Trainershandleiding. Spreken, luisteren & gesprekken voeren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Trainershandleiding. Spreken, luisteren & gesprekken voeren"

Transcriptie

1 Trainershandleiding Spreken, luisteren & gesprekken voeren

2 Trainershandleiding Spreken, luisteren en gesprekken voeren Inleiding Tijdens deze bijeenkomst leer je toekomstige taalmaatjes, taalcoaches en begeleiders hoe zij volwassenen die Nederlands als tweede taal spreken, kunnen begeleiden bij het beter leren spreken, luisteren en gesprekken voeren. Als trainer zorg jij dat ze weten wat spreekvaardigheid en luistervaardigheid inhoudt en hoe ze dit met hun deelnemer kunnen oefenen. Ook leer je ze hoe ze een goede spreekvaardigheidsles kunnen voorbereiden en geven. Doelen Hoofdoel Na deze bijeenkomst beschikken vrijwilligers over handvatten hoe ze een spreekvaardigheidsles kunnen voorbereiden en uitvoeren. Subdoelen De taalvrijwilliger weet wat de relatie is tussen spreekvaardigheid en laaggeletterdheid weet dat de aanpak bij eerste en tweede taalleerders verschillend is weet hoe je feedback kan geven kan het VUT-model, het ABCD-model en de TPR-benadering toepassen bij tweede taalleerders weet welke materialen je kan inzetten Opbouw De module kent de volgende opbouw: Inleiding, doelen, programma Eigen kennis, ervaring, theorie Spreken / luisteren met beginners Spreken / luisteren met gevorderden Afronding De Uitvoering Checklist Beamer en laptop met geluid PowerPointpresentaties Spreken, luisteren en gesprekken voeren Filmpjes Tsjechisch (7x) CD/Mp3/USB met luisteropdrachten van de Taalopdrachten Werkblad met bijbehorende luisteropdrachten. Presentielijst 5X SpreekTaal Kopen Andere delen van SpreekTaal Voorbeeldmaterialen ter inzage: SpreekTaal,

3 Werkmaterialen om uit te delen in de les: Kopieën van Doen en niet doen-lijst Hoe het voelt Tsjechisch Taalopdrachten Vaardigheden Gesprek Instructiekaarten Gevonden en Verloren voorwerpen Spreekles gevonden en verloren voorwerpen Tip In deze handleiding verwijzen we naar filmpjes in het Tsjechisch. Leuker is natuurlijk om een anderstalige uit te nodigen om een TPR-les in een vreemde taal te geven.

4 Trainershandleiding spreken, luisteren en gesprekken voeren Zorg voor een warm welkom! Doel van vandaag > 5 minuten 1. Bespreek kort de doelen van vandaag Programma > 5 minuten 1. Loop het programma kort door 2. Licht eventueel kort toe hoe deze module zich verhoudt tot de andere modules (basistraining) die de vrijwilligers hebben gevolgd. Met name voor vrijwilligers die met mensen gaan werken die Nederlands als tweede taal spreken/leren, is de huidige module van belang.

5 Trainershandleiding spreken, luisteren en gesprekken voeren Doen en Niet doen > 1 minuut Deel het blad doen en niet doen uit. Vraag de vrijwilligers deze gaandeweg de bijeenkomst in te vullen. Leeg formulier Doen en niet doen Hoe het voelt (1) > 10 minuten Laat de vrijwilligers ervaren hoe het voelt om een compleet nieuwe taal te leren begrijpen 1. Geef een korte inleiding: Jullie zijn verhuisd naar Tsjechië en krijgen nu jullie eerste les Tsjechisch. 2. Laat de vrijwilligers 2 keer naar het filmpje Ahoj! Jak se jmenujes kijken 3. Stel ze de vraag: Jak se jmenujes? tot ze antwoorden met hun naam 4. Vraag: hoe wisten jullie dat je met je naam moest antwoorden? 5. Terugkoppeling: stel onderstaande vragen:! Wat maakt het moeilijk om een andere taal, Tsjechisch in dit geval, te begrijpen als je hem hoort?! Wat kan je helpen om een nieuwe taal te leren spreken?! Als je een deelnemer zou zijn en je wil werken aan je spreekvaardigheid, wat zou je dan

6 willen oefenen met je vrijwilliger? Bespreek:! Deze opdracht heeft je laten beleven wat iemand ervaart als hij voor het eerst met een vreemde taal in aanraking komt. Het niet begrijpen van wat er wordt gezegd en het niet in staat zijn om adequaat te reageren hierop, kan demotiverend werken.! Sommige mensen vermijden zelfs contacten met anderen om deze reden. Het is duidelijk dat er verschillende aspecten komen kijken bij het begrijpen en toepassen van gesproken taal: spreektempo, woordenschat, luisteren, klanken horen en maken, taalstructuur, etc.! Voor een tweede taalleerder is het moeilijk om te horen waar het ene woord ophoudt en het andere begint. Ook ligt het spreektempo van de gesprekspartner vaak te hoog. Daarnaast kent hij nog niet veel woorden en grammatica en heeft hij minder gevoel voor klemtonen en intonatie. Tweede opdracht bij hetzelfde filmpje Hoe het voelt (1) > 5 minuten 1. Laat het filmpje nog een keer horen, maar nu met tekstuele ondersteuning van het werkblad. 2. Vraag de vrijwilligers of ze het nu makkelijker vinden.. Hoe het voelt Tsjechisch (1) NB Je kunt er ook voor kiezen alle opdrachten die bij de Tsjechische les horen in een keer uit te delen. Dit houdt de vaart erin.

