HET VERSTERKEN VAN HET BEGRIJPEND LEZEN DOOR CLOSE READING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HET VERSTERKEN VAN HET BEGRIJPEND LEZEN DOOR CLOSE READING"

Transcriptie

1 HET VERSTERKEN VAN HET BEGRIJPEND LEZEN DOOR CLOSE READING Dr. Kees Vernooy Lector emeritus Effectief taal- en leesonderwijs Expertisebureau Effectief onderwijs 16 november 2017

2 Vooraf De belangrijkste 21e-eeuwse vaardigheid? Catherine Snow (2014): Goed kunnen begrijpend lezen! Alle initiatieven die een school onderneemt, zijn minder belangrijk dan kinderen leren lezen! Van niet goed kunnen lezen, hebben leerlingen veel last.

3 1. ELK KIND EEN LEZER? Onderzoek: Alle kinderen kunnen leren lezen (Slavin, 2017; Torgesen, 2008; Hempenstall, 2016, Vernooy en Kappen, 2016 etc.). Sommige kinderen houden een aantoonbare achterstand in leessnelheid. Zuid-Korea: 100% geletterd! Nederlandse praktijk: Een derde van de kinderen verlaat de basisschool als een niet goed begrijpende lezer. Essentie van het leesproces: goed kunnen begrijpend lezen! Wat vraagt elk kind een lezer? - Schoolbeleid om te realiseren dat elk kind minimaal functioneel geletterd (niveau AVI E 6) het onderwijs verlaat; - Een beleid dat op drie principes steunt: - Streven naar preventie van leesproblemen; - De school met haar leerkrachten zijn belangrijker dan methoden (professionele leergemeenschap); - Werken vanuit wetenschappelijk bewijs.

4 Waarom meer expliciete aandacht voor begrijpend lezen nodig? Er wordt na groep 5 vanuit gegaan dat de leerlingen zelf hun woordenschat en leesvaardigheid uitbreiden; Kinderen uit taalarme milieus en zwakke technische lezers slagen daarin niet. Hierdoor zijn ze voor de rest van hun schoolloopbaan gehandicapt. Kortom: Hoe kinderen het beste teksten kunnen lezen en bestuderen krijgt na groep 5 weinig aandacht (zie Nielen 2016).

5 WAT IS BEGRIJPEND LEZEN? De vaardigheid om teksten letterlijk te begrijpen en teksten te interpreteren, maar ook informatie uit een tekst kunnen halen. Dit vraagt het begrijpen van de tekst die je leest. Daarvoor is nodig: de tekst geautomatiseerd kunnen lezen om alle aandacht op de inhoud (zins- en tekstniveau) te kunnen richten, waarbij de lezer tegelijkertijd zijn voorkennis verbindt/integreert met de inhoud van de tekst. Wat betekent de tekst niet begrijpen? Dit kan betekenen dat de lezer de tekst niet geautomatiseerd kan lezen en/of dat de lezer onvoldoende voorkennis over de inhoud van de tekst heeft.

6 Van begrijpend luisteren naar begrijpend lezen: de leerlijn fonemisch bewustzijn woordenschat decoderen vlot lezen Begrijpend lezen zinsopbouw, praten begrijpend luisteren

7 Begrijpen Van begrijpend luisteren naar begrijpend lezen (volgens leeftijd) Source: CCSS Leeftijd

8 Niveaus/lagen van begrijpend lezen/niveaus van denken over de tekst Evaluatief Denk en zoek en boven de tekst staan (beoordelen) Afleiden Alonzo e.a. (2009): begrijpend lezen kent niveaus: letterlijk begrijpen, afleidingen maken en evalueren. Denk en zoek of tussen de regels lezen Verschillend omgaan/interpreteren van teksten hangt vooral van de voorkennis af Letterlijk Daar staat het

9 WAT VRAAGT HET BEGRIJPEN VAN EEN TEKST VAN DE LEERLING? (Vloeiend lezen x Woordenschat) metacognitief handelen Maar: taalvaardigheid vormt de basis voor begrijpend lezen, maar ook het inzien dat de ideeën in een tekst met elkaar verbonden zijn!

10 Mondelinge taal voorwaardelijk Mondelinge taalvaardigheid wordt in toenemende mate verbonden met het leren van het kind en is in belangrijke mate voorwaardelijk voor het (leren) denken, lezen, schrijven en spelling. Volgens Catts e.a. (2001) lopen kinderen met problemen op het gebied van de mondelinge taalvaardigheid een zes keer groter risico om grote problemen met het (leren) lezen te krijgen. Kortom: een goede mondelinge taalvaardigheid is cruciaal voor de schoolloopbaan van kinderen.

11 Wat doen onze taalmethoden aan spreken en luisteren? Aandachtspunt! Volgens Smits & Van Koeven (2014): - Dit vindt vooral impliciet plaatsvindt in spreeksituaties, spreekbeurten en kringgesprekken; - Kinderen scoren bij spreken en luisteren op een minimaal niveau (Bonset & Hoogeveen 2011).

12 Het belang van vloeiend lezen. Ook na groep 6. Dissertatie Thijs Nielen (2016). Door gebrek aan oefening stagneert de ontwikkeling van leesvaardigheden na groep 6 en daarmee het plezier in lezen. Vernooy (2017): Vloeiend lezen moet onderhouden worden!

13 Volgens onderzoek sterke woordenschatactiviteiten Begingroepen (Herhaald)voorlezen Digitale prentenboeken Groep 4-8 Korte pre-teaching kernwoorden tekst (woorden die met de hoofdgedachte te maken hebben, toon deze woorden op het digibord) Sta periodiek kort stil bij belangrijke nieuwe woorden Vrij lezen Vrije tijdslezen

14 Wat is metacognitie? Nadenken over je denken! Denken over: - doelen - taken - strategieën om de tekst beter te begrijpen. Monitoren (zelfsturing, metacognitie) is de centrale strategie voor het controleren van het begrijpen (Perfetti 2009). Metacognitieve vaardigheid heeft toegevoegde waarde boven intelligentie (Donker 2015). Metacognitief handelen komt niet aangewaaid; het moet worden verworven door goede voorbeelden in de omgeving (ouders, leerkrachten) of door expliciete training. We weten dat metacognitie in hoge mate het leerresultaat bepaalt (ca. 40%)(Veenman, 2013).

15 Rol metacognitief handelen (Vernooij 2015). Leerlingen moeten hun omgaan met teksten leren sturen. Wat moet er voor, tijdens en na het lezen van de tekst gebeuren? Voor Doel Denken/handelen De tekst Na Denken/controleren handelen Tijdens Denken/controleren handelen

16 Waarom is begrijpend lezen lastig te onderwijzen? Het is niet op dezelfde manier te onderwijzen als het afgebakende technisch lezen; bovendien is het meeste onderzoek naar technisch leren lezen gedaan; Het is een complexe vaardigheid, waarbij diverse subvaardigheden/processen een rol spelen en met elkaar interacteren; Achtergrondkennis/woordenschat speelt een grote, cruciale rol; je moet 95% van de woorden kennen om de tekst goed te kunnen begrijpen; Denken, interpreteren, voorspellen, afleiden, redeneren, controleren en monitoren spelen een grote rol; Mondelinge taalvaardigheden zijn fundamenteel.

17 Een kader EFFECTIEF BEGRIJPEND LEESONDERWIJS Leerlingen teksten leren begrijpen en interpreteren Preventieve dimensie Het Wat - Taalvaardigheid/leren argumenteren - Vlot en vloeiend lezen - Woordenschat/voorkennis - Tekstkennis - Metacognitieve aanpak - Schrijven Het Hoe - Doelgericht - Voldoende leestijd - Omgaan met verschillen - Tekst centraal (close reading) - Goed geschreven teksten - Voorlezen - GRRIM-instructiemodel/close reading - Peer tutoring - Vrij lezen - Effectieve feedback Intensieve dimensie Het Wat - Zie Wat Preventieve dimensie - Ondersteunende suggesties - Lezen en herlezen Het Hoe - Doelgericht - Vroegtijdig signaleren - Meer tijd - Verlengde instructie (Reteaching en preteaching) - Peer tutoring - Effectieve feedback Data en Monitoren

18 Bespreek in tweetallen wat u uit dit onderdeel van de presentatie meeneemt voor uw school. Wat zou er beter kunnen, maar ook hoe?

19 2. NAAR EEN CLOSE READING PRAKTIJK. Wat komt er aan de orde? De opkomst van close reading Waarom Close Reading? Close Reading: Hoe moeten we het doen? Close Reading: Wat moeten we doen? Close Reading: Wat moeten we gebruiken?

