Verwijzen naar de GGZ. Wanneer verwijzen naar de Generalistische basis GGZ en Gespecialiseerde GGZ?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verwijzen naar de GGZ. Wanneer verwijzen naar de Generalistische basis GGZ en Gespecialiseerde GGZ?"

Transcriptie

1 Verwijzen naar de GGZ Wanneer verwijzen naar de Generalistische basis GGZ en Gespecialiseerde GGZ?

2 Nieuwe structuur in de geestelijke gezondheidszorg Om de kwaliteit en de kostenbeheersing in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) te waarborgen is er vanuit de overheid per 1 januari 2014 een nieuwe structuur in de GGZ ingevoerd. Nieuwe structuur GGZ per 1 januari 2014 Aanleiding De aanleiding is dat de afgelopen jaren teveel mensen met lichte psychische problematiek vanuit de basiszorg in de specialistische GGZ zijn geholpen. Een deel van de patiënten die nu in de gespecialiseerde GGZ behandeld worden, zouden in de toekomst in de basis GGZ (huisartsenzorg en generalistische basis GGZ) behandeld moeten worden. Ook patiënten met stabiele chronische problematiek kunnen voor behandeling terecht in de nieuwe basis GGZ. Uitgangspunt Het uitgangspunt van de basis GGZ is dat de zorgregie bij de huisarts ligt en dat patiënten dichterbij huis en laagdrempelig worden behandeld. Belangrijk hierin is een geïntegreerde benadering waarbij op een laagdrempelige manier wordt gekeken naar de verschillende probleemgebieden. Zelfmanagement, vroegsignalering en preventie zijn hierbij sleutelwoorden. Wat verandert er voor u als huisarts? De meeste mensen komen met hun hulpvragen bij de huisarts. U bent een belangrijke schakel bij het al dan niet verwijzen van een patiënt naar andere hulpverleners. Door de verschuiving in de GGZ is het van belang dat u patiënten met psychische problematiek goed herkent, meer patiënten zelf gaat behandelen en patiënten gerichter verwijst naar generalistische basis GGZ en gespecialiseerde GGZ. Rekening houden met de ernst van de aandoening Als u voorheen een patiënt in uw huisartsenpraktijk zag met bijvoorbeeld een depressie dan kon u direct doorverwijzen naar de tweedelijns zorg. Bij een verwijzing naar de tweedelijns zorg hoefde u geen rekening te houden met de ernst van de aandoening. In de nieuwe structuur is dit veranderd. Verwijzingen moeten per januari 2014 gericht zijn aan ofwel de generalistische basis GGZ dan wel de gespecialiseerde GGZ.

3 Schematische weergave Structuur GGZ vóór en na 1 januari 2014 Verwijscriteria Als u een patient in uw praktijk krijgt met psychische problemen dan kunt u uw patiënt: zelf begeleiden laten begeleiden door uw praktijkondersteuner GGZ (POH GGZ) verwijzen naar de generalistische basis GGZ verwijzen naar de gespecialiseerde GGZ U bepaalt op basis van de volgende criteria of en zo ja, waarheen u verwijst: Is er een vermoeden van een DSM benoemde stoornis? Wat is de ernst van de problematiek? / Wat is de impact op het dagelijks functioneren? Complexiteit van de problematiek: is er sprake van comorbiditeit? Het risico: is er sprake van zelfverwaarlozing, verwaarlozing van naasten, suïcideneigingen, kindermishandeling? Het beloop van de klachten: wat is de duur van de klachten?

4 Om een goede keuze te maken, kunt u gebruik maken van het verwijsmodel. Verwijsmodel Het is een inschatting die ú als verwijzer moet maken. Wat is een lichte depressie en wanneer is het ernstig? Wanneer is een bijkomende factor zodanig dat het de stoornis compliceert? Bij twijfel kunt u advies vragen aan iemand uit de GGZ. Rocco Hoekstra, psychiater: Heeft u een vermoeden dat er sprake is van een DSM stoornis? Dan kunt u verwijzen naar de generalistische basis GGZ. Zijn er factoren die van invloed zijn op de DSM stoornis? Bijvoorbeeld dat er een hoog risico op agressie of suïcide is? Of andere bijkomende factoren die het complex maken? Dan kunt u verwijzen naar de specialistische GGZ.

5 >> Huisartsenzorg (Huisarts of praktijkondersteuner GGZ) >> Criteria Geen vermoeden van een DSM-benoemde stoornis, er is sprake van klachten; of vermoeden van een DSM-benoemde stoornis, maar daarbij is de ernst licht of subklinisch, het risico laag, de complexiteit afwezig en de duur (beloop) van de symptomen beantwoordt (nog) niet aan de criteria uit de richtlijn voor het betreffende ziektebeeld; of stabiele chronische problematiek, niet crisisgevoelig en met een laag risico. Wanneer behoort de patiënt met psychische klachten bij de huisartsenzorg? Als er vooral klachten zijn die u niet zo zeer kunt samenvatten onder een DSM stoornis dan kunt u een patiënt in de huisartsenomgeving blijven behandelen of begeleiden. Wij adviseren om daarbij geen risico te nemen. Als u twijfelt dan kunt u een professional uit de basis GGZ of de specialistische GGZ consulteren. Nishi Ramlal, praktijkondersteuner GGZ, Sprink Ik begeleid patiënten met bijvoorbeeld stressklachten en somberheidsklachten. Vaak zijn mensen met begeleiding en ondersteuning al geholpen. Als dit niet zo is dan heb ik korte lijnen met de basis GGZ en de specialistische GGZ. Dit geldt voor iedere praktijkondersteuner GGZ. Je kan namelijk contact opnemen voor consultatie bij de generalistische basis GGZ.

6 >> Generalistische basis GGZ Verwijscriteria Vermoeden van een DSM-benoemde stoornis, de ernst is matig, het risico laag, de complexiteit afwezig en de duur (beloop) van de symptomen beantwoordt (nog) niet aan de criteria uit de richtlijn voor het betreffende ziektebeeld; of stabiele chronische problematiek, niet crisisgevoelig en met een laag risico. Voor de generalistische basis GGZ worden vier producten onderscheiden die verschillen in intensiteit: 1. Kort 2 maanden 2. Middel 3 maanden 3. Intensief 4 maanden 4. Chronisch Jaarlijkse herbeoordeling Hanneke Haanraadts, directeur Sprink: De basis GGZ zit heel gestructureerd in elkaar. De patiënt krijgt handvatten om de regie weer terug te krijgen over zijn leven. De interventies zijn kortdurend en gericht op het herstellen van de regie over je eigen leven. Blended behandelingen Bij Sprink zijn de behandelingen blended: een combinatie van face-toface en e-health contacten. In de e-health omgeving komt de patiënt in een huiskamer terecht. De verschillende onderdelen in de huiskamer bevatten opdrachten en toelichting. Als de patiënt een opdracht heeft gedaan dan wordt er een nieuw onderdeel (of opdracht) toegevoegd in de woonkamer.'

