Heb jij dit boek van een ander gekregen? Vraag dan via MiskraamVerwerken.nl je eigen exemplaar aan om de meest recente versie te ontvangen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Heb jij dit boek van een ander gekregen? Vraag dan via MiskraamVerwerken.nl je eigen exemplaar aan om de meest recente versie te ontvangen."

Transcriptie

1

2 2 Inleiding Laatste update 27 maart 2017 Heb jij dit boek van een ander gekregen? Vraag dan via MiskraamVerwerken.nl je eigen exemplaar aan om de meest recente versie te ontvangen. Heb jij ook een miskraam gehad en wil je deze duurzaam verwerken? Bijvoorbeeld omdat je last hebt van hoofdpijn, concentratieverlies, eenzaamheid of spanning in je relatie? Onze coaches en therapeuten hebben hun beste tips en oefeningen met ons gedeeld voor dit inspiratieboek, zodat jij de nodige handvatten hebt. Een aantal tips is vooral bedoeld voor als je net een miskraam hebt gehad. We hebben ook een aantal tips voor vrouwen die langer geleden een miskraam hebben gehad, zodat je alsnog je miskraam kan verwerken. Want ook jij hebt er recht op om gelukkig te zijn! Voor alle vrouwen die een miskraam hebben gehad, geeft het verwerken van je verlies nieuwe kracht en liefde naar jezelf en je naasten. Of dit verlies nu gisteren of 20 jaar geleden is opgetreden; elk verlies mag er zijn, gezien worden en verwerkt. In de verwerking van je miskraam helpt het om je gevoelens serieus te nemen. Of deze gevoelens nu passend zijn of niet. Elk gevoel heeft een boodschap aan je. Je kan hier naar luisteren als je alleen bent of steun krijgen van een professional. Veel inspiratie toegewenst met het lezen van dit boek en mocht je het moeilijk vinden om de tips in praktijk te brengen, dan kan je altijd contact opnemen met een hulpverlener. Ik adviseer je met die coach of therapeut contact op te nemen die je het meest aanspreekt. Liefs Thea van Dijk team MiskraamVerwerken.nl

3 3 Index Inleiding... 2 Index... 3 Je miskraam erkennen... 4 Rouwen is persoonlijk... 6 Je miskraam verwerken... 8 Voor echtparen of stellen, als je met z n tweeën bent Voor als je al kinderen hebt Als de miskraam al langer geleden is Als je weer zwanger bent na je miskraam Gedicht Hoe nu verder Tot slot Met dank aan

4 4 Je miskraam erkennen Het verwerken van je verlies heeft een aantal stappen. Te beginnen met het erkennen dat je een miskraam hebt gehad. Dit lijkt heel logisch, maar door opmerkingen uit je omgeving kan je het idee hebben dat je miskraam geen bestaansrecht heeft. Voorbeelden hiervan zijn: Je hebt al een kind of Je bent nog jong en hebt nog vele kansen. Tip 1: Elk zielskind ziet je als zijn/haar moeder Door de contacten met de Notborns (zoals ik ze noem) heb ik ontdekt dat ze graag in contact komen met hun (draag)moeder. Ze willen dolgraag vertellen waarom ze (nog) niet geboren zijn. Tip 2: Geef je kindje een naam Hoe pril je zwangerschap ook was, elk kindje dat in je schoot heeft geleefd, heeft recht op zijn of haar eigen naam. Je kan er een gedichtje van maken, of een schilderijtje met de naam erin. Deel het met de mensen bij wie dat goed voelt. Zodat je kindje de plek in je gezin krijgt die het heeft, al is het dan niet op aarde gekomen.

5 5 Tip 3: Deel je ervaring met mensen bij wie jij je veilig en vertrouwd voelt Dit kan je partner zijn, naaste familie of vrienden. Soms komt juist een ervaringsdeskundige dichterbij jouw gevoel voor echte erkenning, even los van emoties van dierbaren. Tip 4: Lees boeken van ervaringsdeskundigen Op MiskraamVerwerken.nl hebben we een aantal boeken verzameld over het thema miskraam, waaronder 'Uit verwachting' van Leonie van Mierlo. Dit boek is erg plezierig geschreven. Zij vertelt in romanvorm over het proces van onverwacht zwanger zijn, wel of niet moeder worden en haar miskraam. Tip 5: Volg je eigen gevoel Volg je hart en erken waar jouw behoefte tot delen ligt. Wissel dit af met stille momenten voor jezelf en durf te voelen. Respecteer je grenzen op fysiek en emotioneel vlak, luister naar de signalen van je lichaam. Geef de signalen van je lichaam en geest vooral zelf de erkenning die aan je diepste gevoelens recht doen. Rouw en verdriet als achterkant van de liefde die je voor dit wezentje voelde en altijd mag blijven voelen. Tip 6: Weet dat een miskraam niet alleen jezelf raakt, ook je omgeving voelt verlies. Je (schoon)zus wordt geen tante, je moeder wordt geen oma. En je partner wordt geen vader.

6 6 Rouwen is persoonlijk Iedereen verwerkt verlies op een eigen manier, rouw is heel persoonlijk. Er is geen goede en geen foute manier. De manier waarop jij rouwt, is de manier die bij je past. Tip 7 Rouw op je eigen manier Het is niet een standaard proces met fases waar je in een bepaalde volgorde doorheen gaat. In rouw is niets normaal en alles is normaal. Iedereen doet dat op zijn of haar eigen manier en dat is oké. Zie het maar als een vingerafdruk van verdriet. Wat trouwens de titel is van een heel mooi boekje over rouw. Alle vingerafdrukken lijken op elkaar, maar geen één is dezelfde... Mannen en vrouwen gaan anders om met rouw. Christel Goulancourt heeft hier een mooi blog over geschreven: Man en vrouw in rouw.

