TRAINING interactievaardigheden BSO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TRAINING interactievaardigheden BSO"

Transcriptie

1 TRAINING interactievaardigheden BSO Tweede bijeenkomst: Iedereen is anders Leerdoelen van de tweede bijeenkomst: Duur van de bijeenkomst: De pedagogisch medewerkers kunnen op individuele behoeften inspelen De pedagogisch medewerkers weten wat sensitieve responsiviteit is en kunnen deze vaardigheid inzetten. De pedagogisch medewerkers weten de algemene ontwikkelingen op het gebied van sociale en emotionele ontwikkeling en kunnen activiteiten op deze ontwikkelingsgebieden herkennen en inzetten. De pedagogisch medewerkers weten wat meervoudige intelligentie inhoudt en kunnen hier in de praktijk rekening mee houden. Deze bijeenkomst duurt 3 uur. De pedagogisch medewerkers lezen vooraf uit de handleiding Stukje over sensitieve responsiviteit Stukje over sociale ontwikkeling Stukje over emotionele ontwikkeling Benodigdheden: Presentatie bijeenkomst 2 Laptop, beamer en scherm Hand-outs voor alle deelnemers Flapover en stiften Ontwikkelingsschema Blinddoek Opdrachtkaartjes opdracht 4 Casussen opdracht 7 voor alle deelnemers Huiswerkopdracht voor alle deelnemers Voorbereiding: Lees de theorie van deze bijeenkomst uit de handleiding door en check of je deze begrijpt. Indien nodig kan aanvullende informatie opgezocht worden.

2 1: Opening en programma Doelen: De deelnemers kennen programma van de dag Duur: 5 minuten Nodig: De agenda in de presentatie (dia1) Werkvorm De trainer vertelt werkwijze De trainer heet iedereen kort welkom. De trainer checkt of de iedereen de teksten uit de handleiding voor vandaag gelezen heeft. De trainer vertelt kort wat de onderwerpen voor vandaag zijn (dia1).

3 2: Huiswerkopdracht bespreken Doelen: De deelnemers krijgen feedback op hun opdracht Duur: 25 minuten Nodig: De huiswerkbespreking in Powerpoint (dia2) Werkvorm Bespreken en elkaar feedback geven. Werkwijze Herhaal heel kort de stof van vorige week en bespreek de huiswerkopdrachten. Hierbij gaat het om van elkaar te leren. Zorg daarom voor een open sfeer, het is nooit erg om fouten te maken, daar kun je van leren. Bespreekpunten Mogelijke bespreekpunten: De trainer vraagt of iedereen de huiswerkopdracht gemaakt heeft. Hoe vonden ze de opdracht? Hoe was het om te observeren? Hoe vonden ze het activiteitenboek? Wat was moeilijk? Hoe ging de uitvoering? Nu ze op de autonomie van de kinderen moesten letten, wat heb je anders gedaan dan anders? Waar heb je op gelet? Hoe reageerden de kinderen op hun begeleiding? Waar liepen ze tegen aan, en wat viel op? (De deelnemers kunnen de gemaakte verslagen gebruiken als geheugensteun.) Merkten ze verschillen met andere keren nu ze bewuster naar de autonomie van een kind keken? Wat kan een volgende keer beter? Hebben de anderen nog tips? (dia 2)

4 3. Sociale en emotionele ontwikkeling Doelen: De deelnemers worden zich bewust van de kenmerken van sociale en emotionele ontwikkeling Duur: 30 minuten Nodig: Post-its pennen Flap-over Werkvorm Het op post-its schrijven van ontwikkelingen op sociaal en emotioneel gebied Verzinnen van passende activiteiten, waar moeten deze aan voldoen? Werkwijze Maak een flap-over voor de sociale ontwikkeling en eentje voor de emotionele ontwikkeling en verdeel deze in de drie leeftijdsgroepen. In iedere leeftijdsperiode laten kinderen weer nieuw gedrag op deze gebieden zien, omdat ze zich weer verder ontwikkeld hebben. Laat de groep dit gedrag/deze kenmerken op de post-its schrijven voor de verschillende leeftijdsgroepen, op deze 2 ontwikkelingsgebieden. In de handleiding staat dit gedrag voor deze drie leeftijdsperioden beschreven. Maak hier eventueel gebruik van. Deze post-its kunnen ze op de flappen plakken in de juiste categorie. Bespreek ze daarna met de hele groep. Verwerk de ontwikkelingspunten in het groeidocument over de ontwikkeling van kinderen. Een voorbeeld is in het ontwikkelingsschema opgenomen. Inleiding Check of de deelnemers de tekst uit de handleiding hebben gelezen en begrepen. Ga in op dingen die ze niet hebben begrepen. Bespreking Bespreekvragen: Zijn er algemene lijnen in te ontdekken? Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de begeleiding van de verschillende leeftijdsgroepen? Wat betekent dit voor onze groep? Wat voor soort activiteiten stimuleren de sociale ontwikkeling? Welke bij de emotionele ontwikkeling? Welke activiteiten passen binnen onze BSO (denk ook aan de uitgangspunten die de vorige keer besproken zijn). Wat doen we nu al met sociale en emotionele ontwikkeling? Welke genoemde activiteiten vindt je lastig uit te voeren? Welke (soort) activiteiten of welke ontwikkeling kunnen meer verdiept worden? Hoe doe je dit?

