BATTERIJ PROPAANFLESSEN 1970 blz.1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BATTERIJ PROPAANFLESSEN 1970 blz.1"

Transcriptie

1 blz.1 1. INLEIDING Propaan is een brandbaar gas. Mengsels van propaan met lucht of zuurstof kunnen explosief of brandbaar zijn. Zulke mengsels kunnen ontstaan als propaan uit de flessen, de toestellen of de leidingen ontsnapt en zich met lucht vermengt. Een vonk, een vlam of een andere vorm van open vuur kan dan een ontploffing of een brand veroorzaken. Propaan is zwaarder dan lucht en blijft gemakkelijk hangen in ruimten met onvoldoende ventilatie langs de bodem, bijv. in kelders en kuilen, Een propaan-luchtmengsel dat 2% propaan bevat is reeds explosief. Deze concentratie kan ook plaatselijk, bijv. op enige afstand boven de vloer, worden bereikt. De met * gemerkte aanwijzingen zijn gebaseerd op wettelijke voorschriften; zie hiervoor hoofdstuk 11 "Wettelijke bepalingen". 2. DEFINITIE Onder een batterij propaanflessen wordt verstaan: een aantal op een verzamelleiding aangesloten flessen die gezamenlijk meer dan 25 kg propaan kunnen bevatten of een gezamenlijke waterinhoud hebben van meer dan 80 liter. De op een batterij aangesloten flessen mogen een gezamenlijke waterinhoud hebben van ten hoogste 1500 liter (ca. 600 kg propaan). Dubbel uitgevoerde installaties waarbij de helft van het aantal flessen als reserve op de verzamelleiding is aangesloten, zijn als een geheel te beschouwen. 3. DE PLAATS WAAR DE BATTERIJ IS OPGESTELD 3.1 Opstelling in de open lucht Een batterij moet bij voorkeur vrij in de open lucht onder een afdak en omgeven door een hekwerk, beide van moeilijk brandbaar materiaal, op de begane grond zijn opgesteld. Een opstelling in de open lucht, waarbij of wel een zijde wordt begrensd door een buitenmuur of wel de batterij geplaatst is in een hoek gevormd door 2 buitenmuren, is toegestaan mits de muur (muren) van brandwerend materiaal, bijv. steen of beton, is (zijn) vervaardigd en een hoogte heeft (hebben) van tenminste 2 m. Binnen een afstand van 3 m in horizontale en 6 m in verticale richting mogen zich in de muur (muren) geen deuren, ramen of andere openingen bevinden. Deuren, ramen of andere openingen in de belendende muren, die toegang geven tot een daarachter gelegen ruimte, waarvan de vloer lager is gelegen dan de vloer waarop de batterij staat, moeten tenminste 4 m in horizontale richting van de batterij zijn verwijderd Voorts dient aan de volgende bepalingen te zijn voldaan. a. Een batterij mag niet zijn opgesteld in of boven een ten opzichte van de omgeving laaggelegen ruimte.

2 blz.2 b. De batterij moet zijn opgesteld op een vlakke bodem van stevige grondslag, waarop zich geen water kan verzamelen. Langs de grondslag moet een voldoende luchtwisseling zijn gewaarborgd. c.* Het dak moet de batterij tegen weersinvloeden, vooral zonnestraling, beschermen. d. De batterij moet zijn omgeven door een hekwerk, hoog tenminste 2 m, bestaande uit houten 1), stalen of betonnen steunen waartussen metaalgaas is gespannen. De kleinste afstand tussen het hek en de batterij moet tenminste ½ m bedragen. e. De deur(en) moet(en) naar buiten draaiend zijn. f. De ruimte moet met slot en sleutel afsluitbaar zijn. g. De toegangsweg(en) tot deze deur(en) moet(en) zijn vrijgehouden. h. In de ruimte mogen geen andere voorwerpen worden opgeslagen of bewaard dan die, welke tot de batterij behoren of die noodzakelijk zijn voor de bediening ervan, alsmede de niet op de verzamelleiding aangesloten reserveflessen. i.* Indien gevaar bestaat voor omvallen, moeten de flessen hiertegen door middel van een beugel of ketting zijn geborgd. j. De afmetingen, de plaatsing van de toegangsdeur en de indeling van de ruimte moeten zodanig zijn, dat de op de verzamelleiding aangesloten flessen te allen tijde gemakkelijk bereikbaar zijn en dat bij brand deze flessen, alsmede eventuele reserveflessen, gemakkelijk en snel kunnen worden verwijderd. k.* In de nabijheid van de batterij - doch buiten het hekwerk - moet, op een gemakkelijk bereikbare plaats en beschermd tegen weersinvloeden, een droogpoederblustoestel aanwezig zijn dat tenminste 5 kg blusstof bevat of een gelijkwaardig koolzuurblustoestel. l.* Voor kunstverlichting mag uitsluitend elektrisch licht worden gebruikt. De elektrische installatie moet voldoen aan de met betrekking tot vochtige ruimten gestelde normen in NEN 1010 "Veiligheidsvoorschriften voor laagspanningsinstallaties". De verlichtingsarmaturen, die vast aangebracht dienen te zijn moeten van tenminste gesloten constructie zijn, zich op tenminste 2 m boven de grond bevinden en van mechanische beschadiging zijn gevrijwaard. De bedieningsschakelaar moet op tenminste 1.20 m boven de grond zijn aangebracht. In de ruimte binnen het hekwerk mogen geen wandcontactdozen zijn aangebracht. m. Op een deur moet zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde onuitwisbaar en duidelijk leesbaar zijn aangegeven "Roken en open vuur verboden", of een desbetreffende genormaliseerde aanduiding (NEN 3011). 3.2 Opstelling in een besloten ruimte Indien de opstelling van een batterij in de open lucht niet mogelijk is (bijv. door ruimtegebrek), mag zij zijn opgesteld in een uitsluitend daarvoor bestemde, op de begane grond gelegen besloten ruimte, waarboven zich binnen een afstand van 5 m gemeten vanaf de begane grond geen andere besloten ruimte mag bevinden waarin zich personen plegen op te houden. 1) Hout moet met brandwerende verf zijn geschilderd of brandwerend zijn geïmpregneerd.

3 blz De batterij mag niet zijn opgesteld in of boven een ten opzichte van de omgeving laaggelegen ruimte De wanden van de ruimte moeten voor zover daarin ventilatie-openingen, deuren of andere openingen voorkomen, tenminste 2 m van erfscheidingen zijn verwijderd, tenzij de flessen op tenminste 2 m afstand van bedoeldoelde wanden zijn opgesteld Voorts moet de ruimte aan de volgende bepalingen voldoen. a. De ruimte moet bij voorkeur door tenminste 2 buitenmuren zijn begrensd. b. De ruimte mag uitsluitend via een buitendeur toegankelijk zijn. c. De ruimte mag niet met een besloten ruimte in verbinding staan. d.* De ruimte moet goed zijn geventileerd, hetgeen onder meer kan worden verkregen door middel van luchtroosters die rechtstreeks in verbinding staan met de buitenlucht en tezamen een nuttige doorstroomopening van tenminste 10 dm² hebben. De ene helft van het aantal roosters dient nabij het plafond te zijn geplaatst en de andere helft, zo ver mogelijk van de bovenste verwijderd, nabij de vloer. e. De ruimte moet goed zijn verlicht. f. De deur(en) moet(en) naar buiten draaiend zijn. g. De ruimte moet met slot en sleutel afsluitbaar zijn en wel zodanig, dat de deur aan de binnenzijde zonder sleutel of dergelijke kan worden geopend. h. De toegangsweg(en) tot deze deur(en) moet(en) zijn vrijgehouden. i. In de ruimte mogen geen andere voorwerpen worden opgeslagen of bewaard dan die, welke tot de batterij behoren of die noodzakelijk zijn voor de bediening ervan, alsmede de niet op de verzamelleiding aangesloten reserveflessen. j.* Indien gevaar bestaat voor omvallen, moeten de flessen hiertegen door middel van een beugel of ketting zijn geborgd. k. De afmetingen en de indeling van de ruimte moeten zodanig zijn, dat de op de verzamelleiding aangesloten flessen gemakkelijk bereikbaar zijn en dat bij brand deze flessen, alsmede eventuele reserveflessen, gemakkelijk en snel kunnen worden verwijderd. l.* De wanden en de zoldering moeten van brandwerend materiaal zijn samengesteld, de vloer en de scheidingswand(en) tussen de ruimte en enig ander lokaal moeten gasdicht zijn. Een gemetselde muur, tenminste een steen dik, wordt als brandwerend en gasdicht beschouwd. In deze scheidingswand(en) mogen zich geen deuren, ramen of andere openingen bevinden. m.* De deur(en), het (de) deurkozijn(en) en (een) eventuele dorpel(s) moeten van zodanig materiaal zijn samengesteld, dat bij het openen en sluiten van de deur geen vonkvorming kan optreden. Ook de vloer mag geen mogelijkheid tot vonkvorming bieden. n.* De doorvoering van leidingen door een wand waarachter zich een besloten ruimte bevindt, moet gasdicht zijn.

