Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht"

Transcriptie

1 Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht

2 Opdrachtkaart DR Voorkennis: Grafische vorming Intro: Er zijn verschillende druktechnieken in de printmedia. Digitaal printen is een vrij nieuw begrip. In de vaktijdschriften en op grafische vakbeurzen wordt de term voortdurend gebruikt. Door deze opdracht krijg je inzicht in deze nieuwe druktechniek binnen GrafiMedia. Doelen: Aan het eind van deze opdracht ken je: Het begrip digitaal printen Het begrip workflow Het verschil tussen conventionele druktechnieken en digitaal printen Activiteiten: Lees de tekst van deze hele opdracht Maak de vragen en opdrachten Tijd: Voor deze opdracht heb je ongeveer 1,5 lesuren. Materiaal: Deze opdracht Bronnen op internet: html?pageseq= (kijk onder het kopje: Digitaal printen) Beoordeling: Laat de uitgewerkte vragen en opdrachten aan de docent zien. Je wordt beoordeeld op: Netheid van werken Volledigheid en juistheid van de uitgewerkte opdrachten

3 DR Inleiding Wat is drukken en wat is digitaal printen? Wat is het verschil met conventioneel drukken? In deze opdracht krijg je een antwoord op deze vraag, Digitaal printen is het vermenigvuldigen van digitale bestanden (teksten en/of afbeeldingen) op diverse media zoals papier, film of kunststoffen. Men gebruikt digitaal printen vaak bij kleine oplages; tot ongeveer 1000 exemplaren. Er zijn nogal wat discussies over de benaming digitaal printen, want is het printertje op je bureau nou ook digitaal printen? En een laserprinter op school? De techniek in een eenvoudige printer is ongeveer hetzelfde als bij een grote digitale pers van een drukkerij. Alleen is de kwaliteit van het drukwerk bij een grote drukpers natuurlijk beter. Men noemt daarom alle apparaten die digitale bestanden kunnen printen vaak gewoon 'printers'. In het Engels spreekt men ook van 'digital printing'. Om de verschillen tussen de apparaten uit te printen, gebruikt men namen zoals bureauprinters, grootformaatprinters of hoogvolume productieprinters. We noemen deze nieuwe druktechniek vanaf nu digitaal printen. Maar je zult de naam digitaal printen in de praktijk ook nog wel eens tegenkomen. We gaan nu proberen uit te vinden wat het verschil is tussen conventioneel printen en digitaal printen. Je moet daarvoor de volgende bladzijden goed lezen en de opdrachten maken. Om meer te weten te komen over digitaal printen en -printers kun je in de volgende bronnen gaan zoeken. Deze bronnen zijn ook gebruikt bij het maken van deze opdracht. Boek: Digitale druktechnieken Nijgh-Versluys ISBN (hebben ze op school, vraag je docent) Internet: html?pageseq= (kijk onder het kopje: Digitaal printen) (Let op: sites veranderen vaak dus het is niet altijd zeker dat je hier de info kunt vinden. Je kan zelf natuurlijk ook googelen. Probeer dan niet alleen te zoeken op digitaal printen, maar zoek ook eens op digital printing of variabel printen )

4 DR Workflow Het totale proces om te komen tot een gedrukt product noemt men de workflow. De workflow voor de conventionele manier van printen ziet er ongeveer zo uit: 1, 2, 3, , 10 1 Iemand bedenkt drukwerk >2 tekst schrijven > 3 plaatjes of foto s maken > 4 tekst en beeld samenvoegen > 5 proefprinten maken > 6 films maken >7 platen belichten > 8 printen >9 afwerken > 10 leveren aan klant Er moeten nogal wat stappen genomen moeten worden voor er daadwerkelijk drukwerk naar de klant toe kan. Bij het printen en digitaal printen blijft de eerste stap nog het zelfde. Er zal altijd iemand moeten zijn die de vorm en de inhoud van het drukwerk bedenkt. Maar hierna gaat het grote verschil komen. De digitale bestanden worden direct naar de digitale drukpers gestuurd. Er hoeft dus geen offsetplaat meer te worden gemaakt, 1Iemand bedenkt drukwerk printen 3 afwerken--4 leveren aan klant Je ziet dat de werkzaamheden bij digitaal printen veel minder zijn.

5 Opdracht DR De drukvorm Het allergrootste verschil tussen conventioneel printen en digitaal printen is het gebruik van een drukvorm. Bij de meest gebruikte druktechniek offsetprinten gebruiken we een offsetplaat. Deze plaat is gemaakt van aluminium of van kunststof en stelt de drukker in staat om een heleboel afprinten van één en hetzelfde beeld te maken. Een beetje vergelijkbaar met een stempel, waarmee je telkens hetzelfde beeld drukt of stempelt. Voordeel van dit systeem is dat je met gemak 10 of 100 of 100 of zelfs wel afprinten kunt maken van dezelfde afbeelding. Er zijn wel een aantal nadelen. Wanneer je iets in de tekst of afbeelding wil veranderen, moet je altijd een nieuwe drukvorm maken. Je moet dan ook drukpers opnieuw afstellen, waarbij je altijd instelvellen nodig hebtom het beeld goed op papier te krijgen. Nog een nadeel: Kleurendrukwerk wordt altijd gedrukt in 4 kleuren (hierover later meer) Dus voor kleuren drukwerk moet je altijd 4 offsetplaten (1 per kleur) maken. Opdracht 1 In de tekst wordt gesproken van offsetprinten en digitaal printen. Dit zijn slechts twee manieren om te printen. Probeer er achter te komen welke druktechnieken er nog meer bestaan. Druktechniek 1 Druktechniek 2 Druktechniek 3 Opdracht 2 Stel je voor dat je drukwerk moet verzorgen voor een bedrijf. Er moeten folders gedrukt worden die op beide zijden van het papier zijn bedrukt. De voorkant van de folder is voor allemaal hetzelfde. De achterkant is voor 8 verschillende winkels, dus 8 verschillende adressen. Hoeveel offsetplaten moeten er in totaal gemaakt worden als er maar in 1 kleur wordt gedrukt? Bereken hoeveel offsetplaten er in totaal gemaakt worden als alles in 4 kleuren wordt bedrukt?

