Thema: Algemene kennis grafimedia. Producten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Thema: Algemene kennis grafimedia. Producten"

Transcriptie

1 grafimedia Producten

2 OPDRACHTKAART AK Bedrijven en producten Voorkennis: geen Intro: Printmediabedrijven zijn gespecialiseerd in bepaalde producten. Een krantendrukkerij drukt geen boeken. Een brocheerderij maakt geen gebonden boeken. We gaan het hebben over de verschillende specialisaties van bedrijven. Doelen: Aan het eind van deze opdracht kun je: opnoemen welke grafimediabedrijven er zijn opnoemen wat de specialisaties van de bedrijven zijn Aan het eind van deze opdracht ken je: de begrippen prepress en drukwerkvoorbereiding de begrippen druktechniek, offset, zeefdruk, flexodruk en diepdruk de begrippen drukkerij- en uitgaafbinderij, brocheerderij, handboekbinderij en restauratie-atelier de begrippen verpakkingsbedrijf, golfkarton- en vouwkartonbedrijf Activiteiten: Lees de tekst Printmediabedrijven en producten. Maak de toets. Tijd: Voor deze opdracht heb je ongeveer 2 lesuren: theorie bestuderen: 1,5 lesuren toets maken: 0,5 lesuur Materiaal: tekst Printmediabedrijven en producten toets Beoordeling: Laat de toets aan de docent zien.

3 Theorie AK Printmediabedrijven en producten Elke dag heb je te maken met drukwerk, bijvoorbeeld agenda s, schriften en boeken. Thuis op de deurmat ligt weer een stapel reclamefolders. Die leg je op tafel. Daar zie je een visitekaartje van de kapper liggen. Je pakt een flesje en een zak chips en gaat zitten. Dan bekijk je de televisiegids en pak je de afstandsbediening. Ook die is bedrukt. Drukwerk is er dus overal. We gaan ons in dit hoofdstuk richten op de bedrijven die drukwerk maken. Bij een grafisch bedrijf denken de meeste mensen aan een drukkerij. Maar er zijn ook andere grafische bedrijven. Denk aan reclamebureaus, boekbinderijen of bedrijven die verpakkingen maken. Weer andere bedrijven maken multimediaproducten. Dat zijn ook grafische producten, maar dan digitale. Denk aan websites en cd-rom s. Bij een computerspel werken scriptschrijvers samen met programmeurs en grafische vormgevers. In het script staat precies hoe het spel in elkaar zit. De programmeur moet dan een programma maken dat alles kan wat in het spel voorkomt. De grafische vormgever bepaalt de kleuren en maakt de tekeningen en effecten. Multimediabedrijven werken dus heel anders dan printmediabedrijven. Dit hoofdstuk gaat alleen over de printmediabedrijven, over het maken van drukwerk. De meeste bedrijven zijn gespecialiseerd. Een offsetdrukkerij bedrukt geen T-shirts en een zeefdrukkerij drukt geen kranten. Nabewerkingsbedrijven zijn ook gespecialiseerd in bepaalde producten. Een uitgaafbinderij maakt gebonden boeken en een brocheerderij maakt brochures. De machines die het bedrijf heeft zijn speciaal aangeschaft voor de producten waarin het bedrijf gespecialiseerd is. Omdat de machines erg duur zijn moeten ze zoveel mogelijk productie draaien. Het is dus niet verstandig om een extra machine aan te schaffen voor af een toe een order. Een uitgaafbinderij schaft niet een verzamelhechter aan omdat één klant naast gebonden boeken ook nog geniete brochures wil. De klant moet de brochures dan door een ander bedrijf laten afwerken. Zo heeft elk bedrijf zijn specialisatie.

4 Theorie AK Prepressbedrijven Prepress betekent vóór het drukken. Daarmee wordt dus de drukwerkvoorbereiding bedoeld. Vroeger zorgden de zetterijen voor het zetwerk. De lithografische bedrijven verzorgden de beeldbewerking. Tegenwoordig gebeurt dit allebei in één bedrijf. Vaak verzorgt het reclamebureau dit. Als dat niet zo is, wordt het gedaan door prepressbedrijven. Dit is niet nodig als de drukkerij een eigen prepressafdeling heeft. 1.1 Reclamebureaus Reclamebureaus en ontwerpstudio s hebben vaak mensen in dienst die de ontwerpen meteen uitwerken. Daarvoor gebruiken zij computers met speciale programma s. Teksten en afbeeldingen voor een pagina worden bewerkt en samengevoegd. Dat noemen we ook wel opmaak. Het resultaat wordt dan digitaal aangeleverd bij de drukkerij. Die kan dan de drukplaten maken en gaan drukken. 1.2 Prepressbedrijven Het ontwerp uitwerken kan ook in een prepressbedrijf gebeuren. De drukkerij ontvangt het dan digitaal of op film. Daarmee maakt de drukkerij vervolgens de drukplaten. Veel drukkerijen hebben een eigen prepressafdeling. Zij kunnen dus zelf het ontwerp uitwerken. 2 Drukkerijen Drukkerijen richten zich meestal op één druktechniek. Een flexodrukkerij heeft geen diepdrukpersen, een offsetdrukkerij heeft geen zeefdrukapparatuur. Dit heeft met de kosten van de apparatuur te maken. Daar komt bij dat drukkers voor één van de druktechnieken opgeleid zijn. Een offsetdrukker heeft dus een andere opleiding gehad dan een flexodrukker. werk van een offsetdrukkerij 2.2 Diepdrukkerijen Diepdrukpersen zijn meestal rotatiepersen. Zij worden gebruikt voor tijdschriften en reclamefolders met zeer grote oplages. Een diepdrukpers is snel en kan in korte tijd een grote oplage drukken. Maar de drukvorm is erg kostbaar, vandaar dat diepdruk voor kleine oplages te duur is. werk van diepdrukkerijen 2.1 Offsetdrukkerijen Bij offsetdruk maakt het bedrijf een keuze tussen vellenpersen en rotatiepersen. Als het bedrijf veel kranten en tijdschriften wil gaan drukken, kiest het voor een rotatiepers. Vellenpersen zijn bijvoorbeeld geschikt voor posters, folders, flyers en boeken.

