ADMIBUNDEL FUIVEN & FEESTEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ADMIBUNDEL FUIVEN & FEESTEN"

Transcriptie

1 ADMIBUNDEL FUIVEN & FEESTEN Een fuif organiseren is altijd weer een uitdaging! Deze tekst loodst je door alle wettelijke verplichtingen en vergunningen. Een checklist zorgt ervoor dat je tijdens de voorbereiding niets uit het oog verliest. Laatste herziening: 4 augustus 2015 Contactpersoon FOS4U: info@fos.be

2 N o 1 Wetgeving & vergunningen Bij een fuif komen helaas heel wat vergunningsverplichtingen kijken. Op fuifpunt.be vind je heel wat informatie over alle verplichtingen en hoe je er aan tegemoet kan komen. We geven je hier alvast een kort overzichtje. SABAM & Billijke Vergoeding Wat is SABAM & Billijke Vergoeding? SABAM is de vergoeding die je betaalt aan componisten en tekstschrijvers als hun muziek in het openbaar wordt gespeeld. Je betaalt met andere woorden hun intellectueel recht. Omdat je die componisten en auteurs niet allemaal zelf kan gaan zoeken, regelt SABAM (de Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers) dit voor jou. De Billijke Vergoeding is de vergoeding die je betaalt aan producenten en uitvoerende artiesten van de muziek. In welke gevallen moet je SABAM en/of Billijke Vergoeding betalen?. SABAM moet je betalen als: Je muziek in het openbaar laat horen (live of opgenomen) die behoort tot het beschermde wereldrepertorium: o Voor elke fuif (ook privé, zelfs al vraag je geen inkom en in principe ook voor elke keer je muziek laat spelen tijdens een activiteit, op kamp of in de bar). o Voor elk live optreden van een band die aangesloten is bij SABAM en eigen nummers speelt. o Voor elk live optreden van een muziekband die niet aangesloten is bij SABAM, maar wel covers speelt. SABAM moet je niet betalen als: Een muziekband niet aangesloten is bij SABAM en enkel eigen nummers speelt. Als er covers gespeeld worden moet het dan weer wel. Billijke Vergoeding moet je betalen als: Je opgenomen muziek in het openbaar speelt (elke fuif dus, maar in principe ook elke keer dat je muziek speelt tijdens een activiteit, op kamp of in de bar). Billijke Vergoeding moet je niet betalen als: Je enkel live optredens organiseert en geen opgenomen muziek draait in de pauzes en dergelijke. Je een feest of fuif (spaghetti-avond, mosselsouper etc.) geeft in een zaal die het jaartarief drank of dans heeft betaald (vraag het na bij de zaaluitbater). o Op de website ikgebruikmuziek.be kan je uitzoeken voor welke locaties een jaartarief drank of dans werd betaald. Klik op Locaties uitzoeken.

3 Hoe aanvragen? SABAM Surf naar sabam.be, klik op Voor iedereen > Muziek > Evenementen > Klik hier voor e-licensing. Als je een aangifte doet, moet je je eerst registreren. Wanneer je het formulier online invult kan je meteen een tariefsimulatie uitvoeren. Je moet dit minimum 10 dagen voor de datum van de fuif doen. Heb je vragen? Mail dan naar Je zorgt er ook voor dat de Opgave van de op- of uitgevoerde werken volledig wordt ingevuld binnen de 8 dagen. Dit doe je ook via je E-licensing-account. SABAM onderscheidt verschillende soorten van opgaves: Als je een feest, bal of fuif organiseert is de Opgave van de uitgevoerde werken DJ/Mechanische toestellen van toepassing (= speellijst van de DJ). Als je een live concert of festival organiseert dient de Opgave van de uitgevoerde werken Live muziek ingevuld te worden. Eenheid Admibundel - Fuiven &Feesten - 3 Het kan ook zijn dat je wordt gevraagd om de Opgave van ontvangsten door te sturen naar de hoofdzetel van SABAM. Dit zal je dan door SABAM gevraagd worden ná de organisatie van het evenement. Stuur ook deze opgave op tijd door naar SABAM. Billijke Vergoeding Je moet de aangifte minstens vijf dagen vooraf indienen. Dat kan online via ikgebruikmuziek.be. Je kan er meteen ook het tarief berekenen. Je moet betalen voor de aanvang van de activiteit. Hoeveel moet je betalen? SABAM Om te weten hoeveel je moet betalen moet je eerst weten onder welk tarief je evenement valt. SABAM hanteert verschillende tarieven voor verschillende soorten evenementen. Voor een fuif is dit bijvoorbeeld tarief nr De verschillende tarieven kan je terugvinden op sabam.be. BIJLAGE Tarieflijst nr. 105 (feesten, fuiven etc.) Vervolgens ga je binnen dat tarief na wat de specifieke regels zijn voor het evenement dat je organiseert. Hoeveel je precies moet betalen wordt onder meer bepaald door de grootte van de zaal (of tent), de prijs van de meest gevraagde consumptie, de inkomprijs etc. De in rekening genomen inkomprijs is altijd de gemiddelde inkomprijs. Als er slechts een gedeelte van de zaal wordt gebruikt (door panelen afgescheiden) dan meld je dit best, want het kan invloed hebben op het forfait dat je moet betalen. Het basistarief voor fuiven is 10% van de bruto-ontvangst (= elke som die je vraagt: entree, tombolakaart, steunkaart etc. + directe of indirecte sponsoring). Let op, de minimum SABAM-bijdrage kan nooit lager zijn dan 10% van het bedrag van de uitkoopsom. De uitkoopsom is het totaal van alle bedragen die je als organisator verschuldigd bent voor op- of uitvoeren van het programma (de gage van de dj s, groepen etc.). Bij grotere fuiven vraagt SABAM om de inkosten aan te geven, dan betaal je 10% op de ontvangen entreegelden.

4 Op de website van SABAM vind je een tarievensimulator. Opgelet: het berekende tarief geldt enkel als je de aanvraag correct ingevuld en tijdig indient. Het tarief wordt verhoogd met 10% (min. 10 euro) wanneer je de aanvraag te laat indient. Het tarief wordt vermeerderd met 15% (min. 25 euro) wanneer er geen aanvraag werd ingediend of in geval van een onvolledige of foutief ingediende aanvraag. Wanneer een afgevaardigde van SABAM zich moet verplaatsen zal daarboven nog eens 75 euro worden aangerekend. En als er een proces-verbaal moet worden opgesteld komt daar nog een kostprijs van 50 euro bij. SABAM stuurt je een factuur die je binnen een gestelde termijn moet betalen. Als je de factuur niet op tijd betaalt wordt er een vast bedrag van minstens 15 per herinnering aangerekend. Als je de factuur niet betaalt binnen 8 dagen na een tweede herinnering kan SABAM een schadevergoeding vorderen van 15% op het factuurbedrag met een minimum van 125. Wanneer SABAM bijkomende kosten moet maken om betaling te bekomen zijn die eveneens ten laste van de organisator. Bekijk via fuifpunt.be een hele hoop tips om je SABAM-factuur te verlagen (klik op Wet- en regelgeving > Auteursrechten > SABAM > Goed om weten ). Billijke Vergoeding Het bedrag dat je moet betalen is o.a. afhankelijk van het soort activiteit (eenmalige of frequente activiteit, met of zonder drankaanbod, met of zonder dansgelegenheid), de oppervlakte van de ruimte, openlucht of in een tent, de toegangsprijs etc. Je kan alle tarieven online bekijken. Surf naar bvergoed.be en klik op De tarieven. Als je de aanvraag online indient via ikgebruikmuziek.be kan je meteen ook het tarief berekenen. Als je de aangifte niet tijdig indient zal het tarief met 15% worden verhoogd (en dit met een minimum van 117,59). Draai je wekelijks of op zeer frequente basis opgenomen muziek, dan ben je waarschijnlijk goedkoper af met een jaartarief. Meer info hierover kan je krijgen op het Landelijk Secretariaat (info@fos.be).

5 Alcoholische drank Alcohol & minderjarigen Op de meeste feesten en fuiven worden er alcoholische dranken geschonken. Als organisator moet je daarbij rekening houden met de volgende regels: Het is verboden om alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan min-16-jarigen. Met alcohol bedoelt men alle alcoholhoudende dranken van meer dan 0,5 vol % zoals bier, wijn etc. Het is verboden om sterke drank te verkopen, schenken of aan te bieden aan min-18-jarigen. Onder sterke drank wordt verstaan: o Alle alcoholische dranken met meer dan 1,2 vol % gedistilleerde alcohol, bijvoorbeeld alcoholpops, zelf-gemixte cocktails, pisang, campari, whisky-cola, gin-tonic, jenevers etc. o Alle dranken dus ook niet-gedistilleerde met een alcoholpercentage van meer dan 22 vol %. o Indien je twijfelt kan je via fuifpunt.be een uitgebreide lijst raadplegen van (niet-)sterke alcoholische dranken (klik op Wet- en regelgeving > Alcohol, drugs en roken > Alcohol schenken > Sterke drank ). Eenheid Admibundel - Fuiven &Feesten - 5 Om aan deze regel te kunnen voldoen mag je aan elke persoon die alcohol of sterke drank wil kopen vragen om zijn/haar leeftijd aan te tonen. Dit wil niet zeggen dat je als verkoper het recht hebt om een identiteitskaart te eisen: Als gewone burger heb je die bevoegdheid niet. Je leeftijd bewijzen kan ook op andere manieren dan via de identiteitskaart (met name met een bibliotheekkaart, treinkaart, lidkaarten, rijbewijs etc.). De fuifbezoeker mag uit vrije wil uiteraard wel zijn/haar identiteitskaart tonen. Drankvergunning Wil je op je fuif enkel bieren, wijnen, mousserende en andere al dan niet gegiste dranken en tussenproducten zoals porto, sherry en martini schenken, dan hoef je in principe geen formaliteiten te vervullen. Als je echter sterke drank (zie definitie hierboven) wil schenken dan moet je daar een vergunning voor vragen aan de gemeente. De gemeente beslist of en onder welke vorm ze een vergunning voor het schenken van sterke drank aflevert. Ze kan je bijvoorbeeld een vergunning weigeren als je niet kan aantonen dat er voldoende controle is op de leeftijd van de aanwezigen. Nog vragen? Voor al je vragen in verband met wetgeving, controles en boetes kan je de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid schriftelijk contacteren: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, Eurostation II Victor Hortaplein 40 bus 10, 1060 Brussel. Of je kan ook de informatieambtenaar contacteren, telefonisch (02/ ) of via mail (informatieambtenaar@health.fgov.be).