6 DR Een kleine samenvatting In het vorige stuk heb je geleerd dat bij je, om te kunnen printen altijd een drukvorm nodig hebt. (denk aan het stempeltje) Ook heb je geleerd dat je van die drukvorm altijd exact dezelfde afprinten maakt. Als je een ander beeld wilt, gebruik je telkens een nieuwe drukvorm. Digitaal printen en drukvorm Bij digitaal printen is er geen vaste drukvorm. Doordat er geen vaste drukvorm wordt gebruikt, komen we aan 1 van de grootste voordelen van digitaal printen. Elke afdruk kan anders zijn. Mooi, maar wat heb je er aan? Tegenwoordig wordt er nogal wat reclamedrukwerk verstuurd. Reclamedrukwerk lees je eerder wanneer je eigen naam erop staat. Dit kan met digitaal printen. Bij digitaal printen kan bijvoorbeeld alle tekst en plaatjes hetzelfde zijn, maar de naam en adresgegevens kunnen op elke afdruk anders zijn. Dit noemen we gepersonaliseerd drukwerk. Of met een moeilijk woord variabele data printing 3 mooie voorbeelden De sites waar je tegenwoordig gratis visitekaartjes kunt laten printen, je moet dan alleen genoegen nemen met een beetje reclame op de achterzijde.

7 DR Of wat vind je van deze.. Of nog een hele mooie: (of zoek op internet naar gepersonaliseerde boeken ) Moordpatronen Een uniek cadeau! Ruim 100 pagina s spanning, liefde en sensatie met in de hoofdrol je geliefde, je partner, je moeder, jijzelf of wie je maar wilt. Er is ruimte voor twee hoofdrollen. Een mannelijke rechercheur en een vrouwelijke journaliste. Daarnaast kun je ook nog wat andere specifieke gegevens opgeven, zoals het favoriete automerk. Opdracht 3 Je moet een folder gaan maken voor een supermarkt met winkels op 8 verschillende adressen. Kun je met digitaal printen ook verschillende folders maken, met dezelfde voorkant, maar met andere achterkanten? Is dit eenvoudiger of moeilijker dan bij offsetprinten? Probeer je antwoord uit te leggen. A Eenvoudiger B Moeilijker Nog een voordeeltje van digitaal printen Het allereerste vel dat je print is direct op de juiste stand en kleur. Je hebt bij digitaal printen dus ook geen instelvellen voor nodig.

8 DR Kleuren in het drukwerk bij conventioneel printen Originele afbeelding Als er een afbeelding gedrukt moet worden, kan dat niet in alle kleuren die je ziet in die afbeelding. Het zou onmogelijk zijn om al deze kleuren te printen. Daarom is er een trucje bedacht om dit te kunnen nabootsen. Je kunt foto s en afbeeldingen namelijk rasteren. De kleuren worden omgezet in allemaal kleine puntjes die je met het blote oog niet kunt zien. Al die rasterpunten samen vormen dan de kleur. Op deze manier is het mogelijk om met slechts 4 kleuren (CYAAN, MAGENTA, YELLOW, BLACK), heel veel verschillende kleuren te maken. Gerasterde afbeelding gedrukt in Full colour We noemen dit Full color druk. Dit betekent dat er voor elke kleur die je wilt printen een aparte drukvorm nodig is.

9 DR Met de vier bekende kleuren kunnen de meeste kleuren gedrukt worden. Toch wil een klant soms een hele speciale kleur, die niet gedrukt kan worden met deze 4 kleuren. De oplossing hiervoor is het printen met speciaal gemengde kleuren. Deze kleuren worden PMS-kleuren genoemd. Bij offsetprinten kun je deze kleuren met inkt mengen. Kleuren in het drukwerk bij digitaal printen Ook digitale drukpersen, werken met kleuren. De meeste machines werken ook met de kleuren cyaan, magenta, yellow en zwart. Bij een aantal machines is dit uitgebreid met andere standaardkleuren om de uiteindelijke kleur voor de afbeeldingen zo goed mogelijk te benaderen. Digitale persen maken voor hun kleur gebruik van toner. Dit kan vloeibaar zijn, maar ook poeder dat door hitte wordt vastgezet op papier. Bij digitaal printen kun je de PMS-kleuren niet zelf mengen. In veel gevallen zit er op de digitale drukpers een extra programma, waarmee je heel makkelijk de PMS-kleuren kunt namaken. Je gaat hiermee oefenen in een van de volgende opdrachten. Digitaal printen wordt geheel aangestuurd vanuit de computer. De computer zorgt voor een soort 'signaal' naar de digitale drukpers en laat de drukpers weten waar de verschillende kleuren gedrukt moeten worden. Je hoeft dus bijna niets te doen bij de drukpers. Dit regelt de computer voor je. Opdracht 4 Waarschijnlijk heb je zelf thuis een printer. Met hoeveel kleuren (kijk eens naar de inkt cartridges) drukt deze printer je plaatjes af? Welke kleuren zijn dit?

10 DR Tot slot De belangrijkste voordelen en nadelen van digitaal printen. Voordelen Hoge kwaliteit meerkleurenwerk mogelijk Geen instelvellen nodig Er gepersonaliseerd gedrukt worden Snelle manier van werken Makkelijk kleine oplages van 1 tot 1000 stuks Nadelen Dure apparatuur Machines printen niet zo snel als offset, daarom niet geschikt voor hele grote oplagen (Boven de 1000) Speciale kennis nodig Voor het bedienen van de machine, maar ook van bestandsformaten en bestandsbeheer Nog geen hele grote formaten mogelijk (maximaal ongeveer 36 x 52 cm)

11 Evaluatie Theorie DR Geef jezelf een beoordeling: O onvoldoende omdat O matig omdat O voldoende omdat O goed omdat Eindbeoordeling: Cijfer:

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Theorie Opdrachtkaart DR-06-02-01 Voorkennis: Opdracht DR-06-01 'Introductie digitaal printen' Intro: Er bestaan verschillende systemen om digitaal te printen.

