1 Zweden. 1.1 Algemeen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 Zweden. 1.1 Algemeen"

Transcriptie

1 1 Zweden Figuur 1Zweden 1.1 Algemeen Zweden is een constitutionele parlementaire monarchie gelegen in het noorden van Europa. Koning Carl Gustaf XVI is al sinds 1973 staatshoofd, de koning heeft vrijwel geen politieke macht en blijft afzijdig van de politiek. De eerste minister van Zweden is Fredrik Reinfeldt en dit al sinds Het parlement wordt om de vier jaar verkozen en bestaat uit 349 leden. Deze leden staan in voor het bestuur van Zweden, dat onderverdeeld is in 21 provincies.

2 Ten oosten van Zweden bevindt zich de Botnische golf, in het zuidoosten en het zuiden de Oostzee. Het Skagerrak en het Kattegat bevinden zich in het zuidwesten van Zweden. De totale oppervlakte van Zweden bedraagt m 2. Aan de landzijde grenst Zweden aan Finland, in het noordoosten en in het westen aan Noorwegen. De totale lengte van de Zweedse kustlijn bedraagt Km die grotendeels langs de Oostzee loopt. De hoofdstad van Zweden is Stockholm Demografie Met een bevolkingsaantal van mensen heeft Zweden maar een klein bevolkingsaantal ten opzichte van zijn oppervlakte dat wel tot 15 keer groter is al België. Met dit bevolkingsaantal bevindt Zweden zich op de 92 ste plaats qua bevolkingsaantal op wereldgebied. Ongeveer 85% van de bevolking woont in een verstedelijkt gebied. De dichtst bevolkte stad van Zweden is Stockholm met ongeveer 1,27 miljoen mensen. De gemiddelde leeftijd van een Zweed is 42 jaar, dit is toch al vrij oud. Opmerkelijk is dat de gemiddelde levensverwachting bij de zweden 81 jaar is deze hoge levensverwachting kan in de toekomst wel eens problemen met zich meenemen in verband met de pensioenen. In onderstaande grafiek kan je dan ook zien dat de bevolkingspiramide van Zweden zeker nog niet zo ongunstig is als die van andere Europese landen, maar toch wordt er ook al door de Zweedse overheid veel promotie gemaakt voor het pensioensparen. Figuur 2Bevolkingsopbouw Taal De meest gesproken taal in Zweden is het Zweeds ongeveer 8,8 miljoen zweden, in de minderheid zijn de mensen die Fins spreken en in het noorden bevindt zich ook nog een kleine vertegenwoordiging van Lappen die Samisch spreken.

3 1.1.3 Religie Ongeveer 68% van de bevolking is aangesloten bij de staatkerk deze hoort bij het evangelische-lutheranisme dit is een belangrijke stroming binnen het protestantse christendom. Wereldwijd zijn ongeveer 80 miljoen mensen lid van dit geloof waarvan de meeste leden in Duitsland, Scandinavië, de Verenigde Staten en Canada wonen. De rest van de bevolking is rooms-katholiek, Orthodox of baptisten Geografisch Men kan zweden opdelen in drie grote landsdelen namelijk: Norrland, Svealand en Götaland. Deze drie grote landsdelen worden dan weer elk op hun beurt onderverdeeld in 25 landschappen. Norrland is gelegen in het noordelijke deel van Zweden en beslaat 59% van de Zweedse oppervlakte maar in dit gedeelte woont maar 12% van de totale bevolking. De oorzaak hiervan komt door de talrijke dicht beboste naaldbossen en meren die er zich bevinden. Svealand is gelegen in het midden van Zweden en beslaat maar 19% van de Zweedse oppervlakte. In dit gebied woont ongeveer 40% van de bevolking. Götaland is een heel klein landschap gelegen in het landsdeel Svealand met als grootste stad Västeras. Zweden staat ook bekend om zijn grote oppervlakten aan ongerept natuurgebied. In het noorden is het land voor het grootste deel bedekt met naaldbossen. Deze bossen bieden een thuis voor een grote diversiteit aan dieren populaties zoals: elanden, beren, lynxen, wolven en veelvraten. Deze natuur wordt in Zweden beschermd door de overheid door middel van natuurreservaten en nationale parken. De natuurreservaten vallen onder de verantwoordelijkheid van het lokale bestuur maar de grote nationale parken vallen onder het bestuur van de overheid. Aan de grens met Noorwegen gaat het van een vlak reliëf over tot het Scandinavisch Hoogland. Met als geografisch hoogte punt in Zweden de Kebnekaise die een hoogte meet van 2114m dit is ongeveer 3 keer hoger dan het Belgisch geografisch hoogte punt de signaal van Botrange deze meet maar 694m. Zweden beschikt ook over een groot aantal meren, maar liefst meren. Waarvan de twee grootste gelegen zijn in het zuiden namelijk het Vättermeer en het Vänermeer. Het Vättermeer heeft een grote van 1893 Km 2 en een inhoud van 77,6 Km 3. Het meer is ongeveer 128 Km lang en heeft een breedte van 30 Km. Aan de oevers van het Vättermeer is er veel natuurschoon. Het Vänermeer is dan weer met zijn oppervlakte van 5655 Km 2 het grootste meer van Zweden.

4 1.2 Economie Economische cijfers Bruto binnenlands product: 345,0 miljard euro Economische groei: 5,4% BBP per hoofd van de bevolking: 36,70 euro Inflatie: 1,3% Uitvoer: 120,6 miljard euro Belangrijkste producten: machines, elektrisch materieel, auto s, minerale brandstoffen en papier & karton. Invoer: 112,4 miljard euro Belangrijkste producten: minerale brandstoffen, elektrisch materieel, machines en apparaten en auto s. Belangrijkste leveranciers Duitsland, Noorwegen, Denemarken, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Tabel 1: cijfers 2010 bron: Economist Intelligence Unit en Eurostat. In de jaren negentig leed Zweden onder een zware recessie, hierdoor vonden er in het midden van de jaren negentig grote veranderingen plaats. Onder leiding van een sociaaldemocratische regering is men er in geslaagd om Zweden uit de recessie te halen. Men begon met de focus te leggen op vooral een herstelbeleid voor de sanering van overheidsbedrijven, de hervorming van het sociale zekerheidsstelsel, een zuiniger energiebeleid en een stimulering van research en development. Vervolgens was men overgegaan tot een geleidelijke liberalisering van een aantal overheidsbedrijven. Zo werd de uitbating van spoorwegen, luchtvaart, post en telefonie, energie,... geliberaliseerd. Ook het eeuwenoude staatsmonopolie op de verkoop van farmaceutische producten door het staatsbedrijf Apoteket werd afgeschaft, hierdoor moet Apoteket nu 7 andere concurrenten dulden. Maar toch blijft de Zweedse overheid direct en indirect de grootste werkgever. Zoals eerder vermeld is research en development zeer belangrijk voor Zweden en heeft het ook geleid tot een betere welvaart. Zo besteedde Zweden in ,6% van zijn BNP aan R&D in vergelijking met Amerika bijvoorbeeld is dit 0,83% meer want zij besteedde maar 2,77%. Op wereldvlak doet Israël nog beter met een percentage van 4,7%. Zweden kan dit R&D percentage behalen door de aanwezigheid van foundations dit zijn juridische entiteiten die verbonden zijn met de bedrijven en die vrijstelling van belastingen genieten wanneer 80% van hun budget naar R&D gaat.

