010 ISBN $a Nummer Indien er zowel een ISBN als een EAN-code op de muziekdrager voorkomen, worden beide opgenomen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "010 ISBN $a Nummer Indien er zowel een ISBN als een EAN-code op de muziekdrager voorkomen, worden beide opgenomen."

Transcriptie

1 Velden en subvelden muziek veld verwoording Sub - veld verwoording auth link opmerkingen 010 ISBN $a Nummer Indien er zowel een ISBN als een EAN-code op de muziekdrager voorkomen, worden beide opgenomen. 015 EAN $a Nummer - Voor de invoer van de commerciële barcode (isbn 13) van muziekcd's en muziek-dvd's - De ean-code wordt opgenomen met 13 cijfers zonder interpunctie. Je maakt geen nieuwe beschrijving indien: - ander jaar van uitgave - ander ean - uitgever verandert van naam Je maakt wel een nieuwe beschrijving indien: - uitgave met extra s (bv. bonus-cd, bonus dvd) - wijziging van de inhoud - andere uitgever of andere reeks - boxen die opgesplitst worden $d Extra info Voor extra informatie specifiek voor een bepaalde ean-code, bv. dl. 1 $z Fout nr. Voor de opname van een ean-code met meer dan 13 cijfers. 025 Vlacc-nummer $b Nummer Vlacc-nummer laten we staan na kopiëren. 040 Catalografische bron 071 Uitgeversnumm er muziek $a Catalogr.bron bv. CDR Opmerking : dit veld moet niet ingevuld worden. Komt over na kopiëren Vlacc Indien enkel CDR overkomt na kopiëren moet de cd wellicht nog aangepast worden (zie eigenheden van CDR-records). $c Aangevuld door bv. Open Vlacc niet invullen en niet schrappen. $a Nummer Het nummer wordt altijd en volledig opgenomen in de vorm zoals het op de rug van de houder staat, met behoud van interpunctie, tenzij het identiek hetzelfde nummers is als de EAN-code. Dus: indien volledig identiek aan eancode dient deze niet worden opgenomen. Bestaat het nummer uit een combinatie van cijfers en letters, dan wordt dit nummer ook zo overgenomen. 101 Taal $a Publicatie Auth. 30 Verplicht veld (zie lijst F7 of F11). Bij cd-invoer wordt GEEN taal van publicatie opgenomen= code UND. Deze code blijft ongewijzigd ook voor tracks.

2 $b Originele taal 105 Literaire aard $a Literaire aard fictie / non -fictie en nvt (fictie/non-fictie) 128 Bezetting $b Ensemble voor bladmuziek $c Solist 200 Titel $a Hoofdtitel Verplicht veld. - De titel wordt letterlijk overgenomen van de 1 ste beschrijvingsbron uitgez. gebruik van hoofdletters en leestekens. - De hoofdtitel wordt gekozen op basis van de typografie, volgorde van de titels en het feit dat één titel in de taal of schrift van het grootste deel van de publicatie is gesteld. Vermeldingen zoals en andere hits worden als deel van de titel beschouwd. - Heeft het object geen andere titel dan de naam van een persoon of een corporatie dan wordt deze opgenomen als hoofdtitel. - Data en jaartallen die deel uitmaken van de titel worden vervolledigd tot 4 cijfers, bv. De pre historie Indien de nummering is toegekend door de componist of uitvoerder zelf en die nummering is expliciet opgenomen op de muziekdrager, dan wordt deze opgenomen als onderdeel van de hoofdtitel, bv. Night and day II $b Alg. materiaal aanduiding (Zie lijst F7 of F11 )! De codes in geval van muziekdragers zijn: 3 (cd), 25(dvd-video), 79 (dvd-audio), 7 (cassette), 14 (video) Verplicht veld! $d Paralleltitel - Paralleltitels, dwz titelinformatie in een andere taal of schrift dan de hoofdtitel, worden optioneel opgenomen. De volgorde wordt bepaald door de typografie of volgorde op de publicatie. - Bij een paralleltitel met ondertitel wordt de ondertitel opgenomen in hetzelfde veld voorafgegaan door spatie dubbelpunt spatie. $e Ondertitel Een ondertitel wordt optioneel opgenomen, bij filmmuziek altijd. geen interpunctie plaatsen, nieuw subveld per ondertitel. Ondertitel begint steeds met kleine letter (tenzij eigennaam) $f Eerste verantwoordelijke Een verantwoordelijkheidsvermelding bij de titel wordt alleen opgenomen in deze gevallen: 1) als de naamsvorm op een publicatie bij één van de auteurs afwijkt van de uniforme ingang van de persoonsnaam van de auteursindex. Dit geldt niet voor louter spellingsvarianten, bv. Peter Tchaikovsky. 2) Als de naam van de leading artist voorkomt in combinatie met een bezittelijk voornaamwoord en een begeleidingsgroep, dan wordt de leading artist als persoonsnaam behandeld en de begeleidingsgroep als corporatie, bv. Captain Beefheart and his Magic Band 3) De verantwoordelijkheidsvermelding wordt niet opgenomen als ze al deel uitmaakt van de titel, bv. Pavarotti & friends $h Deelaanduiding niveau 1 $i Deelaanduiding niveau 2 Een deelaanduiding bij de titel wordt opgenomen indien van toepassing. Wordt in Arabische cijfers opgenomen en wordt ingeleid door de afkorting Vol. gevolgd door een spatie, bv. Vol. 41.

3 205 Editie $a $f Editie Eerste verantwoordelij ke Een editie komt zelden voor bij muziekdragers. Standaard editievermeldingen als Limitied ed. worden opgenomen in annotatie. 210 Impressum $3 Authority Auth. systeemgegenereerd nummer 31 $4 Uitgever Naam uitgever moet eerst opgezocht worden via F11 of icoontje zoeken!! - Bij muziekdragers komt de uitgeversnaam overeen met het platenlabel of de merknaam. Heeft een uitgave meer dan één uitgeversvermelding, dan wordt de kleinste uitgever opgenomen. De distributeur wordt nooit opgenomen. - algemene termen zoals records, sociétié, éditions de, classical, classics;;; wordt weggelaten - lidwoorden blijven enkel behouden wanneer zij een deel van de uitgeversnaam vormen. bv. Editions de l Oiseau-lyre wordt: L Oiseau-lyre - als de naam als een letterwoord of afkorting vermeld is dan wordt deze als letterwoord (zonder punten) overgenomen, bv. EMI. - als de naam van de uitgever niet opgenomen is en niet kan achterhaald worden, dan wordt de afkorting s.n. opgenomen. $a Plaats [ui] Bij het beschrijven van muziekdragers wordt geen plaats van uitgave opgenomen. $d Jaar [ui] - Als jaar van uitgave wordt het jaar van publicatie opgenomen ongeacht de plaats waar deze datum wordt vermeld. Als er geen jaar van publicatie op de schijf, houder of begeleidend tekstmateriaal vermeld is, wordt in plaats hiervan het jaar van copyright of jaar van fabricage opgenomen (weliswaar zonder verduidelijkende afkortingen). - Verschilt de oorspronkelijke opnamedatum van de uitgave van het jaar van uitgave, dan kan het jaar van de oorspronkelijke opname optioneel in een annotatie worden opgenomen. - Als het jaar van uitgave niet bekend is dan wordt de afkorting s.a. opgenomen. 215 Collatie $a Paginering Het aantal fysieke eenheden waaruit het object bestaat wordt vermeld in Arabische cijfers voor de materiaalaanduiding. Bv.: 5 cd s 2 dvd-video s $c Fysieke bijz. - Bij muziekopnames met beeld in zwart/wit wordt de aanduiding zw/w. opgenomen. - Het aantal kanalen bij geluidsopnamen wordt enkel vermeld wanneer het niet om een stereo-opname gaat, bv. mono. $e Begeleidend materiaal - In collatie wordt melding gemaakt van alle begeleidend materiaal dat gelijktijdig met de publicatie is uitgegeven en waarvan het de bedoeling is dat het samen met de publicatie gebruikt en bewaard wordt, bv. bonus-cd of 2 boekjes. Hierbij wordt niet het inlegboekje dat vooraan in de plastic houder zit bedoeld maar een extra, al dan niet losse bijlage. - Ook bonusmaterialen worden opgenomen als begeleidend materiaal. Wanneer een muziekdrager uitgegeven wordt met en zonder bonusmateriaal dan worden aparte beschrijvingen gemaakt.