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Theorie Opdrachtkaart DR-06-13-01 Voorkennis Je kunt: De digitale printer instellen (papiersoort en papierformaat) Een aantal afdrukken maken op de digitale

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-14-01 Voorkennis: Je kunt: Een eenvoudige PDF-opdracht uitvoeren Een PDF-printopdracht naar de digitale printer sturen Het juiste formaat

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-05-01 Voorkennis: Je kunt: Eenvoudige (PDF) printopdrachten naar de digitale printer sturen Opdracht geven bij de digitale printer om

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht DR-06-01 tot en met DR-06-03 afgerond. Intro: Je gaat een dekblad maken voor een geniete A5 bloc

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 4. Zeefdrukken in twee kleuren DR-03-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 4. Zeefdrukken in twee kleuren DR-03-04-01 OPDRACHTKAART DR-03-04-01 Zeefdrukken in twee kleuren Voorkennis: Zeefdrukapparatuur afgerond Een zeefdrukraam prepareren afgerond Zeefdrukken in één kleur afgerond Intro: Je gaat zeefdrukken maken in

Nadere informatie

Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 1

Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 1 Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 1 Beste GV2R-studenten Voor je ligt het eerste deel van het werkboek grafische theorie. Totaal krijg je 2 van deze werkboekjes, namelijk bij project

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 2 Printmaster. Papier stapelen DR-05-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 2 Printmaster. Papier stapelen DR-05-02-01 OPDRACHTKAART DR-05-02-01 Papier stapelen Voorkennis: Je kent globaal de werking van een drukpers. Je weet waar bij de drukpers de inleg zit. Je weet dat de papierstapel voor het drukken op het inlegstapelbord

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis grafimedia. Producten

Thema: Algemene kennis grafimedia. Producten grafimedia Producten OPDRACHTKAART AK-01-01-01 Bedrijven en producten Voorkennis: geen Intro: Printmediabedrijven zijn gespecialiseerd in bepaalde producten. Een krantendrukkerij drukt geen boeken. Een

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Inktmengen DR-01-01-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Inktmengen DR-01-01-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART DR-01-01-01 Voorkennis: Geen Intro: Soms wordt er gedrukt met alleen zwarte inkt. Soms met de vier standaardkleuren cyaan, magenta, geel en zwart. Maar soms moet je voor een drukorder een

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Algemene kennis. Producten 2. Orders AK-01-02-01. Voorkennis: Bedrijven en producten

OPDRACHTKAART. Thema: Algemene kennis. Producten 2. Orders AK-01-02-01. Voorkennis: Bedrijven en producten OPDRACHTKAART AK-01-02-01 Orders Voorkennis: Bedrijven en producten Intro: Elk grafisch product heeft zijn eigen kenmerken. Een krant verschilt van een boek, een visitekaartje van een plattegrond. Ook

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-11-01 Voorkennis: Je hebt inmiddels al meerdere digitale printopdrachten gemaakt. Je weet wat in register vouwen betekent en je kunt

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 830 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 830 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2014 gedurende 830 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 97 punten te

Nadere informatie

Thema: Drukken. Zeefdrukken

Thema: Drukken. Zeefdrukken Zeefdrukken OPDRACHTKAART DR-03-01-01 Oriëntatie op de zeefdrukapparatuur Voorkennis: geen Intro: Er zijn verschillende soorten zeefdrukapparatuur. Deze opdracht gaat over zeefdrukapparatuur die op veel

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Vouwen 2. Vouwslagen NB Voorkennis: geen

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Vouwen 2. Vouwslagen NB Voorkennis: geen OPDRACHTKAART NB-02-02-01 Vouwslagen Voorkennis: geen Intro: Bij het vervaardigen van drukwerk worden de bedrukte planovellen bewerkt. Een van de bewerkingen is het vouwen van de vellen. Dat gebeurt met

Nadere informatie

Bruikbaar illustratiemateriaal: een handleiding voor auteurs

Bruikbaar illustratiemateriaal: een handleiding voor auteurs Bruikbaar illustratiemateriaal: een handleiding voor auteurs Tekst en illustraties worden bij de uitgeverij apart verwerkt en geproduceerd. Om de kwaliteit van illustraties in boeken, tijdschriften en

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 2. Een zeefdrukraam prepareren DR-03-02-01. Voorkennis: Zeefdrukapparatuur

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 2. Een zeefdrukraam prepareren DR-03-02-01. Voorkennis: Zeefdrukapparatuur OPDRACHTKAART DR-03-02-01 Voorkennis: Zeefdrukapparatuur Intro: Zeefdruk is een doordruktechniek. De inkt wordt door de open gaatjes van het gaas gedrukt. Het beeld wordt gevormd door gaatjes dicht te

Nadere informatie

Aanleverspecificaties DRUKWERK* CONCURRENT * DRUKWERK CONCURRENT. Aanleverspecificaties. Versie 1

Aanleverspecificaties DRUKWERK* CONCURRENT * DRUKWERK CONCURRENT. Aanleverspecificaties. Versie 1 * CONCURRENT Aanleverspecificaties Versie 1 1. Offset of digitaal; wat is het verschil? Bij DrukwerkConcurrent is het mogelijk om offset of digitaal te bedrukken. Maar wat is het verschil? Offsetdrukken

Nadere informatie

Aanleverspecificaties

Aanleverspecificaties Om ervoor te zorgen dat jij super goed voor de dag komt met kwalitatief drukwerk is er een drukklaar bestand of ontwerp nodig. Jij zorgt voor het super bestand en SUPERDRUKKER regelt de rest. Om de kwaliteit