5 Enkele voorbeelden van Zweedse engineering successen: De GSM De pacemaker De computermuis Skype De vierhoekige flexibele melk verpakking van tetrapak De Celciusschaal van de thermometer De Zweedse economie is zeer gediversifieerd, waarvan het productaanbod bestaat uit producten met een hoge toegevoegde waarde en vooral op ICT-vlak zeer toekomst georiënteerd is. Zo is het Zweedse bedrijf Ericsson een grote wereldspeler op de ICT-markt. Andere belangrijke economische pijlers zijn: de bouw, de autoindustrie met bekende bedrijven als Volvo en Scania, staalindustrie, chemie en papier & hout. In de tabel hieronder worden de exportproducten van Zweden weergeven en kan je ook duidelijk zien dat de hoogwaardige engineering producten maar liefst 44% van de totale export innemen. Onder hoogwaardige engineering producten kunnen we verstaan, Figuur 3Statistieken 1.3 Buitenlandse handel van Zweden 90% van de Zweedse handel gaat over zee, dankzij hun gunstige ligging. Noorwegen, Denemarken en Duitsland vullen de top 3 aan als leverancier naar

6 Zweden. Nederland valt juist buiten de top 3 en staat dus op de 4de plaats. België staat als leverancier naar Zweden op de 8ste plaats. De belangrijkste producten die vervoerd worden van Europa naar Zweden worden getransporteerd zijn: chemische en farmaceutische producten, machines en vervoermateriaal, (elektrische) apparaten, elektronische onderdelen, transportmiddelen, bewerkte producten en levensmiddelen. Zweden vervoert vooral onderdelen voor auto's, motoren en voertuigen voor wegvervoer. 1.4 Infrastructuur in Zweden Het grootste aandeel in transport in het land wordt verricht door spoor- en wegvervoer. Met een indrukwekkend spoorwegennet van km kunnen ze een zeer groot deel van het land bereiken. Het net is van een hoge kwaliteit en jaarlijks is er een toename van het spoorweggebruik. In 2004 werd er een investeringsprogramma aangekondigd door de regering. Er moest 40 miljard euro geïnvesteerd worden voor onderhoud en verbetering van het wegennet. Hieronder viel niet alleen het spoorwegennet maar eveneens het wegennet. Het 11-jaren plan ging van start in Één van de belangrijke projecten in het plan is de tunnel onder het Malarenmeer in Stockholm. Het plan bevat bovendien de verbetering van de spoorlijn die de belangrijkste havens verbindt met de mijnbouwcentra rondom Kiruna. Deze spoorlijn staat bekend als de IJzerertslijn. Het wegennet is van relatief hoge kwaliteit en is goed ontwikkeld. Er is een jaarlijkse stijging van het gebruik over de weg. 1.5 Belangrijke havens in Zweden Göteborg De haven van Göteborg is de grootste in Scandinavië, de kaaiwijdte bedraagt 24 km. Jaarlijks komen er schepen laden en lossen in de haven. Maar liefst 30% van het Zweedse transport gaat langs deze haven. De haven transporteert goederen naar en van 130 landen over de hele wereld. Göteborg is de enige haven in Zweden die beschikbaar is voor de grootste containerschepen van deze tijd. Niet alleen containerschepen worden behandeld, er zijn terminals aanwezig voor ro-ro-, auto-, passagiers- en tankschepen Havencijfers van containers/teu ro-ro eenheden nieuwe auto's 1,7 miljoen passagiers 20,4 miljoen ton olie 41,8 miljoen ton goederen Figuur 4Haven Afbeelding Göteborg 1: Haven Göteborg

7 Elke dag vertrekken er 24 trainshuttles van en naar de haven. Het dient als transportmiddel voor de bedrijven gelegen in het hinterland en Noorwegen. Zo sparen de bedrijven kosten uit en hebben ze een snelle, rechtstreekse lijn naar de haven. Bovendien is het milieuvriendelijker om via deze vaste route te werken, zo zijn ze niet genoodzaakt om vrachtwagens in te schakelen. De haven is een belangrijke factor voor de Zweedse economie. Dankzij de haven wordt het concurrentievermogen van de industrie versterkt door de aanwezigheid van een sterke vracht hub. Een grote reikwijdte (500 km) naar de belangrijkste import- en exportmarkten heeft alleen maar voordelen voor de haven en de ondernemingen. Het is veilig, kosteneffectief, snel en de ondernemingen hebben zekerheid op transport Uitbreidingsmogelijkheden Göteborg heeft gunstige mogelijkheden voor verdere ontwikkelingen. De haven heeft een strategische ligging en is een belangrijke schakel tussen de Atlantische Oceaan, Noordzee en de Baltische Zee. Hun doel is om door te gaan met de ontwikkelingen van de infrastructuur binnen en buiten de haven. Ze streven naar een grotere capaciteit en om een betere toegang te creëren Helsingborg De haven van Helsingborg is de tweede grootste containerhaven van Zweden. Ongeveer 270 werknemers zijn hier actief. De haven behandelt een hoeveelheid van 7 miljoen ton per jaar waaronder TEU. De goederen verscheept via container blijven sterk stijgen, grotendeels te danken aan de nieuwe Combiterminal. De haven is makkelijk te bereiken dankzij de goede ligging. Het achterland is goed te bereiken via spoor, weg, lucht en maritieme verbindingen. Het heeft een aangelegde weg speciaal voor ro-ro-transport van en naar Denemarken. De haven is één van de grootste ferryhavens van de wereld. Elk jaar maken meer dan 11 miljoen mensen gebruik van de ferryhaven. Bovendien is het gedurende een heel jaar is vrij van ijsvorming en dus altijd toegankelijk voor schepen. De haven wordt onderverdeeld in 5 havens: de noordelijke haven, westelijke haven, zuidelijke haven, bulkhaven en Marina. De noordelijke haven behandelt voornamelijk ro-ro-transport. De westelijke haven is de nieuwste binnen het geheel. Er worden voornamelijk containerschepen behandeld en er zijn 3 rampen aanwezig voor ro-ro. Er zijn 3 vaste en 2 mobiele kranen aanwezig.

