AT-243 Dieselmotormanagement

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AT-243 Dieselmotormanagement"

Transcriptie

1 AT-243 Dieselmotormanagement Zelfstudie en huiswerk 10-08

2 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 DIESELINSPUITSYSTEMEN 5 ROETMETING 5 MOGELIJKE AFSTELLINGEN AAN DE BRANDSTOFPOMP 6 BRANDSTOFFILTERS VERVANGEN 9 ONTLUCHTEN VAN HET BRANDSTOFSYSTEEM 9 VOORGLOEISYSTEEM 11 VERSTUIVERS 12

3 3 Introductie Met dit zelfstudiepakket kun je je voorbereiden op de Regionale Praktijktraining. Tijdens de training ga je een aantal werkorders uitvoeren. De informatie in dit zelfstudiepakket kan je helpen om die werkorders snel en doeltreffend uit te voeren. Verder is de zelfstudie een aanvulling op de theorieleerstof van je beroepsopleiding. In het zelfstudiepakket staan ook huiswerkvragen en opdrachten. Daarmee kun je controleren of je de stof goed begrijpt. Maak de vragen en opdrachten en bespreek ze met je leermeester. Je kunt je vragen natuurlijk ook tijdens de RPTdag aan de trainer stellen. De RPT-dag bestaat uit drie onderdelen: Theoriedeel Hier behandelen we kort de onderwerpen uit het zelfstudiepakket. Als bepaalde dingen in het zelfstudiepakket je niet duidelijk zijn, noteer ze dan. Dan kunnen we die tijdens het theoriedeel bespreken. Praktijkdeel Hier ga je aan de slag met de werkorders aan voertuigen of onderdelen daarvan. Voor vragen of uitleg kun je terecht bij de trainer. Hij is je vraagbaak en coach. Informatie en schema s kun je vinden in de werkplaatshandboeken en op de Infopunten. Op de Infopunten kun je onder andere internet en digitale handboeken raadplegen. Beoordeling Aan het einde van de RPT-dag vult de trainer een beoordelingsformulier in. Je krijgt dit formulier mee. Hierop staan de beoordelingen voor de uitgevoerde werkorders. Ook geeft de trainer een algehele beoordeling voor de manier waarop je de hele dag gewerkt hebt. De beoordeling voor de verschillende onderdelen is Goed (G), Voldoende (V) of Onvoldoende (O). Succes!

4 4 Doelstellingen Na afloop van deze dag kun je met betrekking tot: Brandstofpomp uit- en inbouwen: een verdelerpomp uit- en inbouwen het inspuitmoment van een verdelerpomp afstellen Koudestart-, stationair en maximumtoerental afstellen: de verschillende toerentalregelingen van een verdelerpomp afstellen Voorgloeisysteem testen: de werking van een eenvoudige voorgloeisysteem controleren en beoordelen op juiste werking aan de hand van metingen Verstuivers testen: een verstuiver in- en uitbouwen, demonteren en reinigen. een verstuiver controleren op de juiste werking aan de hand van het testen van openingsdruk, lekkage, nevelbeeld en geluid. de openingsdruk van een verstuiver veranderen met behulp van vulplaatjes/veranderen veerspanning met stelvoorziening.

5 5 Dieselinspuitsystemen De laatste jaren gaan de ontwikkelingen bij inspuitsystemen verschrikkelijk snel, vooral door de milieu-eisen die tegenwoordig aan de uitlaatgassen worden gesteld. De conventionele inspuitsystemen kunnen hier niet meer aan voldoen. Typen brandstofpompen c.q. inspuitsystemen die je op dieselmotoren tegenkomt zijn: lijnpompen; Mercedes. roterende pompen; Bosch of Lucas common rail pompverstuivers. Tijdens deze dag zullen van het brandstofsysteem aan de orde komen: roterende pompen uit- en inbouwen en afstellen verstuivers testen en afstellen. Roetmeting Roetdeeltjes zijn schadelijk voor onze gezondheid en voor het milieu. Om deze reden dient de uitstoot van roet zoveel mogelijk beperkt te worden. Begin 1997 is daarom de roetmeting onderdeel geworden van de APK-regelgeving. Voor het uitvoeren van de roetmeting wordt gebruik gemaakt van een roetmeter. Het roetgehalte in de uitlaatgassen wordt aangegeven in een K-waarde. Het meten van de roetuitstoot vindt plaats volgens de vrije-acceleratietest. De test omvat drie vrije acceleraties tot het afregeltoerental. Tussen de acceleraties zit ca. 15 seconden (de meter geeft dit zelf aan), om de motor tot het stationaire toerental terug te laten komen. BELANGRIJK: Sommige auto s zijn vrijgesteld van roetmeting, in verband met mogelijke complicaties tijdens het testen. Kijk hiervoor in de APK-regelgeving. Ter voorbereiding op de test wordt eerst een vrije acceleratie uitgevoerd. Het uitlaatsysteem wordt als het ware schoongeblazen en het maximaal toerental kan worden bepaald. Vervolgens worden de drie resterende acceleraties uitgevoerd. Belangrijke adviezen bij het roetmeten Deceleer rustig na iedere acceleratie, om de distributieriem/- ketting niet overmatig te belasten. Stop na de tiende acceleratie met meten, vanwege de belasting van de motor. Voer voorafgaand aan de test een aantal visuele controles uit.

6 6 1 Welke controles moet je voorafgaand aan de roetmeting uitvoeren? Zijn er voor uitvoering van de roetmeting twijfels over de staat van onderhoud van de te testen auto, wijs de eigenaar dan op eventuele gevolgen van de roetmeting. Het uitvoeren van roetmetingen heeft consequenties op het gebied van geluid en uitlaatgassen voor medewerkers en omwonenden. Gebruik daarvoor geluidsbeschermende middelen en doe tijdens de test de motorkap van de auto dicht. 2 Aan welke waarden moet de dieselmotor voldoen, om door de roetmeting te komen? Mogelijke afstellingen aan de brandstofpomp Na reparatie of vervanging van de pomp moeten er afstellingen gedaan worden. Ook bij het niet halen van de roetmeetwaarden dient er als het mogelijk is afgesteld te worden. Afstelling stationair toerental Voor het afstellen van het stationair toerental is het belangrijk dat de motor op bedrijfstemperatuur is. Het koude-startsysteem moet in elk geval uitgeschakeld zijn. Stel zonodig het stationair toerental af door de betreffende stelschroef (no. 1) te verdraaien. Is afstelling met de stelschroef niet mogelijk, dan moet je eerst de aanslag verstellen (no. 4). Als de aanslag moet worden versteld, moet ook de koudestartinrichting worden afgesteld (no. 3).

