V VALKENSWAARD _,.._

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "V VALKENSWAARD _,.._"

Transcriptie

1 V G E M E E N T E VALKENSWAARD _,.._ de Hofnar 15 Postbus GA Aan de leden van de raad van de gemeente Valkenswaard Valkenswaard Telefoon (040) Telefax (040) Kenmerk: 13uit00617 gemeente@valkenswaard.nl onderwerp: handhaving Cafe Old Dutch en Cafe Sisters te Valkenswaard homepage Behandeld door: C.J.M.H. Meulendijk Bijlage: Datum: Geacht Raadslid, Inleiding Bij besluit van 26 maart 2012 (verzonden op 11 april 2012) heeft het college besloten tot het opleggen van een last onder dwangsom in verband met overtreding van de geluidsnormen in café Old Dutch aan de Markt 22 te Valkenswaard. Tegen dit besluit is een bezwaarschrift ingediend. Bij besluit van 12 april 2012 (verzonden op 12 april 2012) heeft het college besloten tot het opleggen van een last onder dwangsom in verband met overtreding van de geluidsnormen in café Sisters aan de Markt 49 te Valkenswaard. Tegen dit besluit is een bezwaarschrift ingediend. Bezwaarmakers zijn in de gelegenheid gesteld zich op 14 augustus 2012 in een zitting van de van de Adviescommissie voor de bezwaarschriften A2- gemeenten (hierna te noemen: Adviescommissie) te doen horen (daar bezwaarmakers dezelfde gemachtigde hebben en het dezelfde kwestie betreft, is er besloten de zaak gevoegd te behandelen voor de Adviescommissie). Bezwaarmakers en hun gemachtigde hebben van deze gelegenheid gebruik gemaakt.

2 Advies Adviescommissie De Adviescommissie heeft geadviseerd (beide adviezen zijn als bijlage 1 bijgevoegd) de bezwaren gegrond te verklaren en het bestreden besluit te herroepen. De Adviescommissie is op grond van het navolgende tot deze advisering gekomen: Het college heeft de normen zoals weergegeven in het BARLM door een deskundig bureau laten " vertalen" naar binnennormen, wat op grond van rechtspraak van de Raad van State ook mogelijk is. Wanneer de binnennorm wordt overgeschreden, zo neemt de Raad van State aan, dan wordt ook de BARTMnorm overschreden. Uit de meting in de inrichtingen is gebleken dat de geluidsnormen worden overschreden en was er naar het oordeel van de Adviescommissie een rechtvaardiging voor het college om op te treden. Het college dient zich dan wel te houden aan de door zich zelf gestelde beleidsregels, neergelegd in het" Horecastappenplan 2011, gemeente Valkenswaard". Indien de systematiek van het Horecastappenplan goed zou worden gevolgd, vinden er eerst HOLA-metingen plaats en worden daarna ingevolge artikel 2.20, vijfde lid, van het BARIM maatwerkvoorschriften opgelegd. Vervolgens kan op grond van deze maatwerkvoorschriften handhavend worden opgetreden conform het Horecastappenplan. In casu zijn er weliswaar HOLA-metingen verricht, maar zijn er aan bezwaarmakers niet eerst, conform het Horecastappenplan, maatwerkvoorschriften opgelegd. Het college is direct overgegaan tot het opleggen van een last onder dwangsom (wat conform het Horecastappenplan stap 1 is na het overtreden van de opgelegde maatwerkvoorschriften). De Adviescommissie komt dan ook tot de conclusie dat het college niet gehandeld heeft conform de beleidsregels en daarmee niet conform artikel 4:84 van de Awb. Gelet hierop is de Adviescommissie van oordeel dat de bezwaren van bezwaarmakers gegrond verklaard dienen te worden. Reactie vakafdeling Besloten is om op dit bezwaarschrift geen "contrair" advies uit te brengen. De Adviescommissie heeft geconstateerd dat er op zichzelf een basis is op grond waarvan tegen de overtreding kan worden opgetreden. Dit moet dan echter wel op basis van de vastgestelde beleidsregels - het Horecastappenplan - gebeuren. Het Horecastappenplan gaat alleen uit van de situatie dat er voor een horeca-inrichting maatwerkvoorschriften zijn opgelegd. Op grond van die maatwerkvoorschriften moet vervolgens via een stappenplan worden gehandhaafd. Bij beide horeca-inrichtingen zijn geen maatwerkvoorschriften vastgesteld en opgelegd. De systematiek van het Horecastappenplan kan hier dus niet worden gevolgd en dus is er afgeweken van het Horecastappenplan.

3 Volgens vaste jurisprudentie mag alleen in bijzondere, onvoorziene omstandigheden worden afgeweken van beleidsregels. Het moet dan gaan om omstandigheden die niet bij het opstellen van de beleidsregels kon worden voorzien. De omstandigheid dat bij horeca-inrichtingen geen maatwerkvoorschriften zijn opgelegd is geen dermate bijzondere omstandigheid dat hiermee bij de opstelling van het beleid geen rekening kon worden gehouden. Dit is ook niet meer te repareren aan de hand van de verrichte metingen. Althans er zouden alsnog maatwerkvoorschriften kunnen worden opgelegd, maar deze hebben alleen effect voor toekomstige gevallen (overtredingen) en niet meer voor deze specifieke bezwaarzaken. Deze zaken geven aanleiding om het Horecastappenplan nog eens onder de loep te nemen. Het Horecastappenplan zal op dit punt moeten worden aangepast: er moet een apart stappenplan worden opgenomen voor overtreding van geluidsnormen door horecainrichtingen waarbij geen maatwerkvoorschrift is vastgesteld. Besluit In onze vergadering van 15 januari 2013 hebben wij besloten om, conform het advies van Adviescommissie, de bezwaarschriften gegrond te verklaren. Voorts hebben wij besloten de horecaondernemers (binnen twee weken) een maatwerkvoorschrift op te leggen ter reparatie van deze vormfout. Bij een toekomstige overtredingen kan er dan conform het Horecastappenplan opgetreden worden. Wij vertrouwen er op u hiermede voldoende te hebben geïnformeerd. Hoogachtend, burgemeester en wethouders van Valkenswaard, namens deze, e. --7~ö Cl.,-Mw. mr. I-.L.L. Goossens Teammanager Advies en Management Ondersteuning

4 ADVIES Het bezwaarschrift Op 22 mei 2012 is ingekomen het bezwaarschrift dat is ingediend door mevrouw mr. Y. van der Meulen-Krouwel van Koninklijke Horeca Nederland (hierna te noemen: gemachtigde) namens de vennootschap onder firma Exploitatie Old Dutch en de directie van Katoja BV, gevestigd te (5554 CC) Valkenswaard, Markt 22 (hierna te noemen: bezwaarmakers). Voornoemd bezwaarschrift richt zich tegen het besluit van 26 maart 2012 (verzonden op 11 april 2012) van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenswaard (hierna te noemen: het college) waarbij werd besloten tot het opleggen van een last onder dwangsom in verband met overtreding van de geluidsnormen in café Old Dutch aan de Markt 22 te Valkenswaard. De gevolgde procedure De gemeente heeft bij de horeca-inrichtingen gelegen aan de Markt zogeheten HOLA-metingen (Horeca Lawaai metingen). Middels schrijven van 26 september 2011 is aan bezwaarmakers medegedeeld dat er bij hun inrichting aan de Markt 22 een dergelijke meting heeft plaatsgevonden en worden ze geïnformeerd over de resultaten van dit onderzoek. In dit schrijven is ook medegedeeld dat indien er overtredingen van de genoemde waarden worden geconstateerd, er gehandhaafd zal worden conform het Horecastappenplan en dat de bedoelde handhaving per direct ingaat voor die ondernemingen waaraan de resultaten van de HOLA-metingen per schrijven van de gemeente zijn bekendgemaakt. Middels schrijven van 26 maart 2012 is aan bezwaarmakers medegedeeld dat het college voornemens is een dwangsom op te leggen van 2.000,-. Dit naar aanleiding van een op 25 maart om omstreeks uur in het horecapand aan de Markt 22 verrichte inpandige geluidsmeting, waarbij is vastgesteld dat de maximaal wettelijk toegestane geluidsniveaus zijn overschreden. Bezwaarmakers zijn in de gelegenheid gesteld om hun zienswijze hierover naar voren te brengen. Middels schrijven van 5 april 2012 heeft gemachtigde de zienswijze van bezwaarmakers naar voren gebracht. Dit heeft voor het college echter geen aanleiding gevormd om het standpunt te herzien. Bij besluit van 26 maart 2012 (verzonden 11 april 2012) heeft het college besloten aan bezwaarmakers een last onder dwangsom op te leggen van 2.000,- per geconstateerde overtreding per dag en het maximum aan te verbeuren dwangsommen daarbij tevens te bepalen op 2.000,-, waarbij het besluit in werking treedt 1 dag na verzending van het besluit. Tegen dit besluit is onderhavig bezwaarschrift ingediend. Bezwaarmakers zijn in de gelegenheid gesteld zich in een zitting van de op14 augustus 2012 te doen horen, van welke gelegenheid door bezwaarmakers en hun gemachtigde gebruik is gemaakt.