8 De zuidelijke haven heeft een graan-, olie- en ro-ro-terminal. De graanterminal heeft een capaciteit van ton en is de grootste van zijn soort in Noord-Europa. De olieterminal heeft 3 kaaien voor het laden en lossen van tankschepen. De bulkhaven is uitgerust met 2 kaaien met moderne ladings- en lossingsmiddelen. De haven is geschikt voor het opslaan van droge bulk tot een hoeveelheid van ton. Niet enkel droge bulk maar bovendien vloeibare bulk wordt hier behandeld. De haven Marina is een ferryhaven Stockholm De haven van Stockholm is zeer gunstig gelegen voor zowel het vervoer van goederen als van passagiers. Het heeft een goede verbinding met het achterland en de naburige landen. Finland en de Baltische Staten worden voornamelijk via de weg bereikt. Het is een moderne ferry-haven die vooral dient om passagiers snel te vervoeren naar Finland en van Finland naar Zweden. 1.6 Gebruiken in het zakenleven In Zweden is er geen overheersende zakensfeer aanwezig. In de kleding bijvoorbeeld, zullen mensen zich kleden wat hen het comfortabelste zit. Natuurlijk wel passend bij hun beroep maar je zal er niet snel een zakenvrouw aantreffen met hoge hakken. De kledingstijl die daar gedragen wordt is eerder 'casual'. Zweden zullen steeds vriendelijk tegen elkaar zijn maar ze zullen hier niet in overdrijven. Er heerst vooral een universele sfeer. Wat wil zeggen dat iedereen gelijkwaardig behandelt wordt en dat overal dezelfde regels gelden. Hier houden de mensen zich strikt aan de regels en wijken ze er nooit of zelden van af. Ze zeggen dat de regels je vrijheid geeft. Een discussie of dilemma wordt vermeden door de regels niet in vraag te stellen. Een Zweed zal zich altijd met zijn eigen zaken bezig zijn en hij verwacht dat een ander dit ook doet. Op de werkvloer houden ze privé gescheiden van hun werk en zullen dit niet snel meedelen met hun collega's. Hiermee willen ze een hogere efficiëntie en productiviteit bereiken. Mensen zullen in de meeste gevallen informeel met elkaar omgaan. Ze blijven vriendelijk, zelfs tegen vreemden. Je zou denken dat het geen vreemden van elkaar zijn maar dit is echter wel het geval. Universele sfeer wilt eveneens zeggen dat er geen onderscheid tussen geslachten wordt gemaakt. Mannenwerk wordt niet onderscheiden van vrouwenwerk en niet andersom. Niemand wordt er bevooroordeeld en iedereen respecteert elkaars plaats in de samenleving Bedrijfsafspraken Afspraken moeten zoals bij ons nageleefd worden en laat komen moet ten strengste vermeden worden. Laat komen op een afspraak kan voorkomen, maar dit moet

9 vooraf geweten zijn. Indien men later als 30 minuten zal zijn, is het beter de afspraak te verzetten. Wat zeker niet mag is te vroeg op een afspraak komen want dan zal de andere partij zich schuldig voelen dat je moet wachten. Bij het maken van een afspraak is het van toepassing om op voorhand de duur te vermelden. De duur mag echter niet langer zijn dan 1 uur. 1.7 Cultuur De cultuur verschilt van land tot land. Zo heeft de Nederlandse psycholoog Geert Hofstede een systeem uitgevonden waarin hij verschillende dimensies per land bespreekt. Hij gaat na welke problemen er zich voordoen bij de communicatie tussen de verschillende culturen. Alsook de oorzaken van de problemen worden hier nagegaan. Dankzij de inbreng van het vijfdimensionaal model krijgen we een beter zicht op de cultuursituatie van de verschillende landen. Figuur 5Geert Hofstede Afbeelding 2: Geert Hofstede De vijf dimensies van het model zijn: de (MAI) machtafstandsindex, (IDV) individualismeindex, (MAS) masculiniteitindex, (OVI) onzekerheidsvermijdingsindex en de (LTO) langetermijnoriëntatieindex. 1.8 Korte toelichting Machtafstandsindex of Power distance (PDI) De index gaat na of de minder machtige mensen in de samenleving tevreden zijn met de verdeling van de macht. In een goede samenleving is de macht eerlijk en gelijk verdeeld. Het belangrijkste van de index is hoe een samenleving omgaat met de ongelijke verdeling van de macht.

10 1.8.2 Individualismeindex of Individualism versus collectivism (IDV) Bij deze index draait het erom of de bevolking eerder individualistisch is of collectief denkt. Individualistisch wil zeggen dat de mensen de meeste aandacht besteden aan zichzelf en aan de familie. Collectief wil zeggen dat mensen zich in groepen gaan indelen en rekening houden met anderen om zo loyaliteit in ruil te krijgen Masculiniteitindex of Masculinity versus femininity (MAS) Als een samenleving eerder mannelijk is, betekent dit dat het een voorkeur geeft aan de prestaties, 'heldhaftigheid' en assertiviteit. Het geeft materiële beloningen voor succes. Als het vrouwelijke overheerst, staat garant aan samenwerking, bescheidenheid, de zorg voor zwakkere schakels en de kwaliteit van het leven Onzekerheidsvermijdingsindex of Uncertainy avoidance (UAI) De mate waarin de samenleving zich ongemakkelijk voelen met onzekerheid. De fundamentele vraag hier is of de samenleving zich actief moet bezighouden met de toekomst of gewoon moeten laten begaan. Een samenleving met een sterke UAI wijst op een strikte hantering van gedrag en geloof. Wanneer er slecht gescoord wordt op UAI duidt dit op een ontspannen sfeer op vlak van de toekomst Lange-termijnoriëntatieindex of Long-term versus short-term orientation (LTO) Onder lange-termijnoriëntatie verstaan we een samenleving die behoedzaam is en denkt aan de toekomst. Er heerst een sterke neiging tot sparen en investeren om de toekomst aangenamer te maken. Alsook volharding in het bereiken van resultaten. Een relatief kleine neiging om te sparen en het bereiken van snelle resultaten zijn de kenmerken van een korte-termijnoriëntatie.

11 1.9 Cultuur Zweden versus cultuur België PDI Figuur 6Vergelijking Zweden Afbeelding & België 3: Vergelijking Zweden & België Zweden scoort hier laag. Hieruit kunnen we enkele kenmerken afleiden waaronder: onafhankelijkheid, gelijke rechten, duidelijke hiërarchie, goede communicatie werknemer en werkgever. De superieuren worden aanzien als coachende leiders. Iedereen wordt betrokken in beslissingen, ideeën die belangrijk zijn in de samenleving. De communicatie is direct en zakelijk IDV Zweden is een individualistische samenleving. De leden zorgen enkel voor zichzelf en hun familie, ze bemoeien zich niet met andermans leven. Individualistische samenlevingen leiden vaak tot een groot schuldgevoel en een laag zelfrespect. De relatie tussen werkgever en werknemer richt zich enkel op het zakelijke. Het beperkt zich enkel tot het bewijzen van een dienst aan de werkgever en hiervoor krijgt hij/zij een materiële beloning. Er wordt respectvol en vriendelijk met elkaar omgegaan. Een werkgever zal altijd openstaan voor zakelijke voorstellen MAS De grote vraag hier is wat mensen motiveert in de samenleving? Heerst er een drang naar succes of is men tevreden over de huidige positie in de samenleving?

