Verwijdering van de blaas (cystectomie) en aanleggen van een nieuwe blaas (neoblaas) met behulp van robotchirurgie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verwijdering van de blaas (cystectomie) en aanleggen van een nieuwe blaas (neoblaas) met behulp van robotchirurgie"

Transcriptie

1 Verwijdering van de blaas (cystectomie) en aanleggen van een nieuwe blaas (neoblaas) met behulp van robotchirurgie

2 Beste patiënt, Binnenkort wordt u opgenomen voor een cystectomie (het verwijderen van uw blaas). In dit document leest u meer over het verloop van de operatie. Hebt u nog vragen, stel ze dan gerust. Wat is een cystectomie? Bij een cystectomie wordt de blaas verwijderd. Meestal omdat er een kwaadaardige tumor tot minimum in de spierwand van de blaas is doorgegroeid. Ook bij bepaalde goedaardige aandoeningen kan het nodig zijn om de blaas te verwijderen. Wanneer de blaas verwijderd wordt omwille van een kwaadaardigheid zullen alsook de lymfeklieren in de buurt van de blaas verwijderd worden.

3 Wat is een kijkoperatie met behulp van de Da Vinci robot? De blaas kan via een snede in de onderbuik worden verwijderd. Ze kan daarnaast ook verwijderd worden met een kijkoperatie of laparoscopie. Een ingreep met de robot is ook een kijkoperatie, maar met belangrijke verbeteringen en voordelen ten opzichte van de klassieke kijkoperatie. Eén van deze belangrijke verbeteringen is het driedimensionale beeld, waardoor men een dieptezicht heeft, wat ontbreekt bij de klassieke kijkoperatie. Verder gebruikt men een speciale camera waardoor het beeld vergroot kan worden. Er zijn bovendien betere instrumenten waardoor men sneller en nauwkeuriger kan opereren. De gewrichtjes van de instrumenten kunnen meer dan 360 graden draaien zodat technische handelingen gemakkelijker en vaak ook preciezer kunnen worden uitgevoerd. De kans op genezing van de blaaskanker na een operatie met de robot is even groot als bij een klassieke open ingreep. De functionele resultaten, waarmee we de kans op behoud van erecties en goede controle op urineverlies bedoelen, zouden beter kunnen zijn met gebruik van de robottechniek. De procedure wordt volledig intracorporeel (in het lichaam) uitgevoerd. Dit wil zeggen dat voor geen enkele stap van de ingreep de buik nog wordt geopend tenzij aan het einde van de ingreep waarbij een wondje wat vergroot wordt om het operatiestuk te verwijderen uit het lichaam. Dit heeft belangrijke voordelen voor de patiënt, namelijk: - Darmwerking herstelt sneller waardoor de maagsonde vlugger kan verwijderd worden en voeding vlugger mogelijk is. - Sneller herstel en verkorte opnameduur t.o.v. open chirurgie. - Minder pijn.

4 De Da Vinci robot is niet computergestuurd en voert ook geen zelfstandige handelingen uit. De uroloog stuurt vanuit een console de robotarmen aan. Om werkruimte te verkrijgen wordt de buik opgeblazen met koolzuurgas (CO2). Via een aantal kleine sneetjes (0.5 cm tot 1 cm) in de onderbuik worden er buisjes in de buik gebracht. Door deze buisjes worden chirurgische instrumenten ingebracht waarmee de operatie wordt uitgevoerd. De blaas wordt tenslotte uit de buik verwijderd door één van de sneetjes iets te vergroten. Het bloedverlies is door deze techniek vaak zeer beperkt. Lukt het altijd via een kijkoperatie? Het antwoord hierop is nee. Soms blijkt dat toch een open operatie nodig is. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn. Dit kan komen omdat er bijvoorbeeld verklevingen zijn door eerdere operaties. De uroloog bespreekt dit voor de ingreep met u.

5 De operatie De blaas wordt verwijderd. Bij de man wordt hierbij steeds ook de prostaat weggenomen. Wanneer de blaas verwijderd wordt omwille van een kwaadaardigheid zullen alsook de lymfeklieren in de buurt van de blaas verwijderd worden. Bij een vrouw kan het nodig zijn ook de baarmoeder, eierstokken en een gedeelte van de vagina weg te nemen. Bij de blaasvervanging wordt er van een stuk dunne darm een reservoir gemaakt dat zal functioneren als een nieuwe blaas. Er kunnen verschillende types van nieuwe blaas gemaakt worden. In het UZA wordt gebruik gemaakt van de Studertechniek. Studertechniek: De urineleiders worden op de vervangblaas ingeplant. De eigen plasbuis wordt aangesloten op het nieuwe reservoir zodat u langs normale weg kan plassen. De sluitspier blijft intact. De nieuwe blaas kan niet samentrekken. Het ledigen van de blaas gebeurt door het ontspannen van de sluitspier en het gebruik van een buikpers. Dit is een techniek die u aangeleerd wordt door onze gespecialiseerde kinesisten.

6 Gevolgen van de operatie: - Aanvankelijk zal u moeten plassen op geplande tijdstippen om zo urineverlies te voorkomen. In het begin raadt men aan om overdag om de 2 uren te gaan plassen, s nachts mag dit om de 3 uren zijn. Het zetten van een wekker s nachts kan u hierbij helpen. Door vervolgens het interval tussen de plassen te laten toenemen zal de nieuwgevormde blaas geleidelijk aan capaciteit kunnen winnen. - Om een goede controle te hebben op urineverlies is een goed functioneren van de bekkenbodemspieren noodzakelijk. Voor het aanleren van training en het gebruik van deze spieren wordt u begeleid door een gespecialiseerde kinesist. - Het kan zijn dat u de nieuwe blaas onvoldoende kan ledigen. Men gaat u in dit geval aanleren om bijvoorbeeld 2 keer per dag de blaas zelf met een slangetje (=sonde) volledig leeg te maken. - De nieuwe blaas is gemaakt van de dunne darm en zal blijvend darmvlokken aanmaken. Na verloop van tijd wordt dit minder. Deze darmvlokken kunnen er wel voor zorgen dat de uitgang van de nieuwe blaas verstopt geraakt en het plassen niet meer of moeizaam lukt. Dit gebeurt echter zelden. Wanneer het optreedt, zal het nodig zijn om via een slangetje de blaas af en toe te spoelen.

