EAT-246 Vierwieluitlijning

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EAT-246 Vierwieluitlijning"

Transcriptie

1 EAT-246 Vierwieluitlijning Zelfstudie en huiswerk 10-08

2 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 WIELUITLIJNING 5 WIEL- EN FUSEESTANDEN 6 INVLOED ACCESSOIRES 11 ET-WAARDE 11 WEGGEDRAG 12 VIERWIELUITLIJNING 14 ACHTERAS 15 VOORAS 15 AFSTELLEN VOOR- EN ACHTERWIELEN 18 PROBLEEMSTELLING 19

3 3 Introductie Met dit zelfstudiepakket kun je je voorbereiden op de Regionale Praktijktraining. Tijdens de training ga je een aantal werkorders uitvoeren. De informatie in dit zelfstudiepakket kan je helpen om die werkorders snel en doeltreffend uit te voeren. Verder is de zelfstudie een aanvulling op de theorieleerstof van je beroepsopleiding. In het zelfstudiepakket staan ook huiswerkvragen en opdrachten. Daarmee kun je controleren of je de stof goed begrijpt. Maak de vragen en opdrachten en bespreek ze met je leermeester. Je kunt je vragen natuurlijk ook tijdens de RPTdag aan de trainer stellen. De RPT-dag bestaat uit drie onderdelen: Theoriedeel Hier behandelen we kort de onderwerpen uit het zelfstudiepakket. Als bepaalde dingen in het zelfstudiepakket je niet duidelijk zijn, noteer ze dan. Dan kunnen we die tijdens het theoriedeel bespreken. Praktijkdeel Hier ga je aan de slag met de werkorders aan voertuigen of onderdelen daarvan. Voor vragen of uitleg kun je terecht bij de trainer. Hij is je vraagbaak en coach. Informatie en schema s kun je vinden in de werkplaatshandboeken en op de Infopunten. Op de Infopunten kun je onder andere internet en digitale handboeken raadplegen. Beoordeling Aan het einde van de RPT-dag vult de trainer een beoordelingsformulier in. Je krijgt dit formulier mee. Hierop staan de beoordelingen voor de uitgevoerde werkorders. Ook geeft de trainer een algehele beoordeling voor de manier waarop je de hele dag gewerkt hebt. De beoordeling voor de verschillende onderdelen is Goed (G), Voldoende (V) of Onvoldoende (O). Succes!

4 4 Doelstellingen Na afloop van deze dag kun je met betrekking tot: Optische vierwieluitlijning: een auto uitlijnen met optische uitlijnapparatuur diverse afstellingen verrichten om de auto aan de uitlijnspecificaties te laten voldoen. Computergestuurde vierwieluitlijning: een auto uitlijnen met computergestuurde uitlijnapparatuur diverse afstellingen verrichten om de auto aan de uitlijnspecificaties te laten voldoen.

5 5 Wieluitlijning Tijdens deze dag leer je zowel optisch als met de computer een vierwieluitlijning aan een auto uit te voeren. In verband met de veiligheid en het comfort besteden de fabrikanten steeds meer aandacht aan het verfijnen en optimaliseren van de wielophanging. Bovendien moeten het comfort en de veiligheid gedurende de gehele levensduur van de auto gehandhaafd kunnen blijven. Dat houdt in dat: Steeds meer wielstanden afstelbaar moeten zijn. Toleranties op afstelmaten minimaal worden. De koersvastheid en dus de veiligheid van de auto onder de verschillende omstandigheden wordt vooral bepaald door de correcte afstelling van de diverse wiel- en fuseestanden ofwel uitlijning. 1 Hoe komen fouten in de wieluitlijning tot uiting? 2 Waardoor ontstaan onder normale omstandigheden afwijkingen in de wiel- en fuseestanden?

6 6 Korte verklaring van de wiel- en fuseestanden A B Sporing Als de beide wielen van een as van de bovenkant gezien met de voorkant iets naar elkaar toe staan, is er sprake van toespoor (toe in, Vorspur). Bij uitspoor (toe out, Nachspur) staan de wielen aan de voorkant iets uit elkaar. Meestal is echter enig toe- of uitspoor voorgeschre ven, om beweging in de wielophanging te compenseren. Tijdens het rijden moeten de wielen in de 0 - stand staan. Sporing 0 : A = B Toespoor = B A of + camber Uitspoor = B A of -( + ) Auto s met achterwielaandrijving hebben daarom aan de vooras doorgaans toespoor en auto s met voorwielaandrijving meestal uitspoor. Afhankelijk van de meetmethode en het meetapparaat wordt de sporing in millimeters opgegeven, gemeten tussen de buitenranden van de velgen ter hoogte van de assen, of worden de hoeken a en b bij elkaar opgeteld. De sporing is de wielstand die de meeste invloed heeft op de bandenslijtage. Camber Tijdens het rijden moet het wiel, om bandenslijtage te beperken, zo recht mogelijk op het wegdek staan. Camber (ook wel wielvlucht of Sturz genoemd) is de schuine stand van een wiel ten opzichte van het wegdek. Camber wordt uitgedrukt in graden, gemeten vanuit een loodlijn die recht op de weg staat. Het doel van camber is het compenseren van spelingen die in de wielophanging optreden. Vroeger werd uitsluitend positieve camber (bovenkant wiel naar buiten; zie afbeelding) toegepast.

7 7 Tegenwoordig hebben wielophangingen vrijwel geen speling meer en is dus ook de camberhoek steeds kleiner geworden. Moderne personenauto s hebben meestal een camber van 0. Soms zien we zelfs een negatieve camberstand, met als gevolg een betere wegligging in de bochten. Caster Caster (ook fuseelangshelling, naspoor of askanteling genoemd) is de hoek tussen de denkbeeldige hartlijn door de fusee-draaipunten (van opzij gezien) een loodlijn op de weg door het hart van de as. Caster geeft richtings stabiliteit aan de auto, omdat het wiel tijdens het rechtuitrijden in de voortbewegingsrichting wil staan. Om een goede camberstand in de bocht te verkrijgen wordt bij het ontwerp van de huidige auto s vaak gekozen voor een grote casterstand. Hierdoor ontstaat in de bocht een groot positief camber voor het binnenwiel en een groot negatief camber voor het buitenwiel. Een nadeel van een grote casterhoek is dat de auto zwaar gaat sturen. De meeste moderne auto s hebben echter stuurbekrach tiging, waarmee dit bezwaar weer wordt opgevangen. Rijrichting KPI Casterhoek KPI (King Pin Inclination) De KPI (ook wel fuseedwarshelling of steering axle inclination genoemd) is de hoek tussen de denkbeeldige lijn door de fuseedraaipunten (vanaf de voorzijde gezien) en een loodlijn op het wegdek. Ook door de KPI (evenals door caster) worden de wielen in de rechtuitstand gedwongen. Dit effect ontstaat omdat door de schuine stand van het draaipunt van de wielen de auto iets opgetild wordt wanneer met de wielen wordt gedraaid. Het eigen gewicht van de auto zorgt ervoor dat de wielen weer in de rechtuitstand gedwongen worden.