7 >> Gespecialiseerde GGZ >> Verwijscriteria een hoog risico en/of hoge complexiteit bij vermoeden van een DSM-benoemde stoornis. De score op andere criteria is in die gevallen niet doorslaggevend. Wanneer kan ik verwijzen naar de gespecialiseerde GGZ? Om te verwijzen naar de gespecialiseerde GGZ moet er minimaal een vermoeden zijn van een DSM stoornis. Met versterking van de huisartsenzorg middels de POH-GGZ en de introductie van de generalistische basis GGZ, richt de gespecialiseerde GGZ zich op patiënten met ernstige psychische problemen. De gespecialiseerde GGZ kenmerkt zich door een hoge mate van complexiteit van behandeling waarbij een zwaar beroep op specialistische kennis gedaan wordt. Behandeling wordt gegeven aan een doelgroep waarbij de kwaliteit van leven (ernstig) onder druk kan staan. Rocco Hoekstra, psychiater: Het hangt van verschillende factoren af of je naar de generalistische basis GGZ of naar de gespecialiseerde GGZ verwijst. Complex en risicovol kunt u verwijzen naar de gespecialiseerde GGZ. Complexiteit heeft te maken met de ernst maar ook met allerlei bijkomende factoren, bijvoorbeeld lichamelijke ziekten, psychosociale factoren en persoonlijkheidsproblematiek. Nadere informatie kunt u lezen in het rapport van HHM Generalistische basis GGZ :

8 Casussen CASUS Er komt een patiënt met depressieve klachten en suikerziekte. Verwijs ik dan naar de basis GGZ of naar de gespecialisteerde GGZ? Rocco Hoekstra, psychiater: Kijk in eerste instantie hoe erg de klachten zijn Praktijkondersteuner GGZ Als u denkt dat het depressieve klachten zijn en dat er een goede kans bestaat dat deze over gaan als uw patiënt bijvoorbeeld haar werk weer oppakt. Dan is het advies om de patiënt te laten begeleiden door de praktijkondersteuner GGZ. Verwijzen naar de GGZ Heeft u het vermoeden dat er sprake is van een depressieve stoornis? Dan kunt u verwijzen naar de GGZ. Of u dan het beste kan verwijzen naar de generalistische basis GGZ of naar de gespecialiseerde GGZ kunt u bepalen door te kijken naar complexiteit en comorbiditeit zoals bijvoorbeeld suikerziekte. Suikerziekte is op zichzelf niet genoeg reden om te verwijzen naar de gespecialiseerde GGZ maar wel als u denkt dat de suikerziekte van invloed is op de depressieve klachten. Of als de suikerziekte het moeilijker maakt om de depressie te behandelen. Dan is er een reden om te verwijzen naar de gespecialiseerde GGZ. U maakt een weging van allerlei factoren die bij elkaar maken of u iemand naar de gespecialiseerde of de generalistische basis GGZ verwijst.

9 CASUS Er komt een patiënt waarvan de huisarts bepaalt dat de problematiek zo ernstig is dat hij naar de gespecialiseerde GGZ zou moeten maar de patiënt wil zelf niet. Hij vindt de generalistische basis GGZ al heftig genoeg. Wat dan? De patiënt is dan nog bij de huisarts. Rocco Hoekstra, psychiater: Als de huisarts echt denkt dat de gespecialiseerde GGZ het meest op zijn plaats is dan kun je natuurlijk dwingend adviseren. Maar als de patiënt dat niet wil? Als hij wel naar de basis GGZ wil dan zou ik niet aarzelen en de patiënt verwijzen naar de basis GGZ. Dan krijg je in elk geval deskundige diagnostiek, en begint de behandeling. En misschien dat daarmee een patiënt wel rijp gemaakt kan worden om uiteindelijk die stap naar de specialistische GGZ te maken. Maar wie weet was de inschatting van de patiënt toch wel goed, dat kan natuurlijk altijd. Het idee van de basis GGZ is dat je moet beginnen met zo licht mogelijke zorg en pas moet opschalen als het niet anders kan. Daarbij moet je natuurlijk geen risico s nemen. Als je denkt dat het nodig is om naar de gespecialiseerde GGZ te verwijzen, kan je er wel op aandringen maar als de patiënt echt niet wil dan houdt het op. Dan is het mooi als hij al hulp accepteert. CASUS Als huisarts heb ik een overeenkomst met mijn zorgverzekeraar dat ik consulten van een psychiater mag inkopen. Wanneer ik hier gebruik van maak, heeft dit gevolgen voor het eigen risico van mijn patiënt? Het eigen risico van de patiënt wordt niet aangesproken door een consult tussen de huisarts en de psychiater; de zorg voor de patiënt valt onder huisartsenzorg en dat is vrijgesteld van het eigen risico. Mocht de patiënt persoonlijk op consult gaan bij de psychiater, dan gaat het wel van het eigen risico af. Wanneer bij de verzekeraar wordt aangegeven dat het om een eenmalig consult gaat, wordt niet het gehele eigen risico aangesproken.

10 Tot slot Deze whitepaper wordt u aangeboden door Sprink. Sprink is uw partner in de generalistische basis GGZ. Wij bieden behandeling aan in de regio s Rotterdam, Dordrecht, Zuid-Hollandse Eilanden en Nieuwe Waterweg Noord. Sprink is onderdeel van de Antes Groep.

11 >> Patiënt aanmelden >> Generalistische basis GGZ Via Zorgdomein; of Via website ; of Bel naar: Consultatie of vragen? Telefoon: Gespecialiseerde GGZ, psychiatrie Via Zorgdomein; of Via website ; of Bel naar: Voor spoed: Gespecialiseerde GGZ, verslavingspsychiatrie Via Zorgdomein; of Via website ; of Bel naar: Gespecialiseerde GGZ, (verslavings)psychiatrie Via Zorgdomein; of Via website ; of Bel naar:

12 AGENDA WEBINAR Voor de volgende webinars staan deze onderwerpen op de agenda: Ik heb als POH GGZ 20 minuten wat kan ik daar precies in? Angstklachten Middelenafhankelijkheid Lichte depressie Gamen Wilt u op de hoogte gehouden worden? Stuur dan een aan webinar@antesgroep.nl. Vragen? Voor vragen: Anneke Boot, a.boot@antesgroep.nl M Antes Max Euwelaan MA Rotterdam

Kernpunten Voorhangbrief POH-GGZ en Generalistische Basis GGZ 17 mei 2013

Kernpunten Voorhangbrief POH-GGZ en Generalistische Basis GGZ 17 mei 2013 Kernpunten Voorhangbrief POH-GGZ en Generalistische Basis GGZ 17 mei 2013 Brief van Minister Edith Schippers (VWS) aan de Tweede Kamer met voorstel voor een fundamentele verandering van de organisatie

