AANWIJZINGEN VOOR OPSLAG, VERVOER, OPSTELLING EN GEBRUIK VAN ACETYLEENFLESSEN 1971 Blz. 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AANWIJZINGEN VOOR OPSLAG, VERVOER, OPSTELLING EN GEBRUIK VAN ACETYLEENFLESSEN 1971 Blz. 1"

Transcriptie

1 Blz AANWIJZINGEN VOOR OPSLAG, VERVOER EN OPSTELLING 1.1* Acetyleenflessen moeten worden bewaard hetzij in een goed geventileerde, van onbrandbaar materiaal opgetrokken bergplaats, hetzij op een afgesloten gedeelte van het terrein, dat is omgeven door een stevig hekwerk of door gaas en behoorlijk is afgedekt tegen weersinvloeden (vooral directe zonnestraling). In de opslagruimte mogen geen andere voorwerpen of stoffen zijn opgeslagen en zij moet zodanig zijn ingericht, dat in geval van brand de flessen gemakkelijk kunnen worden verwijderd. Het gezamenlijk opslaan van acetyleen- en zuurstofflessen levert in geval van brand extra gevaar op en is derhalve niet toegestaan. 1.2 Houd volle en ledige flessen gescheiden. Voorzie de ledige flessen van een merkteken. Om verwarring te voorkomen verdient het aanbeveling, de ledige flessen van een merkteken of een opschrift te voorzien. Dit kan met krijt op de fles worden aangebracht. 1.3* Bij het vervoer en de opslag van flessen moeten losse beschermkappen steeds op de flessen zijn geschroefd. 1.4* Flessen die zichtbare beschadigingen vertonen, bijv. aan de voet, een niet goed passende kap, een slecht vierkant aan de spindel van de afsluiter of een beschadigde aansluiting voor het reduceertoestel, mogen niet in gebruik worden genomen. Weiger daarom beschadigde flessen alsmede flessen waarvan de afsluiter lekt; merk deze flessen met het woord, "defect". 1.5 Neem geen flessen in gebruik waarin een te hoge druk heerst. Een overdruk van 15 kgf/cm² bij 15 C is normaal. Als uiterste toelaatbare grens zijn om praktische redenen afwijkingen toegestaan tot 18 kgf/cm² overdruk bij 15 C. Bij hogere drukken neemt het explosiegevaar sterk toe. Bij stijging (daling) van de temperatuur stijgt (daalt) de druk met ongeveer 0,4 kgf/cm² per graad C. In de onder punten 1.4 en 1.5 bedoelde gevallen moeten de flessen onverwijld aan de leverancier worden teruggezonden, onder mededeling van het waargenomene. Vermelding van een en ander kan geschieden op een label, die men met een touw aan de kop van de fles bindt.

2 Blz * Behandel de flessen zorgvuldig; voorkom stoten en vallen. Hijs de flessen niet op aan een magneet, touw, ketting of staaldraadstrop, doch gebruik een flessenbak of een korf. Gebruik de flessen noch de kappen voor een ander doel dan waarvoor zij zijn bestemd, dus bijv. niet als rol, als onderstopping of om een in gebruik zijnde fles schuin te leggen. 1.7* Voorkom onder alle omstandigheden verhitting van de flessen. Stel ze dus niet bloot aan directe zonnestraling, plaats ze niet nabij vuur, nabij verwarmingstoestellen, of nabij leidingen waarin zich hete gassen of vloeistoffen bevinden. 1.8* Voorkom plaatselijke verhitting van de flessen. Hang de slangen niet gebundeld over de kop van de fles of aan het reduceertoestel. Indien de slangen in brand geraken wordt de fles te sterk verhit, hetgeen grote gevaren medebrengt. Houd bij het aansteken van de brander het mondstuk niet op de fles gericht; hang geen brandende brander aan het reduceertoestel en gebruik de fles nimmer voor het trekken van een vonk bij het booglassen. Bij vaste opstelling dient een afstand van 1 m tussen, de zuurstof- en de acetyleenfles in acht te worden genomen of een deugdelijk stalen scherm tussen de flessen te worden aangebracht. Indien de flessen op een laswagen zijn opgesteld, dient zowel tussen de flessen als tussen de handvatten en de flessen een stalen scherm te zijn aangebracht dat voorkomt, dat bij eventueel in brand geraken van de slangen de flessen worden verhit, of dat, indien bij de flesafsluiter of bij de aansluiting van het reduceertoestel ontsnappend gas in brand raakt, de slangen vlamvatten. Elke fles moet op dusdanige wijze worden vastgezet, dat bij het plaatsen of verwijderen van een fles de andere fles niet kan omvallen. Het is zeer wenselijk dat zich op elke laswagen een draagbaar blustoestel bevindt, bij voorkeur een koolzuurof poederblusser, alsmede asbesthandschoenen. 1.9* Plaats de flessen zodanig, dat ze onder alle omstandigheden gemakkelijk bereikbaar zijn en zonodig snel kunnen worden verwijderd. 1.10* Plaats een reservefles niet in de onmiddellijke nabijheid van een in gebruik zijnde fles; zorg ervoor, dat tijdens het lassen en snijden zowel de reservefles als de in gebruik zijnde fles niet kunnen worden getroffen door wegspattende vonken. Zonodig moeten de flessen worden afgeschermd met een stalen plaat. Bij een in gebruik zijnde fles dient bijzondere aandacht te worden besteed aan een veilige opstelling van het reduceertoestel en de aansluitingen.

3 Blz * De flessen moeten, waar mogelijk, staande worden gebruikt. Een liggende fles moet in ieder geval schuin met de kop omhoog gericht, onder een hoek van ten minste 30, worden neergelegd. Bij het gebruik van horizontaal liggende flessen bestaat het gevaar, dat met het gas te veel aceton aan de fles wordt onttrokken. 1.12* Iedere fles moet zodanig zijn opgesteld, dat omvallen wordt voorkomen. Het plaatsen van een fles op een laswagen of achter een gemakkelijk los te maken beugel of ketting, die aan een vast voorwerp (brandvrije muur of kolom) is bevestigd, voorkomt het omvallen. 2. AANWIJZINGEN VOOR HET GEBRUIK 2.1* De sleutel voor het openen en sluiten van een in gebruik zijnde fles moet steeds op de flesafsluiter zijn geplaatst. Om de sleutel steeds bij de hand te hebben moet deze met een kettinkje aan de bout van de beugel zijn bevestigd. Bij gebruik van een tang in plaats van de sleutel beschadigt men het vierkant van de spindel van de flesafsluiter, waardoor men deze niet goed meer met behulp van de sleutel kan open- en dichtdraaien. 2.2 Blaas nimmer acetyleengas af voor gebruik, daar dit een explosief gasmengsel kan vormen. 2.3* Controleer alvorens het reduceertoestel te plaatsen het aansluitstuk van het reduceertoestel en de kamer van de flesafsluiter, alsmede de pakkingring. De ervaring heeft geleerd, dat een niet goed passende aansluiting van het reduceertoestel op de afsluiter de oorzaak kan zijn van lekkage en in brand geraken van uitstromend gas (zie hoofdstuk 3). Gebruik bij het plaatsen van het reduceertoestel een goed passende pakkingring van tegen aceton bestand zijnd rubber. Let er op dat de oude pakkingring is verwijderd. 2.4* Gebruik voor acetyleen uitsluitend reduceertoestellen met manometers waarvan de bourdonveer is vervaardigd van een materiaal dat niet met acetyleen reageert. Dit materiaal mag ten hoogste 63% koper bevatten. Voor hogedrukmanometers verdienen bourdonveren van staal, roestvast staal of nikkel de voorkeur. Bij gebruik van bourdonveren van messing met een kopergehalte van meer dan 63% bestaat het gevaar, dat het koper met het acetyleen een explosieve stof vormt. Verscheidene explosies van acetyleenflessen waren het gevolg van het gebruik van manometers met een veer met een te hoog kopergehalte.