7 Hoe het voelt (2) > 5 minuten 1. Laat het tweede filmpje zien. 2. Vraag de vrijwilligers of ze het juiste antwoord op de vraag kunnen omcirkelen? 3. Antwoord: Kdo jsi ty? (kdo si ti?) Wie ben jij? a. Čau! (tsjau) Hoi! b. Já jsem Jana (jaa sem janna) Ik ben Jana 4. Dobrý den! (dobrie den) Goedendag! a. Ahoj. Hallo! b. Jak se jmenuješ? (jak se menoejèsj) Wat is je naam? 5. Jak se jmenuješ? (jak se menoejèsj) Hoe heet je? a. Jmenuju se Jana. (menoejoe se janna) Ik heet Jana. b. Dobrý den. (dobrie den) Goedendag 6. Hoe het voelt Tsjechisch (2/3) Hoe het voelt (3) > 3 min (optioneel) 1. Laat filmpje nummer 3 zien. 2. Herkennen ze de woorden? Staat onder Hoe voelt. Tsjechisch (2/3)

8 Trainershandleiding spreken, luisteren en gesprekken voeren Hoe het voelt (4) > 5 minuten 1. Laat de vrijwilligers de tekst horen nadat je hebt uitgelegd dat in de eerste kolom de gesproken tekst staat, in de tweede kolom de uitspraak en in de derde de vertaling in het Nederlands. Hoe het voelt Tsjechisch (4) Hoe het voelt (5) > 5 minuten 1. Vraag de vrijwilligers te luisteren naar de tekst. 2. Horen ze de namen die ontbreken? Laat ze die toevoegen op hun werkblad. Hoe het voelt Tsjechisch (5) Hoe het voelt (6) > 5 minuten 1. Laat de vrijwilligers luisteren naar het filmpje. 2. De tekst wordt langzaam uitgesproken en zachtjes meegetikt. Een metronoom kan behulpzaam zijn bij de intonatie en de zinsmelodie Hoe het voelt TPR (7) > 5 minuten Er zijn verschillende mogelijkheden on TPR tijdens de training aan de orde te laten komen. 1. Laat filmpje nummer 7 zien. Sluit je boek. Zavři svoji knížku. (zawrzji svoji knjiezjkoe) Pak je tas. Vezmi svoji tašku.

9 (wezmi svoji tasjkoe) Doe (je) boek in je tas. Dej knížku do tašky. (dej knjiezjkoe dò tasjki) Pak je pen. Vezmi si svoje pero (wezmi si svojè perrò) Doe (je) pen in de tas. Dej pero do tašky. (dej perrò dò tasjki) Goed! Dobře! (dobrzje) 2. Vraag een native speaker om in zijn moedertaal met bovenstaande tekst TPR te doen 3. Doe zelf TPR met bovenstaande tekst. Hoe het voelt Tsjechisch (6) Verwijs naar de achtergrondinformatie in de werkmap: 4. Total Physical Response (TPR) 5. Instructiekaart Spreken, Luisteren 7 Relatie tussen spreekvaardigheid en laaggeletterdheid > 5 minuten 1. Bespreek de tekst op de dia. 2. Benadruk dat de problemen van NT1-ers en NT2-ers verschillend zijn.! Moedertaalsprekers kunnen moeite hebben met het voeren van meer formele gesprekken (bijv. sollicitatiegesprek)! Iemand die vooral dialect spreekt, kan moeite hebben met het spreken van standaard Nederlands! Tweede taalleerders kunnen moeite hebben met het (uit)spreken van Nederlands! Refereer ook nog even aan de (vaak) geringe woordenschat van de tweede taalleerders.

10 Verwijs naar de achtergrondinformatie in de werkmap: Woordenschatverwerving NT2 Opdracht > 15 minuten 1. Stel plenair de volgende vragen om een korte discussie op gang te brengen en om ervoor te zorgen dat er bewustzijn wordt gecreëerd:! Wat moet je kunnen om op een redelijk niveau Nederlands te kunnen spreken?! Welke rol speelt luistervaardigheid bij het spreken van een taal? 2. Maak de vrijwilligers attent op het verschil tussen kennis en vaardigheden. Voorbeeld: iemand kan kennis hebben over voetbal door erover te lezen en door analyses op televisie te volgen/geven. Dat betekent niet dat die persoon ook goed kan voetballen (vaardigheid). 3. Verdeel de groep in drie subgroepen; elke groep buigt zich over 1 vraag:! Wat moet je kunnen om een gesprek te voeren?! Wat moet je kunnen om te spreken (monoloog)?! Wat moet je kunnen om te luisteren? 4. Vraag ook om voorbeelden van situaties waarin bovenstaande vaardigheden aan bod kunnen komen (bv. telefoongesprekken, presentaties, overleggen, film kijken). 5. Benadruk dat spreekvaardigheid en luistervaardigheid erg met elkaar samenhangen! Nabespreking 6. Vraag de drie groepen te vertellen wat zij hebben genoteerd. Het werkblad Vaardigheden.

11 Samenvattend > 5 minuten 1. Benoem eventueel de punten die nog niet aan de orde zijn geweest. 2. Benadruk het verschil tussen receptieve (luisteren en lezen) en productieve vaardigheden (spreken en schrijven). Bepalen van het leerdoel > 5 minuten 1. Bespreek met de vrijwilligers of ze haalbaar, meetbaar en realistische doelen kunnen benoemen. Hieronder staan voorbeelden van doelen per les:! De deelnemer kent een aantal woorden van lichaamsdelen, namelijk:! De deelnemer kan zijn persoonlijke gegevens verstaanbaar door de telefoon opgeven! De deelnemer kan in een gesprek met de dokter duidelijk aangeven waar hij pijn of last heeft. (in een groep bijvoorbeeld, eerst oefenen daarna rollenspel).! De deelnemer kan een gesprek met de leerkracht van de kinderen voeren (welke vakken krijgt haar kind, wat staat er op een rapport)! De deelnemer kan zelf boodschappen doen (iets ruilen bij een winkel)! De deelnemer kan het noodnummer 112 of een andere instantie bellen 2. Bespreek de stappen van het VUT model Vooruitkijken:! Oproepen van aanwezige kennis over het onderwerp! Oproepen van woordenschat d.m.v. woordweb! Het geven van informatie (bv. formele of informele situatie)! Plaatjes ter ondersteuning! Controleren of de opdracht is begrepen Uitvoeren:

