Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation*

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation*"

Transcriptie

1 Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation* *Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Innovatiewetenschappen

2 TU/e Bachelor College De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) bundelt haar bacheloronderwijs in het Bachelor College. Als student van het TU/e Bachelor College krijg je de ruimte om zelf je studie samen te stellen op basis van je interessegebieden en ambities. De bacheloropleiding bestaat voor het grootste deel uit je major. Met de major kies je het vakgebied waarin je later als ingenieur wilt gaan werken. Het vormt de basis van je opleiding. Kies je voor de major Sustainable Innovation dan ziet je bacheloropleiding er als volgt uit: Major Sustainable Innovation De driejarige bacheloropleiding bestaat voor iets meer dan de helft uit je major. De major vormt de basis van je opleiding. Kies je voor de major Sustainable Innovation dan combineer je technische vakken met sociaalwetenschappelijke vakken. De technische vakken volg je in de richting Sustainable Living (Nederlands), Sustainable Energy (Engels of Nederlands) of Smart Systems (Engels). Gemiddeld besteed je 1/3 van je tijd aan technische vakken, 1/3 aan sociaalwetenschappelijke vakken en 1/3 aan onderzoeksmethoden en praktijkopdrachten. Keuzeruimte Een kwart van je bacheloropleiding bestaat uit vrije keuzeruimte. Hiermee breng je accenten aan in je opleiding. Je kunt ervoor kiezen om je kennis te verbreden door vakken uit een ander vakgebied te volgen of je kunt je juist verdiepen in je eigen vakgebied.

3 TU/e Bachelor College Basisvakken Naast je major volg je een aantal basisvakken, zoals wiskunde en natuurwetenschappen, en je leert technisch ontwerpen. Je maakt je professionele vaardigheden eigen als samenwerken en organiseren. Deze vakken geven je de stevige basis die je als ingenieur nodig hebt. USE-vakken Ten slotte kies je zogenaamde USE-vakken. USE staat voor User, Society en Enterprise. Deze vakken laten je zien dat technologie altijd functioneert in een bredere context. Ingenieurs ontwikkelen technologie voor gebruikers, om bij te dragen aan de oplossingen voor maatschappelijke problemen en om economische kansen te creëren voor bedrijven. Het volledige bachelorprogramma ziet er voor Sustainable Innovation als volgt uit:

4 TU/e Bachelor College De technische vakken binnen het programma van Sustainable Innovation volg je in de richting Sustainable Living, Sustainable Energy of Smart Systems. De technische vakken van de richting Sustainable Living worden gegeven in het Nederlands. De technische vakken van de richting Smart Systems worden gegeven in het Engels. Bij de technische richting Sustainable Energy is er de keuze uit een Nederlandstalige en Engelstalige variant. De technische vakken voor de richting Sustainable Living zijn: - Bouwfysisch en materiaalkundig ontwerpen - Bouwfysisch en installatie-technisch ontwerpen - Analyse van Constructies - Project (dedicated) De technische vakken voor de richting Sustainable Energy zijn (Nederlandstalige variant): - OGO Propeller - Thermodynamica - OGO Verbrandingsmotor - Stromingsleer De technische vakken voor de richting Sustainable Energy zijn (Engelstalige variant): - Mathematics Electrical Engineering - Electromagnetics - Electronic Circuits - Systems De technische vakken voor de richting Smart Systems zijn: - DBL Hypermedia - Logic and Set Theory - Datastructures - Computer Networks and Security

5 Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation In het eerste jaar van de major Sustainable Innovation krijg je naast technische vakken ook sociaalwetenschappelijke vakken, zoals economie en sociologie. De technische vakken volg je in de richting Sustainable Living (Nederlands), Sustainable Energy (Engels of Nederlands) of Smart Systems (Engels). Aan het begin van de major kun je zelf aangeven welke richting jouw voorkeur heeft. Hieronder vind je een overzicht van de vakken in het eerste jaar van de major Sustainable Innovation. Sustainable Development in a Global Context Dit is een inleidend vak. Je krijgt kennis aangereikt over duurzame ontwikkeling, globalisering en de samenhang tussen ecologische en sociale aspecten. Je werkt aan verschillende casestudies die je inzicht geven in de rol van twee belangrijke leerlijnen van de major (Economics of Innovation en Science, Technology and Society) en twee belangrijke toepassingsgebieden van de major (Sustainable Living en Sustainable Energy). Economics of Innovation In dit vak staan economische theorieën op het gebied van innovatie centraal. Belangrijke onderwerpen zijn de creatie van innovaties, de protectie van innovaties en de verspreiding van innovaties. Je leert economische theorieën toe te passen op vraagstukken op het gebied van innovatiebeleid en innovatiemanagement. Technology in Society In dit vak staat de onderlinge verwevenheid van technologie en maatschappij centraal. We gaan in op de uitdagingen daarvan voor duurzame innovatie en de voor- en nadelen van open innovatie voor een duurzame innovatiestrategie. Research Methods In dit vak maak je kennis met wetenschappelijk onderzoek en de onderzoeksmethode die hoort bij empirisch onderzoek. Je leert hoe je een onderzoeksvraag opstelt, welke soorten onderzoek je daarbij kunt toepassen en hoe je de resultaten van een eenvoudig onderzoek kunt verwerken en interpreteren. Je ontwikkelt vaardigheden om dit zelf uit te voeren. Industrial Ecology Wat is de relatie tussen massastromen, het dagelijks leven en de economie? Deze vraag staat centraal in het vak Industrial Ecology, waarbij massastromen van-de-wieg-tot-het-graf worden bestudeerd. Je maakt kennis met de verschillende voor- en nadelen van o.a. lifecycle analysis, ecological footprint en input-output analysis. Ook leer je argumenteren over deze concepten met specialisten in het veld.

