Kennisvraag: wat waren de herhalingstijden van de neerslag? In beeld brengen situatie zoals die buiten geweest is.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kennisvraag: wat waren de herhalingstijden van de neerslag? In beeld brengen situatie zoals die buiten geweest is."

Transcriptie

1 Neerslag juni 2016 Kennisvraag: wat waren de herhalingstijden van de neerslag? In beeld brengen situatie zoals die buiten geweest is. Antwoord: De neerslaggegevens van zowel de KNMI neerslagstations als de ruimtelijke radarbeelden laten voor juni een beeld zien met uitzonderlijk veel neerslag en grote lokale verschillen. Hoe extreem de neerslag was wordt uitgedrukt in herhalingstijd, of kans op herhaling in jaren. Deze herhalingstijd is bepaald met statistiek van STOWA. Voor delen van het gebied was een neerslagsituatie van enkele uren maatgevend voor de herhalingstijd, voor andere delen van het gebied was het een periode van enkele dagen. De berekende herhalingstijd varieert van minder dan 5 jaar tot meer dan 1000 jaar. 1. INLEIDING De periode 30 mei-30 juni 2016 werd gekenmerkt door de vele regen in oost Brabant, Limburg en België. Het was warm en vochtig weer waarbij zich iedere avond opnieuw buien ontwikkelden. Het KNMI gaf met regelmaat code geel of oranje af (Tabel 1) en er ontstond veel wateroverlast. Tabel 1 KNMI waarschuwingen voor Brabant Datum Code KNMI Eventuele toelichting 30 mei code oranje 2 juni code oranje i.v.m. neerslag en voorgeschiedenis 3 juni code geel 4 juni code geel 5 juni code groen KMI (België) code geel 6 juni code geel 7 juni code geel i.v.m quasi stationaire lijn met buien 15 juni code geel 16 juni code geel 17 juni code geel 23 juni code geel 26 juni code geel In deze memo wordt de neerslag die in deze periode viel beschreven: hoe was de weerssituatie waardoor de buien ontstonden, waar, wanneer en hoeveel heeft het geregend en hoe extreem was de neerslag. Hierbij wordt eerst een algemeen beeld geschetst van de situatie in de atmosfeer. In hoofdstuk 2 wordt de neerslag zoals gemeten op de KNMI neerslagstations besproken, gevolgd door de ruimtelijke radarbeelden en de analyse van de herhalingstijden in hoofdstuk 3.

2 1.1 SITUATIE IN DE ATMOSFEER IN JUNI 2016 De hevige onweerbuien die tot wateroverlast leidden in juni 2016 waren het gevolg van een aanhoudend geblokkeerd stromingspatroon. Vanaf 27 mei 2016 werd de drukverdeling in de atmosfeer gedomineerd door een hoge drukgebied boven het noorden van Europa en IJsland en lage drukgebieden boven centraal Europa. Dit systeem veroorzaakte een oostelijke stroming met warme, vochtige en onstabiele lucht waarin zware onweersbuien tot ontwikkeling kwamen. Deze stroming lag regelmatig boven het zuidoosten van Nederland, met kletsnatte condities tot gevolg. Sinds het begin van de metingen van het KNMI is een dergelijke lange blokkade met zoveel neerslag nog niet eerder voorgekomen 1. Het noordwesten van Nederland lag niet in deze stroming en had als gevolg dan ook weinig neerslag. In de nacht van 29 op 30 mei trok een in activiteit afnemend onweerscomplex langzaam Nederland binnen. Dit complex activeerde overdag en door de vochtige en onstabiele lucht leidde dit tot een groot gebied met onafgebroken onweersbuien die veel neerslag veroorzaakten 2. Ook op 1 en 2 juni leidde deze warme oostelijke stroming tot de ontwikkeling van zware onweersbuien. Mede in combinatie met de toen al (grotendeels) verzadigde bodem, leidde dit op sommige plaatsen tot wateroverlast 3. Figuur 1 Situatie in de atmosfeer op maandag 30 mei 2016 De dagen hierna bleef deze stroming met onstabiele lucht in stand en ontwikkelden zich bijna iedere dag onweersbuien aan het eind van de dag. In de loop van 22 juni veranderde het atmosferische patroon. De zware onweersbuien van 22 tot en met 24 juni waren het gevolg van een zuidzuidwestelijke stroming veroorzaakt door een lage drukgebied westelijk van de Britse Eilanden en een hoge drukgebied boven de Baltische Staten. Hierdoor kregen grote delen van Nederland in de nacht van 22 op 23 juni tot en met 24 juni te maken met zware buiencomplexen. Op 23 juni groeide een bui uit tot een supercel die over het zuidoosten van Brabant trok. Deze bui veroorzaakte op flink wat plaatsen overlast door de

3 enorme hagelstenen. Lokaal zijn hagelstenen van 7-10 cm waargenomen, de grootsten in de afgelopen 25 jaar in Nederland 4. Als gevolg van deze weersomstandigheden viel op veel plaatsen in het zuidoosten van Nederland meer dan 200 mm neerslag tussen 30 mei en eind juni Figuur 2. Daarmee behoorde dit gebied in juni bij de natste gebieden van heel Europa 5. Figuur 2 Totale hoeveelheid gevallen neerslag (mm) in juni op basis van radargegevens. 2. ANALYSE PUNTNEERSLAG Neerslag wordt gemeten op verschillende KNMI neerslagstations, in en rond het beheergebied van waterschap De Dommel zijn 3 van deze neerslagstations: Eindhoven, Gilze-Rijen en Volkel (Figuur 3). Hier wordt ieder uur de gevallen neerslag gemeten. De KNMI grondstations zijn tot op heden de meest betrouwbare lokale neerslagmetingen en worden gebruikt om de ruimtelijke neerslagbeelden (Hoofdstuk 3) te valideren. De gegevens van deze neerslagstations zijn vrij beschikbaar via de website van het KNMI. In dit hoofdstuk wordt voor de verschillende buien de hoeveelheid gevallen neerslag en de intensiteit kort besproken.

4 Volkel Gilze-Rijen Eindhoven Figuur 3 KNMI automatische neerslagstations in en rond het beheergebied van waterschap De Dommel. 2.1 TOTALE WAARGENOMEN NEERSLAG In Figuur 4 is de cumulatieve neerslag voor de KNMI neerslagstations weergegeven. In de periode van eind mei tot eind juni viel voor het station Eindhoven 233mm, voor Volkel 209 m en voor station Gilze-Rijen 165 mm. Ter vergelijking, het landelijk gemiddelde voor de maand juni is 68 mm. Voor Eindhoven viel dus 3,4 keer het landelijk gemiddelde. Hieronder wordt de totale hoeveelheid neerslag per periode beschreven. Figuur 4 Cumulatieve neerslag voor de KNMI stations Eindhoven, Gilze-Rijen en Volkel. Op 30 mei viel op station Volkel de grootste hoeveelheid neerslag binnen de periode eind mei- eind juni. Binnen een dag viel hier een hoeveelheid van 68 mm. Voor de stations Gilze- Rijen en Eindhoven werd respectievelijk 58,5 mm en 30,1 mm geregistreerd, zie Figuur 4.