6 Vergunning voedingsmiddelen Als je als jeugdbeweging op een fuif etenswaren wil verkopen heb je geen vergunning nodig. Verenigingen die handelen zonder winstoogmerk of in het algemeen belang (zoals je eenheid), die een activiteit uitsluitend niet-bezoldigd (je betaalt dus geen personeel), sporadisch en uitzonderlijk uitoefenen, zijn vrijgesteld van registratie. Je moet in dit geval dus niet over een toelating of erkenning beschikken. De manifestaties mogen evenwel niet permanent noch repetitief zijn. Het gaat dus om eenmalige evenementen zonder handelskarakter. Individuele standhouders of verkopers die op jouw fuif voedingswaren verkopen zijn wel onderworpen aan erkenning of toelating. Als je beroep doet op bvb. een hotdogkraam-, frietuitbater of cateringbedrijf hoef je als organisator niet zelf voor een vergunning tot het fabriceren en/of in de handel brengen van voedingsmiddelen te zorgen, dit is voor de rekening van de verkoper. Let er wel op dat je dit op voorhand navraagt. Geluidswagen Als je een geluidswagen wil gebruiken, moet je daar vooraf toestemming voor vragen bij de gemeente en/of aan de burgemeester. Als je beschermde muziek laat horen, moet je daarvoor SABAM en Billijke Vergoeding betalen. Promotie Affiches Affiches plakken mag niet zomaar eender waar. De gemeente kan wildplakken bestraffen als dit is opgenomen in het politiereglement. Fout aanplakken wordt meestal streng bestraft (boetes tot 250 voor volwassenen). Bovenop die boete kan ook nog de verwijderingskost komen. Gemeentelijke aanplakborden zijn soms onderworpen aan het gemeentelijk politiereglement. Meestal moet je de affiches eerst binnenbrengen op het gemeentehuis en doet de gemeente de rest (al dan niet tegen een kleine vergoeding). Als je op privéterrein wil plakken heb je de toestemming van de eigenaar nodig. Gebruik elektriciteitscabines, bushokjes, afsluitingen, muren en straatmeubilair dus zeker niet als aanplakbord. Borden langs de weg Om grote aankondigingsborden langs de openbare weg te plaatsen heb je in veel gevallen een bouwvergunning nodig. Informeer goed op voorhand zodat je geen boete krijgt voor een bouwovertreding. Voor het plaatsen van borden langs wegen die worden beheerd door het Vlaams Gewest heb je de toestemming nodig van de provinciale afdeling Wegen en Verkeer. Voor het plaatsen van borden op privé-grond moet de eigenaar toestemming geven. Ga langs bij je jeugddienst om te weten te komen wat je precies moet doen. Zelfs als je toestemming krijgt van de eigenaar kunnen ze, in het geval er geen bouwvergunning is, toch verwijderd worden.

7 Verantwoordelijke uitgever Zegelrecht Op affiches moet je de naam en het domicilieadres van een verantwoordelijke uitgever (VU) vermelden. Hij/zij moet een meerderjarige inwoner van België zijn. Vzw s moeten (ook) hun naam met adres van de maatschappelijke zetel vermelden. Het adres van de VU moet vermeld worden op al het fuifdrukwerk, dus ook op flyers. Ook hier moeten vzw s hun naam en maatschappelijke zetel vermelden. Voor affiches groter dan 1 m² moet in België aanplakkingstaks worden betaald. A3, A2 en A1 affiches zijn hiervan vrijgesteld. Lawaai: milieuvergunningen & geluidsnormen Eenheid Admibundel - Fuiven &Feesten - 7 Fuiven en feesten zijn leuk, maar kunnen ook heel wat hinder voor het milieu en de omwonenden met zich meebrengen. Om die hinder binnen de perken te houden bestaat VLAREM, het Vlaams Reglement betreffende de Milieuvergunning. Het doel van VLAREM is om hinder en milieuverontreiniging te voorkomen. Om dat doel te bereiken leggen ze een aantal normen en vergunningsplichten op. Waar je precies aan moet voldoen hangt voornamelijk af van de locatie waarop je evenement plaatsvindt. De algemene principes De normen gelden voor alle muziekactiviteiten die toegankelijk zijn voor het publiek én waar elektronisch versterkte muziek (= opgenomen en live) wordt gespeeld. Ze gelden dus voor een fuif in een zaal of een tent, bij een eetfestijn met achtergrondmuziek, een optreden in de buitenlucht etc. Activiteiten met nietelektronisch versterkte muziek (bvb. fanfare) vallen hier dus niet onder, evenmin activiteiten op privédomein die niet toegankelijk zijn voor het grote publiek. Hoewel deze regelgeving werd ingevoerd door de Vlaamse Regering is het zo dat het College van Burgemeester en Schepenen van je gemeente of stad geval per geval strengere normen en bijkomende voorwaarden kan opleggen wat betreft nachtrust en andere overlast, dit zijn de omgevingsnormen. Zorg er dus in ieder geval voor dat je altijd goed navraagt welke regels er in de gemeente gelden als je een muziekactiviteit organiseert.

8 Welke toelating of vergunning heb je nodig? In het geval je slechts één keer of enkele keren per jaar een muziekactiviteit organiseert: TIP Als het maximumvolume van de muziek nooit luider is dan 85 db(a)l Aeq,15min, hoef je niets speciaals te doen. Let er wel op dat je de algemeen geldende omgevingsnormen respecteert. Als het maximumvolume van de muziek luider is dan 85 db(a)l Aeq,15 min vraag je voor iedere activiteit een toestemming aan het College van Burgemeester en Schepenen, waarbij je vermeldt welk maximumniveau je wil hanteren. Dit kan nooit luider zijn dan 100 db(a) LAeq,60min. In gesloten ruimtes kan dit slechts 12 keer per jaar en maximaal 2 keer in dezelfde maand worden toegestaan. Voor activiteiten in openlucht of in tenten geldt deze beperking niet. Ook hier moet je uiteraard rekening houden met de geldende omgevingsnormen. Afhankelijk van het toegestane maximumniveau moet je bepaalde maatregelen nemen (zie verder). Als je eenmalig iets organiseert in een zaal waar regelmatig activiteiten plaatsvinden kan het zijn dat die zaal via de eigenaar of uitbater al over de nodige vergunningen beschikt. In dat geval hoef je dus niets aan te vragen. Contacteer in geval van twijfel steeds de bevoegde dienst van je gemeente. Welke maatregelen bij welk geluidsniveau? Geluidsmetingen gebeuren aan de hand van gemiddelde decibels, uitgedrukt in db(a)l Aeq met toevoeging van een bepaalde tijdsduur: 15 min. of 60 min. Dit wil zeggen dat men het geluid meet gedurende een bepaalde tijd en dan een gemiddelde over die tijdsduur berekent. Qua maatregelen geldt: Hoe hoger het geluidsniveau van de muziek, hoe meer maatregelen moeten worden genomen om het geluid te beheersen én om gehoorschade te voorkomen. Bij een niveau van 85dB(A)LAeq,15min hoef je het geluid niet te meten, je hoeft geen maatregelen te nemen voor gehoorbescherming Bij een niveau luider dan 85dB(A)LAeq,15min met een maximum van 95dB(A)L Aeq,15min vraag je de nodige toelating of doe je een melding en je meet het geluidsvolume gedurende de volledige activiteit met een reglementair meettoestel (zie verder). Het gemeten geluidsvolume is permanent zichtbaar voor de geluidstechnieker. Je mag een geluidsbegrenzer gebruiken, maar dit is niet verplicht. Bij een niveau luider dan 95dB(A)LAeq,15min, met een maximum van 100dB(A)LAeq,60min vraag je de nodige toelating of vergunning aan en je meet het geluidsvolume gedurende de volledige activiteit met een reglementair meettoestel. Het geluidsvolume registreer of log je gedurende de volledige activiteit (en je houdt de geregistreerde meetgegevens minstens één maand bij) en het gemeten geluidsniveau is permanent zichtbaar voor de geluidstechnieker. Je mag een geluidsbegrenzer gebruiken, maar dat is geen verplichting. Je stelt gratis oordopjes ter beschikking van het publiek.

9 Geluid meten en beheersen in de praktijk Het meten van geluid en met welke meter dit best gebeurt is een bijzonder technische aangelegenheid. Voor alle details hieromtrent kan je terecht op de website van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie: lne.be, klik door naar Hinder en risico s > Geluidshinder > Geluidsnormen. Indien je een geluidsmeter zou willen kopen, laat je dan zeker bijstaan door een expert. Deze kunnen bijzonder duur zijn zonder dat ze daarom noodzakelijkerwijs voldoen aan de wettelijke eisen. TIP Bij meerdere gemeentelijke en provinciale diensten kan je een geluidsmeter lenen of huren. Ook heel wat jeugdhuizen en andere zaaluitbaters beschikken zelf over het nodige materiaal. Win dus eerst voldoende informatie in. Eenheid Admibundel - Fuiven &Feesten - 9 Ook het beheersen van geluid is een eerder technische aangelegenheid. Denk op z n minst aan de akoestiek van de ruimte, zorg ervoor dat je boxen juist worden geplaatst, dat de live-band niet snoeihard staat op het podium zelf etc. Er zijn heel wat kleine ingrepen die ervoor kunnen zorgen dat je geluid beter klinkt bij lagere geluidsniveaus. Voor tips kan je terecht op lne.be. Controle en sancties Eerst en vooral: zelfs al is er geen overschrijding van de normen, het niet uitvoeren van metingen kan aanleiding geven tot een sanctie. Controle op naleving van de geluidsnormen gebeurt door een bevoegde toezichthouder. Dit kan iemand zijn van de gemeente, de politie, de provincie of het Vlaams Gewest. Een controle kan op ieder moment plaatsvinden, ook zonder dat er sprake is van enige klacht. Naast de metingen van het geluid kan de toezichthouder ook nagaan of de gepaste bijkomende maatregelen werden getroffen. LET OP Naast de regelgeving over muziekactiviteiten bestaat er ook meer algemene wetgeving in verband met het respecteren van de nachtrust. Het kan dus best zijn dat er in je gemeente nog specifieke regels zijn om overlast te beperken. Of dat de politie zonder een meting uit te voeren komt vragen de muziek stiller te zetten. Een toezichthouder kan bij de vaststelling van een overtreding een aanmaning geven, een verslag van vaststelling opmaken of een proces-verbaal uitschrijven. Dit kan gaan over de geluidsnormen zelf, over het niet hebben van de juiste vergunning en/of het niet nemen van bijkomende maatregelen. De sanctie zelf is afhankelijk van het soort overtreding en kan variëren van een geldboete tot een vervolging door de correctionele rechtbank. Zowel de eigenaar van de zaal of andere locatie, de huurder van een locatie, de organisator, de DJ als de geluidstechnicus kunnen aansprakelijk worden gesteld en beboet worden. Als organisator kan je dus best iedereen op zijn/haar verantwoordelijkheden wijzen en deze afspraken eventueel contractueel vastleggen met DJ en/of geluidstechnicus. Als organisator blijf je echter steeds aansprakelijk.