5 Extra informatie voor de trainer, te gebruiken bij de bespreking Voorbeelden van type activiteiten om de sociale ontwikkeling te stimuleren: samenwerkingsopdrachten, rollenspel, sport- en spelactiviteiten, Voorbeelden van type activiteiten om de emotionele ontwikkeling te stimuleren: Voorlezen (en napraten) uit boeken die over emoties gaan, rollenspel, uitbeeldingactiviteiten, creatieve activiteiten. Verschil tussen emotionele en sociale ontwikkeling: Emotionele ontwikkeling: - Zelfbeeld - Emotionele onafhankelijkheid - Realiteitsbesef - Morele ontwikkeling - Angsten - Impulscontrole - Regulatie van emoties Sociale ontwikkeling: - Contactlegging - Sociale onafhankelijkheid - Morele ontwikkeling - Impulscontrole - Ik-bewustzijn in sociale context - Sociaal inschattingsvermogen - Sociale vaardigheden - Relatie tot autoriteit - Sociale aspecten van de seksuele ontwikkeling Zie voor een overzicht van de kenmerken van alle ontwikkelingsgebieden ook de bijlage 'Schema ontwikkelingsgebieden'. Tip Om de nadruk meer te leggen op de bespreking wat je met deze ontwikkelingen kan doen kun je de ontwikkelingen vantevoren al op een flap-over schrijven of in de presentatie opnemen en na deze ontwikkelingen kort doorlopen te hebben doorgaan met de bespreekvragen.

6 4: Sensitieve responsiviteit Doelen: De deelnemers zijn zich bewust van het belang sensitief op individuele signalen te reageren. Duur: 30 minuten Nodig: Blinddoek Opdrachtkaartjes Dia 3 Werkvorm Blindemannetje parcours Werkwijze De trainer geeft aan dat er een spel gespeeld wordt en vraagt of er 2 deelnemers voor dit spel zijn. Deze deelnemers wordt gevraagd even op de gang of een andere ruimte te wachten. Aan de achterblijvers wordt verteld dat er een variant van blindemannetje wordt gespeeld. Verschuif samen de tafels en stoelen zodat er een parcours ontstaat. Vraag of iemand de eerste deelnemer wil begeleiden en geef deze begeleider opdrachtkaart 1 (zie bijlage). In de opdrachtkaartjes is de sensitieve responsiviteit wel of juist niet verwerkt. Alleen de begeleider mag weten wat de eigen opdracht is, De rest zal observeren aan de hand van de vragen op de dia (dia3). Check of de opdracht begrepen wordt. Als de begeleider vragen heeft over de opdracht kan deze even apart genomen worden in een andere ruimte. Vervolgens wordt de eerste deelnemer op de gang al geblinddoekt en zo het lokaal binnenleidt door de begeleider. Als het parcours doorlopen is mag de blinddoek af en mogen ze tussen de anderen gaan zitten. Er wordt een tweede begeleider gevraagd. Deze krijgt het tweede opdrachtkaartje. Check ook hier of de opdracht begrepen wordt en laat de begeleider vervolgens de deelnemer op de gang blinddoeken en halen. Ook dit koppel doorloopt het parcours. Als alle twee de koppels aan de beurt zijn geweest wordt het spel geëvalueerd. Eerst wordt het woord gegeven aan degenen die het spel gespeeld hebben en hen wordt gevraagd hoe ze het ervaren hebben. Daarna komt de rest aan het woord. Tip: Indien de groep erg klein is kan de trainer er eventueel voor kiezen zelf de rol van één of twee begeleiders op zich te nemen. Bespreking Wat valt je bij beiden op aan de manier van begeleiden? Wat vindt je van deze manier van begeleiden? Past dit bij jouw manier van begeleiding?

7 Bespreking Bespreek de ervaringen aan de hand van onderstaande vragen: Hoe werd deze manier van begeleiden door de blindemannen ervaren? Waarom? Hierna worden de opdrachten van de kaartjes voorgelezen. Hoe werd dit door de begeleider ervaren? Past deze wijze van begeleiden bij jou? Wat vonden de observatoren van deze manier van begeleiden? Waarom? Wat valt je op aan de manier van begeleiden? Wat was het verschil in reactie op de twee verschillende manieren van begeleiden? Dia 3 Belangrijk is dat in de nabespreking het volgende naar voren komt: Wat de eigen begeleidingsstijl is. De begeleiders moesten een opdracht uitvoeren, die mogelijk niet bij hun eigen stijl van leidinggeven past. Dat is misschien ook uit het uitvoeren van de opdracht gebleken. Misschien hebben ze zich (bewust of onbewust) niet (helemaal) aan de opdracht gehouden; hoe het voelt om geleid te worden en het verschil tussen de verschillende wijzen van leiding geven; de vertaalslag van deze oefening naar het dagelijks werk in de bso. Vooral de jongste kinderen kunnen nog niet altijd goed onder woorden brengen hoe ze iets ervaren. Belangrijk is dan om goed op te letten en ook naar hun lichaamstaal te kijken. Leg daarbij ook de link naar sensitief responsief reageren en het belang daarvan voor de sociale en emotionele ontwikkeling. Afsluiting Vraag of er naar aanleiding van deze oefening of de tekst van sensitieve responsiviteit uit de handleiding nog vragen zijn.

8 Vertrouwensspel Opdracht voor begeleider 1 Loop op de geblinddoekte deelnemer af en neem haar bij de hand. Vertel niet wat de bedoeling is van het spel en niet wat zij moet doen en wat zij onderweg tegenkomt, maar leid de deelnemer aan de hand door het parcours.

9 Vertrouwensspel Opdracht voor begeleider 2 Loop op de geblinddoekte deelnemer af en zeg haar wat de bedoeling is van het spel:zeg haar dat zij jouw aanwijzingen moet volgen en dat jij haar zo door het parcours zal leiden. Neem haar bij de hand en kijk goed of zij het prettig vindt om op deze manier begeleid te worden. Wanneer zij het niet prettig vindt, laat haar hand dan los en leid haar alleen door middel van mondelinge aanwijzingen. Leid haar anders zowel aan de hand als met behulp van mondelinge aanwijzingen. Let tijdens het lopen op hoe ze reageert op de wijze waarop je haar begeleidt en pas je begeleiding eventueel aan. Als het niet duidelijk voor je is, of ze iets prettig of vervelend vindt, mag je er ook naar vragen. Vertel haar ook wanneer zij door het parcours loopt, wat er te zien is op het parcours. Jij kunt de parcours namelijk zien en zij niet.