12 Zweden is een vrouwelijke maatschappij, een grote betrokkenheid van de leden in de samenleving is kenmerkend. Men streeft naar gelijkheid, solidariteit en kwaliteit in het beroepsleven. Conflicten worden op professionele wijze opgelost. De discussies kunnen van lange duur zijn maar er wordt pas een akkoord gevormd als beide partijen tevreden zijn gesteld UAI Zweden scoort laag op deze dimensie wat duidt op een lage voorkeur voor het vermijden van onzekerheid. Er is dus een ontspannen sfeer op vlak van toekomst aanwezig. Er worden geen extra besparingen en investeringen verricht om de onzekerheid in de toekomst te doen dalen. De regels zijn goed zoals ze zijn, er moeten geen nieuwe of verbeterde regels worden geïntroduceerd LTO Een korte-termijnoriëntatie is in Zweden van toepassing. Zoals in de paragraaf hierboven vermeld is, hebben de inwoners van Zweden een kleine neiging tot sparen. Tradities worden sterk gerespecteerd en inbreng van nieuwe dingen wordt zelden toegepast. Typerend voor een korte-termijnoriëntatie is het ongeduld voor het behalen van snelle resultaten.

Meerkeuzevragen. Vragenlijst. 1. Wat grenst niet aan Zweden?

Meerkeuzevragen. Vragenlijst. 1. Wat grenst niet aan Zweden? Meerkeuzevragen Vragenlijst 1. Wat grenst niet aan Zweden? a) De botnische golf, Het skagarrak, het Kattegat b) De Oostzee c) Finland, Noorwegen d) Denemarken 2. Het grootste deel van de Zweedse bevolking

Nadere informatie

LOGISTIEK MANAGEMENT. Yves Bosmans Jens Callens Tommy Morel Yves Vercalsteren. Projectvoorstelling: Brandstoftanks van België naar Zweden

LOGISTIEK MANAGEMENT. Yves Bosmans Jens Callens Tommy Morel Yves Vercalsteren. Projectvoorstelling: Brandstoftanks van België naar Zweden LOGISTIEK MANAGEMENT Yves Bosmans Jens Callens Tommy Morel Yves Vercalsteren Projectvoorstelling: Brandstoftanks van België naar Zweden Docent: De heer Kris Dekeijzer Academiejaar 2012-2013 Overzicht groepssamenstelling

Nadere informatie

Culturen: o.a. Nederland, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Duitsland en Scandinavië.

Culturen: o.a. Nederland, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Duitsland en Scandinavië. Culturele dimensies zijn bepalende kenmerken die een cultuur in meerdere of mindere mate bezit en aan de hand waarvan culturen met elkaar kunnen worden vergeleken. Ik maak gebruik van zeven dimensies:

Nadere informatie

Welkom in de wereld van de containers.

Welkom in de wereld van de containers. Welkom in de wereld van de containers. Hoe verloopt het containervervoer over zee? Het containertransport kan je vergelijken met de route of het traject van een lijnbus. Zo n traject herhaalt zich steeds

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 1 paragraaf 2,3,4,7,8

Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 1 paragraaf 2,3,4,7,8 Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 1 paragraaf 2,3,4,7,8 Samenvatting door V. 1226 woorden 30 oktober 2016 7,1 21 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Par. 1.2 Er zijn 2 manieren om

Nadere informatie

Promotie Shortsea Shipping Vlaanderen

Promotie Shortsea Shipping Vlaanderen Juni 2005 Onderwerp: De EU uitbreiding en shortsea shipping Shortsea Shipping omvat het transport van goederen en passagiers waarbij gebruik wordt gemaakt van de Europese kustwateren en oceanen, zonder

Nadere informatie

Is de Nederlandse economie klaar voor de volgende generatie? Jaap van Duijn Grip op je Vermogen 5 oktober 2018

Is de Nederlandse economie klaar voor de volgende generatie? Jaap van Duijn Grip op je Vermogen 5 oktober 2018 Is de Nederlandse economie klaar voor de volgende generatie? Jaap van Duijn Grip op je Vermogen 5 oktober 2018 1 Is de Nederlandse economie klaar voor de volgende generatie? Uitgangspositie Trends Uitdagingen

Nadere informatie

landmark global COUNTRY FACTSHEET I NOVEMBER 2016 Zweden

landmark global COUNTRY FACTSHEET I NOVEMBER 2016 Zweden landmark global COUNTRY FACTSHEET I NOVEMBER 2016 Zweden Inhoud 01 Inleiding 03 02 Wie is de Zweedse e-shopper? 05 03 Wat en hoe kopen Zweedse e-shoppers? 06 04 Welke leveringsvoorkeuren hebben de Zweedse

Nadere informatie

landmark global COUNTRY FACTSHEET I AUGUSTUS 2016 Finland

landmark global COUNTRY FACTSHEET I AUGUSTUS 2016 Finland landmark global COUNTRY FACTSHEET I AUGUSTUS 2016 Finland Inhoud 01 Inleiding 03 02 Wie is de Finse consument? 05 03 Wat en hoe kopen Finse e-shoppers? 06 04 Welke leveringsmethoden verkiezen de Finnen?

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Ierland-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Ierland-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Ierland-Nederland 1 1. Goederenexport van Ierland naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Ierse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Verenigd Koninkrijk-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Verenigd Koninkrijk-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Verenigd Koninkrijk-Nederland 1 1. Goederenexport van het Verenigd Koninkrijk naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Britse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Spanje-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Spanje-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Spanje-Nederland 1 1. Goederenexport van Spanje naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Spaanse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Zwitserland-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Zwitserland-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Zwitserland-Nederland 1 1. Goederenexport van Zwitserland naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Zwitserse exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE

Nadere informatie

OMGAAN MET CULTUURVERSCHILLEN

OMGAAN MET CULTUURVERSCHILLEN OMGAAN MET CULTUURVERSCHILLEN INHOUD Cultuur Quid? Enkele beschouwingen (karikatuur, proclamatie, globalisering) Cultuur in eigen land en daarbuiten Belang van cultuur versus relativering van cultuur Succesvol

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Canada-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Canada-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Canada-Nederland 1 1. Goederenexport van Canada naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Canadese exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE EXPORT

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Australië-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Australië-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Australië-Nederland 1 1. Goederenexport van Australië naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Australische exportpartners (bedragen x 1.000 euro) IMPORTERENDE LANDEN WAARDE

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Zuid-Korea-Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Zuid-Korea-Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Zuid-Korea-Nederland 1 1. Goederenexport van Zuid-Korea naar andere landen Tabel 1: Voornaamste Zuid-Koreaanse exportpartners (bedragen x 1.000 euro). Bron: International

