Minor International Entrepreneurship & Development

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Minor International Entrepreneurship & Development"

Transcriptie

1 Minor International Entrepreneurship Het gedachtegoed van de minor International Entrepreneurship is een coproductie van: Esther Blom, projectmanager Duurzaam Ondernemen, Delft Centre for Entrepreneurship Wim Ravesteijn, docent, sectie Technologiedynamica en Duurzame Ontwikkeling Otto Kroesen, docent, sectie Filosofie Deze minor richt zich op ondernemende activiteiten in 'ontwikkelingslanden'. Een dergelijke multiculturele setting vraagt aandacht voor o.a. de volgende issues: Hoe beïnvloeden de verschillende culturele wereldbeelden het onderneminsproces? Hoe zijn de verschillen tussen rijke en arme landen ontstaan? Wat is eigenlijk meer en minder 'ontwikkeld' en vanuit welk perspectief geldt dat? Zijn het altijd hulpbehoevende gebieden of kunnen we ze in het algemeen beter beschouwen als gelijkwaardige partners met afwijkende behoeftepatronen?! Wat is de rol van technologie en entrepreneurship in deze complexe muliculturele setting? Hoe past deze vorm van internationonaal ondernemersschap in het patroon van de huidige globalisering? Als dit vragen zijn waar je je mee bezig wilt houden, is de minor International Entrepreneurship & Development iets voor jou! het is een uitdagende en verrijkende minor waarin je leert wat ondernemen is, rekening houdend met afwijkende omstandigheden en perspectieven. Er zijn twee varianten: een algemene en een stagevariant. Na afloop van het volgen van de minor heeft de student kennis en inzicht op het gebied van: ontwikkelingsproblematiek als (sociaal) duurzaamheidsvraagstuk; historische ontwikkeling van arme en rijke landen ontwikkelingsstrategieën; politieke systemen & (ontwikkelings-)economie rol van technologie en ingenieurs ondernemen en marketing; financiële aspecten, zoals fondsenwerving om project te financieren, schrijven projectplan, maar ook voor project ter plaatste welke financiële organisatievormen mogelijk zijn; interculturele verschillen en de invloed hiervan op werk; sociaal en NGO ondernemerschap.

2 Samenhang Door het lesprogramma van de minor International Entrepreneurship te volgen, wordt een visie ontwikkeld op de ontwikkelingsproblematiek en de rol van technologie en ondernemen hierin. Dit is in deze tijd van globalisering waardevolle bagage. Deze visie stelt studenten in het toekomstige werkveld in staat in een internationale context vanuit de mvogedachte (maatschappelijk verantwoord ondernemen) te werken. Bovendien kunnen studenten zelf ondernemender worden in de zin van het opzetten en ondersteunen van duurzame ondernemingen in ontwikkelingslanden. Inhoud Minor Parallel aan de aangeboden vakken wordt in de variant algemeen - een integratievak gegeven in het kader waarvan de student de bij de verschillende vakken opgedane kennis bij elkaar brengt in een overkoepelend project. Studenten maken een case-beschrijving/plan voor een project in samenwerking met een NGO of bedrijf dat sociaal onderneemt in ontwikkelingslanden. Vanuit de minorcoördinatie worden verschillende casussen aangereikt, maar de studenten kunnen ook zelf een casus zoeken. De minor Internationale stage is een tweede variant van deze minor en is opgebouwd uit een aantal kernvakken rond een stage. Studenten kunnen zelf met een stage (en een eventueel daarmee verbonden stagecoördinator uit een technische faculteit) komen, maar ook putten uit de stageportefeuille (in opbouw) bij de betrokken docenten. Vakken Vakken algemene en stagevariant WM0565TU Social Entrepreneurship (3 EC) Docent: Esther Blom Bij dit vak worden verschillende aspecten van Sociaal ondernemen behandeld. Bovendien worden de praktische aspecten van het opzetten van een (stage) project behandeld. De student leert aan de hand van gastcolleges van NGO s en aan de hand van colleges hoe een project in een ontwikkelingsland wordt opgezet, hoe fondsen hiervoor worden geworven. Bovendien wordt nagedacht hoe projecten een zelfstandig vervolg kunnen krijgen. Moet de industrie hierbij worden betrokken? SPM9237 Awareness of Cultural Differences (4 EC) Docent: Martin de Jong Over de verschillende aspecten van interculturele verschillen en hoe deze verschillen van invloed zijn op organisatie- en probleemoplossend vermogen. WM0902TU Technology and Global Development (2 EC) Het vak gaat in op de wereldarmoedeproblematiek en zoekt naar oplossingen. Speciale aandacht gaat uit naar de rol van de technologie en de bijdrage die ingenieurs kunnen leveren aan de oplossing van de problemen, hetzij technisch, hetzij bestuurlijk. Het boek Het einde van de armoede (Jeffrey Sachs) wordt als leidraad gebruikt.

