onzekerheid Totaal 0,0% van de range Totaal < 4% van de range Interferenten met een negatieve bijdrage aan de onzekerheid Totaal 0,00% van de range Totaal < 4% van de range Vereiste onzekerheid ± 10,0 % Conclusie De meetmethode voldoet aan de vereisten

23 Pagina 22 van 68 B. Meetmethode zwaveldioxide Zwaveldioxide metingen zijn uitgevoerd conform NEN-ISO 795, 1992: Stationary source emissions Determination of the mass concentration of sulfur dioxide Performance characteristics of automated measuring methods. De metingen zijn uitgevoerd met een monitor van het merk Thermo Environmental Instruments, Model 4C High Level. Het principe van de SO 2 -bepaling in een gasstroom berust op pulsfluorescentie en is gebaseerd op de eigenschap dat zwaveldioxidemoleculen door ultraviolette straling van een vaste golflengte in een hogere energietoestand worden gebracht. Als gevolg daarvan stralen de SO 2 moleculen ultraviolet licht van een andere frequentie uit, die door de detector wordt geregistreerd. In tabel B.1 wordt de onzekerheidsberekening gegeven.

24 Pagina 2 van 68 B. Vervolg meetmethode zwaveldioxide Tabel B.1 Onzekerheidsberekning van het SO 2 -meetsysteem MDK-15 KALIBRATIERAPPORT ZWAVELDIOXIDE MONITOR 10. Onzekerheidsrapport Component SO 2 Doel Emissiegrenswaarde 200 mg/m o Uitvoerder Middelingstijd 0 min Apparaat Vereist 95% BI 20 % Serienr. Sigma 0 20,4 mg/m o Rapportnummer Kalibratie Raoul Zwaveldioxidemonitor SO2-1 MDK Analyser Meetprincipe Puls fluorescentie Schaalbereik 100 ppm Omrekeningsfactor 2,9194 Retentietijd 45 sec Toets retentietijd Retentietijd / middelingstijd % Toets retentietijd Rt voldoet voor dynamische processen Sigma nulpunt MinVar MaxVar GemVar Ruis 0,025 % van volle schaal 0,07 mg/m o Nulpuntsdrift 0,05 % van volle schaal 0,15 mg/m o Invloed T 0,01 % van volle schaal/k 0,29 mg/m o ,5 o C Invloed P % van volle schaal/kpa 0,00 mg/m o kpa Sigma nulpunt 0,4 mg/m o Sigma span Ruis 0,5 % van volle schaal 1,46 mg/m o Concentratie kalibratiegas 56 ppm Spandrift 1 % uitlezing 1,6 mg/m o Invloed T 0,1 % uitlezing / K 1,65 mg/m o Invloed P 1 % volle schaal / kpa 5,06 mg/m o Sigma nulpunt 5,75 mg/m o o C , kpa Sigma AMS bij emissiegrenswaarde in mg/m o Invloed T 0,1 % uitlezing / K 2,02 mg/m o Invloed P 1 % volle schaal / kpa 5,06 mg/m o Afwijking lineariteit 1 % volle schaal 1,69 mg/m o Onzekerheid kalibratiegas %,46 mg/m o Reproduceerbaarheid onder labcondities,75 % 4, mg/m o Onzekerheid tgv represent monstername 10 % 11,55 mg/m o Onzekerheid tgv monsterverliezen 1 % 1,15 mg/m o o C , kpa Kruisgevoeligheid voor CO % Concentratie - CO2 10 % Afwijking SO2-concentratie -10 mg/m o 8,66 mg/m o Kruisgevoeligheid voor H2O 0,2 2 % Concentratrie - H2O 1 % Afwijking SO2-concentratie -5 mg/m o 6,08 mg/m o Kruisgevoeligheid voor O2 21 % Concentratrie - O2 Afwijking SO2-concentratie mg/m o 0,00 mg/m o Kruisgevoeligheid voor NO % Concentratrie - Afwijking SO2-concentratie mg/m o 0,00 mg/m o Eerste extra onzekerheidsbron Tweede extra onzekerheidsbron % 0 mg/m o % 0 mg/m o Derde extra onzekerheidsbron % 0 mg/m o Sigma AMS bij grenswaarde in mg/m o 17,60 Toetsing BI criterium Gecombineerd 95% BI bij grenswaarde 18 % Toetsingswaarde 20 % Toetsingsresultaat Meetsysteem voldoet Bestandsnaam: MDK_15_Kalibratie_ZwaveldioxideMonitor.xlt Versie: 00 Auteur: Mark Kosters Pagina 8 van 8 Datum:

25 Pagina 24 van 68 C. Meetsysteem rookgassen Filterhouder met keramisch filter N 2 t.b.v. lektest of kalibratiegas t.b.v. gecombineerde lektest / tweede lijnscontrole Verwarmde monsternameleiding Afgaskanaal regelunit Conditioneringsunit Monitormeetunit Atmosferische dump Condensafvoer Kalibratiegassen + N 2 t.b.v. justering, lektest en eerste lijn controle Monitor Schematische weergave monsternemingssysteem zonder voorverdunning Het verwarmde filter is uitgerust met een kalibratie-ingang om een tweedelijnscontrole uit te voeren. De conditioneringsunit is een tweetraps peltierkoeler. Volgens de NEN-EN mag indien het aandeel NO 2 in NO x groter is dan 10% geen peltierkoeler gebruikt worden. De NO 2 zou dan in het condensaat kunnen oplossen en via het condensaat afgevoerd worden. Tests bij o.a. bij de ringvergelijking bij VITO in België wijzen uit dat er geen NO 2 via het condensaat afgevoerd wordt. Buro Blauw zal daarom ook als de NO 2 - NO x verhouding groter is dan 10 % de voorkeur geven aan rookgasconditionering door middel van een peltierkoeler in plaats van toepassing van een verdunningssysteem voor rookgasmetingen.

26 Pagina 25 van 68 D. Meet- en rekenmethode geur in afgaskanalen Geurmonstername De monstername van de geur is uitgevoerd conform de voorschriften in de norm NEN-EN 1725 (200), Air quality Determination of odour concentrations by dynamic olfactometry. In het geval van warme en/of vochtige afgassen dienen deze tijdens de monstername dynamisch voorverdund te worden. Buro Blauw past daarvoor een een zogenaamde diluting stack sampler (DSS) van het merk EPM (type ) toe in combinatie met een verwarmingsmantel. De verwarmingsmantel voorkomt een koudeval rondom het kritisch capillair. Daarnaast is een kritisch capillair temperatuur afhankelijk en is een constante temperatuur van het kritisch capillair gewaarborgd. De DSS is een instrument waarmee monsterlucht uit het afgaskanaal continu wordt aangezogen door een filter en een kritisch capillair als gevolg van venturiwerking. De verdunningslucht (door actiefkool gezuiverde stikstof) uit de cilinder zorgt bij een vooraf ingestelde druk op het reduceerventiel voor een partiële onderdruk in de DSS. Deze onderdruk is de drijvende kracht achter de aanzuiging van de monsterlucht uit het afgaskanaal in een bepaalde verhouding. Door gebruik te maken van verschillende kritisch capillairen kan de verdunning bepaald worden. De DSS wordt ter plaatse met een primaire flowmeter gecontroleerd. Schematische weergave EPM diluting stack sampler Geuranalyse De geurmonsters van de afgassen zijn binnen 0 uur na de monstername geanalyseerd in het geurlaboratorium van Buro Blauw. Dit geurlaboratorium is door de Raad voor Accreditatie geaccrediteerd voor het uitvoeren van olfactometrische analyses volgens de Europees/ Nederlandse norm NEN-EN 1725 (200): Air quality - Determination of odour concentration by dynamic olfactometry. Geuranalyses worden in Nederland uitgevoerd volgens de norm NEN-EN De grootheid voortkomend uit bovengenoemde norm wordt uitgedrukt in de eenheid ou E /m (European odour unit per cubic meter) met als omrekeningsfactor 1 ou E /m = 2 ge/m voor de Nederlandse situatie.

