Notitie besteding Klijnsmagelden 2017 en 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Notitie besteding Klijnsmagelden 2017 en 2018"

Transcriptie

1 Notitie besteding Klijnsmagelden 2017 en 2018 Inleiding De Klijnsmagelden worden door het Kabinet beschikbaar gesteld met als doel om voor alle kinderen gelijkwaardige kansen te creëren. Alle kinderen moeten kunnen meedoen op school, met sport en/of culturele activiteiten. In de Decembercirculaire 2016 zijn de middelen per gemeente genoemd onder de noemer Decentralisatie-uitkering Armoedebestrijding kinderen. Voor de gemeente Marum gaat het in 2017 om een bedrag van Het opstellen van maatregelen in de bestrijding van kinderarmoede die effectief zijn en aansluiten bij de doelgroep vraagt tijd en onderzoek. Omdat de gelden dit jaar al beschikbaar zijn en we deze gelden natuurlijk niet onbesteed willen laten, is ervoor gekozen om het in drie fases te verdelen: 1. snel inzetbare maatregelen (najaar 2017); 2. maatregelen die iets meer tijd vragen in uitvoer of onderzoek (2018); 3. structurele effectieve maatregelen (2019). De notitie die voor u ligt, richt zich op de invulling en besteding van de Klijnsmagelden voor 2017 en Voor fase 3 geldt dat er een voorstel komt in Westerkwartierverband met betrekking tot effectieve en structurele maatregelen vanaf Leeswijzer Allereerst wordt toelichting gegeven gericht op de snel inzetbare maatregelen voor 2017, welke zijn onderverdeeld in verschillende doelstellingen: 1. doorbreken overdracht van armoede; 2. mee kunnen doen; 3. vergroten van het gevoel van eigenwaarde. Ook wordt er een overzicht gegeven van de (maatschappelijke) organisaties die gesubsidieerd (kunnen) worden door de gemeente Marum en raakvlak hebben met de doelgroep kinderen in armoede. Vervolgens worden de maatregelen die in de tweede fase (2018) worden uitgevoerd beschreven. Om de voorzieningen en maatregelen meer bekendheid te geven zal steviger worden ingezet op communicatiemiddelen. Welke middelen wie hiervoor willen inzetten staat beschreven onder Communicatie. Tot slot wordt een samenvatting van de financiële consequenties schematisch weergeven.

2 Snel inzetbare maatregelen voor Doorbreken overdracht van armoede Het doorbreken van erfelijke (intergenerationele) overdracht van armoede, vraagt om het creëren van gelijke kansen zodat er een grotere kans is dat kinderen later niet in armoede leven. De volgende maatregelen stellen zich als doel om een bijdrage te leveren aan het creëren van gelijke kansen voor kinderen binnen het onderwijs. Stichting Leergeld Westerkwartier Stichting Leergeld Westerkwartier wil op een duurzame manier investeren in de participatie en ontwikkeling van kinderen die, zonder extra steun, aan de zijlijn van de samenleving terecht dreigen te komen. In 2017 heeft Stichting Leergeld Westerkwartier in eerste instantie een subsidie ontvangen van Medio 2017 heeft de stichting een aanvullende subsidie aangevraagd vanwege de toenemende aanvragen en de kosten die daaraan verbonden zijn. De gemeenten Leek en Zuidhorn hebben hierop de subsidie verhoogd naar voor In de gemeenten Grootegast en Marum is het voorstel om de subsidie aan Stichting Leergeld Westerkwartier ook gelijk te trekken naar voor PC regeling voor minima met kinderen Deze regeling wordt uitgevoerd door de ISD Noordenkwartier. Op scholen wordt in een steeds grotere mate gebruik gemaakt van computers en tablets. De PC-regeling sluit hierop aan en is bedoeld voor kinderen die in groep 8 van het basisonderwijs zitten of aan het eerste jaar van het voortgezet onderwijs deelnemen. Onlangs is in de raad vastgesteld om de bijstandsnorm voor deze maatregel te verhogen naar 120%. De PC-regeling is opgenomen in de begroting van de ISD Noordenkwartier. De vergoeding bedraagt maximaal de bedragen geldend voor een computer en voor een printer, conform de Nibudnormen. 2 Mee kunnen doen Met de volgende maatregel wordt bevorderd dat kinderen, die opgroeien in armoede, mee kunnen doen net als andere kinderen. Jeugdsportfonds Het Jeugdsportfonds Groningen (JSF) creëert sportkansen voor kinderen van 4 tot 18 jaar afkomstig uit gezinnen waar niet genoeg geld aanwezig is om lid te worden van een sportvereniging. Het Jeugdsportfonds betaalt de contributie en in sommige gevallen de sportattributen. De gemeente Marum heeft in 2017 een subsidie toegekend ter hoogte van Vergroting van het gevoel van eigenwaarde De volgende maatregelen stellen zich als doel om een bijdrage te leveren aan het bevorderen van het gevoel van eigenwaarde van kinderen die opgroeien in armoede. De eerder beschreven maatregelen dragen hier uiteraard ook in bij, onderstaande is hierop een aanvulling.

3 Kerstpakket kinderen Fashioncheque Fashioncheque is een bestaand concept en het is inmiddels de grootste modecadeaukaart van Nederland. De cheque is in te wisselen bij meer dan fysieke winkels en webshops in Nederland. De Fashioncheque kan ook worden geaccepteerd door de lokale ondernemer. De kinderen ontvangen een kerstpakket vergelijkbaar met het kerstpakket voor de minima. Het kerstpakket bevat een fashioncheque, tezamen met een boekenbon. De mogelijkheid voor de aanschaf van nieuwe kleding kan een positieve stimulans zijn voor het gevoel van eigenwaarde. Keerzijde van deze constructie is dat het lastig te controleren is of dit kerstpakket daadwerkelijk ten goede komt van de kinderen. Het voorstel is om een deel van de Klijnsmagelden in te zetten voor deze maatregel. Op basis van de gegevens van minima die bekend zijn vanuit het Activiteitenfonds en de ISD, kan er vanuit worden gegaan dat maximaal 150 kinderen bereikt zullen worden. De totale kosten voor deze maatregel bedragen De Vakantiebank De Vakantiebank bestaat sinds 2011 en is opgericht ten behoeve van gezinnen met kinderen die leven rondom of onder de armoedegrens. De Vakantiebank gunt het kinderen dat ze kunnen zeggen dat ze op vakantie zijn geweest. Door samenwerking met de Voedselbank gaat de Vakantiebank ervan uit dat het aantal gebruikers gaat toenemen de komende tijd. Een folder van De Vakantiebank wordt meegegeven bij het voedselpakket en mensen kunnen zich via de Voedselbank inschrijven. Voor 2017 is er door de gemeente Marum een subsidiebedrag van toegekend. 4 Maatschappelijke organisaties met indirecte invloed op het welzijn van kinderen in armoede Naast de eerder beschreven maatregelen, zijn er ook maatschappelijke organisaties die indirect van invloed zijn op het welzijn van kinderen in armoede. Voedseltuin Westerkwartier De Voedseltuin is een initiatief van Voedselbank Stad Groningen in samenwerking met Voedselbank Westerkwartier. De kweker in Opende heeft 1 hectare grond, 20 kweekbakken en 9 tunnelkassen beschikbaar gesteld. Met enige renovatie heeft deze locatie veel potentie voor een professionele voedseltuin. In potentie kan de tuin straks zelfs vele malen meer produceren dan de 850 kratten groenten geproduceerd door het succesvolle Toentje, van de gemeente Groningen en Voedselbank Stad. De bijdrage van valt niet onder de Klijnsmagelden maar onder het budget van sociaal cultureel werk, met daarbij als aanvullende voorwaarde dat er wordt toegewerkt naar een opbouw van zelfredzaamheid van vrijwilligers en een afbouw van subsidie. Een evaluatie van deze voorwaarde kan duidelijkheid verschaffen over de vervolgsubsidie, maar deze evaluatie heeft nog niet plaatsgevonden.