20 DE OPKOMST VAN CLOSE READING Reactie op doorgeslagen aandacht voor strategieën en woordenschat (frontloading) Het effect daarvan: Het lezen van teksten kwam in de knel. In veel lessen was er meer aandacht en tijd voor (de pre-teaching) van strategieën en woordenschat dan voor het lezen en omgaan met de tekst; Kennishiaten kunnen niet door een strategie worden opgevuld; Leesstrategieën kunnen nooit slecht technisch lezen compenseren (Torgesen, 2004); Universiteit van Utrecht (2017). Het aanleren van strategieën is nuttig op zichzelf, maar het mag geen doel op zich zijn; Het niet ontstaan van dieper leesbegrip. Genoemde ontwikkelingen droegen bij aan de opkomst van close reading.

21 Wat zijn de doelen van close reading? Hoofddoel: Fisher & Frey (2012): Close reading is de praktijk dat leerlingen doelgericht kritisch een tekst onderzoeken door deze meerdere keren te lezen. Nevendoel: Leerlingen routines in het effectief omgaan met complexe teksten bijbrengen. Het kunnen omgaan met moeilijke teksten is volgens McSparrow Ruby (2014) de belangrijkste voorspeller voor schoolsucces.

22 WAAR GAAT HET BIJ CLOSE READING OM? WAT ZIJN BELANGRIJKE ACTIVITEITEN? Volgens Fisher, Frey en Hattie (2016) gaat het bij close reading om een combinatie van bekende zaken als: Leerlingen de tekst of een deel ervan doelgericht laten (her)lezen; Leerlingen aantekeningen laten maken om wat ze dachten vast te kunnen houden; Leerkrachten die het leesproces sturen door tekstgerichte vragen te stellen, te laten discussiëren en te analyseren; Leerlingen verbanden in de tekst laten leggen; Het toepassen van informatie uit de tekst. Kortom: bij close reading staat het gefocust zijn op de tekst centraal.

23 De tekst centraal: Stappen bij close reading (Vernooy 2017) Stellen Oriënterend lezen tekst Gericht lezen: waarom schreef de schrijver de tekst Lezen tekst om vragen te beantwoorden of voor stellingname Leesdoel bereikt? leesdoel Ondersteunende activiteiten: - herlezen - aantekeningen maken - tekstgerichte vragen - discussiëren - samenwerken

24 Close reading is sterk beïnvloed door de opkomst van de strategie het belang van herlezen Een meta-analyse van Therrien (2004) toont dat herhaald lezen een evidence based strategie is voor zowel vlot en vloeiend lezen als voor begrijpend lezen. Kinderen met leesproblemen profiteren daarvan. Het effect voor vlot lezen is groter (d.83) dan voor begrijpend lezen (d.67). Kortom: Herlezen/herhaald lezen leidt tot een beter en dieper tekstbegrip. Leerkrachten moeten leerlingen aanmoedigen teksten nog een keer te lezen. Lees en herlees!

25 TWEE BENADERINGEN VAN CLOSE READING Doel benadering 1: intensief en diep de tekst onderzoeken, maar zonder pre-teaching van de leerkracht; Doel benadering 2: zie 1, maar ook andere elementen van begrijpend lezen komen aan de orde, zoals: - Versterken achtergrondkennis en woordenschat in relatie tot de tekst; - Het inbrengen van sociale normen en morele oordelen; - Er vinden discussies en argumentaties plaats.

26 WAT VRAAGT CLOSE READING VAN LEERLINGEN? Ze moeten de tekst centraal stellen en voortdurend bewijs in de tekst zoeken. Ze moeten de tekst - letterlijk - goed lezen; Ze moeten zich richten op de schrijver en diens woordgebruik; Ze moeten leren nadenken over de tekst en/of delen van de tekst; Ze moeten lezen, herlezen en de tekst bediscussiëren; Ze moeten weten hoe teksten opgebouwd zijn; Ze moeten leren reflecteren op de inhoud van de tekst; Ze moeten aantekeningen bij de tekst leren maken. Kortom: Close reading is geen vaardigheid die vanzelf komt aanwaaien. Het vraagt tijd om effectief de close reading-aanpak te leren toepassen.

27 Close reading en de zwakke lezers Herlezen is effectief; ze gaan teksten op een hoger niveau begrijpen; Samen met een goede lezer met de tekst bezig zijn is effectief en motiverend; Maken zich een aanpak in het omgaan met teksten eigen; Leren hun leesgedrag te monitoren.

28 Monitorende vragen die leerlingen zich tijdens het lezen van de tekst moeten stellen Waarom moet ik de tekst lezen. Wat is mijn leesdoel? Wat moet ik leren? Wat zijn belangrijke delen in de tekst? Wat is belangrijke (nieuwe) info in de tekst? Ken ik die informatie? Begrijp ik de tekst of delen van de tekst wel of niet? Kan ik de antwoorden op (mijn) vragen vinden? Op het einde: heb ik de tekst succesvol gelezen? Wat heb ik geleerd? Wat ga ik vervolgens doen?

29 WAT MOET ER TIJDENS CLOSE READING GEBEUREN? De lezer moet vertrekken vanuit een leesdoel, al of niet zelf gesteld; De lezer moet naar aanwijzingen in de tekst over de inhoud kijken; De lezer moet nadenken over wat hij/zij weet over het onderwerp van de tekst; De lezer herleest de tekst meerdere keren, maar pauzeert af en toe of leest langzamer om te reflecteren op de inhoud; Uiteindelijk: de lezer communiceert/ converseert met de tekst (Transactie).

30 Een voorbeeld. Hoe gaat herlezen in zijn werk? 1. De eerste keer wordt de tekst gelezen om informatie over de inhoud te verzamelen; 2. Bij de tweede keer lezen: de tekst wordt gelezen om belangrijke ideeën, informatie en ondersteunende details te vinden, maar ook om vragen over de tekst te kunnen stellen of aantekeningen te maken; 3. De derde keer wordt de tekst gelezen om het leesdoel of tekstgerichte vragen te beantwoorden, of om een samenvatting te schrijven. 1. en 2. zijn vooral gericht op het goed begrijpen van de tekst.

31 Uitwerking herlezen door Shanahan De tekst wordt drie keer gelezen vanuit de volgende analyse van de tekst: - Waar gaat de tekst over? - Hoe wordt het in de tekst gezegd? - Wat betekent het?

32 3. IS ER WETENSCHAPPELIJK BEWIJS VOOR DE EFFECTIVITEIT VAN CLOSE READING? Er is in toenemende mate bewijs dat close reading voor bijna alle leerlingen effectief is (Fisher & Frey, 2014); Close reading had een hoger niveau van leren tot gevolg (Williams e.a. 2014). De leerlingen die onderwezen waren op het gebied van de structuur van teksten deden het significant beter; Het herlezen van teksten verbetert zowel het vlot lezen als het begrijpen van de tekst (Therrien, 2004); Dakin (2013) en Strassner (2015): close reading heeft een beter begrijpen van teksten bij leerlingen tot gevolg.

33 Er is ook empirische fundering voor close reading (zie ook bijlage 2) Evidence based ingrediënten zijn o.a.: - Herhaald lezen (0.67); - Peer tutoring (0.59); - Discussiëren over teksten (0.82); - Metacognitief handelen (0.69); - Aantekeningen maken (0.59); - Tekstgerichte vragen stellen (0.64). Dit zijn allemaal activiteiten met effectgrootten boven de 0.40! Leerlingen leren daarvan! (zie Hattie 2012, bijlage 1)

34 4. DE LEERKRACHT EN CLOSE READING

35 Een aantal aandachtspunten Laat de leerlingen merken dat je zelf profijt van close reading hebt; Modelen door de leerkracht. Doe dat vooral in het begin (Toepassen model van de Gradual release of responsibility). Model, model, model. Ze moeten onze ervaringen in het omgaan met teksten horen; Tekstgericht zijn; verminder frontloading; Stimuleren van lezen en herlezen (vanuit optiek metacognitief handelen); Laat ze leren van fouten; Taak- en procesgerichte feedback geven; Het houdt meer in dan alleen maar de tekst begrijpen (kritische stellingname); Doe ook close reading met teksten kennisgebieden. Kortom: de voorbeeldfunctie van de leerkracht is belangrijk.

36 Voortgang les Geef expliciete directe instructie (d= 0.60) Verantwoordelijkheid leerkracht Doel les (5-10 min.) Begeleide Instructie (5 10 min.) Samenwerken (5 10 min.) Zelfstandig ( 5 10 min.) Verantwoordelijkheid leerling Ik doe het Wij doen het Jullie doen het Jij doet het Einde les: hebben we ons doel bereikt? Fisher, D., & Frey, N.

37 Laat leerlingen in duo s met teksten bezig zijn De wetenschap: het belang van heterogene klassen, want anders leren kinderen niet van elkaar. Laat leerlingen in duo s over de tekst praten. Peer tutoring is medeleerlingen als co-teacher gebruiken om de resultaten van leerlingen te verbeteren. Peer tutoring heeft een effectgrootte van 0.55 op de leerresultaten. Zowel de tutee, een leerling die extra-aandacht bij taal/lezen heeft, als de tutor profiteren van het samenwerken. Ook ouders kunnen tutoren!