4

5 Blz. 4 Met ingang van 1 januari 1968 moeten reduceertoestellen voor acetyleen en zuurstof voldoen aan de desbetreffende bepalingen van het "Besluit acetyleenontwikkelaars" en moeten zij voorzien zijn van een merk van goedkeuring. Dit geldt niet voor reduceertoestellen, die voor genoemde datum in bedrijf zijn gesteld. 2.5* Draai de regelschroef van het reduceertoestel geheel terug voordat de flesafsluiter wordt geopend. Dit voorkomt beschadiging van het reduceertoestel, omdat dan geen grote drukstoot in het lage drukgedeelte van het reduceertoestel kan komen. 2.6* Draai de flesafsluiter langzaam geheel open en controleer deze op lekkage bij de spindel en de aansluiting van het reduceertoestel. Een afsluiter waarbij de afdichting van de spindel plaatsvindt door middel van pakking zal, indien de afsluiter niet geheel is geopend of gesloten, kunnen lekken. Draait men de afsluiter geheel open, dan drukt de klep tegen de pakking en wordt indien de pakking in goede staat verkeert, een voldoende afdichting verkregen. Dit type afsluiter is verouderd. Een zgn. membraanafsluiter, waarborgt in elke stand van de klep een goede afdichting. Het verdient derhalve aanbeveling zoveel mogelijk dit type afsluiter te gebruiken. 2.7 Gebruik nimmer een vlam bij het opsporen van lekken. Bij het gebruiken van een vlam voor het opsporen van een lek zal het ontsnappende gas in brand geraken. Gebruik dus een bellenvormende vloeistof, bijv. zeepsop. 2.8* Om te voorkomen dat bij terugslag de vlam in het reduceertoestel van de acetyleenfles of zelfs in de fles doordringt, moet tussen reduceertoestel en brander een goede vlamdover zijn aangebracht Niet alle in de handel zijnde vlamdovers zijn betrouwbaar. Indien men bij aanschaffing van een vlamdover twijfelt aan de goede werking ervan, vrage men inlichtingen aan de Arbeidsinspectie. Een vlamdover kan aan of bij het reduceertoestel worden geplaatst. Er zijn ook vlamdovers die direct met een wartel aan de brander kunnen worden bevestigd. Deze vlamdovers zijn voorzien van een terugstroomklep en kunnen niet direct aan het reduceertoestel bevestigd worden gebruikt. In dat geval vindt er geen doorstroming van gas plaats. Bij aanschaffing overwege men welke vlamdover men verkiest.

6 Blz Stel de gereduceerde druk niet hoger in dan voor het werk noodzakelijk is. Bij gebruik van een lagedrukbrander voor normaal las- en snijwerk is een werkdruk van 0,2 kgf/cm² overdruk meestal voldoende. Voor bijzondere gevallen kan de werkdruk worden verhoogd, doch deze mag nimmer meer dan 1,4 kgf/cm² overdruk bedragen, i v.m. de kans op dissociatie bij hogere drukken De grootste hoeveelheid gas die per uur aan een fles mag worden onttrokken, bedraagt 25 liter per liter flesinhoud Bij te grote gasonttrekking bestaat de mogelijkheid, dat met het gas te veel aceton wordt medegevoerd. Aan een fles met een inhoud van 40 liter, waarin zich bij de gebruikelijke flesdruk ongeveer 6000 liter gas in opgeloste toestand bevindt, mag dus maximaal 1000 (40 x 25) liter gas per uur worden onttrokken. Bij een groter verbruik dient men twee of meer flessen tegelijk te gebruiken. 2.11* Draai de flesafsluiter na gebruik van de fles of bij tijdelijke onderbreking van de werkzaamheden dicht. Ook als de fles leeg is moet de afsluiter worden gesloten. Indien men na beeindiging of bij tijdelijke onderbreking van de werkzaamheden alleen de afsluiter van de brander sluit of de regelschroef van het reduceertoestel terugdraait, bestaat het gevaar dat bij het afspringen of stukgaan van de slang, of ten gevolge van een lekke afsluiter van de brander of van beschadiging van het reduceertoestel, gas uitstroomt. Draai dus steeds de flesafsluiter dicht. Bij lege flessen wordt dan voorkomen, dat aceton of resten acetyleen uitstromen en dat vuil en vocht in de fles dringen. 3. AANWIJZINGEN VOOR DE BEHANDELING VAN EEN IN BRAND GERAAKTE FLES OF VAN EEN FLES DIE TIJDENS HET GEBRUIK WARM WORDT. 3.1 De oorzaken van het in brand geraken of warm worden van flessen kunnen verschillend zijn. Rondvliegende vonken, hete voorwerpen of vlamterugslag kunnen lekgas bij de afsluiter of bij de aansluiting van het reduceertoestel tot ontsteking brengen. Een ontstekingstemperatuur van ± 300 C is bij een bepaalde verhouding van acetyleen en lucht reeds voldoende. Door vlamterugslag of door plaatselijke verhitting van een fles kan het zich daarin bevindende acetyleengas tot ontleding geraken, waarna een zeer snelle drukopbouw in de fles plaatsvindt, die tot het exploderen van de fles kan leiden. 3.2 Geraakt een fles in brand of wordt deze warm, dan moet men naar gelang van de omstandigheden zeer snel als volgt handelen.

7 Blz Een fles die in brand is geraakt Indien men bij het in brand geraken van een fles terstond handelt, is het gevaar voor uiteenspringen van de fles gering. Loop dus niet onmiddellijk weg, doch tracht de vlam zo snel mogelijk te doven. a. Is de vlam klein, dan draait men de flesafsluiter direct dicht. Men gaat na wat de oorzaak is geweest en herstelt eventuele gebreken. Gedurende de eerste vijf minuten na het dichtdraaien van de afsluiter controlere men echter zonder onderbreking of de fles ergens warm wordt. Is geen temperatuurverhoging merkbaar, dan controlere men verder om de tien minuten gedurende een uur. Is de fles na 24 uren nog koel, dan kan men haar zonder gevaar weer in gebruik nemen. Bespeurt men dat de fles warmer wordt, sluit dan onmiddellijk de flesafsluiter en handel verder volgens de onder gegeven aanwijzingen. b. Is de vlam groot, dan moet men trachten de flesafsluiter dicht te draaien, waarbij men zo nodig de hand met een handschoen beschermt. Is de vlam zo groot, dat men de afsluiter niet kan dichtdraaien, dan moet men trachten de vlam te doven met behulp van een natte deken of doek. Heeft men de beschikking over een draagbaar blustoestel, gebruik dan uitsluitend dat toestel voor het doven van de vlam. Voor het doven van brandend acetyleengas is koolzuur of bluspoeder het meest geschikt. c. Het doven van de vlam kan, ofschoon minder gemakkelijk, ook geschieden met een krachtige waterstraal. Blijft na het doven van de vlam de temperatuur van de fleswand abnormaal hoog, bespuit dan de fles met water en controleer van tijd tot tijd of de temperatuur van de fleswand weer snel normaal wordt. d. Blijft de fles warm, handel dan verder volgens de aanwijzingen onder In geen geval mag een fles die "flink gebrand" heeft verder worden gebruikt. Men merke de fles en raadplege dan de leverancier Een fles die warm wordt Wordt een fles plaatselijk warmer, dan moet men de afsluiter gesloten houden of dichtdraaien en onmiddellijk de hulp van de brandweer inroepen. Indien de plaatselijke omstandigheden en de toestand waarin de fles verkeert het mogelijk maken, kunnen bovendien nog de volgende veiligheidsmaatregelen worden genomen: a. de fles snel in het vrije veld brengen en zo mogelijk rechtop neerzetten; b. de fles 24 uren geheel onder water gedompeld houden, zo mogelijk in verticale stand; c. de fles overvloedig met water bespuiten vanaf een plaats waar men bij een explosie geen gevaar loopt; dit afkoelen van de fles moet zeer langdurig geschieden, ongeveer 4 a 5 uren; daarna de fles nog 24 uren, zo mogelijk rechtop, onder water gedompeld houden. Indien deze veiligheidsmaatregelen niet meer kunnen worden genomen, dient men de omgeving zo snel mogelijk te ontruimen. Als een fles gevuld met acetyleen uitwendig is verhit, of als er een vlam in is doorgedrongen, kan het gas in de fles gaan ontleden, waardoor de temperatuur en de druk snel oplopen.