Nadere informatie

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ Inhoudsopgave Indigo Brabant 2 Wat is de Basis GGZ? 2 Wat kan Indigo mij bieden? 4 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Specialistische GGZ 7 Heeft u vragen? 7 Contact

Nadere informatie

het antwoord op de Basis GGZ

het antwoord op de Basis GGZ het antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Mirro:

Nadere informatie

Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ

Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ Informatie voor huisartsen Organisatie voor geestelijke gezondheidszorg GGZ Rivierduinen biedt vele vormen van geestelijke gezondheidszorg voor alle leeftijden;

Nadere informatie

het antwoord op de Basis GGZ

het antwoord op de Basis GGZ het antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij 2 Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ 3. mirro:

Nadere informatie

het antwoord op de Basis GGZ

het antwoord op de Basis GGZ het antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ 3. mirro:

Nadere informatie

uw antwoord op de Basis GGZ

uw antwoord op de Basis GGZ uw antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij 2 Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Mirro:

Nadere informatie

GGz in de huisartsenpraktijk. Christina Van der Feltz-Cornelis Symposium: Huisarts en POH GGz: samen sterker! Nieuwegein 22 januari 2015

GGz in de huisartsenpraktijk. Christina Van der Feltz-Cornelis Symposium: Huisarts en POH GGz: samen sterker! Nieuwegein 22 januari 2015 GGz in de huisartsenpraktijk Christina Van der Feltz-Cornelis Symposium: Huisarts en POH GGz: samen sterker! Nieuwegein 22 januari 2015 MODEL BASISGGZ Model BasisGGz-Generalistische GGz-Specialistische

Nadere informatie

Vrijgevestigde psychologen

Vrijgevestigde psychologen Bootcamp 12 maart 2014 Frits Bosch & Cokkie Verschuren Vrijgevestigde psychologen Beverwijk Bloemendaal Haarlem Haarlemmerliede en Spaarnwoude Haarlemmermeer Heemskerk Heemstede Uitgeest Velsen Zandvoort

Nadere informatie

Zorg en Zekerheid beleid POH GGZ Versie 1 april 2016

Zorg en Zekerheid beleid POH GGZ Versie 1 april 2016 Zorg en Zekerheid beleid POH GGZ 2016 2017 Versie 1 april 2016 Visie Zorg en Zekerheid investeert in een sterke eerste lijn. Onder meer met de vorming van de BasisGGZ heeft de huisarts een prominente rol

Nadere informatie

Zorg en Zekerheid beleid POH GGZ Versie 1 april 2017

Zorg en Zekerheid beleid POH GGZ Versie 1 april 2017 Zorg en Zekerheid beleid POH GGZ Versie 1 april 2017 Visie Zorg en Zekerheid investeert in een sterke eerste lijn. Onder meer met de vorming van de BasisGGZ heeft de huisarts een prominente rol als poortwachter

Nadere informatie

Zorg en Zekerheid beleid POH GGZ Versie 19 december 2018

Zorg en Zekerheid beleid POH GGZ Versie 19 december 2018 Zorg en Zekerheid beleid POH GGZ Versie 19 december 2018 Visie Zorg en Zekerheid investeert in een sterke eerste lijn. Onder meer met de vorming van de BasisGGZ heeft de huisarts een prominente rol als

Nadere informatie

De rol van de eerstelijnspsycholoog in de Basis GGZ. Samenwerkingsverband Vrijgevestigde Psychologen Amsterdam

De rol van de eerstelijnspsycholoog in de Basis GGZ. Samenwerkingsverband Vrijgevestigde Psychologen Amsterdam De rol van de eerstelijnspsycholoog in de Basis GGZ Samenwerkingsverband Vrijgevestigde Psychologen Amsterdam Marjan Kroon, november 2013 Agenda 1. Wat is de Generalistische Basis GGZ? 2. Wat is kenmerkend

Nadere informatie

Programma. Marinda Koopman

Programma. Marinda Koopman Programma Transitie: ADHD: EPA: Ton Dhondt Marinda Koopman Rene Keet Transitie, transformatie of over de schutting? Transitie, transformatie of over de Schutting? Overzicht kosten Kosten gezondheidszorg

Nadere informatie

Onderwerpen. Basis GGZ. Aanleiding basis GGZ Verwijsmodel Producten GBGGZ. De basisgedachte achter de integrale producten en het verwijsmodel

Onderwerpen. Basis GGZ. Aanleiding basis GGZ Verwijsmodel Producten GBGGZ. De basisgedachte achter de integrale producten en het verwijsmodel Basis GGZ De basisgedachte achter de integrale producten en het verwijsmodel Symposium NVGzP Peter Bakker 25 juni Onderwerpen Aanleiding basis GGZ Verwijsmodel Producten GBGGZ www.nvgzp.nl/symposium-basis-ggz/

Nadere informatie

INDIGO ZORGPADEN. Wegwijzer voor hulpverleners in de POH-GGZ en Basis GGZ

INDIGO ZORGPADEN. Wegwijzer voor hulpverleners in de POH-GGZ en Basis GGZ INDIGO ZORGPADEN Wegwijzer voor hulpverleners in de POH-GGZ en Basis GGZ INDIGO IN DE GGZ Vanaf 2014 is de GGZ ingedeeld in drie echelons: > Huisartsenzorg met Praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ) > Generalistische

Nadere informatie

TRANSITIE IN DE GGZ Introductie van de basis ggz

TRANSITIE IN DE GGZ Introductie van de basis ggz TRANSITIE IN DE GGZ Introductie van de basis ggz Fennie Zwanepol, directeur Indigo Centraal, 4 november 2013 / 1 2 vragen Wat is in 2020 de ideale situatie in Lelystad op het gebied van de basis-ggz? Waar

Nadere informatie

Richtlijn Angst (2016)

Richtlijn Angst (2016) Richtlijn Angst (2016) Onderbouwing Uitgangsvragen Hoe kunnen rollen en taken optimaal worden verdeeld tussen betrokken zorgverleners bij jeugdigen (0-18 jaar) met angst, ter voorkoming van dubbelingen,

Nadere informatie

Analyse van de inzet van de POH-GGZ in de huisartsenpraktijk over de periode

Analyse van de inzet van de POH-GGZ in de huisartsenpraktijk over de periode Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Beurs, D. de, Magnée, T., Bakker, D. de, Verhaak, P. Analyse van de inzet van de POH-GGZ in de huisartsenpraktijk over

Nadere informatie

Basis GGZ Wat verandert er per 2014? Anne Kole en Katinka Lops

Basis GGZ Wat verandert er per 2014? Anne Kole en Katinka Lops Basis GGZ Wat verandert er per 2014? Anne Kole en Katinka Lops Inhoud 1. Aanleiding 2. Prestaties en tarieven 3. Declaratie en informatie op de factuur 4. Registratie en aanlevering 5. Overgang 2013-2014

Nadere informatie

de eerste lijn aan zet!

de eerste lijn aan zet! SUBSTITIEMOGELJKHEDEN GGZ de eerste lijn aan zet! Nelleke van Velthoven - Weijermans 1. De GGZ 2. Situatie vanaf 2014 3. Aanpak zorggroep HK 4. 1 jaar na invoering 5. Substitutie (on)mogelijkheden!!! 1.

