Houd je altijd aan de veiligheidsregels. Haal geen geintjes uit met de machine!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Houd je altijd aan de veiligheidsregels. Haal geen geintjes uit met de machine!"

Transcriptie

1 OPDRACHTKAART DR Offsetdrukken in één kleur Intro: De machine is helemaal voorbereid. Je kunt nu gaan drukken. Zorg ervoor dat je handen schoon zijn en dat je alle benodigde materialen netjes en overzichtelijk klaar hebt staan. Lees de instructie goed en werk in de juiste volgorde. Houd je altijd aan de veiligheidsregels. Haal geen geintjes uit met de machine! Voorkennis: Je hebt de opdracht Pers voorbereiden voor één kleur gemaakt. Je kent de werking van de Printmaster. Je kent de bedieningselementen van de Printmaster. Je kent de veiligheidsvoorzieningen van de Printmaster. Doelen: Als je deze opdracht af hebt kun je: de inkt-vochtbalans afstellen; stand beoordelen en corrigeren; kleur beoordelen en corrigeren; eenvoudig éénkleuren drukwerk maken. Activiteiten: Lees de theorie. Maak de toets. Maak de praktijkopdracht. Vul de checklist in. Vul de evaluatie in. Tijd: Voor deze opdracht krijg je ongeveer 3 lesuren: theorie bestuderen en toets maken: 1,5 lesuren praktijkopdracht maken: 1,5 lesuren Materiaal: Praktijkopdracht Offsetdrukken in één kleur Printmaster [voorbereid] Plastic spatel Metalen spatel Poetsdoeken Spuitfles met rollenwasmiddel Spuitfles met rubberwasmiddel Papier [is al ingestapeld] Kleurmodel en/of kleurenwaaier Densitometer Beoordeling: Laat de docent het drukwerk [met kleurmodel] nakijken. Laat de docent de werkplek controleren. Laat de docent de checklist en evaluatie nakijken.

2 Theorie DR Offsetdrukken in één kleur 1 Een afdruk maken Als de pers voorbereid is, kun je gaan drukken. Je zet de pers aan en kiest drukunit 1. Je zet de pers op drukken. Na een paar vellen zet je de pers weer van druk. Je haalt de vellen uit de uitleg. Bij de eerste vellen is de kleur nog niet goed. Daar hoef je nu nog niet op te letten. Eerst moet je de stand van de afdruk controleren. b. Staat de afdruk in het midden van het vel? Dit is niet altijd nodig. Maar als de afdruk in het midden moet staan, dan controleer je dat ook met de snijlijnen. De afstand tussen de snijlijn en de rand van het vel moet rechts en links even groot zijn. Dit kun je corrigeren. De stelknop zit bij de inleg, links van de drukunit 2. drukvel met snijlijnen en grijperwit a. Staat alles erop? Dat kun je zien aan de snijlijnen. Ze moeten er allemaal op staan. Als de afdruk te laag staat, vallen de snijlijnen in het grijperwit. Dat kun je onder het drukken verstellen met de draaiknop (1) en de schaalverdeling (2). c. Is de afdruk recht? De afdrukken moeten altijd recht op de vellen staan. Anders kan de nabewerker de drukvellen niet verwerken. Aan de snijlijnen kan je zien of de afdruk recht is. Je vouwt de voorzijde van het vel punt op punt. Nu moeten de snijlijnen op dezelfde hoogte staan. Let op! Nooit met stilstaande machine verstellen!

3 Theorie DR Als ze niet op dezelfde hoogte staan, moet je dit corrigeren. Druk 1x op de toets schuincorrectie. Je hoort dan de cilinder draaien. Aansluitend hoor je dat de spanning van de klemlijst gaat. Dan kun je de beschermklep openen en met de instelknop de plaat iets schuin zetten. De plaat wordt automatisch weer gespannen, als je de pers op drukken zet.je moet nu wel het rubberdoek wassen. 2 Registerproef De afdruk moet bij elk vel op dezelfde plaats staan. Als dat niet zo is, kan de nabewerker er geen mooi product van maken. Op elke pagina van een boek moet de tekst natuurlijk op dezelfde plaats staan. Dus moet je controleren of de afdrukken altijd op dezelfde plaats staan. Dat doe je met de registerproef. Je drukt 10 vellen. Dezelfde vellen druk je nog een keer. Alle afdrukken moeten dan precies op elkaar staan. Als dit niet zo is, dan is de invoer niet goed afgesteld. Als je de oorzaak hebt gevonden, dan moet je dus opnieuw afstellen. En weer een registerproef maken natuurlijk. 4 Fiatvel Het drukvel met de juiste kleur wordt door de docent afgetekend. Het is je fiatvel. We noemen het ook wel akkoordvel of akkoorddruk. Met het fiatvel vergelijk je de afdrukken tijdens het drukken van de oplage. De vellen die tot nu toe bedrukt zijn, zijn niet bruikbaar. We noemen dit de inschiet. De inschiet wordt apart gelegd. Of je geeft met een strookje in de stapel aan, waar de oplage begint. Nu kan de oplage gedrukt worden. 5 Steekproeven Tijdens het drukken van de oplage neem je regelmatig steekproeven. Daarvoor neem je telkens een vel van de uitlegstapel. Je vergelijkt de kleur met die van het fiatvel. je stelt de kleur eventueel bij. Als je steekproeven neemt, let je natuurlijk niet alleen op de kleur, maar ook op drooglopers, spanjolen en andere oneffenheden. Bij drooglopen zie je een brede streep met spikkeltjes inkt, die er niet hoort. Dan heeft de drukplaat te weinig vocht. Daarom neemt de plaat er inkt aan. Je moet dan een beetje vochtwater op de vochtopdraagrol spuiten. Als dat wel zo is, vraag dan een fiat bij de docent. 3 Kleur controleren en bijstellen Na de registerproef ga je de kleur controleren. Maak enkele afdrukken. Vergelijk de laatste afdruk met het kleurmodel. Let op! Een kleur moet je altijd bij daglicht beoordelen. Daarom zitten boven een beoordelingstafel altijd daglichtlampen. Als je in de buurt van een raam werkt, is dat natuurlijk ook prima. De kleur moet over de hele breedte dezelfde zijn als het kleurmodel. Waar dat niet zo is, moet je de inktgeving bijstellen. Na het bijstellen maak je weer afdrukken. Vergelijk de laatste afdruk met het kleurmodel. Stel de kleur bij tot de afdrukken goed zijn. droogloper Spanjolen zijn witte stippen in de afdruk. Die worden veroorzaakt door stofdeeltjes in de inkt. Soms is het voldoende om het stofje met de natte punt van een poetsdoek van de plaat te wrijven. Het stofje kan ook op het rubberdoek zitten. Daarvoor gebruik je een poetsdoek met wasmiddel.