Nadere informatie

4,6. Samenvatting door L. 989 woorden 30 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde

4,6. Samenvatting door L. 989 woorden 30 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde Samenvatting door L. 989 woorden 30 november 2016 4,6 5 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde SAMENVATTING AK HOOFDSTUK 1. VWO 2. Primaire sector: landbouw, visserij, mijnbouw, jacht. Secundaire sector: industrie,

Nadere informatie

Jaarmonitor goederenvervoer

Jaarmonitor goederenvervoer Jaarmonitor goederenvervoer Goederenvervoer blijft groeien in 2018 In 2018 werd 1,71 miljard ton goederen vanuit, naar en in Nederland vervoerd. Dit was een stijging van 1,2 procent in vergelijking met

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM WERKEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

1 Partijen. 1.1 De verkoper

1 Partijen. 1.1 De verkoper 1 Partijen 1.1 De verkoper De partij die de brandstoftanks aanbied is Kautex, in België is deze gevestigd in Tessenderlo. Het hoofdkwartier van Kautex is gevestigd in Duitsland, Bonn. Kautex is onderdeel

Nadere informatie

Haven Amsterdam Gateway to Europa

Haven Amsterdam Gateway to Europa IJ (voor 1850) Haven Amsterdam Gateway to Europa Jan Egbertsen 26 september 2011, Amsterdam Haven Amsterdam is een bedrijf van de gemeente Amsterdam Amsterdam Noordzeekanaalgebied (rond 1875) Overzicht

Nadere informatie

Via een antwoord op de volgende vraag wens ik een beter zicht te krijgen op de Vlaamse export naar de VS en Canada.

Via een antwoord op de volgende vraag wens ik een beter zicht te krijgen op de Vlaamse export naar de VS en Canada. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 338 van GÜLER TURAN datum: 8 juni 2016 aan GEERT BOURGEOIS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED Export naar de

Nadere informatie

UITDAGINGEN BINNENVAART

UITDAGINGEN BINNENVAART UITDAGINGEN BINNENVAART PROMOTIE BINNENVAART VLAANDEREN 2012 09 18 WATERWEGEN West Europa heeft het dichtste waterwegennetwerk van de EU 90 miljoen inwoners EUR 910 miljard BBP 320 miljoen ton via Rijn

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Paragraaf 1.1 t/m , 1.8

Samenvatting Aardrijkskunde Paragraaf 1.1 t/m , 1.8 Samenvatting Aardrijkskunde Paragraaf 1.1 t/m 1.4 + 1.7, 1.8 Samenvatting door K. 958 woorden 9 november 2013 6,5 13 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Samenvatting aardrijkskunde paragraaf

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN Lesbrief Primair onderwijs - MIDDENBOUW DUURZAAM WERKEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per

Nadere informatie

Rusland. Dimensies Hofstede

Rusland. Dimensies Hofstede Rusland Dimensies Hofstede Power distance Binnen Rusland wordt er veel waarde gehecht aan hiërarchie. In Rusland loopt de macht binnen de maatschappij zeer uiteen. Dit komt o.a. vanwege het feit dat vrijwel

Nadere informatie

De invloed van landenculturen op multiculturele projecten. Door Rinie de Dreu

De invloed van landenculturen op multiculturele projecten. Door Rinie de Dreu De invloed van landenculturen op multiculturele projecten. Door Rinie de Dreu Inleiding onderwerp Een held in het eigen land een flop in het buitenland! Landencultuur verschillen kunnen leiden tot cultuur

Nadere informatie

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU?

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Korte omschrijving werkvorm De leerlingen gaan in tweetallen aan de slag en krijgen een werkblad. Welk land hoort bij de omschrijving? Elke lidstaat van

Nadere informatie

Duurzame mobiliteit binnen het Nordic-Baltic Network. Kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Nordic-Baltic Network

Duurzame mobiliteit binnen het Nordic-Baltic Network. Kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Nordic-Baltic Network emarken Estland Finland Letland Litouwen Noorwegen IJsland Zweden Denemarken Estland Finland Letland Litouwen Noorwegen IJsland Zweden France Netherlansds Frankrijk Duurzame mobiliteit binnen het Nordic-Baltic

Nadere informatie

Export-update Noord- en Zuid-Amerika - juli 2014

Export-update Noord- en Zuid-Amerika - juli 2014 Export-update Noord- en Zuid-Amerika - juli 2014 1. Samenvatting en conclusies De Nederlandse uitvoerwaarde is in 2013 met 1,0% gestegen t.o.v. dezelfde periode in 2012 tot 433,8 miljard euro. De bescheiden

Nadere informatie

Prioriteiten op energiegebied voor Europa Presentatie door de heer J.M. Barroso,

Prioriteiten op energiegebied voor Europa Presentatie door de heer J.M. Barroso, Prioriteiten op energiegebied voor Europa Presentatie door de heer J.M. Barroso, Voorzitter van de Europese Commissie, voor de Europese Raad van 22 mei 2013 Nieuwe omstandigheden op de wereldwijde energiemarkt

Nadere informatie

Handels- en investeringscijfers Verenigde Arabische Emiraten- Nederland 1

Handels- en investeringscijfers Verenigde Arabische Emiraten- Nederland 1 Handels- en investeringscijfers Verenigde Arabische Emiraten- Nederland 1 1. Goederenexport van de Verenigde Arabische Emiraten naar andere landen Tabel 1: Voornaamste exportpartners van de Verenigde Arabische

Nadere informatie

De culturele dimensies volgens Hofstede

De culturele dimensies volgens Hofstede De culturele dimensies volgens Hofstede Dr.ir. Otto Rompelman Faculteit EWI TU Delft Inleiding Het doen van een stage in het buitenland is iets anders, dan vakantie houden in een ander land. Tijdens een

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW ANTWOORDEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW ANTWOORDEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW OPDRACHTEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW OPDRACHTEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Eindexamen economie havo II

Eindexamen economie havo II Opgave 1 Buitenland en overheid in de kringloop In de economische wetenschap wordt gebruikgemaakt van modellen. Een kringloopschema is een model waarmee een vereenvoudigd beeld van de economie van een

Nadere informatie

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA Presentatie door de heer J.M. Barroso, Voorzitter van de Europese Commissie, voor de Europese Raad van 4 februari 2011 Inhoud 1 I. Waarom energiebeleid ertoe doet II. Waarom

Nadere informatie

Voorlopige jaarcijfers 2014

Voorlopige jaarcijfers 2014 Voorlopige jaarcijfers 2014 Goederenoverslag 200 150 MILJOEN TON 100 50 0 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Afvoer Aanvoer 2 Goederenoverslag 108,1 14,3 62,7

Nadere informatie

Stellingen panel 1. Titel Stellingen. Spreker

Stellingen panel 1. Titel Stellingen. Spreker Stellingen panel 1 Stellingen Panel 1 : inplanting, hinterlandverbindingen en arbeid A. Inplanting 1. Ligging shortsea hub moet vlakbij deepsea terminal omwille van de feederlading, die met pure intra

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM BOUWEN OPDRACHT 1 - WAT IS DAT, DUURZAAMHEID?