5 Theorie AK Flexodrukkerijen Flexodruk werkt meestal met rotatiepersen. Flexodruk is heel geschikt voor het bedrukken van andere materialen dan papier. Bij het te bedrukken materiaal kun je dan denken aan de doorzichtige etiketten van waterflessen. Maar ook melkpakken en plastic tassen worden met flexo bedrukt. 2.4 Zeefdrukkerijen Zoals je misschien weet, kunnen we met zeefdruk alle soorten materialen bedrukken. Plastic, keramiek en textiel zijn enkele voorbeelden hiervan. Maar we kunnen ook alle vormen bedrukken, zoals pennen, afstandsbedieningen en kopjes. Een zeefdrukkerij heeft dus volkomen andere orders dan andere drukkerijen. 3 Nabewerkingsbedrijven Sommige drukkerijen hebben een eigen nabewerkingsafdeling. Zij kunnen sommige producten met een kleine oplage zelf afwerken. Voor veel producten geldt dit niet. Die moeten naar een speciaal nabewerkingsbedrijf worden gebracht. 3.1 Drukkerijbinderijen Elke drukkerij heeft een snijmachine. Drukkerijen met een drukkerijbinderij hebben daarnaast een vouwmachine en kleine apparatuur. Ze kunnen vaak boren, hechten, vergaren, stansen, thermobinden, perforeren en rondhoeken. Dit is afhankelijk van het orderpakket van de drukkerij. flexodrukwerk drukkerijbinderij 3.2 Uitgaafbinderijen Gebonden boeken worden gemaakt in een uitgaafbinderij. Gebonden boeken zijn bijvoorbeeld atlassen, woordenboeken en agenda s. Je herkent een gebonden boek aan de boekband. Deze is iets groter dan het boekblok. De meeste gebonden boeken hebben een harde band. Bij agenda s is de band vaak flexibel.

6 Theorie AK Brocheerderijen Sommige brocheerderijen maken alleen geniete brochures. Op de afbeelding zie je verschillende brochures. Ze zijn in de rug geniet. 3.4 Handboekbinderijen In een handboekbinderij worden tijdschriften verzameld ingebonden tot hele boeken. Daarnaast maken handboekbinders kartonnageproducten. Op de foto zie je voorbeelden van kartonnageproducten. geniet gebrocheerd Andere brocheerderijen maken ook gebrocheerde boeken. Dat kunnen zijn: studieboeken, paperbacks of telefoongidsen. Gebrocheerde boeken herken je aan het omslag. Dat is even groot als het boekblok. Op de foto is dat goed te zien. kartonnageproducten 3.5 Restauratie-ateliers Daar worden oude boeken en bijzondere documenten gerestaureerd. Dat betekent dat heel oude boeken gerepareerd worden. Ze worden ook geconserveerd. Door het conserveren gaan de oude boeken langer mee. Denk hierbij aan boeken in een museum of een oorkonde uit het jaar gebrocheerd

7 Theorie AK Verpakkingsbedrijven Er zijn verschillende soorten verpakkingen. Verpakkingen kunnen gemaakt zijn van karton, van plastic, blik of glas. We gaan alleen die van karton behandelen. Heel veel goederen in de supermarkt of in een computerzaak zitten in een kartonnen doos. De dozen hebben verschillende formaten en vormen. Ze zijn altijd bedrukt. Na het drukken worden de vormen uit het karton gestanst. Daarna worden ze tot doos gevouwen en vaak geplakt. 4.2 Vouwkartonbedrijven De doos met tien cd s is van vouwkarton. De gebakdoos ook. In de supermarkt zie je ook veel dozen met levensmiddelen. Voorbeelden zijn: rijst, thee en crackers. Vouwkarton is minder stabiel, vandaar dat er lichte producten in verpakt worden. 4.1 Golfkartonbedrijven Golfkarton wordt gebruikt voor het verpakken van apparaten zoals televisies. Het materiaal is namelijk sterk. Vandaar dat het bruikbaar is voor zware apparaten. Bovendien wordt de inhoud goed beschermd door het golfkarton. golfkarton

8 Toets AK Bedrijven en producten Vraag 1 Bedrijven zijn vaak gespecialiseerd. Welk bedrijf levert welk product? Geef met een pijl aan welk product bij welk bedrijf hoort. Bedrijf offsetdrukkerij zeefdrukkerij uitgaafbinderij prepressbedrijven Product gebonden boeken pagina-opmaak kranten T-shirts Vraag 2 Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in prepress. Weet je een ander woord voor prepress? Schrijf dit woord op: Vraag 3 Bekijk de foto. Welk soort drukkerij drukt dit soort producten? Kruis de juiste drukkerij aan. O diepdrukkerij O flexodrukkerij Ooffsetdrukkerij Ozeefdrukkerij

9 Toets AK Vraag 4 Welk van deze producten is op een rotatiepers gedrukt? Kruis het juiste product aan. Oproduct 1 Oproduct 2 Oproduct 3 Oproduct 4 Vraag 5 Deze jas is bedrukt. Welke druktechniek is hiervoor gebruikt? Schrijf de juiste druktechniek op:

10 Toets AK Vraag 6 Welk soort bedrijf maakt dit soort producten? Kruis het juiste bedrijf aan. Odrukkerijbinderij O uitgaafbinderij O handboekbinderij Orestauratie-atelier Obrocheerderij Vraag 7 Welke van deze boeken zijn gemaakt in een uitgaafbinderij? Kruis de juiste nummers aan. O boek 1 O boek 2 O boek 3 O boek 4

11 Toets AK Vraag 8 Bekijk de producten op de foto. Hoe heet een bedrijf dat gespecialiseerd is in deze producten? Obrocheerderij O flexodrukkerij Okrantendrukkerij Otijdschriftenbinderij Vraag 9 Drukkerijen zijn gespecialiseerd. Wie drukt wat? Hieronder staan de drukkerijen in de verkeerde volgorde. Schrijf de bedrijven in de volgorde van de afbeelding op. offsetdrukkerij zeefdrukkerij flexodrukkerij 1 2 3