7 7 Afstelling maximumtoerental Trap bij een onbelaste motor het gaspedaal helemaal in. Lees het toerental af en laat daarna het gaspedaal rustig terugkomen. Stel indien nodig het maximumtoerental af door de betreffende aanslag te verdraaien (no. 2). Boven dit maximumtoerental gaat de motor roken. Handmatige koude-startverstelling afstellen Met de koude-startinrichting wordt het inspuitmoment inwendig vervroegd. Na afstelling van het stationaire toerental kan het verhoogde toerental (dus de mate van vervroeging) met de stelschroef afgesteld worden. In de uitgetrokken stand van de knop van de koudestartverstelling moet de motor nu met een voorgeschreven verhoogd stationair toerental gaan draaien. Verstel indien nodig de lengte van de binnenkabel. drukpen Automatische koude-startinrichting/warmdraairegeling afstellen Verdelerpompen zijn vaak uitgerust met een automatische koude-startinrichting, ook wel warmdraairegelaar genoemd. Deze vervroegt het inspuitmoment en regelt daarna gelijkmatig terug naar het basis-inspuitmoment. In de inrichting is een waselement opgenomen. Het waselement kan zowel elektrisch als via de koelvloeistof verwarmd worden. magneetschakelaar aanslagverstelling warmdraaifase

8 8 Afstellen van het inspuitmoment Als je de brandstofpomp niet hoeft uit- of in te bouwen, moet je voor het afstellen de wartels van de brandstofleidingen enkele slagen losdraaien, om te voorkomen dat de leidingen tijdens het afstellen vervormen en zullen breken. Voorwaarde is dat koudestartinrichtingen uitgeschakeld zijn. Vervolgens kan de pomp afgesteld worden volgens een vaste procedure: Verwijder de centrale plug uit het verdelerblok achter uit de pomp (BOSCH) óf de grote afsluitplug opzij van de pomp (CAV). Plaats de meetklok met verlengstuk (BOSCH) of afstelgereedschap met meetklok (CAV) in de vrijgekomen opening. Zorg bij de plaatsing in de opening ervoor dat de meetklok voldoende slag kan maken. Een uitslag van zo n 2,5 mm bij plaatsing in de opening is meestal voldoende. Draai vervolgens de motor tegen de draairichting in, totdat de meetklok de laagste waarde aangeeft. Stel de meetklok op nul. Bosch CAV 3 Welke handelingen moeten er nu nog uitgevoerd worden, om de afstelwaarde van de pomp te verkrijgen?

9 9 Tegenwoordig kun je het inspuitmoment bij draaiende motor (dynamisch) controleren met behulp van de dieselstroboscooplamp, die bij sommige motortesters aanwezig is. BELANGRIJK: Vergeet niet om na montage het brandstofgedeelte op de juiste wijze te ontluchten! Brandstoffilters vervangen De fabrikant schrijft voor bij welke kilometerstanden het brandstoffilter vervangen moet worden. Zorg vóór het vervangen van het brandstoffilter dat de omgeving van het filter zeer goed schoon is. Zelfs de kleinste verontreinigingen kunnen, als ze in het systeem terecht komen, de brandstofpomp en verstuivers beschadigen. Brandstoffilters voor dieselmotoren zijn er in twee uitvoeringen: Met losse filterelementen (de zogenaamde verwisselbare filterelementen) Met complete filters. Daarbij bestaat het complete te vervangen filter uit een metalen huis, waarin het eigenlijke filterelement spiraalvormig is gewikkeld. Dit complete filter kan alleen als geheel worden vervangen. Tap, zo mogelijk, al voor het losnemen van het filter de daarin aanwezige dieselolie af. Reinig bij filters met een los filterelement het filterhuis (bezinkselkolf) of deksel ook van binnen goed. Controleer op de aanwezigheid van water, dit geeft in de winter veel problemen door dichtvriezen van de leidingen. Bevat het filterhuis, de bezinkselkolf of het deksel veel water, dan zit er water in de tank. Als het brandstofsysteem een afzonderlijke waterafscheider bevat, moet deze geleegd en gereinigd worden. Ontluchten van het brandstofsysteem Veelal zullen kleine hoeveelheden lucht, die in het brandstofsysteem zijn gekomen tijdens de normale onderhoudswerkzaamheden, automatisch verdwijnen als de motor draait.

10 10 4 Waarom wordt er ruim voldoende brandstof door de opvoerpomp naar de inspuitpomp gevoerd en wat zijn de verdere functies van de retour- en lekbrandstof bij het brandstofinspuitsysteem van een dieselmotor? Na afloop van werkzaamheden aan een motor, waarbij bijvoorbeeld de pomp of de leidingen van het hogedrukgedeelte van het inspuitsysteem los zijn geweest, moet het systeem soms ontlucht worden. Daarnaast is bij sommige systemen ontluchten nodig na werkzaamheden aan het lagedrukgedeelte (bijvoorbeeld het vervangen van een brandstoffilter). 5 Op welke twee manieren kan het ontluchten van het brandstofsysteem van een dieselmotor plaats vinden? Denk eraan dat bij roterende pompen, die zijn uitgevoerd met een elektromagnetische brandstofafsluiter, de doorgang voor de brandstof door de pomp bij het ontluchten geopend moet zijn. In het algemeen kan het lagedrukgedeelte ontlucht worden door middel van het handpompje. Er zijn pompen, veelal de roterende, die zichzelf geheel ontluchten bij het starten van de motor. In bepaalde gevallen moet men het hogedrukgedeelte ook ontluchten. Dat kan gebeuren door middel van het gedeeltelijk losdraaien van de wartels aan de verstuivers. Vervolgens wordt ook hierbij de motor gestart tot er brandstof langs de wartels weglekt. Daarna worden de wartels met het juiste aanhaalmoment vastgedraaid. In alle gevallen dient men vooraf het werkplaatshandboek te raadplegen.

11 11 Voorgloeisysteem Storingen in het voorgloeisysteem komen naar voren tijdens het starten. Lekkende verstuivers kunnen defecten aan de gloeistiften veroorzaken. Als gevolg van extreem hoge temperaturen kunnen er zelfs stukken van de gloeistift smelten. Soms is er een waarschuwingssysteem aanwezig dat in werking treedt zodra er een gloeistift defect is. Algemene controle 6 Welke verschijnselen duiden op het niet goed functioneren van het voorgloeisysteem? Diagnose Om een storing aan een voorgloeisysteem vast te stellen kun je verschillende testen uitvoeren. 7 Welke metingen kun je uitvoeren om een juiste diagnose aan een eenvoudige voorgloeisysteem te kunnen stellen?

12 12 Spanning meten op de gloeistiften of voorgloeirelais Met behulp van de multimeter kun je de spanning op de aansluiting van de gloeistiften ten opzichte van massa meten. Deze waarde moet vergeleken worden met het fabrieksvoorschrift. Afwijking kunnen worden veroorzaakt door een defecte of ontladen accu, een defect voorgloeirelais of spanningsverlies in aansluitdraden. Bij het doormeten van het voorgloeirelais moet je dit gedeeltelijk uit het aansluitblok trekken. Zo kun je de spanningen ten opzichte van massa meten. Vergelijk de gevonden waarden met die van de fabrikant. Aansluitingen van de gloeistiften controleren Dit dient bij voorkeur te geschieden in gemonteerde toestand. Verwijder eerst de min-aansluiting van de accu. Verwijder vervolgens de elektrische verbindingen van de gloeistiften. De weerstand van de gloeistift moet zeer laag zijn (minder dan 1 ). Is de weerstand 0, dan is er sprake van kortsluiting. Is de weerstand groot (oneindig), dan is er een onderbreking in de gloeistift. De wijze waarop de fabrikant adviseert de weerstand van de gloeistiften te meten, hangt af van het soort gloeistiften en de wijze waarop ze gemonteerd zijn. Reinig voor het inbouwen het schroefdraad. Draai gloeistiften nooit te vast. De optredende vervormingen kunnen kortsluiting veroorzaken. Gloeistiften visueel controleren Na het uitbouwen van de gloeistiften kunnen deze visueel gecontroleerd worden. Let hierbij op: Vervuiling, daar een goede gloeistift zichzelf schoonbrand. vervorming. Verstuivers Lekkende verstuivers kunnen, naast overmatig brandstofverbruik en extra milieubelasting, ook ernstige schade aan de motor zelf veroorzaken. De lekkende verstuivers veroorzaken smeerolieverdunning op de cilinderwanden, waardoor als gevolg van gebrek aan smering de zuigerveren kunnen vreten. Ook de gloeistiften kunnen defect raken als er brandstof op lekt.