38 Wat is de rol van de leerkracht tijdens close reading van de leerlingen? Rondlopen in de klas en de leerlingen observeren; Kijken naar de sterke en zwakke kanten: - Schrijven de leerlingen relevante zaken op? - Hoe maken ze aantekeningen? Kunnen ze er later gebruik van maken? - Hebben de leerlingen meer modeling nodig? - Kunnen ze effectief samenwerken?

39 5. DE ROL VAN DE TEKST Welke tekst begrijpen kinderen het best? Het Romeinse leger was bijna niet te verslaan. Ze veroverden land na land, omdat de soldaten de beste wapens hadden en prima getraind waren. Ook werden ze goed betaald en kregen ze volop te eten. Meestal vonden ze het een eer om te vechten voor Rome. Kelvin wilde dat hij ook al achttien was. Hij zou direct het leger in gaan. Net zo n leger als het Romeinse leger eeuwen geleden. Het Romeinse leger was bijna niet te verslaan. Ze veroverden land na land. De soldaten hadden de beste wapens en waren prima getraind. Ze werden goed betaald en ze kregen volop te eten. Meestal vonden ze het een eer om te vechten voor Rome. Korte opdracht

40 DE ROL VAN DE TEKST EN HET GEBRUIK VAN GOEDE TEKSTEN. Het hart van close reading Kendeou, Van den Broek, Helder en Karlson (2014): Tekstdelen die sterk met elkaar verbonden zijn, faciliteren het onthouden en oproepen van informatie, zelfs bij kinderen met leesproblemen.

41 Grip op lezen (groep 4 en 6)

42 EISEN AAN TEKSTEN. Vragen die leerkrachten zich bij de keuze van de tekst voor close reading moeten stellen. Teksten moeten zich lenen voor discussie en argumenteren; Moeten aansluiten bij de achtergrondkennis van de leerlingen; Bevatten woordenschat die de moeite waard is; Evenwicht tussen verhalende en informatieve teksten; Evenwicht tussen moeilijk en makkelijk; Goed geschreven teksten (met verbindingswoorden en geen gefragmentariseerde presentatie); Vragen moeten vanuit de tekst beantwoord kunnen worden.

43 Het stellen van tekstgerichte vragen Leerlingen moeten het antwoord in de tekst kunnen vinden. Verhalen - Wat zegt de schrijver? - Hoe zegt de schrijver het? - Waarom zegt de schrijver het? - Wat is zijn bedoeling? Informatieve teksten - Waar gaat de tekst over? - Wat zegt de tekst? - De volgorde in de tekst - Zaken als: vergelijkingen, tegenstellingen, overeenkomsten en verschillen, oorzaak en gevolg - Wat is het belangrijkste in de tekst? Waar geeft de schrijver antwoord op?

44 Bruikbare publicaties

45 Helpt een kusje tegen de pijn? Hoe sprak de oermens? Kun je je dood vervelen? Waarom waren dino s zo groot? Waarom groeien spieren als je ze traint? Zijn elektrische auto s beter voor Hoe landt een vlieg op het plafond? het milieu dan benzine autos? Is heel internet te Googlen? Waarom is de paus de baas? Waarom zie je dubbel als je dronken bent? Waar hangt de icloud? Maken kinderen gelukkig? Waarom huilen huilbaby s zo veel?

46 6. DE BEGINGROEPEN EN CLOSE READING Wat doen in groep 1 en 2? Voorlezen is een sterke activiteit (Mol en Bus, 2011).

47 Close reading en begrijpend luisteren. Hoe begrijpend luisteren stimuleren? Tijdens hardop voorlezen kinderen aanmoedigen: - Voorspellingen te maken - Vragen over de inhoud van de tekst beantwoorden - Praten over de tekst - Hun eigen interessen koppelen aan de inhoud van het boek - De kinderen vragen laten stellen - Het verhaal laten uitbeelden of navertellen

48 Gebruik ook digitale prentenboeken in groep 1 en 2 (Verhallen 2010) Probleem: kinderen met een beperkte woordenschat haken bij voorlezen dikwijls af; Vooral bewegende digitale prentenboeken houden kinderen beter bij het verhaal. Ook tijdens derde of vierde herhaling; Door herhaling leren kinderen verhalen begrijpen en nieuwe woorden. Zet dit medium vooral bij kinderen met beperkte woordenschat in.

49 Het belang van herhaald voorlezen Kinderen gaan meer van het verhaal begrijpen Kinderen gaan op andere aspecten letten Kinderen gaan hierdoor andere vragen stellen Kinderen ervaren opnieuw de verrassing van een verhaal Door herhaald voorlezen wordt de woordenschat groter.

50 7. ENKELE UITWERKINGEN VAN CLOSE READING In de praktijk: een grote variatie! Van eenvoudige tot zeer gedifferentieerde aanpakken.

51 A. De leerling en het aanpakken van de tekst. Voorbeeld van een aanpak Vanuit mijn leesdoel Stap 1 Ik lees eerst de tekst om te begrijpen waar het omgaat; Stap 2 Ik lees de tekst nogmaals om te kijken hoe de schrijver zijn/haar ideeën beargumenteert, praat daarover met een medeleerling en ik maak daarover aantekeningen; Stap 3 Tot slot: ik lees de tekst om de belangrijkste info samen te vatten of om de gestelde vragen te beantwoorden.

52 Oppakken van zinnen of tekstdelen tijdens stap 2 Als ze binnenkomt, is ineens iedereen stil. Waarom? Het schilderij is al jaren familiebezit, maar moet nu helaas verkocht worden. Waarom? Ik vergeet soms naar mijn werk te gaan. Waarom?

53 B. Eenvoudige aanpak Stel een leesdoel; (Vernooy, 2016) Lees de tekst: Wat zegt de tekst? Waar gaat het over? Wat zijn lastige woorden? Herlees de tekst en maak aantekeningen; Praat met een medeleerling over de tekst of delen van de tekst, maar ook over lastige woorden; Herlees nogmaals de tekst; Beantwoord je leesdoel door een samenvatting aan de hand van de aantekeningen te schrijven of de vragen te beantwoorden.

54 C. Aanpak met zwakke lezers (SBO) Doe dit: 20 minuten na de middagpauze Gebruik een tekst over een onderwerp dat leerlingen interesseert; Wat is ons leesdoel? Wat willen we te weten komen? Behandel kort de moeilijke woorden; Koorlezen van de tekst; 10 minuten praten over de tekst; Ze lezen de tekst individueel en maken aantekeningen; Het verwerken van de aantekeningen; Vanuit betrokkenheid leerling ondersteunen bij het kiezen van de tekst voor de volgende dag.

55 Bespreek in tweetallen wat u uit dit onderdeel van de presentatie meeneemt voor uw school. Wat zou er beter kunnen, maar ook hoe?

56 8. WAT KUNNEN WE ER IN DE PRAKTIJK MEE? De huidige praktijk van begrijpend lezen kritisch bekijken. - Close reading moet een belangrijke component in het leesonderwijs zijn; - Kijk bij begrijpend lezen of er niet te veel tijd aan strategieën en woordenschat wordt besteed, waardoor het lezen van de tekst onvoldoende aandacht krijgt; - Besteed meer aandacht aan het herlezen van teksten. Herlezen heeft veel effect (denk ook aan metacognitief handelen); - Gebruik goede pittige teksten; - Praten/discussiëren over de tekst is zinvol; - Kennis van de opbouw van de tekst en tekstkenmerken versterkt het begrijpend lezen; - Laat leerlingen meer schrijven n.a.v. de tekst. Begrijpend lezen en schrijven moeten meer met elkaar verbonden worden.

57 In de school aan de slag: tips Oefen met collega s aan de hand van een interessant artikel. Bereid samen met collega s een les voor, kijk bij elkaar en bespreek hoe het ging. Bespreek met elkaar hoe vaak en met welke soorten teksten je aan de slag wilt gaan en stel een doorgaande lijn in de school vast. Ondersteun elkaar bij het zoeken van teksten. Doe de ene week bijv. Nieuwsbegrip met de strategieën en de tweede week Nieuwsbegrip vanuit close reading. Close reading vraagt lezen van de tekst (ook kennisgebieden) vanuit een leesdoel (doelgericht). Maak het niet te ingewikkeld!

58 Ontwikkel routines Kijk altijd naar de kwaliteit van de tekst. Verder: - De tekst centraal - Stel altijd een leesdoel - Voorkom frontloading - Laat de tekst meerdere keren lezen - Praat/discussieer kort over de tekst - Stel tekstgerichte vragen/laat ze aantekeningen maken

59 En de methoden voor begrijpend lezen? Onderwijsraad (2006): We kunnen niet spreken van evidence based onderwijs in begrijpend lezen. De methoden voor de leesstrategieën blijken weinig/niet effectief te zijn (Cito 2007); De methoden voor begrijpend lezen zijn zwak (Universiteit van Utrecht 2017). Kinderen met problemen op het gebied van vlot lezen en woordenschat kunnen er niets mee; Taalmethoden als de nieuwe Taal actief en Staal voldoen aan de kerndoelen voor begrijpend lezen (Stoeldraijer 2017). Ook Taalverhaal.nu voldoet volledig aan de kerndoelen. Marja de Boer van de Inspectie (2015): Aantonen dat je aanbod voor begrijpend lezen aan de kerndoelen en de referentieniveaus voldoet. Kortom: Dit biedt mogelijkheden om: - Met zelf gezochte teksten aan de gang te gaan; - Verbindingen met andere vakken met teksten te zoeken.