4 - Voor het begeleidende materiaal wordt geen afzonderlijke titelbeschrijving gemaakt, maar de inhoud kan worden geduid in annotatie. $f Tijdsduur De totale speelduur van muziekdragers wordt opgenomen als die duidelijk wordt vermeld op de beschrijvingsbron. De speelduur wordt bij voorkeur opgenomen in het formaat hh:mm:ss (uur:minuten:seconden). Bv. 00:59: Reeks $3 Recordnr.(authoritynu mmer) Systeemgegenereerd $a Titel - Een reeks bestaat uit een aantal afzonderlijke publicaties die met elkaar verbonden zijn doordat elke publicatie een gemeenschappelijke titel draagt die betrekking heeft op de verzameling als geheel: de reekstitel. - Wanneer de publicatie zelf een significante titel draagt, wordt deze opgenomen als hoofdtitel. De gemeenschappelijke titel van de reeks wordt opgenomen als reekstitel. $e Ondertitel reeks $f Toevoeging Identieke reekstitels die niets met elkaar te maken hebben, worden uniek gemaakt met een kwalificatie. Meestal is dat de uitgever, maar het kan ook gaan om een componist of uitvoerder. $h Onderreeks niveau 1 $i Onderreeks niveau 2 interpunctie vooraf is de komma $v Volume 300 Opmerkingen $a Tekst Vrij veld voor de catalograaf, niet zichtbaar in de opac 303 Bibliografische annotatie $a Tekst - Nieuw veld per annotatie. - Annotaties bevatten aanvullende informatie bij de formele beschrijving van een muziekdrager. - Voorbeelden: - Titel ontleend aan houder - Met bonus-tracks (tracks 12-13) - Ook als cd-rom afspeelbaar (enhanced cd) - Ook als dvd-video afspeelbaar - Enkel als sacd afspeelbaar - Voorheen uitgeg. door Radio 3 - Deluxe ed. - Digitally remastered - Limited ed. - Met teksten (*) - Uitgevoerd in het Engels - Bij muziekdragers met een beeldopname worden de talen waarvoor de ondertiteling beschikbaar is, opgenomen in

5 annotatie, bv. Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans - Als er ondertiteling in het Nederlands is, dan wordt het Nederlands altijd als eerste taal vermeld. - Als er bij een muziekdrager met beeld in een vreemde taal geen ondertiteling is, wordt dit vermeld in de vorm: Ondertiteling: geen. - Informatie over de aanwezigheid van teksten, bijvoorbeeld als het libretto of de liedjesteksten in het inlegboekje of de bijlage zijn opgenomen, bv. Met teksten (*) bv. als het libretto of de liedjesteksten in het inlegboekje of de bijlage zijn opgenomen. 305 Datum oorspr. Opname $a Datum Bij muziek en alle dvd-invoer indien dit terug te vinden is op de bron. Enkel de datum en eventueel Live wordt opgenomen in dit veld, bv of Live Samenvatting $a Tekst Tekst samenvatting 323 Uitvoerders/cast $a Uitvoerders/ cast voor muziek. Wordt niet gebruikt 327 Bevat-annotaties $a Deelaanduiding - Wanneer afzonderlijke muziekdragers samen worden (her)uitgebracht op een (nieuwe) muziekdrager, dan nemen we de hoofdtitels van de afzonderlijke titels, samen met een verduidelijkende situering. - Indien de (nieuwe) muziekdrager geen gemeenschappelijk titel heeft, worden de eerste 3 afzonderlijke titels van de muziekdragers opgenomen in de hoofdtitel, gescheiden door een puntkomma. De oorspronkelijke titels worden, samen met een verduidelijkende situering apart vermeld in annotatie. $g Varia is een restveld, bc. Voor speciale editie $r Verantw. Vermelding bij meerdere auteurs $t Titel wordt mee opgenomen in de index titel / alle-woorden 334 Oorspr.titel $a Oorspr.titel 386 Bekroningen $a Bekroningen enkel de belangrijkste prijzen worden opgenomen. Bv. BBC Jazz Award of Brit Award $c Jaar bekroning

6 500 Uniforme titel $3 Authority Systeemgegenereerd. $a Titel Geen interpunctie plaatsen. $i Deeltitel $k Datum(werk) $l Vormaanduidin g $m Taal $n Bijnaam(werk) $q Versie $r Bezetting $s Rangnummer, bibl. Nummer $u Toonsoort $w Arrangementen Uniforme titels van muziekwerken worden nooit opgenomen in beschrijvingen van muziekdragers (cd of dvd), enkel in beschrijving van muziekwerken (tracks). 517 Variante titel $a Titel Een titelvariant op de beschrijvingsbron die afwijkt van de titel op de 1 ste beschrijvingsbron wordt optioneel opgenomen. Herhaalbaar subveld. Geen interpunctie plaatsen. $e Ondertitel Herhaalbaar subveld. Geen interpunctie plaatsen. $h Deelaanduiding niveau 1 $i Deelaanduiding niveau CDRmuziekstijlen $a CDR-muzieklijsten indien er geen Vlacc genre is kan de cdr-muziekstijl mogelijk helpen met de bepaling van het muziekgenre. 633 Thema Jeugd $3 Authority systeemgegenereerd Een thema jeugd kan in combinatie met een jeugd ZIZO-code toegekend worden. Muziekdragers jeugd krijgen geen muziekgenre. Bv. Kerstliedjes, Sinterklaasliedjes $a Hoofd 634 Genre Muziek $3 Authority systeemgegenereerd : dit betekent dat je eerst in de lijst moet zoeken (via F11 of icoon zoeken). Muziekdragers jeugd krijgen geen muziekgenre maar een jeugd ZIZO-code in combinatie met het overeenkomstig jeugdthemawoord. $a Hoofd

7 690 SISO $3 Authority Systeemgegenereerd. Muziekdragers met beeldopnames van ballet krijgen bovenop de NBLC-code en de Vlaamse muziekclassificatie aanvullend het siso-nummer en het volwassenentrefwoord Ballet. Ook een zizo-code wordt gegeven. $a Code. 658 Bijkomend muziekgenre 693 Muziekcode NBLC $3 Authority $a Hoofd Syteemgegenereerd zoeken via F11 of via icoon zoeken! Voor de ingave van termen die niet opgenomen zijn in de Vlacc. Opgelet ; de termen moeten wel Vlacc-conform worden ingevoerd. $a Authoritynr. Bij elke muziekdrager wordt een rubriek uit de NBLC classificatie opgenomen. $a Code $b Verwoording 696 ZIZO $3 Link systeemgegenereerd. Zoeken via F11 of via icoon zoeken. Muziekdragers jeugd krijgen geen muziekgenre maar een jeugd ZIZO-code in combinatie met het overeenkomstig thema jeugd $a Code je dient de memotechnische code op te zoeken en uit lijst te kiezen (opgelet : nooit zelf invoeren) $b Verwoording De verwoording wordt automatisch toegevoegd met het kiezen van de memotechnische code. 697 Code muziek (muziekclass. Vlacc) De Vlaamse muziekcode wordt in dit veld opgenomen. Zoeken via F11 of icoon zoeken. 698 Doelgroep $3 Authoritynr. $a Code Nvt tenzij er prominent een specifieke doelgroep opgegeven is op de bron. $b Verwoording 700 Auteur $3 Authority systeemgegenereerd. Voor de invoer van een personele auteur. - Alle auteurs die gemeenschappelijk zijn voor de hele muziekdrager worden opgenomen, maar er worden max. 3 auteurs met dezelfde auteursfunctie opgenomen (uitgez. uitvoerder). - Als er geen auteurs zijn die gemeenschappelijk zijn voor de hele muziekdrager dan worden er geen auteurs opgenomen. - Auteurs worden opgenomen in de volgorde van de bron maar zoveel mogelijk gegroepeerd per functie.