12 Toets AK Vraag 10 Welke dozen zijn van golfkarton gemaakt? Kruis aan. O pizzadoos Ogebaksdoos Overhuisdoos Ocomputerverpakking

OPDRACHTKAART. Thema: Algemene kennis. Producten 2. Orders AK-01-02-01. Voorkennis: Bedrijven en producten

OPDRACHTKAART. Thema: Algemene kennis. Producten 2. Orders AK-01-02-01. Voorkennis: Bedrijven en producten OPDRACHTKAART AK-01-02-01 Orders Voorkennis: Bedrijven en producten Intro: Elk grafisch product heeft zijn eigen kenmerken. Een krant verschilt van een boek, een visitekaartje van een plattegrond. Ook

Nadere informatie

Thema: Drukken. Offsetdrukken

Thema: Drukken. Offsetdrukken Offsetdrukken OPDRACHTKAART DR-04-01-01 Oriëntatie op de offsetpers Voorkennis: geen Intro: In jouw lokaal op school staat een offsetpers. Het is een eenkleurenpers of een tweekleurenpers. De pers kan

Nadere informatie

Grafimedia. Iets voor jou? mooie dingen maken 4 6 Drukken. en prepress. 8 Nabewerking 10 Opleiding. en werk

Grafimedia. Iets voor jou? mooie dingen maken 4 6 Drukken. en prepress. 8 Nabewerking 10 Opleiding. en werk VaN MIj! Grafimedia. Iets voor jou? 2 Iedere dag mooie dingen maken 4 Media, 6 Drukken vormgeving en prepress 8 Nabewerking 10 Opleiding en werk iedere dag mooie dingen maken! Drukwerk is er altijd en

Nadere informatie

Grafimedia. Iets voor jou? mooie dingen maken 4 6 Drukken. en prepress. 8 Nabewerking 10 Opleiding. en werk

Grafimedia. Iets voor jou? mooie dingen maken 4 6 Drukken. en prepress. 8 Nabewerking 10 Opleiding. en werk VaN MIj! Grafimedia. Iets voor jou? 2 Iedere dag mooie dingen maken 4 Media, 6 Drukken vormgeving en prepress 8 Nabewerking 10 Opleiding en werk iedere dag mooie dingen maken! PrEprEss media vormgeven

Nadere informatie

Thema: Drukken. Zeefdrukken

Thema: Drukken. Zeefdrukken Zeefdrukken OPDRACHTKAART DR-03-01-01 Oriëntatie op de zeefdrukapparatuur Voorkennis: geen Intro: Er zijn verschillende soorten zeefdrukapparatuur. Deze opdracht gaat over zeefdrukapparatuur die op veel

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 2. Snijden NB-01-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 2. Snijden NB-01-02-01 OPDRACHTKAART NB-01-02-01 Snijden Voorkennis: De snijmachine Intro: Met de planosnijmachine kun je vellen papier snijden. Dat doe je meestal niet één voor één, maar met hele pakken tegelijk. Je kunt vellen

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2003

Examenopgaven VMBO-BB 2003 Examenopgaven VMBO-BB 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 13.30-15.00 uur GRAFISCHE TECHNIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 42 vragen.

Nadere informatie

Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 1

Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 1 Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 1 Beste GV2R-studenten Voor je ligt het eerste deel van het werkboek grafische theorie. Totaal krijg je 2 van deze werkboekjes, namelijk bij project

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Theorie Opdrachtkaart DR-06-02-01 Voorkennis: Opdracht DR-06-01 'Introductie digitaal printen' Intro: Er bestaan verschillende systemen om digitaal te printen.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Hechten 3. Schriften nieten NB Voorkennis: De blok-/brochurehechter Verschillende vouwslagen maken

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Hechten 3. Schriften nieten NB Voorkennis: De blok-/brochurehechter Verschillende vouwslagen maken OPDRACHTKAART NB-03-03-01 Voorkennis: De blok-/brochurehechter Verschillende vouwslagen maken Intro: Met een blok-/brochurehechter kun je brochures nieten. Dus kun je daarmee ook schriften maken. Je maakt

Nadere informatie

Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 2

Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 2 Werkbladen Grafische Techniek Grafische theorie: Project 2 Beste GV2R-leerlingen Voor je ligt het eerste deel van het werkboek grafische theorie. Totaal krijg je 2 van deze werkboekjes, namelijk bij project

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-01-01 Voorkennis: Grafische vorming Intro: Er zijn verschillende druktechnieken in de printmedia. Digitaal printen is een vrij nieuw

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 4. Zeefdrukken in twee kleuren DR-03-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 4. Zeefdrukken in twee kleuren DR-03-04-01 OPDRACHTKAART DR-03-04-01 Zeefdrukken in twee kleuren Voorkennis: Zeefdrukapparatuur afgerond Een zeefdrukraam prepareren afgerond Zeefdrukken in één kleur afgerond Intro: Je gaat zeefdrukken maken in

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis

Thema: Algemene kennis OPDRACHTKAART AK-04-03-01 Milieu Voorkennis: geen Intro: In elk grafimedia-bedrijf ontstaat afval. We moeten weten wat we met de verschillende soorten afval moeten doen. Chemicaliën mogen niet in het riool

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Theorie Opdrachtkaart DR-06-13-01 Voorkennis Je kunt: De digitale printer instellen (papiersoort en papierformaat) Een aantal afdrukken maken op de digitale

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis

Thema: Algemene kennis OPDRACHTKAART AK-04-02-01 Veiligheid en gezondheid Voorkennis: geen Intro: Als je aan machines werkt, moet je de risico s kennen. Als je de risico s kent, kun je ongelukken voorkomen. Hetzelfde geldt voor

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis grafimedia. Papier

Thema: Algemene kennis grafimedia. Papier grafimedia Papier OPDRACHTKAART AK-02-01-01 Papierfabricage Voorkennis: geen Intro: Deze opdracht gaat over de grondstoffen van papier. En over de productie van papier. Elke papiersoort wordt gemaakt volgens