4 Theorie DR spanjool

5 Toets DR Offsetdrukken in één kleur 1. Je maakt een proefdruk en controleert deze. Wat controleer je eerst? 2. De stand van deze afdruk is niet goed. Waaraan zie je dat? 3. Als de afdruk één millimeter scheef is, wat moet je dan doen? Oa.de zijaanleg bijstellen O b.de stapel opschuiven O c.de docent erbij halen Od.niets, één millimeter is niet erg 4. Als de stand goed is, moet je controleren of dat bij elke afdruk het geval is. Je maakt 10 afdrukken. Daarna druk je dezelfde vellen nog een keer. Hoe noemen we deze controle?

6 Toets DR De onderstaande handelingen staan in de verkeerde volgorde. Geef met de cijfers 1 t/m 4 de juiste volgorde aan. kleur controleren registerproef maken stand controleren papierdoorvoer afstellen 6. Welk hulpmiddel gebruik je voor welke controle? Hier staan drie hulpmiddelen. Kruis aan, welk hulpmiddel je bij welk controlepunt gebruikt. controlepunt Is de inktgeving goed? Staat de afdruk in het midden? Staan alle afdrukken op dezelfde plaats? Staat de afdruk recht? hulpmiddel snijlijnen registerproef kleurmodel 7. Als de afdruk goed is, kun je aan de oplage beginnen. Maar je laat de goede afdruk eerst door de docent aftekenen. Hoe noemen we deze afdruk? 8. Tijdens het drukken neem je steekproeven. Is de onderstaande bewering juist? Je pakt altijd 2 vellen uit de uitleg en vergelijkt deze met elkaar. OJuist, want O Onjuist, want 9. Waarop moet je de afdrukken tijdens het drukken van de oplage controleren? Noem minimaal 3 controles:

7 Toets DR Bekijk deze afbeelding. Hoe noemen we dit drukprobleem?

8 PRAKTIJKOPDRACHT DR Offsetdrukken in één kleur De pers is al voorbereid. Je gaat nu drukken. Je maakt 250 afdrukken. Hieronder staan alle handelingen in 11 stappen. Als je twijfelt of als er iets mis gaat, haal dan je docent erbij. 1. Oplage instellen Toets met de cijfers de gewenste oplage in. Druk op de telleronderbreker. Als van deze toets het lampje brandt, gaat de machine niet aftellen tijdens het drukken. Zodra je goede afdrukken gaat maken druk je weer op de telleronderbreker, zodat het lampje uitgaat. Als je daarna gaat drukken telt de machine de gewenste oplage af en stopt bij 0. De machine is nu klaar om te drukken. 2. Proef draaien Vanuit stilstaande machine: Druk drie keer op de druktoets 1 productie. Als je maar twee keer drukt gaat de machine meteen draaien en drukken. Door er de derde keer op te drukken onderbreek je het drukken. De machine blijft nu draaien met de vochtrollen op de plaat. De plaat wordt nu vochtig. Dit is om te voorkomen dat de plaat te snel droogloopt. Is de plaat nat genoeg (hij glimt dan behoorlijk) druk dan weer op productie. De machine gaat dan drukken. Maak twee of drie afdrukken. Druk weer op de knop productie om het drukken te stoppen. De machine blijft weer met de vochtrollen op de plaat draaien.

9 PRAKTIJKOPDRACHT DR Gebruik één van de afdrukken om de stand van de afdruk op het vel te controleren. Controleer of de afdruk recht op het papier staat. Controleer ook of de afdruk links-rechts en boven-onder in het midden van het vel staat. Stel de stand bij als dat nodig is. Laat de docent het standmodel aftekenen. Als de stand goed is maak je tien afdrukken. Haal die uit de uitvoer en leg ze weer in de invoer. Maak dan elf afdrukken. Bij de afdrukken die dubbel zijn gedrukt kun je gelijk zien of de afdruk registert op het papier. De dubbele afdrukken moeten precies op elkaar vallen. Is dat niet zo, dan is de invoer niet goed afgesteld. Regel dat bij als dat nodig is. Het laatste vel is nu éénmaal bedrukt. Sluiten of registeren de vorige tien afdrukken, dan wordt dit vel meteen je akkoordvel voor de stand. Gebruik dit vel ook om de kleur te beoordelen. Maak hier bijvoorbeeld gebruik van een densitometer. Je kunt er ook een PMS-waaier naast houden.vergelijk je afdruk altijd met het bijgeleverde kleurmodel! De kleur kun je per zone bijstellen met de intzonehendels. Over het hele vel meer of minder inkt geven doe je met de slag van de inktbakrol. Maak nu weer wat afdrukken en als de kleur goed is, laat je de docent voor akkoord het kleurvel aftekenen. Tijdens de oplage moet de kleur zo goed mogelijk hetzelfde blijven als van het kleur-akkoordvel. Nu kun je de oplage gaan drukken: Druk de toets productie in. Maak ongeveer 15 afdrukken en leg dan een strookje neer. Druk nu op de toets telleronderbreker en het aftellen van de oplaag gaat beginnen. Tijdens het drukken: Neem regelmatig steekproeven. Vergelijk de kleur met het akkoordvel. Let op spanjolen en andere oneffenheden. Let op drooglopers. 3. Plaat verwijderen Als de vooraf ingestelde oplage is bereikt, dan slaat de pers automatisch af. De teller staat dan op 0. De oplage is klaar. Als eerste druk je op de knop Autoplate. De natte plaat wordt dan de pers uitgeschoten. Let op! Houd de linkerhand bij de Noodstop. Als je merkt dat de plaat niet de machine uitkomt moet je de machine direct stoppen! Soms wil de plaat namelijk blijven plakken aan de vochtrollen. Vooral als de plaat wat droger wordt. Een plaat die om de vochtrollen is gewikkeld geeft heel veel problemen.

10 PRAKTIJKOPDRACHT DR Papier verwijderen Haal nu het papier uit de machine: Draai de uitlegtafel rustig omlaag. Rij de kar er voorzichtig uit. Zet die op een veilige plek neer, zodat niemand erover kan struikelen en de oplage niet kan beschadigen. Geef aan de zijkant van de stapel met een potloodstreep aan welke kant van het papier je als aanleg hebt gebruikt. Zet nu een leeg karretje in de uitleg en draai de uitlegtafel omhoog. Haal ook de resterende vellen van de inlegtafel en berg deze op. 5. Rubberdoek wassen Dan ga je het rubberdoek wassen. Druk 2 x op de druktoets rubberdoek wassen. 6. Vochtbak schoonmaken Verwijder het vochtwaterreservoir. Zet dit op een veilige plek weg. Pak de emmer voor afvalwater. Haal de vochtbak voorzichtig uit de pers. Gooi de vochtbak leeg in de emmer en maak hem droog. Zet de emmer weer weg. 7. Inktbak schoonmaken De volgende stap is het schoonmaken van de inktbak. Neem het blik met inkt. Maak het blik open. Neem de plastic spatel. Zet alle intzonehendels dicht en schep de inkt uit de inktbak. Trek een paar keer aan de bakrolratel. Hierdoor haal je de meeste inkt al van de bakrol af. Maak de inktbak open en zet de inktzonehendels open. Schep de overgebleven inkt er zoveel mogelijk uit met de plastic spatel. Doe die inkt terug in het blik. Neem twee poetsdoeken en wasmiddel. Maak één doek nat met wasmiddel.