4 Maatregelen die meer tijd vragen in uitvoering of onderzoek in 2018 Het Armoedepact Westerkwartier is een opdracht wat op de projectenlijst sociaal domein Westerkwartier staat. In juli is het projectplan voor deze opdracht vastgesteld door het portefeuillehoudersoverleg Westerkwartier (POW). De hoofddoelstelling van het plan is om te komen tot een integrale visie/aanpak op het gebied van armoede. Onderdeel van deze aanpak is het realiseren van een Kindpakket, het organiseren van een Versnellingskamer en het betrekken van het onderwijs bij vraagstukken in het kader van armoedebeleid op Westerkwartierniveau. Voor elk onderdeel geldt dat in eerste instantie één gemeente verantwoordelijk is voor invulling van het onderwerp. De ervaringen worden tijdens deze pilot gedeeld met de andere Westerkwartiergemeenten. Kindpakket De gemeente Zuidhorn is bezig met de realisatie van het Kindpakket. Ze maakt hierbij gebruik van blockchain. De website van het Kindpakket biedt, naast informatie, de mogelijkheid tot een webportal waar kinderen toegang krijgen tot hun eigen Kindpakket-omgeving. Het ontwikkelen van een Kindpakket kent voordelen voor zowel de aanvrager, stichtingen en aanbieders: het Kindpakket is eenvoudig te koppelen en uit te breiden; betrokkene heeft zicht op eigen budget; regelingen kunnen gemakkelijk worden toegevoegd; ondernemers kunnen aanbieder worden; scholen kunnen rol krijgen in de toekenning; In navolging van de gemeente Zuidhorn is uitgesproken dat de overige drie Westerkwartiergemeenten in 2018 zo spoedig mogelijk aansluiten. Deze intentie moet nog verder worden uitgewerkt. Wel is het voorstel om uit middelen van het budget van 2017 een bedrag van te reserveren voor realisatie van het Kindpakket in Daarnaast het voorstel voor een reservering uit het budget van 2018 van Mee kunnen doen: Mobiele telefoon Voor jongeren willen we het mogelijk maken om een mobiele telefoon te kunnen aanschaffen. Voor deze groep is het hebben van een mobiele telefoon essentieel om mee te kunnen doen in de maatschappij. Zowel scholen als sportclubs gebruiken bijvoorbeeld WhatsApp voor het delen van feitelijke en sociale informatie. Deze maatregel richt zich jongeren van 12 t/m 18 jaar die opgroeien in een gezin dat moet rondkomen van een inkomen tot 120% van het sociaal minimum. Voorstel is om eens per twee jaar een vergoeding te verstrekken van 150. Het betreft hier alleen de toestelkosten en niet de abonnementskosten. Voor deze maatregel kan een bedrag van worden vastgezet. Jeugdcultuurfonds Het Jeugdcultuurfonds is bestemd voor kinderen en jongeren van 4 tot en met 17 jaar die om financiële redenen niet deel kunnen nemen aan een cursus of club op het gebied van kunst en cultuur. Te denken valt hierbij aan bijvoorbeeld muziek-, teken-, ballet- en dansles of kindercircus. De gemeente Marum heeft in 2017 geen subsidie verstrekt aan het Jeugdcultuurfonds. Het voorstel is om 2018 een subsidie verstrekken ter hoogte van 2.100, vergelijkbaar met de toekenning aan het Jeugdsportfonds.

5 Maatschappelijke organisaties met indirecte invloed op het welzijn van kinderen in armoede: Voedselbank De Voedselbank is eind 2005 opgericht om mensen in financiële problemen en met een minimaal budget voor levensonderhoud te helpen met een voedselpakket. Hiervoor wordt veelvuldig samenwerking gezocht met leveranciers om overtollige voorraden gratis ter beschikking te stellen. Kinderen uit gezinnen die te maken hebben met armoede kunnen gebruik maken van de Voedselbank, waarmee een bijdrage vanuit de gemeente Marum indirect ten goede zal komen van deze kinderen. Voor 2018 is het voorstel om effectiviteit te onderzoeken van een besteding en/of een subsidie te verstrekken ter hoogte van 2.100, in navolging van de bestedingen van de overige drie Westerkwartiergemeenten. Voor een dergelijke subsidie kan als voorwaarde worden gesteld dat deze wordt ingezet voor specifieke kindgerichte activiteiten. Kledingbank De stichting Kledingbank Noordenveld is opgericht in Zij stelt kleding en schoenen beschikbaar aan uitkeringsgerechtigden. Kinderen uit gezinnen die te maken hebben met armoede kunnen gebruik maken van de Kledingbank, waarmee een bijdrage vanuit de gemeente Marum indirect ten goede zal komen van deze kinderen. Voor 2018 is het voorstel om de effectiviteit te onderzoeken van een besteding en/of een subsidie te verstrekken ter hoogte van 1.000, vergelijkbaar met de besteding van de gemeente Leek ( 1.700). Voor een dergelijke subsidie kan als voorwaarde worden gesteld dat deze wordt ingezet voor specifieke kindgerichte activiteiten. Vervolg snel inzetbare middelen: Stichting Leergeld Westerkwartier In de gemeenten Grootegast en Marum is het voorstel om de subsidie aan Stichting Leergeld Westerkwartier gelijk te trekken naar voor zowel 2017 als in Jeugdsportfonds Het Jeugdsportfonds Groningen (JSF) heeft voor 2018 een subsidieaanvraag ingediend voor Aan de gemeente Marum is het voorstel om deze subsidieaanvraag toe te kennen. De Vakantiebank Voor 2018 is er door de gemeente Marum een subsidiebedrag van toegekend. Voedseltuin Westerkwartier Voor de vervolgsubsidie zal de aanvullende voorwaarde ten aanzien van de subsidie van 2017 moeten worden geëvalueerd met betrokken partijen.