5 Neerslag (mm/uur) Op 1 juni wordt alleen voor het station Eindhoven een flinke hoeveelheid neerslag gemeten (10,9 mm).voor de andere stations blijft de neerslag beperkt tot kleine hoeveelheden. 4 Tot 7 juni is een droge periode waarin geen neerslag is gemeten. Van 12 tot 15 juni valt er een grote hoeveelheid neerslag in het gebied ten westen van Eindhoven, zie hoofdstuk 3.1. Voor grondstation Eindhoven wordt die dag dan ook 65 mm gemeten. Voor de stations Gilze-Rijen en Volkel valt aanzienlijk minder in deze drie dagen, resp. 35 en 38 mm. Van 16 tot 20 juni is er opnieuw een rustige periode met slechts kleine hoeveelheden neerslag. Op 23 juni zijn er hevige buien ten oosten van Eindhoven, zie hoofdstuk 3.1. De grondstations registreren echter slechts kleine hoeveelheden neerslag. In totaal voor deze dag wordt er voor Eindhoven, Gilze-Rijen en Volkel resp. 18, 6 en 9 mm gemeten. 2.2 NEERSLAGINTENSITEITEN Grote hoeveelheden neerslag kunnen vallen in een korte periode, maar ook verspreid over een dag of enkele dagen. De intensiteit, de hoeveelheid gevallen neerslag per tijdsperiode verschilt dan. Deze intensiteit is bijvoorbeeld van belang voor de hoeveelheid water die de bodem kan verwerken. Wanneer de neerslag over een langere periode valt met een lagere intensiteit zal er minder snel plasvorming optreden dan wanneer de neerslag over een hele korte periode valt met een hoge intensiteit. De KNMI meetstations registreren de neerslag per uur, de neerslagintensiteiten in onderstaand figuur zijn dus een gemiddelde over een uur. Het is mogelijk dat de intensiteit binnen dat uur tijdelijk hoger/lager is geweest Eindhoven Gilze-Rijen Volkel Datum Figuur 5 Neerslagintensiteiten voor de neerslagstations Eindhoven, Gilze-Rijen en Volkel. Op 30 mei is de grootste neerslagintensiteit te zien in Figuur 5, met meer dan 30 mm in een uur op het neerslagstation Volkel. Voor de beeldvorming: dit is gelijk aan 3 emmers van 10 L

6 water per vierkante meter. In hetzelfde uur wordt slechts voor station Eindhoven slechts 8,8 mm/uur gemeten. Op 1 juni is het beeld andersom. Voor station Eindhoven wordt een intensiteit van 10,9 mm/uur geregistreerd, terwijl voor de andere twee stations de intensiteit onder de 1,6 mm/uur blijft. Tussen 12 en 15 juni wordt voor alle drie de stations meerdere keren een maximale intensiteit van rond de 10 mm/uur gemeten. Op 23 juni wordt er een forse hoeveelheid neerslag geregistreerd voor station Eindhoven van 65 mm met een maximale intensiteit is 12 mm/uur. Voor de andere stations bleef de maximale neerslagintensiteit onder de 5 mm/uur. De metingen van deze neerslagstations zijn publiekelijk beschikbaar. Deze metingen, samen met de metingen van dagstations, worden gebruikt om de radarbeelden van de neerslag te corrigeren. Dit levert gevalideerde radarbeelden van de neerslag die besproken en geanalyseerd worden in hoofdstuk ANALYSE RUIMTELIJKE NEERSLAG De ruimtelijke neerslag wordt gemeten door twee neerslagradars van het KNMI: één in Den Helder en één in De Bilt. Het KNMI stelt de radarbeelden beschikbaar aan bedrijven en voor Waterschap De Dommel worden de radarbeelden ontsloten met Hydronet (Hydrologic). In dit hoofdstuk worden een aantal beelden van Hydronet gepresenteerd van neerslagsituaties die tot overlast hebben geleid. Vervolgens wordt de analyse van de neerslag gepresenteerd, om te komen tot herhalingstijden van de buien die gevallen zijn. 3.1 WAARGENOMEN NEERSLAG 30 Mei vormde de aanleiding tot de wateroverlastperiode. Op deze dag trok aanhoudende regen over de westelijke helft van het beheersgebied (Figuur 6). In 12 uur viel nabij Hilvarenbeek een hoeveelheid neerslag die normaal in de gehele maand juni valt (68 mm).

7 Figuur 6 Gevallen neerslag (mm) op 30 mei. Op 1 juni trokken in de avond een aantal zware (onweers)buien over. Deze zorgden voor aanhoudende overlast in het gebied van de Nieuwe Leij en veel overlast in het gebied van de Boven- en Kleine Dommel (Figuur 7).

8 Figuur 7 Gevallen neerslag (mm) op 1 juni Na 1 juni bleef het, ondanks waarschuwingen van het KNMI, redelijk rustig in ons gebied. Het onweerde wel, maar de neerslag bleef relatief beperkt. Op 3 en 4 juni, toen piekwaterstanden in de Dommel, Tongelreep en Kleine Dommel bereikt werden, heeft het flink geonweerd. De neerslag bleef echter beperkt, zoals te zien is in Figuur 8.

9 Figuur 8 Gevallen neerslag (mm) op 3 en 4 juni Op 12, 13 en 15 juni trokken opnieuw zware onweersbuien over het gebied van De Dommel en ontstond nieuwe overlast. In de stroomgebieden van de Reusel, Beerze en Ekkersrijt viel de meeste neerslag (Figuur 9, Figuur 10 en Figuur 11).

10 Figuur 9 Gevallen neerslag (mm) op 12 juni

11 Figuur 10 Gevallen neerslag (mm) op 13 juni

12 Figuur 11 Gevallen neerslag (mm) op 15 juni Na een aantal dagen met minder neerslag (maar toch nog mm in het gehele gebied) trekken op 23 juni opnieuw een paar zware onweersbuien over het zuidoosten van het beheersgebied. Één daarvan liet een spoor van vernieling achter door onder andere Luyksgestel, Bergeijk, Valkenswaard en Heeze waar grote hagelstenen vielen.