11 PRAKTIJKOPDRACHT DR Met de natte doek los je de inkt op. Met de droge doek haal je het vuil weg en wordt alles schoon en droog. Maak zo de inktbak en ook de zijschotjes schoon en zet deze weer terug. Sluit de inktbak en zet hem weer vast (laat de zoneschuiven omhoog staan). 8. Rollen wassen Zet de vochtrollen in de wasstand: Klap de borging weg. Beweeg de vochtrol aan de pennen naar beneden. Op deze manier komen de vochtrollen in contact met de inktrollen. Zo worden ze automatisch meegewassen. Zet de vochtbakstand van 1 op 3. Schuif de rakel van drukunit 1 in de houder. Bedieningshefboom rakel Rakelhouder Trek de bedieningshefboom naar boven tot hij horizontaal staat. Je hoort één klik als die goed staat.

12 PRAKTIJKOPDRACHT DR Laat de machine draaien met 5000 omwentelingen per uur en druk de handslinger van de inleg in om het omhoog komen van het inlegbord te voorkomen. Spuit een klein beetje rollenwasmiddel op de rollen. Doe dat door de openingen van het beschermingsrek. Trek de bedieningshefboom van de rakel helemaal naar boven. De rakel komt nu tegen de inktrol. De rakel schraapt de inkt van de rol af. Spuit af en toe een beetje wasmiddel op de rollen tot ze schoon zijn. Meestal hoeft dat maar twee of drie keer. Was de rollen na met een klein beetje water. Dat verwijdert het papierstof. Was hierna nog één keer de rollen na met wasmiddel. Als de rollen schoon en droog zijn zet je de machine stil. Open het beschermingsrek. Zet de bedieningshefboom helemaal naar beneden. Haal de rakel uit de machine. Op de plaats waar de rakel tegen de rol zat blijft een dun streepje inkt op de rol zitten. Haal met een poetsdoek het inktstreepje op de rol weg. Doe dit vanuit het midden van de rol naar beide zijkanten. Gooi de rakelbak leeg in de daarvoor bestemde container. Maak de kunststof strip van de rakel goed schoon. 9. Cilinders reinigen Neem wasmiddel en een beetje vocht. Maak de plaatcilinder met de hand schoon. Maak de rubberdoekcilinder schoon. Maak de tegendrukcilinder schoon. Als je de laatste bent die vandaag de pers heeft gebruikt: Maak de rubberrol van de rubberdoek-wasinstallatie schoon. 10. Vochtwerk reinigen Haal de schotjes van het vochtwerk uit de machine door de vergrendelknop in te drukken. Maak de schotjes goed schoon. Plaats de schotjes op de juiste manier terug in de machine. Zet de vochtbakstand op 6. Dat is de ruststand.

13 PRAKTIJKOPDRACHT DR Gebruikte spullen schoonmaken Maak alle gebruikte spullen schoon, zoals de spatels en dergelijke. Ruim die spullen op waar ze horen. Als je de laatste bent die de machine vandaag gebruikt: Zet de machine in de ruststand door 3x te drukken op de aanknop. Zet de stroom er af. Ontlucht de machine met het blauwe knopje. Loop de pers nog een keer na af dat er geen inkt op de kappen zit en zo. Laat de docent alles nog een keer controleren. Vul de checklist en de evaluatie in. Aantekeningen

14 Checklist DR Offsetdrukken in één kleur Als je klaar bent met de praktijkopdracht kun je de werkplek opruimen. Met deze checklist kun je controleren of je niets vergeten bent. Kruis aan wat klaar is: Leerling Docent Is de afdruk op stand? O O Zit het kleurmodel bij de oplage? O O Is de kleur in de oplage hetzelfde als het kleurmodel? O O Is de kleur over de hele breedte van het vel goed? O O Zijn de instelvellen en mislukte vellen uit de oplage gehaald? O O Zijn er genoeg goede vellen gedrukt? O O Is er niet teveel papier gebruikt? O O Is het inktwerk schoon? O O Is de rakel schoon? O O Is de inktbak schoon en dicht? O O Staan de intzonehendels open? O O Zijn de zijschotjes van de inktbak goed terug gezet? O O Zijn rubberdoek en smetringen schoon? O O Is de tegendrukcilinder schoon? O O Zijn de schotjes van het vochtwerk schoon en goed teruggezet? O O Staat de vochtdoseerknop in de ruststand (6)? O O Is het inktblik goed dicht? O O Zijn de spatels schoon? O O Is de werkplek schoon en opgeruimd? O O Staat de machine in ruststand (3 x drukken)? O O Als de pers niet meer gebruikt hoeft te worden: Staat de pers uit? O O Is de lucht eruit? O O Is de stroom van de Printmaster afgezet? O O

15 Evaluatie DR Wat vond je leuk aan deze opdracht? 2. Wat vond je moeilijk aan deze opdracht? 3. Wat zou je de volgende keer anders doen? 4. Had je voldoende tijd voor deze opdracht? 5. Heb je hulp moeten vragen? Zo ja, bij welk deel van de opdracht? 6. Geef jezelf een beoordeling voor deze opdracht. Zeer onvoldoende want: Onvoldoende want: Zwak want: Voldoende want: Goed want: Zeer goed want: Eindbeoordeling docent Cijfer :

Intro: De pers is afgesteld. Nu kan je aan je tweekleuren drukwerk beginnen.