4 blz.4 o.* De in de ruimte aangebrachte elektrische installatie moet voldoen aan de met betrekking tot tijdelijk gasontploffingsgevaar gestelde normen in NEN 1010 "Veiligheidsvoorschriften voor laagspanningsinstallaties". De constructie van de onderdelen van de elektrische installatie moet voldoen aan de voorschriften voor ruimten met tijdelijk gasontploffingsgevaar, vermeld in de norm NEN 3125 "Richtlijnen voor de samenstelling en de beproeving van elektrisch materieel in verband met gasontploffingsgevaar (REGO)". p.* Indien de ruimte wordt verwarmd, mag zulks slechts geschieden door een door de Commissie Garageverwarming toegelaten verwarmingstoestel dat niet met een open vuur in de ruimte wordt aangestoken en waarvan een eventueel aanwezige elektrische installatie aan het onder o genoemde moet voldoen. De eventueel voor de verbranding benodigde lucht moet van een veilige plaats worden aangezogen en het verwarmingstoestel moet zich op tenminste 1 m afstand van enige fles bevinden. q.* In de nabijheid van de batterijen moet, op een gemakkelijk bereikbare plaats en beschermd tegen weersinvloeden, een droogpoederblustoestel zijn opgehangen dat tenminste 5 kg blusstof bevat. r. Op de deur(en) moet zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde onuitwisbaar en duidelijk leesbaar zijn aangegeven "Roken en open vuur verboden" of een desbetreffende genormaliseerde aanduiding (NEN 3011). 4. DE OPSTELLING EN AANSLUITING VAN DE FLESSEN 4.1 De opstelling van de flessen dient overzichtelijk te zijn door ze op een rij te plaatsen. De onderlinge afstand moet tenminste 5 cm bedragen, waardoor warmtewisseling met de omringende lucht goed mogelijk is. 4.2* Elke fles moet met een voor dit doel geschikte leiding of slang zijn aangesloten op een verzamelleiding. De verzamelleiding en de distributieleiding moeten naadloos en van staal of roodkoper zijn vervaardigd. Als voor de verbinding tussen de fles en de verzamelleiding een roodkoperen leiding wordt gebruikt, moet deze een buitenmiddellijn van 10 mm en een wanddikte van tenminste 0,8 mm hebben. De roodkoperen leiding moet een expansiebocht van voldoende grootte (bij voorkeur 2 windingen van ongeveer 20x de buitenmiddellijn van de leiding) bezitten; eventuele verbindingen moeten door hardsoldeer tot stand zijn gebracht. 5. DE DRUKREGELAAR 5.1* Tussen de verzamelleiding en de distributieleiding moet een drukregelaar (reduceertoestel) zijn geplaatst. De meest gangbare drukregelaars zijn 30, 50 of 1000 grams regelaars, d.w.z. ze leveren een gereduceerde druk van resp. 30, 50 of 1000 gr/cm² (centimeters waterkolom).

5 blz.5 5.2* De drukregelaar (reduceertoestel), die op een bepaalde werkdruk moet zijn afgesteld, dient zodanig te zijn ingericht dat deze druk niet zonder bijzondere hulpmiddelen kan worden gewijzigd. Voor huishoudelijke doeleinden zal in de regel een bedrijfsdruk van 50 cm waterkolom voldoende zijn; voor industriële doeleinden zal in de regel een hogere druk nodig zijn. 5.3 Op een drukregelaar (reduceertoestel) moet zijn aangegeven dat hij voor propaan geschikt is, alsmede de maximaal te leveren hoeveelheid gas in l/h of de capaciteit in kg/h bij een bepaalde gereduceerde druk. 5.4* In de distributieleiding moet direct achter de drukregelaar (of aan het reduceertoestel) een veiligheidsklep zijn aangebracht, die zodanig moet zijn ingericht dat: a. de afsteldruk ten hoogste 150 gr/cm² bedraagt voor werkdrukken van ten hoogste 135 gr/cm²; b. de werkdruk met ten hoogste 10% kan worden overschreden voor werkdrukken boven 135 gr/cm²; c. de klep gesloten is als de werkdruk weer is bereikt; d. haar goede werking niet kan worden verstoord door roesten, vervuilen, vocht of dergelijke; e. zij niet op eenvoudige wijze kan worden ingesteld op een andere werkdruk dan waarop zij behoort te werken, noch buiten werking kan worden gesteld. 5.5* Bij opstelling in een besloten ruimte moet de veiligheidsklep zijn aangesloten op een afvoerpijp van voldoende doorsnede, opdat de druk daarin nooit hoger kan worden dan de bedrijfsdruk van de distributieleiding. Het uiteinde van de afvoerpijp moet tegen indringen van water en vuil zijn beschermd, bijv. door ombuigen of door een uit niet-roestend materiaal vervaardigde afsluitdop, die door een geringe overdruk in de leiding wordt weggeblazen. De pijp moet op een veilige plaats in de open lucht uitmonden. 5.6 In de verzamelleiding moet voor de drukregelaar (reduceertoestel) een tegen propaan bestand filter zijn geplaatst, tenzij een filter in de drukregelaar (reduceertoestel) is ingebouwd. 6. AFSLUITERS 6.1 In de verzamelleiding moet voor de drukregelaar (reduceertoestel) een hoofdafsluiter (A) zijn aangebracht, waarmede de distributieleiding van de batterij kan worden afgesloten.

6 blz Ter plaatse waar de distributieleiding in de ruimte waar het gas wordt gebruikt is ingevoerd, moet in die ruimte op een gemakkelijk bereikbare plaats eveneens een hoofdafsluiter (B) zijn aangebracht. 6.3 Op elke plaats waar een fles op de verzamelleiding is aangesloten moet een afsluiter (tussenafsluiter) zijn geplaatst. 6.4 De afsluiters moeten van een door de Dienst voor het Stoomwezen goedgekeurd type zijn. 7. MAATREGELEN TEGEN LEKKAGES 7.1 Alvorens nieuw aangesloten flessen in werking worden gesteld, moeten de aansluitingen van de flessen op lekkages worden gecontroleerd. Voor het opsporen van lekken mag nimmer een vlam worden gebruikt, doch bijvoorbeeld zeepsop. 7.2 Het open- en dichtdraaien van de flesafsluiters dient met de hand te geschieden. 8. OPSLAG EN TRANSPORT VAN DE FLESSEN 8.1 Bij het vervoer en het bewaren van volle en lege flessen moeten: - de flesafsluiters zijn dichtgedraaid; - de eventuele afsluitdoppen en kappen op de afsluiters zijn geplaatst. 8.2 In de ruimte waar de batterij is opgesteld mogen reserveflessen aanwezig zijn, met dien verstande dat het gezamenlijk volume van aangesloten en reserveflessen niet meer bedraagt dan 1500 liter waterinhoud. Deze reserveflessen mogen eveneens op een verzamelleiding zijn aangesloten, wanneer het omschakelen van de lege op de volle batterij geschiedt door middel van een automatische omschakelaar of althans zodanig, dat de gastoevoer door het omschakelen niet kan worden onderbroken. 8.3 De opslag van propaanflessen (gevuld of ledig) buiten de ruimte waarin de batterij is opgesteld dient te voldoen aan de richtlijnen van de Benzine-Commisie betreffende het binnen en buiten gebouwen bewaren van propaan en butaan in flessen en transportreservoirs.