8 8 Ingesloten hoek De ingesloten hoek (included angle of Gabelwinkel) is geen wielstand, maar een aanvulling op de reeds aanwezige begrippen KPI en camber. De ingesloten hoek kan bepaald worden door de waarden van beide hoeken bij elkaar op te tellen. ingesloten hoek KPI camber schuurstraal neutraal Schuurstraal De schuurstraal (scrub radius, Lenkrollradius) is de afstand tussen het punt waar de hartlijn door het wiel het wegdek raakt (het wielpunt) en het punt waar de lijn door de scharnierpunten van de besturing het wegdek raakt (het stuurpunt). Is de afstand tussen deze punten 0, dan spreekt men over een neutrale schuurstraal of centerpoint steering. Als het wielpunt buiten het stuurdraaipunt ligt, is de schuurstraal positief. Als het stuurdraaipunt buiten het wielpunt ligt, is de schuurstraal negatief (zie de afbeeldingen op de volgende pagina). schuurstraal positief schuurstraal negatief

9 9 Uitspoor in de bocht Wanneer een auto een bocht maakt, is de cirkel die het binnenste wiel beschrijft, kleiner dan die van het buitenwiel. Om overmatige bandenslijtage door wringing tegen te gaan, moet het binnenste wiel meer insturen en dus een grotere uitslag hebben. Daarom zijn stuursystemen zó geconstrueerd dat (in de rechtuitstand) de denkbeeldige lijnen door het stuurdraaipunt en de spoorstangarmen (fuseearmen) ongeveer samenkomen in het midden van de achteras. We spreken dan over uitspoor in de bocht (toe out in turns, Spurdifferenzwinkel). Setback De wielen van een auto staan niet altijd precies in een recht hoek. Het kan voorkomen dat één voor- of achterwiel iets meer naar voren of naar achteren is geplaatst dan tegenover liggende wiel aan dezelfde as. Dit verschijnsel wordt setback genoemd. Setback komt vooral voor bij wielop hangings constructies met torsievering.

10 10 Hartlijn en rijlijn Niet de vooras bepaalt de richting waarin de auto zich voortbeweegt (rijlijn), maar de achteras. Als de achterwielen evenwijdig staan aan de hartlijn (center line, Mittelachse) van de auto, zal de rijlijn samenvallen met de hartlijn van de auto. Is dit niet het geval, bij voorbeeld wanneer één van de achterwielen een afwijking in de sporing heeft, dan zal de rijlijn samenvallen met het gemiddelde aan sporing van de beide achterwielen. Dan vallen rijlijn en hartlijn niet meer samen (offset) en zal de auto zich schijnbaar schuin over de weg voortbewegen (zie de afbeelding op de volgende pagina). We noemen dat een hondengang. Deze hondengang leidt tot ongewenste reacties en een onvoorspelbaar weggedrag. Als deze afwijking van de basisstand het gevolg is van beschadiging van één van de achterwielen, zal het stuurwiel eveneens een schuine stand innemen, terwijl de sporing van de voorwielen toch correct kan zijn. Alleen met behulp van vierwieluitlijning kun je de afstellingen van zowel de vooras als de achteras constateren en corrigeren. Onthoud: De achteras bepaalt de rijrichting van de auto! Rijrichting o 1 Rijlijn 2 Hartlijn 3 Rijhoek of off-set 3 Wat kun je met betrekking tot het voorgaande zeggen over de ligging van de rij- en hartlijn en wat betekent dit voor de achteras?

11 11 Invloed accessoires Om aan de auto een sportief uiterlijk te geven zijn er in de handel tal van accessoires te koop. Helaas hebben veel van deze accessoires een negatief effect op de veiligheid. Houd je bij het monteren van dit soort accessoires dan ook altijd aan de aanwijzingen van de fabrikant. ET ET-waarde De ET-waarde of inpersdiepte is de afstand van de hartlijn door de velg tot aan het aanlegvlak. Deze ET-waarde heeft direct invloed op de schuurstraal en de spoorbreedte. De schuurstraal is mede verantwoordelijk voor de rechtuitstabiliteit. Ontoelaatbare veranderingen van de ET-waarde leiden tot extreme belasting van kogels, lagers en bevestigingspunten van de wielophanging en bovendien tot gevaarlijke vermindering van de rechtuitstabiliteit (schuurstraal). Montage van brede banden brengt vaak een verandering van de ET-waarde met zich mee, omdat de velgmaat de toepasbaarheid van de bandenmaat bepaalt. Daarnaast mogen de banden de carrosserie niet raken. hartlijn wiel hartlijn wiel fuseelijn fuseelijn schuurstraal schuurstraal

12 12 Verlagingssets Verlagingssets hebben invloed op de wielvluchtveranderingen. Dit komt vooral tot uiting bij in- en uitveren, dus tijdens het remmen en in de bochten. Eenzijdige verlaging van met name alleen de vooras heeft direct invloed op de fuseelangshelling en dus het naloopeffect. Wieldiameters De totale wieldiameter (velg + band) heeft direct invloed op de schuurstraal en de veerweg. Spoorverbreders Bij het monteren van spoorverbreders wordt, zoals de naam al aangeeft, de spoorbreedte vergroot. Hierdoor neemt de schuurstraal toe, waardoor de reactiekrachten op de ophanging en kogels flink toenemen. Daarnaast neemt dan de koersvastheid af. De belasting van de wiellagers wordt hierdoor ook hoger. BELANGRIJK: Het spreekt vanzelf dat je vóór het controleren en afstellen van de uitlijning de bovenstaande punten controleert en vergelijkt met de fabrieksgegevens. Weggedrag Het opsporen van oorzaken voor een afwijkend weggedrag van voertuigen is lang niet altijd eenvoudig. Het is dan ook belangrijk om goed te luisteren naar de klacht waarmee de klant naar de werkplaats komt. Op deze manier kun je vaak een aardig idee krijgen over de aard van de storing. Een proefrit is daarbij een wezenlijk onderdeel van de diagnosestelling. Het weggedrag van het voertuig wordt voor het grootste deel bepaald door de ligging van de achteras ten opzichte van de vooras en de afstelling van de daarbij behorende wielstanden. Hierbij spelen zowel de hartlijn als de rijlijn een belangrijke rol.

13 13 4 Aan welke voorwaarden moet een hefbrug voldoen om geschikt te zijn voor het uitlijnen van een voertuig? Voor een betrouwbare controle- en afstelprocedure moet de auto tijdens de metingen exact horizontaal staan. 5 Waarom moet de auto tijdens de metingen horizontaal staan? Tijdens het uitlijnen staat de auto op draai- en schuifplaten. Als de hefbrug is uitgerust met in de brug verzonken draaiplaten, moeten deze vergrendeld zijn als het voertuig op de hefbrug gereden wordt. Zo niet, plaats dan de losse draaien schuifplaten onder de vier wielen. Je mag de blokkeerpennen pas verwijderen, als de auto op de platen staat. De wielen mogen niet aanliggen tegen de brug. De draai- en schuifplaten kunnen geplaatst worden nadat de auto is opgekrikt. Krik de auto zo op dat hij niet of nauwelijks uit de vering komt. 6 Waarom is het beter dat de auto niet of nauwelijks uit de vering komt als hij opgekrikt wordt?

14 14 Inveren op de brug is dus minder nauwkeurig. Je kunt voertuigen het nauwkeurigst uitlijnen op een hefbrug die voorzien is van een hydraulische brugkrik met uitschuifbare armen. Nadat de auto op de brug gereden is, moet je eerst een aantal voorbereidende controles en werkzaamheden uitvoeren. Eventuele defecten en/of afstelfouten moeten eerst volgens de fabrieksspecificaties gecorrigeerd worden. Defecten mogen niet de oorzaak zijn van foute meetgegevens. Voer de uitlijning uit volgens de door de fabrikant aangegeven voorwaarden. 7 Welke voorbereidende werkzaamheden en controles moet je uitvoeren? Vierwieluitlijning Uitlijnprocedure Er gelden tijdens het uitlijnen zes belangrijke voorwaarden: Voer de voorbereidende controles en werkzaamheden uit Belast de auto volgens de gegevens van de fabrikant Ga uit van de middenstand van het stuurhuis. Begin met het uitlijnen van de achterwielen De rijlijn en de hartlijn moeten samenvallen Voer symmetrische afstellingen uit

15 15 Achteras Meet eerst de achterwielen op. Er zijn twee soorten achterwielophangingen: de starre achteras de onafhankelijk geveerde achterwielen. De metingen aan de achteras zijn de offset en de sporing. Aan onafhankelijk afgeveerde achterwielen moet je ook nog de wielvlucht meten. Afwijkingen die in de starre achteras voor kunnen komen zijn: verschoven achteras: offset is fout sporing is goed wielbasis is goed (links ten opzichte van rechts) achteras niet parallel aan vooras: offset is fout sporing is goed wielbasis is fout (links ten opzichte van rechts) achteras verbogen: offset is fout sporing is fout. Vooras De projectoren worden op de wielen geklemd en zullen moeten worden uitgeslingerd. 8 Waarom moeten de wielen uitgeslingerd worden? De metingen aan de vooras zijn: wielvlucht (camber) sporing fuseelangshelling (caster) fuseedwarshelling (KPI) uitspoor in de bocht.