13 Figuur 12 Gevallen neerslag (mm) op 23 juni 3.2 ANALYSE De hoeveelheid neerslag die tussen 30 mei en 24 juni viel was zondermeer extreem. Verschillende onweersbuien waren op zichzelf al extreem, maar ook de opeenvolging van deze buien kort na elkaar was extreem. De mate van extremiteit wordt gekwantificeerd door de herhalingstijd van de situatie te bepalen. De herhalingstijd geeft weer wat de kans is (in jaren) dat een dergelijke situatie zich herhaalt. Een herhalingstijd van eens in de 10 jaar betekent dat de kans op voorkomen ongeveer eens in de 10 jaar is. Voor het bepalen van de herhalingstijd van een neerslagsituatie is door STOWA statistiek ontwikkeld in Hierbij is rekening gehouden met de klimaatverandering tot nu toe. Hierin is onderscheid gemaakt tussen het zomerhalfjaar (maart-oktober) en het winterhalfjaar (november-maart). De voor deze analyse gebruikte statistiek is weergegeven in Tabel 2.

14 Tabel 2 Neerslaghoeveelheden bij verschillende herhalingstijden van de neerslag te De Bilt (in mm) op jaarbasis voor het klimaat rond 2014 voor neerslagduren tussen 2 uur en 8 dagen, voor de periode maart t/m oktober (bron: STOWA) De gehele wateroverlastperiode is met behulp van deze statistiek geanalyseerd. Hiervoor is voor iedere radarpixel (1x1 km) in het beheersgebied bekeken wat de meest extreme situatie was en wat hiervan de herhalingstijd was. Voor de ene plek was een onweersbui van 2 uur het meest extreem en voor de andere plek de combinatie van buien over 4 dagen verdeeld. De beperking van deze statistiek is dat maximaal 8 dagen bekeken wordt, terwijl heel juni extreem was. De natte voorgeschiedenis van een bui is niet in deze statistiek gevat, terwijl deze wel bijdraagt aan de overlast. Daarom moet naast deze analyse van de neerslag ook gekeken worden naar (de analyse van) het grondwater en de afvoer. De radarneerslag is geanalyseerd met behulp van de RadarTool, ontwikkeld door Artesia. Met behulp van deze tool is voor iedere radarpixel bekeken wat de periode was waarin de meeste neerslag viel. Dit is gedaan voor alle neerslagduren gepresenteerd in Tabel 2 (2 uur t/m 8 dagen). Vervolgens is hier de bijbehorende herhalingstijd van bepaald. Hiervan is de hoogste herhalingstijd geselecteerd (de meest extreme situatie) en deze is gepresenteerd in Figuur 13. Deze figuur zegt dus niets over wanneer de bui viel of hoe lang de periode was.

15 Figuur 13 Herhalingstijd extremen in de periode 30 mei - eind juni 2016 In Figuur 13 zijn herhalingstijden vanaf eens per 5 jaar gekleurd. Dit geeft weer dat er in de gekleurde delen van het beheersgebied op enig moment in juni zo veel neerslag is gevallen dat dit statistisch gezien de komende 5 jaar niet meer herhaald wordt. In de bovenlopen van de Nieuwe Leij, Reusel, Beerze en Keersop is extreem veel neerslag gevallen, net als in de Bovendommel en de stroomgebieden van de Tongelreep en de Kleine Dommel. Hier viel grootschalig een hoeveelheid neerslag waarvan de kans op herhalen kleiner dan eens in de 25 jaar is en zeer lokaal was de neerslag zo extreem dat de kans hierop kleiner dan eens in de 1000 jaar is. De in Figuur 13 gepresenteerde extremen zijn ergens in de periode 30 mei eind juni opgetreden. Voor iedere pixel is in de figuur de meest extreme situatie gepresenteerd. Wanneer dit was, is af te lezen uit Figuur 14. De periodes waarin de extremen voorkwamen, komen overeen met de neerslagsituaties besproken in hoofdstuk 3.1 WAARGENOMEN NEERSLAG.

16 Figuur 14 Periode waarin de meest extreme neerslag viel en waarvoor de herhalingstijd bepaald is Voor de Nieuwe Leij blijken de buien van 30 mei en 1 juni maatgevend te zijn. Voor de bovenlopen van de Reusel, Beerze en Ekkersrijt waren dit de buien van juni. In de stroomgebieden van de Keersop, Tongelreep, Kleine Dommel en de Bovendommel waren de buien van 1 juni het meest extreem. En op de grens met België viel tussen 2 en 7 juni de neerslag het meest extreem was. Uit de legenda in Figuur 14 blijkt al dat soms 1 dag maatgevend was, en soms meerdere dagen. Bij de analyse is gekeken naar tijdvakken van 2 uur tot 8 dagen, waarbij bepaald is in welk tijdvak de neerslag het meest extreem was. Dit leidt mede tot de herhalingstijd. 50 mm in 2 dagen is bijvoorbeeld niet zo extreem als 50 mm in twee uur. Het tijdvak behorend bij de herhalingstijd in Figuur 13 en de datums in Figuur 14 is weergegeven in Figuur 15.

17 Figuur 15 Duur van de periode behorend bij de meest extreme situatie Uit het gezamenlijk bekijken van Figuur 13, Figuur 14 en Figuur 15 is af te leiden wanneer de extreme neerslag viel, hoe lang de periode was waarin de neerslag viel en hoe extreem deze was. Bijvoorbeeld in de bovenloop van de Nieuwe Leij is op 1 juni een extreme bui gevallen die minder dan 2 uur duurde en waarvan de herhalingstijd groter dan eens in de 100 jaar was. En in de bovenlopen van de Reusel, Raamsloop en Grote Beerze was de combinatie van de buien van 12 en 13 juni het meest extreem, en viel in 2 dagen een hoeveelheid neerslag die een herhalingstijd van eens in de jaar had. Bovenstaande analyse heeft de meest extreme neerslagsituaties in juni in beeld gebracht. Sommige locaties, vooral in het zuiden van het beheersgebied, kregen echter keer op keer de zware buien te verduren. De eerste buien begin juni, nieuwe buien half juni en 23 juni nogmaals. Daarom is deze analyse ook gedaan voor de losse neerslagperiodes besproken in hoofdstuk 3.1 WAARGENOMEN NEERSLAG. Van een deel is de bijbehorende herhalingstijd gepresenteerd in Figuur 16.

18 30 mei 1 juni 30 mei-6 juni juni 23 juni Figuur 16 Herhalingstijd extremen in de verschillende neerslagsituaties

19 4. CONCLUSIE De neerslaggegevens van zowel de KNMI neerslagstations als de ruimtelijke radarbeelden laten voor juni een beeld zien met uitzonderlijk veel neerslag en grote lokale verschillen. De totale gevallen neerslag in het beheergebied varieert van 172 tot meer dan 340 mm. Ter vergelijking; het landelijk gemiddelde voor dezelfde maand is 68 mm. Hoe extreem de neerslag was wordt uitgedrukt in herhalingstijd, of kans op herhaling in jaren. Deze herhalingstijd is bepaald met statistiek van STOWA. Voor delen van het gebied was een neerslagsituatie van enkele uren maatgevend voor de herhalingstijd, voor andere delen van het gebied was het een periode van enkele dagen. De berekende herhalingstijd varieert van <5 jaar tot >1000 jaar. Hierbij moet nog opgemerkt worden dat de beschikbare statistiek bruikbaar is voor een maximale neerslagduur van 8 dagen, waardoor het niet mogelijk is om de maand juni in zijn totaliteit te analyseren wat betreft de herhalingstijd. BRONVERMELDING en-23-juni-vol-extremen f

Wat als we geen afvoer uit Vlaanderen hadden gehad

Wat als we geen afvoer uit Vlaanderen hadden gehad Wat als we geen afvoer uit Vlaanderen hadden gehad Kennisvraag: wat als er geen extra water uit Vlaanderen was gekomen? Wat als er geen onweersbuien in Vlaanderen gevallen waren? Antwoord: het is niet

Nadere informatie

Kennisvraag: wat waren de herhalingstijden van de neerslag-, afvoer- en grondwatersituatie? In beeld brengen situatie zoals die buiten geweest is.