8 $4 Functie in principe gebruiken we altijd het vaste functieveld Wanneer een auteur verschillende auteursfuncties uitoefent wordt de belangrijkste functie opgenomen. Andere functies worden opgenomen bij titelveld (subveld $f). $5 (Vrije) functie De auteursfunctie prf (uitvoerder) wordt bij uitvoerders van klassieke muziek en jazz verder aangevuld met een aanvullende functievermelding op basis van de lijst van instrumentennamen. $a Achternaam Altijd eerst zoeken via lijst (F11 of icoon zoeken) $b Voornaam $c Voorvoegsel $d Achtervoegsel $f Data Bij zelfde naamsvormen en bij componisten wordt de leefdata opgenomen. Bij namen van klassieke componisten wordt altijd de leefdata opgenomen. $h Literair domein nog niet gebruikt. Kan bv. later worden gebruikt voor nationaliteit enz. $q Volledige naamsvorm bv.indien de auteur gekend is onder zijn initialen kan je hier de volledige vorm opnemen. 710 Corporatieve auteur $3 Authority systeemgegenereerd. Principe idem als veld 700. $4 Functie Principe is dezelfde als veld 700. $5 (Vrije) Functie $a Hoofddeel $b Onderdeel $c Overig $f Data 900 Relaties met andere beschrijvingen $0 Record Niet gebruiken voor reekstitels! $2 Type Het relatietype wordt opgezocht via F11 of icoon zoeken. $a Auteur $c Plaats [ui] $d Jaar [ui] $e Editie $p Fysieke bes. $t Titel $v Volume

$a Nummer wordt gebruikt voor alle cd-invoer indien dit voorkomt op de bron.

$a Nummer wordt gebruikt voor alle cd-invoer indien dit voorkomt op de bron. 8 Velden en subvelden veld verwoording Sub - veld verwoording auth link opmerkingen 010 ISBN $a Nummer het ISBN-10-nummer wordt hier manueel ingetikt met streepjes. $a Nummer Indien er ook een isbn-13

Nadere informatie

Velden en subvelden dvd s en video s (niet muziek)

Velden en subvelden dvd s en video s (niet muziek) Velden en subvelden dvd s en video s (niet muziek) veld verwoording Sub verwoording - veld auth link opmerkingen 010 ISBN $a Nummer Altijd opnemen indien op bron. 015 EAN $a Nummer Altijd opnemen indien

Nadere informatie

FORMAAT WINOB met profielen van OpenVlacc

FORMAAT WINOB met profielen van OpenVlacc VELD KOPIËREN Z39.50 UPDATES OPENVLACC 010 ISBN $a Nummer manueel invoeren of scannen / gecontroleerd Combineren Combineren $z Fout nummer manueel invoeren of scannen / niet gecontroleerd 011 ISSN $a Nummer

Nadere informatie

Wijzigingen regelgeving muziekcatalografie

Wijzigingen regelgeving muziekcatalografie Wijzigingen regelgeving muziekcatalografie 1. Overzicht van de wijzigingen sinds 28 mei 2013 We volgen de structuur van de handleiding. Het gaat zowel om pure wijzigingen in de regelgeving conform OpenVlacc

Nadere informatie

1. INVOERPRINCIPES EÉN OF GEEN AUTEUR Gemeenschappelijke titel Geen gemeenschappelijke titel... 5

1. INVOERPRINCIPES EÉN OF GEEN AUTEUR Gemeenschappelijke titel Geen gemeenschappelijke titel... 5 4. Omnibussen Inhoud 1. INVOERPRINCIPES... 2 2. EÉN OF GEEN AUTEUR... 4 2.1. Gemeenschappelijke titel... 4 2.2. Geen gemeenschappelijke titel... 5 3. VERSCHILLENDE AUTEURS... 7 3.1. Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Het volledige object (boeken en AVM) en/of het verpakkingsmateriaal kunnen dienen als bron voor de beschrijving.

Het volledige object (boeken en AVM) en/of het verpakkingsmateriaal kunnen dienen als bron voor de beschrijving. 14. TAALCURSUSSEN 14.1. Bronnen voor de beschrijving Het volledige object (boeken en AVM) en/of het verpakkingsmateriaal kunnen dienen als bron voor de beschrijving. 14.2. Bibliografisch type Taalcursussen

Nadere informatie

Wijzigingen naar aanleiding van de vlacc-vergadering van 18/10/2012en het actualiseren van de handleidingen:

Wijzigingen naar aanleiding van de vlacc-vergadering van 18/10/2012en het actualiseren van de handleidingen: Wijzigingen naar aanleiding van de vlacc-vergadering van 18/10/2012en het actualiseren van de handleidingen: Afvoeracties door vlacc in zoeken.bibliotheek.be: Open Vlacc wil de beschrijvingen van de documentatiemappen

Nadere informatie

1. BRONNEN VOOR DE BESCHRIJVING BIBLIOGRAFISCHE BESCHRIJVINGEN TYPE ISBN EN EAN TAAL EDITIE...

1. BRONNEN VOOR DE BESCHRIJVING BIBLIOGRAFISCHE BESCHRIJVINGEN TYPE ISBN EN EAN TAAL EDITIE... 8. CD-ROM EN DVD-ROM Inhoud 1. BRONNEN VOOR DE BESCHRIJVING... 3 2. BIBLIOGRAFISCHE BESCHRIJVINGEN... 4 3. TYPE... 4 4. ISBN EN EAN... 4 5. TAAL... 5 5.1. Materiaalaanduiding [$b]... 5 5.2. Hoofdtitel

Nadere informatie

1. INLEIDING VOLGORDE BRONNEN TAAL [101] TITEL [200, ] Algemeen Variante titel [517]...

1. INLEIDING VOLGORDE BRONNEN TAAL [101] TITEL [200, ] Algemeen Variante titel [517]... 10. Kaarten Inhoud 1. INLEIDING... 2 2. VOLGORDE BRONNEN... 2 3. TAAL [101]... 2 4. TITEL [200, ]... 2 4.1. Algemeen... 2 4.2. Variante titel [517]... 3 4.3. Paralleltitel [202]... 3 5. EDITIE [205]...

Nadere informatie

1 ALGEMEEN NIEUWE BESCHRIJVING Niet-klassieke muziek Algemeen... 9

1 ALGEMEEN NIEUWE BESCHRIJVING Niet-klassieke muziek Algemeen... 9 INHOUDSOPGAVE 1 ALGEMEEN... 4 1.1 Inleiding - werkwijze... 4 1.2 Wanneer een nieuwe beschrijving bij eenzelfde titel/auteur... 6 1.3 Bronnen voor de beschrijving... 7 1.4 Melden van fouten aan Cultuurconnect...