8 Blz. 7 Aan de buitenkant van de fles is dit merkbaar door een plaatselijke stijging van de temperatuur van de fleswand, die in de regel aan de kop begint. De flesafsluiter moet dan worden dichtgedraaid en mag niet meer worden geopend. Het is niet juist de afsluiter te openen en daardoor de druk te verminderen, omdat bij het openen van de afsluiter de ontleding met zekerheid snel voortschrijdt. Afsluiten en sterk afkoelen van de fles kunnen de ontleding nog remmen. d. Daarom moet onder alle omstandigheden worden getracht de afsluiter te sluiten en de fles te koelen en rechtop te plaatsen. Een fles die warm is geweest en daarna is afgekoeld, mag niet meer worden gebruikt. Men merke de fles en raadplege dan de leverancier. 3.3* Zorg ervoor in de nabijheid van de fles een draagbaar blustoestel (type poeder- of koolzuursneeuwblusser) bij de hand te hebben en een aansluiting op de waterleiding met een slang en een straalpijp. Een tuinslang kan voor direct ingrijpen reeds voldoende zijn. 4. WETTELIJKE BEPALINGEN De in deze publikatie gegeven aanwijzingen voorzien van een * zijn gebaseerd op een of meer van de hieronder vermelde, op de behandeling van acetyleenflessen van toepassing zijnde artikelen van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken of werkplaatsen 1938" (V.B F.) en het "Landbouwveiligheidsbesluit" (L.V.B.) en hebben mede betrekking op de naleving van die artikelen. Met het in acht nemen van die aanwijzingen voldoet men naar het oordeel van de Arbeidsinspectie op de meest doeltreffende wijze aan bedoelde wettelijke voorschriften. De overige aanwijzingen zijn voor een veilige behandeling van acetyleenflessen echter zeker van even groot belang. Artikel 20 V.B.F. Ingevolge dit artikel moeten in of nabij een lokaal waar acetyleenflessen aanwezig zijn doelmatige brandblusmiddelen beschikbaar zijn. Artikelen 123 V.B.F. en 24 L.V.B. Krachtens deze artikelen moeten acetyleenflessen in zodanige staat van onderhoud verkeren, dat zij daardoor geen gevaar kunnen veroorzaken. Artikelen 162 V.B.F. en 56 L.V.B. Op grond van deze artikelen moeten acetyleenflessen enz. zodanig zijn geplaatst en ingericht, dat een ontploffing zoveel mogelijk wordt voorkomen.

9 Blz. 8 Artikelen 163 V.B.F. en 57 L.V.B. Krachtens deze artikelen moet een acetyleenfles: a. van onnodige verwarming zijn gevrijwaard; b. zodanig worden vervoerd of verplaatst, dat vallen of stoten tegen harde voorwerpen zoveel mogelijk wordt voorkomen; c. zodanig zijn opgesteld, dat zij niet kan omvallen; d. worden gesloten zodra er geen gas meer aan wordt onttrokken en gesloten worden bewaard (ook een lege fles); e. zolang zij in gebruik is van de sleutel voor het openen en sluiten ervan zijn voorzien.

INRICHTEN, OPSTELLEN EN GEBRUIK VAN EEN BATTERIJ ACETYLEENFLESSEN EN ZUURSTOFFLESSEN 1) 1963 Blz. 1

INRICHTEN, OPSTELLEN EN GEBRUIK VAN EEN BATTERIJ ACETYLEENFLESSEN EN ZUURSTOFFLESSEN 1) 1963 Blz. 1 BATTERIJ ACETYLEENFLESSEN EN ZUURSTOFFLESSEN 1) 1963 Blz. 1 1. BATTERIJ VAN ACETYLEENFLESSEN 1.1 Definities 1.1.1 Onder een batterij acetyleenflessen wordt verstaan: een aantal op een gemeenschappelijke

Nadere informatie

Gereedschap voor autogeen lassen en Branden

Gereedschap voor autogeen lassen en Branden Gereedschap voor autogeen lassen en Branden Bij autogene processen worden branders gebruikt voor lassen en onder meer ook voor snijden, solderen, richten, strekken, gutsen, vlamstralen en heetstoken. Deze

Nadere informatie

7 Gebruiken van snijbranders en plasmasnijders Inhoud

7 Gebruiken van snijbranders en plasmasnijders Inhoud 7 Gebruiken van snijbranders en plasmasnijders Inhoud Wat is het?... 1 Waarmee doe je het?... 1 Hoe werk je met een autogeenlasinstallatie?... 4 Hoe onderhoud je een autogeen lasinstallatie en een snijbrander?...

Nadere informatie

TECHNISCHE INFORMATIE VEILIGHEIDSMAATREGELEN

TECHNISCHE INFORMATIE VEILIGHEIDSMAATREGELEN Gezondheid, veiligheid en het voorkomen van ongevallen bij autogeen lassen, snijden en andere autogene bewerkingen In dit artikel worden de belangrijkste richtlijnen gegeven in het belang van de gezondheid

Nadere informatie

Werken met acetyleenflessen.

Werken met acetyleenflessen. Werken met acetyleenflessen. Gelukkig komt het in ons land maar weinig voor, dat met acetyleen gevulde flessen aan vuur worden blootgesteld. Maar bijna altijd leidt zo n situatie bij de gebruiker tot een

Nadere informatie

Las- en snijgereedschap voor acetyleen 1970 Blz. 1

Las- en snijgereedschap voor acetyleen 1970 Blz. 1 Blz. 1 1. ALGEMEEN Koop las- en snijgereedschap uitsluitend bij betrouwbare fabrikanten en handelaren. Las- en snijgereedschap dient uitsluitend door deskundigen te worden gebruikt. Behandel het gereed-

Nadere informatie

Apparatuur voor autogeen lassen

Apparatuur voor autogeen lassen Laskennis opgefrist (nr. 41) Apparatuur voor autogeen lassen Bij autogene processen worden branders gebruikt voor lassen en onder meer ook voor snijden, solderen, richten, strekken, gutsen, vlamstralen

Nadere informatie

BATTERIJ PROPAANFLESSEN 1970 blz.1

BATTERIJ PROPAANFLESSEN 1970 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Propaan is een brandbaar gas. Mengsels van propaan met lucht of zuurstof kunnen explosief of brandbaar zijn. Zulke mengsels kunnen ontstaan als propaan uit de flessen, de toestellen

Nadere informatie

2.11 Acetyleen- en zuurstofflessen

2.11 Acetyleen- en zuurstofflessen 2.11 Acetyleen- en zuurstofflessen Acetyleen en zuurstof worden in de bouw veel gebruikt voor las- en snijwerkzaamheden. Beide gassen worden in gasflessen verpakt. Bij de verbranding van het brandgas acetyleen

Nadere informatie

TECHNISCHE INFORMATIE VEILIGHEIDSMAATREGELEN

TECHNISCHE INFORMATIE VEILIGHEIDSMAATREGELEN Gezondheid, veiligheid en het voorkomen van ongevallen bij autogeen lassen, snijden en andere autogene bewerkingen In dit artikel worden de belangrijkste richtlijnen gegeven in het belang van de gezondheid

Nadere informatie

Informatieblad voor het gebruik van gasflessen en toebehoren

Informatieblad voor het gebruik van gasflessen en toebehoren Informatieblad voor het gebruik van gasflessen en toebehoren Hallo, mag ik mij even voorstellen? Sinds jaar en dag maak ik deel uit van jullie gezin en toch schijnen sommigen me nog niet goed te kennen.