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 2. Snijden NB-01-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 2. Snijden NB-01-02-01 OPDRACHTKAART NB-01-02-01 Snijden Voorkennis: De snijmachine Intro: Met de planosnijmachine kun je vellen papier snijden. Dat doe je meestal niet één voor één, maar met hele pakken tegelijk. Je kunt vellen

Nadere informatie

Thema: Drukken. Offsetdrukken

Thema: Drukken. Offsetdrukken Offsetdrukken OPDRACHTKAART DR-04-01-01 Oriëntatie op de offsetpers Voorkennis: geen Intro: In jouw lokaal op school staat een offsetpers. Het is een eenkleurenpers of een tweekleurenpers. De pers kan

Nadere informatie

O r a n j e s t r a a t 2 5 A l m e l o 0 5 4 6-8 3 8 6 0 0 w w w. p r i n t g o e d k o p e r. n l w w w. m u l t i k a n t o o r.

O r a n j e s t r a a t 2 5 A l m e l o 0 5 4 6-8 3 8 6 0 0 w w w. p r i n t g o e d k o p e r. n l w w w. m u l t i k a n t o o r. MultiKantoor & Printgoedkoper hebben een nieuwe, voor u interessante, dienst toegevoegd aan haar reeds uitgebreide dienstenpakket; het DIGITAAL DRUKWERK voor zowel consumenten als de zakelijke markt. En

Nadere informatie

Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 2

Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 2 Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 2 Beste GV2R-leerlingen Voor je ligt het eerste deel van het werkboek grafische theorie. Totaal krijg je 2 van deze werkboekjes, namelijk bij project

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2013 gedurende 860 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 15 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 101 punten te

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen digitale bestanden en een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen digitale bestanden en een uitwerkbijlage. Examen VMBO-BB 2011 gedurende 860 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen digitale bestanden en een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 13 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 92 punten

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 6 Printmaster. Pers voorbereiden voor twee kleuren DR

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 6 Printmaster. Pers voorbereiden voor twee kleuren DR OPDRACHTKAART DR-05-06-01 Pers voorbereiden voor twee kleuren Intro: Je gaat de pers voorbereiden voor het drukken van twee kleuren. Je hebt twee belichte platen en weet welke kleuren je wilt gebruiken.

Nadere informatie

Examen VMBO-GL 2005 GRAFISCHE TECHNIEK CSE GL. tijdvak 1 maandag 23 mei 9.00-11.00 uur

Examen VMBO-GL 2005 GRAFISCHE TECHNIEK CSE GL. tijdvak 1 maandag 23 mei 9.00-11.00 uur Examen VMBO-GL 2005 tijdvak 1 maandag 23 mei 9.00-11.00 uur GRAFISCHE TECHNIEK CSE GL Dit examen bestaat uit 43 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 54 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 Inleiding... 2. 2 Geschiedenis... 3. 3 Conceptbeschrijving... 4

Inhoudsopgave. 1 Inleiding... 2. 2 Geschiedenis... 3. 3 Conceptbeschrijving... 4 Inhoudsopgave 1 Inleiding........................................... 2 2 Geschiedenis........................................ 3 3 Conceptbeschrijving.................................... 4 4 Werking............................................

Nadere informatie

Eindformaat = 210x150mm

Eindformaat = 210x150mm Hoe aanleveren? Voorbereiding bij opmaak Bij de opmaak van een layout zijn heel wat punten waar rekening dient mee worden gehouden. In deze pdf kunt u een aantal zaken vinden die van hoofdzaak zijn bij

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2010 gedurende 860 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 7 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten te behalen. Voor elk opdrachtnummer

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO 2004

Examenopgaven VMBO 2004 Examenopgaven VMBO 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei 13:30-15:00 uur GRAFISCHE TECHNIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 41 vragen.

Nadere informatie

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt.

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt. Forex Forex Wat is forex? Forex bestaat uit hard geschuimd PVC, met aan beide zijde een wit matte afwerking. Stevig, maar toch licht buigzaam. Het materiaal is vooral geschikt voor binnen gebruik. Met

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 3. Snijschema s NB Voorkennis: De snijmachine Snijden

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 3. Snijschema s NB Voorkennis: De snijmachine Snijden OPDRACHTKAART NB-01-03-01 Snijschema s Voorkennis: De snijmachine Snijden Intro: Voordat je gaat snijden moet je de snijmachine programmeren. Dus moet je eerst een uitlijnmodel maken, de snijvolgorde bepalen

Nadere informatie

Hoekenwerk sector grafische industrie opdracht 1

Hoekenwerk sector grafische industrie opdracht 1 Hoekenwerk sector grafische industrie opdracht 1 Opdracht 1: drukker (voor de leerkracht) Omschrijving van het beroep Drukkers zorgen ervoor dat de drukpers goed is ingesteld en controleren het drukwerk

Nadere informatie

Van Pixel tot Dot. (Windows en Mac OS X) Hoe bepaal je de juiste beeldresolutie voor printwerk en drukwerk - korte rastertheorie

Van Pixel tot Dot. (Windows en Mac OS X) Hoe bepaal je de juiste beeldresolutie voor printwerk en drukwerk - korte rastertheorie (Windows en Mac OS X) Hoe bepaal je de juiste beeldresolutie voor printwerk en drukwerk - korte rastertheorie marc-en-ciel.be - versie 1.0 - mei 2006 DISCLAIMER Hoewel de grootste zorg besteed werd aan

Nadere informatie

Technische informatie

Technische informatie PRE-PRINT: IN OFFSETDRUK VOORBEDRUKKEN VAN LASERPRINT- FORMULIEREN Regelmatig wordt ons om advies gevraagd betreffende geschikte inkten voor pre-print in vellenoffset. Het is onze plicht u hierover zo

Nadere informatie

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt.