10 GOUDEN TIP OM EEN SANCTIE TE VOORKOMEN Neem als organisator proactief contact op met de bevoegde dienst van je gemeente. Je kan er tips en advies krijgen, maar ook veel goodwill creëren door eens vooraf contact te leggen. Security Bij sommige feesten is het nuttig of zelfs nodig om mensen in te zetten die de boel in het oog houden. Het wettelijk kader rond alle personen die controle doen op het gedrag van mensen met het oog op veiligheid (de zogenaamde persoonscontrole ) is vrij gedetailleerd. Er is bovendien heel wat onduidelijkheid over wat nu wel en wat niet mag. Voor een overzicht verwijzen we je graag naar fuifpunt.be (klik op Wet- en regelgeving > Security ). Wat we hier in ieder geval willen meegeven is dat de gemeente de bevoegdheid heeft om maatregelen te nemen om de openbare orde te bewaren. Zo kan ze oordelen dat de inzet van een bepaald aantal veiligheidsmensen nodig is en dit verplichten aan organisatoren. Dit betekent niet dat je een privéfirma moet inschakelen. Vrijwilligers mogen van de wetgever ook securitytaken op zich nemen. De zaaluitbater kan je in het contract echter wel verplichten om een privéfirma onder de arm te nemen. Wanneer je met een privéfirma werkt moet deze erkend zijn. Je moet dit ook melden bij de burgemeester. Op vigilis.be vind je meer informatie en een overzicht van erkende bewakingsfirma s. Als je met vrijwilligers werkt, zijn er heel wat regeltjes waaraan deze vrijwilligers zich moeten houden. Een overzicht vind je eveneens op fuifpunt.be. TIP In sommige gemeenten wordt er een paar weken op voorhand een coördinatievergadering ingelast. Op deze vergadering kan je met politie, brandweer en gemeente het veiligheidsaspect van je fuif overlopen. Indien dit in jouw gemeente niet gebeurt kan je dit steeds zelf aanvragen! Verzekeringen Burgerlijke aansprakelijkheid en ongevallenverzekering Wanneer er op je evenement iets misloopt is het mogelijk dat je als organisator of medewerker aansprakelijk gesteld wordt voor de schade die aan derden is toegebracht. Het is uiteraard ook mogelijk dat je medewerkers zelf gewond raken. Daarom sluit je best voor alle organisatoren en medewerkers een burgerlijke aansprakelijkheid- en een ongevallenverzekeringen af. Controleer eerst via verzekeringen@fos.be of de bestaande FOS-verzekering deze risico s niet reeds dekt. Lees hiervoor ook even het gedeelte Admibundel Verzekeringen voor meer informatie. Brandverzekering Wie een zaal huurt informeert bij de zaaluitbater best of er een brandverzekeringspolis werd afgesloten. In het huurcontract moet vermeld staan dat de eigenaar afstand van verhaal doet ten aanzien van de inrichters. Deze clausule voorziet dat de eigen brandpolis van de eigenaar van toepassing is, zelfs indien brand ontstaat op een moment dat het gebouw of delen ervan verhuurd wordt. Als er geen afstand van verhaal voorzien is in de brandpolis van de eigenaar, dan sluit je best zelf een aparte brandpolis af voor de periode dat je gebruik maakt van de zaal, en voor de inboedel. Controleer via verzekeringen@fos.be eerst even of de FOS-verzekering dit niet reeds dekt en lees ook even het gedeelte Admibundel Verzekeringen voor meer informatie.

11 Schade aan gebouwen Aangesloten leden zijn hoe dan ook verzekerd voor het onopzettelijk aanbrengen van schade aan tijdelijk gehuurde gebouwen. Het is dus niet nodig om hiervoor een aparte verzekering aan te gaan. De polis is automatisch van toepassing voor alle tijdelijke gehuurde lokalen, dus ook voor locaties waar fuiven worden georganiseerd. Dat wil dus zeggen dat je noch aan FOS Open Scouting, noch aan de makelaar hoeft te laten weten wanneer je iets huurt. De maximumwaarborg is , met een vrijstelling van 125 per schadegeval. Deze polis geldt niet voor lokalen van eenheden, ook al werden deze gehuurd! Objectieve aansprakelijkheid brand en ontploffing Deze verzekering is bedoeld om de kosten te dekken wanneer bezoekers en toevallige passanten gewond raken door brand of ontploffing. De zaaluitbater is verplicht om deze verzekering af te sluiten. Andere verzekeringen Daarnaast zijn er nog heel wat andere verzekeringsmogelijkheden (polis contractuele aansprakelijkheid, evenementenpolis, polis BA Tent etc.). Maak steeds een zorgvuldige afweging tussen het mogelijke risico en de kostprijs. Meer info kan je krijgen via Eenheid Admibundel - Fuiven &Feesten - 11

12 N o 2 Checklist Met onderstaande checklist proberen we je een helpende hand te reiken. De bron voor al deze informatie over fuiven is fuifpunt.be. Op deze website vind je tal van tips en trucs voor de organisatie van je fuif. Elke vraag die je hierrond kan verzinnen, wordt er uitgebreid besproken. TIP Op fuifpunt.be kan je ook een chronologische checklist downloaden (klik op Organisatie en tips en vervolgens op Fuifpunt s checklist ). Hiermee tel je af van 6 maanden voor je fuifdatum tot na je fuif. Stapsgewijs kan je zo maand na maand, week na week je fuif tot in de puntjes voorbereiden. Wanneer Ga na of er geen soortgelijke activiteiten op dezelfde dag doorgaan in de gemeente of, bij megafuiven, in de regio. Hou ook rekening met examenperiodes. Waar Zaal Zoek een geschikte zaal voor je activiteit. Vraag na bij de zaaluitbater of de zaal over een milieuvergunning beschikt en welke geluidsnormen daarin zijn vastgelegd. In vele zalen zelfs met milieuvergunning geldt een maximum van 80 à 85 db(a). Om van je fuif een succes te maken ga je best op zoek naar een zaal voor het ideale fuifniveau aan de hand van volgende vragen: Heeft de zaal een vergunning tot 95 db(a)? Hoeveel personen mogen er volgens het brandweerattest binnen? Werd er voor de Billijke Vergoeding reeds een jaartarief drank of dans betaald? Is er een binnenhuisreglement? Beschikt de zaal over een attest hygiëne? Bevat het huurcontract afstand van verhaal bij brand? Openlucht of tent Zoek een terrein dat goed gelegen is en geschikt is voor je activiteit. Bestel eventueel al een eettent of kraam, podiumelementen en toiletcabines. Belangrijk bij een fuif in openlucht of tent zijn de geluidnormen; er zal namelijk meer hinder zijn dan wanneer de fuif in een zaal doorgaat. Vraag na bij je gemeente of je een milieuvergunning moet aanvragen en aan welke geluidsnormen je je dient te houden.

13 Huurcontract Inrichting Laat het huurcontract nalezen en ondertekenen door een meerderjarige. Indien de fuif door de eenheid zelf georganiseerd wordt (dus door een feitelijke vereniging en niet door een ondersteunende vzw) laat je het contract best door meerdere personen ondertekenen. Naast de huurprijs heb je best ook aandacht voor wat er in deze huurprijs is inbegrepen. Is er al dan niet een muziekinstallatie aanwezig, heb je als organisator een percentage op de winst die er via het drankverbruik wordt gemaakt of niet, betaalt de zaaluitbater een jaarforfait B voor de billijke vergoeding,? Kijk uit je doppen en bespaar jezelf heel wat kosten! Eenheid Admibundel - Fuiven &Feesten - 13 Gebruik steeds brandveilige materialen. Laat de doorgangen vrij. Zorg voor voldoende licht en vermijd donkere hoeken. Verwijder gevaarlijke voorwerpen rond de zaal of het terrein. Vraag tijdig bij de gemeente of uitleendienst welk materiaal je daar (gratis) kan ontlenen en hoe je dit kan aanvragen. Geluid & licht DJ of optredens Kies een muziekstijl (of meerdere) die afgestemd is op je doelpubliek en zoek vervolgens een gepaste DJ of muziekgroep. Vergelijk hierbij steeds de prijzen en vraag naar een technische fiche om te achterhalen wat je misschien extra aan materiaal nodig hebt. Maak afspraken met de DJ en leg ze vast in een contract. Bespreek o.a. maximaal geluidsniveau, de vereiste installatie (bijvoorbeeld equalizer), prijs en uitbetaling, catering, start- en einduur, stijl muziek, afbouw muziek etc. Iemand in het zwart betalen houdt voor beide partijen risico s in! PA/licht Kies een geluid- en lichtinstallatie op maat van je fuiflocatie. Niet enkel je budget, maar ook de ruimte waarin je de fuif geeft zijn bepalend voor wat je nodig hebt. Vraag na bij DJ of band of ze zelf een geluidsinstallatie voorzien. Is dat niet het geval, ga dan na (aan de hand van een technische fiche) wat ze precies nodig hebben, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Je kan terecht bij (provinciale) uitleendiensten voor geluids- en lichtapparatuur. Zie je het iets ambitieuzer, dan kan je ook bij een privéfirma terecht. Vergelijk prijzen voor plaatsing, huur en verzekering van het materiaal. Is het materiaal niet verzekerd, dan kan je nagaan of je zelf niet best een verzekering neemt.

14 Geluid Informeer de buurtbewoners over je evenement en geef hen eventueel een nummer waarop ze je kunnen contacteren bij geluidsoverlast (zo vermijd je tussenkomsten van de politie). Vraag na bij de zaaluitbater en/of de gemeente of je een milieuvergunning moet aanvragen, aan welke geluidsnormen je je dient te houden, of er een verplicht sluitingsuur is en hoe je eventueel uitzonderingen op deze regels kan aanvragen. Werk indien nodig met een geluidsbegrenzer. Wijs de DJ ook op beperkingen inzake geluidsnormen. Voor meer tips in verband met het beperken van geluidshinder (onder meer hoe je lage frequenties wegsnijdt, hoe de verdeling van luidsprekers het beste gebeurt in de ruimte etc.) kan je een kijkje nemen op fuifpunt.be, Organisatie en Tips > De voorbereiding > Geluid en licht. Drank & bekers De drankverkoop is naast de inkomsten uit de voorverkoop van tickets en verkoop aan de deur je grootste bron van inkomsten. Het loont dan ook de moeite op voorhand te bekijken hoe je de winstmarge kan maximaliseren. Het is belangrijk om na te gaan of er een verplichte drankafname is via de zaal (en de daaraan verbonden brouwer). In veel gevallen zal je een bepaald percentage moeten afstaan aan de uitbater. Bekijk welke drank je eventueel zelf kan bij bestellen en of je verplicht bent dit bij dezelfde brouwer te doen of niet. Of je nu drank afneemt via de zaaluitbater of onafhankelijk een brouwer kiest, je maak best duidelijke afspraken rond de levering en betaling (wanneer wordt er geleverd, is het mogelijk om drank terug te geven etc.). Bekijk ook eens of het mogelijk is om eventueel s nachts drank bij te bestellen. Gebruik bij voorkeur herbruikbare bekers. Je kan zulke bekers meestal gratis (of tegen een betaling van een waarborg per beker) ontlenen bij de gemeente of de provincie. Ook FOS Open Scouting leent bekers uit. Op je fuif kan je zelf gebruik maken van een waarborg om ervoor te zorgen dat je geen bekers kwijtraakt. Geldzaken Begroting Maak een begroting met geplande uitgaven en verwachte inkomsten. Uiteraard probeer je ervoor te zorgen dat de verwachte inkomsten groter zijn dan de verwachte uitgaven. Je maakt best verschillende scenario s op: een normaal scenario en eentje waarbij je bijna geen volk hebt en een maximum aan uitgaven (zo weet je welk risico op verlies je neemt). Werk je begroting regelmatig bij gedurende de loop van de organisatie. Een lijstje van uitgaven: huur, inrichting, DJ/groep, drukwerk, SABAM en Billijke Vergoeding, verzekeringen, vergunningen, security, Rode of Vlaamse kruis, drank en maaltijden, drankbekers, telefoon- en vervoerkosten, kleine schadegevallen, elektriciteit en verwarming, afvalcontainer- en poetskosten etc. Een lijstje van inkomsten: subsidies, sponsoring, kaartenverkoop, drankverkoop etc.