Nadere informatie

instructieboekje EUROM GS5000 Infraroodstraler op gas

instructieboekje EUROM GS5000 Infraroodstraler op gas instructieboekje EUROM GS5000 Infraroodstraler op gas 2 HARTELIJK DANK Hartelijk dank dat u voor de EUROM GS5000 kachel gekozen hebt. U hebt daarmee een goede keus gemaakt! Wij hopen dat hij tot uw volle

Nadere informatie

VEILIG REPAREREN VAN VATEN 1969 Blz. 1

VEILIG REPAREREN VAN VATEN 1969 Blz. 1 Blz. 1 Reparaties aan vaten (waaronder mede worden verstaan drums, niet-betreedbare reservoirs 1), e.d.) dienen bij voorkeur in speciaal daartoe ingerichte bedrijven te worden verricht. Gaat men toch zelf

Nadere informatie

Toolbox-meeting Lassen

Toolbox-meeting Lassen Toolbox-meeting Lassen Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Lassen Lassen is een manier om twee metalen aan elkaar te verbinden. Dat gebeurt door

Nadere informatie

Laskennis opgefrist (nr. 10)

Laskennis opgefrist (nr. 10) Laskennis opgefrist (nr. 10) Gezondheid, veiligheid en het voorkomen van ongevallen bij autogeen lassen, snijden en andere autogene bewerkingen In dit artikel worden de belangrijkste richtlijnen gegeven

Nadere informatie

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1 blz.1 1. INLEIDING 1.1 Dat het werken op daken bijzondere gevaren met zich mee kan brengen, behoeft geen nadere toelichting. Op de middelen die dienen te worden aangewend ter voorkoming of beperking van

Nadere informatie

GAS. Installaties die niet aan de voorschriften voldoen, moeten afgekoppeld worden.

GAS. Installaties die niet aan de voorschriften voldoen, moeten afgekoppeld worden. VEILIGHEIDSREGLEMENT BRUSSELS EXPO GAS 5.1 ALGEMENE BEPALINGEN 5.1.1 Controle De gasinstallaties worden, vóór indienststelling, gekeurd door een EDTC. De standhouder of zijn afgevaardigde zal in zijn eigen

Nadere informatie

Veiligheidsinstructie: Opslag en behandelen van gasflessen

Veiligheidsinstructie: Opslag en behandelen van gasflessen Veiligheidsinstructie: Opslag en behandelen van gasflessen Datum September 2012 Inleiding Onder opslag van gasflessen verstaan we: het bewaren van gasflessen in een hoeveelheid die het dagverbruik (24

Nadere informatie

Toolbox-meeting Besloten ruimten

Toolbox-meeting Besloten ruimten Toolbox-meeting Besloten ruimten Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Ruimten zoals tanks, ketels, riolen, kruipruimten en leidingkelders

Nadere informatie

- WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND

- WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND - WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND Brand of verbranding is een oxydatieverschijnsel waarbij een brandbaar product

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing cilinderzuurstofsysteem

Gebruiksaanwijzing cilinderzuurstofsysteem Gebruiksaanwijzing cilinderzuurstofsysteem Linde Healthcare Benelux De Keten 7 5651 GJ Eindhoven, Nederland Tel. +31 88 327 62 76 Fax +31 88 327 62 77 info.homecare.nl@linde.com www.linde-healthcare.nl

Nadere informatie

-5- Noem de blusmethoden voor een klasse A-brand. -5- Omschrijf de brandklassen. -5- Noem de blusmethoden voor een klasse B-brand.

-5- Noem de blusmethoden voor een klasse A-brand. -5- Omschrijf de brandklassen. -5- Noem de blusmethoden voor een klasse B-brand. -5- Met welk bord wordt een explosiegevaarlijke gebied aangegeven? -5- Noem de blusmethoden voor een klasse A-brand. -5- Noem de blusmethoden voor een klasse B-brand. -5- Noem de blusmethoden voor een

Nadere informatie

Acetyleencilinders Veilig vervoer, gebruik en opslag van acetyleencilinders

Acetyleencilinders Veilig vervoer, gebruik en opslag van acetyleencilinders Veiligheidsinformatie Acetyleencilinders Veilig vervoer, gebruik en opslag van Acetyleengas wordt, vanwege de bijzonder hoge vlamtemperatuur, samen met zuurstof gebruikt in apparatuur voor autogeen lassen.

Nadere informatie

BEVEILIGING VAN STEMPELS EN METAALPERSEN September 1981 Blz. 1

BEVEILIGING VAN STEMPELS EN METAALPERSEN September 1981 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het gebruik van metaalpersen kan het gevaar zich voordoen van knellen tussen stempeldelen of tussen stempels en andere machinedelen. In deze publikatie worden aanwijzingen gegeven

Nadere informatie

Veiligheidsinstructies Belangrijk: Lees deze instructies zorgvuldig voor u de heater in elkaar zet en gebruik neemt, en volg ze na.

Veiligheidsinstructies Belangrijk: Lees deze instructies zorgvuldig voor u de heater in elkaar zet en gebruik neemt, en volg ze na. Veiligheidsinstructies Belangrijk: Lees deze instructies zorgvuldig voor u de heater in elkaar zet en gebruik neemt, en volg ze na. Het niet opvolgen van de veiligheidsinstructies kan leiden tot ernstig

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing bierinstallatie

Gebruiksaanwijzing bierinstallatie Start van de dag Voordat u de dag begint, controleer of alle uitlopen () van de bierkranen schoon zijn. Ondanks dat u de dag ervoor alles hebt gereinigd, is het mogelijk dat tijdens uw afwezigheid toch

Nadere informatie

Montage handleiding Broilfire 4 Poot powerfire/gas komfoor 4p-01p

Montage handleiding Broilfire 4 Poot powerfire/gas komfoor 4p-01p Montage handleiding Broilfire 4 Poot powerfire/gas komfoor 4p-01p Instructies voor het monteren en gebruik van de Powerfire: Technische data: Gas type Butaan Propaan Werk druk: mbar 30-50 37-52 Categorie

Nadere informatie

Open de pan niet met geweld. Let er op dat de binnendruk weer laag is, voordat u de pan opent

Open de pan niet met geweld. Let er op dat de binnendruk weer laag is, voordat u de pan opent Handleiding Hogedrukpan 118011/118014 Belangrijke voorzorgsmaatregelen Lees voor gebruik de instructies Gebruik alleen GAS als warmtebron Wees extra voorzichtig in het leslokaal Plaats de pan niet in een

Nadere informatie

Toolbox onderwerp: 0264

Toolbox onderwerp: 0264 Pagina 1 van 6 EISEN T.A.V. HET GEBRUIK EN TRANSPORT VAN GASFLESSEN INLEIDING In de praktijk is er behoefte om cilinders te vervoeren met niet speciaal daarvoor ingerichte voertuigen, zoals bijvoorbeeld

Nadere informatie

ABSORPTIE KOELKAST MODEL FA60G 12 V - 220/230 V - Flessengas GEBRUIKSAANWIJZING

ABSORPTIE KOELKAST MODEL FA60G 12 V - 220/230 V - Flessengas GEBRUIKSAANWIJZING e x q u i s i t ABSORPTIE KOELKAST MODEL FA60G 12 V - 220/230 V - Flessengas GEBRUIKSAANWIJZING DOMEST Import-Export b.v. J.F. Kennedylaan 101b NL7001CZ Doetinchem www.domest.com Lees deze gebruiksaanwijzing

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1

AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Naar de praktijk leert, gebeuren elk jaar, o.a. op bouwwerken, ernstige ongevallen doordat personen van een grote hoogte vallen. Artikel 127 van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken

Nadere informatie

Wat is een explosie? Een explosie is een zeer snel verlopende brand met een vrijkomende (verwoestende) drukgolf.