27 Pagina 26 van 68 D. Vervolg meet- en rekenmethode geur in afgaskanalen De geurconcentraties in het onderzoek zijn bepaald in ou E /m. Voor de berekening van de geuremissie is de geurconcentratie in ou E /m vermenigvuldigd met het debiet in m /uur 20. De index 20 heeft betrekking op de referentietemperatuur van 20 o C (29 K) voor geurmetingen. Geurmonstername door Buro Blauw is geaccrediteerd door de RvA onder nummer L400.

28 Pagina 27 van 68 E. Meet- en rekenmethode totaalstof in afgaskanalen Monstername Totaalstof metingen zijn uitgevoerd zoals beschreven in de norm NEN-EN : Emissie van stationaire bronnen Bepaling van massaconcentratie van stof in lage concentraties Deel 1: Manuele gravimetrische methode. Voorafgaand aan de totaalstofmeting dient een meetvlakbeoordeling uitgevoerd te worden. Om na te gaan of het meetvlak voldoet aan de randvoorwaarden die in NEN-EN voor stofmetingen worden gesteld, zijn voorafgaand aan de stofmetingen temperatuur- en luchtsnelheidsmetingen uitgevoerd. De criteria voor ongestoorde profielen is in tabel D.1 gegeven. Tabel E.1 Criteria meetvlakbeoordeling stofmetingen Parameter Criterium Gassnelheid > 5 m/s Richting gasstroom van kanaal < 15 o ten opzichte van de lengteas Verdeling gassnelheid V max : V min < :1 Richting Geen negatieve luchtsnelheden De monstername is uitgevoerd met behulp van een pompkast waarmee een deelstroom van de lucht over een filter in het afgaskanaal is geleid. De luchtstroom is isokinetisch aangezogen. Het monsternamesysteem is een ISOK-4. Afhankelijk van de condities in het afgaskanaal kan de monstername in-situ of ex-situ uitgevoerd worden met een verwarmde lans. De isokinetische controlunit stuurt de frequentiegeregelde pomp aan op basis van de gemeten luchtsnelheid en temperatuur in het afgaskanaal. De monsterlucht gaat vervolgens ter controle door een rotameter en een gasmeter. Figuur E.1 geeft een schematische weergave van de meetopstelling. Temperatuurmeter Drukmeter Volumemeter Vochtafscheider Isokinetische controleunit Rotameter Stofafscheider Temperatuur en luchtsnelheidsmeter Frequentiegeregelde pomp Figuur E.1. Schematisch overzicht van de meetopstelling

29 Pagina 28 van 68 E. Vervolg meet- en rekenmethode totaalstof in afgaskanalen Weging De monstername van het stof heeft plaatsgevonden op een geconditioneerd vlakfilter met een diameter van 25 of 50 mm, afhankelijk van de verwachte stofconcentratie in het afgaskanaal. Bij ex-situ bemonstering zijn de filterkop en de lans uitgespoeld met een mengsel van demi-water en aceton. Conditionering vond plaats in de weegkamer van Buro Blauw. Na afloop van de metingen zijn de filters inclusief veldblanco filters teruggeplaatst in de weegkamer. De stofmassa is gravimetrisch bepaald met behulp van een analytische balans van het merk Mettler Toledo type XP205 DR. Tabel E.2 geeft een overzicht van de specificaties van de analytische balans. Tabel E.2 Specificaties van de gebruikte analytische balans Omschrijving Dimensie Specificatie Model - XP205 DR Structuur weegbereik - DeltaRange Weegbereik g 81/220 Afleesbaarheid mg 0,01/0,1 Tareerbereik g Reproduceerbaarheid (standaardafwijking) mg 0,015 ~ 0,06 Lineariteitsafwijking mg 0,25 Lineariteitsafwijking (tot 5 g) mg 0,15 Stabiliseertijd s 2,5 Berekening meetonzekerheid Indien de grenswaarde in de Wm-vergunning van een bedrijf of volgens de NeR 10 mg/m o bedraagt dan mag de meetonzekerheid van 0% worden verminderd op de emissie-eis. De volgende berekening ligt daaraan ten grondslag. De meetonzekerheid wordt berekend als 0%*10 mg/m o =,0 mg/m o. Bij deelmetingen wordt als meetonzekerheid gehanteerd:,0 mg/m o / = 1,7 mg/m o

30 Pagina 29 van 68 F. Meetmethode ammoniak De ammoniakconcentratie (berekend als ammoniak) in de afgassen is bemonsterd conform NEN 2826, 1999: Luchtkwaliteit. Uitworp door stationaire puntbronnen. Monsterneming en bepaling van het gehalte aan gasvormig ammoniak. Voor de monstername van ammoniak wordt bij warme afgassen gebruik gemaakt van een verwarmde monsternameleiding. De monsterlucht wordt aangezogen door een filterhouder om vervolgens via de verwarmde monsternameleiding naar drie gekoelde wasflessen gevuld met 0,05 M H 2 SO 4 en door een droogkolom gevuld met silicagel geleid te worden. Een monsternamepomp zuigt de bemonsterde lucht door de wasflessen en de droogkolom. Hierna wordt de lucht door een gekalibreerde droge gasmeter geleid. Figuur F.1 toont een schematisch overzicht van de meetopstelling. Filter Regelkraan Temperatuurmeter Drukmeter Volumemeter Pomp Vochtkolom Wasstraat gekoeld in ijswater Figuur F.1 Schematisch overzicht van de meetopstelling voor ammoniak De absorptievloeistoffen zijn door het geaccrediteerde laboratorium Al-West in Deventer geanalyseerd.

31 Pagina 0 van 68 G. Meetmethode fijnstof in afgaskanalen Fijnstoffractiemetingen zijn uitgevoerd met in achtneming van VDI 2066, Part 5 (1994), Particulate Matter Measurement Dust Measurement in Flowing Gases Particle Size Selective Measurement by Impaction Method Cascade Impactor. De meetfout die met deze meetmethode wordt gemaakt kan 20% bedragen. Voor de monstername is gebruik gemaakt van een GMU Cascade Impactor Johnas II gemaakt door Paul Gothe Bochum. Bij de monstername is met een pomp de luchtstroom over deze impactor geleid. De luchtstroom is zodanig ingesteld dat de impactor een theoretisch D 50 van >10 μm afscheiding heeft over het eerste filter. Over het tweede filter vindt een afscheiding plaats van 10 2,5 µm. Het laatste filter vangt de fractie <2,5 µm af. De stofmassa is gravimetrisch bepaald met een analytische balans van het merk Mettler Toledo type XP205 DR. Tabel B.2 geeft een overzicht van de specificaties van de analytische balans. Figuur G 1 geeft een afbeelding van de GMU Cascade Impactor Johnas II. Figuur G 1 GMU Cascade Impactor Johnas II