3 Vakken algemene variant IO3813 Collaborative Business Design (4 EC) Docent: Frido Smulders Introductie in het wezen van ondernemerschap (met nadruk op technologiegeoriënteerd ondernemen) en het schrijven van een ondernemingsplan. Er wordt ook aandacht besteed aan ethiek, duurzaamheid en aan duurzaam ondernemen. WM0401TU History of Technology (3 EC) Over de historische achtergronden van de ontwikkelingsproblematiek en de rol van de technologie daarbij aan de hand van het boek Arm & Rijk. Waarom werd het Westen rijk en bleven andere landen arm? (van David Landes). IO3808 Introduction to business marketing (2 EC) Docent: Sicco Santema Een onderneming zonder klanten is niet levensvatbaar! Er is opas sprake van innovatie als een idee werkelijk succesvol in de markt is gezet. Basisprincipes van marketing komen bij dit vak aan bod. Deze principes kunnen zowel op het westerse ondernemen als op het ondernemen in ontwikkelingslanden worden toegepast. WM0564TU Casestudy International Entrepreneurship (9 EC) Docent: Esther Blom Dit vak loopt gedurende de hele minor parallel aan de overige colleges. Studenten maken een casebeschrijving/ plan voor een project i.s.m. een NGO of bedrijf wat sociaal onderneemt in ontwikkelingslanden. De studenten moeten de in de overige vakken aangereikte kennis toepassen. Het is de bedoeling dat de studenten (paars- of groepsgewijs) een ontwikkelplan opstellen waarbij duurzaamheid in ogenschouw genomen dient te worden. Vakken stagevariant WM0930TU History of Technology & Technology and Global Development (4 EC) Over de historische achtergronden van de ontwikkelingsproblematiek en de rol van de technologie daarbij aan de hand van het boek Arm & Rijk. Waarom werd het Westen rijk en bleven andere landen arm? (van David Landes). Verder gaat het vak gaat in op de wereldarmoedeproblematiek en zoekt naar oplossingen. Speciale aandacht gaat uit naar de rol van de technologie en de bijdrage die ingenieurs kunnen leveren aan de oplossing van de problemen, hetzij technisch, hetzij bestuurlijk. Het boek Het einde van de armoede (Jeffrey Sachs) wordt als leidraad gebruikt. WM0306TU Communicative interaction: Moral aspects of teamwork (3EC) Docent: Otto Kroesen Over het tot stand komen van moreel verantwoorde beslissingen tussen verschillende actoren, verschillend in belangen, culturele achtergrond, waarden en geschiedenis - met aandacht voor de context afhankelijkheid van prioriteiten en het performatief optreden van de actoren (daarom intergratievak voor stagevariant).

4 WM0570TU Internship (12 EC) WM0927TU Intercultural internship (indien geen keuzevak) (15 EC) Docent: Otto Kroesen Afhankelijk van het volgen van een verplicht faculteitsgebonden deel of een keuzevak wordt gekozen voor een stage van 12 of 15 etcs. De stage wordt (indien gewenst) gedeeltelijk door de faculteit van de student begeleid en gedeeltelijk door docenten van de minor. Voor het zoeken van een geschikte stageplaats kan van de contacten van de minorcoördinator gebruik worden gemaakt. Er wordt een actieve houding van de student verwacht. Keuzeruimte voor beide varianten WM0404TU De onderneming in sociologisch perspectief (3 EC) WM0915TN Duurzaam ondernemen (3 EC) IO3803 Product Development en Innovatie(3 EC) WM0306TU Communicative Interaction (3 EC) WM0623TU International Business Management (4 EC) WM0625TU Innovatiemanagement (4 EC) CT5560 CivieleTechniek in ontwikkelingssamenwerking (4 EC) WM0560TU De essentie van technologisch Ondernemersschap (4 EC) ID4050 Internationalisation (3 EC) WB3482 Finance for Entrepreneurs (3 EC) WM0926TU Managing Start-ups (3 EC) IO3806 Introduction to business marketing (2 EC) Naast de hierboven genoemde vakken kan een van de door de TU aangeboden taalcursussen als keuzevak worden gevolgd (3 of 4 EC) Achtergrondinformatie Ondernemersschap met duurzame producten heeft de toekomst. Het is daarin een trend om zich niet meer alleen op de welvarende groep consumenten te richten maar ook op de minder bedeelden die in de zogenaamde ontwikkelingslanden van slechts enkele euro s per dag moeten rondkomen zoals bijvoorbeeld beschreven door de econoom C.K. Prahalad. Naast de winstgevendheid is ook maatschappelijke verantwoordelijkheid hierbij van belang. Als we de problematiek in ontwikkelingslanden vanuit het standpunt van een NGO bekijken, speelt ondernemen ook een rol. De belangstelling voor Bottom of the Pyramid projecten, duurzaam ondernemen en ontwikkelingssamenwerking is groot onder Delftse studenten. Projecten in of voor ontwikkelingslanden vragen veel aanpassingsvermogen, creativiteit en doorzettingsvermogen. De tijdens de studie opgedane kennis moet in een andere context en met andere (hulp)middelen worden toegepast. Een uitdaging die veel studenten graag aangaan. Een extra drijfveer hiervoor

5 is het gevoel iets te kunnen betekenen voor de mensen die in heel andere omstandigheden leven en werken dan wij. Onder duurzaam ondernemen verstaan wij niet alleen milieuverantwoord, maar ook maatschappelijk verantwoord ondernemen. In toenemende mate willen ook bedrijven maatschappelijk verantwoord opereren. Omgekeerd wordt in de ontwikkelingssamenwerking steeds meer ontdekt, dat ownership, initiatief en creativiteit van actoren in zich ontwikkelende landen van cruciaal belang is. Er is dus sprake van een wederzijds leerproces: het werk van NGO's moet ook financieel gezond zijn, bedrijven gaan hun werk zien als opbouw van de samenleving, waarbij "capacity building" en participatie van de bevolking in rekening gebracht worden. Door de studenten in multidisciplinaire teams - ook in een diversiteit van culturen - te laten samenwerken aan duurzame projecten in of voor ontwikkelingslanden en door onderwijs te verzorgen op dit gebied kunnen we als universiteit studenten een unieke werkervaring meegeven. Studenten wordt geleerd hoe zij projectmatig duurzame initiatieven in ontwikkelingslanden kunnen ontplooien. Zij leren dit bovendien te doen over de grenzen van cultuurverschillen heen in samenwerking met partners uit de gastlanden. De studenten leren om te gaan met verschillende culturele contexten en verbreden hun handelingsrepertoire. De tijdens de minor en eventueel tijdens een stage opgedane kennis stelt studenten na afloop van de studie in staat in een internationale context vanuit de mvo-gedachte (maatschappelijk verantwoord ondernemen) te werken. Dit is in deze tijd van globalisering waardevolle bagage. Bestemd voor Alle studenten van de TU die geïnteresseerd zijn in ondernemen, internationalisering en ontwikkelingsproblematiek. Geeft toegang tot EPA Double Degree Master met een semester studeren in China aan het Harbin Institute of Technology. Ingangseisen Niveau eind tweede studiejaar. Voldoende kennis van de Engelse taal om (gast)colleges in het Engels te kunnen volgen. Contact Minorcoördinator International Entrepreneurship : Esther Blom e.m.blom@tudelft.nl tel Minorcoördinator Stagevariant International Entrepreneurship : Wim Ravesteijn w.ravesteijn@tudelft.nl tel Stagecoördinator: Otto Kroesen j.o.kroesen@tudelft.nl tel

