Microsoft Word Kennismaken

Vergelijkbare documenten
Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Microsoft Outlook Je weg vinden in Outlook

Microsoft Word Selecteren

Microsoft Word 365. Kolommen en tabellen AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Fred Beumer. Fred Beumer. Digitaal Leerplein. Hollandridderkerk, Ridderkerk

Microsoft WordPad Sinaleri Opleiding

Fred Beumer. Guus Mul. Digitaal Leerplein. Hollandridderkerk, Ridderkerk

Microsoft Word 365. Weergave AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word Weergave

Word 2010: rondleiding

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10

Microsoft Word Kolommen en tabellen

4. Documentweergave kiezen 5. Afbeeldingen 6. Tabellen 113 Computergids Word 2019, 2016 en Office 365

Microsoft Word Tekstindeling

Bestanden ordenen in Windows 10

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op.

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend.

HANDLEIDING POWERPOINT 2010

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

Antwoordenboek Tekstverwerken

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk.

Microsoft Word 365. Letteropmaak AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Outlook Meer functies binnen Outlook

Excel 2010, H1 HOOFDSTUK 1

1. Word 2007 instellen

1. Tekst maken en bewerken

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2007, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

Via de het tabblad Bestand kun je bijvoorbeeld een nieuwe werkmap maken, werkmappen openen, opslaan en afdrukken.

1. Kennismaken met Impress

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Kennismaken met Word 2010 Hoofdstuk 2: Vensters en knoppen Hoofdstuk 3: Dialoogvensters en rechtermuisknop

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

Met Office 2013 vertrouwd raken

Kennismaken met Word 2007

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets <Ctrl+N> of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken.

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek

Aan de slag met Windows 10

Deel 1: PowerPoint Basis

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Bonushoofdstukken

HOOFDSTUK 1. beginnen met excel

Microsoft Outlook Agenda

Klikmee OpenOffice Writer. Fred Beumer. Fred Beumer. Digitaal Leerplein. Hollandridderkerk, Ridderkerk

11. Internet Explorer 8 (1)

Microsoft OneNote 365

Het maakt in adressen niet uit of je hoofdletters gebruikt of niet. Maar er mogen geen spaties in zitten.

Microsoft OneNote 365

2. Dia's Maken. 2.1 Een nieuwe dia invoegen. Allereerst gaan we kijken hoe u een nieuwe dia aan uw presentatie toevoegt. Dia's Maken Module 2

INSTRUCT Samenvatting Basis PowerPoint 2013/2016, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1. PowerPoint opstarten, verkennen en afsluiten

Fred Beumer. TekstFontein. Digitaal Leerplein. Hollandridderkerk, Ridderkerk

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Handleiding Word de graad

MS PowerPoint Les 2. Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen.

:: INLEIDING. Victor Peters

via de taakbalk en typ Uitvoeren en open de gelijknamige app

Werkbalk Snelle toegang Titelbalk. Tabbladen

15. Tabellen. 1. wat rijen, kolommen en cellen zijn; 2. rijen en kolommen invoegen; 3. een tabel invoegen en weer verwijderen;

1. Dia s met tekst en afbeeldingen

Algemene opmerkingen Word

Ook op internet wordt gebruik gemaakt van databases, zoals bij Marktplaats en Hyves.

Aanvullend bestand Basisboek Office 2013 en 2010

Afbeeldingen Module 11

Microsoft PowerPoint is een programma om presentaties en diavoorstellingen te maken.

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker

Microsoft Outlook beheren

Vergelijkingseditor 2007

Windows is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld.

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

1. De Office-programma s

Microsoft Outlook 365

1. Aanpassen van uw werkomgeving

Microsoft Word

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Les 7. De app (de app heet nu Mail) Tip. Pagina De tweede afbeelding, het scherm van de app Mail, ziet er iets anders uit:

Grafieken in Word. Soort Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5

Basiskennis van PowerPoint

Instructie Digitaal aantekeningen maken in pdf

Internet Explorer 7 (IE7)

Via het tabblad, kun je afdrukinstellingen aangeven:

1. Kennismaken met Calc

Opdracht 1 : Een eerste werkblad

Beknopte handleiding. Uw bestanden beheren Klik op Bestand om uw Word-bestanden te openen, op te slaan, af te drukken en te beheren.