Intro: De pers is afgesteld. Nu kan je aan je tweekleuren drukwerk beginnen. OPDRACHTKAART DR-05-07-01 Offsetdrukken in twee kleuren Intro: De pers is afgesteld. Nu kan je aan je tweekleuren drukwerk beginnen. Voorkennis: Je hebt de opdracht Papierdoorvoer gemaakt. Je heb de opdracht

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 6 Printmaster. Pers voorbereiden voor twee kleuren DR

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 6 Printmaster. Pers voorbereiden voor twee kleuren DR OPDRACHTKAART DR-05-06-01 Pers voorbereiden voor twee kleuren Intro: Je gaat de pers voorbereiden voor het drukken van twee kleuren. Je hebt twee belichte platen en weet welke kleuren je wilt gebruiken.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 3 Printmaster. Papier in-, door- en uitvoer DR-05-03-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 3 Printmaster. Papier in-, door- en uitvoer DR-05-03-01 OPDRACHTKAART DR-05-03-01 Papier in-, door- en uitvoer De Printmaster moet eerst op het papier worden afgesteld. Pas dan kun je gaan drukken. Om de vellen papier goed in te kunnen voeren moet je de inleg

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 4 Printmaster. Pers voorbereiden voor één kleur DR-05-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 4 Printmaster. Pers voorbereiden voor één kleur DR-05-04-01 OPDRACHTKAART DR-05-04-01 Pers voorbereiden voor één kleur Intro: Als de in-, door- en uitvoer is gesteld, ben je al een heel eind. Nu moet je nog een aantal dingen doen, zoals de plaat inspannen, het

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 2 Printmaster. Papier stapelen DR-05-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 2 Printmaster. Papier stapelen DR-05-02-01 OPDRACHTKAART DR-05-02-01 Papier stapelen Voorkennis: Je kent globaal de werking van een drukpers. Je weet waar bij de drukpers de inleg zit. Je weet dat de papierstapel voor het drukken op het inlegstapelbord

Nadere informatie

Thema: Drukken. Offsetdrukken

Thema: Drukken. Offsetdrukken Offsetdrukken OPDRACHTKAART DR-04-01-01 Oriëntatie op de offsetpers Voorkennis: geen Intro: In jouw lokaal op school staat een offsetpers. Het is een eenkleurenpers of een tweekleurenpers. De pers kan

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 4. Zeefdrukken in twee kleuren DR-03-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 4. Zeefdrukken in twee kleuren DR-03-04-01 OPDRACHTKAART DR-03-04-01 Zeefdrukken in twee kleuren Voorkennis: Zeefdrukapparatuur afgerond Een zeefdrukraam prepareren afgerond Zeefdrukken in één kleur afgerond Intro: Je gaat zeefdrukken maken in

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 2. Snijden NB-01-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 2. Snijden NB-01-02-01 OPDRACHTKAART NB-01-02-01 Snijden Voorkennis: De snijmachine Intro: Met de planosnijmachine kun je vellen papier snijden. Dat doe je meestal niet één voor één, maar met hele pakken tegelijk. Je kunt vellen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 2. Een zeefdrukraam prepareren DR-03-02-01. Voorkennis: Zeefdrukapparatuur

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 2. Een zeefdrukraam prepareren DR-03-02-01. Voorkennis: Zeefdrukapparatuur OPDRACHTKAART DR-03-02-01 Voorkennis: Zeefdrukapparatuur Intro: Zeefdruk is een doordruktechniek. De inkt wordt door de open gaatjes van het gaas gedrukt. Het beeld wordt gevormd door gaatjes dicht te

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 4. Snijmachine bedienen NB Voorkennis: De snijmachine Snijschema maken

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 4. Snijmachine bedienen NB Voorkennis: De snijmachine Snijschema maken OPDRACHTKAART NB-01-04-01 Snijmachine bedienen Voorkennis: De snijmachine Snijschema maken Intro: Je gaat een kleine oplage snijden met de planosnijmachine. Om de snijmachine te kunnen programmeren, moet

Nadere informatie

Thema: Drukken. Zeefdrukken

Thema: Drukken. Zeefdrukken Zeefdrukken OPDRACHTKAART DR-03-01-01 Oriëntatie op de zeefdrukapparatuur Voorkennis: geen Intro: Er zijn verschillende soorten zeefdrukapparatuur. Deze opdracht gaat over zeefdrukapparatuur die op veel

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Inktmengen DR-01-01-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Inktmengen DR-01-01-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART DR-01-01-01 Voorkennis: Geen Intro: Soms wordt er gedrukt met alleen zwarte inkt. Soms met de vier standaardkleuren cyaan, magenta, geel en zwart. Maar soms moet je voor een drukorder een

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Vouwen 2. Vouwslagen NB Voorkennis: geen

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Vouwen 2. Vouwslagen NB Voorkennis: geen OPDRACHTKAART NB-02-02-01 Vouwslagen Voorkennis: geen Intro: Bij het vervaardigen van drukwerk worden de bedrukte planovellen bewerkt. Een van de bewerkingen is het vouwen van de vellen. Dat gebeurt met

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 3. Snijschema s NB Voorkennis: De snijmachine Snijden

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 3. Snijschema s NB Voorkennis: De snijmachine Snijden OPDRACHTKAART NB-01-03-01 Snijschema s Voorkennis: De snijmachine Snijden Intro: Voordat je gaat snijden moet je de snijmachine programmeren. Dus moet je eerst een uitlijnmodel maken, de snijvolgorde bepalen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Hechten 3. Schriften nieten NB Voorkennis: De blok-/brochurehechter Verschillende vouwslagen maken

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Hechten 3. Schriften nieten NB Voorkennis: De blok-/brochurehechter Verschillende vouwslagen maken OPDRACHTKAART NB-03-03-01 Voorkennis: De blok-/brochurehechter Verschillende vouwslagen maken Intro: Met een blok-/brochurehechter kun je brochures nieten. Dus kun je daarmee ook schriften maken. Je maakt

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis

Thema: Algemene kennis OPDRACHTKAART AK-02-02-01 Voorkennis: Papierfabricage Intro: We kennen verschillende papiersoorten. Wc-papier heeft andere eigenschappen dan offsetpapier. Er zijn honderden soorten papier in de handel.

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis grafimedia. Veiligheid

Thema: Algemene kennis grafimedia. Veiligheid grafimedia Veiligheid OPDRACHTKAART AK-04-01-01 Onderhoud en gereedschap Voorkennis: geen Intro: In een grafimedia-bedrijf hebben we te maken met dure machines. Deze machines moeten goed onderhouden worden.

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-14-01 Voorkennis: Je kunt: Een eenvoudige PDF-opdracht uitvoeren Een PDF-printopdracht naar de digitale printer sturen Het juiste formaat

Nadere informatie

Dit is een stuk uit de cursus TV drukken 2 de graad BSO en gaat over het wassen van het inktwerk op Heidelberg TOK.