Nadere informatie

Thema: Nabewerken. Naaien

Thema: Nabewerken. Naaien OPDRACHTKAART NB-04-01-01 Voorkennis: Het maken van verschillende vouwslagen Intro: Je maakt drie mooie genaaide schriften, voorzien van een etiket. Deze kun je gebruiken als eigen schoolschriften. Het

Nadere informatie

Thema: Nabewerken. Hechten

Thema: Nabewerken. Hechten Hechten OPDRACHTKAART NB-03-01-01 Oriëntatie op de blok-/brochurehechter Voorkennis: geen Intro: Met een blok-/brochurehechter kunnen we bloks en brochures nieten. Deze opdracht gaat over de blok-/brochurehechter,

Nadere informatie

I. Inleiding. Beroepsinformatie: Drukker. De weg van ontwerp tot verspreiding. Werkbundel De grafische sector

I. Inleiding. Beroepsinformatie: Drukker. De weg van ontwerp tot verspreiding. Werkbundel De grafische sector I. Inleiding Beroepsinformatie: Drukker Je plaatst de drukvorm (het beeld dat je wil drukken) in de drukpers en stelt de machine in om afdrukken op papier, folie, blik, karton tot stand te brengen. Je

Nadere informatie

Examen VMBO-GL 2005 GRAFISCHE TECHNIEK CSE GL. tijdvak 1 maandag 23 mei 9.00-11.00 uur

Examen VMBO-GL 2005 GRAFISCHE TECHNIEK CSE GL. tijdvak 1 maandag 23 mei 9.00-11.00 uur Examen VMBO-GL 2005 tijdvak 1 maandag 23 mei 9.00-11.00 uur GRAFISCHE TECHNIEK CSE GL Dit examen bestaat uit 43 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 54 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Vouwen 2. Vouwslagen NB Voorkennis: geen

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Vouwen 2. Vouwslagen NB Voorkennis: geen OPDRACHTKAART NB-02-02-01 Vouwslagen Voorkennis: geen Intro: Bij het vervaardigen van drukwerk worden de bedrukte planovellen bewerkt. Een van de bewerkingen is het vouwen van de vellen. Dat gebeurt met

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 2. Een zeefdrukraam prepareren DR-03-02-01. Voorkennis: Zeefdrukapparatuur

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 2. Een zeefdrukraam prepareren DR-03-02-01. Voorkennis: Zeefdrukapparatuur OPDRACHTKAART DR-03-02-01 Voorkennis: Zeefdrukapparatuur Intro: Zeefdruk is een doordruktechniek. De inkt wordt door de open gaatjes van het gaas gedrukt. Het beeld wordt gevormd door gaatjes dicht te

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 3. Snijschema s NB Voorkennis: De snijmachine Snijden

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 3. Snijschema s NB Voorkennis: De snijmachine Snijden OPDRACHTKAART NB-01-03-01 Snijschema s Voorkennis: De snijmachine Snijden Intro: Voordat je gaat snijden moet je de snijmachine programmeren. Dus moet je eerst een uitlijnmodel maken, de snijvolgorde bepalen

Nadere informatie

Thema: Nabewerken. Vouwen

Thema: Nabewerken. Vouwen Vouwen OPDRACHTKAART NB-02-01-01 Oriëntatie op de vouwmachine Voorkennis: geen Intro: Er zijn tassenvouwmachines en combivouwmachines. Combivouwmachines komen het meest voor. Zij werken met vouwtassen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Inktmengen DR-01-01-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Inktmengen DR-01-01-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART DR-01-01-01 Voorkennis: Geen Intro: Soms wordt er gedrukt met alleen zwarte inkt. Soms met de vier standaardkleuren cyaan, magenta, geel en zwart. Maar soms moet je voor een drukorder een

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 2 Printmaster. Papier stapelen DR-05-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 2 Printmaster. Papier stapelen DR-05-02-01 OPDRACHTKAART DR-05-02-01 Papier stapelen Voorkennis: Je kent globaal de werking van een drukpers. Je weet waar bij de drukpers de inleg zit. Je weet dat de papierstapel voor het drukken op het inlegstapelbord

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO 2004

Examenopgaven VMBO 2004 Examenopgaven VMBO 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei 13:30-15:00 uur GRAFISCHE TECHNIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 41 vragen.

Nadere informatie

Algemeen. HOME = startpagina NBD BIBLION = achtergrondinformatie AANBIEDINGEN = overzicht acties CONTACT = speciale verzoeken indienen

Algemeen. HOME = startpagina NBD BIBLION = achtergrondinformatie AANBIEDINGEN = overzicht acties CONTACT = speciale verzoeken indienen Algemeen HOME = startpagina NBD BIBLION = achtergrondinformatie AANBIEDINGEN = overzicht acties CONTACT = speciale verzoeken indienen Als je al een account hebt dan kun je hier rechtstreeks inloggen. Je

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-14-01 Voorkennis: Je kunt: Een eenvoudige PDF-opdracht uitvoeren Een PDF-printopdracht naar de digitale printer sturen Het juiste formaat

Nadere informatie

Algemeen. HOME startpagina. NBD BIBLION achtergrondinformatie. AANBIEDINGEN overzicht acties. CONTACT speciale verzoeken indienen

Algemeen. HOME startpagina. NBD BIBLION achtergrondinformatie. AANBIEDINGEN overzicht acties. CONTACT speciale verzoeken indienen Algemeen 1 HOME startpagina NBD BIBLION achtergrondinformatie 1 AANBIEDINGEN overzicht acties CONTACT speciale verzoeken indienen 2 2 Als u al een account heeft dan kunt u hier rechtstreeks inloggen. Uw

Nadere informatie

Thema: Nabewerken. Snijden

Thema: Nabewerken. Snijden Snijden OPDRACHTKAART NB-01-01-01 Oriëntatie op de snijmachine Voorkennis: geen Intro: In jouw lokaal op school staat een planosnijmachine. Snijden is precisiewerk. Snijmachines zijn gemaakt voor dit soort

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis

Thema: Algemene kennis OPDRACHTKAART AK-02-02-01 Voorkennis: Papierfabricage Intro: We kennen verschillende papiersoorten. Wc-papier heeft andere eigenschappen dan offsetpapier. Er zijn honderden soorten papier in de handel.

