Checklist: begeleiding van een jongere in opleiding uit het deeltijds beroepssecundair onderwijs (DBSO)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Checklist: begeleiding van een jongere in opleiding uit het deeltijds beroepssecundair onderwijs (DBSO)"

Transcriptie

1 Samen met lokale besturen werken aan een divers personeelsbeleid Checklist: begeleiding van een jongere in opleiding uit het deeltijds beroepssecundair onderwijs (DBSO) In het deeltijds onderwijs volgen jongeren vanaf 15 jaar twee dagen per week een opleiding in een Centrum voor Deeltijds Onderwijs (CDO). De jongeren worden sterk gestimuleerd om gedurende de overige drie dagen te gaan werken (of een andere activiteit die in hun traject past uit te voeren). In het CDO zijn veel opleidingen mogelijk. Voor jongeren in deeltijdse leersystemen is het essentieel dat ze op de werkplek de nodige competenties verwerven om van het alternerend leren een volwaardige opleidingsvorm te maken. De jongeren van het Deeltijds Beroepssecundair Onderwijs kunnen bij overheidsdiensten worden tewerkgesteld via de onderstaande tewerkstellingsvormen: een contract voor een brugproject: voor het verwerven van basisattitudes; een contract in het kader van een Individuele Beroepsopleiding bij de VDAB (IBO): voor jobs waarvoor men een werkzoekende gaat opleiden; een deeltijds arbeidscontract; een Beroepsinlevingsovereenkomst (BIO). WIE IS WIE? De jongere: vanaf 15 jaar (voorwaarde: eerste twee jaar secundair gevolgd hebben), of zonder voorwaarden vanaf 16 jaar; De mentor: de werknemer die de leidinggevende van de dienst aanstelt om de jongere op de werkvloer te begeleiden; De tewerkstellingsverantwoordelijke en de trajectbegeleider van het Centrum voor Deeltijds Onderwijs (CDO): de tussenpersonen voor de leidinggevende van de dienst en de jongere. VOORDELEN VOOR DE JONGEREN De praktijkopleiding op de werkvloer is een essentieel deel van de opleiding. De tewerkstellingskansen van de jongeren nemen ook toe. VOORDELEN VOOR DE DIENST De werkplekopleiding in het deeltijds onderwijs biedt mogelijkheden om de capaciteiten van jongeren uit te testen. Als men heel tevreden is over een jongere, kan rekrutering volgens de geëigende kanalen worden overwogen. Tijdens de werkervaring beschikken de stageverstrekkende diensten in ieder geval over een paar extra handen.

2 LEERDOELSTELLINGEN, DUUR, VORM EN FORMALITEITEN Ga na of de leerdoelstellingen van de centrumopleiding aansluiten bij uw activiteiten. Bekijk vooraf de formaliteiten van de tewerkstelling van de jongeren in het deeltijds onderwijs. Ga na of u de nodige mogelijkheden, ruimte en tijd hebt om een jongere in dienst te nemen, te begeleiden en op te leiden in uw dienst. Bespreek dat met uw personeelsdienst. LEERDOELSTELLINGEN De belangrijkste en meest algemene leerdoelstelling van het deeltijds onderwijs bestaat erin de jongere in staat te stellen zich in de maatschappij te integreren. Hiertoe zal de jongere een functie aanleren en werkervaring opdoen. Zo kan de jongere de in het centrum verworven vaardigheden, kennis en attitudes inoefenen en uitbreiden. Het deeltijds onderwijs biedt een heel brede waaier vakopleidingen in verschillende sectoren aan. Ga de inhoud van de specifieke opleiding na. DUUR EN VORM Drie dagen per week op de werkvloer en twee dagen per week in een Centrum voor Deeltijds Onderwijs. Afwijkingen hiervan moeten worden aangevraagd bij het Departement Onderwijs. ALGEMENE FORMALITEITEN U betaalt een leervergoeding (Beroepsinlevingsovereenkomst), opleidingsvergoeding (brugproject), productiviteitspremie (Individuele Beroepsopleiding) of loon (deeltijds arbeidscontract) aan de jongere. Over de werkkledij worden individuele afspraken gemaakt. Een specifiek contract wordt opgesteld. VERPLICHTE FORMALITEITEN Afhankelijk van het contract. VOORBEREIDENDE GESPREKKEN Vaak neemt de tewerkstellingsverantwoordelijke van het Centrum Deeltijds Onderwijs eerst contact met u op en nadien de jongere zelf. U kunt zelf ook rechtstreeks contact opnemen met een Centrum Deeltijds Onderwijs in uw buurt. Vooraf gesprekken voeren met de tewerkstellingsverantwoordelijke, de jongere en de mentor is nuttig.

3 WAT BESPREEKT U MET DE TEWERKSTELLINGSVERANTWOORDELIJKE? Stel uzelf en uw dienst aan de tewerkstellingsverantwoordelijke voor. Bespreek met de tewerkstellingsverantwoordelijke de opleiding en de werking van uw dienst. Overloop met de tewerkstellingsverantwoordelijke het leerprogramma (vaktechnisch, attitudevorming ), de duur en de formaliteiten van de praktijkopleiding of stel dat programma samen met de tewerkstellingsverantwoordelijke op. Peil naar vaardigheden en voorkennis van de jongeren in de bewuste opleiding. Bespreek een voor uw dienst haalbaar takenpakket door rekening te houden met de leerdoelstellingen van de opleiding, de vaardigheden en de voorkennis van de jongeren. U kunt met de tewerkstellingsverantwoordelijke afspreken om een soort sollicitatieprocedure toe te passen op de mogelijke kandidaten. Zo krijgt u alvast een beter beeld van de jongeren die bij u een praktijkopleiding willen volgen: Stel een functieomschrijving op. Spreek met de tewerkstellingsverantwoordelijke af dat hij een aantal kandidaten voorstelt. Nodig die kandidaten uit voor een sollicitatiegesprek. Kies een kandidaat in wie u gelooft. Bespreek met de tewerkstellingsverantwoordelijke hoe de evaluatie van de opleiding zal verlopen en welke evaluatiecriteria er zijn. De leerontwikkeling van de jongere wordt opgetekend in een opleidingsboekje. Overleg met de tewerkstellingsverantwoordelijke wanneer hij een werkbezoek kan brengen op uw werkvloer. Wissel contactgegevens uit met de tewerkstellingsverantwoordelijke. WAT BESPREEKT U MET DE JONGERE? Vaak neemt de jongere zelf contact met u op. Laat u niet leiden door vooroordelen over afkomst, geslacht, handicap of leeftijd als u de keuze hebt uit een aantal jongeren. Peil naar de motivatie van de jongere: Waarom volgt de jongere de bewuste opleiding? Waarom wil hij uitgerekend bij u leren op de werkvloer? Heeft de jongere interesse voor uw activiteiten? Wat wil de jongere leren op uw werkvloer? Wat zijn de vaardigheden en de voorkennis van de jongere? Wat wil de jongere doen na afronding van de opleiding? Geef een korte rondleiding aan de jongere in uw dienst zodat hij een beter idee krijgt van uw dienst. Regel eventueel al een ontmoeting met de mentor.