Maatschappelijke vorming

Maatschappelijke vorming toelichting Hoe kan de school de leerling helpen om zich te ontwikkelen tot een actieve, verantwoordelijke en sociale burger? Een belangrijke taak van de school is om leerlingen voor te bereiden op hun

Nadere informatie

Milieuwetenschappen in Leiden

Milieuwetenschappen in Leiden Milieuwetenschappen in Leiden Combineer je opleiding met milieu en duurzaamheid leiden.edu.nl Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Waarom milieu en duurzaamheid? Thema s als gezondheid, armoedebeschrijving,

Nadere informatie

Instituut voor Communicatie, Media & IT. Game Design & Development

Instituut voor Communicatie, Media & IT. Game Design & Development Instituut voor Communicatie, Media & IT Game Design & Development EELCO BRAAD // NIEK JONKER drs. Eelco Braad University Lecturer Game Design & Development Master of Computational Science & Scientific

Nadere informatie

Werkgevers Ondernemers. In gesprek over de inhoud van het onderwijs

Werkgevers Ondernemers. In gesprek over de inhoud van het onderwijs Werkgevers Ondernemers In gesprek over de inhoud van het onderwijs 1 Algemeen Doe mee en praat mee! Antwoord of reactie op deze vraag? Dé landelijke dialoog over ons onderwijs en de toekomst. Deel gedachten,

Nadere informatie

Het onderwijsprogramma van de opleidingen Pedagogiek mei 2013

Het onderwijsprogramma van de opleidingen Pedagogiek mei 2013 Bijlage 7: Het onderwijsprogramma van de opleidingen Pedagogiek mei 2013 Visie opleidingen Pedagogiek Hogeschool van Amsterdam Wij dragen als gemeenschap en daarom ieder van ons als individu, gezamenlijk

Nadere informatie

Aanvraagformulier nieuwe opleiding. Basisgegevens. Contactpersoon/contactpersonen Postbus GG Amsterdam

Aanvraagformulier nieuwe opleiding. Basisgegevens. Contactpersoon/contactpersonen Postbus GG Amsterdam Aanvraagformulier nieuwe opleiding Basisgegevens Naam instelling(en) Contactpersoon/contactpersonen Universiteit van Amsterdam Postbus 19268 1000 GG Amsterdam Contactgegevens Naam opleiding Internationale

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Persoonlijke Effectiviteit De cursus Persoonlijke Effectiviteit duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Economie en Bedrijfseconomie. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Economie en Bedrijfseconomie. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Economie en Bedrijfseconomie Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde ( FEWEB) Opbouw van studie door prof. dr. Henri de Groot (programmadirecteur)

Nadere informatie

Program overview. Year 2010/2011 Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science

Program overview. Year 2010/2011 Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science Program overview 07-Oct-2017 18:22 Year 2010/2011 Organization Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science Education Minors EWI Code Omschrijving ECTS EWI-MI-151-10 EWI-MI-151-10 Minor Entrepreneurship

Nadere informatie

Minor International Sustainable Development 2011-2012. het gebeurt op windesheim

Minor International Sustainable Development 2011-2012. het gebeurt op windesheim Minor International Sustainable Development 2011-2012 het gebeurt op windesheim Colofon Deze brochure bevat informatie voor studenten die zich willen oriënteren op de minor International Sustainable Development

Nadere informatie

Richtlijnen voor het werken in een multiculturele setting

Richtlijnen voor het werken in een multiculturele setting Richtlijnen voor het werken in een multiculturele setting Quality needs diversity 1. Inleiding Deze richtlijnen zijn een uitwerking van de kernwaarde Ruimte voor talent en groei voor iedereen, onderdeel

Nadere informatie

Studenten lerarenopleiding. In gesprek over de inhoud van het onderwijs

Studenten lerarenopleiding. In gesprek over de inhoud van het onderwijs Studenten lerarenopleiding In gesprek over de inhoud van het onderwijs 1 Algemeen Doe mee en praat mee! Antwoord of reactie op deze vraag? Dé landelijke dialoog over ons onderwijs en de toekomst. Deel

Nadere informatie

Program overview. 11-Nov :37. Year 2010/2011 Technology, Policy and Management Minors Management of Technology

Program overview. 11-Nov :37. Year 2010/2011 Technology, Policy and Management Minors Management of Technology Program overview 11-Nov-017 5:37 Year 010/011 Organization Technology, Policy and Management Education Minors Management of Technology Code Omschrijving ECTS MOT-Mi-153-10 MOT-Mi-153-10 Health Innovation

