mousserend Vitteaut-Alberti, crémant de Bourgogne

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "mousserend Vitteaut-Alberti, crémant de Bourgogne"

Transcriptie

1 1 Bourgogne Hoewel de naam Bourgogne bij menigeen op het netvlies staat als het hart van het middeleeuwse koninkrijk, - de Côte d'or -, omvat de regio Bourgogne meer wijngebieden. De wijnstreek ligt verspreid over vijf belangrijke productiegebieden met in totaal zo'n hectare productieve wijngaarden, onderverdeeld in 100 AOC's en een totale productie van ongeveer anderhalf miljoen hectoliter, ofwel 200 miljoen flessen: 61 procent wit, 30 procent rood, 8 procent cremant en 1 procent rosé, Tot die wijngebieden behoren ook de Côte Chalonnaise en de Mâconnais in het zuiden en subregio's van de Beaujolais nog verder naar het zuiden (bijna de buitenwijken van Lyon) en Chablis, op een goed uur rijden ten noordwesten van Beaune, de wijnhoofdstad van Bourgondië.

2 2 In tegenstelling tot Frankrijk's andere beroemde wijnstreek, Bordeaux, is Bourgondië nog steeds een land van boeren. Vandaag de dag eten veel van die boeren in driesterrenrestaurants en hebben een dikke Mercedes in de garage dankzij de boom in de verkoop van hun wijn. Ze hebben de mentaliteit van de kleine boeren en sommige bedrijven zijn inderdaad ook wel erg klein. Je kunt geen grotere sociale tegenstelling bedenken als tussen Bourgondië en Bordeaux: de meeste beroemde Bordeaux wijndomeinen zijn groot en gevestigd in een groots kasteel dat overigens slechts zelden wordt bewoond door de eigenaar. Daarentegen zijn de beroemdste wijngaarden van Bourgondië in handen van de mannen die ze ook bewerken. Tot de tweede helft van de 20e eeuw verkochten de meeste Bourgondische wijnbouwers hun druiven aan de machtige kooplieden van de regio, of négociants, die de wijn assembleerden en onder hun eigen naam verkochten. De wijnconsument die bijvoorbeeld een Meursault van een handelshuis koopt, drinkt een wijn die is samengesteld van druiven uit verschillende en soms piepkleine wijngaarden van verschillende wijnboeren. Eind 20ste eeuw ontstond een vraag naar authentieke wijnen die dit businessmodel heeft veranderd. De leveranciers van Bourgogne wijn er nu in alle soorten en maten, met grote jongens - handelshuizen - als Bouchard Père et Fils en Joseph Drouhin, maar ook een groot aantal nieuwe, veel kleinere ondernemingen, waarvan een toenemend aantal in handen is van de wijnbouwers zelf. Zo is er een nieuwe en steeds belangrijkere categorie wijnbouwers opgestaan - denk aan de getalenteerde wijnmaker die zijn wijngaarden in eigendom heeft, zelf zijn wijn produceert, maar ook fruit koopt van collega-telers. Hij is in feite een kleine négociant en zijn wijn is net zo ambachtelijk gemaakt als de beste botteling van het domein. Als gevolg van de ontwikkelingen hebben veel handelshuizen (delen van) wijngaarden gekocht zodat ook zij wijnen konden bottelen met het begeerde predicaat "mise en bouteille au domaine". Hierdoor is het strikte onderscheid tussen wijnbouwer en handelshuis vervaagd. De Romeinen introduceerden de wijnbouw in Bourgogne, maar de monniken maakten hem groot, dankzij hun bijna wetenschappelijke aanpak en hun zoektocht naar de beste percelen. In het pauselijke hof in Avignon ontstond een grote vraag naar Bourgogne, evenals bij de adel waardoor het gebied een grote boost kreeg. De kerk verloor gaandeweg macht en

3 3 verkocht veel beroemde wijngaarden aan de bourgeoisie in Lyon. Na de Franse revolutie werden de overgebleven wijngaarden van adel en kerk opgesplitst en geveild, waarna het Franse erfrecht het eigendom verder versnipperde en waardoor tegenwoordig vrijwel niemand nog iets snapt van de talloze namen van wijndorpen en wijngaarden, alsmede de honderden namen van producenten. Bourgogne-wijnen staan bekend om hun terroir-expressie. Dan heb je het bijvoorbeeld over de bodem die 150 tot 180 miljoen jaar geleden is gevormd, hoofdzakelijk is samengesteld uit mergel en kalksteen met maritieme restanten uit het juratijdperk.

4 4 Maar dan praat je ook over de Climats, heel precies afgebakende percelen met specifieke klimatologische en geologische condities, die in combinatie met het werk in de wijngaard voor een uitzonderlijk lappendeken van terroirs zorgen. De Climats bieden aan elke appellation in Bourgogne een opvallend en uniek organoleptisch karakter. Bourgogne telt meer dan 600 Climats die als Premiers Crus geklasseerd zijn. De wijnen mousserend : 1. Vitteaut-Alberti, crémant de Bourgogne : cien-brut 14,60 Crémant de Bourgogne werd in 1830 op de kaart gezet toen de dichter Alfred de Musset ( ) in zijn "Secrètes pensées de Raphaël" deze wijn bezong. De mousseredne wijn werd voor begin 19e eeuw het eerst gemaakt in Chablis. Lange tijd was het de praktijk om van prestigieuze Bourgondische Grands Crus bubbelversies te maken: kunnen we ons niet bij voorstellen een Romanee-Conti als bubbeltjeswijn. Toen de wijn in 1975 zijn AOC-status verkreeg, werden strenge kwaliteitseisen uitgevaardigd. Je mag het natuurlijk niet hardop zeggen, maar crémant heeft verdacht veel weg van champagne. De druiven zijn vaak eender, zo wordt de pinot noir als blancs de noir gevinifieerd en gecombineerd met chardonnay. De basiswijnen krijgen hun bubbels door een tweede vergisting in de fles. Verschillen zijn er ook: druivensoorten aligoté en gamay mogen ook in de fles. Inmiddels worden er jaarlijks 17 miljoen flessen crémant de Bourgogne geproduceerd. Een schijntje vergeleken met de 240 miljoen flessen cava. Sinds 2016 bestaan twee nieuwe kwaliteitsaanduidingen: éminent en grand éminent. Een crémant de Bourgogne met de éminent -stempel heeft minimaal 24 maanden sur lattes gelegen, terwijl een grand éminent gemaakt is van de eerste persing van uitsluitend chardonnay en/of pinot noir-druiven en minimaal 36 maanden sur lattes heeft gelegen. Onze fles komt van het echtpaar Gérard en Danielle Vitteaut uit het dorpje Rully in de Bourgogne. Het bedrijf Vitteaut-Alberti is in 1951 opgericht door Gerards ouders die zich helemaal op mousserende wijn toelegden, zodat ze optimale kwaliteit konden leveren. Inmiddels heeft dochter Agnès Vitteaut de leiding, is het hele bedrijf verhuisd naar een nieuw, eigentijds onderkomen, en is de wijngaard uitgebreid naar 17 hectare.

5 5 Deze blanc de blancs wordt gemaakt van witte druiven, namelijk 80% chardonnay en 20% aligoté. De wijn rijpt zesendertig maanden op fles en is mede hierdoor uiterst verfijnd. En dus ook grand éminent! Hamersma : Zacht-romige mousse, mild wit fruit, appelpartjes, wat gedroogde abrikoos, witte perzik, fijne zuren en amandelbittertje. Perswijn schreef: Peer en perzik, brioche, citrus, zacht weelderig, fijne toasting, mooie zuren, fijne mousse. Deze wijn kwam in 2015 als beste uit de bus bij een wijnconcours van Perswijn. wit : 2. Buissonnier Bourgogne chardonnay 2015: 9,95 We beginnen met een typische instapchardonnaye van de Vignerons de Buxy in de Côte Chalonnaise die ook wel de Bourgognes maakt die je in de supermarkt kunt krijgen. Deze regio begint direct onder Côte de Beaune, bij het plaatsje Bouzeron. Het gebied is vrij breed en 25 kilometer lang. In het zuiden gaat de streek over in de Mâconnais. Je vindt de wijngaarden op hellingen op een hoogte van 250 tot 370 meter. Het klimaat is gemiddeld warmer dan in Côte de Beaune en Côte de Nuits. De druiven rijpen beter, waardoor de kwaliteit van de wijnen heen stabieler is. Toch hebben de wijnen van Côte Chalonnaise lang niet dezelfde reputatie als de wijnen van Côte d Or. Vignerons de Buxy in de Côte Chalonnaise is een coöperatie, ontstaan in 1931, die 120 kleine familiebedrijven verenigt. De samenwerking leverde goede resultaten op. In de jaren veertig moesten de wijnen bij ruimtegebrek soms opgeslagen worden in de tanks van goederentreinen bij het station van Buxy. Een link met de spoorwegen is er nog steeds: een deel van de wijnen rijpt in een oude, verlaten spoortunnel, die in de kalkheuvels van de Côte Chalonnaise is uitgehakt. In de jaren tachtig deed het bedrijf een belangrijke stap vooruit. De wijnboeren kregen technische begeleiding in de wijngaard, hun druiven werden voorafgaand aan de oogst gekeurd en ze kregen betaald naar de kwaliteit. Ook in de 21e eeuw blijven de Vignerons de Buxy scherp op de kwaliteit letten. Zo zijn de kelders onlangs grondig gerenoveerd en van de laatste technologische snufjes voorzien.