10 5. Pauze Pauze 15 minuten

11 6. Meervoudige intelligentie Doelen: De deelnemers Wat meervoudige intelligentie in het kort inhoud Wat dit betekent voor de begeleiding van kinderen. Duur: 30 minuten Nodig: Casussen Werkvorm Eerst theorie bespreken Dan casussen bespreken Inleiding Ieder kind is uniek en heeft zijn eigen sterke en zwakkere punten. Denk bijvoorbeeld aan de wiskunde of talenknobbels waar nog wel eens over gesproken wordt. Men heeft het vaak over intelligentie, wat we kunnen aantonen met een getal, en je intelligentie zou je niet kunnen verhogen. Howard Gardner is het hier niet mee eens. Intelligentie is vooral het probleemoplossend vermogen en het vermogen iets te kunnen maken of vragen te stellen. Hij onderscheid 8 intelligenties: Verbaal linguïstische intelligentie (woordknap) (Taal, verhalen, gedichten) Logisch mathematische intelligentie (rekenknap) (Logisch denken, problemen oplossen cijfermatig) Visueel ruimtelijke intelligentie (beeldknap) (tekenen, schilderen, heeft vaak een goed richtingsgevoel) Muzikaal ritmische intelligentie (muziekknap) (muziek maken, luisteren en herkennen) Lichamelijk kinesthetische intelligentie (beweegknap)(lichamelijk inspanning, knutselen, fysieke ervaringen) Naturalistische intelligentie (natuurknap) (planten, dieren, natuurlijke omgeving) Interpersoonlijke intelligentie (mensknap) (zorgen voor en werken met anderen, communiceren) Intrapersoonlijke intelligentie (zelfknap) (eigen gevoelens, alleen zijn, fantasieën) (dia 4) Door te kijken waar een kind goed in is kun je gebieden waar het minder goed in is stimuleren. Bij een kind dat niet goed is in rekenen, maar wel in taal, kun je proberen het rekenen te stimuleren door het talig aan te bieden. Ook bij het uitleggen van spellen is het handig om te weten op welke manieren een kind 'knap' is. Een kind dat sterk beeldknap is ingesteld en minder woordknap, kun je bij de uitleg beter laten zien wat je bedoelt, dan dat je het alleen mondeling uitlegt. Merk je dat een kind

12 het op de ene manier niet goed begrijpt, dan kun je het vanuit een andere invalshoek proberen uit te leggen. Herkennen de deelnemers dit en hebben ze hier misschien voorbeelden van? Opdracht Bespreek de onderstaande casussen. Casus 1: Nick (10 jaar)moet voor school een werkstuk maken over het park. Hij heeft uit de bibliotheek 2 boeken over het park meegenomen, maar hij zit een beetje ongelukkig aan tafel met de boeken en weet niet goed waar hij moet beginnen. Hoe kun je hem helpen? Vragen ter stimulering: Welke intelligentie of intelligenties worden hier van hem verwacht? (oa. woordknap en natuurknap) Zijn er intelligenties die ondersteunend zouden kunnen werken? Casus 2: (denk aan beeldknap --> plaatjes met informatie of op de computer, zoek de bomen die je in werkelijkheid in het park ziet op in het boek of op de computer, rekenknap en beweegknap --> ga naar het park, hoeveel eenden zie je in de eendenvijver, wat zie je tijdens je wandeling in het park, wat kun je doen in het park.) Marit (7 jaar) komt 3 keer per week naar de bso. Ze is vrij stil en het is moeilijk om een goed contact met haar te krijgen. Als Ineke, de pedagogisch medewerker vraagt hoe het op school was, zegt ze goed, leuk of saai. Maar komt er verder niet veel uit. Ze gaat rustig haar gang en observeert de rest van de groep soms vanuit haar hoekje. Hoe kun je proberen om een beter contact te krijgen? Vragen ter stimulering: Welke intelligenties werden door Ineke aangesproken? (vooral woordknap) Welke intelligentie uit Marit vooral? Kun je hier iets mee? (zelfknap, op zichzelf gericht) Zijn er andere intelligenties die je kunt gebruiken om te proberen contact te krijgen? (denk aan beeldknap --> laat een tekening over bijvoorbeeld school maken aan de hand waarvan je een gesprek kan aanknopen, muziekknap --> maak samen een liedje over hoe je dag was of natuurknap --> wat voor dier zou je willen zijn?) Tip Laat de deelnemers een eigen casus uit de groep nemen om te bespreken. Het is een vrij ingewikkeld onderwerp en hiermee kan het concreter worden.

13 7. Jongens versus meisjes Doelen: De deelnemers Worden zich bewust van de verschillen tussen jongens en meisjes Duur: 30 minuten Nodig: Casussen Werkvorm Casussen bespreken Werkwijze Bespreek de casussen: Casus 1: Sem Het is themaweek herfst. Als creatieve activiteit heeft de leiding bedacht dat het leuk was om een notendorp te maken. Iedereen maakt een huisje en beestjes en/ of mannetjes van takjes, herfstblaadjes, kastanjes en eikels met satéprikkers. Sem heeft geen zin in knutselen. Hij gaat liever buiten voetballen, ook al regent het. De pedagogisch medewerker vindt het geen weer om buiten te spelen en wil toch dat hij helpt bij het notendorp. Volgende week is de thema-afsluiting met een tentoonstelling waar ook de ouders komen kijken. Dan is het toch leuk als zijn ouders ook iets van hem zien? Sem gaat met een chagrijnig gezicht zitten, knikkert wat eikels naar z n overbuurman, rommelt wat in de stapel herfstbladen zodat verschillende bladen stuk gaan of van de tafel vallen en prikt 10 stokjes in een kastanje. Vraag: Wat vindt jij dat de pedagogisch medewerker moet doen? Bespreking: Laat de groep eerst zelf komen met ideeën. Als er niets los komt kun je de vraag stellen waarom Sem mee moet doen om de discussie op gang te brengen. Het gaat hier buiten het verschil tussen jongens en meisjes er ook om of een kind altijd moet doen wat jij vindt dat het moet doen. Wat is het probleem als hij nu niet mee knutselt? Wellicht dat het op een ander moment ook kan? Casus 2: Elise Een pedagogisch medewerker gaat buiten een balspel doen met de groep 7 tot 9 jarigen. Elise van 7 jaar blijft zo lang mogelijk treuzelen in het lokaal en bij de jassen. De pedagogisch medewerker spoort haar aan op te schieten en gaat vast naar buiten. Als iedereen buiten is legt de pedagogisch medewerker het spel uit en beginnen ze. Elise gaat in een hoekje van het veld staan en krijgt daarmee de bal niet. De pedagogisch medewerker die zelf ook in het spel meedoet ziet dat. Ze zorgt dat de bal bij Elise komt. Elise probeert de bal te vangen, maar dit lukt niet, waarmee zij haar team benadeelt. Een kind uit de groep gaat op in het spel en roept Oh stommerd!.