4 WAT BESPREEKT U MET DE MENTOR? Als u de jongere niet zelf kunt begeleiden, wijs dan iemand van uw personeel aan als mentor. De mentor moet een vertrouwensrelatie opbouwen met de jongere. Wijs daarom een ervaren persoon aan, die kan trainen en coachen en die een expert is in het vakgebied. Overloop met de mentor het afgesproken leerprogramma en de leerontwikkeling. Overleg met de mentor hoe u de jongere kunt inschakelen. Overleg met de mentor hoe hij de begeleiding van de jongere het best kan aanpakken. NA DE GESPREKKEN Als alle gesprekken naar wens zijn verlopen, tekent u het contract. Het is belangrijk dat u enkele voorbereidingen treft op de werkplek: licht uw werknemers vooraf in; maak voor de jongere een ruimte vrij waar hij persoonlijke spullen kan opbergen; leg zo nodig werkkleding en werkmateriaal klaar voor de jongere. ONTHAAL EN START Zorg tijdens het onthaal voor een goede en ongedwongen sfeer, zodat de jongere zich thuis voelt. Zorg ervoor dat de mentor bij het onthaal aanwezig is. Stel uw medewerkers voor aan de jongere en vraag ze hun functie toe te lichten. Bespreek met de jongere het takenpakket en de vaardigheden, kennis en attitudes die hij moet verwerven tijdens de opleiding. Informeer de jongere over veiligheid en geef hem alle nodige materiaal en kleding. Als de stagiair met de pc moet werken, zorg ervoor dat er een toestel ter beschikking is en dat de toegang tot de pc is geregeld. Maak aan de jongere duidelijk dat hij zich moet gedragen net als de andere werknemers en zich aan dezelfde regels moet houden. Een stagiair is er bijvoorbeeld ook toe gehouden om vertrouwelijke of interne informatie waarmee hij in contact komt vertrouwelijk te behandelen. Zorg voor een rondleiding en informeer de jongere over alle aspecten van de organisatie. Bespreek met de jongere het begin en einde van de werktijden, de vergoeding, eventuele premies, het takenpakket, kostenvergoeding Praat zeker ook over praktische aspecten zoals maaltijden, carpooling en parking. Zorg eventueel voor documentatiemateriaal, maar overlaad de jongere niet met informatie.

5 BEGELEIDING DOOR DE MENTOR Elk centrum heeft een trajectbegeleider die samen met de mentor van de organisatie waar de jongere werkervaring opdoet een programma uitwerkt en bespreekt (het trajectbegeleidingsplan wordt zo opgesteld). De begeleider vanuit het centrum heeft de plicht drie keer langs te gaan per schooljaar. Dan kunnen problemen en ontwikkelingen besproken worden. Ondertussen kruist de mentor de vorderingen van de jongere op het trajectbegeleidingsplan aan. Elke jongere heeft ook een werkboekje (een soort agenda) waarin elke dag de werkervaring wordt vermeld, met de activiteiten. Er is ook ruimte om opmerkingen te formuleren, die de begeleider of de leraar op het centrum dan leest. Bewaak over de hele duur van de praktijkopleiding de leerdoelstellingen en het takenpakket. Houd voor uzelf voortdurend korte tussentijdse evaluaties. Beschouw leren op de werkvloer als een dynamisch proces. Zorg tijdig voor nieuwe en uitdagende leeropdrachten. Beschouw leren op de werkvloer als een constant leerproces. Dus niet: de jongere een aantal taken aanleren en hem dan voortdurend die taken laten uitvoeren voor de resterende periode. Motiveer de jongere. Gun de jongere voldoende tijd om zich in te werken en wees geduldig. Verwacht niet dat de jongere binnen de kortste keren zelfstandig kan werken. Geef de jongere toch voldoende kansen om zich zelfstandig te ontplooien. Stimuleer een professionele houding en betrek de jongere bij uw organisatie. Hij moet zich net als iedereen aan de regels houden. Behandel de jongere als een volwaardig personeelslid. Geef de jongere een zekere verantwoordelijkheid. Houd rekening met signalen van de andere werknemers over de jongere en houd contact met de tewerkstellingsverantwoordelijke. Stuur de jongere zo nodig op tijd bij en houd de tewerkstellingsverantwoordelijke op de hoogte. Noteer de leerontwikkeling in het opleidingsboekje. Doe dat nauwkeurig en eerlijk. EVALUATIE VAN DE JONGERE Het Centrum Deeltijds Onderwijs (CDO) bepaalt hoe de jongere wordt geëvalueerd. Informeer daarover bij de tewerkstellingsverantwoordelijke. Het is wel belangrijk dat u ook zelf de jongere beoordeelt. Zijn u en de mentor tevreden over de prestaties en de vorderingen van de jongere? Heeft de jongere de leerdoelstellingen bereikt? Heeft hij het takenpakket afgewerkt?

6 Had de jongere het juiste arbeidsritme? Zijn u en de mentor tevreden over de werkhouding van de jongere? Was de jongere gemotiveerd? Nam de jongere een juiste houding aan tegenover collega's, meerderen, klanten? Was de jongere stipt? Had de jongere voldoende verantwoordelijkheidszin? Was de jongere zelfstandig genoeg? Kon de jongere in team werken? ALGEMENE EVALUATIE Om een goede evaluatie te maken van het leerproces, houdt u rekening met de mening van de jongere, de mentor en de tewerkstellingsverantwoordelijke. Zo kunt u bijleren en de kwaliteit van de volgende opleiding in uw dienst verbeteren. JONGERE Heeft de jongere voldoende geleerd? Wat vond de jongere positief aan zijn taak? Wat vond de jongere minder positief? Wat vond de jongere over de begeleiding door de mentor? MENTOR Vindt u dat de mentor voldoende begeleidingscapaciteiten heeft? Heeft de mentor de leerdoelstellingen en het takenpakket goed gevolgd? Heeft de mentor de vorderingen van de jongere gevolgd? Heeft de mentor voldoende, te veel of te weinig tijd in de begeleiding van de jongere geïnvesteerd? Hoe denkt de mentor over de jongere en zijn of haar leerontwikkeling? Kunt u in de toekomst de begeleiding van de jongere nog beter delegeren aan de mentor? TEWERKSTELLINGSVERANTWOORDELIJKE Werd u voldoende ondersteund door de tewerkstellingsverantwoordelijke? Pols bij de tewerkstellingsverantwoordelijke wat hij vond van de tewerkstelling in uw dienst en de begeleiding van de jongere. Zo kunt u zelf ook bijleren. Breng de tewerkstellingsverantwoordelijke op de hoogte van uw bevindingen over het opleidingsproces en de jongere. Informeer de tewerkstellingsverantwoordelijke over positieve en negatieve aspecten van de schoolopleiding. Zo kunnen de Centra voor Deeltijds Onderwijs hun cursussen up-to-date houden en aanpassen.