Dit is een stuk uit de cursus TV drukken 2 de graad BSO en gaat over het wassen van het inktwerk op Heidelberg TOK. Dit is een stuk uit de cursus TV drukken 2 de graad BSO en gaat over het wassen van het inktwerk op Heidelberg TOK. Dit is de ingevulde versie van de cursus. Alle tekst in schriftletters, moet door de

Nadere informatie

Thema: Nabewerken. Naaien

Thema: Nabewerken. Naaien OPDRACHTKAART NB-04-01-01 Voorkennis: Het maken van verschillende vouwslagen Intro: Je maakt drie mooie genaaide schriften, voorzien van een etiket. Deze kun je gebruiken als eigen schoolschriften. Het

Nadere informatie

Thema: Nabewerken. Snijden

Thema: Nabewerken. Snijden Snijden OPDRACHTKAART NB-01-01-01 Oriëntatie op de snijmachine Voorkennis: geen Intro: In jouw lokaal op school staat een planosnijmachine. Snijden is precisiewerk. Snijmachines zijn gemaakt voor dit soort

Nadere informatie

Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series

Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series Inhoudsopgave Uw machine handmatig reinigen pagina 3 Storingen & oplossingen pagina 13 1. Schakel de machine uit. 2. Open beide kleppen aan de voorzijde. 3.

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht DR-06-01 tot en met DR-06-03 afgerond. Intro: Je gaat een dekblad maken voor een geniete A5 bloc

Nadere informatie

De assemblage-instructie van Vinyl en Vinyl Premium fotobehangen

De assemblage-instructie van Vinyl en Vinyl Premium fotobehangen De assemblage-instructie van Vinyl en Vinyl Premium fotobehangen Vóór het begin van het installeren zorg ervoor dat je muur droog en schoon is. Vul alle schaden aan om de muur glad te maken. Daarna bedek

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-05-01 Voorkennis: Je kunt: Eenvoudige (PDF) printopdrachten naar de digitale printer sturen Opdracht geven bij de digitale printer om

Nadere informatie

Veiligheid. Degel. aan de Heidelberg Degel

Veiligheid. Degel. aan de Heidelberg Degel Veiligheid aan de Heidelberg Daar de grijpers bij het inschakelen van de degelbeweging een ronddraaiende beweging maken is het opletten geblazen bij de bediening van de Heidelberg pers. Bij de werking

Nadere informatie

Handleiding Turtle Case

Handleiding Turtle Case Handleiding Turtle Case Index 2 Handleiding Turtle Case 3 Hoofdstuk 1. Het inpakken van de Turtle Case 3 1.1 Het openen van de Turtle Case 5 1.2 De hoogte van de steunen vaststellen 5 1.2.1. Methode 1

Nadere informatie

Neerzetten van het krat stapelen

Neerzetten van het krat stapelen Krat Stapelen 3263 Neerzetten van het krat stapelen Rol het kussen uit op de plaats waar u de attractie wilt hebben Daarna dient u het kussen nog 2 maal uit te vouwen. Let op: het kussen dient er dan vierkant

Nadere informatie

Het uitdeuken van een carrosseriedeel

Het uitdeuken van een carrosseriedeel Afdeling Mobiliteit Uitstroom Carrosserie Specialisatie Schadeherstel Opdracht vmbo sh 03 Het uitdeuken van een carrosseriedeel 1. Stel je eens voor Je ouders zijn op vakantie. Na een avondje stappen met

Nadere informatie

Thema: Nabewerken. Vouwen

Thema: Nabewerken. Vouwen Vouwen OPDRACHTKAART NB-02-01-01 Oriëntatie op de vouwmachine Voorkennis: geen Intro: Er zijn tassenvouwmachines en combivouwmachines. Combivouwmachines komen het meest voor. Zij werken met vouwtassen

Nadere informatie

Inhoud! Taak 1.3.8 Plannetje Door Paul van der Linden en Bas de Cort. Taak 1.3.8 Plannetje

Inhoud! Taak 1.3.8 Plannetje Door Paul van der Linden en Bas de Cort. Taak 1.3.8 Plannetje Inhoud! Taak 1.3.8 Plannetje Inhoud!... 1 Voorwoord... 2 Het bedrukken van het T-shirt in zeefdruk... 3 Het gaas lichtgevoelig maken met emulsie... 3 Het inwikkelen van de drukvorm... 4 Inrichten van een

Nadere informatie

Eventjes toelichten.

Eventjes toelichten. Eventjes toelichten. De lessen TO bestaan steeds uit blokken van 2 lesuren. De klas wordt opgesplitst in groepen van 3 leerlingen. Per groep maken de leerlingen kennis met de verschillende richtingen die

Nadere informatie

GrooVi. Viltmachines. Gebruikershandleiding

GrooVi. Viltmachines. Gebruikershandleiding GrooVi Viltmachines Gebruikershandleiding Inhoud 1. Inleiding Pagina 3 2. Stappenplan Pagina 4 3. Tips & trucs Pagina 6 2 Inleiding Bedankt dat u heeft gekozen voor een GrooVi Viltmachine! Wij wijzen u

Nadere informatie

grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2017 gedurende 555 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 11 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Stappenplan voor het plakken van een zonneband met streamer

Stappenplan voor het plakken van een zonneband met streamer Opletten! Deze handleiding is geen garantie dat het plakken goed gaat, er kunnen daarom ook geen rechten aan worden ontleent. Deze handleiding dient gebruikt te worden als leidraad. Dit is de manier waarop

Nadere informatie

INLEIDING VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN SYMBOLEN. De symbolen in deze gebruiksaanwijzing. Symbolen op het apparaat

INLEIDING VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN SYMBOLEN. De symbolen in deze gebruiksaanwijzing. Symbolen op het apparaat INLEIDING Deze gebruiksaanwijzing is bedoeld voor Rapid 100E. Lees ze eerst grondig door alvorens u het apparaat in gebruik neemt. Deze gebruiksaanwijzing bevat de veiligheidsvoorschriften, de voorschriften

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Algemene kennis. Producten 2. Orders AK-01-02-01. Voorkennis: Bedrijven en producten

OPDRACHTKAART. Thema: Algemene kennis. Producten 2. Orders AK-01-02-01. Voorkennis: Bedrijven en producten OPDRACHTKAART AK-01-02-01 Orders Voorkennis: Bedrijven en producten Intro: Elk grafisch product heeft zijn eigen kenmerken. Een krant verschilt van een boek, een visitekaartje van een plattegrond. Ook

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Het storyboard AV-01-05-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Het storyboard AV-01-05-01 OPDRACHTKAART AV-01-05-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond. Je hebt de opdracht Het script afgerond. Intro: Een storyboard is een verzameling van plaatjes die aansluiten op het script.

Nadere informatie

Handige tips. Handige tips voor bewoners, maart 2012 Pagina 1 van 7

Handige tips. Handige tips voor bewoners, maart 2012 Pagina 1 van 7 Handige tips Na de werkzaamheden aan uw woning is de werking van een aantal systemen veranderd. Zoals de verwarming, de ventilatie en de deuropener. In dit overzicht vindt u een aantal gebruikstips en

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Theorie Opdrachtkaart DR-06-13-01 Voorkennis Je kunt: De digitale printer instellen (papiersoort en papierformaat) Een aantal afdrukken maken op de digitale

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 6. De spotlist AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 6. De spotlist AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-06-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond. Intro: Het is belangrijk om voor de montage de video-opnamen te bekijken en te selecteren. Je hoeft natuurlijk alleen de

Nadere informatie

Even toelichten. Voor de afdeling Grafische communicatie & media heb ik 3 oefeningen gemaakt die de leerlingen zelfstandig moeten afwerken.