16 16 Als we gaan meten, moeten we eerst: het rempedaal vastzetten de projectoren horizontaal zetten. 9 Waarom moeten eerst de wielen geblokkeerd worden? De correcte en vooral symmetrische afstelling van de verschillende wiel- en fuseestanden spelen een belangrijke rol in het weggedrag van het voertuig

17 17 10 Noteer hieronder de benamingen van de genummerde hoeken en maten Bij de aangegeven afstelwaarden worden tevens toleranties aangegeven. Toch is het sterk aan te bevelen om zoveel mogelijk symmetrisch per as af te stellen. BELANGRIJK: Fabrieksgegevens gaan altijd boven algemene stelregels. 11 Beschrijf aan de hand van een voorbeeld wat bedoeld wordt met symmetrisch afstellen.

18 18 Afstellen Tijdens het corrigeren van foutieve afstellingen moet je er rekening mee houden dat veranderingen van wiel- en fuseestanden op eenzelfde as elkaar beïnvloeden. Wordt bijvoorbeeld de afstelling van de wielvlucht van een wiel veranderd, dan verandert automatisch ook de sporing van dat wiel. Het is beslist noodzakelijk om volgens de onderstaande logische afstelvolgorde te werk te gaan. Achterwielen Stap 1: Afstellen van de wielvlucht Stap 2: Afstellen van de sporing. Voorwielen Stap 1: Controle van de sporing (eventueel afstellen op 0 mm) Stap 2: Afstellen van de wielvlucht (sporing van dat wiel op nul (stuur draaien)) Stap 3: Afstellen van de fuseedwarshelling Stap 4: Afstellen van de fuseelangshelling Stap 5: Afstellen van de sporing. 12 Wat is er mis als na afstelling van de achteras blijkt dat de rijhoek (offset) niet volgens specificatie is? Welke werkzaamheden moeten dan worden uitgevoerd?

19 19 Probleemstelling Een klant heeft twee maanden geleden nieuwe banden laten monteren. Daarbij is de auto volledig volgens de fabrieksspecificaties symmetrisch uitgelijnd. De auto is zowel aan de voor- als achterzijde uitgerust met een onafhankelijke wielophanging. De klant heeft nu twee maanden later de volgende klacht: het stuurwiel staat sinds enige tijd niet meer in het midden. Tijdens het gesprek met de uitlijnspecialist weet de klant zich te herinneren dat hij enige tijd geleden met een wiel door een flinke kuil is gereden. Sinds die tijd staat het stuurwiel niet meer in de middenstand. 13 Probeer aan de hand van de hierboven omschreven klacht en het meetrapport op de volgende pagina te achterhalen wat de oorzaak is. Je mag ervan uitgaan dat bij de vorige uitlijning aan alle meetvoorwaarden is voldaan.

20 20 22/09/04 11: MULLER BEM Naam:... Voertuig: Kenteken:... Adres:... Chassisnr: Km.stand:... Telefoon:... Monteur:... Voor afstellen Fabriekswaarde Na afstellen Vooras Li. Re. Versch. Min. No min. Max. Versch. Li. Re. Versch. Sporing totaal Sporing per wiel Setback 0 03 Wielvlucht Fuseelangshelling Fuseedwarshelling Ingesloten hoek Stuurhoek variatie Sporing variatie Achteras Sporing totaal Sporing per wiel Wielvlucht Offset (rijhoek) Waarde buiten de tolerantie (+ = toespoor, - = uitspoor) Dit is het einde van de Zelfstudie. Deze Zelfstudie is zo universeel mogelijk opgezet. Er bestaat echter in de praktijk geen universele uitvoering. Alle fabrikanten hebben hun eigen uitvoeringen en oplossingen. Als je hierover onduidelijkheden bent tegengekomen of vragen hebt, zoek dit dan uit in je eigen werksituatie en breng het op de RPT-dag ter sprake tijdens de behandeling van de Zelfstudie. Veel succes op de RPT-dag.

Rijdynamica van motorvoertuigen (6)

Rijdynamica van motorvoertuigen (6) Rijdynamica van motorvoertuigen (6) E. Gernaat (ISBN 978-90-808907-8-7) 1 Wiel- en asstanden In de ophanggeometrie kunnen we de volgende wiel- en asstanden onderscheiden 1 : wielstanden: toe- of uitspoor

Nadere informatie

Voertuigaanpassingen en hun invloed op weggedrag

Voertuigaanpassingen en hun invloed op weggedrag Voertuigaanpassingen en hun invloed op weggedrag Er rijden heel wat voertuigen op s Neerlands wegen rond, waar aan gesleuteld is. Ik heb het dan over andere velgen, verhogingen, verbredingen en verlagingen.

Nadere informatie

AT-142 EPD Basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08

AT-142 EPD Basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08 AT-142 EPD Basis 1 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 ELEKTRISCH METEN 5 SPANNING METEN 6 STROOM METEN 7 WEERSTAND METEN 9 BASISSCHAKELINGEN 10 ELEKTRISCH VERMOGEN 11

Nadere informatie

EMFT-22R Vermogenstestbank

EMFT-22R Vermogenstestbank EMFT-22R Vermogenstestbank Zelfstudie en huiswerk 10-08 Inhoud 2 INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 INLEIDING 5 MOTORKOPPEL OF DRAAIMOMENT 5 VERMOGEN 5 VULLINGSGRAAD 6 MOTORKOPPEL METEN 6 RELATIE KOPPEL EN

Nadere informatie

TRAKRITE WHEEL ALIGNMENT RANGE. Trakrite magnetische meetapparaat voor wielvlucht, naspoor & fuseependwarshelling (KPI)

TRAKRITE WHEEL ALIGNMENT RANGE. Trakrite magnetische meetapparaat voor wielvlucht, naspoor & fuseependwarshelling (KPI) Het wereldberoemde TRAKRITE WHEEL ALIGNMENT RANGE Trakrite magnetische meetapparaat voor wielvlucht, naspoor & fuseependwarshelling (KPI) Onderdeelnr. 77099 Instructies Inleiding: Specificatie: Naspoormeetapparaat

Nadere informatie

Kart Afstellingen. Uit- spoor en toe- spoor

Kart Afstellingen. Uit- spoor en toe- spoor Kart Afstellingen Een goed afgesteld kart chassis is een van de belangrijkste vereisten om snelle tijden te kunnen rijden. Een goede stuurmanskunst, banden met veel grip en een perfect afgestelde motor

Nadere informatie

EBAT-144 Diagnose luchtdrukremmen 1

EBAT-144 Diagnose luchtdrukremmen 1 EBAT- Diagnose luchtdrukremmen Zelfstudie en huiswerk 0-08 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLING LUCHTDRUKREMSYSTEMEN 5 REMSYSTEEM VAN DE VOLGWAGEN 5 EBAT- DIAGNOSE LUCHTDRUKREMMEN 3 Introductie Met dit zelfstudiepakket

Nadere informatie

Meten van de wiel- en asstanden. Het meten van camber, caster en KPI met behulp van de GA450 meetset