14 Vraag: wat denk jij dat de pedagogisch medewerker zou moeten doen? Bespreking: In de bespreking zul je merken dat je eigenlijk meer wil weten. Bespreek met de groep wat je meer zou willen weten en hoe je daar achter komt. Neem eventueel daarna een paar dingen aan om verder te gaan in de casus. Bijvoorbeeld: Het meisje kan niet goed vangen en is bang voor harde ballen. Hoe geef je haar toch een geschikte rol in het spel? Casus 3: Klei-opdracht In de jongste BSO groep gaan ze met zijn allen kleien. Het thema die maand is herfst. De pedagogisch medewerkers geven de opdracht aan de kleuters lekker te gaan kleien en geven ze geen specifieke klei-opdracht mee. Ze delen de groep op in een groep jongens en een groep meisjes. Vraag: Wat gebeurt er denk je? Bespreking: Achtergrond: In een onderzoekssetting is de opdracht om vrij te gaan kleien wel eens gegeven. Daarbij zaten de jongens en meisjes apart. De jongens gingen de klei ontdekken: smeerden het over tafel, rolden er ballen en slangen van enz. De meisjes gingen allerlei voorwerpen en figuren kleien. Aan het eind hadden de jongens geen concrete producten zoals de meisjes wel hadden. De jongens hadden echter wel het materiaal onderzocht op allerlei eigenschappen. Dit voorbeeld wil niet zeggen dat dit altijd gebeurt, maar vaak zit er wel degelijk verschil tussen de manier van kleien tussen de 2 groepen. Casussen Casus 1: knutselen vs buitenspelen (Sem) Casus 2: Een kind heeft geen zin om mee te doen (Elise) Casus 3: klei-opdracht Alternatief Zoek op internet een filmpje om te bespreken in plaats van bovenstaande casussen. Zorg er hierbij voor dat je een filmpje hebt waarbij duidelijk wordt dat er geen rekening gehouden wordt met de verschillen tussen jongens en meisjes. Bespreek vervolgens hoe je het beter aan zou kunnen pakken. Goede voorbeelden kunnen daarnaast ook gebruikt worden. Bespreek dan waar aan je kan zien dat het een goed voorbeeld is.

15 8: Huiswerkopdracht Doelen Toepassen van het geleerde in de praktijk Duur 10 minuten Nodig Huiswerkopdracht Werkvorm Huiswerkopdracht uitleggen Werkwijze Leg de huiswerkopdracht uit. Verdeel de onderwerpen over de groep zodat niet iedereen dezelfde type opdrachten doet en een bso groep niet overbelast wordt door 1 type activiteiten. Geef de onderwerpen 'spelontwikkeling', 'praten en uitleggen' en 'begeleiden van interacties' op die ze uit de handleiding moeten lezen. Huiswerkop dracht Maak tweetallen. Zoek allebei in het activiteitenboek een activiteit uit over sociale ontwikkeling of over emotionele ontwikkeling. De één let sterk op om sensitief te begeleiden. Bedenk van tevoren waar je op kan letten en aandacht aan kan besteden. De ander besteed hier weinig aandacht aan in de opdracht. Observeer bij elkaars opdracht en schrijf allebei een kort verslagje over de activiteit. Verwerk hierin de volgende punten: Wat viel je op tijdens de activiteit? Hoe reageerden de kinderen op jouw begeleiding? Alternatieve Zoek een kind uit je groep waarvan je merkt dat deze in één van de intelligenties minder sterk ontwikkelt is. Zoek een activiteit in het activiteitenboek die de minder ontwikkelde intelligentie stimuleert. Dit kan ook een activiteit zijn waarbij meerdere kinderen meedoen. Probeer in de activiteit gebruik te maken van de sterker ontwikkelde intelligenties bij het kind. Bedenk van tevoren hoe je deze kan inzetten. Alternatieve huiswerkopdracht huiswerkopdracht 2 Voer de klei-opdracht uit de derde casus van opdracht 7 uit. Verdeel de jongste groep in jongens en meisjes en laat ze lekker kleien. Wat zie je gebeuren?