6 Communicatie Wij willen de communicatie rondom de regelingen die wij hebben voor kinderen die opgroeien in armoede intensiveren. Hiermee beogen wij twee doelstellingen te behalen, namelijk: 1. meer zicht te krijgen op de doelgroep in onze gemeente; 2. de financiële mogelijkheden maximaal te benutten. In de keuze van de middelen zoals in dit hoofdstuk beschreven, is aansluiting gezocht bij die middelen die passen bij de doelgroep en haar ouders. Advertentie Wij willen door middel van advertenties in het Westerkwartier meer bekendheid geven aan de regelingen die wij hebben voor kinderen in onze gemeente. De verwachting is dat huis-aan-huis bladen een groter bereik hebben vanwege de gratis verspreiding. Het plan is om in de eerste weken van het schooljaar wekelijks een bericht te plaatsen in het Westerkwartier. Social media Steeds meer (jonge) inwoners halen hun nieuws via internet, apps of huis-aan-huiskrant. Om ook een jonger publiek te kunnen bereiken, willen we social media als communicatiemiddel inzetten. Nieuwsbrief Via de nieuwsbrieven van ISD Noordenkwartier en de scholen willen wij ouders informeren over de regelingen die er zijn voor kinderen in onze gemeente. Dialoog met de doelgroep Het dialoog draagt bij aan burgerparticipatie. Middels dialoog willen wij kinderen laten meepraten over dit onderwerp. Daarnaast willen wij in gesprek gaan met de ouders van deze kinderen. Via de nieuwsbrief van de ISD Noordenkwartier willen wij ouders uitnodigen voor een avondbijeenkomst om hun ervaringen, wensen en behoeften met ons te delen. Aandacht voor laaggeletterdheid Binnen dit communicatieplan zal ook specifieke aandacht zijn voor laaggeletterdheid binnen de gemeente en wordt ingezet op direct, persoonlijke communicatie om ook deze ouders en kinderen te bereiken. Voor alle ingezette middelen geldt dat het in samenspraak met een communicatiemedewerker wordt opgesteld. Het voorstel is om voor bovenstaand beschreven communicatieplan een bedrag van te reserveren.

7 Samenvatting financiële consequenties Regelingen Opmerking 2017: toegekend Stichting Leergeld Westerkwartier 5.000, , voorstel gelijk trekken met gemeente Grootegast 2018: voorstel PC regeling (ISD) Jeugdsportfonds : toegekend budget ISD 2017: toegekend 2018: voorstel Jeugdcultuurfonds : voorstel Kerstpakket Kinderen aansluiten bij 2017: voorstel Fashioncheque Kindpakket De Vakantiebank /2018: toegekend Voedselbank : voorstel 2017: toegekend Voedseltuin budget sociaal Westerkwartier cultureel werk Kledingbank 1.000, 2018: voorstel Kindpakket : voorstel reservering voor : voorstel Mobiele telefoon : voorstel Communicatie /2018: voorstel Totaal Beschikbaar 2017: (Decembercirculaire 2016) Beschikbaar 2018: (Meicirculaire 2017)

Kind en opgroeien. Inkomensondersteunende maatregelen

Kind en opgroeien. Inkomensondersteunende maatregelen Kind en opgroeien Inkomensondersteunende maatregelen Heeft u kinderen en een laag inkomen? En woont u in de gemeente Leek? Dan kunt u gebruik maken van extra s voor uw kinderen. Fashioncheque Een kind

Nadere informatie

Minimabeleid Beek, september 2014 Danielle Marting

Minimabeleid Beek, september 2014 Danielle Marting Minimabeleid 2015 Beek, september 2014 Danielle Marting - 2-1. Inleiding In de afgelopen jaren heeft de gemeente Beek een stevig armoedebeleid opgebouwd. Sinds 2006 is Beek actief in het voorkomen en bestrijden

Nadere informatie

Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. Voorstel tot aanpassen van het Armoedebeleid. AAN DE RAAD. Samenvatting

Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. Voorstel tot aanpassen van het Armoedebeleid. AAN DE RAAD. Samenvatting Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. Voorstel tot aanpassen van het Armoedebeleid. AAN DE RAAD Samenvatting Met ingang van 1 januari 2017 heeft het kabinet structureel 100 miljoen (waarvan 85 miljoen voor gemeenten)

Nadere informatie

Onderwerp : Verschuiving inkomensgrens van 110% naar 120% op het geheel van beleidsnotities, verordeningen en uitvoeringsregelingen voor minima

Onderwerp : Verschuiving inkomensgrens van 110% naar 120% op het geheel van beleidsnotities, verordeningen en uitvoeringsregelingen voor minima AAN: GEMEENTERAAD. Raadsvergadering : Agendapunt : Voorstelnummer : Portefeuillehouder : J. Vos Onderwerp : Verschuiving inkomensgrens van 110% naar 120% op het geheel van beleidsnotities, verordeningen

Nadere informatie

Subsidie Kinderfonds 2015

Subsidie Kinderfonds 2015 Openbaar Onderwerp Subsidie Kinderfonds 2015 Programma Inkomen & Armoedebestrijding Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Stichting Leergeld en Stichting Jeugdsportfonds hebben in 2014 een subsidieaanvraag

Nadere informatie

Gemeenteraad. Aan de gemeenteraad Dienst/afdeling: SMO. Onderwerp: Kinderen in armoede en flankerend armoedebeleid

Gemeenteraad. Aan de gemeenteraad Dienst/afdeling: SMO. Onderwerp: Kinderen in armoede en flankerend armoedebeleid Aan de gemeenteraad Dienst/afdeling: SMO Onderwerp: Kinderen in armoede en flankerend armoedebeleid Wat adviseert het college te besluiten? 1. In te stemmen met de inzet van de extra middelen ten behoeve

Nadere informatie

w gemeenu, ( ) o s t e r h o u t

w gemeenu, ( ) o s t e r h o u t WW w gemeenu, ( ) o s t e r h o u t NOTA VOOR DE RAAD Datum: 26 februari 2016 Onderwerp: Minimabeleid 2016 en verder Nummer raadsnota: Bl.0150661 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Vissers 1. Minimabeleid

Nadere informatie

Het Meedoenarrangement. Armoede mag niemand uitsluiten

Het Meedoenarrangement. Armoede mag niemand uitsluiten Het Meedoenarrangement Armoede mag niemand uitsluiten 1. Inleiding Niemand mag door armoede buiten de boot vallen of sociaal uitgesloten worden. Inwoners moeten zich kunnen ontplooien, hun eigen mogelijkheden

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Openbaar Onderwerp Subsidie voor Stichting Leergeld ten behoeve van verstrekken bijdrage schoolkosten uit Kinderfonds Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir

Nadere informatie

Kinderen en armoede. Waarom inzet van het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds?