5 Ontvankelijkheid van het bezwaarschrift Het besluit van het college is een besluit zoals bedoeld in de Algemene wet bestuursrecht (hierna te noemen: Awb). Ingevolge het bepaalde in artikel 6:7 van de Awb bedraagt de termijn voor het indienen van een bezwaarschrift zes weken. Het bezwaarschrift is binnen de door de wet gestelde termijn ingediend. Overigens is het de commissie niet van ontvankelijkheidbeletselen gebleken. Standpunt bezwaarmakers De bezwaren van bezwaarmaker komen - kort samengevat - op het volgende neer: 1. Er is geen sprake van een overtreding De geluidsnormen in het Activiteitenbesluit betreffen normen buiten de inrichting. Voor het vaststellen van een overtreding van deze wettelijke voorschriften moet er dus op de gevel van gevoelige gebouwen worden gemeten of in aanpandige gevoelige gebouwen. De normen hebben in geen geval betrekking op het geluidsniveau binnen in de inrichting. Voor het vaststellen van een overtreding zal er dus buiten de inrichting moeten worden gemeten en niet binnen. De last onder dwangsom is wel gebaseerd op een binnennorm, namelijk de norm die uit de HOLA-meting naar voren is gekomen. De gemeente hanteert hiermee een eigen, buitenwettelijke norm waarop zij handhaaft. Er is hiermee echter geen sprake van een overtreding in de zin van artikel 5:1 van de Awb waarop kan/moet worden gehandhaafd. 2. Er is sprake van onjuist beleid c.q. onjuiste uitvoering van beleid Binnen de gemeente Valkenswaard geldt het Horecastappenplan 2011 als beleid ter inkleuring van de handhavingsbevoegdheid binnen de gemeente. Het Horecastappenplan is aan te merken als een beleidsregel. Uit het Horecastappenplan komt naar voren dat er na het uitvoeren van een HOLA-meting maatwerkvoorschriften worden opgelegd op basis van artikel 2.20 Activiteitenbesluit. In casu zijn er na de HOLA-meting geen maatwerkvoorschriften opgelegd, het college is na het uitvoeren van de HOLAmeting overgegaan tot het opleggen van een last onder dwangsom. Dit is niet conform de beleidsregels en daarmee in strijd met artikel 4:84 van de Awb. De handelwijze op zich vindt daarmee noch in de beleidsregels noch in de wet een wettelijke grondslag en is daarmee in strijd met het rechtszekerheidsbeginsel en het legaliteitsbeginsel. 3. De last voldoet niet aan artikel 5:32a van de Algemene wet bestuursrecht Op basis van artikel 5:32a van de Awb omschrijft een last onder dwangsom de te nemen herstelmaatregelen. Dit is in het bestreden besluit niet gedaan. Het besluit is beperkt tot het opleggen van een last onder dwangsom per overtreding en omschrijft niet nauwkeurig welke herstelmaatregelen bezwaarmakers dienen uit te voeren om verbeurte van de dwangsom te kunnen voorkomen. 4. De Hola-meting is onnauwkeurig De metingen die zijn uitgevoerd hebben bezwaarmakers voorgelegd aan een akoestisch ingenieur. Hij concludeert onder meer dat er geen rekening is gehouden met omgevingsgeluid. Verder is het de vraag of de woning aan Markt 45 een bedrijfswoning is dan wel een dove gevel heeft. Eveneens bestaan er twijfels over de systematiek: de wijze van meten is niet conform de in het Activiteitenbesluit voorgeschreven meetmethode Handleiding meten en rekenen Industrielawaai. Kortom: nu de metingen ondeugdelijk zijn uitgevoerd, kunnen deze niet dienen ter motivering van het besluit.

6 Standpunt college Allereerst merkt het college op dat de dagtekening van het besluit (26 maart 2012) een vergissing is. Dit is de datum van het voornemen een last onder dwangsom op te leggen. Hieromtrent zijn op 5 april 2012 zienswijzen ingediend. Alleen al hierom kan de dagtekening van het definitieve besluit nooit 26 maart 2012 zijn. Voorts is het college van oordeel dat het genomen besluit in stand dient te blijven gelet op - kort samengevat - het navolgende: 1. Er is wel degelijk sprake van een overtreding, namelijk overtreding van artikel 2.17 van het BARIM. Met de Hola-meting is een relatie gelegd tussen het binnenniveau en de maximale gevelwaarde uit artikel 2.17 van het BARIM.. Volgens schema 2.17a van het BARIM bedraagt het maximale geluidsniveau op de gevel van gevoelige gebouwen tussen 23:00 en 07:00 uur: 40 db(a). Om dit 'buitenniveau' te kunnen halen, mag het 'binnenniveau' volgens de Hola-metingen maximaal 70 db(a) zijn. Als het binnenniveau hoger is dan 70 db(a), wordt het buitenniveau van 40 db(a) overschreden. Dan vindt er dus overtreding van artikel 2.17 van het BARIM plaats. De aanschrijving is hierop gebaseerd. Artikel 2.17 van het BARIM is uiteraard wel een wettelijk voorschrift zoals bedoeld in artikel 5:1 van de Algemene wet bestuursrecht. 2. Het is juist, dat het beleid zoals opgenomen in het Horecastappenplan hier niet helemaal goed is toegepast. Wanneer de systematiek van het Horecastappenplan goed zou worden gevolgd, vinden eerste Hola-metingen plaats en worden daarna maatwerkvoorschriften opgelegd. Vervolgens kan op basis van deze maatwerkvoorschriften handhavend worden opgetreden conform het Horecastappenplan. Zoals in het bezwaarschrift staat vermeld, zijn er weliswaar Hola-metingen verricht, maar zijn er vervolgens geen maatwerkvoorschriften opgelegd. Strikt genomen zou het stappenplan uit het Horecastappenplan dus niet gevolgd kunnen worden. In zoverre hebben bezwaarmakers een punt. Echter, overtreding van artikel 2.17 van het BARIM blijft overeind. Ondanks dat formeel gesproken het Horecastappenplan niet gevolgd zou kunnen worden, zou het te gek zijn als tegen een dergelijke overtreding niet opgetreden zou kunnen worden. Zoals gezegd is de aanschrijving gebaseerd op overtreding van artikel 2.17 van het BARIM. Voor wat betreft de sanctie hierop kan het dwangsombesluit weliswaar niet rechtstreeks worden gebaseerd op het Horecastappenplan (want geen maatwerkvoorschrift opgelegd), maar er is wel aansluiting gezocht bij het Horecastappenplan. Dus daarom de last onder dwangsom. In de beslissing op bezwaar zal dit verduidelijkt moeten worden. Overigens is de hoogte van de dwangsom van 2.000,- in overeenstemming met de eerste stap uit het Horecastappenplan. 3. Ook hier hebben bezwaarmakers een punt. De last onder dwangsom bevat inderdaad geen omschrijving van de te nemen herstelmaatregelen. Ook dit zal in de beslissing op bezwaar hersteld moeten worden. 4. Wij hebben geen redenen om aan te nemen dat de Hola-metingen onnauwkeurig zijn uitgevoerd. In het bezwaarschrift wordt een conclusie van de heer J. Kupers aangehaald, maar zijn bevindingen (rapport?) zijn niet bij het bezwaarschrift gevoegd. Overigens had het o.i. voor de hand gelegen om zo snel mogelijk te reageren na onze brief van 29 november 2011 waarbij de resultaten van de Hola-metingen zijn bekendgemaakt. Als de exploitanten van mening zijn dat de Hola-metingen niet goed zijn uitgevoerd, had het voor de hand gelegen om snel te reageren naar aanleiding van de brief van 26 september Het college concludeert dat het bezwaarschrift ten aanzien van de punten 2 en 3 gegrond kan worden verklaard en voor de overige ongegrond. De omissies onder 2 en 3 zullen in de beslissing op bezwaar hersteld moeten worden.

7 Vervolgprocedure na hoorzitting ~ Na de hoorzitting heeft de commissie besloten de zaak aan te houden in afwachting van nadere informatie van het college: - een rapport waaruit zou blijken dat de overschrijding van de binnennorm ook leidt tot overschrijding van de buitennorm; - nadere informatie over waarom er in casu geen maatwerkvoorschrift is opgelegd. Het college heeft antwoord gegeven op bovenstaande vragen(zie hieronder) en op grond van artikel 7:9 van de Algemene wet bestuursrecht zijn bezwaarmakers bij schrijven van 18 oktober 2012 in de gelegenheid gesteld om hun reactie te geven op de nieuwe feiten en om aan te geven of ze prijs stellen op een nieuwe hoorzitting. De gemachtigde van partijen is op de reactie van de gemeente ingegaan (zie hieronder) en heeft aangegeven geen prijs te stellen op een nieuwe hoorzitting c.q. een nieuwe hoorzitting niet noodzakelijk te vinden. Aanvullend standpunt college Het college heeft het geluidsrapport van de HOLA-meting ingebracht in de procedure. Voorts geeft het college aan dat er in dit geval niet gekozen is een maatwerkvoorschrift op te leggen om de ondernemer niet te veel verplichtingen op te leggen. Pas wanneer er aangetoond kan worden dat er daadwerkelijk overtredingen plaatsvinden wordt eerst eén dwangsom opgelegd (stap 1 van het Horecastappenplan) en blijven de overtredingen dan aanhouden dan wordt er conform stap 2 van het Horecastappenplan voorkomen dat er overtredingen plaatsvinden middels een maatwerkvoorschrift met de verplichting tot een limiter. Het college geeft aan dat in het Horecastappenplan abusievelijk bij stap 2 staat dat er ook een dwangsom wordt opgelegd met een limiter, maar dat kan niet. Dit is een schrijffout wat moet zijn: maatwerkbeschikking met het verplicht stellen tot een limiter. Tenslotte geeft het college aan dat de brief waarin aan bezwaarmakers het resultaat van de HOLA-meting wordt medegedeeld naar inziens van het college geen besluit is in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Het betreft een informatieve brief zodat ondernemers weten waarmee ze rekening moeten houden. Een eventueel vervolg op een dergelijke brief- in de vorm van een maatwerkvoorschrift of een last onder dwangsom - is wel een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Aanvullend standpunt bezwaarmakers De reactie hierop van bezwaarmakers komt - kort samengevat - op het volgende neer: De gemeente bedient zich van een zogenaamde HOLA-meting waarbij een binnennorm wordt berekend en geëxtrapoleerd naar een (wettelijke) buitennorm. De door het college ingebrachte rapporten zijn door een deskundige bekeken en zijn commentaar wordt in de procedure ingebracht en dient als ingelast en herhaald beschouwd te worden. Enkele punten willen bezwaarmakers er uitlichten: - in het algemeen wordt door de deskundige gesteld dat er geen maatwerkvoorschrift is gesteld en er formeel dus geen binnennorm van kracht is; - verder merkt hij op dat het gebied rond de Markt in Valkenswaard een gebied met een hoog omgevingsgeluid is en daardoor metingen van geluidsoverdracht naar naburige woningen niet uitvoerbaar zijn. Bij het overtreden van een binnennorm is er vanwege het hoge omgevingslawaai dat buiten de inrichting heerst, niet perse sprake van een overtreding van de buitennorm. Dit aspect is in de besluitvorming niet meegenomen en maakt het besluit onzorgvuldig;