7 Wat gebeurt er vóór en tijdens uw operatie? 1. Voor de operatie Naast een gesprek met de uroloog heeft u tevens een gesprek met de gespecialiseerd oncologische verpleegkundige die u tezamen met de uroloog tijdens het gehele behandeltraject zal begeleiden. U gaat langs bij de anesthesist. Die bepaalt welke onderzoeken u moet ondergaan voor u geopereerd kunt worden. Deze preoperatieve onderzoeken kunnen bestaan uit een bloedonderzoek, een elektrocardiogram van het hart en een foto van de longen. Eventueel gaat u eerst nog naar andere specialisten (cardioloog, longarts, enzovoort). De anesthesist bespreekt met u, als u medicatie gebruikt, welke tabletten u in mag nemen en welke niet de ochtend van de operatie. Als u antistollingsmiddelen ( bloedverdunners ) neemt, wordt er afgesproken wanneer u deze medicatie moet stoppen. Deze medicatie kan soms vervangen worden door inspuitingen in de buik. Wanneer u teveel gewicht verloren heeft op korte termijn, wordt u indien nodig naar de diëtist doorverwezen. Voor uw operatie krijgt u een afspraak bij de bekkenbodemfysiotherapeut. Hier wordt u de nieuwe techniek om te plassen aangeleerd en krijgt u oefeningen om de bekkenbodemspieren te verstevigen.

8 2. Opname U wordt de dag voor uw operatie in de namiddag opgenomen op de afdeling D4. Er worden antitrombose steunkousen aangemeten. U leert het gebruik van een triflow apparaatje aan zodat u na de operatie ademhalingsoefeningen kunt doen om de kans op een longontsteking te verkleinen. De avond voor de operatie wordt er een klein lavement toegediend om de endeldarm leeg te maken. De verpleegkundige scheert het operatiegebied indien nodig. De verpleegkundige legt u uit wat en tot wanneer u nog mag eten en drinken. De avond voor de operatie krijgt u nog een energierijk drankje. U mag vaste voeding nuttigen tot 6 uur voor de operatie. Heldere dranken mag tot 2 uur voor de operatie. Twee uur voor de operatie krijgt u opnieuw een energierijk drankje.

9 3. Tijdens de Operatie Op de operatiezaal wordt er, wanneer u slaapt, een katheter in een groot bloedvat in de hals, een infuus ter hoogte van de hand of pols en een maagsonde geplaatst. Deze maagsonde zal zo snel mogelijk na de operatie weer verwijderd worden. De ingreep zelf duurt gemiddeld 6 tot 7 uren. Wat gebeurt er na de operatie? 1. Verblijf U verblijft meestal na de operatie tot de volgende dag op de ontwaakzaal of PACU. Soms kan u ook tijdelijk op de intensieve zorgen verblijven. 2. Voeding Op de dag van de operatie kunt u nog niet eten en krijgt u vocht via een infuus. U heeft een maagsonde en mag kleine slokjes water drinken. De dagen na de operatie wordt er gekeken wanneer de maagsonde kan verwijderd worden en wordt de inname van voedsel weer langzaam opgedreven. Een groot voordeel van de robotoperatie en de techniek die wij hierbij gebruiken is dat de buik niet meer wordt geopend waardoor de darmen veel sneller weer zullen werken.

10 Hierdoor is het vaak mogelijk de maagsonde reeds na 24 tot 48 uur te verwijderen en kan u veel sneller weer starten met eten. 3. Operatiewonde U kunt één of twee wonddrains hebben om urine, wond- en/ of lymfevocht af te voeren. Er wordt dagelijks beoordeeld wanneer deze drains kunnen verwijderd worden. Na uw operatie heeft u een sonde in de plasbuis en een sonde doorheen de buikwand. Naast uw suprapubische sonde zitten er 2 splintjes of dunne buisjes. Deze zorgen ervoor dat de inhechting van de urineleiders in de nieuwe blaasconstructie goed kan genezen. Het verwijderen van de splints is niet pijnlijk. De arts bekijkt wanneer ze kunnen verwijderd worden. Meestal kan dit 7 tot 8 dagen na de operatie.

11 4. Pijn Na de operatie krijgt u pijnbestrijding. Geef op tijd aan dat u pijn heeft, zodat de pijn met medicatie onderdrukt kan worden. Een voordeel van de robottechniek is dat u minder pijn heeft en dat een pijnpomp niet nodig is. 5. Trombose De antitrombosekousen draagt u gedurende 14 dagen. Deze kousen draagt u dag en nacht en doet u alleen uit om u te douchen. U krijgt na de operatie tevens antitrombose spuitjes (Clexane). Deze spuitjes dienen tot 4 weken na de operatie toegediend te worden. Meestal kan u dit zelf maar zo nodig kan ook de thuisverpleging hiervoor ingeschakeld worden. 6. Mobilisatie U wordt dagelijks gestimuleerd om uit bed te komen en het triflow ademhalingsapparaat te gebruiken ter voorkoming van longontsteking. 7. Verblijf en verder verloop U verblijft normaal gesproken circa 12 tot 14 dagen in het ziekenhuis. De totale verblijfsduur is afhankelijk van de snelheid waarmee u herstelt. Bij ontslag krijgt u een controleafspraak bij de uroloog.

12 De hechtingen worden na 14 dagen verwijderd samen met de sonde doorheen de buikwand. De sonde doorheen de plasbuis blijft 3 weken ter plaatse. Thuis moet uw blaas verder 1x per dag gespoeld worden door een thuisverpleegkundige. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid vlokken in de urine. Na 3 weken krijgt u een onderzoek van de blaas. Als het radiologisch onderzoek geen lekjes aan de nieuwgevormde blaas aantoont, kan de sonde verwijderd worden. Na het verwijderen van de sonde verblijft u gedurende één dag en één nacht in het ziekenhuis. Tijdens dit verblijf wordt er gekeken of u de blaas goed ledigt. De bekkenbodemfysiotherapeut herhaalt tijdens dat verblijf tezamen met u de techniek om de blaas leeg te maken. 8. Belang van fysiotherapie Zodra de katheter in de plasbuis verwijderd is, kunt u rustig aan met bekkenbodemfysiotherapie beginnen. De bekkenbodemfysiotherapeut leert u de juiste spieren aan te spannen en te ontspannen en hoe de blaas te ledigen. Het volledig ledigen van de blaas is belangrijk om infecties te vermijden. Soms kan het zijn dat het ledigen van de blaas niet lukt. Het is dan noodzakelijk om de blaas leeg te maken met een dun slangetje (=sonde)