6 Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation De technische vakken volg je in de richting Sustainable Living (Nederlands), Sustainable Energy (Engels of Nederlands) of Smart Systems (Engels). In het eerste jaar volg je in kwartiel 3 één vak van de technische richting die jij kiest. Technisch vak voor Sustainable Living Het technisch vak voor de richting Sustainable Living is het vak Bouwfysisch en materiaalkundig ontwerpen van de faculteit Bouwkunde. De eigenschappen en kwaliteit van bouwmaterialen worden besproken. Daarnaast leer je welke materialen voor welke toepassingen geschikt zijn. Dit vak is het eerste van vier verplichte technische vakken. Tijdens deze vakken doe je essentiële kennis en competenties op voor de analyse en het ontwerp van innovatie in de duurzame bouw. Technisch vak voor Sustainable Energy (Nederlandstalige variant) Het technisch vak voor de richting Sustainable Energy (Nederlandstalige variant) is het vak OGO (Ontwerpgericht Onderwijs) Propeller van de faculteit Werktuigbouwkunde. Tijdens dit OGO ben je in groepjes bezig met ontwerpopdrachten, zoals het ontwerp van roterende filters en de analyse van een mechanisch trillend systeem. Dit vak is het eerste van vier verplichte technische vakken. Technisch vak voor Sustainable Energy (Engelstalige variant) Het technische vak voor de richting Sustainable Energy (Engelstalige variant) is het vak Mathematics Electrical Engineering. In dit vak komen wiskundige technieken aan bod. Er komt bijvoorbeeld aan bod hoe je met matrices moet opereren en hoe je een stelsel van lineaire vergelijkingen (meerdere vergelijkingen met meerdere onbekenden) moet oplossen. Technisch vak voor Smart Systems Het technische vak voor de richting Smart Systems is het vak OGO (Ontwerpgericht Onderwijs) Hypermedia van de faculteit Wiskunde & Informatica. Je leert hypermedia documenten en informatiesystemen te ontwerpen, realiseren en analyseren. In het tweede jaar volg je nog drie andere technische vakken die hierop voortbouwen.

7 Keuzeruimte en coaching Keuzeruimte Naast de vakken op het gebied van Sustainable Innovation heb je binnen je bacheloropleiding een keuzeruimte waarmee je accenten in je opleiding kunt aanbrengen. Je kunt ervoor kiezen om je kennis te verdiepen of juist te verbreden door vakken bij een andere major te volgen. Voor de opleiding Sustainable Innovation worden keuzepakketten aangeboden op de volgende gebieden (in samenwerking met andere TU/e-opleidingen): Sustainable Energy Technology Smart buildings and Cities Innovation Management Technology for Sustainable Development Psychology & Technology Coaching Al vanaf het eerste jaar start je met jouw keuzeruimte. Bij het maken van jouw keuzes sta je er niet alleen voor. Ervaren coaches van de TU/e geven je van het begin tot het einde van je studie persoonlijk advies en helpen jou bij het samenstellen van je keuzeruimte. Zo stel je zelf je opleiding samen, die aansluit op jouw interessegebieden en ambities. En mocht je er in het eerste jaar achter komen dat een andere TU/e-opleiding beter past, dan kun je samen met je coach kijken hoe je binnen dit jaar van opleiding kunt veranderen. Naast een persoonlijke coach krijg je begeleiding van de studieadviseur en ouderejaarsstudenten. De studenten zijn als mentor verbonden aan het groepje van eerstejaarsstudenten waarin je zit. Zij maken je de eerste periode wegwijs in de studie.

8 Meer weten? Wil je nog meer weten of de sfeer proeven bij Sustainable Innovation? Dan kun je deelnemen aan de volgende activiteiten: Open dagen: Aanmelden open dagen via Meeloopdagen (voor 5- en 6-vwo): Aanmelden meeloopdag via Masterclass: volg een hele dag workshops rondom het thema Life Online. Wil je meer informatie? Kijk dan op Profielwerkstuk uitvoeren bij Sustainable Innovation Vragen? Mail een student: Meer info over Sustainable Innovation: Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.

Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation*

Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation* Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation* *Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Innovatiewetenschappen TU/e Bachelor College De Technische

Nadere informatie

Where innovation starts. Vakken eerste jaar Psychology & Technology

Where innovation starts. Vakken eerste jaar Psychology & Technology Where innovation starts Vakken eerste jaar Vakken eerste jaar In de major krijg je uiteenlopende vakken en projecten op het gebied van psychologie, techniek en onderzoeksmethoden. Daarnaast heb je binnen

Nadere informatie

Where innovation starts. Vakken eerste jaar major Technische Bedrijfskunde

Where innovation starts. Vakken eerste jaar major Technische Bedrijfskunde Where innovation starts Vakken eerste jaar major Technische Bedrijfskunde TU/e Bachelor College De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) bundelt haar bacheloronderwijs in het Bachelor College. Als student

Nadere informatie

// IK DROOM VAN EEN WERELD WAARIN IEDEREEN ELEKTRISCH RIJDT //

// IK DROOM VAN EEN WERELD WAARIN IEDEREEN ELEKTRISCH RIJDT // TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EEN WERELD WAARIN IEDEREEN ELEKTRISCH RIJDT // Bachelor College SUSTAINABLE INNOVATION* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding

Nadere informatie

Where innovation starts. Vakken eerste jaar Technische Bedrijfskunde

Where innovation starts. Vakken eerste jaar Technische Bedrijfskunde Where innovation starts Vakken eerste jaar Vakken eerste jaar In de major krijg je uiteenlopende vakken en projecten op het gebied van wiskunde, technische bedrijfskunde en integratie (het toepassen van

Nadere informatie

Ik droom van een wereld waarin iedereen elektrisch rijdt

Ik droom van een wereld waarin iedereen elektrisch rijdt TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van een wereld waarin iedereen elektrisch rijdt Bachelor College Sustainable Innovation* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding

Nadere informatie

// IK DROOM VAN ROBOTS IN DE ZORG //

// IK DROOM VAN ROBOTS IN DE ZORG // TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN ROBOTS IN DE ZORG // Bachelor College PSYCHOLOGY & TECHNOLOGY* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Innovatiewetenschappen

Nadere informatie

Ik droom van robots in de zorg

Ik droom van robots in de zorg TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van robots in de zorg Bachelor College Psychology & Technology* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Innovatiewetenschappen