7 blz.7 9. ALGEMEEN 9.1 Van de in deze publikatie gegeven aanwijzingen mag worden afgeweken indien door de bevoegde autoriteiten is vastgesteld, dat tenminste dezelfde graad van veiligheid wordt bereikt. Overigens zij opgemerkt dat reeds bij een totale opslag van propaan van 30 liter waterinhoud een hinderwetvergunning is vereist. 9.2 Aan de hand van de benodigde hoeveelheid propaan in kg/h kan, afhankelijk van de grootte van de fles en de wijze van gebruik van het gas, het aantal te koppelen flessen globaal volgens onderstaand overzicht worden bepaald. kg propaan/fles 1 Continu verbruik in kg/uur/fles 3) 11 0,8 25 1, , PUBLIKATIEBLADEN Naast de in dit publikatieblad gegeven aanwijzingen voor de inrichting, de opstelling en het gebruik van een batterij propaanflessen geeft de Arbeidsinspectie een aantal publikatiebladen uit over onderwerpen welke ten nauwste verband houden met las- en snijwerkzaamheden. Voor een complete informatie op dit terrein wordt kennisneming van de daarin gegeven aanwijzingen ten zeerste aanbevolen. De van belang zijnde publikatiebladen zijn: P. no. 7 Aanwijzingen voor opslag, vervoer, opstelling en gebruik van acetyleenflessen. P. no. 14 Aanwijzingen voor het inrichten, het opstellen en het gebruik van een batterij acetyleenflessen en zuurstofflessen. P. no. 46 Aanwijzingen voor het veilig gebruik van propaan in de industrie. P. no. 69 Aanwijzingen voor het veilig werken in tanks en in andere besloten ruimten. P. no. 74 Aanwijzingen voor de opslag van vloeibare zuurstof in stationaire reservoirs, waarbij de zuurstof niet in open reservoirs wordt afgetapt. ²) 1 kg propaan is ca. 500 liter gasvormig propaan bij atmosferische druk. 3) De cijfers geven een gemiddelde waarde aan; bij gebruik van korte duur kan het dubbele van genoemde hoeveelheid worden afgenomen.

8 blz WETTELIJKE BEPALINGEN De in deze publikatie gegeven aanwijzingen voorzien van een * zijn gebaseerd op een of meer van de hieronder vermelde, op de inrichting en de opstelling van batterijen propaanflessen van toepassing zijnde artikelen van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken of werkplaatsen 1938" (V.B.F.) en het "Landbouwveiligheidsbesluit" (L.V.B.), en hebben mede betrekking op de naleving van die artikelen. Met het in acht nemen van die aanwijzingen voldoet men naar het oordeel van de Arbeidsinspectie op doeltreffende wijze aan de bedoelde wettelijke voorschriften. De overige aanwijzingen zijn voor het veilig werken met batterijen propaanflessen echter zeker van even groot belang. In dit verband wordt er nog op gewezen, dat de naleving van de meeste aanwijzingen krachtens de bepalingen der Hinderwet kunnen worden afgedwongen. Artikel 18 V.B.F. Ingevolge dit artikel mag in een lokaal waar zich een batterij propaanflessen bevindt geen vuur aanwezig zijn, noch werktuigen, toestellen of voorwerpen die tot vonkvorming aanleiding kunnen geven. Artikel 20 V.B.F. Op grond van dit artikel moeten in of nabij een ruimte waar propaanflessen aanwezig zijn, doelmatige blusmiddelen beschikbaar zijn. Artikelen 162 V.B.F. en 56 L.V.B. Krachtens deze artikelen moeten flessen en toestellen, waarin zich gassen bevinden die ontploffingsgevaar kunnen opleveren, zodanig zijn geplaatst en ingericht dat een ontploffing zoveel mogelijk wordt voorkomen. Artikelen 163 V.B.F. en 57 L.V.B. Ingevolge deze artikelen moeten propaanflessen tegen onnodige verwarming zijn gevrijwaard en zodanig zijn opgesteld, dat zij niet kunnen omvallen.

INRICHTEN, OPSTELLEN EN GEBRUIK VAN EEN BATTERIJ ACETYLEENFLESSEN EN ZUURSTOFFLESSEN 1) 1963 Blz. 1

INRICHTEN, OPSTELLEN EN GEBRUIK VAN EEN BATTERIJ ACETYLEENFLESSEN EN ZUURSTOFFLESSEN 1) 1963 Blz. 1 BATTERIJ ACETYLEENFLESSEN EN ZUURSTOFFLESSEN 1) 1963 Blz. 1 1. BATTERIJ VAN ACETYLEENFLESSEN 1.1 Definities 1.1.1 Onder een batterij acetyleenflessen wordt verstaan: een aantal op een gemeenschappelijke

Nadere informatie

GAS. Installaties die niet aan de voorschriften voldoen, moeten afgekoppeld worden.

GAS. Installaties die niet aan de voorschriften voldoen, moeten afgekoppeld worden. VEILIGHEIDSREGLEMENT BRUSSELS EXPO GAS 5.1 ALGEMENE BEPALINGEN 5.1.1 Controle De gasinstallaties worden, vóór indienststelling, gekeurd door een EDTC. De standhouder of zijn afgevaardigde zal in zijn eigen

Nadere informatie

Veilig werken met gassen en correcte opslag.

Veilig werken met gassen en correcte opslag. Veilig werken met gassen en correcte opslag. Hatek Lastechniek heeft op deze pagina de hoofdpunten van de richtlijn PGS15 voor u samengevat. Tevens zijn er op een aantal veelgestelde vragen uit de praktijk

Nadere informatie

instructieboekje EUROM GS5000 Infraroodstraler op gas

instructieboekje EUROM GS5000 Infraroodstraler op gas instructieboekje EUROM GS5000 Infraroodstraler op gas 2 HARTELIJK DANK Hartelijk dank dat u voor de EUROM GS5000 kachel gekozen hebt. U hebt daarmee een goede keus gemaakt! Wij hopen dat hij tot uw volle

Nadere informatie

Bijlage 4 - Algemene voorschriften verbonden aan de deelname aan de Vierdaagsefeesten 2016 voor het innemen van STANDPLAATSEN

Bijlage 4 - Algemene voorschriften verbonden aan de deelname aan de Vierdaagsefeesten 2016 voor het innemen van STANDPLAATSEN Eisen te stellen aan kramen Algemene eisen Deze eisen gelden te allen tijde: 1. Ten behoeve de bereikbaarheid van de hulpverlenende diensten moet een doorgaande route met een breedte van 4 meter en een

Nadere informatie

Informatieblad voor het gebruik van gasflessen en toebehoren

Informatieblad voor het gebruik van gasflessen en toebehoren Informatieblad voor het gebruik van gasflessen en toebehoren Hallo, mag ik mij even voorstellen? Sinds jaar en dag maak ik deel uit van jullie gezin en toch schijnen sommigen me nog niet goed te kennen.

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR OPSLAG, VERVOER, OPSTELLING EN GEBRUIK VAN ACETYLEENFLESSEN 1971 Blz. 1

AANWIJZINGEN VOOR OPSLAG, VERVOER, OPSTELLING EN GEBRUIK VAN ACETYLEENFLESSEN 1971 Blz. 1 Blz. 1 1. AANWIJZINGEN VOOR OPSLAG, VERVOER EN OPSTELLING 1.1* Acetyleenflessen moeten worden bewaard hetzij in een goed geventileerde, van onbrandbaar materiaal opgetrokken bergplaats, hetzij op een afgesloten

Nadere informatie

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1

VEILIG WERKEN OP DAKEN 1961 blz.1 blz.1 1. INLEIDING 1.1 Dat het werken op daken bijzondere gevaren met zich mee kan brengen, behoeft geen nadere toelichting. Op de middelen die dienen te worden aangewend ter voorkoming of beperking van

Nadere informatie

Intitulé : LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 2, eerste lid, van de Veiligheidsverordening (AB 1990 no.