13 Wat zijn de mogelijke complicaties? Bij elke operatie kunnen er complicaties optreden. Deze treden niet noodzakelijk op, maar het is belangrijk dat u op de hoogte bent van mogelijke problemen na de operatie. - De omliggende organen in de buik kunnen gekwetst geraken (bv. dunne darm, dikke darm, etc.). Hierdoor kan een extra ingreep nodig zijn. Dit komt echter zelden voor. - Na een buikoperatie kunnen de darmen korte of lange tijd weinig of niet werken. Dit kan leiden tot een opgezette buik, misselijkheid, braken,... Hierdoor kan het nodig zijn de maagsonde langer te laten zitten of zelfs te herplaatsen en tijdelijk voeding toe te dienen via een infuus. Meestal lost dit probleem zich spontaan op, maar soms kan een extra ingreep nodig zijn. - Mogelijk kan er een lek ontstaan op de plaats waar de dunne darmen weer aan elkaar gehecht zijn. Hiervoor kan een nieuwe ingreep nodig zijn. - Kort na de ingreep kan er pijn tussen de schouderbladen ontstaan door het ingeblazen koolzuurgas. Dit verdwijnt normaal gezien spontaan na uur. - Urineweginfectie, soms zelfs met nierbekkenontsteking. - Longontsteking. Om de kans hierop te verminderen kreeg u voor de operatie een triflow ademhalingsapparaat om ademhalingsoefeningen te doen na de operatie. Ter preventie wordt er ademhalingskinesitherapie opgestart. - Bij elke operatie bestaat het risico op wondinfectie, trombose, slechte wondheling, littekenbreuk etc.

14 - Seksuele problemen kunnen ontstaan na de operatie. Bij een vrouw kan vaginale penetratie pijnlijk, moeizaam of onmogelijk worden en bij de man kan impotentie ontstaan. - Er kan een nabloeding optreden waarvoor een heringreep of bijkomende interventie nodig kan zijn. Dit komt echter zeer zeldzaam voor. - Na de operatie kan er lymfevocht ophopen in de buik/schaamstreek/benen. Hierdoor kan bv een gezwollen bovenbeen ontstaan. Wanneer dit aanwezig blijft zal er een steunkous tot in de lies worden aangemeten en zal er opgestart worden met lymfedrainagetherapie. - Er kan blijvende incontinentie ontstaan. De kans hierop is ongeveer procent. Vrouwelijke patiënten hebben hier iets meer kans op. De controle over het ophouden van urine is meestal beter wanneer de baarmoeder ter plaatse kan blijven.

15 Leefregels na een neoblaas Adviezen voor thuis: - Na het verwijderen van de katheters is het belangrijk dat u overdag om de twee uur naar het toilet gaat. Ook s nachts moet u aanvankelijk uw wekker zetten om te gaan plassen. Later kan, als de nieuwgevormde blaas wat capaciteit heeft gewonnen, de tijd tussen twee plasbeurten verlengd worden. - Neem enkele weken voldoende rust. U kan zich nog lange tijd moe voelen. - Doe geen zware lichamelijke arbeid: sport niet en til geen zware voorwerpen (max 10 kg) gedurende 6 weken. - Baden is niet toegestaan gedurende 4 weken, douchen wel. - Bij koorts (> 38,5 C) neemt u best onmiddellijk contact op met de gespecialiseerd verpleegkundige of de dienst urologie (overdag) of met de huisarts van wacht ( s avonds of in het weekend), die u zo nodig naar de dienst spoedgevallen verwijst. Meld altijd aan de dienst urologie of aan uw gespecialiseerd verpleegkundige dat u koorts heeft. - Draag de steunkousen gedurende 2 weken overdag en s nachts. - Het heropstarten van antistollingsmiddelen ( bloedverdunners ) mag enkel in overleg met uw uroloog. Normaal moet u tot 4 weken na de operatie bloedverdunnende injecties in de buik krijgen om trombose en eventuele longembolen te voorkomen. - Drink minstens 1,5 tot 2 liter per dag.

16 - Wacht bij pijnklachten niet te lang met het innemen van medicatie. U mag steeds paracetamol 1 gram om de 6 uren gebruiken. Meestal zijn de pijnklachten echter minimaal en is er weinig nood aan extra pijnstilling. - Autorijden mag na de operatie zodra alle slangetjes verwijderd zijn als u zich goed voelt (na overleg met de uroloog). - De eerste maanden na de operatie is het vaak niet prettig om een lange autorit of vliegreis te maken. U zit hierbij steeds in dezelfde houding. Regelmatig een pauze met wat beweging inlassen is dan verstandig. De eerste 6 weken na de operatie wordt een lange autorit of vliegreis zelfs afgeraden omwille van het verhoogd risico op ontwikkelen van trombose. - Fietsen wordt afgeraden de eerste 3 maanden na uw operatie. - Het is verstandig uw werkzaamheden niet eerder dan drie tot zes maanden na de operatie te hervatten. Niet alleen voor het lichamelijk herstel. U heeft ook tijd nodig om hetgeen u heeft doorstaan psychisch te verwerken. - U heeft best steeds uw medisch paspoort (met uitleg over het reservoir) bij in geval van nood.

17 Tot slot: Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, bespreek deze dan met uw behandelende arts. De verpleegkundige heeft bij uw ontslag een controleafspraak gemaakt bij uw uroloog. Wanneer er echter nog problemen zijn of wanneer u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de trajectbegeleider urologische oncologie of met het secretariaat urologie.