32 Pagina 1 van 68 H. Gedetailleerde meetgegevens rookgassen

33 Pagina 2 van 68 I. Gedetailleerde meetgegevens geur

34 Pagina van 68 J. Gedetailleerde meetgegevens totaalstof

35 Pagina 4 van 68 K. Gedetailleerde meetgegevens ammoniak

36 Pagina 5 van 68 L. Gedetailleerde meetgegevens fijnstof

37 Pagina 6 van 68 M. Certificaten kalibratiegassen

38 Pagina 7 van 68 M. Vervolg certificaten kalibratiegassen

39 Pagina 8 van 68 M. Vervolg certificaten kalibratiegassen

40 Pagina 9 van 68 N. Certificaten geuranalyse

41 Pagina 40 van 68 N. Vervolg certificaten geuranalyse

42 Pagina 41 van 68 O. Certificaten gravimetrische analyse

43 Pagina 42 van 68 O. Vervolg certificaten gravimetrische analyse

44 Pagina 4 van 68 O. Vervolg certificaten gravimetrische analyse

45 Pagina 44 van 68 O. Vervolg certificaten gravimetrische analyse

46 Pagina 45 van 68 P. Gedetailleerde procesgegevens Komeco

47 Pagina 46 van 68 P. Vervolg gedetailleerde procesgegevens Komeco

48 Pagina 47 van 68 P. Vervolg gedetailleerde procesgegevens Komeco

49 Pagina 48 van 68 P. Vervolg gedetailleerde procesgegevens Komeco

50 Pagina 49 van 68 P. Vervolg gedetailleerde procesgegevens Komeco

51 Pagina 50 van 68 P. Vervolg gedetailleerde procesgegevens Komeco

52 Pagina 51 van 68 P. Vervolg gedetailleerde procesgegevens Komeco

53 Pagina 52 van 68 Q. Gedetailleerde procesgegevens Komeco

54 Pagina 5 van 68 Q. Vervolg gedetailleerde procesgegevens Komeco

55 Pagina 54 van 68 Q. Vervolg gedetailleerde procesgegevens Komeco

56 Pagina 55 van 68 Q. Vervolg gedetailleerde procesgegevens Komeco

57 Pagina 56 van 68 Q. Vervolg gedetailleerde procesgegevens Komeco

58 Pagina 57 van 68 Q. Vervolg gedetailleerde procesgegevens Komeco

59 Pagina 58 van 68 Q. Vervolg gedetailleerde procesgegevens Komeco

60 Pagina 59 van 68 Q. Vervolg gedetailleerde procesgegevens Komeco

61 Pagina 60 van 68 Q. Vervolg gedetailleerde procesgegevens Komeco

62 Pagina 61 van 68 Q. Vervolg gedetailleerde procesgegevens Komeco

63 Pagina 62 van 68 Q. Vervolg gedetailleerde procesgegevens Komeco

64 Pagina 6 van 68 Q. Vervolg gedetailleerde procesgegevens Komeco

65 Pagina 64 van 68 R. Meet- en rekenmethode afgaskarakteristieken De debietmetingen van de geforceerde emissies zijn uitgevoerd zoals beschreven in de norm ISO (1994), Stationary source emissions Measurement of velocity and volume flowrate of gas streams in ducts. De luchtsnelheid is met een radanenometer of pitotbuis gemeten, de temperatuur met een K-type voeler, het drukverschil met een druksonde, vocht met een capacitieve sensor of met de natte bol/droge bol methode en de druk met een precisie barometer. Tabel R.1 geeft een overzicht van de toegepaste debietmeetapparatuur. Tabel R.1. Meetapparatuur voor de metingen van de afgaskarakteristieken Grootheid Dimensie Apparatuur Meetbereik Nauwkeurigheid Luchtsnelheid hpa L- of S-type pitotbuis met druksensor 0-10 hpa ± 0,0 hpa Vochtgehalte % g/m Capacitieve sensor K-type thermokoppels 0 100% RV o C ± 2% RV (2 98% RV) ± 1,1 o C Temperatuur o C K-type thermokoppel o C ± 1,1 o C Drukverschil hpa Druksonde ± 100 hpa ± 0,1 hpa (0 20 hpa) Absolute druk hpa Precisie barometer hpa ± 0,8 hpa Volgens de norm ISO is een meetonzekerheid van minder dan 5% haalbaar indien aan alle randvoorwaarden in de norm wordt voldaan. In de praktijk is vaak geen sprake van de meest ideale omstandigheden waardoor een meetonzekerheid van 10% - 20% gehanteerd wordt. Om na te gaan of het meetvlak voldoet aan de randvoorwaarden die in ISO voor debietmetingen worden gesteld zijn voorafgaand aan de metingen temperatuur- en luchtsnelheidsmetingen uitgevoerd. De criteria voor ongestoorde profielen is in tabel R.2 gegeven. Tabel R.2 Criteria meetvlakbeoordeling debietmetingen Parameter Gassnelheid Richting gasstroom van kanaal Fluctuaties drukverschil per meetpunt Dynamische en statische druk Verdeling gassnelheid Richting Temperatuurafwijkingen Criterium > m/s < 15 o t.o.v. lengteas van kanaal 24 Pa P > 0,5 mm H 2 O (P > 5 Pa) Afwijking gem. snelheid per as < 5% van totale gemiddelde Geen negatieve luchtsnelheden 5% van het gemiddelde

66 Pagina 65 van 68 S. Certificaten ammoniakanalyse

67 Pagina 66 van 68 S. Vervolg certificaten ammoniakanalyse

68 Pagina 67 van 68 S. Vervolg certificaten ammoniakanalyse

69 Pagina 68 van 68 COLOFON Rapporttitel EMISSIE ONDERZOEK BIJ KOMECO IN KETELHAVEN Subtitel Meetrapport van 12 mei en 20 juli 2011 Rapportnummer BL V01 Deze versie vervangt eventueel eerder uitgebrachte versies in zijn geheel Documentnaam BL V01 Trefwoorden Rookgassen, geur, stof, ammoniak, trommeldroger, Torbed, mestdrogerij Opdrachtgever Komeco B.V. Colijnweg PK Dronten Contactpersoon G. Groeneboom Uitvoerder(s) Raoul van Onzenoort; Peter Gerritzen; ing. Koos van Setten; Erik Verhaaf Auteur Erik Verhaaf Paraaf auteur Controleur Ir. Ark Kosters Paraaf controleur Datum

70 Nude DN Wageningen telefoon fax internet

ALLEEN VOOR INTERN GEBRUIK

ALLEEN VOOR INTERN GEBRUIK VERTROUWELIJK ALLEEN VOOR INTERN GEBRUIK GEUREMISSIE ONDERZOEK IN HET KADER VAN HERZIENING BEDRIJFSTAKSTUDIE VOOR DE NEVEDI Overall meetrapport van de invloed van ruw eiwitgehalte en meeltemperatuur op

Nadere informatie

Geurverwijderingsrendementsmeting aan de Aeroxinstallatie van de centrale schoorsteen

Geurverwijderingsrendementsmeting aan de Aeroxinstallatie van de centrale schoorsteen GEURONDERZOEK BIJ DE HEUS IN MAASBRACHT Geurverwijderingsrendementsmeting aan de Aeroxinstallatie van de centrale schoorsteen Rapportnummer: BL2015.7668.01-V03 GEURONDERZOEK BIJ DE HEUS IN MAASBRACHT Geurverwijderingsrendementsmeting

Nadere informatie

Postbus AC Goes

Postbus AC Goes Bepaling van de geurconcentratie en hedonische waarde van benzinedampen februari 2008 Buro Blauw B.V. Nude 54A 6702 DN Wageningen Tel: 0317-425200 Fax: 0317-426111 E-mail: info@buroblauw.nl Internet: www.buroblauw.nl

Nadere informatie

Stikstofoxiden NO x. Periodieke metingen. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste

Stikstofoxiden NO x. Periodieke metingen. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste Code van goede meetpraktijk van de VKL (Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen) Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet-

Nadere informatie

Rapportage van emissiemetingen

Rapportage van emissiemetingen Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet- en regelgeving, een concrete bijdrage te leveren aan het waarborgen, ontwikkelen,

Nadere informatie

Geuronderzoek Omrin REC. OMRR12B1, september 2012 PRA Odournet bv

Geuronderzoek Omrin REC. OMRR12B1, september 2012 PRA Odournet bv Geuronderzoek Omrin REC OMRR12B1, september 2012 PRA Odournet bv titel: rapportnummer: projectcode: trefwoorden: opdrachtgever: Geuronderzoek Omrin REC OMRR12B1 OMRR12B afvalverbranding, schoorsteen, geuremissie,

Nadere informatie

Meetmethoden en meetfrequenties per luchtwasser

Meetmethoden en meetfrequenties per luchtwasser Pagina 1 van 2, EV-01417 Rapport nummer :EV-01417 Datum : 18-04-2014 Betreft : Rendementsmetingen van ammoniak bij een biologische luchtwasser (85%) Opdrachtgever : Ormira BV, De heer van Balkom Opdrachtomschrijving