6 6 Onder leiding van oenoloog Alain Pierre worden de druiven van al die verschillende wijngaarden van de leden, nu liefst 270 leden met overal kleine lapjes wijngaard, op verwerkt. De wijngaarden liggen hoog op de heuvels nabij Buxy, op kalkrijke kiezelgrond. Alain Pierre selecteert per perceel de druiven die bestemd zijn voor de cuvée Buissonnier. Een deel van de oogst gist in roestvrijstalen tanks en het andere deel in eikenhouten fusten. Beide wijnen worden voor de botteling geassembleerd. Het is geen complexe bourgogne, maar de wijn biedt een goed voorbeeld van chardonnay uit de Côte Chalonnaise. Met de kenmerkende, toegankelijke, ronde en iets vettige smaak. Milddroge bourgogne met fijn rijp fruit en licht boter in het aroma. De smaak is zacht en sappig van structuur, met een geurige, ronde afdronk. Prima te combineren met koude voorgerechten met vlees of vis, maar ook heerlijk bij gevogelte en visgerechten uit de oven. Perswijn ****: Levendig en fruitig, perzik, peer en brioche, lekker sappig en weelderig 3. Cave des Grands Crus Mâcon Loché ,30 (let op: ik heb in winkel nog jaargang 2015) Opnieuw een instapper, maar nu uit Mâconnais, het dorp Loché. Mâconnais dankt zijn naam aan de stad Mâcon en is de zuidelijkste en grootste regio van Bourgogne. Het landschap is glooiend met afwisselend weilanden en wijngaarden. Het is een rijk landbouwgebied dat ook bekend is van de Bresse-kippen, die ook een eigen appellation hebben. De Mâconnais is onderverdeeld in gebieden ten noorden en ten zuiden van Mâcon. Meestal is de wijnbouw onderdeel van een gemengd boerenbedrijf. De druiven gaan vaak naar coöperaties, die een groot deel van de noordelijke Mâconnaiswijnen produceren. Alle betere wijngaarden met gemeente-appellations liggen direct ten zuiden en zuidwesten van Mâcon. Hier zijn veel meer zelfstandige wijnboeren gevestigd. De wijnen uit het gebied hebben geen hoge status. Premiers Crus en Grands Crus zijn er dan ook niet. De gemiddelde Mâcon is weliswaar smakelijk, maar niet pretentieus of complex. De wijnen zijn daarom redelijk betaalbaar. Maar op de regel heb je natuurlijk altijd uitzon deringen. In sommige gevallen kunnen de Mâconnaiswijnen wedijveren met de betere witte Bourgognes. Zoals deze wijn: hij wordt gemaakt in Loché, een dorp 5 kilometer ten zuidoosten van Mâcon zelf De AOC Mâcon-Loché is qua oppervlakte een van de kleinste appellations van de Bourgogne. De locatie is echter niet ongunstig, vlakbij de beroemde gebieden Pouilly-Fuissé en Saint-Véran. De bodem bestaat uit een mengsel van klei en kalk, goed voor de waterhuishouding. En de ligging op het oosten zorgt voor veel zon, zodat de druiven in dit geval chardonnay mooi rijp kunnen worden.

7 7 Geurige en romige mâcon met nuances van appel en iets boter. De zachte, volle smaak eindigt aromatisch, met bovendien een verfijnde frisheid. Prima bij diverse visgerechten of lichte vlees- en gevogelteschotels, maar ook als aperitief. Perswijn ****: Peer en perzik, citrus, appel, sappig, smaakvol goede zuren. 4. Domaine Saumaize Saint-Véran en Crêches ,50 (let op: ik heb in winkel nog jaargang bejubeld in Perswijn: zie bijlage) Ook deze wijn komt van Maconnais, in het zuiden van de Bourgogne. Daar wordt het landschap gedomineerd door twee rotsformaties: Vergisson en Solutré. Daartussenin ligt het kleine wijngoed van het echtpaar Jacques en Nathalie Saumaize. Ze bewerken met zoon Anthony ruim 3 hectare in Pouilly-Fuissé, ruim 4 in Saint-Véran en ongeveer een halve hectare in Mâcon-Bussières, verspreid over verschillende percelen. Een deel van die wijngaarden was al bezit van de familie Saumaize: ook grootmoeder Victorine had een passie voor wijnstokken en wijn. Samen met andere kleine wijnboeren uit de zuidelijke Bourgogne vormt het echtpaar Les Artisans Vignerons de Bourgogne du Sud, een groep met als doel het zelf bewerken van de wijngaarden, met respect voor het milieu en behoud van het ecosysteem. Bijzonder is dat deze wijnboeren ook bewust de handmatige oogst in stand willen houden. Niet alleen om zorgvuldiger te plukken, maar ook vanwege de culturele en sociale betekenis die het oogsten met de hand hier van oudsher heeft. Deze wijn komt dus van perceeltjes in Saint-Véran, dat wellicht niet zo bekend is als het vlakbij gelegen Pouilly Fuissé. Insiders weten dat hier in de zuidelijke Bourgogne fantastische wijnen worden gemaakt. De chardonnay van wijnstokken tussen 10 en 30 jaar oud en de bodem van klei met kalkondergrond geeft frisse, haast mineralige stijl witte wijn. Chardonnay in zijn meest pure vorm: heerlijk, rijp geel fruit in het aroma en een lange, geconcentreerde smaak met een fraaie balans tussen fris en mild. Deze topwijn voegt zich naadloos bij fijne visschotels met bijvoorbeeld kabeljauw, tarbot en zeetong.

8 8 Perswijn riep deze wijn uit als beste van het zomerconcours in 2016 in de prijsklasse boven de 15 euro: Mooie combinatie van rijkdom en frisheid. Natuurlijke spanning en mooie zuren. Een heerlijke Bourgogne voor een heel aantrekkelijke prijs en dat is in deze tijd een zeldzaamheid door de wereldwijde vraag en de lastige en kleine oogsten van de afgelopen jaren. 5. Domaine de La Conciergerie Chablis Montmain Premier Cru cru-2016 (let op: ik heb in winkel nog jaargang 2015) 26,70 Chablis is een bijzonder gebied binnen de Bourgogne. Het ligt behoorlijk noordelijk de wijngaarden liggen dichter bij de Champagne dan bij de rest van de Bourgogne en het klimaat is er dan ook tamelijk koel, met lange winters. Door zijn noordelijke ligging is Chablis natuurlijk ook uiterst gevoelig voor nachtvorst en is de ligging van de wijngaarden erg belangrijk om een druif van goede kwaliteit te produceren. De best gelegen wijngaarden met een optimale expositie ten opzichte van de zon hebben vaak recht op de premier cru-status. De bodem is mede gevormd door de fossielen van een grote massa zeediertjes. Die werden zo n 155 miljoen jaar achtergelaten door een verdwenen binnenzee. De verkalkte restjes, gemengd met klei, vormen een grondsoort die het strakke en frisse karakter van de wijnen van Chablis voor een aanzienlijk deel bepaalt. Chablis kent circa 4000 ha wijngaarden, waarvan 800 premier-cru en produceert jaarlijks 29 miljoen flessen, waarvan 6 miljoen premier cru. Domaine de la Conciergerie bezit 15 hectare wijngaarden, met onder andere percelen in de premier cru Montmains. De familie Adine maakt al sinds de twaalfde eeuw wijn in Chablis. De jongste generatie, Marie-Gaëtane Adine, zet die traditie voort. Zij is de wijnmaakster van Domaine de la Conciergerie in Courgis. Het domein werd in 1974 opgericht door haar ouders, en is in 2006 overgenomen door het biodynamisch werkende Domaine Jean-Marc Brocard. Marie-Gaëtane Adine maakt, net als haar vader Christian, zuivere wijnen zonder overbodige franje en dus ook zonder houtrijping. Wijnen waarin het terroir en het druivenras alle witte Chablis wordt gemaakt van chardonnay tot hun recht komen. Deze chablis heeft met zijn frisse zuren de mogelijkheid tot enkele jaren flesrijping. Tijdens de rijping ontwikkelt de wijn complexere geuren en smaken. Je kunt hem ook jong drinken. Tot 2 jaar na de oogst overheersen dan de fruitige geuren van de druif. Complexe chablis met rijp geel fruit en een verfijnde mineralige toon. De smaak is vol, krachtig en fris van structuur; de afdronk lang en aromatisch. Vele visgerechten, maar ook bij fijn gevogelte of kalfsvlees. Perswijn 16/20: Noten, bloemen, peer, perzik, breed, zacht en licht gerijpt, weelderig, boterig dik.

9 9 6. Domaine Raquillet Mercurey Blanc la Brigadiere ,70 (persoonlijke favoriet) Deze wijn komt van Mercurey, de meest prestigieuze gemeente van de Côte Chalonnaise in de Bourgogne. De appellation omvat twee gemeenten, heeft 645 ha wijngaard met 11 domeinen en vier coöperaties die vooral pinot noir (90%) produceren. François Raquillet voert sinds 1990 met zijn echtgenote Emmanuelle het familiedomein aan en is daarmee de 11e generatie. Het 10 hectare grote wijngoed is beplant met zowel chardonnay als pinot noir druiven en levert het merendeel van de wijnen onder de herkomstbenaming Mercurey. Binnen de gemeentegrenzen bezit François bovendien vier premiers crus in zowel wit als rood, daarnaast heeft hij ook een witte premier cru in de buurgemeente Rully. De wijngaarden bevinden zich voornamelijk op oostelijk en zuid-oostelijk gelegen hellingen die door de vroege ochtendzon het eerst bereikt worden. Hierdoor profiteren de druiven het meest van een vroege en gelijkmatige rijping. De hoger gelegen wijngaarden ontvangen bovendien relatief veel wind waardoor de kans op rot gering is en de druiven gezond blijven. De chardonnay druif is vooral aangeplant op mergelhoudende bodems. De witte-wijnbereiding is volgens de klassieke Vinification Bourguignonne: gisting en rijping op eikenhouten vat met regelmatige bâtonnage, het roeren van de uitgegiste wijn met de afgestorven gistcellen, wat een rijke smaakstructuur oplevert en een lange afdronk. De topdomeinen uit Mercurey worden beschouwd als een goed alternatief voor de grote namen uit de Côtes de Beaune en Côte de Nuits. François Raquillet behoort tot deze categorie. Op zijn domein van 10 hectaren wijngaard produceert hij zowel rode als witte wijnen. Deze witte Brigadière zou de concurrentie met de veel duurdere Côtes de Beaune moeten aankunnen. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 25 jaar, rendement 45 hl per ha, 30 procent van de wijn wordt 12 maanden in nieuwe vaten van 400 en 500 liter opgevoed. Fraaie droge witte wijn met een verfijnd aroma van nieuw eiken, wat boter en een lichte kruidigheid. De volle, zachte smaak houdt lang aan en eindigt met een aanhoudende en frisse afdronk.