8 - de extrapolatiemetingen (waar het nu juist om gaat) zijn niet zorgvuldig uitgevoerd; Kortom: de gemeente heeft met het overgelegde onderzoeksrapport niet aangetoond dat een overtreding van de binnennorm ook leidt tot een overtreding van de buitennorm. De verklaring die de gemeente geeft voor het niet opleggen van een maatwerkvoorschrift achten bezwaarmakers buitengewoon mager. Om te beginnen behoren schrijffouten in beleidsregels volledig voor rekening en risico van het bestuursorgaan zelf te komen. Het feit dat er kennelijk een schrijffout is gemaakt kan dus niet aan bezwaarmakers worden tegengeworpen. Daarnaast levert kennelijk het beleid dat men heeft bedacht 'teveel verplichtingen voor de ondernemer' op. Met hetgeen in het Horecastappenplan is opgenomen wekt het college het vertrouwen op dat bij een HOLA-meting de binnennorm wordt opgelegd als maatwerkvoorschrift en daarop vervolgens wordt gehandhaafd. Dat is het systeem waarvoor is gekozen, en niet anders. Dat dit tot teveel verplichtingen leidt voor de ondernemer en men dat liever niet wil, is geen reden om van dit beleid af te wijken. Bovendien is een.mededeling in een brief over de uitkomst van een HOLA-meting en dat overschrijding hiervan leidt tot overschrijding van de geluidsnormen in het BARIM niet hetzelfde als wanneer je de binnennorm (formeel) in een maatwerkvoorschrift gaat vastleggen en stelt dat overtreding hiervan een overtreding van het maatwerkvoorschrift is? In dit geval zijn de binnennormen niet formeel vastgelegd in een besluit, maar handelt het college daar wel naar. Hoezo levert deze handelswijze dan minder verplichtingen op voorde ondernemers? Het formeel vastleggen van de uitkomsten van een HOLA-meting in maatwerkvoorschriften is bovendien ook nog eens in de lijn met het geldende beleid. Beoordeling Het wettelijk kader. Artikel 7:11 van de Awb Ingevolge dit artikel dient in de bezwaarschriftenfase op grondslag van het bezwaarschrift een volledige heroverweging plaats te vinden van het bestreden besluit. Artikel 125, eerste en tweede lid, van de Gemeentewet 1. Het gemeentebestuur is bevoegd tot oplegging van een last onder bestuursdwang. 2. De bevoegdheid tot oplegging van een last onder bestuursdwang wordt uitgeoefend door het college, indien de last dient tot handhaving van regels welke het gemeentebestuur uitvoert. Artikel 5:31d van de Awb Onder last onder dwangsom wordt verstaan: de herstelsanctie, inhoudende a. een last tot geheel of gedeeltelijk herstel van de overtreding, en b. de verplichting tot betaling van een geldsom indien de last niet of niet tijdig wordt uitgevoerd. Artikel 5:32 van de Awb 1. Een bestuursorgaan dat bevoegd is een last onder bestuursdwang op te leggen, kan in plaats daarvan aan de overtreder een last onder dwangsom opleggen.

9 2. Voor een last onder dwangsom wordt niet gekozen, indien het belang dat het betrokken voorschrift beoogt te beschermen, zich daartegen verzet. Artikel 5:32a van de Awb 1. De last onder dwangsom omschrijft de te nemen herstelmaatregelen. 2. Bij een last onder dwangsom die strekt tot het ongedaan maken van een overtreding of het voorkomen van verdere overtreding, wordt een termijn gesteld gedurende welke de overtreder de last kan uitvoeren zonder dat een dwangsom wordt verbeurd. Artikel 5:32b van de Awb 1. Het bestuursorgaan stelt de dwangsom vast hetzij op een bedrag ineens, hetzij op een bedrag per tijdseenheid waarin de last niet is uitgevoerd, dan wel per overtreding van de last. 2. Het bestuursorgaan stelt tevens een bedrag vast waarboven geen dwangsom meer wordt verbeurd. 3. De bedragen staan in redelijke verhouding tot de zwaarte van het geschonden belang en tot de beoogde werking van de dwangsom. Horecastappenplan (HSP); hoofdstuk 5 " Verstoring (openbare) orde" Deel B Handhavend optreden namens of door het college 3. Milieuwetgeving 3.4 Geluidsoverlast Het Besluit Algemene Regels voor Inrichtingen Milieubeheer biedt bescherming tegen lawaai afkomstig van horeca- inrichtingen. Alle bestaande en nieuwe horeca-inrichtingen dienen zich in beginsel te houden aan de geluidsnormen vastgesteld in artikel 2.17 van het Besluit. Het bevoegd gezag kan op grond van artikel 2.20 van het Besluit maatwerkvoorschriften bepalen, welke technische voorzieningen in de inrichting worden aangebracht en welke gedragsregels in acht moeten worden genomen teneinde aan de geldende geluidsnormen te voldoen. Bij diverse inrichtingen heeft het bevoegd gezag gebruik gemaakt van de deze mogelijkheid door middel van toepassing van de HOLA-methode (HorecaLAwaai). Bij de HOLA-meting wordt de isolatie waarde van één of meerdere lokaliteiten bepaald en in een maatwerkvoorschrift (beschikking) vastgelegd. Ten aanzien van de inrichtingen waarbij gebruik is gemaakt van de systematiek, gelden de volgende bestuursrechtelijke handhavingsstappen. Artikel 2.20 lid 5 Besluit Algemene Regels voor Inrichtingen Milieubeheer Zoals hierboven aangegeven kan het bevoegd gezag bij maatwerkvoorschrift bepalen welke technische voorzieningen in de inrichting worden aangebracht en welke gedragsregels in acht worden genomen. Indien naar aanleidng van de HOLA-metingen maatwerkvoorschriften zijn bepaald en deze maatwerkvoorschriften worden overtreden, worden namens het college de volgende stappen ondernomen waarbijeen verjaringstermijn van 6 maanden wordt gehanteerd:

10 Eerste stap Indien er een overtreding van de geluidsvoorschriften wordt geconstateerd, wordt door de bevoegde teammanager namens het college een last onder dwangsom opgelegd ad 2.000,- per geconstateerde overtreding/per dag met een maximum van 2.000,-.Ook wordt de overtreder erop gewezen dat ramen, deuren en puien gesloten dienen te zijn tijdens het ten gehore brengen van muziekgeluid. Tweede stap Wanneer een volgende overtreding wordt geconstateerd, wordt deze bekend gemaakt inclusief het besluit tot het opleggen van een last onder bestuursdwang. In dit geval bestaat het opleggen van een last onder dwangsom uit het verplicht stellen van een limiter. Derde stap Indien de situatie niet in overeenstemming wordt gebracht met de wettelijke/gemeentelijke voorschrfiten wordt door het college overgegaan tot sluiting van het horecabedrijf middels bestuursdwang. Artikel 4:84 van de Awb Het bestuursorgaan handelt overeenkomstig de beleidsregel, tenzij dat voor een of meer belanghebbenden gevolgen zou hebben die wegens bijzondere omstandigheden onevenredig in verhouding zijn in verhouding tot de met de beleidsregel te dienen doelen. Artikel 2.17 van het Besluit Algemene Regels voor Inrichtingen Milieubeheer (hierna te noemen: BARIM) 1. Voor het langtijdgemiddelde beoordelingsniveau (LAr.LT) en het maximaal geluidsniveau LAmax, veroorzaakt door de in de inrichting aanwezige installaties en toestellen, alsmede door de in de inrichting verrichte werkzaamheden en activiteiten en laad- en losactiviteiten ten behoeve van en in de onmiddellijke nabijheid van de inrichting, geldt dat: a. de niveaus op de in tabel 2.17a genoemde plaatsen en tijdstippen niet meer bedragen dan de in die tabel aangegeven waarden; Tabel 2.17a 07:00-19:00 uur 19:00-23:00 uur 23:00-07:00 uur LAr.LT op de gevel van gevoelige gebouwen 50 db(a) 45 db(a) 40 db(a) LAr.LT in in- en aanpandige gevoelige gebouwen 35 db(a) 30 db(a) 25 db(a) LAmax op de gevel van gevoelige gebouwen 70 db(a) 65 db(a) 60 db(a) LAmax in in- en aanpandige gevoelige gebouwen 55 db(a) 50 db(a) 45 db(a) b. de in de periode tussen en uur in tabel 2.17a opgenomen maximale geluidsniveaus LAmax niet van toepassing zijn op laad- en losactiviteiten; c. de in tabel 2.17a aangegeven waarden binnen in- of aanpandige gevoelige gebouwen niet gelden indien de gebruiker van deze gevoelige gebouwen geen toestemming geeft voor het in redelijkheid uitvoeren of doen uitvoeren van geluidsmetingen;