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt. Display karton Display karton Display karton is het ideale materiaal om je winkel mee aan te kleden. Ons display karton bestaat uit een basis van gerecycled karton met een hoogwaardige witte papieren toplaag.

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2012 gedurende 860 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 11 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 87 punten

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 10. Kleuren aanmaken en gebruiken PP-01-10-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 10. Kleuren aanmaken en gebruiken PP-01-10-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-10-01 Kleuren aanmaken en gebruiken Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Kleur in drukwerk kan op twee manieren totstandkomen: 1. Door samendruk van zwart en de

Nadere informatie

voor drukwerk In InDesign zijn foto s geplaatst (cmd+d) en niet gecopyeerd en geplakt

voor drukwerk In InDesign zijn foto s geplaatst (cmd+d) en niet gecopyeerd en geplakt Aftekenlijst Om je ontwerpen ook zo uit de printer of drukpers te krijgen zoals jij bedacht hebt, is het belangrijk dat het technisch in orde is. Belangrijk daarbij is vooral CMYK, 300 dpi en 3 mm afloop.

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2003

Examenopgaven VMBO-BB 2003 Examenopgaven VMBO-BB 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 13.30-15.00 uur GRAFISCHE TECHNIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 42 vragen.

Nadere informatie

Adviesnamiddag Added Value

Adviesnamiddag Added Value Adviesnamiddag Added Value Plantin 14-03-07 Heidelberg Prinect rastertechnologie Jean-Pierre Berth Print Media Academy Brussels Doel van het grafische beeld-reproductieproces Origineel weergeven door verzameling

Nadere informatie

Welkom bij Flyersonline. Hoewel onze naam anders doet vermoeden omdat u ook al jaren online bij ons terecht kunt, zijn we een echte drukkerij.

Welkom bij Flyersonline. Hoewel onze naam anders doet vermoeden omdat u ook al jaren online bij ons terecht kunt, zijn we een echte drukkerij. Echt drukkers Welkom bij Flyersonline. Hoewel onze naam anders doet vermoeden omdat u ook al jaren online bij ons terecht kunt, zijn we een echte drukkerij. Een drukkerij met meer dan 30 jaar ervaring,

Nadere informatie

Brochure. Uw hulp bij het uitzoeken van de geschikte beachflag producten!

Brochure. Uw hulp bij het uitzoeken van de geschikte beachflag producten! Brochure Uw hulp bij het uitzoeken van de geschikte beachflag producten! Inhoudsopgave Inhoudsopgave 02 Introductie 03 Onze producten 04 Beachflags 06 Beachflagvoeten 08 Overige producten 11 12 Aanlever

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 4 Printmaster. Pers voorbereiden voor één kleur DR-05-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 4 Printmaster. Pers voorbereiden voor één kleur DR-05-04-01 OPDRACHTKAART DR-05-04-01 Pers voorbereiden voor één kleur Intro: Als de in-, door- en uitvoer is gesteld, ben je al een heel eind. Nu moet je nog een aantal dingen doen, zoals de plaat inspannen, het

Nadere informatie

Aanleverspecificaties checklist

Aanleverspecificaties checklist Gebruik deze checklist om de meest voorkomende fouten te voorkomen. Aanleverspecificaties checklist Gebruik deze checklist om de meest voorkomende fouten te voorkomen. Documenten worden in de verkeerde

Nadere informatie

DTPH. In september 2010 zijn Deoprinting en DTPH het er over eens dat deadlines gehaald moeten kunnen worden.

DTPH. In september 2010 zijn Deoprinting en DTPH het er over eens dat deadlines gehaald moeten kunnen worden. PANTONE 877C PANTONE 642C PANTONE 656C Beyond creativity In september 2010 zijn Deoprinting en DTPH het er over eens dat deadlines gehaald moeten kunnen worden. DTPH. Sinds 2010 is #grafischespoed nooit

Nadere informatie

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt.

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt. Re-board Re-board Re-board is een ongelooflijk licht maar uitzonderlijk sterk honinggraatkarton. Dankzij deze eigenschappen kan je re-board overal voor inzetten. Van bedrukte plaat aan de muur tot complete

Nadere informatie

2015 / 04 - INCLUSIEF BTW EVO REPRO PRINTMEDIA, RECLAME & DESIGN

2015 / 04 - INCLUSIEF BTW EVO REPRO PRINTMEDIA, RECLAME & DESIGN 2015 / 04 - INCLUSIEF BTW EVO REPRO PRINTMEDIA, RECLAME & DESIGN WIJ MAKEN ONS NIET DRUK Wij houden van persoonlijkheid, snelheid en scherpe prijzen. Geen dertien in een dozijn maar producten en diensten

Nadere informatie

prepress offset digitaal afwerking

prepress offset digitaal afwerking prepress offset digitaal afwerking » duurzaam » Duurzaam drukwerk door zonne-energie Drukkerij De Bie streeft naar een maximaal milieubewustzijn. Om de impact van onze activiteiten op het leefmilieu te

Nadere informatie

Soms ziet u, in de zoektocht naar een nieuwe printer, door de bomen het bos niet meer. De keuze is enorm. Bovendien lopen mogelijkheden en prijzen zeer uiteen. Best moeilijk dus om een printer te kiezen

Nadere informatie

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond.