Intitulé : LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 2, eerste lid, van de Veiligheidsverordening (AB 1990 no. Intitulé : LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 2, eerste lid, van de Veiligheidsverordening (AB 1990 no. GT 31) Citeertitel: Veiligheidsbesluit gasreservoirs en gasinstallaties

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1

AANWIJZINGEN VOOR DE CONSTRUCTIE EN HET GEBRUIK VAN VANGNETTEN 1963 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Naar de praktijk leert, gebeuren elk jaar, o.a. op bouwwerken, ernstige ongevallen doordat personen van een grote hoogte vallen. Artikel 127 van het "Veiligheidsbesluit voor fabrieken

Nadere informatie

Montage handleiding Broilfire 4 Poot powerfire/gas komfoor 4p-01p

Montage handleiding Broilfire 4 Poot powerfire/gas komfoor 4p-01p Montage handleiding Broilfire 4 Poot powerfire/gas komfoor 4p-01p Instructies voor het monteren en gebruik van de Powerfire: Technische data: Gas type Butaan Propaan Werk druk: mbar 30-50 37-52 Categorie

Nadere informatie

PGS 15. December 2011 versie 1.0 ten opzichte van PGS 15: Dupa Veiligheidstechniek 27-01-2012

PGS 15. December 2011 versie 1.0 ten opzichte van PGS 15: Dupa Veiligheidstechniek 27-01-2012 PGS 15 December 2011 versie 1.0 ten opzichte van PGS 15: 2005 Dupa Veiligheidstechniek 27-01-2012 Wijzigingen In tabel 1.2 is de ondergrens voor klasse 2 (gassen) gesteld op 125 l (was eerst 50 l). Voorschrift

Nadere informatie

Regeling Voorwaarden voor de verhuur van standplaatsen op kermisterreinen van de gemeente Heusden 2012

Regeling Voorwaarden voor de verhuur van standplaatsen op kermisterreinen van de gemeente Heusden 2012 Regeling Voorwaarden voor de verhuur van standplaatsen op kermisterreinen van de gemeente Heusden 2012 Voorschriften Bakwagens/kramen Toelichting Een belangrijke bedreiging van de fysieke veiligheid van

Nadere informatie

VEILIG REPAREREN VAN VATEN 1969 Blz. 1

VEILIG REPAREREN VAN VATEN 1969 Blz. 1 Blz. 1 Reparaties aan vaten (waaronder mede worden verstaan drums, niet-betreedbare reservoirs 1), e.d.) dienen bij voorkeur in speciaal daartoe ingerichte bedrijven te worden verricht. Gaat men toch zelf

Nadere informatie

7 Gebruiken van snijbranders en plasmasnijders Inhoud

7 Gebruiken van snijbranders en plasmasnijders Inhoud 7 Gebruiken van snijbranders en plasmasnijders Inhoud Wat is het?... 1 Waarmee doe je het?... 1 Hoe werk je met een autogeenlasinstallatie?... 4 Hoe onderhoud je een autogeen lasinstallatie en een snijbrander?...

Nadere informatie

Veiligheidsinstructie: Opslag en behandelen van gasflessen

Veiligheidsinstructie: Opslag en behandelen van gasflessen Veiligheidsinstructie: Opslag en behandelen van gasflessen Datum September 2012 Inleiding Onder opslag van gasflessen verstaan we: het bewaren van gasflessen in een hoeveelheid die het dagverbruik (24

Nadere informatie

CAGO GAS. Installatie - en gebruiks handleiding. Katalyt oven. Mod. Oro 165. Artikel nummer: 810021 CE 0051. Maximale voltooiing: 3100W - 220 g/h LPG

CAGO GAS. Installatie - en gebruiks handleiding. Katalyt oven. Mod. Oro 165. Artikel nummer: 810021 CE 0051. Maximale voltooiing: 3100W - 220 g/h LPG CAGO GAS Installatie - en gebruiks handleiding Katalyt oven Mod. Oro 165 Artikel nummer: 810021 CE 0051 Maximale voltooiing: 3100W - 220 g/h LPG Voor gebruik van dit toestel aub. zorgvuldig installatie

Nadere informatie

Toolbox onderwerp: 0264

Toolbox onderwerp: 0264 Pagina 1 van 6 EISEN T.A.V. HET GEBRUIK EN TRANSPORT VAN GASFLESSEN INLEIDING In de praktijk is er behoefte om cilinders te vervoeren met niet speciaal daarvoor ingerichte voertuigen, zoals bijvoorbeeld

Nadere informatie

BEVEILIGING VAN STEMPELS EN METAALPERSEN September 1981 Blz. 1

BEVEILIGING VAN STEMPELS EN METAALPERSEN September 1981 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het gebruik van metaalpersen kan het gevaar zich voordoen van knellen tussen stempeldelen of tussen stempels en andere machinedelen. In deze publikatie worden aanwijzingen gegeven

Nadere informatie

Vragenlijst inspectiebezoek archiefruimte.

Vragenlijst inspectiebezoek archiefruimte. Vragenlijst inspectiebezoek archiefruimte. Deze checklist is samengesteld op basis van de ministeriële Regeling archiefruimten en archiefbewaarplaatsen, checklist heeft betrekking op archiefruimten waar

Nadere informatie

AET. 287. De gebouwen mo9ten voorzien zijn van gasmeters, ten getale en ter plaatse door den Kommandant der Brandweer te bepalen*

AET. 287. De gebouwen mo9ten voorzien zijn van gasmeters, ten getale en ter plaatse door den Kommandant der Brandweer te bepalen* AANVULLING en WIJZIGING der ALGEMEENE POMTIE-YEEOEDEHTK'ö, De BTEGEMEESTEB en WETHOUDEES van Amsterdam doen te weten, dat door den Raad dier Gemeente, in zijne vergadering van den l sten Maart 1882, is

Nadere informatie

Gevarenkaart nr. 1 Brandbare en oxiderende gassen

Gevarenkaart nr. 1 Brandbare en oxiderende gassen Toepassingsgebied en definities Gevarenkaart nr. 1 NB. Achtergrondinformatie m.b.t. de motivatie en verantwoording van keuzes en uitgangspunten voor deze gevarenkaart is opgenomen in het Achtergronddocument,

Nadere informatie

OPNAME-RAPPORT APK-KEURING GEBOUWEN. Opsteller. Namens. Datum onderzoek. Aanwezig Naam Namens. Naam bouwwerk. Straat. Gemeente. Bestemming bouwwerk

OPNAME-RAPPORT APK-KEURING GEBOUWEN. Opsteller. Namens. Datum onderzoek. Aanwezig Naam Namens. Naam bouwwerk. Straat. Gemeente. Bestemming bouwwerk OPNAME-RAPPORT APK-KEURING GEBOUWEN Opsteller Namens Datum onderzoek Aanwezig Naam Namens Naam bouwwerk Straat Gemeente Bestemming bouwwerk Contactpersoon Telefoonnummer Datum gebruiksvergunning Datum

Nadere informatie

ZEUS PYRO. Werking volgens onderdruk principe. Rendement 82-90% Geringe afmetingen. Ingebouwde veiligheidskoelspiraal

ZEUS PYRO. Werking volgens onderdruk principe. Rendement 82-90% Geringe afmetingen. Ingebouwde veiligheidskoelspiraal ZEUS PYRO Werking volgens onderdruk principe Rendement 82-90% Geringe afmetingen Ingebouwde veiligheidskoelspiraal Hoogwaardig keramisch vuurbeton LACFIRE 1800/20 SiC Aslade kan geledigd tijdens het verwarmingsbedrijf

Nadere informatie

Gereedschap voor autogeen lassen en Branden

Gereedschap voor autogeen lassen en Branden Gereedschap voor autogeen lassen en Branden Bij autogene processen worden branders gebruikt voor lassen en onder meer ook voor snijden, solderen, richten, strekken, gutsen, vlamstralen en heetstoken. Deze

Nadere informatie

Tips Voor een brandveilig evenement

Tips Voor een brandveilig evenement Tips Voor een brandveilig evenement Hoe brandveilig is uw evenement? Brandveiligheid is uw eigen verantwoordelijkheid Een evenement organiseren doe je op veilige manier. In deze folder treft u wat tips

Nadere informatie

Controlelijst brandveiligheid

Controlelijst brandveiligheid Controlelijst brandveiligheid Naam : Adres : Postcode / plaats : Contactpersoon : Controleur(s) : Datum afgifte gebruiksvergunning : Controlefrequentie : Datum controle : Archiefnummer : Handleiding De

Nadere informatie

Brandweer voorwaarden behorend bij de APV vergunning ARTIKEL 1 Vrijhouden van terreingedeelten en bereikbaarheid 1.1 De rijbaan en/of de calamiteitenroute moet over een breedte van 3,5 meter vrij blijven.