Even toelichten. Voor de afdeling Grafische communicatie & media heb ik 3 oefeningen gemaakt die de leerlingen zelfstandig moeten afwerken. Even toelichten. De lessen TO bestaan steeds uit blokken van 2 lesuren. De klas wordt opgesplitst in groepen van 3 leerlingen. Per groep maken de leerlingen kennis met de verschillende richtingen die op

Nadere informatie

Tablethouder Praktijkopdracht

Tablethouder Praktijkopdracht Tablethouder c n o C t p e In deze praktijkopdracht ga je een houder maken voor een tablet of ipad. Misschien voor je eigen tablet, of voor iemand die je kent. De houder maak je van hardhout. In overleg

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2010 gedurende 860 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 7 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten te behalen. Voor elk opdrachtnummer

Nadere informatie

KRUPS F380. Gebruiksaanwijzing

KRUPS F380. Gebruiksaanwijzing KRUPS F380 Gebruiksaanwijzing 1 2 3 4 5 6 max. 30 cm 7 8 9 max. 3 /4 10 11 12 13 14 15 Nederland Veiligheidsvoorschriften Dit apparaat dient aangesloten te worden op een geaard stopcontact. Het voltage

Nadere informatie

Werken in het huishouden

Werken in het huishouden 1 van 9 Werken in het huishouden Werken in het huishouden/linnenkamer Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4 Leerjaar 1-3-5 Handdoek vouwen Tafel schoonmaken Kast (nat) afnemen Stofzuigen Leerjaar 2-4-6

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Biertap

Gebruiksaanwijzing Biertap Benodigdheden Biertap Bierkeg (bierkoppeling) Bierslang (wit) Koolzuurfles Koolzuurmeter (manometer) Koolzuurslang (rood) Extra Lekblad Spoelbak Spoelborstel Afschuimer Bakje Afschuimer Glazenreiniger

Nadere informatie

Thema: Nabewerken. Hechten

Thema: Nabewerken. Hechten Hechten OPDRACHTKAART NB-03-01-01 Oriëntatie op de blok-/brochurehechter Voorkennis: geen Intro: Met een blok-/brochurehechter kunnen we bloks en brochures nieten. Deze opdracht gaat over de blok-/brochurehechter,

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis

Thema: Algemene kennis OPDRACHTKAART AK-04-02-01 Veiligheid en gezondheid Voorkennis: geen Intro: Als je aan machines werkt, moet je de risico s kennen. Als je de risico s kent, kun je ongelukken voorkomen. Hetzelfde geldt voor

Nadere informatie

Montagehandleiding Screens screenstotaalshop.nl 1. Instructie plaatsen screen. 1.1 Aftekenen montage gaten

Montagehandleiding Screens screenstotaalshop.nl 1. Instructie plaatsen screen. 1.1 Aftekenen montage gaten Montagehandleiding Screens screenstotaalshop.nl 1. Instructie plaatsen screen Neem het screen uit de verpakking. Om beschadiging van het screen te voorkomen raden wij u aan hierbij geen mes te gebruiken.

Nadere informatie

Doe- pad Watertorenweg. Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6

Doe- pad Watertorenweg. Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6 Doe- pad Watertorenweg Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6 Colofon Deze lesbrief in opgesteld door De Hortus, Centrum voor Natuur en Mileu, in opdracht van de Gemeente Harderwijk. Wij

Nadere informatie

Een muur behangen. Materialen Gereedschap. Afplaktape. Emmer. Lijm. Schaar. Rolmaat. stanleymes. Potlood. paslood. trap. Afdekfolie.

Een muur behangen. Materialen Gereedschap. Afplaktape. Emmer. Lijm. Schaar. Rolmaat. stanleymes. Potlood. paslood. trap. Afdekfolie. Een muur behangen Een muur behangen Materialen Gereedschap Afplaktape Lijm Rolmaat Potlood Afdekfolie behangspatel behang aandrukrol nadenroller Emmer Schaar stanleymes paslood trap lijmkwast Liniaal behangtafel

Nadere informatie

Een verhaal uit het tijdschrift Handwerken zonder grenzen. ( 4/81 )

Een verhaal uit het tijdschrift Handwerken zonder grenzen. ( 4/81 ) VILTEN Een verhaal uit het tijdschrift Handwerken zonder grenzen. ( 4/81 ) De GESCHIEDENIS: Het vilten of vervilten van wol is een heel oude techniek en was en is verspreid over de hele wereld. Er werd

Nadere informatie

Inkt cartridges verwisselen op EPSON SX125

Inkt cartridges verwisselen op EPSON SX125 Inkt cartridges verwisselen op EPSON SX125 Als het lampje Als het lampje knippert zijn een of meer cartridges bijna leeg. brandt, zijn een of meer cartridges leeg. Vervang de betreffende cartridges. Als

Nadere informatie

Bijzondere manoeuvre: Hellingproef

Bijzondere manoeuvre: Hellingproef Auteursrecht informatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Instructies ontkleuren en verven LADY LXRY HAAR.

Instructies ontkleuren en verven LADY LXRY HAAR. Instructies ontkleuren en verven LADY LXRY HAAR. Let er op dat u geen garantie hebt als u het haar beschadigd door het ontkleuren en/of verven. Lees altijd de instructies goed door en draag oude kleding

Nadere informatie

Handleiding Oogfunctiemodel

Handleiding Oogfunctiemodel Handleiding Oogfunctiemodel 300132 De mogelijkheden van het oog functiemodel zijn: - beeldvorming, met een positieve lens - gekleurde voorwerpen zien - accommoderen; werking van de ooglens - oogafwijkingen

Nadere informatie

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek die vervolgens met medestudenten of je docent.

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek die vervolgens met medestudenten of je docent. 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 Opdrachtformulier De ramen zemen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek die vervolgens met medestudenten

Nadere informatie

behangen Behang afsteken Gereedschap het plamuurmes het steekmes de stoffer en blik de bezem de spons

behangen Behang afsteken Gereedschap het plamuurmes het steekmes de stoffer en blik de bezem de spons behangen Behang afsteken Gereedschap het plamuurmes het steekmes de stoffer en blik de bezem de spons Materiaal de emmer het water de vuilniszak de container Let op - voorkom beschadiging van de muur Eindbeoordeling

Nadere informatie

BEKNOPTE HANDLEIDING FRESHMARX 9417

BEKNOPTE HANDLEIDING FRESHMARX 9417 BEKNOPTE HANDLEIDING FRESHMARX 9417 Raadpleeg voor uitgebreidere informatie de Bedieningshandleiding op onze website (www.monarch.averydennison.com). Lees de veiligheidsinformatie over de printer in het

Nadere informatie

techniek breed CSPE BB

techniek breed CSPE BB Examen VMBO-BB 2018 gedurende 500 minuten techniek breed CSPE BB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 9 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 83 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

Hoe kan je het beste behangen?