10 10 Uitstekend te combineren met vele visgerechten of gevogelte. Perswijn 16/20 (over 2014!): Subtiel, hazelnoten, toast, brioche, krachtig en sappig, mooie zuren. Belucht de wijn bij voorkeur één uur voor het schenken! 7. Domaine Vincent Bouzereau Meursault ,45 Meursault levert een van de meest beroemde witte topwijnen van de Bourgogne. De wijngaarden liggen in de Côte de Beaune, ten zuiden van de stad Beaune. Is de Côte de Nuits (noordelijk van Beaune) befaamd om de rode wijnen, de Côte de Beaune is dat om zijn hoge kwaliteit witte bourgogne. Meursault is daar een goed voorbeeld van. De Amerikaanse literator Jay Mcinerney schreef: Het drinken van een mooie, rijpe Meursault behoort tot de meer rijkgeschakeerde genoegens van het leven. Zelfs de jongere exemplaren hebben een uniek en verleidelijk smaakprofiel. Talloze wijnboeren maken op slechts 395 hectare verschillende stijlen witte wijn. Dat varieert van vettige chardonnays van de laaggelegen en veel klei bevattende wijngaarden tot een meer complexe en frissere stijl van de kalkhoudende hellingen. Vincent Bouzereau maakt het laatste type wijn met veel kracht en finesse. Vincent Bouzereau is binnen zijn uitgebreide wijnfamilie al de tiende generatie die wijn maakt in het wereldberoemde Meursault in de Bourgogne. Hij runt het bedrijf samen met zijn vrouw Aline Delaunay. Met de elfde generatie wijnmakers zit het ook wel goed, want het stel heeft zes kinderen. Bouzereau bezit 18 hectare wijngaarden, verdeeld over percelen in vier dorpen in de Côte de Beaune: Meursault, Auxey-Duresses, Monthélie en Puligny-Montrachet. Daarvan is 60% beplant met chardonnay en 40% met pinot noir. Vincent werkt vanuit de opvatting dat goede wijn ontstaat in de wijngaard en omschrijft zichzelf als iemand die in eerste instantie paysan, boer, is. Zijn filosofie is simpel: Om een mooie fles te maken, heb ik mooie druiven nodig. Hij heeft een hekel aan zware, logge wijnen en doet er in de wijngaard alles aan om te zorgen dat zijn wijnen verfijnd en goed in balans zijn, onder andere door een deel van de knoppen en later druiven weg te halen. Ook is hij een van de weinige wijnboeren in de streek die zelf zijn wijnstokken ent. Vincent laat

11 11 zijn witte wijn 12 maanden in houten vaten gisten en rijpen, waarvan procent nieuw hout. Dat geeft zijn wijnen naast finesse ook kracht. Verfijnde, krachtige meursault met veel finesse in de geur en een volle, evenwichtige en sappige smaak. De subtiele houtrijping en complexe, fruitige aroma's harmoniëren uitstekend in deze top-bourgogne! Prachtig bij vis, wit vlees en kreeft. Ook heerlijk om zo te drinken. Perswijn 16/20: Citrus, boterig en rijp, vanille, weelderig, bitters, sap, fijne zuren. Rood: 8. Domaine Chopin Côte de Nuits Villages ,95 Het wijngoed omvat 12 hectare pinot noir en een klein beetje chardonnay. De rode bourgognes van Domaine Chopin vallen onder de herkomstbenamingen Côte de Nuits-Villages, Nuits-Saint-Georges, waaronder ook premier cru, en de beroemde Chambolle-Musigny. De appellation Côte de Nuits-Villages, een verzamel-appellatie voor een beperkt aantal gemeenten. werd in 1937 vastgelegd en bevindt zich in de legendarische Cote d Or. Deze AOC beslaat 148 hectare en produceert voornamelijk rode wijn 6500 hectoliter jaarlijks, nog geen flessen. De Côte de Nuits als wijnregio kent 11 gemeenten met een eigen appellatie, met als meest legendarische Vosne-Romanée. De Grand Cru-wijnmakers in het hart van de Côte de Nuits horen bij de beste ter wereld, met Romanée-Conti als onbetwist - en onbetaalbaar - vlaggenschip. Dit historische wijnhuis met een kleine wijngaard van nauwelijks groter dan een voetbalveld maakt de duurste - en volgens kenners ook beste - Bourgogne ter wereld. Hij staat in de lijst van duurste wijnen ter wereld met stip op nr. 1 met een gemiddelde prijs van: euro/hoogste prijs: euro. Zeven van de tien wijnen op de toptien van de duurste wijnen komen uit de Bourgogne. Hoewel de Côte de Nuits geweldige wijnen voortbrengt, is de naam niet per se synoniem aan kwaliteit. Kenners weten dat je niet blind kunt varen op de appellatie. Goede wijn vergt veel kennis en kunde van de wijnmaker en de ene jaargang is de andere niet. Grand Cru's staan vrijwel zonder uitzondering garant voor topkwaliteit. De Premier Cru's en de lokale appellations in de meeste gevallen ook.

12 12 Terug naar Domaine Chopin, waar de broers Arnaud en Alban Chopin de zesde generatie wijnboeren vertegenwoordigen, en is gevestigd in Comblanchien, een van de meest zuidelijke gemeenten van de Côte de Nuits. Comblanchien is tevens beroemd om zijn steengroeve waar het compacte, beigekleurige kalksteen gewonnen wordt met bijna dezelfde hardheid als marmer. Sinds het aantreden van de broers broers Arnaud en Alban Chopin is er veel veranderd, met name in de wijngaard. Door intensieve bodembewerking van de soms sterk kleihoudende bodem kunnen de wortels van de wijnstok dieper gaan. Door een betere drainage van de wijngaard en diverse rendementsbeperkende maatregelen is de kwaliteit van de druiven met sprongen vooruit gegaan. De vinificatie is erop gericht om een maximum aan aroma, kleur- en smaakstoffen te onttrekken van gezonde en rijpe druiven. Door een strenge selectie van de oogst verkrijgen ze aldus volle rode wijnen met fruit, extract en lengte, in een fraaie balans. Hun wijnen blinken uit in fruitigheid en frisheid. Zij hebben de kwaliteit naar de top weten te brengen en het verbaast niet dat de beperkte productie uitsluitend via toewijzing naar de wijnhandel gaat. Chopin is een snel stijgende naam, die nog steeds voor een scherpe prijs bijzonder fraaie bourgogne maakt. Sappige en pittige rode bourgogne met fijn rood fruit en een milde kruidigheid in de geur; de smaak zet fris en aromatisch in en eindigt met een milde tannine in de afdronk. Goed te combineren met licht gekruide gerechten van rund- of lamsvlees. Perswijn 15/20: Neus: kersen, aardbeien, breed, hout. Mond: zacht en stoer, fijne zuren, elegant, lengte, fijn glas. 9. Domaine Gerard Savigny, Les Baune ,95 (let op: ik heb in winkel nog jaargang 2012) Jean-Jacques Girard bezit 18 hectaren wijngaard in het hart van de Côte d Or, het epicentrum van met name rode Bourgogne-wijn. Al meer dan vijf eeuwen bezit de familie

13 13 wijngaarden, welke sinds 1977 door Jean-Jacques met echtgenote en zoon beheerd worden. De nadruk ligt op beredeneerde wijnbouw met zorg voor de gezondheid van plant én bodem. De wijngaarden zijn verspreid over diverse gemeentes van de Côte de Beaune, zoals Pommard, Aloxe-Corton met de grand cru Corton-Charlemagne en uiteraard de gemeente-aoc Savigny-lès-Beaune waar het bedrijf is gevestigd (en deze wijn ook vandaan komt) en de buurgemeente Pernand-Vergelesses. In de twee laatstgenoemde gemeenten bezit de familie diverse premier cru wijngaarden. Zowel haar witte als rode wijnen worden gekenmerkt door een grote mate van fruitigheid en een volle, maar zachte smaakstructuur met veel lengte. Zeer representatief voor de wijnen van de Côte de Beaune waar fruit en rondheid doorgaans domineren. De pinot noir van deze wijn heeft Girard in de vallei van Savigny-les-Beaune aangeplant, aan de voet van de premier cru-wijngaarden. De volledig ontsteelde oogst gist in traditionele open kuipen, waarbij de schillen en pitten (marc) regelmatig ondergedompeld worden (pigeage). De rijping duurt 15 maanden, in eikenhouten fusten waarvan ongeveer 10% nieuw is. Resultaat is een pittige, volle rode wijn met lengte en inhoud. Volle rode wijn met rijp rood fruit en een toets van eikenhout in het aroma. De smaak is evenwichtig en vol, met een fijne, soepele tannine in de afdronk. Traditionele bourgondische gerechten zoals bœuf bourguignon. Ook erg lekker bij entrecôte met rodewijnsaus. Perswijn 15/20 schreef over de 2011: Heerlijk fruit en sap, kersen en aardbeien, stevigheid, balans, zuren, lekker. 10. Domaine Huguenot Marsannay rouge aanbieding = 24,95 Zoals vele Bourguignons zijn ook de Huguenots al vele generaties wijnboer, maar het huidige domein is eigenlijk pas van 1968 gegroeid tot wat het heden ten dage is, 23 hectare wijngaard in de gemeenten Marsannay-La-Côte, Fixin en Gevrey-Chambertin, alle drie gelegen in het noordelijk deel van de Côte de Nuits. Eigenaar, Philippe Huguenot, heeft in navolging van zijn ouders veel bijgedragen aan de promotie van de herkomstbenaming Marsannay, welke (pas) in 1987 werd toegekend. Een van de speerpunten van het domein is de terugkeer naar traditionele werkwijzen in de wijngaard, zonder bestrijdingsmiddelen en met intensieve bodembewerking. Ook de zogenaamde groene werkzaamheden in de wijngaard, zoals overtollige knoppen, gebladerte en druiventrossen wegknippen, dragen bij tot de kwaliteit van de oogst.