12 ! Tijdens het uitvoeren kort opschrijven welke problemen zich voordoen! Niet verbeteren tijdens het uitvoeren Terugkijken! Vraag de deelnemer wat er goed ging of vertel de deelnemer wat er goed ging! Haal uit je aantekeningen een opvallend kenmerk van de taaluitvoering en bespreek dit met de deelnemer Instructiekaart: Luisteren en Spreken 1 en 4 ABCD-model > 20 minuten 1. Bespreek met de vrijwilligers het ABCD-model van Neuner. 2. Om ervoor te zorgen dat vrijwilligers genoeg handvatten hebben om hun spreekvaardigheidslessen te geven, volgen nu twee methodes die daarbij kunnen helpen. 3. Naast het aanbieden van taal en de kennis van woorden en structuren is interactie erg belangrijk bij het leren van een (tweede) taal. Deze stelling past binnen de communicatieve benadering van taalverwerving. In deze benadering wordt taal gezien als een middel om een boodschap over te brengen; kennis van taalregeltjes is daarbij van ondergeschikt belang. Om deze achterliggende gedachte in praktijk te kunnen brengen tijdens taallessen, is het ABCD-model ontwikkeld door Neuner (1981) (zie dia). Het ABCD-model is handig om

13 spreekvaardigheidslessen te organiseren. Als alle elementen erin zitten, weet je dat er op de juiste manier wordt aangeboden/geoefend. Instructiekaart Luisteren en spreken 8 Achtergrondinformatie: Het ABCD-model van Neuner ABCD-opdracht > 10 minuten 1. De methode SpreekTaal bevat goede oefeningen voor spreekvaardigheid. En is momenteel beschikbaar tot A1 niveau. 2. Vraag de vrijwilligers het eerste lesje van het thema Kopen te bekijken. 3. Vraag: Wat valt op? Herkennen jullie elementen van het ABCDmodel? SpreekTaal Kopen > wijs taalvrijwilligers erop dat ze Spreektaal gratis kunnen downloaden via Taal voor het Leven werkt momenteel aan een tweede versie van Spreektaal. (tot niveau A2) ABCD-opdracht > 10 minuten 1. Verdeel de groep in 4 groepen. 2. Laat de vrijwilligers allemaal een A, B, C of D (1 letter per groepje) opdracht bedenken met het thema Eten. 3. Bespreek de opdrachten. Deze werkvorm heeft als doel dat de vrijwilligers bekend raken met de werkwijze van het ABCD-model. Men kan dit model zien als een leerprincipe: het is tenslotte moeilijk om iets te zeggen in een taal als je hem nog nooit hebt gehoord. Een taalleerder heeft een structuur zoals in dit model is beschreven hard nodig.

14 Trainershandleiding spreken, luisteren en gesprekken voeren De Total Physical Response-methode (TPR) > 5 minuten 1. Refereer naar het begin van de les met TPR in het Tsjechisch 2. Laat het filmpje zien 3. Bespreek hoe ze deze methode kunnen toepassen in hun les Total Physical Response (TPR) is een manier om aan de taalverwerving van tweede taalleerders bij te dragen. Ook eerste taalleerders met een laag taalniveau kunnen er baat bij hebben, vooral als ze bijvoorbeeld nieuwe (moeilijke) woorden willen leren. Bij gebruik van TPR kun je deelnemers leren om nieuwe woorden te gebruiken, maar ook zinnen. Kenmerkend aan TPR is dat er veel gebruik wordt gemaakt van fysieke acties om de nieuwe woorden en zinnen uit te beelden. Eigenlijk werkt het volgens de manier waarop kinderen taal leren. De methode kan het beste worden uitgelegd door middel van een voorbeeld opdracht. SpreekTaal > 10 minuten 1. Deel andere boekjes uit van SpreekTaal. Vertel dat SpreekTaal geschreven is voor niveau 0-A1+. Dus echt voor tweede taalleerders en niet geschikt voor moedertaalsprekers. 2. Vraag de deelnemers te kijken of ze het ABCD-model ook in de andere boekjes herkennen. 3. Er zijn zowel spreek- als luisteropdrachten opgenomen. Laat een luisterfragment horen van

15 Trainershandleiding spreken, luisteren en gesprekken voeren 1F en 2F. 4. Vraag de vrijwilligers naar de verschillen. Boekjes SpreekTaal Taalopdrachten: luisteren > 10 minuten 1. Laat de vrijwilligers luisteren naar een 1F en 2F luisterfragment uit de taalopdrachten. 2. Geef ze ook de bijbehorende opdracht. 3. Bespreek de meest opvallende verschillen tussen beide luisterfragmenten en opdrachten. Luisteropdrachten, ontvangen via wetransfer. Niet online beschikbaar. 1F Klantenbericht IND Bank geluidsfragment nr 1F7 2F OVchipkaart Geluidsfragment nr 2F4v Instructiekaart Luisteren en spreken 5 Hand-out met bijbehorende luisteropdrachten

16 Staatsexamen NT2-I > 8 minuten 1. Vertel dat het Staatsexamen luisteren op niveau B1 vergelijkbaar is met het niveau 2F van het MBO. 2. Laat de vrijwilligers vervolgens de opdracht lezen. 3. Laat het luisterfragment horen. 4. Bespreek na: wat valt op? Benadruk de moeilijkheid van dit examen. Vertel dat de vraag vaak synoniemen bevat van woorden die in het luisterfragment te horen zijn. SpreekTaal 2 en Succes! > 10 minuten <nog niet beschikbaar juli 2014) Laat de vrijwilligers de boekjes van SpreekTaal 2 en Succes! bekijken op: 1. Waar de spreekopdrachten staan in Succes! 2. Welke kennis en vaardigheden de deelnemer nodig heeft om de opdracht te kunnen uitvoeren. SpreekTaal 2 en Succes! Instructiekaarten > 5 minuten 1. Laat de instructiekaarten zien of deel ze uit. 2. Wijs de vrijwilligers op instructiekaart Luisteren en spreken 6. Deze kaart wordt bij de volgende dia gebruikt. Instructiekaart Luisteren en spreken 6