13 13 Periodieke controle en de tijdige vervanging van defecte verstuivers is dus van levensbelang voor de motor. De laatste tijd worden steeds meer motoren uitgerust met hogedrukverstuivers (tot circa bar). We komen verstuivers tegen die in twee fasen inspuiten en verstuivers met naaldbewegingssensoren. Wij beperken ons op deze dag tot de zogenaamde lagedrukverstuivers. 8 Noteer vijf verschijnselen die duiden op slecht werkende verstuivers. Verstuiver uit- en inbouwen Bij dieselmotoren, toegepast in personenauto s en bestelwagens, wordt de brandstof steeds vaker direct ingespoten. Ook indirecte inspuiting komt echter nog veel voor. Bij zwaardere vrachtautomotoren hebben we altijd te maken met directe inspuiting. 9 Welke verstuivers worden gebruikt bij de verschillende dieselmotoren? De ruimte rond de verstuivers dient voor het uitbouwen schoongeblazen te worden met perslucht. Voordat de verstuiver uitgebouwd kan worden moeten de inspuitleidingen met een open ringsleutel verwijderd worden. De leidingen mogen hierbij niet geforceerd worden. Plaats afdekdopjes op de aansluitingen van de verstuivers en de brandstofpomp.

14 14 De verstuiver wordt losgedraaid met een speciale dop. Verwijder ook het brandplaatje (het afdichtings plaatje tussen cilinderkop en verstuiver). Reinig de schroefdraad en het montagegat. Zorg ervoor dat daarbij geen verontreinigingen in de verbrandingsruimte terecht kunnen komen. Monteer bij het inbouwen van de verstuiver altijd een nieuw brandplaatje. Let op dat je het brandplaatje op de juiste wijze aanbrengt. Draai de verstuiver met het voorgeschreven aanhaalmoment vast. Monteer vervolgens de inspuitleidingen. Vervang gescheurde of geknikte leidingen. Zorg dat je inspuitleidingen spanningvrij monteert door de wartels eerst met de hand vast te zetten. Zorg dat de leidingen loodrecht op de verstuiveraansluiting staan. A 90º A A A A Zorg dat de leidingen vrij liggen. Vervang indien nodig de klemblokjes. BELANGRIJK: Controleer de klemblokjes bij iedere onderhoudsbeurt op aanwezigheid en goede montage. Bij afwezigheid of onjuiste montage kan de inspuitleiding gemakkelijk breken. Verstuiver demonteren en monteren Demonteer de verstuiverhouders en leg alle onderdelen (per verstuiver bij elkaar!) op volgorde op een schoon stuk papier. Maak de verstuiverhouder grondig schoon. De overige delen kun je nu reinigen met speciaal gereedschap en zuivere dieselolie. Controleer de verschillende onderdelen op beschadiging en beoordeel de toestand.

15 15 BELANGRIJK: Werkzaamheden aan het brandstofinspuitsysteem van een dieselmotor dienen met uiterste nauwkeurigheid en vooral schoon uitgevoerd te worden. Door de uiterst nauwkeurige passingen die worden toegepast, kan het kleinste stofdeeltje al tot beschadiging leiden. Gebruik niet-pluizende doeken. Verstuivers testen Voor het testen van een verstuiver wordt er gebruik gemaakt van een verstuivertester met afzuiging. 10 Welke vier controles moet je uitvoeren om de toestand van een verstuiver te kunnen beoordelen? A B Deze verstuiver is als smoortap verstuiver uitgevoerd om bij geringe lichthoogte van de nozzle een voorstraal (A) en tijdens de toenemende lichthoogte de hoofdstraal (B) te leveren. Verstuivers bij de verschillende motoren zijn op de toegepaste brandstofpompen afgestemd. Zij mogen in geen geval onderling worden verwisseld. 11 Geef hieronder aan hoeveel de openingsdruk van een tapverstuiver ongeveer bedraagt. a Minder dan 100 bar b Tussen 100 tot 250 bar c Meer dan 250 bar Openingsdruk testen Sluit de verstuiver aan op de verstuivertester en zet de hogedrukaansluiting goed vast. Ontlucht vervolgens de verstuivertester en kijk of je geen uitwendige lekkages hebt. Beweeg de hendel langzaam heen en weer en lees de openingsdruk af. Vergelijk deze met de fabrieksgegevens. Vaak staat de openingsdruk aangegeven op het huis van de verstuiver.

16 16 bovenste deel verstuiver plaatje veer Nozzle houder naald Nozzle onderste deel verstuiver De openingsdruk kan afgesteld worden door dikkere of dunnere vulringen (shims) boven de veer te leggen. Je verhoogt of verlaagt daarmee de voorspanning op de veer. Lektest Controleer of de verstuiver niet meer onder druk staat en maak de verstuiverneus schoon. Voer de druk opnieuw op, tot deze een waarde bereikt die 10 bar lager ligt dan de openingsdruk en houd deze druk 10 tot 15 seconden vast. Er mag nu geen druppel aan de neus van de verstuiver ontstaan. Dit is te controleren door een stukje vloeipapier tegen de verstuiverneus te houden. De diameter van de brandstofkring op het vloeipapier mag niet groter worden dan zo n 10 tot 15 mm (zie voor exacte waarden het werkplaatshandboek). brandplaat BELANGRIJK: Voel nooit met de vinger of de verstuiver lekt. A Verstuivingsbeeld 30º Pomp nu krachtig en bekijk de brandstofstraal. Dit moet een regelmatige en fijnverdeelde kegelvormige nevelstraal zijn. B Kraaktest Bij gatverstuivers moet bij het krachtig pompen een kraak - geluid hoorbaar zijn. Bij tapverstuivers moet bij krachtig pompen een stotter -geluid hoorbaar zijn. Stopsolenoïde Deze elektromagnetische klep dient voor het afsluiten van de brandstoftoevoer bij het uitzetten van de motor en wordt steeds vaker aangestuurd tijdens het decellereren. Maak, als je deze moet vervangen, eerst de omgeving zeer goed schoon. Gebruik nieuwe pakkingen en zet de elektromagneet met het juiste aanhaalmoment vast.

17 17 12 Hoe kun je de werking van de elektromagnetische klep (stopsolenoïde) controleren? Dit is het einde van de Zelfstudie. Deze Zelfstudie is zo universeel mogelijk opgezet. Er bestaat echter in de praktijk geen universele uitvoering. Alle fabrikanten hebben hun eigen uitvoeringen en oplossingen. Als je hierover onduidelijkheden bent tegengekomen of vragen hebt, zoek dit dan uit in je eigen werksituatie en breng het op de RPT-dag ter sprake tijdens de behandeling van de Zelfstudie. Veel succes op de RPT-dag.