60 AFSLUITEND Als leerkrachten begrijpen wat teksten complex maakt, kunnen ze beter hun leerlingen bij het lezen van teksten ondersteunen. Timothy Shanahan, Douglas Fischer & Nancy Frey

61 Vragen

62 Voor meer informatie:

63 Bijlage 1: Activiteiten die een groot of klein effect hebben Vanuit de wetenschap: Effecten: en hoger: zeer groot : groot effect : middelgroot : klein : verwaarloosbaar : klein negatief effect

64 Bijlage 2: Onderzoek over effectieve activiteiten voor begrijpend lezen? (Fisher, Frey & Hattie. 2016) Voorkennis actualiseren 0.65 Samenwerken rondom tekst 0.59 Visualiseren inhoud (maps) 0.60 Klassendiscussies over tekst 0.82 Vragen stellen leerkracht over de tekst 0.48 Herhaald tekst lezen 0.67 Studievaardigheden tekst 0.63 Metacognitief handelen 0.69 Leren samenvatten 0.63 Zelf verwoorden/zelf vragen stellen 0.64 Aantekeningen maken 0.59 Organiseren/verwerken inhoud 0.85 Aandacht voor woordenschat 0.67 Onderwijsraad (2006): We kunnen niet spreken van evidence based onderwijs in begrijpend lezen

65 Bijlage 3: 8 INSTRUCTIEPRINCIPES VOOR KINDEREN MET ONDERSTEUNINGSBEHOEFTEN (Fletcher e.a. 2007) Expliciete en goed georganiseerde instructie; Stimuleren metacognitief handelen. Leerlingen moeten doelen voor hun eigen prestaties leren stellen; Peer tutoring is een effectieve aanpak en leidt tot meer acceptatie van de leerlingen; Instructie gericht op het verbeteren van de leesvaardigheid moet gepaard gaan met leren nadenken over de materie; Beter lezen ontstaat door betere instructie; Kinderen zijn complex en dikwijls ook hun leesproblemen; Oefenen versterkt het resultaat; Kinderen met leesproblemen moeten beter in de klas geïntegreerd worden.

66 Bijlage 4: De leerkracht en een continuüm voor begrijpend lezen (Harvey 2011). Beantwoorden letterlijke vragen Laten navertellen Denken combineren met inhoud Verwerven van kennis Activeren voorkennis Hoeveel.? Wat is.? Waar gebeurde het..? Wie was het? Wanneer gebeurde het? Wat gebeurde er in het verhaal? Waar ging het om? Wat gebeurde er eerst? Wat daarna? En op het einde? Wat deed het karakter daarna? Vertel wat je las of hoorde? Probeer in je eigen woorden te vertellen wat er gebeurde. Wat denken jullie? Waar laat de tekst je over nadenken? Waaraan word je herinnerd? Heb jij ook wel eens zoiets gehad/meegemaakt? Wat vraag je je af? Kan je het visualiseren? Wat kan je daaruit afleiden? Hoe voelde dat? Heb je enkele reacties? Vertel meer over Wat leerde je en is belangrijk om te onthouden? Wat was nieuw wat je leerde? Waarom doet het ertoe? Wat wilde de schrijver je bijbrengen? Wat zijn de belangrijkste zaken? Wat is de belangrijkste kwestie? Waarom? Waarom denk je dat? Hoe kom je daarbij? Waarom wil je dit onthouden? Wat wil je ermee doen? Waarom zorg je ervoor? Hoe denk je te kunnen helpen? Is er een manier om erbij betrokken te worden? Denk je dat je het verschil kan maken? Wat is je plan?

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Het verbeteren van taal- en leesresultaten nader bekeken Kees Vernooy

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Het verbeteren van taal- en leesresultaten nader bekeken Kees Vernooy Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015 Het verbeteren van taal- en leesresultaten nader bekeken Kees Vernooy WWW.CPS.NL Vooraf: Catherine Snow (2014) De belangrijkste 21e eeuwse vaardigheid? Goed

Nadere informatie

LEERLINGEN HELPEN EFFECTIEF ANDERE LEERLINGEN

LEERLINGEN HELPEN EFFECTIEF ANDERE LEERLINGEN LEERLINGEN HELPEN EFFECTIEF ANDERE LEERLINGEN Peer tutoring: een effectieve methodiek om de leesresultaten en de leesmotivatie te verbeteren Dr. Kees Vernooij Lector emeritus Effectief taal- en leesonderwijs

Nadere informatie

ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN (BEGRIJPEND) LEZEN.WAT WERKT?

ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN (BEGRIJPEND) LEZEN.WAT WERKT? ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN (BEGRIJPEND) LEZEN.WAT WERKT? Dr. Kees Vernooy Lector hogeschool Edith Stein Enschedese Lees- en Rekenverbeterplan september 2011 Wat is er nodig om van elk kind een goede

Nadere informatie

Het IGDI model. Het belang van goede instructie. Bij welke leerkrachten leren kinderen het beste? (Good 1989) Instructie en risicoleerlingen

Het IGDI model. Het belang van goede instructie. Bij welke leerkrachten leren kinderen het beste? (Good 1989) Instructie en risicoleerlingen Het IGDI model Leesverbetertraject Enschede 8/11/07 Het belang van goede Risicoleerlingen deden het bij goede leerkrachten net zo goed als gemiddelde leerlingen bij zwakke leerkrachten. Niets was effectvoller

Nadere informatie

Close Reading een kans om kinderen op een andere manier te leren (denkend) te lezen

Close Reading een kans om kinderen op een andere manier te leren (denkend) te lezen Close Reading een kans om kinderen op een andere manier te leren (denkend) te lezen Ebelien Nieman Dortie Mijs 23 maart 2018 Opzet workshop Welkom Kader achter Close Reading Wat is Close Reading? Voorbeeld

Nadere informatie

ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN TAAL/LEZEN NADER BEKEKEN. Dr. Kees Vernooy Expertisebureau Effectief Taal- en leesonderwijs De Meern 15 oktober 2016

ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN TAAL/LEZEN NADER BEKEKEN. Dr. Kees Vernooy Expertisebureau Effectief Taal- en leesonderwijs De Meern 15 oktober 2016 ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN TAAL/LEZEN NADER BEKEKEN Dr. Kees Vernooy Expertisebureau Effectief Taal- en leesonderwijs De Meern 15 oktober 2016 Vooraf: Catherine Snow (2014) De belangrijkste 21e eeuwse

Nadere informatie

Effectief leesonderwijs

Effectief leesonderwijs Effectief leesonderwijs Het CPS heeft in de afgelopen jaren een aantal projecten op het gebied van lezen ontwikkeld en uitgevoerd. Deze projecten zijn in te zetten in de schakelklassen en met name bij

Nadere informatie

COTEACHEN EN NIEUWSBEGRIP

COTEACHEN EN NIEUWSBEGRIP COTEACHEN EN NIEUWSBEGRIP STEUNPUNT ONDERWIJS. 2012-2013 Ad Kappen Wat is coteaching? Samen op basis van evenwaardigheid / gelijkwaardigheid een les opstellen, geven, analyseren. Coteachen is geen collegiale

Nadere informatie

Wat te doen met zwakke begrijpend lezers?

Wat te doen met zwakke begrijpend lezers? Wat te doen met zwakke begrijpend lezers? Cor Aarnoutse Wat doe je met kinderen die moeite hebben met begrijpend lezen? In dit artikel zullen we antwoord geven op deze vraag. Voor meer informatie verwijzen

Nadere informatie

TAAL- EN LEESMETHODEN. Het aanbod Taal- en leesmethoden Begrijpend Lezen. Begrijpend lezen. Effectieve strategieën voor begrijpend lezen ALGEMEEN

TAAL- EN LEESMETHODEN. Het aanbod Taal- en leesmethoden Begrijpend Lezen. Begrijpend lezen. Effectieve strategieën voor begrijpend lezen ALGEMEEN TAAL- EN LEESMETHODEN ALGEMEEN Het aanbod Taal- en leesmethoden Begrijpend Lezen Algemeen: aandachtspunten bij methode Begrijpend lezen Om een goede begrijpend lezer te zijn, is het in de eerste plaats

Nadere informatie

Begrijpend lezen en. Inhoud. Begrijpend lezen en verschillen tussen. 28 Zorgbreed 48 - Jaargang 12. jun-jul-aug 2015

Begrijpend lezen en. Inhoud. Begrijpend lezen en verschillen tussen. 28 Zorgbreed 48 - Jaargang 12. jun-jul-aug 2015 28 Zorgbreed 48 - Jaargang 12. jun-jul-aug 2015 Begrijpend lezen en Hoe zorg je ervoor dat jongeren gemotiveerd geraken om hun talenten te benutten? Om naar school te gaan, te trainen, te leren, hun werk

Nadere informatie

8-10-2015. Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Modelen. Contactgegevens

8-10-2015. Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Modelen. Contactgegevens Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015 Modelen WWW.CPS.NL Contactgegevens Willem Rosier w.rosier@cps.nl 06 55 898 653 Hoe ziet het modelen er in de 21 ste eeuw uit? Is flipping the classroom dan

Nadere informatie

Het versterken van het door

Het versterken van het door 20 Zorgbreed 53- Jaargang 14, nr. 1. sep-okt-nov 2016 Het versterken van het door Close Reading is een specifieke aanpak die leerlingen helpt om complexe, moeilijkere teksten te begrijpen. Leerlingen wordt

Nadere informatie

ELK KIND EEN LEZER? ELK KIND EEN LEZER!