15 Sponsoring Voorverkoop Voor je sponsors begint te zoeken moet je jezelf en je evenement op een positieve en duidelijke manier kunnen voorstellen. Dit kan via de opmaak van een duidelijk en overzichtelijk sponsordossier. Zoek sponsors die hetzelfde doelpubliek willen bereiken. Bezorg hen een sponsordossier met de belangrijkste informatie: doelgroep, omschrijving van de activiteit, verwachte opkomst etc. Maak duidelijk wat je te bieden hebt aan de sponsor, bvb. naam op de affiche of inkomkaarten, hun logo op de T-shirts van de medewerkers, een spandoek aan de ingang etc. Voor meer praktische informatie voor het opstellen van een sponsordossier zie fuifpunt.be, Organisatie en tips > De voorbereiding > Geldzaken > Sponsors zoeken. Eenheid Admibundel - Fuiven &Feesten - 15 Voorverkoop is niet alleen belangrijk voor de grootte van de inkomsten waar je vóór de fuif al zeker van bent, maar helpt ook de dag zelf om de stroom van mensen beter te beheren. Jongeren overtuigen een kaartje in voorverkoop te kopen is niet eenvoudig. Zorg in ieder geval voor een voldoende verschil tussen voorverkoop- en kassaprijs. Voorzie vaste voorverkoopplaatsen. Geef op deze plaatsen duidelijk aan dat daar voorverkoop is. De voorverkoop kan uiteraard ook door de leiding en misschien door de oudste leden gebeuren, waarbij je uiteraard goed opvolgt wie hoeveel kaarten ontving en hoeveel geld je al terug kreeg. Het kan zeer motiverend zijn voor je oudste leden om hen vanaf bvb. 10 verkochte kaarten gratis toegang te verlenen. Promotie Internet Voor vele mensen is hét vertrekpunt internet. Maar er is zodanig veel informatie te vinden dat de meesten er bijna immuun aan zijn geworden. Zorg er dus voor op zoveel mogelijk plaatsen tegelijk aanwezig te zijn. Zorg eventueel voor 1 centrale website waar je andere sociale media aan koppelt. Stimuleer leiding en leden om ook op hun verschillende profielen zoveel mogelijk promo te maken. TIP Je kan ook aan marketing doen, maar daar zijn heel wat regels aan verbonden. Bovendien kan je hier gemakkelijk een averechts effect mee bereiken: Mensen vinden je promo-campagne irritant. Wil je het toch doen? Zorg er dan voor dat ontvangers de mogelijkheid hebben zich te laten schrappen uit de mailinglijst (vermeld dit expliciet). Stuur ook nooit een mail met alle adressen in het aan / to -veld (in plaats daarvan gebruik je het bcc ).

16 Affiches en flyers Vermeld op affiches en flyers steeds de datum/plaats/inkomprijs/startuur. Vermeld ook de verantwoordelijke uitgever (naam en domicilieadres van een natuurlijk persoon) en de organisator. Als vzw moet je ook je naam met het adres van de maatschappelijke zetel vermelden. Vermeld op flyers naast de verantwoordelijke uitgever steeds verboden op de openbare weg te werpen. Verspreiding van affiches en flyers Flyeren en affiches plakken doe je best vanaf 6 weken vooraf bij een grote fuif en vanaf 3 weken vooraf bij een kleine fuif. Stippel je plakronde zorgvuldig uit (zoek naar plaatsen waar veel jongeren komen) en controleer regelmatig of je affiches er nog hangen. Betaal zegeltaks als je affiches groter zijn dan 1 vierkante meter. Alle affiches op A4-, A3-, A2-, A1- en A0-formaat zijn vrijgesteld van deze aanplakkingstaks. Stuur je promoteam naar andere fuiven in de regio om te flyeren. OPGELET Je mag niet in elke gemeente zomaar overal flyeren. Vraag na bij de gemeente waar en onder welke voorwaarden je de flyers mag verdelen. Wildplakken is verboden! Borden langs de openbare weg Controleer bij de gemeente (of bij de provincie indien je de borden aan een gewestweg wil plaatsen) of je hiervoor een bouwvergunning moet aanvragen. Extra promotie Stickers, bierviltjes, pennen etc. Vrijkaarten Geluidswagen Pers, lokale radio Gemeentelijk infoblad en gemeentelijke website SMS-berichtjes rondsturen naar leden van de vereniging Eigen website en websites met fuif- of evenementenkalenders Verzekeringen Vraag na of de zaaluitbater een brandverzekering heeft en controleer of het huurcontract een clausule afstand van verhaal bij brand bevat. Ga ook na of de zaaluitbater een verzekering objectieve aansprakelijkheid bij brand en ontploffing heeft. Zorg dat je voor alle medewerkers een dekking burgerlijke aansprakelijkheid en persoonlijke ongevallen hebt. Sluit eventueel bijkomende verzekeringen af voor tenten, duur materiaal etc. Meer informatie hierover kan je vragen via

17 Veiligheid en vind je terug in Admibundel Verzekeringen N 6 Bijkomende verzekeringen. Vraag na bij de verhuurder hoeveel personen er volgens het brandweerattest binnen mogen in de zaal of tent. Bedenk hoe je gaat controleren of dit aantal niet wordt overschreden. Zorg voor een lijst met nuttige telefoonnummers (politie/brandweer/dokter van wacht/100 en 112), hang deze op een zichtbare plaats en maak duidelijke afspraken wie in welke gevallen de hulpdiensten contacteert. Controleer of de fuiflocatie bereikbaar is voor een brandweerwagen en vraag na of er een controle door de brandweer moet gebeuren. Maak de nooduitgangen vrij en zorg ervoor dat ze gedurende het volledige evenement vrij blijven. Eenheid Admibundel - Fuiven &Feesten - 17 Plan bij grote fuiven en evenementen enkele weken vooraf een veiligheidsoverleg met de politie rond aanwezigheid, sluitingsuur, contactpersoon etc. Security Vraag bij de zaaluitbater en de gemeente na aan welke verplichtingen je moet voldoen. Indien je een privéfirma onder de arm neemt: controleer of deze erkend is op vigilis.be. Werk je met vrijwilligers, lees alle voorwaarden en regeltjes op fuifpunt.be en zorg dat je vrijwilligers goed op de hoogte zijn van hun rechten en plichten. Zorg er steeds voor dat de securitymensen duidelijk herkenbaar zijn. Afspraken met medewerkers Maak een taakschema: bar/inkom/bonnetjes/geldlopers/opbouw zaal/opkuis/ security/etc. Voorzie voor al deze taken voldoende medewerkers. Maak duidelijke afspraken en volg ze consequent (bvb. geen drank weggeven is effectief geen drank weggeven). Zorg dat alle medewerkers voor aanvang van het evenement goed gebriefd zijn over wat er van hen verwacht wordt en wanneer. Vermijd dronken medewerkers! Ontleningsmateriaal Tijdens feesten/fuiven/etc. krijg je een heleboel mensen over de vloer die je wil meekrijgen in de FOS-vibe. Je wil hen laten zien wie je eenheid is en waar jullie voor staan! FOS Open Scouting wil je graag een duwtje in de rug geven.

18 Voor leuke spelletjes, gestreken hemden en voelbaar enthousiasme en bevlogenheid moet je zelf zorgen. Met enkele zaken kunnen we je alvast wél helpen: Lange banner FOS Open Scouting (4 meter of 6 meter) Ronde buttonbanners: 6 buttons om op te hangen Voorstellingsbanner Windbanners van FOS Open Scouting (3 maal 2 paar) Buttonmachines Sjorbamboe FOS-drinkbekers Om gebruik te kunnen maken van het materiaal, zijn er wel nog enkele voorwaarden aan verbonden: Je komt het materiaal zelf ophalen op het Landelijk Secretariaat in Gent. Je brengt het de week erna ook netjes terug. We vragen geen waarborg voor het materiaal, maar de regel is potje breken, potje betalen. First come, first get. Reserveren op voorhand is dus nooit een slecht idee! Interesse? Mail naar info@fos.be of bel 09/ Bronnen Concerten, fuiven en festivals organiseren. Poppunt, Formaat & Fuifpunt, Te bestellen via.fuifpunt.be. Geluidsnormen voor muziekactiviteiten. Wegwijs in de regelgeving vanaf 1 januari Via lne.be fuifpunt.be sabam.be bvergoed.be ikgebruikmuziek.be Colofon Een realisatie van FOS4U. Met steun van de Vlaamse Gemeenschap Verantwoordelijke uitgever: FOS Open Scouting vzw Pieter Monsart Kortrijksesteenweg 639, 9000 Gent FOS Open Scouting

19 FEESTEN & FUIVEN MECHANISCHE MUZIEK LEVENDE MUZIEK / TARIEF 105 > Met voorafgaande toelating Dit tarief is enkel van toepassing mits: het indienen van een aanvraag tot toelating naar SABAM, minstens 10 dagen vóór de manifestatie het indienen van de opgave van de op- of uitgevoerde werken, binnen de acht dagen volgend op de manifestatie. 1. Toepassingsgebied. BALS GALA S TD s PARTY S - FUIVEN FEESTEN - KARAOKE 2. Basistarief. De tarifering gebeurt op basis van 10% op de bruto-ontvangsten. Indien de organisator de ontvangsten niet opstuurt zullen de rechten berekend worden op basis van een volle zaal bezetting (1m² = 1,5 pers.). De bruto-ontvangsten worden berekend op basis van : 1) de inkomprijzen*, zoals hieronder bepaald;; 2) de gratis kaarten die als tegenprestatie voor sponsoring worden voorbehouden en waarvan de in aanmerking te nemen waarde gelijk is aan het gemiddelde van de gehanteerde inkomprijzen; 3) alle andere vormen van directe en indirecte sponsoring *Definitie inkomprijzen (*). Elke som (inkomkaart, tombolabiljet, steunkaart, lidkaart, aankoop verplicht programma, enz.) die betaald moet worden om toegang te krijgen tot de ruimte waar de op- of uitvoeringen plaatshebben. Indien er verschillende inkomprijzen worden gevraagd, wordt het gemiddelde van de normaal gehanteerde inkomprijzen als basis genomen. 3. Minimabedragen. A. Het minimum verschuldigd bedrag aan auteursrechten kan geenszins lager zijn dan 10% van het bedrag van de uitkoopsom. B. Als uitkoopsom worden alle bedragen in aanmerking genomen die de organisator verschuldigd is voor het op- of uitvoeren van het programma. C. Indien het bedrag, berekend volgens het onder punt 2 vermeld basistarief en met inachtname van het minimumbedrag zoals gedefinieerd onder punt 3A ontoereikend is, zal het bedrag aan auteursrechten dat door de organisator verschuldigd is, berekend worden op basis van onderstaande minimumbedragen. GESONORISEERDE OPPERVLAKTE (m²) Inkomprijs Supplement per schijf van 100m² boven 1000 m² 0,00 2, ,51 5, ,01 7, ,51 10, ,01 12, ,51 15, ,01 17, ,51 20, Supplement per aangevangene schijf van 2,50 boven de 20,

20 4. Supplementaire verhoging. Indien de prijs van de meest gevraagde consumptie meer dan 1,40 bedraagt, wordt het verschil bij de inkomprijs gevoegd. Bovenstaande bedragen zijn uitgedrukt in en dienen verhoogd te worden met 6% B.T.W. INDIEN TOELATING PAS AANGEVRAAGD BINNEN DE 48 U VOOR DE MANIFESTATIE: VERHOGING VAN 10% OP DE VOORMELDE BEDRAGEN MET EEN MINIMUM VAN 10 BIJ AFWEZIGHEID VAN VOORAFGAANDE AANVRAAG OF BIJ ONVOLLEDIGE/ONJUISTE AANVRAAG: VERHOGING VAN 15 % OP DE VOORMELDE BEDRAGEN MET EEN MINIMUM VAN 25

Zoek een terrein dat goed gelegen is en geschikt is voor je activiteit. Bestel eventueel al een eettent of kraam, podiumelementen en toiletcabines.