14 14 Vanaf de jaargang 2013 is het wijngoed biologisch gecertificeerd. In de wijnkelder is alles gericht op het maken van evenwichtige wijnen met finesse. Voor de rijping van maanden kiest hij fusten van één en twee jaar oud, zodat niet het eikenhout, maar juist de finesse en zuiverheid van de pinot noir tot uiting komen. De wijnstokken zijn jaar oud. De wijn is een assemblage van verschillende perceeltjes ten noorden en zuiden van Marsannay, Helderrode wijn met een zuiver en verfijnd aroma van rijpe kersen, licht eikenhout en milde kruiden. De smaak is zacht, rond en elegant, met een geurige en mooi gerijpte afdronk. Heerlijk bij verfijnde gerechten met paddenstoelen, roomsauzen en gevogelte. Perswijn over 2014: 15,5/20 Fijn fruit, kersen en bloemen, aardbeien, elegant en sappig, mooie zuren en frisheid, rijp. Domaine Besson Givry Bois Gautiers 1er Cru ,50 Xavier en Guillemette Besson bezitten 8,5 hectare wijngaard rondom Givry, waarvan een kwart chardonnay en driekwart pinot noir. Vanaf 1989 leveren zij niet meer aan de handel, maar produceren ze enkel nog van eigen wijngaarden. De premier cru Les Bois Gauthiers ligt op een steile helling op het zuiden en zuidoosten en geniet daardoor van een goede natuurlijke drainage en een gunstige ligging ten opzichte van de eerste morgenzon. Het rendement is niet hoog met 40 hl/ha. De oogst wordt handmatig geplukt en zacht gekneusd. De vinificatie bestaat uit een koele inweking van enkele dagen, gevolgd door een vergisting tot boven de 30 C. De lagering in 50% nieuw eikenhouten vat resulteert in een pittige, karakteristieke rode bourgogne met bewaarpotentieel. Fruitige en pittige rode wijn met krachtig vers rood fruit in de geur. De smaak is sappig en vol, met lichte tannine in de afdronk. Lekker bij verfijnde gerechten met gevogelte, kalfvlees of vederwild met romige saus.

15 15 Perswijn (2013) 16/20 over 2011: Rood fruit, sappig, levendig, puur, verfijnd, mooie structuur, lengte, frisse zuren, jong Dank voor jullie aandacht

Wandeling doorheen Bourgogne

Wandeling doorheen Bourgogne Wandeling doorheen Bourgogne Commanderij De Lange Afdronk 21 oktober 2016 Hugo & figuranten Bourgogne wijngaarden: Situering en indeling Bourgogne: situering 4 regio s genoemd naar hun belangrijkste stad

Nadere informatie

4,54 inkoop 19,75 verkoop. Santa Caterina Chardonnay Igt Salento

4,54 inkoop 19,75 verkoop. Santa Caterina Chardonnay Igt Salento Santa Caterina Chardonnay Igt Salento De wijnstreek Puglia in Zuid- Italië is gespecialiseerd in de productie van rode wijnen. De hoge temperaturen lijken minder geschikt voor de verbouw van witte druivensoorten.

Nadere informatie

Wijnpakket Noord-Frankrijk

Wijnpakket Noord-Frankrijk Wijnpakket Noord-Frankrijk Bouchard Père & Fils Bourgogne, La Vignée blanc Druivensoorten: chardonnay Een aromatische, ronde, niet te zware wijn met een fris en delicaat bouquet van bloemen, geel fruit

Nadere informatie

Wijnpakket Frankrijk wit

Wijnpakket Frankrijk wit Wijnpakket Frankrijk wit Monterre, Viognier Druivensoorten: viognier De Monterre Viognier heeft een bouquet van zacht fruit en florale tonen. Het is een droge wijn met een frisse en fruitige smaak. Heerlijk

Nadere informatie

Proefdoos: Toscaanse top wijnen

Proefdoos: Toscaanse top wijnen Proefdoos: Toscaanse top wijnen 2009 Pianirossi Sidus DOC De CEO van Tod's & Hogan is de eigenaar van dit domein. Een middelzware fruitige wijn is de beste typering. Veel fruit, sap met mooie tonen van

Nadere informatie

Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50

Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50 Huiswijnen wit Urmeneta, Sauvignon Blanc Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50 Een typisch Chileense Sauvignon. Hij is milddroog, makkelijk en zit vol exotische aroma s van onder andere passievrucht.

Nadere informatie

BIO! DAT IS LOGISCH. L Hirondelle Organic

BIO! DAT IS LOGISCH. L Hirondelle Organic BIO! DAT IS LOGISCH Bewust kiezen voor mens, dier en milieu. Dat is voor de nieuwe generatie producenten een belangrijk argument om over te gaan op biologische wijnbouw. Ook bij onze klanten worden biologische

Nadere informatie

Domaine Saint Pierre Sancerre Loire

Domaine Saint Pierre Sancerre Loire Domaine Saint Pierre Sancerre Loire Na vele generaties beheren Bruno en Thierry Prieur het 42 hectare grote landgoed. De familie Prieur bezit de meest prestigieuze terroirs van Sancerre zoals Monts-Damnes,

Nadere informatie

MOUSSEREND ROSÉ 4,25 21,25

MOUSSEREND ROSÉ 4,25 21,25 WIJNKAART MOUSSEREND Italië, Prosecco Pronol Frizzante 4,75 23,75 Deze licht mousserende wijn is gemaakt van de Prosecco en de Frizzante druif. GEUR Fruitige met wat tonen van witte bloemen. SMAAK Fruitig,

Nadere informatie

Huiswijnen Familie Excellor sauvignon blanc Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Clauduis Morand merlot - Pays d Oc Gris rosé - IGP Var

Huiswijnen Familie Excellor sauvignon blanc Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Clauduis Morand merlot - Pays d Oc Gris rosé - IGP Var Huiswijnen Familie Excellor sauvignon blanc Droge witte wijn uit het zuidwesten van Frankrijk. Typische tonen van de sauvignon druif, zoals kruisbessen en citrus fruit. Mooi droog en niet te zwaar. Prima

Nadere informatie

Huiswijnen (ook per glas te bestellen)

Huiswijnen (ook per glas te bestellen) Wijnkaart Huiswijnen (ook per glas te bestellen) Opta Wit Dão Vinho Branco 2015 20,50 Sappige, droge witte wijn uit de Dão regio. Deze wijn is gemaakt van de Encruzado, Malvasia Fina en Cerceal Branco.

Nadere informatie

Huiswijn Wit en Rood

Huiswijn Wit en Rood Huiswijn Wit en Rood (Italie) Een heerlijke huiswijn, in de mond proef je een lichte aroma van klein rood en zwart fruit, specerijen en tijm. De aanzet is vol, gevolgd door een lange, zwoele afdronk. Lekker

Nadere informatie

Bric Cenciurio ontleent zijn naam aan een deel van een heuvel in de gemeente Castellinaldo.

Bric Cenciurio ontleent zijn naam aan een deel van een heuvel in de gemeente Castellinaldo. Een familiebedrijf ontstaan aan het eind van de jaren 80 en op dit moment nog steeds geleid door Fiorella, haar broer en haar twee zonen Alessandro en Alberto. Bric Cenciurio ontleent zijn naam aan een

Nadere informatie

Huiswijnen Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Domaine peiriere merlot - IGP Pays d Oc Gris rosé - IGP Var

Huiswijnen Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Domaine peiriere merlot - IGP Pays d Oc Gris rosé - IGP Var Huiswijnen Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Heerlijke frisse witte wijn uit de Languedoc gemaakt van de Rhone druif viognier. De wijn heeft in de geur elementen van gedroogde perzik en abrikoos.