ELK KIND EEN LEZER? ELK KIND EEN LEZER! Vooraf: Catherine Snow (2014) ELK KIND EEN LEZER? ELK KIND EEN LEZER! De belangrijkste 21e eeuwse vaardigheid? Goed kunnen begrijpend lezen! Dr. Kees Vernooy Lector emeritus Effec9ef Taal- en leesonderwijs

Nadere informatie

TAAL EN LEESMETHODEN Begrijpend Lezen Goed Gelezen

TAAL EN LEESMETHODEN Begrijpend Lezen Goed Gelezen TAAL EN LEESMETHODEN Begrijpend Lezen Goed Gelezen Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze methode zijn te vinden op www.taalpilots.nl en www.rekenpilots.nl. De rubriek implementatiekoffer

Nadere informatie

TAAL- EN LEESMETHODEN. Het aanbod Taal- en leesmethoden Begrijpend Lezen. Begrijpend lezen. Effectieve strategieën voor begrijpend lezen ALGEMEEN

TAAL- EN LEESMETHODEN. Het aanbod Taal- en leesmethoden Begrijpend Lezen. Begrijpend lezen. Effectieve strategieën voor begrijpend lezen ALGEMEEN TAAL- EN LEESMETHODEN ALGEMEEN Het aanbod Taal- en leesmethoden Begrijpend Lezen Algemeen: aandachtspunten bij methode Begrijpend lezen Om een goede begrijpend lezer te zijn, is het in de eerste plaats

Nadere informatie

ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN (BEGRIJPEND) LEZEN. WAT WERKT? Dr. Kees Vernooy Lector hogeschool Edith Stein Enschedese Lees- en Rekenverbeterplan

ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN (BEGRIJPEND) LEZEN. WAT WERKT? Dr. Kees Vernooy Lector hogeschool Edith Stein Enschedese Lees- en Rekenverbeterplan ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN (BEGRIJPEND) LEZEN. WAT WERKT? Dr. Kees Vernooy Lector hogeschool Edith Stein Enschedese Lees- en Rekenverbeterplan september 2011 Motto Begrijpen is de essentie van lezen

Nadere informatie

EFFECTIEF OMGAAN MET ZWAKKE LEZERS IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS. Dr. Kees Vernooy Lector hogeschool Edith Stein Nieuwegein 29 november 2012

EFFECTIEF OMGAAN MET ZWAKKE LEZERS IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS. Dr. Kees Vernooy Lector hogeschool Edith Stein Nieuwegein 29 november 2012 EFFECTIEF OMGAAN MET ZWAKKE LEZERS IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS Dr. Kees Vernooy Lector hogeschool Edith Stein Nieuwegein 29 november 2012 William S. Gray Lezen is cruciaal voor elk vak Elke leerkracht

Nadere informatie

STAP VOOR STAP BETER BEGRIJPEND LEZEN. 10 en 11 september 2012. Dr. Kees Vernooij Dr. Dortie Mijs Drs. Ina Cijvat Drs.

STAP VOOR STAP BETER BEGRIJPEND LEZEN. 10 en 11 september 2012. Dr. Kees Vernooij Dr. Dortie Mijs Drs. Ina Cijvat Drs. STAP VOOR STAP BETER BEGRIJPEND LEZEN 10 en 11 september 2012 Dr. Kees Vernooij Dr. Dortie Mijs Drs. Ina Cijvat Drs. Gert Gelderblom Moeilijke tekst. Lees de tekst van Het resultaat t/m Luisteren op p.

Nadere informatie

Leesontwikkelingen en de kwaliteiten van taalleesmethoden

Leesontwikkelingen en de kwaliteiten van taalleesmethoden Leesontwikkelingen en de kwaliteiten van taalleesmethoden nader bekeken Dr. Kees Vernooy Lector emeritus Effectief taal en leesonderwijs Amersfoort 12 oktober 2017 Vooraf De belangrijkste 21e eeuwse vaardigheid?

Nadere informatie

Leesonderwijs en dyslexie in het PO, het SBO en het VO. Betsy Ooms

Leesonderwijs en dyslexie in het PO, het SBO en het VO. Betsy Ooms Leesonderwijs en dyslexie in het PO, het SBO en het VO Betsy Ooms Opzet Doel leesonderwijs (en spellingonderwijs) Doorgaande lijn Kenmerken goed leesonderwijs Extra aandacht voor monitoring, als belangrijk

Nadere informatie

Elk kind een lezer (2)

Elk kind een lezer (2) leerlingen zijn betrokken lezers die voorspellingen doen, vragen bij de tekst stellen, bevestiging voor hun vragen zoeken en zichzelf tijdens het lezen corrigeren Het doel van lezen is begrijpen (Stahl2002).

Nadere informatie

Lisbo Begrijpend Lezen

Lisbo Begrijpend Lezen Wat en waarom Lisbo Begrijpend Lezen Begrijpend lezen op de Tine Marcusschool Technisch lezen op orde Verzoek CPS mee te doen aan Lisbo-BL 9 SBO-scholen + 1 school cluster 2 (ESM) Binnen het taal-leesverbetertraject

Nadere informatie

Lezen in het voortgezet onderwijs (2): Improving Adolescent Literacy

Lezen in het voortgezet onderwijs (2): Improving Adolescent Literacy Lezen in het voortgezet onderwijs (2): Improving Adolescent Literacy Algemeen Dit artikel gaat in op het rapport Improving Adolescent Literacy: Effective Classroom and Intervention Practices. De publicatie

Nadere informatie

In dit vlot leesbaar boek vertaalt Kees Vernooy recente bevindingen uit de leeswetenschappen naar de onderwijspraktijk.

In dit vlot leesbaar boek vertaalt Kees Vernooy recente bevindingen uit de leeswetenschappen naar de onderwijspraktijk. Deze tekst is auteursrechterlijk beschermd Boek : Effectief omgaan met risicolezers Auteur : Dr. Kees Vernooy 2006, CPS www.cps.nl Bespreker : Els Van Doorslaer Datum : februari 2007 1. In een notendop

Nadere informatie

Begrijpend Lezen APPRIS

Begrijpend Lezen APPRIS Begrijpend Lezen Inhoud Begrijpend lezen Doelen, voorwaarden, problemen en strategieën Modelen Voordoen, hardop denken, oefenen Doelen van begrijpend lezen Het vinden van informatie, het thema en de hoofdgedachte

Nadere informatie

Brochure Begrijpend lezen VMBO 1

Brochure Begrijpend lezen VMBO 1 Brochure Begrijpend lezen VMBO 1 Brochure Begrijpend lezen VMBO 2 Inleiding Het belang van begrijpend lezen kan nauwelijks overschat worden. Het niveau van begrijpend lezen dat kinderen aan het einde van

Nadere informatie

Begrijpend lezen is denken. CPS Onderwijsontwikkeling en advies 1

Begrijpend lezen is denken. CPS Onderwijsontwikkeling en advies 1 Het belang van Begrijpend luisteren en Begrijpend lezen 11 april 2016 Karin van de Mortel 2 Een ieder die werk wil maken van begrijpend luisteren en begrijpend lezen geeft aandacht aan: Begrijpend lezen

Nadere informatie

en 2 Brochure Begrijpend lezen VMBO 1

en 2 Brochure Begrijpend lezen VMBO 1 en 2 Brochure Begrijpend lezen VMBO 1 Brochure Begrijpend lezen VMBO 2 Inleiding Het belang van begrijpend lezen kan nauwelijks overschat worden. Het niveau van begrijpend lezen dat kinderen aan het einde

Nadere informatie

Excellent onderwijs nader bekeken Kees Vernooij

Excellent onderwijs nader bekeken Kees Vernooij Excellent onderwijs nader bekeken Kees Vernooij EXCELLENT ONDERWIJS NADER BEKEKEN Dr. Kees Vernooij Lector emeritus Effectief taal- en leesonderwijs Kenniscentrum Expertis Motto Excellente scholen zijn

Nadere informatie

RALFI. Aanpak voor (zeer) zwakke lezers.

