EBAT-243 Chassis en Luchtvering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EBAT-243 Chassis en Luchtvering"

Transcriptie

1 EBAT-243 Chassis en Luchtvering Zelfstudie en huiswerk 10-08

2 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 CHASSIS 5 DIAGNOSE 6 METINGEN 6 LUCHTVERING 8 SCHOKDEMPERS 9 VEERBALGEN 10 REGELING VAN LUCHTVEERSYSTEMEN 11 HOOGTEREGELVENTIELEN 12 DRUKREGELVENTIEL 13 HOOGTESENSOR 13 HOOGTE INSTELLING LUCHTVERING 14 CONTROLE OP DE WERKING VAN HET VEERSYSTEEM 15 CONTROLE VAN HET LUCHTVERZORGINGSSYSTEEM 15 ALR-AANSTURING 15 VIJF-STANDENKRAAN/DRAAISCHIJFKLEP/NIVEAU-REGELAAR 17 ASLIFTBEDIENINGSKAST 18

3 3 Introductie Met dit zelfstudiepakket kun je je voorbereiden op de Regionale Praktijktraining. Tijdens de training ga je een aantal werkorders uitvoeren. De informatie in dit zelfstudiepakket kan je helpen om die werkorders snel en doeltreffend uit te voeren. Verder is de zelfstudie een aanvulling op de theorieleerstof van je beroepsopleiding. In het zelfstudiepakket staan ook huiswerkvragen en opdrachten. Daarmee kun je controleren of je de stof goed begrijpt. Maak de vragen en opdrachten en bespreek ze met je leermeester. Je kunt je vragen natuurlijk ook tijdens de RPTdag aan de trainer stellen. De RPT-dag bestaat uit drie onderdelen: Theoriedeel Hier behandelen we kort de onderwerpen uit het zelfstudiepakket. Als bepaalde dingen in het zelfstudiepakket je niet duidelijk zijn, noteer ze dan. Dan kunnen we die tijdens het theoriedeel bespreken. Praktijkdeel Hier ga je aan de slag met de werkorders aan voertuigen of onderdelen daarvan. Voor vragen of uitleg kun je terecht bij de trainer. Hij is je vraagbaak en coach. Informatie en schema s kun je vinden in de werkplaatshandboeken en op de Infopunten. Op de Infopunten kun je onder andere internet en digitale handboeken raadplegen. Beoordeling Aan het einde van de RPT-dag vult de trainer een beoordelingsformulier in. Je krijgt dit formulier mee. Hierop staan de beoordelingen voor de uitgevoerde werkorders. Ook geeft de trainer een algehele beoordeling voor de manier waarop je de hele dag gewerkt hebt. De beoordeling voor de verschillende onderdelen is Goed (G), Voldoende (V) of Onvoldoende (O). Succes!

4 4 Doelstellingen Na afloop van deze dag kun je met betrekking tot: Chassismetingen: metingen aan het chassis uitvoeren en aan de hand daarvan een reparatie-advies opstellen Luchtvering controleren/afstellen: uitgebreide diagnose aan luchtgeveerde systemen stellen en een reparatieadvies geven. drukken en hoogten controleren en afstellen montage- en afstelvoorschriften opvolgen Diagnose 1 luchtvering: BOB-test: middels een Break Out Box het luchtveringssysteem doormeten en een controleprocedure uitvoeren Diagnose 2 luchtvering: storingen uitlezen en controleren: aan de hand van storingsmeldingen een storing uitlezen middels een diagnose-apparaat het luchveringssysteem meten en een controleprocedure uitvoeren

5 5 Chassis De buitenafmetingen van een voertuig zijn wettelijk vastgelegd en binnen deze maatgeving moet een chassis - van voldoende sterkte en met een zo gering mogelijke eigen massa - het voertuig in staat stellen om een zo groot mogelijk laadvermogen te verplaatsen. De eisen met betrekking tot veiligheid en comfort stijgen voortdurend. Dit resulteert dan ook in aanzienlijke eisen die aan het chassis van de moderne bedrijfsvoertuigen gesteld worden. Voordat men de storing aan het chassis toeschrijft, zal men zeker moeten weten dat de storing niet wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld de wielen, wielstanden en wielophanging, vering of stuurinrichting. 1 Vermeld in onderstaande tabel welke controles je uitvoert aan het voertuig, alvorens je het chassis aan een nader onderzoek gaat onderwerpen, resp. welke controles je bij de verbinding tussen delen van het voertuigonderstel en het chassis uitvoert Is het onderstelgedeelte volledig in orde, dan zal de storing zich in het chassis kunnen bevinden. Door metingen is de juiste maatvoering te controleren en zijn afwijkingen als gevolg van overbelasting zoals bijvoorbeeld buiging en tordering aan te wijzen. AANWIJZING Raadpleeg voor het uitvoeren van controles en zeker voor het uitvoeren van correcties aan een chassis altijd de betreffende fabrieksinstructies.

6 6 Het weggedrag van het voertuig wordt voor het grootste deel bepaald door de stand van de achteras ten opzichte van het chassis en de afstelling van de daarbij behorende wielstanden. Hierbij spelen zowel de hart- als de rijlijn een belangrijke rol. Met moderne chassiscontrole- en wieluitlijnapparatuur kan men het chassis alsmede alle wiel- en fuseestanden ten opzichte van de hartlijn meten. Diagnose Het is belangrijk om goed te luisteren naar de klacht waarmee de klant naar de werkplaats komt. Op deze manier kun je vaak een aardig idee krijgen over de aard van de storing. Een proefrit kan daarbij een wezenlijk onderdeel van de diagnosestelling zijn. Als uit de controles blijkt dat er reparaties uitgevoerd moeten worden waarbij het voertuig uit de vering moet, betekent dit dat er na het uitvoeren van de reparatie (s) een korte rit (of in ieder geval heen en weer rijden) uitgevoerd moet worden, zodat de vering zich kan zetten. Metingen Er zijn verschillende redenen om een chassis te controleren. Deze kunnen zijn: aanrijdingschade besturingsmoeilijkheden overmatige bandenslijtage of afwijkend slijtpatroon. Grote reparaties zoals het richten van chassis e.d. worden bijna uitsluitend door specialistische bedrijfsautowerkplaatsen die zich hierop gespecialiseerd hebben uitgevoerd. Deze hebben daar speciale richt- en meetapparatuur voor in huis. De afwijkingen komen duidelijk aan het licht na een wieluitlijning. Hieruit kan blijken of het om een verkeerde wielstand, fuseestand of stand van de as gaat. Staat de as verkeerd, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. 2 Wat zou de oorzaak kunnen zijn van een verkeerde asstand?

7 7 Voordat het chassis met meetlinialen op eenvoudige wijze wordt gecontroleerd, zullen de voorgaande punten van vraag 1 en 2 eerst moeten worden gecontroleerd Als deze punten zijn gecontroleerd en er geen afwijkingen zijn geconstateerd, is het chassis beschadigd. We onderscheiden 4 hoofdschades aan het chassis: Chassis zijdelings verbogen Chassis verticaal verbogen Chassis getordeerd Diagonaal verbogen Wanneer geconstateerd is dat het verbogen chassis de oorzaak is van de problemen, zal er gemeten moeten worden hoeveel de afwijking bedraagt. Dit kan op diverse manieren: sommige uitlijnapparatuur meetlineaal.

8 8 Wanneer welke apparatuur gebruikt wordt, is afhankelijk van de mogelijkheden van het te gebruiken meetapparatuur. Hieronder staat een voorbeeld van een afstandsmeting aan een chassis: een zgn. kruismeting. A B C D A B C D A1 B1 C1 D1 Luchtvering Tijdens deze RPT-dag wordt ook het moderne veersysteem behandeld zoals dit voorkomt op de zwaardere bedrijfs wagens. Voordeel van luchtvering is het comfort en de constante rijhoogte. Ook kan de voertuighoogte worden ingesteld tijdens bijvoorbeeld het laden en lossen. Verder kan men met luchtvering bepaalde assen heffen. 3 Waarom worden hef-assen toegepast? Een van de nadelen van luchtvering is dat het geheel wat zwaarder is als een bladgeveerd voertuig. De grote reactiekrachten bij optrekken, afremmen en in bochten vereisen een wat zwaarder onderstel.