TRAINING interactievaardigheden BSO

TRAINING interactievaardigheden BSO TRAINING interactievaardigheden BSO Eerste bijeenkomst: Kinderen en hun ontwikkeling in de bso Leerdoelen van de eerste bijeenkomst: Duur van de bijeenkomst: De pedagogisch medewerkers weten grofweg welke

Nadere informatie

TRAINING interactievaardigheden BSO

TRAINING interactievaardigheden BSO TRAINING interactievaardigheden BSO Vierde bijeenkomst: Gebruik van de ruimte Leerdoelen van de vierde bijeenkomst: Duur van de bijeenkomst: De pedagogisch medewerkers weten wat voor materiaal ze tot hun

Nadere informatie

Hoe ben jij KNAP??? >> Doe nu de test! Ga naar de 'Vragenlijst' Howard Gardner

Hoe ben jij KNAP??? >> Doe nu de test! Ga naar de 'Vragenlijst' Howard Gardner Hoe ben jij KNAP??? Je zou talent kunnen omschrijven als ergens heel goed in zijn. Elk mens heeft zo z n eigen talenten. Zelfs de grootste luilak die heeft namelijk een slaaptalent en een lui op de bank

Nadere informatie

Handleiding. Hoe ben jij knap? Voor groep 3/4

Handleiding. Hoe ben jij knap? Voor groep 3/4 Handleiding Hoe ben jij knap? Voor groep 3/4 1 Inleiding Met name wanneer je in de klas op verschillende niveaus werkt kan er ongewild competitie onder de leerlingen ontstaan. Vandaar dat het slim is het

Nadere informatie

Meervoudige intelligentie test

Meervoudige intelligentie test Meervoudige intelligentie test Hieronder zie je een meervoudige intelligentie test (Gardner). In totaal beantwoord je 64 stellingen in met of jij vindt dat die stelling bij jou past. Er zijn geen goede

Nadere informatie

Met Talenten aan de slag. Van theoretische basis tot concrete lespraktijk

Met Talenten aan de slag. Van theoretische basis tot concrete lespraktijk Met Talenten aan de slag Van theoretische basis tot concrete lespraktijk AN JACOBS SUPER MEGA KNAP VZW info@supermegaknap.be www.supermegaknap.be 0497/53.30.23 INTELLIGENTIE MEERVOUDIGE INTELLIGENTIE

Nadere informatie

Kindervergadering Zo gaat het bij ons!

Kindervergadering Zo gaat het bij ons! Pedagogisch kader kindercentra 4 13 jaar Kindervergadering Zo gaat het bij ons! Introductie voor de groepsleiding Is kinderinspraak belangrijk? Denken vanuit de groep is logisch en praktisch, maar toch

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

MI-test voor kinderen vanaf ongeveer groep 5

MI-test voor kinderen vanaf ongeveer groep 5 MI Test MI-test voor kinderen vanaf ongeveer groep 5 Je kunt deze test ook geschikt maken vanaf groep 3 door met audio bestanden te werken. Naam: Leeftijd: Verbaal-linguïstisch intelligent Logisch-mathematisch

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken?

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken? Werkblad: 1. Wat is je leerstijl? Om uit te vinden welke van de vier leerstijlen het meest lijkt op jouw leerstijl, kun je dit simpele testje doen. Stel je eens voor dat je zojuist een nieuwe apparaat

Nadere informatie

Mijn computer is leuk

Mijn computer is leuk Handleiding Mijn computer is leuk Ouders praten samen over computers, kinderen en opvoeding Pharos, 2014 Marjolijn van Leeuwen INHOUDSOPGAVE Inleiding blz. 3 De themabijeenkomst blz. 5 Thema 1, oefeningen

Nadere informatie

Trainershandleiding Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar

Trainershandleiding Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar Trainershandleiding Brugklas Bikkels versie 2014 Inhoudsopgave Introductie Organiseer je training Praktische tips De werkmap Powerpoint presentatie Ouderbrieven Draaiboek Bijeenkomst 1 Bijeenkomst 2 Bijeenkomst

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Workshop samen talenten benutten

Workshop samen talenten benutten Workshop samen talenten benutten Doelgroep: organisaties die met vrijwilligers met een beperking willen werken Doel: kennis en vaardigheden overdracht voor het werken met mensen met een beperking Bijeenkomst

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

Advies en verkoopvaardigheden

Advies en verkoopvaardigheden Advies en verkoopvaardigheden en 1/6 Voorbereidingsopdracht bijeenkomst 1 Wat versta jij onder verkoop? Bewust worden wat verkopen in de apotheek is. Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst oriënteer je

Nadere informatie

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Leeftijd: 12-16 jaar Tijdsduur: 1 uur Doelen - De jongeren denken na over de betekenis van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden in het dagelijks

Nadere informatie

TRAINING interactievaardigheden BSO

TRAINING interactievaardigheden BSO TRAINING interactievaardigheden BSO Derde bijeenkomst: Spel en spelontwikkeling Leerdoelen van de derde bijeenkomst: Duur van de bijeenkomst: De pedagogisch medewerkers worden zich bewust van de verschillende

Nadere informatie

Luisteren en samenvatten

Luisteren en samenvatten Luisteren en samenvatten Goede communicatie, het voeren van een goed gesprek valt of staat met luisteren. Vaak denk je: Dat doe ik van nature. Maar schijn bedriegt: luisteren is meer dan horen. Vaak luister

Nadere informatie

Waar zie je de bijzondere vogel en hoe ziet hij eruit?

Waar zie je de bijzondere vogel en hoe ziet hij eruit? Les 1: Een verhaal schrijven Voor je gaat schrijven: een schema maken Je hebt net een verhaal bedacht. Schrijf alles wat je hebt bedacht kort op in het schema hieronder. Zijn er vragen waar je nog niet

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen DOELSTELLINGEN De ouders hebben ervaren dat hun kind niet het enige is dat moeilijke vragen stelt en dat zij elkaar kunnen ondersteunen in de omgang hiermee. De ouders kunnen met hun kind in gesprek gaan

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

De Vragenlijst welbevinden voor kinderen 8+ bestaat uit de volgende onderdelen: vragenlijst overzicht van de categorieën per vraag notatieformulier.