Kinderen en armoede. Waarom inzet van het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds? Kinderen en armoede Waarom inzet van het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds? Cijfers over kinderen die in armoede opgroeien In 2011 groeiden 359.000 kinderen op in armoede (10,6%) In 2012 groeiden 377.000

Nadere informatie

VERORDENING. vaststelling Verordening Maatschappelijke Participatie van kinderen Wet werk en bijstand De raad van de gemeente Terneuzen;

VERORDENING. vaststelling Verordening Maatschappelijke Participatie van kinderen Wet werk en bijstand De raad van de gemeente Terneuzen; Lijst agendapunten nummer: Kenmerk: 32320 Afdeling: Samenleving VERORDENING 7b Datum: 15 december 2011 Onderwerp: vaststelling Verordening Maatschappelijke Participatie van kinderen Wet werk en bijstand

Nadere informatie

PvdA D66. r i CDA. ChristenUnie GROEN LINKS. De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op 10 november 2016; Constaterende dat:

PvdA D66. r i CDA. ChristenUnie GROEN LINKS. De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op 10 november 2016; Constaterende dat: PvdA D66 Motie 'Kansen voor ieder kind' GROEN LINKS HAARLEM r i CDA ChristenUnie Actiepartij voor Haarlem De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op 10 november 2016; Constaterende dat: Tijdens

Nadere informatie

Subsidieverlening armoedebestrijding Met dit collegevoorstel handelen we deze aanvragen af. Alleen ter besluitvorming door het College

Subsidieverlening armoedebestrijding Met dit collegevoorstel handelen we deze aanvragen af. Alleen ter besluitvorming door het College Openbaar Onderwerp Subsidieverlening armoedebestrijding 2016 Programma Inkomen en armoedebestrijding Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting In 2015 hebben we rond het product armoedebestrijding een

Nadere informatie

Aan de raad. Status: ter besluitvorming

Aan de raad. Status: ter besluitvorming No. 18bij00136-l gemeente NOORDOOSTPOLDER Emmeloord, 1 oktober 2018. Onderwerpen Meedoenpakket 2018 en inzet extra rijksmiddelen armoedebestrijding onder kinderen Advies raadscommissie Debatstuk Aan de

Nadere informatie

gehoord het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze, tijdens de raadsvergadering d.d. 23 juni 2016;

gehoord het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze, tijdens de raadsvergadering d.d. 23 juni 2016; De raad der gemeente Aa en Hunze; gehoord het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze, tijdens de raadsvergadering d.d. 23 juni 2016; gelet op de bepalingen van de Gemeentewet,

Nadere informatie

Overzicht huidige minimaregelingen

Overzicht huidige minimaregelingen Datum 10 juni 2014 1 (7) Overzicht huidige minimaregelingen Auteur Eveline Bal, Beleidsadviseur Werk & Inkomen Het huidige minimabeleid van de gemeente Nieuwegein kent verschillende instrumenten ter bestrijding

Nadere informatie

Beleidsplan minimabeleid 2014-2017

Beleidsplan minimabeleid 2014-2017 Beleidsplan minimabeleid 2014-2017 Pagina 1 Inleiding: Armoede is een complex fenomeen waarin de dimensies van inkomen, gezondheid, opleiding, zelfredzaamheid en mogelijkheden tot participatie een belangrijke

Nadere informatie

Beleidsregels U-pas Kindpakket gemeente Utrecht

Beleidsregels U-pas Kindpakket gemeente Utrecht GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Utrecht. Nr. 168325 1 december 2016 Beleidsregels U-pas Kindpakket gemeente Utrecht Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht; Gelet

Nadere informatie

Beleidsregels financieel vangnet.

Beleidsregels financieel vangnet. Algemeen: Met ingang van 1 januari 2015 krijgen de gemeenten er een groot aantal nieuwe taken bij. Het gaat om de decentralisatie van een aantal taken uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ),

Nadere informatie

Verslag van 2017 Plannen voor 2018

Verslag van 2017 Plannen voor 2018 Westerkwartier-Noordenveld Verslag van 2017 Plannen voor 2018 Alle kinderen mogen meedoen Nu meedoen is straks meetellen! Voorwoord Hierbij doen we het verslag van de werkzaamheden van Stichting Leergeld

Nadere informatie

Kinderen vooruit! Verschillende gemeenten

Kinderen vooruit! Verschillende gemeenten Kinderen vooruit! Wat doet jouw gemeente en wat kan jij doen om kinderen in armoede te helpen? Een groot aantal kinderen wordt dagelijks geconfronteerd met armoede. Zij kunnen niet meedoen doordat materiele

Nadere informatie

Raadsvoorstel. : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017

Raadsvoorstel. : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017 *Z022867205E* documentnr.: ADV/RC/17/00341 zaaknr.: Z/C/17/43987 Raadsvoorstel Onderwerp : Voorstel integraal minimabeleid inclusief Klijnsma middelen Datum college : 11 juli 2017 Portefeuillehouder :

Nadere informatie

Evaluatie Minimabeleid : Meedoen

Evaluatie Minimabeleid : Meedoen Evaluatie Minimabeleid 2017-2018: Meedoen in en Intergemeentelijke afdeling Sociale Zaken (IASZ) Inleiding Met ingang van 2017 zijn structureel extra rijksmiddelen beschikbaar voor de bestrijding van armoede

Nadere informatie

DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten. aanpassing Geld-Terug-Regeling minimabeleid

DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten. aanpassing Geld-Terug-Regeling minimabeleid zaak_id bericht_nummer Collegevoorstel bericht_id zaak_zaaknummer Werk, Inkomen en Zorg Regnr B&W dd 19-11-2013 Openbaar Programma Ja, zonder beperkingen Stad van actieve mensen DT dd OR dd B&W dd OR dd

Nadere informatie

Startnotitie Integraal armoedebeleid

Startnotitie Integraal armoedebeleid Startnotitie Integraal armoedebeleid Doel presentatie: o Raad informeren over onderzoek armoedebeleid o Voorlopige planning om te komen tot kadernota armoedebeleid o Rol van de gemeenteraad Aanleiding

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 02-05-2017 Agendapunt: Onderwerp: Aan de raad van

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Kansen voor alle Haarlemse kinderen. Nummer 2017/ Portefeuillehouder Langenacker, J. Programma/beleidsveld 3.

Raadsstuk. Onderwerp Kansen voor alle Haarlemse kinderen. Nummer 2017/ Portefeuillehouder Langenacker, J. Programma/beleidsveld 3. Raadsstuk Onderwerp Kansen voor alle Haarlemse kinderen Nummer 2017/174103 Portefeuillehouder Langenacker, J. Programma/beleidsveld 3.3 Minima Afdeling SZW/PO Auteur Kraan, A.L. van der Telefoonnummer

Nadere informatie

Startnotitie voor de oprichting van een st. Leergeld voor

Startnotitie voor de oprichting van een st. Leergeld voor Startnotitie voor de oprichting van een st. Leergeld voor de gemeente Tynaarlo I Aanleiding De stichting Leergeld biedt kinderen die om financiële redenen niet kunnen meedoen aan activiteiten die voor

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Maatschappelijke participatie door kinderen (Kansen voor de jeugd II) Reg.nummer: 2009/235363

Raadsstuk. Onderwerp: Maatschappelijke participatie door kinderen (Kansen voor de jeugd II) Reg.nummer: 2009/235363 Raadsstuk Onderwerp: Maatschappelijke participatie door kinderen (Kansen voor de jeugd II) Reg.nummer: 2009/235363 1. Inleiding Kinderen die in armoede opgroeien krijgen vaak minder kansen om mee te doen

Nadere informatie

Regeling subsidie armoedebeleid gemeente Oisterwijk 2019.