Nadere informatie

GASTEC QA Keuringseis 191 Maximum debiet beveiligingskleppen

GASTEC QA Keuringseis 191 Maximum debiet beveiligingskleppen Januari 2001 GASTEC QA Keuringseis 191 Maximum debiet beveiligingskleppen COLOFON GASTEC NV, Centrum voor Gastechnologie, werkt voor energiebedrijven, fabrikanten en andere opdrachtgevers met behoefte

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. DRUKVERHOGINGINSTALLATIES Algemeen

WATERWERKBLAD. DRUKVERHOGINGINSTALLATIES Algemeen WATERWERKBLAD DRUKVERHOGINGINSTALLATIES Algemeen WB 4.3 DATUM: JUNI 2004 Auteursrechten voorbehouden Dit Werkblad heeft betrekking op de hierna aangegeven typen drukverhoginginstallaties. Het is niet van

Nadere informatie

installatie: stalen, dubbelwandige tank met appendages en leidingen

installatie: stalen, dubbelwandige tank met appendages en leidingen VOORSCHRIFTEN M.B.T. HUISBRANDOLIE-INSTALLATIES Standaardvoorschriften voor de activiteit: CODE 155a Opslag van huisbrandolie in, van staal vervaardigde, dubbelwandige bovengrondse tanks (o.a. wandtanks)

Nadere informatie

Algemene gebruiksvoorschriften behorende bij de omgevingsvergunning voor de activiteit brandveilig gebruik.

Algemene gebruiksvoorschriften behorende bij de omgevingsvergunning voor de activiteit brandveilig gebruik. Algemene gebruiksvoorschriften behorende bij de omgevingsvergunning voor de activiteit brandveilig gebruik. Paragraaf 1.4 Bijzondere bepalingen Artikel 1.16 Zorgplicht Een bij of krachtens de wet aanwezige

Nadere informatie

Korte Checklist. 1. Organisatorische aspecten Zorg voor een brandveilige bedrijfsvoering!

Korte Checklist. 1. Organisatorische aspecten Zorg voor een brandveilige bedrijfsvoering! Korte Checklist 1. Organisatorische aspecten Zorg voor een brandveilige bedrijfsvoering! Er is een logboek aanwezig op het bedrijf / in de stallen. Hierin zijn o.a. certificaten (installaties, brandveiligheidsvoorzieningen)

Nadere informatie

Verordening opslag gas, huisbrand- en stookolie

Verordening opslag gas, huisbrand- en stookolie CVDR Officiële uitgave van Eemsmond. Nr. CVDR57414_1 11 oktober 2016 Verordening opslag gas, huisbrand- en stookolie De raad der gemeente Hefshuizen: op voorstel van burgemeester en wethouders gelet op

Nadere informatie

9.3.1.51.2 In ieder geïsoleerd verdeelsysteem moet een automatische aardfoutcontroleinrichting met een optisch en akoestisch alarm zijn ingebouwd.

9.3.1.51.2 In ieder geïsoleerd verdeelsysteem moet een automatische aardfoutcontroleinrichting met een optisch en akoestisch alarm zijn ingebouwd. 9.3.1.51 Elektrische inrichtingen (type G) 9.3.1.51.1 Er zijn slechts verdeelsystemen zonder teruggeleiding via de scheepsromp toegestaan.dit is niet van toepassing op: - installaties voor kathodische

Nadere informatie

Wetgeving in stooklokalen

Wetgeving in stooklokalen Wetgeving in stooklokalen Wat wordt er verwacht van U? Welke norm is van toepassing? Waar moet of kan u op letten? Is het een nieuw stooklokaal of renovatie? Stookplaats boven 70kW volgens NBN B61-001

Nadere informatie

KEURMERK VEILIGE BOTENSTALLING SCHOUWINGRAPPORT

KEURMERK VEILIGE BOTENSTALLING SCHOUWINGRAPPORT Stichting VbV Postbus 21, 7300 AA, APELDOORN +31 55-527 05 05 FA: +31 55-522 67 66 Schouwinggegevens VbV referentie: KVB KEURMERK VEILIGE BOTENSTALLING SCHOUWINGRAPPORT Bedrijfsnaam: Aantal loodsen: Naam

Nadere informatie

ERRATA WIJZIGINGEN JULI 1996 OP DE VOORSCHRIFTEN VOOR AUTOMATISCHE SPRINKLERINSTALLATIES

ERRATA WIJZIGINGEN JULI 1996 OP DE VOORSCHRIFTEN VOOR AUTOMATISCHE SPRINKLERINSTALLATIES ERRATA WIJZIGINGEN JULI 1996 OP DE VOORSCHRIFTEN VOOR AUTOMATISCHE SPRINKLERINSTALLATIES Bilthoven Zoals de oplettende lezer niet zal zijn ontgaan is er in de laatste wijzigingen op de VAS (juli 1996)

Nadere informatie

WHIRLPOOL AKR643GY. Gebruiksaanwijzing

WHIRLPOOL AKR643GY. Gebruiksaanwijzing WHIRLPOOL AKR643GY Gebruiksaanwijzing 3Nl33014.fm5 Page 16 Monday, August 27, 2001 4:45 PM GEBRUIKSAANWIJZING VOOR DE INGEBRUIKNEMING MILIEUTIPS ALGEMENE VOORZORGSMAATREGELEN EN ADVIEZEN BEDIENING ONDERHOUD

Nadere informatie

Brandveiligheidsvoorwaarden Campings Regio Noord- en Midden Limburg

Brandveiligheidsvoorwaarden Campings Regio Noord- en Midden Limburg Brandveiligheidsvoorwaarden Campings Regio Noord- en Midden Limburg A. Open ruimte bij en in de omgeving van de inrichting. 1. Vrijhouden van terreingedeelten ten behoeve van de brandweer 1.1. De bij de

Nadere informatie

-5- Noem de blusmethoden voor een klasse A-brand. -5- Omschrijf de brandklassen. -5- Noem de blusmethoden voor een klasse B-brand.

-5- Noem de blusmethoden voor een klasse A-brand. -5- Omschrijf de brandklassen. -5- Noem de blusmethoden voor een klasse B-brand. -5- Met welk bord wordt een explosiegevaarlijke gebied aangegeven? -5- Noem de blusmethoden voor een klasse A-brand. -5- Noem de blusmethoden voor een klasse B-brand. -5- Noem de blusmethoden voor een

Nadere informatie

Installatieinstructies

Installatieinstructies Installatieinstructies Algemeen Zorg ervoor dat u de instructies aandachtig leest en begrijpt alvorens met de installatie te beginnen. Simfofit moet steeds gebruikt worden met een gipskartonplaat van minstens

Nadere informatie

AANWIJZINGEN VOOR DE INSTALLATIE

AANWIJZINGEN VOOR DE INSTALLATIE SbS_Inst_102_00286_NL 23-04-2007 10:43 Pagina 20 AANWIJZINGEN VOOR DE INSTALLATIE ALVORENS DE KOELKAST TE INSTALLEREN WATERAANSLUITING ELEKTRISCHE AANSLUITING NIVELLEREN VAN DE KOELKAST INSTALLATIE VAN

Nadere informatie

CONTROLELIJST VEILIGHEID BIJ EVENEMENTEN

CONTROLELIJST VEILIGHEID BIJ EVENEMENTEN score INVENTARISATIE / INSPECTIE in orde niet geheel in orde niet in orde n.v.t. TOELICHTING / EVALUATIE 1. VERANTWOORDELIJKHEID 1. Alle partijen zijn aantoonbaar op hun resp. verantwoordelijkheid gewezen.