Meten van de wiel- en asstanden. Het meten van camber, caster en KPI met behulp van de GA450 meetset Het meten van camber, caster en KPI met behulp van de GA450 meetset Benodigd materiaal: -2 draaiplaten voor; -2 vaste platen achter; -remknecht; -De GA450 wiel- en asstand meter; -theorie(boek) over wiel-

Nadere informatie

Wieluitlijnings-terminologie

Wieluitlijnings-terminologie Wieluitlijnings-terminologie 1. Toespoor/uitspoor Dit is de mate waarin de voor- of achterwielen vooraan en ten opzichte van elkaar naar binnen (toespoor) of naar buiten (uitspoor) gericht zijn. Het toespoor

Nadere informatie

Niveau 4 Prakticum Rijdynamica

Niveau 4 Prakticum Rijdynamica Principe metingen (metingen met een minimum aan materiaalkosten) SPORING, CAMBER, CASTER, KPI, UITSPOOR in de bocht en vierkantsuitlijning Benodigd materiaal: -hulpstukken volgens de tekeningen in de bijlage;

Nadere informatie

FOCWA Branchetoetsdocument. Vierwieluitlijnen in SH. Vereniging FOCWA Schadeherstel Juni FOCWA BTD Vierwieluitlijnen in SH versie

FOCWA Branchetoetsdocument. Vierwieluitlijnen in SH. Vereniging FOCWA Schadeherstel Juni FOCWA BTD Vierwieluitlijnen in SH versie FOCWA Branchetoetsdocument Vierwieluitlijnen in SH Vereniging FOCWA Schadeherstel Juni 2011 Vierwieluitlijnen in SH versie 09062011 1 FOCWA Branchetoetsdocument: Vierwieluitlijnen in SH Algemene informatie

Nadere informatie

BAT-141 EPD basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08

BAT-141 EPD basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08 BAT-141 EPD basis 1 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 ELEKTRISCH METEN 5 SPANNING METEN 6 STROOM METEN 7 WEERSTAND METEN 9 BASISSCHAKELINGEN 10 ELEKTRISCH VERMOGEN 11

Nadere informatie

EAT-141 Meten met de scoop

EAT-141 Meten met de scoop EAT-141 Meten met de scoop Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INLEIDING 3 DOELSTELLING 4 SCOOPMETING 5 VERSCHILLENDE SCOOPS 7 SIGNAALBEOORDELING 7 SOORTEN SPANNINGEN EN STROMEN 9 HUISWERKOPDRACHT 12

Nadere informatie

BAT-141 EPD basis 2. Zelfstudie en huiswerk 10-08

BAT-141 EPD basis 2. Zelfstudie en huiswerk 10-08 BAT-141 EPD basis 2 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 WET VAN OHM 5 DEELSPANNINGEN 6 MEETMETHODE SPANNINGSVERLIES 7 METEN AANGELEGDE SPANNING 8 METEN SPANNINGSVERLIES

Nadere informatie

Rijdynamica van motorvoertuigen (5)

Rijdynamica van motorvoertuigen (5) Rijdynamica van motorvoertuigen (5) E. Gernaat (ISBN 978-90-808907-8-7) 1 Stuurgedrag 1.1 Invloed van zijwind Tijdens het rijden door bochten en met zijwind ontstaan dwarskrachten op het voertuig 1. De

Nadere informatie

EBAT-144 Diagnose luchtdrukremmen 2

EBAT-144 Diagnose luchtdrukremmen 2 EBAT-144 Diagnose luchtdrukremmen 2 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 FEITEN 5 LUCHTDRUKREMSYSTEMEN 5 DIAGNOSE STELLEN AAN HET REMSYSTEEM 7 REMMENTESTBANK 8 NOMOGRAM

Nadere informatie

EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen

EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 LAADSYSTEEM 5 DIAGNOSE STELLEN AAN HET LAADSYSTEEM 5 LAADSTROOMCONTROLELAMPJE 6 MULTIMETER 7

Nadere informatie

Wielstanden controleren.

Wielstanden controleren. Wielstanden controleren. In dit artikel wil ik laten zien hoe je met eenvoudige middelen de wielstanden (uitlijning) van je auto kunt controleren. Het voorbeeld wat hier wordt behandeld is, hoe kan het

Nadere informatie

EBAT-243 Chassis en Luchtvering

EBAT-243 Chassis en Luchtvering EBAT-243 Chassis en Luchtvering Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 CHASSIS 5 DIAGNOSE 6 METINGEN 6 LUCHTVERING 8 SCHOKDEMPERS 9 VEERBALGEN 10 REGELING VAN LUCHTVEERSYSTEMEN

Nadere informatie

EFFECTIEF RIJDEN. TruckCam Uitlijnsystemen

EFFECTIEF RIJDEN. TruckCam Uitlijnsystemen EFFECTIEF RIJDEN TruckCam Uitlijnsystemen TruckCam TruckCam met zijn hoofdkantoor en productie gevestigd in Katrineholm, Zweden en met dochtervestigingen in Nederland en Duitsland is opgericht in 2001

Nadere informatie

WWW.AMT.NL - Dé internetsite voor de Automotive Professional

WWW.AMT.NL - Dé internetsite voor de Automotive Professional WWW.AMT.NL - Dé internetsite voor de Automotive Professional WERKPLAATS 2003 Trends en aanbod elektronische uitlijnapparatuur Beperk uitlijnen niet tot voorwielen Alle wielen in gelid De complexe, onafhankelijke

Nadere informatie

Willys Jeep MB. Casus AUT02 Suspension Technology. Hogeschool Rotterdam Cluster engineering Studierichting Autotechniek

Willys Jeep MB. Casus AUT02 Suspension Technology. Hogeschool Rotterdam Cluster engineering Studierichting Autotechniek Hogeschool Rotterdam Cluster engineering Studierichting Autotechniek Willys Jeep MB Casus AUT02 Auteur: Ian Sabee 0874206 Auteur: Ron van de Marel 0875246 Versie 2.0 Datum: 03 juli 2014 Studiejaar 2013-2014

Nadere informatie

Uitlijnen - basiskennis

Uitlijnen - basiskennis Service Training Zelfstudieprogramma 448 Uitlijnen - basiskennis De huidige moderne wagens hebben steeds complexere en betere onderstellen, die aan allerlei eisen op het gebied van comfort en sportiviteit

Nadere informatie

Afstelling camber, caster en wieluitlijning.

Afstelling camber, caster en wieluitlijning. Afstelling camber, caster en wieluitlijning. Door Ronald de Jong Ik heb over deze werkzaamheden aan de bouw van mijn nieuwe Speedster een apart topic gemaakt om te laten zien dat er met weinig hulpmiddelen

Nadere informatie

BESCHRIJVING VAN DE WERKING Op de afbeelding hiernaast staat het kant-en-klare A200 uitlijnapparaat. 1. Stuurwielhouder 2. Laserkop rechts voor 3. Las

BESCHRIJVING VAN DE WERKING Op de afbeelding hiernaast staat het kant-en-klare A200 uitlijnapparaat. 1. Stuurwielhouder 2. Laserkop rechts voor 3. Las VEILIGHEIDSMAATREGELEN LASERSTRALEN 1. Zoals bij alle producten die werken met laserstralen dienen bij het gebruik van het uitlijnapparaat alle veiligheidsmaatregelen en waarschuwingen in acht te worden

Nadere informatie

Rijwielgedeelte zijspan voor de eerste maal aan de motorfiets koppelen.

Rijwielgedeelte zijspan voor de eerste maal aan de motorfiets koppelen. D. Rijwielgedeelte zijspan voor de eerste maal aan de motorfiets koppelen. Plaats de motorfiets op een vlakke ondergrond en zet de motorfiets op de zijstandaard. Schakel de eerste versnelling in (om te

Nadere informatie

Mijn 11 CV Project een leerzame en beangstigende ervaring!