Wat is een explosie? Een explosie is een zeer snel verlopende brand met een vrijkomende (verwoestende) drukgolf. Toolbox: Brand en Explosie Het doel van een toolboxmeeting is om de aandacht en motivatie voor veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf te verbeteren. Wat is brand? Brand is een chemische reactie van

Nadere informatie

Algemene technische informatie:

Algemene technische informatie: Algemene technische informatie: Automatisch omschakelapparaat voor luchtgassen 200 bar (niet geschikt voor acetyleen, propaan en corrosieve gassen) Schakelt volautomatisch om van lege- op reservefles/sectie.

Nadere informatie

Door slecht onderhoud en verkeerd gebruik van handgereedschap gebeuren er nog vaak ongelukken op de werkplek.

Door slecht onderhoud en verkeerd gebruik van handgereedschap gebeuren er nog vaak ongelukken op de werkplek. Gereedschappen Tijdens je werk zul je vaak gebruik maken van gereedschappen. In de Arbowet wordt onderscheidt gemaakt in vier soorten gereedschap; - eenvoudig handgereedschap - aangedreven handgereedschap

Nadere informatie

Handleiding Hogedrukpan Field Koch

Handleiding Hogedrukpan Field Koch Handleiding Hogedrukpan Field Koch 118014 Belangrijke voorzorgsmaatregelen Gebruik alleen GAS als warmtebron Wees extra voorzichtig in het leslokaal Plaats de pan niet in een warme oven Zet de pan voorzichtig

Nadere informatie

Regeling Voorwaarden voor de verhuur van standplaatsen op kermisterreinen van de gemeente Heusden 2012

Regeling Voorwaarden voor de verhuur van standplaatsen op kermisterreinen van de gemeente Heusden 2012 Regeling Voorwaarden voor de verhuur van standplaatsen op kermisterreinen van de gemeente Heusden 2012 Voorschriften Bakwagens/kramen Toelichting Een belangrijke bedreiging van de fysieke veiligheid van

Nadere informatie

Brand en explosiegevaar

Brand en explosiegevaar Brand en explosiegevaar Door brand en explosie tijdens werkzaamheden vallen er jaarlijks tientallen doden en gewonden. Dus moet je brand en explosies zien te voorkomen. Mede doordat deze zeer onvoorspelbaar

Nadere informatie

Bestnr Weller PYROPEN PIEZO

Bestnr Weller PYROPEN PIEZO Bestnr. 81 32 49 Weller PYROPEN PIEZO Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische gegevensbestand, of openbaar gemaakt,

Nadere informatie

Tips voor een brandveilig verblijf

Tips voor een brandveilig verblijf Tips voor een brandveilig verblijf Ga je deze zomer op weekend of op kamp met je vereniging? Gezellig barbecueën, liedjes zingen rond het kampvuur, kamperen,... Dat is allemaal heel gezellig maar het is

Nadere informatie

Arbeidsomstandighedenregeling. Hoofdstuk 4. Veiligheid tankschepen en gevaarlijke stoffen. Paragraaf 4.1 Veiligheid aan op of in tankschepen

Arbeidsomstandighedenregeling. Hoofdstuk 4. Veiligheid tankschepen en gevaarlijke stoffen. Paragraaf 4.1 Veiligheid aan op of in tankschepen Arbeidsomstandighedenregeling Hoofdstuk 4. Veiligheid tankschepen en gevaarlijke stoffen Paragraaf 4.1 Veiligheid aan op of in tankschepen Artikel 4.1. Definities Voor de toepassing van deze paragraaf

Nadere informatie

ClimateBooster Handleiding

ClimateBooster Handleiding ClimateBooster Handleiding Meer comfort met minder energie. Inleiding Energie besparen Met de ClimateBooster kunt u de aanvoertemperatuur van uw verwarmingsinstallatie verlagen en bespaart u ca. 10% energie

Nadere informatie

AUTOGEEN LASSEN/SNIJDEN. Complete sets autogeen type 21

AUTOGEEN LASSEN/SNIJDEN. Complete sets autogeen type 21 Complete sets autogeen type 21 De complete set betaat uit: 1x handgreep 1x snijvoorstuk 6x snijpitten 1x cirkelstang met center punt 3x snijpitten 1x set branderboortjes..65.00010 Complete autogeen kist,

Nadere informatie

Crux TM. Canister mounted stove for outdoor use SWE OPTIMUS CLEVER COOKING SINCE 1899

Crux TM. Canister mounted stove for outdoor use SWE OPTIMUS CLEVER COOKING SINCE 1899 Crux TM Canister mounted stove for outdoor use OIMUS CLEVER COOKING SINCE 1899 Figure [1] Figure [2] O-ring Art. No. 8017867 Figure [3] Figure [4] Figure [5] Figure [6] Nederlands Dit kooktoestel is ontworpen

Nadere informatie

1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit

1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit 1 Arbeidsmiddelen volgens het Arbobesluit Arbobesluit 7.1 Arbeidsmiddelen buiten gebruik Dit hoofdstuk is niet van toepassing op arbeidsmiddelen die op een zodanige manier zijn gedemonteerd of gesloopt,

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Gasbranders. 057.130.7 Gasbrander zonder vlambeveiliging 057.131.7-057.146.3 Gasbranders met vlambeveiliging.

Gebruiksaanwijzing. Gasbranders. 057.130.7 Gasbrander zonder vlambeveiliging 057.131.7-057.146.3 Gasbranders met vlambeveiliging. Gasbranders Overzicht 057.130.7 gasbrander 20cm, butaan/propaan, 5 kw, zonder vlambeveiliging 057.131.5 gasbrander 30cm, butaan/propaan, 7 kw + vlambeveiliging 057.132.3 gasbrander 40cm, butaan/propaan,

Nadere informatie

AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK

AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK AUTOMATISCHE KOFFIEMACHINE 1. BELANGRIJK Let erop dat de schakelaar op 0 (uit) staat voordat u het snoer op de wandcontactdoos aansluit. Laat de stekker niet in het stopcontact wanneer de koffiemachine

Nadere informatie

Toolbox-meeting Gevaarlijke stoffen

Toolbox-meeting Gevaarlijke stoffen Toolbox-meeting Gevaarlijke stoffen Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding In het dagelijks leven kunnen we niet meer zonder chemische stoffen.

Nadere informatie

Hallo, mag ik mij even voorstellen?