Zoek een terrein dat goed gelegen is en geschikt is voor je activiteit. Bestel eventueel al een eettent of kraam, podiumelementen en toiletcabines. N o 2 Checklist Met onderstaande checklist proberen we je een helpende hand te reiken. De bron voor al deze informatie over fuiven is fuifpunt.be. Op deze website vind je tal van tips en trucs voor de

Nadere informatie

&+(&./,67,17,-' 0,167(16-$$50$$1'(19225$)

&+(&./,67,17,-' 0,167(16-$$50$$1'(19225$) &+(&./,67VOOR)8,9(1 Met deze uitgebreide checklist laat je niets aan het toeval over! Gebruik deze checklist als leidraad tijdens het organiseren van je evenement. Bekijk nauwkeurig elk onderdeel en alle

Nadere informatie

Chronologisch. DOCUMENT: Checklist voor fuiven, pagina 1 van 6 DOELGROEP: Organisatoren MINSTENS 1 JAAR 6 MAANDEN VOORAF 3 MAANDEN VOORAF

Chronologisch. DOCUMENT: Checklist voor fuiven, pagina 1 van 6 DOELGROEP: Organisatoren MINSTENS 1 JAAR 6 MAANDEN VOORAF 3 MAANDEN VOORAF DOCUMENT: Checklist voor fuiven, pagina 1 van 6 CHECKLIST voor FUIVEN Met deze uitgebreide checklist laat je niets aan het toeval over! Gebruik deze checklist als leidraad tijdens het organiseren van je

Nadere informatie

Fuiven. organiseren Meer dan fun en een feestje!

Fuiven. organiseren Meer dan fun en een feestje! Fuiven organiseren Meer dan fun en een feestje! Alles over fuiven organiseren Alle informatie en een praktische checklist voor wie fuiven wil organiseren www.fuifpunt.be Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen

Nadere informatie

GELUIDSNORMEN VOOR MUZIEKACTIVITEITEN

GELUIDSNORMEN VOOR MUZIEKACTIVITEITEN GELUIDSNORMEN VOOR MUZIEKACTIVITEITEN INHOUD - Achtergrond wetgeving - Wat zijn decibels? - Indeling in geluidsniveaus - Welke toelating of vergunning? - Geluid meten - Controle - Communiceer vooraf! ACHTERGROND

Nadere informatie

Fuiven. organiseren Meer dan fun en een feestje!

Fuiven. organiseren Meer dan fun en een feestje! Fuiven organiseren Meer dan fun en een feestje! Alles over fuiven organiseren Alle informatie en een praktische checklist voor wie fuiven wil organiseren www.fuifpunt.be Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen

Nadere informatie

Fuiven. organiseren Meer dan fun en een feestje!

Fuiven. organiseren Meer dan fun en een feestje! Fuiven organiseren Meer dan fun en een feestje! Alles over fuiven organiseren Alle informatie en een praktische checklist voor wie fuiven wil organiseren www.fuifpunt.be Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen

Nadere informatie

1. Ongeveer een half jaar van tevoren

1. Ongeveer een half jaar van tevoren 68 Er bestaat geen ideaal recept voor het organiseren van een concert. Er spelen immers honderden dingen mee in het welslagen van de avond en de moeilijkheidsgraad om dit te realiseren. Maar we doen toch

Nadere informatie

T!PS www.fuifpunt.be www.ikgebruikmuziek.be www.bvergoed.be

T!PS www.fuifpunt.be www.ikgebruikmuziek.be www.bvergoed.be T!PS www.fuifpunt.be www.ikgebruikmuziek.be www.bvergoed.be BEPERKING GELUIDSHINDER Een fuif zou geen fuif zijn zonder muziek en lichtshow. Kies een geluids-en lichtinstallatie op maat van de zaal/tent.

Nadere informatie

fuiven Welke vergunningen moet je hebben?

fuiven Welke vergunningen moet je hebben? Wil je een fuif organiseren? Lijkt leuk, maar je weet niet waar je aan begint! Tenminste, als jij denkt dat het alleen gaat om veel volk, muziek en dans, dan heb je het goed mis. Er zijn heel veel reglementen

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor de organisatie van openbare evenementen

Aanvraagformulier voor de organisatie van openbare evenementen Aanvraagformulier voor de organisatie van openbare evenementen Aanvraagformulier voor de organisatie van openbare evenementen, feesten en fuiven in de gemeente Holsbeek De organisator van een openbaar

Nadere informatie

EVENEMENTEN AANMELDINGSFORMULIER

EVENEMENTEN AANMELDINGSFORMULIER EVENEMENTEN AANMELDINGSFORMULIER Je vraagt je wellicht af 'Waarom het aanmeldingsformulier invullen?' Het neemt inderdaad wat tijd in beslag, maar: je kan alle aanvragen, die dienen behandeld te worden

Nadere informatie

Geluidsnormen in de horeca

Geluidsnormen in de horeca Geluidsnormen in de horeca Een gids voor Leuvense Horeca-uitbaters De nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten * toepassing van de Wet Schauvlieghe (01-01-2013) Bent u uitbater van een horeca-zaak

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER EVENEMENTEN gemeente Vleteren

AANVRAAGFORMULIER EVENEMENTEN gemeente Vleteren AANVRAAGFORMULIER EVENEMENTEN gemeente Vleteren Aandacht: De aanvraag moet ten laatste 30 dagen op voorhand ingediend worden Naam evenement: Datum: 1. Organisator van de activiteit Naam van de organisatie

Nadere informatie

Meldingsformulier fuiven & feesten

Meldingsformulier fuiven & feesten Meldingsformulier fuiven & feesten Datum van melding: : Naam van de organisatie : Wijze van melding: : website / persoonlijk / e-mail PERSOONSGEGEVENS MELDER & PLAATSVERVANGER (EINDVERANTWOORDELIJKEN)

Nadere informatie

fuiven Welke vergunningen moet je hebben?

fuiven Welke vergunningen moet je hebben? Wil je een fuif organiseren? Lijkt leuk, maar je weet niet waar je aan begint! Tenminste, als jij denkt dat het alleen gaat om veel volk, muziek en dans, dan heb je het goed mis. Er zijn heel veel reglementen

Nadere informatie

FUIFBUDDIE OPLEIDING 2018

FUIFBUDDIE OPLEIDING 2018 FUIFBUDDIE OPLEIDING 2018 Fuifbuddie opleiding - Attest: voorwaarden - Opleiding volledig volgen - 18 jaar - Na positief advies van de politie - Bewijs van deelname - Uitnodiging voor de uitreiking Fuifbuddie

Nadere informatie

29/04/2013. Nieuwe Geluidsnormen. Wat houdt het in? Hoe gaan we er mee om?

29/04/2013. Nieuwe Geluidsnormen. Wat houdt het in? Hoe gaan we er mee om? Nieuwe Geluidsnormen Wat houdt het in? Hoe gaan we er mee om? 1 2 1 GELUID Wat is geluid? geluid = golven Wat is lawaai? Geluid dat als overlast ervaren wordt 3 GELUID Geluid meten: geluiddruk-niveau wordt

Nadere informatie

EVENEMENTENCHARTER. 3. De organisator engageert zich om de omgeving rond de locatie op te ruimen na het evenement.

EVENEMENTENCHARTER. 3. De organisator engageert zich om de omgeving rond de locatie op te ruimen na het evenement. EVENEMENTENCHARTER Doel Het gemeentebestuur wil werk maken van een vriendelijk klimaat voor fuiven, festivals, feesten en andere evenementen in de gemeente. Dit zowel voor de organisator, de bezoekers

Nadere informatie

A a n v r a a g v o o r h e t o r g a n i s e r e n v a n e e n a c t i v i t e i t o f e v e n e m e n t

A a n v r a a g v o o r h e t o r g a n i s e r e n v a n e e n a c t i v i t e i t o f e v e n e m e n t Dienst Jeugd & Vrije Tijd Laarne Dorpsstraat 2, 9270 Laarne 09 365 46 26 jeugd.cultuur@laarne.be A a n v r a a g v o o r h e t o r g a n i s e r e n v a n e e n a c t i v i t e i t o f e v e n e m e n

Nadere informatie

EVENEMENTENFICHE KOKSIJDE

EVENEMENTENFICHE KOKSIJDE EVENEMENTENFICHE KOKSIJDE Dien tijdig uw aanvraag in! Minimum 2 maanden op voorhand! Let op. Goedkeuring is pas definitief na akkoord van het schepencollege (voor de gemeentelijke zalen). Naam evenement

Nadere informatie

Aanvraagformulier Evenementen KAMPENHOUT versie 04 februari 2014

Aanvraagformulier Evenementen KAMPENHOUT versie 04 februari 2014 Aanvraagformulier Evenementen KAMPENHOUT versie 04 februari 2014 Gelieve dit document grondig in te vullen waar nodig en 2 maanden voor het evenement te bezorgen aan secretariaat van de gemeente (zie onderaan),

Nadere informatie

A a nvraag voor het organiser en van een activit eit of evenem ent

A a nvraag voor het organiser en van een activit eit of evenem ent Dienst Jeugd & Vrije Tijd Laarne Dorpsstraat 2, 9270 Laarne 09 365 46 26 jeugd.cultuur@laarne.be A a nvraag voor het organiser en van een activit eit of evenem ent Voor wie is dit formulier? Dit formulier

Nadere informatie

MELDINGSFORMULIER EVENEMENTEN in te dienen bij de gemeente minimum 2 maanden voor evenement

MELDINGSFORMULIER EVENEMENTEN in te dienen bij de gemeente minimum 2 maanden voor evenement EVENTNR. 2015/...... MELDINGSFORMULIER EVENEMENTEN in te dienen bij de gemeente minimum 2 maanden voor evenement Wie een evenement of fuif wil organiseren, moet dit minstens 2 maanden vooraf melden aan

Nadere informatie

Aanvraagformulier Evenementen KAMPENHOUT (versie maart 2017) (BIJLAGE 2)

Aanvraagformulier Evenementen KAMPENHOUT (versie maart 2017) (BIJLAGE 2) Aanvraagformulier Evenementen KAMPENHOUT (versie maart 2017) (BIJLAGE 2) Gelieve dit document grondig in te vullen waar nodig en 2 maanden voor het evenement te bezorgen aan secretariaat van de gemeente

Nadere informatie

OPLOSSINGEN FUIFQUIZ

OPLOSSINGEN FUIFQUIZ OPLOSSINGEN FUIFQUIZ A. SABAM (welk antwoord is fout?) Bij een fuif met inkom betaal je 1. niets als de inkom maks. 1,21 (49 frank) bedraagt. 2. meestal een bedrag op basis van de oppervlakte en de inkomprijs

Nadere informatie

Wat ben ik als organisator verplicht?