Hoe kan je het beste behangen? Hoe kan je het beste behangen? Hoe kan je het beste behangen? Materialen Gereedschap Behanglijm Behang Potlood Stanleymes Schaar Rolmaat Spons Emmer Liniaal Behangspatel Behangtafel Lijmkwast Huishoudtrap

Nadere informatie

1. Bestudeer de werktekeningen Bestudeer de werktekeningen met de titel Tablethouder en nummer

1. Bestudeer de werktekeningen Bestudeer de werktekeningen met de titel Tablethouder en nummer In deze praktijkopdracht ga je een houder maken voor een tablet of ipad. Misschien voor je eigen tablet, of voor iemand die je kent. De houder maak je van hardhout. In overleg met je docent kun je bijvoorbeeld

Nadere informatie

Belangrijk! Bewaar deze instructies voor informatie over: Schoonmaken en onderhoud om uw Drinkwell juist te laten werken Garantie

Belangrijk! Bewaar deze instructies voor informatie over: Schoonmaken en onderhoud om uw Drinkwell juist te laten werken Garantie Belangrijk! Bewaar deze instructies voor informatie over: Schoonmaken en onderhoud om uw Drinkwell juist te laten werken Garantie Gebruiksaanwijzing: DRINKWELL NOOIT AANZETTEN ZONDER WATER! 1. Kijk aan

Nadere informatie

Opdracht Fietsband plakken

Opdracht Fietsband plakken Opdracht Fietsband plakken Stel, je gaat naar een schoolkamp. Je pakt je fiets en je band is lek! Je hebt nog een half uur. De fietsenmaker is dicht. Nu moet je wel zelf aan de slag. Opdracht Je gaat een

Nadere informatie

Werkwijzer Hoe help ik een cliënt bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog? Checklist

Werkwijzer Hoe help ik een cliënt bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog? Checklist Werkwijzer Hoe help ik een cliënt bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog? Checklist Hoe help ik een cliënt bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog? Je helpt een cliënt

Nadere informatie

VERKORTE BEDIENINGSHANDLEIDING SMARTFILLER

VERKORTE BEDIENINGSHANDLEIDING SMARTFILLER VERKORTE BEDIENINGSHANDLEIDING SMARTFILLER De Smartfiller is een semi-automatische spuiten vulmachine die steriele spuiten voorzien van een tipcap afvult in een GMP Klasse-A omgeving. 1. Instructie MAIN

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis grafimedia. Producten

Thema: Algemene kennis grafimedia. Producten grafimedia Producten OPDRACHTKAART AK-01-01-01 Bedrijven en producten Voorkennis: geen Intro: Printmediabedrijven zijn gespecialiseerd in bepaalde producten. Een krantendrukkerij drukt geen boeken. Een

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 8. De fotoreeks AV

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 8. De fotoreeks AV OPDRACHTKAART AV-01-08-01 De fotoreeks Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Als je verschillende foto s met elkaar combineert,

Nadere informatie

handleiding installatie

handleiding installatie handleiding installatie Dit vindt u in de doos: ruitenwissermotor ruitenwisserblad lader montagesticker schoonmaakdoekjes bevestigingsplaatje ruitenwisserarm afstandsbediening sticker voor binnenkant scherm

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 11. Basislijnraster PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 11. Basislijnraster PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-11-01 Basislijnraster Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Als je goed naar bijvoorbeeld een krant kijkt, zie je dat de tekst in kolommen is gezet. Als je nog iets

Nadere informatie

techniek breed CSPE KB

techniek breed CSPE KB Examen VMBO-KB 2018 gedurende 500 minuten techniek breed CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage en uitwerkbijlagen. Dit examen bestaat uit 11 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 100 punten te behalen.

Nadere informatie

Druk met Kunst! Leskist voor kinderen van groep 6

Druk met Kunst! Leskist voor kinderen van groep 6 Druk met Kunst! Leskist voor kinderen van groep 6 Na het Museum in de Klas en de drukwerkplaats van KUVO weten jullie alles over druktechnieken: Nu is het tijd om zelf aan de slag te gaan! In deze leskist

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-01-01 Voorkennis: Grafische vorming Intro: Er zijn verschillende druktechnieken in de printmedia. Digitaal printen is een vrij nieuw

Nadere informatie

GrooVi. Viltmachines. Gebruikershandleiding

GrooVi. Viltmachines. Gebruikershandleiding GrooVi Viltmachines Gebruikershandleiding Versie: december 2009 Inhoud 1. Inleiding Pagina 3 2. Stappenplan Pagina 4 3. Tips & trucs Pagina 6 2 Inleiding Gefeliciteerd met de aankoop van uw GrooVi Viltmachine!

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-07-01 Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. Intro: In deze opdracht ga je kleuren in een foto bijwerken. Er kan een bepaalde zweem over foto s liggen. Foto s kunnen bijvoorbeeld

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding GE-2007.04 karaoke set Lees voor het opzetten en gebruiken van de karaoke set deze gebruikershandleiding zorgvuldig door. Bewaar deze gebruikershandleiding bij de karaoke set. Handel

Nadere informatie

Voorbewerken en spuiten van carrosseriedeel

Voorbewerken en spuiten van carrosseriedeel Afdeling Uitstroom Specialisatie Opdracht Mobiliteit Carrosserie Schadeherstel vmbo vs01 Voorbewerken en spuiten van carrosseriedeel 1. Stel je eens voor Marieke komt uit school zet de fiets naast de auto

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis grafimedia. Papier

Thema: Algemene kennis grafimedia. Papier grafimedia Papier OPDRACHTKAART AK-02-01-01 Papierfabricage Voorkennis: geen Intro: Deze opdracht gaat over de grondstoffen van papier. En over de productie van papier. Elke papiersoort wordt gemaakt volgens

Nadere informatie

Printkoppen reinigen. Afdrukken. 1 Druk op Menu> totdat het menu Extra wordt weergegeven. Afdrukmaterialen. 2 Druk op Select (Selecteren).