Nadere informatie

Facultatieve Technologies BV Emissieonderzoek 2006 Crematorium Rhijnhof, Leiden

Facultatieve Technologies BV Emissieonderzoek 2006 Crematorium Rhijnhof, Leiden Facultatieve Technologies BV Emissieonderzoek 2006 Crematorium Rhijnhof, Leiden 30 maart 2006 Facultatieve Technologies BV Emissieonderzoek 2006 Crematorium Rhijnhof, Leiden Kenmerk R001-4444100RSA-sbk-V01-NL

Nadere informatie

GEURONDERZOEK BIJ IJZERGIETERIJ DE GLOBE B.V. TE HOENSBROEK. Emissiemetingen en verspreidingsberekeningen. November 2005

GEURONDERZOEK BIJ IJZERGIETERIJ DE GLOBE B.V. TE HOENSBROEK. Emissiemetingen en verspreidingsberekeningen. November 2005 GEURONDERZOEK BIJ IJZERGIETERIJ DE GLOBE B.V. TE HOENSBROEK Emissiemetingen en verspreidingsberekeningen November 2005 Buro Blauw B.V. Vadaring 96 6702 EB Wageningen Tel: 0317-425200 Fax: 0317-426111 E-mail:

Nadere informatie

Gasvormige componenten, Absorptie-emissiemetingen naar HCl, HF, NH 3. en SO 2. Periodieke metingen

Gasvormige componenten, Absorptie-emissiemetingen naar HCl, HF, NH 3. en SO 2. Periodieke metingen Code van goede meetpraktijk van de VKL (Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen) Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet-

Nadere informatie

Kooldioxide CO 2. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de vaststelling van kooldioxide in de emissies

Kooldioxide CO 2. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de vaststelling van kooldioxide in de emissies Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet- en regelgeving, een concrete bijdrage te leveren aan het waarborgen, ontwikkelen,

Nadere informatie

Ammoniakemissiemetingen aan de drie fases van het kweken van substraat ten behoeve van de oesterzwammenteelt

Ammoniakemissiemetingen aan de drie fases van het kweken van substraat ten behoeve van de oesterzwammenteelt AMMONIAKEMISSIE-ONDERZOEK BIJ SUBSTRAATBEDRIJF HORST Ammoniakemissiemetingen aan de drie fases van het kweken van substraat ten behoeve van de oesterzwammenteelt Rapportnummer: BL2016.7826.01-V02 AMMONIAKEMISSIE-ONDERZOEK

Nadere informatie

Zuurstof O 2. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de monsterneming en meting van zuurstof

Zuurstof O 2. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de monsterneming en meting van zuurstof Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet- en regelgeving, een concrete bijdrage te leveren aan het waarborgen, ontwikkelen,

Nadere informatie

Organische koolstoffen C x. (continue FID) H y. Periodieke metingen. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste

Organische koolstoffen C x. (continue FID) H y. Periodieke metingen. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste Code van goede meetpraktijk van de VKL (Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen) Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet-

Nadere informatie

Zware metalen en Hg. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de monsterneming van de totale emissie van

Zware metalen en Hg. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de monsterneming van de totale emissie van Code van goede meetpraktijk van de VKL Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet- en regelgeving, een concrete bijdrage

Nadere informatie

Bureau Milieumetingen

Bureau Milieumetingen Bureau Milieumetingen Emissiemetingen Emissieonderzoek bij Komeco Dronten BV Dronten 21 mei 2014 Emissieonderzoek Bij Komeco Dronten BV d.d. 21 mei 2014 Arnhem, juli 2014 Rapportnr. : EM-14-23 herziene

Nadere informatie

Koolmonoxide CO. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de vaststelling van koolmonoxide in de emissies

Koolmonoxide CO. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de vaststelling van koolmonoxide in de emissies Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet- en regelgeving, een concrete bijdrage te leveren aan het waarborgen, ontwikkelen,

Nadere informatie

schoorsteen van de Reststoffen Energie Centrale B.V.

schoorsteen van de Reststoffen Energie Centrale B.V. Zaaknummer: Geurmetingen aan de afgassen van de centrale schoorsteen van de Reststoffen Energie Centrale B.V. te Harlingen, d.d. 15 april 2015 00025849 Locatie: Lange Lijnbaan 14 te Harlingen Projectcode:

Nadere informatie

Bepaling van het stofgehalte in een gaskanaal

Bepaling van het stofgehalte in een gaskanaal Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van lucht Bepaling van het stofgehalte in een gaskanaal Versie maart 2012 LUC/I/001 INHOUD Inhoud 1 Toepassingsgebied 3 2 Aanvullingen bij de normen

Nadere informatie

Gassnelheid en volume metingen. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de meting voor gassnelheid en volume

Gassnelheid en volume metingen. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de meting voor gassnelheid en volume Code van goede meetpraktijk van de VKL (Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen) Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet-

Nadere informatie

Gericht op de toekomst. Stikstofoxiden. Praktische toepassing van meten van NO x

Gericht op de toekomst. Stikstofoxiden. Praktische toepassing van meten van NO x Stikstofoxiden Praktische toepassing van meten van NO x Maarten van Dam Mvdam@testo.nl 06-53782193 Michel de Ruiter Michel.deruiter@multi-instruments.nl 06-20360160 Dia 2 van 132 Waarom meten? Wetgeving:

Nadere informatie

Vocht. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de meting van vocht binnen de VKL.

Vocht. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de meting van vocht binnen de VKL. Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet- en regelgeving, een concrete bijdrage te leveren aan het waarborgen, ontwikkelen,

Nadere informatie

Bepaling van het stofgehalte in een gaskanaal

Bepaling van het stofgehalte in een gaskanaal Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van lucht Bepaling van het stofgehalte in een gaskanaal Versie oktober 2018 LUC/I/001 INHOUD Inhoud 1 Toepassingsgebied 3 2 Aanvullingen en aandachtspunten

Nadere informatie

Dioxines Periodieke metingen

Dioxines Periodieke metingen Code van goede meetpraktijk van de VKL (Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen) Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet-

Nadere informatie

Bepaling van de stofvormige fractie van metalen in een gaskanaal

Bepaling van de stofvormige fractie van metalen in een gaskanaal Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van lucht Bepaling van de stofvormige fractie van metalen in een gaskanaal Versie november 2015 LUC/I/002 INHOUD Inhoud 1 Toepassingsgebied 3 2 Principe

Nadere informatie

Bepaling van het totale gehalte (som van de stofvormige- en gasvormige fractie) aan metalen in een gaskanaal

Bepaling van het totale gehalte (som van de stofvormige- en gasvormige fractie) aan metalen in een gaskanaal Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van lucht Bepaling van het totale gehalte (som van de stofvormige- en gasvormige fractie) aan metalen in een gaskanaal Versie mei 2014 LUC/III/010 Inhoud

Nadere informatie

Blanco- en doorslagbepalingen. Deze code van goede meetpraktijk geeft een richtlijn. voor het gebruik van blanco- en doorslagbepalingen van

Blanco- en doorslagbepalingen. Deze code van goede meetpraktijk geeft een richtlijn. voor het gebruik van blanco- en doorslagbepalingen van Code van goede meetpraktijk van de VKL Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet- en regelgeving, een concrete bijdrage

Nadere informatie

Regeling meetmethoden verbranden afvalstoffen

Regeling meetmethoden verbranden afvalstoffen VROM Regeling meetmethoden verbranden afvalstoffen Regeling de Staatssecretaris Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 6 november 2004, nr. KVI2004111184, Directoraat Generaal Milieubeheer,

Nadere informatie

Samenvatting Validatie meetmethodieken biogas

Samenvatting Validatie meetmethodieken biogas Samenvatting Validatie meetmethodieken biogas Onderzoek uitgevoerd door DNV Kema De SDE+ -regeling staat open voor biogasinstallaties die onderdeel uitmaken van een groengashub. Kenmerkend voor zo n hub

Nadere informatie

R. Holtkamp. Ankersmid Process Tel:

R. Holtkamp. Ankersmid Process Tel: R. Holtkamp Ankersmid Process Tel: +31-548-595969 Samuel Morsestraat 4 Fax:+31-548-621972 7442 DH Nijverdal Email: info@ankersmid.com Netherlands Chamber of Commerce Breda: 20074905 VAT ID NL 8032.23.341.B01