Lesbrief DUURZAAM BOUWEN OPDRACHT 1 - WAT IS DAT, DUURZAAMHEID? Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM BOUWEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

De haven van Oostende, energie haven

De haven van Oostende, energie haven De haven van Oostende, energie haven Evy Copejans Vlaams Instituut voor de Zee De haven van Oostende is een kleine maritieme haven, gelegen in één van de grootste en belangrijkste havengebieden ter wereld,

Nadere informatie

Landenspel. Duur: 30 minuten. Wat doet u?

Landenspel. Duur: 30 minuten. Wat doet u? Landenspel Korte omschrijving werkvorm: In deze opdracht wordt de klas verdeeld in vijf groepen. Iedere groep krijgt een omschrijving van een land en een instructie van de opdracht. In het lokaal moeten

Nadere informatie

Minas Gerais - de handelsbalans van 2015 & de handel met Nederland in 2016.

Minas Gerais - de handelsbalans van 2015 & de handel met Nederland in 2016. Minas Gerais - de handelsbalans van 2015 & de handel met Nederland in. Inleiding Minas Gerais is met 20 miljoen inwoners de tweede Braziliaanse deelstaat. Minas heeft het lands derde grootste BNP, met

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2006-II

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2006-II Vervoer en ruimtelijke inrichting Opgave 4 Het Project Mainportontwikkeling Rotterdam bron 4 Den Haag Rotterdam Legenda: zandwinningsgebied landaanwinningsgebied (Tweede Maasvlakte) haven- en industriegebied

Nadere informatie

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VMBO MAASVLAKTE 2 De haven van Rotterdam wordt te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom komt er een nieuw stuk haven: Maasvlakte

Nadere informatie

13.1.1 Bevolkingsontwikkeling in Limburg naar leeftijd. Jonger dan 15 jaar. 45 tot 65 jaar. 30 tot 45 jaar

13.1.1 Bevolkingsontwikkeling in Limburg naar leeftijd. Jonger dan 15 jaar. 45 tot 65 jaar. 30 tot 45 jaar 13.1.1 Bevolkingsontwikkeling in naar leeftijd x 1 personen 4 35 3 13.1.2 Ontwikkeling verkoopprijs koopwoningen Index (21=1) 12 1 8 25 2 6 15 4 Algemeen 1 5 2 1995 2 25 21 25 26 27 28 29 21 211 212 213

Nadere informatie

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS ONDERBOUW OPDRACHTEN DE ROTTERDAMSE HAVEN GROEIT! Heel veel goederen die we gebruiken komen uit het buitenland. Het grootste deel komt via de haven

Nadere informatie

België : een strategisch belangrijke biofarmaceutische hub in Europa

België : een strategisch belangrijke biofarmaceutische hub in Europa Farmacijfers - december 2015 België : een strategisch belangrijke biofarmaceutische hub in Europa Verantwoordelijke uitgever: Catherine Rutten, pharma.be, de Algemene Vereniging van de Geneesmiddelenindustrie

Nadere informatie

Risicomanagement in de industrie Ben Dankbaar

Risicomanagement in de industrie Ben Dankbaar Risicomanagement in de industrie Ben Dankbaar BiZ-Dag 29 juni 2017 Overzicht 1. Een paar cijfers 2. Wat is industrie? 3. Personeel 4. Risico s 3 1. Een paar cijfers 29 juni 2017 3 Balans: omzetontwikkeling

Nadere informatie

De internationale handel in goederen van Nederland in 2003

De internationale handel in goederen van Nederland in 2003 Publicatiedatum CBS-website Centraal Bureau voor de Statistiek 13 juli 6 De internationale handel in goederen van Nederland in 3 Wiel Packbier Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 6. Bronvermelding

Nadere informatie

X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS ANTWOORDEN OPDRACHTEN MAASVLAKTE 2

X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS ANTWOORDEN OPDRACHTEN MAASVLAKTE 2 X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS ANTWOORDEN MAASVLAKTE 2 X De haven van Rotterdam x werd te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom

Nadere informatie

Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub

Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub 2016 in een oogopslag Groeiende en 1 2016 was opnieuw een bijzonder jaar voor de farmaceutische sector in België. Ons land versterkte haar positie als speler

Nadere informatie

Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub

Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub 2016 in een oogopslag 2016 was opnieuw een bijzonder jaar voor de farmaceutische sector in België. Ons land versterkte haar positie als speler van wereldformaat

Nadere informatie

5 brillen. Verandert evangeliewerking de Vlaamse cultuur? (of is het andersom?)

5 brillen. Verandert evangeliewerking de Vlaamse cultuur? (of is het andersom?) 5 brillen Verandert evangeliewerking de Vlaamse cultuur? (of is het andersom?) Vlaams en Christen: Vlaamse cultuurkenmerken Onzekerheidsvermijding Onzekerheidsvermijding is de mate waarin de dragers van

Nadere informatie

1.4 Factoren die bepalend zijn voor reële convergentie

1.4 Factoren die bepalend zijn voor reële convergentie Productiviteit, concurrentiekracht en economische ontwikkeling Concurrentiekracht wordt vaak beschouwd als een indicatie voor succes of mislukking van economisch beleid. Letterlijk verwijst het begrip

Nadere informatie

Regiobericht 1.0 Noord

Regiobericht 1.0 Noord Economie, innovatie, werk en inkomen 1 Kenmerken van het landsdeel Het landsdeel Noord bestaat uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. De provincies werken samen in het Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Samenvatting Economie Toetsweek 2

Samenvatting Economie Toetsweek 2 Samenvatting Economie Toetsweek 2 Samenvatting door E. 1301 woorden 3 december 2016 10 1 keer beoordeeld Vak Economie VERKOOPWAARDE 2000 INKOOPWAARDE: (INTERMEDIAIR VERBRUIK) GRONDSTOFFEN 1100 DIENSTEN

Nadere informatie

Corneel Geerts Transportgroup. Our driving force is people!

Corneel Geerts Transportgroup. Our driving force is people! Our driving force is people! Logistic services, international road haulage, groupage & full loads, intermodal transport road & rail, warehousing & distribution in Europe, costum clearance & export documents.

Nadere informatie

Naam HAVEN ROTTERDAM import en export

Naam HAVEN ROTTERDAM import en export Naam HAVEN ROTTERDAM import en export Als er één plek is die duidelijk maakt waarom Nederland in de moderne tijd zo n belangrijk handelsland is, dan is het Rotterdam wel. De haven ligt in de delta van

Nadere informatie

6,6. Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde

6,6. Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november keer beoordeeld. Aardrijkskunde Werkstuk door een scholier 1980 woorden 16 november 2006 6,6 197 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Inhoud: Voorwoord 3. - Wat verwachten we van dit werkstuk? - Hoe gaan we het aanpakken?