Nadere informatie

Rubric Internationale competenties feb link

Rubric Internationale competenties feb link Competenties Niveau 2 Niveau 3 Niveau 4 Kennis Kennis van eigen cultuur Kennis van verbale en nonverbale verschillen van andere culturen en gewoontes Heeft basiskennis van eigen cultuur. Heeft basiskennis

Nadere informatie

Where innovation starts. Vakken eerste jaar Psychology & Technology

Where innovation starts. Vakken eerste jaar Psychology & Technology Where innovation starts Vakken eerste jaar Vakken eerste jaar In de major krijg je uiteenlopende vakken en projecten op het gebied van psychologie, techniek en onderzoeksmethoden. Daarnaast heb je binnen

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Controlling & Accounting De cursus Controlling & Accounting duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Een zeer inspirerende ervaring waarbij ik veel geleerd heb over zowel de Surinaamse samenleving als mijn eigen Nederlandse achtergrond

Een zeer inspirerende ervaring waarbij ik veel geleerd heb over zowel de Surinaamse samenleving als mijn eigen Nederlandse achtergrond Een zeer inspirerende ervaring waarbij ik veel geleerd heb over zowel de Surinaamse samenleving als mijn eigen Nederlandse achtergrond Eline Leising Stagiaire TU Delft, 2012-2013 WIE ZIJN WIJ SOIL staat

Nadere informatie

Welkom bij Accountancy

Welkom bij Accountancy Welkom bij Accountancy 8-12-2018 Per september 2017 Alle economische opleidingen op locatie Kralingse Zoom onder de noemer (nieuwe) Rotterdam Business School. Accountancy de financiele sitiuatie in kaart

Nadere informatie

04/02/2016 WAAROM DE WERELD NIET ZONDER ANTROPOLOGEN KAN ANTROPOLOGEN KAN ANTROPOLOGEN KAN ANTROPOLOGEN KAN. Wat is Antropologie?

04/02/2016 WAAROM DE WERELD NIET ZONDER ANTROPOLOGEN KAN ANTROPOLOGEN KAN ANTROPOLOGEN KAN ANTROPOLOGEN KAN. Wat is Antropologie? CULTURELE ANTROPOLOGIE EN ONTWIKKELINGSSOCIOLOGIE FACULTEIT DER SOCIALE WETENSCHAPPEN TIJDENS DEZE VOORLICHTING Wat is Antropologie? Hoe is de studie opgebouwd? Wat kun je ermee? Waarom de Vrije Universiteit

Nadere informatie

Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD. master city developer

Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD. master city developer Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD master city developer Ontwikkel een eigen visie Werk je in stedelijke gebiedsontwikkeling of herstructurering dan is de MCD opleiding voor jou een

Nadere informatie

Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation*

Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation* Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation* *Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Innovatiewetenschappen TU/e Bachelor College De Technische

Nadere informatie

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler CommTalks 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen Concept & samenstelling Betteke van Ruler Spreek de taal van de bestuurskamer Piet Hein Coebergh 148 De communicatieprofessionals van vandaag

Nadere informatie

Case Development Centre

Case Development Centre Case Development Centre Toepassing van cases in het onderwijs Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap Hoe kan Rotterdam bestaande kennis op nieuwe wijze inzetten om de innovatiegraad van de industrie

Nadere informatie

Bachelor Europese studies. uva.nl/ba-europese-studies

Bachelor Europese studies. uva.nl/ba-europese-studies Bachelor 2019-2020 Europese studies uva.nl/ba-europese-studies In de bachelor Europese studies bestudeer je uiteenlopende aspecten van Europa, zoals de politiek en cultuur van de Europese landen in het

Nadere informatie

OPLEIDINGSONDERDELEN VOOR DE FACULTEIT ECONOMISCHE EN SOCIALE WETENSCHAPPEN KIES JE OPLEIDING WAARUIT JE VAKKEN WENST OP TE NEMEN:

OPLEIDINGSONDERDELEN VOOR DE FACULTEIT ECONOMISCHE EN SOCIALE WETENSCHAPPEN KIES JE OPLEIDING WAARUIT JE VAKKEN WENST OP TE NEMEN: OPLEIDINGSONDERDELEN VOOR DE FACULTEIT ECONOMISCHE EN SOCIALE WETENSCHAPPEN ALS GASTSTUDENT KIES JE OPLEIDING WAARUIT JE VAKKEN WENST OP TE NEMEN: BACHELOR OF SCIENCE IN POLITIEKE WETENSCHAPPEN BACHELIER

Nadere informatie

Bedrijfseconomie, Ondernemerschap en Financiële Zelfredzaamheid

Bedrijfseconomie, Ondernemerschap en Financiële Zelfredzaamheid Bedrijfseconomie, Ondernemerschap en Financiële Zelfredzaamheid Bedrijfseconomie Voorlichting Profielkeuze R.J. van der Zande Introductie Filmpje: Omgaan met verandering Principe van Lemonade: When life

Nadere informatie

Overzicht curriculum VU

Overzicht curriculum VU Overzicht curriculum VU Opbouw van de opleiding Ter realisatie van de gedefinieerde eindkwalificaties biedt de VU een daarbij passend samenhangend onderwijsprogramma aan. Het onderwijsprogramma bestaat

Nadere informatie

Internationale kansen voor het MKB: HBO slaat een brug. Louise van Weerden Enschede, 12 Juni 2013

Internationale kansen voor het MKB: HBO slaat een brug. Louise van Weerden Enschede, 12 Juni 2013 Internationale kansen voor het MKB: HBO slaat een brug Louise van Weerden Enschede, 12 Juni 2013 Achtergrond Communicatiewetenschap, Universiteit Groningen, Concordia University Montreal Onderzoek intercultureel