Nadere informatie

positie of M21-tag indicator Leader en directory

positie of M21-tag indicator Leader en directory M21-tag positie of indicator Leader en directory subveld LEAD 00-04 Recordlengte LEAD 05 Status BB LEAD 05 a Geconverteerd record LEAD 05 c Gewijzigd LEAD 05 d Geschrapt LEAD 05 n Nieuw LEAD 06 Recordtype

Nadere informatie

16. TIJDSCHRIFTEXCERPTEN. Inhoud

16. TIJDSCHRIFTEXCERPTEN. Inhoud 16. TIJDSCHRIFTEXCERPTEN Inhoud 1. Vlacc-excerpten... 2 2. Lokale excerpten... 3 2.1. Vooraf... 3 2.2. Titel... 4 2.3. Auteur... 5 2.4. Annotatie... 6 2.5. Trefwoorden... 7 2.6. Identificatie tijdschrift...

Nadere informatie

1. DEFINITIE BIBLIOGRAFISCHE BESCHRIJVINGEN TITEL [200] EDITIE [205] COLLATIE [215]... 5

1. DEFINITIE BIBLIOGRAFISCHE BESCHRIJVINGEN TITEL [200] EDITIE [205] COLLATIE [215]... 5 11. Stripverhalen Inhoud 1. DEFINITIE... 2 2. BIBLIOGRAFISCHE BESCHRIJVINGEN... 2 2.1 Type... 2 2.2 Stripomnibussen... 3 2.3 Wel een nieuwe beschrijving maken... 3 2.4 Geen nieuwe beschrijving maken...

Nadere informatie

Overzicht. Catalografie: de basis van de basis VubisSmart -V-Smart Vsmart Air Wanneer nieuw record? Scenario s. Praktijk -> oefeningen

Overzicht. Catalografie: de basis van de basis VubisSmart -V-Smart Vsmart Air Wanneer nieuw record? Scenario s. Praktijk -> oefeningen Overzicht Catalografie: de basis van de basis VubisSmart -V-Smart Vsmart Air Wanneer nieuw record? Scenario s Praktijk -> oefeningen Waarom catalografie? Catalografie duidt op werkproces m.b.t. het creëren

Nadere informatie

1. DEFINITIE BIBLIOGRAFISCHE BESCHRIJVINGEN TITEL [200] EDITIE [205] COLLATIE [215] REEKSGEGEVENS [225]...

1. DEFINITIE BIBLIOGRAFISCHE BESCHRIJVINGEN TITEL [200] EDITIE [205] COLLATIE [215] REEKSGEGEVENS [225]... 11. Stripverhalen Inhoud 1. DEFINITIE... 2 2. BIBLIOGRAFISCHE BESCHRIJVINGEN... 2 2.1 Type... 2 2.2 Stripomnibussen... 3 2.3 Wanneer een nieuwe beschrijving maken?... 3 3. TITEL [200]... 4 4. EDITIE [205]...

Nadere informatie

3. Invoeren in de PCC

3. Invoeren in de PCC 3. Invoeren in de PCC Inhoud 1. ALGEMEEN... 7 1.1. Voorwaarden tot het maken van een nieuwe beschrijving (bij boekmaterialen)... 7 1.2. Formaat... 9 1.3. Interpunctie... 14 1.4. Volgorde bronnen... 15

Nadere informatie

Cultuur. Streekgericht Bibliotheekbeleid. Invoer in het PBS. Basisbewerkingen in Vubis

Cultuur. Streekgericht Bibliotheekbeleid. Invoer in het PBS. Basisbewerkingen in Vubis Cultuur Streekgericht Bibliotheekbeleid Invoer in het PBS Basisbewerkingen in Vubis Sm@rt Laatst bijgewerkt: Friday 30 March 2012 Inhoud INLEIDING... 4 DOEL VAN DE OPLEIDING... 4 ENKELE BEGRIPPEN EN DEFINITIES...

Nadere informatie

1. BIBLIOGRAFISCHE BESCHRIJVINGEN Voorwaarden tot het maken van een nieuwe beschrijving bij boekmaterialen BESTELINFORMATIE...

1. BIBLIOGRAFISCHE BESCHRIJVINGEN Voorwaarden tot het maken van een nieuwe beschrijving bij boekmaterialen BESTELINFORMATIE... Inhoud Inhoud 1. BIBLIOGRAFISCHE BESCHRIJVINGEN... 3 1.1. Voorwaarden tot het maken van een nieuwe beschrijving bij boekmaterialen... 3 2. BESTELINFORMATIE... 4 2.1. Wanneer bestelinformatie opnemen...

Nadere informatie

Vervolgopleiding. muziekcatalografie Ovinob. maandag 23 mei 2016

Vervolgopleiding. muziekcatalografie Ovinob. maandag 23 mei 2016 Vervolgopleiding muziekcatalografie Ovinob maandag 23 mei 2016 Overzicht I. Inleiding II. Werkwijze III. De puntjes op de i: wijzigingen in de regelgeving IV. Aandachtspunten V. Enkele tips op een rijtje

Nadere informatie

1. INLEIDING WANNEER EEN NIEUWE BESCHRIJVING AANMAKEN FILMREGELGEVING OF REGELGEVING MUZIEK?... 5

1. INLEIDING WANNEER EEN NIEUWE BESCHRIJVING AANMAKEN FILMREGELGEVING OF REGELGEVING MUZIEK?... 5 9. FILM EN DVD Inhoud 1. INLEIDING... 4 2. WANNEER EEN NIEUWE BESCHRIJVING AANMAKEN... 4 3. FILMREGELGEVING OF REGELGEVING MUZIEK?... 5 4. BRONNEN VOOR DE BESCHRIJVING... 6 4.1. Voorkeurvolgorde... 6 4.2.

Nadere informatie

Wijzigingen naar aanleiding van de vlacc-vergadering van 21/04/2016

Wijzigingen naar aanleiding van de vlacc-vergadering van 21/04/2016 Wijzigingen naar aanleiding van de vlacc-vergadering van 21/04/2016 Deel 3 Invoeren in de pcc 5.6 Variante titel 5.6.4 Titelvarianten: Een blurb, of afgeleide van de flaptekst, wordt niet opgenomen als

Nadere informatie

1. WELKE REEKSEN OPNEMEN 2 2. IDENTIEKE REEKSTITELS ONDERSCHEIDEN 6 3. VELDEN 7 4. TITELGEGEVENS VERSUS REEKSGEGEVENS 9 5. VORM EN SPELLING 11

1. WELKE REEKSEN OPNEMEN 2 2. IDENTIEKE REEKSTITELS ONDERSCHEIDEN 6 3. VELDEN 7 4. TITELGEGEVENS VERSUS REEKSGEGEVENS 9 5. VORM EN SPELLING 11 5. REEKSEN Inhoud 1. WELKE REEKSEN OPNEMEN 2 2. IDENTIEKE REEKSTITELS ONDERSCHEIDEN 6 3. VELDEN 7 3.1. Veldstructuur 7 3.2. Titelgegevens 7 3.3. Toevoeging 7 3.4. Onderreeksen 8 3.5. Volumenummer 8 4.