Nadere informatie

Nederland zakt vier plaatsen op Human Capital Index: vaardigheden en kennis van oudere leeftijdscategorieën blijven onbenut.

Nederland zakt vier plaatsen op Human Capital Index: vaardigheden en kennis van oudere leeftijdscategorieën blijven onbenut. ONDERZOEKSRAPPORT Nederland zakt vier plaatsen op Human Capital Index: vaardigheden en kennis van oudere leeftijdscategorieën blijven onbenut. Introductie In het Human Capital 2015 report dat het World

Nadere informatie

2.4 Transport. Figuur 21 : Dichtheid van de drie types vee op het niveau van de clusters

2.4 Transport. Figuur 21 : Dichtheid van de drie types vee op het niveau van de clusters IV. Beschrijving van de drijvende krachten en Analyse van druk en impact Figuur 21 : Dichtheid van de drie types vee op het niveau van de clusters 15 100 Aantal per ha BLO (runderen en varkens) 12 9 6

Nadere informatie

Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers

Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers RBW-621-L Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers Januari 2014 Pagina 1 van 6 Algemene Gedragscode voor Toeleveranciers 1. Missie Koninklijke Boskalis Westminster

Nadere informatie

Geachte commissarissen, leden van het Europees Parlement, collega s,

Geachte commissarissen, leden van het Europees Parlement, collega s, Speech door staatssecretaris Dijksma van Milieu op de Klimaatsessie over burgerluchtvaart en zeescheepvaart tijdens de gezamenlijke Informele Transport- en Milieuraad op 15 april 2016. Geachte commissarissen,

Nadere informatie

Eindexamen economie havo 2011 - I

Eindexamen economie havo 2011 - I Opgave 1 AWBZ-zorgen Havo-leerling Dick besluit voor economie een profielwerkstuk te maken over de stijgende uitgaven van de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten). Hieronder staan drie delen van

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vmbo gl/tl I

Eindexamen aardrijkskunde vmbo gl/tl I TRANSPORT EN INFRASTRUCTUUR figuur 4 Goederenvervoer over het Amsterdam-Rijnkanaal Amsterdam Oranjesluizen IJ-meer Aantal containers in beide richtingen van het Amsterdam-Rijnkanaal 250000 200000 Prinses

Nadere informatie

World Water Works 2016

World Water Works 2016 World Water Works 2016 Port Extension - Tanjung Priok Jakarta Herman Pals/ Hans Vermij Inhoud van presentatie 1. Introductie Royal HaskoningDHV 2. Havenontwikkelingen in Indonesië 3. Tanjung Priok en New

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? 2 De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere

Nadere informatie

De buitenlandse handel van België

De buitenlandse handel van België De buitenlandse handel van België 1 ste kwartaal 2010 1 De buitenlandse handel van België na het eerste kwartaal van 2010 (Bron: NBB communautair concept*) Analyse van de cijfers van het eerste kwartaal

Nadere informatie

Arm en Rijk. Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten

Arm en Rijk. Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten Arm en Rijk Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten 2.1 Rijk en arm in de Verenigde Staten De rijke Verenigde Staten Je kunt op verschillende manieren aantonen dat de VS een rijk land is. Het BNP

Nadere informatie

Zekerheden over een onzeker land

Zekerheden over een onzeker land Zekerheden over een onzeker land Parijs, 27 januari 2012 Paul Schnabel Universiteit Utrecht Demografische feiten 2012-2020 Bevolking 17 miljoen (plus 0,5 miljoen) Jonger dan 20 jaar 3,7 miljoen (min 0,2

Nadere informatie

Cijfers over de haven + verschillende functies en jobs in een haven

Cijfers over de haven + verschillende functies en jobs in een haven Cijfers over de haven + verschillende functies en jobs in een haven Cijfers over de haven? Kan je spelen met de cijfers van de haven van Antwerpen? Bekijk de volgende documenten en ook het brochuurtje

Nadere informatie

Een blik over de Grens: Profielschets Regierungsbezirk Münster

Een blik over de Grens: Profielschets Regierungsbezirk Münster Een blik over de Grens: Profielschets Regierungsbezirk Münster Ann-Kristin Engelhardt Deze special van de Twente Index 2006 geeft een beknopte profielschets van de economie en arbeidsmarkt van het Regierungsbezirk

Nadere informatie

Internationale handel in goederen van Nederland 2012

Internationale handel in goederen van Nederland 2012 Webartikel 2013 Internationale handel in goederen van Nederland 2012 Wiel Packbier 11-11-2013 gepubliceerd op cbs.nl Samenvatting De internationale handel in goederen is in 2012 wederom minder hard gegroeid.

Nadere informatie

4.1.1 Bevolkingsontwikkeling in Drenthe naar leeftijd. Jonger dan 15 jaar 15 tot 30 jaar 30 tot 45 jaar. 45 tot 65 jaar 65 jaar of ouder

4.1.1 Bevolkingsontwikkeling in Drenthe naar leeftijd. Jonger dan 15 jaar 15 tot 30 jaar 30 tot 45 jaar. 45 tot 65 jaar 65 jaar of ouder 4.1.1 Bevolkingsontwikkeling in naar leeftijd x 1 personen 16 14 12 4.1.2 Ontwikkeling verkoopprijs koopwoningen Index (21=1) 12 1 8 1 8 6 Algemeen 6 4 2 25 26 27 28 29 21 211 212 213 214 4 2 1995 2 25

Nadere informatie

Alternatieve energiebronnen en gevolgen voor de haven Havendebat, 2 november 2017, Coby van der Linde

Alternatieve energiebronnen en gevolgen voor de haven Havendebat, 2 november 2017, Coby van der Linde Alternatieve energiebronnen en gevolgen voor de haven Havendebat, 2 november 2017, Coby van der Linde Plan De veranderingen in de internationale oliemarkten Gevolgen voor ARA, rol van energiehub Energietransitie,

Nadere informatie

Watertransport Wegtransport Op- en Overslag VACL

Watertransport Wegtransport Op- en Overslag VACL Full Service Container Logistics Watertransport Wegtransport Op- en Overslag VACL 4-10-2013 Corporate presentatie 2 4-10-2013 Corporate presentatie 3 Watertransport Wegtransport Op- en Overslag VACL MCS.

Nadere informatie

miljoen gewerkte mensuren Verzuim ongevallen per

miljoen gewerkte mensuren Verzuim ongevallen per Veiligheid en milieu De chemische industrie stelt zichzelf hoge milieu- en veiligheidseisen. De belangrijkste gegevens voor veiligheid en milieu zijn afkomstig uit. Een veilige werkomgeving, binnen en

Nadere informatie

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS BOVENBOUW HAVO/VWO OPDRACHTEN DE HAVEN VAN ROTTERDAM Heel veel goederen die we gebruiken komen uit het buitenland. Het grootste deel komt via de haven

Nadere informatie

Best. Introductie. Gemeente Best (bron:

Best. Introductie. Gemeente Best (bron: Best Best Introductie Best is een Noord-Brabantse gemeente, gelegen op ruim tien kilometer van de stad Eindhoven. De gemeente bestaat uit de centrale kern Best en twee kleine kernen, Aarle en De Vleut.