9 9 Hieronder staan wat voorbeelden van de reactie-, stabilisatieen panhardstangen: 4 Ga voor elk type stang na, welke krachten hij op moet nemen. Controleer de stangen op speling en beschadigingen. Hierdoor kan men andere storingen krijgen zoals het scheef staan van de assen, en bij een luchtgeveerde vooras scheeftrekken tijdens het remmen. Schokdempers Onderdelen die veel zwaarder belast worden, zijn de schokdempers. Wanneer de klacht waggelen bij een luchtgeveerde achteras wordt genoemd, is het waarschijnlijk dat de werking van de schokdempers onvoldoende is. Bij een luchtgeveerde vooras is de klacht stuurproblemen. Bij volgwagens is de klacht waggelen en springen. Er zijn in de praktijk twee methoden om de werking na te gaan, te weten: een korte rit over slecht wegdek maken en dan de warmteontwikkeling in de schokdemper te voelen de onderzijde van de demperbevestiging demonteren en met de hand uittrekken en induwen en de benodigde krachten te vergelijken met een nieuwe (wanneer dit mogelijk is). Kijk dan meteen ook naar de bevestiging: de rubbers kunnen in slechte conditie zijn en soms zelfs geheel verdwenen zijn. Dat dit extra slijtage geeft en veel bijgeluid geeft, zal duidelijk zijn.

10 10 Veerbalgen bevestigingsplaat conus aanslagrubber De veerbalgen zijn in de meeste gevallen zogenaamde rolbalgen. De oppervlakte x de druk in de balg x het aantal bal gen geeft het draagvermogen. Hoe hoger de druk, hoe hoger de belasting. Is de druk te hoog dan is er sprake van een verkeerd ontwerp of - en dat komt meer voor - een flinke overbelasting. De dynamische drukken zijn bij inveren natuurlijk wel hoger. Door de progressieve werking kan die druk een moment wel boven de 10 bar stijgen. Een stootrubber in de vorm van een binnenveer - een stuk zwaar rubber met een eigen kleine extra binnenruimte - zorgt voor een flexibele eindbegrenzing die sterk progressief werkt. Veerbalg verwijderen Blokkeer de wielen tegen wegrollen. Druk het chassis omhoog met losgemaakte hoogteregelstangen, en ondersteun daarna het chassis met deugdelijke steunen zodat het chassis niet kan zakken. Laat de druk nu weglopen door de regelstangen omlaag te trekken. Als de balg drukloos is, kan deze van de zitting gewrikt worden. BELANGRIJK!!! Wanneer het chassis niet ondersteund wordt, kan dit levensgevaarlijke situaties opleveren. Denk aan eigen en andermans veiligheid!! Monteren van een veerbalg Kijk vooraf in het werkplaatshandboek voor de juiste werkmethode. Zorg dat de drager en de pasranden schoon en glad zijn. Zorg dat de drager niet kan roesten. Smeer met witte bandenpasta de pasvlakken in. Monteer de balg zoveel mogelijk spanningsvrij. Als er weinig ruimte is kan men de balg in elkaar draaien zodat deze minder ruimte inneemt. Druk de randen zo goed mogelijk vast op de pasrand en zet luchtdruk op het veersysteem door de hoogteregelstangen in de stand vullen te drukken. De veerbalg vult zich nu met lucht en drukt zich zelf vast op de pasrand. LET OP! Bij het vullen van de installatie moet men goed opletten dat de balg regelmatig uitzet, zodat een goede passing op de afdichtranden wordt verkregen.

11 11 Pas op bij het gebruiken van perslucht die niet door het voertuig wordt afgeregeld. De druk kan hoog oplopen en bij een beschadiging in de balg kan deze klappen. Naast de geweldige dreun die gehoorbeschadigingen zal opleveren, komt er een wolk van stof, vuil, metaal en rubberdeeltjes vrij. Gehoor- en gezichtsbescherming zijn hiervoor ook noodzakelijk, evenals een goede ondersteuning onder het chassis. Losse luchtbalgen worden echter steeds minder toegepast. Meestal vernieuwt men de complete luchtbalg, d.w.z. compleet met bovenplaat en onderpot. De werkwijze is nagenoeg hetzelfde. Met name het ondersteunen van het voertuig is identiek. TIP!! Kijk vooral in het werkplaatshandboek voor de juiste omschrijving. Hierdoor kunnen fouten, schades en ongelukken voorkomen worden. Regeling van luchtveersystemen De regeling van de luchtveersystemen kunnen we onderverdelen in: de mechanisch geregelde systemen de elektrisch bediende systemen de volledig elektronisch geregelde systemen. De eerste generatie luchtveersystemen werden volledig me cha nisch geregeld. Het hoogteregelventiel regelt de juiste druk in het balgen en juiste rijhoogte. Voor het laden en lossen bij verschillende hoogten moest men buiten de cabine de hoogteverstelling bedienen. De tweede generatie luchtveersystemen worden door middel van een elektrische bedieningskast vanuit de cabine gestuurd. Wel zitten hierin al enige elektronische componenten, zoals: hoogte-afslag, tijdvertragingsrelais, enz. De derde generatie luchtveersystemen werken volledig elektronisch met elektronische hoogtesensoren, drukregelventielen en druksensoren op de balgen. De verschillende hoogten worden automatisch geregeld door een regeleenheid. De hoogtesensoren meten de chassishoogte. Dit gebeurt op dezelfde manier als een hoogteregelventiel van de eerste generatie. Alleen wordt er nu geen luchtdruk rechtstreeks naar de balg gestuurd, maar stuurt de sensor de info naar

12 12 de regeleenheid. De regeleenheid stuurt op zijn beurt de drukregelventielen elektrisch aan, zodat de luchtdruk in de balg geregeld wordt. De druksensoren worden gebruikt om de druk in de balgen te meten, zodat het systeem kan bepalen of de hefas moet dalen of heffen i.v.m. het gewicht van het voertuig. Je zult ze dan ook aantreffen op bijvoorbeeld een 6 x 2. 5 Zul je een druksensor aantreffen op een 4 x 2 t.b.v. de luchtvering? Hoogteregelventielen De hoogteregelventielen van het conventionele luchtveersysteem regelen de druk rechtstreeks naar de balg. Voertuighoogte hoogteregelventiel Druk in balg Reaktie goed Sluit doorgangen van balg af Blijft gelijk geen Te laag Luchtv oorraad naar balg openen Neemt toe Chassis stijgt Te hoog Ontluchting van balg openen Neemt af Chassis zakt Overigens zal de balgdruk in een ruststand (op welke hoogte dan ook) niet veranderen, tenzij het gewicht veranderd is.

13 13 Drukregelventiel Het drukregelventiel heeft dezelfde functie als een conventioneel hoogteregelventiel. Deze wordt nu niet recht streeks aangestuurd via een stangetje aan het chassis, maar door een regeleenheid. Door bepaalde spoelen te bekrachti gen zal er lucht worden toegevoerd of ontlucht worden. Wanneer de juiste stand bereikt is, wordt de balg afgesloten. Hoogtesensor Drukregelventiel Bij het elektronisch systeem wordt de chassishoogte gemeten door een hoogtesensor. Afhankelijk van het merk werkt deze als een variabele weerstand, of met de inductieve eigenschappen van een spoel. Beide zitten gemonteerd aan het chassis. Bij het eerste type zegt de weerstand iets over de hoogte van het chassis. Naarmate de hoogte verandert, zal de weer stands waarde veranderen. Aan de hand daarvan zal de regeleenheid het drukregelventiel aansturen om de juiste hoogte te krijgen. Hoogtesensor d.m.v weerstandverandering Het tweede type sensor bestaat uit een spoel met een beweeg bare kern. Deze kern zit aangesloten op de regelstang aan de as. Wanneer de chassishoogte verandert, zal de kern door de spoel bewegen. Hierdoor verandert de inductie van de spoel. Hoogtesensor d.m.v. inductieverandering Doordat de regeleenheid een signaal stuurt naar de sensor, zal door de inductie het signaal veranderen. Doordat de chassishoogte verandert, verandert de inductie en dus ook het signaal. De waarde van het signaal zegt iets over de hoogte van het chassis.