Nadere informatie

Prof. dr. Katrien Antonio 3 april 2019

Prof. dr. Katrien Antonio 3 april 2019 Master in het management Master in de beleidseconomie Master in de bedrijfseconomie en het bedrijfsbeleid Master of International Business Economics and Management Prof. dr. Katrien Antonio 3 april 2019

Nadere informatie

AFSTUDEERRICHTING CREATIEVE INDUSTRIE

AFSTUDEERRICHTING CREATIEVE INDUSTRIE AFSTUDEERRICHTING CREATIEVE INDUSTRIE Utrecht, december 2013 Pim Schonk Willem Spee 1 Voorwoord Interactieve media, nieuwe diensten, verrassende content; nieuwe vormen van nieuwsvergaring, onverwachte

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Verandermanagement & Leadership De cursus Verandermanagement & Leadership duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Samenvatting aanvraag

Samenvatting aanvraag Samenvatting aanvraag Algemeen Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): Naam instelling Contactpersoon/contactpersonen Contactgegevens Nieuwe opleiding Nieuw Ad programma Nieuwe hbo master Nieuwe

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Bedrijfsovername & Bedrijfsoverdracht De cursus Bedrijfsovername & Bedrijfsoverdracht duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een

Nadere informatie

Voorlichting Econometrie & Operationele Research. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Voorlichting Econometrie & Operationele Research. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Voorlichting Econometrie & Operationele Research Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Vier bacheloropleidingen Bedrijfskunde Econometrie & Operationele Research Economie en Bedrijfseconomie

Nadere informatie

De Haagse Hogeschool. Hogeschool Rotterdam. HBO-Nederland

De Haagse Hogeschool. Hogeschool Rotterdam. HBO-Nederland HBO-Nederland De Haagse Rotterdam Utrecht INHOLLAND van Amsterdam Leiden aantal respondenten 195507 10139 14384 13180 9102 17584 4193 Je studie in het algemeen 3,88 3,83 3,81 3,79 3,70 3,83 3,98 De inhoud

Nadere informatie

Make it work! Virtuele mobiliteit in internationale stages integreren: een snelgids

Make it work! Virtuele mobiliteit in internationale stages integreren: een snelgids Make it work! Virtuele mobiliteit in internationale stages integreren: een snelgids Wat? Internationale stages worden steeds belangrijker in de context van de internationalisering van hoger onderwijs en

Nadere informatie

MASTERCLASS INNOVATIEMANAGEMENT & PRODUCTONTWIKKELING

MASTERCLASS INNOVATIEMANAGEMENT & PRODUCTONTWIKKELING MASTERCLASS INNOVATIEMANAGEMENT & PRODUCTONTWIKKELING NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Door digitalisering en automatisering wordt de levenscyclus van diensten en producten steeds korter. Het

Nadere informatie

T (toetsvorm): S = schriftelijk en O = opdracht/overig CW (cijferweging) B (beoordeling): V/O = voldoende/onvoldoende en C = cijfer

T (toetsvorm): S = schriftelijk en O = opdracht/overig CW (cijferweging) B (beoordeling): V/O = voldoende/onvoldoende en C = cijfer Studiejaar 1 Periode 1 Blok 1: Oriëntatie op markt * Kerncompetentie(s): 1, 2, 3, 5, 7, 9, 11 Integrale opdracht 1 (project marktverkenning/leren werken in projecten) MMVP14IOP1 4 Integrale opdracht 1

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Agile & Scrum Projectmanagement De cursus Agile & Scrum Projectmanagement duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Mechanica 8 Wb1217 Sterkteleer 2 3 2 Wb1216-06 Dynamica 2 3 4 Wb1218-07 Niet Lin. Mechanica 2 3

Mechanica 8 Wb1217 Sterkteleer 2 3 2 Wb1216-06 Dynamica 2 3 4 Wb1218-07 Niet Lin. Mechanica 2 3 Schakelprogramma t.b.v. instroom van studenten van de HBO-bacheloropleiding Scheepsbouwkunde in de TU Delft masteropleiding Marine Technology en daaraan gerelateerde masteropleidingen: Materials Science

Nadere informatie

Agriculture De uitdagingen van een Biobased Economy voor het onderwijs

Agriculture De uitdagingen van een Biobased Economy voor het onderwijs Agriculture De uitdagingen van een Biobased Economy voor het onderwijs Tuinbouw Kennisdag 2012 Bleiswijk 27 november 2012 Transitie naar Duurzame Samenleving Van lineair naar circulair Triple P bottom-line

Nadere informatie

IPS EXCELLENTIEPROGRAMMA S STUDIEJAAR 2014-2015. Domein Health Instituut Paramedische Studies

IPS EXCELLENTIEPROGRAMMA S STUDIEJAAR 2014-2015. Domein Health Instituut Paramedische Studies IPS EXCELLENTIE STUDIEJAAR 2014-2015 Domein Health Instituut Paramedische Studies 2 Instituut Paramedische Studies Domein Health Excellentieprogramma s Paramedische Studies Uitdagende talentprogramma s

Nadere informatie

SOCIOLOGIE FACULTEIT DER SOCIALE WETENSCHAPPEN

SOCIOLOGIE FACULTEIT DER SOCIALE WETENSCHAPPEN SOCIOLOGIE FACULTEIT DER SOCIALE WETENSCHAPPEN PROGRAMMA WAT GA IK DE KOMENDE 45 MINUTEN VERTELLEN? 1. Waarom sociologie studeren (wat is sociologie?) 2. Waarom sociologie studeren aan de VU? 3. Hoe ziet