7 7 Tip 8: Geef jezelf tijd om je verlies een plaats te geven. Er kunnen allerlei emoties boven komen tijdens rouwen, zoals boosheid, verdriet, schuldgevoel, jaloezie. Tip 9: Erken je verdriet Erkenning krijgen is belangrijk. We vinden het fijn als we door onze belangrijke anderen erkent worden in wie we zijn, en wat we doen. Zonder erkenning voelen we ons alleen, niet gehoord en niet gezien. Als je iets verdrietigs meemaakt moet je dat onder ogen zien. Verdriet heeft ook erkenning nodig. In zijn volle omvang, met de pijn en het verlies op alle vlakken. Niet alleen de zwangerschap die je hebt verloren, maar ook bv. de band die je al voelde, de toekomstdroom, het vertrouwen in je lijf, het vertrouwen in je zelf. Een pijnlijk proces, maar ook nodig. Als je alle pijn onder ogen hebt gezien, erken je ook het bestaan van jouw ongeboren kind, erken je de ervaring, het bestaan van jouw zwangerschap en het bestaan van jouw miskraam. Pas als je de pijn hebt erkent, kun je helen.

8 8 Je miskraam verwerken De volgende stap is het verwerken van je verlies. Ook hierin kan praten over je verlies belangrijk zijn. Tip 10: Je aansluiten bij een praatgroep Je aansluiten bij een praatgroep kan je ook heel goed helpen. In dit blog leggen we uit waar je een praatgroep kan vinden of hoe je zelf een groep kan starten: Hoe start ik een praatgroep voor miskraamvrouwen? En hier hoe je een groep kan leiden als je besluit zelf een praatgroep te starten: Hoe een praatgroep leiden voor miskraamvrouwen. Als je het moeilijk vindt om te praten of als dit niet voldoende is, volg dan de tip op van een van onze volgende partners: Tip 11: Schrijven aan de hand van schrijfopdrachten Na een miskraam of vroeggeboorte op verhaal komen? Niet dóórleven maar doorléven? Door te schrijven aan de hand van concrete schrijfopdrachten word je uitgenodigd op zoek te gaan naar het eigen verhaal. Schrijfervaring is niet nodig. Je kunt alleen vooruitgang boeken als je de plekken aanraakt waar de meeste pijn zit. Tip 12: Brief schrijven aan je miskraam Schrijf een brief gericht aan je miskraam. Vertel in je brief wat je tegen hem of haar zou willen zeggen.

9 9 Tip 13: Maak een moodboard Een mens is een scheppend wezen. We zijn gemaakt om iets te maken, te bouwen of anders gezegd: iets te scheppen. Een kindje krijgen is hier het ultieme bewijs van. Als miskraammoeder ben je jouw schepping kwijtgeraakt. Jouw wereld stort even in en bestaat voor jouw gevoel even niet meer. Wellicht dat je er ook geen woorden aan kunt geven hoe groot jouw verlies is. Dan kan het helpen om op een scheppende en creatieve manier jouw verlies handen en voeten te geven. Een moodboard wordt meestal gebruikt bij het inrichten van een huis, maar met een moodboard kun je ook jouw miskraam als het ware inrichten. Zoek plaatjes in tijdschriften die jouw miskraam weerspiegelen. Een geknakte boom bijvoorbeeld of een zandvlakte Tip 14: Als dit je niet aanspreekt, kijk dan naar andere creatieve vormen zoals schilderen, mozaïeken of boetseren

10 10 Tip 15: Creëer een afscheidsritueel Dit helpt je om je verlies een plaats te geven. Dit kan door een brief te schrijven aan je ongeboren kind en deze te verbranden zodat de rook naar je kindje kan gaan. Of deze brief in een fles doen en aan het water meegeven door hem in de rivier te werpen. Of maak je eigen afscheidsritueel. Tip 16: Bewaar je herinneringen De echofoto, je eerste rompertje, zwangerschapstest, afsprakenkaart van de verloskundige, dit zijn allemaal herinneringen aan je ongeboren kindje. Neem hier afscheid van op het moment dat jij er aan toe bent. Tot die tijd kan je deze herinneringen bewaren in een mooie doos of in een fotolijst. Tip 17: Schrijf je negen maanden dagboek alsnog uit Schrijf deze uit wanneer je daarmee was begonnen. Of schrijf persoonlijke brieven aan je ongeboren kind. Jouw systeem stond ingesteld op een termijn van 9 maanden. Geef je lichaam die erkenning en kijk of je de zorg die je aan dit kindje had willen geven, omgezet kan worden in zorg voor jezelf.

11 11 Oefening 1 visualisatie oefening Ga rustig zitten en zorg dat je niet gestoord wordt. Zet eventueel rustige ontspannende muziek op. Adem een paar keer diep in en uit en voel je lichaam. Ga met je aandacht naar je baarmoeder en voel wat er is...verdriet, pijn, onmacht, gemis...het is er en dat is zo logisch, je verloor je kindje. Stel je voor dat met elke uitademing je pijn en verdriet en alles wat je verder nog ervaart aan onprettige gevoelens, los laat. Geef het maar af aan Moeder Aarde. Voel hoe de aarde je draagt en jouw pijn opneemt. Stel je voor dat er gouden of wit licht van boven door je kruin jouw lichaam inkomt. Het stroomt als water door je hele lijf...het spoelt je schoon van binnen. Focus nu op je baarmoeder en laat het licht je hele baarmoeder vullen, laat je baarmoeder zich vullen met licht en liefde. Zodat jouw buik weer een zachte krachtige plek van creatie kan worden. Doe deze oefening zo vaak als jij het prettig vindt en zo lang als het goed voelt. De aarde transformeert jouw verdriet en geeft je kracht terug.