Mijn 11 CV Project een leerzame en beangstigende ervaring! Mijn 11 CV Project een leerzame en beangstigende ervaring! Enige tijd geleden heb ik mijzelf aan nóg een Traction bezondigd -alsof ik er niet al genoeg had... Aan de 11 Normale van het jaar 1950 moest

Nadere informatie

Schuif vervolgens het afstelgereedschap van achter vandaan onder een van de schijven tot het hart van de schijf (ashoogte dus). Bij de achterstabi

Schuif vervolgens het afstelgereedschap van achter vandaan onder een van de schijven tot het hart van de schijf (ashoogte dus). Bij de achterstabi Stap 1: stabi Bij een nieuwe contrast wordt standaard stabi geleverd. Dit is de dunnere uitvoering die wat meer geschikt is voor minder ervaren rijders. Zodra de coureur er aan toe is, kan het stabi vervangen

Nadere informatie

1) Demonteer het wiel. 2) Verwijder de remblokken en druk de remzuiger met het juiste gereedschap terug in de cilinder.

1) Demonteer het wiel. 2) Verwijder de remblokken en druk de remzuiger met het juiste gereedschap terug in de cilinder. Uitbouwen 1. Uitbouwen 1) Demonteer het wiel 2) Verwijder de remblokken en druk de remzuiger met het juiste gereedschap terug in de cilinder. 3) Maak de remtang los van zijn steun, waarbij de remleiding

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING AM 2003 BT WIELUITLIJNAPPARAAT

GEBRUIKERSHANDLEIDING AM 2003 BT WIELUITLIJNAPPARAAT GEBRUIKERSHANDLEIDING AM 2003 BT WIELUITLIJNAPPARAAT Fabrikant: Arex Test Systems b.v. Vennestraat 4b 2161 LE Lisse Holland Tel: +31 252 419151 Fax: +31 252 420510 E-mail: info@arex.nl www.arex.nl Verkoop:

Nadere informatie

Deelnemersinformatie Beoordeling Eerste Autotechnicus. Crebocode 93420, dossier 2013-2014

Deelnemersinformatie Beoordeling Eerste Autotechnicus. Crebocode 93420, dossier 2013-2014 Deelnemersinformatie Beoordeling Eerste Autotechnicus Deelnemersinformatie Beoordeling Eerste Autotechnicus Versie 130901 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Kerntaken, werkprocessen en competenties... 3 Wat

Nadere informatie

z3forum.nl HOWTO Deze HOWTO is gebaseerd op de informatie die Sledgehammer op het Z3 Forum heeft geplaatst.

z3forum.nl HOWTO Deze HOWTO is gebaseerd op de informatie die Sledgehammer op het Z3 Forum heeft geplaatst. Weggedrag verbeteren (voor & achteras) Deze HOWTO is gebaseerd op de informatie die Sledgehammer op het Z3 Forum heeft geplaatst. Het BMW Z3 Forum Nederland > Z3 Techniek lounge > Performance > Onderstel

Nadere informatie

WWW.AMT.NL - Dé internetsite voor de Automotive Professional

WWW.AMT.NL - Dé internetsite voor de Automotive Professional WWW.AMT.NL - Dé internetsite voor de Automotive Professional WERKPLAATS 99 Trends en aanbod elektronische uitlijnapparatuur Minder bandenslijtage, betere rij-eigenschappen In het juiste spoor De moderne

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. voertuigentechniek CSPE BB. gedurende 380 minuten. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 55 opdrachten.

Examen VMBO-BB. voertuigentechniek CSPE BB. gedurende 380 minuten. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 55 opdrachten. Examen VMBO-BB 2010 gedurende 380 minuten voertuigentechniek CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 55 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

NL BOSAL TOURER Gebruiksaanwijzing voor fietsendrager E4-26R

NL BOSAL TOURER Gebruiksaanwijzing voor fietsendrager E4-26R www.bosal.com OSAL TOURER E4-6R-007 P Q X A E L U O C N R S T J V G H W K M F D A Handvat Hendel snelkoppeling C Kunststof borging met slot D Kunststof vleugelmoeren t.b.v. bevestiging wielgoten E Linkerkant

Nadere informatie

De band. Blad 1. Loopvlak. Naam: Klas: Voor deze opdracht heb je nodig: Een autoband Een profieldieptemeter (afbeelding 2)

De band. Blad 1. Loopvlak. Naam: Klas: Voor deze opdracht heb je nodig: Een autoband Een profieldieptemeter (afbeelding 2) De band Blad 1 Een autoband Een profieldieptemeter (afbeelding 2) Loopvlak Het deel van de band dat de weg raakt, heet het loopvlak van de band. In het loopvlak zit een profiel. Dit zie je op afbeelding

Nadere informatie

LUCHTVERING L.AL.94.LOW. Bestemd voor: Alko Chassis. Model: vanaf 1994-2002

LUCHTVERING L.AL.94.LOW. Bestemd voor: Alko Chassis. Model: vanaf 1994-2002 LUCHTVERING ALKO Chassis 1994-2002 Dunlop Systems and Components Het Wegdam 22 7496 CA Hengevelde The Netherlands Tel.: +31-(0)547-333065 Fax: +31-(0)547-333068 Website: www.dunlopsystems.com Art. nr.:

Nadere informatie

Bulletin Service. Louwman & Parqui B.V. Alle Toyota-dealerbedrijven Paul van Rijswijk manager After Sales Service. Bandenmaten Garantie & Techniek

Bulletin Service. Louwman & Parqui B.V. Alle Toyota-dealerbedrijven Paul van Rijswijk manager After Sales Service. Bandenmaten Garantie & Techniek Louwman & Parqui B.V. Bulletin Service Aan Van Afdeling Alle Toyota-dealerbedrijven Paul van Rijswijk manager After Sales Service Datum Referentie 20-125 Bladzijde 1/14 Directie Administratie Verkoop Werkplaats

Nadere informatie

WIELEN EN BANDEN 11. Capri 11: Sektie 11-1. Januari 1974

WIELEN EN BANDEN 11. Capri 11: Sektie 11-1. Januari 1974 WIELEN EN BANDEN 11 Inhoud Blz. Algemene beschrijving 2 Onderhouds afstellingen en controles 3 Speciale gereedschappen-indentificatie 4 Onderhouds- en reparatiebewerkingen inhoud 5 Onderhouds- en reparatiebewerkingen

Nadere informatie

Het gebruik van het opmeettoestel en het bepalen van morfologische uitzonderingen.

Het gebruik van het opmeettoestel en het bepalen van morfologische uitzonderingen. Het gebruik van het opmeettoestel en het bepalen van morfologische uitzonderingen. UCI Fietsmetingen Het kennen van de afmetingen van de fiets is nog steeds noodzakelijk. Het opmeettoestel is enkel een

Nadere informatie

HET OPMETEN VAN FIETSEN

HET OPMETEN VAN FIETSEN HET OPMETEN VAN FIETSEN. UCI-REGLEMENTERING FIETSEN Kennis van de afmetingen van de fiets is noodzakelijk en behoort tot de basiskennis van de commissarissen. De UCI-reglementen zijn beschikbaar op ww.uci.ch

Nadere informatie

AT-242 Benzinemotormanagement. Ontsteking. Zelfstudie en huiswerk 10-08

AT-242 Benzinemotormanagement. Ontsteking. Zelfstudie en huiswerk 10-08 AT-242 Benzinemotormanagement 1 Ontsteking Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 CONVENTIONELE ONTSTEKING 5 ELEKTRONISCHE ONTSTEKING 6 HALL-SENSOR 7 INDUCTIEVE SENSOR 7 OPTISCHE

Nadere informatie

Bovag checklist. werkorder Klant. Auto. De Auto Avenue Tilburg BV. Seat Mii deurs Chill Out Airco. Straat Kapt.