Nadere informatie

Bepaling van de concentratie PER (tetrachlooretheen) in de lucht van textielreinigingsmachines die gebruikmaken van PER als reinigingsmiddel

Bepaling van de concentratie PER (tetrachlooretheen) in de lucht van textielreinigingsmachines die gebruikmaken van PER als reinigingsmiddel Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van lucht Bepaling van de concentratie (tetrachlooretheen) in de lucht van textielreinigingsmachines die gebruikmaken van als reinigingsmiddel Versie

Nadere informatie

AFDELING VOORWAARDEN MET BETREKKING TOT GASTURBINES EN STOOM- EN GASTURBINE- INSTALLATIES

AFDELING VOORWAARDEN MET BETREKKING TOT GASTURBINES EN STOOM- EN GASTURBINE- INSTALLATIES p.1/5 AFDELING 5.43.3. VOORWAARDEN MET BETREKKING TOT GASTURBINES EN STOOM- EN GASTURBINE- INSTALLATIES Art. 5.43.3.1. 1. In afwijking van de algemene emissiegrenswaarden, bepaald in hoofdstuk 4.4, moeten

Nadere informatie

Toezicht lucht in het Activiteitenbesluit. Rommy Ytsma (InfoMil) 11 februari 2016

Toezicht lucht in het Activiteitenbesluit. Rommy Ytsma (InfoMil) 11 februari 2016 Toezicht lucht in het Activiteitenbesluit Rommy Ytsma (InfoMil) 11 februari 2016 Inhoud presentatie Voorbereiden bedrijfsbezoek Wat te doen bij onbekende installatie of activiteit Toezicht luchtvoorschriften:

Nadere informatie

Omrin. Geurmetingen afzuiging scheidingshal. januari 2015

Omrin. Geurmetingen afzuiging scheidingshal. januari 2015 Omrin Geurmetingen afzuiging scheidingshal januari 2015 INHOUDSOPGAVE blz. 1. INLEIDING 1 2. OPZET EN UITVOERING 3 2.1. Opzet van het onderzoek 3 2.2. Uitvoering van de meting 3 3. RESULTATEN 5 4. TOETSING

Nadere informatie

Luchtkwaliteitmetingen in Alblasserdam. Jaarrapportage 2016

Luchtkwaliteitmetingen in Alblasserdam. Jaarrapportage 2016 Luchtkwaliteitmetingen in Alblasserdam Jaarrapportage 2016 Colofon Raad van Accreditatie De DCMR Milieudienst Rijnmond is door de Raad voor Accreditatie geaccrediteerd voor de NEN-EN-ISO/IEC 17025:2005

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 16519 21 oktober 2010 Regeling van de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 13 oktober

Nadere informatie

- rapport - Geurmetingen bij KOMECO BV te Dronten, in opdracht van Provincie Flevoland.

- rapport - Geurmetingen bij KOMECO BV te Dronten, in opdracht van Provincie Flevoland. SGS Environmental Services Postbus 5252 NL-6802 EG Arnhem Tel : 026-3844500 Fax : 026-4429410 BTW : NL 00 44 0 77 26 B01 R.C. Rotterdam : 24226722 www.nl.sgs.com - rapport - Geurmetingen bij KOMECO BV

Nadere informatie

Onderzoek naar de luchtkwaliteit ter hoogte van de parkeerplaats Julianastraat te Moerdijk.

Onderzoek naar de luchtkwaliteit ter hoogte van de parkeerplaats Julianastraat te Moerdijk. Provincie Noord-Brabant Onderzoek naar de luchtkwaliteit ter hoogte van de parkeerplaats Julianastraat te Moerdijk. Rapport 2011-0003-L-O, 15 februari 2012 Resultaten van het luchtkwaliteitsonderzoek aan

Nadere informatie

Geuronderzoek aan diverse stookinstallaties bij de RWZI Utrecht. HDSR11A1, oktober 2011 PRA Odournet bv

Geuronderzoek aan diverse stookinstallaties bij de RWZI Utrecht. HDSR11A1, oktober 2011 PRA Odournet bv Geuronderzoek aan diverse stookinstallaties bij de RWZI Utrecht HDSR11A1, oktober 2011 PRA Odournet bv titel: rapportnummer: projectcode: trefwoorden: opdrachtgever: Geuronderzoek aan diverse stookinstallaties

Nadere informatie

Bijlage F Voorbeelden bepalingsprotocollen. Monitoringsprotocol voor bepaling van de VOS-emissies door puntbronnen in de chemie

Bijlage F Voorbeelden bepalingsprotocollen. Monitoringsprotocol voor bepaling van de VOS-emissies door puntbronnen in de chemie Bijlage F Voorbeelden bepalingsprotocollen Monitoringsprotocol voor bepaling van de VOS-emissies door puntbronnen in de chemie Inleiding In de Handreiking Validatie is een algemene methode opgenomen voor

Nadere informatie

Implementatie NEN-EN 14181 Emissie stationaire bronnen - Kwaliteitsborging van automatische meetsystemen. Achtergronddocument

Implementatie NEN-EN 14181 Emissie stationaire bronnen - Kwaliteitsborging van automatische meetsystemen. Achtergronddocument Implementatie NEN-EN 14181 Emissie stationaire bronnen - Kwaliteitsborging van automatische meetsystemen Pagina 2 van 25 Implementatie NEN-EN 14181 Beschikbaar gesteld door het ministerie van VROM, november

Nadere informatie

Updates t.o.v. Ministerieel goedgekeurde versie van april 2017

Updates t.o.v. Ministerieel goedgekeurde versie van april 2017 Updates t.o.v. Ministerieel goedgekeurde versie van april 2017 LUC/0/001 Meetplaats in het gaskanaal 09/2017 Onder 5 Evaluatie meetplaats bij de rapportering : - afstandsrichtlijnen i.p.v. afstandsregels

Nadere informatie

LABS contactdag 24 november 2015. Debietnorm EN-ISO 16911-1:2013 Handmatige referentiemethode

LABS contactdag 24 november 2015. Debietnorm EN-ISO 16911-1:2013 Handmatige referentiemethode LABS contactdag 24 november 2015 Debietnorm EN-ISO 16911-1:2013 Handmatige referentiemethode Inhoud presentatie NEN commissie Emissiemetingen en Algemene aspecten Overzicht opmerkingen op de norm Huidige

Nadere informatie

Albemarle Catalysts Company B.V. emissiemetingen HPC en FCC 1 e kwartaal 2014

Albemarle Catalysts Company B.V. emissiemetingen HPC en FCC 1 e kwartaal 2014 Albemarle Catalysts Company B.V. emissiemetingen HPC en FCC 1 e kwartaal 2014 27 mei 2014 Kenmerk R001-1222556RTY-srb-V03-NL Verantwoording Titel Albemarle Catalysts Company B.V. emissiemetingen HPC en

Nadere informatie

- rapport - FUMO. Meetresultaten emissiemetingen uitgevoerd bij REC Harlingen. 15 en 16 juli 2014

- rapport - FUMO. Meetresultaten emissiemetingen uitgevoerd bij REC Harlingen. 15 en 16 juli 2014 SGS Environmental Services Postbus 5252 NL-6802 EG Arnhem Tel : 026-844500 Fax : 026-4429410 BTW : NL 00 44 0 77 26 B01 R.C. Rotterdam : 24226722 www.nl.sgs.com - rapport - FUMO Meetresultaten emissiemetingen

Nadere informatie

11/10/2010. Meetonzekerheidsberekening op de gasgeneratie bij ringtesten W. Swaans Werkgroep Lucht 1/10/2010

11/10/2010. Meetonzekerheidsberekening op de gasgeneratie bij ringtesten W. Swaans Werkgroep Lucht 1/10/2010 11/10/010 Meetonzekerheidsberekening op de W. Swaans Werkgroep Lucht 1/10/010 Meetonzekerheidsberekening algemeen Volgens de ISO-GUM, Guide to the expression of Uncertainty in Measurement - NBN ENV 13005:003

Nadere informatie

Memo Meetonzekerheid bij continue metingen - Bepaling meetonzekerheid en correctie van gemiddelden

Memo Meetonzekerheid bij continue metingen - Bepaling meetonzekerheid en correctie van gemiddelden Memo Meetonzekerheid bij continue metingen - Bepaling meetonzekerheid en correctie van gemiddelden Vastgesteld door het Platform Kwaliteit Luchtmetingen Rijkswaterstaat Water, Lange Kleiweg 34 2288 GK

Nadere informatie

Parallelmetingen KBN-2 en JC metingen HCl Omrin, REC Harlingen

Parallelmetingen KBN-2 en JC metingen HCl Omrin, REC Harlingen Parallelmetingen KBN-2 en JC metingen HCl Omrin, REC Harlingen 27 juni 2012 Parallelmetingen KBN-2 en JC metingen HCl Omrin, REC Harlingen Kenmerk R003-1206610ESP-srb-V01-NL Verantwoording Titel Parallelmetingen

Nadere informatie

Antwoord: Ja, onder bepaalde weersomstandigheden zal de pluim zichtbaar zijn als gevolg van waterdamp in de rook.