AT-142 EPD Basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08

AT-142 EPD Basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08 AT-142 EPD Basis 1 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 ELEKTRISCH METEN 5 SPANNING METEN 6 STROOM METEN 7 WEERSTAND METEN 9 BASISSCHAKELINGEN 10 ELEKTRISCH VERMOGEN 11

Nadere informatie

EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen

EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen EAT-242 Diagnose Laad- en startsystemen Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 LAADSYSTEEM 5 DIAGNOSE STELLEN AAN HET LAADSYSTEEM 5 LAADSTROOMCONTROLELAMPJE 6 MULTIMETER 7

Nadere informatie

VMT 21 Brandstofsystemen 2

VMT 21 Brandstofsystemen 2 VMT 21 Brandstofsystemen 2 Zelfstudie en huiswerk Naam Cursist: Trainer: Datum: copyright 2011 Zelfstudie 2 Zelfstudie 3 Introductie Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Brandstofsystemen

Nadere informatie

Motor start niet. Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect. Startinrichting werkt niet

Motor start niet. Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect. Startinrichting werkt niet Motor start niet Startinrichting werkt niet Startmotor defect Batterij leeg Elektrische aansluiting(en) defect Motor draait te langzaam om aan te slaan Motor draait voldoende snel maar slaat niet aan Zie

Nadere informatie

BAT-141 EPD basis 2. Zelfstudie en huiswerk 10-08

BAT-141 EPD basis 2. Zelfstudie en huiswerk 10-08 BAT-141 EPD basis 2 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 WET VAN OHM 5 DEELSPANNINGEN 6 MEETMETHODE SPANNINGSVERLIES 7 METEN AANGELEGDE SPANNING 8 METEN SPANNINGSVERLIES

Nadere informatie

BAT-141 EPD basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08

BAT-141 EPD basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08 BAT-141 EPD basis 1 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 ELEKTRISCH METEN 5 SPANNING METEN 6 STROOM METEN 7 WEERSTAND METEN 9 BASISSCHAKELINGEN 10 ELEKTRISCH VERMOGEN 11

Nadere informatie

EMFT-22R Vermogenstestbank

EMFT-22R Vermogenstestbank EMFT-22R Vermogenstestbank Zelfstudie en huiswerk 10-08 Inhoud 2 INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 INLEIDING 5 MOTORKOPPEL OF DRAAIMOMENT 5 VERMOGEN 5 VULLINGSGRAAD 6 MOTORKOPPEL METEN 6 RELATIE KOPPEL EN

Nadere informatie

EBAT-144 Diagnose luchtdrukremmen 1

EBAT-144 Diagnose luchtdrukremmen 1 EBAT- Diagnose luchtdrukremmen Zelfstudie en huiswerk 0-08 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLING LUCHTDRUKREMSYSTEMEN 5 REMSYSTEEM VAN DE VOLGWAGEN 5 EBAT- DIAGNOSE LUCHTDRUKREMMEN 3 Introductie Met dit zelfstudiepakket

Nadere informatie

Branderketel 12V DC/ 24 V DC

Branderketel 12V DC/ 24 V DC Branderketel 12V DC/ 24 V DC Inhoudsopgave: blz Technische specificaties 2 Speciale waarschuwingen 3 Branderverstuiver / elektroden 3 Brandstofpomp 4-5 Elektrisch schema 6 Printplaat 6 Probleem / oplossing

Nadere informatie

AT-242 Benzinemotormanagement. Ontsteking. Zelfstudie en huiswerk 10-08

AT-242 Benzinemotormanagement. Ontsteking. Zelfstudie en huiswerk 10-08 AT-242 Benzinemotormanagement 1 Ontsteking Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 CONVENTIONELE ONTSTEKING 5 ELEKTRONISCHE ONTSTEKING 6 HALL-SENSOR 7 INDUCTIEVE SENSOR 7 OPTISCHE

Nadere informatie

EAT-141 Meten met de scoop

EAT-141 Meten met de scoop EAT-141 Meten met de scoop Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INLEIDING 3 DOELSTELLING 4 SCOOPMETING 5 VERSCHILLENDE SCOOPS 7 SIGNAALBEOORDELING 7 SOORTEN SPANNINGEN EN STROMEN 9 HUISWERKOPDRACHT 12

Nadere informatie

Kortsluiting van de aanvoer- Defecte of niet (goed) aangesloten aanvoer- of retourtemperatuursensor. Geen doorstroming

Kortsluiting van de aanvoer- Defecte of niet (goed) aangesloten aanvoer- of retourtemperatuursensor. Geen doorstroming 4 STORINGEN 4.1 Algemeen De Remeha Avanta is uitgerust met een geavanceerde besturingsautomaat. Het hart van de besturing is een microprocessor, de Comfort Master, die de ketel zowel beveiligt als bestuurt.

Nadere informatie

Geschreven door Eric Leijten vrijdag, 01 oktober :12 - Laatst aangepast dinsdag, 25 oktober :05

Geschreven door Eric Leijten vrijdag, 01 oktober :12 - Laatst aangepast dinsdag, 25 oktober :05 // D-Jetronic van Bosch (beschrijving van Robert Bosch GMBH) 1 Inleiding Het D-Jetronic-inspuitsysteem van Bosch is een intermitterend werkend systeem. De D-Jetronic bestaat uit drie samenwerkende systemen:

Nadere informatie

Probleemoplossingsgids

Probleemoplossingsgids NL Probleemoplossingsgids BF115D, BF135A, BF150A Inhoud *Tik of klik op de relevante uitgave. - Controlelampje gaat aan / uit - Motor start niet - Motor stopt na te zijn gestart / Motor stopt terwijl deze

Nadere informatie

voertuigentechniek CSPE BB Achter dit examen en het correctievoorschrift is een erratum opgenomen.

voertuigentechniek CSPE BB Achter dit examen en het correctievoorschrift is een erratum opgenomen. Examen VMBO-BB 2011 gedurende 380 minuten voertuigentechniek CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen uitwerkbijlagen. Achter dit examen en het correctievoorschrift is een erratum opgenomen.

Nadere informatie

HANDLEIDING DIESELTESTKIT

HANDLEIDING DIESELTESTKIT HANDLEIDING DIESELTESTKIT 2 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Gebruik van de koffer... 4 2.1 Controle van de injectoren... 4 2.1.1 Testeenheid aansluiten... 4 2.1.2 Aansluiten van de verstuivers op de testeenheid...

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING. Waarom de montagehandleiding volgen?

MONTAGEHANDLEIDING. Waarom de montagehandleiding volgen? MONTAGEHANDLEIDING 1/5 Bij alle door ons geleverde turbo s wordt een beknopte montagehandleiding meegeleverd. De afzonderlijke aandachtspunten zijn voorzien van een checkbox die kunnen worden afgevinkt

Nadere informatie

EAT-245 Diagnose Motormanagement diesel 1

EAT-245 Diagnose Motormanagement diesel 1 EAT-245 Diagnose Motormanagement diesel 1 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 BRANDSTOFSYSTEEM DIESEL 5 SCHEMATISCH OVERZICHT VAN HET DIESELSYSTEEM ALGEMEEN 5 TE BEHANDELEN ONDERDELEN 6

Nadere informatie

Dieselmanagement (5) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-03-1) 1 Unit-injectoren en unitpompen

Dieselmanagement (5) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-03-1) 1 Unit-injectoren en unitpompen Dieselmanagement (5) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-03-1) 1 Unit-injectoren en unitpompen De pompverstuiver ook wel unit-injector genoemd is in feite een brandstofinspuitpomp voorzien van een magneetklep

Nadere informatie

Origineel vervangende onderdelen

Origineel vervangende onderdelen Voordelige alternatieven voor de meest uiteenlopende automerken! Bijzonder interessant en toepasbaar op de meest voorkomende voertuigen binnen het reguliere wagenpark. WAECO is een van de leidende leveranciers

Nadere informatie

FORD. Essentiële afstelling van een eenvoudige distributieset VKMA 04108. Install confidence. Infoblad 10 2011. www.vsm.skf.com

FORD. Essentiële afstelling van een eenvoudige distributieset VKMA 04108. Install confidence. Infoblad 10 2011. www.vsm.skf.com FORD VKMA 04108 Infoblad 10 2011 Essentiële afstelling van een eenvoudige distributieset In dit bulletin vindt u enkele aanwijzingen en tips om kostbare fouten te voorkomen bij het monteren van deze distributieset

Nadere informatie

1. Welke gasmotoren kent u? 2. Wat verstaat u onder een Otto gasmotor? 3. Wat verstaat u onder een diesel-gasmotor?

1. Welke gasmotoren kent u? 2. Wat verstaat u onder een Otto gasmotor? 3. Wat verstaat u onder een diesel-gasmotor? Opgaven Hoofdstuk 8 Gasmotoren 1. Welke gasmotoren kent u? 2. Wat verstaat u onder een Otto gasmotor? 3. Wat verstaat u onder een diesel-gasmotor? 4. Wat verstaat u onder een stoichiometrische gasmotor?