7 AFRONDING Formuleer voor uzelf een algemeen besluit: beschouwt u de opleiding als geslaagd? Als u zeer tevreden bent over de opleiding, houd dan geregeld contact met het Centrum voor Deeltijds Onderwijs in kwestie. Het CDO zal een volgende keer misschien opnieuw contact met u opnemen. Bent u tevreden over de jongere? Maak hem dat dan duidelijk. Zorg eventueel voor een kleine attentie als teken van waardering. Als u zeer tevreden bent over de jongere, loont het de moeite een aanwerving te overwegen als de jongere zijn getuigschrift behaalt.

Checklist Begeleiding stagiair - onbezoldigde niet-schoolse stage

Checklist Begeleiding stagiair - onbezoldigde niet-schoolse stage Samen met lokale besturen werken aan een divers personeelsbeleid Checklist Begeleiding stagiair - onbezoldigde niet-schoolse stage Diverse opleidingscentra kunnen stages organiseren, onder andere voor

Nadere informatie

Checklist Begeleiding van een stagiair uit het hoger en universitair onderwijs

Checklist Begeleiding van een stagiair uit het hoger en universitair onderwijs Samen met lokale besturen werken aan een divers personeelsbeleid Checklist Begeleiding van een stagiair uit het hoger en universitair onderwijs In het kader van hun opleiding aan de universiteit of hogeschool

Nadere informatie

Checklist Begeleiding van stagiair uit het voltijds secundair onderwijs

Checklist Begeleiding van stagiair uit het voltijds secundair onderwijs Samen met lokale besturen werken aan een divers personeelsbeleid Checklist Begeleiding van stagiair uit het voltijds secundair onderwijs WIE IS WIE? de leerling-stagiair; de stageaanbieder of de dienst

Nadere informatie

BEGELEIDINGSINSTRUMENT STAGE HOGER ONDERWIJS

BEGELEIDINGSINSTRUMENT STAGE HOGER ONDERWIJS BEGELEIDINGSINSTRUMENT STAGE HOGER ONDERWIJS In het kader van hun opleiding aan de universiteit of hogeschool kunnen studenten stage lopen bij een ondernemer. De stage stelt de student in staat om de op

Nadere informatie

BEGELEIDINGSINSTRUMENT INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING

BEGELEIDINGSINSTRUMENT INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING BEGELEIDINGSINSTRUMENT INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING De Individuele Beroepsopleiding (IBO) is bedoeld voor jobs waar ondernemers geen geschikte kandidaten voor vinden. De ondernemer kan via dat systeem

Nadere informatie

BEGELEIDINGSINSTRUMENT DEELTIJDS BEROEPSSECUNDAIR ONDERWIJS (DBSO)

BEGELEIDINGSINSTRUMENT DEELTIJDS BEROEPSSECUNDAIR ONDERWIJS (DBSO) BEGELEIDINGSINSTRUMENT DEELTIJDS BEROEPSSECUNDAIR ONDERWIJS (DBSO) In het deeltijds onderwijs volgen jongeren tussen 15 en 25 jaar twee dagen per week een opleiding in een Centrum voor Deeltijds Onderwijs

Nadere informatie

BEGELEIDINGSINSTRUMENT VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS

BEGELEIDINGSINSTRUMENT VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS BEGELEIDINGSINSTRUMENT VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS In het kader van algemeen-, technisch- beroeps en buitengewoon secundair onderwijs kunnen leerlingen stage lopen bij een ondernemer. De stage stelt de

Nadere informatie

BEGELEIDINGSINSTRUMENT ONDERNEMERSOPLEIDING - STAGEOVEREENKOMST

BEGELEIDINGSINSTRUMENT ONDERNEMERSOPLEIDING - STAGEOVEREENKOMST BEGELEIDINGSINSTRUMENT ONDERNEMERSOPLEIDING - STAGEOVEREENKOMST In de ondernemersopleiding in een Syntra-vormingscentrum leren cursisten hoe zij een zelfstandige onderneming opstarten en beheren. Cursisten

Nadere informatie

Leren. w e rken. Perfect te combineren

Leren. w e rken. Perfect te combineren Leren & w e rken Perfect te combineren Alles over leertijd en deeltijds leren & werken Leren Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming SYNTRA Vlaanderen tel. 02 227 63 93 www.syntravlaanderen.be Alles

Nadere informatie

Leren. w e rken. Perfect te combineren

Leren. w e rken. Perfect te combineren Leren & w e rken Perfect te combineren Alles over leertijd en deeltijds leren & werken Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming SYNTRA Vlaanderen tel. 02 227 63 93 www.syntravlaanderen.be Alles over leertijd

Nadere informatie

WeLP-handleiding voor partners Versie april 2016

WeLP-handleiding voor partners Versie april 2016 Inhoudstafel WeLP-handleiding voor partners Versie april 2016 1. Inleiding 1 2. Zoek een leerplek 2 2.1. Hoe zoeken? 2 2.2. Een werkleerplek gevonden? 3 3. Hoe een WeLP ingeven 8 3.1 De werkleerplekwizard

Nadere informatie

Webinar werkplekleren VFU 28 NOVEMBER 2017

Webinar werkplekleren VFU 28 NOVEMBER 2017 28 NOVEMBER 2017 1 2 Op het programma 1. Wat is werkplekleren? Wat is het niet? Wat zijn kwaliteitscriteria van werkplekleren? 2. Wat bestaat er? 3. Wat is interessant voor jou als werkgever? 4. Wat is

Nadere informatie

Brug naar werk... deeltijds onderwijs. brugproject. werkplek. leren werken. school. werk. begeleiding. vergoeding. solliciteren

Brug naar werk... deeltijds onderwijs. brugproject. werkplek. leren werken. school. werk. begeleiding. vergoeding. solliciteren Brug naar werk... solliciteren deeltijds onderwijs brugproject werkplek school vergoeding leren werken begeleiding werk ...via een brugproject! Wat en voor wie? pagina 4 2 Wat mag je verwachten? pagina

Nadere informatie

Actieplan deeltijds leren & deeltijds werken in de ouderenzorg. Mevrouw Betsy Jansen, Coördinator CDO Provil

Actieplan deeltijds leren & deeltijds werken in de ouderenzorg. Mevrouw Betsy Jansen, Coördinator CDO Provil Actieplan deeltijds leren & deeltijds werken in de ouderenzorg Mevrouw Betsy Jansen, Coördinator CDO Provil Campus Provil Duinenstraat 1 3920 Lommel DEELTIJDS BEROEPSSECUNDAIR ONDERWIJS Welkom in het deeltijds

Nadere informatie

Hoe integreer ik werkplekleren voor potentiële werknemers op mijn werkvloer? vzw Argos

Hoe integreer ik werkplekleren voor potentiële werknemers op mijn werkvloer? vzw Argos Hoe integreer ik werkplekleren voor potentiële werknemers op mijn werkvloer? 1 www.argosvzw.be biedt opleiding, begeleiding en tewerkstelling aan. beschikt over een gedreven, deskundig team: 11 bedienden

Nadere informatie

25 september Werkplekleren

25 september Werkplekleren 25 september 2017 Werkplekleren Werkplekleren bij VDAB Leeractiviteiten Aanleren en toepassen van competenties algemene, arbeids- en beroepsgerichte competenties In een werksituatie die een leeromgeving

Nadere informatie

Leren. Werkervaring & Werkplekleren. 27 november 2012 29-5-2013. Wat is werkplekleren?