Kennisvraag: wat waren de herhalingstijden van de neerslag-, afvoer- en grondwatersituatie? In beeld brengen situatie zoals die buiten geweest is. Herhalingstijden Kennisvraag: wat waren de herhalingstijden van de neerslag-, afvoer- en grondwatersituatie? In beeld brengen situatie zoals die buiten geweest is. Antwoord: de herhalingstijden die berekend

Nadere informatie

Grondwaterstanden juni 2016

Grondwaterstanden juni 2016 Grondwaterstanden juni 2016 Kennisvraag: In beeld brengen van de grondwatersituatie zoals die buiten geweest is. Antwoord: op vrijwel alle meetlocaties waar analyse mogelijk was komt de maximale waterstand

Nadere informatie

RISICOSIGNALERING Zware regen

RISICOSIGNALERING Zware regen RISICOSIGNALERING Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut INLEIDING staat meestal synoniem voor een extreme hoeveelheid neerslag en kan in Nederland het hele jaar voorkomen. In het winterhalfjaar

Nadere informatie

Komende en volgende week blijft het warm en vrijwel droog. De neerslag zal onvoldoende zijn om het neerslagtekort niet verder op te laten lopen.

Komende en volgende week blijft het warm en vrijwel droog. De neerslag zal onvoldoende zijn om het neerslagtekort niet verder op te laten lopen. Extra WKC bericht Datum: 11-7-2018 Situatie: Aanhoudende droogte Afweging en advies Afgelopen twee dagen is er geen neerslag van betekenis gevallen. De grondwaterstanden en afvoeren zijn laag voor de tijd

Nadere informatie

NIEUWE NEERSLAG- STATISTIEKEN VOOR KORTE TIJDSDUREN

NIEUWE NEERSLAG- STATISTIEKEN VOOR KORTE TIJDSDUREN NIEUWE NEERSLAG- STATISTIEKEN VOOR KORTE TIJDSDUREN Extreme buien zijn extremer geworden 2018 12A In opdracht van STOWA hebben het KNMI en HKV Lijn in water nieuwe neerslagstatistieken afgeleid voor korte

Nadere informatie

Komende en volgende week blijft het warm en vrijwel droog. De neerslag zal onvoldoende zijn om het neerslagtekort niet verder op te laten lopen.

Komende en volgende week blijft het warm en vrijwel droog. De neerslag zal onvoldoende zijn om het neerslagtekort niet verder op te laten lopen. Extra WKC bericht Datum: 12-7-2018 Situatie: Aanhoudende droogte Afweging en advies Afgelopen twee dagen is er geen neerslag van betekenis gevallen. De grondwaterstanden en afvoeren zijn laag voor de tijd

Nadere informatie

Extra WKC bericht. Situatie: Aanhoudende droogte. Datum:

Extra WKC bericht. Situatie: Aanhoudende droogte. Datum: Extra WKC bericht Datum: 13-7-2018 Situatie: Aanhoudende droogte Afweging en advies Afgelopen twee dagen is er geen neerslag van betekenis gevallen. De grondwaterstanden en afvoeren zijn laag voor de tijd

Nadere informatie

Wat staat er allemaal in het neerslagoverzicht?:

Wat staat er allemaal in het neerslagoverzicht?: Geachte inwoner van Hoogeveen, Welkom bij het tweede neerslagoverzicht van de gemeente Hoogeveen. Het jaar 211 was aan het einde weer helemaal in balans maar kenmerkte zich door hele droge periodes afgewisseld

Nadere informatie

Nederlandse droogteperiodes vanaf 1906 in beeld Bart Vreeken, Logboekweer.nl

Nederlandse droogteperiodes vanaf 1906 in beeld Bart Vreeken, Logboekweer.nl Nederlandse droogteperiodes vanaf 1906 in beeld Bart Vreeken, Logboekweer.nl 6 augustus 2018 Dit is een voorlopige versie. De methode kan nog verbeterd en de droogte van 2018 is nog niet ten einde. Commentaar

Nadere informatie

Wat staat er allemaal in het neerslagoverzicht?:

Wat staat er allemaal in het neerslagoverzicht?: Geachte inwoner van Hoogeveen, Welkom bij het eerste neerslagoverzicht van de gemeente Hoogeveen. Hoewel het in eerste instantie niet de bedoeling was om de verzamelde neerslaggegevens publiceren, merkten

Nadere informatie

Nieuwe statistieken: extreme neerslag neemt toe en komt vaker voor

Nieuwe statistieken: extreme neerslag neemt toe en komt vaker voor Nieuwe statistieken: extreme neerslag neemt toe en komt vaker voor Hans Hakvoort (HKV), Jules Beersma (KNMI), Theo Brandsma (KNMI), Rudolf Versteeg (HKV), Kees Peerdeman (Waterschap Brabantse Delta/STOWA)

Nadere informatie

Verwachtingen voor afvoeren, neerslag en temperaturen in de zomer van maart 2011 Nummer LCW Droogtebericht

Verwachtingen voor afvoeren, neerslag en temperaturen in de zomer van maart 2011 Nummer LCW Droogtebericht 24 maart 2011 Nummer 2011-01 LCW Droogtebericht Verwachtingen voor afvoeren, neerslag en temperaturen in de zomer van 2011 De kans op lage afvoeren is voor de Rijn in het komende voorjaar en zomer groter

Nadere informatie

Effect overstorten op de wateroverlast

Effect overstorten op de wateroverlast Effect overstorten op de wateroverlast Kennisvraag: wat als er geen overstorten waren geweest? Wat is het effect daarvan op de waterstanden en overstromingen? Antwoord: lokaal kunnen overstorten een grote

Nadere informatie

Een les met WOW - Neerslag

Een les met WOW - Neerslag Een les met WOW - Neerslag Weather Observations Website HAVO - VWO WOW handleiding 1 Colofon Deze handleiding is gemaakt door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) in opdracht van

Nadere informatie

Actueel Waterbericht Week 3 Jaar 2015

Actueel Waterbericht Week 3 Jaar 2015 Samenvatting: De gevallen neerslag van afgelopen week en met name van donderdag 8 januari heeft geleid tot verhoogde afvoeren en waterpeilen in het beheergebied van Waterschap Aa en Maas. De neerslag is

Nadere informatie

Jaaroverzicht 2012 Bron: KNMI Ed Aldus

Jaaroverzicht 2012 Bron: KNMI Ed Aldus Jaaroverzicht 2012 Bron: KNMI Ed Aldus Januari: 2012 is uitzonderlijk zacht begonnen met in het Zeeuwse Westdorpe en het Limburgse Ell op Nieuwjaarsdag een maximumtemperatuur van maar liefst 14,1 C. Pas

Nadere informatie

Waterkwaliteit in zwemwater Voor informatie over zwemwateren kijk op: of download de app.