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-01-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. Intro: Voordat je een AV productie gaat maken, moet

Nadere informatie

Geborsteld aluminium

Geborsteld aluminium Geborsteld aluminium Geborsteld aluminium Met geborsteld aluminium creëer je ware kunst van drukwerk. De aluminium plaat is stevig, licht en makkelijk te bewerken. Hierdoor hang je het gemakkelijk op en

Nadere informatie

PRA. Kleuren. techniek. alles voor het grafische vak

PRA. Kleuren. techniek. alles voor het grafische vak PRA techniek Kleuren alles voor het grafische vak Kleuren op de PC RGB of CMYK Kleuren, daar kun je als Signmaker of DTPer niet omheen! We komen nogal wat kleuren tegen in ons werk. Maar hoe kunnen we

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Hechten 3. Schriften nieten NB Voorkennis: De blok-/brochurehechter Verschillende vouwslagen maken

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Hechten 3. Schriften nieten NB Voorkennis: De blok-/brochurehechter Verschillende vouwslagen maken OPDRACHTKAART NB-03-03-01 Voorkennis: De blok-/brochurehechter Verschillende vouwslagen maken Intro: Met een blok-/brochurehechter kun je brochures nieten. Dus kun je daarmee ook schriften maken. Je maakt

Nadere informatie

DIGITAAL DRUKKEN DIETER DE DUYTSCHAEVER 2004-2005. Digitaal drukken

DIGITAAL DRUKKEN DIETER DE DUYTSCHAEVER 2004-2005. Digitaal drukken DIGITAAL DRUKKEN DIETER DE DUYTSCHAEVER 2004-2005 DIGITAAL DRUKKEN DIETER DE DUYTSCHAEVER 2004-2005 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding...1 2. Wat is digitaal drukken?...2 2.1 Definitie...2 2.2 Waarom kiezen voor

Nadere informatie

MEGADRUKWERK.NL PRIJSLIJST DRUKWERK - 2006

MEGADRUKWERK.NL PRIJSLIJST DRUKWERK - 2006 MEGADRUKWERK.NL PRIJSLIJST DRUKWERK - 2006 Alle prijzen zijn excl. 19 % BTW Levering gebeurt volgens onze leveringsvoorwaarden. Heeft u deze niet, neem dan contact op met onze verkoopafdeling. Wij zenden

Nadere informatie

DE RIDDER. drukwerkverzorging. prijslijst drukwerk

DE RIDDER. drukwerkverzorging. prijslijst drukwerk DE RIDDER drukwerkverzorging prijslijst drukwerk Flyers prijs exclusief BTW A6 (105x148mm) 30,00 40,00 50,00 85,00 95,00 120,00 A5 (148x210mm) 35,00 50,00 87,00 99,00 114,00 114,00 A4 (210x297mm) 42,00

Nadere informatie

3-5 uur Techniek Sjabloontechniek. Beeldende aspect Voorkennis. n.v.t.

3-5 uur Techniek Sjabloontechniek. Beeldende aspect Voorkennis. n.v.t. Onderwerp 1 / 2 Deze les wordt u aangeboden door www.pro-kunst.nl Een lessendatabase voor en door kunstdocenten uit het Speciaal- en Praktijk Onderwijs. Dit is een initiatief van: Linda Batenburg, Nita

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 4. Digitaliseren MM-02-10-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 4. Digitaliseren MM-02-10-01 OPDRACHTKAART MM-02-10-01 Digitaliseren Voorkennis: Je hebt Multimedia-opdrachten 1 tot en met 3 en audio-opdracht 1 t/m 3 (MM-02-03 t/m MM-02-09) afgerond. Intro: Geluid dat wij horen is een analoog signaal.

Nadere informatie

Thema: Multimedia. Multimedia

Thema: Multimedia. Multimedia Multimedia OPDRACHTKAART MM-02-01-01 Communicatie Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Multimedia is een vrij nieuw begrip. In de bladen en

Nadere informatie

ABC, druk je mee? Welkom bij [TAAL] [DRUK] [WERK] PLAATS. Grafisch Werkcentrum Amsterdam. Algemene informatie

ABC, druk je mee? Welkom bij [TAAL] [DRUK] [WERK] PLAATS. Grafisch Werkcentrum Amsterdam. Algemene informatie Algemene informatie ABC, druk je mee? Hoe werden vroeger, toen er nog geen computers waren, boeken gemaakt? Hoe maakte Rembrandt nou precies zijn etsen? En kun je eigenlijk nog steeds op die manier een

Nadere informatie

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt.

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt. Dibond Dibond Ben je op zoek naar drukwerk dat opvalt, dan zit je goed met dibond. De full color bedrukking springt van de plaat af. Laat een dibond plaat bedrukken voor binnen- of buitengebruik. Dibond

Nadere informatie

Correctievoorschrift examen VMBO-GL 2003

Correctievoorschrift examen VMBO-GL 2003 Correctievoorschrift examen VMBO-GL 2003 tijdvak 1 GRAFISCHE TECHNIEK CSE GL Inzenden scores Vul de scores van de alfabetisch eerste tien kandidaten in op de optisch leesbare formulieren of verwerk de

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 3 Printmaster. Papier in-, door- en uitvoer DR-05-03-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 3 Printmaster. Papier in-, door- en uitvoer DR-05-03-01 OPDRACHTKAART DR-05-03-01 Papier in-, door- en uitvoer De Printmaster moet eerst op het papier worden afgesteld. Pas dan kun je gaan drukken. Om de vellen papier goed in te kunnen voeren moet je de inleg

Nadere informatie

Thema: Prepress. Photoshop

Thema: Prepress. Photoshop Photoshop OPDRACHTKAART PP-03-01-01 Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Intro: Adobe Photoshop is een computer-programma voor het bewerken van foto s, illustraties en lijnmodellen. Het

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DD-06-12-01 Voorkennis: Je hebt de opdrachten DR-06-01 t/m DR-06-11 afgerond Intro: Elke keer als je iets print op de digitale printer, dan

Nadere informatie

HOE AANLEVEREN? > Beeldresolutie De resolutie van de beelden is fundamenteel voor kwaliteitsdrukwerken.

HOE AANLEVEREN? > Beeldresolutie De resolutie van de beelden is fundamenteel voor kwaliteitsdrukwerken. HOE AANLEVEREN? Het maken en aanleveren van je ontwerp Bij het maken van een ontwerp komt toch wat meer kijken dan je op het eerste gezicht zou denken. Drukklare bestanden moeten namelijk aan een aantal

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis

Thema: Algemene kennis OPDRACHTKAART AK-02-02-01 Voorkennis: Papierfabricage Intro: We kennen verschillende papiersoorten. Wc-papier heeft andere eigenschappen dan offsetpapier. Er zijn honderden soorten papier in de handel.