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI Nr. 8604 Bijvoegsel Stcrt. d.d. 4-10-1996, nr. 192 ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING VAN GEWIJZIGDE BEPALINGEN VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR

Nadere informatie

Graag vertellen we u meer over onze. hardcover boeken. en over het aanleveren van de bestanden. Gelijmd of genaaid gebonden

Graag vertellen we u meer over onze. hardcover boeken. en over het aanleveren van de bestanden. Gelijmd of genaaid gebonden Graag vertellen we u meer over onze hardcover boeken en over het aanleveren van de bestanden Pagina 1 De omslag Pagina 2 De rugdikte en de kneep Pagina 3 De omplakking Pagina 4 De schutbladen Pagina 5

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen digitale bestanden en een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen digitale bestanden en een uitwerkbijlage. Examen VMBO-BB 2011 gedurende 860 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen digitale bestanden en een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 13 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 92 punten

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 Inleiding... 2. 2 Geschiedenis... 3. 3 Conceptbeschrijving... 4

Inhoudsopgave. 1 Inleiding... 2. 2 Geschiedenis... 3. 3 Conceptbeschrijving... 4 Inhoudsopgave 1 Inleiding........................................... 2 2 Geschiedenis........................................ 3 3 Conceptbeschrijving.................................... 4 4 Werking............................................

Nadere informatie

Omschrijving snijfaciliteit (voorheen Feuchtwangen Duitsland )

Omschrijving snijfaciliteit (voorheen Feuchtwangen Duitsland ) Introductie In dit document zijn de huidige en de toekomstige beschrijving gegeven van de werkzaamheden van Indicator Systems B.V. te Wormerveer. Indicator Systems B.V. is de eigenaar van het pand Samsonweg

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 6. De spotlist AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 6. De spotlist AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-06-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond. Intro: Het is belangrijk om voor de montage de video-opnamen te bekijken en te selecteren. Je hoeft natuurlijk alleen de

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2010 gedurende 860 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 7 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten te behalen. Voor elk opdrachtnummer

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 4. Snijmachine bedienen NB Voorkennis: De snijmachine Snijschema maken

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 4. Snijmachine bedienen NB Voorkennis: De snijmachine Snijschema maken OPDRACHTKAART NB-01-04-01 Snijmachine bedienen Voorkennis: De snijmachine Snijschema maken Intro: Je gaat een kleine oplage snijden met de planosnijmachine. Om de snijmachine te kunnen programmeren, moet

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Het is weer netjes

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 2 woensdag 23 juni 9:00 10:30 uur GRAFISCHE TECHNIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 39 vragen.

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2012 gedurende 860 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 11 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 87 punten

Nadere informatie

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: AFWERKING

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: AFWERKING STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: AFWERKING Modulaire opleiding Machinaal Boekbinder BO GR 302 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 15 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie opleiding

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 6 Printmaster. Pers voorbereiden voor twee kleuren DR

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 6 Printmaster. Pers voorbereiden voor twee kleuren DR OPDRACHTKAART DR-05-06-01 Pers voorbereiden voor twee kleuren Intro: Je gaat de pers voorbereiden voor het drukken van twee kleuren. Je hebt twee belichte platen en weet welke kleuren je wilt gebruiken.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 4 Printmaster. Pers voorbereiden voor één kleur DR-05-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 4 Printmaster. Pers voorbereiden voor één kleur DR-05-04-01 OPDRACHTKAART DR-05-04-01 Pers voorbereiden voor één kleur Intro: Als de in-, door- en uitvoer is gesteld, ben je al een heel eind. Nu moet je nog een aantal dingen doen, zoals de plaat inspannen, het

Nadere informatie

Verslag bezoek grafisch bedrijf Thema 1 groep 5 Kapsenberg van Waesberge Olivier van Dommele, M2A. Aankomst

Verslag bezoek grafisch bedrijf Thema 1 groep 5 Kapsenberg van Waesberge Olivier van Dommele, M2A. Aankomst Verslag bezoek grafisch bedrijf Thema 1 groep 5 Kapsenberg van Waesberge Olivier van Dommele, M2A Aankomst Wij kwamen keurig op tijd aan (09:25). Wij hadden de afspraak om 09:30. Wij stelden ons voor aan

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 830 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 830 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2014 gedurende 830 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 97 punten te

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 3 Printmaster. Papier in-, door- en uitvoer DR-05-03-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 3 Printmaster. Papier in-, door- en uitvoer DR-05-03-01 OPDRACHTKAART DR-05-03-01 Papier in-, door- en uitvoer De Printmaster moet eerst op het papier worden afgesteld. Pas dan kun je gaan drukken. Om de vellen papier goed in te kunnen voeren moet je de inleg

Nadere informatie

CANTIQUE. met kennis & betrokkenheid. zakelijk drukwerk. familie drukwerk. Drukwerk. glimlach. met een. van vormgeving tot bezorging

CANTIQUE. met kennis & betrokkenheid. zakelijk drukwerk. familie drukwerk. Drukwerk. glimlach. met een. van vormgeving tot bezorging CANTIQUE WWW.CANTIQUE.NL Drukwerk met een glimlach zakelijk drukwerk van vormgeving tot bezorging met kennis & betrokkenheid kies uit onze ruime collectie geboortekaartjes en trouwkaarten familie drukwerk

Nadere informatie

Kaartjes drukken. Aan welke behoefte moet het ontwerp voldoen?