Leren. Werkervaring & Werkplekleren. 27 november 2012 29-5-2013. Wat is werkplekleren? Werkervaring & Werkplekleren 27 november 2012 Wat is werkplekleren? Leren Op de werkplek (productieomgeving) Gestructureerd en systematisch (met opleidingsplan) Situatiegebonden maar leidt naar overdraagbare

Nadere informatie

Duaal leren, dat is vaardigheden ontwikkelen op school én op de werkvloer. Dat biedt heel wat voordelen voor alle partijen. Als jongere vind je na je

Duaal leren, dat is vaardigheden ontwikkelen op school én op de werkvloer. Dat biedt heel wat voordelen voor alle partijen. Als jongere vind je na je Duaal leren Duaal leren, dat is vaardigheden ontwikkelen op school én op de werkvloer. Dat biedt heel wat voordelen voor alle partijen. Als jongere vind je na je studies sneller een job én ben je helemaal

Nadere informatie

Competentieprofiel Trajectbegeleider Duaal Leren

Competentieprofiel Trajectbegeleider Duaal Leren Competentieprofiel Trajectbegeleider Duaal Leren COMPETENTIE: Competenties vertellen wat iemand allemaal moet kunnen om een beroep of een functie goed te kunnen uitoefenen. Het competentieprofiel van de

Nadere informatie

Leren. w e rken. Perfect te combineren

Leren. w e rken. Perfect te combineren Leren & w e rken Perfect te combineren Alles over leren & werken Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming SYNTRA Vlaanderen tel. 02 227 63 93 www.syntravlaanderen.be Alles over leertijd www.leertijd.be

Nadere informatie

INFO-BROCHURE CENTRUM DEELTIJDS ONDERWIJS T.I. SINT-LODEWIJK

INFO-BROCHURE CENTRUM DEELTIJDS ONDERWIJS T.I. SINT-LODEWIJK INFO-BROCHURE CENTRUM DEELTIJDS ONDERWIJS T.I. SINT-LODEWIJK Halmstraat 6 A - 3600 Genk Tel: 089 38 58 12-089 84 30 58 Fax: 089 38 58 12 E-mail: dbso.tisl.genk@skynet. Verbonden aan : INFO-BRUCHURE Technisch

Nadere informatie

Overzichtstabel werkplekleervormen

Overzichtstabel werkplekleervormen Overzichtstabel werkplekleervormen 1. Focus op oriëntering Alle niet-werkende werkzoekenden die interesse hebben voor een beroep maar zich geen concreet beeld kunnen vormen van dit beroep en/of twijfelen

Nadere informatie

HET FUNCTIONERINGSGESPREK

HET FUNCTIONERINGSGESPREK HET FUNCTIONERINGSGESPREK Tips voor een zinvol gesprek Inhoudstafel 1. Wat is een functioneringsgesprek? p4 2. Hoe bereid je je voor? p6 3. Verschillen met het evaluatiegesprek p8 Samenwerking verbeteren

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek 4.6.1 Het functioneringsgesprek WAAROM FUNCTIONERINGSGESPREKKEN VOEREN? Ze leveren u een schat aan informatie op: Heeft uw medewerker wel nog steeds zin in de job? Is hij/zij van plan om te blijven werken

Nadere informatie

2/12/14. VDAB voor werkgevers QUIZ. Partner in rekrutering en opleiding. Matching. Filmronde VDAB-kennismaking

2/12/14. VDAB voor werkgevers QUIZ. Partner in rekrutering en opleiding. Matching. Filmronde VDAB-kennismaking 2/12/14 VDAB voor werkgevers Matching Partner in rekrutering en opleiding (google) QUIZ (Google) Filmronde VDAB-kennismaking VDAB Beleidsraamwerk uitdagingen voor de toekomst 1 Filmvragen Een opwarmertje

Nadere informatie

LOGOS is het vormingsfonds van het Paritair Comité 226 voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek.

LOGOS is het vormingsfonds van het Paritair Comité 226 voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek. LOGOS is het vormingsfonds van het Paritair Comité 226 voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek. Wij focussen op opleiding, tewerkstelling en competentiebeleid, om toekomstige

Nadere informatie

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER.

Mats Werkt! WWW.MATSWERKT.NL DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. WWW.MATSWERKT.NL Mats werkt: Dé cursus voor het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer.

Nadere informatie

Infosessie Duaal leren / Leren en werken Syntra West, CLW Kortrijk Kortrijk 17 april 2018

Infosessie Duaal leren / Leren en werken Syntra West, CLW Kortrijk Kortrijk 17 april 2018 Infosessie Duaal leren / Leren en werken Syntra West, CLW Kortrijk Kortrijk 17 april 2018 Provinciaal partneroverleg DUAAL LEREN Kies voor jong en bruisend talent DUAAL LEREN & WERKEN Bij Duaal Leren verwerven

Nadere informatie

De meest gestelde sollicitatievragen

De meest gestelde sollicitatievragen De meest gestelde sollicitatievragen Vertel eens iets meer over jezelf? Wat kan je vermelden: Naam Woonplaats Studies Werkervaring Motivatie Positieve eigenschappen Gebruik eventueel je cv als leidraad

Nadere informatie

#INSPIRE PERSONEELSBELEID. #INSPIRE PERSONEELSBELEID // LIBERFORM.BE dit is wettelijk verplicht. Dit is zeker nodig. Handige tips & tricks.

#INSPIRE PERSONEELSBELEID. #INSPIRE PERSONEELSBELEID // LIBERFORM.BE dit is wettelijk verplicht. Dit is zeker nodig. Handige tips & tricks. #INSPIRE PERSONEELSBELEID #INSPIRE PERSONEELSBELEID Vindt u moeilijk uw weg in het opstarten van een personeelsbeleid? Wij geven graag enkele aandachtspunten mee die wettelijk verankerd zijn of die meehelpen

Nadere informatie

OPLEIDINGS- EN TEWERKSTELLINGSMAATREGELEN

OPLEIDINGS- EN TEWERKSTELLINGSMAATREGELEN OPLEIDINGS- EN TEWERKSTELLINGSMAATREGELEN Werkplekleren INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING (IBO) OPLEIDINGSSTAGE (OS) BEROEPSINLEVINGSOVEREENKOMST (BIO) INSTAPSTAGE (ISS) Werkplekleren IBO : INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING

Nadere informatie

Taalstages: STAP voor STAP

Taalstages: STAP voor STAP Taalstages: STAP voor STAP Praktijkdag Werkplekleren - donderdag 26/10/2017 door Stefany Tan (teamcoach GTB) & Karen Vanuytrecht (NT2-instructeur VDAB) 1 Wat vooraf ging: STAP 1 & STAP 2 STAP 1? Experiment

Nadere informatie

#INSPIRE OPSTELLEN VACATURE. #INSPIRE OPSTELLEN VACATURE // LIBERFORM.BE dit is wettelijk verplicht. Dit is zeker nodig. Handige tips & tricks.