17 Feedback > 10 minuten 1. Deel het getranscribeerde gespreksfragment uit. 2. Vraag aan de vrijwilligers wat hen opvalt aan het fragment. 3. Bespreek de opdracht na. Waar ga je de deelnemer het eerst mee helpen? Waarom? 4. Maak duidelijk dat het belangrijk is dat de vrijwilliger de les aanpast aan de deelnemer. Er moet goed worden nagegaan in welke situaties de deelnemer vooruit wil gaan (context) en wat de bredere leerwens is waarin taal dienstbaar is. Daarnaast moet niet alles tegelijkertijd worden aangeboden. Kies 1 leerdoel/focus per les. Werkblad: Gesprek Feedback geven > 10 minuten 1. Vertel vrijwilligers hoe ze feedback kunnen geven op de spreek- (en luister-) vaardigheid van hun deelnemer. 2. Benadruk dat feedback geven bij spreekvaardigheid anders gaat dan bij vaardigheden als lezen en schrijven. 3. Vraag de vrijwilligers wat volgens hen het verschil is. 4. Het verschil zit hem o.a. in het feit dat je bij spreekvaardigheid eigenlijk alleen kunt verbeteren tijdens de opdracht of vlak nadat de deelnemer klaar is met spreken. Bij bijvoorbeeld schrijven kun je feedback makkelijker achteraf geven omdat er immers een schrijfproduct ligt na afloop van de opdracht. Nadat een deelnemer een zin/woord fout heeft uitgesproken, kun je de zin wel verbeterd herhalen of herformuleren, zonder te verzanden in grammaticale uitleg of fouten te benadrukken. 5. Bovendien onderbreek je het verhaal/de zin van je deelnemer op het moment dat je bij het spreken direct feedback verzorgt.

18 De deelnemer kan hierdoor in de war raken. Bij schrijven is deze kans minder groot. 6. Bij het geven van feedback voor spreekvaardigheid is het belangrijk om 1 focuspunt te kiezen per les/per opdracht. 7. Er zijn over het algemeen 3 focuspunten:! functionaliteit (wordt de boodschap goed overgebracht?)! verstaanbaarheid! grammatica (bv. klopt de woordvolgorde?) Laat de vrijwilligers nog een keer het filmpje bekijken maar nu met de drie focuspunten in hun achterhoofd. Doen en Niet doen > 5 minuten Met dit in hun achterhoofd, zijn de volgende punten belangrijk om in de gaten te houden:! Vertel altijd duidelijk aan de deelnemer waar je op gaat letten en houd je hieraan als je feedback gaat geven! Begin bij positieve feedback, daarna pas negatieve feedback! Koppel de feedback aan een oefening! Geef alleen feedback als je de betreffende theorie/kennis zelf goed begrijpt. Als je het zelf niet zeker weet, zoek het dan uit en kom er later op terug! Geef eventueel feedback tijdens het spreken door de zin verbeterd te herhalen of her te formuleren, zonder te verzanden in grammaticale uitleg of fouten te benadrukken.! Stel je feedback af op het opleidingsniveau van de deelnemer en zijn taalniveau van dat moment! Veel herhalen (taalaanbod) zodat het niet wegzakt en geleidelijk beter gaat verankeren.! Altijd binnen een context werken Instructiekaart Luisteren en spreken 1 en 8

19 Oefenen met een lesonderdeel > 10 minuten Vrijwilligers maken kennis met een voorbeeld van een spreekvaardigheidsopdracht en voeren die ook samen uit We gaan een opdracht uitvoeren die de vrijwilligers tijdens hun eigen bijeenkomsten met deelnemer en ook kunnen toepassen. 1. Laat de groep tweetallen vormen en vraag of iedereen werkblad 1 uit de achtergrondinformatie erbij pakt 2. Laat de deelnemers zo gaan zitten dat ze elkaars blad en gezicht niet zien (bijvoorbeeld de rugleuningen van de stoelen tegen elkaar) 3. Binnen elk tweetal is persoon A een medewerker bij een zwembad en persoon B een klant. 4. B is iets kwijtgeraakt in het zwembad (hij kiest een van de voorwerpen op het werkblad). 5. B belt A op. A moet goed luisteren en bepalen of hij het voorwerp wel/niet gevonden heeft (hij kijkt op het werkblad) 6. Beide personen moeten zorgen voor het correct openen en afsluiten van het gesprek. Terugkoppeling:! Vraag aan vrijwilligers wat moeilijk is/kan zijn bij deze opdracht! Laat ze bedenken hoe ze deze opdracht zouden kunnen uitvoeren en waar ze dan op moeten letten Werkblad Gevonden voorwerpen Werkblad Verloren voorwerpen Werkblad Lesonderdeel

20 Trainershandleiding spreken, luisteren en gesprekken voeren Terugkijken > 5 minuten 1. Vraag: Was alles naar wens? 2. Vraag: Wat heb je gemist/heb je nog nodig? Opdrachten > 2 min Sluit de les af en wijs op de opdracht mogelijkheden voor thuis.

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Inleiding De checklist Presentatie geven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een presentatie moeten kunnen geven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

Handleiding Vervolgmodule OGO- Extra materiaal na Taalsituaties 3-6-9

Handleiding Vervolgmodule OGO- Extra materiaal na Taalsituaties 3-6-9 Handleiding Vervolgmodule OGO- Extra materiaal na Taalsituaties 3-6-9 Extra materiaal na de Taalsituaties, Vervolgmodule OGO Algemeen In Extra materiaal na de Taalsituaties wordt de leerstof uit drie voorgaande

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet. Het voordoen (modelen) van het schrijven van

Nadere informatie

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding

Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F - handleiding Inleiding De checklist Sollicitatiebrief schrijven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die moeten leren schrijven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

Trainershandleiding Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar

Trainershandleiding Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar Trainershandleiding Brugklas Bikkels versie 2014 Inhoudsopgave Introductie Organiseer je training Praktische tips De werkmap Powerpoint presentatie Ouderbrieven Draaiboek Bijeenkomst 1 Bijeenkomst 2 Bijeenkomst

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) week 11-12 maart 2012 - hardop-denktekst schrijven B Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet.