Het werken met het nieuwe netwerk zal even wennen zijn, het grootste deel van de programma s waarmee je werkt blijven echter hetzelfde.

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

Les 6 Kalender maken. Gerkje Gouweouwe

Algemene opmerkingen Word

Tekstverwerken les 1, tekstverwerkers

1 Een presentatie bekijken

Tekstverwerking. Wat gaan we leren? Opdracht: Geavanceerde opmaak. Jen Kegels, Eveline De Wilde, Inge Platteaux, Tamara Van Marcke

Stap 1 Je eigen website maken Stap 2 Je template invullen Stap 3 Wat kunnen we met de inhoud?... 19

Microsoft Outlook 365

Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie

Les 4. Bestanden beheren met Windows Verkenner. Pagina Als u in het startscherm de eerste letters van verkenner typt, ziet u:

Inhoudsopgave. Mail 36 Agenda 38 Rekenmachine 39 Gamebalk 42 Groove 42 Kaarten 43 Films en tv 45 Paint 45 Foto s 47 WordPad 49

Cursus Powerpoint 2003

Microsoft Publisher 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies, dus hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u zo snel mogelijk aan de slag kunt.

Windows 10: privacy en basisinstellingen

Transcriptie:

Microsoft Word 2013 Kennismaken

Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt hebt, is hulp bij het ontdekken van al die mogelijkheden welkom. Dit boek biedt je die hulp. Stap voor stap maak je kennis met alle onderdelen van Word 2013. Misschien heb je al ervaring opgedaan met eerdere versies van Word, maar omdat Word 2013 veel nieuwe functies en een ander uiterlijk heeft, is dit boek ook voor jou heel geschikt. TIP Bij de lessen over dit onderwerp vind je ook instructievideo s, lesbladen en Word-oefeningen.

Inhoudsopgave 1. Kennismaken met Word 2013 1.1 Titelbalk, lint en de knop Bestand 1.2 De werkbalk Snelle toegang 1.3 Invoeren van een tekst en opslaan 1.4 Nieuw document en de entertoets

1. Kennismaken met Word 2013 Microsoft Word is een tekstverwerkingsprogramma en dat wil zeggen dat je er teksten mee kunt maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. Je kunt in een Worddocument ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra je een tekst getypt hebt, kun je nog van alles aanpassen, zoals de grootte van de letters en de stijl en opmaak van de tekst. Je opent Word door te dubbelklikken op het Wordpictogram op je bureaublad. Je kunt ook klikken op de startknop, linksonder in het beeldscherm en te kiezen voor Alle programma s of Alle apps. Vervolgens klik je op de map Microsoft Office en zie je het programma Microsoft Word 2013 uitschuiven. Klik hierop om het programma te openen. De werkomgeving Wanneer je bekend bent met eerdere versies van Word, zie je meteen dat de werkomgeving volledig gewijzigd is. Je zult wel even nodig hebben om aan deze nieuwe indeling te wennen. Wat zie je op jouw beeldscherm? Linksboven in het beeld zie je de knop Bestand. Wanneer je daarop klikt met de linkermuisknop, krijg je toegang tot de meest gebruikte functies binnen Word, zoals Nieuw, Openen, Opslaan en Afdrukken. Boven de knop Bestand zie je de titelbalk, met de werkbalk Snelle toegang. Standaard is deze werkbalk voorzien van de knoppen Opslaan, Ongedaan maken en Opnieuw. Je kunt desgewenst zelf knoppen toevoegen aan deze balk of ze verwijderen. In het midden van de titelbalk zie je de naam van jouw document, gevolgd door de naam van het programma. Aan de rechterkant van de titelbalk vind je de knoppen Minimaliseren, Maximaliseren en Sluiten.

Onder de titelbalk zie je het zogeheten lint. Daarin vind je alle opdrachten die je kunt uitvoeren in Word. Onder het lint staat het document waarin je op dat ogenblik aan het werk bent. Rechts naast het document zie je een verticale scrollbalk en onder aan je beeldscherm een horizontale. Vraag 1 Kennismaken met Word Wat gebeurt er met je document als je op de knop Minimaliseren (-) klikt? Het document wordt afgesloten Het document wordt geparkeerd naar de Taakbalk Antwoord Het document wordt geparkeerd naar de Taakbalk. Dit betekent dat je de ruimte op je bureaublad weer vrij hebt maar het document geopend blijft. In de Taakbalk is het document weer te openen.