Wat ben ik als organisator verplicht? Fuifcharter Dit fuifcharter is een samenwerkingsinitiatief van de gemeentelijke diensten, promotie en preventie - welzijn, cultuur en jeugd de politie van Houthalen-Helchteren. Dit fuifcharter wordt afgesloten

Nadere informatie

EVENEMENTENFICHE DE PANNE

EVENEMENTENFICHE DE PANNE EVENEMENTENFICHE DE PANNE Opgelet: deze fiche dient minimum 2 maanden voor de activiteit terug bezorgd te worden aan de afdeling Technische Zaken - dienst Verhuur Zalen en Materiaal. Goedkeuring is pas

Nadere informatie

Checklist Fuiven De Mast Torhout

Checklist Fuiven De Mast Torhout Checklist Fuiven De Mast Torhout 1 jaar tot 6 maanden vooraf 1. Datum Zoek een geschikte datum voor je activiteit Ga na of er geen soortgelijke activiteiten op dezelfde dag doorgaan in de gemeente of megafuiven

Nadere informatie

Evenementen in Buggenhout

Evenementen in Buggenhout AANVRAAGFORMULIER EVENEMENTEN IN BUGGENHOUT 1. ALGEMENE INFORMATIE Info over het evenement Type evenement binnen open lucht tent Naam van het evenement Plaats Datum en uur Doelgroep Omschrijving: fuif

Nadere informatie

Wegwijs in de nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten in Gent

Wegwijs in de nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten in Gent Vanaf 1 januari 2013 Wegwijs in de nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten in Gent Bent u uitbater van een café of organisator van een evenement? Deze brochure leidt u door de nieuwe wetgeving. Op

Nadere informatie

Infosessie Elektronisch versterkte muziek 10 maart 2015. Dienst milieu en landbouw An Vandermoere Adjunct milieuambtenaar

Infosessie Elektronisch versterkte muziek 10 maart 2015. Dienst milieu en landbouw An Vandermoere Adjunct milieuambtenaar Infosessie Elektronisch versterkte muziek 10 maart 2015 Dienst milieu en landbouw An Vandermoere Adjunct milieuambtenaar Overzicht 1. Wetgeving vóór 2013 2. Wetgeving vanaf 2013 3. Praktisch (meten/tips)

Nadere informatie

Melding kleine evenementen (100-500 personen) Gegevensverzameling en risicoanalyse

Melding kleine evenementen (100-500 personen) Gegevensverzameling en risicoanalyse 1/15 Melding kleine evenementen (100-500 personen) Gegevensverzameling en risicoanalyse Dit document heeft als doel de gegevens te verzamelen die nodig zijn om een evenement goed te keuren. Het houdt tevens

Nadere informatie

Melding evenementen Gegevensverzameling en risicoanalyse. Evenementen in Ardooie, meer dan 300 personen. 1. Gegevens van het evenement. 2.

Melding evenementen Gegevensverzameling en risicoanalyse. Evenementen in Ardooie, meer dan 300 personen. 1. Gegevens van het evenement. 2. Melding evenementen Gegevensverzameling en risicoanalyse Evenementen in Ardooie, meer dan 300 personen Datum Aanvraag 1. Gegevens van het evenement Naam van het evenement: Type evenement: Fuif; concert;

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER EVENEMENTEN IN BUGGENHOUT

AANVRAAGFORMULIER EVENEMENTEN IN BUGGENHOUT AANVRAAGFORMULIER EVENEMENTEN IN BUGGENHOUT Vak voorbestemd voor administratie Datum ontvangst aanvraag:.././. Volgnummer evenement: 20.. 1. ALGEMENE INFORMATIE Info over het evenement Type evenement binnen

Nadere informatie

dienst communicatie A A N V R A A G TOELATING ORGANISATIE EVENEMENTEN

dienst communicatie A A N V R A A G TOELATING ORGANISATIE EVENEMENTEN dienst communicatie A A N V R A A G TOELATING ORGANISATIE EVENEMENTEN Dit formulier dient uiterlijk 6 weken voor de datum van de activiteit bezorgd te worden aan: stad Tienen dienst secretariaat Grote

Nadere informatie

Doet je buurt bruisen.

Doet je buurt bruisen. Doet je buurt bruisen. Gratis tool Organiseer op www.planidoo.be Samen. Sneller. Beter. 1 Een event in je straat, dorp, gemeente of stad? Gratis tool Ben je een vat vol wervelende ideeën voor toffe activiteiten

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor de organisatie van openbare evenementen

Aanvraagformulier voor de organisatie van openbare evenementen Aanvraagformulier voor de organisatie van openbare evenementen Aanvraagformulier voor de organisatie van openbare evenementen, feesten en fuiven in de gemeente Holsbeek De organisator van een openbaar

Nadere informatie

EVENEMENTEN. O AANVRAAG EVENEMENT IN OPEN LUCHT O MELDING EVENEMENT IN BESLOTEN PLAATS Aanduiden wat van toepassing is.

EVENEMENTEN. O AANVRAAG EVENEMENT IN OPEN LUCHT O MELDING EVENEMENT IN BESLOTEN PLAATS Aanduiden wat van toepassing is. AANVRAAGFORMULIER GEMEENTEBESTUUR BERLAAR MARKT 1 2590 BERLAAR EVENEMENTEN Aanvraagformulier, volgens toepassing van het politiereglement Evenementen. Het betreft evenementen dewelke dans- en muziekactiviteiten

Nadere informatie

EVENEMENTENFICHE STAD NIEUWPOORT

EVENEMENTENFICHE STAD NIEUWPOORT EVENEMENTENFICHE STAD NIEUWPOORT Opgelet: Vul deze evenementenfiche per activiteit volledig en correct in en verstuur hem minimum 1 maand voor het evenement terug naar de ondersteunende dienst (sport,

Nadere informatie

MELDING/AANVRAAG VOOR TOELATING MUZIEKACTIVITEIT

MELDING/AANVRAAG VOOR TOELATING MUZIEKACTIVITEIT MELDING/AANVRAAG VOOR TOELATING MUZIEKACTIVITEIT Indien je een activiteit wil organiseren met elektronisch versterkte muziek moet een meldingsfiche ingevuld worden conform de politieverordening van de

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor culturele projectsubsidies

Aanvraagformulier voor culturele projectsubsidies Aanvraagformulier voor culturele projectsubsidies 1. Gegevens aanvrager(s) Naam van aanvrager (vereniging of individu) :... Naam contactpersoon (enkel in te vullen indien de aanvrager een vereniging is)

Nadere informatie

INFO LOKAAL. ondersteuning voor de lokale hujo-groepen!

INFO LOKAAL. ondersteuning voor de lokale hujo-groepen! INFO LOKAAL ondersteuning voor de lokale hujo-groepen! Maart: Evenementenorganisatie In deze infolokaal richten we ons op alle lokale groepen die een evenement organiseren en hierbij graag een leidraad

Nadere informatie

De evenementen checklist

De evenementen checklist De evenementen checklist #iedereenflyer FLYER.BE Drukwerk voor iedereen! Evenementen doe je zo! Of het nu de eerste of de honderdste keer is dat je een evenement organiseert, je wil steeds dat het resultaat

Nadere informatie

REGLEMENT TER ONDERSTEUNING VAN MUZIEKEVENEMENTEN VOOR JONGEREN

REGLEMENT TER ONDERSTEUNING VAN MUZIEKEVENEMENTEN VOOR JONGEREN jeugddienst R E G L E M E N T Gemeenteraad van 30 mei 2013 REGLEMENT TER ONDERSTEUNING VAN MUZIEKEVENEMENTEN VOOR JONGEREN DEEL 1: ONDERSTEUNING VAN CONCERTEN EN FESTIVALS Art. 1: Wat Dit reglement voorziet

Nadere informatie

MELDINGSFORMULIER VAN EEN FEEST, FUIF OF EVENEMENT IN EEN ZAAL, EEN TENT OF IN OPENLUCHT

MELDINGSFORMULIER VAN EEN FEEST, FUIF OF EVENEMENT IN EEN ZAAL, EEN TENT OF IN OPENLUCHT uw kenmerk ons kenmerk datum uw contactpersoon telefoonnummer bijlage(n) Isabelle De Gauquier 054 51 61 60 feest- en fuifreglement isabelle.degauquier@galmaarden.be MELDINGSFORMULIER VAN EEN FEEST, FUIF

Nadere informatie

Geluidsnormen muziekactiviteiten

Geluidsnormen muziekactiviteiten Geluidsnormen muziekactiviteiten trajectcontrole 1+1 2 eenzame flitspaal Geluidsnormen muziekactiviteiten decibels enzo geluidsnormen Vlaanderen voorbeelden hoe meten gratis tips websites db 1 +1 2 90dB

Nadere informatie

EVENEMENTEN HELP! HOE ORGANISEER IK?