Antwoord: Ja, onder bepaalde weersomstandigheden zal de pluim zichtbaar zijn als gevolg van waterdamp in de rook. Veelgestelde vragen en antwoorden: Op de site van Omrin worden de daggemiddelde emissiegegevens van de gemeten componenten in de schoorsteen van de Reststoffen Energie Centrale (REC) weergegeven. Naar

Nadere informatie

Raad voor Accreditatie (RvA) Specifiek Accreditatie- Protocol (SAP) voor Luchtemissiemetingen

Raad voor Accreditatie (RvA) Specifiek Accreditatie- Protocol (SAP) voor Luchtemissiemetingen Raad voor Accreditatie (RvA) Specifiek Accreditatie- Protocol (SAP) voor Luchtemissiemetingen Document code: RvA-SAP-L001-NL Versie 1, 28 augustus 2013 Een Specifiek Accreditatieprotocol (SAP) omschrijft

Nadere informatie

NOx-emissiemeting conform SCIOS protocol

NOx-emissiemeting conform SCIOS protocol NOx emissiemeting Meting conform SCIOS protocol Toestel geplaatst bij: Naam bedrijf AAR Aircraft Component Services Adres Kruisweg 75 Postcode 2132 ND Plaats Hoofddorp Nadere aanduiding Referentie nummer

Nadere informatie

Regeling meetmethoden emissie-eisen stookinstallaties milieubeheer A 2005

Regeling meetmethoden emissie-eisen stookinstallaties milieubeheer A 2005 VROM Regeling meetmethoden emissie-eisen stookinstallaties milieubeheer A 2005 Regeling van de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 30 juni 2005, nr. KvI2005126511,

Nadere informatie

Thielco Staalindustrie BV - Emissieonderzoek NO 2, stof en zink. Metingen in het kader van de verandervergunning

Thielco Staalindustrie BV - Emissieonderzoek NO 2, stof en zink. Metingen in het kader van de verandervergunning Thielco Staalindustrie BV - Emissieonderzoek NO 2, stof en zink Metingen in het kader van de verandervergunning 8 februari 2017 Kenmerk R001-1239283BGJ-hjr-V04-NL Verantwoording Titel Thielco Staalindustrie

Nadere informatie

Beaphar geuronderzoek 2010

Beaphar geuronderzoek 2010 Beaphar geuronderzoek 2010 6 mei 2010 Beaphar geuronderzoek 2010 Rendementsmetingen na aanpassing van de APP Kenmerk R001-4712016HJR-srb-V02-NL Verantwoording Titel Beaphar geuronderzoek 2010 Opdrachtgever

Nadere informatie

Bepaling van de concentratie van gasvormige fluoriden in een afgaskanaal, uitgedrukt als HF

Bepaling van de concentratie van gasvormige fluoriden in een afgaskanaal, uitgedrukt als HF Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van lucht Bepaling van de concentratie van gasvormige fluoriden in een afgaskanaal, uitgedrukt als HF Versie september 2017 LUC/III/006 INHOUD Inhoud

Nadere informatie

Bijlage I: Voorschriften voor meting, bemonstering, analyse en berekening Definitiebepalingen

Bijlage I: Voorschriften voor meting, bemonstering, analyse en berekening Definitiebepalingen Bijlage I: Voorschriften voor meting, bemonstering, analyse en berekening Definitiebepalingen In deze bijlage wordt verstaan onder: a etmaal: de aaneengesloten periode van 24 uur waarover een etmaalverzamelmonster

Nadere informatie

Onderzoek naar de luchtkwaliteit aan de A2 ter hoogte van de nieuwe wijk In Goede Aarde te Boxtel.

Onderzoek naar de luchtkwaliteit aan de A2 ter hoogte van de nieuwe wijk In Goede Aarde te Boxtel. Provincie Noord-Brabant Onderzoek naar de luchtkwaliteit aan de A2 ter hoogte van de nieuwe wijk In Goede Aarde te Boxtel. Rapport 2005-0136-L-O-02, 15 november 2007 Resultaten van het luchtkwaliteits

Nadere informatie

Meetonzekerheid. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de vaststelling van meetonzekerheden binnen

Meetonzekerheid. Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij de vaststelling van meetonzekerheden binnen Code van goede meetpraktijk van de VKL (Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen) Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet-

Nadere informatie

BIJLAGE V. Technische bepalingen inzake stookinstallaties. Deel 1. Emissiegrenswaarden voor de in artikel 32, lid 2, bedoelde stookinstallaties

BIJLAGE V. Technische bepalingen inzake stookinstallaties. Deel 1. Emissiegrenswaarden voor de in artikel 32, lid 2, bedoelde stookinstallaties BIJLAGE V Technische bepalingen inzake stookinstallaties Deel 1 Emissiegrenswaarden voor de in artikel 32, lid 2, bedoelde stookinstallaties 1. Alle emissiegrenswaarden worden berekend bij een temperatuur

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE A

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE A ONDERWERP Luchtkwaliteitsonderzoek REC Harlingen storing 12 november 2018 DATUM 20 november 2018 PROJECTNUMMER C05055.000169 ONZE REFERENTIE 083725337 A VAN ing. A. (Abdu) Boukich AAN Omrin Inleiding Op

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant om de op 6 juni 2008 aan Unipol Holland BV te Oss verleende vergunning ingevolge de Wet milieubeheer (Wm) voor de inrichting, bestemd voor de productie

Nadere informatie

NEN-EN Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij het toepassen van de NEN-EN 15259:

NEN-EN Deze code van goede meetpraktijk beschrijft de toegepaste. werkwijze bij het toepassen van de NEN-EN 15259: Code van goede meetpraktijk van de VKL (Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen) Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet-

Nadere informatie

Versie 5 Werkinstructie Januari 2010

Versie 5 Werkinstructie Januari 2010 Versie 5 Werkinstructie Januari 2010 MONITORING VAN STIKSTOFOXIDEN (NO/NO 2 ) M.B.V. CHEMILUMINESCENTIE 1 ONDERWERP Het continue meten van stikstofmonoxide (NO) en stikstofdioxide (NO 2 ) in buitenlucht

Nadere informatie

JAARRAPPORTAGE CONCENTRATIEMETINGEN STIKSTOFDIOXIDE NIEUWEGEIN 2012

JAARRAPPORTAGE CONCENTRATIEMETINGEN STIKSTOFDIOXIDE NIEUWEGEIN 2012 JAARRAPPORTAGE CONCENTRATIEMETINGEN STIKSTOFDIOXIDE NIEUWEGEIN 2012 Metingen met diffusiebuis methode Rapportnummer: BL2013.5906.02-V01 JAARRAPPORTAGE CONCENTRATIEMETINGEN STIKSTOFDIOXIDE NIEUWEGEIN 2012

Nadere informatie

Wesselseweg PA Barneveld

Wesselseweg PA Barneveld GEURONDERZOEK BIJ SCHAFFELAARSBOS B.V. IN BARNEVELD Toetsing ten behoeve van de Wet milieubeheer September 2007 Buro Blauw B.V. Nude 54A 6702 DN Wageningen Tel: 0317-425200 Fax: 0317-426111 E-mail: info@buroblauw.nl