14 14 Hoogte-instelling luchtvering Ga de fabrieksgegevens na voor wat betreft de afstelvoorwaarden, zoals minimale belading en de juiste meetplaats van de hoogte-afstelling. Ook is het van belang te weten of bij een hefbare as deze in een voorgeschreven stand moet staan. De meting moet aan twee zijden worden uitgevoerd en wanneer de plaats van de meting niet wordt aangegeven, is deze altijd zo dicht mogelijk bij het draaipunt van die as. Mechanische hoogteregelventielen Bij afwijkingen van de rijhoogte zal men in het werkplaatshandboek moeten zoeken hoe deze afgesteld kan worden. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Bijvoorbeeld door drukken te meten of door kalibers te plaatsen tussen chassis en as. Dit staat uiteraard omschreven in het werkplaatshandboek ø 3 mm ø 4 mm Door een paspen (of boortje van 4mm) in de borging te plaatsen van het ventiel, wordt de middenstand bepaald. Door nu de verticale stang op lengte te brengen is de rijstand bepaald. Na het afstellen altijd controleren of de hoogte goed is afgesteld. Elektronische hoogtesensoren De diverse chassishoogten kan men met speciale apparatuur instellen. Hiervoor moet het computergeheugen gedeeltelijk worden hergeprogrammeerd. De sensor bij de as, voorzien van maar één sensor, kan zowel links als rechts gemonteerd zijn. Bij het vervangen van een wegsensor moeten we er op letten of we met een linker of rechter sensor te maken hebben en dat de regelstang in de juiste stand wordt gemonteerd. Ook hier werkt men met een paspen of boortje om de middenstand te bepalen. LET OP! Voordat men opnieuw de chassishoogte gaat controle ren: demonteer eerst de paspen of boortje uit de borging. Zowel bij het mechanische hoogteregelventiel als bij de hoogtesensoren is de draairichting van groot belang (i.v.m. montage aan linker- of rechterzijde). Op beide com ponenten staan hiervoor merktekens. Kijk in het werkplaatshandboek voor de plaatsing van de merktekens.

15 15 Controle op de werking van het veersysteem Er kunnen een aantal problemen in het veersysteem voorkomen, zoals: voertuig blijft in een bepaalde stand staan scheef staan bij een beladen voertuig regeling handbediening zakken/dalen werkt niet hefas komt wel/niet in werking plotselinge verandering van de hoogte. Voor deze en andere gevallen raadpleeg de bij het voertuig behorende fabrieksinformatie. Dit is vooral belangrijk omdat er verschillende regelingen gemonteerd zijn, zoals de tijdvertraging tijdens het rijden. Belangrijk is om eerst de algehele werking, en de aanwezige drukken in de balgen te controleren. Dit geeft een globale aanwijzing waar het probleem zich bevindt. Controle van het luchtverzorgingssysteem Voer alle luchtdruk af in het rem- en veersysteem, zodat het hele voertuig drukloos is. Sluit een manometer aan op de voorraadkant van het veersysteem. Start de motor en laat deze ± omw/min lopen en neem de tijd op wanneer er lucht komt in het voorraadgedeelte van het veersysteem. De tijd die nodig is om het veersysteem te vullen zal bij een onbeladen voertuig zeer kort zijn. Neem de tijd op die nodig is om de voorraad op de maximale druk te brengen. Vergelijk die tijd met de fabrieksvoorschriften, of de tijd die op de stamkaart van het voertuig vastgelegd is bij het afleveren van het voertuig. Bij problemen zal men de oorzaak moeten zoeken in bijvoorbeeld de afslagdruk van de compressor, de vulleiding waarvan de doorgang (gedeeltelijk) geblokkerd is, of een defecte luchtdroger. Bij luchtlekkage kan men luisteren waar men lucht hoort ontsnappen, of een ultrasoon-detector gebruiken waarbij men kleine luchtlekkages hoorbaar kan maken. Behandel de ventielen hetzelfde als bij het luchtdrukremsysteem. ALR-aansturing De ALR heeft informatie nodig over het gewicht van de achteras. Dit wordt verkregen door de balgdrukken te meten. De ALR kan daar op 2 manieren mee omgaan: de ALR kijkt naar de hoogste druk de ALR kijkt naar de gemiddelde druk.

16 16 6 Ga zelf eens na hoe die voorgaande regeling werkt als een balg gesprongen is. Door aansluitcodes (bijv. 2, 11, 4, enz.) te kennen worden geen fouten bij het monteren gemaakt en is het stellen van diagnoses eenvoudig geworden.

17 17 Vooral elektronische systemen hebben verschillende componenten zoals op de afbeelding te zien is. 3 1 stop light speed signal ground Kl. 30 Kl. 15 diagnostics Power Supply module ECAS ABS Vario C 24N ISO S Benoem de nummers in de afbeelding: Welke ventielen worden in de afbeelding aangestuurd om het chassis te heffen of te dalen? De ventielen staan in ruststand. Omcirkel de juiste ventielen. Heffen Ventiel A Ventiel B Ventiel C Dalen Ventiel A Ventiel B Ventiel C Geen ventielen Geen ventielen

18 18 Vijfstandenkraan/draaischijfklep/niveau-regelaar Het doel van deze uitbreiding van het veersysteem is de laadvloerhoogte of koppelschotelhoogte tijdelijk aan te passen, om gemakkelijker te laden of te lossen of aan/af te koppelen. Vaak wordt de sturing via een afstandsbesturingskastje gedaan. Het ventiel heeft de volgende aansluitingen: 1 luchtvoorraadingang 11 luchtdrukingang van het linker hoogteregelventiel 12 luchtdrukingang van het rechter hoogteregelventiel 13 luchtdruktoevoer van de magneetkleppen 21 uitgang naar linker luchtbalg 22 uitgang naar rechter luchtbalg 9 Hoe zal de druk naar de ALR zijn, wanneer de wagen volledig onbeladen is en de vijfstandenkraan op dalen staat? Wat zal het gevolg zijn?

19 19 Asliftbedieningskast Deze zorgt er voor dat afhankelijk van de belading, de liftas zal dalen of heffen. Er is een tijdvertraging aanwezig die er voor zorgt dat na een 5 à 10 seconden de liftas wordt ingezet, om bij tijdelijke overbelasting ( kuil of stoep) niet gelijk een reactie van de hefas te krijgen. Ook is het soms mogelijk om bij een zwaar beladen trekker bij het optrekken de hefas automatisch te liften om zo een hogere tractie te verkrijgen. Wanneer de hefas omhoog staat, zal de druk in de rijbalgen 0 bar zijn, en in de hefas maximaal. Wanneer de hefas gedaald is, zal de druk in de hefbalg ongeveer 0 bar - 0,5 bar bedragen. Dit is afhankelijk van de constructie 10 Bij een contructie waarbij de hefbalg met een vaste arm aan de hefas gemonteerd is, zal een restdruk aanwezig blijven van 0,5 bar in de hefbalg wanneer de hefas gedaald is. Waarom? Wanneer deze zelfstudie goed is doorgewerkt zal de praktijkdag prima verlopen. Wanneer er vragen blijven, noteer ze dan en stel ze op de praktijkdag tijdens de behandeling van deze zelfstudie. Mogelijk kunnen ook anderen hier wat van leren. Dit is het einde van de Zelfstudie. Deze Zelfstudie is zo universeel mogelijk opgezet. Er bestaat echter in de praktijk geen universele uitvoering. Alle fabrikanten hebben hun eigen uitvoeringen en oplossingen. Als je hierover onduidelijkheden bent tegengekomen of vragen hebt, zoek dit dan uit in je eigen werksituatie en breng het op de RPT-dag ter sprake tijdens de behandeling van de Zelfstudie. Veel succes op de RPT-dag.