Regeling subsidie armoedebeleid gemeente Oisterwijk 2019. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Oisterwijk Nr. 205711 27 september 2018 Regeling subsidie armoedebeleid gemeente Oisterwijk 2019 Wij willen dat geen van de inwoners van de gemeente Oisterwijk

Nadere informatie

Raadsvergadering : 17 mei 2010 Agendanr. 15

Raadsvergadering : 17 mei 2010 Agendanr. 15 Raadsvergadering : 17 mei 2010 Agendanr. 15 Voorstelnr. : R 6769 Onderwerp : subsidie Stichting Leergeld Stadskanaal, Veendam, Winschoten (SLS) Stadskanaal, 29 april 2010 Beslispunten De SLS vanaf het

Nadere informatie

Raadsstuk. - 4" r. *ï* Haarlem. Onderwerp Kansen voor alle Haarlemse kinderen

Raadsstuk. - 4 r. *ï* Haarlem. Onderwerp Kansen voor alle Haarlemse kinderen *ï* - 4" r Haarlem Onderwerp Kansen voor alle Haarlemse kinderen Raadsstuk Nummer 2017/174103 Portefeuillehouder Langenacker, J. Programma/beleidsveld 3.3 Minima Afdeling SZW/PO Auteur Kraan, A.L. van

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Verordening Kindpakket februari Officiële uitgave van de gemeente Veenendaal

GEMEENTEBLAD. Nr Verordening Kindpakket februari Officiële uitgave van de gemeente Veenendaal GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Veenendaal Nr. 42412 28 februari 2018 Verordening Kindpakket 2017-2018 De raad van de gemeente Veenendaal; gelezen het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling 'Haarlemmermeer doet mee!'.

Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling 'Haarlemmermeer doet mee!'. gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Portefeuillehouder S. Bak Collegevergadering 2 juli 2013 Inlichtingen Rob Kouwenhoven Registratienummer 2013.0050749 1. Samenvatting Wat willen we bereiken?

Nadere informatie

Notitie Minimabeleid Gemeente Rozendaal

Notitie Minimabeleid Gemeente Rozendaal Notitie Minimabeleid 2015-2018 Gemeente Rozendaal Vastgesteld in de raadsvergadering van 16 december 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Landelijke ontwikkelingen 4 2. Lokale situatie 6 3. Uitgangspunten

Nadere informatie

- 1 - Begrotingswijziging n.v.t. X Kaderstellen Controleren Budget autoriseren Consulteren

- 1 - Begrotingswijziging n.v.t. X Kaderstellen Controleren Budget autoriseren Consulteren - 1 - ALGEMENE GEGEVENS Agendapunt 9. Registratienummer 2014-000951/r Portefeuillehouder FK Griffier 0561-691201 BIJLAGEN (in te vullen door griffier) Voorstel X Raadsvoorstel Concept besluit X Begrotingswijziging

Nadere informatie

De Klijnsmagelden. Albert Lay Esther Mouissie

De Klijnsmagelden. Albert Lay Esther Mouissie De Klijnsmagelden Albert Lay Esther Mouissie Waar komt dit vandaan? Constatering: 421.000 kinderen in gezinnen met laag inkomen (2014) die niet mee kunnen doen. (nu tussen 280.000 en 330.000: afhankelijk

Nadere informatie

Jaarverslag. Stichting Leergeld Alblasserwaard Vijfheerenlanden

Jaarverslag. Stichting Leergeld Alblasserwaard Vijfheerenlanden Jaarverslag Stichting Leergeld Alblasserwaard Vijfheerenlanden 2013 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag 2013 van stichting Leergeld Alblasserwaard Vijfheerenlanden. In het afgelopen jaar heeft Leergeld

Nadere informatie

Naam en telefoon. Sille Dohmen 5772 Afdeling. Portefeuillehouder

Naam en telefoon. Sille Dohmen 5772 Afdeling. Portefeuillehouder Onderwerp Minima Effect Rapportage 2017 Nibud Datum 28 mei 2018 Naam en telefoon Sille Dohmen 5772 Afdeling SMO Portefeuillehouder Kees van Geffen Waarover wil je informeren? Met de Minima Effect Rapportage

Nadere informatie

Vergoedingen voor mensen met een laag inkomen

Vergoedingen voor mensen met een laag inkomen Vergoedingen voor mensen met een laag inkomen Wilt u, of uw partner of uw kind graag meedoen aan activiteiten, maar heeft u niet genoeg geld om de kosten te betalen? Maak dan gebruik van de vergoedingen

Nadere informatie

! Brandligt.^/r, digitaai akkoord. Jd.d. Onderwerp Maatschappelijke Participatie van Kinderen

! Brandligt.^/r, digitaai akkoord. Jd.d. Onderwerp Maatschappelijke Participatie van Kinderen Samenleving Gescand archief datum 2 2-05-20V» Stad Doorkiesnummers: Telefoon 0622467943 Aan Het college van burgemeester en wethouders Afschrift aan A. Hoekman s i n :: paraaf ' --V;. ' "thouder! Brandligt.^/r,

Nadere informatie

Onderzoek naar maatschappelijke kosten en opbrengsten bij een verschuiving inkomensgrens van 110% naar 120% op het geheel van beleidsnotities,

Onderzoek naar maatschappelijke kosten en opbrengsten bij een verschuiving inkomensgrens van 110% naar 120% op het geheel van beleidsnotities, Onderzoek naar maatschappelijke kosten en opbrengsten bij een verschuiving inkomensgrens van 110% naar 120% op het geheel van beleidsnotities, verordeningen en uitvoeringsregelingen. Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

Aanvraagformulier: Voorzieningen voor minima en bijzondere bijstand

Aanvraagformulier: Voorzieningen voor minima en bijzondere bijstand Aanvraagformulier: Voorzieningen voor minima en bijzondere bijstand Persoonsgegevens Naam: Adres: Postcode/woonplaats: Telefoonnummer: Geboortedatum: Burgerservicenummer: Rekeningnummer: Naam partner:

Nadere informatie

PORTEFEUILLEHOUDER(S)

PORTEFEUILLEHOUDER(S) RAADSVERGADERING : 28 september 2017 AGENDAPUNT : 08-12.2017 ONDERWERP : Evaluatie Mee doen met minima 2015 en 2016 en nieuwe nota Mee Doen! 2017-2019 PORTEFEUILLEHOUDER(S) : S. Herkströter STATUS : Opiniërend

Nadere informatie

Gemeenteblad nr. 17, 20 december 2012

Gemeenteblad nr. 17, 20 december 2012 Gemeenteblad nr. 17, 20 december 2012 DE RAAD DER GEMEENTE DEURNE overwegende dat vaststelling van een verordening wettelijk is voorgeschreven; overwegende, dat het van wezenlijk belang wordt geacht dat

Nadere informatie

Nadere Uitwerking Visienota Armoedebeleid Grootegast

Nadere Uitwerking Visienota Armoedebeleid Grootegast Nadere Uitwerking Visienota Armoedebeleid Grootegast Grootegast september 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 1.1 Nadere uitwerking Visienota 2 2. Armoedebeleid in het Westerkwartier 4 2.1 Intensivering

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Besluitvormend. Aan de Raad Agenda nr. 12 Extra middelen voor armoedebestrijding. Datum 20 november 2013

RAADSVOORSTEL Besluitvormend. Aan de Raad Agenda nr. 12 Extra middelen voor armoedebestrijding. Datum 20 november 2013 RAADSVOORSTEL Besluitvormend Aan de Raad Agenda nr. 12 Extra middelen voor armoedebestrijding Datum 20 november 2013 1. Samenvatting Aan gemeenten worden extra middelen armoedebestrijding ter beschikking

Nadere informatie

1. Eind 2018 willen wij de doelgroep die gebruik maakt van de middelen vergroten van ongeveer 350 deelnemers naar minimaal 600 deelnemers.