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EEN TOPFUNCTIE BIJ EEN MULTINATIONAL // Bachelor College TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE

TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EEN TOPFUNCTIE BIJ EEN MULTINATIONAL // Bachelor College TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EEN TOPFUNCTIE BIJ EEN MULTINATIONAL // Bachelor College TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE // Zo n opdracht is een prachtige combi van bedrijfskunde, wiskunde

Nadere informatie

IK DROOM VAN HET 3D-PRINTEN VAN HEEL KLEINE METALEN VOORWERPEN

IK DROOM VAN HET 3D-PRINTEN VAN HEEL KLEINE METALEN VOORWERPEN TU/e Bachelor College Collegejaar 2016-2017 IK DROOM VAN HET 3D-PRINTEN VAN HEEL KLEINE METALEN VOORWERPEN Bachelor College WERKTUIGBOUWKUNDE // IK DROOM VAN HET 3D-PRINTEN VAN HEEL KLEINE METALEN VOORWERPEN

Nadere informatie

IK DROOM VAN... MILJOENENBESPARINGEN DOOR HET OPTIMALISEREN VAN BEDRIJFSPROCESSEN

IK DROOM VAN... MILJOENENBESPARINGEN DOOR HET OPTIMALISEREN VAN BEDRIJFSPROCESSEN TU/e Bachelor College Collegejaar 2016-2017 IK DROOM VAN... MILJOENENBESPARINGEN DOOR HET OPTIMALISEREN VAN BEDRIJFSPROCESSEN Bachelor College TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE // IK DROOM VAN... MILJOENENBESPARINGEN

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van een gebouwde omgeving waar mensen zich thuis voelen. Bachelor College

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van een gebouwde omgeving waar mensen zich thuis voelen. Bachelor College TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van een gebouwde omgeving waar mensen zich thuis voelen Bachelor College Bouwkunde // Ik droom van een gebouwde omgeving waar mensen zich thuis voelen

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van. doelmatige fabrieksprocessen. Bachelor College

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van. doelmatige fabrieksprocessen. Bachelor College TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van efficiënte, doelmatige fabrieksprocessen Bachelor College // Ik droom van efficiënte, doelmatige fabrieksprocessen // Rianne Gommans, student Ik

Nadere informatie

Ik droom van een topfunctie bij een multinational

Ik droom van een topfunctie bij een multinational TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van een topfunctie bij een multinational Bachelor College Technische Bedrijfskunde // Ik droom van een topfunctie bij een multinational // Loek Jongen,

Nadere informatie

// IK DROOM VAN EFFICIËNTE, DOELMATIGE FABRIEKS- PROCESSEN //

// IK DROOM VAN EFFICIËNTE, DOELMATIGE FABRIEKS- PROCESSEN // TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EFFICIËNTE, DOELMATIGE FABRIEKS- PROCESSEN // Bachelor College WERKTUIGBOUWKUNDE // drukke punten in de stad. Met complexe theoretische modellen

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EEN GEBOUWDE OMGEVING WAAR MENSEN ZICH THUIS VOELEN // Bachelor College BOUWKUNDE

TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EEN GEBOUWDE OMGEVING WAAR MENSEN ZICH THUIS VOELEN // Bachelor College BOUWKUNDE TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EEN GEBOUWDE OMGEVING WAAR MENSEN ZICH THUIS VOELEN // Bachelor College BOUWKUNDE Alette Janssen, student Het eerste waar ik aan denk bij de major

Nadere informatie

// IK DROOM VAN HET NIEUWE FACEBOOK BEDENKEN //

// IK DROOM VAN HET NIEUWE FACEBOOK BEDENKEN // TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN HET NIEUWE FACEBOOK BEDENKEN // Bachelor College WEB SCIENCE* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Informatica

Nadere informatie

IK DROOM VAN HET ONTWIKKELEN VAN SLIMME MATERIALEN

IK DROOM VAN HET ONTWIKKELEN VAN SLIMME MATERIALEN TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 IK DROOM VAN HET ONTWIKKELEN VAN SLIMME MATERIALEN Bachelor College Scheikundige Technologie // Ik droom van een fabriek zonder CO 2 -uitstoot // Eveline Hermans,

Nadere informatie

// IK DROOM VAN HET ONTWIKKELEN VAN SLIMME MATERIALEN//

// IK DROOM VAN HET ONTWIKKELEN VAN SLIMME MATERIALEN// TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN HET ONTWIKKELEN VAN SLIMME MATERIALEN// Bachelor College SCHEIKUNDIGE TECHNOLOGIE // was, heeft ze me alle ins en outs laten zien. Vanaf die dag

Nadere informatie

IK DROOM VAN ARCHITECTUUR MET MEERWAARDE VOOR DE KWALITEIT VAN LEVEN ARCHITECTURE, URBANISM & BUILDING SCIENCES. Bachelor College

IK DROOM VAN ARCHITECTUUR MET MEERWAARDE VOOR DE KWALITEIT VAN LEVEN ARCHITECTURE, URBANISM & BUILDING SCIENCES. Bachelor College TU/e Bachelor College Collegejaar 2016-2017 IK DROOM VAN ARCHITECTUUR MET MEERWAARDE VOOR DE KWALITEIT VAN LEVEN Bachelor College ARCHITECTURE, URBANISM & BUILDING SCIENCES // IK DROOM VAN ARCHITECTUUR

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van duurzame energie die altijd en overal beschikbaar is. Bachelor College

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van duurzame energie die altijd en overal beschikbaar is. Bachelor College TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van duurzame energie die altijd en overal beschikbaar is Bachelor College Electrical Engineering // Ik droom van duurzame energie die altijd en overal

Nadere informatie

Ik droom van wiskundige modellen die de wereld verklaren én verbeteren

Ik droom van wiskundige modellen die de wereld verklaren én verbeteren TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van wiskundige modellen die de wereld verklaren én verbeteren Bachelor College Technische Wiskunde // Ik droom van wiskundige modellen die de wereld

