Datum. Eigenaar. Een hartelijke groet, Tim Peeters, huisarts-justitieel geneeskundige, afdeling deskundigheidsbevordering FMMU/medTzorg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Datum. Eigenaar. Een hartelijke groet, Tim Peeters, huisarts-justitieel geneeskundige, afdeling deskundigheidsbevordering FMMU/medTzorg"

Transcriptie

1 Bewust, onbewust, Beste collega s, Hier weer twee casus uit de praktijk van verpleeghuis en politiebureau. Omdat we vaak tegelijk dienst hebben voor beide soort locaties, lopen ook in deze casus de patientverhalen dwars door elkaar. Snel kunnen schakelen en prioriteren is de uitdaging. Hopelijk is deze uitwerking van twee praktijkproblemen weer nuttig voor jullie, vragen en opmerkingen kunnen natuurlijk altijd op het forum of naar Voor toelichting verwijs ik jullie graag naar de richtlijn Verslaving, hoofdstuk GHB, die via extranet en Medsecure te vinden is. Een hartelijke groet, Tim Peeters, huisarts-justitieel geneeskundige, afdeling FMMU/medTzorg Je wordt in de dienst gebeld door het cellencomplex. Daar is een man van 35 ingesloten die claimt GHB te gebruiken en niet zonder te kunnen. Jij bent nog op een andere locatie en kunt niet a la minute komen. De arrestantenbewaarder vindt de persoon inmiddels behoorlijk opgefokt en vraagt of er niet een dopje van de eigen GHB gegeven mag worden. Betrokkene heeft een hele fles bij zich 1. Wat vind je van dit voorstel? Zou wel / niet eigen GHB laten geven in afwachting van jouw komst? Je besluit de betrokkene een slokje eigen GHB te geven, omdat je graag wat langer op de andere locatie wilt blijven. Daar is een 75-jarige man gevallen en eerlijk is eerlijk, hij heeft een prachtige hoofdwond die je graag eens rustig wilt gaan hechten. Hij is na de val kort buiten bewustzijn geweest maar kwam snel weer bij. Hij heeft twee glaasjes wijn gedronken. Hij is op boezemfibrilleren na betrekkelijk gezond, revalideert van een total-knee operatie en verwacht tzt weer naar huis te gaan. Beleid is actief/volledig, medicatie : Metoprolol succ 100 mga, Esomeprazol 40, colecaliferol 800 IE, Apixaban 2dd2,5mg, Paracetamol 4dd1000 mg, calcichew 500 1dd, enalapril/hydrochloorthiazide 20/ Hoe maak je bij binnenkomst een snelle inschatting van zijn bewustzijnsniveau? En hoe maak je een meer gedetailleerde inschatting? 3. Welke criteria hanteer je bij je beslissing om deze man wel / niet zelf te behandelen? Wanneer zou je hem beter kunnen insturen?

2 Als je uiteindelijk op het politiebureau arriveert, tref je daar een opgeluchte arrestantenbewaarder. Hij is blij dat je er bent, want de GHB-gebruiker is in een diepe slaap en hij krijgt hem zelfs met aanbod van een kopje warme choco niet wakker! 4. Hoe maak je een snelle, en daarna meer uitgebreide inschatting van zijn bewustzijn? Als je bij lichamelijk onderzoek maar één meting mag verrichten, welke kies je dan? De snelle inschatting levert een unresponsive man op. Bij verder onderzoek zijn je bevindingen : ademfrequentie 6 / min, P 60 min r.a., RR 110/70, gluc nn 7.3, sat 94 %. Je dient een pijnprikkel toe op de duim. Betrokkene opent de ogen niet en maakt alleen een zacht kreunend geluid. Je ziet wel een terugtrekreactie van de hand. 5. Welke EMV / glascow coma score heeft betrokkene? 6. Welk acuut gezondheidsrisico bedreigt hem? (naast de onderliggende oorzaak heid natuurlijk). Stuur je hem in? 7. Wat is je differentiaal diagnose van het bewustzijnsverlies? 8. Welk stukje lichamelijk onderzoek mis je nog? 9. Geef je medicatie? Noem 2 medicijnen die nuttig zijn om in de pre-hospital setting alvast toe te dienen? De casus heeft indruk gemaakt en de volgende dag informeer je nog eens bij de SEH. De patient blijkt 3 uur later spontaan wakker te zijn geworden. Hij heeft zijn infuus uitgetrokken en is tegen medisch advies in weggelopen. Drie weken later tref je dezelfde man opnieuw op het politiebureau. Hij heeft een onherroepelijke straf openstaan en zal diezelfde dag nog naar een Huis van Bewaring worden overgebracht. Hij vertelt 8x per dag GHB te gebruiken die hij zelf maakt. s Nachts zet hij er de wekker voor. Hij is inmiddels 4 uur ingesloten als jij hem ziet. Zijn gezicht is rood en hij lijkt het erg warm te hebben. Hij beweegt onrustig op zijn stoel en friemelt met zijn trillende handen. Bij lichamelijk onderzoek vind je een rustpols van 110/min regulair, RR 170/102, temp 38.0, sat 98 %. 10. Vind je hem detentiegeschikt? Op welke voorwaarden wel of niet? Je overlegt met de officier van Justitie. Kan deze man niet beter heengezonden worden? De officier is duidelijk : dit is een high-profile zaak en betrokkene moet een vrijheidsstraf van 2 jaar uitzitten voor een ernstig delict. Er is geen mogelijkheid om hem te schorsen. 11. Ga je akkoord met plaatsing in een HvB? Waarom wel/niet? 12. Als je niet akkoord gaat, waar moet de patient dan wél heen? 13. Welke medicatie geef je voor overplaatsing en transport, en in welke dosering?

3 14. Hoe maak je nu onderscheid tussen echte GHB onttrekking (gevaar gezondheid) en iemand die alleen maar GHB roept om snel in vrijheid gesteld te worden? 1. Ik zou het zeker niet doen. Allereerst geef je goedkeuring aan gebruik van illegale drugs op een politiebureau niet ideaal. Maar nog belangrijker : je hebt geen idee óf het wel GHB is wat er in de fles zit, als het GHB is heb je geen idee van de sterkte, je hebt geen idee of betrokkene een overdosis neemt. 2. Snelle inschatting : AVPU score. Meer precies inschatten : EMV (glascow coma) score. Zie onderstaande tabel en de Richtlijn Verslaving (extranet / medsecure) hoofdstuk Alcohol.