Waterkwaliteit in zwemwater Voor informatie over zwemwateren kijk op:   of download de app. WKC Weekbericht Datum: 13-8-2018 Situatie: Aanhoudende droogte Afweging en advies Sinds afgelopen vrijdag is er gemiddeld zo n 7 mm neerslag gevallen in het gebied. In de omgeving van Tilburg en Veldhoven

Nadere informatie

NEERSLAG 27 JULI 2018

NEERSLAG 27 JULI 2018 ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// NEERSLAG 27 JULI 2018 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Correctie van neerslagradar op basis van grondstations voor toepassing in stedelijk gebied: het beste van twee werelden

Correctie van neerslagradar op basis van grondstations voor toepassing in stedelijk gebied: het beste van twee werelden Correctie van neerslagradar op basis van grondstations voor toepassing in stedelijk gebied: het beste van twee werelden A.C. de Niet 1), J. de Jonge 2), J.L. Korving 1), J. Langeveld 3), A.F. van Nieuwenhuijzen

Nadere informatie

Onderwerp: Voorlopig Advies over de overvloedige neerslag op 23 juli 2016 in de streek tussen Tienen en Beringen-Tessenderlo.

Onderwerp: Voorlopig Advies over de overvloedige neerslag op 23 juli 2016 in de streek tussen Tienen en Beringen-Tessenderlo. Wetenschappelijke Dienst meteorologische en klimatologische Inlichtingen Ringlaan, 3 1180 Brussel Tel.: +32 (0)2 373 0520 Fax : +32 (0)2 373 0528 Departement Kanselarij en Bestuur Vlaams Rampenfonds Mr.

Nadere informatie

Droogterapport 26 juli 2017

Droogterapport 26 juli 2017 Droogterapport 26 juli 217 Vlaanderen is milieu Documentbeschrijving Titel Droogterapport - 26 juli 217 Samenstellers Afdeling Operationeel Waterbeheer, VMM Dienst Hoogwaterbeheer, Dienst Grondwater en

Nadere informatie

VLUCHTEVALUATIE Zaterdag 18 Mei 2013

VLUCHTEVALUATIE Zaterdag 18 Mei 2013 VLUCHTEVALUATIE Zaterdag 18 Mei 2013 In bovenstaande afbeelding is een overzicht weergegeven van de vluchten, (met ZIMOA ondersteunende afdelingen) en daarbij de route naar de locatie van de eerst aankomende

Nadere informatie

Extreme neerslagmeting in Nederland

Extreme neerslagmeting in Nederland Extreme neerslagmeting in Nederland Aart Overeem, KNMI Wageningen University & Research (Kees Lemcke, KNMI) RIONEDdag 2017 Soorten neerslagmetingen Uitwerking extreme neerslagstatistiek Stel een uursom

Nadere informatie

Waterkwaliteit in zwemwater Voor informatie over zwemwateren kijk op: of download de app.

Waterkwaliteit in zwemwater Voor informatie over zwemwateren kijk op:   of download de app. Extra WKC bericht Datum: 10-8-2018 Situatie: Aanhoudende droogte Afweging en advies Er is sinds woensdag tussen de 5 en 25mm neerslag gevallen in het gebied. De meeste neerslag is gevallen van in het stroomgebied

Nadere informatie

Droogterapport 12 juli 2017

Droogterapport 12 juli 2017 Droogterapport 12 juli 217 Vlaanderen is milieu Documentbeschrijving Titel Droogterapport - 12 juli 217 Samenstellers Afdeling Operationeel Waterbeheer, VMM Dienst Hoogwaterbeheer, Dienst Grondwater en

Nadere informatie

Een les met WOW - Neerslag

Een les met WOW - Neerslag Een les met WOW - Neerslag Weather Observations Website VMBO WOW handleiding 1 Colofon Deze handleiding is gemaakt door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) in opdracht van het

Nadere informatie

Extreme neerslaggebeurtenissen nemen toe en komen vaker voor

Extreme neerslaggebeurtenissen nemen toe en komen vaker voor Nieuwe neerslagstatistieken voor het waterbeheer: Extreme neerslaggebeurtenissen nemen toe en komen vaker voor 2015 10A In 2014 heeft het KNMI met het oog op klimaatverandering nieuwe klimaatscenario s

Nadere informatie

Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening.

Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening. Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 2 mei 2011 Nummer 2011-04 Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening. Afgelopen

Nadere informatie

WKC Weekbericht. Situatie: Aanhoudende droogte. Datum:

WKC Weekbericht. Situatie: Aanhoudende droogte. Datum: WKC Weekbericht Datum: 17-9-2018 Situatie: Aanhoudende droogte Afweging en advies De afgelopen week is er nauwelijks neerslag gevallen. De grondwaterstanden zijn nog steeds lager dan normaal. Landelijk

Nadere informatie

WOW-NL in de klas. Les 2 Aan de slag met WOW-NL. Primair Onderwijs. bovenbouw. WOW-NL Les 2 1

WOW-NL in de klas. Les 2 Aan de slag met WOW-NL. Primair Onderwijs. bovenbouw. WOW-NL Les 2 1 WOW-NL in de klas Les 2 Aan de slag met WOW-NL Primair Onderwijs bovenbouw WOW-NL Les 2 1 Colofon Het lespakket WOW-NL is ontwikkeld door De Praktijk in opdracht van het KNMI, op basis van lesmaterialen

Nadere informatie

Kernboodschap: Waterbeheerders houden rekening met aanhoudende droogte

Kernboodschap: Waterbeheerders houden rekening met aanhoudende droogte Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 26 april 2011 Nummer 2011-03 Kernboodschap: Waterbeheerders houden rekening met aanhoudende droogte

Nadere informatie

NOG MEER NATTIGHEID? Door John van Boxel en Erik Cammeraat

NOG MEER NATTIGHEID? Door John van Boxel en Erik Cammeraat NOG MEER NATTIGHEID? Door John van Boxel en Erik Cammeraat Het jaar 1998 was in Nederland het natste van deze eeuw. De afgelopen jaren zijn we echter vaker geconfronteerd met grote neerslaghoeveelheden.