Nadere informatie

MARRENON LUBERON VENTOUX LUBERON/VENTOUX, FRANKRIJK. Marrenon

MARRENON LUBERON VENTOUX LUBERON/VENTOUX, FRANKRIJK. Marrenon MARRENON LUBERON/VENTOUX, FRANKRIJK Het wijnhuis MARRENON is al meer dan 40 jaar dé toonaangevende coöperatie van 1200 wijnboeren die samen wijngaarden bewerken van 7600 hectare in de Luberon en Ventoux

Nadere informatie

Presentatie PETER SPRONCK

Presentatie PETER SPRONCK Nederland nieuw wijnland Presentatie PETER SPRONCK Nederland nieuw wijnland Presentatie PETER SPRONCK Wijngaarden in Nederland 1997 2017 De nieuwe druivenrassen Johanniter Muscaris Riesel Solaris Lijkt

Nadere informatie

Domaine Pehu-Simonet Verzenay Champagne Grand Cru

Domaine Pehu-Simonet Verzenay Champagne Grand Cru Domaine Pehu-Simonet Verzenay Champagne Grand Cru Champagne Pehu-Simonet is een klein familiaal huis waar David Pehu na 3 generaties het roer heeft overgenomen. Zij zijn al die tijd trouw gebleven aan

Nadere informatie

Cave de l Ormarine is opgericht in 1922, het is een samensmelting van 3 domeinen. Namelijk de domeinen van Cave de Cournonterral, Cave de Pinet et

Cave de l Ormarine is opgericht in 1922, het is een samensmelting van 3 domeinen. Namelijk de domeinen van Cave de Cournonterral, Cave de Pinet et Cave de l Ormarine is opgericht in 1922, het is een samensmelting van 3 domeinen. Namelijk de domeinen van Cave de Cournonterral, Cave de Pinet et Cave de Villeveyrac. Totale oppervlakte wijngaarden bedraagt

Nadere informatie

WITTE WIJNEN Vignobles Mourat (biologische wijn) Les Amourettes Brisa Brisa Tamaral

WITTE WIJNEN Vignobles Mourat (biologische wijn) Les Amourettes Brisa Brisa Tamaral WITTE WIJNEN Val de Loire, Collection Blanc - Chenin Blanc, Chardonnay Stuivende geur met een heerlijk smaakpallet van jong tropisch wit en groen fruit, in de afdronk zacht en licht mineralig. Côtes de

Nadere informatie

GROOTSTE WIJNGEBIED VAN EUROPA ANGUEDOC

GROOTSTE WIJNGEBIED VAN EUROPA ANGUEDOC GROOTSTE WIJNGEBIED VAN EUROPA ANGUEDOC PEYRES NOBLES Peyres Nobles is afkomstig uit het grootste wijngebied van de Languedoc; de Corbières. Uit het enorme wijnaanbod is onze keuze gevallen op deze heerlijke

Nadere informatie

Wijnkaart Logis Hotel de Brabantse Biesbosch Huiswijnen

Wijnkaart Logis Hotel de Brabantse Biesbosch Huiswijnen Wijnkaart Logis Hotel de Brabantse Biesbosch Huiswijnen Naturalys Chardonnay Deze frisse sappige biologisch chardonnay heeft mooie tonen van tropisch fruit. Naturalys Rosé Deze frisse biologische wijn

Nadere informatie

Wijnpakket Chili. Soort: Rode wijn Druivensoorten: syrah Land: Chili Alcoholpercentage: 14% Inhoud: 0.75l

Wijnpakket Chili. Soort: Rode wijn Druivensoorten: syrah Land: Chili Alcoholpercentage: 14% Inhoud: 0.75l Wijnpakket Chili Castillo de Molina Syrah Reserva Druivensoorten: syrah Alcoholpercentage: 14% De Syrah komt uit de Pencahue regio in de Maule Valley. Hier is de Syrah in zijn element. Door de verkoelende

Nadere informatie

Huiswijnen. Onze wijnen zijn van Astrid Joosten en Thérèse Boer. Astrid & Thérèse huiswijn rood 3,50 20,00. Astrid & Thérèse huiswijn wit 3,50 20,00

Huiswijnen. Onze wijnen zijn van Astrid Joosten en Thérèse Boer. Astrid & Thérèse huiswijn rood 3,50 20,00. Astrid & Thérèse huiswijn wit 3,50 20,00 Huiswijnen Astrid & Thérèse huiswijn rood 3,50 20,00 Soepele fruitige rode wijn met wat stevigheid en een klein pepertje (syrah-grenache). Astrid & Thérèse huiswijn wit 3,50 20,00 Fruitige droge witte

Nadere informatie

Bourgognefreaks Jos Daenekindt en Geert Huysentruyt verkennen de bourgognewijnen

Bourgognefreaks Jos Daenekindt en Geert Huysentruyt verkennen de bourgognewijnen Bourgogne 26 maart 2011 Bourgognefreaks Jos Daenekindt en Geert Huysentruyt verkennen de bourgognewijnen 1 Drie witte bourgognes Poully-Fuissé, 2008, Vignes Blanches, domaine Thibert Christophe,, chardonnay,

Nadere informatie

WIN EEN UNIEK WEEKEND BIJ CHÂTEAU PESQUIÉ. (zie bijlage)

WIN EEN UNIEK WEEKEND BIJ CHÂTEAU PESQUIÉ. (zie bijlage) WIN EEN UNIEK WEEKEND BIJ CHÂTEAU PESQUIÉ (zie bijlage) 91 PARKER PUNTEN! 2014 Terrasses Rouge Grenache Noir, Syrah Internationaal zeer gewaardeerd en een fantastische presentatie van de hoge kwaliteit

Nadere informatie

CLASICO. Viña Ventisquero Syrah Lijn: Druivenras: Herkomst: Proefnotitie: Viña Ventisquero Chardonnay. Lijn:

CLASICO. Viña Ventisquero Syrah Lijn: Druivenras: Herkomst: Proefnotitie: Viña Ventisquero Chardonnay. Lijn: Produktblad 1 van 61 Viña Ventisquero De wijngaard Ventisquero is het resultaat van een nieuwe uitdaging van Agrosuper, de grootste producent van verse voedingsmiddelen in Chili. Enthousiast over het idee

Nadere informatie

Onze huiswijnen komen overwegend uit Central Valley, Chili. Een gebied dat zich

Onze huiswijnen komen overwegend uit Central Valley, Chili. Een gebied dat zich Onze huiswijnen komen overwegend uit Central Valley, Chili. Een gebied dat zich mag verheugen in duidelijke seizoenswisselingen: in de zomer warm en droog, in de winter koud en regenachtig. Het lijkt onbelangrijk,

Nadere informatie

Maison Prosper Maufoux- Bourgogne

Maison Prosper Maufoux- Bourgogne Maison - Maison is een traditionele negociant; Het bedrijf is opgericht in 1860 en situeert zich in Santenay, de meest zuidelijke appellatie van de is een telg van een zeer prominente familie, welke zelfs

Nadere informatie

DOMAINE TASTET. Côtes de Gascogne is een boeiende wijnstreek voor alledaagse wijnen en

DOMAINE TASTET. Côtes de Gascogne is een boeiende wijnstreek voor alledaagse wijnen en DOMAINE TASTET Côtes de Gascogne Côtes de Gascogne is een boeiende wijnstreek voor alledaagse wijnen en befaamd om vooral de heerlijke naar bloemen geurende sauvignon blanc en mengwijnen van ugni blanc,

Nadere informatie

Clos des Frèr[es] Vacqueyras. Presentatie Commanderij Molenberg 20 april 2017

Clos des Frèr[es] Vacqueyras. Presentatie Commanderij Molenberg 20 april 2017 Clos des Frèr[es] Vacqueyras Presentatie Commanderij Molenberg 20 april 2017 Terroir in AOC Vacqueyras: AOP VACQUEYRAS Geschiedenis - 1930 : Vacqueyras wordt opgenomen in de «Côtes du Rhône». - 1955 :

Nadere informatie

ARTIKELFICHE. Löwengang Chardonnay. Jaartal medium-vol, krachtig, droog

ARTIKELFICHE. Löwengang Chardonnay. Jaartal medium-vol, krachtig, droog Löwengang Chardonnay Jaartal 2014 medium-vol, krachtig, droog 100% chardonnay De Chardonnay Löwengang heeft een briljante, goudkleurige kleur. Complexe aroma's van rijp tropisch fruit, vanille, geroosterde

Nadere informatie

Wijnkaart. Cogmans Kloof Kristal Per glas 3.30. Chardonnay Principato Per glas 3.30. Pinot Blanc Dopff en irion Per glas 4,25

Wijnkaart. Cogmans Kloof Kristal Per glas 3.30. Chardonnay Principato Per glas 3.30. Pinot Blanc Dopff en irion Per glas 4,25 Wijnkaart Witte wijnen per glas of per fles: Cogmans Kloof Kristal Per glas 3.30 Per fles 16.25 : Wine of origin Robertson : Robertson (Zuid-Afrika) : Colombard 80% en sauvignon 20% : Lichte witte wijn

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE 8 MAART 2016 : NIEUWE TENDENSEN IN DE CHAMPAGNE.

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE 8 MAART 2016 : NIEUWE TENDENSEN IN DE CHAMPAGNE. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE 8 MAART 2016 : NIEUWE TENDENSEN IN DE CHAMPAGNE. Als we een degustatie over champagne willen geven dan kunnen wij uiteraard niemand beter vragen dan Gido, lid van onze wijnacademie.

Nadere informatie

: BOURGOGNEWIJNEN VAN MAISON LESCURE DOOR FRANCOIS CHAVERIAT.

: BOURGOGNEWIJNEN VAN MAISON LESCURE DOOR FRANCOIS CHAVERIAT. 2016-11-08 : BOURGOGNEWIJNEN VAN MAISON LESCURE DOOR FRANCOIS CHAVERIAT. Vanavond hebben wij, dank zij Lieven en Frank, Francois Chaveriat van het huis LESCURE in ons midden. Eerst geeft hij ons een algemeen

Nadere informatie

Chileense huis wijnen

Chileense huis wijnen Wijnkaart Chileense huis wijnen Pionero Viña Morande Chardonnay In deze droge witte wijn proeft u aroma's van fris fruit zoals perzik, peer, citrus en meloen. Smaaktype: soepel, aromatisch met houtrijping.