Verwijdering van de prostaat (prostatectomie) met behulp van robotchirurgie

Verwijdering van de prostaat (prostatectomie) met behulp van robotchirurgie Verwijdering van de prostaat (prostatectomie) met behulp van robotchirurgie Inleiding Tijdens uw bezoek aan de dienst urologie heeft uw behandelende uroloog met u gesproken over de wenselijkheid of noodzaak

Nadere informatie

CYSTECTOMIE MET NEOBLAAS VOLGENS STUDER

CYSTECTOMIE MET NEOBLAAS VOLGENS STUDER CYSTECTOMIE MET NEOBLAAS VOLGENS STUDER VERWIJDERING VAN DE BLAAS MET AANLEG VAN EEN DARMBLAAS (NEOBLAAS) - Patiëntinformatie 1 Beste Mevrouw, Mijnheer, U heeft van uw arts gehoord dat bij u de blaas moet

Nadere informatie

Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie

Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie Uw uroloog heeft bij u een aandoening geconstateerd waarvoor het nodig is uw nier te verwijderen. In deze folder vindt u informatie om uzelf goed te kunnen

Nadere informatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie UROLOGIE Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie BEHANDELING Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie U hebt te horen gekregen dat u prostaatkanker hebt. Om erachter te komen of er

Nadere informatie

Verwijdering van de prostaat (prostatectomie) met behulp van robotchirurgie

Verwijdering van de prostaat (prostatectomie) met behulp van robotchirurgie Verwijdering van de prostaat (prostatectomie) met behulp van robotchirurgie Inleiding Tijdens uw bezoek aan de dienst urologie heeft uw behandelende uroloog met u gesproken over de wenselijkheid of noodzaak

Nadere informatie

Verwijdering van een deel van de nier via een kijkoperatie met de da Vinci-robot

Verwijdering van een deel van de nier via een kijkoperatie met de da Vinci-robot UROLOGIE Verwijdering van een deel van de nier via een kijkoperatie met de da Vinci-robot BEHANDELING Verwijdering van een deel van de nier via een kijkoperatie U hebt te horen gekregen dat u nierkanker

Nadere informatie

Bricker operatie (aanleg van een urinestoma) Afdeling Urologie

Bricker operatie (aanleg van een urinestoma) Afdeling Urologie Bricker operatie (aanleg van een urinestoma) Afdeling Urologie Uw uroloog heeft bij u een aandoening geconstateerd waarvoor het nodig is uw blaas te verwijderen en een urinestoma aan te leggen. Bij deze

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische operatie Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van één van uw nieren. De uroloog heeft met u besproken

Nadere informatie

Een operatie voor het verwijderen van de blaas

Een operatie voor het verwijderen van de blaas Binnenkort wordt u opgenomen in het MCL voor het verwijderen van uw blaas en het aanleggen van een urinestoma. Meestal wordt dit gedaan volgens de zogenaamde Brickermethode. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Laparoscopische pelviene lymfeklierdissectie

Laparoscopische pelviene lymfeklierdissectie Urologie Laparoscopische pelviene lymfeklierdissectie (plkd) Uw behandelend uroloog heeft met u gesproken over deze kijkoperatie (laparoscopische ingreep) met ondersteuning van de operatierobot. In deze

Nadere informatie

Een operatie voor het verwijderen van de blaas en het aanleggen van een Hautmannblaas

Een operatie voor het verwijderen van de blaas en het aanleggen van een Hautmannblaas Binnenkort wordt u opgenomen in het MCL voor het verwijderen van uw blaas en het aanleggen van een vervangende blaas. Dit wordt het aanleggen van de Hautmannblaas genoemd. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Opheffen vernauwing van het nierbekken naar de urineleider. Pyelumplastiek met behulp van robotchirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Opheffen vernauwing van het nierbekken naar de urineleider. Pyelumplastiek met behulp van robotchirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Opheffen vernauwing van het nierbekken naar de urineleider Pyelumplastiek met behulp van robotchirurgie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad

Nadere informatie

Robot-geassisteerde radicale prostatectomie (RALP)

Robot-geassisteerde radicale prostatectomie (RALP) Robot-geassisteerde radicale prostatectomie (RALP) U bent patiënt bij de afdeling urologie van VU medisch centrum (VUmc). VUmc is een universitair medisch centrum waar medisch specialisten worden opgeleid.

Nadere informatie

Robot-geassisteerde radicale laparoscopische

Robot-geassisteerde radicale laparoscopische Robot-geassisteerde radicale laparoscopische prostatectomie (RALP) U bent patiënt bij de afdeling urologie van VU medisch centrum (VUmc). VUmc is een universitair medisch centrum waar medisch specialisten

Nadere informatie

Kijkoperatie voor lymfeklierverwijdering. (Laparoscopische Pelviene Lymfeklierdissectie)

Kijkoperatie voor lymfeklierverwijdering. (Laparoscopische Pelviene Lymfeklierdissectie) Kijkoperatie voor lymfeklierverwijdering bij prostaatkanker (Laparoscopische Pelviene Lymfeklierdissectie) Inhoudsopgave Inleiding... 1 De operatie... 1 Voorbereiding... 1 De operatie... 1 Waarom een kijkoperatie?...

Nadere informatie

Verwijderen van een (gedeelte van een) nier door kijkoperatie. Laparoscopische (partiële) nefrectomie

Verwijderen van een (gedeelte van een) nier door kijkoperatie. Laparoscopische (partiële) nefrectomie Verwijderen van een (gedeelte van een) nier door kijkoperatie Laparoscopische (partiële) nefrectomie 1 Uw arts (uroloog) heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor een operatie waarbij een nier

Nadere informatie

Lymfeklieren verwijderen in het bekken

Lymfeklieren verwijderen in het bekken 00 Lymfeklieren verwijderen in het bekken via een kijkoperatie Poli Urologie 1 Uw behandelend uroloog heeft met u gesproken over de noodzaak om bij u de lymfeklieren, via een kijkoperatie, uit het bekken

Nadere informatie

Voorwoord. Anatomie en functie van de blaas

Voorwoord. Anatomie en functie van de blaas Aanleg neoblaas Voorwoord Deze folder geeft u een beeld wat de gebruikelijke gang van zaken is bij het aanleggen van een nieuwe blaas. Deze operatie wordt uitgevoerd bij mensen met blaaskanker, chronische

Nadere informatie

Een nieuwe blaas (Neoblaas)

Een nieuwe blaas (Neoblaas) Een nieuwe blaas (Neoblaas) Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Functie van de blaas 1 Voorbereiding op het aanleggen van een nieuwe blaas 2 De opname 2 Het aanleggen van de nieuwe

Nadere informatie

Verwijderen van lymfklieren in het bekken via een kijkoperatie

Verwijderen van lymfklieren in het bekken via een kijkoperatie Verwijderen van lymfklieren in het bekken via een kijkoperatie Laparascopische pelviene lymfeklierdissectie Tijdens uw bezoek aan de polikliniek heeft uw behandelende uroloog met u gesproken over de noodzaak