Nadere informatie

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec 2009 Jaar 2009: zeer zonnig en vrij droog Voor een uitgebreide beschrijving van het weer in 2009 zie: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2009/jaar Maximumtemperatuur

Nadere informatie

3 november 2014. Inleiding

3 november 2014. Inleiding 3 november 2014 Inleiding In 2006 publiceerde het KNMI vier mogelijke scenario s voor toekomstige veranderingen in het klimaat. Het Verbond van Verzekeraars heeft vervolgens doorgerekend wat de verwachte

Nadere informatie

- 1 - april mei juni juli augustus september maand

- 1 - april mei juni juli augustus september maand - 1 - ER Smog in zomer In dit bulletin wordt een overzicht gegeven van de smogsituatie in de periode april tot en met september voor de stoffen O 3, PM, SO 2, en NO 2. In de zomerperiode van zijn er 7

Nadere informatie

Droogtebericht. Waterbeheerders spelen in op actuele situatie. Watermanagementcentrum Nederland. Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW)

Droogtebericht. Waterbeheerders spelen in op actuele situatie. Watermanagementcentrum Nederland. Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 9 mei 2011 Nummer 2011-05 Waterbeheerders spelen in op actuele situatie Ook in de afgelopen week is

Nadere informatie

Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening.

Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening. Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 2 mei 2011 Nummer 2011-04 Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening. Afgelopen

Nadere informatie

Vlucht 31 Augustus 2013 Losplaats: Morlincourt Lossingstijd: 13.00 uur

Vlucht 31 Augustus 2013 Losplaats: Morlincourt Lossingstijd: 13.00 uur Vlucht 31 Augustus 2013 Losplaats: Morlincourt Lossingstijd: 13.00 uur Dit rapport beschrijft een meteorologisch overzicht van de omstandigheden die zich tijdens de genoemde vlucht hebben voorgedaan. Achtereenvolgens

Nadere informatie

Klimaatverandering Wat kunnen we verwachten?

Klimaatverandering Wat kunnen we verwachten? Klimaatverandering Wat kunnen we verwachten? Yorick de Wijs (KNMI) Veenendaal - 09 05 2019 Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut 1 Klimaatverandering Oorzaken en risico s wereldwijd Trends en

Nadere informatie

Bestuur Technisch Bureau Bouwnijverheid. Inleiding In deze notitie geeft Weerverletbestrijding een overzicht van de winter 2015/2016.

Bestuur Technisch Bureau Bouwnijverheid. Inleiding In deze notitie geeft Weerverletbestrijding een overzicht van de winter 2015/2016. NOTITIE Betreft: Overzicht winter 2015/2016 Bestemd voor: Bestuur Technisch Bureau Bouwnijverheid Vergadering: 29 juni 2016 Inleiding In deze notitie geeft Weerverletbestrijding een overzicht van de winter

Nadere informatie

Afweging en advies Afgelopen dagen is er in ons beheergebied geen neerslag gevallen. De gemiddelde afvoeren en grondwaterstanden blijven laag.

Afweging en advies Afgelopen dagen is er in ons beheergebied geen neerslag gevallen. De gemiddelde afvoeren en grondwaterstanden blijven laag. WKC Weekbericht Datum: 22-8-2018 Situatie: Aanhoudende droogte Afweging en advies Afgelopen dagen is er in ons beheergebied geen neerslag gevallen. De gemiddelde afvoeren en grondwaterstanden blijven laag.

Nadere informatie

RISICOSIGNALERING Droogte

RISICOSIGNALERING Droogte RISICOSIGNALERING Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut IEIDING heeft invloed op de groei van planten en gewassen, op de grondwaterstanden en daarmee indirect op bijvoorbeeld energiebedrijven

Nadere informatie

Huidige situatie en verwachtingen voor rivierafvoeren, (water)temperaturen en grondwater

Huidige situatie en verwachtingen voor rivierafvoeren, (water)temperaturen en grondwater Huidige situatie en verwachtingen voor rivierafvoeren, (water)temperaturen en grondwater De wateraanvoer van de Rijn is laag voor de tijd van het jaar, hij bedraagt momenteel 1165 m3/s. Naar verwachting

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater December 2013

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater December 2013 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater December 2013 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. november 2014

Maandoverzicht van het weer in Nederland. november 2014 Maandoverzicht van het weer in Nederland november 2014 November 2014: Zeer zacht, zeer zonnig en droog Met veel zon en weinig wind ging de maand november bijna zomers van start. Op 1 november beleefde

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Introductie Data Methode Resultaten Conclusies en aanbevelingen Referenties... 19

Inhoudsopgave. Introductie Data Methode Resultaten Conclusies en aanbevelingen Referenties... 19 Inhoudsopgave Introductie... 2 Data... 4 Methode... 6 Resultaten... 9 Conclusies en aanbevelingen... 18 Referenties... 19 Extreme-neerslagcurven voor de 21 e eeuw 1 Introductie In maart van dit jaar zijn

Nadere informatie

Impact(test) extreme buien

Impact(test) extreme buien Impact(test) extreme buien Harry van Luijtelaar, Stichting RIONED Minicursus stichting RIONED, 22 maart 2018 '2015 wordt warmste jaar ooit' GENEVE - Het jaar 2015 wordt waarschijnlijk het warmste jaar

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Maart 2014

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Maart 2014 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Maart 2014 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

1. Algemene meteorologische situatie

1. Algemene meteorologische situatie Koninklijk Meteorologisch Instituut Wetenschappelijke Dienst meteorologische en klimatologische Inlichtingen Ringlaan, 3 B-1180 Brussel Tél.: +32 (0)2 373 0520 Fax : +32 (0)2 373 0528 Vlaamse Overheid

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater September 2014

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater September 2014 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater September 2014 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

Nieuwe statistiek voor extreme neerslag

Nieuwe statistiek voor extreme neerslag Nieuwe statistiek voor extreme neerslag J.B. Wijngaard (KNMI) M. Kok (HKV LIJN IN WATER) A. Smits (KNMI) M. Talsma (STOWA) Samenvatting In dit artikel wordt de nieuwe statistiek voor extreme neerslaghoeveelheden

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater April 2012

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater April 2012 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater April 2012 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 15-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S1 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1183 cm +NAP 15-06, 09:30 uur Verwachte waterstand Lobith 1210 cm

Nadere informatie

Klimaatverandering en klimaatscenario s in Nederland

Klimaatverandering en klimaatscenario s in Nederland Page 1 of 6 Klimaatverandering en klimaatscenario s in Nederland Hoe voorspeld? Klimaatscenario's voor Nederland (samengevat) DOWNLOAD HIER DE WORD VERSIE In dit informatieblad wordt in het kort klimaatverandering

Nadere informatie

Toestand van het watersysteem februari 2019

Toestand van het watersysteem februari 2019 Toestand van het watersysteem februari 219 Vlaanderen is milieu Documentbeschrijving Titel Toestand van het watersysteem - februari 219 Samenstellers VMM, Afdeling Operationeel Waterbeheer Dienst Hoogwaterbeheer,