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE DINSDAG 3 JUNI 2014: BOURGOGNE WIJNEN VAN POTEL.

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE DINSDAG 3 JUNI 2014: BOURGOGNE WIJNEN VAN POTEL. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE DINSDAG 3 JUNI 2014: BOURGOGNE WIJNEN VAN POTEL. Vanavond zal de firma Vyncke Daels ons de bourgogne wijnen van het huis POTEL voorstellen. We proeven 5 witte en 8 rode wijnen. WITTE

Nadere informatie

Azienda Agricola Poggio

Azienda Agricola Poggio Azienda Agricola Poggio Azienda Agricola Poggio is een familiaal domein opgestart in 1899. De winery is gelegen op een hoogte van 350m, op de heuvels tussen de regio Langhe en Monferrato. De regio is Colina

Nadere informatie

De wijngaarden zijn gelegen in Martigné-Briand, het hart van de Anjou streek, vlakbij de stad Angers. Martigné-Briand is de grootste wijngemeente van

De wijngaarden zijn gelegen in Martigné-Briand, het hart van de Anjou streek, vlakbij de stad Angers. Martigné-Briand is de grootste wijngemeente van De wijngaarden zijn gelegen in Martigné-Briand, het hart van de Anjou streek, vlakbij de stad Angers. Martigné-Briand is de grootste wijngemeente van Anjou, Yves Matignon en zijn zus Hélène zijn de derde

Nadere informatie

Wat hebben we te bieden vandaag

Wat hebben we te bieden vandaag Wat hebben we te bieden vandaag Inleiding met smaak/reuktest Tour de Vin de France Bubbelwijn Champagne Alsace (Elzas) Loire Bourgogne Beaujolais Côtes du Rhône Languedoc-Roussillon Bordeaux Le Tour de

Nadere informatie

Presentatie SOPHIE PLUIM

Presentatie SOPHIE PLUIM AUSTRALIAN VALLEY WINES Presentatie SOPHIE PLUIM http://www.australianvalleywines.nl/nl/ AUSTRALIE WIJNLAND MET DIVERSITEIT Australië is het wijnsucces van de afgelopen decennia. Niet alleen in kwantiteit,

Nadere informatie

Gomez Cruzado Rioja Spanje A CENTURY-OLD HOUSE UNDER RENOVATION

Gomez Cruzado Rioja Spanje A CENTURY-OLD HOUSE UNDER RENOVATION Rioja Spanje A CENTURY-OLD HOUSE UNDER RENOVATION Bodegas Gomez Cruzado werd opgericht in 1886, door Angel Gomez Cruzado. Hij besloot zijn wijngaarden aan te planten op de hellingen rond Haro het hart

Nadere informatie

CANTINE DE FALCO SALENTO, ITALIË. Cantine de Falco

CANTINE DE FALCO SALENTO, ITALIË. Cantine de Falco CANTINE DE FALCO SALENTO, ITALIË Al sinds een halve eeuw is een van de toonaangevende, wijnproducerende familiebedrijven in de regio Salento (Puglia), Zuid-oost Italië. Het is gelegen in het plaatsje Novoli,

Nadere informatie

De proeverijen van Marcel April 2013 Elzas

De proeverijen van Marcel April 2013 Elzas Marcel-les-Vignes Coopérative d achat à finalité sociale de vins naturels et bios De proeverijen van Marcel April 2013 Elzas Om van de zuurkool naar de asperges over te gaan en daarmee de lente in te glijden,

Nadere informatie

SANCERRE WIJNEN VAN HET HUIS ALPHONSE MELLOT IN DE LOIRE 6 MEI 2014.

SANCERRE WIJNEN VAN HET HUIS ALPHONSE MELLOT IN DE LOIRE 6 MEI 2014. SANCERRE WIJNEN VAN HET HUIS ALPHONSE MELLOT IN DE LOIRE 6 MEI 2014. Vandaag zal onze voorzitter deze wijnen voorstellen. Het huis Mellot bestaat al sinds 1513, en het is de 19 de generatie die nu het

Nadere informatie

PROMOTIES GELDIG TOT 15 MAART 2011

PROMOTIES GELDIG TOT 15 MAART 2011 PROMOTIES GELDIG TOT 15 MAART 2011 Champagne J. de Telmont 75cl Ratafia de Champagne J. De Telmont 19,23 i.p.v. 20,36 Ratafia de Champagne Appellation d Origine Contrôlée Ratafia is een aangename Champagnelikeur

Nadere informatie

Valentijn bij Ambrosius

Valentijn bij Ambrosius Valentijn bij Ambrosius 60% Tibouren - 40% Cinsault Dit is één van de mooiste domeinen in de Provence en we hebben twee heerlijke rosés uit hun kelders in huis. La Vie en Rosé is de tweede wijn van dit

Nadere informatie

HUISWIJN. Onze huiswijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika, Frankrijk en Duitsland: Prosecco Frizzante Druivensoort: Prosecco

HUISWIJN. Onze huiswijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika, Frankrijk en Duitsland: Prosecco Frizzante Druivensoort: Prosecco HUISWIJN Onze huiswijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika, Frankrijk en Duitsland: Glas Fles Drostdy-Hof Chenin Blanc 3,50 17,50 Klosterhof Bereich Bernkastel 3,50 17,50 Rosé d Anjou Couperin 3,50 17,50

Nadere informatie

Les Futailles. Bespreking : AOC Châteauneuf du Pape. Code : 6.3. Spreker : Philippe Devaux. Datum : 8/11/

Les Futailles. Bespreking : AOC Châteauneuf du Pape. Code : 6.3. Spreker : Philippe Devaux. Datum : 8/11/ Bespreking : AOC Châteauneuf du Pape Code : 6.3 Spreker : Philippe Devaux Datum : 8/11/2016 1. Ligging en streek Het is weeral 16 jaar geleden dat we halt hielden aan een van de gekendste appelaties van

Nadere informatie

Tenuta Iuzzolini Ciro Calabria. Ciro Bianco. Productiegebied. Calabria, provincie Crotone, Ciro Marina Timpa Bianca. Druiven: Greco Bianco

Tenuta Iuzzolini Ciro Calabria. Ciro Bianco. Productiegebied. Calabria, provincie Crotone, Ciro Marina Timpa Bianca. Druiven: Greco Bianco Ciro Bianco Druiven: Greco Bianco Vinificatie: na handmatige oogst (eind september) zachte pressing, fermentatie bij gecontroleerde temperatuur, rijping in stalen vaten, één maand op fles bij gecontroleerde

Nadere informatie

De grote kwaliteit van deze wijnen wordt verkregen door verschillende oorzaken :

De grote kwaliteit van deze wijnen wordt verkregen door verschillende oorzaken : VERSLAG DEGUSTATIE WITTE WIJNEN COCHE-DURY OP 12/6/2018. Vanavond hebben wij, dankzij Gino van de Vinotheek en ons bestuurslid Lieven, de kans een unieke degustatie te mogen beleven van de cultwijn COCHE-DURY!!!!!!

Nadere informatie

Albrecht & Janssen bourgogne

Albrecht & Janssen bourgogne Mooie s zijn op het moment schaars. Onze voorraden zijn dan ook beperkt. Onderstaande prijzen zijn per 1-1-2019. Alle voorgemelde prijzen zijn hierbij vervallen. De vermelde prijzen zijn per fles inclusief

Nadere informatie

Le Versant Sauvignon Blanc Vin de Pays d Oc, Frankrijk

Le Versant Sauvignon Blanc Vin de Pays d Oc, Frankrijk Witte wijnen Huiswijn: La Qroix d Argent Gascogne, Frankrijk Expressieve witte wijn met bloemen, wit fruit en citrus in het aroma. De smaak is levendig met een lekkere melange van citrusvruchten en tropisch

Nadere informatie

Wijnregio : Elzas 3/8/99

Wijnregio : Elzas 3/8/99 Les Futailles Wijnregio : Elzas 3/8/99 1. Situering Ten Noordoosten in Frankrijk. Een lange smalle strook van ca. 125 km, voor de kenners van Straatsburg tot Mulhouse. Ten oosten van het Elzasgebied loopt

Nadere informatie

SANCERRE DOMAINE GERARD FIOU. 13 Sancerre Rosé. 14 Sancerre Rouge

SANCERRE DOMAINE GERARD FIOU. 13 Sancerre Rosé. 14 Sancerre Rouge 13 Sancerre Rosé 14 Sancerre Rouge De productie van Sancerre rosé is vrij klein, slechts 5%, en wordt geproduceerd uit 100% pinot noir. Een strenge selectie tijdens het oogsten zorgt ervoor dat uitsluitend

Nadere informatie

Domaine Leflaive: Un domaine exemplaire

Domaine Leflaive: Un domaine exemplaire Domaine Leflaive: Un domaine exemplaire Sinds 1717 Misschien wel hét voorbeeld voor de gehele Bourgogne; Domaine Leflaive. Inmiddels al meer dan 300 jaar present en anno 2018 maatgevender dan ooit. Het

Nadere informatie

TEL ALLE MARTINOLLES WIJNEN BIJ ELKAAR VOOR DE MAXIMALE KORTING!