12 12 Tip 18: Maak van je uitgerekende datum een bijzonder gedenkmoment. Op je uitgerekende datum met lege handen staan is naar. De datum vergeet je niet zomaar en vaak zie je er ook tegenop. Wat kan helpen is er een bijzonder gedenkmoment van maken met een zelfgemaakt ritueel. Door er even bewust bij stil te staan en er iets bijzonders van te maken ben je actief bezig en zet je een belangrijke stap in je verwerking. Oefening 2 Tekenoefening Teken je eigen gevangenis en zet jezelf op die plek, waarvan jij denkt dat het goed is dat jij daar staat. Teken cipiers en geef ze een kleur. Dit mogen ook poppetjes zijn. Bekijk de tekening een poosje en beschrijf dan wat jij ziet. Stel jezelf vragen zoals: Hoe kom ik zelf uit deze gevangenis (je eigen gevangenis) of Wie zijn de anderen in deze tekening of zijn het karaktereigenschappen van mijzelf? of Wat heb ik nodig om uit deze gevangenis te komen?

13 13 Voor echtparen of stellen, als je met z n tweeën bent Tip 19: Ga erop uit met jouw partner Jullie hebben samen een kindje verloren maar toch gaan jullie anders met de situatie om. Simpelweg omdat mannen en vrouwen verschillend met stress en heftige situaties omgaan. Jullie kunnen elkaar hierin snel verliezen. Soms lukt het ook niet om met elkaar hierover te praten. Het is dan belangrijk om wel het gevoel te hebben dat jullie nog een (echt)paar zijn. Blijf dan ook leuke dingen samen doen, ook al heb je daar misschien in eerste instantie geen zin in. Naast dat dit de nodige afleiding geeft, versterkt dit ook het gevoel van verbondenheid en het idee dat je er niet alleen voor staat. Menig relatie staat in deze tijd zwaar onder druk omdat de man en vrouw op een andere manier met de situatie omgaat. Samen de dingen blijven doen die jullie voorheen deden, dus ook de leuke dingen, kan hierbij helpen. Tip 20: Zoek als koppel hulp als je er samen niet uit komt

14 14 Tip 21: Blijf in verbinding met je partner Iedereen beleeft zijn of haar verdriet op een eigen manier en dat kan (tijdelijk) voor onderlinge verwijdering zorgen. In verbinding blijven betekent niet alleen blijven praten met elkaar, want soms zijn woorden moeilijk te vinden. Er voor elkaar zijn, hand in hand... zonder woorden is zo kostbaar!

15 15 Voor als je al kinderen hebt Heb je kinderen? Ook zij zien en ervaren je. Misschien heb je hen al wat verteld, misschien ook niet. Wat ze wel zien, is je verdriet. Ze weten niet waarom je verdrietig bent en zoeken snel de oorzaak bij zichzelf. Mama is verdrietig omdat ik mijn drinken niet op heb of omdat ik stout ben geweest. Tip 22: Een kaartje sturen Laat vrienden en/of familie, een kracht' kaartje sturen naar broertje(s) en/of zusje(s), waarbij zij laten merken dat er ook aan hen gedacht wordt. Dit hoeft zeker geen rouwkaart te zijn, maar mag juist ook iets zijn waar bijvoorbeeld het kind affiniteit mee heeft. Dit kaartje is bedoeld om het kind een hart onder de riem te steken. Tip 23: Lees het boek Mama had een baby in haar buik van Femke van Midden Het boek beschrijft het verhaal van Nienke en Timo en het verlies van hun babybroertje Noah. Het hele gezin kijkt uit naar de komst van Noah, maar op een dag vertellen papa en mama dat Noah dood is. Met name Timo heeft veel vragen. Kun je met een dood broertje nog wel voetballen? En wat gebeurt er bij een crematie? Vragen die tijdens het verhaal beantwoord worden.

16 16 Oefening 3 Creatieve oefening Versier samen met je kind of kinderen een steen of kaarsje ter nagedachtenis van het overleden broertje of zusje en geef deze een plekje in huis of een andere plek van betekenis. Op deze manier kunnen de kinderen op hun eigen manier en wanneer zij dat willen, stilstaan bij de miskraam.

17 17 Als de miskraam al langer geleden is Veel van de bovenstaande tips kan je toepassen, ook al heeft je verlies in het verleden plaatsgevonden. Wat goed voelt voor jou, waar jij de meeste ruimte bij ervaart, wat goed klinkt voor jou; die tips passen bij jou. Tip 24: Lees het boek Geen Beschuit met muisjes van Joyce Beckker Als je anders wilt kijken naar je miskraam door de bril van de wet van aantrekking. Oefening 4: Schrijfoefening Ga met pen en papier ergens op een rustige plek zitten. Schrijf de volgende zin op: Als ik morgen wakker word, wil ik bevrijd zijn van. Vul alle antwoorden in die bij jou naar boven komen. Wat je nu op papier hebt staan, is een mooie reisplanner van jouw innerlijke helingsreizen om weer op het spoor naar jouw vrijheid te komen. Tip 25: Warme herinnering Elk wezen, geboren of ongeboren, is een ster die het licht van de liefde draagt. Dat licht wordt via het vlammetje van een begeleidingskaars in ere gehouden. Zo blijft het een tedere en warme herinnering.

18 18 Tip 26: Integreer jouw ongeboren kindje in je gezin Het is goed om te beseffen dat een miskraam impact heeft op jullie familiesysteem. Als dit bijvoorbeeld jullie eerste zwangerschap is, zal het kindje dat daarna geboren wordt nooit het eerste kindje zijn. Is het jullie tweede zwangerschap, dan zal een eventueel volgend kindje nooit jullie tweede kindje zijn. Het is belangrijk dat ook dit kindje een plek mag hebben binnen jullie gezin.

19 19 Tip 27: Vlinder herinnering Ieder leven is het waard gevierd te worden, dat geldt ook voor jouw ongeboren kind. Om je te helpen contact te houden met dit zieltje, kun je het herdenken met bijvoorbeeld een vlinder, dat symbool staat voor de eeuwige ziel. Tip 28: Maak contact met je zielskind Het kindje dat niet geboren is, heeft een boodschap voor je. Luister naar de signalen om deze boodschap te begrijpen. Tip 29: Vind herkenning in het e-boek Het uitgewiste kind In het moderne sprookje 'Het uitgewiste kind' van Joyce Beckker lees je hoe Sofia de pijn van haar jarenlang weggestopte miskramen heelt. Tevens komen de thema's relatieproblemen en familiegeheimen aan bod.