11 d. de in tabel 2.17a aangegeven waarden op de gevel ook gelden bij gevoelige terreinen op de grens van het terrein; e. de waarden in in- en aanpandige gevoelige gebouwen slechts gelden in geluidsgevoelige ruimten en verblijfsruimten; en f. de in tabel 2.17a aangegeven waarden niet gelden op gevoelige objecten die zijn gelegen op een gezoneerd industrieterrein. 2. Ten aanzien van een inrichting die is gelegen op een gezoneerd industrieterrein, waarbij binnen een afstand van 50 meter geen gevoelige objecten, anders dan gevoelige objecten gelegen op het gezoneerde industrieterrein, zijn gelegen, bedraagt in afwijking van het eerste lid, het langtijdgemiddeld beoorde.ingsniveau (LAr.LT) veroorzaakt door de in de inrichting aanwezige installaties en toestellen, alsmede door die inrichting verrichte werkzaamheden en activiteiten niet meer dan de in tabel 2.17b bij het betreffende tijdstip aangegeven waarde. De eerste volzin is niet van toepassing op windturbines. Tabel 2.17b uur uur l uur LAr.LT op een afstand van 50 meter vanaf de grens van de inrichting '50 db(a) 45 db(a) 40 db(a) 3. In afwijking van het eerste lid geldt voor een inrichting die is gelegen op een bedrijventerrein daf a. het langtijd gemiddelde beoordelingsniveau (LAr.LT) en het maximaal geluidsniveau (LAmax) op de in tabel 2.17c genoemde plaatsen en tijdstippen niet meer bedragen dan de in die tabel aangegeven waardenfa. de in de periode tussen 07:00 uur en 19:00 uur in tabel 2.17c opgenomen maximale geluidsniveaus' (LAmax) niet van toepassing zijn op laad- en losactiviteiten; c de in tabel 2.17c aangeven waarden binnen in- of aanpandige gevoelige gebouwen niet van toepassing zijn -ndien de gebruiker van deze gevoelige gebouwen geen toestemming geeft voor het in redelijkheid uitvoeren of doen uitvoeren van geluidsmetingen; d. de in tabel 2.17c aangegeven waarden op de gevel ook van toepassing zijn bij gevoelige terreinen op de grens van het terrein; e. de waarden in in- en aanpandige gevoelige gebouwen slechts gelden in geluidsgevoelige ruimten en verblijfsruimten, en f. de in tabel 2.17c aangegeven waarden gelden niet op gevoelige objecten die zijn gelegen op een gezoneerd industrieterrein. Ta hel? 17r uur uur uur LAr.LT op de gevel van gevoelige gebouwen op het bedrijventerrein 55 db(a) 50 db(a) 45 db(a) LAr.LT in in- en aanpandige gevoelige gebouwen op het 35 db(a) 30 db(a) 25 db(a)

12 Tabel 2.17c uur uur uur bedrijventerrein LAmax op de gevel van gevoelige gebouwen op het bedrijventerrein 75 db(a) 70 db(a) 65 db(a) LAmax in in- en aanpandige gevoelige gebouwen op het bedrijventerrein 55 db(a) 50 db(a) 45 db(a) 4. In afwijking van het eerste en het tweede lid, geldt voor het langtijd gemiddeld beoordelingsniveau (LAr.LT) en het maximaal geluidsniveau (LAmax, bij een inrichting die uitsluitend of in hoofdzaak bestemd is voor openbare verkoop van vloeibare brandstoffen, mengsmering of aardgas aan derden voor motorvoertuigen voor het wegverkeer, dat: a. de geluidsniveaus op de in tabel 2.17d genoemde plaatsen en tijdstippen niet meer bedragen dan de in die tabel aangegeven waarden; b. de in de periode tussen en uur in tabel 2.17d opgenomen maximale geluidsniveaus LAmax niet van toepassing zijn op laad- en losactiviteiten; Tabel 2.17d 07:00-21:00 uur 21:00-07:00 uur LAr.LT op de gevel van gevoelige gebouwen 50 db(a) 40 db(a) LAmax op de gevel van gevoelige gebouwen 70 db(a) 60 db(a) c. de in tabel 2.17d aangegeven waarden op de gevel ook gelden bij gevoelige terreinen op de grens van het terrein; d. indien de inrichting is gelegen op een gezoneerd industrieterrein en binnen een afstand van 50 meter geen gevoelige objecten, anders dan gevoelige objecten gelegen op het gezoneerde industrieterrein zijn gelegen, de waarden van het langtijdgemiddelde beoordelingsniveau (LAr.LT) uit tabel 2.17d gelden op een afstand van 50 meter vanaf de grens van de inrichting; en e. de in tabel 2.17d aangegeven waarden niet gelden op gevoelige objecten die zijn gelegen op een gezoneerd industrieterrein. Artikel 2.20 lid 5 van het BARIM Het bevoegd gezag kan bij maatwerkvoorschrift bepalen welke technische voorzieningen in de inrichting worden aangebracht en welke gedragsregels in acht worden genomen teneinde aan geldende geluidsnormen te voldoen.

13 De commissie overweegt als volgt ~ " Het college heeft de normen zoals weergegeven in het BARIM door een deskundig bureau laten " vertalen" naar binnennormen, wat op grond van rechtspraak van de Raad van State ook mogelijk is. Wanneer de binnennorm wordt overgeschreden, zo neemt de Raad van State aan, dan wordt ook de BARIMnorm overschreden Uit de meting in de inrichting is gebleken dat de geluidsnormen worden overschreden en was er naar het oordeel van de commissie een rechtvaardiging voor het college om op te treden. Het college dient zich dan wel te houden aan de door zich zelf gestelde beleidsregels, neergelegd in het" Horecastappenplan 2011, gemeente Valkenswaard» Indien de systematiek van het Horecastappenplan goed zou worden gevolgd, vinden er eerst HOLA-metingen plaats en worden daarna ingevolge artikel 2.20, vijfde lid, van het BARIM maatwerkvoorschriften opgelegd. Vervolgens kan op grond van deze maatwerkvoorschriften handhavend worden opgetreden conform het Horecastappenplan. In casu zijn er weliswaar HOLA-metingen verricht, maar zijn er aan bezwaarmakers niet eerst, conform het Horecastappenplan, maatwerkvoorschriften opgelegd. Het college is direct overgegaan tot het opleggen van een last onder dwangsom (wat conform het Horecastappenplan stap 1 is na het overtreden van de opgelegde maatwerkvoorschriften). De commissie komt dan ook tot de conclusie dat het college niet gehandeld heeft conform de beleidsregels en daarmee niet conform artikel 4:84 van de Awb. Gelet hierop is de commissie van oordeel dat de bezwaren van bezwaarmakers gegrond verklaard dienen te worden. Advies Gelet op het voorstaande adviseert de commissie de bezwaren gegrond te verklaren en het bestreden besluit te herroepen. Heeze, 14 augustus 2012 De Algemene kamer van de Commissie van advies voor de bezwaarschriften de secretaris,. de voorzitter, fctel IW^k mw. mr. C.J.M.H. Meulendijk dh, d^pa^sgw 10

14

D de heer xxxx

D de heer xxxx A A N T E K E N E N Winners Café t.a.v. xxxx Van Beethovenstraat 134 3281 TN NUMANSDORP Uw brief van Verzenddatum 11 januari 2018 Uw kenmerk Reactie op Zaaknummer Last onder dwangsom Onderwerp Ons kenmerk

Nadere informatie

pagina 1 van 8 Activiteitenbesluit milieubeheer, Afdeling 8 (Tekst geldend op: ) Afdeling 8. Geluidhinder Artikel 16b Deze afdeling is van toepassing op degene die een inrichting type A of een inrichting

Nadere informatie

LJN: BV6353,Voorzieningenrechter Rechtbank 's-hertogenbosch, AWB 12/285 en 12/502

LJN: BV6353,Voorzieningenrechter Rechtbank 's-hertogenbosch, AWB 12/285 en 12/502 LJN: BV6353,Voorzieningenrechter Rechtbank 's-hertogenbosch, AWB 12/285 en 12/502 Datum uitspraak: 21-02-2012 Datum publicatie: 21-02-2012 Rechtsgebied: Bestuursrecht overig Soort procedure: Voorlopige

Nadere informatie

M i sud 0 2 DEC Doorkiesnummer Datum. 1 december 2011

M i sud 0 2 DEC Doorkiesnummer Datum. 1 december 2011 M i sud " Commissie bezwaarschriften 0 2 DEC. 2011 Leiden J Dagelijks Bestuur van de Milieudienst West-Holland t.a.v. mevrouw E. de Groot Schipholweg 128 Stadhuis Stadhuisplein 1 Postbus 9100 2300 PC Leiden

Nadere informatie

Waternet Groengas-installatie p/a Rho adviseurs voor leefruimte t.a.v de heer S. van Vessem Delftseplein 27b 3013AA Rotterdam

Waternet Groengas-installatie p/a Rho adviseurs voor leefruimte t.a.v de heer S. van Vessem Delftseplein 27b 3013AA Rotterdam Bezoekadres Ebbehout 31 1507 EA Zaandam Waternet Groengas-installatie p/a Rho adviseurs voor leefruimte t.a.v de heer S. van Vessem Delftseplein 27b 3013AA Rotterdam Postbus 209 1500 EE Zaandam www.odnzkg.nl

Nadere informatie

PREVENTIEVE DWANGSOM BIJ OVERLASTGEVEND GEDRAG

PREVENTIEVE DWANGSOM BIJ OVERLASTGEVEND GEDRAG PREVENTIEVE DWANGSOM BIJ OVERLASTGEVEND GEDRAG Doel van de beleidsregel preventieve dwangsom bij overlastgevend gedrag. Met deze preventieve dwangsom wordt getracht het gedrag van overlastgevende personen

Nadere informatie

Behandeld door de heer G.J. Ambachtsheer Afdeling Toezicht en Handhaving

Behandeld door de heer G.J. Ambachtsheer Afdeling Toezicht en Handhaving A A N T E K E N E N B.V. Vurense Snack Industrie t.a.v. de directie Gildenstraat 36 4143 HS LEERDAM Uw brief van Verzenddatum 14 juli 2016 Uw kenmerk Dossier D-00026929 Reactie op Zaaknummer Z-16-304957

Nadere informatie

Integraal Handhavingsbeleidsplan De Ronde Venen, 26 september 2012. Bijlage VI Toelichting op de bestuursrechtelijke sanctiemiddelen

Integraal Handhavingsbeleidsplan De Ronde Venen, 26 september 2012. Bijlage VI Toelichting op de bestuursrechtelijke sanctiemiddelen Bijlage VI Toelichting op de bestuursrechtelijke sanctiemiddelen 76 Bestuursrechtelijke sanctiemiddelen De gemeente De Ronde Venen kan tegen overtreders met meerdere verschillende sanctiemiddelen, al dan

Nadere informatie

Beschikking maatwerkvoorschriften

Beschikking maatwerkvoorschriften Wet milieubeheer Beschikking maatwerkvoorschriften Inrichtingdrijver : Autobedrijf Westerhof VOF Activiteiten van de inrichting : Autodemontagebedrijf Locatie : Zwaferinksweg 5 te Losser Datum beschikking

Nadere informatie

(ontwerp) MAATWERKBESLUIT. Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Activiteitenbesluit)

(ontwerp) MAATWERKBESLUIT. Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Activiteitenbesluit) (ontwerp) MAATWERKBESLUIT Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Activiteitenbesluit) Virol Metaal B.V. (Locatie: Kartonbaan 29 te Winschoten) Groningen, 28 mei 2013 Nr. 2013-20.456 Zaaknr.