Nadere informatie

Huisartsen staan Centraal. ZHZ Basis GGZ biedt huisartsenpraktijken POH GGZ, advies en dienstverlening bij ontwikkeling en uitvoering van POH-GGZ

Huisartsen staan Centraal. ZHZ Basis GGZ biedt huisartsenpraktijken POH GGZ, advies en dienstverlening bij ontwikkeling en uitvoering van POH-GGZ Redactie: JAARGANG 01 nr 2 DECEMBER 2013 Henk Bouman, GZ-psycholoog Pieter Coppoolse, psychotherapeut Correspondentie: Info@zhzbasisggz.nl ZHZ Basis GGZ biedt huisartsenpraktijken POH GGZ, advies en dienstverlening

Nadere informatie

Generalistisch als het kan, specialistisch als het moet.

Generalistisch als het kan, specialistisch als het moet. GGZ FACTSHEET 2014 Generalistisch als het kan, specialistisch als het moet. De belangrijkste wijzigingen in de Geestelijke Gezondheidszorg. START Per 2014 is eerste- en tweedelijns GGZ gewijzigd in de

Nadere informatie

IIIk voel me zo rot, dat ik niet weet waar ik het zoeken moet. Het verwijzerspunt

IIIk voel me zo rot, dat ik niet weet waar ik het zoeken moet. Het verwijzerspunt n i e u w s b r i e f v o o r v e r w i j z e r s h a ag l a n d e n - j u n i 2 0 1 6 Op zoek naar tips bij depressie klachten? Ga naar www.geloofjehetselfie.nl IIIk voel me zo rot, dat ik niet weet waar

Nadere informatie

Afspraken over verwijzen, terugverwijzen en ontslag in de GGZ regio Arnhem voor patiënten/cliënten van 18 jaar en ouder

Afspraken over verwijzen, terugverwijzen en ontslag in de GGZ regio Arnhem voor patiënten/cliënten van 18 jaar en ouder Afspraken over verwijzen, terugverwijzen en ontslag in de GGZ regio Arnhem voor patiënten/cliënten van 18 jaar en ouder Verwijzen Criteria voor verwijzen vanuit de huisartsenpraktijk 1 Uit Landelijke samenwerkingsafspraken:

Nadere informatie

Ark n. Wat kunnen wij voor u doen

Ark n. Wat kunnen wij voor u doen Ark n basis GGZ Wat kunnen wij voor u doen Arkin BasisGGz is uw partner in de generalistische basis GGz. Wij bieden een complete dienstverlening van behandeling tot praktijkondersteuning. Centraal in onze

Nadere informatie

Consulten bij de huisarts en de POH-GGZ in verband met psychosociale problematiek. Een analyse van NIVEL Zorgregistraties gegevens van 2010-2014

Consulten bij de huisarts en de POH-GGZ in verband met psychosociale problematiek. Een analyse van NIVEL Zorgregistraties gegevens van 2010-2014 Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Magnée, T., Beurs, D.P. de, Verhaak. P.F.M. Consulten bij de huisarts en de POH-GGZ in verband met psychosociale problematiek.

Nadere informatie

POH-GGZ GROEP DEN HAAG. Praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheidszorg (POH GGZ) bij uw huisarts in de praktijk

POH-GGZ GROEP DEN HAAG. Praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheidszorg (POH GGZ) bij uw huisarts in de praktijk POH-GGZ GROEP DEN HAAG Praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheidszorg (POH GGZ) bij uw huisarts in de praktijk Praktische hulp bij klachten, snel en dichtbij! POH-GGZ De huisarts verwijst u door naar

Nadere informatie

De psychische en sociale hulpvraag van volwassenen in de huisartsenpraktijk van

De psychische en sociale hulpvraag van volwassenen in de huisartsenpraktijk van Dit factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Beurs, D. de, Magnée, T., Bakker, D. de, Verhaak, P. De psychische en sociale hulpvraag van volwassenen in de huisartsenpraktijk

Nadere informatie

Reglement. Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

Reglement. Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) Reglement Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) geldig vanaf 1 januari 2019 575.774.000.000.1850 Pagina 1 van 9 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE...2 Reglement GGZ 2019...3 1.1. Het Reglement Geestelijke gezondheidszorg

Nadere informatie

Reglement. Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

Reglement. Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) Reglement Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) geldig vanaf 1 januari 2018 575.774.000.000.1750 Pagina 1 van 10 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE...2 Reglement GGZ 2018...3 1.1. Het Reglement Geestelijke gezondheidszorg

Nadere informatie

Veranderingen in de GGZ 2014

Veranderingen in de GGZ 2014 Wijzigingen en aandachtspunten bij het inkoopproces Informatiebijeenkomst voor NIP leden Bas Wijffels Senior-beleidmedewerker Bekostiging NIP Onderwerpen van vanavond? Inhoudelijke veranderingen in de

Nadere informatie

Statistieken. Aantal vragen 23. Totaal aantal ingevuld 1878. Uw ervaringen met de GGZ in het afgelopen jaar. 1. U bent op dit moment:

Statistieken. Aantal vragen 23. Totaal aantal ingevuld 1878. Uw ervaringen met de GGZ in het afgelopen jaar. 1. U bent op dit moment: Statistieken Naam formulier Peiling_over_GGZ Titel formulier Uw ervaringen met de GGZ in het afgelopen jaar Filter: Uitgebreid Aantal vragen 23 Totaal aantal ingevuld 1878 Uw ervaringen met de GGZ in het

Nadere informatie

Beleid Coöperatie VGZ. Praktijkondersteuning Huisartsen GGZ (POH-GGZ) 2014 D0085-201310

Beleid Coöperatie VGZ. Praktijkondersteuning Huisartsen GGZ (POH-GGZ) 2014 D0085-201310 Beleid Coöperatie VGZ Praktijkondersteuning Huisartsen GGZ (POH-GGZ) 2014 D0085-201310 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3 2. Wie worden gecontracteerd voor de module POH-GGZ 4 3. Voorwaarden voor een overeenkomst

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Basis GGZ. 14 mei 2013

Informatiebijeenkomst Basis GGZ. 14 mei 2013 Informatiebijeenkomst Basis GGZ 14 mei 2013 Welkom Femke Gronheid, directeur ZorgImpuls Programma 17.30 Welkom en programma Deel 1 17.40 Presentatie Basis GGZ 18.30 Vragen en dialoog 18.55 Einde deel 1