1.1 Titelbalk, lint en de knop Bestand De titelbalk In de vorige les heb je gezien dat de titelbalk aan de bovenzijde van het venster staat. Aan de rechterzijde vind je de knoppen Minimaliseren, Maximaliseren en Sluiten. Klik je op de knop Minimaliseren, dan wordt het document geparkeerd op de taakbalk. Klik je daarna weer op het Word-logo in de taakbalk, dan keert het document terug op je beeldscherm. Door middel van de knop tussen het minteken en het witte kruis kun je de weergave van je document vergroten of verkleinen. Wanneer je het verkleint, komt een gedeelte van het bureaublad in beeld. Door nogmaals op deze knop te klikken, wordt het document weer beeldvullend. Om het document te sluiten klik je op de knop Sluiten (het witte kruisje). Het lint Het belangrijkste gereedschap in Word 2016 is het lint. Alle opdrachten die je in jouw document kunt uitvoeren, bevinden zich hier. Het lint is verdeeld in acht verschillende tabbladen, te weten Start, Invoegen, Ontwerpen, Indeling, Verwijzingen, Verzendlijsten, Controleren en Beeld. In deze tabbladen vind je verschillende groepen met opdrachten. Zo is bijvoorbeeld het tabblad Start verdeeld in de groepen Klembord, Lettertype, Alinea, Stijlen en Bewerken. Sommige van deze groepen hebben aan de rechterzijde een pijltje. Wanneer je hierop klikt, verschijnt een nieuw venster met daarin meerdere opties. Heb je wat meer werkruimte nodig, dan kun je het lint verbergen. Dat doe je door tweemaal met de linkermuisknop op het geselecteerde tabblad te klikken. Nogmaals dubbelklikken zorgt ervoor dat het lint weer wordt weergegeven.

De knop Bestand De knop Bestand geeft toegang tot de basisfuncties van Word 2013. Wanneer je met de linkermuisknop op deze knop klikt, verschijnt het onderliggende menu met aan de linkerkant basisopdrachten zoals Nieuw, Openen, Opslaan, Opslaan als en Afdrukken. Klik je op Sluiten dan zal het programma gesloten worden.

1.2 De werkbalk Snelle toegang Boven de knop Bestand vind je de werkbalk Snelle toegang. Indien gewenst kun je de werkbalk onder het lint plaatsen. Dit doe je door met de rechtermuisknop op de werkbalk te klikken en te kiezen voor De werkbalk Snelle toegang onder het lint weergeven. Herhaal deze stap om de werkbalk terug te zetten naar zijn oorspronkelijke plaats. Naast de standaardknoppen Opslaan, Ongedaan maken en Opnieuw kun je andere knoppen toevoegen aan de werkbalk Snelle toegang. Dit doe je door met de linkermuisknop op de naar beneden wijzende pijl naast de werkbalk Snelle toegang te klikken. Er verschijnt een uitschuiflijst. Staat er al een vinkje voor een optie, dan betekent dit dat deze al wordt weergegeven in de werkbalk Snelle toegang. Vink nu de opties aan die je ook wilt weergeven in de werkbalk. Voor het weghalen van opties uit de werkbalk Snelle toegang, verwijder je het vinkje voor de betreffende optie. Dit doe je door te klikken op die optie.

1.3 Invoeren van een tekst en opslaan Wanneer je een leeg document in Word 2016 opent, wordt er een nieuw document op je scherm getoond. De cursor knippert op de eerste regel van dat document. Wanneer je tekst typt en het eind van een regel bereikt, zal Word automatisch naar de volgende regel gaan. Dit noemen we Automatische terugloop. Gebruik je aan het eind van een regel de entertoets op je toetsenbord, dan beschouwt Word de ingegeven tekst als een alinea. Opslaan en Opslaan als Wanneer je jouw document hebt afgerond, wil je dit natuurlijk opslaan. Om een document op te slaan, klik je op de knop Bestand linksboven in beeld. In het menu dat nu verschijnt heb je twee mogelijkheden: Opslaan en Opslaan als De optie Opslaan maakt het mogelijk een reeds eerder opgeslagen document, waarin je wijzigingen hebt aangebracht, op te slaan. Wil je een nieuw document opslaan, dan kies je Opslaan als In het scherm dat rechts verschijnt klik je op computer of deze pc. Het is verstandig regelmatig je document tussendoor op te slaan. Dit doe je om te voorkomen dat je wijzigingen verliest wanneer Word bijvoorbeeld plotseling afsluit. Er verschijnt nu een dialoogvenster. Geef het document een naam en klik als laatste op Opslaan.