Nadere informatie

Commissie bezwaarschriften

Commissie bezwaarschriften Omgevingsdienst West-Holland Ingekomen Commissie bezwaarschriften - 2 DEC. 2013 Kenmerk: 2^>/5/

Nadere informatie

LJN: BD4051, Rechtbank Almelo, 08 / 520 AQ1 V

LJN: BD4051, Rechtbank Almelo, 08 / 520 AQ1 V LJN: BD4051, Rechtbank Almelo, 08 / 520 AQ1 V Print uitspraak Datum uitspraak: 30-05-2008 Datum publicatie: 16-06-2008 Rechtsgebied: Bestuursrecht overig Soort procedure: Eerste aanleg - enkelvoudig Inhoudsindicatie:

Nadere informatie

(ONTWERP) BESCHIKKING MAATWERKVOORSCHRIFTEN ACTIVITEITENBESLUIT MILIEUBEHEER

(ONTWERP) BESCHIKKING MAATWERKVOORSCHRIFTEN ACTIVITEITENBESLUIT MILIEUBEHEER Burgemeester en wethouders van Voorst maken het volgende bekend: (ONTWERP) BESCHIKKING MAATWERKVOORSCHRIFTEN ACTIVITEITENBESLUIT MILIEUBEHEER Ontwerpbesluit Met ingang van 5 april 2018 ligt met bijbehorende

Nadere informatie

VERZONDEN - 1 SEP 2015

VERZONDEN - 1 SEP 2015 .Gemeente lemen Ons kenmerk Uw kenmerk Uw aanvraag Bijlagen Beh.ambtenaar Telefoonnummer Emailadres mr. D. Walraven 020-3144793 d.walraven@diemen.nl Aan Advocatenkantoor Kerpestein T.a.v. de heer G.M.

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek. Onderwerp Gemaal 2e Bloksweg te Waddinxveen Datum 30 mei 2016 Geluidwaarnemer Maarten Groen Kenmerk

Akoestisch onderzoek. Onderwerp Gemaal 2e Bloksweg te Waddinxveen Datum 30 mei 2016 Geluidwaarnemer Maarten Groen Kenmerk Afdeling Expertise Contact Maarten Groen T 088 5450 381 mgroen@odmh.nl Akoestisch onderzoek Postbus 45 2800 AA Gouda T 088 545 00 00 www.odmh.nl Onderwerp Gemaal 2e Bloksweg te Waddinxveen Datum 30 mei

Nadere informatie

Ontwerpbesluit omgevingsvergunning ingevolge artikel 2.30 en 2.31 Wabo:

Ontwerpbesluit omgevingsvergunning ingevolge artikel 2.30 en 2.31 Wabo: Ontwerpbesluit omgevingsvergunning ingevolge artikel 2.30 en 2.31 Wabo: Ambtshalve aanpassing omgevingsvergunning Zaaknummer: 1178985 De Nederlandsche Bank N.V. Het dagelijkse bestuur van de Nederlandsche

Nadere informatie

Omdat tijdens de controle overtredingen zijn geconstateerd hebben wij het voornemen u een last onder bestuursdwang op te leggen.

Omdat tijdens de controle overtredingen zijn geconstateerd hebben wij het voornemen u een last onder bestuursdwang op te leggen. Omgevingsdienst NZKG Retouradres: Postbus 209, 1500 EE ZAANDAM Bezoekadres: Ebbenhout 31 1507 EA Zaandam Leidseplein Beheer B.V. t.a.v. de heer M. J. C. de Vries Nieuwe Hemweg 5 E 1013 BG Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Ons kenmerk Uw kenmerk Aantal bijlagen Datum _ november 2016

Ons kenmerk Uw kenmerk Aantal bijlagen Datum _ november 2016 AANTEKENEN Handelsonderneming Bepo B.V. T.a.v. de directie Ceintuurbaan 124 3051 KD ROTTERDAM Parallelweg 1 Postbus 843 3100 AV Schiedam T 010-246 80 00 F 010-246 82 83 E info@dcmr.nl W www.dcmr.nl Ons

Nadere informatie

Beschikking maatwerkvoorschriften

Beschikking maatwerkvoorschriften Wet milieubeheer Beschikking maatwerkvoorschriften Inrichtingdrijver : Kuehne + Nagel Logistics B.V. Activiteiten van de inrichting : 2e fase maatwerk Locatie : Lippestraat 15 te Zwolle Datum beschikking

Nadere informatie

Ons kenmerk [VERTROUWELIJK] Contactpersoon [VERTROUWELIJK]

Ons kenmerk [VERTROUWELIJK] Contactpersoon [VERTROUWELIJK] Autoriteit Persoonsgegevens AANGETEKEND Datum Contactpersoon Onderwerp Besluit tot invordering en voornemen tot publicatie Geachte, Bij besluit van 11 mei 2017 met kenmerk heeft de Autoriteit Persoonsgegevens

Nadere informatie

Rapport: 991011-08. 1.0 25 oktober 2011 Geluidonderzoek Installatiebedrijf J. Klinkhamer

Rapport: 991011-08. 1.0 25 oktober 2011 Geluidonderzoek Installatiebedrijf J. Klinkhamer Rapport: 991011-08 Geluidonderzoek in kader van dezonering industrieterrein Stadsbedrijvenpark te Assen Installatiebedrijf J. Klinkhamer Verantwoording Auteur(s) : Ing. A. Gal Paraaf auteur(s) : Aantal

Nadere informatie

uitspraak van de enkelvoudige kamer van 26 februari 2016 in de zaak tussen

uitspraak van de enkelvoudige kamer van 26 februari 2016 in de zaak tussen uitspraak RECHTBANK NOORD-NEDERLAND Zittingsplaats Groningen Bestuursrecht zaaknummer: LEE 14/3905 uitspraak van de enkelvoudige kamer van 26 februari 2016 in de zaak tussen [...], te [...], eisers, (gemachtigde:

Nadere informatie

Uw kenmerk Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer JuZa-001597-ibo

Uw kenmerk Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer JuZa-001597-ibo AANTEKENEN NOS - RTV t.a.v. het bestuur Sumatralaan 45 1217 GP HILVERSUM Datum Onderwerp 3 maart 2005 beslissing op bezwaar NOS-EK Schaatsen Uw kenmerk Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer JuZa-001597-ibo

Nadere informatie

Bevoegdheid burgemeester/college

Bevoegdheid burgemeester/college Vergunning / ontheffing Artikel 1:4, tweede lid, van de Apv - Voorschriften De aan de vergunning/ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen worden niet nagekomen. Exploitatie openbare inrichtingen

Nadere informatie

Handhavingsstrategie muziekgeluid horeca Handhavingsstappen op grond van Activiteitenbesluit Wet Milieubeheer en APV 2008 (hoofdstuk 3, Horeca)

Handhavingsstrategie muziekgeluid horeca Handhavingsstappen op grond van Activiteitenbesluit Wet Milieubeheer en APV 2008 (hoofdstuk 3, Horeca) Handhavingsstrategie muziekgeluid horeca Handhavingsstappen op grond van Activiteitenbesluit Wet Milieubeheer en APV 2008 (hoofdstuk 3, Horeca) Inhoud Inleiding... 3 1 Juridisch kader... 4 1.1 Het Activiteitenbesluit...