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 04-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S4 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1236 cm +NAP 04-06, 07:00 uur Verwachte waterstand Lobith 1245 cm

Nadere informatie

Beknopt Stormrapport 17 juli 2004

Beknopt Stormrapport 17 juli 2004 Beknopt Stormrapport 17 juli 24 1. ANALYSE Situatie op 17.7.24 12u GMT : langs de voorzijde van een koufront, dat zich uitstrekt over de nabije Atlantische Oceaan, wordt er warme, potentieel onstabiele

Nadere informatie

Droogterapport 28 juni 2017

Droogterapport 28 juni 2017 Droogterapport 28 juni 2017 Vlaanderen is milieu Documentbeschrijving Titel Droogterapport - 28 juni 2017 Samenstellers Afdeling Operationeel Waterbeheer, VMM Dienst Hoogwaterbeheer, Dienst Grondwater

Nadere informatie

RISICOSIGNALERING Storm

RISICOSIGNALERING Storm RISICOSIGNALERING Storm Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut INLEIDING Storm Er is sprake van storm (9 Beaufort) bij een gemiddelde wind van 75-88 km/uur (21m/s), van zware storm (10 Beaufort)

Nadere informatie

Nadere informatie. Weersverwachting

Nadere informatie. Weersverwachting Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 16 mei 2011 Nummer 2011-06 Droogtesituatie verandert weinig, ondanks regen De wateraanvoer van de Rijn

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. juli 2008

Maandoverzicht van het weer in Nederland. juli 2008 Maandoverzicht van het weer in Nederland juli 2008 Juli 2008: Juli 2008: Warm, nat en een normale zonneschijnduur Voor een uitgebreide beschrijving van het weer in juli 2008 zie: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2008/juli

Nadere informatie

Bestemd voor lossingsverantwoordelijken afdeling Zeeland 96

Bestemd voor lossingsverantwoordelijken afdeling Zeeland 96 Vluchtdatum: 28 Juni 2014 Losplaats: Auxerre. Lostijden: 10.15-13.30 uur Bestemd voor lossingsverantwoordelijken afdeling Zeeland 96 Dit rapport beschrijft een meteorologisch overzicht van de omstandigheden

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. augustus 2008

Maandoverzicht van het weer in Nederland. augustus 2008 Maandoverzicht van het weer in Nederland augustus 2008 Augustus 2008: Augustus 2008: Normale temperatuur, somber en nat Voor een uitgebreide beschrijving van het weer in augustus 2008 zie: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2008/augustus

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. maart 2008

Maandoverzicht van het weer in Nederland. maart 2008 Maandoverzicht van het weer in Nederland maart 2008 Maart 2008: Maart 2008: Normale temperatuur, zeer nat en aan de zonnige kant Voor een uitgebreide beschrijving van het weer in maart 2008 zie: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2008/maart

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. juni 2008

Maandoverzicht van het weer in Nederland. juni 2008 Maandoverzicht van het weer in Nederland juni 2008 Juni 2008: Juni 2008: Warm, zonnig en gemiddeld over het land vrij droog Voor een uitgebreide beschrijving van het weer in juni 2008 zie: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2008/juni

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. mei 2008

Maandoverzicht van het weer in Nederland. mei 2008 Maandoverzicht van het weer in Nederland mei 2008 Mei 2008: Mei 2008: Uitzonderlijk warm, zeer zonnig en vrij droog Voor een uitgebreide beschrijving van het weer in mei 2008 zie: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2008/mei

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. augustus 2009

Maandoverzicht van het weer in Nederland. augustus 2009 Maandoverzicht van het weer in Nederland augustus 2009 Augustus 2009: Warm en zonnig, gemiddeld over het land droog Voor een uitgebreide beschrijving van het weer in augustus 2009 zie: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2009/augustus

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. oktober 2008

Maandoverzicht van het weer in Nederland. oktober 2008 Maandoverzicht van het weer in Nederland oktober 2008 Oktober 2008: Oktober 2008: Vrijwel normale temperatuur, zonnig en gemiddeld over het land vrij nat Voor een uitgebreide beschrijving van het weer

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 21-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S7 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1240 cm +NAP 21-06, 06:00 uur Verwachte waterstand Lobith 1245 cm

Nadere informatie

Klimaatverandering & schadelast. April 2015

Klimaatverandering & schadelast. April 2015 Klimaatverandering & schadelast April 2015 Samenvatting Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek, onderdeel van het Verbond, heeft berekend in hoeverre de klimaatscenario s van het KNMI (2014) voor klimaatverandering

Nadere informatie

Toepassing van radar gebaseerde gebiedsreductiefactoren bij de NBW-toetsing

Toepassing van radar gebaseerde gebiedsreductiefactoren bij de NBW-toetsing Toepassing van radar gebaseerde gebiedsreductiefactoren bij de NBW-toetsing Rudolf Versteeg 1, Hans Hakvoort 1 en Marijke Visser 2 Aanleiding Tijdens de toetsing van het watersysteem van Flevoland aan

Nadere informatie

Kleurcode GROEN. Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 850 m3/s ma 29jan2018, 08:00 uur. Verwachte afvoer St. Pieter 835 m3/s ma 29jan2018, 20:00+12 uur

Kleurcode GROEN. Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 850 m3/s ma 29jan2018, 08:00 uur. Verwachte afvoer St. Pieter 835 m3/s ma 29jan2018, 20:00+12 uur maandag 29-01-2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Maas Statusbericht nummer S10 (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 850 m3/s ma 29jan2018,

Nadere informatie

Toepassing van op radar gebaseerde gebiedsreductiefactoren bij de NBW-toetsing

Toepassing van op radar gebaseerde gebiedsreductiefactoren bij de NBW-toetsing Toepassing van op radar gebaseerde gebiedsreductiefactoren bij de NBW-toetsing Rudolf Versteeg Hans Hakvoort Marijke Visser Aanleiding Tijdens de toetsing van het watersysteem van Flevoland aan de normen

Nadere informatie

memorandum 1 Inleiding PR

memorandum 1 Inleiding PR Afgedrukt: 11 december 2015 Project : Meteobase B&O 2015 Datum : 10-12-2015 Onderwerp : Updates aan neerslagrasters Van : Ruud Hurkmans en Hans Hakvoort Aan : Gebruikers memorandum PR2197.50 1 Inleiding

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 01-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S1 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1107 cm +NAP 01-06, 09:30 uur Verwachte waterstand Lobith 1210 cm

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Statusbericht nummer S12. donderdag 1 februari 2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. (Afvoerverwachting St.