De Vragenlijst welbevinden voor kinderen 8+ bestaat uit de volgende onderdelen: vragenlijst overzicht van de categorieën per vraag notatieformulier. Vragenlijst voor kinderen 8+ De vragenlijst voor kinderen van 8 jaar en ouder kan worden gebruikt voor en door alle kinderen in deze leeftijdsgroep. In zes vragen wordt de kinderen naar hun mening over

Nadere informatie

Les 17 Zo zeg je dat (niet)

Les 17 Zo zeg je dat (niet) Blok 3 We hebben oor voor elkaar les 17 Les 17 Zo zeg je dat (niet) Doel blok 3: Leskern: Woordenschat: Materialen: Leerlingen leren belangrijke communicatieve vaardigheden, zoals verplaatsen in het gezichtspunt

Nadere informatie

Leerstraf TACt Individueel. Informatie voor jongeren

Leerstraf TACt Individueel. Informatie voor jongeren Leerstraf TACt Individueel Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf TACt Individueel volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we van jou verwachten. Inhoud 4 > Wat lees je in deze

Nadere informatie

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf!

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Het gaat erom dat je laat merken dat jij zélf verantwoordelijk bent voor het leren: jij kiest de opdrachten, workshops en klussen zélf,

Nadere informatie

16. Luister naar wat ik vertel

16. Luister naar wat ik vertel 16. Luister naar wat ik vertel Tijdens deze activiteit: luisteren de kinderen naar beschrijvingen van kenmerken van verschillende voorwerpen uit de natuur. Hierdoor komen ze te weten over welk voorwerp

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST Het werkmateriaal is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE) Alle informatie is te vinden op de website Jan Ausum en Mieke

Nadere informatie

in een rekenles & in een taalles Art de Co www.artdc.be

in een rekenles & in een taalles Art de Co www.artdc.be in een rekenles & in een taalles M.I. Zeg niet Hoe knap ben je? maar Hoe ben je knap? 2 Praktisch verloop Korte sessie Actieve werkvormen en korte vertelmomenten Ontwikkelen van een werkkader Hand-outs

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Brugklastraining 2015 Groep 8

Brugklastraining 2015 Groep 8 Brugklastraining 2015 Groep 8 Marieke van der Ven (Kinder-jeugd Psycholoog - Propersona) Mehrnaz Rezai (Ortho-pedagoog Propersona) Renske van der Zande (Dramatherapeut IO BovensteOnder, Tandem) Deelnemers:

Nadere informatie

Meervoudige Intelligenties en Onderhandelen. Teamdag

Meervoudige Intelligenties en Onderhandelen. Teamdag Meervoudige Intelligenties en Onderhandelen Teamdag Meervoudige Intelligenties (Gardner, 1993) Kernpunten Iedereen heeft alle intelligenties Een intelligentie kun je versterken en ontwikkelen De quiz is

Nadere informatie

Sociaal netwerk. Handleiding voor begeleiders

Sociaal netwerk. Handleiding voor begeleiders Sociaal netwerk Handleiding voor begeleiders Algemene tips voor begeleider Het beste uit jezelf! Philadelphia vindt het belangrijk dat cliënten zich net als ieder ander mens kunnen ontwikkelen. Hierbij

Nadere informatie

Geloofsopvoeding 3. Leeftijd: Soort bijeenkomst: Soort werkvorm: Thema: 3e bijeenkomst - Communiceren met je kind

Geloofsopvoeding 3. Leeftijd: Soort bijeenkomst: Soort werkvorm: Thema: 3e bijeenkomst - Communiceren met je kind Geloofsopvoeding 3 Leeftijd: Soort bijeenkomst: Soort werkvorm: Thema: 3e bijeenkomst - Communiceren met je kind Doel: Je gaat aan de slag met verschillende manieren om met je kind te communiceren. Het

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Speak up! Wat is JA en wat NEE?

Speak up! Wat is JA en wat NEE? Les 3 Speak up! Wat is JA en wat NEE? Deze derde les gaat over het leren inzien en uitspreken van je wensen en grenzen bij intimiteit en seks. Hoe zorg je dat het leuk is en blijft? Het belangrijkste daarbij

Nadere informatie

- Je spreekt leerlingen aan op ongewenst gedrag. Je geeft af en toe positieve feedback.

- Je spreekt leerlingen aan op ongewenst gedrag. Je geeft af en toe positieve feedback. Evaluatieformulier Lerarenopleiding (talen, exact, sociale vakken) Versie schoolcontactpersoon Student: Aldert Kasimier Schoolcontactpersoon: C. Vidon Opleiding: Geschiedenis Stageschool: Zernike Datum:

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

Training Netwerken Forum 12-5-2014

Training Netwerken Forum 12-5-2014 Training Netwerken Forum 12-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Inleiding 6 Opdracht Je eigen netwerk 7 Theorie 8 Opdracht In gesprek

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4

Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4 Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4 Hoofdstuk Vaardigheid: Leerdoel: 1 Geluk Weten wat geluk is en dit kunnen omschrijven De leerling kan: zijn definitie van geluk geven; feiten

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

Jeugdtrainer: de spil van een vereniging. Over welke kwaliteiten dient de. jeugdtrainer dan te beschikken? Zaterdag 14 januari 2017

Jeugdtrainer: de spil van een vereniging. Over welke kwaliteiten dient de. jeugdtrainer dan te beschikken? Zaterdag 14 januari 2017 Zaterdag 14 januari 2017 Presentatie vv Reuver Jeugdtrainer: de spil van een vereniging. Over welke kwaliteiten dient de jeugdtrainer dan te beschikken? Zonder relatie Geen prestatie Winnen Plezier Tips

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen.

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Leerstijlentest van David Kolb Mensen, scholieren dus ook, verschillen nogal in de wijze waarop ze leren. Voor

Nadere informatie

Workshop Tweede Kamerverkiezingen

Workshop Tweede Kamerverkiezingen Workshop Tweede Kamerverkiezingen Korte omschrijving workshop In deze workshop leren de deelnemers wat de Tweede Kamer doet, hoe ze moeten stemmen en op welke partijen ze kunnen stemmen. De workshop bestaat

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Voorbereiding op je bezoek bij het muzieum

Voorbereiding op je bezoek bij het muzieum Voorbereiding op je bezoek bij het muzieum Inhoud handleiding: - Wat ga je doen bij het muzieum - Huisregels - Media opdrachten - Doe opdrachten Wat ga je doen bij het muzieum? De donkerbeleving (hoofdonderdeel)

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Bijlage Stoere Schildpadden

Bijlage Stoere Schildpadden Bijlage Stoere Schildpadden Deze bijlage hoort bij de beschrijving van de interventie Stoere Schildpadden, zoals die is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Meer informatie: www.nji.nl/jeugdinterventies

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

Wat zou jij doen? Denk mee met elkaars pleegzorgdilemma s. Draaiboek voor een netwerkbijeenkomst voor pleegouders. Wat zou jij doen?