EBAT-144 Diagnose luchtdrukremmen 1

EBAT-144 Diagnose luchtdrukremmen 1 EBAT- Diagnose luchtdrukremmen Zelfstudie en huiswerk 0-08 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLING LUCHTDRUKREMSYSTEMEN 5 REMSYSTEEM VAN DE VOLGWAGEN 5 EBAT- DIAGNOSE LUCHTDRUKREMMEN 3 Introductie Met dit zelfstudiepakket

Nadere informatie

AT-142 EPD Basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08

AT-142 EPD Basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08 AT-142 EPD Basis 1 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 ELEKTRISCH METEN 5 SPANNING METEN 6 STROOM METEN 7 WEERSTAND METEN 9 BASISSCHAKELINGEN 10 ELEKTRISCH VERMOGEN 11

Nadere informatie

EBAT-144 Diagnose luchtdrukremmen 2

EBAT-144 Diagnose luchtdrukremmen 2 EBAT-144 Diagnose luchtdrukremmen 2 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 FEITEN 5 LUCHTDRUKREMSYSTEMEN 5 DIAGNOSE STELLEN AAN HET REMSYSTEEM 7 REMMENTESTBANK 8 NOMOGRAM

Nadere informatie

EMFT-22R Vermogenstestbank

EMFT-22R Vermogenstestbank EMFT-22R Vermogenstestbank Zelfstudie en huiswerk 10-08 Inhoud 2 INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 INLEIDING 5 MOTORKOPPEL OF DRAAIMOMENT 5 VERMOGEN 5 VULLINGSGRAAD 6 MOTORKOPPEL METEN 6 RELATIE KOPPEL EN

Nadere informatie

EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen

EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 LAADSYSTEEM 5 DIAGNOSE STELLEN AAN HET LAADSYSTEEM 5 LAADSTROOMCONTROLELAMPJE 6 MULTIMETER 7

Nadere informatie

EAT-246 Vierwieluitlijning

EAT-246 Vierwieluitlijning EAT-246 Vierwieluitlijning Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 WIELUITLIJNING 5 WIEL- EN FUSEESTANDEN 6 INVLOED ACCESSOIRES 11 ET-WAARDE 11 WEGGEDRAG 12 VIERWIELUITLIJNING

Nadere informatie

Installatiehandleiding L.412.C.M

Installatiehandleiding L.412.C.M Hulpluchtvering Installatiehandleiding Mercedes Benz Sprinter 408D 416CDI (1995 2006) Volkswagen LT 46 (1995 2006) December 2008 1. Voorwoord Dit set hulpluchtvering is speciaal ontwikkeld voor de Mercedes

Nadere informatie

AIR-SUSPENSION AIR-SUSPENSION

AIR-SUSPENSION AIR-SUSPENSION AIR-SUSPENSION AIR-SUSPENSION Dunlop Systems and Components Het Wegdam 22 A.J.V. 7496 Luchtveersystemen CA Hengevelde B.V. Het Wegdam The 22 Netherlands 7496 CA Hengevelde Tel.: +31-(0)547-333065 Nederland

Nadere informatie

BAT-141 EPD basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08

BAT-141 EPD basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08 BAT-141 EPD basis 1 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 ELEKTRISCH METEN 5 SPANNING METEN 6 STROOM METEN 7 WEERSTAND METEN 9 BASISSCHAKELINGEN 10 ELEKTRISCH VERMOGEN 11

Nadere informatie

EAT-141 Meten met de scoop

EAT-141 Meten met de scoop EAT-141 Meten met de scoop Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INLEIDING 3 DOELSTELLING 4 SCOOPMETING 5 VERSCHILLENDE SCOOPS 7 SIGNAALBEOORDELING 7 SOORTEN SPANNINGEN EN STROMEN 9 HUISWERKOPDRACHT 12

Nadere informatie

BAT-141 EPD basis 2. Zelfstudie en huiswerk 10-08

BAT-141 EPD basis 2. Zelfstudie en huiswerk 10-08 BAT-141 EPD basis 2 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 WET VAN OHM 5 DEELSPANNINGEN 6 MEETMETHODE SPANNINGSVERLIES 7 METEN AANGELEGDE SPANNING 8 METEN SPANNINGSVERLIES

Nadere informatie

LUCHTVERING L.AL.94.LOW. Bestemd voor: Alko Chassis. Model: vanaf 1994-2002

LUCHTVERING L.AL.94.LOW. Bestemd voor: Alko Chassis. Model: vanaf 1994-2002 LUCHTVERING ALKO Chassis 1994-2002 Dunlop Systems and Components Het Wegdam 22 7496 CA Hengevelde The Netherlands Tel.: +31-(0)547-333065 Fax: +31-(0)547-333068 Website: www.dunlopsystems.com Art. nr.:

Nadere informatie

LUCHTVERING. Bestemd voor: Renault Master Opel Movano voorwielaandrijving

LUCHTVERING. Bestemd voor: Renault Master Opel Movano voorwielaandrijving LUCHTVERING Dunlop Systems and Components Het Wegdam 22 7496 CA Hengevelde The Netherlands Tel.: +31-(0)547-333065 Fax: +31-(0)547-333068 Website: www.dunlopsystems.com Art. nr.: L.MAS.10.C.M Bestemd voor:

Nadere informatie

LUCHTVERING. Hulpluchtvering. Art. nr.: L.NAV.05.C.M. Bestemd voor: Nissan King Cab Nissan Navara. Model D40

LUCHTVERING. Hulpluchtvering. Art. nr.: L.NAV.05.C.M. Bestemd voor: Nissan King Cab Nissan Navara. Model D40 LUCHTVERING Dunlop Systems and Components Het Wegdam 22 7496 CA Hengevelde The Netherlands Tel.: +31-(0)547-333065 Fax: +31-(0)547-333068 Website: www.dunlopsystems.com Art. nr.: L.NAV.05.C.M Bestemd voor:

Nadere informatie

HULPLUCHTVERING L.H C.L

HULPLUCHTVERING L.H C.L Hyudai H300, 2008 resent Oktober 2008 Handleiding 1. Voorwoord Deze set hulpluchtvering is speciaal ontwikkeld voor de. Wij willen u dringend verzoeken deze handleiding eerst door te lezen alvorens u begint

Nadere informatie

LUCHTVERING. Bestemd voor: Ford Transit L-190L

LUCHTVERING. Bestemd voor: Ford Transit L-190L LUCHTVERING Dunlop Systems and Components Het Wegdam 22 7496 CA Hengevelde The Netherlands Tel.: +31-(0)547-333065 Fax: +31-(0)547-333068 Website: www.dunlopsystems.com Art. nr.: L.TRA.RA.C.M Bestemd voor:

Nadere informatie

Kosten besparen en uw veiligheid verhogen

Kosten besparen en uw veiligheid verhogen Kosten besparen en uw veiligheid verhogen Het komt regelmatig voor dat bedrijfswagens zeer zwaar worden belast. Het gevolg is dat in veel gevallen de originele vering dan niet meer optimaal presteert.

Nadere informatie

Installatie handleiding t.b.v. elektrisch remsysteem en hydraulisch remsysteem.

Installatie handleiding t.b.v. elektrisch remsysteem en hydraulisch remsysteem. Installatie handleiding t.b.v. elektrisch remsysteem en hydraulisch remsysteem. Inhoud pakket; 1 vooraf geassembleerde remkast met remregelaar en stroom regelaar hierna vernoemd als BCS (Brake Controle

Nadere informatie

VEERPOOTLAGER EN SET Aanbevelingen

VEERPOOTLAGER EN SET Aanbevelingen KB-M/NL/02-12/2015 VEERPOOTLAGER EN SET Aanbevelingen Het veerpootlager en de veerschotel moeten samen met de schokdempers worden vervangen. Vervang de veerpootlagers en veerschotels altijd paarsgewijs.