RALFI. Aanpak voor (zeer) zwakke lezers. RALFI Aanpak voor (zeer) zwakke lezers. Jan-Dirk Anderhalf jaar geleden was Jan-Dirk (11) voor geen goud een bibliotheek ingestapt. Hij zat met lezen muurvast op AVI-1 niveau. Althans: ogenschijnlijk.

Nadere informatie

Logopedie en Nieuwsbegrip. Yvet van Noordt

Logopedie en Nieuwsbegrip. Yvet van Noordt Logopedie en Nieuwsbegrip Yvet van Noordt Wat beïnvloedt het begrijpend lezen? Levenservaring Kennis van de wereld Kennis van teksten GJLSKJLS;D Taal Mondelinge taalvaardigheid Kennis structuur taal Woordenschat

Nadere informatie

Effectief aanvankelijk leesonderwijs

Effectief aanvankelijk leesonderwijs Effectief aanvankelijk leesonderwijs Mirjam.Snel@hu.nl @Leesonderwijs www.goedleesonderwijs.nl Inhoud: Technisch lezen in groep 3 Effectief aanvankelijk leesonderwijs Differentiatie Stel jezelf vragen

Nadere informatie

mijnplein 30 okt 2013 Begrijpend lezen = Begrijpend leren

mijnplein 30 okt 2013 Begrijpend lezen = Begrijpend leren mijnplein 30 okt 2013 Begrijpend lezen = Begrijpend leren Doelen Aan het eind van deze masterclass: Ken je het belang en de plek van begrijpend lezen/luisteren binnen het onderwijs Ken je de belangrijkste

Nadere informatie

SCHAKELKLASSEN EN EFFECTIEF LEESONDERWIJS

SCHAKELKLASSEN EN EFFECTIEF LEESONDERWIJS SCHAKELKLASSEN EN EFFECTIEF LEESONDERWIJS Dr. Kees Vernooy (CPS) Den Haag, 15 juni 2006 Michelangelo Het grootste gevaar voor de meeste van ons is niet dat ons doel te hoog is en we het daardoor niet zullen

Nadere informatie

Technisch Leren Lezen ResearchED Amsterdam l Amstelveen l

Technisch Leren Lezen ResearchED Amsterdam l Amstelveen l Technisch Leren Lezen ResearchED Amsterdam l Amstelveen l 21-01-2017 Marita Eskes M SEN Onderwijsadviseur taal/lezen & didactisch handelen 06 546 555 77 marita.eskes@expertis.nl @maritaeskes Even voorstellen

Nadere informatie

Groep 7 en 8. Doelen Leerdoelen technisch lezen eind groep 8

Groep 7 en 8. Doelen Leerdoelen technisch lezen eind groep 8 Groep 7 en 8 Doelen Leerdoelen technisch lezen eind groep 8 85-95 % van de leerlingen beheerst AVI-plus 90% beheerst A t/m D-niveau op de DMT leerlingen lezen vlot woorden en zinnen leerlingen richten

Nadere informatie

Marzano (2003) Scholen maken het verschil

Marzano (2003) Scholen maken het verschil Programma Effectieve directe instructie Opfrismiddag 20 oktober 2010 Dortie Mijs Wat is het IGDI-model? Verdieping op twee aspecten: - Doelen formuleren - Werken met IGDI in een combinatiegroep Voorbereiden

Nadere informatie

Interventieperiode november februari groep 1 tot en met 5. Mariët Förrer

Interventieperiode november februari groep 1 tot en met 5. Mariët Förrer Interventieperiode november februari groep 1 tot en met 5 Mariët Förrer November - februari Doelen en accenten per groep Rol van intern begeleider / taalcoördinator IB en TC ook in deze periode Bewaken

Nadere informatie

Tips voor het hardopdenkend leren lezen

Tips voor het hardopdenkend leren lezen Tips voor het hardopdenkend leren lezen Hardopdenkend lezen draagt bij aan: Achtergrondkennis Luisterbegrip als voorloper voor leesbegrip Luisterwoordenschat Kennis van gangbare en minder gangbare woorden

Nadere informatie

Leerjaar 1 en 2 vmbo-g/t. Doelen Leerdoelen technisch lezen eind leerjaar 2

Leerjaar 1 en 2 vmbo-g/t. Doelen Leerdoelen technisch lezen eind leerjaar 2 Leerjaar 1 en 2 vmbo-g/t Doelen Leerdoelen technisch lezen eind leerjaar 2 Alle leerlingen beheersen AVI-plus Leerlingen lezen vlot woorden, zinnen en teksten vanaf niveau 1F Leerlingen richten zich op

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

KRACHTIG LEESONDERWIJS. Groeien in lezen met een ondersteunend voetje als daar nood aan is

KRACHTIG LEESONDERWIJS. Groeien in lezen met een ondersteunend voetje als daar nood aan is KRACHTIG LEESONDERWIJS Groeien in lezen met een ondersteunend voetje als daar nood aan is Handelingsgericht werken: - Omgaan met specifieke onderwijsbehoeften - Transactioneel referentiekader (wisselwerking)

Nadere informatie

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Handboek Lezen: Effectief leesonderwijs in de doorgaande lijn

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Handboek Lezen: Effectief leesonderwijs in de doorgaande lijn Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015 Handboek Lezen: Effectief leesonderwijs in de doorgaande lijn WWW.CPS.NL Contactgegevens Aafke Bouwman A.bouwman@cps.nl 0655824098 Doelen Deelnemers nemen

Nadere informatie

Een lijn in (begrijpend) luisteren en lezen voor de ganse basisschool

Een lijn in (begrijpend) luisteren en lezen voor de ganse basisschool Een lijn in (begrijpend) luisteren en lezen voor de ganse basisschool 1 Leren begrijpen van geschreven taal Wanneer en hoe? Begrijpend luisteren/lezen Wat heeft invloed op begrijpend luisteren/lezen? 2

Nadere informatie

Ambitie team Paschalisschool

Ambitie team Paschalisschool De onderwerpen Ambitie Paschalisschool Informatie over de cito opbrengsten Woordenschat en begrijpend lezen Het belang van de cito toetsen De Vreedzame School; leef-en leergemeenschap. Opvoeden en verwachtingen.

Nadere informatie

EEN PRAGMATISCH LEESPROTOCOL. Joop Stoeldraijer Kees Vernooy

EEN PRAGMATISCH LEESPROTOCOL. Joop Stoeldraijer Kees Vernooy EEN PRAGMATISCH LEESPROTOCOL Joop Stoeldraijer Kees Vernooy Hengelo/Breda september 2011 1 EEN PRAGMATISCH LEESPROTOCOL We hebben dit digitale leesprotocol gemaakt om te voorkomen dat scholen heel veel

Nadere informatie

Leerjaar 1 en 2 vmbo-b/k. Doelen Leerdoelen technisch lezen eind leerjaar 2

Leerjaar 1 en 2 vmbo-b/k. Doelen Leerdoelen technisch lezen eind leerjaar 2 Leerjaar 1 en 2 vmbo-b/k Doelen Leerdoelen technisch lezen eind leerjaar 2 95 % van de leerlingen beheerst AVI-plus 95% beheerst A t/m D-niveau op de DMT leerlingen lezen vlot woorden en zinnen leerlingen

Nadere informatie

Model om schoolse taalvaardigheden te observeren en te reflecteren

Model om schoolse taalvaardigheden te observeren en te reflecteren 1 Bijlage 1: Model om schoolse taalvaardigheden te observeren en te reflecteren Als een leraar op zoek is naar een mogelijk instrument om schoolse taalvaardigheid bij zijn leerlingen te observeren, dan

Nadere informatie

Begrijpend luisteren Karin van de Mortel

Begrijpend luisteren Karin van de Mortel Begrijpend luisteren Karin van de Mortel LOAN 10 en 11 april 2018 WWW.CPS.NL Karin van de Mortel k.vandemortel@cps.nl 06 29044614 1. Achtergrondkennis begrijpend luisteren en lezen 1 Luisteren -> Lezen

Nadere informatie

CPS Onderwijsontwikkeling en advies. Doelgericht en planmatig werken aan leesontwikkeling in groep 1en 2. WAT en HOE in groep 1 en 2

CPS Onderwijsontwikkeling en advies. Doelgericht en planmatig werken aan leesontwikkeling in groep 1en 2. WAT en HOE in groep 1 en 2 Leesverbeterplan Enschede 2007-2010 Doelgericht en planmatig werken aan leesontwikkeling in groep 1en 2 PROJECTBUREAU KWALITEIT (PK!) Enschede, september 2010 Yvonne Leenders & Mariët Förrer 2 3 Leesverbeterplan

Nadere informatie

CBS Maranatha. Doel: Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Dyslexieprotocol 2013 aangepast sept.14

CBS Maranatha. Doel: Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Dyslexieprotocol 2013 aangepast sept.14 CBS Maranatha Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Dyslexieprotocol 2013 aangepast sept.14 Doel: Doel van ons dyslexieprotocol is een zo goed mogelijke begeleiding van leerlingen met (dreigende) leesproblemen.