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNNE:2016:4270

ECLI:NL:RBNNE:2016:4270 ECLI:NL:RBNNE:2016:4270 Instantie Datum uitspraak 15-09-2016 Datum publicatie 23-09-2016 Zaaknummer LEE 15-4721 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank Noord-Nederland Bestuursrecht

Nadere informatie

Beslissing op bezwaar

Beslissing op bezwaar Beslissing op bezwaar Kenmerk: 26212/2011016210 Betreft: verzoek om bestuursrechtelijke handhaving op grond van artikel 6.13, tweede lid, aanhef en onder a, van de Mediawet 2008 Beslissing op bezwaar inzake

Nadere informatie

MAATMERKVOORSCHRIFT WET MILIEUBEHEER

MAATMERKVOORSCHRIFT WET MILIEUBEHEER Gemeente Emmen, dienst Publiek, afdeling Vergunningen. MAATMERKVOORSCHRIFT WET MILIEUBEHEER betreffende Europaweg 17a te Nieuw Schoonebeek I. Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer Melding

Nadere informatie

Pagina 1/7. Besluit «Openbare versie» 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure

Pagina 1/7. Besluit «Openbare versie» 1 Samenvatting. 2 Verloop van de procedure Ons ACM/DTVP/2014/200507_OV kenmerk: Zaaknummer: 14.0136.20 Datum: 31 januari 2014 Besluit van de Autoriteit Consument en Markt op grond van artikel 15.2, tweede lid, van de Telecommunicatiewet in samenhang

Nadere informatie

LJN: AU4276, Rechtbank Rotterdam, 05/4247. Datum uitspraak: Datum publicatie:

LJN: AU4276, Rechtbank Rotterdam, 05/4247. Datum uitspraak: Datum publicatie: LJN: AU4276, Rechtbank Rotterdam, 05/4247 Datum uitspraak: 13-10-2005 Datum publicatie: 13-10-2005 Rechtsgebied: Bestuursrecht overig Soort procedure: Voorlopige voorziening Inhoudsindicatie: Rotterdam

Nadere informatie

ECLI:NL:RBBRE:2011:BP8246

ECLI:NL:RBBRE:2011:BP8246 ECLI:NL:RBBRE:2011:BP8246 Instantie Rechtbank Breda Datum uitspraak 25-02-2011 Datum publicatie 18-03-2011 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 10 / 938 Wmo Bestuursrecht Eerste

Nadere informatie

REGELING INZAKE DE BEHANDELING VAN BEZWAARSCHRIFTEN PERSONEEL

REGELING INZAKE DE BEHANDELING VAN BEZWAARSCHRIFTEN PERSONEEL CVDR Officiële uitgave van Losser. Nr. CVDR328920_1 8 november 2016 REGELING INZAKE DE BEHANDELING VAN BEZWAARSCHRIFTEN PERSONEEL Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Losser; gelet

Nadere informatie

BESCHIKKING MAATWERKVOORSCHRIFTEN ACTIVITEITENBESLUIT MILIEUBEHEER

BESCHIKKING MAATWERKVOORSCHRIFTEN ACTIVITEITENBESLUIT MILIEUBEHEER Burgemeester en wethouders van Voorst maken het volgende bekend: BESCHIKKING MAATWERKVOORSCHRIFTEN ACTIVITEITENBESLUIT MILIEUBEHEER Aanvraag en besluit Met ingang van 28 juni 2018 ligt met bijbehorende

Nadere informatie

iihiniiiiniiii Archiefexemplaar VERZONDEN 2 5 FEB 2015 AANGETEKEND en PER GEWONE POST

iihiniiiiniiii Archiefexemplaar VERZONDEN 2 5 FEB 2015 AANGETEKEND en PER GEWONE POST Gemeente lemen Archiefexemplaar iihiniiiiniiii Ons kenmerk : Uw kenmerk Uw brief van Bijlagen : geen Beh.ambtenaar : P. J. van den Hurk Telefoonnummer : 020 3144782 E-mailadres : p.vandenhurk@diemen.nl

Nadere informatie

WET MILIEUBEHEER MAATWERK ACTIVITEITENBESLUIT MILIEUBEHEER

WET MILIEUBEHEER MAATWERK ACTIVITEITENBESLUIT MILIEUBEHEER WET MILIEUBEHEER MAATWERK ACTIVITEITENBESLUIT MILIEUBEHEER Datum besluit : GEGEVENS LOCATIE Naam inrichting/locatie: Vijzelgemaal van Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Adres inrichting

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2003:AI1467

ECLI:NL:RVS:2003:AI1467 ECLI:NL:RVS:2003:AI1467 Instantie Raad van State Datum uitspraak 27-08-2003 Datum publicatie 27-08-2003 Zaaknummer 200300729/1 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Bestuursrecht Eerste

Nadere informatie

Advies van de Bezwaarschriftencommissie Ascert inzake het bezwaar van [bezwaarmaker]

Advies van de Bezwaarschriftencommissie Ascert inzake het bezwaar van [bezwaarmaker] Postbus 239 5060 AE Oisterwijk Tel: 085 047 11 80 info@ascert.nl Ascert Rabobank NL79RABO0397031564 KvK Arnhem 09112654 BTW NL808450153B01 Bij de kennisgevingen van 23 juli 2015 heeft [de CKI] de door

Nadere informatie

Zoekresultaat - inzien document ECLI:NL:RVS:2010:BO9151. Uitspraak. Permanente link: Datum uitspraak Datum publicatie

Zoekresultaat - inzien document ECLI:NL:RVS:2010:BO9151. Uitspraak. Permanente link: Datum uitspraak Datum publicatie Zoekresultaat - inzien document ECLI:NL:RVS:2010:BO9151 Permanente link: http://deeplink.rechtspraa Instantie Raad van State Datum uitspraak 29-12-2010 Datum publicatie 29-12-2010 Zaaknummer Rechtsgebieden

Nadere informatie

Bij het beoordelen van een overtreding en het bepalen van het juiste sanctiemiddel wordt rekening gehouden met:

Bij het beoordelen van een overtreding en het bepalen van het juiste sanctiemiddel wordt rekening gehouden met: 1. Middelen In Nederland bestaat de algemene beginselplicht tot handhaving. Gelet op het algemeen belang dat gediend is met handhaving, zal in geval van overtreding van een wettelijk voorschrift het bestuursorgaan

Nadere informatie

Maatwerkvoorschriften Bij het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer

Maatwerkvoorschriften Bij het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer Publiekszaken EEEL'O Milieutoezicht Phoenixstraat 16 2611 AL Delft Bankrekening BNG 28 50 01 787, t n v gemeente Delft Centrale nummers Telefoon 14015 Fax 015 215 95 51 Internet www gemeentedelft info

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2002:AE2824

ECLI:NL:RVS:2002:AE2824 ECLI:NL:RVS:2002:AE2824 Instantie Raad van State Datum uitspraak 22-05-2002 Datum publicatie 22-05-2002 Zaaknummer 200104881/1 Rechtsgebieden Bestuursrecht Bijzondere kenmerken Eerste aanleg - meervoudig

Nadere informatie

Maatwerkvoorschriften

Maatwerkvoorschriften *D170775693* D170775693 Maatwerkvoorschriften Aanvrager : Grutters V.O.F. Datum besluit : 15 december 2017 Onderwerp : Maatwerkvoorschriften geluid Gemeente / locatie : Gemeente Berg en Dal, Ketelstraat

Nadere informatie

Rapport: 991011-08. Creator

Rapport: 991011-08. Creator Rapport: 991011-08 Geluidonderzoek in kader van dezonering industrieterrein Stadsbedrijvenpark te Assen Creator Verantwoording Auteur(s) : Ing. U.K. Jonker Paraaf auteur(s) : Aantal pagina s : 10 (excl.

Nadere informatie

Advies van de Bezwaarschriftencommissie Ascert inzake het bezwaar van [bezwaarmaker]

Advies van de Bezwaarschriftencommissie Ascert inzake het bezwaar van [bezwaarmaker] Postbus 239 5060 AE Oisterwijk Tel: 013 76 20 607 info@ascert.nl Ascert Rabobank NL79RABO0397031564 KvK Arnhem 09112654 BTW NL808450153B01 De commissie ziet geen reden om te oordelen dat het gebruik van

Nadere informatie

Documentnummer : 473 : Brief naar aanleiding controle verlopen instandhoudingstermijn: hersteld

Documentnummer : 473 : Brief naar aanleiding controle verlopen instandhoudingstermijn: hersteld Documentnummer : 473 : Brief naar aanleiding controle verlopen instandhoudingstermijn: hersteld : Vergunninghouder Versie : 1.2 Grondslag : Artikel 2.23 en 2.24 Wabo, artikel 5.16 t/m 5.19 Bor Opmerkingen

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas 310358 Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Documentnummer: 1894/2012/104364 Besluitnummer: 34 5b Onderwerp: Handhaving Lorbaan 49a in Grashoek Advies: 1. Het bezwaarschrift van

Nadere informatie

Gemeente Gennep. Jaarverslag Commissie Bezwaarschriften Gennep 2016

Gemeente Gennep. Jaarverslag Commissie Bezwaarschriften Gennep 2016 Gemeente Gennep Jaarverslag Commissie Bezwaarschriften Gennep 206 8-5-207 Inhoud Inleiding... 2. De commissie... 3. Instelling commissie... 3.2 Samenstelling van de commissie... 3.3 Vergaderfrequentie...

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek Industrielawaai Bestemmingsplan Voorofsche Zoom te Boskoop

Akoestisch onderzoek Industrielawaai Bestemmingsplan Voorofsche Zoom te Boskoop Akoestisch onderzoek Industrielawaai Bestemmingsplan Voorofsche Zoom te Boskoop Behandeld door: R. Bloemberg Omgevingsdienst Midden-Holland Postbus 45 2800 AA Gouda Opdrachtgever: Gemeente Alphen aan den

Nadere informatie

Sluitingsbeleid ex artikel 13b Opiumwet

Sluitingsbeleid ex artikel 13b Opiumwet Sluitingsbeleid ex artikel 13b Opiumwet Juridisch kader Op basis van de artikelen 2 en 3 van de Opiumwet is het verboden een middel als bedoeld in de bij deze wet behorende lijst I en lijst II, dan wel

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2015:1791

ECLI:NL:RVS:2015:1791 ECLI:NL:RVS:2015:1791 Instantie Raad van State Datum uitspraak 10-06-2015 Datum publicatie 10-06-2015 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201408896/1/A1 Eerste

Nadere informatie

Jaarverslag commissie bezwaarschriften 2017

Jaarverslag commissie bezwaarschriften 2017 Gemeente Hof van Twente Jaarverslag commissie bezwaarschriften 2017 Commissie bezwaarschriften Secretariaat: L. Müller E. Beernink 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Samenstelling commissie... 4 3. Hoorzittingen...