20 20 Als je weer zwanger bent na je miskraam Tip 30: Vraag hulp en steun bij je nieuwe zwangerschap Bij een nieuwe zwangerschap kunnen er allerlei gevoelens opnieuw naar boven komen. Gevoelens waarvan je dacht dat je ze al verwerkt had, zoals angst dat het mis gaat, verdriet over het kindje dat je niet hebt mogen leren kennen. Je onbevangenheid voor deze zwangerschap kan tijdelijk weg zijn.

21 21 Gedicht Helen door delen Een mens kan 'heel' worden door zich uit te spreken en door verdriet te delen - Annemieke de Mare

22 22 Hoe nu verder Wij hopen dat je met dit boek inspiratie hebt gekregen om je miskraam te verwerken. Wij hebben een handige zelftest ontwikkeld die je kan maken om te checken of jij het nog nodig hebt om je miskraam te verwerken: Naar de zelftest Hartelijk dank voor je tijd en inspanning om dit boek te lezen. Hiermee draag ook jij bij aan het bespreekbaar maken van miskramen. Waar wil jij informatie over ontvangen? Wij hebben zoveel mogelijk tips verzameld, maar mogelijk hebben we nog zaken over het hoofd gezien. Je kan ons helpen door aan te geven waar jij specifiek nog informatie over zou willen hebben. Mail dit naar Je helpt hier alle vrouwen met een miskraam mee.

23 23 Tot slot Dit boek is een verzameling geworden van waardevolle tips die je kunnen helpen om soepel door je verlieservaring te gaan. Joyce Beckker en ik (oprichters MiskraamVerwerken.nl) willen graag dat jij je vrij voelt om je ervaring te delen, zodat jij weer vrijheid in je leven ervaart. Over de gevolgen van het niet verwerken van je miskraam kan je lezen op ons blog. Waar het ons om gaat, is dat jij je geesteskinderen geboren laat worden. Of anders gezegd: dat jij je dromen gaat uitvoeren, dat jij je eigen intuïtie volgt en datgene doet wat bij je past zodat jij gelukkig bent. Doordat jij gelukkig bent, ben je een inspiratiebron voor je omgeving. Dan kan jij je dierbaren blijven voeden, koesteren, helpen, inspireren, steunen en liefhebben. Liefs, Thea van Dijk Medeoprichtster van MiskraamVerwerken.nl PS: Ik vind het fijn als jij je reactie op dit boek met ons deelt via mail: PSS Wil je ons laten weten waar jij nog informatie over wilt ontvangen? Life is supposed to feel good -- Abraham Hicks

24 24 Met dank aan Dit inspiratieboek heb ik kunnen schrijven door de inbreng van de enthousiaste partners van MiskraamVerwerken.nl. Graag stel ik ze aan je voor: Joyce Beckker - MiskraamVerwerken.nl (tip 1, 29, oefening 4) Agmar Butcher - praktijk Kei-JIJ (tip 22, 23 en oefening 3) Laurina Geluk - praktijk Aan het werk met verlies (tip 11) Christel Goulancourt - Goulancourt Coaching & Counselling (tip 21, 26) Simone Hoogeveen - Simone Hoogeveen Hulpverlening (tip 9) Claudia Koole Vlinderijnes Design (tip 25) Freya van der Made-Berveling - praktijk Freyheid (tip 2, oefening 1) Annemieke de Mare - Praktijk Amare (gedicht blz 18) Janneke Oedzes - praktijk De Sinne (oefening 2) Irene Otto - praktijk Janna (tip 7, 18) Rianne Schutte-Mensink - praktijk Daniel (tip 3, 5, 17) Ingrid Vlemmings - praktijk Leven met gemis (tip 12) Diana Wouters - DWS Counselling (tip 13, 19) Thea van Dijk MiskraamVerwerken.nl: (Overige tips)

THEMAONTMOETINGEN. Er zijn ontmoetingen rondom vier thema s: Waardevol opvoeden Zelfbewust zijn Investeren in je relatie Leven met verlies

THEMAONTMOETINGEN. Er zijn ontmoetingen rondom vier thema s: Waardevol opvoeden Zelfbewust zijn Investeren in je relatie Leven met verlies THEMAONTMOETINGEN Ieder mens heeft weleens vragen die hij niet zomaar kan beantwoorden. Bijvoorbeeld over wie je bent of wilt zijn, hoe je je relatie kunt versterken, hoe je omgaat met verlies of over

Nadere informatie

7 inzichten voor hooggevoelige vrouwen met een miskraam

7 inzichten voor hooggevoelige vrouwen met een miskraam 2017 7 inzichten voor hooggevoelige vrouwen met een miskraam Joyce Beckker Soul MatchMaker 18-7-2017 1. De echte oorzaak van je miskraam is anders dan je denkt Wij, hooggevoelige vrouwen, willen graag

Nadere informatie

om orde te scheppen om orde te scheppen in een wirwar van gevoelens in een wirwar van gevoelens

om orde te scheppen om orde te scheppen in een wirwar van gevoelens in een wirwar van gevoelens VijfVijf tipstips om orde te scheppen om orde te scheppen in een wirwar van gevoelens in een wirwar van gevoelens Vijf tips om orde te scheppen in een wirwar van gevoelens Als je in je zwangerschap afscheid

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar DOELSTELLINGEN De deelnemers worden zich bewust van hun eigen omgang met rouw en verlies en de rol die hun geloof of levensoriëntatie hierbij heeft. De deelnemers weten dat ieder op een eigen manier rouwt

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de OVER EN UIT OVER EN UIT Welkom bij de e-training Over en uit. In deze training leer je beter om te gaan met je scheiding. Je leert hoe je het beste het nieuws van de scheiding aan je kind kan vertellen,

Nadere informatie

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE voor het doopsel van meerdere kinderen In dit boekje vind je een 15-tal voorbeelden van belofte-formules die je als ouders kan uitspreken tijdens de doopviering van je kind.