Nadere informatie

U kunt met uw kinderen snel en goed altijd alle uitgangen bereiken

U kunt met uw kinderen snel en goed altijd alle uitgangen bereiken U kunt met uw kinderen snel en goed altijd alle uitgangen bereiken Zijn de ingangen, doorgangen, uitgangen, nooduitgangen, gangpaden, trappen, hellingbanen en vluchtroutes over de minimaal vereiste breedte

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. BRANDBLUSINSTALLATIES Automatische sprinklerinstallaties

WATERWERKBLAD. BRANDBLUSINSTALLATIES Automatische sprinklerinstallaties WATERWERKBLAD BRANDBLUSINSTALLATIES Automatische sprinklerinstallaties WB 4.5 B DATUM: JUNI 2004 Auteursrechten voorbehouden 1. Automatische sprinklerinstallaties 1.1 Een automatische sprinklerinstallatie

Nadere informatie

Installatie, gebruiks en onderhouds instructies. Stoveman houtgestookte sauna ovens. Veiligheidsafstanden

Installatie, gebruiks en onderhouds instructies. Stoveman houtgestookte sauna ovens. Veiligheidsafstanden Installatie, gebruiks en onderhouds instructies. Stoveman houtgestookte sauna ovens Veiligheidsafstanden Voorafgaande aan de installatie van uw sauna oven moet u erop letten dat de minimale veiligheidsafstanden

Nadere informatie

UITSTEEKSTEIGERS 1980 blz.1

UITSTEEKSTEIGERS 1980 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Bij de betonskeletbouw bestaat het skelet uit een constructie van gewapend betonkolommen, -wanden, -balken en -vloeren. Het stellen van de bekisting, het aanbrengen van de wapening,

Nadere informatie

TECHNISCH BUREAU VERBRUGGHEN VADEMECUM ELEKTRICITEIT RUIMTEN VAN ELEKTRISCHE INSTALLATIES Artikel A.R.E.I

TECHNISCH BUREAU VERBRUGGHEN VADEMECUM ELEKTRICITEIT RUIMTEN VAN ELEKTRISCHE INSTALLATIES Artikel A.R.E.I 47.01 Codificatie 47.01.a Bekwaamheid van personen: Om de bekwaamheid van personen te bepalen wordt een code gebruikt die samengesteld is uit de letters BA gevolgd door een cijfer van 1 tot 5, zoals in

Nadere informatie

Gemeenschappelijke schoorstenen in bestaande appartementsgebouwen

Gemeenschappelijke schoorstenen in bestaande appartementsgebouwen Gemeenschappelijke schoorstenen in bestaande appartementsgebouwen 1 Inhoudsopgave Bestaande situatie Atmosferische ketels Gemeenschappelijk opbouwvoorbeeld Werkingsprincipe Verse luchttoevoer Rookgasafvoer

Nadere informatie

VOORAL DE ALINEA S IN HET ROOD ZIJN ZEER BELANGRIJK VOOR HET JAARMARKTGEBEUREN

VOORAL DE ALINEA S IN HET ROOD ZIJN ZEER BELANGRIJK VOOR HET JAARMARKTGEBEUREN DIT BRANDWEERREGLEMENT IS ZEER BELANGRIJK ONDERMEER VOOR DE UITBATERS VAN KRAMEN WAAR VERWARMINGSTOESTELLEN WORDEN GEBRUIKT. GELIEVE HIERMEE REKENING TE HOUDEN EN NA TE LEVEN VOORAL DE ALINEA S IN HET

Nadere informatie

1.1.2 Een handlier is een lier, die uitsluitend is bedoeld en uitgevoerd om met handkracht te worden aangedreven.

1.1.2 Een handlier is een lier, die uitsluitend is bedoeld en uitgevoerd om met handkracht te worden aangedreven. blz.1 1. ALGEMEEN 1.1 Definities 1.1.1 Een lier is een hefwerktuig, - dat is bedoeld om lasten te verplaatsen door middel van een flexibel trekorgaan, zoals een kabel, - dat voorts is uitgerust met een

Nadere informatie

DuoControl CS. NL Inbouwhandleiding Pagina 2

DuoControl CS. NL Inbouwhandleiding Pagina 2 DuoControl CS NL Inbouwhandleiding Pagina 2 DuoControl CS Inhoudsopgave Gebruikte symbolen... 2 Inbouwhandleiding Leveringsomvang... 3 Veiligheidsrichtlijnen... 3 Bescherming tegen vervuiling / verontreiniging

Nadere informatie

Nefit Economy cv-boilers

Nefit Economy cv-boilers Nefit houdt Nederland warm Installatie-instructie Nefit Economy cv-boilers INHOUDSOPGAVE 1. ALGEMEEN 1-1 2. INSTALLEREN 2-1 2.1 Voorschriften 2-1 2.1.1 Algemene voorschriften 2-1 2.1.2 Voorschriften fabrikant

Nadere informatie

TAKELS, VIJZELS EN DOMMEKRACHTEN 1984 blz.1

TAKELS, VIJZELS EN DOMMEKRACHTEN 1984 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Vrij regelmatig verzoeken fabrikanten, leveranciers en gebruikers van takels, vijzels en dommekrachten de Arbeidsinspectie, deze hefwerktuigen uit een oogpunt van veiligheid aan een

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Algemeen

WATERWERKBLAD. AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Algemeen WATERWERKLAD AANLEG VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES Algemeen W 3.1 DATUM: OKT 2011 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de aanleg van leidingwaterinstallaties is in artikel 3.1 van NEN 1006 (AVWI-2002)

Nadere informatie

Gebruiks- en onderhoudsaanwijzing- NL

Gebruiks- en onderhoudsaanwijzing- NL Elektrische Infrarood Verwarming Model 93485 Gebruiks- en onderhoudsaanwijzing- NL 1 Algemene veiligheidsinstructies LEES DE GEBRUIKSAANWIJZING Alvorens de radiateur in bedrijf te nemen, moet u deze gebruiks

Nadere informatie

Hallo, mag ik mij even voorstellen?

Hallo, mag ik mij even voorstellen? www.shell.nl/lpg Hallo, mag ik mij even voorstellen? Sinds jaar en dag maak ik deel uit van jullie gezin en toch schijnen sommigen me nog niet goed te kennen. Ik ben het mobiele manusje van alles. Gasfornuizen,

Nadere informatie

BRAND. Algemene informatie over brand

BRAND. Algemene informatie over brand Preventie en Interim Algemene informatie over brand Opdat er brand zou ontstaan zijn 3 elementen nodig: Brandbare stof: vaste stof, vloeistof, gas Ontstekingsbron (vonken, vlam) veroorzaakt door bvb. kortsluiting,

Nadere informatie

Technische omschrijving woningen

Technische omschrijving woningen Technische omschrijving woningen Deze technische omschrijving woningen is een opsomming van te verwerken materialen, al dan niet met omschrijving van de kwaliteit, maar zonder bepalingen ten aanzien van

Nadere informatie

Checklist Gebruik en Opslag gevaarlijke stoffen Houtbewerking, bouwnijverheid en installatietechniek

Checklist Gebruik en Opslag gevaarlijke stoffen Houtbewerking, bouwnijverheid en installatietechniek Naam bedrijf Contactpersoon Adres vestiging Postcode + plaats Telefoonnummer Postadres Naam inspecteur Datum controle Activiteitenbesluit Type A Type B Type C Postcode + plaats Telefoonnummer nio = niet

Nadere informatie

Handleiding rookgascondensor INHOUDSOPGAVE: WERKING. 1.1 Algemeen 1.2 Werking INSTALLATIE

Handleiding rookgascondensor INHOUDSOPGAVE: WERKING. 1.1 Algemeen 1.2 Werking INSTALLATIE Handleiding rookgascondensor INHOUDSOPGAVE: WERKING 1.1 Algemeen 1.2 Werking INSTALLATIE 2.1 Aflevering 2.2 Voorschriften 2.3 Opstelling 2.4 Montage beveiligingen 2.5 Montage rookgasafvoer 2.6 Montage

Nadere informatie

ACCOMMODATIE EN OPSLAG

ACCOMMODATIE EN OPSLAG INDEX 1 SCHAFTWAGENS SCHAFTWAGEN PL................. 2 SCHAFTWAGEN W................ 3 SCHAFTWAGEN W MET TOILET........ 4 SCHAFTWAGEN W MET KEUKEN/TOILET. 4 TOILETWAGENS TOILETWAGEN W..................