EVENEMENTEN HELP! HOE ORGANISEER IK? EVENEMENTEN HELP! HOE ORGANISEER IK? Inleiding - Evenement? = publiek toegankelijk - Melden/aanvragen bij gemeente Inleiding Evenementenloket Verschillende adviesdiensten Brandweer Dienst verkeer Milieudienst

Nadere informatie

MELDINGSFORMULIER FUIVEN EN EVENEMENTEN IN HERNE

MELDINGSFORMULIER FUIVEN EN EVENEMENTEN IN HERNE MELDINGSFORMULIER FUIVEN EN EVENEMENTEN IN HERNE A. GEGEVENS FUIF: (in te vullen door organisator) naam organiserende vereniging: naam fuif:... e-mail aanvrager:.. datum fuif: / / LOCATIE FUIF: een zaal:

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENSCHAPSCENTRUM DE VOLLE VAART (aangepast door de gemeenteraad in zitting van 20 januari 2009)

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENSCHAPSCENTRUM DE VOLLE VAART (aangepast door de gemeenteraad in zitting van 20 januari 2009) HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENSCHAPSCENTRUM DE VOLLE VAART (aangepast door de gemeenteraad in zitting van 20 januari 2009) Artikel 1: Omschrijving 1. Het gemeenschapscentrum De Volle Vaart bestaat uit

Nadere informatie

EVENEMENTENFICHE STAD NIEUWPOORT

EVENEMENTENFICHE STAD NIEUWPOORT Kopie aan: stempel dienst: ORIGINEEL NAAR DIENST VEILIGHEID EN PREVENTIE cultuur toerisme sport- /jeugddienst milieu zaalwachter onthaal aankoopdienst brandweer politie EVENEMENTENFICHE STAD NIEUWPOORT

Nadere informatie

Huurovereenkomst ZoeNK

Huurovereenkomst ZoeNK Huurovereenkomst ZoeNK Huurovereenkomst voor activiteit in zaal de ZoeNK op / / Tussen enerzijds ZoeNK vzw, Overwinningstraat 96, 3010 Kessel-lo, hieronder genaamd de verhuurder en anderzijds de inrichter

Nadere informatie

MELDINGSFORMULIER EVENEMENTEN / FUIVEN

MELDINGSFORMULIER EVENEMENTEN / FUIVEN MELDINGSFORMULIER EVENEMENTEN / FUIVEN Bestemd voor de Burgemeester Wie een evenement wil organiseren, moet dit MINSTENS 3 MAANDEN VOORAF melden aan de burgemeester. Een antwoord volgt binnen de maand

Nadere informatie

Melding evenementen MINI voor evenementen van personen Gegevensverzameling en risicoanalyse

Melding evenementen MINI voor evenementen van personen Gegevensverzameling en risicoanalyse Nood- en interventieplanning Krist Malisse Kerkstraat 1 8720 Dentergem 051/57 55 21 planning@dentergem.be Melding evenementen MINI voor evenementen van 100 500 personen Gegevensverzameling en risicoanalyse

Nadere informatie

Datum / Data van het evenement:... Naam van het evenement:...

Datum / Data van het evenement:... Naam van het evenement:... cultuurcentrum de kimpel Eikenlaan 25-3740 Bilzen tel. 089/ 519 531 mail: evenementen@bilzen.be web: www.bilzen.be Openingsuren evenementenloket: maandag, dinsdag en donderdag van 14.00 uur tot 17.00 uur,

Nadere informatie

De evenementen checklist

De evenementen checklist De evenementen checklist Hey, Of het nu de eerste of de honderdste keer is dat je een evenement organiseert, je wil steeds dat het resultaat perfect is en dat er zo weinig mogelijk verrassingen zijn. Daarom

Nadere informatie

Feestloket: Jeugddienst Halen Sportlaan 2A 3545 Halen Tel.: 013/460378 Fax: 013/61 81 21 Email: jeugddienst@halen.be

Feestloket: Jeugddienst Halen Sportlaan 2A 3545 Halen Tel.: 013/460378 Fax: 013/61 81 21 Email: jeugddienst@halen.be Feestloket: Jeugddienst Halen Sportlaan 2A 3545 Halen Tel.: 013/460378 Fax: 013/61 81 21 Email: jeugddienst@halen.be Inhoudsopgave 1. Algemene informatie. 1.1. Wat is een fuif/bal? 1.2. Wie kan een fuif/bal

Nadere informatie

WEGWIJS IN DE NIEUWE MUZIEKACTIVITEITEN

WEGWIJS IN DE NIEUWE MUZIEKACTIVITEITEN WEGWIJS IN DE NIEUWE GELUIDSNORMEN VOOR MUZIEKACTIVITEITEN 1 GELUID Geluid is een trilling die via een medium (lucht) wordt doorgegeven Geluid heeft bepaalde karakteristieken Geluidsdrukniveau L P = 10

Nadere informatie

Meldingsformulier van een fuif/evenement in een zaal of in een tent

Meldingsformulier van een fuif/evenement in een zaal of in een tent Meldingsformulier van een fuif/evenement in een zaal of in een tent 2 Meldingsformulier Mevrouw, Mijnheer, Het meldingsformulier voor de organisatie van een evenement/fuif op../../.. wordt door de burgemeester

Nadere informatie

AANMELDINGSFORMULIER FUIVEN EN FEESTEN

AANMELDINGSFORMULIER FUIVEN EN FEESTEN AANMELDINGSFORMULIER FUIVEN EN FEESTEN Ontvangst VT... CC WEB Politie Milieu Jeugd Dit formulier volledig en duidelijk ingevuld indienen bij de dienst vrije tijd minstens 6 weken voor aanvang van de activiteit!

Nadere informatie

Aanvraagformulier evenementen

Aanvraagformulier evenementen Aanvraagformulier evenementen De aanvraag moet ten laatste 8 weken op voorhand ingediend worden! Naam evenement: Datum: 1. Organisator van het evenement Naam van de organisatie (feitelijke vereniging,

Nadere informatie

Reglement voor het huren van lokalen in stedelijke cultuurcentra, ontmoetingscentra en bibliotheken

Reglement voor het huren van lokalen in stedelijke cultuurcentra, ontmoetingscentra en bibliotheken Reglement voor het huren van lokalen in stedelijke cultuurcentra, ontmoetingscentra en bibliotheken Dit is het reglement voor het huren van lokalen in stedelijke cultuurcentra, ontmoetingscentra en bibliotheken.

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER Fuiven in Wevelgem. Deze aanvraag moet minstens 2 maanden vóór aanvang van de activiteit ingediend worden!!

AANVRAAGFORMULIER Fuiven in Wevelgem. Deze aanvraag moet minstens 2 maanden vóór aanvang van de activiteit ingediend worden!! AANVRAAGFORMULIER Fuiven in Wevelgem Deze aanvraag moet minstens 2 maanden vóór aanvang van de activiteit ingediend worden!! Fuifloket jeugddienst Cultuurpad 1 8560 Wevelgem Tel: 056/433 553 william.devoldere@wevelgem.be

Nadere informatie

HUURREGLEMENT CLUB KAMIKAZE

HUURREGLEMENT CLUB KAMIKAZE HUURREGLEMENT CLUB KAMIKAZE Dit reglement is van toepassing op Club Kamikaze (Douaneplein z/n, 2800 Mechelen) en infrastructuur. Club Kamikaze bestaat uit een optredenzaal, podium, sanitair, backstage,

Nadere informatie

WEGWIJS IN DE NIEUWE MUZIEKACTIVITEITEN

WEGWIJS IN DE NIEUWE MUZIEKACTIVITEITEN WEGWIJS IN DE NIEUWE GELUIDSNORMEN VOOR MUZIEKACTIVITEITEN 1 GELUID Geluid is een trilling die via een medium (lucht) wordt doorgegeven Geluid heeft bepaalde karakteristieken Geluidsdrukniveau L P = 10

Nadere informatie

MELDINGSFORMULIER EVENEMENTEN / FUIVEN Versie augustus 2016

MELDINGSFORMULIER EVENEMENTEN / FUIVEN Versie augustus 2016 MELDINGSFORMULIER EVENEMENTEN / FUIVEN Versie augustus 2016 Bestemd voor de Burgemeester Wie een evenement wil organiseren, moet dit MINSTENS 3 MAANDEN VOORAF melden aan de burgemeester. Een antwoord volgt

Nadere informatie

Meldingsformulier. feesten, fuiven, evenementen. Naam evenement: Datum evenement (dag + datum): Contactpersoon: (naam). (tel / gsm):.

Meldingsformulier. feesten, fuiven, evenementen. Naam evenement: Datum evenement (dag + datum): Contactpersoon: (naam). (tel / gsm):. Meldingsformulier feesten, fuiven, evenementen Wie een evenement / fuif wil organiseren, moet dit MINSTENS 2 MAANDEN VOORAF melden aan het College van burgemeester en schepenen via dit formulier. Een antwoord

Nadere informatie

Meldingsformulier van een fuif

Meldingsformulier van een fuif Meldingsformulier van een fuif IN TE VULLEN DOOR ORGANISATOR Gegevens fuif: Naam van de organiserende vereniging: Naam fuif: E-mail aanvrager: Datum van de fuif: Vindt de fuif plaats in: o een zaal: naam

Nadere informatie

Melding evenementen MINI voor evenementen van 100 500 personen Gegevensverzameling en risicoanalyse

Melding evenementen MINI voor evenementen van 100 500 personen Gegevensverzameling en risicoanalyse Gemeentebestuur Meulebeke Nood en interventieplanning Markt 1, 8760 Meulebeke info@meulebeke.be Melding evenementen MINI voor evenementen van 100 500 personen Gegevensverzameling en risicoanalyse 1. Inleiding

Nadere informatie

Meldingsformulier gemeentebestuur Langemark-Poelkapelle

Meldingsformulier gemeentebestuur Langemark-Poelkapelle Meldingsformulier gemeentebestuur Langemark-Poelkapelle Aanvraagdatum : Stuur het ingevulde document terug via mail naar evenementen@langemark poelkapelle.be of per post naar Gemeentebestuur Langemark

Nadere informatie

Artikel 1. Activiteiten waarvan vooraf geweten is dat er muziek zal worden gespeeld

Artikel 1. Activiteiten waarvan vooraf geweten is dat er muziek zal worden gespeeld Plan Stadsbestuur Gemeenteplein 2 8790 Waregem 056 62 12 21 secretariaat@waregem.be goedgekeurd in de gemeenteraad van 3 mei 2016 Gelui(d)Tplan I. Inleiding Samen feest vieren, studeren, werken, sporten,

Nadere informatie

Sportsector en Sabam Overzicht van de tarieven tot stand gekomen in overleg tussen Sabam, VSF en AISF

Sportsector en Sabam Overzicht van de tarieven tot stand gekomen in overleg tussen Sabam, VSF en AISF Sportsector en Sabam Overzicht van de tarieven tot stand gekomen in overleg tussen Sabam, VSF en AISF 1. Inleiding Deze tekst geeft sportverenigingen die muziek gebruiken een overzicht van de toepasselijke

Nadere informatie

A a n v r a a g f o r m u l i e r e v e n e m e n t e n. 1. De activiteit. 2. Details van de activiteit. 3. Organisator van het evenement

A a n v r a a g f o r m u l i e r e v e n e m e n t e n. 1. De activiteit. 2. Details van de activiteit. 3. Organisator van het evenement A a n v r a a g f o r m u l i e r e v e n e m e n t e n Voor wie is dit formulier? Dit formulier is bestemd voor alle organisatoren die een activiteit of evenement (fuif, barbecue, buurtfeest, wielerwedstrijd,

Nadere informatie

Datum / Data van het evenement:... Naam van het evenement:...