1. Eind 2018 willen wij de doelgroep die gebruik maakt van de middelen vergroten van ongeveer 350 deelnemers naar minimaal 600 deelnemers. Uitvoeringsplan Kansen voor alle Kinderen - 2018 1 Kansen voor alle Kinderen In de kadernota Integrale en Activerende Armoedeaanpak 2016-2019 (vastgesteld op dd. 28 juli 2015) richten we ons in het bijzonder

Nadere informatie

Aanvraagformulier: Voorzieningen voor minima en bijzondere bijstand

Aanvraagformulier: Voorzieningen voor minima en bijzondere bijstand Aanvraagformulier: Voorzieningen voor minima en bijzondere bijstand Persoonsgegevens Naam: Adres: Postcode/woonplaats: Telefoonnummer: Geboortedatum: Burgerservicenummer: Rekeningnummer: Naam partner:

Nadere informatie

1. Instemmen met het voorstel om met ingang van het kalenderjaar 2014

1. Instemmen met het voorstel om met ingang van het kalenderjaar 2014 voorstel aan de raad 1 gemeente werkendam onderwerp aansluiten bij Stichting Leergeld Oosterhout samenvatting De gemeenten gaan vanaf 2013 structureel extra geld van het Rijk ontvangen voor armoedebestrijdirig

Nadere informatie

Voorzieningen voor kinderen basisonderwijs en voortgezet onderwijs

Voorzieningen voor kinderen basisonderwijs en voortgezet onderwijs Deelverordening Maatschappelijke Participatie. De raad van de gemeente Noordwijk, Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 september 2016; gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet;

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Uitwerking van de motie aangenomen op 6 april 2017, nr : Geen kind groeit op in armoede.

Raadsvoorstel. 1. Uitwerking van de motie aangenomen op 6 april 2017, nr : Geen kind groeit op in armoede. Raadsvoorstel Agendanr: R1.1-19 Kenmerk: 18-0073433 Datum collegevergadering: Onderwerp: Beleidsplan "Samen uit Armoede" 2019-2022 Samenvatting In dit beleidsplan zijn de inzichten verwerkt die de maatschappelijke

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Leergeld Westbetuwe. Blad 1 van 7

Jaarverslag Stichting Leergeld Westbetuwe. Blad 1 van 7 Jaarverslag 2016 Stichting Leergeld Westbetuwe Blad 1 van 7 Van de voorzitter Meedoen en niet buitengesloten voelen; dat is ons motto! In 2016 hebben de vrijwilligers van Leergeld West Betuwe weer meer

Nadere informatie

Kent u de sport- en cultuurregeling?

Kent u de sport- en cultuurregeling? Kent u de sport- en cultuurregeling? Conclusies en aanbevelingen Rekenkamercommissie Teylingen Onderzoek naar sport- en cultuurregeling Datum: 10 mei 2016 Pictogrammen: www.sclera.be 1 Inleiding De rekenkamercommissie

Nadere informatie

Omdat alle kinderen er toe doen in de maatschappij

Omdat alle kinderen er toe doen in de maatschappij Omdat alle kinderen er toe doen in de maatschappij 1 22 Het kindpakket Smallingerland De gemeente vindt het belangrijk dat alle kinderen mee kunnen doen in de maatschappij. Als ouders weinig geld hebben,

Nadere informatie

Portefeuillehouder: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie samenleving d.d. 12 juni 2017 de Raad --

Portefeuillehouder: Ter behandeling in de vergadering van: de commissie samenleving d.d. 12 juni 2017 de Raad -- Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: SLZ/Beleid Wethouder Borgonjen Ter behandeling in de vergadering van: de commissie samenleving d.d. 12 juni 2017 de Raad -- Onderwerp: Besteding extra middelen

Nadere informatie

Jaarverslag. Stichting Leergeld Alblasserwaard Vijfheerenlanden

Jaarverslag. Stichting Leergeld Alblasserwaard Vijfheerenlanden Jaarverslag Stichting Leergeld Alblasserwaard Vijfheerenlanden 2014 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag 2014 van stichting Leergeld Alblasserwaard Vijfheerenlanden. In het afgelopen jaar heeft Leergeld

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

2. GEVRAAGDE BESLISSING:

2. GEVRAAGDE BESLISSING: *Z01184D8A3B* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer Voorstellen Raad Directeur : dhr. Huberts Zaakgericht\441 Behandelend ambtenaar A.A. van der Wouden Zaaknummer Z.17-20404 Datum: 1 mei 2017 Afdeling

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie. Uw commissie heeft bij de begrotingsbehandeling verzocht om nadere informatie over:

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie. Uw commissie heeft bij de begrotingsbehandeling verzocht om nadere informatie over: Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

GEMEENTEBLAD. Nr Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Hengelo Nr. 230999 27 december 2017 Verordening maatschappelijke participatie 2018 De raad van de gemeente Hengelo, gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

1. een pilot uit te voeren met het verstrekken van een kinderkledingbon aan kinderen in armoede, in samenwerking met de SKKB.

1. een pilot uit te voeren met het verstrekken van een kinderkledingbon aan kinderen in armoede, in samenwerking met de SKKB. AdviesNota AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS OPENBAAR Datum : 20-3-2017 Procesafdeling : Beleid en Regie Casenr. : BWZ17.0099 Adviseur : S. Jongbloed SJ/ Doc.nr. : BW17.0188 Medeadviseur(s) : C. Fränkel ;

Nadere informatie

Voorgesteld wordt aan Stichting Leergeld een eenmalig subsidie te verlenen voor het jaar 2013 ter grootte van maximaal 61.000,-.

Voorgesteld wordt aan Stichting Leergeld een eenmalig subsidie te verlenen voor het jaar 2013 ter grootte van maximaal 61.000,-. Collegevoorstel Sector : MO Reg.nr. : 4472358 Opsteller : M.I.M. van Berkum Telefoon : (033) 469 44 97 User-id : BERZ Onderwerp Subsidie voor Stichting Leergeld 2013 Voorstel: Voorgesteld wordt aan Stichting

Nadere informatie

Advies Plan van aanpak bestrijding K,inderarmoede

Advies Plan van aanpak bestrijding K,inderarmoede Advies Plan van aanpak bestrijding K,inderarmoede 5 april 2017 VeenseJongerenraad Geacht college, De Jongerenraad van Veenendaal schrijft dit advies naar aanleiding van de brief die wij op 28 februari

Nadere informatie

VERORDENING PARTICIPATIE SCHOOLGAANDE KINDEREN WET WERK EN BIJSTAND GEMEENTE BORSELE 2012

VERORDENING PARTICIPATIE SCHOOLGAANDE KINDEREN WET WERK EN BIJSTAND GEMEENTE BORSELE 2012 VERORDENING PARTICIPATIE SCHOOLGAANDE KINDEREN WET WERK EN BIJSTAND GEMEENTE BORSELE 2012 De raad van de gemeente Borsele; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Borsele d.d. 21 mei 2012;

Nadere informatie

Rapportage armoedegelden 2016 en 2017 Gemeente Tynaarlo

Rapportage armoedegelden 2016 en 2017 Gemeente Tynaarlo Rapportage armoedegelden 2016 en 2017 Gemeente Tynaarlo 1 Inhoudsopgave 1. Achtergrond... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Rapportage 2014 en 2015... 3 1.3 Extra middelen... 3 2. Inzet armoedegelden 2016 en 2017...