Nadere informatie

BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN PERIODE DECEMBER 2009-APRIL Catalografie 02. Werken met de pcc

BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN PERIODE DECEMBER 2009-APRIL Catalografie 02. Werken met de pcc BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN PERIODE DECEMBER 2009-APRIL 2012 Inhoud 1 Catalografie 02. Werken met de pcc 2.3... 2 1.1 Voorwaarden tot het maken van een nieuwe beschrijving... 2 2 Catalografie 03. Invoeren

Nadere informatie

WIJZIGINGEN IN DE REGELGEVING

WIJZIGINGEN IN DE REGELGEVING WIJZIGINGEN IN DE REGELGEVING Wijzigingen in de regelgeving Deel 1 niet-muziekmaterialen Deel 2 muziekmaterialen Programma niet-muziek Catalogus en gevolgen catalografie Wijzigingen regelgeving Veelgemaakte

Nadere informatie

HANDLEIDING CONTRACTUEEL VERPLICHT AAN TE LEVEREN MATERIAAL (DELIVERABLES) VOOR VAF-ONDERSTEUNDE AUDIOVISUELE WERKEN

HANDLEIDING CONTRACTUEEL VERPLICHT AAN TE LEVEREN MATERIAAL (DELIVERABLES) VOOR VAF-ONDERSTEUNDE AUDIOVISUELE WERKEN HANDLEIDING CONTRACTUEEL VERPLICHT AAN TE LEVEREN MATERIAAL (DELIVERABLES) VOOR VAF-ONDERSTEUNDE AUDIOVISUELE WERKEN VOORAF Hieronder wordt opgelijst welke materialen het VAF moet ontvangen, alvorens de

Nadere informatie

Handleiding voor de aangifte van het gebruikte repertoire in audiovisuele producties

Handleiding voor de aangifte van het gebruikte repertoire in audiovisuele producties Handleiding voor de aangifte van het gebruikte repertoire in audiovisuele producties die gebruikt zullen worden voor het Belgisch grondgebied. Datum: 05/06/2008 1 1. Inleiding Met deze handleiding willen

Nadere informatie

AUTEURS- EN PERSOONSNAMEN IN HET PICA FORMAAT

AUTEURS- EN PERSOONSNAMEN IN HET PICA FORMAAT AUTEURS- EN PERSOONSNAMEN IN HET PICA FORMAAT NIEUWE STRUCTUUR Aan Gebruikers OCLC PICA systemen Van OCLC PICA cc Auteur Ben Landsbergen Datum 18-12-2006 Versie 1.2 Opmerkingen INHOUD 1 INLEIDING 3 2 KMC

Nadere informatie

FORMELE GEGEVENSVELDEN...

FORMELE GEGEVENSVELDEN... 14. Bladmuziek Inhoud 1. INLEIDING... 3 1.1. Algemene opmerkingen... 3 1.2. Bronnen voor de beschrijving... 3 1.3. Analytisch ontsluiten... 3 1.3.1. Klassieke muziek... 3 1.3.2. Niet-klassieke muziek...

Nadere informatie

1. Werken met VubisSmart

1. Werken met VubisSmart 1. Werken met VubisSmart 1. ENKELE ALGEMENE PRINCIPES VAN VUBIS SMART...3 1.1. Startscherm... 3 1.2. Oproepen AFO's (Activiteiten/Functies/Opties)... 4 1.3. Snelkoppelingen toevoegen... 5 1.4. Knoppen

Nadere informatie

MOPC (DOWNLOAD)PRESENTATIE

MOPC (DOWNLOAD)PRESENTATIE MOPC (DOWNLOAD)PRESENTATIE Het MOPC (download)formaat is een van de standaard (download)presentaties. Deze presentatie wordt ook de j- presentatie genoemd en is m.b.v. WinIBW op te roepen met het commando

Nadere informatie

Vlaamse standaard voor etiketten: Regelgeving Kleuter ZIZO (fictie/non-fictie -6)

Vlaamse standaard voor etiketten: Regelgeving Kleuter ZIZO (fictie/non-fictie -6) Open Vlacc regelgeving Vlaamse standaard voor etiketten Vlaamse standaard voor etiketten: Regelgeving Kleuter ZIZO (fictie/non-fictie -6) Bibnet versie Versie Datum Opmerkingen 1.0 2.0 April 2014 Mei 2014

Nadere informatie

6. MEERDELIGE WERKEN Definitie Seriële versus niet-serieel Serieel Niet-serieel... 6

6. MEERDELIGE WERKEN Definitie Seriële versus niet-serieel Serieel Niet-serieel... 6 6. Meerdelige werken Inhoud 6. MEERDELIGE WERKEN... 1 1. SERIËLE PUBLICATIES... 3 1.1. Definitie... 3 1.2. Seriële versus niet-serieel... 6 1.2.1. Serieel... 6 1.2.2. Niet-serieel... 6 1.3. Bibliografische

Nadere informatie

AFO Beheer sjablonen voor documenten

AFO Beheer sjablonen voor documenten AFO 153 - Beheer sjablonen voor documenten 153.1 InleidingAFO 153 opent met een overzicht zoals hieronder van alle aanwezige sjablonen: U kunt het beste beginnen door het standaardsjabloon default-smart

Nadere informatie

HANDLEIDING CONTRACTUEEL VERPLICHT AAN TE LEVEREN MATERIAAL (DELIVERABLES) VOOR VAF-ONDERSTEUNDE AUDIOVISUELE WERKEN

HANDLEIDING CONTRACTUEEL VERPLICHT AAN TE LEVEREN MATERIAAL (DELIVERABLES) VOOR VAF-ONDERSTEUNDE AUDIOVISUELE WERKEN HANDLEIDING CONTRACTUEEL VERPLICHT AAN TE LEVEREN MATERIAAL (DELIVERABLES) VOOR VAF-ONDERSTEUNDE AUDIOVISUELE WERKEN VOORAF Hieronder wordt opgelijst welke materialen het VAF moet ontvangen, alvorens de

Nadere informatie

INVOER INSTRUCTIE INDEX BEVOLKINGSREGISTERS REGIONAAL ARCHIEF NIJMEGEN

INVOER INSTRUCTIE INDEX BEVOLKINGSREGISTERS REGIONAAL ARCHIEF NIJMEGEN INVOER INSTRUCTIE INDEX BEVOLKINGSREGISTERS REGIONAAL ARCHIEF NIJMEGEN (Versie 4: 23 okt. 13) LET OP: Bij dit project staan er geen vaste aantallen personen op een scan. Bekijk de scan altijd helemaal

Nadere informatie

Invoeren van een leesboek

Invoeren van een leesboek Titel opzoeken Ga naar 111 Titelbeschrijven: typ 111 gevolgd door een enter of klik op: Catalogusverzorging - Catalogusbeheer 111 Titelbeschrijven. Zorg ervoor dat er op het tabblad Standaard een vinkje

Nadere informatie

Dataprofiel voor Publicaties

Dataprofiel voor Publicaties Dataprofiel voor Publicaties Auteur: Bert Lemmens Date: 2013-03-28 Subject: modelprofielen Versie Datum Wijzigingen Auteur 0.1 2013-03-28 Start document Bert Lemmens 1 2 Inleiding Dit document beschrijft

Nadere informatie

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis 142.1 Inleiding Titel Aanwinsten Geschiedenis wordt gebruikt om toevoegingen en verwijderingen van bepaalde locaties door te geven aan een centrale catalogus instantie.

Nadere informatie

AFO 113 Authoritybeheer

AFO 113 Authoritybeheer AFO 113 Authoritybeheer 113.1 Inleiding Authority records die gebruikt worden in de catalogusmodule kunnen via deze AFO beheerd worden. U kunt hier records opzoeken, wijzigen, verwijderen of toevoegen.