Nadere informatie

Luchtkwaliteit monitoring in Alblasserdam. Eerste kwartaal 2014

Luchtkwaliteit monitoring in Alblasserdam. Eerste kwartaal 2014 Luchtkwaliteit monitoring in Alblasserdam Eerste kwartaal 2014 Colofon Raad van Accreditatie De DCMR Milieudienst Rijnmond is door de Raad voor Accreditatie geaccrediteerd voor de NEN-EN-ISO/IEC 17025

Nadere informatie

PEMS KWALITEIT EISEN. Predictive Emission Monitoring Systems

PEMS KWALITEIT EISEN. Predictive Emission Monitoring Systems PEMS Predictive Emission Monitoring Systems KWALITEIT EISEN Wat is een PEMS Toepasbaarheid van een PEMS PEMS versus AMS Kwaliteitseisen voor een PEMS PEMS in relatie tot EN-14181 en EN-15267 PEMS in relatie

Nadere informatie

6 Projectinformatie: Rotterdam (Wassende Weg) nat reinigen

6 Projectinformatie: Rotterdam (Wassende Weg) nat reinigen 6 Projectinformatie: Rotterdam (Wassende Weg) nat reinigen 6.1 Inleiding Uit onderzoek van de gemeente Rotterdam is gebleken dat de stad, net zoals veel grote steden, last heeft van luchtvervuiling. Dit

Nadere informatie

Overzicht aanpassingen aan het LUC

Overzicht aanpassingen aan het LUC 12/11/2012 Overzicht aanpassingen aan het LUC W. Swaans en analyse van lucht (LUC)» Methoden bijgevoegd na WG van 25/10/2011 en reeds Ministerieel goedgekeurd Bepaling van het gehalte gasvormig HCN in

Nadere informatie

Kenniscentrum InfoMil Begrippenlijst

Kenniscentrum InfoMil Begrippenlijst Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Kenniscentrum InfoMil Begrippenlijst 13 januari 2017 Inhoudsopgave Begrippenlijst 3 Alleen AST 3 AST Functionele testen 3 AST Herleiding 3 AST Parallelmetingen

Nadere informatie

Mac-Solar Stralingsmeter (SLM18c-2) met geïntegreerde sensor, energierendement van zonne-installaties

Mac-Solar Stralingsmeter (SLM18c-2) met geïntegreerde sensor, energierendement van zonne-installaties Mac-Solar Stralingsmeter (SLM18c-2) met geïntegreerde sensor, energierendement van zonne-installaties De zonnestralingsmeter Mac-Solar is een ideaal, handmatig apparaat voor zonneingenieurs, architecten

Nadere informatie

Continu Emissie Meet Systemen (CEMS) waarom wat hoe. BSG avond Gasanalyse 17-09-2015 Anjo Ennen - Service Manager

Continu Emissie Meet Systemen (CEMS) waarom wat hoe. BSG avond Gasanalyse 17-09-2015 Anjo Ennen - Service Manager Continu Emissie Meet Systemen (CEMS) waarom wat hoe BSG avond Gasanalyse 17-09-2015 Anjo Ennen - Service Manager Waarom? Waarom: We doen het ook (of vooral) voor het Milieu.. Emissies aan banden gelegd:

Nadere informatie

Botlek Studie Groep. Thema Gasanalyse Basics of.stofmetingen. 7 april 2016

Botlek Studie Groep. Thema Gasanalyse Basics of.stofmetingen. 7 april 2016 Multi Instruments Analytical B.V. Edisonweg 1 4207 HE Gorinchem T +31 (0) 183 62 88 88 www.multi-instruments.nl Botlek Studie Groep Thema Gasanalyse Basics of.stofmetingen Start in 1988, Edisonweg 1, Gorinchem

Nadere informatie

Meten is weten als je weet wat je meet

Meten is weten als je weet wat je meet Instrumenten om klimaatparameters te meten Meten is weten als je weet wat je meet Om te begrijpen wat gemeten wordt is het belangrijk een idee te hebben over het meetprincipe waarop het instrument gebaseerd

Nadere informatie

Reststoffen Energie Centrale - Emissiemetingen eerste sessie 2015

Reststoffen Energie Centrale - Emissiemetingen eerste sessie 2015 Reststoffen Energie Centrale - Emissiemetingen eerste sessie 2015 Emissiemetingen in het kader van de vigerende vergunning en het Activiteitenbesluit 20 april 2015 Kenmerk R007-1214896RHD-pws-V02-NL Verantwoording

Nadere informatie

12/11/2012 Rendementsbepaling NH 3 -verwijdering van luchtwassers bij stalsystemen G. Otten, W. Swaans

12/11/2012 Rendementsbepaling NH 3 -verwijdering van luchtwassers bij stalsystemen G. Otten, W. Swaans 12/11/2012 Rendementsbepaling NH 3 -verwijdering van luchtwassers bij stalsystemen G. Otten, W. Swaans Rendementsbepaling gaswassers» Wettelijk kader= het MB van 19 maart 2004 over de vaststelling van

Nadere informatie

KLOOSTERDIJK 13 AALTEN

KLOOSTERDIJK 13 AALTEN GEURSCAN MILIEUNEUTRALE AANVRAAG HOENINKDIJK 8 EN KLOOSTERDIJK 13 AALTEN INFORMATIEBRONNEN Bij het opstellen van deze geurscan is gebruik gemaakt van de gegevens behorende bij de vigerende vergunning uit

Nadere informatie

Geuremissiemetingen bij OOC T2 te Oss. OOCT18A3, maart 2018 Olfasense B.V.

Geuremissiemetingen bij OOC T2 te Oss. OOCT18A3, maart 2018 Olfasense B.V. Geuremissiemetingen bij OOC T2 te Oss OOCT18A3, maart 2018 Olfasense B.V. titel: rapportnummer: vervangt rapport: projectcode: trefwoorden: opdrachtgever: Geuremissiemetingen bij OOC T2 te Oss OOCT18A3

Nadere informatie

MEETRAPPORT GEUR- EN AMMONIAKMETINGEN UPCYCLING GEMERT B.V., 3 OKTOBER 2016 UPCYCLING GEMERT B.V. IN OPDRACHT VAN: EZGE Pagina 1 van 27

MEETRAPPORT GEUR- EN AMMONIAKMETINGEN UPCYCLING GEMERT B.V., 3 OKTOBER 2016 UPCYCLING GEMERT B.V. IN OPDRACHT VAN: EZGE Pagina 1 van 27 MEETRAPPORT GEUR- EN AMMONIAKMETINGEN UPCYCLING GEMERT B.V., 3 OKTOBER 2016 IN OPDRACHT VAN: UPCYCLING GEMERT B.V. Pagina 1 van 27 SGS is the world s leading inspection, verification, testing and certification

Nadere informatie

van Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant Team Metingen en Onderzoek

van Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant Team Metingen en Onderzoek (s) waar activiteiten onder accreditatie worden uitgevoerd oofdkantoor Spoorlaan 181 5038 Tilburg Nederland Afkorting oofdlocatie Spoorlaan 181 5038 CB Tilburg Nederland Brabantlaan 1 5216 TV s-ertogenbosch

Nadere informatie

Alles wat bijdraagt of afbreuk zou kunnen doen aan de productkwaliteit of het proces CLEANROOMVALIDATIE DOEL & METHODE

Alles wat bijdraagt of afbreuk zou kunnen doen aan de productkwaliteit of het proces CLEANROOMVALIDATIE DOEL & METHODE CLEANROOMVALIDATIE ON SITE ISO 17025 DOEL & METHODE CLEANROOM VALIDATIE KALIBRATIE CONSULTANCY VALIDATIE MODEL VALIDATIE Planning Validatie rapport URS Performance Qualificatie (PQ) Functioneel ontwerp

Nadere informatie

DieselMotorEmissie. Marc Lurvink, Arbeidshygiënist RAH. In samenwerking met. rps.nl 1