Nadere informatie

21-4-2016. Info voor B2 TOM studenten van. Opleiding Werktuigbouwkunde

21-4-2016. Info voor B2 TOM studenten van. Opleiding Werktuigbouwkunde 21-4-2016 Info voor B2 TOM studenten van Opleiding Werktuigbouwkunde PROGRAMMA Doel Derde jaar Minor Afstuderen Master ME Regelingen Tot Slot Doel Opleiden Academische Werktuigbouwer met oog voor wat er

Nadere informatie

STAGEHANDLEIDING Master Sociologie

STAGEHANDLEIDING Master Sociologie 1 STAGEHANDLEIDING Master Sociologie Universiteit van Amsterdam Faculteit der Maatschappij en Gedragswetenschappen Graduate School of Social Sciences Opleiding Sociologie Bezoekadres: Nieuwe Achtergracht

Nadere informatie

Presentatie Recht en Economie

Presentatie Recht en Economie Presentatie Recht en Economie Prof. dr. Koen Caminada Index - Programma s met economie - Afstudeerrichting Recht & economie - Waarom Recht & economie - Voorbeelden van vragen - Afstudeerrichtingen - Opbouw

Nadere informatie

Innovatie support gids

Innovatie support gids Innovatie support gids Uw gids naar resultaat 1 Uw gids naar resultaat Innovatief duurzaam drukwerk Het drukwerk van deze gids is uitgevoerd in waterloos offset met inkt op plantaardige basis, dit resulteert

Nadere informatie

In gesprek over de inhoud van het onderwijs van de toekomst

In gesprek over de inhoud van het onderwijs van de toekomst In gesprek over de inhoud van het onderwijs van de toekomst Leraar Schoolleider Bestuurder Doe mee en praat mee! Antwoord of reactie op deze vraag? Dé landelijke dialoog over ons onderwijs en de toekomst.

Nadere informatie

Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen.

Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen. Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen. Innovatie & inspiratieprogramma + werkplek @ Jamfabriek (code A02) Heeft u een idee, project of opdracht, neem dan

Nadere informatie

Program overview. 25-Sep :04. Year 2011/2012 Technology, Policy and Management Minors Management of Technology

Program overview. 25-Sep :04. Year 2011/2012 Technology, Policy and Management Minors Management of Technology Program overview 5-Sep-017 15:04 Year 011/01 Organization Technology, Policy and Management Education Minors Management of Technology Code Omschrijving ECTS MOT-Mi-153-11 MOT-Mi-153-11 Health Innovation

Nadere informatie

Bachelor Spaanse en Latijns- Amerikaanse studies. uva.nl/ba-spaans

Bachelor Spaanse en Latijns- Amerikaanse studies. uva.nl/ba-spaans Bachelor 2019-2020 Spaanse en Latijns- Amerikaanse studies uva.nl/ba-spaans Spaans is een van de meest gesproken talen ter wereld. De Spaanstalige wereld is een hoofdrolspeler op het internationale toneel,

Nadere informatie

Vernieuwing masterfase UU Inputsessies met studenten. Sessie 3 Keuzemogelijkheden en interdisciplinariteit

Vernieuwing masterfase UU Inputsessies met studenten. Sessie 3 Keuzemogelijkheden en interdisciplinariteit Vernieuwing masterfase UU Inputsessies met studenten Sessie 3 Keuzemogelijkheden en interdisciplinariteit Resultaten van inputsessie 10 juni 2014 Introductie Deze PowerPoint bevat de resultaten van de

Nadere informatie

Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation*

Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation* Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation* *Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Innovatiewetenschappen TU/e Bachelor College De Technische

Nadere informatie

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder HUBspot is een plek waar innoverende studenten, ondernemers, investeerders, docenten en bedrijven elkaar ontmoeten en inspireren, kennis opdoen en samen ondernemen. Met als doel om Leiden innovatiever

Nadere informatie

Minor in het buitenland 2016-2017 Mogelijkheden bij de opleiding Geneeskunde

Minor in het buitenland 2016-2017 Mogelijkheden bij de opleiding Geneeskunde Internationalisering Minor in het buitenland 2016-2017 Mogelijkheden bij de opleiding Geneeskunde Minor algemeen Alle studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) volgen in het derde Bachelorjaar

Nadere informatie

Trajectvoorlichting bachelor Rechtsgeleerdheid. Oktober 2018

Trajectvoorlichting bachelor Rechtsgeleerdheid. Oktober 2018 Trajectvoorlichting bachelor Rechtsgeleerdheid Oktober 2018 Programma Informatie trajectkeuze studieadviseur Toelichting student Civiel effect Vrije keuzeruimte Vragen Inhoud en opbouw bachelor: http://students.uu.nl/rebo/rechtsgeleerdheid

Nadere informatie

O&K (Allard Swart, Maartje Prevosth, Irene Visser) OB (Karin Wit, Jan Bosma) P&C (Desiree de Bos)

O&K (Allard Swart, Maartje Prevosth, Irene Visser) OB (Karin Wit, Jan Bosma) P&C (Desiree de Bos) Rapportage Studenttevredenheid en Rendement Minoren FBE 2016-2017 semester 1 14 maart 2017 O&K (Allard Swart, Maartje Prevosth, Irene Visser) OB (Karin Wit, Jan Bosma) P&C (Desiree de Bos) 1 Rapportage

Nadere informatie

Master in het vertalen

Master in het vertalen BRUSSEL t Master in het vertalen Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