Nadere informatie

2 Arkin BasisGGz. altijd in de buurt.

2 Arkin BasisGGz. altijd in de buurt. altijd in de buurt 2 Arkin BasisGGz. altijd in de buurt. Aangenaam! Wij zijn Arkin BasisGGz. Altijd in de buurt. Bij Arkin BasisGGz werken jaarlijks 3500 patiënten aan hun herstel. Met de deskundige begeleiding

Nadere informatie

Beleid Verzekeraar Praktijkondersteuning Huisartsen GGZ (POH GGZ) 2016. Versie 12 augustus 2015

Beleid Verzekeraar Praktijkondersteuning Huisartsen GGZ (POH GGZ) 2016. Versie 12 augustus 2015 Beleid Verzekeraar Praktijkondersteuning Huisartsen GGZ (POH GGZ) 2016 Versie 12 augustus 2015 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3 2. Wie worden gecontracteerd voor POH GGZ 4 3. Voorwaarden voor een overeenkomst

Nadere informatie

Basis-GGZ. De stand van zaken in Amsterdam

Basis-GGZ. De stand van zaken in Amsterdam Basis-GGZ De stand van zaken in Amsterdam Inhoud presentatie: Toelichting stelselwisseling Wat betekent dit voor de situatie in Amsterdam? De kansen en noodzaak van samenwerking 1 Aanleiding stelselwisseling

Nadere informatie

Generalistische Basis GGZ. in de. praktijk

Generalistische Basis GGZ. in de. praktijk Generalistische Basis GGZ in de praktijk Hans Kamsma, 28 augustus/11 september 2013 De Geschiedenis De kosten voor de GGZ waren sinds 2002 meer dan verdubbeld. De zorg was niet transparant. Er was een

Nadere informatie

Praktijkondersteuner GGZ

Praktijkondersteuner GGZ Praktijkondersteuner GGZ Werken aan geestelijke gezondheid en welzijn vanuit de huisartsenpraktijk Inleiding Steeds meer huisartspraktijken in de regio hebben een praktijkondersteuner voor geestelijke

Nadere informatie

Basis-ggz Om de kwaliteit en kostenbeheersing in de GGZ te waarborgen vindt een verschuiving van patiënten plaats tussen de drie echelons:

Basis-ggz Om de kwaliteit en kostenbeheersing in de GGZ te waarborgen vindt een verschuiving van patiënten plaats tussen de drie echelons: Notitie Aan Werknemersorganisaties betrokken bij de CAO GGZ Datum Bijlage(n) 7 maart 2013 1 Van Doorkiesnummer Annebeth Dermer 033-460 8972 Onderwerp Casus Basis-ggz effecten Kenmerk FA/ahdr/pnnk/143308/2013

Nadere informatie

Generalistische basis ggz

Generalistische basis ggz Generalistische basis ggz Informatie voor verwijzers Generalistische basis ggz Met ingang van januari 2014 heeft Mondriaan, naast haar specialistische zorgaanbod, ook een aanbod in de generalistische basis

Nadere informatie

Psychische en sociale problematiek in de huisartsenpraktijk in de periode

Psychische en sociale problematiek in de huisartsenpraktijk in de periode Psychische en sociale problematiek in de huisartsenpraktijk in de periode 2011 2017 Psychische en sociale problematiek in de huisartsenpraktijk in de periode 2011 2017 Derek de Beurs Annemarie Prins Mark

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Vrijgevestigde Psychologen Amsterdam

Samenwerkingsverband Vrijgevestigde Psychologen Amsterdam Samenwerkingsverband Vrijgevestigde Psychologen Amsterdam Sanne Bakker en Marjan Kroon, 19 juni 2014 1. De invoering van de Basis GGZ 2. Het verwijsmodel 3. Overzicht van de DSM-IV stoornissen die vergoed

Nadere informatie

Psychosociale oncologische zorg. Afstemming en communicatie tussen eerste- en tweedelijn

Psychosociale oncologische zorg. Afstemming en communicatie tussen eerste- en tweedelijn Psychosociale oncologische zorg Afstemming en communicatie tussen eerste- en tweedelijn Psychosociale oncologische zorg binnen het st. Anna Ziekenhuis en de eerste lijn Input huidig procesverloop: Doorlopen

Nadere informatie

Specialist in geestelijke gezondheidszorg

Specialist in geestelijke gezondheidszorg NIEUWSBRIEF VOOR VERWIJZERS UITGAVE 6, JULI 2014 Specialist in geestelijke gezondheidszorg Bij het verwijzerspunt kunt u terecht voor: aanmelden van uw patiënt consultatie of collegiaal overleg patiënt-

Nadere informatie

Reglement Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

Reglement Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) Reglement Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) geldig vanaf 1 januari 2017 575.774.000.000.1650 Pagina 1 van 9 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE...2 Reglement GGZ 2017...3 1.1. Het Reglement Geestelijke gezondheidszorg

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/13/34C

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/13/34C Aan het bestuur van: NIP, LHV, V&VN, LVE, NVVP, GGZ-NL, VHN, LVG, ZN. Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld door

Nadere informatie

Beleid Coöperatie VGZ. Praktijkondersteuning Huisartsen GGZ (POH-GGZ) 2015 D0085-201504

Beleid Coöperatie VGZ. Praktijkondersteuning Huisartsen GGZ (POH-GGZ) 2015 D0085-201504 Beleid Coöperatie VGZ Praktijkondersteuning Huisartsen GGZ (POH-GGZ) 2015 D0085-201504 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3 2. Wie worden gecontracteerd voor de module POH GGZ 4 3. Voorwaarden voor een overeenkomst

Nadere informatie

Toelichting+ terug keer garantie bij het Aanmeldformulier behandeling met (tijdelijk) verblijf de Rotonde Specialistisch centrum VB-GGZ

Toelichting+ terug keer garantie bij het Aanmeldformulier behandeling met (tijdelijk) verblijf de Rotonde Specialistisch centrum VB-GGZ e-mail: screening@derotonde.st-er.nl Toelichting+ terug keer garantie bij het Aanmeldformulier behandeling met (tijdelijk) verblijf de Rotonde Specialistisch centrum VB-GGZ a.u.b. zorgvuldig doorlezen.

Nadere informatie

Regionaal zorgpad Chronische GGZ-problematiek Zorggroep Synchroon

Regionaal zorgpad Chronische GGZ-problematiek Zorggroep Synchroon Regionaal zorgpad Chronische GGZ-problematiek Zorggroep Synchroon November 2014 Zorgpad Chronische GGZ-problematiek 20-11-2014 1 Regionaal zorgpad Chronische GGZ-problematiek Zorggroep Synchroon, april

Nadere informatie

Generalistische Basis GGZ

Generalistische Basis GGZ Generalistische Basis GGZ Verwijsmodel en productbeschrijvingen Enschede, 30 januari 2013 PJ/13/0160/baggz drs. Peter Bakker dr. Patrick Jansen Inhoudsopgave Samenvatting... 3 1. Algemeen... 4 2. Aanpak...