Nadere informatie

Kosten besparen en uw veiligheid verhogen

Kosten besparen en uw veiligheid verhogen Kosten besparen en uw veiligheid verhogen Het komt regelmatig voor dat bedrijfswagens zeer zwaar worden belast. Het gevolg is dat in veel gevallen de originele vering dan niet meer optimaal presteert.

Nadere informatie

Kosten besparen en uw veiligheid verhogen

Kosten besparen en uw veiligheid verhogen Kosten besparen en uw veiligheid verhogen Het komt regelmatig voor dat bedrijfswagens zeer zwaar worden belast. Het gevolg is dat in veel gevallen de originele vering dan niet meer optimaal presteert.

Nadere informatie

Kosten besparen en uw veiligheid verhogen

Kosten besparen en uw veiligheid verhogen Kosten besparen en uw veiligheid verhogen Het komt regelmatig voor dat bedrijfswagens zeer zwaar worden belast. Het gevolg is dat in veel gevallen de originele vering dan niet meer optimaal presteert.

Nadere informatie

Kosten besparen en uw veiligheid verhogen

Kosten besparen en uw veiligheid verhogen Kosten besparen en uw veiligheid verhogen Het komt regelmatig voor dat bedrijfswagens zeer zwaar worden belast. Het gevolg is dat in veel gevallen de originele vering dan niet meer optimaal presteert.

Nadere informatie

Toetstermen Carrosserietechnicus niveau 3 Praktijk (CREBO-nummer 56051) (versie 05, augustus 2006)

Toetstermen Carrosserietechnicus niveau 3 Praktijk (CREBO-nummer 56051) (versie 05, augustus 2006) Bij het uitoefenen van alle hieronder vermelde vaardigheden dienen de daarbij noodzakelijke technieken en gereedschappen worden toegepast en dient rekening te worden gehouden met eigenschappen van materialen,

Nadere informatie

Kosten besparen en uw veiligheid verhogen. Er vindt verhoogde slijtage van banden, schokdempers, veren en stuurinrichting plaats.

Kosten besparen en uw veiligheid verhogen. Er vindt verhoogde slijtage van banden, schokdempers, veren en stuurinrichting plaats. Ford bedrijfswagens Kosten besparen en uw veiligheid verhogen Het komt regelmatig voor dat bedrijfswagens zeer zwaar worden belast. Het gevolg is dat in veel gevallen de originele vering dan niet meer

Nadere informatie

AT-242 Benzinemotormanagement. Ontsteking. Zelfstudie en huiswerk 10-08

AT-242 Benzinemotormanagement. Ontsteking. Zelfstudie en huiswerk 10-08 AT-242 Benzinemotormanagement 1 Ontsteking Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 CONVENTIONELE ONTSTEKING 5 ELEKTRONISCHE ONTSTEKING 6 HALL-SENSOR 7 INDUCTIEVE SENSOR 7 OPTISCHE

Nadere informatie

BEDIENINGSHANDLEIDING

BEDIENINGSHANDLEIDING BEDIENINGSHANDLEIDING making everyday smoother Increased comfort Better driveability More safety VB-SEMIAIR BEDRIJFSWAGEN - CAMPER INFORMATIE - HANDLEIDING - SERVICE Basisgegevens Voertuiggegevens Merk:

Nadere informatie

Kosten besparen en uw veiligheid verhogen

Kosten besparen en uw veiligheid verhogen Kosten besparen en uw veiligheid verhogen Het komt regelmatig voor dat bedrijfswagens zeer zwaar worden belast. Het gevolg is dat in veel gevallen de originele vering dan niet meer optimaal presteert.

Nadere informatie

Hefbrugkriks hand hydraulisch of pneumatisch hydraulisch

Hefbrugkriks hand hydraulisch of pneumatisch hydraulisch s hand hydraulisch of pneumatisch hydraulisch nl/ta-bjxxxx -1 INHOUDSOPGAVE pagina 1 Inleiding 02 2 Gebruik van de handleiding 02 3 Beschrijving van de hefbrugkrik 02 4 Veiligheid 02 5 Technische specificaties

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding Hulpluchtvering Installatiehandleiding L.IVE.35.C.M & L.IVE.C.C.M Iveco Daily 30-8 / 49-12 (1985 1999) Iveco Daily 35C / 55C (1999 onwards) Februari 2012 INHOUD 1. VOORWOORD... 3 2. OVERZICHT SETINHOUD...

Nadere informatie

EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek

EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek Zelfstudie en huiswerk Naam Cursist: Trainer: Datum: copyright 2011 Zelfstudie 2 Zelfstudie 3 Introductie Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Hydraulisch

Nadere informatie

Increased comfort Better driveability More safety. VB-SemiAir. Hulpluchtvering. Bedieningshandleiding. v. 1.

Increased comfort Better driveability More safety. VB-SemiAir. Hulpluchtvering. Bedieningshandleiding.   v. 1. Increased comfort Better driveability More safety VB-SemiAir Hulpluchtvering Bedieningshandleiding 0101550000-NL www.vbairsuspension.com v. 1.0 2009, VB-Airsuspension B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

BEDIENINGSHANDLEIDING

BEDIENINGSHANDLEIDING BEDIENINGSHANDLEIDING making everyday smoother Increased comfort Better driveability More safety VB-SEMIAIR BEDRIJFSWAGEN - CAMPER INFORMATIE - HANDLEIDING - SERVICE Veilig en comfortabel onderweg Alles

Nadere informatie

Kosten besparen en uw veiligheid verhogen

Kosten besparen en uw veiligheid verhogen Kosten besparen en uw veiligheid verhogen Het komt regelmatig voor dat bedrijfswagens zeer zwaar worden belast. Het gevolg is dat in veel gevallen de originele vering dan niet meer optimaal presteert.

Nadere informatie

GREEN GARANT Autokeuring

GREEN GARANT Autokeuring 1. Voertuig identificatie 4. Inspectie motorruimte 2. Inspectie voertuig binnenzijde 5. Inspectie onderzijde voertuig 3. Rijtest 6. Uitlezen foutcodes 09-2013 pag. 1 / 5 1. Voertuig identificatie en controle

Nadere informatie

Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen

Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Uitvoering 3 Installatie 3 Vullen 5 Starten ( eerste keer) 5 Starten ( normaal gebruik) 5

Nadere informatie

Kosten besparen en uw veiligheid verhogen

Kosten besparen en uw veiligheid verhogen Kosten besparen en uw veiligheid verhogen Het komt regelmatig voor dat bedrijfswagens zeer zwaar worden belast. Het gevolg is dat in veel gevallen de originele vering dan niet meer optimaal presteert.

Nadere informatie

Kosten besparen en uw veiligheid verhogen

Kosten besparen en uw veiligheid verhogen Kosten besparen en uw veiligheid verhogen Het komt regelmatig voor dat bedrijfswagens zeer zwaar worden belast. Het gevolg is dat in veel gevallen de originele vering dan niet meer optimaal presteert.

Nadere informatie

STIGA PARK 107 M HD 8211-3042-02

STIGA PARK 107 M HD 8211-3042-02 STIGA PARK 107 M HD 8211-3042-02 S SVENSKA 1 2 3 4 5 7 A B 6 SVENSKA 8 9 X Z S Y W V 10 NEDERLANDS NL SYMBOLEN Op de machine ziet u de volgende symbolen om u eraan te herinneren dat voorzichtigheid en

Nadere informatie

Overstapbordes. t.b.v. Sky-Light hangbruginstallatie. Gebruikershandleiding VEILIG WERKEN OP HOOG

Overstapbordes. t.b.v. Sky-Light hangbruginstallatie. Gebruikershandleiding VEILIG WERKEN OP HOOG Overstapbordes t.b.v. Sky-Light hangbruginstallatie VEILIG WERKEN OP HOOG Skyworks B.V. Hoofdkantoor: Postbus 38 2650 AA Berkel en Rodenrijs tel. 010-514 00 50 fax 010-514 00 55 e-mai: info@skyworks.nl

Nadere informatie

1) Demonteer het wiel. 2) Verwijder de remblokken en druk de remzuiger met het juiste gereedschap terug in de cilinder.