Nadere informatie

IK DROOM VAN MET TECHNOLOGIE SPORTERS NAAR EEN HOGER NIVEAU TILLEN

IK DROOM VAN MET TECHNOLOGIE SPORTERS NAAR EEN HOGER NIVEAU TILLEN TU/e Bachelor College Collegejaar 2016-2017 IK DROOM VAN MET TECHNOLOGIE SPORTERS NAAR EEN HOGER NIVEAU TILLEN Bachelor College INDUSTRIAL DESIGN // IK DROOM VAN... MET TECHNOLOGIE TOPSPORTERS NAAR EEN

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van mensen genezen zonder te opereren. Bachelor College. Biomedische technologie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van mensen genezen zonder te opereren. Bachelor College. Biomedische technologie TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van mensen genezen zonder te opereren Bachelor College Biomedische technologie // Ik droom van mensen genezen zonder te opereren // Elke Aarts, student

Nadere informatie

Ik droom van het nieuwe facebook bedenken

Ik droom van het nieuwe facebook bedenken TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van het nieuwe facebook bedenken Bachelor College Web Science* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Informatica //

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Herontwerp bacheloropleidingen. VSNU Conferentie Studiesucces 13 juni 2012 dr. Diana Vinke en drs.

TU/e Bachelor College Herontwerp bacheloropleidingen. VSNU Conferentie Studiesucces 13 juni 2012 dr. Diana Vinke en drs. TU/e Bachelor College Herontwerp bacheloropleidingen VSNU Conferentie Studiesucces 13 juni 2012 dr. Diana Vinke en drs. Jim Bergmans Inhoud presentatie Grote veranderingen in het TU/e bacheloronderwijs

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Instroom BIOMEDISCHE TECHNOLOGIE // IK DROOM VAN MENSEN GENEZEN ZONDER TE OPEREREN // Bachelor College

TU/e Bachelor College Instroom BIOMEDISCHE TECHNOLOGIE // IK DROOM VAN MENSEN GENEZEN ZONDER TE OPEREREN // Bachelor College TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN MENSEN GENEZEN ZONDER TE OPEREREN // Bachelor College Alumnus Annet Aarts // zou dat prachtig zijn. // IK DROOM VAN MENSEN GENEZEN ZONDER TE OPEREREN

Nadere informatie

// IK DROOM VAN WISKUNDIGE MODELLEN DIE DE WERELD VERKLAREN ÉN VERBETEREN // TECHNISCHE WISKUNDE. Bachelor College

// IK DROOM VAN WISKUNDIGE MODELLEN DIE DE WERELD VERKLAREN ÉN VERBETEREN // TECHNISCHE WISKUNDE. Bachelor College TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN WISKUNDIGE MODELLEN DIE DE WERELD VERKLAREN ÉN VERBETEREN // Bachelor College TECHNISCHE WISKUNDE // principes en modellen heel erg van pas komen.

Nadere informatie

Ik droom van een volledig geautomatiseerd huis

Ik droom van een volledig geautomatiseerd huis Ik droom van een volledig geautomatiseerd huis TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Bachelor College Software Science* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Informatica

Nadere informatie

IK DROOM VAN... GOEDKOPERE ZORG DOOR NIEUWE TECHNOLOGISCHE OPLOSSINGEN

IK DROOM VAN... GOEDKOPERE ZORG DOOR NIEUWE TECHNOLOGISCHE OPLOSSINGEN TU/e Bachelor College Collegejaar 2016-2017 IK DROOM VAN... GOEDKOPERE ZORG DOOR NIEUWE TECHNOLOGISCHE OPLOSSINGEN Bachelor College ELECTRICAL ENGINEERING TU/e Bachelor College De Technische Universiteit

Nadere informatie

IK DROOM VAN EEN WISKUNDIG MODEL DAT LEIDT TOT 100% RECYCLING

IK DROOM VAN EEN WISKUNDIG MODEL DAT LEIDT TOT 100% RECYCLING TU/e Bachelor College Collegejaar 2016-2017 IK DROOM VAN EEN WISKUNDIG MODEL DAT LEIDT TOT 100% RECYCLING Bachelor College TECHNISCHE WISKUNDE // IK DROOM VAN EEN WISKUNDIG MODEL DAT LEIDT TOT 100% RECYCLING

Nadere informatie

// IK DROOM VAN EEN INNOVATIEF, EFFECTIEF MIDDEL TEGEN KANKER //

// IK DROOM VAN EEN INNOVATIEF, EFFECTIEF MIDDEL TEGEN KANKER // TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EEN INNOVATIEF, EFFECTIEF MIDDEL TEGEN KANKER // Bachelor College MEDISCHE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE* * Deze major is formeel onderdeel van de

Nadere informatie

Opleidingsspecifiek deel bij de OER Bacheloropleiding Natuurwetenschap en Innovatiemanagement Undergraduate School Geosciences

Opleidingsspecifiek deel bij de OER Bacheloropleiding Natuurwetenschap en Innovatiemanagement Undergraduate School Geosciences Opleidingsspecifiek deel bij de OER 2016-2017 Bacheloropleiding Natuurwetenschap en Innovatiemanagement Undergraduate School Geosciences art. 2.1 Toelating 1. Naast de in de wet genoemde diploma s die

Nadere informatie

Ik droom van ouderen die met intelligente producten langer thuis kunnen wonen

Ik droom van ouderen die met intelligente producten langer thuis kunnen wonen TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van ouderen die met intelligente producten langer thuis kunnen wonen Bachelor College Industrial Design // Ik droom van ouderen die met intelligente

Nadere informatie

Ik droom van een innovatief, effectief middel tegen kanker

Ik droom van een innovatief, effectief middel tegen kanker TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van een innovatief, effectief middel tegen kanker Bachelor College en Technologie* *Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Biomedische

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN ASFALTSTROKEN DIE ELEKTRISCHE AUTO S OPLADEN// Bachelor College ELECTRICAL ENGINEERING

TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN ASFALTSTROKEN DIE ELEKTRISCHE AUTO S OPLADEN// Bachelor College ELECTRICAL ENGINEERING TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN ASFALTSTROKEN DIE ELEKTRISCHE AUTO S OPLADEN// Bachelor College ELECTRICAL ENGINEERING // Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in ons vakgebied.