Nadere informatie

Handreiking signalering en begeleiding GGZ-problematiek bij diabetes

Handreiking signalering en begeleiding GGZ-problematiek bij diabetes Handreiking signalering en begeleiding GGZ-problematiek bij diabetes September 2017 Handreiking signalering en begeleiding GGZ-problematiek tgv diabetes 1 Vooraf Patiënten met diabetes kampen met veel

Nadere informatie

Psychische en sociale problematiek in de huisartsenpraktijk in de periode

Psychische en sociale problematiek in de huisartsenpraktijk in de periode Psychische en sociale problematiek in de huisartsenpraktijk in de periode 2011 2017 Psychische en sociale problematiek in de huisartsenpraktijk in de periode 2011 2017 Derek de Beurs Annemarie Prins Mark

Nadere informatie

Generalistische basis ggz

Generalistische basis ggz Generalistische basis ggz Informatie voor patiënten Generalistische basis ggz U bent door uw huisarts verwezen voor behandeling naar de Generalistische Basis GGZ (GB-GGZ) van Mondriaan. Mondriaan Generalistische

Nadere informatie

Generalistische Basis GGZ

Generalistische Basis GGZ Generalistische Basis GGZ Verwijsmodel en productbeschrijvingen Enschede, 16 januari 2013 PJ/13/0084/baggz drs. Peter Bakker dr. Patrick Jansen Inhoudsopgave Samenvatting... 3 1. Algemeen... 4 2. Aanpak...

Nadere informatie

IIIk voel me zo rot, dat ik niet weet waar ik het zoeken moet. Het verwijzerspunt

IIIk voel me zo rot, dat ik niet weet waar ik het zoeken moet. Het verwijzerspunt nieuwsbrief voor verwijzers rijnmond - juni 2016 Op zoek naar tips bij depressie klachten? Ga naar www.geloofjehetselfie.nl IIIk voel me zo rot, dat ik niet weet waar ik het zoeken moet In een samenleving

Nadere informatie

E-HEALTH IN DE HUISARTSENPRAKTIJK EN BASIS GGZ

E-HEALTH IN DE HUISARTSENPRAKTIJK EN BASIS GGZ E-HEALTH IN DE HUISARTSENPRAKTIJK EN BASIS GGZ PROF. DR. ANNEMIEKE VAN STRATEN, VU & ACADEMISCHE WERKPLAATS DRS. MARCEL DIJKENS, RELATIEMANAGER BASIS GGZ, PREZENS (GGZ INGEEST) 19 JUNI 2014 E-HEALTH IN

Nadere informatie

de Rotonde- Specialistisch centrum VB-GGZ

de Rotonde- Specialistisch centrum VB-GGZ e-mail: screening@derotonde.st-er.nl Toelichting bij het Aanmeldformulier ambulante behandeling de Rotonde Specialistisch centrum VB-GGZ a.u.b. zorgvuldig doorlezen. Volwassenen vanaf 18 jaar die psychiatrische

Nadere informatie

Bijlage 2B - Productomschrijving. Perceel 2 Jeugd GGZ

Bijlage 2B - Productomschrijving. Perceel 2 Jeugd GGZ Bijlage 2B - Productomschrijving Perceel 2 Jeugd GGZ Basis Jeugd-GGZ De jeugdige wordt individueel behandeld op grond van (of het vermoeden van) een DSM5-benoemde stoornis. Ondersteuning door de huisarts

Nadere informatie

Psychologische zorg voor kinderen en jongeren. De Golfbreker Preventie en psychologische zorg voor kinderen en jongeren. Samen werken aan jezelf

Psychologische zorg voor kinderen en jongeren. De Golfbreker Preventie en psychologische zorg voor kinderen en jongeren. Samen werken aan jezelf Psychologische zorg voor kinderen en jongeren De Golfbreker Preventie en psychologische zorg voor kinderen en jongeren Samen werken aan jezelf Inhoud Belang psychologische zorg voor jeugd Psychologische

Nadere informatie

Statistieken. Uw ervaringen met de GGZ in het afgelopen jaar. Aantal vragen 38. Totaal aantal ingevuld U bent op dit moment:

Statistieken. Uw ervaringen met de GGZ in het afgelopen jaar. Aantal vragen 38. Totaal aantal ingevuld U bent op dit moment: Rotterdam 48 3.68 % Statistieken Naam formulier PeilingGGZ_2017 Titel formulier Uw ervaringen met de GGZ in het afgelopen jaar Aantal vragen 38 Totaal aantal ingevuld 1303 1. U bent op dit moment: Huisarts

Nadere informatie

Quickscan basis-ggz 2014

Quickscan basis-ggz 2014 Quickscan basis-ggz 01 GGZ Nederland: Marjolein Brink (mbrink@ggznederland.nl Corina Brekelmans (cbrekelmans@ggznederland.nl Brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheids- en verslavingszorg Piet

Nadere informatie

FAQ Ketenzorg GGZ. versie 2013.1

FAQ Ketenzorg GGZ. versie 2013.1 FAQ Ketenzorg GGZ versie 2013.1 Inhoud Algemeen... 3 Medix formulieren... 5 Medix overige... 7 Verzekering... 8 Contact... 9 Algemeen Hoe lang loopt een DBC-jaar? De ketenzorg GGZ start op het moment dat

Nadere informatie

Statistieken. Uw ervaringen met de GGZ in het afgelopen jaar. Voorkeurfilter: Ingevuld. Aantal vragen 33. Totaal aantal ingevuld 1406

Statistieken. Uw ervaringen met de GGZ in het afgelopen jaar. Voorkeurfilter: Ingevuld. Aantal vragen 33. Totaal aantal ingevuld 1406 Statistieken Naam formulier PeilingGGZ_2016 Titel formulier Uw ervaringen met de GGZ in het afgelopen jaar Filter: Voorkeurfilter: Ingevuld Aantal vragen 33 Totaal aantal ingevuld 1406 1. U bent op dit

Nadere informatie

www.psychologenpraktijkwageningen.nl

www.psychologenpraktijkwageningen.nl PRAKTIJKINFORMATIE Praktijkgegevens Adres: Koenenlaan 6 6703 GH Wageningen Telefoon: 0317-416095 E-mail: Website: pmrooke@psychologenpraktijkwageningen.nl www.psychologenpraktijkwageningen.nl Psychologenpraktijk

Nadere informatie

Een sterke GGZ begint bij de huisarts. www.prorch.nl

Een sterke GGZ begint bij de huisarts. www.prorch.nl Een sterke GGZ begint bij de huisarts Een sterke GGZ begint bij de huisarts! PRORCH zorgt ervoor dat de huisarts aan het roer staat. Oplossingen voor vraagstukken binnen uw praktijk, kwaliteit van zorg