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Maassluis. Geacht college van Burgemeester en Wethouders,

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Maassluis. Geacht college van Burgemeester en Wethouders, Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Maassluis Postbus 55 3140 AB Maassluis T 010 5919243 E info@adviesraadsamenlevingszakenmaassluis.nl I www.adviesraadsamenlevingszakenmaassluis.nl

Nadere informatie

KOMT UW KIND OOK IN AANMERKING VOOR EEN VERGOEDING?

KOMT UW KIND OOK IN AANMERKING VOOR EEN VERGOEDING? KOMT UW KIND OOK IN AANMERKING VOOR EEN VERGOEDING? Alle kinderen doen mee! Met het Jeugdsportfonds, Jeugdcultuurfonds en Leergeld Voorne-Putten Heeft u een laag inkomen en kan uw kind daarom geen lid

Nadere informatie

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college gemeente Eindhoven 13R5583 Raadsvoorstel Gratis openbaar vervoer minima Inleiding

b Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college gemeente Eindhoven 13R5583 Raadsvoorstel Gratis openbaar vervoer minima Inleiding gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 13R5583 13bst01730 Beslisdatum B&W 22 oktober 2013 Dossiernummer 13.43.351 Raadsvoorstel Gratis openbaar vervoer minima Inleiding Op 25 juni 2013 is door uw

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Verordening maatschappelijke participatie. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

GEMEENTEBLAD. Nr Verordening maatschappelijke participatie. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Hengelo. Nr. 60471 7 juli 2015 Verordening maatschappelijke participatie De raad van de gemeente Hengelo, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Schriftelijke vragen ex Artikel 36 Reglement van Orde gemeenteraad Wassenaar

Schriftelijke vragen ex Artikel 36 Reglement van Orde gemeenteraad Wassenaar Schriftelijke vragen ex Artikel 36 Reglement van Orde gemeenteraad Wassenaar Datum 9 oktober 2018 Datum verzending Uw kenmerk Behandelaar Suzan Willems Ons zaaknummer Z/18/23561/ 99774 Bijlage 0 Onderwerp

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr. 3016

GEMEENTEBLAD. Nr. 3016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Pijnacker-Nootdorp. Nr. 3016 11 januari 2017 Subsidieregeling Stimuleringsfonds particulier initiatief 2016 De raad van de gemeente Pijnacker-Nootdorp; gezien

Nadere informatie

Minimaregelingen 2019

Minimaregelingen 2019 Minimaregelingen 2019 Als u een laag inkomen heeft, blijft er vaak weinig geld over voor leuke dingen zoals een schoolreisje, lidmaatschap van een (sport)club of theater bezoek. De gemeente vindt het belangrijk

Nadere informatie

Aanvraagformulier declaratieregeling Kindpakket Weesp

Aanvraagformulier declaratieregeling Kindpakket Weesp Aanvraagformulier declaratieregeling Kindpakket Weesp Verzonden: Cliëntnummer: BSN: Geboortedatum: Medewerker: Zijn bovenstaande gegevens nog correct? Ja / Nee * (doorhalen wat niet van toepassing is en

Nadere informatie

Verordening maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen 2012

Verordening maatschappelijke participatie schoolgaande kinderen 2012 Aanhef De raad van de gemeente Boxtel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Fout! Verwijzingsbron niet gevonden.; gehoord de commissie Maatschappelijke Zaken; overwegende dat het van

Nadere informatie

Minimaregelingen 2019

Minimaregelingen 2019 Minimaregelingen 2019 Als u een laag inkomen heeft, blijft er vaak weinig geld over voor leuke dingen zoals een schoolreisje, lidmaatschap van een (sport)club of theater bezoek. De gemeente vindt het belangrijk

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Bestuursagenda

Alleen ter besluitvorming door het College Bestuursagenda Openbaar Onderwerp Subsidie informele taalondersteuning 2014 Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051/ Werk & Inkomen/ 1061 B. Frings/ T. Tankir Samenvatting Met dit voorstel verlenen wij een

Nadere informatie

Verordening Participatie schoolgaande kinderen Wet werk en bijstand gemeente Bergen 2012

Verordening Participatie schoolgaande kinderen Wet werk en bijstand gemeente Bergen 2012 1 Verordening Participatie schoolgaande kinderen Wet werk en bijstand gemeente Bergen 2012 De raad van de gemeente Bergen (L.), gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 29 mei 2012, nr...,

Nadere informatie

Onderwerp: instellen provinciaal Jeugdsportfonds als invulling van de motie Armoede

Onderwerp: instellen provinciaal Jeugdsportfonds als invulling van de motie Armoede Provinciale Staten van Noord Holland Voordracht Haarlem, Onderwerp: instellen provinciaal Jeugdsportfonds als invulling van de motie Armoede Bijlage: ontwerpbesluit 1. Inleiding Op 29 mei 2006 hebben PS

Nadere informatie

Verordening maatschappelijke participatie

Verordening maatschappelijke participatie Verordening maatschappelijke participatie 2013-2014 De raad van de gemeente Hengelo, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 23 juli 2013 Gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel g en

Nadere informatie

Uitvoerplan intensivering aanpak kinderarmoede

Uitvoerplan intensivering aanpak kinderarmoede Uitvoerplan intensivering aanpak kinderarmoede - 2018 1 Aanleiding Ruim 1 op de 9 kinderen in Nederland leeft onder de armoedegrens. Volgens onze informatie wijkt de gemeente Venray hier helaas niet van

Nadere informatie

Jeugdsportfonds, initiatiefvoorstel van de CDA fractie. Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie.