Nadere informatie

INSTALLATIEHANDLEIDING SENSE SPORT

INSTALLATIEHANDLEIDING SENSE SPORT 3 NEDERLANDS INSTALLATIEHANDLEIDING SENSE SPORT 900575 -NLD INHOUD Vóór de installatie... Onderdelen... Installatie-eisen... Gereedschap voor het installeren... Planning van de installatie... Installatie...4

Nadere informatie

Te koop. Smaakvol ingerichte en fraai afgewerkte hoekwoning met stenen berging. Prof. Teldersstraat 32, 3274 MC Heinenoord

Te koop. Smaakvol ingerichte en fraai afgewerkte hoekwoning met stenen berging. Prof. Teldersstraat 32, 3274 MC Heinenoord Te koop Smaakvol ingerichte en fraai afgewerkte hoekwoning met stenen berging Prof. Teldersstraat 32, 3274 MC Heinenoord Deze ruime hoekwoning is gebouwd in 1992 en ligt in een rustige straat aan de rand

Nadere informatie

OPLEIDING MODULE BUTAAN / PROPAAN PROFESSIONELE GASINSTALLATEUR BIJSCHOLING 2011 NBN D 51-006 2 de UITGAVE (2010) VOORNAAMSTE WIJZIGINGEN

OPLEIDING MODULE BUTAAN / PROPAAN PROFESSIONELE GASINSTALLATEUR BIJSCHOLING 2011 NBN D 51-006 2 de UITGAVE (2010) VOORNAAMSTE WIJZIGINGEN OPLEIDING MODULE BUTAAN / PROPAAN PROFESSIONELE GASINSTALLATEUR BIJSCHOLING 2011 NBN D 51-006 2 de UITGAVE (2010) VOORNAAMSTE WIJZIGINGEN 1 JANUARI 2011 DEEL 1 - TERMINOLOGIE NIEUWE DEFINITIES 3.1.62.1

Nadere informatie

: Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 8 van de Vergunningsverordening. Artikel 1

: Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 8 van de Vergunningsverordening. Artikel 1 Intitulé : Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 8 van de Vergunningsverordening Citeertitel: Vergunningsbesluit Vindplaats : AB 1990 no. GT 66 Wijzigingen: Geen Artikel

Nadere informatie

6 Opslag van gasflessen

6 Opslag van gasflessen 6 Opslag van gasflessen 6.1 Inleiding Dit hoofdstuk heeft betrekking op de opslag van gasflessen. Paragraaf 6.2 bevat algemene voorschriften voor de opslag van gasflessen. Paragraaf 6.3 bevat specifieke

Nadere informatie

Toolbox-meeting. Besloten ruimten

Toolbox-meeting. Besloten ruimten Toolbox-meeting serie Besloten ruimten - 2 - / 7-6-2010 / 1 van 6 Toolbox-meeting Besloten ruimten Toolbox-meeting serie Besloten ruimten - 2 - / 7-6-2010 / 2 van 6 Inleiding Voorwaarden om in elke ruimte

Nadere informatie

Rolkachel infrarood Chauffage mobile infrarouge Gasheizung Mobil infrarot Mobile gasheater infrared. Model: GRT-508

Rolkachel infrarood Chauffage mobile infrarouge Gasheizung Mobil infrarot Mobile gasheater infrared. Model: GRT-508 Rolkachel infrarood Chauffage mobile infrarouge Gasheizung Mobil infrarot Mobile gasheater infrared Model: GRT-508 Handleiding Mode d emploi Gebrauchsanweisung Manual Lees deze handleiding aandachtig door

Nadere informatie

VLOEIBARE ZUURSTOF 1984 blz.1

VLOEIBARE ZUURSTOF 1984 blz.1 blz.1 1. INLEIDING Dit blad handelt over het behartigen van de veiligheid en de gezondheid van de werknemers met betrekking tot de opslag van vloeibare zuurstof in stationaire reservoirs. Het geeft aan

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing cilinderzuurstofsysteem

Gebruiksaanwijzing cilinderzuurstofsysteem Gebruiksaanwijzing cilinderzuurstofsysteem Linde Healthcare Benelux De Keten 7 5651 GJ Eindhoven, Nederland Tel. +31 88 327 62 76 Fax +31 88 327 62 77 info.homecare.nl@linde.com www.linde-healthcare.nl

Nadere informatie

Koperskeuzelijst. Werknummer : Projectomschrijving : Woningtype. : Woningtype Lombardier

Koperskeuzelijst. Werknummer : Projectomschrijving : Woningtype. : Woningtype Lombardier 10 Bouwkundige wijzigingen 10.7320 Zolderindeling met 2 onbenoemde ruimten + overloop F 7300 OH Het wijzigen van de indeling op de tweede verdieping door middel van het creëren van twee onbenoemde ruimten

Nadere informatie

1 Algemene bepalingen

1 Algemene bepalingen MINISTERIËLE BESCHIKKING met algemene werking van de 24ste september 1999 als bedoeld in artikel 3, zevende lid, van de Warenlandsverordening (P.B. 1997, no. 334) ter uitvoering van artikel 14, eerste

Nadere informatie

ALVORENS DE KOOKPLAAT TE GEBRUIKEN Blz. 19. ADVIEZEN VOOR MILIEUBESCHERMING Blz. 19. WAARSCHUWINGEN EN ALGEMENE WENKEN Blz. 19

ALVORENS DE KOOKPLAAT TE GEBRUIKEN Blz. 19. ADVIEZEN VOOR MILIEUBESCHERMING Blz. 19. WAARSCHUWINGEN EN ALGEMENE WENKEN Blz. 19 NL INHOUD ALVORENS DE KOOKPLAAT TE GEBRUIKEN Blz. 19 ADVIEZEN VOOR MILIEUBESCHERMING Blz. 19 WAARSCHUWINGEN EN ALGEMENE WENKEN Blz. 19 ADVIEZEN VOOR ENERGIEBESPARING Blz. 20 REINIGING EN ONDERHOUD VAN

Nadere informatie

Brandwerende ventilatieroosters

Brandwerende ventilatieroosters Brandwerende ventilatieroosters Vierkante of rechthoekige brandwerende ventilatieroosters voor verticale of horizontale montage Ronde brandwerende ventilatieroosters voor verticale of horizontale montage

Nadere informatie

NIEUWBOUW KINDERDAGVERBLIJF DE ARK AGRA MATIC BV

NIEUWBOUW KINDERDAGVERBLIJF DE ARK AGRA MATIC BV W2N engineers b.v. Dopheide 2 Postbus 258 9200 AG Drachten T: 0512 544888 E: drachten@w2n.nl W: www.w2n.nl B: NL79 RABO 0369 0496 83 k.v.k. Leeuwarden 59819588 NIEUWBOUW KINDERDAGVERBLIJF DE ARK AGRA MATIC

Nadere informatie

Richtlijn ruimte voor afleverstation DWAS

Richtlijn ruimte voor afleverstation DWAS Richtlijn ruimte voor afleverstation DWAS Voorschriften en afmetingen van ruimten voor directe afleverstations Revisie F Richtlijn ruimte voor afleverstation DWAS Voorschriften en afmetingen van ruimten

Nadere informatie

Technische omschrijving opgesteld door KondorWessels Vastgoed 21-02-2013

Technische omschrijving opgesteld door KondorWessels Vastgoed 21-02-2013 Technische omschrijving kopers Deze technische omschrijving is een opsomming van te verwerken materialen, al dan niet met omschrijving van de kwaliteit, maar zonder bepalingen ten aanzien van de uitvoering.

Nadere informatie

Wat is een explosie? Een explosie is een zeer snel verlopende brand met een vrijkomende (verwoestende) drukgolf.