4 3. Alcoholgebruik ( afleidend letsel ), leeftijd en wel/geen heid zijn factoren die je meeweegt bij je beslissing. Let ook op de medicatielijst! Wie had de Apixaban gezien, en herkent dit nieuwe middel als orale antistolling? Apixaban is een zgn DOAC, een direct- acting oral anti coagulant en geeft een verhoofd bloedingsrisico. Volg het stroomschema uit de NHG-standaard Hoofdtrauma ( :

5

6 4. Zie ook de tabellen bij vraag 2 : AVPU en EMV score. Als je één onderzoek mag kiezen, kies dan vingerprikglucose. In de ABCDE-systematiek hoort glucose onder de D van disability waarbij je ook het bewustzijn beoordeelt. Bij elke bewustzijnsstoornis moet je glucose bepalen, te onthouden met het ezelsbruggetje : Na ABCD volgt DEFG : Don t Ever Forget Glucose. 5. E1 M4 V2 = 7 6. Patient heeft per definitie een bedreigde A (Airway) : bij heid van EMV 8 en lager kan iemand zijn eigen luchtweg niet goed openhouden. 7. De volledige DD is natuurlijk uitgebreid, maar bovenaan moet staan intoxicatie met GHB en daarna intoxicatie met een ander middel en onttrekking van een ander middel (alcohol wernicke!). Ook hyper- en hypoglycaemie hoort hoog in je DD te staan. Na ABCD volgt DEFG : Don t Ever Forget Glucose. 8. Pupillen. Geven je een indruk over neurologisch (anisocorie of wijd/lichtstijf) beeld, een intoxicatie-beeld ( wijde pupillen bij wiet en stimulantia, pinpoint pupillen bij opiaten) of onttrekkingsbeeld (wijde reactieve pupillen bij opiaat-onttrekking) 9. Narcan (Naloxone) 0,4 mg IV (geen gelul, één ampul) op verdenking opiaat-intox

7 Thiamine (vit B1) minimaal 250 mg (2,5 ampul van 100mg/ml) IV of IM op verdenking Wernicke-beeld bij alcohol-onttrekking. Beide geneesmiddelen hebben eigenlijk geen risico als ze ten onrechte worden toegediend en kunnen levensreddend zijn als ze wel terecht worden toegediend. Denk ook aan thiamine-toediening vóórdat je glucose geeft bij hypoglycaemie ( glucose metabolisme verbruikt thiamine). 10. Nee, hij is niet detentie-geschikt ; hij vertoont alle kenmerken van een GHB-onttrekkingsbeeld en dit (2 weken durende) beeld kent een hoge morbiditeit en kan alleen in gespecialiseerde instellingen goed gemanaged worden. Hij hoort niet in een standaard gevangeniscel vanwege hoge kans op een ernstig delier met vitale instabiliteit in het vervolg van dit onttrekkingsbeeld. 11. Nee, niet akkoord. Zie ook 10.

8 12. GHB-cellen justitie in Zwolle en Scheveningen :

9 13. Benzo s, benzo s, en nog eens benzo s. GHB is een sterkte GABA-agonist (dezelfde receptor waar benzodiazepinen ook op aangrijpen) en werkt veel sterker dan farmaceutische benzo s. Je hebt dus ook hogere doses nodig om de onttrekking te bestrijden. 50 mg diazepam / 24 uur is het minumum, maar hoog op / verdubbel laagdrempelig! Geef ook medicatie om transport mee te overbruggen (vaak een lange rit naar zwolle/scheveningen) 14. Zie ook het kader bij vraag 11. De halfwaardetijd van GHB is ca 7.5 uur en vanwege de smalle therapeutische breedte is het dan ook echt wel uitgewerkt (en vaker al binnen 4 uur, bij chronische gebruikers is de werking korter). Iemand die claimt 8x / dag te gebruiken, moet dus elke 3 uur opnieuw doseren om niet in onttrekking te gaan. Als iemand binnen de standaard halfwaardetijd van GHB (7,5 uur) zónder andere dempende medicatie geen onttrekkingsklachten krijgt, kun je ervanuit gaan dat de soep niet zo heet gegeten wordt. Met frequente herbeoordeling kom je er dus wel achter of het GHB-gebruik op waarheid berust. Valkuil is om alvast dempende medicatie te geven en dan te kijken of het gaat. Hierdoor kun je het onttrekkingsbeeld niet meer goed beoordelen. De piek van het onttrekkingsdelier komt pas in de tweede week, dus je hebt dan grote kans dat je iemand in een HvB plaatst die daar alsnog ernstig ontregelt. Don t go there!

Datum. Casus nr. Eigenaar

Datum. Casus nr. Eigenaar Beste collega s, wat zou je doen bij deze GHB-gebruiker? Veel plezier met deze casus uit het veld, Tim Peeters, huisarts-justitieel geneeskundige, hoofd Deskundigheidsbevordering Je wordt als dienstdoende

Nadere informatie

Casus 10. Yoho and a bottle of wine. Hallo collega s,

Casus 10. Yoho and a bottle of wine. Hallo collega s, Hallo collega s, Hierbij weer een nieuwe casus uit het veld waar voor ons allemaal aandachtspunten in zitten. Ik hoop dat jullie er je voordeel mee doen. Heb je een interessante casus meegemaakt, waar

Nadere informatie

Als het mis gaat. Stoornissen bewustzijn. Frans Rutten Anesthesioloog/spoedarts

Als het mis gaat. Stoornissen bewustzijn. Frans Rutten Anesthesioloog/spoedarts Als het mis gaat. Stoornissen bewustzijn Frans Rutten Anesthesioloog/spoedarts Casus 1 Vrouw, 74 jaar diep bewusteloos gevonden in de tuin Bekend met diabetes type II Langzame snurkende ademhaling Langzame

Nadere informatie

DETOXIFICATIE VAN OPIATEN : KLINISCH BEELD

DETOXIFICATIE VAN OPIATEN : KLINISCH BEELD Versie 1.1 Datum 12-2016 Status definitief Revisiedatum 12-2017 Richtlijn Verslaving Eigenaar Richtlijnencommissie, T.Peeters Samenvattingskaart Opiaten Deze samenvattingskaart is gemaakt voor praktisch

Nadere informatie

GHB: effecten en risico s intoxicatie en onthoudingssyndroom

GHB: effecten en risico s intoxicatie en onthoudingssyndroom GHB: effecten en risico s intoxicatie en onthoudingssyndroom Martijn van Noorden Psychiater Leids Universitair Medisch Centrum GHB-studiedag 2013 Inhoud GHB-effecten GHB-intoxicaties GHB-afhankelijkheid

Nadere informatie

Datum. Eigenaar. Tim Peeters, huisarts-justitieel geneeskundige, deskundigheidsbevordering FMMU/ medtzorg