Nadere informatie

Laparoscopische pelviene lymfeklierdissectie

Laparoscopische pelviene lymfeklierdissectie Urologie Laparoscopische pelviene lymfeklierdissectie (plkd) Uw behandelend uroloog heeft met u gesproken over deze kijkoperatie (laparoscopische ingreep) met ondersteuning van de operatierobot. In deze

Nadere informatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie UROLOGIE Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie BEHANDELING Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie U hebt te horen gekregen dat u prostaatkanker hebt. Om erachter te komen of er

Nadere informatie

Nefrectomie (nierverwijdering)

Nefrectomie (nierverwijdering) Infobrochure Nefrectomie (nierverwijdering) mensen zorgen voor mensen Inleiding De nier Binnenkort wordt u in het Mariaziekenhuis opgenomen voor een nefrectomie: een nierverwijdering. In deze brochure

Nadere informatie

Nefrectomie (nierverwijdering)

Nefrectomie (nierverwijdering) Infobrochure Nefrectomie (nierverwijdering) mensen zorgen voor mensen Inleiding Binnenkort wordt u in het Mariaziekenhuis opgenomen voor een nefrectomie: een nierverwijdering. In deze brochure vindt u

Nadere informatie

Verwijderen van de prostaat

Verwijderen van de prostaat Urologie Verwijderen van de prostaat Radicale prostatectomie met behulp van robotchirurgie (RALP) Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw behandelende uroloog met u gesproken over de wenselijkheid

Nadere informatie

Verwijderen van de lymfeklieren van de prostaat Pelviene lymfeklierdissectie

Verwijderen van de lymfeklieren van de prostaat Pelviene lymfeklierdissectie De uroloog heeft met u besproken dat de lymfeklieren verwijderd moeten worden Deze operatie wordt pelviene lymfeklierdissectie genoemd. U kunt deze folder ter voorbereiding op de operatie lezen. Als u

Nadere informatie

Open prostaatoperatie. voor goedaardige prostaatvergroting

Open prostaatoperatie. voor goedaardige prostaatvergroting Open prostaatoperatie voor goedaardige prostaatvergroting Inhoudsopgave Inleiding... 1 De operatie... 1 Voorbereiding... 1 De operatie... 1 Na de operatie... 2 Bloedverdunners... 3 Mogelijke bijwerkingen

Nadere informatie

Blaasoperatie (Bricker-operatie)

Blaasoperatie (Bricker-operatie) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Urologie Blaasoperatie (Bricker-operatie) 1 Blaasoperatie (Bricker-operatie) Binnenkort gaat u naar het ziekenhuis voor een blaasoperatie.

Nadere informatie

Nieuwe blaas. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Nieuwe blaas. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Nieuwe blaas U wordt opgenomen in Rijnstate omdat uw blaas en prostaat (bij de man) of uw blaas en baarmoeder (bij de vrouw) moeten worden verwijderd, en aansluitend een nieuwe blaas zal worden gemaakt

Nadere informatie

Patiënteninformatie dienst urologie Robot-geassisteerde totale prostaatwegname

Patiënteninformatie dienst urologie Robot-geassisteerde totale prostaatwegname Patiënteninformatie dienst urologie Robot-geassisteerde totale prostaatwegname 1. VOORWOORD Binnenkort komt u naar het ziekenhuis om een urologische ingreep te ondergaan. In deze brochure vindt u meer

Nadere informatie

Operatie voor het verwijderen van de blaas

Operatie voor het verwijderen van de blaas Binnenkort wordt u opgenomen in het MCL voor het verwijderen van uw blaas en het aanleggen van een urinestoma. Meestal wordt dit gedaan volgens de zogenaamde Brickermethode. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Lymfeklierverwijdering, urologisch

Lymfeklierverwijdering, urologisch Lymfeklierverwijdering, urologisch In overleg met uw uroloog heeft u besloten om de lymfeklieren uit uw bekken te laten verwijderen. Dit gebeurt via een kijkoperatie (laparoscopie) of een zogenaamde robotgeassisteerde

Nadere informatie

Verwijderen van de prostaat met de Da Vinci-operatierobot

Verwijderen van de prostaat met de Da Vinci-operatierobot De uroloog heeft met u besproken dat uw prostaat verwijderd moet worden. Dit wordt een radicale prostatectomie genoemd. De uroloog heeft met u besproken dat hij/zij de operatie met behulp van de Da Vinci

Nadere informatie

Verwijdering van een nier met behulp van laparoscopie

Verwijdering van een nier met behulp van laparoscopie Verwijdering van een nier met behulp van laparoscopie In overleg met uw uroloog heeft u besloten een nier te laten verwijderen via een kijkoperatie (laparoscopie). De gemiddelde opnameduur is drie tot

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische operatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het

Nadere informatie

Het verwijderen van een nier

Het verwijderen van een nier Het verwijderen van een nier Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0127 Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een nier. In deze folder leest u over

Nadere informatie

VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE

VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE Urologie VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE Open (radicale) nefrectomie Polikliniek Urologie, volg route 12 Ziekenhuisopname Polikliniek Anesthesie, volg route 07 Binnenkort wordt u opgenomen

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Verwijderen van niertumoren

PATIËNTEN INFORMATIE. Verwijderen van niertumoren PATIËNTEN INFORMATIE Verwijderen van niertumoren 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over de behandeling van niertumoren. Wij adviseren

Nadere informatie

Verwijderen van de prostaat met operatierobot. Urologie

Verwijderen van de prostaat met operatierobot. Urologie Verwijderen van de prostaat met operatierobot Urologie Inhoudsopgave 1. Inleiding Pagina 1.1 Prostaat 3 1.2 Prostaatkanker 3 1.3 Prostatectomie 3 2. Operatie 3 2.1 Mogelijkheden 3 2.2 Ingreep 3 2.3 Voordelen

Nadere informatie

Verwijderen van een blaassteen

Verwijderen van een blaassteen Urologie Verwijderen van een blaassteen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een blaassteen?... 3 Pre-operatieve screening... 3 Voorbereiding op de operatie... 3 De opname in ons ziekenhuis... 4 De