Wat is een explosie? Een explosie is een zeer snel verlopende brand met een vrijkomende (verwoestende) drukgolf. Toolbox: Brand en Explosie Het doel van een toolboxmeeting is om de aandacht en motivatie voor veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf te verbeteren. Wat is brand? Brand is een chemische reactie van

Nadere informatie

L u c h t d i c h t b o u w e n

L u c h t d i c h t b o u w e n S t u d i e b u r e e l G r e e s a b v b a Meerhoutstraat 92 2430 Vorst-Laakdal Tel: 013/29 51 98 Fax: 013/29 41 99 Website: www.greesa.be E-mail: info@greesa.be GSM: 0495/92 08 69 BTW: BE.0883.002.381

Nadere informatie

Brandveiligheid Brandwerende bouwelementen

Brandveiligheid Brandwerende bouwelementen Brandveiligheid Brandwerende NBN 713-020 1968 Beveiliging tegen brand - Gedrag bij brand bij bouwmaterialen en - Weerstand tegen brand van ) (met erratum) NBN 713-020/A1 1982 Beveiliging tegen brand -

Nadere informatie

ABSORPTIE KOELKAST MODEL FA60G 12 V - 220/230 V - Flessengas GEBRUIKSAANWIJZING

ABSORPTIE KOELKAST MODEL FA60G 12 V - 220/230 V - Flessengas GEBRUIKSAANWIJZING e x q u i s i t ABSORPTIE KOELKAST MODEL FA60G 12 V - 220/230 V - Flessengas GEBRUIKSAANWIJZING DOMEST Import-Export b.v. J.F. Kennedylaan 101b NL7001CZ Doetinchem www.domest.com Lees deze gebruiksaanwijzing

Nadere informatie

Elektronische keramische verwarming

Elektronische keramische verwarming Elektronische keramische verwarming Gebruiksaanwijzing Art.-No. 37419 230V~ 50Hz 1800W Belangrijke informatie 1. Voor ingebruikname deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig lezen. Belangrijk: Het apparaat mag

Nadere informatie

Installatie-instructies

Installatie-instructies Inhoud Aansluitmogelijkheden op droger Installatie-instructies Installatiemogelijkheden Veiligheidsinstructies... 1 Aansluitmogelijkheden op de droger... 2 Installatie-instructies... 3 Installatiemogelijkheden...

Nadere informatie

Apparatuur voor autogeen lassen

Apparatuur voor autogeen lassen Laskennis opgefrist (nr. 41) Apparatuur voor autogeen lassen Bij autogene processen worden branders gebruikt voor lassen en onder meer ook voor snijden, solderen, richten, strekken, gutsen, vlamstralen

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Gasbranders. 057.130.7 Gasbrander zonder vlambeveiliging 057.131.7-057.146.3 Gasbranders met vlambeveiliging.

Gebruiksaanwijzing. Gasbranders. 057.130.7 Gasbrander zonder vlambeveiliging 057.131.7-057.146.3 Gasbranders met vlambeveiliging. Gasbranders Overzicht 057.130.7 gasbrander 20cm, butaan/propaan, 5 kw, zonder vlambeveiliging 057.131.5 gasbrander 30cm, butaan/propaan, 7 kw + vlambeveiliging 057.132.3 gasbrander 40cm, butaan/propaan,

Nadere informatie

Module 3. Magazijn en opslag Vraag Antwoord Mogelijke maatregelen Prioriteit Toelichting

Module 3. Magazijn en opslag Vraag Antwoord Mogelijke maatregelen Prioriteit Toelichting Branche RI&E vereniging SZS (versie oktober 2008) 3.1 3.1 Is de vloer vrij van oneffenheden, zodat transportmiddelen veilig kunnen rijden en geen ongemakken geeft? Verwijder drempels in de vloer. Egaliseer

Nadere informatie

Voor het bouwen van middenspanningsruimten ten behoeve van STEDIN N.V.

Voor het bouwen van middenspanningsruimten ten behoeve van STEDIN N.V. Bouwvoorschriften Voor het bouwen van middenspanningsruimten ten behoeve van STEDIN N.V. Blad 1 van 6 1. Bouwvoorschriften Met het oog op de elektrische veiligheid en bedrijfszekerheid van een middenspanningsruimte

Nadere informatie

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning Bewonersinformatie Rosmalen Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning 2 Voorwoord Afgelopen periode heeft BAM Woningbouw in opdracht van de eigenaar van uw woning, a.s.r., uw woning verbeterd. Bij de woningverbetering

Nadere informatie

Een correcte reparatie kan uitsluitend worden gewaarborgd als een storingsvrije de-installatie van het complete toestel te allen tijde mogelijk is.

Een correcte reparatie kan uitsluitend worden gewaarborgd als een storingsvrije de-installatie van het complete toestel te allen tijde mogelijk is. De installatie mag uitsluitend door vakmensen worden uitgevoerd. Alle handelingen dienen achtereenvolgens volledig te worden uitgevoerd en gecontroleerd. Geldigheidsbereik Deze installatiehandleiding geldt

Nadere informatie

ORYX Collar WR PRODUCTBESCHRIJVING

ORYX Collar WR PRODUCTBESCHRIJVING ORYX Collar WR Versie., 0-05-07 (Dutch) ORYX, passie voor passieve brandbescherming ORYX is de specialist in passieve brandbescherming van gebouwen. Dankzij zijn gedreven expertise en een uitgebreid productassortiment

Nadere informatie

II. 12 BVCHECK MC Checklist voor de preventie van brand in de mini-crèches

II. 12 BVCHECK MC Checklist voor de preventie van brand in de mini-crèches II. 12 BVCHECK MC Checklist voor de preventie van brand in de mini-crèches Deze checklist helpt bepalen aan welke vereisten de mini-crèche op het vlak van brandveiligheid aan het besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

Werken in een groep van 4 max 40 punten. Inleverdatum vóór wo 30 maart 16.00u.

Werken in een groep van 4 max 40 punten. Inleverdatum vóór wo 30 maart 16.00u. PvB-7 OM-1 Opdracht 2 Leren werken met planning. Werken in een groep van 4 max 40 punten. Inleverdatum vóór wo 30 maart 16.00u. Situatie. Jullie werken voor een onderhoudsbedrijf aan allerlei klussen bij

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Gaasbakken

Gebruiksaanwijzing Gaasbakken Gebruiksaanwijzing Gaasbakken Augustus 2013 001_NL Gebruiksvoorschrift F1 F2 F3 Er bestaan drie uitvoeringen gaasbakken. De 4983 heeft een verhoogde bodem. De 4980 en de 4984 hebben een verstevigde bodem

Nadere informatie

Veilig omgaan met flessengas, barbecue en vuurkorf

Veilig omgaan met flessengas, barbecue en vuurkorf 10 brandveiligheids INFO Veilig omgaan met flessengas, barbecue en vuurkorf Meer informatie of andere folders uit deze serie? Ga naar de brandweerkazerne bij u in de buurt of kijk op www.brandweer.nl Helaas

Nadere informatie

Nieuw hout dekkend geschilderd in middelgrijs. Nieuw hout dekkend geschilderd in middelgrijs. De deuren krijgen een slot met een meerpuntsluiting.

Nieuw hout dekkend geschilderd in middelgrijs. Nieuw hout dekkend geschilderd in middelgrijs. De deuren krijgen een slot met een meerpuntsluiting. Technische omschrijving woningen Deze technische omschrijving woningen is een opsomming van te verwerken materialen, al dan niet met omschrijving van de kwaliteit, maar zonder bepalingen ten aanzien van

Nadere informatie

Harsh & Hazardous. Dé richtlijnen voor extreme omstandigheden EXPLOSIES

Harsh & Hazardous. Dé richtlijnen voor extreme omstandigheden EXPLOSIES Harsh & Hazardous Dé richtlijnen voor extreme omstandigheden EXPLOSIES Explosies Een explosie is het plotseling vergroten van het volume van een hoeveelheid materie waarna de energie op een heftige manier

Nadere informatie

Artikel 11.03 Afmeting van de werkplekken Werkplekken moeten zo groot zijn dat iedere persoon die er werkt voldoende bewegingsvrijheid heeft.

Artikel 11.03 Afmeting van de werkplekken Werkplekken moeten zo groot zijn dat iedere persoon die er werkt voldoende bewegingsvrijheid heeft. Reglement Onderzoek Schepen Rijnvaart HOOFDSTUK 11 VEILIGHEID OP DE WERKPLEK Artikel 11.01 Algemene bepalingen 1. Vaartuigen moeten zodanig zijn gebouwd, ingericht en uitgerust, dat personen daarop veilig

Nadere informatie

Brandveiligheidsnormen en veiligheid in het algemeen

Brandveiligheidsnormen en veiligheid in het algemeen BIJLAGE 1 Brandveiligheidsnormen en veiligheid in het algemeen 0. Indeling van de inrichtingen. De inrichtingen worden ingedeeld in 3 categorieën: - Categorie 1: de lage gebouwen: dit wil zeggen gebouwen

Nadere informatie