Kennisvraag: wat waren de herhalingstijden van de neerslag-, afvoer- en grondwatersituatie? In beeld brengen situatie zoals die buiten geweest is.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kennisvraag: wat waren de herhalingstijden van de neerslag-, afvoer- en grondwatersituatie? In beeld brengen situatie zoals die buiten geweest is."

Transcriptie

1 Herhalingstijden Kennisvraag: wat waren de herhalingstijden van de neerslag-, afvoer- en grondwatersituatie? In beeld brengen situatie zoals die buiten geweest is. Antwoord: de herhalingstijden die berekend worden blijven in veel gevallen steken tussen eens in de 1 tot 5 jaar voor de zuidelijke helft van het beheergebied. In de noordelijke helft (boven het Wilhelminakanaal) waren de afvoeren niet extreem. De hoogste herhalingstijd van de afvoer is bepaald voor Borkel en Schaft: eens in de 75 jaar. Dit strookt met de vele neerslag die in België viel. Inleiding Voor de drie onderwerpen (de neerslag, de opgetreden afvoeren en de grondwatersituatie) zijn drie aparte rapportages beschikbaar [1, 2, 3]. Werkwijze In deze memo wordt het verband tussen de neerslag, afvoeren en grondwatersituatie gelegd, zoals die gedurende de maand juni zijn opgetreden. De achtergronden en gedetailleerdere informatie is te vinden in deze deelrapportages [1, 2, 3]. Helaas zijn de herhalingstijden van de afvoeren nog niet voor alle afvoermeetpunten in het gebied beschikbaar. De resultaten zijn niet eenduidig over het gebied. Dit wordt met name veroorzaakt doordat de neerslaghoeveelheden en de momenten waarop deze gevallen is, verschillend zijn over het gehele gebied. Figuur 1, Figuur 2 en Figuur 3 geven een indruk van de neerslag die in juni gevallen is, wanneer de meest extreme neerslag viel en wat de herhalingstijden waren. Voor een toelichting op hoe deze figuren tot stand gekomen zijn, zie de achtergrondrapportage over de neerslag [1].

2 Figuur 1 Totale hoeveelheid gevallen neerslag (mm) in de periode van 30 mei tot en met 30 juni op basis van radargegevens.

3 Figuur 2 Periode waarin de meest extreme neerslag viel en waarvoor de herhalingstijd bepaald is. Figuur 3 Herhalingstijd meest extreme neerslag in de periode 30 mei eind juni 2016.

4 Daarom is in de rapportage op basis van de gevallen neerslag een onderverdeling van het gebied gemaakt (Figuur 4). Het stroomgebied van de Dommel is daarbij opgedeeld in de volgende gebieden: A. De Leijen ten zuiden van het kanaal B. Reusel C. De Beerze D. Dommel ten zuiden van Eindhoven, de Keersop, de Beekloop en de Tongelreep E. Kleine Dommel, Groote Aa, Strijper Aa en Sterkselse Aa. F. Ten noorden van het Wilhelmina kanaal Figuur 4 Gebiedsindeling voor de beschrijving van de neerslag-, grondwater- en afvoersituatie.

5 Deelgebied A: De Leijen ten zuiden van het kanaal Met name op 1 juni is in dit gebied extreem veel neerslag gevallen en dan vooral geconcentreerd in het gebied van de Poppelsche Leij. Hier is op 1 juni 62 mm neerslag gevallen, nadat er op 30 mei ook al 56 mm gevallen was. De herhalingstijd van de meest extreme neerslag lag tussen de 1x per 50 jaar en de 1x per 500 jaar, met zelfs een uitschieter naar meer dan 1x per 1000 jaar (Figuur 3). De grondwaterstanden zijn hierdoor sterk toegenomen in de eerste dagen van juni. In het gebied met de meest extreme neerslag konden helaas geen analyses van de grondwaterstanden gedaan worden omdat daar geen data beschikbaar is. Meer naar het noordoosten zijn de grondwaterstanden wel geanalyseerd. Hieruit blijkt dat de grondwaterstanden op 2 en 3 juni een piek bereikten die iets hoger was dan de GHG (Gemiddeld Hoogste Grondwaterstand). Vervolgens zijn de grondwaterstanden gezakt, maar bereikten een tweede piek rond 1 juli. Dit kwam doordat er ook de tweede helft van juni vrij veel neerslag gevallen is (Figuur 5). De grondwaterpieken begin juni en begin juli zijn ongeveer even hoog geweest, met wat lokale verschillen. Voor het gebied van de Poppelsche Leij, met de meest extreme neerslag, zullen de grondwaterstanden begin juni het hoogst geweest zijn. De hoogste afvoerpiek is gemeten begin juni, om precies te zijn op 2 juni. Deze piek is opgetreden als gevolg van de neerslag op 30 mei en 1 juni. De herhalingstijd van de afvoer is bepaald voor de meetpunten in de Poppelsche Leij en de Nieuwe Leij (Figuur 6). De meetreeks van de Roversche Leij is hiervoor te kort. Bij meetpunt Poppelsche Leij is de herhalingstijd bepaald op eens in de 6 jaar. De meetreeks is helaas maar kort, dus de onzekerheid in deze waarde is groot. De afvoer bij meetpunt Nieuwe Leij was niet extreem. Dit komt overeen met het feit dat waterbergingsgebied de Vloeder bij Goirle niet ingezet is tijdens de overlastperiode. Figuur 5 Indruk van de gevallen neerslag in dit gebied tussen 30 mei en 1 juli.

6 Figuur 6 Afvoermeetpunten in de Leijen bovenstrooms Wilhelminakanaal Deelgebied B: Reusel Op 30 mei was in het Reuselstroomgebied al bijna de neerslaghoeveelheid gevallen die normaal in heel juni valt (68 mm). De meest extreme periode voor de Reusel ligt tussen 12 en 15 juni (Figuur 7). In totaal is in het stroomgebied van de Reusel 230 tot 300 mm neerslag gevallen, waarbij de meeste neerslag in het zuiden viel. De piek in de grondwaterstanden ligt rond 23 en 24 juni. Begin juni is al een sterke stijging van de grondwaterstanden te zien, daarna zijn ze weer gezakt om vervolgens nog hoger te stijgen. In de periode van 14 juni tot 2 juli zijn de grondwaterstanden hoog gebleven omdat het na de extreme neerslag van 12 tot 15 juni steeds bleef regenen (Figuur 8). Gedurende deze periode zijn de grondwaterstanden een groot deel van de tijd hoger dan de GHG geweest. Bovenstrooms in het gebied zijn meerdere korte afvoerpieken opgetreden. Benedenstrooms is dit samengevloeid tot twee duidelijke pieken, op 16 juni en op 26 juni (Figuur 10). Dit heeft te maken met het samenvallen van de verschillende afvoergolven uit het totale gebied. Bij de bovenstroomse meetpunten valt vooral op dat de afvoer voor langere tijd veel hoger is geweest dan normaal. Dit wordt mede veroorzaakt door de grondwaterstanden die ook de tweede helft van juni het hoogst zijn en pieken rond 24 juni. Voor meetpunt Stuw Reusel is de herhalingstijd van de afvoer bepaald op eens in de 2 tot 4 jaar. Voor meetpunt Stuw Wellenseind (Raamsloop) is de herhalingstijd van de afvoer bepaald op ongeveer eens per