Datum. Eigenaar. Tim Peeters, huisarts-justitieel geneeskundige, deskundigheidsbevordering FMMU/ medtzorg De grote verslavingsquiz! Deel 1 Hallo collega s, Deze maand het eerste deel van de grote verslavingsquiz! Alle vragen zijn praktisch en gericht op onze dagelijkse bezigheden als huisarts voor bijzondere

Nadere informatie

Casus 7 : Even slikken. Casus bibliotheek. Beste collega s,

Casus 7 : Even slikken. Casus bibliotheek. Beste collega s, Beste collega s, Personen die verdacht worden van het slikken van bollen, worden in Nederland centraal opgevangen in Justitieel Complex Schiphol. Vaak zullen deze mensen direct door de marechaussee op

Nadere informatie

Richtlijn Isolatie en vrijheidsbeperkende maatregelen

Richtlijn Isolatie en vrijheidsbeperkende maatregelen WERKWIJZE BEOORDELING PERSOON IN Mechanische middelen aangelegd Visite binnen 30 minuten (triage U2) Face-to-face visite Open celdeur Vraag : waarom is er geen lichter alternatief toegepast? Advies op

Nadere informatie

Casus 1 Alcohol en uitval. Casus bibliotheek

Casus 1 Alcohol en uitval. Casus bibliotheek Je wordt als huisarts in de PI bij een 54 jarige man geroepen die steeds verwarder wordt. Hij zit alleen op cel. Omdat de bewakers hem boos en verward vonden hebben ze de celdeur gesloten in afwachting

Nadere informatie

Casus bibliotheek. Casus 12 Onder de tong

Casus bibliotheek. Casus 12 Onder de tong U werkt als huisarts in de planbare zorg van een instelling waar verslaafde patiënten zitten. Dit kan een bajes zijn, maar net zo goed een forenische kliniek, een TBS kliniek of een instelling voor verslavingszorg

Nadere informatie

Casus 14 : Quinckslag. Casus bibliotheek

Casus 14 : Quinckslag. Casus bibliotheek Je bent als huisarts voor een geplande visite in een zorginstelling aanwezig. Plotseling word je door een verpleegkundige naar een andere patiënt geroepen die acuut onwel is geworden. Het betreft een 40-jarige,

Nadere informatie

Inhoud. GHB-effecten. GHB-effecten. GHB-effecten. GHB-effecten 21-3-2013. Intoxicatie en onthouding in het algemeen ziekenhuis.

Inhoud. GHB-effecten. GHB-effecten. GHB-effecten. GHB-effecten 21-3-2013. Intoxicatie en onthouding in het algemeen ziekenhuis. Inhoud Intoxicatie en onthouding in het algemeen ziekenhuis Dr. Martijn van Noorden Psychiater Leids Universitair Medisch Centrum GHB Monitor 2013 Practice-based richtlijn algemeen ziekenhuis GHB bindt

Nadere informatie

Casus. Diagnose en behandeling van acute GHB-onthouding in het ziekenhuis. Inhoud. Casus (vervolg) GHB-effecten 30-01-13.

Casus. Diagnose en behandeling van acute GHB-onthouding in het ziekenhuis. Inhoud. Casus (vervolg) GHB-effecten 30-01-13. 30-01-13 Diagnose en behandeling van acute GHB-onthouding in het ziekenhuis Casus - Mw S, 29 jaar. Presentatie op SEH van het LUMC, uitte zich suïcidaal. Enkele dagen eerder TS met alcohol, GHB en medicatie

Nadere informatie

Casus 3 Een opgewonden toestand. Casus bibliotheek

Casus 3 Een opgewonden toestand. Casus bibliotheek Je hebt als arts net een arrestant beoordeeld op het cellencomplex als je een andere ingeslotene hard op de deur hoort bonken. Hij schreeuwt ook behoorlijk, onverstaanbaar. Je vraagt aan de aanwezige bewaarders

Nadere informatie

Schakels in de zorg14 en 31 oktober 2013 Medicatietoediening op Intensive Care

Schakels in de zorg14 en 31 oktober 2013 Medicatietoediening op Intensive Care Schakels in de zorg14 en 31 oktober 2013 Medicatietoediening op Intensive Care Dr. Nicole Hunfeld ziekenhuisapotheker Intensive Care Volwassenen De keerzijde? 1250 doden per jaar door geneesmiddelen voorgeschreven

Nadere informatie

Robbert Groenewegen SEH-arts

Robbert Groenewegen SEH-arts Robbert Groenewegen SEH-arts Man 26 jaar, bekende GHB gebruiker Op straat aangetroffen roepend op straat, verward en agressief Onder politiebewaking geboeid door RAV naar SEH gebracht. Heeft midazolam

Nadere informatie

Richtlijn Isolatie en vrijheidsbeperkende maatregelen

Richtlijn Isolatie en vrijheidsbeperkende maatregelen De gezondheidseffecten van isolatie Het toepassen van isolatie maakt gezonde mensen ziek, en zieke mensen zieker Er treden zowel lichamelijke als psychische problemen op Problemen ontstaan al na een kort

Nadere informatie

C2H5OH PROBLEMATIEK + BEHANDELING

C2H5OH PROBLEMATIEK + BEHANDELING C2H5OH PROBLEMATIEK + BEHANDELING INHOUDSOPGAVE WERKING OP DE HERSENEN ACUTE ALCOHOLINTOXICATIE ALCOHOL ONTHOUDINGSSYNDROOM DELIER BIJ ALCOHOL THIAMINE (DEFICIENTIE) WERKING OP DE HERSENEN EFFECTEN ALCOHOL

Nadere informatie

(potentiële) belangenverstrengeling

(potentiële) belangenverstrengeling (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder Andere relatie

Nadere informatie

Casus 5. Kavita Ramdien, Rob Vermond, Jurre Stens

Casus 5. Kavita Ramdien, Rob Vermond, Jurre Stens Casus 5 Kavita Ramdien, Rob Vermond, Jurre Stens Inleiding casus 5 U gaat als co-assistent mee met de ambulance die gewaarschuwd is door de buren (die een sleutel hebben) van een 70-jarige man, die zij

Nadere informatie

ZO STIJF ALS EEN PLANK

ZO STIJF ALS EEN PLANK ZO STIJF ALS EEN PLANK Een casus vanuit de ambulancewereld 28 november 2010 C. Barendsen M. de le Lijs B. Huybrechts Ambulanceverpleegkundigen GGD Amsterdam 28 november 2010 2 ACHTERGROND INHOUD ABCDE

Nadere informatie

Richtlijn Verslaving 8. GHB

Richtlijn Verslaving 8. GHB Versie 1.1 Datum Status 12-2016 definitief Revisiedatum 12-2017 Eigenaar Richtlijnencommissie, T.Peeters Richtlijn Verslaving 8. GHB 8. 1 GHB De chemische stof Gamma-Hydroxyboterzuur (GHB) is aanvankelijk

Nadere informatie

Samenstelling: serum: baclofen 2443 µg/l, diazepam 1634 µg/l, desmethyldiazepam 1460 µg/l, oxazepam 79 µg/l, temazepam 158 µg/l.