Datum / Data van het evenement:... Naam van het evenement:... cultuurcentrum de kimpel Eikenlaan 25-3740 Bilzen tel. 089/ 519 531 mail: evenementen@bilzen.be web: www.bilzen.be Openingsuren evenementenloket: maandag, dinsdag en donderdag van 14.00 uur tot 17.00 uur,

Nadere informatie

MELDINGS- EN/OF VERGUNNINGSAANVRAAGFORMULIER OPENBARE EVENEMENT

MELDINGS- EN/OF VERGUNNINGSAANVRAAGFORMULIER OPENBARE EVENEMENT MELDINGS- EN/OF VERGUNNINGSAANVRAAGFORMULIER OPENBARE EVENEMENT 1. GEGEVENS M.B.T. DE ORGANISATOR Naam van de organisatie (vereniging, bedrijf, ) : Rechtsvorm (vzw, feitelijke vereniging, BVBA, NV, ) :

Nadere informatie

GELUIDSNORMEN VOOR MUZIEKACTIVITEITEN WIJZIGING PER

GELUIDSNORMEN VOOR MUZIEKACTIVITEITEN WIJZIGING PER GELUIDSNORMEN VOOR MUZIEKACTIVITEITEN WIJZIGING PER Informatievergadering voor de horeca maandag 3 december 2012 20.00 uur Porseleinhallen AGENDA 1. Verwelkoming door de heer Stijn TANT, schepen voor leefmilieu

Nadere informatie

www.brugge.be ALGEMENE RICHTLIJNEN dansgelegenheden en dansactiviteiten

www.brugge.be ALGEMENE RICHTLIJNEN dansgelegenheden en dansactiviteiten www.brugge.be 1 ALGEMENE RICHTLIJNEN dansgelegenheden en dansactiviteiten 2 3 Naast een leuke vorm van ontspanning is dansen voor velen een belangrijke manier om mensen te ontmoeten. Het is echter belangrijk

Nadere informatie

MELDINGSFORMULIER EVENEMENTEN / FUIVEN

MELDINGSFORMULIER EVENEMENTEN / FUIVEN MELDINGSFORMULIER EVENEMENTEN / FUIVEN Bestemd voor de Burgemeester Wie een evenement of fuif wil organiseren, moet dit MINSTENS 2 MAANDEN VOORAF melden aan de burgemeester. Een antwoord volgt binnen de

Nadere informatie

Infobrochure Veilig fuiven

Infobrochure Veilig fuiven Veilig Infobrochure Veilig fuiven Gent 1 v.u. Filip Rasschaert, A. Triestlaan 12, 9000 Gent Inhoud Veiligheid is één van de prioriteiten bij het organiseren van een evenement. Het is belangrijk dat je

Nadere informatie

DRAAIBOEK EVENEMENTEN

DRAAIBOEK EVENEMENTEN DRAAIBOEK EVENEMENTEN COLOFON Uitgave stadsbestuur Halen, Markt 14, 3545 Halen Ontwerp & realisatie Tekst - afdeling Vrije Tijd stad Halen Ontwerp - dienst Communicatie stad Halen Beelden - https://pixabay.com/

Nadere informatie

FUIFREGLEMENT PITTEM - EGEM

FUIFREGLEMENT PITTEM - EGEM FUIFREGLEMENT PITTEM - EGEM Hoofdstuk 1 - Algemene bepalingen procedure Art. 1.1. Dit reglement is van toepassing op alle openbare fuiven op het grondgebied Pittem Egem. Bij iedere fuifmelding zal het

Nadere informatie

FUIFBUDDIE OPLEIDING 2014. Organiseren van evenementen en fuiven

FUIFBUDDIE OPLEIDING 2014. Organiseren van evenementen en fuiven FUIFBUDDIE OPLEIDING 2014 Organiseren van evenementen en fuiven Fuifbuddie opleiding Sessie 1 Organiseren van evenementen en fuiven E.H.B.O op fuiven Sessie 2 Systeem Safe Party Zone, hoe en wat Drugsproductinfo

Nadere informatie

Reglement voor het huren van lokalen in stedelijke (culturele) ontmoetingscentra, cultuurcentra en bibliotheken

Reglement voor het huren van lokalen in stedelijke (culturele) ontmoetingscentra, cultuurcentra en bibliotheken Reglement voor het huren van lokalen in stedelijke (culturele) ontmoetingscentra, cultuurcentra en bibliotheken Dit is het reglement voor het huren van lokalen in stedelijke cultuurcentra, (culturele)

Nadere informatie

Politiereglement Evenementen

Politiereglement Evenementen Politiereglement Evenementen Gelet op de artikelen 19, 26 en 27 van de Grondwet; Gelet op de artikelen 112, 117 t.e.m. 119ter en 133 t.e.m. 135 van de Nieuwe Gemeentewet; Gelet op het Milieuvergunningsdecreet

Nadere informatie

HORECAREGLEMENT. Dit geldt eveneens bij de overname van een bestaande drankgelegenheid.

HORECAREGLEMENT. Dit geldt eveneens bij de overname van een bestaande drankgelegenheid. STADSBESTUUR IZEGEM HORECAREGLEMENT Artikel 1 Toepassingsgebied Dit reglement is van toepassing op elke voor het publiek toegankelijke inrichting, hetzij besloten hetzij in openlucht, waar dranken, alcoholische

Nadere informatie

AUTEURSRECHTEN EN SABAM

AUTEURSRECHTEN EN SABAM AUTEURSRECHTEN EN SABAM EVENTFORUM 2014, MOD, HASSELT 23/04/2014 Community manager Siegfried Bakelants 2014 WIE WAT HOE CV: http://be.linkedin.com/in/siegfriedbakelants BLOG: http://siegfriedbakelants.wordpress.com/

Nadere informatie

Huren. Als je een eigen woning of appartement gaat huren

Huren. Als je een eigen woning of appartement gaat huren Huren Als je een eigen woning of appartement gaat huren Alles over huren en een huurcontract Huurdersbond www.huurdersbond.be Wetswinkels tel. 070 22 58 88 www.dewetswinkel.be Samenhuizen vzw tel. 0489

Nadere informatie

F U I F R E G L E M E N T

F U I F R E G L E M E N T F U I F R E G L E M E N T Regelement goedgekeurd op gemeenteraad van 29 januari 2013. DEEL 1: AANVRAAG/MELDING VAN EEN FUIF Art.1. Toepassingsgebied 1.1. Onder een fuif wordt verstaan: elke publiek toegankelijke

Nadere informatie

De gebruiker verklaart akkoord te gaan met alle bepalingen van dit reglement.

De gebruiker verklaart akkoord te gaan met alle bepalingen van dit reglement. Huishoudelijk reglement zaal Sector L Art. 1: Algemeen De zaal Sector L wordt ter beschikking gesteld door de stad Sint-Truiden. Elk contact met de huurders gebeurt via de jeugddienst, tenzij anders overeengekomen.

Nadere informatie

Aanvraagformulier. Aanvraag stedelijke subsidie voor de ondersteuning van een project rond jeugdcultuur. Naam van het project:

Aanvraagformulier. Aanvraag stedelijke subsidie voor de ondersteuning van een project rond jeugdcultuur. Naam van het project: Aanvraagformulier Contact : Dienst jeugd, info@pingjeding.be Grote Markt 1 9100 Sint-Niklaas Aanvraag stedelijke subsidie voor de ondersteuning van een project rond jeugdcultuur Naam van het project:..

Nadere informatie

De FUIFGIDS. Gemeentebestuur Temse Jeugddienst 03 710 12 26 * jeugd@temse.be

De FUIFGIDS. Gemeentebestuur Temse Jeugddienst 03 710 12 26 * jeugd@temse.be De FUIFGIDS Gemeentebestuur Temse Jeugddienst 03 710 12 26 * jeugd@temse.be INHOUD ALGEMENE ORGANISATIE... 4 VOORBEREIDING... 5 Een zaal/locatie vinden?... 5 Fuiven in een zaal... 5 Fuiven in openlucht

Nadere informatie

Inhoud. Wanneer spreken we van een evenement? Hoe verloopt de evenementenaanvraag? Ondersteuning organisatoren

Inhoud. Wanneer spreken we van een evenement? Hoe verloopt de evenementenaanvraag? Ondersteuning organisatoren Inhoud Wanneer spreken we van een evenement? Hoe verloopt de evenementenaanvraag? Ondersteuning organisatoren Wanneer spreken we van een evenement? Wanneer spreken we van een evenement? Een publiek toegankelijke

Nadere informatie

EVENEMENTEN TE KAPRIJKE MELDINGSFORMULIER

EVENEMENTEN TE KAPRIJKE MELDINGSFORMULIER EVENEMENTEN TE KAPRIJKE MELDINGSFORMULIER Dit formulier moet tenminste: Voor evenementen die op de openbare weg en/of openbare terreinen plaatsvinden, en voor evenementen die in openlucht of in tenten

Nadere informatie

REGLEMENT INRICHTING FUIVEN en SOORTGELIJKE ACTIVITEITEN

REGLEMENT INRICHTING FUIVEN en SOORTGELIJKE ACTIVITEITEN REGLEMENT INRICHTING FUIVEN en SOORTGELIJKE ACTIVITEITEN 1. De inrichting van een fuif en soortgelijke activiteiten is onderworpen aan de voorafgaande aflevering van een vergunning door het gemeentebestuur.

Nadere informatie

Decibels. Lp = 10 log p²/po² db ref. 20 µ-pascal (20 = gehoordrempel)

Decibels. Lp = 10 log p²/po² db ref. 20 µ-pascal (20 = gehoordrempel) Decibels Lp = 10 log p²/po² db ref. 20 µ-pascal (20 = gehoordrempel) Een verdubbeling van druk betekent dan + 3dB Een tienvoud = + 10 db, Een honderdvoud betekent + 20 db Vb.: 80+80= 83, 80+80+80+80=86,

Nadere informatie

Feest- en fuifreglement gemeente GALMAARDEN

Feest- en fuifreglement gemeente GALMAARDEN Feest- en fuifreglement gemeente GALMAARDEN BIJZONDER GEMEENTELIJK POLITIEREGLEMENT MET BETREKKING TOT HET ORGANISEREN VAN VOOR HET PUBLIEK TOEGANKELIJKE FEESTELIJKHEDEN EN EVENEMENTEN Dit reglement werd

Nadere informatie

Overeenkomst FUIVEN

Overeenkomst FUIVEN Overeenkomst FUIVEN Tussen: Naam: Jeugdhuis t Arsenaal (vzw). Adres: Baron Jean De Bethunestraat z/n 8510 Marke (Kortrijk) Ondernemingsnummer: 459.208.589 Mailadres: j h.arsenaal@hotmail.com Telefoonnummer:

Nadere informatie

Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, inzonderheid de artikelen 119,133 en 135; Gelet op het Gemeentedecreet, inzonderheid de artikelen 2, 42 3, 186 en 187;

Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, inzonderheid de artikelen 119,133 en 135; Gelet op het Gemeentedecreet, inzonderheid de artikelen 2, 42 3, 186 en 187; Gelet op de Nieuwe Gemeentewet, inzonderheid de artikelen 119,133 en 135; Gelet op het Gemeentedecreet, inzonderheid de artikelen 2, 42 3, 186 en 187; Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 17

Nadere informatie

Meldingsformulier van een fuif

Meldingsformulier van een fuif Meldingsformulier van een fuif IN TE VULLEN DOOR ORGANISATOR Gegevens fuif: Naam van de organiserende vereniging: Naam fuif: E-mail aanvrager: Datum van de fuif: Vindt de fuif plaats in: o een zaal: naam

Nadere informatie