Nadere informatie

Nota Geluidhinder & harde horeca

Nota Geluidhinder & harde horeca Nota Geluidhinder & harde horeca Gemeente Apeldoorn Mei 2013 Nota Geluidhinder & harde horeca Gemeente Apeldoorn Mei 2013 Nota geluidhinder & harde horeca 2013 1 Inhoudsopgave Samenvatting 3 Inleiding

Nadere informatie

ARDEA acoustics & consult v.o.f. Jupiterlaan BE LEIDEN telefoon : fax :

ARDEA acoustics & consult v.o.f. Jupiterlaan BE LEIDEN telefoon : fax : acoustics & consult ARDEA acoustics & consult v.o.f. Jupiterlaan 14 2314 BE LEIDEN telefoon : 071 572 5845 fax : 071 572 5847 email : info@ardea.nl notitie Eerste bevindingen akoestisch onderzoek project

Nadere informatie

Uw kenmerk Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer JuZa rw Mevr. mr. R. Westerhof (035)

Uw kenmerk Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer JuZa rw Mevr. mr. R. Westerhof (035) AANGETEKEND Stichting Rotterdamse T.V. Producties / RNN p/a Haulussy The Law Company Advocaten T.av. de heer mr. M.A.C. Backx Postbus 21130 3001 AC ROTTERDAM Datum Onderwerp 8 september 2005 Beslissing

Nadere informatie

WET MILIEUBEHEER Maatwerk Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer besluit

WET MILIEUBEHEER Maatwerk Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer besluit WET MILIEUBEHEER Maatwerk Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer besluit Datum : Nummer beschikking : Gegevens inrichting Naam inrichting : C.V.V. Be Fair Adres : Toernooiweg 101 Postcode

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 15 februari 2019

Collegebesluit Collegevergadering: 15 februari 2019 ONDERWERP Borneostraat 2, bezwaar tegen last onder dwangsom wijziging dakpannen SAMENVATTING Het bezwaarschrift, tegen de last onder dwangsom tot het vervangen van de aangebrachte zwarte dakpannen door

Nadere informatie

gericht tegen het besluit tot afwijzing van een verzoek om vergoeding van geleden planschade.

gericht tegen het besluit tot afwijzing van een verzoek om vergoeding van geleden planschade. Besluitvormende raadsvergadering: 16 september 2008 Portefeuillehouder: G.J.J. Burger AAN DE GEMEENTERAAD Nummer : 2008/54 Datum : 26 augustus 2008 Onderwerp : Nemen van een beslissing op een bezwaarschrift

Nadere informatie

ECLI:NL:RBSHE:2004:AO8345

ECLI:NL:RBSHE:2004:AO8345 ECLI:NL:RBSHE:2004:AO8345 Instantie Datum uitspraak 16-04-2004 Datum publicatie 26-04-2004 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank 's-hertogenbosch Awb 03 / 930 GEMWT

Nadere informatie

DATUM 17 juli 2014 ONDERWERP Mogelijkheid indienen zienswijze over voornemen opleggen last onder bestuursdwang ONSNUMIVIER 14.

DATUM 17 juli 2014 ONDERWERP Mogelijkheid indienen zienswijze over voornemen opleggen last onder bestuursdwang ONSNUMIVIER 14. Gemeente Hoogeveen AANTEKENEN Hotel Hoogeveen Beheer B.V./Hotel-Restaurant Hoogeveen Mathijsenstraat 1 7909 AP HOOGEVEEN DATUM 17 juli 2014 ONDERWERP Mogelijkheid indienen zienswijze over voornemen opleggen

Nadere informatie

tegen het besluit van 13 maart 2017 in het kader van de subsidie SNL, kenmerk

tegen het besluit van 13 maart 2017 in het kader van de subsidie SNL, kenmerk > Retouradres Postbus 40225 8004 DE ZWOLLE Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Vergunningen & Handhaving Mandemaat 3 Assen Postbus 40225 8004 DE Zwolle www.rvo.nl Contactpersoon Wob medewerker T 088

Nadere informatie

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK E03.97.1224/1. Datum uitspraak: 10 april 2001 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak in het geding tussen: en appellanten, gedeputeerde staten van Limburg, verweerders. E03.97.1224/1 2 10 april 2001 1.

Nadere informatie

Beslissing op bezwaar

Beslissing op bezwaar Beslissing op bezwaar Kenmerk: 25931/2012002262 Betreft: Beslissing op bezwaar inzake NOS UEFA Champions League Het Commissariaat voor de Media, gezien het besluit van 12 juli 2011, kenmerk 24673/2011009844,

Nadere informatie

Commissie van advies voor de bezwaarschriften Gemeente Landerd

Commissie van advies voor de bezwaarschriften Gemeente Landerd Commissie van advies voor de bezwaarschriften Gemeente Landerd Jaarverslag 2014 Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Doel, samenstelling commissie, procedure 2 Hoofdstuk 2 Ingediende en afgehandelde bezwaarschriften

Nadere informatie

College van Toezicht collectieve beheersorganisaties

College van Toezicht collectieve beheersorganisaties Stichting Videma T.a.v. de heer R. Bakker Grotewaard 9A 4225 PA NOORDELOOS Tevens per e-mail: kruidenier@wijnenstael.nl; elsswaab@xs4all.nl; bas@lepoolebekema.nl Postadres: Postbus 15072 1001 MB Amsterdam

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel van de Mededingingswet. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel van de Mededingingswet. Nummer 4445-51 Betreft zaak: 4445/ Aannemingsbedrijf

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2011:BQ4936

ECLI:NL:RVS:2011:BQ4936 ECLI:NL:RVS:2011:BQ4936 Instantie Raad van State Datum uitspraak 18-05-2011 Datum publicatie 18-05-2011 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201008844/1/H1 Bestuursrecht Hoger

Nadere informatie

zaaknummers: SGR 15/6334, SGR l 5/63 70, SGR 15/7164 en SGR 16/1344 uitspraak van de meervoudige kamer van 26 maart 2018 in de zaken tussen

zaaknummers: SGR 15/6334, SGR l 5/63 70, SGR 15/7164 en SGR 16/1344 uitspraak van de meervoudige kamer van 26 maart 2018 in de zaken tussen uitspraak RECHTBANK DEN HAAG Bestuursrecht zaaknummers: SGR 15/6334, SGR l 5/63 70, SGR 15/7164 en SGR 16/1344 uitspraak van de meervoudige kamer van 26 maart 2018 in de zaken tussen Van Leeuwen Papier-

Nadere informatie

Besluit tot opleggen last onder dwangsom

Besluit tot opleggen last onder dwangsom Besluit tot opleggen last onder dwangsom Kenmerk: BVB-004717-bm Betreft: verkoop opzettelijk beschadigde boeken met korting Besluit van het Commissariaat voor de Media tot het opleggen van een last onder

Nadere informatie

Beslissing op bezwaar

Beslissing op bezwaar Beslissing op bezwaar Kenmerk: 641581/644645 Betreft: Beslissing op bezwaar inzake Radio Unique en Jazz Radio Het Commissariaat voor de Media, gezien de volgende besluiten: het besluit van 20 januari 2015,

Nadere informatie

ONTWERPBESCHIKKING MAATWERKVOORSCHRIFTEN ACTIVITEITENBESLUIT MILIEUBEHEER

ONTWERPBESCHIKKING MAATWERKVOORSCHRIFTEN ACTIVITEITENBESLUIT MILIEUBEHEER Burgemeester en wethouders van Voorst maken het volgende bekend: ONTWERPBESCHIKKING MAATWERKVOORSCHRIFTEN ACTIVITEITENBESLUIT MILIEUBEHEER Aanvraag en ontwerpbesluit Met ingang van 19 april 2018 ligt met

Nadere informatie

b e z w a a r m a k e n

b e z w a a r m a k e n bezwaar maken In de gemeente Westland worden voortdurend besluiten genomen. Deze besluiten kunnen gevolgen hebben voor uw woon- en leefsituatie. Daarom is het in de wet geregeld dat u bezwaar kunt maken

Nadere informatie

Behandeld door Afdeling Toezicht en Handhaving

Behandeld door Afdeling Toezicht en Handhaving A A N T E K E N E N Autokoeling Rio Rijksstraatweg 16 3316 EH DORDRECHT Uw brief van Verzenddatum 8 april 2016 Uw kenmerk Dossier D-00982886 Reactie op Zaaknummer Z-15-275163 Onderwerp Last onder dwangsom

Nadere informatie

COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN

COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN ---------------------------- ADVIES ----------------------------- Advies van de commissie bezwaarschriften over het bezwaarschrift dat is ingediend door de Den Hollander Advocaten,

Nadere informatie

Verordening adviescommissie bezwaarschriften gemeente Haarlemmermeer 2012.

Verordening adviescommissie bezwaarschriften gemeente Haarlemmermeer 2012. CVDR Officiële uitgave van Haarlemmermeer. Nr. CVDR228414_1 29 november 2016 Verordening adviescommissie bezwaarschriften gemeente Haarlemmermeer 2012 De raad, het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Nederlandse Mededingingsautoriteit

Nederlandse Mededingingsautoriteit Nederlandse Mededingingsautoriteit Nummer 4468-52 Betreft zaak: 4468/ Joost Visser Aannemingsbedrijf B.V. en Visser en Kuyper Beheer B.V. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit

Nadere informatie

ONS KENMERK: DOORKIESNUMMER: DATUM ADVIES: BMO/JZ/R&M/BZ augustus 2013 en

ONS KENMERK: DOORKIESNUMMER: DATUM ADVIES: BMO/JZ/R&M/BZ augustus 2013 en COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN VAN DE GEMEENTE ENSCHEDE POSTADRES Postbus 20 7500 AA Enschede Aan Burgemeester & Wethouders van Enschede BEZOEKADRES Langestraat 24 7511 HC Enschede TELEFOON 053 4818181 ONS

Nadere informatie

Rijnnnond Beschikking. Parallelweg 1 AANTEKENEN Vopak Terminal Europoort B.V. Postbus AB ROZENBURG ZH. Uw kenmerk. Telefoonnummer