Hallo, mag ik mij even voorstellen? www.shell.nl/lpg Hallo, mag ik mij even voorstellen? Sinds jaar en dag maak ik deel uit van jullie gezin en toch schijnen sommigen me nog niet goed te kennen. Ik ben het mobiele manusje van alles. Gasfornuizen,

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. KEOL-C 20,9 % v/v medicinaal gas, samengeperst (Zuurstof)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. KEOL-C 20,9 % v/v medicinaal gas, samengeperst (Zuurstof) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS KEOL-C 20,9 % v/v medicinaal gas, samengeperst (Zuurstof) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruikenwant er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

De basis van het branden

De basis van het branden De basis van het branden Voor de uitleg over het branden en werken ga ik ervan uit dat je rechtshandig bent Je werkplek: De ruimte moet goed geventileerd zijn! Pak de kleuren waarmee je van plan bent te

Nadere informatie

Bedieningshandleiding

Bedieningshandleiding Bedieningshandleiding 259 petroleum-ruimteverwarmingstoestel Met dubbele tank voor extra veiligheid 1-1 EIGENSCHAPPEN: 1. Door de dubbele brandstoftank is gewaarborgd dat geen brandstof kan uitlopen, ook

Nadere informatie

Doe-het-zelven en brandveiligheid

Doe-het-zelven en brandveiligheid 6 brandveiligheids INFO Meer informatie of andere folders uit deze serie? Doe-het-zelven en brandveiligheid Ga naar de brandweerkazerne bij u in de buurt of kijk op www.brandweer.nl Voor veel mensen is

Nadere informatie

HANDLEIDING RO-STEAM 1000 / 2000

HANDLEIDING RO-STEAM 1000 / 2000 HANDLEIDING RO-STEAM 1000 / 2000 Waterkracht B.V. Postbus 65 7050 AB Varsseveld Tel. : +31 (0)315 25 81 81 Fax : +31 (0)315 25 81 91 E-Mail : info@waterkracht.nl Internet : www.waterkracht.nl 2 INHOUD:

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING 1

GEBRUIKSAANWIJZING 1 GEBRUIKSAANWIJZING 1 BELANGRIJKE VOORZORGSMAATREGELEN Lees de volledige instructies voor gebruik. Laat kinderen niet in de buurt van de snelkookpan tijdens het gebruik. Plaats de snelkookpan niet in een

Nadere informatie

Spanning Capaciteit (mm) (mm) (g) (V) (mah) PR10-D6A PR70 1,4 75 5,8 3,6 0,3 PR13-D6A PR48 1,4 265 7,9 5,4 0,83 PR312-D6A PR41 1,4 145 7,9 3,6 0,58

Spanning Capaciteit (mm) (mm) (g) (V) (mah) PR10-D6A PR70 1,4 75 5,8 3,6 0,3 PR13-D6A PR48 1,4 265 7,9 5,4 0,83 PR312-D6A PR41 1,4 145 7,9 3,6 0,58 Product Zink-luchtbatterij Modelnaam IEC Nominaal Nominaal Diameter Hoogte Gewicht Spanning Capaciteit (mm) (mm) (g) (V) (mah) PR10-D6A PR70 1,4 75 5,8 3,6 0,3 PR13-D6A PR48 1,4 265 7,9 5,4 0,83 PR312-D6A

Nadere informatie

OPNAMERAPPORT. Ten behoeve van een wekelijkse zelfstandige beoordeling van de gebruiksvoorschriften van een horecagelegenheid

OPNAMERAPPORT. Ten behoeve van een wekelijkse zelfstandige beoordeling van de gebruiksvoorschriften van een horecagelegenheid OPNAMERAPPORT Ten behoeve van een wekelijkse zelfstandige beoordeling van de gebruiksvoorschriften van een horecagelegenheid Opnamerapport gebruiksvoorschriften versie 1.2 / 5 juni 2007 Pagina 1 van 5

Nadere informatie

Brandpreventie. Inhoud van de presentatie. Inhoud van de presentatie. Hoe een brand bestrijden? Inhoud van de presentatie.

Brandpreventie. Inhoud van de presentatie. Inhoud van de presentatie. Hoe een brand bestrijden? Inhoud van de presentatie. Brandpreventie Om verbranding mogelijk te maken zijn er altijd 3 elementen nodig: Zuurstof Energiebron Brandbaar product (vaste stof / vloeistof / gas) Oxidatiemiddel (meestal zuurstof; 21% in de lucht)

Nadere informatie

Harsh & Hazardous. Dé richtlijnen voor extreme omstandigheden EXPLOSIES

Harsh & Hazardous. Dé richtlijnen voor extreme omstandigheden EXPLOSIES Harsh & Hazardous Dé richtlijnen voor extreme omstandigheden EXPLOSIES Explosies Een explosie is het plotseling vergroten van het volume van een hoeveelheid materie waarna de energie op een heftige manier

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID. 3 MEI Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen.

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID. 3 MEI Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen. MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID 3 MEI 1999. - Koninklijk besluit betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen Bijlage IV Minimumvoorschriften bedoeld in artikel 53, 4, tweede lid 1. Voorafgaande

Nadere informatie

Onderhoud 92% pelletkachels

Onderhoud 92% pelletkachels Onderhoud 92% pelletkachels RR Trading Tolbert 1 of 13 Rev. 01 Inhoud opgave 1. Benodigdheden... 3 2. Inleiding... 3 3. Het Onderhoud... 3 3.1 Linker zij paneel... 4 3.2 Interne kanalen reinigen in de

Nadere informatie

TAKELS, VIJZELS EN DOMMEKRACHTEN 1984 blz.1

TAKELS, VIJZELS EN DOMMEKRACHTEN 1984 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Vrij regelmatig verzoeken fabrikanten, leveranciers en gebruikers van takels, vijzels en dommekrachten de Arbeidsinspectie, deze hefwerktuigen uit een oogpunt van veiligheid aan een

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. KEOL-C (Zuurstof 20,9 %, medicinaal gas, samengeperst)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. KEOL-C (Zuurstof 20,9 %, medicinaal gas, samengeperst) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS (Zuurstof 20,9 %, medicinaal gas, samengeperst) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie voor

Nadere informatie

Onderhoud Easy, Italfuoco en Milano

Onderhoud Easy, Italfuoco en Milano Onderhoud Easy, Italfuoco en Milano RR Trading Tolbert 1 of 13 Rev. 02 Inhoud opgave 1. Benodigdheden... 3 2. Inleiding... 3 3. Het Onderhoud... 3 3.1 Linker zij paneel... 4 3.2 Interne kanalen reinigen

Nadere informatie

CAGO GAS. Installatie - en gebruiks handleiding. Katalyt oven. Mod. Oro 165. Artikel nummer: 810021 CE 0051. Maximale voltooiing: 3100W - 220 g/h LPG

CAGO GAS. Installatie - en gebruiks handleiding. Katalyt oven. Mod. Oro 165. Artikel nummer: 810021 CE 0051. Maximale voltooiing: 3100W - 220 g/h LPG CAGO GAS Installatie - en gebruiks handleiding Katalyt oven Mod. Oro 165 Artikel nummer: 810021 CE 0051 Maximale voltooiing: 3100W - 220 g/h LPG Voor gebruik van dit toestel aub. zorgvuldig installatie

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing tapbuffet

Gebruiksaanwijzing tapbuffet Gebruiksaanwijzing tapbuffet Start van de dag Voordat dat u de dag begint, controleer of alle uitlopen van de bierkranen schoon zijn. Ondanks u de dag ervoor alles hebt gereinigd, is het mogelijk dat tijdens

Nadere informatie

PRACTICUM BRANDER. Welke twee veiligheidsmaatregelen moet je bij jezelf nemen?