7 jaar, maar de kwaliteit van de data is slecht. Benedenstrooms, bij meetpunt Biest-Houtakker, is de meetreeks helaas vrij kort en is de bandbreedte in de herhalingstijd groot. De bepaalde herhalingstijd ligt tussen eens in de 1 tot 30 jaar. Zie Figuur 9 voor de locaties van de meetpunten. 30 mei 12/13 juni 15 juni Figuur 7 Indruk van de gevallen neerslag in het Reuselgebied tussen 30 mei en 1 juli. Figuur 8 Deze grafiek geeft de grondwaterstanden van een willekeurige peilbuis in het gebied van de Reusel.

8 Figuur 9 Locaties afvoermeetpunten Reusel Figuur 10 Gemeten afvoer (Q) (m3/s) meetpunt 0162, Reusel direct bovenstrooms Wilhelminakanaal.

9 Deelgebied C: De Beerze. Over het hele stroomgebied van de Dommel gezien is de meeste neerslag gevallen in het stroomgebied van de Grote Beerze, in totaal ongeveer 325 mm. De meest extreme neerslag viel in de periode van juni. De herhalingstijd van deze neerslag liep op tot extremer dan eens per 1000 jaar. Echter ook op 30 mei en 1 juni vielen hier al flinke hoeveelheden neerslag. Daarnaast viel op 23 juni nog eens mm. Wat de omstandigheden in het stroomgebied van de Beerze echter zo bijzonder maakte, is dat er over de gehele maand juni, verdeeld over meerdere dagen veel neerslag gevallen is (Figuur 11). En zelfs op 1 juli is nog bijna 20 mm neerslag gevallen. Een deel van het gebied heeft 3x een bui gehad met een frequentie van voorkomen van eens per 10 jaar of extremer. Het is zeldzaam dat dit 3x binnen 1 zomermaand optreedt. Het beeld van de neerslag is ook terug te zien in de grondwaterstanden. De hoogste grondwaterstanden werden bereikt rond juni. Echter vanaf 13 juni zijn de grondwaterstanden constant hoog geweest, boven de GHG en hoger dan een normale winterstand. De grondwaterstanden zijn vanaf de eerste stijging door de neerslag van 30 mei vrijwel constant heel hoog geweest (zie Figuur 12). Bij de gekozen peilbuis heeft het water op 23 juni zelfs boven maaiveld gestaan. Dit had ook veel afvoer tot gevolg. De afvoer in dit gebied is de gehele maand juni verhoogd. Een eerste piek rond 2 juni, en een lange periode met hoge afvoer tussen 13 juni en 3 juli. Dit komt overeen met de periode met hoge grondwaterstanden. De hoogste pieken zijn rond 14 juni en 24 juni, gelijk met de pieken in de grondwaterstand. De Groote Beerze piekt het hoogst op 14 juni; de Kleine Beerze heeft de hoogste afvoer op 24 juni. Door neerslag begin juli zijn de afvoeren pas op 6 juli weer normaal. De meetreeksen in het gebied van de Beerze zijn helaas kort of onderbroken. Daardoor is geen betrouwbare herhalingstijd van de afvoer te geven. Bij meetpunt Mosik (0093, Figuur 15) in de Kleine Beerze wordt de herhalingstijd geschat op eens in de 20 jaar met een bandbreedte tussen eens in de 6 jaar en eens in de 400 jaar. Bij meetpunt Westelbeers (0067, Figuur 14) in de Groote Beerze wordt de herhalingstijd geschat op eens in de 1 tot 4 jaar. Zie Figuur 13 voor de locaties van de meetpunten. Figuur 11 Indruk van de gevallen neerslag in het Beerzegebied tussen 30 mei en 1 juli

10 Figuur 12 Grondwaterstanden van een willekeurige peilbuis in het gebied van de Grote Beerze Figuur 13 Locaties afvoermeetpunten Beerzegebied

11 Figuur 14 Gemeten afvoer (Q) (m3/s) meetpunt 0067, Westelbeers in de Groote Beerze Figuur 15 Gemeten afvoer (Q) (m3/s) meetpunt 0093 Mosik in de Kleine Beerze Deelgebied D: Dommel ten zuiden van Eindhoven, de Keersop, de Beekloop en de Tongelreep De meest extreme neerslag is in het uiterste zuiden van dit gebied gevallen en in België. In België was de herhalingstijd van de neerslag het meest extreem, lokaal meer dan 1x per 1000 jaar. Deze neerslag viel in de periode 30 mei tot 4 juni. Figuur 16 geeft een beeld van de totaal gevallen neerslag in het grensgebied Nederland-België. Het hele gebied heeft

12 neerslag gehad met herhalingstijden tussen de eens per 25 en eens per 100 jaar. Op 23 juni is met name in het gebied net ten zuiden van Eindhoven ook nog een behoorlijke hoeveelheid neerslag gevallen. De totale neerslagsom in dit gebied was tussen de 240 en 275 mm. De grondwaterstanden zijn langere tijd (15-30 dagen) boven de GHG geweest, met name de tweede helft van juni. In het zuiden van dit gebied waren de grondwaterstanden het hoogst rond 2 juni en in het noorden van dit gebied waren de grondwaterstanden rond 24 juni het hoogst (Figuur 17). Pas half juli waren de grondwaterstanden weer op een normaal niveau voor de tijd van het jaar. De afvoeren in dit gebied waren het hoogst de eerste dagen van juni. Er is een duidelijke piek waarna de afvoeren weer zakken (Figuur 19). Maar heel juni blijven de afvoeren verhoogd, vanwege aanhoudende neerslag en hoge grondwaterstanden. In het gebied wordt op meerdere plaatsen de afvoer gemeten. Voor een aantal van deze locaties zijn herhalingstijden van de afvoerpieken bepaald. De herhalingstijden per meetpunt en de bandbreedte rondom deze herhalingstijd zijn weergeven in Figuur 18. De kleuren staan voor de betrouwbaarheid van het meetpunt, groen is betrouwbaar, rood onbetrouwbaar. De herhalingstijd bij Borkel en Schaft is het meest extreem, eens per 75 jaar. Dit wordt veroorzaakt door de grote hoeveelheid neerslag die in België gevallen is. Ook de Tongelreep heeft een behoorlijk hoge herhalingstijd, eens per 20 jaar. Beide meetpunten zijn helaas weinig betrouwbaar en hebben een grote onzekerheidsband. In de Dommel worden de afvoeren in benedenstroomse richting minder extreem. Dit wordt veroorzaakt doordat meer naar het noorden minder neerslag gevallen is, en doordat de piek wordt afgevlakt door overstromingen. In de Run was de herhalingstijd ongeveer eens in de 5 jaar. De meetreeks van de Beekloop is bij de bepaling van de herhalingstijden niet meegenomen. De piek kon niet gemeten worden, omdat de stuw overstroomde. Dit geeft aan dat de afvoer extreem hoog was. Bij meetpunt Genneper watermolen is ook geen herhalingstijd bepaald, omdat de afvoer hier volledig gestuurd wordt door de aflaat naar het Beatrixkanaal. Figuur 16 Neerslag (mm) gevallen op een radarpixel net over de grens in België.