Kaartjes drukken. Aan welke behoefte moet het ontwerp voldoen? Kaartjes drukken 1. Wat is de behoefte? Het is leuk wanneer je met je verjaardag kaartjes krijgt. Maar zelf kaartjes versturen en anderen een gelukkige verjaardag kunnen wensen geeft misschien nog meer

Nadere informatie

Examen VMBO-KB 2005 GRAFISCHE TECHNIEK CSE KB. tijdvak 1 maandag 23 mei 9.00 11.00 uur

Examen VMBO-KB 2005 GRAFISCHE TECHNIEK CSE KB. tijdvak 1 maandag 23 mei 9.00 11.00 uur Examen VMBO-KB 2005 tijdvak 1 maandag 23 mei 9.00 11.00 uur GRAFISCHE TECHNIEK CSE KB Dit examen bestaat uit 53 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 63 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel

Nadere informatie

Welkom bij Flyersonline. Hoewel onze naam anders doet vermoeden omdat u ook al jaren online bij ons terecht kunt, zijn we een echte drukkerij.

Welkom bij Flyersonline. Hoewel onze naam anders doet vermoeden omdat u ook al jaren online bij ons terecht kunt, zijn we een echte drukkerij. Echt drukkers Welkom bij Flyersonline. Hoewel onze naam anders doet vermoeden omdat u ook al jaren online bij ons terecht kunt, zijn we een echte drukkerij. Een drukkerij met meer dan 30 jaar ervaring,

Nadere informatie

E-commerce module Weevers Grafimedia Versie: 10 augustus 2011

E-commerce module Weevers Grafimedia Versie: 10 augustus 2011 E-commerce module Weevers Grafimedia Versie: 10 augustus 2011 Via PaperJack kunt u beveiligd inloggen op een eigen stukje van deze internetportal. Hier kunnen aanvragen gedaan worden, orders en orderhistorie

Nadere informatie

Thema: Multimedia. Multimedia

Thema: Multimedia. Multimedia Multimedia OPDRACHTKAART MM-02-01-01 Communicatie Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Multimedia is een vrij nieuw begrip. In de bladen en

Nadere informatie

RICHTLIJNEN VOOR AANLEVERING DRUKWERK

RICHTLIJNEN VOOR AANLEVERING DRUKWERK RICHTLIJNEN VOOR AANLEVERING DRUKWERK 1. LOSSE folderverspreiding Bladzijde 2 en 3 2. GESEALDE folderverspreiding Bladzijde 4 en 5 3. SEPARATE folderverspreiding Bladzijde 6 en 7 1. LOSSE folderverspreiding

Nadere informatie

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6.

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Inhoud: Voor de docent Pagina 2 - Het project druk met kunst - Voorbereiding met de klas - De leskist Museum in de klas

Nadere informatie

MEGADRUKWERK.NL PRIJSLIJST DRUKWERK - 2006

MEGADRUKWERK.NL PRIJSLIJST DRUKWERK - 2006 MEGADRUKWERK.NL PRIJSLIJST DRUKWERK - 2006 Alle prijzen zijn excl. 19 % BTW Levering gebeurt volgens onze leveringsvoorwaarden. Heeft u deze niet, neem dan contact op met onze verkoopafdeling. Wij zenden

Nadere informatie

Aantekeningen. Cultuurbrochure: mijn cultuur.

Aantekeningen. Cultuurbrochure: mijn cultuur. : mijn cultuur Aantekeningen Waar moet ik op letten Afspraken met mezelf Afspraken met anderen Cultuurbrochure: mijn cultuur. Na de kerstvakantie gaan jullie een boekje samenstelling in de vorm van een

Nadere informatie

In dit werkboek vindt je vragen en opdrachten die over papier gaan. Daarnaast is het boek en werkboek een naslagwerk voor je functie als vormgever.

In dit werkboek vindt je vragen en opdrachten die over papier gaan. Daarnaast is het boek en werkboek een naslagwerk voor je functie als vormgever. Werkblad Papier Beste leerlingen In dit werkboek vindt je vragen en opdrachten die over papier gaan. Daarnaast is het boek en werkboek een naslagwerk voor je functie als vormgever. Als je vragen hebt beantwoord

Nadere informatie

Prijslijst drukwerk. Alles voor muziek Pieter Deswartelaan 17 8620 Nieuwpoort Tel & Fax: 058 23 32 40 GSM : (betaling bij levering)

Prijslijst drukwerk. Alles voor muziek Pieter Deswartelaan 17 8620 Nieuwpoort Tel & Fax: 058 23 32 40 GSM : (betaling bij levering) Prijslijst drukwerk (betaling bij levering) GSM : Bij ons kan u ook terecht voor uw drukwerken van: Affiches Flyers Naamkaartjes Folders Stickers.. Alles voor muziek Pieter Deswartelaan 17 8620 Nieuwpoort

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht DR-06-01 tot en met DR-06-03 afgerond. Intro: Je gaat een dekblad maken voor een geniete A5 bloc

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 860 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2013 gedurende 860 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 15 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 101 punten te

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-GL 2004

Examenopgaven VMBO-GL 2004 Examenopgaven VMBO-GL 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei 9:00-11:00 uur GRAFISCHE TECHNIEK CSE GL Bij dit examen horen een kleurenbijlage en een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 53 vragen. Voor dit examen

Nadere informatie

SALISBURY BV Koninginneweg 62-3331 CG Zwijndrecht Tel.: (078) 620 00 00 Fax: (078) 619 74 75 internet: www.salisbury.nl e-mail: info@salisbury.

SALISBURY BV Koninginneweg 62-3331 CG Zwijndrecht Tel.: (078) 620 00 00 Fax: (078) 619 74 75 internet: www.salisbury.nl e-mail: info@salisbury. CD Artwork-pakket SALISBURY BV Koninginneweg 62-3331 CG Zwijndrecht Tel.: (078) 620 00 00 Fax: (078) 619 74 75 internet: www.salisbury.nl e-mail: info@salisbury.nl Een goed begin is het halve werk... Dit

Nadere informatie

Verpakkingstips. Zaken om op te letten bij het versturen van je pakketten, pallets en documenten.