Nadere informatie

AFO Data dictionary voor authorities

AFO Data dictionary voor authorities AFO 152 - Data dictionary voor authorities 152.1 Het authority-formaat In een authorityformaat wordt vastgelegd welke velden onderdeel kunnen uitmaken van een authorityrecord, welke subvelden elk van de

Nadere informatie

Werkgroep Catalografie

Werkgroep Catalografie Werkgroep Catalografie Gebruikersdag 10 februari 2014 www.vlaamsbrabant.be Agenda Opvolging focusgroep catalografie 6/11/2013 Nieuwigheden in catalografie Lokale trefwoorden Uitgebreid datamodel Overdracht

Nadere informatie

AFO 241 - Leveranciers

AFO 241 - Leveranciers AFO 241 - Leveranciers 241.1 Inleiding[//] Het systeem hanteert een authority bestand voor leveranciers waarin alle leveranciers opgenomen worden. Bij het invoeren van een bestelling wordt een leverancier

Nadere informatie

Invoerinstructies bij het project In dienst van het Hof ( )

Invoerinstructies bij het project In dienst van het Hof ( ) Invoerinstructies bij het project In dienst van het Hof (1814-1940) Versie: 6 maart 2017 LET OP De stamboeken en registers zijn heel verschillend, de meeste zijn opgemaakt in kolommen, maar soms staat

Nadere informatie

INVOERINSTRUCTIE INDEX BEVOLKINGSREGISTERS DEVENTER laatst gewijzigd 22 juli Gevraagde gegevens:

INVOERINSTRUCTIE INDEX BEVOLKINGSREGISTERS DEVENTER laatst gewijzigd 22 juli Gevraagde gegevens: INVOERINSTRUCTIE INDEX BEVOLKINGSREGISTERS DEVENTER laatst gewijzigd 22 juli 2013 LET OP: Bij dit project staan er geen vaste aantallen personen op een scan. Bekijk de scan altijd helemaal tot onderaan

Nadere informatie

AFO Het samenvoegen van documenten

AFO Het samenvoegen van documenten AFO 115 - Het samenvoegen van documenten 115.1 Inleiding Dit menu bestaat uit twee opties: Samenvoegbestanden; bekijk samenvoegbestanden die gemaakt zijn in AFO 114 Samenvoegprofielen; maak een samenvoegprofiel

Nadere informatie

Laatste wijziging: 17 mei Algemene richtlijnen

Laatste wijziging: 17 mei Algemene richtlijnen Laatste wijziging: 17 mei 2019 Algemene richtlijnen Uitgangspunt: De gegevens worden ingevoerd zoals ze op de scan staan. Er zijn echter uitzondering of zaken die extra aandacht vragen, zoals hieronder

Nadere informatie

Huisstijlhandboek OPAC

Huisstijlhandboek OPAC 1 Huisstijlhandboek OPAC 1. CURSUSSEN IN WORD: Voorblad: Naam cursus (Cambria 40, blauw) Naam vakgroep (Verdana 10, zwart) Docentengegevens (Verdana 10, zwart) Gegevens OPAC (Verdana 8, zwart) logo (2,11

Nadere informatie

Bibliografische referenties invoegen via Word

Bibliografische referenties invoegen via Word Bibliografische referenties invoegen via Word Dienst mediatheken Laatst bijgewerkt op 22/08/2016 12:52 ALGEMEEN Je kan jezelf heel wat werk besparen door je bibliografische referenties in Word bij te houden.

Nadere informatie

BOEKENBANK ALS REFERENTIEDATABANK VOOR DE GEREGLEMENTEERDE BOEKENPRIJS (GBP)

BOEKENBANK ALS REFERENTIEDATABANK VOOR DE GEREGLEMENTEERDE BOEKENPRIJS (GBP) BOEKENBANK ALS REFERENTIEDATABANK VOOR DE GEREGLEMENTEERDE BOEKENPRIJS (GBP) AANLEVEREN VAN GEREGLEMENTEERDE PRIJZEN DOOR NIET-LEDEN (Laatste wijziging op 20/07/2017) 1. Inleiding... 3 1.1 Voor wie is

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11 Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie Visual Steps...14 Wat heeft u nodig?...15 Hoe werkt u met dit boek?...16 De volgorde van lezen...17 De cd-rom bij dit boek...17 De schermafbeeldingen...17 Hoe verder

Nadere informatie

Laatste wijziging: 19 december Algemene richtlijnen

Laatste wijziging: 19 december Algemene richtlijnen Laatste wijziging: 19 december 2018 Algemene richtlijnen Uitgangspunt: De gegevens worden ingevoerd zoals ze op de scan staan. Er zijn echter uitzondering of zaken die extra aandacht vragen, zoals hieronder

Nadere informatie

Basisopleiding catalografie

Basisopleiding catalografie Basisopleiding catalografie Programma Algemeen kenmerken VubisSm@rt kenmerken catalografie Catalografie - theorie documenten authorities formaten indexen relaties sjablonen Catalografie - praktijk: werken

Nadere informatie

Handleiding voor het invoeren van resultaten in METIS

Handleiding voor het invoeren van resultaten in METIS Handleiding voor het invoeren van resultaten in METIS Functioneel Beheer METIS VU, 14-01-2010 Inhoud 1. Beginnen met METIS 2. Een publicatie registreren 2.1 Algemeen 2.2 Tijdschriftartikel 2.3 Artikel

Nadere informatie

INSTRUCTIE INVOER bevolkingsregisters Soest

INSTRUCTIE INVOER bevolkingsregisters Soest INSTRUCTIE INVOER bevolkingsregisters Soest 1850-1920 Versie 26-02-2018 In dit Vele Handenproject worden alle bevolkingsregisters van Soest over de periode 1850-1920 geïndexeerd. Dit omvat de volgende

Nadere informatie

RAI Exhibitor Invitation Platform (EIP) Gebruikershandleiding

RAI Exhibitor Invitation Platform (EIP) Gebruikershandleiding RAI Exhibitor Invitation Platform (EIP) Gebruikershandleiding Inhoudsopgave 1 Introductie... 2 2 Inloggen RAI EIP... 3 2.1 Url RAI EIP... 3 2.2 Inlogpagina... 3 2.3 Tussenpagina Selecteer beurs... Fout!

Nadere informatie

SLIM 3.0. Sluit Nederland aan op Internationale Metadatastandaarden ONDERDEEL: MARC 21 UITWISSELINGSTABEL

SLIM 3.0. Sluit Nederland aan op Internationale Metadatastandaarden ONDERDEEL: MARC 21 UITWISSELINGSTABEL SLIM 3.0 Sluit Nederland aan op Internationale Metadatastandaarden ONDERDEEL: MARC 21 UITWISSELINGSTABEL 2012 NOTITIE 1d De samenhang tussen MARC 21-formaat en catalogiseerregels: uniforme titels Datum

Nadere informatie

SLIM 3.0. Sluit Nederland aan op Internationale Metadatastandaarden ONDERDEEL: MARC 21 UITWISSELINGSTABEL ONDERDEEL: NOTITIE 1i Volgorde subvelden

SLIM 3.0. Sluit Nederland aan op Internationale Metadatastandaarden ONDERDEEL: MARC 21 UITWISSELINGSTABEL ONDERDEEL: NOTITIE 1i Volgorde subvelden Sluit Nederland aan op Internationale Metadatastandaarden ONDERDEEL: MARC 21 UITWISSELINGSTABEL 2012 ONDERDEEL: MARC 21 UITWISSELINGSTABEL NOTITIE 1i Volgorde subvelden Datum 14 december 2012 Documentgeschiedenis:

Nadere informatie

AFO 441 Inlezen te converteren bestand

AFO 441 Inlezen te converteren bestand AFO 441 Inlezen te converteren bestand 441.1 Inleiding (importeren lenersrecords) Het systeem biedt de mogelijkheid lenersrecords in te lezen, te updaten en te schrappen via fileimport. Het importeren

Nadere informatie

INSTRUCTIE INVOER BEVOLKINGSREGISTERS

INSTRUCTIE INVOER BEVOLKINGSREGISTERS INSTRUCTIE INVOER BEVOLKINGSREGISTERS Versie 25-4-2016 LET OP: Bij dit project staan geen vaste aantallen personen op een scan. Bekijk de scan altijd helemaal tot onderaan om er zeker van te zijn dat u

Nadere informatie

AFO 133 - Invoer /output profielen

AFO 133 - Invoer /output profielen AFO 133 - Invoer /output profielen Het startpunt voor alle conversies is AFO 133. In deze AFO dient u aan te geven wat de structuur is van het bestand dat u wenst in te lezen of uit te schrijven. Hiervoor