De maatschappelijke stage als onderdeel van burgerschapsvorming

De maatschappelijke stage als onderdeel van burgerschapsvorming De maatschappelijke stage als onderdeel van burgerschapsvorming Jeroen Bron en Minke Bruning, 27 november 2014 27-11-2014 SLO projectgroep burgerschap; Jeroen Bron CPS Onderwijsontwikkeling en advies;

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Business Development & Leiderschap De cursus Business Development & Leiderschap duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Inkoopmanagement & Procurement De cursus Inkoopmanagement & Procurement duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

HET CO-CREATIEF PROCES

HET CO-CREATIEF PROCES HET CO-CREATIEF PROCES Tijs Van Steenberghe, vakgroep sociaal werk, expertisecentrum Quality of Life Jessica De Maeyer, vakgroep orthopedagogiek, expertisecentrum Quality of Life Didier Reynaert, vakgroep

Nadere informatie

Overgangsregeling bachelor Economie en bedrijfseconomie 2013-2014 mei 2013

Overgangsregeling bachelor Economie en bedrijfseconomie 2013-2014 mei 2013 Overgangsregeling bachelor Economie en bedrijfseconomie 2013-2014 mei 2013 Met ingang van collegejaar 2013-2014 wordt voor alle jaren van de bacheloropleiding Economie en bedrijfseconomie een nieuw curriculum

Nadere informatie

EP-Nuffic Jaarcongres 2015 Doorlopende leerlijn: Internationale Competenties in het hoger onderwijs. Jos Walenkamp Lector Internationale Samenwerking

EP-Nuffic Jaarcongres 2015 Doorlopende leerlijn: Internationale Competenties in het hoger onderwijs. Jos Walenkamp Lector Internationale Samenwerking EP-Nuffic Jaarcongres 2015 Doorlopende leerlijn: Internationale Competenties in het hoger onderwijs Jos Walenkamp Lector Internationale Samenwerking Samenvatting Wereldburgers, in de 21 ste eeuw, benodigde

Nadere informatie

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... Stap : Wat Kan ik? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Lean- & Proces Management De cursus Lean & Process Management duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

10 Masteropleiding Filosofie & Maatschappij

10 Masteropleiding Filosofie & Maatschappij 10 Masteropleiding Filosofie & Maatschappij 10.1 Inleiding Dit hoofdstuk bevat gedetailleerde informatie over de doelstellingen, eindkwalificaties en opbouw van de Masteropleiding Filosofie & Maatschappij.

Nadere informatie

Social Strategy Masterclass 2014

Social Strategy Masterclass 2014 Social Strategy Masterclass 201 Bestemd voor Directie en Management actief in zowel B2B, B2C als Non profit Inhoudsopgave Inleiding Eendaagse Social Strategy MasterClass Programma Ochtendsessie Middagsessie

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Persoonlijk Ontwikkelingsplan Heb een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) opgesteld om nog eens goed na te denken over wat ik nu kan, wat ik nog wil leren, welke competenties ik nog moet verbeteren wil

Nadere informatie

IT S MORE FUN TO BE A PIRATE THAN TO JOIN THE NAVY - STEVE JOBS OPLEIDING ONDERNEMERSCHAP, MBO-4 MARKETING & COMMUNICATIE

IT S MORE FUN TO BE A PIRATE THAN TO JOIN THE NAVY - STEVE JOBS OPLEIDING ONDERNEMERSCHAP, MBO-4 MARKETING & COMMUNICATIE IT S MORE FUN TO BE A PIRATE THAN TO JOIN THE NAVY - STEVE JOBS OPLEIDING ONDERNEMERSCHAP, MBO-4 MARKETING & COMMUNICATIE 2 De wereld wordt steeds complexer. De economie, technologie, communicatie en bedrijven

Nadere informatie

Morele Ontwikkeling van Jongeren. Hanze Jeugdlezing 2012

Morele Ontwikkeling van Jongeren. Hanze Jeugdlezing 2012 Morele Ontwikkeling van Jongeren Hanze Jeugdlezing 2012 Wiel Veugelers Universiteit voor Humanistiek Universiteit van Amsterdam Opbouw verhaal Wat is morele ontwikkeling? Wat leert onderzoek over morele

Nadere informatie

waarom? externe drivers Technologie Digitalisering Globalisering

waarom? externe drivers Technologie Digitalisering Globalisering waarom? externe drivers 1 Technologie Digitalisering Globalisering Wat zijn de dominante factoren die leren en werken veranderen in de 21ste eeuw? externe drivers Voortgaande digitalisering veroorzaakt

Nadere informatie

Home Opleiding Onderwijsprogramma Organisatie Stages en projecten. Zoek

Home Opleiding Onderwijsprogramma Organisatie Stages en projecten. Zoek Home Opleiding Onderwijsprogramma Organisatie Stages en projecten Zoek Home Opleiding Onderwijsprogramma Organisatie Stages en projecten CMD Amsterdam Studie programma Ontwerpopleiding voor interactieve

Nadere informatie

Duurzame Ontwikkeling

Duurzame Ontwikkeling Duurzame Ontwikkeling Korte toelichting op het begrip Praktische invulling - in bedrijven - technologie Invulling in het onderwijs J. Venselaar 17 november Duurzame ontwikkeling in het onderwijs 1 Duurzaam..