Nadere informatie

Prostaatoperatie via de buik

Prostaatoperatie via de buik Prostaatoperatie via de buik Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0138 Inleiding Binnenkort wordt u aan uw prostaat geopereerd. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen op de operatie,

Nadere informatie

Laparoscopisch verwijderen (kijkoperatie)

Laparoscopisch verwijderen (kijkoperatie) Laparoscopisch verwijderen (kijkoperatie) van de nier(laparoscopische radicale nefrectomie / partiële nefrectomie) De uroloog heeft na onderzoek bij u een afwijking aan de nier geconstateerd. In deze folder

Nadere informatie

Verwijderen van prostaat weefsel via de buik (Millin)

Verwijderen van prostaat weefsel via de buik (Millin) Verwijderen van prostaat weefsel via de buik (Millin) Informatie voor patiënten F0208-3415 oktober 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Verwijderen niertumor

Verwijderen niertumor Verwijderen niertumor radicale en partiële nefrectomie De uroloog heeft na onderzoek bij u een afwijking aan de nier geconstateerd. In deze folder geven wij informatie over de nier, de operatie (radicale

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE. VERWIJDEREN VAN DE PROSTAAT Laparoscopische prostatectomie met behulp van robotchirurgie

PATIËNTENINFORMATIE. VERWIJDEREN VAN DE PROSTAAT Laparoscopische prostatectomie met behulp van robotchirurgie PATIËNTENINFORMATIE VERWIJDEREN VAN DE PROSTAAT Laparoscopische prostatectomie met behulp van robotchirurgie 2 VERWIJDEREN VAN DE PROSTAAT Laparoscopische prostatectomie met behulp van robotchirurgie Door

Nadere informatie

Informatie over het verwijderen. vanwege kanker

Informatie over het verwijderen. vanwege kanker Informatie over het verwijderen van de blaas vanwege kanker INFORMATIE OVER HET VERWIJDEREN VAN DE BLAAS VANWEGE KANKER Deze folder geeft u informatie over het verwijderen van de blaas in verband met

Nadere informatie

Verwijderen van de urineblaas bij blaaskanker (cystectomie)

Verwijderen van de urineblaas bij blaaskanker (cystectomie) Supplement informatiewijzer oncologie Verwijderen van de urineblaas bij blaaskanker (cystectomie) en de aanleg van een urostoma of een neoblaas Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wat gebeurt er bij de operatie?

Nadere informatie

Volledige verwijdering van de prostaat via een kijkoperatie

Volledige verwijdering van de prostaat via een kijkoperatie Urologie Volledige verwijdering van de prostaat via een kijkoperatie Laparoscopische radicale prostatectomie Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw behandelende uroloog met u gesproken

Nadere informatie

Herstel na een gynaecologische buikoperatie. (ERAS-programma)

Herstel na een gynaecologische buikoperatie. (ERAS-programma) Herstel na een gynaecologische buikoperatie. (ERAS-programma) Binnenkort krijgt u een gynaecologische buikoperatie. Hierbij wordt het versneld herstelprogramma toegepast. Dit zorgprogramma brengt alle

Nadere informatie

Verwijdering van de nier Laparoscopische nefrectomie

Verwijdering van de nier Laparoscopische nefrectomie Verwijdering van de nier Laparoscopische nefrectomie Afdeling urologie U heeft met uw specialist afgesproken dat er binnenkort tijdens een kijkoperatie een nier wordt verwijderd. Dit noemt men ook wel

Nadere informatie

Blaasvervanging volgens Hautmann / orthotope blaasvervanging

Blaasvervanging volgens Hautmann / orthotope blaasvervanging Blaasvervanging volgens Hautmann Op deze pagina beschrijven we de voorbereiding, operatie, nazorg en de mogelijke complicaties van een blaasvervanging bij mannen. Uw uroloog heeft bij u een aandoening

Nadere informatie

TVT-O operatie voor vrouwen met stress-incontinentie

TVT-O operatie voor vrouwen met stress-incontinentie TVT-O operatie voor vrouwen met stress-incontinentie Urologie Stress-incontinentie is ongewenst urineverlies bij lichamelijke inspanning, zoals tillen, niezen, hoesten, lachen, sporten, springen of plotselinge

Nadere informatie

Prostatectomie. Zorpad in stappen. Stap 1: Preklinische Screening. Stap 2: Voor de operatie

Prostatectomie. Zorpad in stappen. Stap 1: Preklinische Screening. Stap 2: Voor de operatie Prostatectomie Zorpad Prostaatverwijdering Bij u is onlangs prostaatkanker geconstateerd. Uw behandelend uroloog heeft met u verschillende behandelingsopties besproken. Samen is besloten tot een radicale

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Verwijderen van de blaas Robot geassisteerde radicale cystectomie volgens Studer (neoblaas)

PATIËNTEN INFORMATIE. Verwijderen van de blaas Robot geassisteerde radicale cystectomie volgens Studer (neoblaas) PATIËNTEN INFORMATIE Verwijderen van de blaas Robot geassisteerde radicale cystectomie volgens Studer (neoblaas) Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over de operatie, de

Nadere informatie

Kijkoperatie voor verwijdering van de lymfeklieren bij prostaatkanker

Kijkoperatie voor verwijdering van de lymfeklieren bij prostaatkanker Urologie Kijkoperatie voor verwijdering van de lymfeklieren bij prostaatkanker www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De lymfeklieren in het bekken... 3 Voorbereiding op de operatie... 4 Intakegesprek oncologieverpleegkundige...

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

Nier verwijderen. via een kijkoperatie. Poli Urologie

Nier verwijderen. via een kijkoperatie. Poli Urologie 00 Nier verwijderen via een kijkoperatie Poli Urologie De uroloog heeft met u besproken wat de reden is om uw nier te verwijderen. Er kunnen verschillende redenen zijn om een nier te verwijderen zoals:

Nadere informatie

Blaasvervanging volgens Hautmann

Blaasvervanging volgens Hautmann Blaasvervanging volgens Hautmann In deze folder beschrijven we de voorbereiding, operatie, nazorg en de mogelijke complicaties van een blaasvervanging. Uw uroloog heeft bij u een aandoening geconstateerd

Nadere informatie

Opheffen van een stoma. Chirurgie

Opheffen van een stoma. Chirurgie Opheffen van een stoma Chirurgie Inleiding U heeft bij een vorige operatie een darmstoma gekregen. In overleg met de chirurg is besloten dit stoma op te heffen. In deze folder leest u meer over de gang

Nadere informatie

Prostaatoperatie via de buik

Prostaatoperatie via de buik Prostaatoperatie via de buik Inleiding Binnenkort wordt u aan uw prostaat geopereerd. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen op de operatie, de opname in het ziekenhuis en de periode na de

Nadere informatie

Verwijderen van een blaassteen

Verwijderen van een blaassteen Verwijderen van een blaassteen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen om een blaassteen te laten verwijderen.