Nadere informatie

IMMIX - METADATAMODEL V1.0

IMMIX - METADATAMODEL V1.0 IMMIX - METADATAMODEL V1.0 WERK Een Werk is de naam van het intellectuele en artistieke concept (of het idee) dat ten grondslag ligt aan één of meerdere Realisaties. Het werk behelst datgene waaruit de

Nadere informatie

Bibliografische referenties invoegen via Word 2013

Bibliografische referenties invoegen via Word 2013 Bibliografische referenties invoegen via Word 2013 Dienst mediatheken Laatst bijgewerkt op 25/09/2014 11:09 ALGEMEEN Je kan jezelf heel wat werk besparen door je bibliografische referenties in Word bij

Nadere informatie

BESCHRIJVING ROLSTOELEN STANDAARD

BESCHRIJVING ROLSTOELEN STANDAARD BESCHRIJVING ROLSTOELEN STANDAARD Naam afdeling of projectteam: Relatiebeheer Datum laatste wijziging: December 2010 Initialen laatste auteur: Versie: 1.0 INHOUDSOPGAVE 1 Algemeen...3 2 Bestandsopmaak...3

Nadere informatie

INSTRUCTIE INDEX BEVOLKINGSREGISTERS

INSTRUCTIE INDEX BEVOLKINGSREGISTERS INSTRUCTIE INDEX BEVOLKINGSREGISTERS LET OP: Bij dit project staan er geen vaste aantallen personen op een scan. Bekijk de scan altijd helemaal tot onderaan om er zeker van te zijn dat u alle personen

Nadere informatie

HANDLEIDING E-COMMERCE V1.0

HANDLEIDING E-COMMERCE V1.0 HANDLEIDING E-COMMERCE V1.0 INHOUD 1. Zoeken... 2 1.1. De Bailey classificatie... 2 1.2. De ETIM classificatie... 4 1.3. Snelzoeken... 4 1.4. Het resultaat... 4 1.5. Beamerlampen... 5 1.6. Tips... 6 2.

Nadere informatie

Sprinters door Medio via Bibnet voor openbare bibliotheken in Vlaanderen

Sprinters door Medio via Bibnet voor openbare bibliotheken in Vlaanderen Sprinters door Medio via Bibnet voor openbare bibliotheken in Vlaanderen Specificaties van de totale dienstverlening Het kastklaar maken Bij het kastklaar maken moet elk boek aan àlle volgende voorwaarden

Nadere informatie

Lokaallabels in de FPPW

Lokaallabels in de FPPW FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN Lokaallabels in de FPPW Goedgekeurd door de Faculteitsraad op 15 december 2004 1. Inleiding Aan elk lokaal in de Henri Dunantlaan 1 en 2 is of wordt

Nadere informatie

Vlaamse standaard voor etiketten: Regelgeving jeugd

Vlaamse standaard voor etiketten: Regelgeving jeugd Open Vlacc regelgeving Vlaamse standaard voor etiketten Vlaamse standaard voor etiketten: Regelgeving jeugd Bibnet versie VersieDatum Opmerkingen 1.0 April 2012 Eerste ontwerp regelgeving etiketten jeugd

Nadere informatie

1. Scope bij de release

1. Scope bij de release Handleiding voor ISBN-scan in biblioprint Met de nieuwe ISBN-scan kan je etiketten aanmaken door de ISBN-code op het boek te scannen. De standaard van de etiketten werd opgesteld door de werkgroep etiketten.

Nadere informatie

Redactie Richtlijnen verslag vergadering.pdf

Redactie Richtlijnen verslag vergadering.pdf Landsbergen,Ben From: Listserver GGC - OCLC PICA [LISTSERVER-GGC-L@OCLC.ORG] on behalf of Landsbergen,Ben [Ben.Landsbergen@OCLC.ORG] Sent: dinsdag 22 oktober 2013 15:57 To: listserver-ggc-l Subject: [LISTSERVER-GGC-L]

Nadere informatie

Collectiegegevens importeren Lisbeth Vandoorne en Hein Leemans

Collectiegegevens importeren Lisbeth Vandoorne en Hein Leemans Collectiegegevens importeren Lisbeth Vandoorne en Hein Leemans 22-02-2016 1 Collectiegegevens in WebICB Het probleem: collectie gegevens invoeren Voorwaarde voor goede werking WebICB = goede cijfers bezit

Nadere informatie

Mogelijkheden Aura Online met meerdere vestigingen in één catalogus

Mogelijkheden Aura Online met meerdere vestigingen in één catalogus Mogelijkheden Aura Online met meerdere vestigingen in één catalogus Heeft uw organisatie/school meerdere vestigingen waar een mediatheek is gevestigd? Dan kunt ervoor kiezen om de catalogi van deze mediatheken

Nadere informatie

Invoer tijdschriftabonnement

Invoer tijdschriftabonnement Invoer tijdschriftabonnement Met dit voorbeeld willen we een tijdschriftabonnement invoeren, dat 6x per jaar verschijnt, in de even maanden. Na het openen van de abonnemententak zie je dit scherm : Klik

Nadere informatie

Versie maart 2015

Versie maart 2015 Versie 1.3 31 maart 2015 De controleur bepaalt welke invoer de juiste is: die van één van beide invoerders of iets anders waarvan de controleur zelf denkt dat het goed is. De door de controleur geaccordeerde

Nadere informatie

Auteurs registreren in Metis

Auteurs registreren in Metis Auteurs registreren in Metis Bij het registreren van publicaties in Metis, is het heel belangrijk dat de juiste auteurs gekozen worden met daarbij de juiste werkrelatie. Een medewerker (onderzoeker) kan

Nadere informatie

Centrale Bezitsregistratie NBC Handleiding Catalogiseren in het GGC m.b.v. webformulieren

Centrale Bezitsregistratie NBC Handleiding Catalogiseren in het GGC m.b.v. webformulieren Centrale Bezitsregistratie NBC Handleiding Catalogiseren in het GGC m.b.v. webformulieren Versie geschiedenis Datum Titel hoofdstuk Beschrijving van de wijzigingen 23 juli 2012 Documentversie 0.9 Deze

Nadere informatie

AFO 231 Registratie facturen

AFO 231 Registratie facturen AFO 231 Registratie facturen 231.1 Inleiding De factuurregistratie hangt nauw samen met de manier waarop het budgetbeheer uitgevoerd wordt. Wij raden dan ook aan de paragraaf over AFO 243 ( Budgetbeheer

Nadere informatie

AFO Vergelijken van documenten

AFO Vergelijken van documenten AFO 114 - Vergelijken van documenten 114.1 Inleiding Met behulp van AFO 114 kunt u titelbeschrijvingen vergelijken als voorbereiding op het samenvoegen van gelijke records. Gebruik deze AFO voor: Het opsporen

Nadere informatie

Als je opnieuw moet invoeren en er ontbreken verplichte data op de scan dan moet er #### ingevoerd worden en ## ## #### bij ontbrekende data.

Als je opnieuw moet invoeren en er ontbreken verplichte data op de scan dan moet er #### ingevoerd worden en ## ## #### bij ontbrekende data. 1 Controle instructies Amsterdamse diamantbewerkers en de ANDB Versie 12-7-2018 Wanneer je op de projectpagina op de knop Controleren klikt, verschijnt de scan met aan de linkerzijde de gegevens zoals

Nadere informatie

ALEPH versie Praktische handleiding bij de catalografiemodule -

ALEPH versie Praktische handleiding bij de catalografiemodule - ALEPH versie 21 - Praktische handleiding bij de catalografiemodule - auteurs: Guy Cools en Katie Pieters laatste aanpassing 9-03-2016 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 2 1 SITUERING... 5 1.1 WAT IS PBS?...