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal

Week 1 twee weken voorafgaand aan het Voorleesontbijt. Bijeenkomst 1. Materiaal Introductie Deze lesmodule is geschreven voor een project van 5 bijeenkomsten van elk 60 minuten, waarvan de laatste bijeenkomst het werkelijke Voorleesontbijt is. Het aantal, de duur en inhoud van de

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Luisteren en samenvatten

Luisteren en samenvatten Luisteren en samenvatten Goede communicatie, het voeren van een goed gesprek valt of staat met luisteren. Vaak denk je: Dat doe ik van nature. Maar schijn bedriegt: luisteren is meer dan horen. Vaak luister

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach Instructieboek Koken Voor de Mpower-coach juni 2014 Mpower-coach Instructieboek Versie 1.2014 blz. 2 Inhoud: Inhoudsopgave blz. 3 Mpower-coach blz. 5 Thema koken : blz. 7 Module 0: Beginnen met koken blz.

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

Mijn computer is leuk

Mijn computer is leuk Handleiding Mijn computer is leuk Ouders praten samen over computers, kinderen en opvoeding Pharos, 2014 Marjolijn van Leeuwen INHOUDSOPGAVE Inleiding blz. 3 De themabijeenkomst blz. 5 Thema 1, oefeningen

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Communiceren is teamwork

Communiceren is teamwork Communiceren is teamwork Je werkt vaak zelfstandig, maar blijft altijd onderdeel van je team. Samen met je collega s zorg je zo goed mogelijk voor jullie cliënten. Samenwerken vereist veel communicatie.

Nadere informatie

Les 17 Zo zeg je dat (niet)

Les 17 Zo zeg je dat (niet) Blok 3 We hebben oor voor elkaar les 17 Les 17 Zo zeg je dat (niet) Doel blok 3: Leskern: Woordenschat: Materialen: Leerlingen leren belangrijke communicatieve vaardigheden, zoals verplaatsen in het gezichtspunt

Nadere informatie

Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1. Inleiding. Hoe maakt u de TGN?

Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1. Inleiding. Hoe maakt u de TGN? Aanvullende informatie ter voorbereiding op de TGN A1 Inleiding Dit is informatie over de Toets Gesproken Nederlands (of TGN) 1. De TGN maakt deel uit van het inburgeringsexamen buitenland. Moet u de TGN

Nadere informatie

Al doende leren Een module voor trainers

Al doende leren Een module voor trainers Al doende leren Een module voor trainers Bijlagen: Powerpoint Een module voor trainers Handouts: Stappenplan internetgebruik (De Strategiekaart) Print van Powerpoint prestaties geld Parktijkopdrachten

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Gebruiken en begrijpen van de formele breuknotatie.

Gebruiken en begrijpen van de formele breuknotatie. Titel Vruchtentaart Groep / niveau Groep 5/6 Leerstofaspecten Benodigdheden Organisatie Bedoeling Voorwaardelijke vaardigheden Lesactiviteit Gebruiken en begrijpen van de formele breuknotatie. Leerkracht:

Nadere informatie

TRAINING interactievaardigheden BSO

TRAINING interactievaardigheden BSO TRAINING interactievaardigheden BSO Eerste bijeenkomst: Kinderen en hun ontwikkeling in de bso Leerdoelen van de eerste bijeenkomst: Duur van de bijeenkomst: De pedagogisch medewerkers weten grofweg welke

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Nederlands in Uitvoering

Nederlands in Uitvoering Nederlands in Uitvoering Leerjaar 1 Sport & spel Een mondelinge instructie begrijpen Algemene modulegegevens Leerjaar: 1 Taaltaak: Een mondelinge instructie begrijpen Thema: Sport & spel Leerstijlvariant:

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken www.edusom.nl Opstartlessen Les 1. Kennismaken Wat leert u in deze les? Uzelf voorstellen Kennismaken Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam HET GESPREK

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp op school Om met succes je opleiding te kunnen volgen kan het voor jongeren met een psychische beperking belangrijk zijn om over een aantal specifieke vaardigheden te beschikken.

Nadere informatie

Thema. Kernelementen. Oplossingsgericht taalgebruik Voorbeeld van communiceren 10 communicatie-tips

Thema. Kernelementen. Oplossingsgericht taalgebruik Voorbeeld van communiceren 10 communicatie-tips Thema Kernelementen Oplossingsgericht taalgebruik Voorbeeld van communiceren 10 communicatie-tips Tips voor de trainer: Doseer je informatie: less is more. Beoordeel wat je gymnasten doen, niet wie ze

Nadere informatie

Voorbereidende workshop voor maatschappelijke organisaties

Voorbereidende workshop voor maatschappelijke organisaties Voorbereidende workshop voor maatschappelijke organisaties Voorbereiding Doel: De deelnemende maatschappelijke organisaties helpen bij hun voorbereiding op de Beursvloer; zoals bij het formuleren van een

Nadere informatie

een functioneringsgesprek verschilt naar aard en doel van een evaluatie of beoordelingsgesprek

een functioneringsgesprek verschilt naar aard en doel van een evaluatie of beoordelingsgesprek Het functioneringsgesprek Wat Een functioneringsgesprek is een periodiek gesprek tussen de medewerker en de direct leidinggevende over het werk (inhoud en uitvoering van het werk, werksfeer en werkomstandigheden)

Nadere informatie

Het gedragmodel. 1. Inleiding

Het gedragmodel. 1. Inleiding Het gedragmodel 1. Inleiding Het gedragmodel is een NLP-techiek, ontwikkeld door Peter Dalmeijer (zie www.vidarte.nl) en Paul Lenferink. Het model leert ons feedback te geven waarbij we anderen op hun