Wat zou jij doen? Denk mee met elkaars pleegzorgdilemma s. Draaiboek voor een netwerkbijeenkomst voor pleegouders. Wat zou jij doen? Wat zou jij doen? Denk mee met elkaars pleegzorgdilemma s Draaiboek voor een netwerkbijeenkomst voor pleegouders Wat zou jij doen? 1 Wat zou jij doen? DE ACTIVITEIT IN HET KORT Een bijeenkomst waarin pleegouders

Nadere informatie

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal DRAAIBOEK TRAINING 1, 2,3,4,5 REALISTEN ROADMOVIE De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten vindt u via de onderstaande link. https://prezi.com/0txqqdqmauta/training-realisten-roadmovie-5-bijeenkomsten/

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

Handleiding lesmethode Groep 8 Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar

Handleiding lesmethode Groep 8 Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar Handleiding lesmethode Groep 8 Brugklas Bikkels versie 2016 Inhoudsopgave Introductie 4 Verantwoording Methodiek 5 Doorgaande lijn Po en Vo 6 Preventief en curatief 7 Organiseer je les 8 Praktische tips

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

Natuur in de klas product PLUS-handleiding Uit de bol gaan Groep 1 en 2

Natuur in de klas product PLUS-handleiding Uit de bol gaan Groep 1 en 2 BuitenWijs samen sterk in NME BuitenWijs brengt mensen actief met het buiten in aanraking, zodat zij wijs omgaan met hun eigen leefomgeving Natuur in de klas product PLUS-handleiding Uit de bol gaan Groep

Nadere informatie

Handleiding Werkvormen Overtuigend presenteren

Handleiding Werkvormen Overtuigend presenteren Handleiding Werkvormen Overtuigend presenteren Inhoud 1. Inleiding 2. Zeg geen Uhm 3. De emotionele bus 4. Boos op een mandarijntje 5. Levend memory Lichaamstaal 1. Inleiding In een debat is het geven

Nadere informatie

Leeswijzer 7. Hoofdstuk 1. Meervoudige Intelligentie: een brede basis voor Passend onderwijs 9

Leeswijzer 7. Hoofdstuk 1. Meervoudige Intelligentie: een brede basis voor Passend onderwijs 9 Inhoud Voorwoord Knapper dan Knap 5 Leeswijzer 7 Hoofdstuk 1. Meervoudige Intelligentie: een brede basis voor Passend onderwijs 9 Hoofdstuk 2. Meervoudige Intelligentie: wat verstaan we eronder? 15 Hoofdstuk

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleving en verbeelding. 2. Blind zijn en toch alles kunnen. 3. Blind en slechtziend. 4. Hulpmiddelen. 5. Niet kunnen zien, hoe is dat?

Inhoud. 1. Inleving en verbeelding. 2. Blind zijn en toch alles kunnen. 3. Blind en slechtziend. 4. Hulpmiddelen. 5. Niet kunnen zien, hoe is dat? 1. Inleving en verbeelding Inhoud 2. Blind zijn en toch alles kunnen 3. Blind en slechtziend 4. Hulpmiddelen 5. Niet kunnen zien, hoe is dat? 6. Blind zijn en de herinnering 7. Blind zijn en de verbeelding

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Informatie voor ouders 2 Het medicijn Gammaglobuline onder je huid (subcutaan) 4 Wil je meer

Nadere informatie

maken de kinderen vogelnestjes die zij in de dierenhoek kunnen gebruiken.

maken de kinderen vogelnestjes die zij in de dierenhoek kunnen gebruiken. 14. Vogelnestjes Tijdens deze activiteit: maken de kinderen vogelnestjes die zij in de dierenhoek kunnen gebruiken. Rekenen Getallen Groep 1 Groep 2 Omgaan met de telrij Telt akoestisch heen en terug t/m

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Adviesgesprek Van contact naar contract

Adviesgesprek Van contact naar contract Adviesgesprek Van contact naar contract Het doel van het eerste adviesgesprek is het om het eens te worden over de vraag van de opdrachtgever en over de werkwijze van de adviseur. Het resultaat is een

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline in je bloed

Het medicijn Gammaglobuline in je bloed Het medicijn Gammaglobuline in je bloed Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Reflectie #Zo dus! Hieronder vind je een aantal oefeningen om te leren reflecteren waar je zelf mee aan de slag kunt.

Reflectie #Zo dus! Hieronder vind je een aantal oefeningen om te leren reflecteren waar je zelf mee aan de slag kunt. Reflectie #Zo dus! Hieronder vind je een aantal oefeningen om te leren reflecteren waar je zelf mee aan de slag kunt. In je eentje Time-out reflectie Time-out reflectie is een snelle manier om in je eentje

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

En, wat hebben we deze les geleerd?

En, wat hebben we deze les geleerd? Feedback Evaluatie Team 5 En, wat hebben we deze les geleerd? FEED BACK in de klas En, wat hebben we deze les geleerd? Leerkracht Marnix wijst naar het doel op het bord. De leerlingen antwoorden in koor:

Nadere informatie

Respectvol reageren op gevoelens

Respectvol reageren op gevoelens OPDRACHTFORMULIER Respectvol reageren op gevoelens Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

Nadere informatie

Zeg niet hoe knap ben je? maar hoe ben je knap?