#INSPIRE OPSTELLEN VACATURE. #INSPIRE OPSTELLEN VACATURE // LIBERFORM.BE dit is wettelijk verplicht. Dit is zeker nodig. Handige tips & tricks. #INSPIRE OPSTELLEN VACATURE #INSPIRE VACATURE OPSTELLEN Net zoals u is iedereen op zoek naar de ideale werknemer, misschien wel de witte raaf. Maar hoe de aandacht trekken van de geschikte kandidaat? Hoe

Nadere informatie

Competentieprofiel Mentor Duaal Leren

Competentieprofiel Mentor Duaal Leren Competentieprofiel Mentor Duaal Leren COMPETENTIE: Competenties vertellen wat iemand allemaal moet kunnen om een beroep of een functie goed te kunnen uitoefenen. Het competentieprofiel van de mentor duaal

Nadere informatie

Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER.

Mats Werkt!   DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. WWW.MATSWERKT.NL Mats Werkt: Dé cursus voor het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer.

Nadere informatie

leidraad kwaliteitsvol werkplekleren

leidraad kwaliteitsvol werkplekleren leidraad kwaliteitsvol werkplekleren inhoudslijst wat is werkplekleren? waarom een leidraad? voor je begint middelen wat bied je aan? wat voorzie je praktisch? wat voorzie je structureel? mensen wie is

Nadere informatie

Spreek de gulden regel af dat de deelnemers de opname kunnen laten stopzetten wanneer zij of de kinderen zich ongemakkelijk voelen.

Spreek de gulden regel af dat de deelnemers de opname kunnen laten stopzetten wanneer zij of de kinderen zich ongemakkelijk voelen. Goede filmafspraken! Een vertrouwensband Tijdens de opname zet je je waarderende, ondersteunende en coachende vaardigheden al in. Immers, het opbouwen van een vertrouwensband start al tijdens de eerste

Nadere informatie

Papieren versie. Mijn stage. Schematisch overzicht. Legende. Een antwoord schrijven. Een bolletje inkleuren. Maximum 1 antwoord kiezen.

Papieren versie. Mijn stage. Schematisch overzicht. Legende. Een antwoord schrijven. Een bolletje inkleuren. Maximum 1 antwoord kiezen. Papieren versie Mijn stage Schematisch overzicht Legende Een antwoord schrijven. Een bolletje inkleuren. Kies Maximum 1 antwoord kiezen. Duid aan Meerdere antwoorden aanduiden. 1 Vragen Voor Waarom ga

Nadere informatie

1/09/ /12/2015

1/09/ /12/2015 Extra tewerkstellingsplaatsen in PC 319.01 voor laatstejaars studenten uit het deeltijds onderwijs 1/09/2014 31/12/2015 BROCHURE VOOR CLW PC 319.01 1. Het project Werken en studeren Situering project Eind

Nadere informatie

6 Coaching van de cliënt

6 Coaching van de cliënt 6.1 6 Coaching van de cliënt De begeleiding of coaching op de werkvloer is afhankelijk van de noden van de cliënt én van de noden van de collega s en werkgever. Samen starten op de stage/ tewerkstelling

Nadere informatie

1 Ik behandel mijn medewerkers op eenzelfde manier met eenzelfde aanpak A Nooit B Soms C Vaak D Altijd

1 Ik behandel mijn medewerkers op eenzelfde manier met eenzelfde aanpak A Nooit B Soms C Vaak D Altijd MOTIVEREN drs. E.M. van Nouhuys 1 SITUATIE Motiveren komt van het Latijnse 'movere' wat 'bewegen' of vrijer vertaald 'in beweging krijgen' betekent. Concreet betekent dit; redenen geven aan mensen zodat

Nadere informatie

Creatief aanwerven loont. 3 november 2015. Werkplekleren Tewerkstellingsmaatregelen

Creatief aanwerven loont. 3 november 2015. Werkplekleren Tewerkstellingsmaatregelen Creatief aanwerven loont 3 november 2015 Werkplekleren Tewerkstellingsmaatregelen WERKPLEKLEREN WPL Werkplekleren: productenvdab Leeractiviteiten die gericht zijn op het aanleren en toepassen van algemene,

Nadere informatie

BIJLAGE V: Leidraad voor de interview met de jobcoaches. Interview jobcoach

BIJLAGE V: Leidraad voor de interview met de jobcoaches. Interview jobcoach BIJLAGE V: Leidraad voor de interview met de jobcoaches Inleiding Interview jobcoach Ik ben Maarten Vanherle en ik zit in mijn laatste jaar Sociaal-Agogisch-Werk. Binnenkort hoop ik afgestudeerd te zijn

Nadere informatie

INSTAPSTAGES: GEEF JONGEREN EEN KANS!

INSTAPSTAGES: GEEF JONGEREN EEN KANS! INSTAPSTAGES: GEEF JONGEREN EEN KANS! WILT U EEN SCHOOLVERLATER ZONDER DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS DE KANS GEVEN OM DE SECTOR BETER TE LEREN KENNEN EN EEN EERSTE WERKERVARING OP TE DOEN? DAN IS EEN INSTAPSTAGE

Nadere informatie

Wegen naar je toekomst Je gids in je zoektocht naar een diploma, opleiding of werk

Wegen naar je toekomst Je gids in je zoektocht naar een diploma, opleiding of werk Wegen naar je toekomst Je gids in je zoektocht naar een diploma, opleiding of werk Een uitgave van het Netwerk Samen tegen Schooluitval Brussel in samenwerking met Leerwinkel Brussel Je weet nog niet

Nadere informatie

Infobundel : Het Deeltijds onderwijs in vraag en antwoord

Infobundel : Het Deeltijds onderwijs in vraag en antwoord Infobundel : Het Deeltijds onderwijs in vraag en antwoord A. Wat is DBSO? De afkorting DBSO staat voor Deeltijds Beroepssecundair Onderwijs. In het deeltijds onderwijs volgen jongeren tussen de 15 en 25

Nadere informatie

BUE 2014 - Zelfevaluatie OL

BUE 2014 - Zelfevaluatie OL BUE 2014 - Zelfevaluatie OL Bottom-up Evaluatie: Kwaliteit van leidinggeven Je leidinggevende kwaliteiten Via deze vragenlijst kun je je mening geven over de wijze waarop je je leidinggevende rol hebt

Nadere informatie

LEERRECHT in het SBSO

LEERRECHT in het SBSO LEERRECHT in het SBSO Alle jongeren vanaf 13 jaar tot 21 jaar kunnen als regelmatige leerling in het buitengewoon secundair onderwijs worden toegelaten op basis van een inschrijvingsverslag. streeft ernaar

Nadere informatie

Verklaring van Mentors op de Werkplek.