13 Figuur 17 Grondwaterstanden van een willekeurige peilbuis in het gebied van de Dommel boven Eindhoven, andere peilbuizen geven een vergelijkbaar beeld.

14 Figuur 18 Overzicht van de meetpunten en herhalingstijden. Figuur 19 Gemeten afvoer (Q) (m3/s) meetpunt 0052 Borkel en Schaft, Dommel bij de Belgische grens

15 Deelgebied E: Kleine Dommel, Groote Aa, Strijper Aa en Sterkselse Aa De meest extreme neerslag in dit gebied viel op 1 juni en op 23 juni. Een deel van dit gebied werd 23 juni getroffen door extreme hagel. In het zuiden van het gebied viel ook op 7 juni veel neerslag (Figuur 20). De neerslag van de eerste dagen van juni was het meest extreem, waarbij de herhalingstijden oplopen van eens in de 10 tot eens in de 200 jaar. De maximale grondwaterstanden zijn gemeten begin juni, maar ook hier duurt de periode met hoge grondwaterstanden tot halverwege juli (Figuur 21). Dit wordt met name veroorzaakt doordat er de gehele maand regelmatig veel neerslag gevallen is. De hoogst gemeten grondwaterstanden zijn extreem hoog: gemiddeld een halve meter boven de GHG en op een aantal locaties zelfs meer dan 60 cm boven de GHG. De eerste en hoogste afvoergolf duurde negen dagen en piekte rond 2 juni. Vervolgens was er eind juni nog een tweede, iets minder hoge, golf. In de tussentijd waren de waterstanden iets gezakt, maar nog steeds hoger dan normaal in de winter. Voor een aantal afvoermeetpunten in de Sterkselse Aa, Groote Aa, Buulder Aa en Boschloop (Figuur 23) zijn de herhalingstijden bepaald. Deze lagen tussen de 1x per 3,5 en 1x per 5 jaar en waren daarmee niet extreem. De kwaliteit van de meetreeksen is echter niet goed en de onzekerheidsmarge is daarom groot. Er wordt nog aan de analyse gewerkt. Helaas zijn er geen afvoermetingen beschikbaar van de Kleine Dommel. Het meetpunt in de Kleine Dommel (A67) is ondergelopen tijdens de piek van 4 juni. Wel is er 1 waterstandsmeetpunt in de Kleine Dommel aanwezig dat niet beïnvloed wordt door de sturing van een watermolen of stuw. Dit is meetpunt 0050, dit meetpunt ligt naast de Geldropse watermolen (Figuur 24). De waterstand is hier net zo hoog gekomen als 1 keer eerder in de winter gemeten (november 2010). 1 juni 7 juni 30 mei 23 juni Figuur 20 Neerslag (mm) in de regio Groote Aa

16 Figuur 21 Grondwaterstanden van een willekeurige peilbuis in het gebied van de Kleine Dommel boven Eindhoven, andere peilbuizen geven een vergelijkbaar beeld.

17 Figuur 22 Meetlocaties afvoeren

18 Figuur 23 Gemeten afvoer (Q) (m3/s) meetpunt 0061, in de Boschloop Figuur 24 Gemeten waterstanden (H) Geldropse watermolen. Deelgebied F: ten noorden van het Wilhelmina kanaal Ten noorden van het Wilhelminakanaal is alleen op 30 mei veel neerslag gevallen, er viel toen een hoeveelheid neerslag tussen de 30 en 60 mm (Figuur 25). Gemiddeld valt er in juni 68 mm neerslag. Het gebied net ten noorden van Eindhoven is iets afwijkend, aangezien de neerslag van 23 juni hier het meest extreem was (Figuur 2). De herhalingstijd van de neerslag die op 30 juni in dit gebied gevallen is, ligt tussen de 5 en de 25 jaar. De grondwaterstanden waren echter laag voorafgaand aan de neerslag, dus deze hoeveelheid heeft niet tot veel overlast geleid.

19 De hoogste grondwaterstanden werden over het algemeen bereikt tussen rond 2 juni en in sommige gevallen eind juni. Ook hier is de hoogste grondwaterstand in veel gevallen hoger dan de GHG geweest. De grafiek in Figuur 26 geeft het beeld van een willekeurige peilbuis in het gebied. Hier is zichtbaar dat de grondwaterstand vóór de neerslag op 30 mei normaal was, vervolgens door de neerslag op 30 mei snel gestegen is. De neerslag die de rest van de maand nog gevallen is in dit gebied (100 tot 150mm), heeft er voor gezorgd dat de grondwaterstanden nog lang hoog zijn gebleven en in sommige gevallen zelfs nog verder zijn gestegen. Pas begin juli beginnen ze echt te zakken. Aangezien dit het meest benedenstroomse deel van het stroomgebied van de Dommel is, zijn de afvoeren hier voornamelijk afhankelijk geweest van de afvoeren uit de bovenstrooms gelegen stroomgebieden. Bij meetpunt Bossche Broek, net ten zuiden van Den Bosch is de afvoer tussen 1 juni en half juli bijna de gehele periode verhoogd geweest (Figuur 27). De afvoer was daarbij niet extreem, maar wel langdurig hoger dan normaal. Bij het meetpunt in St. Oedenrode is een vergelijkbaar beeld te zien (Figuur 28). Het meetpunt in de Essche Stroom, waarachter het stroomgebied van de Beerze, Reusel en Voorste stroom zitten, is nog te kort bemeten om uitspraken te doen over extremen (Figuur 29). We zien hier een vergelijkbaar beeld als bij Bossche Broek en St. Oedenrode. De afvoer piekt begin juni en zakt dan terug naar normaal, maar neemt direct daarna weer toe en blijft tot half juli hoger dan normaal. Eind juni is de hoogste piek. De piek was niet extreem en bijna net zo hoog als de pieken in februari De afvoer gemeten in de Nieuwe Leij bij stuw Nemelaer (Reusel en Voorste stroom) geeft een vergelijkbaar beeld en was niet extreem. 30 mei Figuur 25 Indruk van de gevallen neerslag (mm) in het gebied ten noorden van het Wilhelminakanaal

20 Figuur 26 Grondwaterstanden van een willekeurige peilbuis in het ten noorden van het Wilhelminakanaal. Figuur 27 Afvoermeting (Q) in m3/s, ADM Bossche Broek, helemaal benedenstrooms in het stroomgebied van waterschap de Dommel.