TEL ALLE MARTINOLLES WIJNEN BIJ ELKAAR VOOR DE MAXIMALE KORTING! MAGNIFIQUE MARTINOLLES 16 Martinolles Vermentino Dit is dé perfecte wijn om in het zonnetje op het terras te drinken. Om jezelf eens lekker te verwennen, veelzijdig inzetbaar aan tafel of bij onaangekondigd

Nadere informatie

2015: wederom een groot jaar

2015: wederom een groot jaar Voorverkoop Legendarische wijnen De geschiedenis van het huis Leflaive gaat terug tot 1717 toen Claude Leflaive zijn intrek nam in het huidige landhuis in het hart van Puligny Montrachet. De totale oppervlakte

Nadere informatie

BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina

BODEGAS FABRE SA  Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina BODEGAS FABRE SA www.bodegasfabre.com Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina De in Bordeaux geboren Fransman Hervé J. Fabre arriveerde begin jaren 90 in Argentinië;

Nadere informatie

Limburgse wijnen. Mousserende wijnen Bubbelkes-wien

Limburgse wijnen. Mousserende wijnen Bubbelkes-wien Limburgse wijnen Mousserende wijnen Bubbelkes-wien De Limburgse bubbelkeswien heeft intussen zijn plaats veroverd. Het mag weliswaar geen champagne heten, maar intussen is menigeen ervan overtuigd dat

Nadere informatie

Witte wijnen. Oostenrijkse. Huiswijn Franse 1 fles 3/4 l... 18,00 1/2 l... 13,00 1/4 l... 7,00 1 glas... 4,00

Witte wijnen. Oostenrijkse. Huiswijn Franse 1 fles 3/4 l... 18,00 1/2 l... 13,00 1/4 l... 7,00 1 glas... 4,00 Witte wijnen Huiswijn Franse 1/2 l......................... 13,00 1/4 l.......................... 7,00 1 glas......................... 4,00 Sauvignon/Chardonnay uit de Ardèche. Deze worden zodanig aangeplant

Nadere informatie

A B. A Wijngaard aan De Molen B Wijngaard aan de Boshoek. C Wijngaard aan de Eekstraat D Wijngaard aan de Mussenhoevelaan

A B. A Wijngaard aan De Molen B Wijngaard aan de Boshoek. C Wijngaard aan de Eekstraat D Wijngaard aan de Mussenhoevelaan Situering wijngaarden D C A B A Wijngaard aan De Molen B Wijngaard aan de Boshoek C Wijngaard aan de Eekstraat D Wijngaard aan de Mussenhoevelaan Fietstocht langs onze wijngaarden A B C D Vertrek bij den

Nadere informatie

Bertani Due Uve 2013. Alcoholpercentage:12,5% Inhoud:75cl

Bertani Due Uve 2013. Alcoholpercentage:12,5% Inhoud:75cl Aan de basis stonden de twee gebroeders Bertani, die na een studie in Frankrijk bij professor Guyot rond 1860 naar hun geboortestreek terugkeerden. Met alle opgedane kennis speelden ze een pioniersrol

Nadere informatie

DEGUSTATIE WIJNEN BOISSON-VADOT UIT MEURSAULT 14APRIL 2015.

DEGUSTATIE WIJNEN BOISSON-VADOT UIT MEURSAULT 14APRIL 2015. DEGUSTATIE WIJNEN BOISSON-VADOT UIT MEURSAULT 14APRIL 2015. Vanavond zal Gino uit de Vinotheek ons kennis laten maken met het Huis BOISSON uit de Meursault. Het domein wordt beheerd door vader Bernard,

Nadere informatie

Karaktervolle (mousserende) wijnen uit de Chalonnais!

Karaktervolle (mousserende) wijnen uit de Chalonnais! Karaktervolle (mousserende) wijnen uit de Chalonnais! Maison Albert Sounit is een klein handelshuis gevestigd in Rully gelegen in de Côte Chalonnaise, de zuidelijke Bourgogne. Rully, zo n typisch dorpje

Nadere informatie

Productiegebied Uit de Coffele wijngaarden gelegen in het heuvelachtige gebied van de Soave Classico, 200 tot 320 m boven de zeespiegel.

Productiegebied Uit de Coffele wijngaarden gelegen in het heuvelachtige gebied van de Soave Classico, 200 tot 320 m boven de zeespiegel. Azienda Agricola COFFELE Soave Veneto Soave Spumante Brut DOC Droge wijn, met een frisse structuur, volhardend, evenwichtig, met een aangename amandel nasmaak. Een voluptueuze en sierlijke interpretatie

Nadere informatie

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DUBL Brut fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DOP Sannio 100% falanghina bevindt zich in het hart van Campanië, op zo n tiental De Dubl Falaghina heeft een briljante lichtgele kleur en een fijne

Nadere informatie

MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Spanje, Cava Brut Conde de Caralt 32,50 ROSÉ

MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Spanje, Cava Brut Conde de Caralt 32,50 ROSÉ WIJNKAART MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Deze licht mousserende wijn is gemaakt van de Prosecco druif. GEUR Fruitige met wat tonen van witte bloemen. SMAAK Fruitig, lichte

Nadere informatie

Studiereis Champagne

Studiereis Champagne Studiereis Champagne 31/05/2013 Machiel Lannoo Nr.2 7 Restaurantbedrijf en drankenkennis Schooljaar 2012 2013 Stageplaats Ferme St- Siméon Inleiding: Deze studie reis van 2 dagen naar de top huizen van

Nadere informatie

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DUBL Brut fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DOP Sannio 100% falanghina bevindt zich in het hart van Campanië, op zo n tiental De Dubl Falaghina heeft een briljante lichtgele kleur en een fijne

Nadere informatie

goed makers ausgetrunken! Gelber Muskateller 2011 PRIJS: EUR 12,-

goed makers ausgetrunken! Gelber Muskateller 2011 PRIJS: EUR 12,- Gelber Muskateller 2011 Zanderige klei met grind en mergel in de ondergrond. Geplant tussen 2002 en 2004. Guyot met enkele draagtak, volledig begroende bodem. Na korte rust en bezinktijd van de most vindt

Nadere informatie

D E S S E RT W I J N. Een zachte, zoete dessert- en kaaswijn met de zonnige smaak van rozijnen. G L A S 4, - T G E H E I M E K E L D E RT J E

D E S S E RT W I J N. Een zachte, zoete dessert- en kaaswijn met de zonnige smaak van rozijnen. G L A S 4, - T G E H E I M E K E L D E RT J E D E S S E RT W I J N M I G U E L T O R R E S, M O S C A T E L O R O F L O R A L I S S PA I N Een zachte, zoete dessert- en kaaswijn met de zonnige smaak van rozijnen. G L A S 4, - T G E H E I M E K E L

Nadere informatie

Prosecco 'll Vino dei Poeti' Prosecco rosé 'll Vino dei Poeti' Moët Ice Imperial 32,95. Dis+lleria Bo2ega, Veneto, Italië

Prosecco 'll Vino dei Poeti' Prosecco rosé 'll Vino dei Poeti' Moët Ice Imperial 32,95. Dis+lleria Bo2ega, Veneto, Italië Prosecco 'll Vino dei Poeti' Dis+lleria Bo2ega, Veneto, Italië 32,95 In de geur zacht steenfruit en een lichte hint van amandelen. Verfrissend frui+g droog,. Mooie fijne mousse. Prosecco rosé 'll Vino

Nadere informatie

CIABOT BERTON La Morra Piemonte. Langhe Favorita Alissa DOC

CIABOT BERTON La Morra Piemonte. Langhe Favorita Alissa DOC CIABOT BERTON La Morra Piemonte Langhe Favorita Alissa DOC De wijngaarden in Canale, Roero, een heuvelachtig gebied (250 m boven de zeespiegel), naar het oosten gepositioneerd. 100 % Favorita 2000 flessen/jaar

Nadere informatie

WIJNKAART --- WINE LIST --- CARTE DES VINS --- WEINKARTE

WIJNKAART --- WINE LIST --- CARTE DES VINS --- WEINKARTE WIJNKAART --- WINE LIST --- CARTE DES VINS --- WEINKARTE BUBBELS & COCKTAILS Palau Cava Semi Seco 5,50 30,00 Penedés Spanje Xarello, Macabeo, Parellada Deze Cava heeft een frisse mousse met een fijn floraal

Nadere informatie

HEERLIJK ARGENTIJNS CORTE RESERVADO MALBEC/SYRAH

HEERLIJK ARGENTIJNS CORTE RESERVADO MALBEC/SYRAH Malbec, Syrah, Merlot Luján de Cujo, Mendoza CORTE RESERVADO MALBEC/SYRAH : Stevige en toch ook zachte wijn met veel rood fruit, een mild pepertje en van de Malbec herkenbare kracht in smaak en afdronk

Nadere informatie

SELECT. Tall Poppy Wines Shiraz Lijn:

SELECT. Tall Poppy Wines Shiraz Lijn: Produktblad 1 van 5 Tall Poppy Wines - Australië Tall Poppy Wines heeft 200 hectare aan wijngaarden in twee verschillende gebieden, te weten Dareton (New South Wales) en Robinvale (Victoria). De wijngaarden

Nadere informatie

2014 Guilhem Blanc 4,50 17,50 23,50 Grenache Blanc Pays d Oc, Frankrijk Waaier van fris fruit, de sauvignon-tonen vallen op.

2014 Guilhem Blanc 4,50 17,50 23,50 Grenache Blanc Pays d Oc, Frankrijk Waaier van fris fruit, de sauvignon-tonen vallen op. Huiswijn wit glas karaf fles Mousserend glas fles 2014 Guilhem Blanc 4,50 17,50 23,50 Grenache Blanc Pays d Oc, Frankrijk Waaier van fris fruit, de sauvignon-tonen vallen op. 2013 Cava Raventós Roig Brut

Nadere informatie

BURLESQUE ZINFANDEL 2014

BURLESQUE ZINFANDEL 2014 : BURLESQUE ZINFANDEL BURLESQUE ZINFANDEL 2014 Dit wijnhuis bestaat nog niet zo lang. Het etiket springt direct in het oog. Van deze wijn kan je gemakkelijk zeggen dat het een etiketwijntje is maar wat

Nadere informatie

Hospice de Beaune - Hôtel Dieu.