Verklaring van Mentors op de Werkplek. Verklaring van Mentors op de Werkplek www.bmw-eu.net Project nummer: 2013-1-PT1-LEO05-15778 VERKLARING VAN MENTORS OP DE WERKPLEK Credits Titel Verklaring van Mentors op de Werkplek coördinatie OBELISK

Nadere informatie

Hoe ziet je schooljaar eruit?

Hoe ziet je schooljaar eruit? Wat is het? Hoe ziet je schooljaar eruit? Soorten overeenkomsten Bij duaal leren leer je vaardigheden in je school, Centrum voor Deeltijds Onderwijs of in je Syntra-lesplaats en op de werkvloer. Wil je

Nadere informatie

op vrijwillige voeten over vrijwilligersbeleid en hoe dit opzetten

op vrijwillige voeten over vrijwilligersbeleid en hoe dit opzetten op vrijwillige voeten over vrijwilligersbeleid en hoe dit opzetten 1 OP VRIJWILLIGE VOETEN In het huidige vrijwilligerslandschap is het niet altijd gemakkelijk om vrijwilligers bij te houden als organisatie

Nadere informatie

#INSPIRE DIVERSITEIT OP HET WERK

#INSPIRE DIVERSITEIT OP HET WERK #INSPIRE DIVERSITEIT OP HET WERK #INSPIRE DIVERSITEIT OP HET WERK // LIBERFORM.BE dit is wettelijk verplicht. Dit is zeker nodig. Handige tips & tricks. #INSPIRE DIVERSITEIT OP HET WERK In de bijlage van

Nadere informatie

Infobrochure CLW VTI Beringen Centrum voor Leren en Werken (Deeltijds onderwijs)

Infobrochure CLW VTI Beringen Centrum voor Leren en Werken (Deeltijds onderwijs) Infobrochure CLW VTI Beringen Centrum voor Leren en Werken (Deeltijds onderwijs) Geachte ouders, Beste jongere, Aan alle andere geïnteresseerden, Deze informatiebrochure heeft als bedoeling een kort inzicht

Nadere informatie

Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken

Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken Het hoe en waarom van Personeelsgesprekken Personeelsgesprekken Het personeelsgesprek (ook wel functioneringsgesprek) is een belangrijk instrument dat ingezet kan worden voor een heldere arbeidsverhouding

Nadere informatie

Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat instappen werkt, 1

Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat instappen werkt, 1 Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat instappen werkt, 1 infodocument werkgever 2015 Wil je een schoolverlater zonder diploma secundair onderwijs kansen bieden om onze sector te leren kennen

Nadere informatie

Onthaal van nieuwe medewerkers

Onthaal van nieuwe medewerkers Onthaal van nieuwe medewerkers CHECKLIST voor PETERS en METERS Checklist Onthaal van nieuwe werknemers pagina 1 van 11 Inhoudsopgave Het wat en waarom van peter- en meterschap... 3 Gebruik van de checklist...

Nadere informatie

1. Doel: de themagesprekken kunnen inzichten verschaffen over de werkmotieven (wie ben ik en wat wil ik) en zijn kwaliteiten (wat kan ik).

1. Doel: de themagesprekken kunnen inzichten verschaffen over de werkmotieven (wie ben ik en wat wil ik) en zijn kwaliteiten (wat kan ik). 1.16. Themagesprek A. Situering Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik? Wat zijn mijn opties? Wat is mijn actieplan? B. Gebruik 1. Doel: de themagesprekken kunnen inzichten verschaffen over de werkmotieven

Nadere informatie

Werken op maat? Werkplekleren natuurlijk!

Werken op maat? Werkplekleren natuurlijk! Werken op maat? Werkplekleren natuurlijk! Provinciale Netwerkdag 6 oktober 2016 1. Wat is werkplekleren? 2 Werkplekleren Organiseren van leeractiviteiten die gericht zijn op het aanleren en toepassen van

Nadere informatie

Werkplekleren P r o v i n ciale N e t werkdag 2 oktober 2 0 1 4

Werkplekleren P r o v i n ciale N e t werkdag 2 oktober 2 0 1 4 Werkplekleren P r o v i n ciale N e t werkdag 2 oktober 2 0 1 4 1. Wat is werkplekleren? 2 Werkplekleren Organiseren van leeractiviteiten die gericht zijn op het aanleren en toepassen van algemene, arbeids-

Nadere informatie

Geef nieuwe medewerkers een vliegende start met deze onboarding-tips (+ gratis checklist)

Geef nieuwe medewerkers een vliegende start met deze onboarding-tips (+ gratis checklist) Geef nieuwe medewerkers een vliegende start met deze onboarding-tips (+ gratis checklist) Flashback! Blik eens even terug op de allereerste werkdag van jouw loopbaan. Werd je warm ontvangen? Kon je rustig

Nadere informatie

Hervorming werkplekleren oktober 2018

Hervorming werkplekleren oktober 2018 Hervorming werkplekleren oktober 2018 Doelstelling en inhoud van de hervorming werkplekleren Doelstelling en principes Verschillende producten van werkplekleren Duidelijkheid geven waarom, wanneer, welk

Nadere informatie

Vrijstelling van beschikbaarheid tijdens opleiding, studie of stage (VOSS)

Vrijstelling van beschikbaarheid tijdens opleiding, studie of stage (VOSS) Vrijstelling van beschikbaarheid tijdens opleiding, studie of stage (VOSS) Door de 6de Staatshervorming is VDAB vanaf 1/1/2017 bevoegd voor het verlenen van vrijstellingen voor het volgen van een opleiding,

Nadere informatie

I B O. Een werknemer op maat gemaakt. 1. IBO = training-on-the-job. IBO = 'werkplekleren' IBO = 'een werknemer op maat'

I B O. Een werknemer op maat gemaakt. 1. IBO = training-on-the-job. IBO = 'werkplekleren' IBO = 'een werknemer op maat' I B O Een werknemer op maat gemaakt Eén van de kernopdrachten van de VDAB bestaat uit het verstrekken van opleiding. Het tekort aan specifiek geschoold personeel en de versnelde veranderingen in de werkomgeving

Nadere informatie

Werkplekarchitect (Tot Uw Dienst vzw) = Bio- promotor Wat: werknemers in een BIO-statuut aanwerven en outsourcen aan BIOwerkplek

Werkplekarchitect (Tot Uw Dienst vzw) = Bio- promotor Wat: werknemers in een BIO-statuut aanwerven en outsourcen aan BIOwerkplek Werkplekarchitect (Tot Uw Dienst vzw) = Bio- promotor Wat: werknemers in een BIO-statuut aanwerven en outsourcen aan BIOwerkplek Doel: ontzorgen werkgever op vlak van administratie en werkgeversverplichtingen

Nadere informatie

Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs:

Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren avondtraject Wat houdt praktijk

Nadere informatie

Een goeie job vinden

Een goeie job vinden Een goeie job vinden en houden! Voor wie? pagina 4 2 Wat mag je verwachten van je werkgever? pagina 6 Wat verwacht een werkgever van jou? pagina 8 Hoe geraak je aan een goede job? pagina 10 Mogelijke arbeidscontracten