Nadere informatie

Jong geleerd. Beatrijs Brand en Saskia Snikkers

Jong geleerd. Beatrijs Brand en Saskia Snikkers Jong geleerd. Beatrijs Brand en Saskia Snikkers Programma Kennismaken Presentatie Jong geleerd Warming-up Pauze Praktische oefening Afsluiting Jong geleerd over het belang van actieve stimulering van ontluikende

Nadere informatie

Lezen met begrip: de sleutel tot schoolsucces

Lezen met begrip: de sleutel tot schoolsucces Lezen met begrip: de sleutel tot schoolsucces Mariët Förrer is Senior consultant CPS onderwijsontwikkeling en advies te Amersfoort. E-mail: m.förrer@cps.nl Dit artikel verkent, vanuit het perspectief van

Nadere informatie

Kikker is verliefd! Close Reading in de onderbouw

Kikker is verliefd! Close Reading in de onderbouw Enthousiast geworden? Ook aan de slag met? Zie het aanbod op: www.exper s.nl/closereading Meer weten? Neem contact op met: Marita Eskes M: 06 546 555 77 E: marita.eskes@exper s.nl Marita Eskes werkt als

Nadere informatie

Lezen Denken Begrijpen. Begrijpend lezen op de Valentijnschool

Lezen Denken Begrijpen. Begrijpend lezen op de Valentijnschool Lezen Denken Begrijpen Begrijpend lezen op de Valentijnschool De pikkel en de wob Een wob mufte zijn frinse fruin. Een pikkel beunde snerp in de fruin van de wob. Groes mijn bale fruin,loeg de wob biest.

Nadere informatie

Stimuleren begrijpend luisteren in groep 1-2

Stimuleren begrijpend luisteren in groep 1-2 Seminarium voor Orthopedagogiek opleidingen, begeleiding, onderzoek, projecten, advies Stimuleren begrijpend luisteren in groep 1-2 CPS conferentie Amersfoort 2007 Eveline Wouters, Seminarium voor Orthopedagogiek

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND BEGRIJPEND LEZEN LIDY AHLERS

INFORMATIEAVOND BEGRIJPEND LEZEN LIDY AHLERS INFORMATIEAVOND BEGRIJPEND LEZEN LIDY AHLERS CS Vincent van Gogh 23 november 2015 Inhoud informatieavond BL 2 19.30 20.00 uur: Centrale opening Nieuwste wetenschappelijke inzichten 20.00 20.15 uur: Pauze

Nadere informatie

ONDERSTEUNING BIJ HET LEZEN

ONDERSTEUNING BIJ HET LEZEN ONDERSTEUNING BIJ HET LEZEN De meeste leerlingen hebben geen moeite met lezen op zich. Maar vanaf het moment dat ze langere teksten moeten lezen en globale vragen beantwoorden of als ze impliciete informatie

Nadere informatie

WAT LEREN WE VAN EFFECTIEVE INTERVENTIES IN HET ONDERWIJS?

WAT LEREN WE VAN EFFECTIEVE INTERVENTIES IN HET ONDERWIJS? WAT LEREN WE VAN EFFECTIEVE INTERVENTIES IN HET ONDERWIJS? Zwakke lezers aan het lezen krijgen Dr. Kees Vernooy Utrecht 7 juni 2018 Vooraf - Binnen welke context functioneren we? - Wat kunnen we betekenen

Nadere informatie

Thoni Houtveen. Afscheidscollege 19 april 2018

Thoni Houtveen. Afscheidscollege 19 april 2018 Thoni Houtveen Afscheidscollege 19 april 2018 1. Doel en resultaten van het leesonderwijs 2. Wat als begrijpend lezen niet leidt tot begrip? 3. De óf-óf discussie 4. Kenmerken van een effectief leesprogramma

Nadere informatie

OUDERAVOND KRITISCH EN BEGRIJPEND LUISTEREN. Rianne Broeke 28 april 2015

OUDERAVOND KRITISCH EN BEGRIJPEND LUISTEREN. Rianne Broeke 28 april 2015 OUDERAVOND KRITISCH EN BEGRIJPEND LUISTEREN Rianne Broeke 28 april 2015 INHOUD * Algemene taalontwikkeling van jonge kinderen * Wat is kritisch en begrijpend luisteren? * Waarom is kritisch en begrijpend

Nadere informatie

VRAGENLIJST PRIMAIR ONDERWIJS DYSLEXIEMONITOR

VRAGENLIJST PRIMAIR ONDERWIJS DYSLEXIEMONITOR VRAGENLIJST PRIMAIR ONDERWIJS DYSLEXIEMONITOR INHOUDSOPGAVE Zorgniveau 1: Goed lees- en spellingonderwijs Stap 1: Leestijd blz. 3 Kwaliteit instructiegedrag blz. 3 Klassenmanagement blz. 4 Stap 2: Juist

Nadere informatie

Planmatig werken in groep 1&2 Werken met groepsplannen. Lunteren, maart 2011 Yvonne Leenders & Mariët Förrer

Planmatig werken in groep 1&2 Werken met groepsplannen. Lunteren, maart 2011 Yvonne Leenders & Mariët Förrer Planmatig werken in groep 1&2 Werken met groepsplannen Lunteren, maart 2011 Yvonne Leenders & Mariët Förrer Masterclass Waarom, waarvoor, hoe? Verdieping m.b.t. taalontwikkeling en werken met groepsplannen

Nadere informatie

EEN GOEDE WOORDENSCHAT: DE BASIS VOOR EEN GOEDE SCHOOLLOOPBAAN

EEN GOEDE WOORDENSCHAT: DE BASIS VOOR EEN GOEDE SCHOOLLOOPBAAN EEN GOEDE WOORDENSCHAT: DE BASIS VOOR EEN GOEDE SCHOOLLOOPBAAN Leren als een op taal gebaseerde activiteit is sterk afhankelijk van woordkennis. Lezers begrijpen niet wat ze lezen als ze de betekenis van

Nadere informatie

Muiswerk Strategisch Lezen is gericht op het aanleren van deelvaardigheden die nodig zijn voor een strategische leesaanpak.

Muiswerk Strategisch Lezen is gericht op het aanleren van deelvaardigheden die nodig zijn voor een strategische leesaanpak. Strategisch Lezen Muiswerk Strategisch Lezen is gericht op het aanleren van deelvaardigheden die nodig zijn voor een strategische leesaanpak. Doelgroepen Strategisch Lezen Muiswerk Strategisch Lezen is

Nadere informatie

Studievaardigheden. BEN/LO/ADHD/14/0003j April 2014

Studievaardigheden. BEN/LO/ADHD/14/0003j April 2014 Studievaardigheden N.B.: de inhoud van dit programma is slechts van adviserende aard en dient niet als vervanging voor professioneel en/of medisch advies. Als u verdere consultatie wenst, of wanneer u

Nadere informatie

Betrokken lezers in het vmbo

Betrokken lezers in het vmbo Betrokken lezers in het vmbo Over leesmotivatie, leesweerstand, woordenschat en strategisch lezen Roel van Steensel Vrije Universiteit/Stichting Lezen Erasmus Universiteit JONGEREN LEZEN STEEDS MINDER

Nadere informatie

TAALBELEID DALTONSCHOOL SINT JOZEF LEMMER

TAALBELEID DALTONSCHOOL SINT JOZEF LEMMER TAALBELEID DALTONSCHOOL SINT JOZEF LEMMER Bij de oriëntatie op en de keuze van een nieuwe methode aanvankelijk lezen, hebben we gesteld ons taalonderwijs in de volle breedte onder de loep te nemen. Het

Nadere informatie

Het meten van intonatie en het ondersteunen van het stillezen

Het meten van intonatie en het ondersteunen van het stillezen Het meten van intonatie en het ondersteunen van het stillezen aanscherpingen in het LIST-project Thoni Houtveen 10 e LIST/DENK! Conferentie 19 april 2018 ACCURAAT EN SNEL LEZEN ÉN INTONATIE Fluency reading

Nadere informatie

Conferentie

Conferentie ECNO 16 november 2017 Karin van de Mortel Begrijpend lezen: toepassen! WWW.CPS.NL Contactgegevens Karin van de Mortel k.vandemortel@cps.nl 06 290 446 14 Wat komt aan de orde? Begrijpend lezen: denken over

Nadere informatie

List en meertaligheid

List en meertaligheid List en meertaligheid Karin Elferink Hogeschool Utrecht/ SvO karin.elferink@hu.nl Programma Welkom Moedertaal als springplank Van DAT naar CAT Taken van de lezer Rol van scaffolding bij lezen Moedertaal

Nadere informatie

Leerlingen helpen andere leerlingen

Leerlingen helpen andere leerlingen W E R K M A P Leerlingen helpen andere leerlingen Peer tutoring: een effectieve methodiek om de leesresultaten en de leesmotivatie te verbeteren Expertis Onderwijsadviseurs Postbus 762 7550 AT Hengelo