21 Figuur 28 Afvoermeting (Q) in m3/s, ADM Sint Oedenrode. Figuur 29 Afvoer en waterpeil ADM Essche Stroom, net voor de uitmonding in de Dommel.

22 Conclusie In de eerste helft van juni vielen op een aantal momenten extreme hoeveelheden neerslag. Op 30 mei, 1 juni, 7 juni, 12/13 juni, 15 juni en 23 juni zeer veel neerslag in verschillende delen van het beheergebied, met name de zuidelijke helft. Acute overlast als gevolg van deze neerslag ontstond vooral in de bovenlopen, kleine slootjes en overstortwatergangen, waar het water niet weg kon. In de beken en grotere watergangen, waar we afvoermeetpunten hebben, is de afvoer meer gerelateerd aan de grondwaterstanden. De grondwaterstanden in het gehele gebied zijn na 30 mei sterk gestegen en piekten de eerste paar dagen van juni. In delen van het gebied is de grondwaterstand vervolgens hoog gebleven; in andere delen is de grondwaterstand weer gezakt. Als gevolg van grootschalige neerslag 12, 13 en 15 juni is, in het hele gebied, zijn de grondwaterstanden opnieuw (sterk) gestegen en vervolgens hoog gebleven door aanhoudende neerslag. Op vrijwel alle meetlocaties waar analyse mogelijk was komt de maximale waterstand boven de GHG uit. De gehele maand juni zijn de grondwaterstanden hoger geweest dan normaal. De afvoeren in de beken die we bemeten piekte de eerste dagen van juni (1-4 juni). Vervolgens was de afvoer de tweede helft van juni langdurig verhoogd volgden opnieuw meerdere afvoerpieken. In deze periode is de relatie met het grondwater duidelijk zichtbaar. Omdat de grondwaterstanden hoog waren en het gebied verzadigd, bleef de afvoer hoog en iedere nieuwe neerslag zorgde voor nieuwe stijging van zowel de grondwaterstanden als de afvoeren. De berekening van herhalingstijden van de afvoer is in een aantal gevallen weinig betrouwbaar. De herhalingstijden die berekend worden blijven in veel gevallen steken tussen eens in de 1 tot 5 jaar voor de zuidelijke helft van het beheergebied. In de noordelijke helft (boven het Wilhelminakanaal) waren de afvoeren niet extreem. De hoogste herhalingstijd van de afvoer is bepaald voor Borkel en Schaft: eens in de 75 jaar. Dit strookt met de vele neerslag die in België viel.

Wat als we geen afvoer uit Vlaanderen hadden gehad

Wat als we geen afvoer uit Vlaanderen hadden gehad Wat als we geen afvoer uit Vlaanderen hadden gehad Kennisvraag: wat als er geen extra water uit Vlaanderen was gekomen? Wat als er geen onweersbuien in Vlaanderen gevallen waren? Antwoord: het is niet

Nadere informatie

Grondwaterstanden juni 2016

Grondwaterstanden juni 2016 Grondwaterstanden juni 2016 Kennisvraag: In beeld brengen van de grondwatersituatie zoals die buiten geweest is. Antwoord: op vrijwel alle meetlocaties waar analyse mogelijk was komt de maximale waterstand

Nadere informatie

Effect overstorten op de wateroverlast

Effect overstorten op de wateroverlast Effect overstorten op de wateroverlast Kennisvraag: wat als er geen overstorten waren geweest? Wat is het effect daarvan op de waterstanden en overstromingen? Antwoord: lokaal kunnen overstorten een grote

Nadere informatie

Kennisvraag: wat waren de herhalingstijden van de neerslag? In beeld brengen situatie zoals die buiten geweest is.

Kennisvraag: wat waren de herhalingstijden van de neerslag? In beeld brengen situatie zoals die buiten geweest is. Neerslag juni 2016 Kennisvraag: wat waren de herhalingstijden van de neerslag? In beeld brengen situatie zoals die buiten geweest is. Antwoord: De neerslaggegevens van zowel de KNMI neerslagstations als

Nadere informatie

Kennisvraag: Wat zijn de fysisch chemische effecten van de wateroverlast voor de maand juni in vergelijking met andere jaren?

Kennisvraag: Wat zijn de fysisch chemische effecten van de wateroverlast voor de maand juni in vergelijking met andere jaren? Juni 2016 in vergelijking tot voorgaande jaren Kennisvraag: Wat zijn de fysisch chemische effecten van de wateroverlast voor de maand juni in vergelijking met andere jaren? Antwoord: Er zijn in verschillende

Nadere informatie

Notitie HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Onderwerp: Ontwerpnotitie De Run 1. Doelstelling 2. Informatiebehoefte

Notitie HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Onderwerp: Ontwerpnotitie De Run 1. Doelstelling 2. Informatiebehoefte Notitie HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Aan: Waterschap De Dommel Van: Onno de Vrind en David Salwegter (Royal HaskoningDHV) Datum: 26 november 2018 Kopie: - Ons kenmerk: BD5471_T&P_NT_1811270852

Nadere informatie

Komende en volgende week blijft het warm en vrijwel droog. De neerslag zal onvoldoende zijn om het neerslagtekort niet verder op te laten lopen.

Komende en volgende week blijft het warm en vrijwel droog. De neerslag zal onvoldoende zijn om het neerslagtekort niet verder op te laten lopen. Extra WKC bericht Datum: 11-7-2018 Situatie: Aanhoudende droogte Afweging en advies Afgelopen twee dagen is er geen neerslag van betekenis gevallen. De grondwaterstanden en afvoeren zijn laag voor de tijd

Nadere informatie

Komende en volgende week blijft het warm en vrijwel droog. De neerslag zal onvoldoende zijn om het neerslagtekort niet verder op te laten lopen.

Komende en volgende week blijft het warm en vrijwel droog. De neerslag zal onvoldoende zijn om het neerslagtekort niet verder op te laten lopen. Extra WKC bericht Datum: 12-7-2018 Situatie: Aanhoudende droogte Afweging en advies Afgelopen twee dagen is er geen neerslag van betekenis gevallen. De grondwaterstanden en afvoeren zijn laag voor de tijd

Nadere informatie

Notitie. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning

Notitie. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Notitie Aan: Waterschap De Dommel Van: Onno de Vrind Datum: 17 november 2017 Kopie: - Ons kenmerk: BD5471/N0004/901865/EHV Classificatie: Definitief HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Onderwerp:

Nadere informatie

Extra WKC bericht. Situatie: Aanhoudende droogte. Datum:

Extra WKC bericht. Situatie: Aanhoudende droogte. Datum: Extra WKC bericht Datum: 13-7-2018 Situatie: Aanhoudende droogte Afweging en advies Afgelopen twee dagen is er geen neerslag van betekenis gevallen. De grondwaterstanden en afvoeren zijn laag voor de tijd

Nadere informatie

Waterkwaliteit in zwemwater Voor informatie over zwemwateren kijk op: of download de app.