Nadere informatie

Carburateur reinigen en afstellen 4T 50cc

Carburateur reinigen en afstellen 4T 50cc Een vervuilde of slecht afgestelde carburateur kan diverse problemen veroorzaken zoals o.a.: - Slecht starten - Stotteren bij gashervatting - Afslaan bij afremmen - Gebrek aan vermogen - Vervuiling van

Nadere informatie

Mogelijke Proeve- of BPV-opdrachten Eerste Verbrandingsmotortechnicus (EVMT)

Mogelijke Proeve- of BPV-opdrachten Eerste Verbrandingsmotortechnicus (EVMT) Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten Eerste Verbrandingsmotortechnicus (EVMT) Cohort: vanaf augustus 2016 Crebo: 25236 versie: 1v1 1 / 15 2 / 15 Inhoud Inleiding... 4 Kerntaak 1: Voert onderhoud uit aan

Nadere informatie

Injectiehuis Magneti Marelli (1.1i) reinigen

Injectiehuis Magneti Marelli (1.1i) reinigen In navolging van MBa@NL's injectiehuis reiniging voor BOSCH injectiehuizen, hier de How-To voor Magneti Marelli dat te vinden is in de 1.1i AX-en (enkele zeldzame uitzonderingen met Bosch MA2.2 daargelaten).

Nadere informatie

De-/montage handleiding VAG DSG6 02E Mechatronic

De-/montage handleiding VAG DSG6 02E Mechatronic De-/montage handleiding VAG DSG6 02E Mechatronic Merk Model Product VAG DQ250 Mechatronic Revisie 1.1 Documentcode P0051.03.01 Inhoud 1. Benodigd gereedschap... 3 2. Demontage handleiding... 4 3. Montage

Nadere informatie

Winteronderhoud motor. Handige tips om je motor in top conditie te houden

Winteronderhoud motor. Handige tips om je motor in top conditie te houden Winteronderhoud motor Handige tips om je motor in top conditie te houden Rik Houdijk Motor types en brandstof Winter klaar maken beurtje geven Type motoren We kennen in de scheepvaart twee type motoren

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving agrarische techniek CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving agrarische techniek CSPE KB Examen VMBO-KB 2013 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving agrarische techniek CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan dit er één

Nadere informatie

Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten

Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten Verbrandingsmotortechnicus (VMT) Cohort: vanaf augustus 2016 Crebo: 25238 versie: 1v1 1 / 7 Inhoud Inleiding... 3 Kerntaak 1: Voert onderhoud uit aan verbrandingsmotoren...

Nadere informatie

Nokkenas vervangen (M52TU / M54 / M56)

Nokkenas vervangen (M52TU / M54 / M56) 11 31 001 Nokkenas vervangen (M52TU / M54 / M56) Benodigd speciaal gereedschap: 00 9 250 11 2 300 11 3 240 11 3 244 11 3 250 11 3 260 11 3 292 11 4 220 11 6 150 11 6 180 (zo nodig inlaat- of uitlaatzijde)

Nadere informatie

voertuigentechniek CSPE BB

voertuigentechniek CSPE BB Examen VMBO-BB 2015 gedurende 360 minuten voertuigentechniek CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 38 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Geschreven door Eric Leijten vrijdag, 01 oktober :44 - Laatst aangepast dinsdag, 25 oktober :05

Geschreven door Eric Leijten vrijdag, 01 oktober :44 - Laatst aangepast dinsdag, 25 oktober :05 // Storing Mogelijke oorzaak Motor slaat slecht aan Brandstof pomp werkt niet doordat: 1. Zekering van het brandstofpomprelais is doorgebrand; 2. Onderbreking in de leiding naar het pomprelais of naar

Nadere informatie

voertuigentechniek CSPE BB

voertuigentechniek CSPE BB Examen VMBO-BB 2012 gedurende 380 minuten voertuigentechniek CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 45 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

5 D-Jetronic van Bosch

5 D-Jetronic van Bosch 5 D-Jetronic van Bosch 5.1 Inleiding Het D-Jetronic-inspuitsysteem van Bosch is een intermitterend werkend systeem. De D-Jetronic bestaat uit drie samenwerkende systemen: - brandstof systeem; - luchtsysteem;

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. voertuigentechniek CSPE BB. gedurende 360 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen.

Examen VMBO-BB. voertuigentechniek CSPE BB. gedurende 360 minuten. Bij dit examen horen uitwerkbijlagen. Examen VMBO-BB 2014 gedurende 360 minuten voertuigentechniek CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen uitwerkbijlagen. Achter het correctievoorschrift is een erratum opgenomen. Dit examen

Nadere informatie

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen Voorkomen is beter dan genezen 15-02-2018 10:52 Als autobedrijf heb je regelmatig te maken met garantieclaims voor beschadigde en/of lekkende nieuwe hydraulische druklagers. Na onderzoek blijkt in de meeste

Nadere informatie

aanvullende gebruikers handleiding AQUA Plus Versie 131010 - 1 -

aanvullende gebruikers handleiding AQUA Plus Versie 131010 - 1 - aanvullende gebruikers handleiding AQUA Plus Versie 131010-1 - AANVULLENDE HANDLEIDING AQUA PLUS Deze handleiding is uitsluitend ter aanvulling van de handleiding van de Altech Eclips (papieren of DVD

Nadere informatie

WERKPLAATS HANDBOEK LDW 502 LDW 602 LDW 903 LDW 1204 LDW 1204/T LDW 702 LDW 1003 LDW 1404 BRANDSTOFSYSTEEM FOCS

WERKPLAATS HANDBOEK LDW 502 LDW 602 LDW 903 LDW 1204 LDW 1204/T LDW 702 LDW 1003 LDW 1404 BRANDSTOFSYSTEEM FOCS WERKPLAATS HANDBOEK BRANDSTOFSYSTEEM FOCS LDW 502 LDW 602 LDW 903 LDW 1204 LDW 1204/T LDW 702 LDW 1003 LDW 1404 Versie 09-2004 Inhoudsopgave Brandstofsysteem... 2 Schema... 2 Brandstoffilter... 2 Opvoerpomp...