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo!! Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Als je je kindje verliest in de zwangerschap

Als je je kindje verliest in de zwangerschap Als je je kindje verliest in de zwangerschap persoonlijk boek om in te vullen en te bewaren voor jou, als je ooit een miskraam had R Miriam van Kreij Als je je kindje verliest in de zwangerschap Op www.miskraambegeleiding.nl/miskraamboek

Nadere informatie

in alle kleuren Margreet Jansen Met illustraties van Angelique Bosman

in alle kleuren Margreet Jansen Met illustraties van Angelique Bosman in alle kleuren Margreet Jansen Met illustraties van Angelique Bosman Voor stille dagen Om weer even samen te praten en te dromen. Elkaar vasthouden met woorden. Schrijf een brief. Een brief naar de hemel.

Nadere informatie

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES VOORWOORD In 2016 schreef ik de Gids over emoties bij kids 80 praktische tips. Mijn kennis en ervaring blijft zich echter door ontwikkelen. Daarom deel ik

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Studielessen voor 4-7 jarigen. HANDLEIDING

Studielessen voor 4-7 jarigen. HANDLEIDING MIJN GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen. HANDLEIDING najaar 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson Ik ben BANG oefenboekje om te leren omgaan met angst Steef Oskarsson Bang Bang is een emotie. Net als blij, bedroefd en boos. Iedereen is wel eens bang. Sommige mensen zijn vaak bang, sommigen niet. Iedereen

Nadere informatie

Plak hier een foto van jou in verwachting.

Plak hier een foto van jou in verwachting. Plak hier een foto van jou in verwachting. DIT ZWANGERSCHAPSDAGBOEK IS VAN: ADRES: WOONPLAATS: GEBOORTE UITGEREKEND OP: NAAM VAN DE PARTNER: GEBOORTE BROERTJES EN ZUSJES VAN DE BABY: GEFELICITEERD! JE

Nadere informatie

41 tips Van Jezelf Houden

41 tips Van Jezelf Houden Marian Palsgraaf 41 tips Van Jezelf Houden Gewoon omdat jij het waard bent Hallo mooie JIJ, Leuk dat je je hebt ingeschreven voor de 21 dagen cursus Van Jezelf Houden. Wat zal het mooi zijn: een wereld

Nadere informatie

Ik ben BOOS. oefenboekje om te leren omgaan met boosheid. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson

Ik ben BOOS. oefenboekje om te leren omgaan met boosheid. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson Ik ben BOOS oefenboekje om te leren omgaan met boosheid Steef Oskarsson Boos Boos is een emotie. Net als blij, bedroefd en bang. Iedereen is wel eens boos. Sommige mensen zijn vaak boos, sommigen niet.

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn.

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn. RITUEEL schrijven d a g b o e k Word de persoon die je altijd al had willen zijn. Welkom De persoon worden die je altijd al had willen zijn. Daarom schrijf ik. Door ritueel te schrijven kom je in verbinding

Nadere informatie

Schrijf en vervul jouw hartsverlangen

Schrijf en vervul jouw hartsverlangen Schrijf en vervul jouw hartsverlangen 3 Meditaties en intuïtief schrijfoefeningen Cindy's Coaching Corner www.cindyscoachingcorner.com Be magical, just by being you! Intuïtie is kijken met je ziel Mijn

Nadere informatie

Week 4: voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen. WEEK 4 Voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen

Week 4: voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen. WEEK 4 Voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen WEEK 4 Voelend schrijven met je hogere zelf en je gidsen Het klinkt als iets onmogelijks Schrij Schrijven met je hogere zelf en je gidsen, klinkt als iets onmogelijks. Misschien ook omdat, hoe zeer je

Nadere informatie

Ik mis je in alle kleuren

Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Met gedichten van Margreet Jansen en illustraties van Angelique Bosman Voor... een lotgenotengroep van de Stichting Jonge Helden Ik schrijf je vandaag

Nadere informatie

Parel van het licht. Moed en verlichting op je pad

Parel van het licht. Moed en verlichting op je pad Parel van het licht Moed en verlichting op je pad Parel van het licht Moed en verlichting op je pad Margot Peters Schrijfster: Margot Peters Coverontwerp: Margot Peters ISBN: 9789402141078 Margot Peters,

Nadere informatie

mensen met hersenletsel

mensen met hersenletsel Tips van en voor mensen met hersenletsel Leven met hersenletsel op de lange termijn Introductie Dit boekje is gemaakt met de tips van mensen met hersenletsel die deelnamen aan een onderzoek naar de zorg

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET TOOLKIT ROUW EN VERDRIET ALS JE IEMAND DICHTBIJ VERLIEST. Rouwen: een werkwoord waarvan je de betekenis pas leert kennen als je voor het eerst iemand verliest die veel voor jou betekende. Misschien wil

Nadere informatie

jij Nu hier niet meer bent Mijn herinneringsboek

jij Nu hier niet meer bent Mijn herinneringsboek Als er iemand sterft, dan is dat vaak heel verdrietig. Je moet afscheid nemen van iemand die je goed kende en van wie je hield. In dit boekje lees je over wat er allemaal gebeurt als er iemand dood is

Nadere informatie

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN INHOUD 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN 7 Verdriet uit je hart en verdriet om je zorgen 11 De belangrijkste relatie is die met jezelf 14 In dankbaarheid ligt geluk

Nadere informatie

Werkboek Nieuwjaarsbezinning

Werkboek Nieuwjaarsbezinning Werkboek Nieuwjaarsbezinning Tel je zegeningen over 2017 en voed je verlangen voor 2018 Met de Nieuwjaarsbezinning neem je de tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar en vooruit te blikken naar het

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

5 gouden tips voor meer zelfvertrouwen

5 gouden tips voor meer zelfvertrouwen Logo with tekst.pdf 5 gouden tips voor meer zelfvertrouwen Korte intro Deze tips komen uit de mindfullness en coachingopleiding die ik heb gevolgd. Ik heb gekozen voor niet teveel tips, anders wordt het

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens Trainen en coachen Psycholoog Mirella Brok Skype Tilburg Made Den Bosch psycholoog@psycholoogmirellabrok.nl 06 1771 2728 KvK 51743256 Lid Nederlandse Beroepvereniging voor Toegepaste Psychologie Opwarmoefening

Nadere informatie

M i j n o u d e r s g a a n s c h e i d e n

M i j n o u d e r s g a a n s c h e i d e n M i j n o u d e r s g a a n s c h e i d e n W E R K B O E K E C H T S C H E I D I N G, S T E U N J E K I N D M I J N W E R K B O E K Dit werkboek is speciaal voor kinderen met gescheiden ouders. Er zijn

Nadere informatie

Troostboekje van. Antonius in Beweging

Troostboekje van. Antonius in Beweging Wie zijn we? Antonius in Beweging wil de boodschap van Christus in woord en daad uitdragen. We organiseren allerlei activiteiten rondom levensbeschouwing en geloof. Zo geven we op een eigentijdse en warme

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

Een dierbare verliezen. Informatie voor nabestaanden

Een dierbare verliezen. Informatie voor nabestaanden 00 Een dierbare verliezen Informatie voor nabestaanden Deze folder is bedoeld voor nabestaanden. U leest hierin over de gevoelens die u kunt ervaren, en hoe u in deze moeilijke tijd goed voor uzelf kunt

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go YOGA LIFESTYLE FEBRUARI 2017 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf Ga mee op reis in dit avontuur van zelfontwikkeling en persoonlijke groei!

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod 2 Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Prettige en niet prettige aanrakingen

Prettige en niet prettige aanrakingen Kriebels in je buik Prettige en niet prettige aanrakingen 1 Prettige en niet prettige aanrakingen Groep 3 50 min Begrippen Prettig, onprettig, dwingen, overhalen, grenzen aangeven, hulp bij problemen,

Nadere informatie

Vul de ontbrekende woorden in

Vul de ontbrekende woorden in persoonlijke Vul de ontbrekende woorden in Door openhartig met je neuroloog of MSverpleegkundige te praten, kun je ervoor zorgen dat jouw MS behandeld wordt op de manier die het beste is voor jou. Alleen

Nadere informatie

Therapieën op een rijtje

Therapieën op een rijtje Therapieën Therapieën op een rijtje Psychomotorische therapie (PMT) P. 4 Psychomotorische gezinstherapie P. 4 Haptotherapie P. 6 Systeemtherapie P. 7 Groepstherapie P. 7 Muziektherapie P. 8 EMDR P. 9 Speltherapie

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Als je bidt, ga dan je binnenkamer in; bid tot je Vader die in het verborgene is. Je Vader, die in het verborgene ziet, zal het je belonen.

Als je bidt, ga dan je binnenkamer in; bid tot je Vader die in het verborgene is. Je Vader, die in het verborgene ziet, zal het je belonen. Als je bidt, ga dan je binnenkamer in; bid tot je Vader die in het verborgene is. Je Vader, die in het verborgene ziet, zal het je belonen. Jezus 52 weken Schrijvend bezinnen op Jezus woorden voor jou

Nadere informatie

Doe-boek voor kinderen

Doe-boek voor kinderen Doe-boek voor kinderen Praten over ziek zijn Dit boekje is van:... Dit boekje is voor jou! Je mag zelf kiezen wat jij leuk vindt om te doen. Je kunt het samen doen of alleen, wanneer jij er zin in hebt.

Nadere informatie

Werkboek bij e-book Hoe wordt je een gelukkiger mens met jouw emoties en gevoelens? Hoe word je een gelukkiger mens met jouw emoties en gevoelens

Werkboek bij e-book Hoe wordt je een gelukkiger mens met jouw emoties en gevoelens? Hoe word je een gelukkiger mens met jouw emoties en gevoelens Werkboek bij het e-book Hoe word je een gelukkiger mens met jouw emoties en gevoelens (om te printen en in te vullen!) Tip: het bestand is opgemaakt in A5 (stel je printer in op twee pagina s per vel!).

Nadere informatie

Module 4 : Krachtbronnen

Module 4 : Krachtbronnen Module 4 : Krachtbronnen Vertrouwen Krachtbron: positieve mindset krachtbron: emoties hanteren Krachtbron: loslaten Moment voor jezelf en jouw verhaal opdrachten oefeningen Inleiding Veerkracht bouw je

Nadere informatie

Of je hart nu breekt of scheurt, kapot is kapot.

Of je hart nu breekt of scheurt, kapot is kapot. Of je hart nu breekt of scheurt, kapot is kapot. Rouw van naastbestaanden van personen met dementie Gerke VERTHRIEST Een pluim voor jou, mantelzorger! We staan stil bij: - Rouwen als iemand nog niet dood

Nadere informatie

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid.

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. Januari Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. (Hoog) gevoelig zijn krijgt in deze tijd steeds meer ruimte en bekendheid, dat is fijn. Een generatie geleden was het niet wenselijk om gevoelig

Nadere informatie

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN Bladzijde 5 Waarom dit boekje? Lees de tekst goed. Beantwoord dan de onderstaande vragen. 1 Waar gaat het boekje over?... 2 Door wie kun je op het

Nadere informatie

Neem echt de tijd om de onderstaande vragen in te vullen!

Neem echt de tijd om de onderstaande vragen in te vullen! Intake formulier Voornaam: Achternaam: Adres: Postcode & Plaats: Mobiel : Geboortedatum: Email: Huisarts + telefoonnr: Evt andere behandelende artsen: Neem echt de tijd om de onderstaande vragen in te

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Worksheet - Zicht op Zingeving

Worksheet - Zicht op Zingeving Worksheet - Zicht op Zingeving Deze worksheet behoort bij de oefening Zicht op Zingeving. Basisoefening A. Neem voor deze oefening papier en pen en werk voor jezelf de volgende vragen uit: 1: Denk eens

Nadere informatie

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen...

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Gefeliciteerd met jullie baby! Gefeliciteerd! Jullie hebben net een baby gekregen. Jim en Nora hebben ook een baby

Nadere informatie

Jij bent altijd de baas en je gaat zo ver als jij wilt. Duik in jezelf en geniet van het proces.

Jij bent altijd de baas en je gaat zo ver als jij wilt. Duik in jezelf en geniet van het proces. Hallo dapper mens, Dit is deel 1 van het (zelf)onderzoek. Totaal zijn er twintig vragen voorafgaand aan het Levend Water Ritueel. Mijn advies is om dit werkboek uit te printen en in te vullen. Door gedachten

Nadere informatie

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN Het doel van het drie weken plan van Follow the Honey is een dagelijkse gewoonte op te bouwen van naar binnen gaan, met je aandacht bij Jezelf zijn*. Binnen is bij je hart,

Nadere informatie

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14 Inhoud Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden 10 3. Tevreden met weinig 12 4. Tevreden met wat je hebt 14 Angst 5. Angst voor mensen 16 6. Angst voor God

Nadere informatie

EEN DIERBARE VERLIEZEN

EEN DIERBARE VERLIEZEN EEN DIERBARE VERLIEZEN 994 Inleiding Deze folder is bedoeld voor nabestaanden. U leest hierin over de gevoelens die u kunt ervaren en hoe u in deze moeilijke tijd goed voor uzelf kunt zorgen. U heeft kort

Nadere informatie

Step up, Sparke & Shine

Step up, Sparke & Shine Step up, Sparke & Shine Module 4 Innerlijk kind In de vorige module heb je gekeken naar de impact van vorige levens en familielijnen. Hoeveel we onbewust bij ons dragen wat eigenlijk helemaal niet van

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Stoppen met zelfbeschadiging?

Stoppen met zelfbeschadiging? Stoppen met zelfbeschadiging? Hoe weet ik of ik eraan toe ben te stoppen? Besluiten om te stoppen met zelfbeschadiging is een persoonlijke beslissing. Niemand kan dit voor je beslissen. Stoppen omdat je

Nadere informatie

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Speciaal voor jou! De leergierige scholier Huiswerk tips! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Schipperswijk 10 9665PM Oude Pekela tel: 06-10318833 info@moniquecoachtkids.nl www.moniquecoachtkids.nl

Nadere informatie

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens Inleiding Omgangskunde draait om contact maken. Met deze oefeningen hoop ik dat u echt contact kan maken met leerlingen. We willen allemaal gezien en gehoord worden. We zijn allemaal mensen en iedereen

Nadere informatie

een dierbare verliezen

een dierbare verliezen een dierbare verliezen een dierbare verliezen U heeft kort geleden iemand verloren. Dat kan heel verwarrend zijn. Vaak is het moeilijk te accepteren dat iemand er niet meer is. Soms is het verdriet of

Nadere informatie

Lucas 22,39-46 Jezus bidt

Lucas 22,39-46 Jezus bidt Lucas 22,39-46 Jezus bidt Tweede zondag van de Lijdenstijd Gezinsdienst Liturgie Lied: opwekking 489 Lied: opwekking 430 Votum / groet Lied: psalm 22:1,5 Gebed Wet Lied: E&R bundel 245: 1,2,3 Lezing: Lucas

Nadere informatie

together forever is het motto van het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog 2008 in Nederland THE GODFATHER

together forever is het motto van het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog 2008 in Nederland THE GODFATHER THE GODFATHER 1. Bekijk het fragment Last scène from Godfather 2. Hierin zie je een boevenfamilie (Italiaanse maffia) gezellig feest vieren met elkaar. De mannen bespreken daarna zaken. In de beroemde

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

Golf van de Rode Maan

Golf van de Rode Maan Golf van de Rode Maan Data waarin de golf van de Rode Maan valt: 11-2 t/m 23-2-2015 *29-10 t/m 10-11-2015 *16-7 t/m 28-7-2016 *2-4 t/m 14-4- 17 18-12 t/m 30-12 -2017 * 4-9- t/m 16-9-2018 * 22-5 t/m 3-6-2019

Nadere informatie

Van een pragmatisch auteur, Ervaringsdeskundige en gecertificeerd Rouw- & Verliescoach

Van een pragmatisch auteur, Ervaringsdeskundige en gecertificeerd Rouw- & Verliescoach Van een pragmatisch auteur, Ervaringsdeskundige en gecertificeerd Rouw- & Verliescoach Rouwen mag! ---------------------Het meest praktische handboek over Verlies. Goedele van kerschaever Breek uit jezelf,

Nadere informatie

Module 5 Heel je relatie met geld

Module 5 Heel je relatie met geld Module 5 Heel je relatie met geld Inleiding In deze module gaan we nog wat dieper in op jouw relatie met geld. Veel coaches, therapeuten en trainers werken heel hard maar verdienen erg weinig (te weinig!).

Nadere informatie

Worksheet EFT bij Negatieve Overtuigingen

Worksheet EFT bij Negatieve Overtuigingen Worksheet EFT bij Negatieve Overtuigingen Inleiding Wat zijn overtuigingen eigenlijk? De meest eenvoudige omschrijving die voor mij werkt is: een overtuiging is een gedachte die vaak gedacht is en daardoor

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Kinderen, rouw en beeldende therapie

Kinderen, rouw en beeldende therapie Rosanne van Alphen de Roo Kinderen, rouw en beeldende therapie Dingen die je moet weten als je met een rouwend kind te maken hebt De Zwaan, beeldende therapie 1 Kinderen en rouw In dit E-book krijg je

Nadere informatie

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s Babylichaamstaal Van te vroeg geboren baby s Inleiding Voor een pasgeboren baby is lichaamstaal de eerste en enige manier om te vertellen wat hij wel of niet prettig vindt. Omdat hij nog niet kan praten,

Nadere informatie

Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505

Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505 Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505 Lichamelijk: pijn, fysieke beperkingen, afweging behandeling vs bijwerkingen Angst en onzekerheid: verloop ziekte,

Nadere informatie

Stap 12: Dieper leren voelen

Stap 12: Dieper leren voelen Stap 12: Dieper leren voelen Dieper leren voelen & hoe zit het met (hoog)gevoeligheid? In deze les gaan we verder in op het leren voelen en bewust worden van je lichaam. Als je meer verbinding voelt met

Nadere informatie

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner:

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner: Boetseweg 47 7895 AV Roswinkel telefoon: 0591 785 780 www.jolandalinders.com e-mail: info@jolandalinders.com IBAN: NL32 KNAB 0729 6439 99 BIC: KNABNL2H KvK nummer: 59561742 BTW nummer: NL155366701B02 Alsjeblieft!

Nadere informatie

Het leven leren leven

Het leven leren leven Rouwbegeleiding in de praktijk Het leven leren leven Karin van der Plas Themabijeenkomst IDPZ 31 oktober Programma Welkom Theorie over rouw Bespreking casus/ luisteroefening Wat is Levenskunst? Tijd voor

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT 2011 Ann Weiser Cornell 1 Deel één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er op dit moment

Nadere informatie

Wim Annerel Life coach Loopbaancoach Business coach.

Wim Annerel Life coach Loopbaancoach Business coach. Wim Annerel Life coach Loopbaancoach Business coach Goede voornemens? Vergeet het maar, zeggen de statistieken: slechts 18% slaagt erin om goede voornemens ook succesvol na te komen. En toch. Als je weet

Nadere informatie

Onderzoek van de blaas en urinewegen bij kinderen. (mictiecystogram)

Onderzoek van de blaas en urinewegen bij kinderen. (mictiecystogram) Onderzoek van de blaas en urinewegen bij kinderen (mictiecystogram) De afspraak voor het mictiecystogram Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie: Datum:.. Dag/tijdstip: dag. uur Je wordt van

Nadere informatie

HET KOMPAS DOEL BENODIGDHEDEN: WERKINSTRUCTIE: OPDRACHT IN DE KLAS:

HET KOMPAS DOEL BENODIGDHEDEN: WERKINSTRUCTIE: OPDRACHT IN DE KLAS: HET KOMPAS DOEL Instrument geven om te benoemen en herkennen wat belangrijk is voor de kinderen (hun waarden), zodat ze kunnen leren kiezen. BENODIGDHEDEN: plaatje van een kompas groot kompas voor in de

Nadere informatie

Ben jij klaar voor de volgende stap?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Ben jij klaar voor de volgende stap? De juiste beslissing maken over jouw toekomst (en eventueel de toekomst van jouw paard), is een belangrijk proces. Deze richtlijnen zullen jou helpen de juiste keuze

Nadere informatie

Emma wil een broertje

Emma wil een broertje Emma wil een broertje Tekst: Emy Geyskens & Kolet Janssen Illustraties: Aleksandra Krawczycka GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 255 5 13,99 Uitgeverij Bakermat Suggesties: Kolet Janssen & Shanti Van Genechten

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les drie WELKOM BIJ LES DRIE VAN DEZE E-CURSUS WAARIN WE JE WILLEN LATEN ZIEN HOE JIJ GROTER KUNT WORDEN ZODAT JOUW PROBLEMEN

Nadere informatie

Verlies & Rouw. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website:

Verlies & Rouw. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: Verlies & Rouw HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Verlies is wanneer je iemand of iets die veel voor

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

Een dierbare verliezen

Een dierbare verliezen Algemeen Een dierbare verliezen www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG042 / Een dierbare verliezen / 14-07-2015 2 Een dierbare verliezen U heeft

Nadere informatie

Dagboek voor 9 maanden NÁ de bevalling. Roze wolk STINK LUIERS EN VERGEETACHTIG PFF... MOE. Een uniek dagboek voor mama!

Dagboek voor 9 maanden NÁ de bevalling. Roze wolk STINK LUIERS EN VERGEETACHTIG PFF... MOE. Een uniek dagboek voor mama! Irene de Kruijf Dagboek voor 9 maanden NÁ de bevalling Roze wolk STINK LUIERS PFF... MOE EN VERGEETACHTIG Een uniek dagboek voor mama! STINKLUIERS KRAAM- VERBAND? BORSTVOEDING GEVEN ONZEKER MOE NACHTDIENST

Nadere informatie

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 is de Levend Evangelie Gemeente gemeentebreed bezig met het onderwerp GEBED. Op verzoek

Nadere informatie

Voorwoord voor ouders en begeleiders

Voorwoord voor ouders en begeleiders Voorwoord voor ouders en begeleiders Waar gaat dit boek over? Dit is het Dagboek van Thomas, een jongen van 11 jaar van wie de ouders uit elkaar gaan. Thomas beschrijft en verwerkt dat ingrijpend gebeuren.

Nadere informatie

on track again Opnieuw op weg na een zelfmoordpoging

on track again Opnieuw op weg na een zelfmoordpoging on track again Opnieuw op weg na een zelfmoordpoging Ben je alles even moe? Zag je geen uitweg meer? Dacht je aan zelfmoord als een oplossing voor je problemen? Dit boekje laat jou zien dat je een heleboel

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

Omgaan met het verlies van een huisdier

Omgaan met het verlies van een huisdier Omgaan met het verlies van een huisdier Omgaan met het verlies van een huisdier Ik schrijf dier, dit klinkt misschien onpersoonlijk of generaliserend, ik zou liever hond of paard zeggen. Dit stuk is voor

Nadere informatie

Wanneer je de opdracht klaar hebt, stop je het werkblad in je werkmap of vraag je je docent. Noteer jouw score in je Elektronisch Logboek.

Wanneer je de opdracht klaar hebt, stop je het werkblad in je werkmap of vraag je je docent. Noteer jouw score in je Elektronisch Logboek. Dag 1 Opdracht 1 Geef jezelf een cijfer Je kunt op verschillende manieren over jezelf denken. Het beeld dat je van jezelf hebt, noemen we het zelfbeeld. Het zelfbeeld heeft te maken met hoe je jezelf ziet

Nadere informatie