Samenstelling: serum: baclofen 2443 µg/l, diazepam 1634 µg/l, desmethyldiazepam 1460 µg/l, oxazepam 79 µg/l, temazepam 158 µg/l. TOXICOLOGIE Ronde 2017.1 Patiënt bekend met alcoholproblematiek en momenteel onder behandeling van verslavingszorg. Recent op de centrale spoedopvang geweest in verband met een eerste gegeneraliseerd tonischclonisch

Nadere informatie

Disclosure belangen spreker Bas Peeters

Disclosure belangen spreker Bas Peeters Disclosure belangen spreker Bas Peeters (potentiële) belangenverstrengeling: geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven: geen Sponsoring of onderzoeksgeld: geen Honorarium of andere

Nadere informatie

GHB, van onschuldige partydrug tot gevaarlijke harddrug

GHB, van onschuldige partydrug tot gevaarlijke harddrug GHB, van onschuldige partydrug tot gevaarlijke harddrug Pieter ten Holt, verslavingsarts Brijder Hoofddorp Presentatie 8 oktober 2012 Wat is GHB GHB = Gamma Hydroxy Butyraat Endogene korte keten vetzuur,

Nadere informatie

SLAAP/WAAK STOORNISSEN ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN

SLAAP/WAAK STOORNISSEN ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN INTERLINE SLAAP/WAAK STOORNISSEN Concept dd 22 mei 2007 ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN Inleiding De werkgroep slaap / waakstoornissen bestaat uit: Namens slaapteam

Nadere informatie

Kinderen met acute neurologische problematiek

Kinderen met acute neurologische problematiek Kinderen met acute neurologische problematiek Thomas van Veen, Kinderarts 06-07-2015 Anne, 9 jaar aangereden door een auto Zij is aangereden door een auto voor het ziekenhuis Vader draagt haar de SEH op

Nadere informatie

TREAT FIRST WAT KILLS FIRST

TREAT FIRST WAT KILLS FIRST TREAT FIRST WAT KILLS FIRST Tools voor een praktische benadering van de vitaal bedreigde patiënt V&VN VS jaarcongres 2019 Silvie van Doorn, VSAZ Isabelle Nooijen, VSAZ RAV Brabant Midden West Noord Belangenverstrengeling:

Nadere informatie

ABCDE methodiek Biedt een vaste volgorde van het benaderen van het slachtoffer

ABCDE methodiek Biedt een vaste volgorde van het benaderen van het slachtoffer ABCDE methodiek Biedt een vaste volgorde van het benaderen van het slachtoffer Indien een stoornis in de vitale functie wordt waargenomen direct handelen (Treat as you go) A AIRWAY AND C-SPINE (= vrije

Nadere informatie

DOACs in 15 dia s Transmuraal Trombose Expertise Centrum Groningen

DOACs in 15 dia s Transmuraal Trombose Expertise Centrum Groningen DOACs in 15 dia s - 2018 - Transmuraal Trombose Expertise Centrum Groningen Wat zijn DOACs? DOACs zijn bloedverdunners: Directe Orale Anti Coagulantia Die worden gebruikt bij atriumfibrilleren (AF) en

Nadere informatie

12 Langdurige epileptische aanvallen

12 Langdurige epileptische aanvallen 12 Langdurige epileptische aanvallen Definitie en etiologie Incidentie Anamnese Lichamelijk onderzoek Epileptische aanvallen duren van enkele seconden tot hooguit enkele minuten. In de literatuur wordt

Nadere informatie

Intoxicaties met drugs Presentatie voor Minisymposium drugsgerelateerde incidenten Trimbos

Intoxicaties met drugs Presentatie voor Minisymposium drugsgerelateerde incidenten Trimbos Intoxicaties met drugs Presentatie voor Minisymposium drugsgerelateerde incidenten Trimbos Mary Janssen van Raay, arts Boumanggz (Drs. M.E. Janssen van Raay, MD, MPH, MiAM) AHLS gecertificeerd Structuur

Nadere informatie

Stolling en antistolling. Esther Kragten, arts trombose en trombofilie

Stolling en antistolling. Esther Kragten, arts trombose en trombofilie Stolling en antistolling Esther Kragten, arts trombose en trombofilie Inhoud Antistolling peri-operatief onderbreken continueren Risico op trombose Arterieel Veneus Risico op bloeding: Peri-operatief Nabloeding

Nadere informatie

INTERLINE DEVENTER CASUSSCHETSEN PALLIATIEVE SEDATIE

INTERLINE DEVENTER CASUSSCHETSEN PALLIATIEVE SEDATIE INTERLINE DEVENTER CASUSSCHETSEN PALLIATIEVE SEDATIE S.V.P. hierop geen aantekeningen maken! Februari 2010 INTERLINE DEVENTER PALLIATIEVE SEDATIE 2010 Februari CASUSSCHETSEN Casus 1 Patient Hr. P., 75

Nadere informatie

Klinisch redeneren D. Michel van Megen

Klinisch redeneren D. Michel van Megen Klinisch redeneren D Michel van Megen SEH/IC vpk CWZ Begrippen: Intracraniële infecties» meningitis» encefalitis Ruimte innemende processen» hersenabces» hersentumoren brughoektumor astrocytomen hypofysetumor

Nadere informatie

Casus 6. To benzo or not to benzo. Casus bibliotheek. Beste collega s,

Casus 6. To benzo or not to benzo. Casus bibliotheek. Beste collega s, Beste collega s, Bij deze weer een casus uit de praktijk, dit keer over benzodiazepinen. Het gaat natuurlijk niet zozeer om dat ene goeie antwoord maar ook om nadenken over de materie en onderbouwing van

Nadere informatie

Workshop Delirium Symposium Palliatieve Zorg, richtlijnen voor de praktijk Utrecht, 12-01-2006

Workshop Delirium Symposium Palliatieve Zorg, richtlijnen voor de praktijk Utrecht, 12-01-2006 Workshop Delirium Symposium Palliatieve Zorg, richtlijnen voor de praktijk Utrecht, 12-01-2006 Ine Klijn, psychiater, Zorglijn Acute en Consultatieve Psychiatrie Divisie Hersenen, UMCU Rob Krol, adviseur

Nadere informatie

Gestructureerde benadering van het zieke kind door de huisarts

Gestructureerde benadering van het zieke kind door de huisarts Gestructureerde benadering van het zieke kind 15 mei 2013 Elkerliek ziekenhuis - Helmond Eric Brouwer, kinderarts HUISARTS & WETENSCHAP 2011 Wat is anders Nummer 1 Maart 2011 Obstructie ademweg Ademdepressie