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Vapalux druklantaarn M320

Gebruiksaanwijzing Vapalux druklantaarn M320 Gebruiksaanwijzing Vapalux druklantaarn M320 Gebruik voor de Vapalux druklamp alleen extra gezuiverde petroleum van de klasse A III met een vlampunt van hoger dan 60 C. Zie ook de bijgevoegde data sheet

Nadere informatie

EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek

EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek EVMT 12 Hydrauliek en pneumatiek Zelfstudie en huiswerk Naam Cursist: Trainer: Datum: copyright 2011 Zelfstudie 2 Zelfstudie 3 Introductie Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Hydraulisch

Nadere informatie

Reparatievoorschriften Demonteren van het CF500 besturingsventiel

Reparatievoorschriften Demonteren van het CF500 besturingsventiel NL Reparatievoorschriften Demonteren van het CF500 besturingsventiel NL Demonteren van het CF500 besturingsventiel U heeft van Cargo Floor een besturingsventiel ontvangen ter uitwisseling van een defect

Nadere informatie

XFoam-technologie. 1 x Premium 926 1 x MF973 of MF983

XFoam-technologie. 1 x Premium 926 1 x MF973 of MF983 (1) EGR Kleppenreiniger De innovatieve XFoam technologie lost hardnekkige verontreinigingen in het inlaat- en uitlaatsysteem van de motor zeer snel op. De uitstekende schuim- en bevochtigingseigenschappen

Nadere informatie

DEFENDER BRANDSTOFSYSTEEM - Benzine 19

DEFENDER BRANDSTOFSYSTEEM - Benzine 19 DEFENDER BRANDSTOFSYSTEEM - Benzine 19 7. De korte veer verwijderen. 8. Alle componenten reinigen in paraffine. 9. Het pomphuis onderdompelen in benzine en de pompbuis uitblazen met gecomprimeerde lucht.

Nadere informatie

X C D X C D. voertuigentechniek CSPE KB minitoets bij opdracht 1

X C D X C D. voertuigentechniek CSPE KB minitoets bij opdracht 1 voertuigentechniek SPE KB 2009 minitoets bij opdracht 1 variant d Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of

Nadere informatie

Periodiek onderhoud. Olie aftappen. Oliefilters

Periodiek onderhoud. Olie aftappen. Oliefilters Periodiek onderhoud Periodiek onderhoud is het behoud van je machines. Het eerste gereedschap dat je daarbij nodig hebt is niet meer dan het instructieboekje en een goede draaiurenregistratie. Naast het

Nadere informatie

Thermostaat vervangen bij een M20 blok.

Thermostaat vervangen bij een M20 blok. Thermostaat vervangen bij een M20 blok. Wat heb je nodig? 1. Een vlakke ondergrond. 2. Een afgekoelde motor! 3. Een nieuwe thermostaat. 4. Een nieuwe O-ring (meestal word deze geleverd bij de thermostaat)

Nadere informatie

Richtlijnen voor een langere motor levensduur

Richtlijnen voor een langere motor levensduur Richtlijnen voor een langere motor levensduur Behandel een aantal belangrijke montage aanwijzingen. Het biedt u de kennis om risico s omtrent de VW Transporter 2.5 TDI motor te voorkomen. Dit type motor

Nadere informatie

LANCERING TURBOCHARGER MOUNTING KIT - THM50001

LANCERING TURBOCHARGER MOUNTING KIT - THM50001 LANCERING TURBOCHARGER MOUNTING KIT - THM50001 Geachte klant, Graag vragen wij uw aandacht voor de volgende turbo waarbij met ingang van 1/6/2011 een zogenaamde mounting kit wordt bijgeleverd. Deze mounting

Nadere informatie

Bedrijfsvoorschriften

Bedrijfsvoorschriften 1 Inhoud 2 Inleiding 2 2.1 Gebruiksdoel 2 2.2 Toepassingsgebied 2 2.3 Te ontraden gebruik 2 3 Veiligheid 2 4 Transport en opslag 2 5 Installatievoorschriften 2 5.1 Plaatsing 2 5.2 Inbouw in leidingwerk

Nadere informatie

HANDLEIDING airco diagnose gereedschap A/C Vloeistof Check artikelnummer: 501175 (complete set)

HANDLEIDING airco diagnose gereedschap A/C Vloeistof Check artikelnummer: 501175 (complete set) HANDLEIDING airco diagnose gereedschap A/C Vloeistof Check artikelnummer: 501175 (complete set) 1.0 Voorwoord 1) Deze handleiding richt zich tot de airco monteur, die door opleiding, of door speciale training,

Nadere informatie

RC030/RC035 Pneumatisch (handmatig) vloeistof afzuigapparaat. Instructies

RC030/RC035 Pneumatisch (handmatig) vloeistof afzuigapparaat. Instructies RC030/RC035 Pneumatisch (handmatig) vloeistof afzuigapparaat Instructies Deze kunnen worden gebruikt voor het afzuigen van: Motorolie Versnellingsbak- en transmissieolie Koelvloeistof Remvloeistof Andere

Nadere informatie

Heteluchtkanon HP18 / HP 30 / HP 45 RVS BEDRIJFSVOORSCHRIFTEN

Heteluchtkanon HP18 / HP 30 / HP 45 RVS BEDRIJFSVOORSCHRIFTEN Heteluchtkanon HP18 / HP 30 / HP 45 RVS BEDRIJFSVOORSCHRIFTEN 1G:\002 Leverancier\030 Producten\005 Onderhoudsinstructies\TECHNISCHE GEGEVENS EN ONDERDELEN BOEKJES\BEDRIJFSVOORSCHRIFTEN Belangrijk Alvorens

Nadere informatie

Motoro liën en oliefilter vervangen 2.0

Motoro liën en oliefilter vervangen 2.0 Motoro liën en oliefilter vervangen 2.0 Motorolie: Interval: Oliefilter: Motorolie: 3.000 km. 25.465.00 2 liter 10W40 Versnellingsbak en cardanolie: Interval: 10.000 km Differentieel olie: 1 liter 80W90

Nadere informatie

voertuigentechniek CSPE BB

voertuigentechniek CSPE BB Examen VMBO-BB 2018 gedurende 360 minuten voertuigentechniek CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 30 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Koelvloeistof bijvullen. Werkzaamheden aan het koelsysteem van het voertuig WAARSCHUWING!

Koelvloeistof bijvullen. Werkzaamheden aan het koelsysteem van het voertuig WAARSCHUWING! Werkzaamheden aan het koelsysteem van het voertuig Werkzaamheden aan het koelsysteem van het voertuig WAARSCHUWING! Vóór het aanbrengen van wijzigingen aan het koelsysteem moet het koelsysteem leeggemaakt

Nadere informatie

Richtlijnen voor een langere motor levensduur

Richtlijnen voor een langere motor levensduur VOLKSWAGEN VOLVO Nummer 16 2013 VKMC 01270 VKMC 01258-1 VKMC 01258-2 Richtlijnen voor een langere motor levensduur Veel technici nemen risico s door niet consequent de fabrieksaanwijzingen op te volgen.