Waterkwaliteit in zwemwater Voor informatie over zwemwateren kijk op:   of download de app. Extra WKC bericht Datum: 10-8-2018 Situatie: Aanhoudende droogte Afweging en advies Er is sinds woensdag tussen de 5 en 25mm neerslag gevallen in het gebied. De meeste neerslag is gevallen van in het stroomgebied

Nadere informatie

Actueel Waterbericht Week 3 Jaar 2015

Actueel Waterbericht Week 3 Jaar 2015 Samenvatting: De gevallen neerslag van afgelopen week en met name van donderdag 8 januari heeft geleid tot verhoogde afvoeren en waterpeilen in het beheergebied van Waterschap Aa en Maas. De neerslag is

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Statusbericht nummer S12. donderdag 1 februari 2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. (Afvoerverwachting St.

Waterbericht Maas. Statusbericht nummer S12. donderdag 1 februari 2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. (Afvoerverwachting St. donderdag 1 februari 2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Maas Statusbericht nummer S12 (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 925 m3/s do01feb,

Nadere informatie

WKC Weekbericht. Situatie: Aanhoudende droogte. Datum:

WKC Weekbericht. Situatie: Aanhoudende droogte. Datum: WKC Weekbericht Datum: 17-9-2018 Situatie: Aanhoudende droogte Afweging en advies De afgelopen week is er nauwelijks neerslag gevallen. De grondwaterstanden zijn nog steeds lager dan normaal. Landelijk

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 25-01-2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S5 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1343 cm +NAP 25-01, 07:00 uur Verwachte waterstand Lobith 1360 cm

Nadere informatie

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving 3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving Droogtebericht Droogtebericht voor waterbeheerders, Huidige situatie en verwachtingen voor rivierafvoeren, (water)temperaturen en grondwater In Nederland wordt

Nadere informatie

Waterkwaliteit en ecologie in juni 2016

Waterkwaliteit en ecologie in juni 2016 Waterkwaliteit en ecologie in juni 2016 Kennisvraag: wat zijn de feiten geweest tijdens de periode van wateroverlast en de directe effecten op waterkwaliteit en ecologie: gemengde riooloverstorten (duur

Nadere informatie

Waterkwaliteit in zwemwater Voor informatie over zwemwateren kijk op: of download de app.

Waterkwaliteit in zwemwater Voor informatie over zwemwateren kijk op:   of download de app. WKC Weekbericht Datum: 13-8-2018 Situatie: Aanhoudende droogte Afweging en advies Sinds afgelopen vrijdag is er gemiddeld zo n 7 mm neerslag gevallen in het gebied. In de omgeving van Tilburg en Veldhoven

Nadere informatie

Feitenrapport wateroverlast juni 2016 Bijlage bij hoofdstuk 2 Wat was er aan de hand: bevindingen Versie maart 2017

Feitenrapport wateroverlast juni 2016 Bijlage bij hoofdstuk 2 Wat was er aan de hand: bevindingen Versie maart 2017 Feitenrapport wateroverlast juni 2016 Bijlage bij hoofdstuk 2 Wat was er aan de hand: bevindingen Versie maart 2017 2.1 Extreme neerslag De neerslaggegevens van de KNMI-neerslagstations in ons gebied,

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 21-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S7 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1240 cm +NAP 21-06, 06:00 uur Verwachte waterstand Lobith 1245 cm

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN

Waterbericht Maas. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN 25-01-2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Maas Statusbericht nummer S8 (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 930 m3/s 25-1, 08:00 uur Verwachte

Nadere informatie

HUISSENSCHE WAARDEN AANVULLENDE GRONDWATERBEREKENING

HUISSENSCHE WAARDEN AANVULLENDE GRONDWATERBEREKENING HUISSENSCHE WAARDEN AANVULLENDE GRONDWATERBEREKENING BASAL TOESLAGSTOFFEN BV 12 december 2013 077461453:0.1 - Definitief C01012.100037.0120 Inhoud 1 Inleiding... 4 2 Rivierwaterstanden... 5 2.1 Rivierwaterstanden

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Statusbericht nummer S11. dinsdag Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN

Waterbericht Maas. Statusbericht nummer S11. dinsdag Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN dinsdag 30-01-2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Maas Statusbericht nummer S11 (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 940 m3/s di30jan, 08:00

Nadere informatie

Waterkwaliteit in zwemwater Voor informatie over zwemwateren kijk op: of download de app.

Waterkwaliteit in zwemwater Voor informatie over zwemwateren kijk op:   of download de app. WKC bericht Datum: 3-8-2018 Situatie: Aanhoudende droogte Afweging en advies Afgelopen dagen is er geen neerslag gevallen. De verwachting is dat ook de komende dagen nauwelijks tot geen neerslag zal vallen.

Nadere informatie

Kleurcode GROEN. Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 850 m3/s ma 29jan2018, 08:00 uur. Verwachte afvoer St. Pieter 835 m3/s ma 29jan2018, 20:00+12 uur

Kleurcode GROEN. Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 850 m3/s ma 29jan2018, 08:00 uur. Verwachte afvoer St. Pieter 835 m3/s ma 29jan2018, 20:00+12 uur maandag 29-01-2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Maas Statusbericht nummer S10 (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 850 m3/s ma 29jan2018,

Nadere informatie

Afweging en advies Afgelopen dagen is er in ons beheergebied geen neerslag gevallen. De gemiddelde afvoeren en grondwaterstanden blijven laag.

Afweging en advies Afgelopen dagen is er in ons beheergebied geen neerslag gevallen. De gemiddelde afvoeren en grondwaterstanden blijven laag. WKC Weekbericht Datum: 22-8-2018 Situatie: Aanhoudende droogte Afweging en advies Afgelopen dagen is er in ons beheergebied geen neerslag gevallen. De gemiddelde afvoeren en grondwaterstanden blijven laag.