Nadere informatie

Highlights Nationale Studenten Enquête 2015

Highlights Nationale Studenten Enquête 2015 Highlights Nationale Studenten Enquête 2015 De Nationale Studenten Enquête (NSE) is een grootschalig landelijk onderzoek waarin jaarlijks alle Bachelor en Master studenten in het hoger onderwijs gevraagd

Nadere informatie

IK DROOM VAN GEGARANDEERD VEILIG INTERNET- BANKIEREN

IK DROOM VAN GEGARANDEERD VEILIG INTERNET- BANKIEREN TU/e Bachelor College Collegejaar 2016-2017 IK DROOM VAN GEGARANDEERD VEILIG INTERNET- BANKIEREN Bachelor College SOFTWARE SCIENCE* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische

Nadere informatie

Keuzeruimte Bachelor College

Keuzeruimte Bachelor College Keuzeruimte Bachelor College Voorlichting over keuzeproces en keuzemogelijkheden voor W-major studenten Tanja Krijgh, studieadviseur BW Voorlichting over Keuzeproces Welke keuzes moet je maken? Keuzemogelijkheden

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van het opwekken van schone energie. Bachelor College

TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016. Ik droom van het opwekken van schone energie. Bachelor College TU/e Bachelor College Collegejaar 2015-2016 Ik droom van het opwekken van schone energie Bachelor College Technische Natuurkunde // Ik droom van het opwekken van schone energie // Berit Wassenaar, student

Nadere informatie

Keuze vakken P&T Living

Keuze vakken P&T Living Keuze vakken P&T Living Antal Haans (A.Haans@tue.nl) Coach Technische Vakken P&T-LIVING 31 Maart 2015 1 P&T Major Binnen de TU/e bachelor school Keuze ruimte 60 ECTS 90 ECTS - Psychologie & methoden -

Nadere informatie

// IK DROOM VAN DE AUTO VAN DE TOEKOMST: BETAALBAAR, DUURZAAM EN BETROUWBAAR //

// IK DROOM VAN DE AUTO VAN DE TOEKOMST: BETAALBAAR, DUURZAAM EN BETROUWBAAR // TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN DE AUTO VAN DE TOEKOMST: BETAALBAAR, DUURZAAM EN BETROUWBAAR // Bachelor College AUTOMOTIVE* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding

Nadere informatie

Bijlage 1 Indeling programma s volgens onderdeel 7 van de TU/e Richtlijn Bachelor College

Bijlage 1 Indeling programma s volgens onderdeel 7 van de TU/e Richtlijn Bachelor College Bijlage 1 Indeling programma s volgens onderdeel 7 van de TU/e Richtlijn Bachelor College Automotive Automotive trends I Dynamics Automobility Systems Computation for AU Elective Signals Elective Basic

Nadere informatie

Opleidingsspecifiek deel Natuurwetenschap en Innovatiemanagement bij de OER Bacheloropleidingen Undergraduate School Geosciences

Opleidingsspecifiek deel Natuurwetenschap en Innovatiemanagement bij de OER Bacheloropleidingen Undergraduate School Geosciences Opleidingsspecifiek deel Natuurwetenschap en Innovatiemanagement bij de OER 2017-2018 Bacheloropleidingen Undergraduate School Geosciences art. 2.1 Toelating 1. Naast de in de wet genoemde diploma s die

Nadere informatie

IK DROOM VAN DE AUTO VAN DE TOEKOMST: ZUINIG EN SLIM

IK DROOM VAN DE AUTO VAN DE TOEKOMST: ZUINIG EN SLIM TU/e Bachelor College Collegejaar 2016-2017 IK DROOM VAN DE AUTO VAN DE TOEKOMST: ZUINIG EN SLIM Bachelor College AUTOMOTIVE* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Electrical Engineering

Nadere informatie

// IK DROOM VAN EEN VOLLEDIG GEAUTOMATISEERD HUIS //

// IK DROOM VAN EEN VOLLEDIG GEAUTOMATISEERD HUIS // TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN EEN VOLLEDIG GEAUTOMATISEERD HUIS // Bachelor College SOFTWARE SCIENCE* * Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Informatica

Nadere informatie

Keuzeruimte Bachelor College Voorlichting over keuzeproces en keuzemogelijkheden voor W-major studenten

Keuzeruimte Bachelor College Voorlichting over keuzeproces en keuzemogelijkheden voor W-major studenten Keuzeruimte Bachelor College Voorlichting over keuzeproces en keuzemogelijkheden voor W-major studenten Alexandra Nicolaije, coördinator keuzeproces BW Voorlichting over Keuzeproces Welk proces ga je doorlopen?

Nadere informatie

Onderwijspresentatie Jaar 2 Werktuigbouwkunde

Onderwijspresentatie Jaar 2 Werktuigbouwkunde Onderwijspresentatie Jaar 2 Werktuigbouwkunde 4 oktober 2016 12.45u-13.45u Tanja Krijgh Suzanne Jacobs 6 september 2016 Agenda Deel 1: plv. Opleidingsdirecteur -Werktuigbouwkunde programma -Studie en studeren

Nadere informatie

CONCEPT Eerste jaar van de 3-jarige bachelor opleiding Bouwkunde TU/e generatie 2013, cursusjaar 2013-2014

CONCEPT Eerste jaar van de 3-jarige bachelor opleiding Bouwkunde TU/e generatie 2013, cursusjaar 2013-2014 Eerste jaar van de 3-jarige bachelor opleiding Bouwkunde TU/e generatie 2013, cursusjaar 2013-2014 tijdslot 2WAB0 Basisvak calculus 5 A 7X1X0 Architectuur en de stad (major) 5 D 7N1X0 Atelierwerk 1 (major)

Nadere informatie

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE WERKTUIGBOUWKUNDE

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE WERKTUIGBOUWKUNDE UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE BACHELORPROGRAMMA De bacheloropleiding Werktuigbouwkunde is een veelzijdige universitaire opleiding, waarin je technische kennis leert omzetten naar

Nadere informatie

Drempelloze doorstroommogelijkheden in 3TU-verband in 2010

Drempelloze doorstroommogelijkheden in 3TU-verband in 2010 Drempelloze doorstroommogelijkheden in 3TU-verband in 2010 Toelichting: In het onderstaande overzicht is per technische masteropleiding aangegeven welke bacheloropleidingen drempelloos worden toegelaten.