Nadere informatie

Begeleiding van GHB verslaafden in de strafrechtketen

Begeleiding van GHB verslaafden in de strafrechtketen Begeleiding van GHB verslaafden in de strafrechtketen Harm Reduction Congres A.H. (Allard) van het Veld Hoofd Zorg PI/PPC Zwolle Harm Reduction bij GHB verslaafden binnen de strafrechtketen Vanaf 2010

Nadere informatie

Middelenmisbruik en crisis

Middelenmisbruik en crisis Middelenmisbruik en crisis Een lastige combinatie Mike Veereschild Tom Buysse Middelengebonden spoedeisende situaties Intoxicatie van een verslavend middel Onthouding van een verslavend middel Kernsymptomen

Nadere informatie

Casus 8. Isolatieschade. Casus bibliotheek. Casus Isolatieschade, januari 2018

Casus 8. Isolatieschade. Casus bibliotheek. Casus Isolatieschade, januari 2018 Casus, januari 2018 Deze casus gaat over het plaatsen in isolatie of separatie. Meer weten? Check onze nieuwe richtlijn Isolatie en vrijheidsbeperkende maatregelen op Extranet of via Medsecure! Tim Peeters,

Nadere informatie

Delier (acute verwardheid)

Delier (acute verwardheid) Geriatrie Delier (acute verwardheid) i Patiënteninformatie Thuis en in het ziekenhuis Slingeland Ziekenhuis Algemeen Vooral oudere mensen kunnen bij een lichamelijke ziekte thuis of in het ziekenhuis plotseling

Nadere informatie

GHB PROBLEMATIEK BIJ POLITIE EN JUSTITIE VRIJ EENVOUDING TE MAKEN EN GOEDKOOP MET ALS GEVOLG

GHB PROBLEMATIEK BIJ POLITIE EN JUSTITIE VRIJ EENVOUDING TE MAKEN EN GOEDKOOP MET ALS GEVOLG GHB PROBLEMATIEK BIJ POLITIE EN JUSTITIE VRIJ EENVOUDING TE MAKEN EN GOEDKOOP Dirk J. Korf Bonger Instituut voor Criminologie, UvA NISPA CONGRES -GHB Monitor Nijmegen, 19 maart 2013 MET ALS GEVOLG Lokale

Nadere informatie

Acuut optredende verwardheid

Acuut optredende verwardheid Acuut optredende verwardheid Een delier Bij mensen met een ziekte komt acute verwardheid ofwel delirium (delier) regelmatig voor. Dit is geen onschuldig verschijnsel. Het wijst er meestal op dat er iets

Nadere informatie

METHADON ALS PIJNSTILLER IN DE PALLIATIEVE ZORG

METHADON ALS PIJNSTILLER IN DE PALLIATIEVE ZORG METHADON ALS PIJNSTILLER IN DE PALLIATIEVE ZORG RUBEN VAN COEVORDEN HUISARTS HOSPICE ARTS JHI CONSULENT PALLIATIEVE ZORG WAT KOMT AAN BOD? Indicaties Beschikbare preparaten Farmacokinetiek Farmacodynamiek

Nadere informatie

Zorgpad gebroken heup. Informatiefolder voor patiënt, familie en/of mantelzorger.

Zorgpad gebroken heup. Informatiefolder voor patiënt, familie en/of mantelzorger. Zorgpad gebroken heup Informatiefolder voor patiënt, familie en/of mantelzorger. U, of uw familielid/kennis heeft onverwachts een heup gebroken, waarvoor acute opname in het ziekenhuis nodig is. In overleg

Nadere informatie

CASUSSCHETSEN. Patient Hr. P., 75 jaar, is bekend met een prostaatcarcinoom met meerdere botmetastasen.

CASUSSCHETSEN. Patient Hr. P., 75 jaar, is bekend met een prostaatcarcinoom met meerdere botmetastasen. INTERLINE PALLIATIEVE SEDATIE 20 mei 2008 CASUSSCHETSEN Casusschets 1 Patient Hr. P., 75 jaar, is bekend met een prostaatcarcinoom met meerdere botmetastasen. Hij heeft nog een tijd goed gefunctioneerd

Nadere informatie

Marijse Koelewijn huisarts

Marijse Koelewijn huisarts PIJN Marijse Koelewijn huisarts Je hoeft tegenwoordig toch geen pijn meer te lijden Moeilijk behandelbare pijn Om welke pijnen gaat het? Welke therapeutische mogelijkheden zijn er? Opzet workshop: Korte

Nadere informatie

Femke Gresnigt SEH-arts KNMG OLVG Amsterdam Lid sectie toxicologie NVSHA Bestuurslid NVSHA portefeuille Opleiding & Onderwijs

Femke Gresnigt SEH-arts KNMG OLVG Amsterdam Lid sectie toxicologie NVSHA Bestuurslid NVSHA portefeuille Opleiding & Onderwijs Femke Gresnigt SEH-arts KNMG OLVG Amsterdam Lid sectie toxicologie NVSHA Bestuurslid NVSHA portefeuille Opleiding & Onderwijs Ecstasy in het OLVG Cijfers OLVG Casuïstiek ernstige complicaties Hyperthermie

Nadere informatie

De delirante patiënt van vergeetachtig tot verwardheid

De delirante patiënt van vergeetachtig tot verwardheid De delirante patiënt van vergeetachtig tot verwardheid Marja Jellesma-Eggenkamp Klinische geriatrie Alysis 25 mei 2010 symposium Zevenaar 1 Kwetsbare ouderen inleiding >25% opgenomen patiënten 70+ 10-40%

Nadere informatie

Het gebruik van morfine en veel voorkomende vragen

Het gebruik van morfine en veel voorkomende vragen Het gebruik van morfine en veel voorkomende vragen Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 0437 Inleiding Uw arts heeft u morfineachtige pijnstillers (zie tabel) voorgeschreven tegen de pijn. Deze

Nadere informatie

Ketenzorg Arnhem. Vallen bij ouderen

Ketenzorg Arnhem. Vallen bij ouderen Vallen bij ouderen Casus Vrouw, 82 jaar Voorgeschiedenis: hypertensie Medicatie: 1 dd 12,5 mg hydrochloorthiazide Bericht CHRA: gevallen, wond behaarde hoofd is geplakt. Verder geen letsel. RR 140/70.