Nadere informatie

Solliciteren Sollicitatiebrief

Solliciteren Sollicitatiebrief - Aanhef Geachte heer Formeel, mannelijke geadresseerde, naam onbekend Geachte mevrouw Formeel, vrouwelijke geadresseerde, naam onbekend Geachte heer, mevrouw Formeel, naam en geslacht van de geadresseerde

Nadere informatie

Solliciteren Sollicitatiebrief

Solliciteren Sollicitatiebrief - Aanhef Geachte heer Formeel, mannelijke geadresseerde, naam onbekend Geachte mevrouw Formeel, vrouwelijke geadresseerde, naam onbekend Geachte heer Geachte mevrouw Geachte heer, mevrouw Geachte heer,

Nadere informatie

DE ONTHAALPROCEDURE EN DE ONTHAALCHECKLIST

DE ONTHAALPROCEDURE EN DE ONTHAALCHECKLIST . DE ONTHAALPROCEDURE EN DE ONTHAALCHECKLIST Tijdens de onthaalperiode: Krijgt de nieuwe medewerker informatie over de onderneming (de missie en de waarden). Leert hij/zij de organisatiecultuur kennen.

Nadere informatie

Vacatures publiceren -> Mijn VDAB Opleidingen Tewerkstellingsmaatregelen Werkplekleren Contactgegevens Bijblijven

Vacatures publiceren -> Mijn VDAB Opleidingen Tewerkstellingsmaatregelen Werkplekleren Contactgegevens Bijblijven VDAB voor bedrijven Vacatures publiceren -> Mijn VDAB Opleidingen Tewerkstellingsmaatregelen Werkplekleren Contactgegevens Bijblijven Mijn VDAB voor werkgevers gratis vacatures publiceren toegang tot CV

Nadere informatie

BIJLAGE VII: Leidraad voor de interview met de cursisten. Interview cursisten

BIJLAGE VII: Leidraad voor de interview met de cursisten. Interview cursisten BIJLAGE VII: Leidraad voor de interview met de cursisten Inleiding Interview cursisten Ik ben Maarten Vanherle en ik zit in mijn laatste jaar Sociaal-Agogisch-Werk. Binnenkort hoop ik afgestudeerd te zijn

Nadere informatie

Een job als werkervaringsklant? Wat je zeker moet weten

Een job als werkervaringsklant? Wat je zeker moet weten Published on Sociale Centra (https://www.antwerpen.be/socialecentra) Startpagina > Ik zoek hulp > Werk en opleiding > 1. voor werkervaringsklanten > Wat je moet weten Een job als werkervaringsklant? Wat

Nadere informatie

Werkplekleren, inclusief jobdesign, als schakels naar inclusief ondernemen

Werkplekleren, inclusief jobdesign, als schakels naar inclusief ondernemen Werkplekleren, inclusief jobdesign, als schakels naar inclusief ondernemen Onze arbeidsmarkt Er is een duidelijke kloof tussen: het aantal openstaande vacatures het aantal werkzoekenden (deels personen

Nadere informatie

WOORDZOEKER. ABVV Socialistische vakbond. ACV Christelijke vakbond. ACLVB Liberale vakbond

WOORDZOEKER. ABVV Socialistische vakbond. ACV Christelijke vakbond. ACLVB Liberale vakbond WOORDZOEKER Spel Alle kaarten worden omgekeerd op de tafel gelegd. De leerlingen mogen beurtelings twee kaartjes omdraaien. Als ze twee kaarten hebben die bij elkaar horen mogen ze deze kaarten houden.

Nadere informatie

PETER- / METERSCHAP. Ook in jouw onderneming! Vragen, opmerkingen of suggesties?

PETER- / METERSCHAP. Ook in jouw onderneming! Vragen, opmerkingen of suggesties? Vormingsfonds van het Paritair Comité van de Bedienden van de Internationale Handel, het Vervoer en de Logistiek Fonds de Formation de la Commission Paritaire pour les Employés du Commerce International,

Nadere informatie

Levenslang. leren. Leer wat je wil, wanneer je wil

Levenslang. leren. Leer wat je wil, wanneer je wil Levenslang leren Leer wat je wil, wanneer je wil Alles over levenslang leren Tweedekansonderwijs Vlaanderen www.tweedekansonderwijs.be Opleidingen voor Volwassenen www.wordwatjewil.be www.onderwijsvlaanderen.be

Nadere informatie

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden zelfstandig leren Leren leren is veel meer dan leren studeren, veel meer dan sneller lijstjes blokken of betere schema s maken. Zelfstandig leren houdt in: informatie kunnen verwerven, verwerken en toepassen

Nadere informatie

INSTAPSTAGES: GEEF JONGEREN EEN KANS!

INSTAPSTAGES: GEEF JONGEREN EEN KANS! INSTAPSTAGES: GEEF JONGEREN EEN KANS! WILT U EEN SCHOOLVERLATER ZONDER DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS DE KANS GEVEN OM DE SECTOR BETER TE LEREN KENNEN EN EEN EERSTE WERKERVARING OP TE DOEN? DAN IS EEN INSTAPSTAGE

Nadere informatie

Ouderenzorg, allen daarheen? Lieselore Beckers 2015

Ouderenzorg, allen daarheen? Lieselore Beckers 2015 8 okt - Gent 13 okt - Mechelen Trefdag voor arbeidsbemiddelaars Ouderenzorg, allen daarheen? Lieselore Beckers 2015 Vacatures ouderenzorg voor Vlaanderen van januari t.e.m. mei 2015 Ontvangen Vervuld Kinesitherapeut

Nadere informatie

Departement Onderwijs & Vorming

Departement Onderwijs & Vorming Leren en werken Departement Onderwijs & Vorming Inhoud Huidig stelsel leren en werken Stand van zaken: Duaal Leren. Een volwaardig kwalificerende leerweg. Stelsel leren en werken Deeltijds leerplichtige

Nadere informatie

Zaveldal buitengewoon secundair onderwijs in BRUSSEL zoekt leerkracht OV1 TYPE 3

Zaveldal buitengewoon secundair onderwijs in BRUSSEL zoekt leerkracht OV1 TYPE 3 Zaveldal buitengewoon secundair onderwijs in BRUSSEL zoekt leerkracht OV1 TYPE 3 Zie website VDAB FUNCTIEOMSCHRIJVING Zaveldal is een school voor buitengewoon secundair onderwijs die de opleidingsvorm

Nadere informatie

EEN OVERZICHT VAN 5 JAAR WERKERVARINGSPLAATSEN IN DE SOCIAL PROFIT

EEN OVERZICHT VAN 5 JAAR WERKERVARINGSPLAATSEN IN DE SOCIAL PROFIT EEN OVERZICHT VAN 5 JAAR WERKERVARINGSPLAATSEN IN DE SOCIAL PROFIT PERIODE 211-21 december 21 - Noerens Veerle 1. INLEIDING In het Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de social profit verbinden de sociale

Nadere informatie

Opleiden kost geld, Niet opleiden nog meer!