Nadere informatie

Invullen keuzeruimte jaar 1

Invullen keuzeruimte jaar 1 Invullen keuzeruimte jaar 1 Alexandra Nicolaije, coördinator keuzeproces 25 september 2017 a.nicolaije@tue.nl Studieopbouw 25-9-2017 PAGE 1 60 sp keuzeruimte Toelichting 45 sp - Keuzevakken waarvan 10

Nadere informatie

TU/e Bachelor College Collegejaar 2016-2017 IK DROOM VAN HET KUNNEN BEÏNVLOEDEN VAN HET WEER. Bachelor College TECHNISCHE NATUURKUNDE

TU/e Bachelor College Collegejaar 2016-2017 IK DROOM VAN HET KUNNEN BEÏNVLOEDEN VAN HET WEER. Bachelor College TECHNISCHE NATUURKUNDE TU/e Bachelor College Collegejaar 2016-2017 IK DROOM VAN HET KUNNEN BEÏNVLOEDEN VAN HET WEER Bachelor College TECHNISCHE NATUURKUNDE // IK DROOM VAN HET KUNNEN BEÏNVLOEDEN VAN HET WEER // Berit Wassenaar,

Nadere informatie

Naam opleiding: Technische Bestuurskunde. Toelating

Naam opleiding: Technische Bestuurskunde. Toelating Naam opleiding: Technische Bestuurskunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Pieter Duisenberg Voorzitter Vereniging van Universiteiten

Pieter Duisenberg Voorzitter Vereniging van Universiteiten Pieter Duisenberg Voorzitter Vereniging van Universiteiten Universitaire bachelor- en masteropleidingen HOOP-gebieden Techniek, Natuur & Landbouw (oktober 2017) HOOP-gebied Techniek Opleiding TUD TUE UT

Nadere informatie

Science. De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen

Science. De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen Science De nieuwe bètabrede bacheloropleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen Waarom een brede natuurwetenschappelijke opleiding? Je krijgt een brede natuurwetenschappelijke basis met vakken uit de

Nadere informatie

Living Labs. dr.ir. Elke den Ouden. Kennisevent Renovatie Hoofdgebouw TU/e Eindhoven, 27 september 2016

Living Labs. dr.ir. Elke den Ouden. Kennisevent Renovatie Hoofdgebouw TU/e Eindhoven, 27 september 2016 Living Labs Kennisevent Renovatie Hoofdgebouw TU/e Eindhoven, 27 september 2016 dr.ir. Elke den Ouden expertise in smart lighting & smart cities @ TU/e Where innovation starts TU/e Living Labs Een Living

Nadere informatie

Aan dit document kunnen geen rechten worden ontleend (2010)

Aan dit document kunnen geen rechten worden ontleend (2010) www.innovatiewetenschappen.nl Aan dit document kunnen geen rechten worden ontleend (2010) (2009) Inleiding Overzicht bachelorprogramma Bouw Energie ICT Jaar 1 Bouwatelier (7) Vectorcalculus (3) OGO ICT

Nadere informatie

Onderwijspresentatie 4 Jaar 1 Werktuigbouwkunde

Onderwijspresentatie 4 Jaar 1 Werktuigbouwkunde Onderwijspresentatie 4 Jaar 1 Werktuigbouwkunde 12.45-13.30 uur Corinne Jongeneelen Opleidingsdirecteur BSc WTB Tanja Krijgh Studieadviseur BSc WTB 18 april 2016 Agenda - Terugblik Q3 en blik op Q4 - Korte

Nadere informatie

Studeren in het hoger onderwijs Studeren in het HO

Studeren in het hoger onderwijs Studeren in het HO Studeren in het hoger onderwijs Studeren in het HO Tilburg University Mijn Verhaal Even n paar vragen T i l b u r g U n i v e r s i t y T i l b u r g U n i v e r s i t y Studiekeuze: stappenplan 1. (Ver)ken

Nadere informatie

// IK DROOM VAN HET OPWEKKEN VAN SCHONE ENERGIE //

// IK DROOM VAN HET OPWEKKEN VAN SCHONE ENERGIE // TU/e Bachelor College Instroom 2014-2015 // IK DROOM VAN HET OPWEKKEN VAN SCHONE ENERGIE // Bachelor College TECHNISCHE NATUURKUNDE // // IK DROOM VAN HET OPWEKKEN VAN SCHONE ENERGIE // Berit Wassenaar,

Nadere informatie

Het College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven, TU/ e

Het College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven, TU/ e Tec hnische Universiteit Univers ity of Technology Het College van Bestuur van de Technische Universiteit, TU/ e overwegende dat binnen het Bachelor College sprake is van faculteitsoverstijgend onderwijsactiviteiten,

Nadere informatie

Honors Star programma in de bacheloropleiding Werktuigbouwkunde. 1. Honors Star en Honors Horizon

Honors Star programma in de bacheloropleiding Werktuigbouwkunde. 1. Honors Star en Honors Horizon Honors Star programma in de bacheloropleiding Werktuigbouwkunde 1. Honors Star en Honors Horizon Het Honors programma bestaat uit twee lijnen; het Honors Horizon programma dat start in het tweede jaar

Nadere informatie

TU/e Lerarenopleiding. Chantal Brans - Coördinator lerarenopleiding Ruurd Taconis Opleidingsdirecteur

TU/e Lerarenopleiding. Chantal Brans - Coördinator lerarenopleiding Ruurd Taconis Opleidingsdirecteur TU/e Lerarenopleiding Chantal Brans - Coördinator lerarenopleiding Ruurd Taconis Opleidingsdirecteur Opbouw presentatie Filmpje Tweedegraads lerarenopleiding Uitstroomprofiel 1e graads lerarenopleiding

Nadere informatie

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE TECHNISCHE NATUURKUNDE

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE TECHNISCHE NATUURKUNDE UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE TECHNISCHE NATUURKUNDE BACHELORPROGRAMMA TECHNISCHE NATUURKUNDE In de Nederlandstalige bacheloropleiding Technische Natuurkunde draait het om het

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit?