Nadere informatie

Montagehandleiding. Watertool Mesafsluiter. Geschikt voor PE waterleidingen DN 90 DN 200. Kleiss/Mesafsluiter/ Pagina 1 van 5

Montagehandleiding. Watertool Mesafsluiter. Geschikt voor PE waterleidingen DN 90 DN 200. Kleiss/Mesafsluiter/ Pagina 1 van 5 Montagehandleiding Watertool Mesafsluiter Geschikt voor PE waterleidingen DN 90 DN 200 Kleiss/Mesafsluiter/20160531 Pagina 1 van 5 5 4 3 2 6 1 Nr. Omschrijving Art. Nr. Nr. Omschrijving Art. Nr. Zadel

Nadere informatie

C777 Brandstofsysteem, onderhoud en ontluchten

C777 Brandstofsysteem, onderhoud en ontluchten C777 Brandstofsysteem, onderhoud en ontluchten 1. Aanzuig- en retourleiding tank Het principeschema van de brandstofvoorziening van de motor ziet er als volgt uit : Vanuit de tank wordt de brandstof aangezogen

Nadere informatie

Montage Handleiding van SignWorld

Montage Handleiding van SignWorld Montage Handleiding van SignWorld 1. De ondergrond reinigen Ook al lijkt de ondergrond schoon, u moet de ondergrond altijd reinigen op de hierna beschreven wijze: Maak de ondergrond schoon met zeepwater

Nadere informatie

CAU-1 & CAU-1T NUL-EMISSIE AFZUIGUNIT VOOR ROETMETINGEN i.c.m. SSM 2000 en DSS-2

CAU-1 & CAU-1T NUL-EMISSIE AFZUIGUNIT VOOR ROETMETINGEN i.c.m. SSM 2000 en DSS-2 CAU-1 & CAU-1T NUL-EMISSIE AFZUIGUNIT VOOR ROETMETINGEN i.c.m. SSM 2000 en DSS-2-1 - Het CAU-1 en CAU-1T afzuigsysteem is getest betreffende meetnauwkeurigheid door NMI Testcertificaat 1. VOORWOORD Deze

Nadere informatie

OC-27143.1 Het onderhouden van mechanische onderdelen 2012

OC-27143.1 Het onderhouden van mechanische onderdelen 2012 Krachtstroom antwoorden Doel Je kunt een stekker of een contrastekker aan een krachtstroomsnoer monteren. Oriëntatie Bij het werken met elektriciteit speelt de veiligheid een zeer grote rol. Een onveilige

Nadere informatie

voertuigentechniek CSPE BB

voertuigentechniek CSPE BB Examen VMBO-BB 2016 gedurende 360 minuten voertuigentechniek CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen uitwerkbijlagen. Dit examen bestaat uit 35 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving agrarische techniek CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving agrarische techniek CSPE KB Examen VMBO-KB 2018 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving agrarische techniek CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan dit er één

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing doseergoten, type DS.

Gebruiksaanwijzing doseergoten, type DS. Pag. 1-5 Gebruiksaanwijzing doseergoten, type DS. Pag. 2-5 Montagevoorschriften. Om de doseergoot correct te kunnen installeren is een voldoende stevige opstelling nodig waarop de goot geplaatst kan worden.

Nadere informatie

Ecohuis Antwerpen A2 & PPO. 24 Oktober 2006 Jan Bekaert

Ecohuis Antwerpen A2 & PPO. 24 Oktober 2006 Jan Bekaert Ecohuis Antwerpen A2 & PPO 24 Oktober 2006 Jan Bekaert Pure Planten Olie (PPO) als brandstof in dieselmotoren Dieselmotor: eigenschappen Voordelen van een dieselmotor Hoog rendement: 35% (benzine: 25%)

Nadere informatie

CAL. Y182, 7T32 ALARM CHRONOGRAAF

CAL. Y182, 7T32 ALARM CHRONOGRAAF NEDERLANDS CAL. Y182, 7T32 ALARM CHRONOGRAAF TIJD/KALENDER Uur- en minuutwijzer met kleine secondewijzer. Datum wordt in getallen weergegeven. ALARM Kan worden ingesteld op basis van 12uurs-instelling

Nadere informatie

Examen VMBO-BB versie blauw

Examen VMBO-BB versie blauw Examen VMBO-BB versie blauw 2018 gedurende 115 minuten profielvak M&T CSPE BB onderdeel A Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen digitale bestanden. Dit onderdeel bestaat uit 9 opdrachten.

Nadere informatie

Service handboek voor onderhoud van "Classic" hydraulische aggregaten.

Service handboek voor onderhoud van Classic hydraulische aggregaten. Goed onderhoud verzekert u van een lang(er) leven van uw hydraulische aggregaat. Dit service handboek vertelt hoe men moet zorgen voor het aggregaat, welke testapparatuur er beschikbaar is en hoe men het

Nadere informatie

De Yanmar 1 GM10. Winterklaar maken. Presentatie Jur Pels op najaarsbijeenkomst NBOA Wijk bij Duurstede 18-11-07. Programma

De Yanmar 1 GM10. Winterklaar maken. Presentatie Jur Pels op najaarsbijeenkomst NBOA Wijk bij Duurstede 18-11-07. Programma De Yanmar 1 GM10 Aandrijving in de North Beach 24 Winterklaar maken Presentatie Jur Pels op najaarsbijeenkomst NBOA Wijk bij Duurstede 18-11-07 1 Programma Hoe werkt een dieselmotor Hoe ziet dat er in

Nadere informatie

Mercedes W123 Diesel olie en filters, onder

Mercedes W123 Diesel olie en filters, onder Mercedes W123 Diesel olie en filters, onder auto Je moet de olie te verversen op uw W123 Diesel elke 3.000 mijl, als je gebruik maakt van conventionele olie, of hooguit elke 5.000 mijl als u gebruik maakt

Nadere informatie

Montagehandleiding ZT-50 N Vacuum Cruise Control

Montagehandleiding ZT-50 N Vacuum Cruise Control Montagehandleiding ZT-50 N Vacuum Cruise Control ZT-50N Cruise Control Bedieningsfuncties Aanzetten : Snelheid verlagen : Zet de On/Off knop op On. Inschakelen : Let op! Zodra de Cruise Control niet gebruikt

Nadere informatie

Indien de aanhaalmomenten niet bekend zijn kunt u ons bellen voor deze informatie.

Indien de aanhaalmomenten niet bekend zijn kunt u ons bellen voor deze informatie. Inbouwinstructies WIJ ADVISEREN U DRINGEND OM ONDERSTAAND EERST DOOR TE LEZEN ALVORENS MET DE INBOUW TE BEGINNEN. INDIEN U VAN ONDERSTAANDE INSTRUCTIES AFWIJKT VERVALT DE GARANTIE. Om herhaling van de

Nadere informatie

Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok

Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok De plaatjes en beschrijving zijn voor Kymco/Sym/China blokken. Gebruikers van een Piaggio 4takt scooter kunnen deze tekst ook gebruiken, het blok lijkt sterk

Nadere informatie

Handleiding revisie verdamper Koltec VG392 / Necam Mega

Handleiding revisie verdamper Koltec VG392 / Necam Mega Handleiding revisie verdamper Koltec VG392 / Necam Mega 1. Demontage Met de demontage van de verdamper beginnen we met de voorzijde. Draai eerst de 2 korte boutjes die naast de uitgang van de verdamper

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Pneumatische naaldbikhamer EG671CF

Gebruikershandleiding Pneumatische naaldbikhamer EG671CF Gebruikershandleiding Pneumatische naaldbikhamer EG671CF Beste Klant, Hartelijk dank voor het vertrouwen dat u toont met de aankoop van uw nieuwe Eagle luchtgereedschap. Elk Eagle luchtgereedschap is uitgebreid

Nadere informatie

Opdrachten voor de Proeven van bekwaamheid Dieselmotortechnicus. Crebocode 93142, dossier

Opdrachten voor de Proeven van bekwaamheid Dieselmotortechnicus. Crebocode 93142, dossier Opdrachten voor de Proeven van bekwaamheid Dieselmotortechnicus Inleiding De kwalificatie Dieselmotortechnicus bestaat uit drie kerntaken en moeten alle drie worden beoordeeld. Kerntaak 1 en 2 worden ieder

Nadere informatie

Voorwoord: Cool 150/250 Basis set. Cool 150/250 DeLuxe set. Lees eerst de hele handleiding door alvorens met de installatie te beginnen.