DieselMotorEmissie. Marc Lurvink, Arbeidshygiënist RAH. In samenwerking met. rps.nl 1 DieselMotorEmissie een vergelijk van analysemethoden RPS Advies In samenwerking met TNO Bouw en Ondergrond Marc Lurvink, Arbeidshygiënist RAH Marc Houtzager rps.nl 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Doel 3. DME

Nadere informatie

Alles wat bijdraagt of afbreuk zou kunnen doen aan de productkwaliteit of het proces CLEANROOMVALIDATIE DOEL & METHODE

Alles wat bijdraagt of afbreuk zou kunnen doen aan de productkwaliteit of het proces CLEANROOMVALIDATIE DOEL & METHODE CLEANROOMVALIDATIE ON SITE ISO 17025 DOEL & METHODE CLEANROOM VALIDATIE KALIBRATIE CONSULTANCY VALIDATIE MODEL VALIDATIE Planning Validatie rapport URS Performance Qualificatie (PQ) Functioneel ontwerp

Nadere informatie

5. Herleiding van meetgegevens

5. Herleiding van meetgegevens 5. Herleiding van meetgegevens Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Emissie-eisen in wet- en regelgeving zijn gedefinieerd onder standaardcondities, waardoor zij generiek zijn en onafhankelijk

Nadere informatie

In opdracht van: P.A. Burgos Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur Klein Kwartier 33 Willemstad Curaçao

In opdracht van: P.A. Burgos Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur Klein Kwartier 33 Willemstad Curaçao GGD/LO 14-1104 Meetresultaten luchtkwaliteit 2013 Curaçao Amsterdam, maart 2014 Auteur: D. de Jonge GGD Amsterdam LO afdeling Luchtkwaliteit Postbus 2200 1000 CE AMSTERDAM In opdracht van: P.A. Burgos

Nadere informatie

Onderzoek luchtkwaliteit parkeerterrein Hoorn. Onderzoek luchtkwaliteit parkeerterrein stadsstrand Hoorn

Onderzoek luchtkwaliteit parkeerterrein Hoorn. Onderzoek luchtkwaliteit parkeerterrein stadsstrand Hoorn Onderzoek luchtkwaliteit parkeerterrein stadsstrand Hoorn Status definitief Versie 002 Rapport M.2016.1428.00.R001 Datum 19 oktober 2017 Colofon Opdrachtgever Contactpersoon Gemeente Hoorn postbus 603

Nadere informatie

ONTWERPPROCEDURE LUC/0/001 MEETPLAATS IN HET GASKANAAL

ONTWERPPROCEDURE LUC/0/001 MEETPLAATS IN HET GASKANAAL ONTWERPPROCEDURE LUC/0/001 MEETPLAATS IN HET GASKANAAL INHOUD VLAREM II bepaling meetopeningen/meetplatform Samenvatting ontwerpprocedure LUC/0/001 Meetplaats in het afgaskanaal Reacties laboratoria op

Nadere informatie

25/11/2014 Omgang met afwijkingen van meetopeningen en meetplatform W. Swaans, G. Otten, G. Lenaers

25/11/2014 Omgang met afwijkingen van meetopeningen en meetplatform W. Swaans, G. Otten, G. Lenaers 25/11/2014 Omgang met afwijkingen van meetopeningen en meetplatform W. Swaans, G. Otten, G. Lenaers Inhoud» Problematiek afwijkingen van meetopeningen en meetplatform» Omgang met afwijkingen van meetopeningen

Nadere informatie

Bijlage I. Voorschriften voor meting, bemonstering, analyse en berekening. Definitiebepalingen

Bijlage I. Voorschriften voor meting, bemonstering, analyse en berekening. Definitiebepalingen Bijlage I Voorschriften voor meting, bemonstering, analyse en berekening Definitiebepalingen In deze bijlage wordt verstaan onder: a etmaal: de aaneengesloten periode van 24 uur waarover een etmaalverzamelmonster

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE B

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE B ONDERWERP Luchtkwaliteitsonderzoek REC Harlingen storing 6 oktober 2018 DATUM 2 november 2018 PROJECTNUMMER C05055.000169 ONZE REFERENTIE 083701871 B VAN ing. A. (Abdu) Boukich AAN Omrin 1. Inleiding Op

Nadere informatie

Emissiemetingen Omrin, REC 2e meetsessie na opstart 2011

Emissiemetingen Omrin, REC 2e meetsessie na opstart 2011 Emissiemetingen Omrin, REC 2e meetsessie na opstart 2011 1 juni 2011 Emissiemetingen Omrin, REC 2e meetsessie na opstart 2011 Metingen in het kader van de meetverplichting uit de Bva en de vergunning

Nadere informatie

Stofemissiemetingen Periodieke metingen

Stofemissiemetingen Periodieke metingen Code van goede meetpraktijk van de VKL (Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen) Wat doet de VKL? De Vereniging Kwaliteit Luchtmetingen (VKL) heeft ten doel, binnen de kaders van de Europese en Nationale wet-

Nadere informatie

Waterschap Zuiderzeeland. Geuronderzoek rwzi Dronten augustus, september 2014

Waterschap Zuiderzeeland. Geuronderzoek rwzi Dronten augustus, september 2014 Waterschap Zuiderzeeland Geuronderzoek rwzi Dronten augustus, september 2014 INHOUDSOPGAVE blz. 1. INLEIDING 1 2. OPZET EN UITVOERING 3 2.1. Geurmetingen 3 2.2. Berekening geurvrachten en emissies 4

Nadere informatie

Gelijkwaardigheid van niet-geaccrediteerde laboratoria (conform NEN-EN ISO/IEC 17025)

Gelijkwaardigheid van niet-geaccrediteerde laboratoria (conform NEN-EN ISO/IEC 17025) Gelijkwaardigheid van niet-geaccrediteerde laboratoria (conform NEN-EN ISO/IEC 17025) NEa, 20-07-2012, versie 1.0 INTRODUCTIE In artikel 34 van de Monitoring en Rapportage Verordening (MRV) is beschreven

Nadere informatie

RAPPORTAGE BETREFFENDE EMISSIEMETINGEN AAN DE SCHOORSTEEN SESSIE OMRIN

RAPPORTAGE BETREFFENDE EMISSIEMETINGEN AAN DE SCHOORSTEEN SESSIE OMRIN RAPPORTAGE BETREFFENDE EMISSIEMETINGEN AAN DE SCHOORSTEEN SESSIE 1 2017 OMRIN Pro Monitoring BV Mercuriusweg 37 3771 NC Barneveld tel: 0342-400606 fax: 0342-401220 promonitoring@eurofins.com Specialisten

Nadere informatie

GEURBELASTING VEEHOUDERIJEN OP LOCATIE HET MEER IJSSELMUIDEN

GEURBELASTING VEEHOUDERIJEN OP LOCATIE HET MEER IJSSELMUIDEN GEURBELASTING VEEHOUDERIJEN OP LOCATIE HET MEER IJSSELMUIDEN Onderzoek omgekeerde werking in het kader van de Wgv Rapportnummer: BL2016.7913.01-V01 GEURBELASTING VEEHOUDERIJEN OP LOCATIE HET MEER IJSSELMUIDEN

Nadere informatie

Bepaling van water in een gasstroom

Bepaling van water in een gasstroom Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van lucht Bepaling van water in een gasstroom Versie maart 2012 LUC/0/003 INHOUD Inhoud 1 Doel en toepassingsgebied 3 2 Principe 3 3 Aanvullingen of

Nadere informatie

Luchtkwaliteitmetingen in Alblasserdam. Derde kwartaalverslag 2014

Luchtkwaliteitmetingen in Alblasserdam. Derde kwartaalverslag 2014 Luchtkwaliteitmetingen in Alblasserdam Derde kwartaalverslag 2014 Colofon Raad van Accreditatie De DCMR Milieudienst Rijnmond is door de Raad voor Accreditatie geaccrediteerd voor de NEN-EN-ISO/IEC 17025

Nadere informatie