Nadere informatie

LEES / EN DYSLEXIEPROTOCOL

LEES / EN DYSLEXIEPROTOCOL LEES / EN DYSLEXIEPROTOCOL De Palster september 2012 Lees- en dyslexieprotocol De Palster versie september 2012 1 EEN PRAGMATISCH LEESPROTOCOL Dit digitale leesprotocol is gemaakt om er voor te zorgen

Nadere informatie

Lezen voor Beroep en Studie. 2 e trainingsavond, 13 oktober 2014

Lezen voor Beroep en Studie. 2 e trainingsavond, 13 oktober 2014 Lezen voor Beroep en Studie 2 e trainingsavond, 13 oktober 2014 Doelen van de tweede trainingsdag - Deelnemers kijken terug op de eerste bijeenkomst - Deelnemers maken kennis met de inhoud en opzet van

Nadere informatie

Uitwerking kerndoel 10 Nederlandse taal

Uitwerking kerndoel 10 Nederlandse taal Uitwerking kerndoel 10 Nederlandse taal Tussendoelen en leerlijnen Nederlandse taal Primair onderwijs In samenwerking met het expertisecentrum Nederlands Enschede, 1 juni 2006 Nederlands kerndoel 10 Stichting

Nadere informatie

LEZEN EN DYSLEXIE 19-5-2016. Nicole Verkerk

LEZEN EN DYSLEXIE 19-5-2016. Nicole Verkerk LEZEN EN DYSLEXIE 19-5-2016 Nicole Verkerk Dyslexie en lezen. 1 is geen lekkere combinatie: Weinig dyslecten lezen voor hun plezier Lezen kost veel moeite: leestempo laag, vaak stukken overlezen, snel

Nadere informatie

Werken met een ontwikkelingsperspectief begrijpend lezen. Programma. Doelen. www.hetabc.nl 1

Werken met een ontwikkelingsperspectief begrijpend lezen. Programma. Doelen. www.hetabc.nl 1 Professionaliseringsprogramma Passend Onderwijs, Amsterdam Zuid-Oost Werken met een ontwikkelingsperspectief begrijpend lezen Dianne Roerdink & Moniek Sanders 28 januari 2015 1 Programma Welkom Begrijpend

Nadere informatie

Alles over. Grip op lezen. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Grip op lezen. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Lezen in het voortgezet onderwijs (5): Synthese

Lezen in het voortgezet onderwijs (5): Synthese Lezen in het voortgezet onderwijs (5): Synthese Algemeen In veel hoog geïndustrialiseerde maakt men zich zorgen over de leesvaardigheid van leerlingen in het voortgezet onderwijs. In Nederland heeft minstens

Nadere informatie

Welke rol speelt begrijpend luisteren. in de doorgaande lijn? Aafke Bouwman. 13 oktober 2016

Welke rol speelt begrijpend luisteren. in de doorgaande lijn? Aafke Bouwman. 13 oktober 2016 Welke rol speelt begrijpend luisteren in de doorgaande lijn? Aafke Bouwman 13 oktober 2016 WWW.CPS.NL Aafke Bouwman a.bouwman@cps.nl 0655 824 098 Doelen workshop U heeft kennis en praktische handvatten

Nadere informatie

Begrijpend luisteren. Annemarieke Kool. CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL

Begrijpend luisteren. Annemarieke Kool. CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL Begrijpend luisteren Annemarieke Kool CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL Programma 1. Welkom 2. Doelen van workshop 3. Strategieën en voorbeelden 4. Differentiëren mbv taxonomie 5. Oefening

Nadere informatie

Uitwerking kerndoel 6 Nederlandse taal

Uitwerking kerndoel 6 Nederlandse taal Uitwerking kerndoel 6 Nederlandse taal Tussendoelen en leerlijnen Nederlandse taal Primair onderwijs In samenwerking met het expertisecentrum Nederlands Enschede, 1 juni 2006 Nederlands kerndoel 6 Stichting

Nadere informatie

Begrijpend Luisteren

Begrijpend Luisteren WORKSHOP PRENTENBOEKEN Begrijpend Luisteren in de onderbouw van de basisschool Doel Een theoretische verdieping en praktische voorbereiding om een prentenboek interactief voor te kunnen lezen. Begrijpend

Nadere informatie

VOORTGEZET TECHNISCH LEZEN Leeshuis

VOORTGEZET TECHNISCH LEZEN Leeshuis VOORTGEZET TECHNISCH LEZEN Leeshuis Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteits zijn te vinden op www.taalpilots.nl en www.rekenpilots.nl. De rubriek implementatiekoffer

Nadere informatie

PRAKTIJKGERICHT ONDERZOEK DOORLOPENDE LEERLIJNEN LEZEN

PRAKTIJKGERICHT ONDERZOEK DOORLOPENDE LEERLIJNEN LEZEN AANSLUITING PO-VO ONTWIKKELING/ DIFFERENTIATIE PRAKTIJKGERICHT ONDERZOEK DOORLOPENDE LEERLIJNEN LEZEN Dit document bevat uitwerkingen van onderzoeksplannen die de leergemeenschap taal uit de ketenverbinding

Nadere informatie

Taalconferentie Hoera! Lezen. In gesprek met de inspectie. Programma. Uw beeld. Marja de Boer

Taalconferentie Hoera! Lezen. In gesprek met de inspectie. Programma. Uw beeld. Marja de Boer Taalconferentie Hoera! Lezen Kansen en uitdagingen voor begrijpend lezen In gesprek met de inspectie Marja de Boer Programma Hoe beoordeelt de inspectie kwaliteit onderwijs BL? Uw beeld Een aantal misvattingen

Nadere informatie

Meedoen met de Monitor

Meedoen met de Monitor Meedoen met de Monitor Een school die deelneemt aan de Monitor de Bibliotheek op school wil doelgericht samenwerken met de bibliotheek om de taalontwikkeling van de leerlingen te stimuleren. Dat gebeurt

Nadere informatie

Minor Dyslexie Cursus 1: Inleiding Dyslexie Bijeenkomst 5

Minor Dyslexie Cursus 1: Inleiding Dyslexie Bijeenkomst 5 Minor Dyslexie 2016-2017 Cursus 1: Inleiding Dyslexie Bijeenkomst 5 Programma Mededelingen Begrijpend lezen Woordenschat Leeskilometers Minor Dyslexie 1-5 2 mededelingen Toetsvragen: - begrippen en omschrijvingen

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Groep 4. Doelen Leerdoelen technisch lezen eind groep 4

Groep 4. Doelen Leerdoelen technisch lezen eind groep 4 Groep 4 Doelen Leerdoelen technisch lezen eind groep 4 75% van de leerlingen beheerst niveau AVI-E4 (teksten lezen) 90 % beheerst A t/m D-niveau op de DMT leerlingen lezen vlot twee- en drielettergrepige

Nadere informatie

Hoe rijk is een GP ervaring? Proeven en Opbrengst Gericht Werken: Hoe zit dat?

Hoe rijk is een GP ervaring? Proeven en Opbrengst Gericht Werken: Hoe zit dat? Hoe rijk is een GP ervaring? Proeven en Opbrengst Gericht Werken: Hoe zit dat? GP goes OGW Met OGW willen we de ontwikkeling van leerlingen zo goed mogelijk stimuleren. Dat vraagt van de docent én school

Nadere informatie

De praktijk Begrijpend lezen

De praktijk Begrijpend lezen De praktijk Begrijpend lezen Plaats de tekst centraal Praat vooral met de leerlingen over de inhoud van de tekst! Praat over woordbetekenissen. Praat over tekstsoort en structuur. Praat over figuurlijk

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen DIDACTISCHE BEKWAAMHEID D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leraar motiveert leerlingen om actief aan de slag te gaan. De leraar maakt doel en verwachting van de les duidelijk zorgt

Nadere informatie

HET NEDERLANDSE LEESONDERWIJS NADER BEKEKEN. Dr. Kees Vernooy september 2006 ProBiblio

HET NEDERLANDSE LEESONDERWIJS NADER BEKEKEN. Dr. Kees Vernooy september 2006 ProBiblio HET NEDERLANDSE LEESONDERWIJS NADER BEKEKEN Dr. Kees Vernooy september 2006 ProBiblio Motto Goed leren lezen is een mensenrecht (Lyon, 2001). Samenvattingsdia Startopdracht 1. Vooraf 2. Knelpunten 3. Verklaringen

Nadere informatie

Opdracht 2: Data analyseren en interpreteren op groepsniveau (technisch lezen voor leerkrachten van groep 3 (Opdracht 2a) en groep 4 (Opdracht 2b))

Opdracht 2: Data analyseren en interpreteren op groepsniveau (technisch lezen voor leerkrachten van groep 3 (Opdracht 2a) en groep 4 (Opdracht 2b)) Opdracht 2: Data analyseren en interpreteren op groepsniveau (technisch lezen voor leerkrachten van groep 3 (Opdracht 2a) en groep 4 (Opdracht 2b)) Met behulp van onderstaande opdracht kun je met behulp

Nadere informatie