Opleiden kost geld, Niet opleiden nog meer! Lerend netwerk ongekwalificeerde instroom Opleiden kost geld, Niet opleiden nog meer! 23 juni 2015 Definitie werkplekleren Onderwijsomgeving: Leeractiviteiten die gericht zijn op het verwerven van algemene

Nadere informatie

Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014

Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014 Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014 algemeen 2 Algemene principes 3 PARTIJEN BIJ UITZENDARBEID Volwaardig werk = rechten en plichten Werk zoeken via uitzend? Snel, ervaring, CV, korte opeenvolgende

Nadere informatie

Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2)

Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2) Keuzedeel mbo Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2) gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0211 Penvoerder: Sectorkamer handel Gevalideerd door: Sectorkamer handel Op: 10-11-2015

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN!

MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Naam: Klas: Handboek Maatschappelijke Stage (MaS) Heerbeeck College Best Schooljaar 2018-2019 MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Sociaal MaS Extra Handen Samenwerken Vrijwillig Inzet Bijdrage Maatschappij

Nadere informatie

Kwaliteitsvolle stages in het secundair onderwijs

Kwaliteitsvolle stages in het secundair onderwijs Kwaliteitsvolle stages in het secundair onderwijs Tips voor stagementoren 29 September 2011 Annemie Defoer - Jean-Marie Neven Belang van de stages De leerlingen verwerven niet schoolgebonden competenties

Nadere informatie

Richtlijnen betreffende ALTERNEREND LEREN voor deeltijds leerplichtigen in de Centra Deeltijds Beroepssecundair Onderwijs en de meewerkende bedrijven

Richtlijnen betreffende ALTERNEREND LEREN voor deeltijds leerplichtigen in de Centra Deeltijds Beroepssecundair Onderwijs en de meewerkende bedrijven Dienst Beroepsopleiding ALTERNEREND LEREN DBSO 01.09.2010 31.08.2011 Richtlijnen betreffende ALTERNEREND LEREN voor deeltijds leerplichtigen in de Centra Deeltijds Beroepssecundair Onderwijs en de meewerkende

Nadere informatie

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN Pilootproject in de kinderopvang arrondissement Antwerpen

DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN Pilootproject in de kinderopvang arrondissement Antwerpen DEELTIJDS LEREN DEELTIJDS WERKEN Pilootproject in de kinderopvang arrondissement Antwerpen Dit project wordt gesubsidieerd door het Fonds Sociale Maribel Vlaamse welzijns- en gezondheidssector (PC 331)

Nadere informatie

Vrijwilligers zoeken. Vacature opmaken. Wat? Hoe? Stap 1: Denken

Vrijwilligers zoeken. Vacature opmaken. Wat? Hoe? Stap 1: Denken Vrijwilligers Vrijwilligers zoeken Vacature opmaken Wat? Een vacature helpt je om goed te verwoorden waarvoor je een vrijwilliger zoekt, wat die vrijwilliger moet kunnen en wanneer die beschikbaar moet

Nadere informatie

Levenslang. leren. Leer wat je wil, wanneer je wil

Levenslang. leren. Leer wat je wil, wanneer je wil Levenslang leren Leer wat je wil, wanneer je wil Alles over levenslang leren Volwassenenonderwijs http://onderwijs.vlaanderen.be/ cursisten Tweedekansonderwijs Vlaanderen www.tweedekansonderwijs.be Opleidingen

Nadere informatie

De 10 geboden van de jongerenkaart

De 10 geboden van de jongerenkaart LEIDRAAD JONGERENKAART WOORD VOORAF Deze leidraad bij het paspoort van de jongere kan gebruikt worden als kapstok om samen met de leerling een matchingsgesprek voor te bereiden. Een matchingsgesprek is

Nadere informatie

Expert Protocollen en Beraadslagingen

Expert Protocollen en Beraadslagingen /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Voor de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, kortweg VDAB is Vlaanderen connect op zoek

Nadere informatie

Tele Train Ontwikkelen en motiveren van medewerkers

Tele Train Ontwikkelen en motiveren van medewerkers Tele Train Ontwikkelen en motiveren van medewerkers Workshop Ontwikkelen en Motiveren van Medewerkers Tinus Aerts & Marjolein Vloedbeld Geen doel is ver als je plezier hebt in wat je doet Programma Oefening

Nadere informatie

Haal het beste uit jezelf met het. Individueel Ontwikkelings Plan!

Haal het beste uit jezelf met het. Individueel Ontwikkelings Plan! Haal het beste uit jezelf met het Individueel Ontwikkelings Plan! 2 Inleiding Je werkt in de sociale werkvoorziening. Daar is het de gewoonte dat je je kwaliteiten en talenten blijft ontwikkelen. Je kunt

Nadere informatie

Professioneel communiceren: belangrijk onderdeel van dit boek en deze lessen DENK NA: WAAR KAN JE ALS JURIDICH MEDEWERKER TERECHTKOMEN?

Professioneel communiceren: belangrijk onderdeel van dit boek en deze lessen DENK NA: WAAR KAN JE ALS JURIDICH MEDEWERKER TERECHTKOMEN? Hoofdstuk 1 Leerdoelen pg 17 Link tussen leerdoelen en toets stof 1.1 Juridisch medewerker Algemene vaardigheden besproken: Op de hoogte zijn (kennis) Informatie op papier kunnen zetten Goed kunnen lezen

Nadere informatie

Je vormingsfonds in actie

Je vormingsfonds in actie Je vormingsfonds in actie Nieuwsflash PC 329 Februari 2015 Optimaliseer de opleidingen en tewerkstellingen in je organisatie. Verken het aanbod 2015 van het SFSCW en VIVO vzw. Midden december 2014 kreeg

Nadere informatie

Welkom! Je stopt met school en je hebt nog geen werk. Wat Nu? 24-4-2014. Transitietraject. Wie zijn wij? Verloop info

Welkom! Je stopt met school en je hebt nog geen werk. Wat Nu? 24-4-2014. Transitietraject. Wie zijn wij? Verloop info Welkom! Wie zijn wij? Verloop info Afgestudeerd, en nu? Info over onze dienst GTB Info over de ondersteuningsmaatregelen vanuit de VDAB Vragen? Heb je goed nagedacht over je beslissing? Je stopt met school

Nadere informatie

STROOMSTERKTE. Privésector en sociale economie slaan de handen in elkaar!

STROOMSTERKTE. Privésector en sociale economie slaan de handen in elkaar! STROOMSTERKTE Privésector en sociale economie slaan de handen in elkaar! DOORSTROOMTRAJECT Start reguliere tewerkstelling Voortraject Jobmatching Stage Nazorg Informeren, sensibiliseren Wensen, competenties

Nadere informatie

1. Hoe evalueert de minister deze doorstroomcijfers uit het meeste recente schoolverlatersrapport voor buso-jongeren OV3?

1. Hoe evalueert de minister deze doorstroomcijfers uit het meeste recente schoolverlatersrapport voor buso-jongeren OV3? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 767 van GRETE REMEN datum: 22 augustus 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Arbeidsmarkt - Instroom leerlingen met een buso OV3-opleiding

Nadere informatie