Nadere informatie

Schrijven voor het staatsexamen NT2 -I. 20 jaar staatsexamens NT2

Schrijven voor het staatsexamen NT2 -I. 20 jaar staatsexamens NT2 Schrijven voor het staatsexamen NT2 -I Programma: - voorstellen - schrijfdidactiek in vooruit! - opdracht 1: schrijfkaart - opdracht 2:feedbackformulier - dilemma s - meer over vooruit! Verslag cafetaria

Nadere informatie

Een overtuigende tekst schrijven

Een overtuigende tekst schrijven Een overtuigende tekst schrijven Taalhandeling: Betogen Betogen ervaarles Schrijftaak: Je mening geven over een andere manier van herdenken op school instructieles oefenlesles Lesdoel: Leerlingen kennen

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Lesbeschrijving Nederlands

Lesbeschrijving Nederlands Lesbeschrijving Nederlands Overzicht Leerjaar 1 VOx leerlijn nr. 1 Mondelinge taal Onderdeel nr. 1.3 Spreekvaardigheid Subonderdeel nr. 1.3.1 Spreken Lesnummer 34 Titel van de les Ik houd mijn spreekbeurt

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) Voordoen (modelen, hardop denken) De tekst hieronder gebruikt u bij opdracht 3. U doet dan op het bord voor hoe u een gedicht schrijft. Hardopdenktekst Zelf vind ik het best erg voor de mensen in Egypte

Nadere informatie

Streefniveaus NT2 Voorbeelden, kenmerken en inkijkjes in de les Route 2, 12 16 jaar vmbo basis

Streefniveaus NT2 Voorbeelden, kenmerken en inkijkjes in de les Route 2, 12 16 jaar vmbo basis Streefniveaus NT2 Voorbeelden, kenmerken en inkijkjes in de les Route 2, 12 16 jaar vmbo basis Voorbeeld van een leerling Faysal is 12 jaar en komt uit Syrië. Hij heeft de afgelopen 3 jaar geen onderwijs

Nadere informatie

Workshop Oriëntatie op Nederlands voor taalvrijwilligers

Workshop Oriëntatie op Nederlands voor taalvrijwilligers Workshop Oriëntatie op Nederlands voor taalvrijwilligers 12 januari 2016 Lidy Zijlmans Senior medewerker Nederlands voor anderstaligen https://www.doneereenlesboek.nl/ Programma workshop 1. Inventarisatie

Nadere informatie

Handleiding basiswoordenschat.

Handleiding basiswoordenschat. basiswoordenschat. Inleiding. In de basismodule wordt een basis van ongeveer 80 woorden gelegd. Deze woorden worden aangeboden om de woordenschat, maar ook om de communicatieve vaardigheden van de cursist

Nadere informatie

BIJLAGE bij de Website voor Groep 6, 7, 8

BIJLAGE bij de Website voor Groep 6, 7, 8 Zoals u wellicht weet wordt er ieder jaar in oktober de KINDERBOEKENWEEK georganiseerd. Op de meeste scholen worden er dan ook Voorleeswedstrijden gehouden, en gaat de aandacht speciaal uit naar de PROMOTIE

Nadere informatie

Help! Mijn cursisten spreken geen Nederlands buiten de klas.

Help! Mijn cursisten spreken geen Nederlands buiten de klas. Help! Mijn cursisten spreken geen Nederlands buiten de klas. De laatste tijd is het buitenschools leren en het buitenschoolse opdrachten geven een beetje uit het zicht geraakt. De focus ligt nu op examentraining,

Nadere informatie

2b nr. 1 Zinnen met verschillende volgorde

2b nr. 1 Zinnen met verschillende volgorde OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les:

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les: Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen "Welkom,." Introductiefase bij de eerste les: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie

Nadere informatie

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal DRAAIBOEK TRAINING 1, 2,3,4,5 REALISTEN ROADMOVIE De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten vindt u via de onderstaande link. https://prezi.com/0txqqdqmauta/training-realisten-roadmovie-5-bijeenkomsten/

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

Docentenhandleiding KIES VAARDIG! klas 1/2 VMBO-TL/HAVO/VWO

Docentenhandleiding KIES VAARDIG! klas 1/2 VMBO-TL/HAVO/VWO Docentenhandleiding KIES VAARDIG! klas 1/2 VMBO-TL/HAVO/VWO INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Lesdoelen 4 Overzicht werkvormen 5 Uitleg werkvormen 1. Beeld bij kiezen 6 2. Grote en kleine keuzes 6 3. Gevolgen

Nadere informatie

2.5!"FAMILIETREKJES. # basistaak DOEL MATERIAAL ORGANISATIE VERLOOP

2.5!FAMILIETREKJES. # basistaak DOEL MATERIAAL ORGANISATIE VERLOOP 2.5!"FAMILIETREKJES # basistaak DOEL MATERIAAL ORGANISATIE VERLOOP - luisteren: begrijpen van instructies voor een zoekopdracht, in dit geval een stamboom samenstellen van een denkbeeldige familie - begrijpen

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts Thema Gezondheid Lesbrief 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. Meneer Wong komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen goed zijn. Wat leert

Nadere informatie

Workshop samen talenten benutten

Workshop samen talenten benutten Workshop samen talenten benutten Doelgroep: organisaties die met vrijwilligers met een beperking willen werken Doel: kennis en vaardigheden overdracht voor het werken met mensen met een beperking Bijeenkomst

Nadere informatie

Als huiswerk voor de tweede bijeenkomst moeten de cursisten oefening 03.2 & 03.3 maken

Als huiswerk voor de tweede bijeenkomst moeten de cursisten oefening 03.2 & 03.3 maken Bijeenkomst 1 De trainer stelt zichzelf voor en geeft een korte toelichting over de inhoud en het doel van de training. Licht de afspraken en regels toe die gelden voor deelname. Neemt hier de tijd voor,