Nadere informatie

Taalbeschouwelijke termen bao so 2010

Taalbeschouwelijke termen bao so 2010 1 Bijlage: Vergelijking taalbeschouwelijke termen leerplannen basisonderwijs en secundair onderwijs In deze lijst vindt u in de linkerkolom een overzicht van de taalbeschouwelijke termen uit het leerplan

Nadere informatie

INSTRUCTIE INVOER bevolkingsregisters Amersfoort

INSTRUCTIE INVOER bevolkingsregisters Amersfoort INSTRUCTIE INVOER bevolkingsregisters Amersfoort 1860-1915 Versie 16-10-2018 In dit Vele Handenproject worden de bevolkingsregisters van Amersfoort over de periode 1860-1915 geïndexeerd. LET OP: Bij dit

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De volgorde van lezen... 11 De cd-rom bij dit boek... 11 Toets uw kennis...

Nadere informatie

De Catalogus. De catalogus van de bibliotheken van de Universiteit Leiden catalogus.leidenuniv.nl

De Catalogus. De catalogus van de bibliotheken van de Universiteit Leiden catalogus.leidenuniv.nl De Catalogus De catalogus van de bibliotheken van de Universiteit Leiden catalogus.leidenuniv.nl Inhoud De Catalogus bevat titelgegevens van boeken en e-books, tijdschriften en e-journals, brieven, kaarten

Nadere informatie

itunes is een gebruiksvriendelijk programma voor het afspelen, opbouwen en beheren van uw muziekcollectie.

itunes is een gebruiksvriendelijk programma voor het afspelen, opbouwen en beheren van uw muziekcollectie. 123 3. Werken met muziek itunes is een gebruiksvriendelijk programma voor het afspelen, opbouwen en beheren van uw muziekcollectie. In itunes kunt u bijvoorbeeld de tracks van een muziek-cd kopiëren en

Nadere informatie

Vlaamse standaard voor etiketten: Regelgeving jeugd

Vlaamse standaard voor etiketten: Regelgeving jeugd Open Vlacc regelgeving Vlaamse standaard voor etiketten Vlaamse standaard voor etiketten: Regelgeving jeugd Bibnet versie VersieDatum Opmerkingen 1.0 April 2012 Eerste ontwerp regelgeving etiketten jeugd

Nadere informatie

1. Probleemstelling formuleren en sleutelwoorden bepalen.

1. Probleemstelling formuleren en sleutelwoorden bepalen. 1. Probleemstelling formuleren en sleutelwoorden bepalen. Vooraleer je aan een literatuuronderzoek begint, is het belangrijk om voldoende informatie over je onderwerp te verzamelen via vakwoordenboeken,

Nadere informatie

Tips en trucs voor een snelle controle op de METIS-invoer (RD 5/3/2012)

Tips en trucs voor een snelle controle op de METIS-invoer (RD 5/3/2012) Tips en trucs voor een snelle controle op de METIS-invoer (RD 5/3/2012) 1) publicaties zonder onderzoekprogramma Kies bij onderzoek aantal: 0 t/m 0 2) publicaties waarbij een onderzoekprogramma van je

Nadere informatie

SQL is opgebouwd rond een basisinstructie waaraan één of meerdere componenten worden toegevoegd.

SQL is opgebouwd rond een basisinstructie waaraan één of meerdere componenten worden toegevoegd. BASISINSTRUCTIES SQL SQL : Structured Query Language is een taal gericht op het ondervragen van een relationele database en die aan veel klassieke databasemanagementsystemen kan worden gekoppeld. SQL is

Nadere informatie

PBS werkdocument opkuis

PBS werkdocument opkuis PBS werkdocument opkuis 16/06/17 INHOUD WOORD VOORAF... 1 WAT IS ER ONDERTUSSEN AL GEBEURD... 2 GEPLANDE ACTIES... 2 1 Schrappen van records zonder plaatskenmerk... 2 2 Nakijken records zonder identificatienummers...

Nadere informatie

Editorshandleiding BNM-I

Editorshandleiding BNM-I Editorshandleiding BNM-I Februari 2015 Algemeen Dit document beschrijft de edit-mogelijkheden van de BNM-I: het toevoegen van nieuwe entiteiten: o tekstdragers o teksten o literatuur o lexicontermen het

Nadere informatie

DATABASEBEHEER IN EXCEL

DATABASEBEHEER IN EXCEL DATABASEBEHEER IN EXCEL 1. LIJSTEN Een lijst is een reeks van rijen met gelijksoortige gegevens waarvan de eerste rij de labels (veldnamen) bevat. Een voorbeeld: Je kunt een lijst beschouwen als een eenvoudige

Nadere informatie

Multisessie-cd s en rewritables

Multisessie-cd s en rewritables Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie Visual Steps...14 Wat heeft u nodig?...15 De verschillende uitvoeringen van Nero 6...16 Uw voorkennis...18 Hoe werkt u met dit boek?...19 Volgorde van werken...20

Nadere informatie

HELPTEKST ENTITEIT BIBLIOTHEEK

HELPTEKST ENTITEIT BIBLIOTHEEK Deze invulhulp is bedoeld voor deelnemers van de Brabant Cloud die gebruik maken van het collectiebeheersysteem Memorix Maior. Alle velden in de entiteit Bibliotheek worden uitgelegd en toegelicht aan

Nadere informatie

Dit jaar zullen de vragen voor het eerst in de geschiedenis van de jotacross te ontvangen zijn via PSK31.

Dit jaar zullen de vragen voor het eerst in de geschiedenis van de jotacross te ontvangen zijn via PSK31. Procedure thuisteam Jotacross 2008 (versie 1 27 september 2008) Algemeen Dit jaar zullen de vragen voor het eerst in de geschiedenis van de jotacross te ontvangen zijn via PSK31. Dit zal tevens de enige

Nadere informatie

Hoe vraag ik een boekenpakket aan. via de online catalogus?

Hoe vraag ik een boekenpakket aan. via de online catalogus? BIBLIOTHEEK TORHOUT Handleiding BOEKENPAKKETTEN Torhoutse basisscholen 1. SELECTIE MAKEN Hoe vraag ik een boekenpakket aan via de online catalogus? 1) Ga naar Google en tik 'Catalogus Torhout'. Klik daarna

Nadere informatie

Alure - stappenplan Importeren relaties

Alure - stappenplan Importeren relaties Alure - stappenplan Importeren relaties Versie 1.0 06-10-2014 Inhoudsopgave Stap 1. Definiëren lijst... 2 Stap 2. Selecteren velden... 2 Stap 3. Excel bestand... 3 Stap 4. Instellingen - Dossiernummer...

Nadere informatie

Unicode Enkel- en meerschriftige records. Gebruikershandleiding

Unicode Enkel- en meerschriftige records. Gebruikershandleiding Unicode Enkel- en meerschriftige records Gebruikershandleiding INHOUD Documentgeschiedenis... 6 Inleiding... 7 1 Uitgangspunten... 9 1.1 WinIBW versie... 9 1.2 Pica / Unicode karakterset... 9 1.3 Enkel-

Nadere informatie

Bestandsbeschrijving en veelgestelde vragen. Bestand Deelnames en resultaten HO Niet bekostigd onderwijs

Bestandsbeschrijving en veelgestelde vragen. Bestand Deelnames en resultaten HO Niet bekostigd onderwijs Bestandsbeschrijving en veelgestelde vragen Bestand Deelnames en resultaten HO Niet bekostigd onderwijs Versie: 1.4 Status: Definitief Datum: 3 februari 2015 Inleiding Dit document bestaat uit drie delen.

Nadere informatie

via de online catalogus?

via de online catalogus? BIBLIOTHEEK TORHOUT Handleiding BOEKENPAKKETTEN Torhoutse basisscholen 1. SELECTIE MAKEN Hoe vraag ik een boekenpakket aan via de online catalogus? 1) Ga naar Google en tik 'Catalogus Torhout'. Klik daarna

Nadere informatie