PRACTICUM BRANDER. Welke twee veiligheidsmaatregelen moet je bij jezelf nemen? Naam Cijfer Klas Datum PRACTICUM BRANDER 1 Welke 3 zaken moet je controleren voordat je de brander aansteekt? 2 Welke twee veiligheidsmaatregelen moet je bij jezelf nemen? De brander: schoorsteen gasregelknop

Nadere informatie

CAL. Y182, 7T32 ALARM CHRONOGRAAF

CAL. Y182, 7T32 ALARM CHRONOGRAAF NEDERLANDS CAL. Y182, 7T32 ALARM CHRONOGRAAF TIJD/KALENDER Uur- en minuutwijzer met kleine secondewijzer. Datum wordt in getallen weergegeven. ALARM Kan worden ingesteld op basis van 12uurs-instelling

Nadere informatie

Elektrische convectoren BMS (standaard) BMT (met timer) BMH (met beugel)

Elektrische convectoren BMS (standaard) BMT (met timer) BMH (met beugel) Dendermondesteenweg 268 B - 9070 Destelbergen tel.: 09 / 228 32 31 fax: 09 / 228 63 51 www.thermelec.be Elektrische convectoren BMS (standaard) BMT (met timer) BMH (met beugel) 1 1. VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN

Nadere informatie

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken brand, wees voorzichtig in de keuken Houd brandbare objecten zoals keukenrol en pannenlappen uit de buurt van de kookplaat. Blijf in de buurt tijdens het koken en houd een passende deksel bij de hand.

Nadere informatie

WWW.TECHGROW.NL. TechGrow CO 2 -generator (Aardgas) HANDLEIDING. Uitgifte datum: 01-11-2014

WWW.TECHGROW.NL. TechGrow CO 2 -generator (Aardgas) HANDLEIDING. Uitgifte datum: 01-11-2014 WWW.TECHGROW.NL TechGrow CO 2 -generator (Aardgas) Uitgifte datum: 01-11-2014 HANDLEIDING De CO 2 -generator wordt gebruikt om de CO 2 -waarde op niveau te houden. WAARSCHUWING De CO 2 -generator werkt

Nadere informatie

TECHNISCHE HANDLEIDING

TECHNISCHE HANDLEIDING Pagina 1 van 6 Pagina 2 van 6 INHOUDSOPGAVE 1. OMSCHRIJVING... 3 2. ALGEMENE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES... 3 3. TECHNISCHE GEGEVENS... 3 4. INSTALLATIE EN BEDIENING... 3 5. ONDERHOUD... 5 6. ALGEMENE VOORWAARDEN...

Nadere informatie

Handleiding droogkoelers

Handleiding droogkoelers Handleiding droogkoelers Droogkoelers van Lindr Droogkoelers 29 september 2018 1 Van harte gefeliciteerd met de aanschaf van uw Lindr biertap! Deze handleiding is een vertaling van de bijgeleverde Engelse/Tsjechische

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING NITCHI HANDTAKELS MODEL H50-A EN HE50A

GEBRUIKSAANWIJZING NITCHI HANDTAKELS MODEL H50-A EN HE50A GEBRUIKSAANWIJZING NITCHI HANDTAKELS MODEL H50-A EN HE50A GEBRUIKSAANWIJZING NITCHI HANDTAKELS, MODEL H-50A EN HE-50A. BELANGRIJK: Installeer, gebruik en onderhoud de takels op de juiste manier om persoonlijke

Nadere informatie

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken brand, wees voorzichtig in de keuken Houd brandbare objecten zoals keukenrol en pannenlappen uit de buurt van de kookplaat. Blijf in de buurt tijdens het koken en houd een passende deksel bij de hand.

Nadere informatie

Beleidsregels plaatsen voorwerpen op of aan de weg in strijd met de publieke functie van de weg (artikel 2.1.5.1. Algemene Plaatselijke Verordening)

Beleidsregels plaatsen voorwerpen op of aan de weg in strijd met de publieke functie van de weg (artikel 2.1.5.1. Algemene Plaatselijke Verordening) Beleidsregels plaatsen voorwerpen op of aan de weg in strijd met de publieke functie van de weg (artikel 2.1.5.1. Algemene Plaatselijke Verordening) Status Geldend Wettelijk kader Gemeentewet, Algemene

Nadere informatie

Gloor. Snijmondstuk propaan origineel Gloor Ideal Tweedelig mondstuk - buitenbek koper - binnenbek messing

Gloor. Snijmondstuk propaan origineel Gloor Ideal Tweedelig mondstuk - buitenbek koper - binnenbek messing Snijmondstukken Snijmondstukken Gloor Snijmondstuk propaan origineel Gloor Ideal Tweedelig mondstuk - buitenbek koper - binnenbek messing Snijbereik 254421-P 3-20 mm compleet 254422-P 20-50 mm compleet

Nadere informatie

Documenteigenaar Manager KAM Proceseigenaar Manager KAM

Documenteigenaar Manager KAM Proceseigenaar Manager KAM Opgesteld door Adriaan Lefeber Revisie 21-06-11 Pagina: 1 van 6 1. Doelstelling De doelstelling van deze procedure is om werkzaamheden op een verantwoorde en veilige manier uit te voeren zodat voorkomen

Nadere informatie

KRUPS F380. Gebruiksaanwijzing

KRUPS F380. Gebruiksaanwijzing KRUPS F380 Gebruiksaanwijzing 1 2 3 4 5 6 max. 30 cm 7 8 9 max. 3 /4 10 11 12 13 14 15 Nederland Veiligheidsvoorschriften Dit apparaat dient aangesloten te worden op een geaard stopcontact. Het voltage

Nadere informatie

RICHTLIJNEN INZAKE HET VEILIG OPSLAAN VAN MESTSTOFFEN OP LANDBOUWBEDRIJVEN

RICHTLIJNEN INZAKE HET VEILIG OPSLAAN VAN MESTSTOFFEN OP LANDBOUWBEDRIJVEN RICHTLIJNEN INZAKE HET VEILIG OPSLAAN VAN MESTSTOFFEN OP LANDBOUWBEDRIJVEN Editie 2014 RICHTLIJNEN INZAKE HET VEILIG OPSLAAN VAN MESTSTOFFEN OP LANDBOUWBEDRIJVEN Inhoud 1. INLEIDING 2 2. ALGEMEEN 2 3.

Nadere informatie

Een veilige en gezonde BBQ aan de VUB

Een veilige en gezonde BBQ aan de VUB Een veilige en gezonde BBQ aan de VUB Het BBQ-seizoen is terug aangebroken. Om te verhinderen dat een gezellige BBQ ontaardt in een incident met gewonden en brand, dienen volgende regels gevolgd te worden

Nadere informatie

HANDBOEK VEILIGHEIDSMIDDELEN 23-09-2011. Branden worden volgens NEN-EN 2 in de volgende klassen onderverdeeld:

HANDBOEK VEILIGHEIDSMIDDELEN 23-09-2011. Branden worden volgens NEN-EN 2 in de volgende klassen onderverdeeld: Hoofdstuk 9 - Kleine blusmiddelen Inleiding Ieder bedrijf moet beschikken over middelen waarmee het zelf bij een beginnende brand de brandbestrijding ter hand kan nemen. Deze middelen worden kleine blusmiddelen

Nadere informatie

Gebruikers- en installatie- handleiding SUNWOOD MARINO. Propaan

Gebruikers- en installatie- handleiding SUNWOOD MARINO. Propaan Gebruikers- en installatie- handleiding SUNWOOD MARINO Versie: Aardgas Propaan Specificaties Fabrikant Sunderman Openhaarden V.O.F. / Sunwood Contactgegevens Christiaan Huygensstraat 10 2665 KX Bleiswijk

Nadere informatie

ANALOGE HORLOGES NEDERLANDS. n SCHROEFKROON [voor modellen met een schroefkroon]

ANALOGE HORLOGES NEDERLANDS. n SCHROEFKROON [voor modellen met een schroefkroon] ANALOGE HORLOGES n SCHROEF [voor modellen met een schroefkroon] Losdraaien van de kroon 1 Draai de kroon linksom los. 2 Trek de kroon uit. Vastdraaien van de kroon 1 Druk de kroon terug in de normale stand.