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Naam opleiding: Industrieel Ontwerpen Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

OPEN DAGEN WO NOVEMBER 2016

OPEN DAGEN WO NOVEMBER 2016 OPEN DAGEN WO NOVEMBER 2016 Kijk voor meer informatie over voorlichtingsevenementen op de site van de betreffende universiteit. Meld je afwezigheid op school een week vóór de Open dag bij de decanen (kamer

Nadere informatie

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... Stap : Wat Kan ik? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

Keuzeproces en studieplanning

Keuzeproces en studieplanning Keuzeproces en studieplanning Voorlichting voor 1 e jaars TBdK 27 maart 2014 Opleidingsdirectie IE Studie-adviseur IE Agenda Keuzeproces voor 2e/3e jaar Adjunct-opleidingsdirecteur Simone Resing Keuze-ervaringen

Nadere informatie

OPEN DAGEN WO FEBRUARI 2016. Kijk voor aanvullende informatie op de site van de universiteit. Lever tijdig een roze formulier in bij de decanenkamer.

OPEN DAGEN WO FEBRUARI 2016. Kijk voor aanvullende informatie op de site van de universiteit. Lever tijdig een roze formulier in bij de decanenkamer. OPEN DAGEN WO FEBRUARI 2016 Kijk voor aanvullende informatie op de site van de universiteit. Lever tijdig een roze formulier in bij de decanenkamer. 1 FEBRUARI 2016 (13:15-16:00) Meeloopdag International

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 70643 17 december 2018 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 20 november 2018, nr. HO&S/1439087,

Nadere informatie

code University University

code University University wo bachelor CROHO indien Bevoegdheid code beperkt tot daarbij genoemde universiteit(en) Sociale Geografie en Planologie 56838 Leraar Aardrijkskunde Aardwetenschappen 56986 Aarde en economie 50668 Bodem,

Nadere informatie

Curriculum 2014-2015 Afkortingen Bachelor Informatica Propedeuse Postpropedeuse Start Vervolg Afsluiting 60,0 Gebonden keuze (8,6 EC) Afsluiting

Curriculum 2014-2015 Afkortingen Bachelor Informatica Propedeuse Postpropedeuse Start Vervolg Afsluiting 60,0 Gebonden keuze (8,6 EC) Afsluiting Curriculum 2014-2015 Opleidingen Open Universiteit, faculteit Management, Science & Technology, wetenschapsgebied Informatica en informatiekunde, geldig vanaf 1-9-2014 Afkortingen European Credits (studiepunten)

Nadere informatie

LIJST VAN DE TOELATINGSVOORWAARDEN TOT DE BRUGPROGRAMMA S (HORIZONTALE INSTROOM)

LIJST VAN DE TOELATINGSVOORWAARDEN TOT DE BRUGPROGRAMMA S (HORIZONTALE INSTROOM) UNIVERSITEIT GENT ACADEMIEJAAR 2019-2020 LIJST VAN DE TOELATINGSVOORWAARDEN TOT DE BRUGPROGRAMMA S (HORIZONTALE INSTROOM) FACULTEIT INGENIEURSWETENSCHAPPEN EN ARCHITECTUUR STUDIEGEBIED: TOEGEPASTE WETENSCHAPPEN

Nadere informatie

Bijlagen van het onderwijs- en Examenreglement van de bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde

Bijlagen van het onderwijs- en Examenreglement van de bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde Bijlagen van het onderwijs- en Examenreglement van de bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde Inhoud: I. Eindtermen van de bacheloropleiding; II. Doorstroommasteropleidingen; III. Majoren en minoren

Nadere informatie

Duurzaam Ondernemen & Innovatie (82,5 credits bèta/gamma) Versie 08/2016

Duurzaam Ondernemen & Innovatie (82,5 credits bèta/gamma) Versie 08/2016 Duurzaam Ondernemen & Innovatie (82,5 credits bèta/gamma) Versie 08/2016 Hoofdrichtingsadviseur: Drs. P.A. Louwman (Pieter): p.a.louwman@uu.nl Optie 1 (Bachelorthesis NW&I) Verplicht Bachelorthesis Natuurwetenschap

Nadere informatie

Krijg je maar geen genoeg van talen? Ga dan in het tweede jaar voor de optie Latijn aangevuld met Grieks. Een wijze keuze!

Krijg je maar geen genoeg van talen? Ga dan in het tweede jaar voor de optie Latijn aangevuld met Grieks. Een wijze keuze! Lyceum Het Lyceum biedt binnen de scholengroep de eerste graad Algemeen Secundair Onderwijs aan. In het eerste jaar maak je de keuze voor de optie Latijn, Moderne of STEM. Deze drie opties zorgen voor

Nadere informatie

Curriculum 2015-2016 Afkortingen Bachelor Informatica Propedeuse Postpropedeuse Start Vervolg Afsluiting 60,0 Gebonden keuze (8,6 EC) Afsluiting

Curriculum 2015-2016 Afkortingen Bachelor Informatica Propedeuse Postpropedeuse Start Vervolg Afsluiting 60,0 Gebonden keuze (8,6 EC) Afsluiting Curriculum 2015-2016 Opleidingen Open Universiteit, faculteit Management, Science & Technology, wetenschapsgebied Informatica en informatiekunde, geldig vanaf 1-9-2015 Afkortingen European Credits (studiepunten)

Nadere informatie

CROHO. code. University. University

CROHO. code. University. University wo bachelor in combinatie met educatieve minor CROHO code indien beperkt tot daarbij genoemde universiteit(en) Bevoegdheid Sociale Geografie en Planologie 56838 Leraar Aardrijkskunde Aardwetenschappen