Nadere informatie

Vraag 1. Vraag 2. Vraag 3. Vraag 4. Voor meer oefenopgaven, ga naar

Vraag 1. Vraag 2. Vraag 3. Vraag 4. Voor meer oefenopgaven, ga naar Vraag 1 Je hebt 500 ml oplossing met de verhouding Hibitane : water als 1:4 a. Hoeveel ml Hibitane bevat de oplossing? b. Hoeveel ml water bevat de oplossing? Vraag 2 Je beschikt over 750 ml waterstofperoxide

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Plotse verwardheid Delier

PATIËNTEN INFORMATIE. Plotse verwardheid Delier PATIËNTEN INFORMATIE Plotse verwardheid Delier Wat is delier? Plotse verwardheid wordt ook wel een delier genoemd. Deze verwardheid kan op enkele minuten tot dagen ontstaan (of een bestaande toestand ineens

Nadere informatie

Acuut optredende verwardheid (delier)

Acuut optredende verwardheid (delier) PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE Acuut optredende verwardheid (delier) Informatie voor de patiënt, partner, familie en betrokkenen Acuut optredende verwardheid (delier) Uw partner, familielid, vriend of kennis

Nadere informatie

Informatiebrochure voor familie & betrokkenen

Informatiebrochure voor familie & betrokkenen HHZH_INF_114.03(0418) Informatiebrochure voor familie & betrokkenen Acute verwardheid een hart voor zorg Voorwoord Jouw partner, familielid, vriend of kennis is opgenomen in het H.-Hartziekenhuis Lier.

Nadere informatie

Opvang van patienten met licht traumatisch hoofd hersenletsel. Korné Jellema,neuroloog 8 februari 2016 Stichting MCHaaglanden en Bronvov Nebo

Opvang van patienten met licht traumatisch hoofd hersenletsel. Korné Jellema,neuroloog 8 februari 2016 Stichting MCHaaglanden en Bronvov Nebo Opvang van patienten met licht traumatisch hoofd hersenletsel Korné Jellema,neuroloog 8 februari 2016 Stichting MCHaaglanden en Bronvov Nebo Opdracht aan uw presentator Vertel iets over de acute opvang

Nadere informatie

Acute intoxicaties van verslavende middelen

Acute intoxicaties van verslavende middelen Acute intoxicaties van verslavende middelen Toxicokinetiek en -dynamiek Juul Cox, AIOS ziekenhuisfarmacie Disclosures spreker (potentiële) belangenverstrengeling Nothing to disclosure Definitie intoxicatie

Nadere informatie

Acute verwardheid / Delier

Acute verwardheid / Delier Acute verwardheid / Delier In deze folder vindt u informatie over acute verwardheid / delier. Daarnaast staat beschreven wat u voor uw naaste kan doen. Waar "hij" staat, kunt u uiteraard ook "zij" lezen.

Nadere informatie

Richtlijn Verslaving. 5. Opiaten. 5.1 Opiaten

Richtlijn Verslaving. 5. Opiaten. 5.1 Opiaten Versie 1.1 Datum Status 12-2016 definitief Revisiedatum 12-2017 Eigenaar Richtlijnencommissie, T.Peeters Richtlijn Verslaving 5. Opiaten 5.1 Opiaten Opiaten zijn stoffen die worden bereid uit de Papaver

Nadere informatie

Casusbespreking Sinustrombose of Trombosehoofd

Casusbespreking Sinustrombose of Trombosehoofd Casusbespreking Sinustrombose of Trombosehoofd Lotte Sondag, AIOIS neurologie Ewoud van Dijk, neuroloog Inhoud Casusbeschrijving Cerebraal veneuze sinustrombose Anatomie Pathofysiologie Epidemiologie en

Nadere informatie

Schadelijke effecten van alcohol

Schadelijke effecten van alcohol Schadelijke effecten van alcohol Jong geleerd? Saskia Wolt kinderarts Gerda de Boer GZ-psycholoog K&J Flevoziekenhuis DeKinderkliniek/DeKinderGGZ 2-11-2015 Club Cell, Almere Inhoud Alcohol en uw puber:

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Delier In deze brochure leest u meer over acute verwardheid, ook wel delier genoemd. Verder krijgt u informatie over de behandeling en wat u kunt doen. Acuut optredende verwardheid Delier is een vorm van

Nadere informatie

Richtlijn Forensische Geneeskunde Beoordeling intoxicaties bij ingesloten personen

Richtlijn Forensische Geneeskunde Beoordeling intoxicaties bij ingesloten personen Richtlijn Forensische Geneeskunde Beoordeling intoxicaties bij ingesloten personen Inhoudsopgave 1. Onderwerp 1 2. Doelstelling 1 3. Toepassingsgebied 1 4. Uitgangspunt 1 5. Toestemming 1 6. Werkwijze

Nadere informatie

NOAC s: Antistolling bij atriumfibrilleren

NOAC s: Antistolling bij atriumfibrilleren NOAC s: Antistolling bij atriumfibrilleren Uitgangspunten Handige websites NHG standaard Atriumfibrilleren M79 European Society of Cardiology Atrial Fibrillation (ESC) Leidraad begeleide introductie NOAC

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Acuut optredende verwardheid (delier) Acuut optredende verwardheid (delier)

Patiënteninformatie. Acuut optredende verwardheid (delier) Acuut optredende verwardheid (delier) Patiënteninformatie Acuut optredende verwardheid (delier) Acuut optredende verwardheid (delier) 20140024 Delier.indd 1 1 24-01-17 14:02 Acuut optredende verwardheid (delier) Wat is acuut optredende verwardheid

Nadere informatie

Casuïstiek voor workshop SAFE-dag

Casuïstiek voor workshop SAFE-dag Casuïstiek voor workshop SAFE-dag CASUS 1 Mevrouw van Breukelen, 70 jaar, heeft onlangs een nieuwe heup gekregen en is sinds kort terug uit het revalidatiecentrum. U vindt dit een mooi moment om haar medicatie

Nadere informatie

Palliatieve sedatie. Informatie voor patiënten en hun naasten die meer willen weten over palliatieve sedatie

Palliatieve sedatie. Informatie voor patiënten en hun naasten die meer willen weten over palliatieve sedatie Palliatieve sedatie Informatie voor patiënten en hun naasten die meer willen weten over palliatieve sedatie De informatie in deze folder is voor patiënten. Natuurlijk is de informatie ook erg nuttig voor

Nadere informatie

Klinisch redeneren in acute situaties. Ijbelien Jungen

Klinisch redeneren in acute situaties. Ijbelien Jungen Klinisch redeneren in acute situaties Ijbelien Jungen Alarm criteria Acute verandering in: Fysiologie Airway -bedreigde luchtwegen (b.v. Bij stridor, zwelling van de hals, sputumretentie) Breathing - (verandering