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 04-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S4 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1236 cm +NAP 04-06, 07:00 uur Verwachte waterstand Lobith 1245 cm

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S6. Vrijdag Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S6. Vrijdag Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL Vrijdag 26-01-2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S6 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1369 cm +NAP vr 26-01, 09:00 uur Verwachte waterstand Lobith

Nadere informatie

Memo. Zaaknr. : Kenmerk : Barcode : : Ronald Loeve en Julian Maijers. Via :

Memo. Zaaknr. : Kenmerk : Barcode : : Ronald Loeve en Julian Maijers. Via : Zaaknr. : Kenmerk : Barcode : Memo Van Via : Aan : Ronald Loeve en Julian Maijers : Peter van Tilburg, gemeente Oosterhout, Dorus Daris, Natasja Rijsdijk Onderwerp : Stedelijke wateropgave Oosterhout Verbinding

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Statusbericht nummer S9. vrijdag Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN

Waterbericht Maas. Statusbericht nummer S9. vrijdag Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN vrijdag 26-01-2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Maas Statusbericht nummer S9 (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 1020 m3/s vr 26-1, 08:00

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 23-01-2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S3 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1321 cm +NAP 23-01, 07:00 uur Verwachte waterstand Lobith 1335 cm

Nadere informatie

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving 3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving Droogtebericht Droogtebericht voor waterbeheerders, Huidige situatie en verwachtingen voor rivierafvoeren, (water)temperaturen en grondwater Nadat begin mei

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 17-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S3 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1223 cm +NAP 17-06, 06:00 uur Verwachte waterstand Lobith 1230 cm

Nadere informatie

Kernboodschap: Waterbeheerders houden rekening met aanhoudende droogte

Kernboodschap: Waterbeheerders houden rekening met aanhoudende droogte Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 26 april 2011 Nummer 2011-03 Kernboodschap: Waterbeheerders houden rekening met aanhoudende droogte

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN

Waterbericht Maas. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN 17-01-2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Maas Statusbericht nummer S1 (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 783 m3/s 17-1, 08:00 uur Verwachte

Nadere informatie

Huidige situatie en verwachtingen voor rivierafvoeren, (water)temperaturen en grondwater

Huidige situatie en verwachtingen voor rivierafvoeren, (water)temperaturen en grondwater Huidige situatie en verwachtingen voor rivierafvoeren, (water)temperaturen en grondwater De wateraanvoer van de Rijn is laag voor de tijd van het jaar, hij bedraagt momenteel 1165 m3/s. Naar verwachting

Nadere informatie

Feiten Notitie. Regionale Wateroverlast 30 mei t/m 30 juni Waterschap De Dommel

Feiten Notitie. Regionale Wateroverlast 30 mei t/m 30 juni Waterschap De Dommel Feiten Notitie Regionale Wateroverlast 30 mei t/m 30 juni 2016 Waterschap De Dommel Dommel bij Loonderweg/Dommelse weg in Dommelen Boxtel, tweede versie d.d. 23 augustus 2016 na het opiniërend AB op 28

Nadere informatie

Regionale Wateroverlast 30 mei t/m 20 juni 2016 Waterschap De Dommel. Dommel bij Loonderweg/Dommelse weg in Dommelen

Regionale Wateroverlast 30 mei t/m 20 juni 2016 Waterschap De Dommel. Dommel bij Loonderweg/Dommelse weg in Dommelen Regionale Wateroverlast 30 mei t/m 20 juni 2016 Waterschap De Dommel Dommel bij Loonderweg/Dommelse weg in Dommelen Boxtel, 27 juni 2016 ten behoeve van opiniërend AB 28 juni 2016 Inhoud 1. Inleiding 3

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 23-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S9 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1237 cm +NAP 23-06, 06:00 uur Verwachte waterstand Lobith 1225 cm

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater September 2014

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater September 2014 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater September 2014 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 21-01-2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S1 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1247 cm +NAP 21-01, 07:00 uur Verwachte waterstand Lobith 1285 cm

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN

Waterbericht Maas. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN 24-01-2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Maas Statusbericht nummer S7 (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 880 m3/s 24-1, 08:00 uur Verwachte

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN

Waterbericht Maas. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN 22-01-2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Maas Statusbericht nummer S6 (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 865 m3/s 22-1, 08:00 uur Verwachte

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Statusbericht nummer S14. maandag 5 februari 2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN

Waterbericht Maas. Statusbericht nummer S14. maandag 5 februari 2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN maandag 5 februari 2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Maas Statusbericht nummer S14 (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 831 m3/s ma 05feb,

Nadere informatie

Waterkwaliteit in zwemwater Voor informatie over zwemwateren kijk op: of download de app.

Waterkwaliteit in zwemwater Voor informatie over zwemwateren kijk op:   of download de app. WKC weekbericht Datum: 6-8-2018 Situatie: Aanhoudende droogte Afweging en advies Afgelopen dagen is er geen neerslag gevallen. De verwachting is dat ook de komende dagen nauwelijks tot geen neerslag zal

Nadere informatie

Doetinchem, 21 juli 2014

Doetinchem, 21 juli 2014 Doetinchem, 21 juli 2014 Deze notitie over het risico op verzakking van bebouwing als gevolg van de plannen is opgesteld in 2011. In de notitie wordt een verwachte grondwaterstandstijging in de bebouwde

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 15-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S1 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1183 cm +NAP 15-06, 09:30 uur Verwachte waterstand Lobith 1210 cm

Nadere informatie

Droogtebericht. Waterbeheerders spelen in op actuele situatie. Watermanagementcentrum Nederland. Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW)

Droogtebericht. Waterbeheerders spelen in op actuele situatie. Watermanagementcentrum Nederland. Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 9 mei 2011 Nummer 2011-05 Waterbeheerders spelen in op actuele situatie Ook in de afgelopen week is

Nadere informatie

Verwachtingen voor afvoeren, neerslag en temperaturen in de zomer van maart 2011 Nummer LCW Droogtebericht

Verwachtingen voor afvoeren, neerslag en temperaturen in de zomer van maart 2011 Nummer LCW Droogtebericht 24 maart 2011 Nummer 2011-01 LCW Droogtebericht Verwachtingen voor afvoeren, neerslag en temperaturen in de zomer van 2011 De kans op lage afvoeren is voor de Rijn in het komende voorjaar en zomer groter

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 22-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S8 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1245 cm +NAP 22-06, 06:00 uur Verwachte waterstand Lobith 1240 cm

Nadere informatie

Figuur 1: Plangebied Integrale gebiedsontwikkeling (variant 18 woningen)

Figuur 1: Plangebied Integrale gebiedsontwikkeling (variant 18 woningen) Memo Ter attentie van Wolfswinkel Reiniging Datum 2 oktober 2015 Distributie Prinsen Advies, VKZ Projectnummer 142215 Onderwerp Watertoets Ambachtsweg Maarsbergen 1 AANLEIDING De gemeente Utrechtse Heuvelrug

Nadere informatie

WaterWerkplaatsen. Slimme oplossingen voor een klimaatrobuuster watersysteem. WaterWerkplaats voor bestuurders 1 november 2016

WaterWerkplaatsen. Slimme oplossingen voor een klimaatrobuuster watersysteem. WaterWerkplaats voor bestuurders 1 november 2016 WaterWerkplaatsen Slimme oplossingen voor een klimaatrobuuster watersysteem WaterWerkplaats voor bestuurders 1 november 2016 Programma vandaag Deel 1: bijpraten (tot 16.30 uur) opening (Sander Groenen)

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 08:00 locale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 08:00 locale tijd. Kleurcode GEEL 18-03-2019 Uitgegeven om: 08:00 locale tijd Waterbericht Maas Hoogwaterbericht nummer H5 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 1242m3/s 18-03, 07:30 uur Verwachte afvoer St. Pieter 1050 m3/s

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 20:00 locale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 20:00 locale tijd. Kleurcode GEEL 17-03-2019 Uitgegeven om: 20:00 locale tijd Waterbericht Maas Hoogwaterbericht nummer H4 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 1322 m3/s 17-03, 19:30 uur Verwachte afvoer St. Pieter 1220 m3/s

Nadere informatie

Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening.

Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening. Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 2 mei 2011 Nummer 2011-04 Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening. Afgelopen

Nadere informatie

Slimme oplossingen voor een klimaatrobuuster watersysteem Gaat u mee op reis? ALV BPG 11 november 2016

Slimme oplossingen voor een klimaatrobuuster watersysteem Gaat u mee op reis? ALV BPG 11 november 2016 Slimme oplossingen voor een klimaatrobuuster watersysteem Gaat u mee op reis? ALV BPG 11 november 2016 Wateroverlast juni 2016 Van onttrekkingsverbod op 19 mei naar wateroverlast en waterkwaliteitsproblemen

Nadere informatie

Droogtebericht. Watermanagementcentrum Nederland. Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) 23 september 2013 Nummer 2013-10

Droogtebericht. Watermanagementcentrum Nederland. Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) 23 september 2013 Nummer 2013-10 Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 23 september 2013 Nummer 2013-10 Laatste Droogtebericht 2013. De neerslag in de afgelopen periode heeft

Nadere informatie

Toestand van het watersysteem februari 2019

Toestand van het watersysteem februari 2019 Toestand van het watersysteem februari 219 Vlaanderen is milieu Documentbeschrijving Titel Toestand van het watersysteem - februari 219 Samenstellers VMM, Afdeling Operationeel Waterbeheer Dienst Hoogwaterbeheer,

Nadere informatie

Henk Tamerus, Esther Vermue, Jan van de Graaf en Maaike Cazemier (Waterschap De Dommel), Inge Folmer (Royal HaskoningDHV)

Henk Tamerus, Esther Vermue, Jan van de Graaf en Maaike Cazemier (Waterschap De Dommel), Inge Folmer (Royal HaskoningDHV) Zwemmen in een gracht: is het risico voorspelbaar? Henk Tamerus, Esther Vermue, Jan van de Graaf en Maaike Cazemier (Waterschap De Dommel), Inge Folmer (Royal HaskoningDHV) De organisatie van Swim to Fight

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 10:00 locale tijd. Kleurcode GROEN

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 10:00 locale tijd. Kleurcode GROEN 21-03-2019 Uitgegeven om: 10:00 locale tijd Waterbericht Maas Hoogwaterbericht nummer H9 Kleurcode GROEN Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 710 m3/s 21-03, 09:10 uur Verwachte afvoer St. Pieter 610 m3/s

Nadere informatie

Beverdam in de Scheide

Beverdam in de Scheide Beverdam in de Scheide Aanleiding Sinds enkele jaren heeft zich een bever gevestigd in de overstortvijver bij de watergang Scheide in de gemeente Venray. Het dier heeft meerdere oeverholen langs de vijver

Nadere informatie

Modelleren bij Beekherstel

Modelleren bij Beekherstel Modelleren bij Beekherstel Overbodige luxe of noodzakelijk kwaad Eisse Wijma Juni 2008 Niet het doel maar het middel Beekherstel Kleine Beerze Zuid Bron: WS de Dommel 1 Onze Visie Modelleren draagt bij

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 10:00 locale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 10:00 locale tijd. Kleurcode GEEL 19-03-2019 Uitgegeven om: 10:00 locale tijd Waterbericht Maas Hoogwaterbericht nummer H7 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 922 m3/s 19-03, 09:00 uur Verwachte afvoer St. Pieter 810 m3/s

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 08:00 locale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 08:00 locale tijd. Kleurcode GEEL 17-03-2019 Uitgegeven om: 08:00 locale tijd Waterbericht Maas Hoogwaterbericht nummer H3 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 1540 m3/s 17-03, 07:30 uur Verwachte afvoer St. Pieter 1350 m3/s

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN

Waterbericht Maas. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN 21-01-2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Maas Statusbericht nummer S5 (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 810 m3/s 21-1, 08:00 uur Verwachte

Nadere informatie

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd.

het noordelijk deel (nabij de woningen) en het zuidelijk deel. Vanwege de invloed naar de omgeving is alleen het noordelijk deel beschouwd. partner in bouwputadvies en grondwatertechniek 1/5 Project : HT140056 Park Waterrijk Hekelingen Datum : 1 September 2014 Betreft : Nota waterhuishouding Opsteller : M. (Marco) Zieverink, MSc Documentstatus

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Oktober 2014

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Oktober 2014 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Oktober 2014 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Statusbericht nummer S13. donderdag 2 februari 2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. (Afvoerverwachting St.

Waterbericht Maas. Statusbericht nummer S13. donderdag 2 februari 2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. (Afvoerverwachting St. donderdag 2 februari 2018 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Maas Statusbericht nummer S13 (Afvoerverwachting St. Pieter) Kleurcode GROEN Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 1004 m3/s vrij 02feb,

Nadere informatie

Toestand van het watersysteem januari 2019

Toestand van het watersysteem januari 2019 Toestand van het watersysteem januari 2019 Vlaanderen is milieu Documentbeschrijving Titel Toestand van het watersysteem - januari 2019 Samenstellers VMM, Afdeling Operationeel Waterbeheer Dienst Hoogwaterbeheer,

Nadere informatie

Evalueren van peilbeheer: ervaringen bij Waterschap Brabantse Delta

Evalueren van peilbeheer: ervaringen bij Waterschap Brabantse Delta Evalueren van peilbeheer: ervaringen bij Waterschap Brabantse Delta Geschreven door Ingrid Menger en Judith Cool (Waterschap Brabantse Delta) Samenvatting Waterschap Brabantse Delta heeft in 2009 en 2010

Nadere informatie

Kleine Beerze. Bijeenkomst. 13 juli 2017

Kleine Beerze. Bijeenkomst. 13 juli 2017 Kleine Beerze Bijeenkomst 13 juli 2017 Agenda 1. Uitkomsten berekeningen met nieuwe maatregelen. a) Klimaatsveranderingen b) Resultaten met mitigerende maatregelen 2. Effect drinkwaterwinning op grondwater.

Nadere informatie

te leveren producten\t4.2 Controlled - extern\w11a0031.e01.27sept2011.docx

te leveren producten\t4.2 Controlled - extern\w11a0031.e01.27sept2011.docx Aan Gemeente Reusel-De Mierden Behandeld door Ewald Oude Luttikhuis T.a.v. de heer G. Korsten E Ewald.OudeLuttikhuis@MWHGlobal.COM Van ir. E.H.J. Oude Luttikhuis T +31(0)15 7512349 Betreft Second Opinion

Nadere informatie

Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening.

Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening. Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 2 mei 2011 Nummer 2011-04 Een zeer lage Rijnafvoer, nog geen problemen met de watervoorziening. Afgelopen

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 10:00 locale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 10:00 locale tijd. Kleurcode GEEL 20-03-2019 Uitgegeven om: 10:00 locale tijd Waterbericht Maas Hoogwaterbericht nummer H8 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 804 m3/s 20-03, 09:10 uur Verwachte afvoer St. Pieter 690 m3/s

Nadere informatie

Projectnummer/Kenmerk _oho 15 april Onderwerp Grondwateronttrekking Delft-Noord: quickscan 1 vóór de afbouwstap van 2019

Projectnummer/Kenmerk _oho 15 april Onderwerp Grondwateronttrekking Delft-Noord: quickscan 1 vóór de afbouwstap van 2019 Notitie Projectnummer/Kenmerk Datum 180905_oho 15 april 2019 Aan Gerard Bloemhof (gemeente Delft) Van Olivier Hoes (Acacia Water) Kopie aan Onderwerp Grondwateronttrekking Delft-Noord: quickscan 1 vóór

Nadere informatie

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 20:00 locale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Maas. Hoogwaterbericht nummer H Uitgegeven om: 20:00 locale tijd. Kleurcode GEEL 16-03-2019 Uitgegeven om: 20:00 locale tijd Waterbericht Maas Hoogwaterbericht nummer H2 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) afvoer St. Pieter 1615 m3/s 16-03, 19:30 uur Verwachte afvoer St. Pieter 1460 m3/s

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Maart 2014

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Maart 2014 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Maart 2014 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater December 2013

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater December 2013 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater December 2013 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Augustus 2014

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Augustus 2014 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Augustus 2014 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 05-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S5 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1237 cm +NAP 05-06, 07:00 uur Verwachte waterstand Lobith 1235 cm

Nadere informatie

3 november 2014. Inleiding

3 november 2014. Inleiding 3 november 2014 Inleiding In 2006 publiceerde het KNMI vier mogelijke scenario s voor toekomstige veranderingen in het klimaat. Het Verbond van Verzekeraars heeft vervolgens doorgerekend wat de verwachte

Nadere informatie

Sturing van bergingsgebieden in De Dommel

Sturing van bergingsgebieden in De Dommel Sturing van bergingsgebieden in De Dommel Mark van de Wouw 1 Mark van de Wouw Hydroloog Ruim 20 jaar (hoogwater)ervaring Dynamisch Waterbeheer => Slim Watermanagement Projectleider BOS Brabant (2015) BOS

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Juli 2014

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Juli 2014 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Juli 2014 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

BODEMOPBOUW EN INFILTRATIECAPACITEIT VLASSTRAAT/BRIMWEG, SOMEREN

BODEMOPBOUW EN INFILTRATIECAPACITEIT VLASSTRAAT/BRIMWEG, SOMEREN BODEMOPBOUW EN INFILTRATIECAPACITEIT VLASSTRAAT/BRIMWEG, SOMEREN i BODEMOPBOUW EN INFILTRATIECAPACITEIT VLASSTRAAT/BRIMWEG, SOMEREN-EIND RESULTATEN VELDWERK EN INFILTRATIEBEREKENINGEN Uitgebracht aan:

Nadere informatie

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving

3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving 3 Aan: Geïnteresseerden Droogteberichtgeving Droogtebericht Droogtebericht voor waterbeheerders, Huidige situatie en verwachtingen voor rivierafvoeren, (water)temperaturen en grondwater In Nederland is

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater November 2013

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater November 2013 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater November 2013 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater April 2012

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater April 2012 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater April 2012 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 08-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S8 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1230 cm +NAP 08-06, 07:00 uur Verwachte waterstand Lobith 1215 cm

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater December 2014

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater December 2014 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater December 2014 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

Ontwerp omleiding Eeuwselse Loop

Ontwerp omleiding Eeuwselse Loop Ontwerp omleiding Eeuwselse Loop SOBEK resultaten 1 Inleiding... 1 2 Huidige situatie... 3 3 Toekomstige situatie... 6 3.1 Stromingscondities tijdens maximaal debiet... 6 3.2 Afvoergolf met jaarlijkse

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 01-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S1 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1107 cm +NAP 01-06, 09:30 uur Verwachte waterstand Lobith 1210 cm

Nadere informatie

Bezoek Hoogheemraadschap van Delfland aan Waterpark Groote Beerze, 17 oktober Oscar van Zanten, okt. 2014

Bezoek Hoogheemraadschap van Delfland aan Waterpark Groote Beerze, 17 oktober Oscar van Zanten, okt. 2014 Bezoek Hoogheemraadschap van Delfland aan Waterpark Groote Beerze, 17 oktober 2014 Oscar van Zanten, okt. 2014 Waterschap De Dommel Missie Waterschap De Dommel is dé waterpartner in Midden-Brabant. Samen

Nadere informatie

Evaluatie wateroverlast twee jaar geleden Waterberging in Drenthe blijkt te voldoen

Evaluatie wateroverlast twee jaar geleden Waterberging in Drenthe blijkt te voldoen Evaluatie wateroverlast twee jaar geleden Waterberging in Drenthe blijkt te voldoen ir. B. Kolen (HKV LIJN IN WATER) ir. J.M.U. Geerse (HKV LIJN IN WATER) H.F.M.J. van den Eerenbeemt (Provincie Drenthe)

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater April 2015

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater April 2015 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater April 2015 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Juni 2014

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Juni 2014 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater Juni 2014 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

De Reusel wij gaan Reuselen

De Reusel wij gaan Reuselen De Reusel wij gaan Reuselen http://www.dianakors.nl/category/dereusel/ 1 De Reusel wij gaan Reuselen De natuur in de omgeving van Reusel is prachtig, steeds ontdek ik weer nieuwe stukjes. Dit voorjaar(2016)

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater December 2012

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater December 2012 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater December 2012 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL

Waterbericht Rijn. Statusbericht nummer S Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd. Kleurcode GEEL 06-06-2016 Uitgegeven om: 10:00 lokale tijd Waterbericht Rijn Statusbericht nummer S6 Kleurcode GEEL Huidige (gemeten) waterstand Lobith 1233 cm +NAP 06-06, 07:00 uur Verwachte waterstand Lobith 1230 cm

Nadere informatie

Nadere informatie. Weersverwachting

Nadere informatie. Weersverwachting Watermanagementcentrum Nederland Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) Droogtebericht 16 mei 2011 Nummer 2011-06 Droogtesituatie verandert weinig, ondanks regen De wateraanvoer van de Rijn

Nadere informatie

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater September 2013

Grondwaterstandindicator freatisch grondwater September 2013 Grondwaterstandindicator freatisch grondwater September 2013 De grondwaterstandindicator geeft een beeld van de huidige stijghoogte van het grondwater ten opzichte van het verleden. De analyse van de stijghoogtegegevens

Nadere informatie