Nadere informatie

Aanvraagformulier nieuwe opleiding. Basisgegevens. Contactpersoon/contactpersonen Postbus GG Amsterdam

Aanvraagformulier nieuwe opleiding. Basisgegevens. Contactpersoon/contactpersonen Postbus GG Amsterdam Aanvraagformulier nieuwe opleiding Basisgegevens Naam instelling(en) Contactpersoon/contactpersonen Universiteit van Amsterdam Postbus 19268 1000 GG Amsterdam Contactgegevens Naam opleiding Internationale

Nadere informatie

ELSEVIERS HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIERS HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIERS HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... STAP : WAT KAN IK? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

SI Energy (ENG.) SI Smart Systems. Luca Badea SI Energy ENG. Year 2

SI Energy (ENG.) SI Smart Systems. Luca Badea SI Energy ENG. Year 2 SI Energy (ENG.) SI Smart Systems Luca Badea SI Energy ENG. Year 2 Energy Track? Started with the Smart Systems track Switched to the Energy Track What s the Energy track all about? Courses? Mathematics

Nadere informatie

Instituut voor Communicatie, Media & IT. Game Design & Development

Instituut voor Communicatie, Media & IT. Game Design & Development Instituut voor Communicatie, Media & IT Game Design & Development EELCO BRAAD // NIEK JONKER drs. Eelco Braad University Lecturer Game Design & Development Master of Computational Science & Scientific

Nadere informatie

Domeinpresentaties Tilburg University per 1 januari 2019

Domeinpresentaties Tilburg University per 1 januari 2019 Domeinpresentaties Tilburg University per 1 januari 2019 Beste decaan, Wij komen graag onze opleidingen presenteren op uw school. Wij hebben onze opleidingen verdeeld over 7 domeinpresentaties. Bij elke

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 24411 1 mei 2017 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 11 april 2017, nr. HO&S/805204, houdende

Nadere informatie

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE

ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE ELSEVIER HULP BIJ STUDIEKEUZE Naam:... Klas:... Stap : Wat Kan ik? Voor welke vakken haal(de) je de hoogste cijfers op school? Aardrijkskunde Algemene natuurwetenschappen Bewegen, sport en maatschappij

Nadere informatie

MBO Rijnland. ESL Taalreizen taalreizen naar het buitenland vmbo/havo/vwo B55

MBO Rijnland. ESL Taalreizen taalreizen naar het buitenland vmbo/havo/vwo B55 Programma van 13 november 2018 Onderwijsinstelling Studierichting vooropleiding ronde 1 ronde 2 ronde 3 DAPA Artiesten VMBO B08 Assisterende in de Gezondheidszorg (Apothekersassistente, Doktersassistente,

Nadere informatie

Regeling aanmelding en toelating hoger onderwijs Geldend van t/m heden

Regeling aanmelding en toelating hoger onderwijs Geldend van t/m heden Regeling aanmelding en toelating hoger onderwijs Geldend van 01-09-2018 t/m heden Bijlage A. Nadere vooropleidingseisen voor opleidingen van het wetenschappelijk onderwijs 1. In deze bijlage wordt verstaan

Nadere informatie

Vooropleidingseisen Van vwo naar wo

Vooropleidingseisen Van vwo naar wo qompas.nl Vooropleidingseisen Van vwo naar wo 2017-2018 Talent Vooropleidingseisen van vwo naar wo = Dit profiel geeft toegang tot deze opleiding. = Dit profiel geeft geen toegang tot deze opleiding. A

Nadere informatie

Vooropleidingseisen wetenschappelijk onderwijs: van vwo naar wo

Vooropleidingseisen wetenschappelijk onderwijs: van vwo naar wo Vooropleidingseisen wetenschappelijk onderwijs: van vwo naar wo Regeling aanmelding en toelating hoger onderwijs Geldend van 29-09-2017 t/m heden (publicatie van het ministerie van OCW) Bijlage A. Nadere

Nadere informatie

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE CIVIELE TECHNIEK

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE CIVIELE TECHNIEK UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE CIVIELE TECHNIEK BACHELORPROGRAMMA CIVIELE TECHNIEK WAT IS CIVIELE TECHNIEK? Civiel technici ontwerpen, construeren en beheren infrastructuur en grote

Nadere informatie

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Molecular Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas

Nadere informatie

Opleidingen aanwezig op de oriëntatiemarkt

Opleidingen aanwezig op de oriëntatiemarkt Saxion Open 24 januari Deventer Opleidingen aanwezig op de oriëntatiemarkt Life Science, Design & Technology ROOD Economie, Management & Organisatie BLAUW - Archeologie - Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Nadere informatie

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD HBO-ICT INFORMATICA BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 2014-2015 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, SOFTWARE ENGINEERING, SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING CREATING TOMORROW HBO-ICT DE VIERJARIGE DEELTIJDOPLEIDING

Nadere informatie

Globaal specialisatie- en vak overzicht van de bachelor Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen

Globaal specialisatie- en vak overzicht van de bachelor Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen Globaal specialisatie- en vak overzicht van de bachelor Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen is een driejarige bachelor opleiding waarbij het spanningsveld tussen

Nadere informatie

www.innovatiewetenschappen.nl

www.innovatiewetenschappen.nl www.innovatiewetenschappen.nl Bij de opleidingen: Aan dit document kunnen geen rechten worden ontleend (2009) Technische Innovatiewetenschappen Innovatie Challenge Na het overweldigende succes van afgelopen

Nadere informatie

De indeling van de sector Techniek

De indeling van de sector Techniek De indeling van de sector Techniek Elke sector is opgedeeld in vijf tot acht subsectoren. Deze sector is ingedeeld in zes subsectoren: 1 Biologie, scheikunde en medisch 2 Wiskunde, natuurkunde en informatica

Nadere informatie

Samenvatting aanvraag Governance of Sustainability

Samenvatting aanvraag Governance of Sustainability Samenvatting aanvraag Governance of Sustainability Algemeen Soort aanvraag (kruis aan wat van X Nieuwe opleiding toepassing is): Nieuw Ad programma Nieuwe joint degree1 Verplaatsing bestaande opleiding

Nadere informatie