Nadere informatie

Verlegen om woorden Lesbrief voor vmbo

Verlegen om woorden Lesbrief voor vmbo Verlegen om woorden Lesbrief voor vmbo Voor de lessen Nederlands, PSO en LOB. Verlegen om woorden is een pakket met tips en handvatten om een ouderbijeenkomst te organiseren over ouderbetrokkenheid en

Nadere informatie

LUISTERVAARDIGHEID EN

LUISTERVAARDIGHEID EN LUISTERVAARDIGHEID EN SCHRIJFVAARDIGHEID IN DE ISK Goede zinnen schrijven vind ik best moeilijk. Lies Alons Bijeenkomst 8-15 november 2016 DOELEN VANDAAG 1. Je kijkt nog een keer naar luistervaardigheid

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

TIPS VOOR HET COMMERCIËLE TELEFOONGESPREK

TIPS VOOR HET COMMERCIËLE TELEFOONGESPREK TIPS VOOR HET COMMERCIËLE TELEFOONGESPREK 1. Behandel de klant met respect. Hij is net als jij een weldenkend persoon die in staat is een eigen oordeel te vormen. 2. Wek geen verwachtingen waaraan je niet

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Let s talk about sex Eerste hulp bij seksuele voorlichting

Let s talk about sex Eerste hulp bij seksuele voorlichting Let s talk about sex Eerste hulp bij seksuele voorlichting Normen en waarden De spelleider wijst iemand aan die een casus voorlegt waarin seksuele voorlichting is gegeven aan een cliënt. Bespreek in tweetallen

Nadere informatie

Workshop Tweede Kamerverkiezingen

Workshop Tweede Kamerverkiezingen Workshop Tweede Kamerverkiezingen Korte omschrijving workshop In deze workshop leren de deelnemers wat de Tweede Kamer doet, hoe ze moeten stemmen en op welke partijen ze kunnen stemmen. De workshop bestaat

Nadere informatie

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Overzicht Doelen Leerlingen vormen een beeld bij het onderzoek van de professor Leerlingen vergroten hun woordenschat door het leren van nieuwe vaktermen

Nadere informatie

Mijn kind heeft een LVB

Mijn kind heeft een LVB Mijn kind heeft een LVB Wat betekent een licht verstandelijke beperking nu precies? Informatie voor ouders van kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 6 tot 23 jaar

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

Trainershandleiding. Begeleiden bij schrijven.

Trainershandleiding. Begeleiden bij schrijven. Trainershandleiding Begeleiden bij schrijven 1 Trainershandleiding Begeleiden bij schrijven Trainershandleiding Begeleiden bij schrijven Inleiding Tijdens deze bijeenkomst bespreek jij met de vrijwilligers

Nadere informatie

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Seksueel grensoverschrijdend gedrag Kriebels in je buik Seksueel grensoverschrijdend gedrag 1 Seksueel grensoverschrijdend gedrag Groep 8 90 min Begrippen Seksuele grensoverschrijding, seksueel misbruik, vertrouwenspersoon, veilig thuis

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4

Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4 Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4 Hoofdstuk Vaardigheid: Leerdoel: 1 Geluk Weten wat geluk is en dit kunnen omschrijven De leerling kan: zijn definitie van geluk geven; feiten

Nadere informatie

GESPREKS- EN DOELEN VANDAAG 6/1/2016 SPREEKVAARDIGHEID IN DE ISK ONDERWIJSACTIVITEITEN. Hoe zeg je dat?

GESPREKS- EN DOELEN VANDAAG 6/1/2016 SPREEKVAARDIGHEID IN DE ISK ONDERWIJSACTIVITEITEN. Hoe zeg je dat? GESPREKS- EN SPREEKVAARDIGHEID IN DE ISK Hoe zeg je dat? 1 Lies Alons 31 mei 2016 AZC Dronten DOELEN VANDAAG 2 1. Je weet welke onderdelen van belang zijn in het spreekproces in een 2 e taal. 2. Je ontwikkelt

Nadere informatie

Praten leer je niet vanzelf

Praten leer je niet vanzelf jeugdgezondheidszorg Praten leer je niet vanzelf... hier ben ik www.icare.nl Over de spraak-taalontwikkeling van kinderen van 0-4 jaar Praten gaat niet vanzelf, praten moet je leren. Een kind leert praten

Nadere informatie

Brugklastraining 2015 Groep 8

Brugklastraining 2015 Groep 8 Brugklastraining 2015 Groep 8 Marieke van der Ven (Kinder-jeugd Psycholoog - Propersona) Mehrnaz Rezai (Ortho-pedagoog Propersona) Renske van der Zande (Dramatherapeut IO BovensteOnder, Tandem) Deelnemers:

Nadere informatie

Bijlage 14 Registratie- en planningsformulier gehele groep

Bijlage 14 Registratie- en planningsformulier gehele groep Bijlage 14 Registratie- en planningsformulier gehele groep Toelichting In de kolom aanbieding vult u de datum in waarop u de activiteit aan de gehele groep heeft aangeboden. U hoeft dit dan niet bij iedere

Nadere informatie

Streefniveaus NT2 Voorbeelden, kenmerken en inkijkjes in de les

Streefniveaus NT2 Voorbeelden, kenmerken en inkijkjes in de les Streefniveaus NT2 Voorbeelden, kenmerken en inkijkjes in de les Voorbeeld van een leerling Esra is een meisje van 15 jaar en komt uit Irak. Ze heeft daar op de basisschool gezeten en een jaar een vorm

Nadere informatie

Spreken is zilver, luisteren is goud.

Spreken is zilver, luisteren is goud. Spreken is zilver, luisteren is goud. Het onlosmakelijke verband tussen luister- en spreekvaardigheid. Margreet Verboog en Lieske Ader Luisteren en spreken: bijna automatisch onverbrekelijk met elkaar

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Werkvormen: Basis 6.1 Kwaliteiten van een vriend Reflectie Subgroepen 30 min 6.2 Hyves-profiel Reflectie Subgroepen (digi) 20 min.