Zeg niet hoe knap ben je? maar hoe ben je knap? Matchen met MI Zeg niet hoe knap ben je? maar hoe ben je knap? www.artdc.be 2 Saskia Vandeputte Trainer Art de Co ( 2006): 2 sporen Innovatieve onderwijstechnieken Energizers, Lord of The kring, Meervoudige

Nadere informatie

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Zonnepanelen op school Team 6: Zonnepanelen Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Jullie gaan onderzoeken welke producten er zijn op zonnecellen 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

Wie ben ik? Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Ik, jij, groot, klein, uiterlijk, verschillen, overeenkomsten, haar, ogen, gezicht, lichaam

Wie ben ik? Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Ik, jij, groot, klein, uiterlijk, verschillen, overeenkomsten, haar, ogen, gezicht, lichaam Kriebels in je buik Wie ben ik? 1 Wie ben ik? Groep 1 80 min Begrippen Ik, jij, groot, klein, uiterlijk, verschillen, overeenkomsten, haar, ogen, gezicht, lichaam Benodigheden Grote spiegel en/of handspiegeltjes

Nadere informatie

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over verkopen aan en adviseren van gasten in horecabedrijven. Oftewel: het verkoopadviesgeprek. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten

TOOLBOX TOOLBOX. Betekenisvol Contact AAN DE SLAG MET DE. Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten AAN DE SLAG MET DE TOOLBOX Betekenisvol Contact Draaiboek voor twee trainingsbijeenkomsten TOOLBOX Ideeën voor betekenisvol contact tussen ouderen met dementie en familie of vrijwilligers Inleiding Voor

Nadere informatie

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les:

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les: Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen "Welkom,." Introductiefase bij de eerste les: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie

Nadere informatie

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me.

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me. 1. Kijk naar de titel en de tussenkopjes van de tekst. Kijk ook naar het plaatje. Waar gaat de tekst over? 2. Tijdens deze les let je extra op moeilijke woorden in de tekst. Kies of je opdracht 1 met hulp

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Grenzen stellen Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Grenzen stellen Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich bewust van de grenzen die zij stellen als het gaat om vakantie, relaties, alcohol/drugs en geloof. Ouders bespreken welke grenzen hun kinderen opzoeken rondom deze thema

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

oefeningen voor... de Zilveren Weken 2019

oefeningen voor... de Zilveren Weken 2019 oefeningen voor... de Zilveren Weken 2019 Het proces van groepsvorming in de klas begint na elke schoolvakantie weer opnieuw. De periode na de kerstvakantie wordt ook wel de Zilveren Weken genoemd. Deze

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Help! Verzuim voorkomen

Help! Verzuim voorkomen TIP: dit is een interactieve pdf. de inhoudsopgave en het menu onder aan de pagina s zijn clickable. Help! Verzuim voorkomen Een leidraad voor werkoverleg met medewerkers over verzuim Deze publicatie is

Nadere informatie

Thema. Kernelementen. Emoties Puber- en kinderemotie Eenduidige communicatie

Thema. Kernelementen. Emoties Puber- en kinderemotie Eenduidige communicatie Thema Kernelementen Emoties Puber- en kinderemotie Eenduidige communicatie Tips voor de trainer: Werken met mensen is werken met emotie. Leer emoties als signaal te herkennen, maar niet als leidraad te

Nadere informatie

Beschrijving: De knuffels op verschillende lichaamsdelen houden. Bijvoorbeeld op je hoofd, op de buik, op de voet

Beschrijving: De knuffels op verschillende lichaamsdelen houden. Bijvoorbeeld op je hoofd, op de buik, op de voet Babygroepen Beweegknap 1. Bewegen met knuffel Beschrijving: De knuffels op verschillende lichaamsdelen houden. Bijvoorbeeld op je hoofd, op de buik, op de voet 2. Dansen en dan knuffelen Beschrijving:

Nadere informatie

Les 1 Probleem verkennen, ideeën verzinnen en kiezen

Les 1 Probleem verkennen, ideeën verzinnen en kiezen en Casus Tafels leren in samenwerking met OBS Het Galjoen, Den Hoorn Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland TU Delft en ontwerpbureau Meeple In deze casus ontwerpen leerlingen een leuke manier om tafels te

Nadere informatie

Sooo! Sooo! viral! viral! toch? toch? In 7 stappen debatteren in de klas over media

Sooo! Sooo! viral! viral! toch? toch? In 7 stappen debatteren in de klas over media Sooo! Sooo! Die post Die post over onze over onze leraar gaat leraar gaat viral! viral! Dan moet Dan moet het wel het wel waar zijn, waar zijn, toch? toch? In 7 stappen debatteren in de klas over media

Nadere informatie

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant...

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant... Inhoudsopgave 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4 3 Stap voor Stap...5 4 Technische kant....7 5 Werkblad Mijn Digi-tale...9 6 Werkblad Mijn storyboard 10 Digi-Tales Opzet en

Nadere informatie

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam!

Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Baby s houden van boeken! voorlezen leuk, gezellig én leerzaam! Waarom zo vroeg beginnen? Baby s kunnen veel meer dan je denkt. Luisteren Vanaf de eerste dag luistert je baby naar jouw stem. Al begrijpt

Nadere informatie

Verbindingsactietraining

Verbindingsactietraining Verbindingsactietraining Vaardigheden Open vragen stellen Luisteren Samenvatten Doorvragen Herformuleren Lichaamstaal laten zien Afkoelen Stappen Werkafspraken Vertellen Voelen Willen Samen Oplossen Afspraken

Nadere informatie

Let s talk about sex Eerste hulp bij seksuele voorlichting

Let s talk about sex Eerste hulp bij seksuele voorlichting Let s talk about sex Eerste hulp bij seksuele voorlichting Normen en waarden De spelleider wijst iemand aan die een casus voorlegt waarin seksuele voorlichting is gegeven aan een cliënt. Bespreek in tweetallen

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Zonnepanelen op school Team 5: Natuur Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Jullie gaan onderzoeken of de plant een zonnecel is en wie daar gebruik van maken 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie