Mogelijke vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mogelijke vragen tijdens een sollicitatiegesprek"

Transcriptie

1 Mogelijke vragen tijdens een sollicitatiegesprek Vertel eens iets meer over jezelf Vaak is dit één van de eerste vragen die een werkgever stelt. Wat je kan vermelden: naam woonplaats studies werkervaring motivatie positieve eigenschappen Gebruik eventueel je cv als leidraad. Bij deze vraag ga je best niet te lang over je studies palaveren. Zeg kort waar je woont (en gewoond hebt), waarin je geïnteresseerd bent en hoe je tot je studiekeuze gekomen bent. Terloops zeg je best dat je al een tijdje in die materie geïnteresseerd was. Je mag er niet voor terug schrikken om je kwaliteiten in de verf te zetten. Solliciteer je voor een commerciële functie, leg dan sterk de nadruk op je open en sociale ingesteldheid, op je talent om met mensen om te gaan en om ze van iets te overtuigen. Ga je voor een boekhoudkundige functie, beklemtoon dan vooral je nauwkeurigheid en je zin voor orde en overzichtelijkheid. Met andere woorden, overtuig je gesprekspartner ervan dat jij de persoon bent die ze voor deze functie zoeken. Bv. Ik ben afkomstig van en woon nu in Dit jaar ben ik afgestudeerd als (of: momenteel werkend als ). Ik heb een ruime interesse en ben goed in (iets dat relevant is voor de functie); nu ben ik op zoek naar een boeiende job in een bedrijf dat bij mij past. Tip: Wees bondig, een kort antwoord is hier het beste! Heb je al ervaring op dit vlak? Som op welke werkervaring je hebt: waar je gewerkt hebt de vaardigheden die je nodig had de machines die je gebruikte de verantwoordelijkheden die je droeg de mensen met wie je omging Als je nog niet zoveel werkervaring op dat specifieke vlak hebt, leg dan de nadruk op je: getuigschriften opleiding verwante interesses en hobby's leergierigheid werklust

2 Ben je nog op andere plaatsen aan het solliciteren? Voor welke functie? Hoe ver ben je daar al? Maak duidelijk dat dit niet je enige sollicitatie is, maar dat je op verschillende plaatsen 'gevraagd wordt'. Jij bent immers uniek en iemand als jij kan kiezen uit verschillende jobs wanneer je er zelf in gelooft. Maak duidelijk dat je bijvoorbeeld al ergens aan het werken bent of dat je reeds ver in de sollicitatieronden zit bij een groot bedrijf. Daardoor versterk je de positie waarin je zit en heb je meer macht om later eventueel te onderhandelen over de voorwaarden of om jouw aanwervingsprocedure te versnellen. Indien men bereid lijkt om je tamelijk snel uit te nodigen voor de volgende selectieronde mag je ervan uitgaan dat men sterk in jou geïnteresseerd is. Waarom ben je bij je vorige bedrijf weggegaan? Vermeld enkel die redenen die jou in een gunstig daglicht plaatsen. Zeg niet dat men niet tevreden was over je werk en dat je daarom ontslagen bent. Wees ook altijd positief over vorige werkervaringen. Als je lelijk begint te doen over andere werkgevers, zal men daar eerder conclusies over jou uit trekken. Mogelijke redenen om van job te veranderen zijn: het was slechts een tijdelijke job het was een deeltijdse baan de firma is failliet gegaan je werk was overbodig geworden je kreeg een betere aanbieding Waarom wil je van job veranderen? Dit is uiteraard enkel van toepassing voor wie al een andere job heeft. Let op dat je niet de indruk wekt dat je iemand bent die dikwijls van job verandert. Rekruterings verantwoordelijken zullen dit zeker niet waarderen! Je kan bijvoorbeeld zeggen dat je huidige werkgever je al een tijd promotie beloofd had, maar dat hij nu beweert dat er - hoewel hij je heel bekwaam vindt - op dit ogenblik geen andere functie vacant is. Begin echter niet je huidige werkgever zijn te besmeuren, dit zal uiterst negatief overkomen en de indruk wekken dat je aan verantwoordelijkheid je wil ontsnappen. Waarom wil je deze job? Hier komt je voorbereiding van pas. vermeld de goede reputatie die de firma als werkgever heeft, de werksfeer die er heerst soms speelt ook de ligging van het bedrijf een rol, de vlotte bereikbaarheid zodat je zeker tijdig aanwezig kan zijn toon enthousiasme over de sector waarin ze werken overtuig hen dat dit voor jou de ideale job is. Haal je vaardigheden aan en argumenteer Hoeveel wil je verdienen?

3 Loon, een cruciaal onderwerp tijdens de sollicitatie. Vraag je te veel, dan krijg je de job niet, vraag je te weinig, dan word je misschien wel aangenomen, maar ben je onderbetaald. Je kan altijd antwoorden met een wedervraag. "Hoeveel verdient iemand met mijn diploma en ervaring in uw bedrijf?" Informeer bij de Sociale Inspectie of de vakbond wat het minimumloon is voor een bepaalde job. Vermeld zeker het bedrijf, de sector, leeftijd, job, diploma. Hou ten slotte in gedachten dat het brutoloon niet altijd een juist beeld geeft van wat je verdient. Extralegale voordelen zoals maaltijdcheques en premies, de werkuren die je moet kloppen en een verplaatsingsvergoeding: het zijn allemaal factoren waarmee je moet rekening houden. Hoeveel zou je willen verdienen? Wat indien je minder zou krijgen? Dit is een moeilijke en gevoelige vraag. Als je direct een bedrag zegt, kan dit verkeerd overkomen, wil je dit risico niet lopen, omkader het cijfer dan met enkele zinnen. Sommige kandidaten - waaronder velen zonder werkervaring - hebben absoluut geen idee van de geldende loonbarema's. Neem op voorhand eens polshoogte bij enkele afgestudeerde vrienden, gebruik dit zeer waardevol netwerk! Bv. Ik zit in een selectieprocedure voor de functie van... waarvoor ik... euro zou worden betaald. Wat mij echter vooral interesseert is het vinden van een bedrijf dat bij me past. Indien je reeds werkt mag je gerust je huidige loon als referentie gebruiken. Bv. In mijn huidige functie verdien ik... Daar zou ik graag wat bovenop hebben, maar het juiste bedrag waar ik jaren zal voor kunnen werken, dat zoek ik. Waarom zouden we jou aannemen en niet een andere kandidaat? Zorg dat je zelfverzekerd overkomt. Als jij niet zeker bent dat je de job moet krijgen, hoe kan een werkgever het dan zijn? Som bondig je goede eigenschappen op. Verwijs naar: ervaring interesses diploma's en getuigschriften tewerkstellingsmaatregelen En overtuig de werkgever: dat je een harde werker bent dat ze op jou kunnen rekenen dat jij de man/vrouw voor de job bent Waarom zouden we precies jou aannemen? Wees hier persoonlijker dan bij de vorige vraag. Speel nu geen rolletje of je valt door de mand. Zoek een eigenschap die je bij jezelf belangrijk vindt en relevant voor deze job.

4 Bv. Ik zou na een periode van zes maanden tot een jaar de productiviteit van het bedrijf kunnen verhogen door mijn goede eigenschappen als... (laborant, productiechef, boekhouder,...). Ik ben ervan overtuigd dat ik op deze punten opvallend goed scoor. Als we jou zouden aanwerven, wie halen we dan in huis? Bazen zoeken eerlijke, betrouwbare, werklustige mensen. Antwoord dus in de zin van eerlijkheid, enthousiasme, trouw aan het bedrijf (niet na twee maanden opstappen), ordelijkheid, zelfstandig werken en een stabiel privéleven. Bv. U haalt met mij een eerlijke, loyale werknemer in huis die goed kan omgaan met andere mensen, met een geordend privéleven en iemand die vol enthousiasme zijn job uitoefent. Wat zijn je sterke punten? Voor je op deze vraag antwoordt, denk je best eens na over "Wat hoort de werkgever graag?" "Welke sterke kanten zijn belangrijk voor deze job?" Ook hier heb je weer de kans je troeven op te sommen: vaardigheden ervaring interesse enthousiasme betrouwbaarheid contactvaardigheid Geef ook altijd enkele voorbeelden. Wat zijn je zwakke punten? Noem geen zwakke kanten die rechtstreeks verband houden met de job waarvoor je solliciteert. Vermeld negatieve eigenschappen die ook een positieve kant hebben. Ook hier geef je best voorbeelden. Wat vind je niet goed aan jezelf? Wees hier sluw. Stel jezelf niet te negatief voor. Wees wel eerlijk, zeg dus niet dat je geen zwakke kanten hebt. De kunst van het beantwoorden van deze vraag is je negatieve eigenschappen toch positief te laten uitschijnen. Wel: Ik kan me ergeren aan mensen die zich niet aan afspraken houden, daarom ben ik zelf altijd correct in het nakomen van een afspraak. Niet: Ik ben vrij ongeduldig van natuur en verdraag niet dat ik door anderen nutteloos mijn tijd verlies. Ben je niet te jong/te oud voor deze job?

5 Als je al wat ouder bent dan kan je zeggen: ik ben niet vastgeroest, maar nog heel flexibel ik ben nog lang niet van plan te stoppen met werken ik heb een ruime ervaring en mijn kennis is zeer uitgebreid ik heb een rijp oordeel en de nodige dosis gezond verstand ik kan met heel verschillende karakters overweg ik weet wat verantwoordelijkheid is, men kan op mij vertrouwen Als je nog jong bent, kan je terugvallen op: ik wil deze baan lang houden ik wil bewijzen wat ik waard ben ik ben enthousiast en bereidwillig ik ben fysiek op mijn hoogtepunt ik ben flexibel Ben je bereid om overuren te doen? Beantwoord deze vraag eerlijk. Vraag of dat vaak nodig is. Indien je niet bereid bent, zeg dan dat je in noodgevallen wil bijspringen. Informeer of die overuren vergoed worden en hoe. Wat doen je vader, moeder, broers en zussen? (beroep en/of studies)? Hoewel deze vraag niets met jezelf te maken heeft, wil men hiermee uitvissen of je in een interessante, stimulerende omgeving leeft. Antwoord dus niet dat ze hier geen zaken mee hebben, maar stel je ook niet te stoeferig op. Laat zien dat je in een positieve omgeving woont, benadruk dat iedereen rondom jou het goed heeft. Niet alle ouders hebben hogere studies gedaan: zeg in zo'n geval dat ze harde werkers zijn die er volledig achter stonden dat je deze studies zou doen en dat ze je daarbij steeds gestimuleerd hebben. Indien je de oudste bent zal men je wel vragen of er bepaalde dingen zijn die voor jou moeilijker waren dan voor jongere broers of zussen. Geef hiervan enkele (onbelangrijke) voorbeelden en zeg dat hier zelf weinig last van ondervond. De jongste of een enig kind zal wel te horen krijgen dat hij/zij waarschijnlijk een verwend kind was. Ook in dit geval is het best dat je hier niet op ingaat. Hoe ga je om met stress? (bv. een project met een deadline)? Zeg dat zulke situaties je niet onbekend zijn, probeer enkele voorbeelden te vinden (zoek ook eens iets anders dan examenstress). Benadruk dat je in zo'n situaties eerst even nadenkt en bepaalt wat prioritair is. Op die manier kan je de situatie beter beheersen, maar toch intensief doorwerken en op elk moment weten wat je doet: zo ben je klaar tegen de deadline. Stel je gesprekspartner gerust, zeg dat je in zo'n situatie niet crasht en dat je stress niet haat maar er beheerst mee kan omspringen. Wat is het grootste probleem dat je al tegengekomen bent en hoe heb je het opgelost?

6 Hier komt het er op aan om kort een probleem te kunnen schetsen en aan te tonen hoe je het verstandig hebt opgelost. De interviewer beseft ook wel dat je nog niet echt voor enorme verantwoordelijkheden gestaan hebt. Het liefst zal men hier horen dat je zin voor initiatief hebt en creatief kan zijn bij het oplossen van problemen. Bv. Tijdens een vakantiejob werd ik geconfronteerd met ontevreden klanten doordat een bepaald product verkeerd aangekondigd werd. Ik stapte met dit probleem naar mijn baas en stelde hem hiervoor een oplossing voor; hij vond het een goed idee en daarna werd het product zelfs veel meer verkocht. Wat weet je over dit bedrijf? Om hier niet door de mand te vallen is het noodzakelijk om op voorhand al enkele dingen over het bedrijf te weten. Hiervoor kan je dikwijls terecht op de website van het bedrijf. Veel bedrijven komen voor in de Trends Top 5000 of hebben in de voorbije jaren al eens in De Standaard gestaan, die een handige online archief heeft, waar je kan grasduinen in tal van economische artikels. Kom je langs deze kanalen niet aan informatie, telefoneer dan gewoon eens naar de persoon die aan het onthaal zit en stel een aantal gerichte vragen (aantal werknemers, belangrijkste producten en markten ). In de meeste gevallen zal je op die manier al heel wat nuttige informatie over het bedrijf en de bedrijfscultuur krijgen. Solliciteer je bij een klein en een nieuw bedrijf, zeg dan ook wat je daarin aantrekt. Dit kan bv. zijn omdat je niet op één bepaalde functie wil vastgepind worden, maar op diverse terreinen ervaring wil opdoen. Bv. Ik kende het bedrijf van naam en wist in welke sector het actief was. Dit interesseerde mij en daarom heb ik mij verder gedocumenteerd via (website, Trends, De Standaard). Zo weet ik o.a. dat Waar zou je binnen enkele jaren willen staan? Wat wil je op professioneel gebied bereiken? Welke functie zou je uiteindelijk graag uitoefenen? Let hier op voor ongeduldige ambitie. Denk eraan dat je aan het solliciteren bent voor deze job, dus doe niet te hoogdravend en spreek niet in termen van directeurs en afdelingshoofden, want op die manier zal de interviewer nooit geloven dat jij lang in deze functie wil blijven werken. Je kan en zal doorgroeien in het bedrijf, maar houd er rekening mee dat men iemand zoekt om gedurende een bepaalde periode in die functie te blijven. Geef dus de indruk dat je langere tijd deze functie wil uitvoeren, maar toon gezonde ambitie. Blijf zo vaag mogelijk in het vermelden van termijnen, omdat je zelf niet weet hoe lang zij willen dat je deze functie uitoefent. Bv. Na een jaar zie ik mezelf nog steeds in deze functie, maar omdat ik iemand ben die hard werkt en van uitdagingen houdt denk ik dat ik na verloop van tijd mijn verantwoordelijkheden zal willen uitbreiden. Wat ik echt zoek is een bedrijf waar ik jaren voor kan werken. Dat vinden, is voor mij het belangrijkste. Wie is je grootste voorbeeld? Denk voor het gesprek na over een persoon die je om één of andere reden speciaal bewondert. Zorg dat je duidelijk kan uitleggen wat je zo bijzonder vindt aan deze persoon; zeg eventueel dat je niet met al zijn ideeën akkoord bent maar dat je vooral bepaalde vaardigheden van die persoon wil

7 verwerven. Wat de personeelschef eigenlijk wil is dat je 'grote voorbeeld' duidelijk over die eigenschap beschikt. Bv. André Leysen is iemand die door hard werken, een sterk geloof in zichzelf en een scherp analytisch vermogen erin geslaagd is op zakelijk vlak heel wat te bereiken. Ook al volg ik hem niet steeds in zijn politieke keuze, toch bewonder ik zijn moed om nieuwe paden te betreden. Heb jij zelf nog vragen? Let op dat je hier de boel niet verknalt. Het is best mogelijk dat je (zonder dat je het zelf beseft) een heel goede sollicitatieronde achter de rug hebt. Vraag niets meer over het loon, dat bespreek je wel verder wanneer men je het contract aanbiedt. Zulke vragen maken duidelijk dat je vooral aan geld denkt en niet aan de boeiende job in het bedrijf waar je lang wil werken. Om duidelijk te tonen dat deze job je interesseert moet je aan het einde minstens één vraag stellen; bereid er daarom op voorhand enkele voor. Bv. Zijn de belangrijkste klanten van de onderneming multinationals of zijn er ook KMO's bij? Is dit eigenlijk een nieuwe opdracht binnen het bedrijf? Hoe ziet een concrete werkdag voor deze functie eruit? Wat doe je in je vrije tijd? (of een gelijkaardige vraag i.v.m. je sociaal leven, hobby's, studenten- en sportieve activiteiten, lidmaatschappen) Dit moet je uiteraard aanpassen aan je functie. Meestal zal men het echter appreciëren dat je voldoende sociale contacten hebt en je vrije tijd actief gebruikt. Indien je ooit actief bent geweest in een jeugd- of studentenbeweging is dit de moment om het te vermelden. Het is niet altijd nodig om leider geweest te zijn! Inzet is belangrijk, men zoekt een bezige bij. Hier mag je gerust wat overdrijven, hier maak je imago. Verkoop jezelf! Wat is op dit moment voor jou de ideale baan? Wees hier nooit te concreet met één bepaalde job voor ogen, het kan best zijn dat men je uiteindelijk voor een andere functie aanwerft dan diegene waarvoor je nu solliciteert. Je beperkt je kansen door hier een specifiek antwoord te geven en je zal niet overkomen als een polyvalente kandidaat. De kunst is hier om vaag te blijven. Bv. Als pas afgestudeerde zou de ideale baan voor mij een job zijn waar ik een meerwaarde voor het bedrijf kan leveren en toch regelmatig nieuwe dingen kan bijleren. Wat is de titel van je eindwerk, beschrijf in enkele zinnen de inhoud en conclusies? Waarom heb je dat onderwerp gekozen? Weet dat ze je eindwerk niet gelezen hebben en je dus kan zeggen wat je wil over de inhoud. Blijf toch eerlijk, denk aan de beste delen van je werk en vertel daarover met de nodige overtuigingskracht. Indien het eindwerk niets te maken had met de job waarvoor je nu solliciteert, probeer dan toch ergens een verband te leggen (denk hier op voorhand over na!). Je kan

8 bijvoorbeeld ook zeggen dat over dit onderwerp nog bijna geen onderzoek gedaan was en dat je het een uitdaging vond om zoiets aan te durven. Indien je eindwerk wel betrekking heeft op de beoogde functie kan je uiteraard wat meer uitweiden; op die manier kan je de interviewer er ook beter van overtuigen dat deze job iets is wat je altijd al hebt willen doen. En tenslotte: zeg het als je eindwerk goed was! Wat vinden andere mensen van jou? Geef jezelf hier niet volledig bloot! Wijs er bijvoorbeeld op dat anderen graag met jou in teamverband werken en dat je dit zelf ook graag doet, dit is een aspect waar bij sollicitaties tegenwoordig erg veel belang aan gehecht wordt. Probeer vooral de nadruk te leggen op een aantal kwaliteiten en ga zeker niet te diep in op eventueel negatieve punten tenzij je deze kan omvormen tot een positieve eigenschap. Bv. Verschillende mensen hebben me al gezegd dat ze graag met mij in groep samenwerken maar dat het soms moeilijk is om mijn werkritme te volgen. Hieruit blijkt dat je erg werklustig bent en vorm je een 'negatief' (moeilijk te volgen) punt om in iets positief (een harde werker). Wat heb je al gedaan waaruit je zin voor initiatief blijkt? Hou steeds de job waarvoor je solliciteert voor ogen! Toon aan dat je jezelf al bepaalde vaardigheden hebt bijgebracht die je ook in deze job zal kunnen gebruiken. Bv. Ik werkte vroeger met Microsoft Office 2010, maar kwam onlangs in contact met Microsoft Office 2013, dat veel productiever is. Aangezien de meeste bedrijven dit laatste gebruiken, heb ik mezelf de voorbije weken intensief toegelegd op het gebruik van Microsoft Office 2013 en kan ik zeggen dat ik het nu al grondig ken. Opmerkingen: Een aantal vragen die de rekruteerder kan stellen, hebben betrekking op je privéleven. In principe mag je weigeren om te antwoorden op dit soort vragen maar als je dit te cru doet, riskeer je dat je de kans op de job verliest. 1. Waarom heeft u voor die opleiding gekozen? 2. Waarom heeft u die bijkomende opleiding gevolgd? 3. Hoe verklaart u die incoherentie in uw opleidingscyclus? 4. Was u actief in het verenigingsleven in uw school of universiteit? 5. Als u morgen opnieuw met uw studie zou kunnen beginnen, zou u dan voor dezelfde richting kiezen? Waarom (niet)? 6. Wat voor type student was u? 7. Wat weet u over ons bedrijf? Bron: ACV

De meest gestelde sollicitatievragen

De meest gestelde sollicitatievragen De meest gestelde sollicitatievragen Vertel eens iets meer over jezelf? Wat kan je vermelden: Naam Woonplaats Studies Werkervaring Motivatie Positieve eigenschappen Gebruik eventueel je cv als leidraad

Nadere informatie

Bijlage I Sollicitatiebrief

Bijlage I Sollicitatiebrief Bijlage I Sollicitatiebrief Sollicitatiebrief Door middel van je sollicitatiebrief moet je de stagebiedende organisatie ervan overtuigen dat jij een gesprek waard bent. Je brief moet een duidelijke motivatie

Nadere informatie

Sollicitatie- vragen. De 100 meest gestelde sollicitatievragen

Sollicitatie- vragen. De 100 meest gestelde sollicitatievragen 100 Sollicitatie- vragen De 100 meest gestelde sollicitatievragen 1. Kan je jezelf kort even voorstellen? 2. Hoe kwam je in contact met deze vacature? 3. Kan je me wat meer vertellen over jouw laatste

Nadere informatie

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk!

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief De 10 Stappen Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief: De 10 Stappen! Dit stappenplan is bestemd voor iedereen die opzoek is naar een betaalde baan/stageplek en wil

Nadere informatie

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES E-blog SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES In loopbaan De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens

Nadere informatie

Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014

Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014 Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014 algemeen 2 Algemene principes 3 PARTIJEN BIJ UITZENDARBEID Volwaardig werk = rechten en plichten Werk zoeken via uitzend? Snel, ervaring, CV, korte opeenvolgende

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

Sollicitatiegesprek? Haal jouw droomjob binnen met deze tips. www.ago.jobs Al meer dan 25 jaar de beste weg naar passend werk!

Sollicitatiegesprek? Haal jouw droomjob binnen met deze tips. www.ago.jobs Al meer dan 25 jaar de beste weg naar passend werk! Sollicitatiegesprek? Haal jouw droomjob binnen met deze tips www.ago.jobs Al meer dan 25 jaar de beste weg naar passend werk! GRONDIGE VOORBEREIDING Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Proficiat!

Nadere informatie

Tips voor werknemers StepStone geeft tips op basis van demografische studie. Mei 2009

Tips voor werknemers StepStone geeft tips op basis van demografische studie. Mei 2009 Tips voor werknemers StepStone geeft tips op basis van demografische studie Mei 2009 1 Inleiding De crisis kan ook een opportuniteit zijn voor werknemers om hun job veilig te stellen en zelfs hun kansen

Nadere informatie

Sollicitatiegesprek? Haal jouw droomjob binnen met deze tips. www.ago.jobs Al meer dan 25 jaar de beste weg naar passend werk!

Sollicitatiegesprek? Haal jouw droomjob binnen met deze tips. www.ago.jobs Al meer dan 25 jaar de beste weg naar passend werk! Sollicitatiegesprek? Haal jouw droomjob binnen met deze tips www.ago.jobs Al meer dan 25 jaar de beste weg naar passend werk! GRONDIGE VOORBEREIDING KEN HET BEDRIJF KEN JE GESPREKSPARTNER Je bent uitgenodigd

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

tips voor het sollicitatiegesprek

tips voor het sollicitatiegesprek tips voor het sollicitatiegesprek algemeen In elk gesprek komen vragen voor die op meer manieren te beantwoorden zijn. Hiermee probeert een selecteur duidelijkheid te krijgen over je echte motivatie, persoonlijkheid

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

Anita Willemsen & Leander Westerbeek van Eerten

Anita Willemsen & Leander Westerbeek van Eerten Anita Willemsen & Leander Westerbeek van Eerten Programma Solliciteren Zoeken en benaderen Het gesprek Wat als het niet lukt? Hoe zorg je ervoor dat wat er in de motor zit ook uit de wielen komt? Alles

Nadere informatie

Les 9 - Bijlagen SOLLICITEREN, WIE ZIJN BEST DOET ZAL HET LEREN. HET CV.

Les 9 - Bijlagen SOLLICITEREN, WIE ZIJN BEST DOET ZAL HET LEREN. HET CV. Les 9 - Bijlagen SOLLICITEREN, WIE ZIJN BEST DOET ZAL HET LEREN. HET CV. Wat betekent cv letterlijk? Cv staat voor het latijnse curriculum vitae en vrij vertaald betekent het levensloop. Vrijwel elke werkgever

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

Een sterk CV en motivatie

Een sterk CV en motivatie Een sterk CV en motivatie Een sollicitatie bestaat meestal uit een sollicitatiebrief en een Curriculum Vitae (CV). Soms vragen organisaties alleen nog naar een motivatie, die je al dan niet in een format

Nadere informatie

sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent

sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent waarom deze handleiding? We krijgen vaak de vraag hoe je je nu het beste kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Een goede voorbereiding

Nadere informatie

De loopbaanchecklist

De loopbaanchecklist De loopbaanchecklist Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop je jouw loopbaan stuurt. Bij het beantwoorden van de vragen gaat het niet direct om andere banen, je

Nadere informatie

HOE PROFESSIONEEL SOLLICITEREN? Enkele tips. Aures Churchilllaan 76D B02 8790 Waregem

HOE PROFESSIONEEL SOLLICITEREN? Enkele tips. Aures Churchilllaan 76D B02 8790 Waregem HOE PROFESSIONEEL SOLLICITEREN? Enkele tips Aures Churchilllaan 76D B02 8790 Waregem 1 VOORBEREIDING VAN EEN SOLLICITATIEGESPREK Checklist: Studie van het bedrijf (zie website). Studie van de functie.

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

Persoonlijk rapport van: Marieke Adesso 29 Mei 2006 1

Persoonlijk rapport van: Marieke Adesso 29 Mei 2006 1 Talenten Aanzien en Erkenning 3 Besluitvaardigheid 8 Confrontatie en Agitatie 4 Doelgerichtheid 4 Talenten Hulpvaardigheid 5 Ontzag 3 Orde en Netheid 4 Pragmatisme 6 Stressbestendigheid 7 Verantwoording

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

- Opening - Motivatie - Jezelf verkopen - Afsluiting. In de volgende pagina s vind je hier meer over. Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?

- Opening - Motivatie - Jezelf verkopen - Afsluiting. In de volgende pagina s vind je hier meer over. Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? Een goede sollicitatie gaat altijd uit van een CV én sollicitatiebrief. Het een kan niet zonder het ander en juist als beide documenten goed op elkaar afgestemd zijn, maak je de meeste kans om uitgenodigd

Nadere informatie

DE ULTIEME SOLLICITATIEGIDS

DE ULTIEME SOLLICITATIEGIDS DE ULTIEME SOLLICITATIEGIDS HOOFDSTUK 1. 9 feiten over het zoeken van een baan. 1. Je moet het heft in eigen hand nemen. In plaats van zoeken op de traditionele manier en reageren op vacatures, begin je

Nadere informatie

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Je ouders kunnen perfecte last minute studie oriëntatiecoaches zijn, maar weten ze eigenlijk wel wat je dromen en ambities zijn? En omgekeerd: weet jij hoe jouw

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Scriptie over Personal Branding en Netwerking

Scriptie over Personal Branding en Netwerking Scriptie over Personal Branding en Netwerking 1e versie - 16 november 2012 Jana Vandromme Promotor: Hannelore Van Den Abeele 1. Inhoudstafel 1. Inhoudstafel 2. Onderzoeksvragen 2.1 Onderzoeksvraag 1 2.2

Nadere informatie

VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES

VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES ONDERWIJSMAGAZIJN VOOR LOB VRAGEN BIJ DE COMPETENTIES Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo VRAGEN BIJ ONTDEK COMPETENTIES JE PASSIE MOTIEVEN INLEIDING In LOB-trainingen en tijdens gesprekken met

Nadere informatie

BIJLAGE DE GOUDEN TIPS KAART

BIJLAGE DE GOUDEN TIPS KAART BIJLAGE DE GOUDEN TIPS KAART VAAK GESTELDE SOLLICITATIEVRAGEN: 1. Wat trekt je in deze functie aan? 2. Vertel eens iets over jezelf? 3. Waarom solliciteer je juist bij ons bedrijf? 4. Wat zijn je sterke

Nadere informatie

MEEST GEMAAKTE FOUTEN IN HET CV

MEEST GEMAAKTE FOUTEN IN HET CV DE 5: MEEST GEMAAKTE FOUTEN IN HET CV Een handleiding vol met tips over het opstellen van een duidelijk en goed cv. L1NDA 1 Introductie Als je gaat solliciteren is een spetterend CV essentieel. Het is

Nadere informatie

Interview Rob van Brakel

Interview Rob van Brakel Interview Rob van Brakel Atributes Consequences Values Hallo Rob van Brakel, mag ik jou een aantal vragen mogen stellen? Prima. Hoe oud ben je? 21 jaar Wat is je woonsituatie op het moment? Op het moment

Nadere informatie

Wat denk je zelf? Studiekeuze123

Wat denk je zelf? Studiekeuze123 Wat denk je zelf? Opdrachten Studiekeuze123 Naam: Klas: Wat denk je zelf? Het maken van een studiekeuze is niet gemakkelijk. Er zijn zoveel mogelijkheden, maar welke opleiding past goed bij jou? Een opleiding

Nadere informatie

DE ULTIEME SOLLICITATIEGIDS

DE ULTIEME SOLLICITATIEGIDS DE ULTIEME SOLLICITATIEGIDS HOOFDSTUK 1 9 feiten over het zoeken van een baan. 1. Jij moet zelf het heft in handen nemen. In plaats van via de traditionele manier te zoeken en te reageren op vacatures,

Nadere informatie

( Wat? ) Deze opdracht kan je helpen om je goede voornemens in praktijk te brengen.

( Wat? ) Deze opdracht kan je helpen om je goede voornemens in praktijk te brengen. Veranderen? Dat kan! ( Wat? ) Deze opdracht kan je helpen om je goede voornemens in praktijk te brengen. ( Waarom? ) Datgene doen wat je jezelf hebt voorgenomen, is dikwijls niet makkelijk om ook effectief

Nadere informatie

In een sollicitatiebrief zijn drie gedeelten te onderscheiden: 1. De inleiding 2. Het middenstuk 3. De afsluiting

In een sollicitatiebrief zijn drie gedeelten te onderscheiden: 1. De inleiding 2. Het middenstuk 3. De afsluiting Het doel van de sollicitatiebrief is uitgenodigd te worden voor een gesprek. De brief (van brevis wat kort betekent) moet daarom informatief zijn en de belangstelling opwekken van de selecteur om nader

Nadere informatie

HOE MAAK IK EEN SOLLICITATIEBRIEF?

HOE MAAK IK EEN SOLLICITATIEBRIEF? HOE MAAK IK EEN SOLLICITATIEBRIEF? Sommige werkgevers vragen in hun vacatures om te solliciteren via een sollicitatiebrief. Die brief wordt dan je eerste contact met de werkgever. Het komt er dus op aan

Nadere informatie

Een blijvende indruk nalaten bij sollicitaties. Workshop Felink - 14/10/2014

Een blijvende indruk nalaten bij sollicitaties. Workshop Felink - 14/10/2014 Een blijvende indruk nalaten bij sollicitaties Workshop Felink - 14/10/2014 1. Het CV 2. De CV-screening 3. De selectieprocedure 4, Het sollicitatiegesprek 5, Top Skills 2 1. Het CV 2. De CV-screening

Nadere informatie

Werken in een andere sector of branche: iets voor u?

Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Uw hele loopbaan blijven werken in dezelfde sector of branche? Voor veel werknemers is het bijna vanzelfsprekend om te blijven werken in de sector of

Nadere informatie

Gespecialiseerde rekrutering voor Labo, Quality Assurance en Productie

Gespecialiseerde rekrutering voor Labo, Quality Assurance en Productie Gespecialiseerde rekrutering voor Labo, Quality Assurance en Productie Waarom kiezen voor een job via Lab Support? Al onze Recruiters hebben een wetenschappelijk diploma én ervaring in de industrie waarvoor

Nadere informatie

SOLLICITATIE (deel 1)

SOLLICITATIE (deel 1) SOLLICITATIE (deel 1) Je bent de werkgever van een voedingswinkel. Je bent op zoek naar een goede winkelbediende voor je zaak. Kan jij een sollicitatiegesprek voeren? Wat moet je doen? 1 Zoek 2 gesprekspartners.

Nadere informatie

23/12/15. Doelen. De eerste indruk. Eerste indruk. Workshop solliciteren (deel 2): Het. sollicitatiegesprek. Stilstaan bij sollicitatiegesprek

23/12/15. Doelen. De eerste indruk. Eerste indruk. Workshop solliciteren (deel 2): Het. sollicitatiegesprek. Stilstaan bij sollicitatiegesprek Medefinanciering door Doelen Stilstaan bij sollicitatiegesprek Tips om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek Workshop solliciteren (deel 2): Het sollicitatiegesprek Wist je dat de eerste

Nadere informatie

Programma. Theorie voorbereiding sollicitatiegesprek (20 minuten) Het interview (rollenspellen) (45 minuten) Evaluatie (15 minuten)

Programma. Theorie voorbereiding sollicitatiegesprek (20 minuten) Het interview (rollenspellen) (45 minuten) Evaluatie (15 minuten) Programma Theorie voorbereiding sollicitatiegesprek (20 minuten) Het interview (rollenspellen) (45 minuten) Evaluatie (15 minuten) Voorbereiding Sollicitatiegesprek Vacature Bedrijf website, social media

Nadere informatie

Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée

Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée Life Coach Désirée Snelling Berg Magie voor het verkopen van je huis Leer hoe je in korte tijd je huis kunt verkopen en ook nog voor een gunstige prijs. Desirée 2011 Magie voor het verkopen van je huis

Nadere informatie

SOLLICITATIEGIDS. Schrijf een vlijmscherpe motivatiebrief

SOLLICITATIEGIDS. Schrijf een vlijmscherpe motivatiebrief SOLLICITATIEGIDS Schrijf een vlijmscherpe motivatiebrief Inhoudstafel 1. Stap 1: wat zijn de bouwstenen van de motivatiebrief? p4 2. Stap 2: de structuur van je motivatiebrief p5 3. Stap 3: hoe schrijf

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Jij als leider!

Hoofdstuk 3: Jij als leider! Kijk eens in de spiegel Hoofdstuk 3: Jij als leider Elke dag als je opstaat, sta je waarschijnlijk een moment voor de spiegel. Misschien let je er niet meer bewust op, maar als je voor de spiegel staat

Nadere informatie

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de sollicitatiebrief en het curriculum vitae (c.v.). Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: vertellen wat je schrijft in

Nadere informatie

WERK ZE! Lesmateriaal voor reïntegratie

WERK ZE! Lesmateriaal voor reïntegratie ld be e or Vo WERK ZE! Lesmateriaal voor reïntegratie Stichting Lezen & Schrijven t 070 302 26 60 www.lezenenschrijven.nl Auteur Elma Draaisma Vormgeving 7Causes Eindeloos Medeauteurs en klankbordgroep

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld APQ-vragenlijst 28 maart 2018 Bea Voorbeeld Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren

Aflevering 2: Solliciteren Aflevering 2: Solliciteren Vragen vooraf: Heb je wel eens gewerkt in je land van herkomst? Hoe heb je die baan gevonden? Heb je wel eens in Nederland naar werk gezocht? Hoe heb je dat gedaan? Hoofditem

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

Week 2 Geld Verdien Machine. Ik heb een markt en nu??

Week 2 Geld Verdien Machine. Ik heb een markt en nu?? Week 2 Geld Verdien Machine Ik heb een markt en nu?? Je hebt een markt, nu een product Er zijn twee mogelijkheden Of je gaat het product zelf maken Of je laat je product maken Zelf het product maken Het

Nadere informatie

EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK

EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK INHOUD Over ons 1 Finance 2 Business support 3 Voorbereiding 4 De juiste indruk achterlaten 5 Het sollicitatiegesprek 7 Sollicitatievragen beantwoorden 8 OVER ONS Walters

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Als je verliefd op iemand bent is dat vaak een fijn gevoel. Als de ander dan ook verliefd op jou is, wordt dit gevoel alleen maar sterker. Het is echter niet altijd

Nadere informatie

Workshop Solliciteren

Workshop Solliciteren Workshop Solliciteren Haagse Hogeschool Maandag 4 maart Saskia Slotboom Poll - Ik heb al een stageplek - Ik heb ideeën over waar ik stage wil lopen - Ik heb nog geen idee Workshop Solliciteren Tips om

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Intakewerkblad DEELNEMER ART.60:. PROJECT BEGELEIDER INSCHAKELINGSCOACH BEGELEIDER OCMW..

Intakewerkblad DEELNEMER ART.60:. PROJECT BEGELEIDER INSCHAKELINGSCOACH BEGELEIDER OCMW.. Intakewerkblad DEELNEMER ART.60:. PROJECT BEGELEIDER INSCHAKELINGSCOACH BEGELEIDER OCMW.. Instructies Dit werkblad hoort bij het intake-formulier. Het dient als kapstok voor een structuur in de gesprekken

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo APQ-vragenlijst 30 januari 2019 Daan Demo Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid en wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Vraag maar raak! vragen aan sollicitanten + bonusvragen vragen aan werkgevers. 50 vragen aan sollicitanten + bonusvragen

Vraag maar raak! vragen aan sollicitanten + bonusvragen vragen aan werkgevers. 50 vragen aan sollicitanten + bonusvragen Vraag maar raak! 1. 50 vragen aan sollicitanten + bonusvragen 2. 20 vragen aan werkgevers 50 vragen aan sollicitanten + bonusvragen Er zijn zeker 50 vragen die tijdens een sollicitatiegesprek aan bod kunnen

Nadere informatie

* 1. Wat is uw geslacht? Beste oud-studenten,

* 1. Wat is uw geslacht? Beste oud-studenten, Beste oud-studenten, Hogeschool de Kempel doet onderzoek naar de loopbaan van afgestudeerden. De gegevens zijn van belang om verbeteringen aan te brengen in de huidige opleiding en om de huidige studenten

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren

Aflevering 2: Solliciteren Aflevering 2: Solliciteren Vragen vooraf: Heb je wel eens gesolliciteerd naar een baan? Hoe deed je dat? Heb je een curriculum vitae? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud: Milouska en Bayu kijken hoe je kunt

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Denkfouten. hoofdstuk 6. De pretbedervers. De zwarte bril

Denkfouten. hoofdstuk 6. De pretbedervers. De zwarte bril hoofdstuk 6 Denkfouten We hebben al gezien dat sommige van onze brandende automatische gedachten ons in de weg zitten. Ze geven ons een onprettig gevoel of weerhouden ons ervan dingen te doen. Het probleem

Nadere informatie

Algemene tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief

Algemene tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief Algemene tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief Schrijf een goede sollicitatiebrief Schrijf een overtuigende sollicitatiebrief. Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief nieuwsgierigheid opwekt bij

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Het gesprek is een eerste kennismaking voor beide partijen en heeft als doel een antwoord te krijgen op de volgende twee vragen:

Het gesprek is een eerste kennismaking voor beide partijen en heeft als doel een antwoord te krijgen op de volgende twee vragen: Sollicitatiegesprek De uitnodiging En dan is het zover: je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je bent nu door de eerste selectie heen en dat betekent in ieder geval dat je brief, CV en eventueel

Nadere informatie

Onderzoek: Studiekeuzecheck

Onderzoek: Studiekeuzecheck Onderzoek: Studiekeuzecheck Publicatiedatum: 11-4- 2014 Over dit onderzoek Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 7000 jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Wet WIJ

Veelgestelde vragen Wet WIJ Veelgestelde vragen Wet WIJ Wat is de WIJ? WIJ staat voor Wet investeren in jongeren (WIJ). Deze nieuwe wet gaat in per 1 oktober 2009 en moet ervoor zorgen dat alle jongeren tot 27 jaar een opleiding

Nadere informatie

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN WAAROM??? DAAROM!!! Soms sta je met je mond vol tanden, wanneer je kind je met een vraag overvalt. "Waarom zijn de bomen groen?", "Waarom regent het vandaag?" Waarom... waarom..., steeds weer waarom. De

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

STUDIEVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN - 1 HOOFDSTUK 1

STUDIEVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN - 1 HOOFDSTUK 1 STUDIEVAARDIGHEID LOOPBAANLEREN - 1 HOOFDSTUK 1 Studievaardigheid De reis naar een eigen plek in de maatschappij is nu begonnen. En je reisdoel staat vast: een zelfverzekerde trotse handtekening op het

Nadere informatie

Bedenk dat het gaat om het verkrijgen van informatie voor u zelf door middel van het gesprek. Het gaat niet om een beoordeling.

Bedenk dat het gaat om het verkrijgen van informatie voor u zelf door middel van het gesprek. Het gaat niet om een beoordeling. ZELFANALYSE EN PERSOONSANALYSE Opdracht Zelfanalyse Op de volgende pagina's vindt u een lijst met uitspraken die betrekking hebben op persoonlijke eigenschappen, kwaliteiten en gedrag. Geef van elke uitspraak

Nadere informatie

CV? Check! Op naar de voorbereiding van je sollicitatiegesprek!

CV? Check! Op naar de voorbereiding van je sollicitatiegesprek! CV? Check! Op naar de voorbereiding van je sollicitatiegesprek! Student Career Center. Master your future In partnership with Inhoud CV: do s & don ts Aandachtspunten voor tijdens en na het interview Competentiegericht

Nadere informatie

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten AVONTURENKAART Reflectieopdrachten Je hebt aangegeven dat je het niet weet; je hangt niet erg aan je huidige baan maar hebt ook niet de ambitie om naar een andere baan op zoek te gaan. Geef hieronder kort

Nadere informatie

Handleiding Sollicitatiebrief

Handleiding Sollicitatiebrief Handleiding Sollicitatiebrief 1. De gerichte sollicitatiebrief Met een gerichte sollicitatiebrief reageer je op een advertentie waarin een werkgever een vacature vermeldt. Voorafgaand aan het schrijven

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016 Sectorwerkstuk Theoretische Leerweg Klas 4 TL/M 2015-2016 Naam leerling Naam mentor/begeleider Inleiding Met het maken van dit sectorwerkstuk oefen je vaardigheden die je als leerling van het VMBO nodig

Nadere informatie

In mijn ideale eerste job

In mijn ideale eerste job Resultaten YTIA-peiling Verkiezen de YTIA Ambassadors flexibele werkuren boven een hoog startloon in hun eerste ideale job? En wat is voor hen de grootste drempel om een geschikte job te vinden? Dat kwamen

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Dank je wel voor het aanvragen en downloaden van dit e-book over Antwoorden op moeilijke sollicitatievragen.

Dank je wel voor het aanvragen en downloaden van dit e-book over Antwoorden op moeilijke sollicitatievragen. Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Solliciteren is te leren... 4 Algemene tips voor het sollicitatiegesprek... 4 Goede voorbereiding is het halve werk!... 5 7 (moeilijke) vragen bij solliciteren en (positieve)

Nadere informatie

Doel A bestaat uit vier inhoudelijke elementen waar we bij stil zullen staan in deze studie:

Doel A bestaat uit vier inhoudelijke elementen waar we bij stil zullen staan in deze studie: Doel A: Geboren in het Koninkrijk : studenten zowel kerkelijk als niet-kerkelijk komen tot persoonlijke geloofsovergave aan Jezus en leren dit proces voor zichzelf verwoorden. Doel A bestaat uit vier inhoudelijke

Nadere informatie

JOB MARKETING. How to create a killer cv and cover letter. Jelle Verdoodt @Sportcareers

JOB MARKETING. How to create a killer cv and cover letter. Jelle Verdoodt @Sportcareers JOB MARKETING How to create a killer cv and cover letter Agenda 1. Voorstelling 2. Hoe past je cv en motivatiebrief in jullie zoektocht naar een job? 3. Hoe creëer je een killer cv? 4. Hoe zorg je dat

Nadere informatie

SIPP persoonlijkheidsvragenlijst

SIPP persoonlijkheidsvragenlijst SIPP persoonlijkheidsvragenlijst Deze vragenlijst bestaat uit een aantal stellingen. Deze stellingen hebben betrekking op de laatste 3 maanden. Door per stelling aan te geven in hoeverre u het hier bent,

Nadere informatie

1. Doel: de themagesprekken kunnen inzichten verschaffen over de werkmotieven (wie ben ik en wat wil ik) en zijn kwaliteiten (wat kan ik).

1. Doel: de themagesprekken kunnen inzichten verschaffen over de werkmotieven (wie ben ik en wat wil ik) en zijn kwaliteiten (wat kan ik). 1.16. Themagesprek A. Situering Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Wat zijn mijn opties? Wat is mijn actieplan? B. Gebruik 1. Doel: de themagesprekken kunnen inzichten verschaffen over de werkmotieven

Nadere informatie

Checklist Ervaringsgerichte vragen per competentie

Checklist Ervaringsgerichte vragen per competentie Checklist Ervaringsgerichte vragen per competentie In een selectiegesprek moet de kandidaat laten zien dat hij over bepaalde eigenschappen, competenties en vaardigheden beschikt. Omdat 'gedrag in het verleden'

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Roos van Leary. Mijn commentaar betreffende de score Mijn score was 4 punten van de 8.

Roos van Leary. Mijn commentaar betreffende de score Mijn score was 4 punten van de 8. Roos van Leary Beschrijving Boven-Samen (BS) dominant gedrag: leidend zelfdefinitie: ik ben sterker en beter dan jij; Ik overzie "het" definitie van de ander: jij bent zwak en hulpbehoevend relatiedefinitie:

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Het sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek Het sollicitatiegesprek Het feit dat je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek betekent dat je met je brief en Curriculum Vitae voldoende interesse hebt gewekt bij de selecteur voor een gesprek.

Nadere informatie

Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement?

Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement? Welke vaardigheden hebben een invloed op het al dan niet succesvol zijn van het outplacement? Definitie outplacement Outplacement is een geheel van begeleidende diensten en adviezen die in opdracht van

Nadere informatie

Doorbreek je belemmerende overtuigingen!

Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Herken je het dat je soms dingen toch op dezelfde manier blijft doen, terwijl je het eigenlijk anders wilde? Dat het je niet lukt om de verandering te maken? Als

Nadere informatie

Orienterende filmpjes (hoe het wel of niet moet): https://www.blendspace.com/lessons/jg7knapaigvgmq/lerensolliciteren

Orienterende filmpjes (hoe het wel of niet moet): https://www.blendspace.com/lessons/jg7knapaigvgmq/lerensolliciteren Het sollicitatiegesprek Lesdoel: Korte inhoud: Organisatie: Lesduur: Onderwerp Werkvorm Oriëntatie Uitvoering De student weet meer over het sollicitatiegesprek en heeft een keer geoefend. De vacature is

Nadere informatie

10 Gouden Tips voor Professioneel Relatiebeheer

10 Gouden Tips voor Professioneel Relatiebeheer 2 Inhoudsopgave Inleiding ----------------------------------------------------------- 5 Wees je bewust van je doel -------------------------------------- 6 Bellen: een uitstekend instrument -------------------------------

Nadere informatie

EEN LEVEN LANG LEREN

EEN LEVEN LANG LEREN EEN LEVEN LANG LEREN Martin van der Dong, 48 allround operator mengvoeder Agrifirm, Meppel Waarom ben je een EVC-traject gaan volgen? Wat was je motivatie? Mijn werkgever Agrifirm besloot om voor alle

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

5 Tips Voor Meer Sollicitatiesucces Snel en eenvoudig 5 stappen in de goede richting

5 Tips Voor Meer Sollicitatiesucces Snel en eenvoudig 5 stappen in de goede richting 5 Tips Voor Meer Sollicitatiesucces Snel en eenvoudig 5 stappen in de goede richting E-book geschreven door Sollicitatiedokter.nl Inhoudsopgave 1. Behandel solliciteren als een baan... pagina 1 2. Wees

Nadere informatie

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie.

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Via dit mailadres kunt u ook informatie aanvragen over de docentenhandleiding

Nadere informatie