Waterbericht Maas. Statusbericht nummer S12. donderdag 1 februari 2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. (Afvoerverwachting St. donderdag 1 februari 2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Maas Statusbericht nummer S12 (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 925 m3/s do01feb,

Nadere informatie

Schaling neerslagstatistiek korte duren obv Stowa (2015) en KNMI 14

Schaling neerslagstatistiek korte duren obv Stowa (2015) en KNMI 14 Schaling neerslagstatistiek korte duren obv Stowa (2015) en KNMI 14 Van: Jules Beersma (KNMI) (mmv Geert Lenderink en Adri Buishand) Aan: Paul Fortuin (RWS-WVL) 20161214 (definitief) Inleiding RWS-WVL

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. oktober 2013

Maandoverzicht van het weer in Nederland. oktober 2013 Maandoverzicht van het weer in Nederland oktober 2013 Oktober 2013: Zeer zacht, nat en de normale hoeveelheid zon. Zeer zware storm. Oktober was zeer zacht. De gemiddelde temperatuur van 12,2 C in staat

Nadere informatie

Kans op extreme neerslag

Kans op extreme neerslag Kans op extreme neerslag Aart Overeem, KNMI Wageningen University & Research (Kees Lemcke, KNMI) Down the Drain, Ede 18 april 2017 Overzicht presentatie Inleiding Hoe meet je regen met weerradars? De kans

Nadere informatie

Inhoudsopgave: AGRITON

Inhoudsopgave: AGRITON ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Inhoudsopgave: 1. Doel proef.... 2 2. Proefgegevens.... 2 3. Objecten.... 2 4. Resultaten.... 4 4.1 Algemeen.... 4 4.2 Resultaten

Nadere informatie

Droogte monitoring. Coen Ritsema, Klaas Oostindie, Jan Wesseling

Droogte monitoring. Coen Ritsema, Klaas Oostindie, Jan Wesseling Droogte monitoring Coen Ritsema, Klaas Oostindie, Jan Wesseling Inhoud Droogte karakterisering KNMI Standardized Precipitation Index (SPI) Website Droogtemonitor Toekomstige website uitbreidingen? Droogte

Nadere informatie

Toestand van het watersysteem november 2018

Toestand van het watersysteem november 2018 Toestand van het watersysteem november 218 Vlaanderen is milieu Documentbeschrijving Titel Toestand van het watersysteem - november 218 Samenstellers VMM, Afdeling Operationeel Waterbeheer Dienst Hoogwaterbeheer,

Nadere informatie

TOESTAND VAN HET WATERSYSTEEM AUGUSTUS 2016

TOESTAND VAN HET WATERSYSTEEM AUGUSTUS 2016 ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// TOESTAND VAN HET WATERSYSTEEM AUGUSTUS 2016 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Winterrapportage 2012/2013 van TBB/Weerverletbestrijding

Winterrapportage 2012/2013 van TBB/Weerverletbestrijding Winterrapportage 2012/2013 van TBB/Weerverletbestrijding Inleiding In deze informatienotitie geeft Weerverletbestrijding een overzicht van de activiteiten die zijn verricht en schetsen we een beeld van

Nadere informatie

Evolutie van het klimaat in België

Evolutie van het klimaat in België Hans Van de Vyver Koninklijk Meteorologisch Instituut 11 januari 2013 Introductie wetenschappelijke activiteiten MERINOVA-project: Meteorologische risico s als drijfveer voor milieukundige innovatie in

Nadere informatie

Een academisch perspectief op de droogte van de zomer 2018

Een academisch perspectief op de droogte van de zomer 2018 Een academisch perspectief op de droogte van de zomer 2018 Imme Benedict Bron: Jannes Wiersema Meteorologie en Luchtkwaliteit Vakgroep Wie ben ik? 2010 2013 BSc Bodem, water en atmosfeer 2013 2015 MSc

Nadere informatie

Proef-tentamen Hydrologie Het gebruik van telefoons, boeken, dictaten en tabellen is niet toegestaan.

Proef-tentamen Hydrologie Het gebruik van telefoons, boeken, dictaten en tabellen is niet toegestaan. Proef-tentamen Hydrologie Het gebruik van telefoons, boeken, dictaten en tabellen is niet toegestaan. Normering Vraag 1 2 3 4 5 6 7 8 9 totaal Punten 15 10 10 25 20 25 30 10 10 155 Het eindcijfer is het

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Statusbericht nummer S9. vrijdag Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN

Waterbericht Maas. Statusbericht nummer S9. vrijdag Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN vrijdag 26-01-2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Maas Statusbericht nummer S9 (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 1020 m3/s vr 26-1, 08:00

Nadere informatie

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving 3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving Droogtebericht Droogtebericht voor waterbeheerders, Huidige situatie en verwachtingen voor rivierafvoeren, (water)temperaturen en grondwater Nadat begin mei

Nadere informatie

Maandoverzicht van het weer in Nederland. mei 2016

Maandoverzicht van het weer in Nederland. mei 2016 Maandoverzicht van het weer in Nederland mei 2016 Mei 2016: Zeer warm, vrij zonnig en vrijwel normale hoeveelheid neerslag Met in een gemiddelde temperatuur van 14,5 C eindigt mei op een gedeelde achtste

Nadere informatie

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving 3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving Droogtebericht Droogtebericht voor waterbeheerders, Huidige situatie en verwachtingen voor rivierafvoeren, (water)temperaturen en grondwater In Nederland wordt

Nadere informatie

Waterkwaliteit in zwemwater Voor informatie over zwemwateren kijk op: of download de app.

Waterkwaliteit in zwemwater Voor informatie over zwemwateren kijk op:   of download de app. WKC bericht Datum: 3-8-2018 Situatie: Aanhoudende droogte Afweging en advies Afgelopen dagen is er geen neerslag gevallen. De verwachting is dat ook de komende dagen nauwelijks tot geen neerslag zal vallen.

Nadere informatie

RISICOSIGNALERING Winterse neerslag

RISICOSIGNALERING Winterse neerslag RISICOSIGNALERING Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut INLEIDING Onder winterse neerslag verstaan we droge en natte sneeuw, hagel, en ijzel. Winterse neerslag kan in de herfst, winter en lente

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Juli 2014

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Juli 2014 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Juli 2014 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

Slimme oplossingen voor een klimaatrobuuster watersysteem Gaat u mee op reis? ALV BPG 11 november 2016

Slimme oplossingen voor een klimaatrobuuster watersysteem Gaat u mee op reis? ALV BPG 11 november 2016 Slimme oplossingen voor een klimaatrobuuster watersysteem Gaat u mee op reis? ALV BPG 11 november 2016 Wateroverlast juni 2016 Van onttrekkingsverbod op 19 mei naar wateroverlast en waterkwaliteitsproblemen

Nadere informatie

Factsheet KNMI waarschuwingen regen

Factsheet KNMI waarschuwingen regen Factsheet KNMI waarschuwingen regen Factsheet Regen figuur 1 Maandgemiddelde neerslagsom en -duur De Bilt (1981-2010) Bron: Bosatlas van het klimaat Risicosignalering regen Wanneer het weer om extra oplettendheid

Nadere informatie