1) Demonteer het wiel. 2) Verwijder de remblokken en druk de remzuiger met het juiste gereedschap terug in de cilinder. Uitbouwen 1. Uitbouwen 1) Demonteer het wiel 2) Verwijder de remblokken en druk de remzuiger met het juiste gereedschap terug in de cilinder. 3) Maak de remtang los van zijn steun, waarbij de remleiding

Nadere informatie

Reparatievoorschriften Demonteren van het CF500 besturingsventiel

Reparatievoorschriften Demonteren van het CF500 besturingsventiel NL Reparatievoorschriften Demonteren van het CF500 besturingsventiel NL Demonteren van het CF500 besturingsventiel U heeft van Cargo Floor een besturingsventiel ontvangen ter uitwisseling van een defect

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING. Waarom de montagehandleiding volgen?

MONTAGEHANDLEIDING. Waarom de montagehandleiding volgen? MONTAGEHANDLEIDING 1/5 Bij alle door ons geleverde turbo s wordt een beknopte montagehandleiding meegeleverd. De afzonderlijke aandachtspunten zijn voorzien van een checkbox die kunnen worden afgevinkt

Nadere informatie

Meten van de wiel- en asstanden. Het meten van camber, caster en KPI met behulp van de GA450 meetset

Meten van de wiel- en asstanden. Het meten van camber, caster en KPI met behulp van de GA450 meetset Het meten van camber, caster en KPI met behulp van de GA450 meetset Benodigd materiaal: -2 draaiplaten voor; -2 vaste platen achter; -remknecht; -De GA450 wiel- en asstand meter; -theorie(boek) over wiel-

Nadere informatie

Balanceermachine GEBRUIKERSHANDLEIDING

Balanceermachine GEBRUIKERSHANDLEIDING - 1 - 1 Algemeen 1.1 Algemene veiligheidsregels De balanceermachine mag alleen gebruikt worden door personeel dat daar gemachtigd voor is en voldoende opgeleid is. De balanceermachine mag alleen maar gebruikt

Nadere informatie

WAAROM IS EXTRA HULPVERING VOOR CAMPERS STERK AAN TE BEVELEN?

WAAROM IS EXTRA HULPVERING VOOR CAMPERS STERK AAN TE BEVELEN? Camper-vering WAAROM IS EXTRA HULPVERING VOOR CAMPERS STERK AAN TE BEVELEN? Campers worden in de praktijk steeds maar zwaarder. Hiermee wordt in het ontwerp onvoldoende rekening gehouden. De rijeigenschappen

Nadere informatie

Kart Afstellingen. Uit- spoor en toe- spoor

Kart Afstellingen. Uit- spoor en toe- spoor Kart Afstellingen Een goed afgesteld kart chassis is een van de belangrijkste vereisten om snelle tijden te kunnen rijden. Een goede stuurmanskunst, banden met veel grip en een perfect afgestelde motor

Nadere informatie

BEDIENINGSHANDLEIDING

BEDIENINGSHANDLEIDING BEDIENINGSHANDLEIDING making everyday smoother Increased comfort Better driveability More safety VB-NIVOAIR BEDRIJFSWAGEN - CAMPER INFORMATIE - HANDLEIDING - SERVICE Basisgegevens Veilig en comfortabel

Nadere informatie

Installatiehandleiding L C.M

Installatiehandleiding L C.M Hulpluchtvering Installatiehandleiding Mercedes Benz Sprinter 200/300 (vanaf 2006) Volkswagen 28-35 (vanaf 2006) December 2008 Voorwoord Deze set hulpluchtvering is speciaal ontwikkeld voor de Mercedes

Nadere informatie

Kosten besparen en uw veiligheid verhogen

Kosten besparen en uw veiligheid verhogen Kosten besparen en uw veiligheid verhogen Het komt regelmatig voor dat bedrijfswagens zeer zwaar worden belast. Het gevolg is dat in veel gevallen de originele vering dan niet meer optimaal presteert.

Nadere informatie

Instelbare platenslipkoppelingen onderhouden antwoorden

Instelbare platenslipkoppelingen onderhouden antwoorden Instelbare platenslipkoppelingen onderhouden antwoorden Doel Je kunt instelbare platenslipkoppelingen van aftaktussenassen onderhouden, repareren en afstellen. Oriëntatie Slipkoppelingen komen op veel

Nadere informatie

Scores en analyse Proeve van Bekwaamheid Eerste Bedrijfsautotechnicus (EBAT)

Scores en analyse Proeve van Bekwaamheid Eerste Bedrijfsautotechnicus (EBAT) Scores en analyse Proeve van Bekwaamheid Eerste Bedrijfsautotechnicus (EBAT) Periode: 1 augustus 2013 t/m 10 mei 2014 23 november 2014 uitgevoerd door IBKI. Scores Proeve van Bekwaamheid Eerste Bedrijfsautotechnicus

Nadere informatie

Installatie handleiding t.b.v. elektrisch remsysteem & elektrisch hydraulisch remsysteem.

Installatie handleiding t.b.v. elektrisch remsysteem & elektrisch hydraulisch remsysteem. Installatie handleiding t.b.v. elektrisch remsysteem & elektrisch hydraulisch remsysteem. Inhoud pakket; 1 Stuks vooraf geassembleerde remkast met remregelaar en stroom regelaar hierna vernoemd als BCU

Nadere informatie

Pneumatisch systeem aanpassen. Aanpassings- en ombouwvoorwaarden PGRT BELANGRIJK!

Pneumatisch systeem aanpassen. Aanpassings- en ombouwvoorwaarden PGRT BELANGRIJK! Aanpassings- en ombouwvoorwaarden Aanpassings- en ombouwvoorwaarden BELANGRIJK! De remcircuits mogen niet worden gebruikt voor het aansluiten van extra persluchtketels. Voor ombouw van het remsysteem moet

Nadere informatie

BEDIENINGSHANDLEIDING

BEDIENINGSHANDLEIDING BEDIENINGSHANDLEIDING making everyday smoother Increased comfort Better driveability More safety VB-SEMIAIR BEDRIJFSWAGEN - CAMPER INFORMATIE - HANDLEIDING - SERVICE Veilig en comfortabel onderweg Alles

Nadere informatie

AT-243 Dieselmotormanagement

AT-243 Dieselmotormanagement AT-243 Dieselmotormanagement Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 DIESELINSPUITSYSTEMEN 5 ROETMETING 5 MOGELIJKE AFSTELLINGEN AAN DE BRANDSTOFPOMP 6 BRANDSTOFFILTERS VERVANGEN

Nadere informatie

Algemene Reparatieen Testaanwijzingen. Veilige reparatie en controle van WABCO componenten

Algemene Reparatieen Testaanwijzingen. Veilige reparatie en controle van WABCO componenten Algemene Reparatieen Testaanwijzingen Veilige reparatie en controle van WABCO componenten Algemene Reparatie- en Testaanwijzingen Veilige reparatie en controle van WABCO componenten Uitgave 2 Deze brochure

Nadere informatie

Deelnemersinformatie Beoordeling Eerste Autotechnicus. Crebocode 93420, dossier 2013-2014

Deelnemersinformatie Beoordeling Eerste Autotechnicus. Crebocode 93420, dossier 2013-2014 Deelnemersinformatie Beoordeling Eerste Autotechnicus Deelnemersinformatie Beoordeling Eerste Autotechnicus Versie 130901 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Kerntaken, werkprocessen en competenties... 3 Wat

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING SANICLEAR SWING SK1206 & SK1207. Downloads

MONTAGEHANDLEIDING SANICLEAR SWING SK1206 & SK1207. Downloads MONTAGEHANDLEIDING SANICLEAR SWING SK1206 & SK1207 Downloads Belangrijk! Het moet altijd door de klant worden gewaarborgd dat de complete douchecabine zodanig is gemonteerd dat de complete douchecabine

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing doseergoten, type DS.