Nadere informatie

- Zorg dat je tekst in je ontwerp altijd omzet naar contouren (outlines).

- Zorg dat je tekst in je ontwerp altijd omzet naar contouren (outlines). Kanaalplaat Kanaalplaat Stevig, licht van gewicht en flexibel, dat is kanaalplaat! Deze eigenschappen maken kanaalplaat geschikt voor binnen én buitengebruik. Perfect voor de bedrukking van bijvoorbeeld

Nadere informatie

Grafimedia. Iets voor jou? mooie dingen maken 4 6 Drukken. en prepress. 8 Nabewerking 10 Opleiding. en werk

Grafimedia. Iets voor jou? mooie dingen maken 4 6 Drukken. en prepress. 8 Nabewerking 10 Opleiding. en werk VaN MIj! Grafimedia. Iets voor jou? 2 Iedere dag mooie dingen maken 4 Media, 6 Drukken vormgeving en prepress 8 Nabewerking 10 Opleiding en werk iedere dag mooie dingen maken! Drukwerk is er altijd en

Nadere informatie

Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies?

Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies? Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies? 2 Hier word m.b.v. een illustratie uitgelegd hoe je jouw bestand van afloop kunt voorzien en waar je rekening mee dient te houden zodat jouw bestand op correcte

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 3. Toepassingen MM Voorkennis: Je moet weten wat multimedia inhoudt.

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 3. Toepassingen MM Voorkennis: Je moet weten wat multimedia inhoudt. OPDRACHTKAART MM-02-03-01 Toepassingen Voorkennis: Je moet weten wat multimedia inhoudt. Intro: Je kunt multimedia-producties voor allerlei doeleinden gebruiken. Van spelletjes tot encyclopedieën. Door

Nadere informatie

NAAM: KLAS : Leerling boekje v1.5 aug Nick Govaart. Dienstverlening en Producten. Workshop Tekenen I

NAAM: KLAS : Leerling boekje v1.5 aug Nick Govaart. Dienstverlening en Producten. Workshop Tekenen I NAAM: KLAS : Leerling boekje v1.5 aug 2017 2017 Nick Govaart Dienstverlening en Producten Workshop Tekenen I 1 Inleiding workshop Tekenen I In de techniek is tekening lezen of tekeningen kunnen ontwerpen

Nadere informatie

NOdoG: afkorting van: no dot gain (geen puntaangroei) initiatief van Medibel+ in samenwerking met Agfa, C-Sharp, Online Grafics en Sagam 1-12-2005

NOdoG: afkorting van: no dot gain (geen puntaangroei) initiatief van Medibel+ in samenwerking met Agfa, C-Sharp, Online Grafics en Sagam 1-12-2005 1 NOdoG: afkorting van: no dot gain (geen puntaangroei) initiatief van Medibel+ in samenwerking met Agfa, C-Sharp, Online Grafics en Sagam 2 Doel van het initiatief: alle persen van de krantenuitgevers

Nadere informatie

IK MAAK FOTO S, MAAR WAT KOMT ER BIJ KIJKEN?

IK MAAK FOTO S, MAAR WAT KOMT ER BIJ KIJKEN? IK MAAK FOTO S, MAAR WAT KOMT ER BIJ KIJKEN? Wat je moet weten om foto s te maken en te bewaren Objectief, vereniging voor vrijetijdsfotografie 5 september 2017, Paul van der Zwan INHOUD Opslag foto s

Nadere informatie

Grafimedia. Iets voor jou? mooie dingen maken 4 6 Drukken. en prepress. 8 Nabewerking 10 Opleiding. en werk

Grafimedia. Iets voor jou? mooie dingen maken 4 6 Drukken. en prepress. 8 Nabewerking 10 Opleiding. en werk VaN MIj! Grafimedia. Iets voor jou? 2 Iedere dag mooie dingen maken 4 Media, 6 Drukken vormgeving en prepress 8 Nabewerking 10 Opleiding en werk iedere dag mooie dingen maken! PrEprEss media vormgeven

Nadere informatie

Print Equipment. Print Equipment. Wij geven papier een leven www.printequipment.be 011/65.28.30

Print Equipment. Print Equipment. Wij geven papier een leven www.printequipment.be 011/65.28.30 Productgroepen 1) Printsupplies 2) XXL Print 3) Digitaal Drukwerk 4) Kantoorartikelen Print Supplies Toebehoren voor uw printer Print Supplies Inktjet/laser cartridge Alle OEM merken. Groot assortiment

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 2 woensdag 23 juni 9:00 10:30 uur GRAFISCHE TECHNIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 39 vragen.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 11. Basislijnraster PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 11. Basislijnraster PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-11-01 Basislijnraster Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Als je goed naar bijvoorbeeld een krant kijkt, zie je dat de tekst in kolommen is gezet. Als je nog iets

Nadere informatie

Prijslijst drukwerk. Alles voor muziek Pieter Deswartelaan 17 8620 Nieuwpoort Tel & Fax: 058 23 32 40 GSM : (betaling bij levering)

Prijslijst drukwerk. Alles voor muziek Pieter Deswartelaan 17 8620 Nieuwpoort Tel & Fax: 058 23 32 40 GSM : (betaling bij levering) Prijslijst drukwerk (betaling bij levering) GSM : Bij ons kan u ook terecht voor uw drukwerken van: Affiches Flyers Naamkaartjes Folders Stickers.. Alles voor muziek Pieter Deswartelaan 17 8620 Nieuwpoort

Nadere informatie

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt.

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt. Plexiglas Plexiglas Creëer nu een uniek stukje kunst met onze plexiglas platen. Plexiglas bedrukken heeft een bijzonder professioneel en ruimtelijk effect. Onze plexiglas platen worden afgewerkt met dek-wit,

Nadere informatie

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt.