Nadere informatie

CVA / TIA. Dr. Wim Verstappen, huisarts, medisch manager HOV

CVA / TIA. Dr. Wim Verstappen, huisarts, medisch manager HOV CVA / TIA Dr. Wim Verstappen, huisarts, medisch manager HOV Casus I Patiënt, man, 79 jr. Bellen om 15.00u Vanmorgen periode alles uit de hand laten vallen Traag Van de trap gevallen. Bloedende hoofdwond

Nadere informatie

Toolkit generieke module Acute Psychiatrie

Toolkit generieke module Acute Psychiatrie Toolkit generieke module Acute Psychiatrie Inhoud 1. GGz-triagewijzer (bij voorkeur op A3 printen) voor gebruik door voorwacht crisisdienst bij binnenkomst melding 2. Drie verwijssituaties met per stap

Nadere informatie

Doel van de palliatieve sedatie

Doel van de palliatieve sedatie Palliatieve sedatie U heeft met uw behandelend arts gesproken over palliatieve sedatie. In deze folder kunt u alles nog eens nalezen. Als u na het lezen nog vragen heeft kunt u deze met hem of haar bespreken.

Nadere informatie

Zorgpad Atriumfibrilleren (AF)

Zorgpad Atriumfibrilleren (AF) Zorgpad Atriumfibrilleren (AF) Highlights Ziekenhuizen 2017 Hans Ros, ziekenhuisapotheker Inhoud Wat is AF? Hoe ontstaat een CVA (beroerte)? Behandeling AF: 4 peilers Orale antistolling 1 2016 ESC Guidelines

Nadere informatie

Wilsonbekwaamheid of BOPZ. Jacqueline Koster oktober 2014

Wilsonbekwaamheid of BOPZ. Jacqueline Koster oktober 2014 Wilsonbekwaamheid of BOPZ Jacqueline Koster oktober 2014 Casus borderline persoonlijkheidsstoornis overdosis aan medicatie ingenomen: 30 paracetamol 500 mg, 45 oxazepam 10 mg Patiënte weigert SE behandeling.

Nadere informatie

Richtlijn Forensische Geneeskunde Beoordeling Intoxicaties bij ingesloten personen

Richtlijn Forensische Geneeskunde Beoordeling Intoxicaties bij ingesloten personen Richtlijn Forensische Geneeskunde Beoordeling Intoxicaties bij ingesloten personen Inhoudsopgave 1. Onderwerp 2 2. Doelstelling 2 3. Toepassingsgebied 2 4. Uitgangspunt 2 5. Toestemming 3 6. Werkwijze

Nadere informatie

Informatiefolder delier

Informatiefolder delier Informatiefolder delier Informatiefolder delier Het gedrag en de reactie van uw partner, familielid, vriend(in) of kennis zijn anders dan u gewend bent. Hij of zij is onrustig, begrijpt u niet, geeft vreemde

Nadere informatie

AZO scholingsavond: neurotrauma Wat is de rol van de neuroloog? Bart Post Neuroloog

AZO scholingsavond: neurotrauma Wat is de rol van de neuroloog? Bart Post Neuroloog AZO scholingsavond: neurotrauma Wat is de rol van de neuroloog? Bart Post Neuroloog Disclosure belangenverstrengeling voor de sprekers van de AZO scholingsavond (Potentiële) belangenverstrengeling Voor

Nadere informatie

TIA/ herseninfarct van spoed- naar ketenzorg

TIA/ herseninfarct van spoed- naar ketenzorg TIA/ herseninfarct van spoed- naar ketenzorg neurologie Folkert Hoekstra, huisarts Renske van den Berg-Vos, neuroloog ACUTE FASE stroke ketenzorg START CHRONISCHE FASE 3 NHG standaard beroerte nieuwe standaard

Nadere informatie

de rol van de forensisch arts

de rol van de forensisch arts de rol van de forensisch arts 16-02-2012 Arts en Strafrecht Peter Paul Bender forensisch arts KNMG Forensisch Artsen Rotterdam Rijnmond bender@farr.nl programma: - de forensisch arts - arts en strafrecht

Nadere informatie

Beroerte in de praktijk. Patricia Halkes 19.03.2013

Beroerte in de praktijk. Patricia Halkes 19.03.2013 Beroerte in de praktijk Patricia Halkes 19.03.2013 Meneer A. 72 jaar Vg: hypertensie, spataderen Med: hydrochloorthiazide Intox: 2 jaar gestopt met roken, 40 PY Meneer A. Laat tijdens het eten plots zijn

Nadere informatie

Mensen met verward gedrag. Wim Broekhuizen, Yvonne Ruigrok

Mensen met verward gedrag. Wim Broekhuizen, Yvonne Ruigrok Mensen met verward gedrag Definitie van mensen met verward gedrag? Het gaat om mensen die de grip op hun leven (dreigen) te verliezen, waardoor risico aanwezig is dat zij zichzelf of anderen schade berokkenen

Nadere informatie

Excited Delirium Syndroom E-learning

Excited Delirium Syndroom E-learning Excited Delirium Syndroom E-learning Versie 11-10-2013 FMG e-learning wordt aangeboden door het Forensisch Medisch Genootschap (FMG), de beroepsvereniging voor forensisch artsen in Nederland. De e-learning

Nadere informatie

Delier voor de patiënt. Workshop Delier in de palliatieve fase. n droom woar ge geen sodemieter van op aan kunt. angstdroom.

Delier voor de patiënt. Workshop Delier in de palliatieve fase. n droom woar ge geen sodemieter van op aan kunt. angstdroom. Workshop Delier in de palliatieve fase 11 oktober 2012 Hedi ter Braak Monique van den Broek 1 Delier voor de patiënt n droom woar ge geen sodemieter van op aan kunt angstdroom nachtmerrie 1 Inhoud workshop

Nadere informatie

Samenstelling: serum: baclofen 2443 µg/l, diazepam 1634 µg/l, desmethyldiazepam 1460 µg/l, oxazepam 79 µg/l, temazepam 158 µg/l.

Samenstelling: serum: baclofen 2443 µg/l, diazepam 1634 µg/l, desmethyldiazepam 1460 µg/l, oxazepam 79 µg/l, temazepam 158 µg/l. TOXICOLOGIE Ronde 2017.1 Patiënt bekend met alcoholproblematiek en momenteel onder behandeling van verslavingszorg. Recent op de centrale spoedopvang geweest in verband met een eerste gegeneraliseerd tonischclonisch

Nadere informatie

Verpleegkundig Rekenen. Voor. Verzorgenden IG & Verpleegkundigen MBO en HBO

Verpleegkundig Rekenen. Voor. Verzorgenden IG & Verpleegkundigen MBO en HBO Verpleegkundig Rekenen Voor Verzorgenden IG & Verpleegkundigen MBO en HBO www.ikwilbijles.nl Pagina 1 Het maken van medische berekeningen is onlosmakelijk verbonden met het werk van verpleegkundigen. Als

Nadere informatie

Hoe een delier herkennen?