Nadere informatie

Generalistische Basis GGZ De rol van en voor de zorgaanbieder

Generalistische Basis GGZ De rol van en voor de zorgaanbieder Generalistische Basis GGZ De rol van en voor de zorgaanbieder Fennie Zwanepol, directeur Indigo Centraal, 18 maart 2014 / 1 Indigo Nederland: GBGGZ Direct en dichtbij, geen wachttijden, in de wijk KOP

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapie in en voor de Basis GGz

Cognitieve gedragstherapie in en voor de Basis GGz Cognitieve gedragstherapie in en voor de Basis GGz Mark van der Gaag PhD Hoogleraar Klinische Psychologie, Vrije Universiteit Amsterdam Hoofd Psychose Onderzoek, Parnassia, Den Haag 1 Wat is gedragstherapie

Nadere informatie

Verslavingskunde in de huisartsenpraktijk door Tactus Verslavingszorg

Verslavingskunde in de huisartsenpraktijk door Tactus Verslavingszorg Verslavingskunde in de huisartsenpraktijk door Tactus Verslavingszorg Wat kan Tactus Verslavingszorg mij in de huisartsenpraktijk bieden? Een verslaving is vaak lastig te herkennen. Mensen raken niet zomaar

Nadere informatie

Uitwerking substitutiebomen ten behoeve van substitutiemodel generalistische basis GGZ

Uitwerking substitutiebomen ten behoeve van substitutiemodel generalistische basis GGZ Uitwerking substitutiebomen ten behoeve van substitutiemodel generalistische basis GGZ In opdracht van Ministerie van VWS juli 2013 Stap 1 Stap 1: Substitutie per behandeling Op de volgende pagina s volgen

Nadere informatie

Een gezonde geest in een gezond lichaam.

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Verwijzers informatie Een gezonde geest in een gezond lichaam. Samen pakken wij het geestelijk welzijn, de fysieke gezondheid én de levensstijl van uw patiënten aan. Premium Healthcare Interventions bewuster

Nadere informatie

2 Arkin BasisGGz. altijd in de buurt.

2 Arkin BasisGGz. altijd in de buurt. altijd in de buurt 2 Arkin BasisGGz. altijd in de buurt. Aangenaam! Wij zijn Arkin BasisGGz. Altijd in de buurt. Bij Arkin BasisGGz werken jaarlijks 3000 patiënten aan hun herstel. Met de deskundige begeleiding

Nadere informatie

Beleid Coöperatie VGZ. Praktijkondersteuning Huisartsen GGZ (POH-GGZ) 2016 D0085-201511

Beleid Coöperatie VGZ. Praktijkondersteuning Huisartsen GGZ (POH-GGZ) 2016 D0085-201511 Beleid Coöperatie VGZ Praktijkondersteuning Huisartsen GGZ (POH-GGZ) 2016 D0085-201511 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3 2. Contract module POH GGZ 4 3. Voorwaarden voor een overeenkomst praktijkondersteuning

Nadere informatie

JEUGDHULP HOLLAND RIJNLAND

JEUGDHULP HOLLAND RIJNLAND JEUGDHULP HOLLAND RIJNLAND Aan: Werkgroep kostencomponenten jeugd GGZ (met aanbieders) Van: TWO jeugdhulp Holland Rijnland Datum: 12-07-2017 Onderwerp: Concept omschrijving diensten Jeugd GGZ 2018, behorende

Nadere informatie

Generalistische Basis GGZ gevolgen voor de zorgaanbieder

Generalistische Basis GGZ gevolgen voor de zorgaanbieder Generalistische Basis GGZ gevolgen voor de zorgaanbieder Fennie Zwanepol, directeur Indigo Centraal, 11 maart 2014 / 1 Indigo Nederland: GBGGZ Direct en dichtbij, geen wachttijden, in de wijk KOP behandelmethodiek,

Nadere informatie

Generalistisch als het kan, specialistisch als het moet.

Generalistisch als het kan, specialistisch als het moet. GGZ FACTSHEET 2 Generalistisch als het kan, specialistisch als het moet. Aanvullende wijzigingen 2014. Verwijzing, Hoofdbehandelaarschap en Declaratiestandaard GZ321 START Wat zijn de belangrijkste wijzigingen

Nadere informatie

POH-GGZ. Cora de Wolff. Huisarts Lid HKA Bestuurlijke Werkgroep GGZ en stuurgroep POH-GGZ

POH-GGZ. Cora de Wolff. Huisarts Lid HKA Bestuurlijke Werkgroep GGZ en stuurgroep POH-GGZ POH-GGZ Cora de Wolff Huisarts Lid HKA Bestuurlijke Werkgroep GGZ en stuurgroep POH-GGZ Inhoud presentatie De situatie in Amsterdam sinds 2008. Basis GGZ : wijziging regeling POH-GGZ Gevolgen Hoe verder?

Nadere informatie

Richtlijn Communicatie in de GGZ-keten Drenthe

Richtlijn Communicatie in de GGZ-keten Drenthe Richtlijn Communicatie in de GGZ-keten Drenthe Inleiding In de (geestelijke) gezondheidszorg is communicatie tussen verwijzers (huisartsen) en zorgverleners en tussen zorgverleners onderling van cruciaal

Nadere informatie

BOUMAN De specialist in verslaving

BOUMAN De specialist in verslaving BOUMAN De specialist in verslaving 11-2015 Welkom! U bent met ons in contact gekomen omdat u of iemand in uw omgeving (mogelijk) een probleem heeft met alcohol, drugs, medicijnen, gokken of gamen. In deze

Nadere informatie

Samenwerken in de Praktijk

Samenwerken in de Praktijk Samenwerken in de Praktijk 13 februari 2014 Welkom 1 Voor elkaar in Parkstad 2 1 Samenwerken - oefening Noem 3 aspecten die je belangrijk vindt in de samenwerking Noem 3 zaken die jezelf te bieden hebt

Nadere informatie

PRAKTIJK INFORMATIE. Huisartsenpraktijk Dolium. Adres Gebint 1b 5521 WD Eersel. Telefoon Huisartsen spoednummer

PRAKTIJK INFORMATIE. Huisartsenpraktijk Dolium. Adres Gebint 1b 5521 WD Eersel. Telefoon Huisartsen spoednummer PRAKTIJK INFORMATIE Huisartsenpraktijk Dolium Adres Gebint 1b 5521 WD Eersel Telefoon 0497 598360 Huisartsen spoednummer 0497 598368 Receptenlijn 0497 598369 www.huisartsendolium.nl Na 17.00 uur en in

Nadere informatie

www.psychologenpraktijkwageningen.nl

www.psychologenpraktijkwageningen.nl PRAKTIJKINFORMATIE Praktijkgegevens Adres: Koenenlaan 6 6703 GH Wageningen Telefoon: 0317-416095 E-mail: Website: pmrooke@psychologenpraktijkwageningen.nl www.psychologenpraktijkwageningen.nl Psychologenpraktijk

Nadere informatie

GGZ-NIEUWE STIJL: WANNEER VERWIJST U DOOR?