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt. Foamboard Foamboard Foamboard bedrukken is de juiste keus wanneer je drukwerk nodig hebt waar je mee op pad moet. Licht en gemakkelijk te bewerken. Foamboarden bestaan uit twee gladde, witte, kartonnen

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 755 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 755 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2015 gedurende 755 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 12 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 103 punten te

Nadere informatie

grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2017 gedurende 555 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 11 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Tonerbased productieprintsystemen

Tonerbased productieprintsystemen DIGITAL PRINTING Tonerbased productieprintsystemen De huidige trend van kleine oplages, korte leveringstermijnen en bestellingen via internet vormt een hele uitdaging voor de klassieke offsetdrukkerij.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 2. Interactiviteit MM-02-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 2. Interactiviteit MM-02-02-01 OPDRACHTKAART MM-02-02-01 Interactiviteit Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Bij multimedia is het erg belangrijk dat de gebruiker de productie

Nadere informatie

Foto s en Videobewerking

Foto s en Videobewerking Foto s en Videobewerking Arie Noteboom Computer Huis Mijdrecht Nr. 1 Doelstellingen Begrijpen hoe digitale foto s zijn opgebouwd en kunnen worden bewerkt en bewaard. Op basis daarvan foto s kunnen uitsnijden

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis grafimedia. Papier

Thema: Algemene kennis grafimedia. Papier grafimedia Papier OPDRACHTKAART AK-02-01-01 Papierfabricage Voorkennis: geen Intro: Deze opdracht gaat over de grondstoffen van papier. En over de productie van papier. Elke papiersoort wordt gemaakt volgens

Nadere informatie

Aanleverspecificaties-Checklist_v001

Aanleverspecificaties-Checklist_v001 Aanleverspecificaties checklist Gebruik deze checklist om de meest voorkomende fouten te voorkomen. Documenten worden in de verkeerde stand aangeleverd Bij het aanleveren van een bestand met voor- en achterkant

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 4. Selecteren en retoucheren PP-03-04-01. Voorkennis: Photoshop opdrachten 1 t/m 3 afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 4. Selecteren en retoucheren PP-03-04-01. Voorkennis: Photoshop opdrachten 1 t/m 3 afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-04-01 Selecteren en retoucheren Voorkennis: Photoshop opdrachten 1 t/m 3 afgerond. Intro: Na het gebruiken van de gereedschappen uit de vorige opdrachten, ga je retoucheren. Retoucheren

Nadere informatie

Kettingformulieren drukken

Kettingformulieren drukken Kettingformulieren drukken Bij DWCprint bestel je kettingformulieren eenvoudig en goedkoop online. Om jou de beste prijzen te geven hebben we je hulp wel even nodig bij het aanleveren van de drukbestanden.

Nadere informatie

Hoe wordt het boek Robotoorlog gemaakt?

Hoe wordt het boek Robotoorlog gemaakt? Ben jij benieuwd hoe een boek wordt gemaakt? Weet jij wat een manuscript, katern of inslagschema is? En waar zit de kneep? In deze les leer je hoe het boek Robotoorlog Boek 1: Geheime Kracht tot stand

Nadere informatie

Hotelschool. Economie Gastenwerving 2015/2016

Hotelschool. Economie Gastenwerving 2015/2016 Hotelschool E 1 Economie Gastenwerving 2015/2016 Beste leerling, Deze prestatie maak je in groepjes van maximaal 3 personen. Let op, je maakt alle opdrachten eerst individueel! De beste uitwerking doe

Nadere informatie

Kaartjes drukken. Aan welke behoefte moet het ontwerp voldoen?

Kaartjes drukken. Aan welke behoefte moet het ontwerp voldoen? Kaartjes drukken 1. Wat is de behoefte? Het is leuk wanneer je met je verjaardag kaartjes krijgt. Maar zelf kaartjes versturen en anderen een gelukkige verjaardag kunnen wensen geeft misschien nog meer

Nadere informatie

Thema: Nabewerken. Naaien

Thema: Nabewerken. Naaien OPDRACHTKAART NB-04-01-01 Voorkennis: Het maken van verschillende vouwslagen Intro: Je maakt drie mooie genaaide schriften, voorzien van een etiket. Deze kun je gebruiken als eigen schoolschriften. Het

Nadere informatie

Betekenis van printerberichten 1

Betekenis van printerberichten 1 Betekenis van printerberichten 1 Wanneer de printer aandacht vereist, wordt een bericht weergegeven op het bedieningspaneel. Als u het Windows-statusvenster voor het stuurprogramma hebt geïnstalleerd,

Nadere informatie

Knelpunten en praktische richtlijnen

Knelpunten en praktische richtlijnen Knelpunten en praktische richtlijnen Erik Koldenhof Koldenhof Grafimedia Expertise Problematiek en kernpunten Ondanks gebruik van ICC toch onvoorspelbaar kleurgedrag Partijen presenteren verschillende

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 4. Snijmachine bedienen NB Voorkennis: De snijmachine Snijschema maken

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 4. Snijmachine bedienen NB Voorkennis: De snijmachine Snijschema maken OPDRACHTKAART NB-01-04-01 Snijmachine bedienen Voorkennis: De snijmachine Snijschema maken Intro: Je gaat een kleine oplage snijden met de planosnijmachine. Om de snijmachine te kunnen programmeren, moet

Nadere informatie

DE RIDDER. drukwerkverzorging. prijslijst drukwerk

DE RIDDER. drukwerkverzorging. prijslijst drukwerk DE RIDDER drukwerkverzorging prijslijst drukwerk Flyers prijs exclusief BTW A6 (105x148mm) 30,00 40,00 50,00 60,00 70,00 80,00 A5 (148x210mm) 35,00 50,00 87,00 99,00 130,00 175,00 A4 (210x297mm) 42,00

Nadere informatie