Gebruiksaanwijzing doseergoten, type DS. Pag. 1-5 Gebruiksaanwijzing doseergoten, type DS. Pag. 2-5 Montagevoorschriften. Om de doseergoot correct te kunnen installeren is een voldoende stevige opstelling nodig waarop de goot geplaatst kan worden.

Nadere informatie

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen Voorkomen is beter dan genezen 15-02-2018 10:52 Als autobedrijf heb je regelmatig te maken met garantieclaims voor beschadigde en/of lekkende nieuwe hydraulische druklagers. Na onderzoek blijkt in de meeste

Nadere informatie

Banden de- en montage machine

Banden de- en montage machine Banden de- en montage machine - 1 - Algemene veiligheidsregels Deze handleiding bevat belangrijke informatie, lees deze aandachtig door voordat men de machine gaat gebruiken. 1. Omschrijving van de machine

Nadere informatie

Kosten besparen en uw veiligheid verhogen

Kosten besparen en uw veiligheid verhogen Kosten besparen en uw veiligheid verhogen Het komt regelmatig voor dat bedrijfswagens zeer zwaar worden belast. Het gevolg is dat in veel gevallen de originele vering dan niet meer optimaal presteert.

Nadere informatie

STIGA VILLA 85 M

STIGA VILLA 85 M STIGA VILLA 85 M 8211-3039-01 1. 2. A B 3. 4. 5. 6. 7. 8. 2 R L 9. 10. Z X V W Y 11. 3 NL NEDERLANDS SYMBOLEN Op de machine ziet u de volgende symbolen om u eraan te herinneren dat voorzichtigheid en oplettendheid

Nadere informatie

Handleiding FlexLine Combinatie

Handleiding FlexLine Combinatie Handleiding FlexLine Combinatie Blad Combinatie voor B+E Rijbewijs ( 80 km combinatie ) Ford Transit Flexline Demo GTW van deze combinatie is 7495 kg Belangrijk voor het rijden met deze speciale Flexcombintaie

Nadere informatie

Origineel vervangende onderdelen

Origineel vervangende onderdelen Voordelige alternatieven voor de meest uiteenlopende automerken! Bijzonder interessant en toepasbaar op de meest voorkomende voertuigen binnen het reguliere wagenpark. WAECO is een van de leidende leveranciers

Nadere informatie

Veersystemen OFFROAD. making everyday smoother. Increased comfort Better driveability More safety

Veersystemen OFFROAD. making everyday smoother. Increased comfort Better driveability More safety Veersystemen making everyday smoother Increased comfort Better driveability More safety OFFROAD Verhoogd comfort Het onderweg zijn, op meestal slechte wegen of in het terrein, verlangt veel van bestuurder

Nadere informatie

NL BOSAL TOURER Gebruiksaanwijzing voor fietsendrager E4-26R

NL BOSAL TOURER Gebruiksaanwijzing voor fietsendrager E4-26R www.bosal.com OSAL TOURER E4-6R-007 P Q X A E L U O C N R S T J V G H W K M F D A Handvat Hendel snelkoppeling C Kunststof borging met slot D Kunststof vleugelmoeren t.b.v. bevestiging wielgoten E Linkerkant

Nadere informatie

Airco Electra kabel Afstandsbediening

Airco Electra kabel Afstandsbediening Haal de airco uit de doos, controleer deze op beschadigingen en controleer of de inhoud compleet is met instructie manual: Airco Electra kabel Afstandsbediening Verwijder de plakband op de airco binnenunit

Nadere informatie

VEERSYSTEMEN FIAT DUCATO X250/X290. making everyday smoother. Increased comfort Better driveability More safety

VEERSYSTEMEN FIAT DUCATO X250/X290. making everyday smoother. Increased comfort Better driveability More safety VEERSYSTEMEN making everyday smoother Increased comfort Better driveability More safety FIAT DUCATO X250/X290 Veilig en comfortabel onderweg Alles onder controle met de veersystemen van VBAirsuspension

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Hijsframe t.b.v. trapgat Versie 1, 02-2007

Gebruikershandleiding Hijsframe t.b.v. trapgat Versie 1, 02-2007 Pagina : 1 van 5 Gebruikershandleiding Hijsframe t.b.v. trapgat Versie 1, 02-2007 Smit Polyweb Boerkensleen 23 b 4705 RL Roosendaal The Netherlands T +31 (0)165-544770 F +31 (0)165-565244 Pagina : 2 van

Nadere informatie

INLEIDING VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN SYMBOLEN. De symbolen in deze gebruiksaanwijzing. Symbolen op het apparaat

INLEIDING VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN SYMBOLEN. De symbolen in deze gebruiksaanwijzing. Symbolen op het apparaat INLEIDING Deze gebruiksaanwijzing is bedoeld voor Rapid 100E. Lees ze eerst grondig door alvorens u het apparaat in gebruik neemt. Deze gebruiksaanwijzing bevat de veiligheidsvoorschriften, de voorschriften

Nadere informatie

Montagehandleiding Knikarmschermen Onlinezonneschermen.nl

Montagehandleiding Knikarmschermen Onlinezonneschermen.nl Montagehandleiding Knikarmschermen Onlinezonneschermen.nl Controleer de montagehoogte Controleer of u voldoende montagehoogte op uw gevel heeft om het scherm te plaatsen Boven de muursteun (montage steun)

Nadere informatie

FOCWA Branchetoetsdocument. Vierwieluitlijnen in SH. Vereniging FOCWA Schadeherstel Juni FOCWA BTD Vierwieluitlijnen in SH versie

FOCWA Branchetoetsdocument. Vierwieluitlijnen in SH. Vereniging FOCWA Schadeherstel Juni FOCWA BTD Vierwieluitlijnen in SH versie FOCWA Branchetoetsdocument Vierwieluitlijnen in SH Vereniging FOCWA Schadeherstel Juni 2011 Vierwieluitlijnen in SH versie 09062011 1 FOCWA Branchetoetsdocument: Vierwieluitlijnen in SH Algemene informatie

Nadere informatie

STIGA VILLA 92 M 107 M

STIGA VILLA 92 M 107 M STIGA VILLA 92 M 107 M 8211-3037-03 1. 2. A C B 3. 4. 5. 6. A+5 A B+5 B 7. 8. 2 9. 10. R L L+R Z X Y 11. 12. W V 3 NEDERLANDS NL SYMBOLEN Op de machine ziet u de volgende symbolen om u eraan te herinneren

Nadere informatie

Bij een inductieve ontsteking, zoals toegepast op MG, wordt de energie die nodig is voor een vonk opgebouwd in de bobine.

Bij een inductieve ontsteking, zoals toegepast op MG, wordt de energie die nodig is voor een vonk opgebouwd in de bobine. Meten is weten Bij een inductieve ontsteking, zoals toegepast op MG, wordt de energie die nodig is voor een vonk opgebouwd in de bobine. De bobine bestaat uit een weekijzer kern met twee wikkelingen, een

Nadere informatie

Handleiding Euroflex Basic & Classic

Handleiding Euroflex Basic & Classic Handleiding Euroflex Basic & Classic FABRIKANT: Eurovema AB Baldersvägen 38 SE-332 35 Gislaved, Zweden Tel: +46 371 390 100 Fax: +46 371 189 82 E: info@eurovema.se I: www.eurovema.se Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

Kosten besparen en uw veiligheid verhogen

Kosten besparen en uw veiligheid verhogen Kosten besparen en uw veiligheid verhogen Het komt regelmatig voor dat bedrijfswagens zeer zwaar worden belast. Het gevolg is dat in veel gevallen de originele vering dan niet meer optimaal presteert.