Bovag checklist. werkorder Klant. Auto. De Auto Avenue Tilburg BV. Seat Mii deurs Chill Out Airco. Straat Kapt. Bovag checklist dd. 2-10-2017 werkorder 148836 Klant Auto Naam De Auto Avenue Tilburg BV Kenteken 4-SXT-03 Straat Kapt. Hatterasstraat 11 Type Seat Mii 1.0 5 deurs Chill Out Airco Postcode 5015 BB Plaats

Nadere informatie

Transport over land en te water laten van de boot

Transport over land en te water laten van de boot Transport over land en te water laten van de boot Hier lees je alles over het transporteren van boten over het land. Ook lees je hier alles over het te water laten en uit het water halen van je boot. Vervoer

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING AREX DIGI+ SYSTEMEN

GEBRUIKERSHANDLEIDING AREX DIGI+ SYSTEMEN GEBRUIKERSHANDLEIDING AREX DIGI+ SYSTEMEN Arex Test Systems bv, Vennestraat 4b, 2161 LE Lisse, Holland Product van: Arex Test Systems bv Vennestraat 4b 2161 LE Lisse Holland Tel: +31 (0)252 419151 Fax:

Nadere informatie

Cursus datalogging ALBI Engineering

Cursus datalogging ALBI Engineering Cursus datalogging ALBI Engineering basisbeginselen datalogging en voertuigtechniek Voorwoord Dit verslag zal een handleiding zijn bij het uitoefenen van data acquisitie in de praktijk. Het is mede tot

Nadere informatie

MOTOR MET ZIJSPAN. uit: 'Leerboek ten gebruike bij de opleiding voor tweede monteur motorrijwielen' door: Stichting V.A.M., 1957

MOTOR MET ZIJSPAN. uit: 'Leerboek ten gebruike bij de opleiding voor tweede monteur motorrijwielen' door: Stichting V.A.M., 1957 MOTOR MET ZIJSPAN uit: 'Leerboek ten gebruike bij de opleiding voor tweede monteur motorrijwielen' door: Stichting V.A.M., 1957 De meeste moderne motorrijwielen met een cilinderinhoud van 200 cm3 of hoger

Nadere informatie

De bepaling van de positie van een. onderwatervoertuig (inleiding)

De bepaling van de positie van een. onderwatervoertuig (inleiding) De bepaling van de positie van een onderwatervoertuig (inleiding) juli 2006 Bepaling positie van een onderwatervoertuig. Inleiding: Het volgen van onderwatervoertuigen (submersibles, ROV s etc) was in

Nadere informatie

Vriendelijke bedankt voor de aanschaf van de NRGBike loopfiets. We hopen dat het u verder brengt!

Vriendelijke bedankt voor de aanschaf van de NRGBike loopfiets. We hopen dat het u verder brengt! Inleiding Vriendelijke bedankt voor de aanschaf van de NRGBike loopfiets. We hopen dat het u verder brengt! Mochten er vragen zijn omtrent gebruik, onderhoud of reparatie dan verwachten wij dat deze handleiding

Nadere informatie

VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming

VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming VN/ECE Reglement nr. 73 zijafscherming 2.1 2.2 2.3 2.4 R 2,5 min 25 max 150 max 250 min 30 max Buitenzijde laadeenheid 1.3 1.2 3.1 3.2 5.2 Zijaanzicht 2.1 2.2 2.3

Nadere informatie

Voertuigen met verwijderbare opbouw. Algemene informatie over voertuigen met verwijderbare opbouw PGRT

Voertuigen met verwijderbare opbouw. Algemene informatie over voertuigen met verwijderbare opbouw PGRT Algemene informatie over voertuigen met verwijderbare opbouw Algemene informatie over voertuigen met verwijderbare opbouw worden beschouwd als torsiesoepele constructies. Bij voertuig met verwijderbare

Nadere informatie

EVMT 22 Motoruitlijning

EVMT 22 Motoruitlijning EVMT 22 Motoruitlijning Zelfstudie en huiswerk Naam Cursist: Trainer: Datum: copyright 2011 Zelfstudie 2 Zelfstudie 3 Introductie Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Motoruitlijning",

Nadere informatie

Installatie handleiding t.b.v. elektrisch remsysteem en hydraulisch remsysteem.

Installatie handleiding t.b.v. elektrisch remsysteem en hydraulisch remsysteem. Installatie handleiding t.b.v. elektrisch remsysteem en hydraulisch remsysteem. Inhoud pakket; 1 vooraf geassembleerde remkast met remregelaar en stroom regelaar hierna vernoemd als BCS (Brake Controle

Nadere informatie

www.mitsubishi-mobielplus.nl - 2014 MOBIEL+ BANDENSERVICE

www.mitsubishi-mobielplus.nl - 2014 MOBIEL+ BANDENSERVICE www.mitsubishi-mobielplus.nl - 2014 MOBIEL+ BANDENSERVICE MOBIEL+ BANDENSERVICE Niet alle meerwaarde van het rijden in een Mitsubishi is direct zichtbaar. Daarom biedt Mitsubishi u Mobiel+. Het Mitsubishi-label

Nadere informatie

Kerntaak 1: Voert onderhoud uit aan personenauto's

Kerntaak 1: Voert onderhoud uit aan personenauto's Kerntaak 1: Voert onderhoud uit aan personenauto's Werkproces 1.1: Bereidt onderhoudsopdracht aan personenauto voor De ontvangt een opdracht met het uit te voeren onderhoud (onder onderhoud worden overigens

Nadere informatie

Blad 2 JS301 elektronische hoekmeter INTRODUCTIE De JS301 hoekmeter is een elektronisch instrument voor het meten van de Wielvlucht, Askanteling en KPI hoeken aan beide zijden van een as. Het kan de meetwaarden

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING PLASTIMO KOMPASSEN

GEBRUIKSAANWIJZING PLASTIMO KOMPASSEN GEBRUIKSAANWIJZING PLASTIMO KOMPASSEN U bent nu de gelukkige eigenaar van een Plastimo kompas. Dit instrument is het resultaat van onze meer dan 40 jaar ervaring in het ontwikkelen en vervaardigen van

Nadere informatie

Installatie handleiding t.b.v. elektrisch remsysteem & elektrisch hydraulisch remsysteem.

Installatie handleiding t.b.v. elektrisch remsysteem & elektrisch hydraulisch remsysteem. Installatie handleiding t.b.v. elektrisch remsysteem & elektrisch hydraulisch remsysteem. Inhoud pakket; 1 Stuks vooraf geassembleerde remkast met remregelaar en stroom regelaar hierna vernoemd als BCU

Nadere informatie

Toetstermen Carrosserietechnicus niveau 3 Praktijk (CREBO-nummer 56051) (versie 05, augustus 2006)

Toetstermen Carrosserietechnicus niveau 3 Praktijk (CREBO-nummer 56051) (versie 05, augustus 2006) Bij het uitoefenen van alle hieronder vermelde vaardigheden dienen de daarbij noodzakelijke technieken en gereedschappen worden toegepast en dient rekening te worden gehouden met eigenschappen van materialen,

Nadere informatie

AIR-SUSPENSION AIR-SUSPENSION

AIR-SUSPENSION AIR-SUSPENSION AIR-SUSPENSION AIR-SUSPENSION Dunlop Systems and Components Het Wegdam 22 A.J.V. 7496 Luchtveersystemen CA Hengevelde B.V. Het Wegdam The 22 Netherlands 7496 CA Hengevelde Tel.: +31-(0)547-333065 Nederland

Nadere informatie

Tel.: + 31 (0)