Verpakkingstips. Zaken om op te letten bij het versturen van je pakketten, pallets en documenten. Verpakkingstips Zaken om op te letten bij het versturen van je pakketten, pallets en documenten. 1 Het belang van de juiste verpakking Producten ongeschonden en op tijd bij je klanten krijgen? Een goede

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 10. Het eindproduct AV-03-10-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 10. Het eindproduct AV-03-10-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond. Intro: Nu het eindproduct klaar is, kun je de commercial presenteren aan de klas en aan je docent. Alle commercials zullen

Nadere informatie

Later als ik groot ben, word ik.. Werken in de Grafimedia branche en de grafische wereld

Later als ik groot ben, word ik.. Werken in de Grafimedia branche en de grafische wereld Later als ik groot ben, word ik.. Werken in de Grafimedia branche en de grafische wereld Hogeschool van Amsterdam Lerarenopleiding Grafimedia Opdracht Grafimedia Branche 18 januari 2008 Studentnr. 530282

Nadere informatie

Hoe wordt een prentenboek gemaakt?

Hoe wordt een prentenboek gemaakt? In deze les leer je hoe een prentenboek wordt gemaakt. Nippertje is geschreven door Rian Visser en geïllustreerd door Noëlle Smit. Maak zelf ook een leuk boek! Doel: informatie over het maken van een boek.

Nadere informatie

DUURZAAM DRUKWERK. Duurzaamheid in productieprocessen en grondstoffen.

DUURZAAM DRUKWERK. Duurzaamheid in productieprocessen en grondstoffen. DUURZAAM DRUKWERK Duurzaamheid in productieprocessen en grondstoffen. Situering Offsetdruk of vlakdruk is tegenwoordig de meest verspreide industriële druktechniek. Typisch is dat het te drukken beeld

Nadere informatie

DTPH. In september 2010 zijn Deoprinting en DTPH het er over eens dat deadlines gehaald moeten kunnen worden.

DTPH. In september 2010 zijn Deoprinting en DTPH het er over eens dat deadlines gehaald moeten kunnen worden. PANTONE 877C PANTONE 642C PANTONE 656C Beyond creativity In september 2010 zijn Deoprinting en DTPH het er over eens dat deadlines gehaald moeten kunnen worden. DTPH. Sinds 2010 is #grafischespoed nooit

Nadere informatie

Hoekenwerk sector grafische industrie opdracht 1

Hoekenwerk sector grafische industrie opdracht 1 Hoekenwerk sector grafische industrie opdracht 1 Opdracht 1: drukker (voor de leerkracht) Omschrijving van het beroep Drukkers zorgen ervoor dat de drukpers goed is ingesteld en controleren het drukwerk

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis grafimedia. Veiligheid

Thema: Algemene kennis grafimedia. Veiligheid grafimedia Veiligheid OPDRACHTKAART AK-04-01-01 Onderhoud en gereedschap Voorkennis: geen Intro: In een grafimedia-bedrijf hebben we te maken met dure machines. Deze machines moeten goed onderhouden worden.

Nadere informatie

I. Inleiding. II. De grafische technieken van de drukker. Werkbundel De grafische sector bundel voor de leerkracht

I. Inleiding. II. De grafische technieken van de drukker. Werkbundel De grafische sector bundel voor de leerkracht I. Inleiding De theoretische inleiding uit de werkbundel voor leerlingen (bijlage 6) kan in de klas gelezen worden als kennismaking met de sector, met het drukproces en met de beroepen drukwerkvoorbereider,

Nadere informatie

Grafische media. & communicatie. Wegwijzer voor jongeren. Iets voor jou?!

Grafische media. & communicatie. Wegwijzer voor jongeren. Iets voor jou?! Grafische media & communicatie Wegwijzer voor jongeren Iets voor jou?! Brochure Ontdek de drukwereld gemist? Vraag ze aan bij GRAFOC: info@grafoc.be Drukwerkvoorbereiding of Prepress De printmedia industrie

Nadere informatie

Videotheek & Copy-center OPMEER PRIJSLIJST. info@vco-opmeer.nl. Lindengracht 31 1716 DD Opmeer 0226-354120 www.vco-opmeer.nl

Videotheek & Copy-center OPMEER PRIJSLIJST. info@vco-opmeer.nl. Lindengracht 31 1716 DD Opmeer 0226-354120 www.vco-opmeer.nl Videotheek & Copy-center OPMEER PRIJSLIJST info@vco-opmeer.nl Lindengracht 31 1716 DD Opmeer 0226-354120 www.vco-opmeer.nl 2015 Algemene informatie Openingstijden: Maandag 13.00-20.00 uur Dinsdag 10.00-20.00

Nadere informatie

Verpakkingen Tuinbouw/Kwekers 2

Verpakkingen Tuinbouw/Kwekers 2 Verpakkingen Tuinbouw/Kwekers 2 Wpersonal! e make it Sinds 1996 is Koen Pack uitgegroeid tot marktleider in verpakkingsmaterialen voor de bloemen- en plantenindustrie. Niet alleen in Nederland zijn wij

Nadere informatie

Langer plezier van karton en papier

Langer plezier van karton en papier Langer plezier van karton en papier Stichting Papier Recycling Nederland PERSEN DROGEN GLADSTRIJKEN SNIJDEN BEDRUKKEN GEBRUIKEN KRANT KARTON RECLAME KRANT 1 6 5 2 VAN OUD NAAR NIEUW 3 4 PULP WEKEN ONTINKTEN

Nadere informatie

Van ontwikkeling tot plaatsing!

Van ontwikkeling tot plaatsing! Duplex Karton Non Food Industrie Food Industrie Van ontwikkeling tot plaatsing! Waar u op kunt vertrouwen Wat u als klant van A-Pak benelux kunt verwachten? Een breed spectrum aan dienstverlening: full-service.