Rijnnnond Beschikking. Parallelweg 1 AANTEKENEN Vopak Terminal Europoort B.V. Postbus AB ROZENBURG ZH. Uw kenmerk. Telefoonnummer nniueudienst Rijnnnond Beschikking Parallelweg 1 AANTEKENEN Vopak Terminal Europoort B.V. Postbus 1093 3180 AB ROZENBURG ZH Postbus 843 3100 AV Schiedam T 010-246 80 00 F 010-246 82 83 E info@dcmr nl W

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Halderberge. Datum: 24 mei 2013. Rapportnummer: 2013/057

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Halderberge. Datum: 24 mei 2013. Rapportnummer: 2013/057 Rapport Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Halderberge Datum: 24 mei 2013 Rapportnummer: 2013/057 2 Klacht Verzoeker, een advocaat, klaagt erover dat het

Nadere informatie

Afdeling bestuursrechtspraak P^na 1 van 1. Uw kenmerk

Afdeling bestuursrechtspraak P^na 1 van 1. Uw kenmerk , Raad vanstate Afdeling bestuursrechtspraak P^na 1 van 1 AANTEKENEN Raad van de gemeente Montfoort Postbus 41 3417ZG MONTFOORT 04 nov 2016/1106 Datum 3 november 2016 Ons nummer 201607060/1/R2 Uw kenmerk

Nadere informatie

H E E R H U G O W A A R D

H E E R H U G O W A A R D H E E R H U G O W A A R D Raadsvergaderiiig 2 4 FEB 2009 2-CX>z\ -Qi'} 3? Agendanr. Voorstelnr. Onderwerp 08 2009-017 Bezwaarschrift J. Hop Aan de Raad, Heerhugowaard, 3

Nadere informatie

ECLI:NL:RBAMS:2011:BQ4413

ECLI:NL:RBAMS:2011:BQ4413 ECLI:NL:RBAMS:2011:BQ4413 Instantie Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak 19-04-2011 Datum publicatie 13-05-2011 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie awb 09-5337 wwb en awb 10-4936

Nadere informatie

1 5 JUL 2D11. 11,1111111'11 '1' ti "1'1'111 ' :40.000,- waarboven geen.dwangsom meer wordt verbeurd. Er is afgezien van.

1 5 JUL 2D11. 11,1111111'11 '1' ti 1'1'111 ' :40.000,- waarboven geen.dwangsom meer wordt verbeurd. Er is afgezien van. J.P.J. Quaedvlieg (aangetekend verzenden) Roebroekweg 29 6414 BA HEERLEN 11,1111111'11 '1' ti "1'1'111 ' 11-1 Uw kenmerk Datum 13 juli 2011 Ons kenmerk

Nadere informatie

Advies van de Bezwaarschriftencommissie Ascert inzake het bezwaar van [bezwaarmaker]

Advies van de Bezwaarschriftencommissie Ascert inzake het bezwaar van [bezwaarmaker] Ascert Bezwaarschriften Commissie Ascert Postbus 239 5060 AE Oisterwijk info@ascert.nl De commissie ziet geen reden om te oordelen dat het gebruik van een beoordelingslijst door de auditor in strijd is

Nadere informatie

Beslissing op bezwaar

Beslissing op bezwaar Beslissing op bezwaar Kenmerk: 24055/2010018942 Betreft: Beslissing op bezwaar inzake Wob besluit naar aanleiding van verzoek om openbaarmaking door de VARA Het Commissariaat voor de Media, gezien het

Nadere informatie

Openbaar ACM/UIT/ WB Den Haag ACM/UIT/ Ons kenmerk: Zaaknummer: 16/012014

Openbaar ACM/UIT/ WB Den Haag ACM/UIT/ Ons kenmerk: Zaaknummer: 16/012014 Ons kenmerk: Zaaknummer: ACM/UIT/314202 16/012014 BESLUIT van de Autoriteit Consument en Markt als bedoeld in artikel 70c, eerste lid, aanhef en onderdeel a, van de Mededingingswet Muzenstraat 41 www.

Nadere informatie

Hoor- en adviescommissie

Hoor- en adviescommissie A D V I E S AAN GEDEPUTEERDE STATEN naar aanleiding van de behandeling van de bezwaarschriften ingevolge artikel 7:1 van de Awb van Gemeente Zijpe te Schagerbrug (bezwaarde) en B. Schuijt te Sint Maartensbrug

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van Moerdijk, in haar vergadering van 26 juli 2005;

Het college van burgemeester en wethouders van Moerdijk, in haar vergadering van 26 juli 2005; Het college van burgemeester en wethouders van Moerdijk, in haar vergadering van 26 juli 2005; gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht, de artikelen 1, tweede lid, en 29a, tweede lid, van

Nadere informatie

Bezwaarschriftencommissie Hoogeveen

Bezwaarschriftencommissie Hoogeveen Inkomende post Hoogeveen 15.0026723 liiiiiiiii Bezwaarschriftencommissie Hoogeveen Advies bezwaarschriftencommissie ONS NUMMER 15.0014632 DATUM 11 juni 2015 Geacht college, Aan de connmissie is ter advisering

Nadere informatie

Advies van de Bezwaarschriftencommissie Ascert inzake het bezwaar van [bezwaarmaker]

Advies van de Bezwaarschriftencommissie Ascert inzake het bezwaar van [bezwaarmaker] Ascert Bezwaarschriften Commissie Ascert Postbus 239 5060 AE Oisterwijk info@ascert.nl De vaststelling van een categorie-afwijking is een besluit, waartegen bezwaar openstaat. De CKI hoefde daarom in het

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2012:BX4621

ECLI:NL:RVS:2012:BX4621 ECLI:NL:RVS:2012:BX4621 Instantie Raad van State Datum uitspraak 08-08-2012 Datum publicatie 15-08-2012 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201205237/1/A4 en 201205237/2/A4

Nadere informatie

BEZWAARSCHRIFTENCOMMISSIE Awb DELFLAND secretariaat : Postbus 3061, 2601 DB Delft telefoon : fax :

BEZWAARSCHRIFTENCOMMISSIE Awb DELFLAND secretariaat : Postbus 3061, 2601 DB Delft telefoon : fax : BEZWAARSCHRIFTENCOMMISSIE Awb DELFLAND secretariaat : Postbus 3061, 2601 DB Delft telefoon : 015-2608062 fax : 015-2608018 Jaarverslag bezwaarschriftencommissie Awb Delfland over 2006 Inleiding Op grond

Nadere informatie

Beslissing op bezwaar

Beslissing op bezwaar Beslissing op bezwaar Kenmerk: 27534/2012010168 Betreft: Beslissing op bezwaar inzake de Stichting Publieke Media instelling Eijsden- Margraten tegen afwijzing van het handhavingsverzoek jegens Stichting

Nadere informatie

GERECHTSHOF AMSTERDAM

GERECHTSHOF AMSTERDAM Uitspraak GERECHTSHOF AMSTERDAM kenmerk 13/00004 en 13/00005 30 juli 2014 uitspraak van de negende enkelvoudige belastingkamer op het hoger beroep van [X] te Uithoorn, belanghebbende, gemachtigde: [A]

Nadere informatie

uitspraak RECHTBANK LIMBURG

uitspraak RECHTBANK LIMBURG uitspraak RECHTBANK LIMBURG Zittingsplaats: Roermond Bestuursrecht zaaknummers: AWB/ROE 141505 en AWB/ROE 14/506 uitspraak van de voorzieningenrechter van 2 april 2014 op het beroep en het verzoek om voorlopige

Nadere informatie

ECLI:NL:RBOVE:2013:3359

ECLI:NL:RBOVE:2013:3359 ECLI:NL:RBOVE:2013:3359 Instantie Rechtbank Overijssel Datum uitspraak 17-12-2013 Datum publicatie 19-12-2013 Zaaknummer Awb 13/843 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Bestuursrecht Eerste

Nadere informatie

Purmerend, Aan de gemeenteraad van Purmerend, Inleiding en probleemstelling: U ontvangt hierbij voor de 2 e

Purmerend, Aan de gemeenteraad van Purmerend, Inleiding en probleemstelling: U ontvangt hierbij voor de 2 e Purmerend, Aan de gemeenteraad van Purmerend, Inleiding en probleemstelling: U ontvangt hierbij voor de 2 e maal een advies inzake de bezwaarschriften van de heer B.J.H. Brugge, De Goedemeent 15 en de

Nadere informatie

Beslissing op bezwaar

Beslissing op bezwaar Beslissing op bezwaar Kenmerk: 685195/688505 Betreft: bezwaar tegen besluit op Wob-verzoek Beslissing van het Commissariaat voor de Media op het bezwaar van xxx en xxx tegen het besluit op het verzoek

Nadere informatie

Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde

Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde Bezwaar maken tegen besluiten van de gemeente Zeewolde In de gemeente Zeewolde worden voortdurend besluiten genomen. Deze besluiten kunnen gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor uw omgeving. Daarom is het

Nadere informatie

mr. P.C. Cup mr.ing. C.R. van den Berg Kamer D0353 Directoraat-Generaal Milieu Interne postcode 880 Directie Strategie en Bestuur

mr. P.C. Cup mr.ing. C.R. van den Berg Kamer D0353 Directoraat-Generaal Milieu Interne postcode 880 Directie Strategie en Bestuur Gemeenschappelijke Dienst Directie Juridische Zaken AJBZ mr. P.C. Cup mr.ing. C.R. van den Berg Kamer D0353 Directoraat-Generaal Milieu Interne postcode 880 Directie Strategie en Bestuur Telefoon 070 339

Nadere informatie

Datum Betreft beslissing op bezwaar met betrekking tot het dwangsombesluit Wapse

Datum Betreft beslissing op bezwaar met betrekking tot het dwangsombesluit Wapse ai) aj KJ GJ j-,» ^'4 Ministerie van Economische Zaken > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag Gustav Mahlerplein 11-13 1082 MS Amsterdam Netherlands b.v. 2 8 SEPTEMBER 2017 - Datum Betreft beslissing

Nadere informatie