Nadere informatie

in miljoen Uitvoer Var in % Invoer Var in % Handelsbalans , ,22-355, ,01 +8,00% 1 169,25-2,98% -251,24

in miljoen Uitvoer Var in % Invoer Var in % Handelsbalans , ,22-355, ,01 +8,00% 1 169,25-2,98% -251,24 Bilaterale handel Vlaanderen - Thailand Handelsbalans Vlaanderen - Thailand Sinds 2002 beschikt Vlaanderen over bilaterale handelscijfers met Thailand. Van 2002 tot 2009 bedroeg onze invoer uit Thailand

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE ITALIË

LANDEN ANALYSE ITALIË LANDEN ANALYSE ITALIË Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse gee7 de sector (cijferma@g) inzicht in de huidige (2013) en toekoms@ge (2018) waarde van de consump@e van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 2 woensdag 19 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 55e druk.

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 2 woensdag 19 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 55e druk. Examen HAVO 2019 tijdvak 2 woensdag 19 juni 13.30-16.30 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 55e druk. Dit examen bestaat uit 32 vragen. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Hema gaat Bric-Brac. Door: Roel Scheltema

Hema gaat Bric-Brac. Door: Roel Scheltema Hema gaat Bric-Brac Door: Roel Scheltema 0840063 HEMA is een Nederlands en duidelijk merk. Iedereen is er wel mee bekend. Door het enorme aanbod aan verschillende producten zou Hema als een soort warenhuis

Nadere informatie

SHELL. April 2017 juni 2017 AVANS Hogeschool Iris Bouman

SHELL. April 2017 juni 2017 AVANS Hogeschool Iris Bouman SHELL April 2017 juni 2017 AVANS Hogeschool Iris Bouman INNOVATIEVRAAG Hierbij wordt er gekeken naar alle technologische, innovatieve, ecologische, politieke en economische aspecten. De mens beweegt immers

Nadere informatie

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!!

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! De Europese Unie bestaat uit 27 lidstaten. Deze lidstaten hebben allemaal op dezelfde gebieden een aantal taken en macht overgedragen aan de Europese

Nadere informatie

Bilaterale handel Vlaanderen - Colombia

Bilaterale handel Vlaanderen - Colombia Bilaterale handel Vlaanderen - Colombia Handelsbalans Vlaanderen - Colombia Onze handel met Colombia is steevast in een handelstekort geëindigd. Dat tekort was op zijn hoogst in 2008: zowat een half miljard

Nadere informatie

De handelsbetrekkingen van België met Bolivia

De handelsbetrekkingen van België met Bolivia De handelsbetrekkingen van België met Bolivia Algemeen: 2010 (schattingen) BBP 19,4 miljard USD Groeipercentage van het BBP 4,2% Inflatie 7,2% Uitvoer van goederen (FOB) Invoer van goederen (FOB) Handelsbalans

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Uitbreiding EU

Werkstuk Aardrijkskunde Uitbreiding EU Werkstuk Aardrijkskunde Uitbreiding EU Werkstuk door een scholier 1646 woorden 23 juni 2004 4,5 90 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Opdracht Europese Unie: Opdracht 1: De Europese Unie bereidt zich voor

Nadere informatie

De Belgische Machinebouw- en. Mechatronicasector

De Belgische Machinebouw- en. Mechatronicasector De Belgische Machinebouw- en Mechatronicasector Rapport samengesteld door: Daan Oerlemans Tom Vansteenkiste November 2014 Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg Tervurenlaan 168 bus

Nadere informatie

nr. 571 van LYDIA PEETERS datum: 18 april 2017 aan JOKE SCHAUVLIEGE Appel- en perenteelt - Interventievergoedingen

nr. 571 van LYDIA PEETERS datum: 18 april 2017 aan JOKE SCHAUVLIEGE Appel- en perenteelt - Interventievergoedingen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 571 van LYDIA PEETERS datum: 18 april 2017 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Appel- en perenteelt - Interventievergoedingen Ten gevolge van de

Nadere informatie

Wie bestuurt de Europese Unie?

Wie bestuurt de Europese Unie? Wie bestuurt de Europese Unie? De Europese Unie (EU) is een organisatie waarin 28 landen in Europa samenwerken. Eén ervan is Nederland. Een aantal landen werkt al meer dan vijftig jaar samen. Andere landen

Nadere informatie

ZAKENDOEN IN MAROKKO. 1 juli 2019

ZAKENDOEN IN MAROKKO. 1 juli 2019 ZAKENDOEN IN MAROKKO 1 juli 2019 Agenda Wie ben ik? Associatieakkoord EU en Marokko Handelsbelemmeringen in Marokko Hoe zich wapenen tegen handelsbelemmeringen? Wie ben ik? Vóór FIT: ook internationaal

Nadere informatie

6,1. Praktische-opdracht door een scholier 2179 woorden 5 december keer beoordeeld

6,1. Praktische-opdracht door een scholier 2179 woorden 5 december keer beoordeeld Praktische-opdracht door een scholier 2179 woorden 5 december 2007 6,1 19 keer beoordeeld Vak Economie Inleiding Onze PO van geschiedenis gaat over de verschillende factoren van de handel. Ook in welke

Nadere informatie

Ontwerp Paper 2 Bijlage 2

Ontwerp Paper 2 Bijlage 2 Ontwerp Paper 2 Bijlage 2 Gijs Bos - 10137157 Utrecht, 130410 De twee toetsen zijn qua inhoud verschillend maar qua moeilijkheidsgraad zo veel mogelijk identiek. Beide toetsen bestaan uit 10 vragen. 5

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde havo 2000-II

Eindexamen aardrijkskunde havo 2000-II Eindexamen aardrijkskunde havo 000-II 3 Antwoordmodel Migratie en Vervoer Maximumscore de aantrekkingskracht van Frankrijk als voormalig koloniaal moederland / de gemeenschappelijke taal Maximumscore Uit

Nadere informatie

Examen HAVO. economie. tijdvak 2 woensdag 23 juni 13.30-16.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. economie. tijdvak 2 woensdag 23 juni 13.30-16.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2010 tijdvak 2 woensdag 23 juni 13.30-16.00 uur economie tevens oud programma economie 1,2 Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 27 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Werkloosheid in de Europese Unie

Werkloosheid in de Europese Unie in de Europese Unie Diana Janjetovic en Bart Nauta De werkloosheid in de Europese Unie vertoont sinds 2 als gevolg van de conjunctuur een wisselend verloop. Door de economische malaise in de jaren 21 23

Nadere informatie