Tel.: + 31 (0) www.stability4cars.nl Tel.: + 31 (0)85 0160670 Wij heten u van harte welkom bij het team van Stability4cars Nederland Met deze brochure en onze gevulde toolbox bent u klaar om het veerstabiliteitssysteem

Nadere informatie

LUCHTVERING. Bestemd voor: Renault Master Opel Movano voorwielaandrijving

LUCHTVERING. Bestemd voor: Renault Master Opel Movano voorwielaandrijving LUCHTVERING Dunlop Systems and Components Het Wegdam 22 7496 CA Hengevelde The Netherlands Tel.: +31-(0)547-333065 Fax: +31-(0)547-333068 Website: www.dunlopsystems.com Art. nr.: L.MAS.10.C.M Bestemd voor:

Nadere informatie

Installation instructions, accessories. Niveauregeling. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Pagina 1 / 17

Installation instructions, accessories. Niveauregeling. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Pagina 1 / 17 Installation instructions, accessories Instructienr. 8685630 Versie 1.1 Ond. nr. 8685627 Niveauregeling Volvo Car Corporation Niveauregeling- 8685630 - V1.1 Pagina 1 / 17 Uitrusting A0000162 A0000161 A0000197

Nadere informatie

FIETSMETINGEN BIJ WIELERWEDSTRIJDEN (Meten is weten )

FIETSMETINGEN BIJ WIELERWEDSTRIJDEN (Meten is weten ) FIETSMETINGEN BIJ WIELERWEDSTRIJDEN (Meten is weten ) Versie 17-01-2016 Bronnen: UCI/KNWU 1 Inhoud Nieuwe wijzigingen regels per 1-1-2016 De fiets Positie zadel Traditioneel stuur Tijdritstuur Tijdritfietsen

Nadere informatie

profielvak mobiliteit en transport CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand.

profielvak mobiliteit en transport CSPE BB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Examen VMBO-BB 2016 gedurende 400 minuten profielvak mobiliteit en transport CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Dit examen

Nadere informatie

van Volkswagen-bedrijfswagens VW TRANSPORTER AL-KO AMC-CHASSISTECHNIEK

van Volkswagen-bedrijfswagens VW TRANSPORTER AL-KO AMC-CHASSISTECHNIEK van Volkswagen-bedrijfswagens VW TRANSPORTER AL-KO AMC-CHASSISTECHNIEK AMC-CHASSISTECHNIEK MEER LAADVERMOGEN Het hogere maximaal toelaatbare totaalgewicht van 3500 kg maakt een nuttig laadvermogen tot

Nadere informatie

AT-243 Dieselmotormanagement

AT-243 Dieselmotormanagement AT-243 Dieselmotormanagement Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 DIESELINSPUITSYSTEMEN 5 ROETMETING 5 MOGELIJKE AFSTELLINGEN AAN DE BRANDSTOFPOMP 6 BRANDSTOFFILTERS VERVANGEN

Nadere informatie

Commissie Commissarissen & Reglementen

Commissie Commissarissen & Reglementen Kennis van de afmetingen van de fiets is nood-zakelijk en behoort tot de basiskennis van de commissarissen. De UCI-reglementen zijn beschikbaar op ww.uci.ch in Deel 1, Algemene organisatie van de wielersport

Nadere informatie

Hoe maak je jack-up van een auto (of

Hoe maak je jack-up van een auto (of Hoe maak je jack-up van een auto (of vrachtwagen) Veilig verhogen uw voertuig voor het onderhoud met behulp van een vloer jack en jack stands. Geschreven door: Jeff Suovanen ifixit CC BY-NC-SA /Www.ifixit.com

Nadere informatie

Foto verslag van de vervanging van de achterste draagarmen op de achteras.

Foto verslag van de vervanging van de achterste draagarmen op de achteras. Foto verslag van de vervanging van de achterste draagarmen op de achteras. Hier gaat het om, de achterste draagarm. Deze zorgt vaak voor hinderlijk gekraak. Het zijn overigens haast altijd de achterste,

Nadere informatie

SCdefault. 9-5 Montagerichtlijn

SCdefault. 9-5 Montagerichtlijn SCdefault 9-5 Montagerichtlijn SITdefault Wielophangingskit MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces

Nadere informatie

OC Het onderhouden van mechanische onderdelen 2012

OC Het onderhouden van mechanische onderdelen 2012 Banden en wielen Doel antwoorden Je kunt bij een trekker, een wagen en een werktuig op een veilige manier de banden op de juiste spanning brengen en dubbellucht monteren. Oriëntatie Het is erg belangrijk

Nadere informatie

EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek

EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek Zelfstudie en huiswerk Naam Cursist: Trainer: Datum: copyright 2011 Zelfstudie 2 Zelfstudie 3 Introductie Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Hydraulisch

Nadere informatie

AFREGELEN VAN EEN CCPM HELICOPTER

AFREGELEN VAN EEN CCPM HELICOPTER AFREGELEN VAN EEN CCPM HELICOPTER Cyclic Collective Pitch Mixing, of CCPM afgekort, is een van de twee meest populaire methodes om de swash van een RC heli te bedienen. CCPM bestaat al een aantal jaren,

Nadere informatie

Tel.: + 31 (0)

Tel.: + 31 (0) www.stability4cars.nl Tel.: + 31 (0)71 364 55 29 Wij heten u van harte welkom bij het team van Stability4cars Nederland Met deze brochure en onze gevulde toolbox bent u klaar om het veerstabiliteitssysteem

Nadere informatie

Bovag checklist. werkorder Klant. Auto. De Auto Avenue Tilburg BV. Straat Kapt. Hatterasstraat 11

Bovag checklist. werkorder Klant. Auto. De Auto Avenue Tilburg BV. Straat Kapt. Hatterasstraat 11 Bovag checklist dd. 18-9-2017 werkorder 148451 Klant Auto Naam De Auto Avenue Tilburg BV Kenteken 83-LRL-3 Straat Kapt. Hatterasstraat 11 Postcode 5015 BB Plaats Tilburg E-mail marco@deautoavenue.nl Type

Nadere informatie

Onderhoudsprogramma, update

Onderhoudsprogramma, update Volvo Car Corporation Göteborg, Sweden Service Bulletin Personenauto s S70/V70/C70 1997- Hoofdgroep Groep No. Jaar Maand 1 17 0008 98 09 Pagina 1(12) Onderhoudsprogramma, update NL S70/V70/C70-1-17-0008

Nadere informatie

5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG

5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG 5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG Vooraf Een van de manoeuvres die je tijdens het praktijkexamen zult moeten doen, is het parkeren achter een geparkeerd (of stilstaand) voertuig. Over dit examenonderdeel

Nadere informatie

VEERPOOTLAGER EN SET Aanbevelingen

VEERPOOTLAGER EN SET Aanbevelingen KB-M/NL/02-12/2015 VEERPOOTLAGER EN SET Aanbevelingen Het veerpootlager en de veerschotel moeten samen met de schokdempers worden vervangen. Vervang de veerpootlagers en veerschotels altijd paarsgewijs.