Nadere informatie

Nierverwijdering door kijkoperatie (laparoscopische nefrectomie)

Nierverwijdering door kijkoperatie (laparoscopische nefrectomie) Nierverwijdering door kijkoperatie (laparoscopische nefrectomie) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het verwijderen van een nier door middel van een kijkoperatie (laparoscopische

Nadere informatie

Laparoscopische verwijdering van de prostaat

Laparoscopische verwijdering van de prostaat UROLOGIE Laparoscopische verwijdering van de prostaat BEHANDELING Laparoscopische verwijdering van de prostaat Uw uroloog heeft u verteld dat u prostaatkanker hebt en dat daardoor uw prostaat moet worden

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische nefrectomie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische nefrectomie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische nefrectomie 2 Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw behandeld uroloog met u gesproken over de noodzaak om bij u een nier te

Nadere informatie

Kromstand van de penis Voorbereiding Medicijnen Preoperatief spreekuur Nuchter zijn De opname

Kromstand van de penis Voorbereiding Medicijnen Preoperatief spreekuur Nuchter zijn De opname Nesbitt Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie van de penis. In deze folder leest u over de voorbereidingen, de operatie en de nazorg. Kromstand van de penis Bij sommige mannen

Nadere informatie

Penoplicatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Penoplicatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Penoplicatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie aan uw penis. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Galblaas verwijderen. Poli Chirurgie

Galblaas verwijderen. Poli Chirurgie 00 Galblaas verwijderen Poli Chirurgie 1 In deze folder vindt u informatie over problemen met de galblaas en de behandeling hiervan. U heeft met uw arts besloten om via een operatie uw galblaas te laten

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0207 Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreuk operatie. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Urologie. Patiënteninformatie. Nefrectomie. Het operatief verwijderen van een nier. Slingeland Ziekenhuis

Urologie. Patiënteninformatie. Nefrectomie. Het operatief verwijderen van een nier. Slingeland Ziekenhuis Nefrectomie Het operatief verwijderen van een nier Slingeland Ziekenhuis Patiënteninformatie i Urologie Algemeen De uroloog heeft in overleg met u besloten om uw nier te verwijderen door middel van een

Nadere informatie

Urologie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie / laparoscopische nefrectomie

Urologie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie / laparoscopische nefrectomie Urologie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie / laparoscopische nefrectomie polikliniek urologie = route 12 polikliniek anesthesie = route 07 Inleiding Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie

Nadere informatie

Inleiding. Een penoplicatie. Pré-operatieve screening

Inleiding. Een penoplicatie. Pré-operatieve screening Penoplicatie Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie aan uw penis. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen, de operatie en de nazorg. Een penoplicatie Een

Nadere informatie

Verwijderen van een nier of een deel van de nier via een kijkoperatie

Verwijderen van een nier of een deel van de nier via een kijkoperatie Verwijderen van een nier of een deel van de nier via een kijkoperatie (gedeeltelijke) laparoscopische nefrectomie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreukoperatie. In deze folder leest u meer over de opname in het ziekenhuis en de operatie. Een littekenbreuk

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Poli Chirurgie

Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Poli Chirurgie 00 Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Poli Chirurgie Deze folder geeft u informatie over galsteenlijden en de behandeling hiervan. U heeft ingestemd met het operatief verwijderen van de galblaas

Nadere informatie

Verwijderen van een deel van de lever

Verwijderen van een deel van de lever Verwijderen van een deel van de lever Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2014 pavo 1021 Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een deel van

Nadere informatie

Radicale prostatectomie

Radicale prostatectomie Radicale prostatectomie Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat bij u een radicale prostatectomie wordt uitgevoerd omdat prostaatkanker is vastgesteld. Een radicale prostatectomie is

Nadere informatie

Millin prostaatoperatie

Millin prostaatoperatie Binnenkort komt u naar het MCL voor een prostaatoperatie. Deze ingreep wordt de prostaatoperatie volgens Millin genoemd. De uroloog heeft deze methode voorgesteld omdat de prostaat te groot is voor een

Nadere informatie

Een operatie voor het opheffen van een vernauwing van de urineleider Pyelumplastiek

Een operatie voor het opheffen van een vernauwing van de urineleider Pyelumplastiek U heeft een vernauwing in de urineleider. De medische term hiervoor is UPJ stenose. In deze folder geven wij informatie over deze vernauwing, de operatie (pyelumplastiek) en de periode na de operatie.

Nadere informatie

TVT-O operatie voor vrouwen met stress-incontinentie Gynaecologie-verloskunde. Patiënteninformatie

TVT-O operatie voor vrouwen met stress-incontinentie Gynaecologie-verloskunde. Patiënteninformatie TVT-O operatie voor vrouwen met stress-incontinentie Gynaecologie-verloskunde Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven TVT-O operatie voor vrouwen met stress-incontinentie 2 Heilig Hart Ziekenhuis

Nadere informatie

Stressincontinentie. (ongewild urineverlies) Operatie door de uroloog. Albert Schweitzer ziekenhuis Urologie oktober 2013 pavo 0225

Stressincontinentie. (ongewild urineverlies) Operatie door de uroloog. Albert Schweitzer ziekenhuis Urologie oktober 2013 pavo 0225 Stressincontinentie (ongewild urineverlies) Operatie door de uroloog Albert Schweitzer ziekenhuis Urologie oktober 2013 pavo 0225 1 van 8 Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor een

Nadere informatie

Cystectomie met aanleggen van een urostoma

Cystectomie met aanleggen van een urostoma Cystectomie met aanleggen van een urostoma SAP 15734 Az Damiaan vzw, september 2019. Niets uit deze brochure mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming. Deze brochure bevat algemene informatie

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. De robot geassisteerde laparoscopische operatie. Vakgroep Urologie