Nadere informatie

info@velpa.nl / 0575 74 32 30.

info@velpa.nl / 0575 74 32 30. Velpa heeft een lijn voor het verzenden van verschillende soorten pakketten. Van een bordrug envelop tot aan een ordnerverpakking, het zit in het assortiment van Velpack. U kunt hieronder navigeren naar

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R WELKOM! Een bezoeker die een science center binnenkomt, moet gelijk in de stemming komen om van alles te ontdekken. Dat kan doordat er iets verrassends gebeurt. Daar gaan jullie op een heel speciale manier

Nadere informatie

FLEXO DRUK PLATTE HANDVATTEN KRAFTTASSEN GEKLEURDE KRAFTTASSEN. Afmeting tas Basiskleur tas Stuks. Afmeting tas Basiskleur tas Stuks

FLEXO DRUK PLATTE HANDVATTEN KRAFTTASSEN GEKLEURDE KRAFTTASSEN. Afmeting tas Basiskleur tas Stuks. Afmeting tas Basiskleur tas Stuks WAT WORDT UW LOGO? FLEXO DRUK PLATTE HANDVATTEN KRAFTTASSEN 2-ZIJDIG BEDRUKT - MAXIMAAL 2 KLEUREN 18 x 8 x 22 cm 22 x 10 x 28 cm 32 x 17 x 44 cm 45 x 17 x 48 cm of Naturel 70 g of Naturel 70 g of Naturel

Nadere informatie

UW VERPAKKING VAN A TOT Z

UW VERPAKKING VAN A TOT Z UW VERPAKKING VAN A TOT Z BEDRIJF BEDRIJF CARTONNAGE SOENEN UW VERPAKKING VAN A TOT Z Uw product verdient aandacht, een grondige aanpak en de nodige zorg. Eigenschappen die bij ons met nadruk bovenaan

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-15-01 Pagina s Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: In bijna alle boeken en tijdschriften die je opent, zie je dat de pagina s genummerd zijn. Het is natuurlijk

Nadere informatie

Euro bankbiljetten. ons geld. Spreekbeurt over geld

Euro bankbiljetten. ons geld. Spreekbeurt over geld Euro bankbiljetten ons geld Spreekbeurt over geld Introductie Jij wilt een spreekbeurt houden over geld en wij willen je daarbij graag helpen. Dit is een spreekbeurt pakket dat is gemaakt door het bedrijf

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 755 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. grafimedia CSPE BB. gedurende 755 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2015 gedurende 755 minuten grafimedia CSPE BB Bij dit examen horen uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 12 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 103 punten te

Nadere informatie

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: AFWERKING

STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: AFWERKING STUDIEGEBIED GRAFISCHE TECHNIEKEN: AFWERKING Modulaire opleiding Afwerker: snijder en vouwer BO GR 301 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 8 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 3 1.1 Korte beschrijving... 3 1.1.1 Relatie

Nadere informatie

Losse beachvlaggen (alléén vlag)

Losse beachvlaggen (alléén vlag) Beachvlaggen COMPLEET Losse beachvlaggen (alléén vlag) Beachvlaggen met hengel en variodrill of watervoet maten 220 x80/330x80/440x80 Totale maten zie bijlage flyer doeken 1-zijdig full-colour geprint

Nadere informatie

Eén loket voor al uw grafische dienstverlening

Eén loket voor al uw grafische dienstverlening Eén loket voor al uw grafische dienstverlening G R A F I S C H Wie zijn wij Paswerk Grafisch is een veelzijdig grafimedia- en drukkerij/print bedrijf met een enthousiast creatief team van professionele

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 2. Interactiviteit MM-02-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 2. Interactiviteit MM-02-02-01 OPDRACHTKAART MM-02-02-01 Interactiviteit Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Bij multimedia is het erg belangrijk dat de gebruiker de productie

Nadere informatie

Klassengesprek - knutselen. Open de envelop, laat de foto zien en lees samen de brief:

Klassengesprek - knutselen. Open de envelop, laat de foto zien en lees samen de brief: Tim eet op Texel 3 en 4 6 Afval Klassengesprek - knutselen Doelen Begrippen Materialen Duur De leerlingen: beseffen dat er veel voedsel weggegooid wordt. beseffen dat verpakkingsmateriaal van voedsel veel

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Even toelichten. Voor de afdeling Grafische communicatie & media heb ik 3 oefeningen gemaakt die de leerlingen zelfstandig moeten afwerken.

Even toelichten. Voor de afdeling Grafische communicatie & media heb ik 3 oefeningen gemaakt die de leerlingen zelfstandig moeten afwerken. Even toelichten. De lessen TO bestaan steeds uit blokken van 2 lesuren. De klas wordt opgesplitst in groepen van 3 leerlingen. Per groep maken de leerlingen kennis met de verschillende richtingen die op

Nadere informatie

Hoe wordt een prentenboek gemaakt?

Hoe wordt een prentenboek gemaakt? In deze les leer je hoe een prentenboek wordt gemaakt. Nippertje is geschreven door Rian Visser en geïllustreerd door Noëlle Smit. Deze les is extra leuk met het echte prentenboek erbij. Doel: informatie

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 3. De uitvoering MM-02-06-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 3. De uitvoering MM-02-06-01 OPDRACHTKAART MM-02-06-01 De uitvoering Voorkennis: Je hebt multimedia-opdrachten 1 tot en met 5 (MM-02-01 t/m MM-02-05) afgerond. Je kunt met behulp van multimedia-software, zoals bijvoorbeeld Macromedia

Nadere informatie

3-5 uur Techniek Sjabloontechniek. Beeldende aspect Voorkennis. n.v.t.

3-5 uur Techniek Sjabloontechniek. Beeldende aspect Voorkennis. n.v.t. Onderwerp 1 / 2 Deze les wordt u aangeboden door www.pro-kunst.nl Een lessendatabase voor en door kunstdocenten uit het Speciaal- en Praktijk Onderwijs. Dit is een initiatief van: Linda Batenburg, Nita

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-11-01 Voorkennis: Je hebt inmiddels al meerdere digitale printopdrachten gemaakt. Je weet wat in register vouwen betekent en je kunt

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-05-01 Voorkennis: Je kunt: Eenvoudige (PDF) printopdrachten naar de digitale printer sturen Opdracht geven bij de digitale printer om

Nadere informatie

Mediacollege Amsterdam

Mediacollege Amsterdam 1 x project Bedrijf X heeft een nieuw product ontworpen dat nog niet bestaat en nog niemand kent, en vraagt aan jou of jij er voor wilt zorgen dat zij naamsbekendheid krijgen. Met andere woorden, of jij

Nadere informatie