Jeugdsportfonds, initiatiefvoorstel van de CDA fractie. Commissie Bestuur. Commissie Ruimte. Commissie Sociaal. Informerende Commissie. Raad VOORBLAD Onderwerp Jeugdsportfonds, initiatiefvoorstel van de CDA fractie Agendering Commissie Bestuur Gemeenteraad Commissie Ruimte Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal Informerende Commissie

Nadere informatie

SAMEN BEREIK JE MEER DAN ALLEEN. Monique Maks, directeur Jeugdsportfonds & Jeugdcultuurfonds

SAMEN BEREIK JE MEER DAN ALLEEN. Monique Maks, directeur Jeugdsportfonds & Jeugdcultuurfonds SAMEN BEREIK JE MEER DAN ALLEEN Monique Maks, directeur Jeugdsportfonds & Jeugdcultuurfonds KINDEREN & JONGEREN IN ARMOEDE 378.000 kinderen & jongeren Opgroeien in armoede is een belangrijke oorzaak van

Nadere informatie

Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking 2017

Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Roosendaal. Nr. 13905 27 januari 2017 Wijziging Nadere regels voor subsidieverstrekking 2017 Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; gelet op

Nadere informatie

Keuzenotitie Gemeente Opmeer. Herijking en actualisering beleidsregels bijzondere bijstand en vereenvoudiging uitvoeringsproces

Keuzenotitie Gemeente Opmeer. Herijking en actualisering beleidsregels bijzondere bijstand en vereenvoudiging uitvoeringsproces Keuzenotitie Gemeente Opmeer Herijking en actualisering beleidsregels bijzondere bijstand en vereenvoudiging uitvoeringsproces 1 1. Inleiding De bijstand is ook voor de burgers van Opmeer een laatste vangnet.

Nadere informatie

Geachte leden van de Raad,

Geachte leden van de Raad, POSTADRES Postbus 20 7500 AA Enschede BEZOEKADRES Langestraat 24 Aan de Gemeenteraad TELEFOON DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 15 december 2015 1500125409 J.E.M. Bannenberg UW BRIEF VAN UW KENMERK DOORKIESNUMMER

Nadere informatie

Adviesnota aan B en W

Adviesnota aan B en W Onderwerp Kindregelingen Datum 10 januari 2017 Naam steller Mark Schouren Kenmerk Teammanager Ernst-Jan Meerbeek Team Maatschappelijke ontwikkeling Voorstel 1. Aan Stichting Leergeld Venray een periodieke

Nadere informatie

Voorstellen voor bespreking Leerlingenraadsvergadering op 14 juni 2018

Voorstellen voor bespreking Leerlingenraadsvergadering op 14 juni 2018 Voorstellen voor bespreking Leerlingenraadsvergadering op 14 juni 2018 Inleiding De leerlingen van de basisscholen in de gemeente Leek hebben voorstellen gedaan die er voor zorgen dat alle kinderen mee

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Minimabeleid

Raadsvoorstel. Onderwerp Minimabeleid Raadsvoorstel Onderwerp Minimabeleid 2018-2022 Voorstel 1. Kennis te nemen van de evaluatie van het huidige minimabeleid; 2. Het Minimabeleid 2018-2022 vast te stellen en daarmee: 2.1 De uitvoering van

Nadere informatie

Actieplan Veilige School 2015-2018

Actieplan Veilige School 2015-2018 Actieplan Veilige School 2015-2018 Inleiding De actieplannen Veilige School 1 van de afgelopen jaren hebben er voor gezorgd dat het onderwerp veiligheid goed op de kaart van het Haagse onderwijs staat.

Nadere informatie

M E M O. Onderwerp: technische vragen brief van het college over tijdelijke aanvullende inkomensondersteuning

M E M O. Onderwerp: technische vragen brief van het college over tijdelijke aanvullende inkomensondersteuning M E M O Aan: de Griffie Onderwerp: technische vragen brief van het college over tijdelijke aanvullende inkomensondersteuning Datum: 12-11-2014 Van: John Bannenberg D66 (Vic van Dijk) Daartoe vraagt hij

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 15 mei Steller Documentnummer Afdeling. R.M.H. Broekhuizen Samenleving

Burgemeester en Wethouders 15 mei Steller Documentnummer Afdeling. R.M.H. Broekhuizen Samenleving Steller Documentnummer Afdeling 00500000053207 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee E.J. de Jonge Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Nee Rubriek Advies Raadsvoorstel

Nadere informatie

Bijlage herijking sportnota. gemeentelijke beleid sport en bewegen in de gemeente Aa en Hunze

Bijlage herijking sportnota. gemeentelijke beleid sport en bewegen in de gemeente Aa en Hunze Bijlage herijking sportnota gemeentelijke beleid sport en bewegen in de gemeente Aa en Hunze 1. Sportsubsidies In de tweede helft van 2009 hebben de thans gesubsidieerde verenigingen (43) een subsidie

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer Decembercirculaire 2016 gemeentefonds

Collegevoorstel. Zaaknummer Decembercirculaire 2016 gemeentefonds Zaaknummer 00494739 Onderwerp Decembercirculaire 2016 gemeentefonds Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis Gemeenten ontvangen vanuit het Rijk op drie tijdstippen in het jaar de informatie over

Nadere informatie

Armoede in Voorschoten in beeld

Armoede in Voorschoten in beeld Armoede in Voorschoten in beeld Gebruik en bereik van de minimaregelingen onder minimahuishoudens Gebruik en bereik bijzondere bijstand (per huishouden) 516 550 =18% =16% =15% 92 90 561 84 Daling -: -7%

Nadere informatie

"Alle kinderen mogen meedoen; ook in Deurne"!

Alle kinderen mogen meedoen; ook in Deurne! "Alle kinderen mogen meedoen; ook in Deurne" Beleidsplan van de Stichting Leergeld Deurne 2014-2018. Versie 3 juli 2014 1. INLEIDING: Participeren in de samenleving kunnen meedoen is voor kinderen en jongeren

Nadere informatie

Jaarplan 2016. Leidschendam-Voorburg

Jaarplan 2016. Leidschendam-Voorburg Leidschendam-Voorburg Jaarplan 2016 Stichting Leergeld Leidschendam-Voorburg, Postbus 566, 2270 AD Voorburg. Tel: 070-7803376. E-mail: info@leergeldleidschendam-voorburg.nl Doelstelling Stichting Leergeld

Nadere informatie

STICHTING LEERGELD LELYSTAD JAARVERSLAG 2016 INHOUDSOPGAVE

STICHTING LEERGELD LELYSTAD JAARVERSLAG 2016 INHOUDSOPGAVE STICHTING LEERGELD LELYSTAD JAARVERSLAG 2016 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD Pagina 3 DOELSTELLING Pagina 4 BESTUUR en ORGANISATIE Pagina 4 WERKWIJZE ACTIVITEITEN 2016 FINANCIEEL OVERZICHT HET JAAR 2016 BEGROTING

Nadere informatie

Beleidsregels maatschappelijk participatie schoolgaande kinderen. Gelet op artikel 35, eerste lid van de Participatiewet;

Beleidsregels maatschappelijk participatie schoolgaande kinderen. Gelet op artikel 35, eerste lid van de Participatiewet; Beleidsregels maatschappelijk participatie schoolgaande kinderen Het college van de gemeente Haarlem Gelet op artikel 35, eerste lid van de Participatiewet; besluit vast te stellen de Beleidsegels maatschappelijke

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan Stichting Leergeld Haarlem en Zandvoort

Meerjarenbeleidsplan Stichting Leergeld Haarlem en Zandvoort Meerjarenbeleidsplan 2018-2019 Stichting Leergeld Haarlem en Zandvoort Alle kinderen mogen meedoen. 1 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Leergeld Nederland. 3 2.1 De Missie 3 2.2 De Leergeld formule.. 4 3. Leergeld

Nadere informatie