Werkvormen: Basis 6.1 Kwaliteiten van een vriend Reflectie Subgroepen 30 min 6.2 Hyves-profiel Reflectie Subgroepen (digi) 20 min. Les 6: Gezocht: een vriend Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten wat ze belangrijk vinden in een vriendschap; Kinderen kunnen een aantal kenmerken en voorwaarden benoemen waar een vriendschap aan moet

Nadere informatie

Stellingen en normering leerlingvragenlijst

Stellingen en normering leerlingvragenlijst Stellingen en normering leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 2.0 juli 2012 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst 2.0 Stellingen

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd vanaf 4 jaar

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND. Leeftijd vanaf 4 jaar ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND Leeftijd vanaf 4 jaar Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Toch is er heel wat voor nodig voordat uw kind goed praat. Soms gaat het niet zo vlot met

Nadere informatie

Video Interactie Begeleiding (VlB) bij de omgangsregeling van verstandelijk beperkte ouders en hun kind(eren) in pleegzorg.

Video Interactie Begeleiding (VlB) bij de omgangsregeling van verstandelijk beperkte ouders en hun kind(eren) in pleegzorg. Video Interactie Begeleiding (VlB) bij de omgangsregeling van verstandelijk beperkte ouders en hun kind(eren) in pleegzorg. Inleiding: Vanaf 2006 heeft de William Schrikker Pleegzorg geëxperimenteerd met

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) Voordoen (modelen, hardop denken) De tekst hieronder gebruikt bij opdracht 3. U doet dan op het bord voor hoe u een gedicht schrijft. Hardopdenktekst We hebben samen naar de Nieuwsbegripfilm gekeken. Zelf

Nadere informatie

TOETSTAAK 10: DE AFSPRAAK GAAT NIET DOOR

TOETSTAAK 10: DE AFSPRAAK GAAT NIET DOOR TOETSTAAK 0: DE AFSPRAAK GAAT NIET DOOR Vaardigheid: spreken. Doelstelling: eindterm 4 beheersen: de cursist kan een afspraak maken en afzeggen. Verwerkingsniveau: beschrijvend. Context: contacten met

Nadere informatie

SPOT EEN JOB! Op bezoek bij een interimkantoor. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

SPOT EEN JOB! Op bezoek bij een interimkantoor. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS SPOT EEN JOB! Wie zoekt die vindt! Er zijn veel manieren om vacatures te vinden. In dit lespakket worden de jongeren aan het werk gezet om via verschillende kanalen vacatures te vinden: kranten, internet,

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Hoe geef ik een interview?

Hoe geef ik een interview? Hoe geef ik een interview? Word je binnenkort geïnterviewd voor een krant, magazine, de radio of tv? Hier vind je een checklist van aandachtspunten voor de voorbereiding, het interview zelf en de afronding,

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Blok 3 Blok 3: We hebben oor voor elkaar Blok 3: Algemeen: In dit blok stimuleren we de kinderen om oor voor elkaar te hebben. De lessen gaan over communicatie, over praten

Nadere informatie

Checklist Duidelijk Nederlands spreken

Checklist Duidelijk Nederlands spreken Checklist Duidelijk Nederlands spreken Spreek helder Ik maak korte en eenvoudige zinnen. Ik pas mijn tempo aan, maar ik blijf natuurlijk spreken. Ik articuleer goed en ik let op mijn intonatie. Ik ben

Nadere informatie

De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn Duitse woordenschat.

De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn Duitse woordenschat. A. LEER EN TOETSPLAN DUITS Onderwerp: Leesvaardigheid De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn Duitse woordenschat. De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Evaluatieformulier

Hoofdstuk 7 Evaluatieformulier Hoofdstuk 7 Evaluatieformulier U print dit formulier uit en vult het in nadat u alle hoofdstukken heeft gemaakt. Zo mogelijk bespreekt u het met uw mede-cursisten en uw docent. Bewaar alle evaluatieformulieren

Nadere informatie

Training Netwerken Forum 12-5-2014

Training Netwerken Forum 12-5-2014 Training Netwerken Forum 12-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Inleiding 6 Opdracht Je eigen netwerk 7 Theorie 8 Opdracht In gesprek

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken. Wat voor tekst schrijf je en aan wie?

Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken. Wat voor tekst schrijf je en aan wie? Les 1: Je eigen reclameposter maken Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje op www.nieuwsbegrip.nl. Let vooral op de leerlingen van Het Geuzencollege

Nadere informatie

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT HOE-FILE: HOE MAAK IK HET UIT? VAN LIEF NAAR EX.

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT HOE-FILE: HOE MAAK IK HET UIT? VAN LIEF NAAR EX. LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT HOE-FILE: HOE MAAK IK HET UIT? VAN LIEF NAAR EX. Omschrijving van de activiteit De leerlingen lezen tips over correct handelen als je het uitmaakt met je lief. Ze bespreken

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Bespreek met vakdocenten mogelijkheden om leerlingen in de vaklessen feedback over zichzelf te laten vergaren. Deel Vaardigheid:

Nadere informatie

voor Maatschappelijk Werkers en Ouderconsulenten

voor Maatschappelijk Werkers en Ouderconsulenten voor Maatschappelijk Werkers en Ouderconsulenten Maatschappelijk werkers en ouderconsulenten kunnen aan de hand van TOLK praten met je kind!: Ouders bewust maken van het belang van veel praten. Ouders

Nadere informatie

docenten handleiding CP02 Solliciteren WZDH2-V1.1

docenten handleiding CP02 Solliciteren WZDH2-V1.1 docenten handleiding CP02 Solliciteren WZDH2-V1.1 Solliciteren CP02 WZ Waar gaat het over? Introductie Deze CP gaat over solliciteren. De kandidate maakt kennis met vastomlijnde sollicitatieprocedures

Nadere informatie