Nadere informatie

FIETSMETINGEN BIJ WIELERWEDSTRIJDEN. Bronnen: UCI/KNWU

FIETSMETINGEN BIJ WIELERWEDSTRIJDEN. Bronnen: UCI/KNWU FIETSMETINGEN BIJ WIELERWEDSTRIJDEN Bronnen: UCI/KNWU Positie regels Plaats van het traditionele stuur Plaats van de stuur extensies Meting punt van de shifters Hoogte van het stuur extensies Positie van

Nadere informatie

Oprijden, meten, klaar! 3D- en CCD-wieluitlijnapparatuur

Oprijden, meten, klaar! 3D- en CCD-wieluitlijnapparatuur Oprijden, meten, klaar! 3D- en CCD-wieluitlijnapparatuur van Bosch Bosch wieluitlijning: voor alle personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen FWA 4630 Nieuwe generatie 3D-wieluitlijningssysteem FWA 43xx

Nadere informatie

Montagehandleiding Knikarmschermen Onlinezonneschermen.nl

Montagehandleiding Knikarmschermen Onlinezonneschermen.nl Montagehandleiding Knikarmschermen Onlinezonneschermen.nl Controleer de montagehoogte Controleer of u voldoende montagehoogte op uw gevel heeft om het scherm te plaatsen Boven de muursteun (montage steun)

Nadere informatie

AIRBAGS EN GORDELSPANNERS

AIRBAGS EN GORDELSPANNERS AIRBAGS EN GORDELSPANNERS Airbag In een moderne carrosserie komen we tegenwoordig een aantal voorzieningen tegen die de actieve en de passieve veiligheid van de auto verhogen. Een goed voorbeeld hiervan

Nadere informatie

Installation instructions, accessories. Sneeuwkettingen. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Pagina 1 / 15 R

Installation instructions, accessories. Sneeuwkettingen. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Pagina 1 / 15 R Installation instructions, accessories Instructienr. 30664147 Versie 1.0 Ond. nr. Sneeuwkettingen R7700468 Volvo Car Corporation Sneeuwkettingen- 30664147 - V1.0 Pagina 1 / 15 Uitrusting A0000162 R7700458

Nadere informatie

HaynesPro Handleiding

HaynesPro Handleiding HaynesPro Handleiding Inhoudsopgave Stap 1 - Bedrijfsgegevens controleren... 3 Stap 2 Artikelen koppelen aan artikelgroepen.... 4 Stap 3 HaynesPro instellingen... 6 Stap 4 HaynesPro Prijsopgave maken...

Nadere informatie

Afstelling van een chassis Techniek

Afstelling van een chassis Techniek Page 1 of 5 Afstelling van een chassis Techniek Karting draait maar om 1 ding, zo snel mogelijk over het circuit gaan. En daar heb je uiteraard iets voor nodig, GRIP, veel grip. Spijtig genoeg zien we

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING AREX DIGI+ SYSTEMEN

GEBRUIKERSHANDLEIDING AREX DIGI+ SYSTEMEN GEBRUIKERSHANDLEIDING AREX DIGI+ SYSTEMEN Arex Test Systems bv, Vennestraat 4-b, 2161 LE Lisse, Holland Product van: Arex Test Systems bv Vennestraat 4-b 2161 LE Lisse Holland Tel: +31 (0)252 419151 Fax:

Nadere informatie

NUTTIGE HULPMIDDELEN. Kruiskopschroevendraaier. Set inbussleutels. Moersleutel

NUTTIGE HULPMIDDELEN. Kruiskopschroevendraaier. Set inbussleutels. Moersleutel NUTTIGE HULPMIDDELEN Kruiskopschroevendraaier Set inbussleutels Moersleutel STAP 1 Verwijder alle verpakkingsmateriaal Verwijder alle verpakkingsmateriaal ter voorbereiding van montage Houd er rekening

Nadere informatie

Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens

Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Rijden met aanhangwagens Het gebruik van aanhangwagens in de bouw en

Nadere informatie

Installatiehandleiding L.412.C.M

Installatiehandleiding L.412.C.M Hulpluchtvering Installatiehandleiding Mercedes Benz Sprinter 408D 416CDI (1995 2006) Volkswagen LT 46 (1995 2006) December 2008 1. Voorwoord Dit set hulpluchtvering is speciaal ontwikkeld voor de Mercedes

Nadere informatie

pilot - CSPE M&T GL profiel Mobiliteit en Transport Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand.

pilot - CSPE M&T GL profiel Mobiliteit en Transport Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Examen VMBO-GL 2015 gedurende 210 minuten pilot - CSPE M&T GL profiel Mobiliteit en Transport Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Dit

Nadere informatie

Kerntaak 1: Voert onderhoud uit aan motorfietsen

Kerntaak 1: Voert onderhoud uit aan motorfietsen Kerntaak 1: Voert onderhoud uit aan motorfietsen Werkproces 1.1: Bereidt onderhoudsopdracht aan motorfiets voor De ontvangt een opdracht met het uit te voeren onderhoud aan een motorfiets, met daarbij

Nadere informatie

Bestnr. 94 28 24 CAMOS Satellietantenne CSA-10PM

Bestnr. 94 28 24 CAMOS Satellietantenne CSA-10PM Bestnr. 94 28 24 CAMOS Satellietantenne CSA-10PM Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische gegevensbestand, of openbaar

Nadere informatie

Montage-instructies: Speed Triple (vanaf VIN ) - Speed Triple R - Street Triple - Street Triple R (vanaf VIN ) A en A

Montage-instructies: Speed Triple (vanaf VIN ) - Speed Triple R - Street Triple - Street Triple R (vanaf VIN ) A en A Nederlands Montage-instructies: Speed Triple (vanaf VIN 461332) - Speed Triple R - Street Triple - Street Triple R (vanaf VIN 471042) A9638059 en A9638060 Hartelijk dank dat u voor deze originele Triumph-accessoireset

Nadere informatie

UCI Fietsmetingen. Commissie Commissarissen & Reglementen

UCI Fietsmetingen. Commissie Commissarissen & Reglementen . UCI Fietsmetingen Het kennen van de afmetingen van de fiets is nog steeds noodzakelijk. Het opmeettoestel is enkel een instrument om het proces te versnellen. De UCI-reglementen zijn beschikbaar op ww.uci.ch

Nadere informatie

AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas

AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas NL AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas Bijpassend gereedschap: AST4519 Gereedschap voor plaatsing op het BDP (gebruiken met een testmeter met wijzerplaat)

Nadere informatie

LUCHTVERING. Hulpluchtvering. Art. nr.: L.NAV.05.C.M. Bestemd voor: Nissan King Cab Nissan Navara. Model D40

LUCHTVERING. Hulpluchtvering. Art. nr.: L.NAV.05.C.M. Bestemd voor: Nissan King Cab Nissan Navara. Model D40 LUCHTVERING Dunlop Systems and Components Het Wegdam 22 7496 CA Hengevelde The Netherlands Tel.: +31-(0)547-333065 Fax: +31-(0)547-333068 Website: www.dunlopsystems.com Art. nr.: L.NAV.05.C.M Bestemd voor:

Nadere informatie

Bovag checklist. werkorder Klant. Auto. De Auto Avenue Tilburg BV. Mitsubishi Space Star 1.8 Comfort. Straat Kapt.

Bovag checklist. werkorder Klant. Auto. De Auto Avenue Tilburg BV. Mitsubishi Space Star 1.8 Comfort. Straat Kapt. Bovag checklist dd. 18-9-2017 werkorder 148388 Klant Auto Naam De Auto Avenue Tilburg BV Kenteken 33-LR-VZ Straat Kapt. Hatterasstraat 11 Type Mitsubishi Space Star 1.8 Comfort Postcode 5015 BB Plaats

Nadere informatie

Alleen voor Trip 2, 2L, 3 en 5W Gebruikershandleiding. NEDERLANDS

Alleen voor Trip 2, 2L, 3 en 5W Gebruikershandleiding. NEDERLANDS Alleen voor Trip 2, 2L, 3 en 5W Gebruikershandleiding. NEDERLANDS WELKOM. Hartelijk dank voor je aankoop van een Bontrager Trip -computer. We hopen dat je vele kilometers lang plezier aan deze computer

Nadere informatie

MECHRON HEt 4 X 4 werkpaard

MECHRON HEt 4 X 4 werkpaard Kioti Mechron, wat gaan we doen vandaag? MECHRON HET 4 X 4 WERKPAARD Dit is de alleskunner, de Kioti Mechron. Hij staat klaar om je mee te nemen waar jij maar wil. De Mechron is de transporter van een

Nadere informatie