Nadere informatie

LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management

LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management Beschrijving van de leeractiviteit Voor de volgende opdracht zullen de studenten plannen* hoe ze gedurende een week ijs gaan

Nadere informatie

Vacature: medewerker internationaal secretariaat. Bedrijfsinformatie:

Vacature: medewerker internationaal secretariaat. Bedrijfsinformatie: Vacature: medewerker internationaal secretariaat Bedrijfsinformatie: Het Internationaal Secretariaat (IS) staat onder leiding van Marije Laffeber, Internationaal Secretaris van de PvdA. Het IS draagt zorg

Nadere informatie

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Molecular Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Human Resource Analytics De cursus Human Resource Analytics duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Cultureel management van hogescholen

Cultureel management van hogescholen Cultureel management van hogescholen Workshop Fontys Docentevent Yolanda te Poel Lector Diversiteit in de jeugdzorg Fontys Hogeschool Pedagagogiek Eindhoven 10 januari 2013 Dialoog: Wat is goed cultureel

Nadere informatie

Master Geschiedenis van de Oudheid

Master Geschiedenis van de Oudheid Master Geschiedenis van de Oudheid Bachelor Geschiedenis Oudheid Oudheid tot heden Masterniveau Master Geschiedenis van de Oudheid Master Geschiedenis Specifieke eis: talenkennis Lange traditie (sinds

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwijs- en examenregeling geldig vanaf 1 september 2017 Opleidingsspecifiek deel: Bacheloropleiding: Chinastudies Deze onderwijs- en examenregeling is gebaseerd op de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk

Nadere informatie

Universiteit Opleiding Cursus Beschrijving Link. Vaardigheidsonderwijs 2e jaar

Universiteit Opleiding Cursus Beschrijving Link. Vaardigheidsonderwijs 2e jaar Overzicht bachelorcursussen Dit overzicht geeft een groot aantal bachelorcursussen weer die aandacht besteden cultuur en/of gender op het gebied van gezondheidszorg. Het overzicht betreft cursussen uit

Nadere informatie

MSc Management van de Publieke Sector

MSc Management van de Publieke Sector MSc Management van de Publieke Sector September 2015 augustus 2016 Management van de Publieke Sector (MPS) Voor wie bedoeld? Het profiel van het programma De organisatie van het programma Het curriculum

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus IT & Process Management De cursus IT & Process Management duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Grenzeloze ambities Ondernemen in een internationale context

Grenzeloze ambities Ondernemen in een internationale context Grenzeloze ambities Ondernemen in een internationale context Dirk Jan van den Berg Voorzitter van het College van Bestuur van de TU Delft Ter gelegenheid van de opening van het collegejaar 2009/2010 Delft,

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Merkstrategie & Reputatie De cursus Merkstrategie & Reputatie Management duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Economie (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je bent op zoek naar een studierichting die aansluit bij jouw interesses? Al eens nagedacht over de studierichting

Nadere informatie

MBAprogramma. MBA in Innovation & Technology (MIT) Polytechnic College Suriname. TSM Business School Nederland. Lectoraat

MBAprogramma. MBA in Innovation & Technology (MIT) Polytechnic College Suriname. TSM Business School Nederland. Lectoraat MBAprogramma MBA in Innovation & Technology (MIT) Polytechnic College Suriname TSM Business School Nederland Lectoraat Duurzaamheid & Ondernemerschap Dr. Paul C. J. Linders 2 Inleiding In de afgelopen

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit?

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Naam opleiding: Industrieel Ontwerpen Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Masterclass Plan van Aanpak Schrijven De Masterclass Plan van Aanpak Schrijven duurt 1 dag en omvat 2 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Bachelor Italië studies. uva.nl/ba-italiaans

Bachelor Italië studies. uva.nl/ba-italiaans Bachelor 2019-2020 Italië studies uva.nl/ba-italiaans Italië is een land met vele gezichten: alom bekend om zijn architectuur, film, literatuur, mode en design, maar ook wereldberoemd om zijn landschappelijke

Nadere informatie

Master Geschiedenis van de Oudheid. Faculteit Letteren, OG Geschiedenis van de Oudheid

Master Geschiedenis van de Oudheid. Faculteit Letteren, OG Geschiedenis van de Oudheid Master Geschiedenis van de Oudheid Bachelor Geschiedenis Oudheid Oudheid tot heden Masterniveau Master Geschiedenis van de Oudheid Master Geschiedenis Specifieke eis: talenkennis Lange traditie (sinds

Nadere informatie

SOCIOLOGIE. Geert de Vries Hoofddocent sociologie. Saliha Rakik Student master sociologie. 2 Faculteit der Sociale Wetenschappen

SOCIOLOGIE. Geert de Vries Hoofddocent sociologie. Saliha Rakik Student master sociologie. 2 Faculteit der Sociale Wetenschappen SOCIOLOGIE SOCIOLOGIE Geert de Vries Hoofddocent sociologie Saliha Rakik Student master sociologie 2 Faculteit der Sociale Wetenschappen SOCIOLOGIE > Sociologie is de wetenschap van hoe mensen met elkaar

Nadere informatie

Voor wie? Omschrijving

Voor wie? Omschrijving Minor MOES Voor wie? Een opleidingsgebonden minor voor studenten Geschiedenis en tevens toegankelijk voor andere BA-studenten (bijvoorbeeld van de opleiding Internationale Betrekkingen en Internationale

Nadere informatie

Minor voorlichting PEW 13 maart 2017 Dorien Kooij

Minor voorlichting PEW 13 maart 2017 Dorien Kooij Minor voorlichting PEW 13 maart 2017 Dorien Kooij MINOR Vrijheid om te kiezen (3 vakken) - gebruik hem! Enkele voorbeeldpakketten voor PEW-ers 1. Organisatie(verandering) Marijke Braakman 2. Economische

Nadere informatie

Joker/Living Stone Netwerk

Joker/Living Stone Netwerk Joker/Living Stone Netwerk Dertig jaar Joker In het boek Joker Grensverleggend Ondernemen vertelt aanstichter en medeoprichter Bob Elsen het Joker verhaal en doorspekt het met feiten en beelden, reisverhalen

Nadere informatie