Nadere informatie

Toolbox-meeting. Besloten ruimten

Toolbox-meeting. Besloten ruimten Toolbox-meeting serie Besloten ruimten - 2 - / 7-6-2010 / 1 van 6 Toolbox-meeting Besloten ruimten Toolbox-meeting serie Besloten ruimten - 2 - / 7-6-2010 / 2 van 6 Inleiding Voorwaarden om in elke ruimte

Nadere informatie

installatie: stalen, dubbelwandige tank met appendages en leidingen

installatie: stalen, dubbelwandige tank met appendages en leidingen VOORSCHRIFTEN M.B.T. HUISBRANDOLIE-INSTALLATIES Standaardvoorschriften voor de activiteit: CODE 155a Opslag van huisbrandolie in, van staal vervaardigde, dubbelwandige bovengrondse tanks (o.a. wandtanks)

Nadere informatie

AAN de slag 1.1 de bunsenbrander

AAN de slag 1.1 de bunsenbrander AAN de slag 1.1 de bunsenbrander ORiËNTEREN De bunsenbrander werd rond 1855 uitgevonden door professor Robert Wilhelm Bunsen (1811-1899) uit Heidelberg. De uitvinding diende vooral om een stabiele warmtebron

Nadere informatie

Waarmee kun je tijdens het lassen je ogen beschermen tegen infrarood en ultraviolet licht?

Waarmee kun je tijdens het lassen je ogen beschermen tegen infrarood en ultraviolet licht? Veiligheid bij het lassen Lassen is niet ongevaarlijk. Je werkt immers met elektrische stroom en gloeiend heet, vloeibaar metaal. Bovendien komen er vaak allerlei gassen vrij tijdens het lassen. Bij het

Nadere informatie

AUTOGEENLASSEN. VEILIGHEIDSNOTA S BOUWBEDRIJF VADE-MECUM van het Nationaal Actiecomité voor Veiligheid en Hygiëne in het Bouwbedrijf - N.A.V.B.

AUTOGEENLASSEN. VEILIGHEIDSNOTA S BOUWBEDRIJF VADE-MECUM van het Nationaal Actiecomité voor Veiligheid en Hygiëne in het Bouwbedrijf - N.A.V.B. VEILIGHEIDSNOTA S BOUWBEDRIJF VADE-MECUM van het Nationaal Actiecomité voor Veiligheid en Hygiëne in het Bouwbedrijf - N.A.V.B. St. Jansstraat 4 1000 Brussel Tel. 02/522 05 00 - Fax 02/ 552 05 05 E-mail:

Nadere informatie

%ODGPHWYHLOLJKHLGVJHJHYHQV YROJHQV((* datum van de druk: 28.02.2005 opnieuw bewerkt op: 30.01.2003

%ODGPHWYHLOLJKHLGVJHJHYHQV YROJHQV((* datum van de druk: 28.02.2005 opnieuw bewerkt op: 30.01.2003 Bladzijde: 1/5,GHQWLILFDWLHYDQGHVWRIRIKHWSUHSDUDDWHQGHYHQQRRWVFKDSRQGHUQHPLQJ,QIRUPDWLHRYHUKHWSURGXNW $UWLNHOQXPPHU 521000 7RHSDVVLQJYDQGHVWRIYDQGHEHUHLGLQJ Aanstekergas )DEULNDQWOHYHUDQFLHU Eurofill B.V.

Nadere informatie

VLAKBANKBEVEILIGING MET PARALLELGELEIDING 1972 Blz. 1

VLAKBANKBEVEILIGING MET PARALLELGELEIDING 1972 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het werken aan niet of onvoldoend beveiligde vlakbanken vinden in Nederland jaarlijks vele ongevallen plaats door het in aanraking komen met de sneldraaiende beitels. Dit kan zich

Nadere informatie

Toolbox-meeting Kleine blusmiddelen

Toolbox-meeting Kleine blusmiddelen Toolbox-meeting Kleine blusmiddelen Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Er zijn de laatste tijd veel nieuwe blusstoffen ontwikkeld. De

Nadere informatie

A. DRAAGBARE BLUSTOESTELLEN...3

A. DRAAGBARE BLUSTOESTELLEN...3 NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING L - 30 SNELBLUSSERS UITGAVE : 03/1992 Index A. DRAAGBARE BLUSTOESTELLEN...3 1. BLUSTOESTELLEN MET 9 KG POEDER...3 2. BLUSTOESTELLEN MET

Nadere informatie

REDUCEERVENTIELEN CBL - REDUCEERVENTIELEN

REDUCEERVENTIELEN CBL - REDUCEERVENTIELEN CBL - REDUCEERVENTIELEN GLOOR reduceerventielen zijn gemaakt uit gematriseerde messing en onderscheiden zich door hun robuste en stevige konstruktie. Zij waarborgen een stabiele werkdruk zonder bijregeling.

Nadere informatie

CAL. 5Y85 ANALOOG QUARTZHORLOGE

CAL. 5Y85 ANALOOG QUARTZHORLOGE NEDERLANDS CAL. 5Y85 ANALOOG QUARTZHORLOGE De tijd wordt aangeduid door middel van uren-, minuten en secondewijzers. De datum wordt aangeduid met de datumwijzer De dag van de week wordt aangeduid met de

Nadere informatie

Gebruikshandleiding X-frame 1.0

Gebruikshandleiding X-frame 1.0 Gebruikshandleiding X-frame 1.0 Conform NEN-EN 1004 IM nl x en x de x fr Deze handleiding is eigendom van: ASC Group Pottenbakkerstraat 32 4871 EP Etten-Leur Nederland 076 5413 019 Disclaimer Deze documentatie

Nadere informatie

EcoAir 60. Gebruiksaanwijzing

EcoAir 60. Gebruiksaanwijzing EcoAir 60 Gebruiksaanwijzing Technische specificaties. Algemeen Netspanning: 230V/50Hz Ampère: 16 Wattage: 3000 Afmeting: 515x975x40mm (BxHxD) Gewicht leeg: 42 kg Pompen Aantal: 2x (douche- en afvalwater)

Nadere informatie

Handboek van een vacuümunit type VHU-40-HE Type: VHU-3000-HE Gewicht: 145 kg

Handboek van een vacuümunit type VHU-40-HE Type: VHU-3000-HE Gewicht: 145 kg De Brugman 9, NL-1948NB Beverwijk Tel: +31(0)251226477 Fax:+31(0)251221840 Email: info@hamevac.nl Site: www.hamevac.nl KvK: 34079398 BTW: NL800854202B01 Bank: 671113003 Iban: NL24INGB0671113003 Handboek

Nadere informatie

Solderen en lassen. Nummer 31

Solderen en lassen. Nummer 31 Nummer 31 Art.nr. 691488 In deze KlusZo beschrijven we stapsgewijs waar u allemaal rekening mee moet houden als gaat solderen of lassen. We leggen u eerst het verschil uit tussen solderen en lassen. Vervolgens

Nadere informatie

Onderhoud RR Trading CV Compact

Onderhoud RR Trading CV Compact Onderhoud RR Trading CV Compact RR Trading B.V. 1 of 18 Rev. 01 Inhoud opgave 1. Benodigdheden... 3 2. Inleiding... 3 3. Het Onderhoud... 3 3.1 Panelen verwijderen... 4 3.2 Warmtewisselaar reinigen...

Nadere informatie

INHOUD. CE Verklaring van Overeenstemming 8. 2

INHOUD. CE Verklaring van Overeenstemming 8.  2 INHOUD 1. Algemene veiligheid 3 2. Kenmerken 3 3. Beperkingen 3 4. Algemene informatie 3 5. Installatie 4 6. Werking 5 7. Elektrische specificaties 6 8. Rendement 6 9. Probleemoplossing 6 10. Onderdelenlijst

Nadere informatie