Printkoppen reinigen. Afdrukken. 1 Druk op Menu> totdat het menu Extra wordt weergegeven. Afdrukmaterialen. 2 Druk op Select (Selecteren). Als er bij het afdrukken strepen of andere problemen met de afdrukkwaliteit optreden, dient u allereerst te controleren of de printkoppen juist zijn geplaatst: 1 Druk op Menu> totdat het menu Extra wordt

Nadere informatie

Het maken van een front voor een instrument

Het maken van een front voor een instrument Het maken van een front voor een instrument In het vorige artikel hebben we er al kennis mee gemaakt. Ook met de procedure van het boren. Rond de hoeken van de achterzijde van het frame en het front wat

Nadere informatie

Het overbouwen van een portier

Het overbouwen van een portier Afdeling Mobiliteit Uitstroom Carrosserie Specialisatie Schadeherstel Opdracht vmbo sh 02 Het overbouwen van een portier 1. Stel je eens voor Een docent op school heeft een aanrijding met de auto gehad.

Nadere informatie

Raamgeleiders vervangen

Raamgeleiders vervangen Raamgeleiders vervangen Deze HOWTO is gebaseerd op de informatie die Sledgehammer op het Z3 Forum heeft geplaatst. Het BMW Z3 Forum Nederland > Z3 Techniek lounge > Doe-het-zelf > Raamgeleiders vervangen.

Nadere informatie

Fischertechnik-Designer Tutorial

Fischertechnik-Designer Tutorial inhoud: Kabelverbinding tussen de aansluitingen 2 ( eenvoudig) Slang Manager ( niet zo gemakkelijk! ) Maak bewegingen / Movies Maak ketens Kabelverbinding tussen 2 connectoren : Hier, bijvoorbeeld, Trek

Nadere informatie

Installatie handleiding

Installatie handleiding Installatie handleiding Uitpakken Papier en folie laden Aansluiten Testen U kunt ook instructie video s and How To pagina s bekijken op www.idstation.eu Page 1 Uitpakken Installatie handleiding ID station

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 12. Tabs PP-01-12-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 12. Tabs PP-01-12-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-12-01 Tabs Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Als je naar de achterkant van een cd-hoesje kijkt, zie je vaak dat de nummers onder elkaar staan. Achter de nummers

Nadere informatie

Installation instructions, accessories. Cruise control. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden

Installation instructions, accessories. Cruise control. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden Instructienr. Versie Ond. nr. 30758229 1.1 30758227, 30758228, 31334497, 31334456 Cruise control Pagina 1 / 9 Uitrusting IMG-242205 A0000162 IMG-331411 Pagina 2 / 9 IMG-331412 Pagina 3 / 9 IMG-331413 Pagina

Nadere informatie

HANDLEIDING. Barry de Brachiosaurus. 2012 VTech Printed in China 91-002777-004 NL

HANDLEIDING. Barry de Brachiosaurus. 2012 VTech Printed in China 91-002777-004 NL HANDLEIDING Barry de Brachiosaurus 2012 VTech Printed in China 91-002777-004 NL Beste ouders, Wij van VTech weten dat een kind tot grootse dingen in staat is. Daarom zijn al onze elektronische, educatieve

Nadere informatie

1. Belangrijke aanwijzingen voor het navullen van HP inktcartridges.

1. Belangrijke aanwijzingen voor het navullen van HP inktcartridges. Geachte klant, Hartelijk dank dat Uw keuze gevallen is op de inkt navulset voor HP cartridges ( zwart ). Met dit kwaliteitsproduct kunt U de originele HP cartridges eenvoudig en snel navullen, zonder dat

Nadere informatie

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat?

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat? Zelf papier maken!? Hoe doe je dat? Hoe belangrijk is papier? Wat voor heb je papier nodig? Met papier kan je bijvoorbeeld: schrijven, tekenen of boeken maken. Van oud papier zoals kranten, kun je zelf

Nadere informatie

januari 2013 vanaf 7 jaar Priklied tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

januari 2013 vanaf 7 jaar Priklied tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof januari 2013 vanaf 7 jaar Priklied tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Priklied 1 Snoeppapiertjes, lege zakjes. Snackservetjes, plastic bakjes. Oude zakjes van de thee. Weg ermee! tekst: Marian van

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Theorie Opdrachtkaart DR-06-02-01 Voorkennis: Opdracht DR-06-01 'Introductie digitaal printen' Intro: Er bestaan verschillende systemen om digitaal te printen.

Nadere informatie

LCD scherm ipad 2 Installatie handleiding

LCD scherm ipad 2 Installatie handleiding 1. In de volgende stappen wordt de ipad open gemaakt met behulp van een zogenaamde iopener. Deze iopener moet eerst verwarmd worden in de magnetron. Maak de iopener overigens niet te warm, anders kan deze

Nadere informatie

Montage Handleiding van SignWorld

Montage Handleiding van SignWorld Montage Handleiding van SignWorld 1. De ondergrond reinigen Ook al lijkt de ondergrond schoon, u moet de ondergrond altijd reinigen op de hierna beschreven wijze: Maak de ondergrond schoon met zeepwater

Nadere informatie

A Christmas Carol. Hallo allemaal,

A Christmas Carol. Hallo allemaal, A Christmas Carol Hallo allemaal, Vandaag alweer het een na laatste deel van The Christmas Carrousel. We gaan aan de slag met het boekje dat in de Carrousel past en wat je zelf kunt vullen met foto's over

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

Daarom hebben we een stappenplan opgesteld, zodat u de meest voorkomende eenvoudige problemen zelf kunt oplossen.

Daarom hebben we een stappenplan opgesteld, zodat u de meest voorkomende eenvoudige problemen zelf kunt oplossen. Matri zal er natuurlijk alles aan doen om eventuele problemen tijdens de garantieperiode professioneel op te lossen... maar heel vaak blijkt dat het niet nodig is om de naai-, borduur- of lockmachine te

Nadere informatie

Click wheel ipod Classic Installatie handleiding

Click wheel ipod Classic Installatie handleiding 1. De ipod Classic is erg moeilijk open te maken zonder schade aan te richten. Ga dus uiterst voorzichtig te werk! Zorg ervoor dat de ipod vergrendeld is voordat u verder gaat. 2. Om de ipod open te maken

Nadere informatie

Hoe werkt een balpen?

Hoe werkt een balpen? Hoe werkt een balpen? Balpennen zijn er in allerlei kleuren, vormen en modellen. Het is een voorwerp dat de leerlingen dagelijks gebruiken. Ze zullen het zeker leuk vinden eens in een balpen te mogen kijken.

Nadere informatie

Een brommer laten rijden die een tijd stil heeft gestaan

Een brommer laten rijden die een tijd stil heeft gestaan Een brommer laten rijden die een tijd stil heeft gestaan Stel, je koopt een brommer die een hele tijd heeft stil gestaan die niet meer wil rijden. (of een andere oude brommer) Hier kun je lezen wat je

Nadere informatie