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. voertuigentechniek CSPE BB. gedurende 380 minuten. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 55 opdrachten.

Examen VMBO-BB. voertuigentechniek CSPE BB. gedurende 380 minuten. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 55 opdrachten. Examen VMBO-BB 2010 gedurende 380 minuten voertuigentechniek CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 55 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

2 Soorten trekkers Indeling van trekkers Afsluiting Algemene bouw Hoofdonderdelen Afsluiting 32

2 Soorten trekkers Indeling van trekkers Afsluiting Algemene bouw Hoofdonderdelen Afsluiting 32 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Veiligheidsvoorschriften 11 1.1 Veiligheidsvoorschriften 11 1.2 Veiligheidsvoorschriften voor het werken met de aftakas 16 1.3 Afsluiting 20 2 Soorten trekkers 21 2.1 Indeling

Nadere informatie

Handboek van een vacuümunit type VHU-40-HE Type: VHU-3000-HE Gewicht: 145 kg

Handboek van een vacuümunit type VHU-40-HE Type: VHU-3000-HE Gewicht: 145 kg De Brugman 9, NL-1948NB Beverwijk Tel: +31(0)251226477 Fax:+31(0)251221840 Email: info@hamevac.nl Site: www.hamevac.nl KvK: 34079398 BTW: NL800854202B01 Bank: 671113003 Iban: NL24INGB0671113003 Handboek

Nadere informatie

Carburateur reinigen en afstellen 4T 50cc

Carburateur reinigen en afstellen 4T 50cc Een vervuilde of slecht afgestelde carburateur kan diverse problemen veroorzaken zoals o.a.: - Slecht starten - Stotteren bij gashervatting - Afslaan bij afremmen - Gebrek aan vermogen - Vervuiling van

Nadere informatie

aanvullende gebruikers handleiding AQUA Plus Versie 131010 - 1 -

aanvullende gebruikers handleiding AQUA Plus Versie 131010 - 1 - aanvullende gebruikers handleiding AQUA Plus Versie 131010-1 - AANVULLENDE HANDLEIDING AQUA PLUS Deze handleiding is uitsluitend ter aanvulling van de handleiding van de Altech Eclips (papieren of DVD

Nadere informatie

Bevestig de kraanhaak van het hefwerktuig in het hijsoog van de klem. Indien de kraanhaak te groot is voor het hijsoog gebruik dan een voorloper.

Bevestig de kraanhaak van het hefwerktuig in het hijsoog van de klem. Indien de kraanhaak te groot is voor het hijsoog gebruik dan een voorloper. DEZE GEBRUIKSAANWIJZING DIENT VOLLEDIG GELEZEN EN BEGREPEN TE ZIJN VOOR AANVANG VAN DE WERKZAAMHEDEN gebruiksaanwijzing voor BSV mechanische dakelementenklem type 253050A 1. GESCHIKT VOOR Het hijsen en

Nadere informatie

De ET31F (die alleen de vloertemperatuur meet) kan in een andere ruimte geplaatst worden.

De ET31F (die alleen de vloertemperatuur meet) kan in een andere ruimte geplaatst worden. De EasyTemp thermostaat ET31A/AF/F Deze handleiding geldt voor de onderstaande types: Op de doos Model ET31A, ET31AF en ET31F Model ET31A. Thermostaat regelt de ruimte temperatuur. (Niet geschikt voor

Nadere informatie

van Volkswagen-bedrijfswagens VW TRANSPORTER AL-KO AMC-CHASSISTECHNIEK

van Volkswagen-bedrijfswagens VW TRANSPORTER AL-KO AMC-CHASSISTECHNIEK van Volkswagen-bedrijfswagens VW TRANSPORTER AL-KO AMC-CHASSISTECHNIEK AMC-CHASSISTECHNIEK MEER LAADVERMOGEN Het hogere maximaal toelaatbare totaalgewicht van 3500 kg maakt een nuttig laadvermogen tot

Nadere informatie

Pilot vmbo TWT BAT Beroepstaken. Luchtdrukremsysteem aansluiten

Pilot vmbo TWT BAT Beroepstaken. Luchtdrukremsysteem aansluiten Pilot vmbo TWT BAT Beroepstaken Luchtdrukremsysteem aansluiten Naam: Klas: 2 Beroepstaak Bedrijfsauto: Luchtdrukremsysteem aansluiten Personenauto s hebben een hydraulisch remsysteem. Bedrijfsauto s zijn

Nadere informatie

INSTALLATIE INSTRUCTIES 11/2017

INSTALLATIE INSTRUCTIES 11/2017 1 INSTALLATIE INSTRUCTIES 11/2017 VEILIGHEID EN CORRECT GEBRUIK Om veiligheid en een lange levensduur van dit product te garanderen, zal u de bijgesloten instructies strikt in acht moeten nemen. Uw garantie

Nadere informatie

Elektrische installatie op voertuigen

Elektrische installatie op voertuigen Elektrische installatie op voertuigen Doel Je kunt in een 12- of 24-voltinstallatie een storing opsporen en verhelpen. antwoorden Oriëntatie Voordat je met een trekker en een werktuig de openbare weg op

Nadere informatie

Gewichtmeters aansluiten in het pneumatisch systeem

Gewichtmeters aansluiten in het pneumatisch systeem Algemeen Algemeen Gewichtsindicatie aan de buitenkant met behulp van gewichtmeters is een eenvoudige manier voor de bestuurder om te zien hoe zwaar het voertuig is beladen. De gewichtmeter is een soort

Nadere informatie

HaynesPro Handleiding

HaynesPro Handleiding HaynesPro Handleiding Inhoudsopgave Stap 1 - Bedrijfsgegevens controleren... 3 Stap 2 Artikelen koppelen aan artikelgroepen.... 4 Stap 3 HaynesPro instellingen... 6 Stap 4 HaynesPro Prijsopgave maken...

Nadere informatie

KAPTIV-CS SERVICE KIT

KAPTIV-CS SERVICE KIT Installatie & onderhouds instructies KAPTIV-CS SERVICE KIT Electronisch niveaugestuurde condensaataftap ALGEMENE BESCHRIJVING 11/12 De KAPTIV-CS (Compact Solution) is een compacte elektronisch niveaugestuurde

Nadere informatie

Eisen te stellen aan tractie

Eisen te stellen aan tractie Bijlage 2 Eisen te stellen aan tractie A: Eisen voor vrachtauto s (kipper/container) die worden ingezet voor het (nat)zoutstrooien en eventueel sneeuwruimen met brede sneeuwploegen. Voor het (nat)zoutstrooien.

Nadere informatie

Installatiehandleiding L.AL.07(C)

Installatiehandleiding L.AL.07(C) Hulpluchtvering Installatiehandleiding AL-KO AMC Chassis, 2010 Chassis As Let op!!: As gaat onder hat chassis door!! B = Chassis Breedte A = Spoorbreedte A - B = 550 580mm = Februari 2012 INHOUD 1. VOORWOORD...

Nadere informatie

Controle van de neerwaartse beweging van de automatische kap bij de WD6

Controle van de neerwaartse beweging van de automatische kap bij de WD6 Controle van de neerwaartse beweging van de automatische kap bij de WD6 1 Controleer of de gasveren en de watercilinders in de juiste tapgaten in het chassis zijn bevestigd, zie ook laatste pagina. 2 Controleer

Nadere informatie

Gebruik en functies van de 6 wegklep voor filtersets FS350- FS400- FS450- FS500- FS650

Gebruik en functies van de 6 wegklep voor filtersets FS350- FS400- FS450- FS500- FS650 Gebruik en functies van de 6 wegklep voor filtersets FS350- FS400- FS450- FS500- FS650 Filteren (Filtering) Normale functie Het water van het zwembad wordt na het zand van de filter gepasseerd te zijn,

Nadere informatie