PATIËNTEN INFORMATIE. De robot geassisteerde laparoscopische operatie. Vakgroep Urologie PATIËNTEN INFORMATIE De robot geassisteerde laparoscopische operatie Vakgroep Urologie In deze folder geeft het Maasstad Ziekenhuis u meer informatie geven over een robot geassisteerde laparoscopische

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE. DE LAPAROSCOPISCHE OPERATIE Vakgroep chirurgie

PATIËNTENINFORMATIE. DE LAPAROSCOPISCHE OPERATIE Vakgroep chirurgie PATIËNTENINFORMATIE DE LAPAROSCOPISCHE OPERATIE Vakgroep chirurgie 2 DE LAPAROSCOPISCHE OPERATIE Vakgroep chirurgie Goed om te weten In deze folder geeft Maasstad Ziekenhuis u enige uitleg over een laparoscopische

Nadere informatie

Neoblaas. Urologie. een nieuwe blaas. Inleiding. Anatomie en functie van de blaas

Neoblaas. Urologie. een nieuwe blaas. Inleiding. Anatomie en functie van de blaas Urologie Neoblaas een nieuwe blaas Inleiding U heeft met uw uroloog besproken dat u een operatie krijgt, waarbij de hele blaas verwijderd wordt. Er wordt een nieuwe blaas gemaakt van dunne darm, men noemt

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Informatie over de laparoscopie

Maatschap Gynaecologie. Informatie over de laparoscopie Maatschap Gynaecologie Informatie over de laparoscopie Wat houdt een laparoscopie in? De gynaecoloog heeft voorgesteld een laparoscopie bij u te verrichten. Dit is een ingreep waarbij de arts met een speciaal

Nadere informatie

Laparoscopisch verwijderen van de galblaas. Uw opname van dag tot dag

Laparoscopisch verwijderen van de galblaas. Uw opname van dag tot dag Laparoscopisch verwijderen van de galblaas Uw opname van dag tot dag Inhoudsopgave Inleiding... 1 Ligging en functie van de galblaas... 1 Galstenen... 1 Complicaties... 3 Dag 1: opnamedag en operatiedag...

Nadere informatie

Laparoscopische tubectomie

Laparoscopische tubectomie Laparoscopische tubectomie In overleg met uw arts heeft u besloten om een laparoscopische tubectomie te ondergaan. Dit is een operatie waarbij, via kleine gaatjes in de buik, de eileider(s) verwijderd

Nadere informatie

Versneld Herstelprogramma (ERAS protocol)

Versneld Herstelprogramma (ERAS protocol) Versneld Herstelprogramma (ERAS protocol) Binnenkort krijgt u een gynaecologische buikoperatie. Hierbij wordt het versneld herstelprogramma toegepast. Dit zorgprogramma brengt alle factoren samen die een

Nadere informatie

Laparoscopische prostatectomie

Laparoscopische prostatectomie Laparoscopische prostatectomie Urologie alle aandacht Inleiding In overleg met uw uroloog heeft u besloten om uw prostaat operatief te laten verwijderen (prostatectomie). Met deze folder informeren wij

Nadere informatie

Laparascopische nefrectomie

Laparascopische nefrectomie Laparascopische nefrectomie Inleiding Uw behandelend uroloog heeft met u besproken dat uw nier geheel of gedeeltelijk wordt verwijderd. Wat is een laparoscopie (kijkoperatie)? Bij een kijkoperatie wordt

Nadere informatie

Prostatectomie volgens Hryntshak of Millin

Prostatectomie volgens Hryntshak of Millin Prostatectomie volgens Hryntshak of Millin 2 De arts heeft na onderzoek geconstateerd dat u een gezwel in de prostaat hebt. In overleg met uw arts hebt u besloten dat u binnenkort een operatie ondergaat,

Nadere informatie

Verwijderen van een niertumor via een kijkoperatie (laparoscopische nefrectomie)

Verwijderen van een niertumor via een kijkoperatie (laparoscopische nefrectomie) Verwijderen van een niertumor via een kijkoperatie (laparoscopische nefrectomie) Maatschap Urologie IJsselland Ziekenhuis Inleiding De uroloog heeft bij u een niertumor (niercelcarcinoom) geconstateerd.

Nadere informatie

Operatie aan de endeldarm Transanale Endoscopische Microchirurgie

Operatie aan de endeldarm Transanale Endoscopische Microchirurgie Operatie aan de endeldarm Transanale Endoscopische Microchirurgie Ziekenhuis Gelderse Vallei U wordt binnenkort opgenomen voor een operatie aan uw endeldarm. De totale zorg rondom de operatie is erop gericht

Nadere informatie

Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP)

Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP) Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP) Informatie voor patiënten F0309-3415 mei 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Nierkanker: verwijderen van de nier (nefrectomie)

Nierkanker: verwijderen van de nier (nefrectomie) Nierkanker: verwijderen van de nier (nefrectomie) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een tumor nefrectomie. Een van de nieren wordt operatief verwijderd. In deze folder wordt informatie

Nadere informatie

Lymfeklierverwijdering uit uw bekken via een kijkoperatie. Urologie. mca.nl

Lymfeklierverwijdering uit uw bekken via een kijkoperatie. Urologie. mca.nl Lymfeklierverwijdering uit uw bekken via een kijkoperatie Urologie mca.nl Inhoudsopgave Wat is een laparoscopische lymfeklierverwijdering? 1 Uw voorbereiding 1 Dag van opname en operatie 2 Tijdens de operatie

Nadere informatie

Littekenbreuk. Chirurgie. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Littekenbreuk. Chirurgie. Locatie Hoorn/Enkhuizen Littekenbreuk Chirurgie Locatie Hoorn/Enkhuizen Littekenbreuk Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan een littekenbreuk. Deze folder geeft u informatie over littekenbreuken, de behandelmogelijkheden

Nadere informatie

Prostatectomie volgens Hryntschak

Prostatectomie volgens Hryntschak Prostatectomie volgens Hryntschak Prostatectomie volgens Hryntschak (verwijderen van het verdikte prostaatgedeelte via de onderbuik) Inleiding Onderzoek heeft aangetoond dat u een prostaatkliervergroting

Nadere informatie

Volledige blaaswegname met vervangblaas

Volledige blaaswegname met vervangblaas Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 28 91 11 Volledige blaaswegname met vervangblaas Cystoprostatectomie

Nadere informatie