Heb je een bestaand document aangepast, kies dan voor Opslaan. Het document heeft immers al een naam; alleen de wijzigingen moet opgeslagen worden.

1.4 Nieuw document en de entertoets Staat er een document in je beeldscherm en wil je een nieuw document maken, dan hoef je het eerste document niet te sluiten (het opslaan is wel aan te raden). Je kunt gewoon een nieuw document maken en het al bestaande blijft dan op de achtergrond aanwezig. Klik op de knop Bestand en kies de optie Nieuw. In het venster dat verschijnt klik je op Leeg document. Het nieuwe document is nu geopend over het al bestaande. In de taakbalk kun je zien dat er nu twee documenten zijn geopend. Klik in het nieuwste document op het minteken en het andere document verschijnt weer in beeld. Wil je in het nieuwste document werken, klik dan in de taakbalk op het Wordlogo en vervolgens op het nieuwe document. De entertoets Om een nieuwe regel in te zetten, gebruik je de entertoets van je toetsenbord. In voorgaande versies van Word kwam de cursor vervolgens terecht op de volgende regel. Word 2016 slaat na gebruik van de entertoets een regel over en begint met een nieuwe alinea. Wil je die extra lege regel niet, dan kun je de instellingen van Word veranderen, zodat het programma bij een volgend gebruik van de entertoets geen regel overslaat. Ga daarvoor naar het tabblad Start en klik op de knop Geen afstand. Klik vervolgens ergens in de tekst en druk op de entertoets. Je ziet nu dat er geen extra regel wordt tussengevoegd. Wil je die extra regel later toch weer, dan klik je in het lint op de knop Standaard, waarna na het gebruik van de entertoets opnieuw een lege regel zal verschijnen.

Word afsluiten Wil je het document waarin je hebt zitten werken bewaren, dan moet je dit opslaan voordat je Word afsluit! Klik op de knop Bestand en kies Opslaan als... bij een nieuw document en Opslaan bij een al eerder opgeslagen document. Nu kun je Word afsluiten door op het witte kruisje aan de rechterbovenzijde van het venster te klikken. Je kunt ook klikken op de knop Bestand en vervolgens kiezen voor Afsluiten onder aan de lijst. Sluit je Word af zonder eerst je document(en) op te slaan, dan gaan een nieuw of al je aanpassingen in een bestaand document verloren. Wil je een document niet bewaren, dan is het geen probleem om Word meteen af te sluiten. Vraag 2 Opslaan Je hebt Word geopend en een tekst getypt. Je wilt het document opslaan. Waar moet je voor kiezen? Bestand - Opslaan Bestand - Opslaan als Antwoord Bestand Opslaan als. Wanneer je een nieuwe tekst hebt gemaakt en deze wilt opslaan, kies je altijd voor opslaan als. Je kunt het document dan een naam geven en een locatie om te bewaren.

Algemeen Voor alle oefeningen geldt dat je ze in het begin regelmatig moet herhalen om ze echt onder de knie te krijgen. Je gaat merken dat het werken met Word steeds makkelijker gaat. Antwoorden Om te controleren of je de oefeningen goed hebt gemaakt, zie je aan het einde van elke oefening een afbeelding die het juiste antwoord laat zien. Oefening 1 Map maken* 1. Open de Verkenner. 2. Open de map Documenten. 3. Maak een nieuwe map aan met de naam Oefeningen Word.

Deze module is gemaakt door Fred Beumer in opdracht van Utrechtzorg. Heb je opmerkingen of vragen over dit lesmateriaal? Mail dan naar info@digivaardigindezorg.nl.