Voorwoord: Cool 150/250 Basis set. Cool 150/250 DeLuxe set. Lees eerst de hele handleiding door alvorens met de installatie te beginnen. Voorwoord: Lees eerst de hele handleiding door alvorens met de installatie te beginnen. De installatie is zeer eenvoudig en voor iedereen goed te doen. Cool 150/250 Basis set Maar voorzichtigheid is geboden.

Nadere informatie

1 Mechanisch geregelde hogedrukinspuitpompen

1 Mechanisch geregelde hogedrukinspuitpompen Dieselmanagement (3) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-03-1) 1 Mechanisch geregelde hogedrukinspuitpompen In de inspuittechniek dienen we de verstuivers, de leidingen en de diverse pompen te onderscheiden

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. voertuigentechniek CSPE BB. gedurende 380 minuten. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 55 opdrachten.

Examen VMBO-BB. voertuigentechniek CSPE BB. gedurende 380 minuten. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 55 opdrachten. Examen VMBO-BB 2010 gedurende 380 minuten voertuigentechniek CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 55 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

additieven zoeker WÜRTH additieven een sterk merk!

additieven zoeker WÜRTH additieven een sterk merk! additieven zoeker WÜRTH additieven een sterk merk! Würth additieven een sterk merk! Met het gebruik van WÜRTH additieven bij elke beurt verlengt u de levensduur van de motor. Optimaliseert u de prestaties

Nadere informatie

Handleiding Euroflex Basic & Classic

Handleiding Euroflex Basic & Classic Handleiding Euroflex Basic & Classic FABRIKANT: Eurovema AB Baldersvägen 38 SE-332 35 Gislaved, Zweden Tel: +46 371 390 100 Fax: +46 371 189 82 E: info@eurovema.se I: www.eurovema.se Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

SCdefault. 900 Montagerichtlijn. Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces :87-46 Sep

SCdefault. 900 Montagerichtlijn. Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces :87-46 Sep SCdefault 900 Montagerichtlijn SITdefault Motorverwarmer MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces

Nadere informatie

pilot - CSPE M&T GL profiel Mobiliteit en Transport Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand.

pilot - CSPE M&T GL profiel Mobiliteit en Transport Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Examen VMBO-GL 2015 gedurende 210 minuten pilot - CSPE M&T GL profiel Mobiliteit en Transport Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Dit

Nadere informatie

Handleiding AZEZ. Type Eenheid 715302 715303 715304 715306 715308 715310 715312 715314

Handleiding AZEZ. Type Eenheid 715302 715303 715304 715306 715308 715310 715312 715314 Handleiding AZEZ Algemene instructies: Dit filter is ontworpen en gemaakt om aan de hoogste eisen van kwaliteit en afwerking te voldoen. De UDI AZEZ filter is een automatisch zelfreinigend filter dat wordt

Nadere informatie

www.r2motorsport.nl info@r2motorsport.nl Vervangen brandstofpomp M50B25 Uitgevoerd door Ramon de Ceuninck bij een BMW E36 325i Coupe 1993 Auteur: Ramon de Ceuninck Vervangen Brandstofpomp (E36 3-serie)

Nadere informatie

Saab 9-3 M03- 900 Montagerichtlijn MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE.

Saab 9-3 M03- 900 Montagerichtlijn MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SCdefault 900 Montagerichtlijn SITdefault Motor-/interieurverwarming MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part

Nadere informatie

Montagehandleiding Screens screenstotaalshop.nl 1. Instructie plaatsen screen. 1.1 Aftekenen montage gaten

Montagehandleiding Screens screenstotaalshop.nl 1. Instructie plaatsen screen. 1.1 Aftekenen montage gaten Montagehandleiding Screens screenstotaalshop.nl 1. Instructie plaatsen screen Neem het screen uit de verpakking. Om beschadiging van het screen te voorkomen raden wij u aan hierbij geen mes te gebruiken.

Nadere informatie

EAT-244 Diagnose Airconditioning

EAT-244 Diagnose Airconditioning EAT-244 Diagnose Airconditioning Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 PRINCIPE AIRCO-INSTALLATIE 5 ONDERDELEN AIRCO-INSTALLATIE 7 CONDENSOR 8 EXPANSIE-APPARATUUR EN VERDAMPER

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2003

Examenopgaven VMBO-BB 2003 Examenopgaven VMBO-BB 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 13.30 15.00 uur VOERTUIGENTECHNIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Het gebruik van een symbolenboekje

Nadere informatie

Product specificaties

Product specificaties DIESEL EGR EXTREME CLEANER - 1 Eigenschappen Professioneel gamma DIESEL EGR EXTREME CLEANER Luchtaanzuiging-, Inlaatkleppen-, Luchtstroomsensor-, EGR- en Turboreiniger in aerosol Wynn s Diesel EGR 3 is

Nadere informatie

Gebruik en functies van de 6 wegklep voor filtersets FS350- FS400- FS450- FS500- FS650

Gebruik en functies van de 6 wegklep voor filtersets FS350- FS400- FS450- FS500- FS650 Gebruik en functies van de 6 wegklep voor filtersets FS350- FS400- FS450- FS500- FS650 Filteren (Filtering) Normale functie Het water van het zwembad wordt na het zand van de filter gepasseerd te zijn,

Nadere informatie

DM-RBRD (Dutch) Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Achterderailleur

DM-RBRD (Dutch) Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Achterderailleur (Dutch) DM-RBRD001-00 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Achterderailleur CLARIS RD-R2000 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP... 4 LIJST VAN

Nadere informatie

HELP, DE ACCU LOOPT LEEG. Technische Avond van Old-Timers Oirschot, Oirschot, 17 juni 2005 INHOUDSOPGAVE

HELP, DE ACCU LOOPT LEEG. Technische Avond van Old-Timers Oirschot, Oirschot, 17 juni 2005 INHOUDSOPGAVE HELP, DE ACCU LOOPT LEEG Technische Avond van Old-Timers Oirschot, Oirschot, 17 juni 2005 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Werking van het laadcircuit 3. Controle van het laadcircuit 4. Reparaties en afregeling

Nadere informatie

Innovation Protection Conseil

Innovation Protection Conseil Pagina 1 van 7 PULVERISATEUR DORSAL AUTONOME Elektrische autonome rugsproeier met continue druk KENMERKEN : o Het reservoir is uitgerust met een membraanpomp met Viton-afdichting die wordt bediend met

Nadere informatie

Onderhoudsprogramma, update

Onderhoudsprogramma, update Volvo Car Corporation Göteborg, Sweden Service Bulletin Personenauto s S70/V70/C70 1997- Hoofdgroep Groep No. Jaar Maand 1 17 0008 98 09 Pagina 1(12) Onderhoudsprogramma, update NL S70/V70/C70-1-17-0008

Nadere informatie

AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas

AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas NL AST4910 Gereedschapsset voor het afstellen/ blokkeren van benzinemotoren met dubbele nokkenas Bijpassend gereedschap: AST4519 Gereedschap voor plaatsing op het BDP (gebruiken met een testmeter met wijzerplaat)

Nadere informatie

Innovation Protection Conseil

Innovation Protection Conseil Pagina 1 sur 6 PULVERISATEUR AUTONOME Autonome elektrische sproeier met continue jet KENMERKEN o Het reservoir is voorzien van een membraanpomp met Viton-afdichting en kan worden bediend met een schakelaar.

Nadere informatie

Oliën en oliefilter vervangen

Oliën en oliefilter vervangen Oliën en oliefilter vervangen Interval: 3.000 km. Oliefilter: 25.465.00 Motorolie: 2 liter 10W40 Interval: 10.000 km Differentieel olie: 1 liter 80W90 Carterpan pakking Breng de motor op bedrijfstemperatuur.

Nadere informatie