GGZ-NIEUWE STIJL: WANNEER VERWIJST U DOOR? 8 GGZ-NIEUWE STIJL T EK S T: EL S W I E G A N T // B EELD: J EROEN VA N KO OT EN lhv de dokter maart 2014 GGZ-NIEUWE STIJL: WANNEER VERWIJST U DOOR? De geestelijke gezondheidszorg moet totaal anders en

Nadere informatie

Toegankelijkheid van de huisartsenzorg voor mensen met psychische problemen. Peter Verhaak.

Toegankelijkheid van de huisartsenzorg voor mensen met psychische problemen. Peter Verhaak. Toegankelijkheid van de huisartsenzorg voor mensen met psychische problemen Peter Verhaak p.verhaak@nivel.nl Disclosure belangen spreker P. Verhaak (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst

Nadere informatie

GGZ in de huisartsenzorg

GGZ in de huisartsenzorg Filmpje GGZ in de huisartsenzorg NHG-LHV Standpunt Mariëlle van Avendonk m.vanavendonk@nhg.org Toekomstvisie 2022 Modernisering naar menselijke maat Kernwaarden huisartsgeneeskunde generalistische, persoonsgerichte

Nadere informatie

Reglement Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

Reglement Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) Reglement Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) geldig vanaf 1 januari 2016 575.774.000.000.1550 Pagina 1 van 10 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE...2 Reglement GGZ 2016...3 1.1. Het Reglement Geestelijke gezondheidszorg

Nadere informatie

JEUGDHULP HOLLAND RIJNLAND

JEUGDHULP HOLLAND RIJNLAND JEUGDHULP HOLLAND RIJNLAND Aan: Werkgroep kostencomponenten jeugd GGZ (met aanbieders) Van: TWO jeugdhulp Holland Rijnland Datum: 12-07-2017 Onderwerp: Concept omschrijving diensten Jeugd GGZ 2018, behorende

Nadere informatie

Studiemiddag V VN - SPV. GGZ zorg in de eerstelijn; de POH GGZ heeft de toekomst!

Studiemiddag V VN - SPV. GGZ zorg in de eerstelijn; de POH GGZ heeft de toekomst! Studiemiddag V VN - SPV GGZ zorg in de eerstelijn; de POH GGZ heeft de toekomst! Prof. dr. Niek de Wit, huisarts Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde UMC Utrecht Mijn

Nadere informatie

Generalistische basis ggz

Generalistische basis ggz Generalistische basis ggz Informatie voor patiënten Generalistische basis ggz U bent door uw huisarts verwezen voor behandeling naar de Generalistische Basis GGZ (GB-GGZ) van Mondriaan. Mondriaan Generalistische

Nadere informatie

GGZ Zorgprogramma OCE Nijmegen 2015

GGZ Zorgprogramma OCE Nijmegen 2015 GGZ Zorgprogramma OCE Nijmegen 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. GGZ ketenzorg 4 2.1 Doelstelling GGZ Zorgprogramma 4 2.2 Doelgroep 4 2.3 Afbakening doelgroep 4 2.4 POH-GGZ in de huisartsenpraktijk

Nadere informatie

Beleid POH-GGZ en Generalistische Basis GGZ.

Beleid POH-GGZ en Generalistische Basis GGZ. Inhoudsopgave Q&A s Beleid POH-GGZ en Generalistische Basis GGZ. Zie voorhangbrief http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/05/17/voorhangbriefpoh-ggz-en-generalistische-basis-ggz.html.

Nadere informatie

Intensieve regionale samenwerking is noodzakelijk voor substitutie in de GGZ!

Intensieve regionale samenwerking is noodzakelijk voor substitutie in de GGZ! Intensieve regionale samenwerking is noodzakelijk voor substitutie in de GGZ! 1. Inleiding en achtergrond; 2. Regionale samenwerking; 3. Substitutie in de GGZ; 4. ICT samenwerking; 5. Resultaten. 2 Ontwikkelingen

Nadere informatie

Triage en indicatiestelling in de eerste lijn

Triage en indicatiestelling in de eerste lijn Triage en indicatiestelling in de eerste lijn Symposium Basis GGz: doen wat werkt 13 september 2014 Paul Rijnders en Robert Waterreus Onderwerpen Deel 1: GGZ in vogelvlucht 1. Introductie: urgentie, uitgangspunt

Nadere informatie

Aanbod huisartsenzorg voor patiënten met psychische problematiek

Aanbod huisartsenzorg voor patiënten met psychische problematiek Aanbod huisartsenzorg voor patiënten met psychische problematiek Definitieve versie Vastgesteld in de LHV Ledenraad D.d. 15 april 2014 Inleiding De huisartsenzorg heeft een sleutelrol in de geestelijke

Nadere informatie

BELEIDSREGEL CV-6300-4.0.1.-2

BELEIDSREGEL CV-6300-4.0.1.-2 BELEIDSREGEL Tarief en prestatiebeschrijvingen voor eerstelijns psychologische zorg 1. Algemeen a. Deze beleidsregel is van toepassing op zorgaanbieders die eerstelijns psychologische zorg leveren, welke

Nadere informatie

Algemene informatie over Centrum Maliebaan

Algemene informatie over Centrum Maliebaan Algemene informatie over Centrum Maliebaan Centrum Maliebaan is een instelling voor verslavingspsychiatrie in de provincie Utrecht. Verslavingspsychiatrie is een gespecialiseerde vorm van geestelijke gezondheidszorg.

Nadere informatie

Format Samenwerkingsovereenkomst GGZ

Format Samenwerkingsovereenkomst GGZ Format Samenwerkingsovereenkomst GGZ Deze samenwerkingsovereenkomst is uitsluitend bedoeld als voorbeeld. De inhoud van de samenwerkingsafspraken tussen de huisartsenvoorziening, de GBGGZ- en SGGZzorgaanbieder

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning voor mensen met ernstige psychische aandoeningen. Elly van Kooten. Directie Maatschappelijke Ondersteuning, Ministerie van VWS

Zorg en ondersteuning voor mensen met ernstige psychische aandoeningen. Elly van Kooten. Directie Maatschappelijke Ondersteuning, Ministerie van VWS Zorg en ondersteuning voor mensen met ernstige psychische aandoeningen Presentatie Congres Phrenos 13 november 2014 Elly van Kooten Directie Maatschappelijke Ondersteuning, Ministerie van VWS 1 Inhoud

Nadere informatie

Leidraad voor ketenovereenkomst tussen de huisartsvoorziening en (Generalistische Basis) GGZ-zorgaanbieder. December 2013

Leidraad voor ketenovereenkomst tussen de huisartsvoorziening en (Generalistische Basis) GGZ-zorgaanbieder. December 2013 131213 Leidraad voor ketenovereenkomst tussen de huisartsvoorziening en (Generalistische Basis) GGZ-zorgaanbieder December 2013 Woord vooraf In dit document vindt u een leidraad met betrekking tot welke

Nadere informatie