Hoe een delier herkennen? Infobrochure Delier Inhoud Wat is een delier?. 3 Hoe een delier herkennen?. 3 Is een delier niet gewoon dementie?.4 Hoe behandelen we een delier?. 5 Wat kan u als familie doen?. 5 Meer info of vragen?.

Nadere informatie

Medisch protocol: Sepsis-protocol SEH bij personen > 14 jaar.

Medisch protocol: Sepsis-protocol SEH bij personen > 14 jaar. Medisch protocol: Sepsis-protocol SEH bij personen > 14 jaar. TRIAGE SCREENINGSTOOL SEH SEPSIS / SEPTISCHE SHOCK Verdenking infectie Luchtweginfectie Urineweginfectie Abdominale infectie CZS infectie Huid/wekedelen-infectie

Nadere informatie

Delirium - acute verwardheid. informatie voor patiënt en familie

Delirium - acute verwardheid. informatie voor patiënt en familie Delirium - acute verwardheid informatie voor patiënt en familie 2 Sommige patiënten lijden tijdens een ziekenhuisopname of na een ingreep tijdelijk aan een acute verwardheid of delirium. Deze brochure

Nadere informatie

Jeugd en alcohol. Oefeningen

Jeugd en alcohol. Oefeningen 2009-16 tekst 1 Delft, 16 april 2009 Jongeren drinken steeds meer alcohol. En ze drinken vaker. Ook zijn ze jonger als ze beginnen. Het is een groeiend probleem. Cijfers van 2008 337 jongeren kwamen in

Nadere informatie

ENQUETE: GHB EN GBL. Ik gebruik alleen GHB : 44x Ik gebruik alleen GBL : 4x Ik gebruik zowel GHB als GBL : 13x

ENQUETE: GHB EN GBL. Ik gebruik alleen GHB : 44x Ik gebruik alleen GBL : 4x Ik gebruik zowel GHB als GBL : 13x ENQUETE: GHB EN GBL Mainline hield in 2017 een enquête onder 61 GHB/GBLgebruikers (waaronder 46 mannen, 14 vrouwen en 1 queer). Onder de gebruikers zijn veel twintigers en dertigers. Leeftijd 27 17 18

Nadere informatie

In de war? Op de Intensive Care

In de war? Op de Intensive Care In de war? Op de Intensive Care Albert Schweitzer ziekenhuis juni 2015 pavo 1168 Inleiding Uw partner of familielid is in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen op de Intensive Care. Waarschijnlijk

Nadere informatie

Slaap Apneu Centrum. KNO/ Longgeneeskunde. Datum: Geachte heer/mevrouw,

Slaap Apneu Centrum. KNO/ Longgeneeskunde. Datum: Geachte heer/mevrouw, Slaap Apneu Centrum KNO/ Longgeneeskunde Datum: Geachte heer/mevrouw, U krijgt deze vragenlijst omdat u gebeld heeft met de polikliniek KNO. Wilt u deze vragenlijst invullen? U kunt de vragenlijst naar

Nadere informatie

Delirium op de IC: het psychiatrisch perspectief. G. E. Jacobs Psychiater-klinisch farmacoloog PCD VUmc 28-1-2015

Delirium op de IC: het psychiatrisch perspectief. G. E. Jacobs Psychiater-klinisch farmacoloog PCD VUmc 28-1-2015 Delirium op de IC: het psychiatrisch perspectief G. E. Jacobs Psychiater-klinisch farmacoloog PCD VUmc 28-1-2015 1. Kliniek van het delier differentieel diagnose 2. Pathofysiologie 3. Medicatie en delier

Nadere informatie

Gespecialiseerd Ambulancevervoer. Voor Psychiatrisch Patiënten Presentatie dd 21 05 2013 Door Bryan Tjon a Njoek, Chauffeur Jerzy Koopmans SPV

Gespecialiseerd Ambulancevervoer. Voor Psychiatrisch Patiënten Presentatie dd 21 05 2013 Door Bryan Tjon a Njoek, Chauffeur Jerzy Koopmans SPV Gespecialiseerd Ambulancevervoer Voor Psychiatrisch Patiënten Presentatie dd 21 05 2013 Door Bryan Tjon a Njoek, Chauffeur Jerzy Koopmans SPV Juni 1892 Pilot gespecialiseerd vervoer 2 jaar voorbereiding

Nadere informatie

In de war? Op de Intensive Care

In de war? Op de Intensive Care In de war? Op de Intensive Care Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw partner of familielid is in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen op de Intensive Care.

Nadere informatie

Behandelprogramma psychiatrie en verslaving

Behandelprogramma psychiatrie en verslaving Behandelprogramma psychiatrie en verslaving Keuze voor beheerst gebruik Egbert Meeter, 28-5-2013 Hoe begon het De eerste vergadering 21-07-2010 Bronnen Bronnen Bronnen Bronnen Inhoud Veiligiheid Toetsing

Nadere informatie

Titel kopje. Belofte maakt niet altijd schuld

Titel kopje. Belofte maakt niet altijd schuld Titel kopje Belofte maakt niet altijd schuld Inhoud 1. Aanleiding 2. In coma geen lijden 3. Bewustzijn en GCS 4. 2 situaties en 2 redeneringen 5. Bewustzijnsverlaging naar oorzaak 6. Belofte van de arts

Nadere informatie

Amsterdamse Standaard Ketenzorg Antistolling (ASKA)

Amsterdamse Standaard Ketenzorg Antistolling (ASKA) Amsterdamse Standaard Ketenzorg Antistolling (ASKA) Tandartsendeel Versie november 2016 Christèle Warmerdam, SIGRA Yvonne Groenstege, FBA Inhoudsopgave Inleiding... 3 Landelijke Standaard, leidraad en

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Acute verwardheid

Patiënteninformatie. Acute verwardheid Patiënteninformatie Acute verwardheid Inhoud Inleiding... 3 Wat is acute verwardheid of delirium?... 3 Hoe wordt een delirium behandeld?... 4 Hoe kunt u uw familielid helpen?... 4 Medicatie... 4 Drinken

Nadere informatie

J.H. van Epen De drugs van de wereld de wereld drugs. 2e herziene druk

J.H. van Epen De drugs van de wereld de wereld drugs. 2e herziene druk J.H. van Epen De drugs van de wereld de wereld van de drugs 2e herziene druk Samsom Stafleu Alphen aan den Rijn/Brussel 1988 Woord vooraf 1 Algemene gezichtspunten 1.1 Definitie van het begrip drug 1.2

Nadere informatie