Hospice de Beaune - Hôtel Dieu. BOUROGNEREIS Vijf dagen genieten. Een bijzondere combinatie van cultuur en geschiedenis en wijn en spijs. Onder leiding van Gijs van Bilsen, registervinoloog van de Wijnacademie. Wijn en spijs gaan onherroepelijk

Nadere informatie

WIJNKAART. Molenstraat GA Oss Tel. (0412)656830

WIJNKAART. Molenstraat GA Oss Tel. (0412)656830 WIJNKAART Molenstraat 17 5341 GA Oss Tel. (0412)656830 witte wijnen per glas Cogmans Kloof Kristal KB de Kuentz-bas : Wine of origin Robertson : Robertson : Zuid-Afrika : Colombard 80% en sauvignon 20%

Nadere informatie

Vandaag is het onze voorzitter die een degustatie zal geven over CHABLIS. We proeven 7 premier crus en 8 grand crus.

Vandaag is het onze voorzitter die een degustatie zal geven over CHABLIS. We proeven 7 premier crus en 8 grand crus. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE CHABLIS OP 4 JUNI 2013. Vandaag is het onze voorzitter die een degustatie zal geven over CHABLIS. We proeven 7 premier crus en 8 grand crus. De wijngaarden van de Chablis zijn de

Nadere informatie

Er bestaat geen eerlijker vorm van liefde dan de liefde voor eten. George Bernard Shaw (1903)

Er bestaat geen eerlijker vorm van liefde dan de liefde voor eten. George Bernard Shaw (1903) Er bestaat geen eerlijker vorm van liefde dan de liefde voor eten. George Bernard Shaw (1903) Methoni Pure Griekse Olijfolie De absolute top in olijfolie. Met een zuurgraad van slechts 0,35% behoort Methoni

Nadere informatie

In opmars Niet zo goed gekend door ons. 27/06/2017 MVS - Rosé 1

In opmars Niet zo goed gekend door ons. 27/06/2017 MVS - Rosé 1 In opmars Niet zo goed gekend door ons 27/06/2017 MVS - Rosé 1 IN OPMARS Consumptie steeg wereldwijd met 20% in de laatste 5 jaar Frankrijk consumeert meer rosé dan witte wijn België: 9% van de wijnen

Nadere informatie

Domaine La Meulière. Chablis Une exploitation Haute Valeur Environnementale

Domaine La Meulière. Chablis Une exploitation Haute Valeur Environnementale 2018-11-17 Chablis Domaine La Meulière Une exploitation Haute Valeur Environnementale Jos Daenekindt bracht Vincent Laroche mee van domaine La Meulière, Chablis. Met zijn broer Nicolas als wijnmaker runt

Nadere informatie

WIT. Frankrijk. Chateau Valcombe 2016, Marsanne & Vermentino 4,75 / 22,50. Zacht en elegant van smaak met hinten van noot en perzik

WIT. Frankrijk. Chateau Valcombe 2016, Marsanne & Vermentino 4,75 / 22,50. Zacht en elegant van smaak met hinten van noot en perzik WIT Frankrijk Chateau Valcombe 2016, Marsanne & Vermentino 4,75 / 22,50 Zacht en elegant van smaak met hinten van noot en perzik Hugel Classic 2014, Gewurztraminer 39,50 Bloemige en kruidige van smaak,

Nadere informatie

Proefdoos: Italiaanse klasse wijnen

Proefdoos: Italiaanse klasse wijnen Proefdoos: Italiaanse klasse wijnen 2011 Damilano Barbera d'asti DOCG 100% Barbera uit wijngaarden in Casorzo, gelegen in de heuvels van Monferrato in de provincie Asti. Uit dit specifieke gebied komen

Nadere informatie

VINTAE DE BARDOS Romántica Verdejo :

VINTAE DE BARDOS Romántica Verdejo : Romántica Verdejo : Romántica Verdejo wordt gemaakt in het hart van Rueda. Dit is een wijn met een intens aroma van fruit met kruidige notities, zijn frisheid en elegantie munten uit. Prijs/st : 75cl.:

Nadere informatie

Wijnpakket rood oude nieuwe wereld

Wijnpakket rood oude nieuwe wereld Wijnpakket rood oude nieuwe wereld G.D. Vajra Dolcetto d Alba DOC Druivensoorten: dolcetto Land: Italië Alcoholpercentage: 13% Oude wijnstokken in Vergne en Dolcetto die staan in de Ravera wijnhaard in

Nadere informatie

Presentatie PAUL HOUBEN

Presentatie PAUL HOUBEN AMARONE PROEVERIJ Presentatie PAUL HOUBEN AMARONE GEBIED ITALIË WIJNGEBIEDEN VALPOLICELLA Valpolicella wijnen worden gemaakt volgens de gebruikelijke methode van wijn maken. Alle rode wijnen worden gemaakt

Nadere informatie

CASA SILVA FAMILY HUISWIJNEN

CASA SILVA FAMILY HUISWIJNEN CASA SILVA FAMILY HUISWIJNEN Casa Silva, Family white Deze Chardonnay (met 30% Semillion) is in prijs/kwaliteit een ware topper. Een wijn die u elke dag goed zal doen smaken. Niet te strak, mooi vol en

Nadere informatie

Wijnpakket Vol wit en fruitig

Wijnpakket Vol wit en fruitig Wijnpakket Vol wit en fruitig Villae Lanata Gavi di Gavi, La Toledana Druivensoorten: cortese Land: Italië Alcoholpercentage: 13% De geschiedenis van het landhuis Toledana in Gavi gaat terug tot de 16de

Nadere informatie

Wijnkaart van Het Restaurant op de Veluwe

Wijnkaart van Het Restaurant op de Veluwe Wijnkaart van Het Restaurant op de Veluwe Ons Lagerhuys is hèt restaurant in Garderen, waar je uit bent en je tegelijkertijd helemaal thuis voelt. Gezellig en gemoedelijk, dat is de sfeer, gekoppeld aan

Nadere informatie

Proefdoos:(Rioja(toppers(

Proefdoos:(Rioja(toppers( Proefdoos toppers Proefdoos:toppers Copyright 2014Grandcruwijnen.nl Proefdoos toppers HerasCordonVendimiaSeleccionadaAlta De Heras Cordon wijn is de enige Spaanse wijn welke wordt geschonken in het Vaticaaan.

Nadere informatie

Witte wijnen - Spanje

Witte wijnen - Spanje Amante - Macabeo Druivenras: Macabeo, Verdejo Karakteristieken: Deze wijn is gemaakt van Macabeo- en Verdejodruiven die geteeld worden op 700 meter onder het continentaal-mediterraans klimaat. Dit merken

Nadere informatie

WIJNGAARD & VINIVICATIE Zuid Afrika, Hemel-en-Aarde Ridge ValleI Expositie:

WIJNGAARD & VINIVICATIE Zuid Afrika, Hemel-en-Aarde Ridge ValleI Expositie: MONIQUE BREUER Veel mooie verhalen beginnen met een droom. Een droom om iets te creëren, iets te ontdekken of om een verschil te maken. Niet iedereen bewandelt de weg van droom naar werkelijkheid. Omdat

Nadere informatie

WIJNKAART --- WINE LIST --- CARTE DES VINS --- WEINKARTE

WIJNKAART --- WINE LIST --- CARTE DES VINS --- WEINKARTE WIJNKAART --- WINE LIST --- CARTE DES VINS --- WEINKARTE BUBBELS & COCKTAILS Veluwse Vreugde 6,50 39,50 Wekerom Nederland Johanniter, Riesel Deze bubbel heeft een frisse mousse met een fijn floraal en

Nadere informatie

Barón de Ley. Barón de Ley Blanco. Rioja, Spanje. Vinificatie. Druiven. Geur & Smaak. Serveersuggestie. Weetje

Barón de Ley. Barón de Ley Blanco. Rioja, Spanje. Vinificatie. Druiven. Geur & Smaak. Serveersuggestie. Weetje Barón de Ley Rioja, Spanje Drie succesvolle wijnproducenten in Rioja besloten in 1985 een nieuw wijnhuis op te richten. Een zogenaamde singleestate bodega met druiven van eigen wijngaarden, een uniek concept

Nadere informatie

Onze geselecteerde wijnen

Onze geselecteerde wijnen Onze geselecteerde wijnen CHAMPAGNE MOET ET CHANDON BRUT IMPERIAL Maison Moët et Chandon, Reims 66,00 Deze Moët et Chandon is een druivige frisse Champagne met een krachtige, maar elegante smaak. MOET

Nadere informatie

Vonkelwyn is de Afrikaanse vertaling van mousserende wijn en is tevens de verzamelnaam voor alle mousserende wijnsoorten uit Zuid-Afrika.

Vonkelwyn is de Afrikaanse vertaling van mousserende wijn en is tevens de verzamelnaam voor alle mousserende wijnsoorten uit Zuid-Afrika. VONKELWIJN Vonkelwyn is de Afrikaanse vertaling van mousserende wijn en is tevens de verzamelnaam voor alle mousserende wijnsoorten uit Zuid-Afrika. Naamgeving Zuid-Afrikaanse mousserende wijnen die volgens

Nadere informatie

MUSCADET Vin de Loire

MUSCADET Vin de Loire MUSCADET Vin de Loire 15 maart 2012 LOIRE Rivier Lengte 1012 km Hoogte (bron) 1400 m Debiet 400 m³/s Stroomgebied 117 000 km² Van Ardèche Naar Atlantische Oceaan LOIREWIJNEN De grenzen van de Loirevallei

Nadere informatie